Sreda, 19.08.2009.

00:50

Sud: Ukidanje presude zakonito

Sud u Novom Sadu saopštio je da je odluku o ukidanju presude vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću po tužbi Dinka Gruhonjića doneo u skladu sa zakonom.

Izvor: FoNet

Sud: Ukidanje presude zakonito IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

sinisa

pre 14 godina

Normalno da službena dokumenta moraju biti na ćirilici, koja je autentično srpsko pismo, to su greške tužilaštva, bez namere da ulazim u predmet. Šta se bune ovi advokati tužioca,zašto nisu pisali na ćirilici, pa ne bi bilo problema, tako im i treba kad nepoštuju kulturu i tradiciju naroda iz kojeg potiču!

Marija

pre 14 godina

Ovu odluku cu razumeti i prihvatiti samo ako usledi serija otpuštanja svih onih koji su odgovorni za grešku koja ima ovakve posledice.

Markus 1

pre 14 godina

Želeo bih da razjasnim neke nedoumice koje sam primetio kod komentatora, a koje postoje čak i kod medija koji o celom slučaju izveštavaju:

1) u pitanju je parnični, a ne krivični postupak. U parnici se ne odlučuje o tome da li je Davidović učinio krivično delo, već o naknadi štete koju od njega potražuje Gruhonjić, dakle - štiti se privatni, a ne javni interes, odnosno radi se o novčanom potraživanju.

2)Članom 361. stav 2. tačka 8. Zakona o parničnom postupku, kao bitna povreda odredaba parničnog postupka propisano je ODBIJANJE ZAHTEVA STRANKE, protivno odredbama zakona, da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo. To znači da je Davidović u postupku blagovremeno istakao zahtev, koji je sud odbio, pa bi trebalo pitati prvostepeni sud zašto je takav zahtev odbio? Dakle, kriv je prvostepeni sud, a ne drugostepeni (Okružni) sud, koji je presudu ukinuo, jer na povredu pravila vezanih za upotrebu jezika i pisma SUD NE PAZI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI, već po prigovoru stranke. Kada je takav prigovor u žalbi stavljen, drugostepeni sud nije imao drugog izlaza nego da presudu ukine, kao i uvek kada utvrdi postojanje bitne povrede postupka.

Nadam se da sam na celu priču uspeo da bacim malo više svetla...

Novosadjanin

pre 14 godina

Po vazecem statutu Vojvodine, u Vojvodini je trenutno u upotrebi 6 sluzbenih jezika i 2 pisma, cirilicno i latinicno. Ko ne veruje, nek proveri u pokrajinskom Izvrsnom vecu.

Dragan

pre 14 godina

Apsolutno je besmisleno tvrditi sta je starije koka ili jaje (cirilica ili latinica), sustina je sasvi drugacija. Advokati odbrane i tuzilastvo vrlo lako mogu da se dogovor uz picence u kafanici, ajde vi nama spise na latinici, mi to ne znamo da citamo po ustavu i oborimo presudu.
Dakle svi vi koji se zalazete ovde za Kostunicin legalizam (naravno da se vas ne tice) lepo da se izjasnite, da li ste za nacional socijalizam koji zastupa davidovic (mala slova namerno) ili osudjujete bilo kakav oblik neonacizma.
Konacno je jasno da je sud posegao za svrhom koja nema nikakve veze sa presudom, zbog cega ministarka ne da bi trebalo da preispita odluku, nego da podnese krivicne prijave protiv sudija koje su donele takvu sramnu odluku, a nakon toga ponudi svoju ostavku. Nigde u svetu nije moguce da se na ovaj ili onaj nacin zastite neonacist, osim kod nas, ovo je medjunarodno pitanje koje treba da resi medjunarodna zajednica...

S

pre 14 godina

Sada svi tumače zakon, svako na svoj način, te tvrde da se zakon odnosi na šiju, ali ne i na vrat, i sve nazivaju pravnim nonsensom, a niko ne ukazuje na pravog krivca - tužioca i sudiju koji su morali znati da treba da korisite ćiriličko pismo. Na kraju, Davidović je tražio da mu se spisi dostavljaju na SLUŽBENOM pismu ove države, i tome nije se nije izašlo u susret.
Ovo je samo jedan od primera kako nesporovođenje zakona dovodi do toga da kriminalci ostaju na slobodi. A za to nije kriv zakon, nego onaj ko ga (ne)sprovodi.

