Nedelja, 30.08.2009.

00:00

Tadić: Četiri stuba diplomatije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija ima četiri stuba spoljne politike: EU, Rusiju, SAD i Kinu, ali da je osnovni cilj ulazak u Evropsku uniju.

Izvor: Politika

Tadiæ: Èetiri stuba diplomatije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Julius

pre 14 godina

Predsednik Tadic izjavio da Srbija ima cetiri stuba spoljne politike: EU, Rusiju, SAD i Kinu.
Izgleda, na "mapi puta" ka Evropskoj uniji, izgubio put, pa je dospeo do daleke Kine.
Cisto zamajavanje naroda i politicka glupost!
Nije Tadic kalibra "Druga Tita" da "muze" sve strane sveta, a i Srbija nema taj strateski znacaj koji je imala bivsa SFRJ, za vreme hladnog rata.
Za Tadica je najbolje da sto pre "izvozi" Mladica u Hag, jer to je sada najtrazenija roba na inostranom trzistu, i uslov za odmrzavanje Sporazumu za asocijaciju i pridruzivanju sa Evropskom unijom. Mada na tom putu ima jos mnogih prepreka.

B

pre 14 godina

A da se mi uvatimo Evrope jer smo (na zalost nekih ocigledno) usred nje, a SAD, Kina i Rusija svakako imaju mnogo pametnija posla nego da se zamajavaju sa takvom sakom jada kao sto smo mi, ili ime eventualno trebano kao moneta za potkusurivanje. Dokle cemo samodopadljivo posmatrati sebe kao nekoga koje bilo kome na ovom svetu posebno bitan, dok nas svi obidjose i svi karavano prodjose?

Zoran

pre 14 godina

Diplomatija bi trebalo da se oslanja iskljucivo na pamet i postenje. Ne znam da li je to dovoljan broj stubova, ali mislim da je to ono sto Srbiji treba. Trenutno izgleda da nam ta dva stuba fale.

daleko je eu

pre 14 godina

ds moze da zaboravi na moj glas. sta to znaci necemo u nato, a hocemo eu, nato je bezbednosni sistem eu, dokle vise obmanjivanje.

student

pre 14 godina

Sad sam se setio one priče o gladnom magarcu između dva plasta sena. Taman krene da gricne jedan plast, pa mu se učini da je drugi veći i slađi, pa krene ka njemu, al onda je nekako ovaj drugi veći i slađi... Tako ni tamo ni vamo: na kraju magarac crko od gladi.

slobodan jelic

pre 14 godina

Stub spoljne politike Srbije treba da bude dobri odnosi sa svima a pre svega sa susedima. Umesto zaostravanja i konfrontacija.
To sa cetiri stuba je najnovija marketinska izmisljotina i nema nikakvog smisla.

vajsberg

pre 14 godina

Ako se dobro secam price, Buridanov magarac je umro od gladi stojeci jednako udaljen od dva plasta sena.
Gde li bi mu kraj bio da je bio jednako udaljen od cetiri plasta sena!

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Tadic veoma pametno govori. Kome jos nije jasno da se kapitali sele na Istok? Pa Rusija je veoma vazna zbog energenata i koliko je meni poznato, odredjeni konkretni potezi se ovde vuku. Kina je buduce srce svetske ekonomije. EU treba da nam posluzi za laksu izgradnju pravne drzave, kao i za slobodnu ekonomsku razmenu.
Pametni prodaju i dvema zaracenim stranama, pa sta? ...

Milanka Krasić

pre 14 godina

Noseći stub spoljne politike svake zemlje su odnosi sa susedima. U slučaju Srbije je to utoliko važnije, ako se ne zatvaraju oči pred teškim nasledjem nedavne prošlosti. Tek kad se odnosima sa susedima pokloni najveća pažnja, "ostatak" spoljnopolitičke energije se "troši" na druge. Sve dok se u Srbiji to ne shvati, "stubovi spoljne politike" će biti deklarativni, nedelotvorni i, samim tim, klimavi.

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

...Naše firme su neefikasne i neproduktivne. Ko misli o racionalizaciji troškova, malo ko. Ko uopšte zna šta je CRM - Upravljanje odnosima sa kupcima, verujem malo ko. Katastrofalni odnosi sa kupcima, slaba prodaja i nekontrolisani troškovi čine našu bednu stvarnost. Mi smo još u socijalizmu, ljudi misle da firma nesme da propadne ako je privatizovana.
Mi imamo 4 vrlo jaka stuba spoljne politike, ali prethnodne probleme ta 4 stuba ne rešavaju.
Ljudi, da li ste vi svesni da ćemo mi biti free-shop za kinesku robu, uzimati marže i živeti kao nekad. Brozova Jugoslavija je bila free-shop izmedju istoka i zapada, a mi smo plandovali. Sadašnji biznismeni su bivši spoljnotrgovinci tih free-shop transakcija.
Samo napred g. Predsedniče, sa Kinom ste izbili opoziciji sve karte iz ruku!

Sava Drugi

pre 14 godina

Da bi se rešio najprostiji linearni sistem jednačina sa četiri nepoznate potrebno je da imate četiri jednačine.

Ovde su nepoznate još najmanje tri jednačine.

A odnosi u savremenom svetu su sve samo ne lineaarne neprekidne funkcije...

O tome bi nešto više morao da kaže Jeremić, ali izgleda da je i njegovo znanje matematike za ovo nedovoljno...

Ivan

pre 14 godina

Ko proizvodi najbolje automobile - Nemacka, Italija..
Ko jedini proizvodi kompjuterske procesore i ko ih iz dana u dan usavrsava. Ko je izmislio internet - Amerika.
Ko ima najbolje elektronske aparate; televizore, telefone - Japan.
Koji jezik se razume u celom svetu - engleski.
Cija roba se prodaje na buvljaku - kineska.

Aleksandar

pre 14 godina

Ako ih je klesao Jeremic, ja bih da se sklonim ispod neke druge nadstresice, jer ce ta da pukne pa moze krov da mi padne na glavu... Nego, u ovoj izjavi je Tadic zaboravio da napomene da se zalaze za ljubav i mir u svetu.

