Sreda, 16.09.2009.

04:03

Usluga "Prisustvo oca"

Otac koji želi da prisustvuje rođenju deteta, ukoliko se žena porađa u klinici "Narodni front" u Beogradu, mora da plati čak 17.700 dinara, piše Blic.

Izvor: Blic

Usluga "Prisustvo oca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Ozren Tosic

pre 14 godina

Pogledajte ovaj sajt,
http://www.fatherhoodinstitute.org/index.php?id=2&cID=578 tu sve lepo pise o prednosti prisustva oceva na porodjaju, sa referencama objavljenih naucnih radova po strucnim casopisima

sashenka

pre 14 godina

1998. se nista nije placalo za prisustvo muza u bolnici Dragisa Misovic. Mi nismo imali nikakvu vezu, samo smo se pojavili u pola noci i moj muz je bez problema bio sve vreme sa mnom. U to vreme je to moglo samo jos u Gradskoj, ne u Frontu i Visegradskoj. Pitam se zasto se to promenilo na gore. U medjuvremenu sam se porodila jos dva puta u USA, gde se sve trudnice ohrabruju da dovedu nekoga na porodjaj - partnera, prijateljicu, clana porodice - jer statistike pokazuju da kada zena ima podrsku tokom porodjaja, porodjaj je laksi po nju (pa i medicinsko osoblje).

Alte Schwede

pre 14 godina

Ja zivim u Svedskoj i imam dvoje dece i prisustvovao sam porodjaju i nista nisam platio.
p.s. i ne treba ni maska ni papuce ni kapa, apsolutno nista (muz je tu da drzi ruku svoje zene i pomaze joj dobrim recima, a lekari i medicinske sestre obave ostalo).

Tanja, UK

pre 14 godina

Sramota! Imala sam srecu da se porodim u Britaniji, u drzavnoj bolnici. Tata je bio na porodjaju, bez ikakve maske i sl. i naravno ta "usluga" nas nista nije kostala. Samo da pomenem da u Britaniji porodjaju moze da prisustvuje bilo ko koga porodilja zeli, to ne mora biti samo otac. Stavise, zenu koja je sama tokom porodjaja svi gledaju kao siroce koje name nikog svog na svetu...

posmatrac

pre 14 godina

U zemlji u kojoj ocevi posle razvoda po pravilu ne placaju alimentaciju, cesto ne vidjaju decu uopste, a skoro nikad ne traze starateljstvo nad decom, prisustvo oca pri porodjaju treba da se stimulise na sve moguce nacine, a ne da se obeshrabruje!

Mamica

pre 14 godina

U Kanadi se porodila, i to ne prirodno, nego carskim rezom - uz prisustvo muza! Hej, pa to je ipak ozbiljna operacija! Ni jedan test nije morao da odradi, bris, preglede i ostale gluposti... platili smo 0 centi, 0 dolara sto neko vec rece.
Kakvo naplacivanje, kakvi bakraci? Cemu to? Opet se nekome pune dzepovi preko obicnih gradjana, o zemljo Srbijo.....

student

pre 14 godina

Prisustvo rodjenju svoga deteta je obaveza i pravo svakog roditelja! I to ne sme da se naplacuje! Moj drug je skoro dobio bebu nije otisao na porodjaj jer nije imao da plati inace i on i njegova devojka su nezaposleni a visokoobrazovani

Lesa

pre 14 godina

ja prisustvovao oba puta u Gradskoj bolnici, 2003 i 2005. Tada placao oko 2.000 din. Prilikom prvog porodjaja sam osim navlakusa dobio i nesto sto je licilo na zeleni mantil, a bilo je toliko pocepano, da ne znam kako je moglo bilo koga da zastiti. Slazem se sa ocenama da je ovo nacin da se ocevi odgovore od prisustva, da ne bi morali da vode racuna kako se ponasaju pred porodiljom. Jedva cekam da citam Krugolininu reakciju na ovu vest!

holandjanka

pre 14 godina

Rodjenju nase devojcice prisustvovali smo oboje, jer smo oboje roditelji tog deteta! I sve se odigralo bez maske, bez navlakusa, bez plave kecelje, bez vadjenja brisa iz grla nosa i cega sve.....sutradan smo izasli iz bolnice sa bebom, pa ni kod kuce ne nosimo maske i navlakuse, zar ne?
Glupost, primitivizam, naplacivati roditeljima osnovno ljudsko pravo na ljubav i intimnost....
Putuj Evropo!

ivana

pre 14 godina

Kosta njih sto ne mogu isto da se ponasaju prema porodiljama kad im je partner tu! Mora da im se plati da ne kinje i da se ne deru, i naravno da malo savesnije rade svoj posao.

porodilac

pre 14 godina

Ja sam platio 15000 kako bih supruzi pomogao da nam rodi najbitniju stvar u zivotu. I tada mi je bilo jasno da ne placam papirnatu kapu i masku i odecu koju doktori nece da nose vise vec placam da budem nezeljeni svedok. Platio sam cinjenicu da sestre, babice i doktori moraju da paze sta rade jer je tu neko ko ih gleda i ko ce sutra da ih tuzi ako nesto zabrljaju. Objasnjenje koje sam dobio kad sam pitao zasto toliko kosta a u GAK-u skoro nista, rekli su mi da je kod njih veci 'promet' i da cesto ocevi padaju u nesvest ili postaju agresivni pa da ih cenom 'odgovore' od prisustva i time smanjili sebi probleme.

Ako imate para i dovoljno dobar stomak da podnesete pogled na malo krvi onda vam najtoplije preporucujem da prisustvujete porodjaju uprkos svim preprekama koje vam namecu u 'Front'-u jer je porodjaj nesto najlepse sto otac moze da dozivi i neizmerna podrska i olaksanje zeni koja se poradja.

ps. ako zelite epidural racunajte bar na jos 10000 din za to ... u 'cast' necu ni da ulazim...

Mile Pile

pre 14 godina

U Kanadi sam prisustvovao i presekao pupcane vrpce za sva tri moja sina. Znate koliko sam platio bolnici? Nula centi i nula dolara. Ovde je uobicajeno da su ocevi pored majke, svaka soba u porodilistu ima krevet na razvlacenje, jastuke i pokrivace i za oca. Ako otac ne prisustvuje porodjaju odmah ti posalju agenta socijalne sluzbe koji mora da utvrdi da li je sve u redu sa vasim brakom i da proceni da li ce dete imati normalne uslove za zivot. Svaka cast, tako radi ozbiljna drzava.