Beogradjanin

pre 14 godina

Svim srcem mislim da je presuda besmislena, ali sam siguran da ne treba kriviti
Sudove koji sude po Zakonu, pa cak i kada su losi. Ili jako losi, kao u ovom slucaju.

dragan

pre 14 godina

Zakonito je verovatno i to sto im je za tu presudu bilo potrebno vise od dve godine.
Zakonito mozda i jeste, normalno sigurno nije. Ocigledno je da nekome (ili vise njih) u tom sudu nije bas stalo do pravde.
Da jeste, zakonito bi bilo i da covek koji se javno deklarise kao fasista bude primerno kaznjen!

Beogradjanin

pre 14 godina

Dodatak na moj prethodni komentar. Nisam pravnik, ali kapiram da su zakoni pisani ne kao formulari sa odgovirma da i ne, vec kao tekst koji ima svoj smisao i logiku. Takodje, siguran sam da je prvostepeni Sud neposredno mogao da utvrdi da li g. Firer razume tekstualne dokaze koji su pred njim. Dakle, ako ja dobro shvatam, sustina formalizacije upotrebe jezika i pisma je da se ZASITE svi u sudskom postupku kako bi RAZUMELI sam postupak, dokaze i mogli u njemu ravnopravno da ucestvuju. Ako je g. Firer mogao sam da popuni formular za Italijansku vizu i potpise ga, siguran sam da je mogao i da razume dokaze koji ga terete. Uostalom, krunski dokaz je video snimak upada na tribinu Filosofskog fakulteta i agresivno ponasanje doticnog. Tu ne treba prevodilac, vec zdrav razum i antifasisticki duh! SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!

Franciska

pre 14 godina

"Beogradski centar za ljudska prava upozorava na sve češće znakove da su sudovi u Srbiji velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti." - Pa koga ovo jos moze zacuditi? Srbija se za svoju agresiju nije izvinula niti Sloveniji i Hrvatskoj, a niti Bosni i Hercegovini gdje je pocinila zlocin genocida. Pored toga se rehabilitiraju cetnici, saveznici ne samo Naci-Njemacke, vec i ustasa koji su pak pocinili zlocin genocida u Jasenovcu. I sta sada ocekivati od srbijanske pravoslavne omladine, kada Vlada velica tekovine fasizma??? Dakle, nije do srbijanske omladine, vec do vladajucih struktura i njihovog iskrivljenog sustava vrijednosti.

dezurna

pre 14 godina

Jedan predlog Fireru: sad je pravi trenutak da i zvanicno promenis ime u, recimo, Goran Davidovic Vodja (ne verujem da bi nadlezni organ prihvatio nadimak Firer) i da taj podatak ne saopstis sudu (vrlo verovatno da u nasim supljim propisima - NAMERNO napisanim tako da se koriste, tumace i zloupotrebljavaju kako kome odgovara - nigde nije navedena obaveza da bilo ko obavesti bilo koga o cinjenici promene imena), a da se po prijemu nove presude pozoves na tesku proceduralnu gresku nenavodjenja tvog pravog imena... U medjuvremenu, mozes malo da odes da se kupas na Belocrkvanska jezera, pa da organizujes zurkicu sa svirkicom u nekom kaficu na Petrovaradinu, tek malo gimnastike desnih ruku radi, ono, naglo pruzanje u vazduh uz zajednicki urlik...)
Ovakvi proceduralni propisi i ovakvo njihovo koriscenje su definitivni pokazatelj kakav profesionalni i moralni krsh proizvode nashi uvazeni pravni fakulteti.
To je polje na kojem treba da bude aktivna ministarka pravde, sa sve ministrom prosvete, a ne da se mesa tamo gde, u civilizovanim drzavama, niposto ne bi smela, bar ne u sistemima podele vlasti i kontinentalnog sudstva.