Pobesneli max

pre 14 godina

Nije u ovom narodu uvrezeno uverenje da ce Kina i Rusija tek da igraju vaznu ulogu u svetu, vec je to pokazatelj mnogo kompetentnijih istrazivanja i pokazatelja na svetskom nivou. Opcinjenost zapadnom kulturom i nacinom zivota, i slepo prihvatanje svih njihovih standarda koji se ponekad arogantno namecu, je jednako opasno kao i rusofilstvo koje je zastupljeno u drugom delu naroda. Oni koji su opcinjeni Rusima su u isto vreme opcinjeni i Kinezima. Ekvivalentno, oni koji su opcinjeni EU su u isto vreme opcinjeni Amerikancima. Grubo gledano, mi smo izmedju dve "vatre". Ko danas moze da kaze sa sigurnoscu koja ce od ove dve opcije da odnese prevagu u svojim geostrateskim interesima na Balkanu i u istocnoj Evropi? Biti siguran u to i svrstati se na jednu stranu kada "bitka jos traje" a nismo u njoj, je prilicno nezrelo i kockarski opasno. Srbiji trebaju mirne vode koje ce u narednim godinama omoguciti lagodnu poziciju "posredovanja" izmedju jednh i drugih koji se "gloze". Mozda smo na pragu novog hladnog rata i podele a u toj situaciji imamo od koga da naucimo kako je pametno voditi spoljnu politiku i ekonomsku korist iz nje (Tito je to znao).
Ako je ovo sve to a ne samo marketing i prilika za dobijanje nekih "sitnih" para, novim zaduzivanjem i nista vise, onda predsednik Tadic "dobro zbori"...

View

pre 14 godina

Odakle i na osnovu čega u ovom narodu (a i njegovoj vlasti) postoji uverenje o nekakvom 'raspadu SAD i EU' i 'jačanju Kine, Rusije i Indije'? Ove tri zemlje su nedemokratske, autoritarne države. Njihova ekonomija se zasniva na trgovini sa ZAPADOM. Ako bi recimo EU i SAD prestale da kupuju naftu i gas od Rusije, šta bi bilo sa Rusijom? Da li bi i dalje 'jačala'? Isto tako i Kina. Ako bi Zapad premestio svoje fabrike iz Kine, šta bi bilo sa Kinom? Indija je velika zemlja sa milionima gladnih i kastinskim sistemom. Zašto se iz ovih zemalja odlazi? Zašto imaju tako veliku emigraciju? Pogledajte neki dokumentarac o ovim zemljama ... milioni gladnih, obespravljenih, jeftina radna snaga bez ikakvih prava ... S druge strane, Amerika je u prošlom veku bila u mnoooogo goroj krizi, pa je iz nje izašla još jača. I sada će biti tako.

Djuro P.

pre 14 godina

Veoma kontradiktorno, meni se cini da od ove politike nema nista, jer da biste nesto radili morate biti u "igri", a mi
smo van igre sa rusima, kinom i delimicno Amerikom, sa Evropom smo na granici dali cemo uci u igru ili ne. I jos jedna a to je najbitnija stvar, nismo vise u poziciji da biramo stubove, vec ova cetiri stuba biraju sebi stubice. Nas najveci problem je nepoznavanje politickih vetrova koji duvaju po svetu, pa tako nasa ladja ostaje da stoji u mestu. To je zato sto nasa politicka elita ne vidi dalje od svog rodnog sela, ili se dodvorava glasackoj masi (mentalitetu) koju je stvorio Milosevic i Seselj, i tako se odrzava na vlasti a narod u zivotu (na infuziji).

Jelena

pre 14 godina

Interesantno! Od cetiri stuba srbijanske spoljne politike ni jedan nije u Srbiji.
Kako gospodin predsednik misli da se osloni na njih?
Koje kude Srbijo!

Soko

pre 14 godina

Kad mi budemo prioritet makar jednom od tih "stubova", e onda smo nešto postigli. Ovako, sve ovo liči na:
- Čiko, čiko, jel mogu da idem za vama?
- Ajde dete, ali stani na kraj kolone.

Dragan

pre 14 godina

Adekvatniji naslov bi bio 4 stuba naseg zaduzivanja! Tu mislim na onaj americki stub (MMF i SB) od koga smo uzeli 3,5 milijardi dolara, ruski od kog cemo uzeti 1 milijardu, kineski od pola milijarde i evropski(preko evropske investicione banke) od 300 miliona! A ko ce to da vraca? Ma pusti tu, vazno je da se sliva dok smo mi na vlasti

Mića-Salaš

pre 14 godina

Slažem se sa Tadićem!

Srbiji je mesto u Evropi, a na ekonomskom nivou treba da sarađuje i sa SAD, Kinom i Rusijom.

A ako nam dođe TOma onda ćemo da pravimo savez sa Rusijom i Belorusijom.

koka mozak

pre 14 godina

"Svi racionalni razlozi nas vode ka tome da sarađujemo s Pokretom nesvrstanih" i to mu ga dodje peti stub? Ovo sve lici na recept kod kuhanja "Bosanskog lonca". Ubaci svasta po malo, na kraju ce se nesto i skuvati.

Igor

pre 14 godina

Sve ovo fino zvuci ali dragi predsednice mi vasi ovde znamo koliko je malo uradjeno na priblizavanu EU. Sta je za nas uradjeno do sada? Malo reklo bi se. Borba protiv korupcije bi trebala da bude nas prioritet, a koja je izvor svih nevolja u kojoj se nalazimo. I cini mi se da je ima sve vise umesto obrnuto.
Dzaba nama sva diplomatija ovoga sveta ako se sami ne promenimo, a na tome se nista ne radi.