Satir

pre 14 godina

Uf što smo odjednom svi postali gadljivi na pare!
Sve se čudimo zašto toliko i kako ovo a u EU...??
Pa zato što im se može, štiti ih i ministar, i policija i drugi lekari (tzv komora), i sve ih mi plaćamo, i to dobro.
A mi radimo za 30-32000 din u proseku, i više od pola plate trebam platiti za prisustvo porođaju svoje žene i rađanju svog deteta, da bih sprečio bahatost i nemar, ili ne daj bože neku veću tragediju, a ima ih. Ja ću se kada dođe trenutak, lepo vezati lisicama za ruku svoje žene, pa ću vam preneti ostatak utisaka kada sve bude gotovo, ako se porodi u zemlji Srbiji. Stvarno se trudim da se porodi bilo gde vani, jer su uslovi verovali ili ne svuda bolji (Toliko o reputaciji čuvenog Stankovića i Milosavljevića).

jako zabrinut

pre 14 godina

Ako je ministarstvo zdravlja odobrilo ovu cenu, onda SRAM TE BILO TOMICE MILOSAVLJEVICU!
Cena je nerazumna, kao i stav ministarstva da je podrzi, ali tako je to kad imamo dozivotne ministre zdravlja, ekonomije...a svi oni pripadaju jednoj stranci i zalazu se za Evropu, deklarativno samo naravno. JA ne vidim logiku da se za punto odobrava subvencija,a da se prisustvo porodjaju naplacuje ovako zestoko, da li to znaci da su nam automobili vazniji od porodilja i beba?

bodin

pre 14 godina

Da covek prosto ne poveruje. U Sloveniji sam prisustvovao porodjaju svoje zene besplatno ili za nesto malo novca, toliko malo da sam i zaboravio da li sam platio. Koje je opravdanje za ovo, da li ikoga zanima, da li postoji iko ko bi odgovorio na to pitanje i da li je moguce da je u 21. veku u Srbiji uopste potrebno razglabati o takvim stvarima, koje bi MORALE da se podrazumevaju?

Srbistanac

pre 14 godina

Ovo je i vise nego sramotno.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da sa ljudima iz porodilista raspravljam na ovu temu i nisam cuo ni jedan smislen razlog za ovo "dranje" osim nekih gluposti koje su ucili iz udbenika iz '53. prosloga veka.
Na zapadu je to POTPUNO besplatno (znam iz licnog iskustva), pa je cak i sramota ukoliko otac ne iskoristi ovu mogucnost.
Ovo jos jednom dokazuje da je pored sudstva i skolsta, zdravstvo rak rana naseg nesrecnog drustva.
Voleo bih da B92 nastavi da se bavi ovom temom, a pogotovo da cujem objasnjenje naseg "prozapadnog" i "modernog" ministra presvetlog Tomice.
Verovatno bi citirao gore pomenute knjige, plus koja floskula o teskim uslovima zaposlenih u zdravstvu.
Sve nadlezne neka je sramota zbog ove PLjACKE!

Danilo

pre 14 godina

Ja sam bio pored zene dok nam se radjao sin u maju 2008. Nema te cene koju ne bih platio za to iskustvo.
Sto se usluge tice, dobio sam plavo odelce, kapicu i masku a porodjaj se odvijao u posebnoj prostoriji (bez drugih porodilja). Platili smo ja mislim 10.000 tada, nisam siguran.
Trebalo bi cena da bude mnogo manja, ja laicki mislim, jer je to nesto sto treba da bude dostupno sto vecem broju ljudi a ne samo onima koji mogu to da priuste.

Тигрица

pre 14 godina

Хм, а како би драги директор реаговао да му породиље испоставе рачун за 'гледање' порођаја и то по ставкама, за сваког учесника, све онако како је текао цео ''посао''?

beca

pre 14 godina

Ljudi, sta vam je? Kao da ne znate da uci u porodiliste znaci da ce te oderati svi,od portira do doktora, a babice posebno(smucile su mi tu divnu profesiju). Sa mnom u sobi je lezala zena koja je radila u Njemackoj i unaprijed je sve potplatila, ja nisam i ne mogu vam ni opisati koja je bila razlika u tretmanu.Cijelo vrijeme sam mislila da sam nesto pogrijesila, a ne rodila i da me zato kaznjavaju. Oni su navikli da nam naplate i ono sto smo u svojoj kuci pojeli. Tu kliku bi trebalo rasturiti (i opet govorim o ex-yu prostoru).

pero

pre 14 godina

Čakovec, SZ Hrvatska.
2005. - prisustvovao porodu -besplatno.
2008. - prisustvovao porodu - 300 kn (40 eura) - županija, kao jedinica lokalne samouprave, naknadno je odlučila da se prisustvo porodu naplaćuje.

Dobio sam papirnate papuče, kecelju, kapu i masku za usta.
Eh, da, i dva sina, da ne zaboravim.

Mrako

pre 14 godina

Hahaha...trebaju da idu i dalje: "A ako hoće otac da uzme dete u ruke posle porođaja biće dužan da plati dodatni iznos".
Nema šta, legende koje žive!

Tata

pre 14 godina

Ja sam ovde u Svajcarskoj prisustvovao kod oba porodjaja moje supruge i nista nisam placao. Osim toga, posete porodiljama i deci su dozvoljene bez ogranicenja, a ne kao kod nas gde je sve zabranjeno.

Mashinovodja

pre 14 godina

To mu dođe oko 190 EUR. U redu, ali šta oni čoveku prodaju za te pare?
Udobnu fotelju, dobro piće i nezaboravan pogled na ženu koja se porađa? Baletsku tačku sestara i doktora? Vatromet posle uspešnog završetka spektakla?

nkec

pre 14 godina

SRAMOTA!
Sasvim je prirodno da prisustvuje i tata porodjaju.
(TO NEMA CENU, TO TREBA DA BUDE OMOGUCENO SVAKOM TATI!)
Od velike je pomoci za mamu (iz licnog iskustva x 2), od prvog trenutka smo zajedno, a LJUBAV raste ....