Dzara

pre 14 godina

Ljudi, budimo realni.
Niko normalan u ovoj drzavi ne podrzava nacizam i naciste.
Ali, ovde se izvrcu teze.
Pred sudom bi trebalo da su svi jednaki, takav je zakon.
Stoga, on ima pravo da trazi da mu sva dokumentacija bude dostavljena na cirilici, jer to mu pravo garantuje zakon, zar ne?
Ovde bi prvenstveno trebalo da se istrazi zbog cega postupak traje toliko DUGO (kao i vecina postupaka u Srbiji) i cija je (ne)odgovornost dovela do toga da on ne dobije dokumente na cirilici.
Svi pricaju o pravnoj drzavi, nezavisnom sudstvu, a mnogi se (pocevsi od ministarke pravde pa preko raznih NVO-a, do nas koji ovde ostavljamo komentare) mesaju u rad sudstva.
Odluka je potpuno legitimna, svidjalo se to nama ili ne.

Voja

pre 14 godina

stalno kad cujem na B92 dzingl u kome citirate B.Pekica po pitanju Pravde i Prava vidi se koliko je covek bio u pravu.

Smatram takodje da se kod nas u sudovima NAMERNO sporovi vode traljavo kako bi se kasnije obarale presude (i to uvek kad je okrivljeni kriv ali je zaboga nekome stalo da presuda nikada ne bude pravosnazna).

Ko ne zna gde zivi i dalje ce se cuditi

Kuki

pre 14 godina

Ma treba dati neki milion Davidovicu da mu na cirilicu prevode tekstove koje dobija u Italiji! Crni covek - tamo samo latinica... Sto je pa on gori od Miladina!

Glock

pre 14 godina

Prosto je neverovatno kako se brane i najludja "prava" raznih krimalaca i fasista.

A u isto vreme ti isti sudovi daju najminimalnije kazne za ubistva, silovanja, razbojnistva.

Kako te rent-a-sudije spavaju nocu, nikada mi nece biti jasno...

GuC

pre 14 godina

Sudovi bi trebalo da budu nezavisni, ali ne van kontrole, što je propisano zakonom.
Kada se radi o fašizmu, društvo mora da reaguje na sve načine, a naše se bavi jalovim raspravama, bez poznavanja propisa, ali se bavi...prava nezavisnost sudstva u Srbiji se upravo gazi nogama ovim opštim reizborom!
Plašim se da je ovakva smešna i opasna odluka suda probni balon i pokazna vežba ostalim sudijama, ako žele da budu reizabrani, moraće da sude na ovakav način.
Naše pravo ne uzima sudske presude kao obavezan izvor u smislu u kome je to u anglosksonskom pravu, sudska praksa se na sudskim sednicama analizira i donose stavovi...a ako se od ovoga napravi nekakva nova praksa, e onda mi i nemamo sudsku granu vlasti, imamo samo zatucanu, nacionalističku, velikosprsku, nedemokratsku, nazadnu, neobrazovanu, drsku i štetočinsku JEDNU JEDINU granu vlasti.

Sovlja

pre 14 godina

Poručio bih poštovanoj ministarki da umesto što priča o sudskoj odluci Okružnog suda, inicira izmenu Zakona o parničnom postupku i člana 6. Verovatno pre toga i Koštunicinog Ustava. Svi su puni priče o ćirilici dok se ne pojavi ovakva situacija, a onda je to nonsens, i to ne Zakona, nego suda koji je, inače, samo primenio postojeći propis. E sad, što je Firer medijski toliko eksponiran, to više iritira ovakva odluka. "Dura lex, sed lex" što bi rekli stari Rimljani.

Mile

pre 14 godina

Milosevicev zakon ili ne, iz 1991 ili 1691, potpuno je nebitno. Ako je na snazi i vazeci mora da se postuje.
Ponovno sudjenje i gotovo.
Postavlja se pitanje, da li MINISTAR PRAVDE (ne unutrasnjih poslova ili ekonomije ili ministar vojni) moze i sme da komentarise sudske odluke.
Pa logicno bi bilo da sme, jer kao sto npr. ministar vojni moze i treba da komentarise stvari koje se desavaju vojsci.
Da li isti taj MINISTAR PRAVDE sme da se mesa i inicira sudjenje mimo zakona. Naravno da ne sme.

Mile

pre 14 godina

Da li to znači da ljudi mogu i račune da ne plate, jer nisu stigli na ćirilici ili generalno ne na njihovom jeziku/pismu? Pa da za građane mađarske nacionalnosti računi budu štampani na mađarskom, za Slovake na slovačkom... jer u suprotnom svako može da kaže da ih "nije razumeo".
Bože kakav pravni nonsens.

milan-bgd

pre 14 godina

Pa i ovome moze da se doskoci ako se ispita:
1) da li je Davidovic razumeo i koristio u toku sudjenja samo ona dokumenta koja su bila na cirilici (u sta sumnjam) i
2) da se u zemlji Italiji, gde je prebegao, Davidovic sluzio iskljucivo cirilicom (u sta jos vise sumnjam).