matori

pre 14 godina

Ihaj! Bas se raspricao...
Od ona cetiri stuba, opisao nam citavu tarabu.
Steta sto u realnom zivotu sve to bas i nije tako jasno, jednostavno i crno-belo.
Cak ni medju decom koja se samo igraju.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kamo SRECE, da se Srbija uspela NAJPRE "integrisati" u Balkan, mozda je onda imala sansu da u "paketu" sa ostalim "balkanskim zemljama" NEKADA i postane clanica EU ! Ovako cemo bojim se morati sacekati neka druga vremena pa mozda u nekakvom "paketu" sa Kinom i Rusijom i (SAD ???) postanemo clanica nekakve "evropsko-azijske zajednice"? Ko zna sta buducnost donosi ? A dotle ce Srbija "zivotariti" kao JEDINA "balkanska zemlja", jer ce sve ostale zemlje regiona, odavno biti a neke to vec i danas jesu "EVROPSKE ZEMLJE"! E posle toga nastaje "vreme istine" gde ce se sve tvrdnje Predsednika Tadica "obistiniti"? kao jedina zemlja Balkana, Srbija ce ujedno biti i "lider" U TOM Balkanu i njegov "faktor stabilnosti" i ekonomski najrazvijenija zemlja i sve ono sto Srbiju danas "krasi" po Tadicevim RECIMA !!! Mile Kitic je doduse napravio "hit" sa "CETIRI STRANE", ko ZNA ?

Eberko

pre 14 godina

Ko u ovoj konstrukciji, izmedju ova cetri, apsolutno razlicita, stuba uspe da sazida kucu i krov je genije. Nemoguce je, antagonizmi su nesavladivi. Biraj jedan stub, dok mozes da biras.

t

pre 14 godina

Srbija do sada nije imala nikakvu diplomatiju i ocajnu diplomatsku strategiju.
Ovo sto tadic kaze je u redu ali to treba i sprovesti a za to su pre svega potrebni sposobni ljudi skolovani za diplomatiju koji govore strane jezike, koji razumeju ekonomski i politicki poredak a pre svega odnos snaga i poziciju Srbije u svetu.

Ivo

pre 14 godina

Tadic moze pricati sto zeli, ali jedno je sigurno - pustit ce Rusi Srbiju "niz vodu" u tren oka ako im to bude odgovaralo da "legaliziraju" otmicu Južne Osetije i Abhazije.

goran

pre 14 godina

Ne svidja mi pozicija Amerike u njegovom izlaganju. Jos bi i bilo dobro da je na drugom mestu. Pre bih rekao da je na drugom, ali otpozadi, posle Zimbabvea i drugih nesvrstanih.

Teodora

pre 14 godina

Tadiceve diplomatske sposobnosti su nekoliko ranga nize nego sto bi on to hteo da prizna i sam za to snosi najvecu odgovornost. Na njegovoj diplomatskoj skali vrednosti nesto ne radi kako treba. Jedina moguca pozicija SAD-a u spoljno politickim odnosima jeste Prva i smao Prva. I djacima u osnovnoj skoli je kristalno jasno da bez njih ne moze nista da se uradi na bilo kom planu, a pogotovu na planu EU integracija. Kako sad stvari stoje, SAD ce ovde moci iskljucivo da se bavi seoskim infrastrukturnim restauracijama. Realno stanje je da SAD polako povlaci svoje investitore i kapital iz Srbije. To je ono sto treba brine, ako ima koga da brine.

nikola

pre 14 godina

On se ponasa kao nesvrstani. Doduse, mogao bi i nesvrstavanje staviti kao peti stub-banderu.
Samo, zna li on da je stratesko partnerstvo sa sve ova 4 entiteta nemoguce jer u mnogim slucajevima jedna druga iskljucuju? Naravno, ako misli na iskrena a ne vestacka partnerstva.
Znao sam za onu staru crnogorsku izreku: "Nas i Rusa 200 miliona".
Ako sabiremo stanovnike, koliko li to mi sada imamo strateskih partnera ako saberemo Rusiju, EU, Kinu i Ameriku??

EU

pre 14 godina

Ulazak u EU moze i ne mora (ja sam u istoj, pa iz te perspektive govorim, vidim i osecam mane i prednosti), ali DAJTE VISE BELI SENGEN da narod putuje posle 20 godina!

bosko

pre 14 godina

Jeli to Tadic misli da nasa mala Srbija, koja je pre 10 godina ubijala i proterivala svoje drzavljane, pokusava da igra ulogu Mesaje i da ISTOVREMENO moze da bude "dobra" i sa US i Kinom i Rusijom i EU ??
Da Srbija stoji na tim "stubovima" garant bi se davno srusila, jer ta sva 4 stuba ne mogu Istovremeno da nose/rade.

Dragan

pre 14 godina

Adekvatniji naslov bi bio 4 stuba naseg zaduzivanja! Tu mislim na onaj americki stub (MMF i SB) od koga smo uzeli 3,5 milijardi dolara, ruski od kog cemo uzeti 1 milijardu, kineski od pola milijarde i evropski(preko evropske investicione banke) od 300 miliona! A ko ce to da vraca? Ma pusti tu, vazno je da se sliva dok smo mi na vlasti

bosko

pre 14 godina

Jeli to Tadic misli da nasa mala Srbija, koja je pre 10 godina ubijala i proterivala svoje drzavljane, pokusava da igra ulogu Mesaje i da ISTOVREMENO moze da bude "dobra" i sa US i Kinom i Rusijom i EU ??
Da Srbija stoji na tim "stubovima" garant bi se davno srusila, jer ta sva 4 stuba ne mogu Istovremeno da nose/rade.

Ivo

pre 14 godina

Tadic moze pricati sto zeli, ali jedno je sigurno - pustit ce Rusi Srbiju "niz vodu" u tren oka ako im to bude odgovaralo da "legaliziraju" otmicu Južne Osetije i Abhazije.

EU

pre 14 godina

Ulazak u EU moze i ne mora (ja sam u istoj, pa iz te perspektive govorim, vidim i osecam mane i prednosti), ali DAJTE VISE BELI SENGEN da narod putuje posle 20 godina!

Aleksandar

pre 14 godina

Ako ih je klesao Jeremic, ja bih da se sklonim ispod neke druge nadstresice, jer ce ta da pukne pa moze krov da mi padne na glavu... Nego, u ovoj izjavi je Tadic zaboravio da napomene da se zalaze za ljubav i mir u svetu.