Zeljko

pre 14 godina

Ja sam u Slovackoj prisustvovao porodjaju supruge i platio 500 SK (1500 dinara). Mislim da je i to preterano. Kao sto neko rece trebalo bi to da bude oko 177 dinara - za masku i navlakuse. Odakle im ideja da to treba da se naplacuje? Ili su saterani u cosak pa traze nacin da zarade na bilo kakav nacin, ili su samo bezobrazni.

nemam

pre 14 godina

Hoce li se ikada pojaviti neka vest za koju cemo reci... da, to je u redu i normalno, sve nesto nenormalno, nerazumno i blesavo. O zemljo Sebijo!

Marko

pre 14 godina

Cene su navodno tako visoke zato sto bolnica mora da obezbedi posebne uslove za porodilje koje su u pratnji svojih muzeva. Znaci, ne mozete te zene poradjati u standardnim boksovima, sa svim ostalim, da njihovi muzevi ne bi imali besplatan peep-show, a druge porodilje se osecale neprijatno.

U Visegradskoj su zato napravili posebne boksove, koji imaju paravane, pa se sa ovih 17.700,00 valjda otplacuje investicija u te paravane.

Sve bi to jos i moglo da se razume da bolnica nije renovirana od nasih para (naplacenog poreza) i stranih donacija. Znate... oni mnogo vole da se ponasaju kao da su ovde drzavne bolnice njihovo privatno vlasnistvo.

joda

pre 14 godina

Verovatno je cena tako visoka jer se boje samog prisustva nekog jačeg ko bi zaštitio jadnu ženu na porođaju od NE- odgovornosti, NE-brige, NE-zainteresovanosti samih lekara i babica i svog medicinskog osoblja za isti čin koji bi trebao da bude jedan od najlepših u životu. Sram ih bilo. Neka izdaju račun sa svim stavkama. Šta to njih može toliko da košta prisustvo oca na porođaju?

Bezimena

pre 14 godina

Ovo su "krupni koraci ka EU", NEMA STA!! Kakav nivo svesti Evropskog ministra. Slazem se sa komentarom da se trose "navlakuse i maska"--a dodajem-stedi dragoceno vreme babica i lekara, da ne obilaze i hrabre pacijetkinju. Mislim oni koji to cine..

jelena

pre 14 godina

Sad bar buduce (uplasene) tate imaju stvaran izgovor da ne prisustvuju :-))
Sala...tako uskratiti mogucnost da se prisustvuje na jednom od najvaznijih desavanja u zivotu je strasno!

Hazarsko porodiliste

pre 14 godina

Natalitet u Srbiji, recitije od bilo kog komentara, govori o odnosu drzave prema radjanju dece. Sprecavanje da jedna civilizacijska tekovina zazivi u ustanovi u kojoj se radja najvise dece, samo se uklapa u tu, vise nego sumornu sliku.

citalac

pre 14 godina

a evo i slike fiskalnog racuna:

http://odjebaus.com/suprug_porodjaj.jpg

sramota je da se toliko naplati tako nesto, jeste, treba da kosta, ipak se prljaju stvari (odelo, maska, rukavice itd.) ali to ne moze da kosta 17.700!

banana-drzava

pre 14 godina

Stvarno smo u proslom veku sto se tice porodilista, uslova a sada i ovako degutantnom pljackom...Pa na zapadu za koji se oni toliko veŽu I promovisu kao jedino normalno na ovom svetu to je sasvim prirodno da Otac prisustvuje porodjaju I da presece pupcanu vrpcu, naravno kada ide sve normalnim tokom...a kod nas se zestoko naplacuje....Sramota..

Ana

pre 14 godina

Neka iskoriste novac koji nam poslodavci uplacuju svakog meseca. Moje zdravstveno na mesecnom nivou je preko 10.000 dinara a sve sto moram da zavrsim povodom analiza radim u privatnim klinikama. Dakle, od pocetka godine je drzava inkasirala od mog zdravstvenog oko 80.000 do sada.

Dvostruki svedok

pre 14 godina

Realna cena bi trebalo da bude 177 din a ne 17700, taman za masku i navlakuse. A po mojoj "slobodnoj proceni", upravnike koji ovako razmisljaju bi trebalo sto pre zameniti, jer se ovakvo nepostovanje ogleda i nastavlja i u mnogim drugim nezdravim, neprirodnim potezima koji su stetni i za majku, i za oca, i za dete.

Dvostruki svedok

pre 14 godina

Realna cena bi trebalo da bude 177 din a ne 17700, taman za masku i navlakuse. A po mojoj "slobodnoj proceni", upravnike koji ovako razmisljaju bi trebalo sto pre zameniti, jer se ovakvo nepostovanje ogleda i nastavlja i u mnogim drugim nezdravim, neprirodnim potezima koji su stetni i za majku, i za oca, i za dete.

joda

pre 14 godina

Verovatno je cena tako visoka jer se boje samog prisustva nekog jačeg ko bi zaštitio jadnu ženu na porođaju od NE- odgovornosti, NE-brige, NE-zainteresovanosti samih lekara i babica i svog medicinskog osoblja za isti čin koji bi trebao da bude jedan od najlepših u životu. Sram ih bilo. Neka izdaju račun sa svim stavkama. Šta to njih može toliko da košta prisustvo oca na porođaju?

Ana

pre 14 godina

Neka iskoriste novac koji nam poslodavci uplacuju svakog meseca. Moje zdravstveno na mesecnom nivou je preko 10.000 dinara a sve sto moram da zavrsim povodom analiza radim u privatnim klinikama. Dakle, od pocetka godine je drzava inkasirala od mog zdravstvenog oko 80.000 do sada.

Mrako

pre 14 godina

Hahaha...trebaju da idu i dalje: "A ako hoće otac da uzme dete u ruke posle porođaja biće dužan da plati dodatni iznos".
Nema šta, legende koje žive!

Mashinovodja

pre 14 godina

To mu dođe oko 190 EUR. U redu, ali šta oni čoveku prodaju za te pare?
Udobnu fotelju, dobro piće i nezaboravan pogled na ženu koja se porađa? Baletsku tačku sestara i doktora? Vatromet posle uspešnog završetka spektakla?

pero

pre 14 godina

Čakovec, SZ Hrvatska.
2005. - prisustvovao porodu -besplatno.
2008. - prisustvovao porodu - 300 kn (40 eura) - županija, kao jedinica lokalne samouprave, naknadno je odlučila da se prisustvo porodu naplaćuje.