Salu na stranu, ovakvo pravnicko izvrdavanje i glupiranje pokazuje samo dokle moze da se spusti pravnicka profesija i opravdava nisko misljenje koje vlada o advokatima.

Pravnik

pre 14 godina

Sa pravnog stanovišta - čisti nonsens. Načelo postupka koje se odnosi na upotrebu jezika i pisma odnosi se na situaciju kada okrivljeni ne može da prati i razume tok suđenja na jeziku koji je zvanično u uporebi u sudu. Tada mu se podnesci i tok suđenja prevode preko ovlašćenog sudskog tumača.

Nisam sigurna, ali mislim da je u Vojvodini zbog izmešanosti nacija zvanično pismo i latinično.(Ako nije, definitivno bi trebalo da bude.)

Pola sudskih odluka u Srbiji se i dalje kuca na latinici i onde gde je ćirilično pismo nesumnjivo zvanično, barem je do skoro tako bilo, jer su zaposleni naučili da kucaju na latiničnim pisaćim mašinama.

Zreli smo za razrešenja.

Mile

pre 14 godina

Ili se ministarka igra zakona ili vrsi pritisak na sud. Kod nas je svakodnevna pojava da posle bilo koje odluke bilo kog suda neko izjavi da ce traziti da se to preispita. Ovo je samo poslednji u nizu primera.

M. N. Lazar

pre 14 godina

Ova drzava i drustvo su prvaci svijeta u zastiti ljudskih prava za kriminalce i svakojaki olos. Sudske odluke, za ovakvu sortu se salju na vise, pa na nize sudove, preispituju, ponistavaju, odlazu i .....sve tako, do zastarijevanja!!!
Deja Vu.

nenad t

pre 14 godina

Zdravom razumu je jasno: ova vlast ima "šefa" koga mora da sluša. Njegovi saradnici su svuda oko nas i uživaju potpunu zaštitu. Setite se tabadžije iz Amerike i sličnih...

Darko

pre 14 godina

To moze samo u zemlji SRBIJI ! Ovakva bruka pravosudja je za svaku osudu i treba krenuti pod hitno u korenite promene istog jer ocigledno "smrad" iz proslog sistema se jos oseca i to ponajvise u PRAVOSUDJU !

Милован Миловановић

pre 14 godina

Госпођа министарка изгледа не зна да су судска и извршна власт одвојене и да је то један од основних постулата савремених држава. Није ово једнопартијски систем, па да имамо јединство власти. А ово што она ради је класично мешање и притисак на суд. Нушић би овде имао обиље материјала. Да министар правде у нпр. САД-у или Француској коментарише судке одлуке био би "стељан" од стране јавног мњења. Дотичној госпођи би било боље да грађанима ове државе објесни одакле јој 2 милиона динара које је вратила у буџет, ако је уопште вратила, након што су медији открили аферу са енормним накнадама у Републичкој изборној комисији. А члан 10. Устава РС, који је lex superior, каже да су у Републици Србији у службеној употреби српски језик и ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, док чл. 6. Закона о парничном поступку каже да се парнични поступак води на српском језику екавског или ијекавског изговора и у том поступку користи се ћирилично писмо. Да ли је некоме још спорна одлука Окружног суда у Новом Саду? Свака част већу и посебно председнику већа на таквој одлуци. Људи су само поштовали Устав и законе ове државе. И доста је више било притисака извршне власти на судове и судије.

dovla

pre 14 godina

Ovaj slucaj je bitan jer postavlja presedan za sve buduce slucajeve. Pitanje je jednostavno: da li optuzeni imaju pravo da im sudska dokumenta budu dostavljena na svom jeziku i pismu? Da ili ne? Ne moze zakon selektivno da se primenjuje, pa da ne vazi za Davidovica zato sto je nacista.

kraja

pre 14 godina

...u zemlji u kojoj ministarka pravde isplacuje sebi nekoliko dnevnica u jednom danu, ne primecuje da su joj "poslovi" u sukobu interesa, ne treba da cudi ni ovakva sudska "odluka"....sprdacina, uvertira u jos jedan zastareo predmet, ocigledno da pola pravosudja treba da ide sa one strane resetaka.....