Teodora

pre 14 godina

Tadiceve diplomatske sposobnosti su nekoliko ranga nize nego sto bi on to hteo da prizna i sam za to snosi najvecu odgovornost. Na njegovoj diplomatskoj skali vrednosti nesto ne radi kako treba. Jedina moguca pozicija SAD-a u spoljno politickim odnosima jeste Prva i smao Prva. I djacima u osnovnoj skoli je kristalno jasno da bez njih ne moze nista da se uradi na bilo kom planu, a pogotovu na planu EU integracija. Kako sad stvari stoje, SAD ce ovde moci iskljucivo da se bavi seoskim infrastrukturnim restauracijama. Realno stanje je da SAD polako povlaci svoje investitore i kapital iz Srbije. To je ono sto treba brine, ako ima koga da brine.

View

pre 14 godina

Odakle i na osnovu čega u ovom narodu (a i njegovoj vlasti) postoji uverenje o nekakvom 'raspadu SAD i EU' i 'jačanju Kine, Rusije i Indije'? Ove tri zemlje su nedemokratske, autoritarne države. Njihova ekonomija se zasniva na trgovini sa ZAPADOM. Ako bi recimo EU i SAD prestale da kupuju naftu i gas od Rusije, šta bi bilo sa Rusijom? Da li bi i dalje 'jačala'? Isto tako i Kina. Ako bi Zapad premestio svoje fabrike iz Kine, šta bi bilo sa Kinom? Indija je velika zemlja sa milionima gladnih i kastinskim sistemom. Zašto se iz ovih zemalja odlazi? Zašto imaju tako veliku emigraciju? Pogledajte neki dokumentarac o ovim zemljama ... milioni gladnih, obespravljenih, jeftina radna snaga bez ikakvih prava ... S druge strane, Amerika je u prošlom veku bila u mnoooogo goroj krizi, pa je iz nje izašla još jača. I sada će biti tako.

Eberko

pre 14 godina

Ko u ovoj konstrukciji, izmedju ova cetri, apsolutno razlicita, stuba uspe da sazida kucu i krov je genije. Nemoguce je, antagonizmi su nesavladivi. Biraj jedan stub, dok mozes da biras.

nikola

pre 14 godina

On se ponasa kao nesvrstani. Doduse, mogao bi i nesvrstavanje staviti kao peti stub-banderu.
Samo, zna li on da je stratesko partnerstvo sa sve ova 4 entiteta nemoguce jer u mnogim slucajevima jedna druga iskljucuju? Naravno, ako misli na iskrena a ne vestacka partnerstva.
Znao sam za onu staru crnogorsku izreku: "Nas i Rusa 200 miliona".
Ako sabiremo stanovnike, koliko li to mi sada imamo strateskih partnera ako saberemo Rusiju, EU, Kinu i Ameriku??

Ivan

pre 14 godina

Ko proizvodi najbolje automobile - Nemacka, Italija..
Ko jedini proizvodi kompjuterske procesore i ko ih iz dana u dan usavrsava. Ko je izmislio internet - Amerika.
Ko ima najbolje elektronske aparate; televizore, telefone - Japan.
Koji jezik se razume u celom svetu - engleski.
Cija roba se prodaje na buvljaku - kineska.

matori

pre 14 godina

Ihaj! Bas se raspricao...
Od ona cetiri stuba, opisao nam citavu tarabu.
Steta sto u realnom zivotu sve to bas i nije tako jasno, jednostavno i crno-belo.
Cak ni medju decom koja se samo igraju.

Soko

pre 14 godina

Kad mi budemo prioritet makar jednom od tih "stubova", e onda smo nešto postigli. Ovako, sve ovo liči na:
- Čiko, čiko, jel mogu da idem za vama?
- Ajde dete, ali stani na kraj kolone.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kamo SRECE, da se Srbija uspela NAJPRE "integrisati" u Balkan, mozda je onda imala sansu da u "paketu" sa ostalim "balkanskim zemljama" NEKADA i postane clanica EU ! Ovako cemo bojim se morati sacekati neka druga vremena pa mozda u nekakvom "paketu" sa Kinom i Rusijom i (SAD ???) postanemo clanica nekakve "evropsko-azijske zajednice"? Ko zna sta buducnost donosi ? A dotle ce Srbija "zivotariti" kao JEDINA "balkanska zemlja", jer ce sve ostale zemlje regiona, odavno biti a neke to vec i danas jesu "EVROPSKE ZEMLJE"! E posle toga nastaje "vreme istine" gde ce se sve tvrdnje Predsednika Tadica "obistiniti"? kao jedina zemlja Balkana, Srbija ce ujedno biti i "lider" U TOM Balkanu i njegov "faktor stabilnosti" i ekonomski najrazvijenija zemlja i sve ono sto Srbiju danas "krasi" po Tadicevim RECIMA !!! Mile Kitic je doduse napravio "hit" sa "CETIRI STRANE", ko ZNA ?

Igor

pre 14 godina

Sve ovo fino zvuci ali dragi predsednice mi vasi ovde znamo koliko je malo uradjeno na priblizavanu EU. Sta je za nas uradjeno do sada? Malo reklo bi se. Borba protiv korupcije bi trebala da bude nas prioritet, a koja je izvor svih nevolja u kojoj se nalazimo. I cini mi se da je ima sve vise umesto obrnuto.
Dzaba nama sva diplomatija ovoga sveta ako se sami ne promenimo, a na tome se nista ne radi.

koka mozak

pre 14 godina

"Svi racionalni razlozi nas vode ka tome da sarađujemo s Pokretom nesvrstanih" i to mu ga dodje peti stub? Ovo sve lici na recept kod kuhanja "Bosanskog lonca". Ubaci svasta po malo, na kraju ce se nesto i skuvati.

Jelena

pre 14 godina

Interesantno! Od cetiri stuba srbijanske spoljne politike ni jedan nije u Srbiji.
Kako gospodin predsednik misli da se osloni na njih?
Koje kude Srbijo!

Mića-Salaš

pre 14 godina

Slažem se sa Tadićem!

Srbiji je mesto u Evropi, a na ekonomskom nivou treba da sarađuje i sa SAD, Kinom i Rusijom.

A ako nam dođe TOma onda ćemo da pravimo savez sa Rusijom i Belorusijom.