Dobio sam papirnate papuče, kecelju, kapu i masku za usta.
Eh, da, i dva sina, da ne zaboravim.

Bezimena

pre 14 godina

Ovo su "krupni koraci ka EU", NEMA STA!! Kakav nivo svesti Evropskog ministra. Slazem se sa komentarom da se trose "navlakuse i maska"--a dodajem-stedi dragoceno vreme babica i lekara, da ne obilaze i hrabre pacijetkinju. Mislim oni koji to cine..

banana-drzava

pre 14 godina

Stvarno smo u proslom veku sto se tice porodilista, uslova a sada i ovako degutantnom pljackom...Pa na zapadu za koji se oni toliko veŽu I promovisu kao jedino normalno na ovom svetu to je sasvim prirodno da Otac prisustvuje porodjaju I da presece pupcanu vrpcu, naravno kada ide sve normalnim tokom...a kod nas se zestoko naplacuje....Sramota..

citalac

pre 14 godina

a evo i slike fiskalnog racuna:

http://odjebaus.com/suprug_porodjaj.jpg

sramota je da se toliko naplati tako nesto, jeste, treba da kosta, ipak se prljaju stvari (odelo, maska, rukavice itd.) ali to ne moze da kosta 17.700!

Hazarsko porodiliste

pre 14 godina

Natalitet u Srbiji, recitije od bilo kog komentara, govori o odnosu drzave prema radjanju dece. Sprecavanje da jedna civilizacijska tekovina zazivi u ustanovi u kojoj se radja najvise dece, samo se uklapa u tu, vise nego sumornu sliku.

Marko

pre 14 godina

Cene su navodno tako visoke zato sto bolnica mora da obezbedi posebne uslove za porodilje koje su u pratnji svojih muzeva. Znaci, ne mozete te zene poradjati u standardnim boksovima, sa svim ostalim, da njihovi muzevi ne bi imali besplatan peep-show, a druge porodilje se osecale neprijatno.

U Visegradskoj su zato napravili posebne boksove, koji imaju paravane, pa se sa ovih 17.700,00 valjda otplacuje investicija u te paravane.

Sve bi to jos i moglo da se razume da bolnica nije renovirana od nasih para (naplacenog poreza) i stranih donacija. Znate... oni mnogo vole da se ponasaju kao da su ovde drzavne bolnice njihovo privatno vlasnistvo.

Tata

pre 14 godina

Ja sam ovde u Svajcarskoj prisustvovao kod oba porodjaja moje supruge i nista nisam placao. Osim toga, posete porodiljama i deci su dozvoljene bez ogranicenja, a ne kao kod nas gde je sve zabranjeno.

beca

pre 14 godina

Ljudi, sta vam je? Kao da ne znate da uci u porodiliste znaci da ce te oderati svi,od portira do doktora, a babice posebno(smucile su mi tu divnu profesiju). Sa mnom u sobi je lezala zena koja je radila u Njemackoj i unaprijed je sve potplatila, ja nisam i ne mogu vam ni opisati koja je bila razlika u tretmanu.Cijelo vrijeme sam mislila da sam nesto pogrijesila, a ne rodila i da me zato kaznjavaju. Oni su navikli da nam naplate i ono sto smo u svojoj kuci pojeli. Tu kliku bi trebalo rasturiti (i opet govorim o ex-yu prostoru).

jelena

pre 14 godina

Sad bar buduce (uplasene) tate imaju stvaran izgovor da ne prisustvuju :-))
Sala...tako uskratiti mogucnost da se prisustvuje na jednom od najvaznijih desavanja u zivotu je strasno!

nkec

pre 14 godina

SRAMOTA!
Sasvim je prirodno da prisustvuje i tata porodjaju.
(TO NEMA CENU, TO TREBA DA BUDE OMOGUCENO SVAKOM TATI!)
Od velike je pomoci za mamu (iz licnog iskustva x 2), od prvog trenutka smo zajedno, a LJUBAV raste ....

nemam

pre 14 godina

Hoce li se ikada pojaviti neka vest za koju cemo reci... da, to je u redu i normalno, sve nesto nenormalno, nerazumno i blesavo. O zemljo Sebijo!

Mile Pile

pre 14 godina

U Kanadi sam prisustvovao i presekao pupcane vrpce za sva tri moja sina. Znate koliko sam platio bolnici? Nula centi i nula dolara. Ovde je uobicajeno da su ocevi pored majke, svaka soba u porodilistu ima krevet na razvlacenje, jastuke i pokrivace i za oca. Ako otac ne prisustvuje porodjaju odmah ti posalju agenta socijalne sluzbe koji mora da utvrdi da li je sve u redu sa vasim brakom i da proceni da li ce dete imati normalne uslove za zivot. Svaka cast, tako radi ozbiljna drzava.

Zeljko

pre 14 godina

Ja sam u Slovackoj prisustvovao porodjaju supruge i platio 500 SK (1500 dinara). Mislim da je i to preterano. Kao sto neko rece trebalo bi to da bude oko 177 dinara - za masku i navlakuse. Odakle im ideja da to treba da se naplacuje? Ili su saterani u cosak pa traze nacin da zarade na bilo kakav nacin, ili su samo bezobrazni.

holandjanka

pre 14 godina

Rodjenju nase devojcice prisustvovali smo oboje, jer smo oboje roditelji tog deteta! I sve se odigralo bez maske, bez navlakusa, bez plave kecelje, bez vadjenja brisa iz grla nosa i cega sve.....sutradan smo izasli iz bolnice sa bebom, pa ni kod kuce ne nosimo maske i navlakuse, zar ne?
Glupost, primitivizam, naplacivati roditeljima osnovno ljudsko pravo na ljubav i intimnost....
Putuj Evropo!