Milica

pre 14 godina

Necu da komentarisem odluku suda u Novom Sadu, samo zelim da skrenem paznju da je komentar ministarke pravde klasican pritisak izvrsne vlasti na pravosudnu, sto nikako nije tekovina demokratske drzave

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je vec druga apsurdna odluka novosadskog pravosudja.Prvo su vlasnika bukvalno arsenala pustili kuci pa se posle sam vratio (pobegao od taste-sta li), a sada ovo. Ovo nije za komentar, ovo je za istragu.

Filip

pre 14 godina

Naravno da je pravni nosens, ali mene zivo interesuje da kada je zvanicno pismo cirilicno zasto se isto i ne upotrebljava. Je li bio problem dostaviti materijal na cirilici?

"nevinost"pod zastitom

pre 14 godina

Sta sve nece biti u zemlji Srbiji? Verovatno ce uskoro odgovornost za krivicna dela biti utvrdjivana na osnovu boje kose, broja cipela, mozda i telesne tezine.

Neverni Toma

pre 14 godina

K'o Seselj u Hagu, ne poznaje termin Zapadni Srijem. U principu zasto mu se nisu dali dokumenti na cirilici ako je to zvanicno pismo u Srbiji. Ja sam bio ubedjen da je u sudovima sve na cirilici.

Filip

pre 14 godina

Naravno da je pravni nosens, ali mene zivo interesuje da kada je zvanicno pismo cirilicno zasto se isto i ne upotrebljava. Je li bio problem dostaviti materijal na cirilici?

Milica

pre 14 godina

Necu da komentarisem odluku suda u Novom Sadu, samo zelim da skrenem paznju da je komentar ministarke pravde klasican pritisak izvrsne vlasti na pravosudnu, sto nikako nije tekovina demokratske drzave

Neverni Toma

pre 14 godina

K'o Seselj u Hagu, ne poznaje termin Zapadni Srijem. U principu zasto mu se nisu dali dokumenti na cirilici ako je to zvanicno pismo u Srbiji. Ja sam bio ubedjen da je u sudovima sve na cirilici.

Милован Миловановић

pre 14 godina

Госпођа министарка изгледа не зна да су судска и извршна власт одвојене и да је то један од основних постулата савремених држава. Није ово једнопартијски систем, па да имамо јединство власти. А ово што она ради је класично мешање и притисак на суд. Нушић би овде имао обиље материјала. Да министар правде у нпр. САД-у или Француској коментарише судке одлуке био би "стељан" од стране јавног мњења. Дотичној госпођи би било боље да грађанима ове државе објесни одакле јој 2 милиона динара које је вратила у буџет, ако је уопште вратила, након што су медији открили аферу са енормним накнадама у Републичкој изборној комисији. А члан 10. Устава РС, који је lex superior, каже да су у Републици Србији у службеној употреби српски језик и ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, док чл. 6. Закона о парничном поступку каже да се парнични поступак води на српском језику екавског или ијекавског изговора и у том поступку користи се ћирилично писмо. Да ли је некоме још спорна одлука Окружног суда у Новом Саду? Свака част већу и посебно председнику већа на таквој одлуци. Људи су само поштовали Устав и законе ове државе. И доста је више било притисака извршне власти на судове и судије.

dovla

pre 14 godina

Ovaj slucaj je bitan jer postavlja presedan za sve buduce slucajeve. Pitanje je jednostavno: da li optuzeni imaju pravo da im sudska dokumenta budu dostavljena na svom jeziku i pismu? Da ili ne? Ne moze zakon selektivno da se primenjuje, pa da ne vazi za Davidovica zato sto je nacista.

kraja

pre 14 godina

...u zemlji u kojoj ministarka pravde isplacuje sebi nekoliko dnevnica u jednom danu, ne primecuje da su joj "poslovi" u sukobu interesa, ne treba da cudi ni ovakva sudska "odluka"....sprdacina, uvertira u jos jedan zastareo predmet, ocigledno da pola pravosudja treba da ide sa one strane resetaka.....