Djuro P.

pre 14 godina

Veoma kontradiktorno, meni se cini da od ove politike nema nista, jer da biste nesto radili morate biti u "igri", a mi
smo van igre sa rusima, kinom i delimicno Amerikom, sa Evropom smo na granici dali cemo uci u igru ili ne. I jos jedna a to je najbitnija stvar, nismo vise u poziciji da biramo stubove, vec ova cetiri stuba biraju sebi stubice. Nas najveci problem je nepoznavanje politickih vetrova koji duvaju po svetu, pa tako nasa ladja ostaje da stoji u mestu. To je zato sto nasa politicka elita ne vidi dalje od svog rodnog sela, ili se dodvorava glasackoj masi (mentalitetu) koju je stvorio Milosevic i Seselj, i tako se odrzava na vlasti a narod u zivotu (na infuziji).

vajsberg

pre 14 godina

Ako se dobro secam price, Buridanov magarac je umro od gladi stojeci jednako udaljen od dva plasta sena.
Gde li bi mu kraj bio da je bio jednako udaljen od cetiri plasta sena!

goran

pre 14 godina

Ne svidja mi pozicija Amerike u njegovom izlaganju. Jos bi i bilo dobro da je na drugom mestu. Pre bih rekao da je na drugom, ali otpozadi, posle Zimbabvea i drugih nesvrstanih.

student

pre 14 godina

Sad sam se setio one priče o gladnom magarcu između dva plasta sena. Taman krene da gricne jedan plast, pa mu se učini da je drugi veći i slađi, pa krene ka njemu, al onda je nekako ovaj drugi veći i slađi... Tako ni tamo ni vamo: na kraju magarac crko od gladi.

t

pre 14 godina

Srbija do sada nije imala nikakvu diplomatiju i ocajnu diplomatsku strategiju.
Ovo sto tadic kaze je u redu ali to treba i sprovesti a za to su pre svega potrebni sposobni ljudi skolovani za diplomatiju koji govore strane jezike, koji razumeju ekonomski i politicki poredak a pre svega odnos snaga i poziciju Srbije u svetu.

Pobesneli max

pre 14 godina

Nije u ovom narodu uvrezeno uverenje da ce Kina i Rusija tek da igraju vaznu ulogu u svetu, vec je to pokazatelj mnogo kompetentnijih istrazivanja i pokazatelja na svetskom nivou. Opcinjenost zapadnom kulturom i nacinom zivota, i slepo prihvatanje svih njihovih standarda koji se ponekad arogantno namecu, je jednako opasno kao i rusofilstvo koje je zastupljeno u drugom delu naroda. Oni koji su opcinjeni Rusima su u isto vreme opcinjeni i Kinezima. Ekvivalentno, oni koji su opcinjeni EU su u isto vreme opcinjeni Amerikancima. Grubo gledano, mi smo izmedju dve "vatre". Ko danas moze da kaze sa sigurnoscu koja ce od ove dve opcije da odnese prevagu u svojim geostrateskim interesima na Balkanu i u istocnoj Evropi? Biti siguran u to i svrstati se na jednu stranu kada "bitka jos traje" a nismo u njoj, je prilicno nezrelo i kockarski opasno. Srbiji trebaju mirne vode koje ce u narednim godinama omoguciti lagodnu poziciju "posredovanja" izmedju jednh i drugih koji se "gloze". Mozda smo na pragu novog hladnog rata i podele a u toj situaciji imamo od koga da naucimo kako je pametno voditi spoljnu politiku i ekonomsku korist iz nje (Tito je to znao).
Ako je ovo sve to a ne samo marketing i prilika za dobijanje nekih "sitnih" para, novim zaduzivanjem i nista vise, onda predsednik Tadic "dobro zbori"...

slobodan jelic

pre 14 godina

Stub spoljne politike Srbije treba da bude dobri odnosi sa svima a pre svega sa susedima. Umesto zaostravanja i konfrontacija.
To sa cetiri stuba je najnovija marketinska izmisljotina i nema nikakvog smisla.

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

...Naše firme su neefikasne i neproduktivne. Ko misli o racionalizaciji troškova, malo ko. Ko uopšte zna šta je CRM - Upravljanje odnosima sa kupcima, verujem malo ko. Katastrofalni odnosi sa kupcima, slaba prodaja i nekontrolisani troškovi čine našu bednu stvarnost. Mi smo još u socijalizmu, ljudi misle da firma nesme da propadne ako je privatizovana.
Mi imamo 4 vrlo jaka stuba spoljne politike, ali prethnodne probleme ta 4 stuba ne rešavaju.
Ljudi, da li ste vi svesni da ćemo mi biti free-shop za kinesku robu, uzimati marže i živeti kao nekad. Brozova Jugoslavija je bila free-shop izmedju istoka i zapada, a mi smo plandovali. Sadašnji biznismeni su bivši spoljnotrgovinci tih free-shop transakcija.
Samo napred g. Predsedniče, sa Kinom ste izbili opoziciji sve karte iz ruku!

Milanka Krasić

pre 14 godina

Noseći stub spoljne politike svake zemlje su odnosi sa susedima. U slučaju Srbije je to utoliko važnije, ako se ne zatvaraju oči pred teškim nasledjem nedavne prošlosti. Tek kad se odnosima sa susedima pokloni najveća pažnja, "ostatak" spoljnopolitičke energije se "troši" na druge. Sve dok se u Srbiji to ne shvati, "stubovi spoljne politike" će biti deklarativni, nedelotvorni i, samim tim, klimavi.

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Tadic veoma pametno govori. Kome jos nije jasno da se kapitali sele na Istok? Pa Rusija je veoma vazna zbog energenata i koliko je meni poznato, odredjeni konkretni potezi se ovde vuku. Kina je buduce srce svetske ekonomije. EU treba da nam posluzi za laksu izgradnju pravne drzave, kao i za slobodnu ekonomsku razmenu.
Pametni prodaju i dvema zaracenim stranama, pa sta? ...

Sava Drugi

pre 14 godina

Da bi se rešio najprostiji linearni sistem jednačina sa četiri nepoznate potrebno je da imate četiri jednačine.