Srbistanac

pre 14 godina

Ovo je i vise nego sramotno.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da sa ljudima iz porodilista raspravljam na ovu temu i nisam cuo ni jedan smislen razlog za ovo "dranje" osim nekih gluposti koje su ucili iz udbenika iz '53. prosloga veka.
Na zapadu je to POTPUNO besplatno (znam iz licnog iskustva), pa je cak i sramota ukoliko otac ne iskoristi ovu mogucnost.
Ovo jos jednom dokazuje da je pored sudstva i skolsta, zdravstvo rak rana naseg nesrecnog drustva.
Voleo bih da B92 nastavi da se bavi ovom temom, a pogotovo da cujem objasnjenje naseg "prozapadnog" i "modernog" ministra presvetlog Tomice.
Verovatno bi citirao gore pomenute knjige, plus koja floskula o teskim uslovima zaposlenih u zdravstvu.
Sve nadlezne neka je sramota zbog ove PLjACKE!

jako zabrinut

pre 14 godina

Ako je ministarstvo zdravlja odobrilo ovu cenu, onda SRAM TE BILO TOMICE MILOSAVLJEVICU!
Cena je nerazumna, kao i stav ministarstva da je podrzi, ali tako je to kad imamo dozivotne ministre zdravlja, ekonomije...a svi oni pripadaju jednoj stranci i zalazu se za Evropu, deklarativno samo naravno. JA ne vidim logiku da se za punto odobrava subvencija,a da se prisustvo porodjaju naplacuje ovako zestoko, da li to znaci da su nam automobili vazniji od porodilja i beba?

ivana

pre 14 godina

Kosta njih sto ne mogu isto da se ponasaju prema porodiljama kad im je partner tu! Mora da im se plati da ne kinje i da se ne deru, i naravno da malo savesnije rade svoj posao.

Satir

pre 14 godina

Uf što smo odjednom svi postali gadljivi na pare!
Sve se čudimo zašto toliko i kako ovo a u EU...??
Pa zato što im se može, štiti ih i ministar, i policija i drugi lekari (tzv komora), i sve ih mi plaćamo, i to dobro.
A mi radimo za 30-32000 din u proseku, i više od pola plate trebam platiti za prisustvo porođaju svoje žene i rađanju svog deteta, da bih sprečio bahatost i nemar, ili ne daj bože neku veću tragediju, a ima ih. Ja ću se kada dođe trenutak, lepo vezati lisicama za ruku svoje žene, pa ću vam preneti ostatak utisaka kada sve bude gotovo, ako se porodi u zemlji Srbiji. Stvarno se trudim da se porodi bilo gde vani, jer su uslovi verovali ili ne svuda bolji (Toliko o reputaciji čuvenog Stankovića i Milosavljevića).

Тигрица

pre 14 godina

Хм, а како би драги директор реаговао да му породиље испоставе рачун за 'гледање' порођаја и то по ставкама, за сваког учесника, све онако како је текао цео ''посао''?

bodin

pre 14 godina

Da covek prosto ne poveruje. U Sloveniji sam prisustvovao porodjaju svoje zene besplatno ili za nesto malo novca, toliko malo da sam i zaboravio da li sam platio. Koje je opravdanje za ovo, da li ikoga zanima, da li postoji iko ko bi odgovorio na to pitanje i da li je moguce da je u 21. veku u Srbiji uopste potrebno razglabati o takvim stvarima, koje bi MORALE da se podrazumevaju?

Danilo

pre 14 godina

Ja sam bio pored zene dok nam se radjao sin u maju 2008. Nema te cene koju ne bih platio za to iskustvo.
Sto se usluge tice, dobio sam plavo odelce, kapicu i masku a porodjaj se odvijao u posebnoj prostoriji (bez drugih porodilja). Platili smo ja mislim 10.000 tada, nisam siguran.
Trebalo bi cena da bude mnogo manja, ja laicki mislim, jer je to nesto sto treba da bude dostupno sto vecem broju ljudi a ne samo onima koji mogu to da priuste.

posmatrac

pre 14 godina

U zemlji u kojoj ocevi posle razvoda po pravilu ne placaju alimentaciju, cesto ne vidjaju decu uopste, a skoro nikad ne traze starateljstvo nad decom, prisustvo oca pri porodjaju treba da se stimulise na sve moguce nacine, a ne da se obeshrabruje!

porodilac

pre 14 godina

Ja sam platio 15000 kako bih supruzi pomogao da nam rodi najbitniju stvar u zivotu. I tada mi je bilo jasno da ne placam papirnatu kapu i masku i odecu koju doktori nece da nose vise vec placam da budem nezeljeni svedok. Platio sam cinjenicu da sestre, babice i doktori moraju da paze sta rade jer je tu neko ko ih gleda i ko ce sutra da ih tuzi ako nesto zabrljaju. Objasnjenje koje sam dobio kad sam pitao zasto toliko kosta a u GAK-u skoro nista, rekli su mi da je kod njih veci 'promet' i da cesto ocevi padaju u nesvest ili postaju agresivni pa da ih cenom 'odgovore' od prisustva i time smanjili sebi probleme.

Ako imate para i dovoljno dobar stomak da podnesete pogled na malo krvi onda vam najtoplije preporucujem da prisustvujete porodjaju uprkos svim preprekama koje vam namecu u 'Front'-u jer je porodjaj nesto najlepse sto otac moze da dozivi i neizmerna podrska i olaksanje zeni koja se poradja.

ps. ako zelite epidural racunajte bar na jos 10000 din za to ... u 'cast' necu ni da ulazim...

student

pre 14 godina

Prisustvo rodjenju svoga deteta je obaveza i pravo svakog roditelja! I to ne sme da se naplacuje! Moj drug je skoro dobio bebu nije otisao na porodjaj jer nije imao da plati inace i on i njegova devojka su nezaposleni a visokoobrazovani

Tanja, UK

pre 14 godina

Sramota! Imala sam srecu da se porodim u Britaniji, u drzavnoj bolnici. Tata je bio na porodjaju, bez ikakve maske i sl. i naravno ta "usluga" nas nista nije kostala. Samo da pomenem da u Britaniji porodjaju moze da prisustvuje bilo ko koga porodilja zeli, to ne mora biti samo otac. Stavise, zenu koja je sama tokom porodjaja svi gledaju kao siroce koje name nikog svog na svetu...

sashenka

pre 14 godina

1998. se nista nije placalo za prisustvo muza u bolnici Dragisa Misovic. Mi nismo imali nikakvu vezu, samo smo se pojavili u pola noci i moj muz je bez problema bio sve vreme sa mnom. U to vreme je to moglo samo jos u Gradskoj, ne u Frontu i Visegradskoj. Pitam se zasto se to promenilo na gore. U medjuvremenu sam se porodila jos dva puta u USA, gde se sve trudnice ohrabruju da dovedu nekoga na porodjaj - partnera, prijateljicu, clana porodice - jer statistike pokazuju da kada zena ima podrsku tokom porodjaja, porodjaj je laksi po nju (pa i medicinsko osoblje).

Lesa

pre 14 godina

ja prisustvovao oba puta u Gradskoj bolnici, 2003 i 2005. Tada placao oko 2.000 din. Prilikom prvog porodjaja sam osim navlakusa dobio i nesto sto je licilo na zeleni mantil, a bilo je toliko pocepano, da ne znam kako je moglo bilo koga da zastiti. Slazem se sa ocenama da je ovo nacin da se ocevi odgovore od prisustva, da ne bi morali da vode racuna kako se ponasaju pred porodiljom. Jedva cekam da citam Krugolininu reakciju na ovu vest!

Alte Schwede

pre 14 godina

Ja zivim u Svedskoj i imam dvoje dece i prisustvovao sam porodjaju i nista nisam platio.
p.s. i ne treba ni maska ni papuce ni kapa, apsolutno nista (muz je tu da drzi ruku svoje zene i pomaze joj dobrim recima, a lekari i medicinske sestre obave ostalo).

Mamica

pre 14 godina

U Kanadi se porodila, i to ne prirodno, nego carskim rezom - uz prisustvo muza! Hej, pa to je ipak ozbiljna operacija! Ni jedan test nije morao da odradi, bris, preglede i ostale gluposti... platili smo 0 centi, 0 dolara sto neko vec rece.
Kakvo naplacivanje, kakvi bakraci? Cemu to? Opet se nekome pune dzepovi preko obicnih gradjana, o zemljo Srbijo.....

Ozren Tosic

pre 14 godina

Pogledajte ovaj sajt,
http://www.fatherhoodinstitute.org/index.php?id=2&cID=578 tu sve lepo pise o prednosti prisustva oceva na porodjaju, sa referencama objavljenih naucnih radova po strucnim casopisima

Dvostruki svedok

pre 14 godina

Realna cena bi trebalo da bude 177 din a ne 17700, taman za masku i navlakuse. A po mojoj "slobodnoj proceni", upravnike koji ovako razmisljaju bi trebalo sto pre zameniti, jer se ovakvo nepostovanje ogleda i nastavlja i u mnogim drugim nezdravim, neprirodnim potezima koji su stetni i za majku, i za oca, i za dete.

Marko

pre 14 godina

Cene su navodno tako visoke zato sto bolnica mora da obezbedi posebne uslove za porodilje koje su u pratnji svojih muzeva. Znaci, ne mozete te zene poradjati u standardnim boksovima, sa svim ostalim, da njihovi muzevi ne bi imali besplatan peep-show, a druge porodilje se osecale neprijatno.

U Visegradskoj su zato napravili posebne boksove, koji imaju paravane, pa se sa ovih 17.700,00 valjda otplacuje investicija u te paravane.

Sve bi to jos i moglo da se razume da bolnica nije renovirana od nasih para (naplacenog poreza) i stranih donacija. Znate... oni mnogo vole da se ponasaju kao da su ovde drzavne bolnice njihovo privatno vlasnistvo.

citalac

pre 14 godina

a evo i slike fiskalnog racuna:

http://odjebaus.com/suprug_porodjaj.jpg

sramota je da se toliko naplati tako nesto, jeste, treba da kosta, ipak se prljaju stvari (odelo, maska, rukavice itd.) ali to ne moze da kosta 17.700!

Ana

pre 14 godina

Neka iskoriste novac koji nam poslodavci uplacuju svakog meseca. Moje zdravstveno na mesecnom nivou je preko 10.000 dinara a sve sto moram da zavrsim povodom analiza radim u privatnim klinikama. Dakle, od pocetka godine je drzava inkasirala od mog zdravstvenog oko 80.000 do sada.

Bezimena

pre 14 godina

Ovo su "krupni koraci ka EU", NEMA STA!! Kakav nivo svesti Evropskog ministra. Slazem se sa komentarom da se trose "navlakuse i maska"--a dodajem-stedi dragoceno vreme babica i lekara, da ne obilaze i hrabre pacijetkinju. Mislim oni koji to cine..

pero

pre 14 godina

Čakovec, SZ Hrvatska.
2005. - prisustvovao porodu -besplatno.
2008. - prisustvovao porodu - 300 kn (40 eura) - županija, kao jedinica lokalne samouprave, naknadno je odlučila da se prisustvo porodu naplaćuje.

Dobio sam papirnate papuče, kecelju, kapu i masku za usta.
Eh, da, i dva sina, da ne zaboravim.

banana-drzava

pre 14 godina

Stvarno smo u proslom veku sto se tice porodilista, uslova a sada i ovako degutantnom pljackom...Pa na zapadu za koji se oni toliko veŽu I promovisu kao jedino normalno na ovom svetu to je sasvim prirodno da Otac prisustvuje porodjaju I da presece pupcanu vrpcu, naravno kada ide sve normalnim tokom...a kod nas se zestoko naplacuje....Sramota..

Srbistanac

pre 14 godina

Ovo je i vise nego sramotno.
Sticajem okolnosti imao sam priliku da sa ljudima iz porodilista raspravljam na ovu temu i nisam cuo ni jedan smislen razlog za ovo "dranje" osim nekih gluposti koje su ucili iz udbenika iz '53. prosloga veka.
Na zapadu je to POTPUNO besplatno (znam iz licnog iskustva), pa je cak i sramota ukoliko otac ne iskoristi ovu mogucnost.
Ovo jos jednom dokazuje da je pored sudstva i skolsta, zdravstvo rak rana naseg nesrecnog drustva.
Voleo bih da B92 nastavi da se bavi ovom temom, a pogotovo da cujem objasnjenje naseg "prozapadnog" i "modernog" ministra presvetlog Tomice.
Verovatno bi citirao gore pomenute knjige, plus koja floskula o teskim uslovima zaposlenih u zdravstvu.
Sve nadlezne neka je sramota zbog ove PLjACKE!