Ovde su nepoznate još najmanje tri jednačine.

A odnosi u savremenom svetu su sve samo ne lineaarne neprekidne funkcije...

O tome bi nešto više morao da kaže Jeremić, ali izgleda da je i njegovo znanje matematike za ovo nedovoljno...

Julius

pre 14 godina

Predsednik Tadic izjavio da Srbija ima cetiri stuba spoljne politike: EU, Rusiju, SAD i Kinu.
Izgleda, na "mapi puta" ka Evropskoj uniji, izgubio put, pa je dospeo do daleke Kine.
Cisto zamajavanje naroda i politicka glupost!
Nije Tadic kalibra "Druga Tita" da "muze" sve strane sveta, a i Srbija nema taj strateski znacaj koji je imala bivsa SFRJ, za vreme hladnog rata.
Za Tadica je najbolje da sto pre "izvozi" Mladica u Hag, jer to je sada najtrazenija roba na inostranom trzistu, i uslov za odmrzavanje Sporazumu za asocijaciju i pridruzivanju sa Evropskom unijom. Mada na tom putu ima jos mnogih prepreka.

daleko je eu

pre 14 godina

ds moze da zaboravi na moj glas. sta to znaci necemo u nato, a hocemo eu, nato je bezbednosni sistem eu, dokle vise obmanjivanje.

B

pre 14 godina

A da se mi uvatimo Evrope jer smo (na zalost nekih ocigledno) usred nje, a SAD, Kina i Rusija svakako imaju mnogo pametnija posla nego da se zamajavaju sa takvom sakom jada kao sto smo mi, ili ime eventualno trebano kao moneta za potkusurivanje. Dokle cemo samodopadljivo posmatrati sebe kao nekoga koje bilo kome na ovom svetu posebno bitan, dok nas svi obidjose i svi karavano prodjose?

Zoran

pre 14 godina

Diplomatija bi trebalo da se oslanja iskljucivo na pamet i postenje. Ne znam da li je to dovoljan broj stubova, ali mislim da je to ono sto Srbiji treba. Trenutno izgleda da nam ta dva stuba fale.

bosko

pre 14 godina

Jeli to Tadic misli da nasa mala Srbija, koja je pre 10 godina ubijala i proterivala svoje drzavljane, pokusava da igra ulogu Mesaje i da ISTOVREMENO moze da bude "dobra" i sa US i Kinom i Rusijom i EU ??
Da Srbija stoji na tim "stubovima" garant bi se davno srusila, jer ta sva 4 stuba ne mogu Istovremeno da nose/rade.

Mića-Salaš

pre 14 godina

Slažem se sa Tadićem!

Srbiji je mesto u Evropi, a na ekonomskom nivou treba da sarađuje i sa SAD, Kinom i Rusijom.

A ako nam dođe TOma onda ćemo da pravimo savez sa Rusijom i Belorusijom.

EU

pre 14 godina

Ulazak u EU moze i ne mora (ja sam u istoj, pa iz te perspektive govorim, vidim i osecam mane i prednosti), ali DAJTE VISE BELI SENGEN da narod putuje posle 20 godina!

Teodora

pre 14 godina

Tadiceve diplomatske sposobnosti su nekoliko ranga nize nego sto bi on to hteo da prizna i sam za to snosi najvecu odgovornost. Na njegovoj diplomatskoj skali vrednosti nesto ne radi kako treba. Jedina moguca pozicija SAD-a u spoljno politickim odnosima jeste Prva i smao Prva. I djacima u osnovnoj skoli je kristalno jasno da bez njih ne moze nista da se uradi na bilo kom planu, a pogotovu na planu EU integracija. Kako sad stvari stoje, SAD ce ovde moci iskljucivo da se bavi seoskim infrastrukturnim restauracijama. Realno stanje je da SAD polako povlaci svoje investitore i kapital iz Srbije. To je ono sto treba brine, ako ima koga da brine.

Ivo

pre 14 godina

Tadic moze pricati sto zeli, ali jedno je sigurno - pustit ce Rusi Srbiju "niz vodu" u tren oka ako im to bude odgovaralo da "legaliziraju" otmicu Južne Osetije i Abhazije.

View

pre 14 godina

Odakle i na osnovu čega u ovom narodu (a i njegovoj vlasti) postoji uverenje o nekakvom 'raspadu SAD i EU' i 'jačanju Kine, Rusije i Indije'? Ove tri zemlje su nedemokratske, autoritarne države. Njihova ekonomija se zasniva na trgovini sa ZAPADOM. Ako bi recimo EU i SAD prestale da kupuju naftu i gas od Rusije, šta bi bilo sa Rusijom? Da li bi i dalje 'jačala'? Isto tako i Kina. Ako bi Zapad premestio svoje fabrike iz Kine, šta bi bilo sa Kinom? Indija je velika zemlja sa milionima gladnih i kastinskim sistemom. Zašto se iz ovih zemalja odlazi? Zašto imaju tako veliku emigraciju? Pogledajte neki dokumentarac o ovim zemljama ... milioni gladnih, obespravljenih, jeftina radna snaga bez ikakvih prava ... S druge strane, Amerika je u prošlom veku bila u mnoooogo goroj krizi, pa je iz nje izašla još jača. I sada će biti tako.

goran

pre 14 godina

Ne svidja mi pozicija Amerike u njegovom izlaganju. Jos bi i bilo dobro da je na drugom mestu. Pre bih rekao da je na drugom, ali otpozadi, posle Zimbabvea i drugih nesvrstanih.

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Tadic veoma pametno govori. Kome jos nije jasno da se kapitali sele na Istok? Pa Rusija je veoma vazna zbog energenata i koliko je meni poznato, odredjeni konkretni potezi se ovde vuku. Kina je buduce srce svetske ekonomije. EU treba da nam posluzi za laksu izgradnju pravne drzave, kao i za slobodnu ekonomsku razmenu.
Pametni prodaju i dvema zaracenim stranama, pa sta? ...

Jelena

pre 14 godina

Interesantno! Od cetiri stuba srbijanske spoljne politike ni jedan nije u Srbiji.
Kako gospodin predsednik misli da se osloni na njih?
Koje kude Srbijo!