Тигрица

pre 14 godina

Хм, а како би драги директор реаговао да му породиље испоставе рачун за 'гледање' порођаја и то по ставкама, за сваког учесника, све онако како је текао цео ''посао''?

Danilo

pre 14 godina

Ja sam bio pored zene dok nam se radjao sin u maju 2008. Nema te cene koju ne bih platio za to iskustvo.
Sto se usluge tice, dobio sam plavo odelce, kapicu i masku a porodjaj se odvijao u posebnoj prostoriji (bez drugih porodilja). Platili smo ja mislim 10.000 tada, nisam siguran.
Trebalo bi cena da bude mnogo manja, ja laicki mislim, jer je to nesto sto treba da bude dostupno sto vecem broju ljudi a ne samo onima koji mogu to da priuste.

Satir

pre 14 godina

Uf što smo odjednom svi postali gadljivi na pare!
Sve se čudimo zašto toliko i kako ovo a u EU...??
Pa zato što im se može, štiti ih i ministar, i policija i drugi lekari (tzv komora), i sve ih mi plaćamo, i to dobro.
A mi radimo za 30-32000 din u proseku, i više od pola plate trebam platiti za prisustvo porođaju svoje žene i rađanju svog deteta, da bih sprečio bahatost i nemar, ili ne daj bože neku veću tragediju, a ima ih. Ja ću se kada dođe trenutak, lepo vezati lisicama za ruku svoje žene, pa ću vam preneti ostatak utisaka kada sve bude gotovo, ako se porodi u zemlji Srbiji. Stvarno se trudim da se porodi bilo gde vani, jer su uslovi verovali ili ne svuda bolji (Toliko o reputaciji čuvenog Stankovića i Milosavljevića).

jelena

pre 14 godina

Sad bar buduce (uplasene) tate imaju stvaran izgovor da ne prisustvuju :-))
Sala...tako uskratiti mogucnost da se prisustvuje na jednom od najvaznijih desavanja u zivotu je strasno!

joda

pre 14 godina

Verovatno je cena tako visoka jer se boje samog prisustva nekog jačeg ko bi zaštitio jadnu ženu na porođaju od NE- odgovornosti, NE-brige, NE-zainteresovanosti samih lekara i babica i svog medicinskog osoblja za isti čin koji bi trebao da bude jedan od najlepših u životu. Sram ih bilo. Neka izdaju račun sa svim stavkama. Šta to njih može toliko da košta prisustvo oca na porođaju?

Hazarsko porodiliste

pre 14 godina

Natalitet u Srbiji, recitije od bilo kog komentara, govori o odnosu drzave prema radjanju dece. Sprecavanje da jedna civilizacijska tekovina zazivi u ustanovi u kojoj se radja najvise dece, samo se uklapa u tu, vise nego sumornu sliku.

nkec

pre 14 godina

SRAMOTA!
Sasvim je prirodno da prisustvuje i tata porodjaju.
(TO NEMA CENU, TO TREBA DA BUDE OMOGUCENO SVAKOM TATI!)
Od velike je pomoci za mamu (iz licnog iskustva x 2), od prvog trenutka smo zajedno, a LJUBAV raste ....

Mile Pile

pre 14 godina

U Kanadi sam prisustvovao i presekao pupcane vrpce za sva tri moja sina. Znate koliko sam platio bolnici? Nula centi i nula dolara. Ovde je uobicajeno da su ocevi pored majke, svaka soba u porodilistu ima krevet na razvlacenje, jastuke i pokrivace i za oca. Ako otac ne prisustvuje porodjaju odmah ti posalju agenta socijalne sluzbe koji mora da utvrdi da li je sve u redu sa vasim brakom i da proceni da li ce dete imati normalne uslove za zivot. Svaka cast, tako radi ozbiljna drzava.

holandjanka

pre 14 godina

Rodjenju nase devojcice prisustvovali smo oboje, jer smo oboje roditelji tog deteta! I sve se odigralo bez maske, bez navlakusa, bez plave kecelje, bez vadjenja brisa iz grla nosa i cega sve.....sutradan smo izasli iz bolnice sa bebom, pa ni kod kuce ne nosimo maske i navlakuse, zar ne?
Glupost, primitivizam, naplacivati roditeljima osnovno ljudsko pravo na ljubav i intimnost....
Putuj Evropo!

student

pre 14 godina

Prisustvo rodjenju svoga deteta je obaveza i pravo svakog roditelja! I to ne sme da se naplacuje! Moj drug je skoro dobio bebu nije otisao na porodjaj jer nije imao da plati inace i on i njegova devojka su nezaposleni a visokoobrazovani

posmatrac

pre 14 godina

U zemlji u kojoj ocevi posle razvoda po pravilu ne placaju alimentaciju, cesto ne vidjaju decu uopste, a skoro nikad ne traze starateljstvo nad decom, prisustvo oca pri porodjaju treba da se stimulise na sve moguce nacine, a ne da se obeshrabruje!

nemam

pre 14 godina

Hoce li se ikada pojaviti neka vest za koju cemo reci... da, to je u redu i normalno, sve nesto nenormalno, nerazumno i blesavo. O zemljo Sebijo!

Zeljko

pre 14 godina

Ja sam u Slovackoj prisustvovao porodjaju supruge i platio 500 SK (1500 dinara). Mislim da je i to preterano. Kao sto neko rece trebalo bi to da bude oko 177 dinara - za masku i navlakuse. Odakle im ideja da to treba da se naplacuje? Ili su saterani u cosak pa traze nacin da zarade na bilo kakav nacin, ili su samo bezobrazni.

Mashinovodja

pre 14 godina

To mu dođe oko 190 EUR. U redu, ali šta oni čoveku prodaju za te pare?
Udobnu fotelju, dobro piće i nezaboravan pogled na ženu koja se porađa? Baletsku tačku sestara i doktora? Vatromet posle uspešnog završetka spektakla?

Mrako

pre 14 godina

Hahaha...trebaju da idu i dalje: "A ako hoće otac da uzme dete u ruke posle porođaja biće dužan da plati dodatni iznos".
Nema šta, legende koje žive!