Rajko Cvetkovic

pre 14 godina

...Naše firme su neefikasne i neproduktivne. Ko misli o racionalizaciji troškova, malo ko. Ko uopšte zna šta je CRM - Upravljanje odnosima sa kupcima, verujem malo ko. Katastrofalni odnosi sa kupcima, slaba prodaja i nekontrolisani troškovi čine našu bednu stvarnost. Mi smo još u socijalizmu, ljudi misle da firma nesme da propadne ako je privatizovana.
Mi imamo 4 vrlo jaka stuba spoljne politike, ali prethnodne probleme ta 4 stuba ne rešavaju.
Ljudi, da li ste vi svesni da ćemo mi biti free-shop za kinesku robu, uzimati marže i živeti kao nekad. Brozova Jugoslavija je bila free-shop izmedju istoka i zapada, a mi smo plandovali. Sadašnji biznismeni su bivši spoljnotrgovinci tih free-shop transakcija.
Samo napred g. Predsedniče, sa Kinom ste izbili opoziciji sve karte iz ruku!

Pobesneli max

pre 14 godina

Nije u ovom narodu uvrezeno uverenje da ce Kina i Rusija tek da igraju vaznu ulogu u svetu, vec je to pokazatelj mnogo kompetentnijih istrazivanja i pokazatelja na svetskom nivou. Opcinjenost zapadnom kulturom i nacinom zivota, i slepo prihvatanje svih njihovih standarda koji se ponekad arogantno namecu, je jednako opasno kao i rusofilstvo koje je zastupljeno u drugom delu naroda. Oni koji su opcinjeni Rusima su u isto vreme opcinjeni i Kinezima. Ekvivalentno, oni koji su opcinjeni EU su u isto vreme opcinjeni Amerikancima. Grubo gledano, mi smo izmedju dve "vatre". Ko danas moze da kaze sa sigurnoscu koja ce od ove dve opcije da odnese prevagu u svojim geostrateskim interesima na Balkanu i u istocnoj Evropi? Biti siguran u to i svrstati se na jednu stranu kada "bitka jos traje" a nismo u njoj, je prilicno nezrelo i kockarski opasno. Srbiji trebaju mirne vode koje ce u narednim godinama omoguciti lagodnu poziciju "posredovanja" izmedju jednh i drugih koji se "gloze". Mozda smo na pragu novog hladnog rata i podele a u toj situaciji imamo od koga da naucimo kako je pametno voditi spoljnu politiku i ekonomsku korist iz nje (Tito je to znao).
Ako je ovo sve to a ne samo marketing i prilika za dobijanje nekih "sitnih" para, novim zaduzivanjem i nista vise, onda predsednik Tadic "dobro zbori"...

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Kamo SRECE, da se Srbija uspela NAJPRE "integrisati" u Balkan, mozda je onda imala sansu da u "paketu" sa ostalim "balkanskim zemljama" NEKADA i postane clanica EU ! Ovako cemo bojim se morati sacekati neka druga vremena pa mozda u nekakvom "paketu" sa Kinom i Rusijom i (SAD ???) postanemo clanica nekakve "evropsko-azijske zajednice"? Ko zna sta buducnost donosi ? A dotle ce Srbija "zivotariti" kao JEDINA "balkanska zemlja", jer ce sve ostale zemlje regiona, odavno biti a neke to vec i danas jesu "EVROPSKE ZEMLJE"! E posle toga nastaje "vreme istine" gde ce se sve tvrdnje Predsednika Tadica "obistiniti"? kao jedina zemlja Balkana, Srbija ce ujedno biti i "lider" U TOM Balkanu i njegov "faktor stabilnosti" i ekonomski najrazvijenija zemlja i sve ono sto Srbiju danas "krasi" po Tadicevim RECIMA !!! Mile Kitic je doduse napravio "hit" sa "CETIRI STRANE", ko ZNA ?

Ivan

pre 14 godina

Ko proizvodi najbolje automobile - Nemacka, Italija..
Ko jedini proizvodi kompjuterske procesore i ko ih iz dana u dan usavrsava. Ko je izmislio internet - Amerika.
Ko ima najbolje elektronske aparate; televizore, telefone - Japan.
Koji jezik se razume u celom svetu - engleski.
Cija roba se prodaje na buvljaku - kineska.

Aleksandar

pre 14 godina

Ako ih je klesao Jeremic, ja bih da se sklonim ispod neke druge nadstresice, jer ce ta da pukne pa moze krov da mi padne na glavu... Nego, u ovoj izjavi je Tadic zaboravio da napomene da se zalaze za ljubav i mir u svetu.

t

pre 14 godina

Srbija do sada nije imala nikakvu diplomatiju i ocajnu diplomatsku strategiju.
Ovo sto tadic kaze je u redu ali to treba i sprovesti a za to su pre svega potrebni sposobni ljudi skolovani za diplomatiju koji govore strane jezike, koji razumeju ekonomski i politicki poredak a pre svega odnos snaga i poziciju Srbije u svetu.

Dragan

pre 14 godina

Adekvatniji naslov bi bio 4 stuba naseg zaduzivanja! Tu mislim na onaj americki stub (MMF i SB) od koga smo uzeli 3,5 milijardi dolara, ruski od kog cemo uzeti 1 milijardu, kineski od pola milijarde i evropski(preko evropske investicione banke) od 300 miliona! A ko ce to da vraca? Ma pusti tu, vazno je da se sliva dok smo mi na vlasti

nikola

pre 14 godina

On se ponasa kao nesvrstani. Doduse, mogao bi i nesvrstavanje staviti kao peti stub-banderu.
Samo, zna li on da je stratesko partnerstvo sa sve ova 4 entiteta nemoguce jer u mnogim slucajevima jedna druga iskljucuju? Naravno, ako misli na iskrena a ne vestacka partnerstva.
Znao sam za onu staru crnogorsku izreku: "Nas i Rusa 200 miliona".
Ako sabiremo stanovnike, koliko li to mi sada imamo strateskih partnera ako saberemo Rusiju, EU, Kinu i Ameriku??

Milanka Krasić

pre 14 godina

Noseći stub spoljne politike svake zemlje su odnosi sa susedima. U slučaju Srbije je to utoliko važnije, ako se ne zatvaraju oči pred teškim nasledjem nedavne prošlosti. Tek kad se odnosima sa susedima pokloni najveća pažnja, "ostatak" spoljnopolitičke energije se "troši" na druge. Sve dok se u Srbiji to ne shvati, "stubovi spoljne politike" će biti deklarativni, nedelotvorni i, samim tim, klimavi.

daleko je eu

pre 14 godina

ds moze da zaboravi na moj glas. sta to znaci necemo u nato, a hocemo eu, nato je bezbednosni sistem eu, dokle vise obmanjivanje.

Eberko

pre 14 godina

Ko u ovoj konstrukciji, izmedju ova cetri, apsolutno razlicita, stuba uspe da sazida kucu i krov je genije. Nemoguce je, antagonizmi su nesavladivi. Biraj jedan stub, dok mozes da biras.

Soko

pre 14 godina

Kad mi budemo prioritet makar jednom od tih "stubova", e onda smo nešto postigli. Ovako, sve ovo liči na:
- Čiko, čiko, jel mogu da idem za vama?
- Ajde dete, ali stani na kraj kolone.

Djuro P.

pre 14 godina

Veoma kontradiktorno, meni se cini da od ove politike nema nista, jer da biste nesto radili morate biti u "igri", a mi
smo van igre sa rusima, kinom i delimicno Amerikom, sa Evropom smo na granici dali cemo uci u igru ili ne. I jos jedna a to je najbitnija stvar, nismo vise u poziciji da biramo stubove, vec ova cetiri stuba biraju sebi stubice. Nas najveci problem je nepoznavanje politickih vetrova koji duvaju po svetu, pa tako nasa ladja ostaje da stoji u mestu. To je zato sto nasa politicka elita ne vidi dalje od svog rodnog sela, ili se dodvorava glasackoj masi (mentalitetu) koju je stvorio Milosevic i Seselj, i tako se odrzava na vlasti a narod u zivotu (na infuziji).

Sava Drugi

pre 14 godina

Da bi se rešio najprostiji linearni sistem jednačina sa četiri nepoznate potrebno je da imate četiri jednačine.

Ovde su nepoznate još najmanje tri jednačine.

A odnosi u savremenom svetu su sve samo ne lineaarne neprekidne funkcije...

O tome bi nešto više morao da kaže Jeremić, ali izgleda da je i njegovo znanje matematike za ovo nedovoljno...

matori

pre 14 godina

Ihaj! Bas se raspricao...
Od ona cetiri stuba, opisao nam citavu tarabu.
Steta sto u realnom zivotu sve to bas i nije tako jasno, jednostavno i crno-belo.
Cak ni medju decom koja se samo igraju.

koka mozak

pre 14 godina

"Svi racionalni razlozi nas vode ka tome da sarađujemo s Pokretom nesvrstanih" i to mu ga dodje peti stub? Ovo sve lici na recept kod kuhanja "Bosanskog lonca". Ubaci svasta po malo, na kraju ce se nesto i skuvati.

Igor

pre 14 godina

Sve ovo fino zvuci ali dragi predsednice mi vasi ovde znamo koliko je malo uradjeno na priblizavanu EU. Sta je za nas uradjeno do sada? Malo reklo bi se. Borba protiv korupcije bi trebala da bude nas prioritet, a koja je izvor svih nevolja u kojoj se nalazimo. I cini mi se da je ima sve vise umesto obrnuto.
Dzaba nama sva diplomatija ovoga sveta ako se sami ne promenimo, a na tome se nista ne radi.

slobodan jelic

pre 14 godina

Stub spoljne politike Srbije treba da bude dobri odnosi sa svima a pre svega sa susedima. Umesto zaostravanja i konfrontacija.
To sa cetiri stuba je najnovija marketinska izmisljotina i nema nikakvog smisla.

vajsberg

pre 14 godina

Ako se dobro secam price, Buridanov magarac je umro od gladi stojeci jednako udaljen od dva plasta sena.
Gde li bi mu kraj bio da je bio jednako udaljen od cetiri plasta sena!

student

pre 14 godina

Sad sam se setio one priče o gladnom magarcu između dva plasta sena. Taman krene da gricne jedan plast, pa mu se učini da je drugi veći i slađi, pa krene ka njemu, al onda je nekako ovaj drugi veći i slađi... Tako ni tamo ni vamo: na kraju magarac crko od gladi.

B

pre 14 godina

A da se mi uvatimo Evrope jer smo (na zalost nekih ocigledno) usred nje, a SAD, Kina i Rusija svakako imaju mnogo pametnija posla nego da se zamajavaju sa takvom sakom jada kao sto smo mi, ili ime eventualno trebano kao moneta za potkusurivanje. Dokle cemo samodopadljivo posmatrati sebe kao nekoga koje bilo kome na ovom svetu posebno bitan, dok nas svi obidjose i svi karavano prodjose?

Zoran

pre 14 godina

Diplomatija bi trebalo da se oslanja iskljucivo na pamet i postenje. Ne znam da li je to dovoljan broj stubova, ali mislim da je to ono sto Srbiji treba. Trenutno izgleda da nam ta dva stuba fale.

Julius

pre 14 godina

Predsednik Tadic izjavio da Srbija ima cetiri stuba spoljne politike: EU, Rusiju, SAD i Kinu.
Izgleda, na "mapi puta" ka Evropskoj uniji, izgubio put, pa je dospeo do daleke Kine.
Cisto zamajavanje naroda i politicka glupost!
Nije Tadic kalibra "Druga Tita" da "muze" sve strane sveta, a i Srbija nema taj strateski znacaj koji je imala bivsa SFRJ, za vreme hladnog rata.
Za Tadica je najbolje da sto pre "izvozi" Mladica u Hag, jer to je sada najtrazenija roba na inostranom trzistu, i uslov za odmrzavanje Sporazumu za asocijaciju i pridruzivanju sa Evropskom unijom. Mada na tom putu ima jos mnogih prepreka.