Tata

pre 14 godina

Ja sam ovde u Svajcarskoj prisustvovao kod oba porodjaja moje supruge i nista nisam placao. Osim toga, posete porodiljama i deci su dozvoljene bez ogranicenja, a ne kao kod nas gde je sve zabranjeno.

beca

pre 14 godina

Ljudi, sta vam je? Kao da ne znate da uci u porodiliste znaci da ce te oderati svi,od portira do doktora, a babice posebno(smucile su mi tu divnu profesiju). Sa mnom u sobi je lezala zena koja je radila u Njemackoj i unaprijed je sve potplatila, ja nisam i ne mogu vam ni opisati koja je bila razlika u tretmanu.Cijelo vrijeme sam mislila da sam nesto pogrijesila, a ne rodila i da me zato kaznjavaju. Oni su navikli da nam naplate i ono sto smo u svojoj kuci pojeli. Tu kliku bi trebalo rasturiti (i opet govorim o ex-yu prostoru).

bodin

pre 14 godina

Da covek prosto ne poveruje. U Sloveniji sam prisustvovao porodjaju svoje zene besplatno ili za nesto malo novca, toliko malo da sam i zaboravio da li sam platio. Koje je opravdanje za ovo, da li ikoga zanima, da li postoji iko ko bi odgovorio na to pitanje i da li je moguce da je u 21. veku u Srbiji uopste potrebno razglabati o takvim stvarima, koje bi MORALE da se podrazumevaju?

jako zabrinut

pre 14 godina

Ako je ministarstvo zdravlja odobrilo ovu cenu, onda SRAM TE BILO TOMICE MILOSAVLJEVICU!
Cena je nerazumna, kao i stav ministarstva da je podrzi, ali tako je to kad imamo dozivotne ministre zdravlja, ekonomije...a svi oni pripadaju jednoj stranci i zalazu se za Evropu, deklarativno samo naravno. JA ne vidim logiku da se za punto odobrava subvencija,a da se prisustvo porodjaju naplacuje ovako zestoko, da li to znaci da su nam automobili vazniji od porodilja i beba?

porodilac

pre 14 godina

Ja sam platio 15000 kako bih supruzi pomogao da nam rodi najbitniju stvar u zivotu. I tada mi je bilo jasno da ne placam papirnatu kapu i masku i odecu koju doktori nece da nose vise vec placam da budem nezeljeni svedok. Platio sam cinjenicu da sestre, babice i doktori moraju da paze sta rade jer je tu neko ko ih gleda i ko ce sutra da ih tuzi ako nesto zabrljaju. Objasnjenje koje sam dobio kad sam pitao zasto toliko kosta a u GAK-u skoro nista, rekli su mi da je kod njih veci 'promet' i da cesto ocevi padaju u nesvest ili postaju agresivni pa da ih cenom 'odgovore' od prisustva i time smanjili sebi probleme.

Ako imate para i dovoljno dobar stomak da podnesete pogled na malo krvi onda vam najtoplije preporucujem da prisustvujete porodjaju uprkos svim preprekama koje vam namecu u 'Front'-u jer je porodjaj nesto najlepse sto otac moze da dozivi i neizmerna podrska i olaksanje zeni koja se poradja.

ps. ako zelite epidural racunajte bar na jos 10000 din za to ... u 'cast' necu ni da ulazim...

ivana

pre 14 godina

Kosta njih sto ne mogu isto da se ponasaju prema porodiljama kad im je partner tu! Mora da im se plati da ne kinje i da se ne deru, i naravno da malo savesnije rade svoj posao.

Lesa

pre 14 godina

ja prisustvovao oba puta u Gradskoj bolnici, 2003 i 2005. Tada placao oko 2.000 din. Prilikom prvog porodjaja sam osim navlakusa dobio i nesto sto je licilo na zeleni mantil, a bilo je toliko pocepano, da ne znam kako je moglo bilo koga da zastiti. Slazem se sa ocenama da je ovo nacin da se ocevi odgovore od prisustva, da ne bi morali da vode racuna kako se ponasaju pred porodiljom. Jedva cekam da citam Krugolininu reakciju na ovu vest!

Mamica

pre 14 godina

U Kanadi se porodila, i to ne prirodno, nego carskim rezom - uz prisustvo muza! Hej, pa to je ipak ozbiljna operacija! Ni jedan test nije morao da odradi, bris, preglede i ostale gluposti... platili smo 0 centi, 0 dolara sto neko vec rece.
Kakvo naplacivanje, kakvi bakraci? Cemu to? Opet se nekome pune dzepovi preko obicnih gradjana, o zemljo Srbijo.....

Tanja, UK

pre 14 godina

Sramota! Imala sam srecu da se porodim u Britaniji, u drzavnoj bolnici. Tata je bio na porodjaju, bez ikakve maske i sl. i naravno ta "usluga" nas nista nije kostala. Samo da pomenem da u Britaniji porodjaju moze da prisustvuje bilo ko koga porodilja zeli, to ne mora biti samo otac. Stavise, zenu koja je sama tokom porodjaja svi gledaju kao siroce koje name nikog svog na svetu...

sashenka

pre 14 godina

1998. se nista nije placalo za prisustvo muza u bolnici Dragisa Misovic. Mi nismo imali nikakvu vezu, samo smo se pojavili u pola noci i moj muz je bez problema bio sve vreme sa mnom. U to vreme je to moglo samo jos u Gradskoj, ne u Frontu i Visegradskoj. Pitam se zasto se to promenilo na gore. U medjuvremenu sam se porodila jos dva puta u USA, gde se sve trudnice ohrabruju da dovedu nekoga na porodjaj - partnera, prijateljicu, clana porodice - jer statistike pokazuju da kada zena ima podrsku tokom porodjaja, porodjaj je laksi po nju (pa i medicinsko osoblje).

Alte Schwede

pre 14 godina

Ja zivim u Svedskoj i imam dvoje dece i prisustvovao sam porodjaju i nista nisam platio.
p.s. i ne treba ni maska ni papuce ni kapa, apsolutno nista (muz je tu da drzi ruku svoje zene i pomaze joj dobrim recima, a lekari i medicinske sestre obave ostalo).

Ozren Tosic

pre 14 godina

Pogledajte ovaj sajt,
http://www.fatherhoodinstitute.org/index.php?id=2&cID=578 tu sve lepo pise o prednosti prisustva oceva na porodjaju, sa referencama objavljenih naucnih radova po strucnim casopisima