M. N. Lazar

pre 14 godina

Ova drzava i drustvo su prvaci svijeta u zastiti ljudskih prava za kriminalce i svakojaki olos. Sudske odluke, za ovakvu sortu se salju na vise, pa na nize sudove, preispituju, ponistavaju, odlazu i .....sve tako, do zastarijevanja!!!
Deja Vu.

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je vec druga apsurdna odluka novosadskog pravosudja.Prvo su vlasnika bukvalno arsenala pustili kuci pa se posle sam vratio (pobegao od taste-sta li), a sada ovo. Ovo nije za komentar, ovo je za istragu.

"nevinost"pod zastitom

pre 14 godina

Sta sve nece biti u zemlji Srbiji? Verovatno ce uskoro odgovornost za krivicna dela biti utvrdjivana na osnovu boje kose, broja cipela, mozda i telesne tezine.

Mile

pre 14 godina

Da li to znači da ljudi mogu i račune da ne plate, jer nisu stigli na ćirilici ili generalno ne na njihovom jeziku/pismu? Pa da za građane mađarske nacionalnosti računi budu štampani na mađarskom, za Slovake na slovačkom... jer u suprotnom svako može da kaže da ih "nije razumeo".
Bože kakav pravni nonsens.

Pravnik

pre 14 godina

Sa pravnog stanovišta - čisti nonsens. Načelo postupka koje se odnosi na upotrebu jezika i pisma odnosi se na situaciju kada okrivljeni ne može da prati i razume tok suđenja na jeziku koji je zvanično u uporebi u sudu. Tada mu se podnesci i tok suđenja prevode preko ovlašćenog sudskog tumača.

Nisam sigurna, ali mislim da je u Vojvodini zbog izmešanosti nacija zvanično pismo i latinično.(Ako nije, definitivno bi trebalo da bude.)

Pola sudskih odluka u Srbiji se i dalje kuca na latinici i onde gde je ćirilično pismo nesumnjivo zvanično, barem je do skoro tako bilo, jer su zaposleni naučili da kucaju na latiničnim pisaćim mašinama.

Zreli smo za razrešenja.

milan-bgd

pre 14 godina

Pa i ovome moze da se doskoci ako se ispita:
1) da li je Davidovic razumeo i koristio u toku sudjenja samo ona dokumenta koja su bila na cirilici (u sta sumnjam) i
2) da se u zemlji Italiji, gde je prebegao, Davidovic sluzio iskljucivo cirilicom (u sta jos vise sumnjam).

Salu na stranu, ovakvo pravnicko izvrdavanje i glupiranje pokazuje samo dokle moze da se spusti pravnicka profesija i opravdava nisko misljenje koje vlada o advokatima.

Darko

pre 14 godina

To moze samo u zemlji SRBIJI ! Ovakva bruka pravosudja je za svaku osudu i treba krenuti pod hitno u korenite promene istog jer ocigledno "smrad" iz proslog sistema se jos oseca i to ponajvise u PRAVOSUDJU !

Mile

pre 14 godina

Ili se ministarka igra zakona ili vrsi pritisak na sud. Kod nas je svakodnevna pojava da posle bilo koje odluke bilo kog suda neko izjavi da ce traziti da se to preispita. Ovo je samo poslednji u nizu primera.

Dzara

pre 14 godina

Ljudi, budimo realni.
Niko normalan u ovoj drzavi ne podrzava nacizam i naciste.
Ali, ovde se izvrcu teze.
Pred sudom bi trebalo da su svi jednaki, takav je zakon.
Stoga, on ima pravo da trazi da mu sva dokumentacija bude dostavljena na cirilici, jer to mu pravo garantuje zakon, zar ne?
Ovde bi prvenstveno trebalo da se istrazi zbog cega postupak traje toliko DUGO (kao i vecina postupaka u Srbiji) i cija je (ne)odgovornost dovela do toga da on ne dobije dokumente na cirilici.
Svi pricaju o pravnoj drzavi, nezavisnom sudstvu, a mnogi se (pocevsi od ministarke pravde pa preko raznih NVO-a, do nas koji ovde ostavljamo komentare) mesaju u rad sudstva.
Odluka je potpuno legitimna, svidjalo se to nama ili ne.

nenad t

pre 14 godina

Zdravom razumu je jasno: ova vlast ima "šefa" koga mora da sluša. Njegovi saradnici su svuda oko nas i uživaju potpunu zaštitu. Setite se tabadžije iz Amerike i sličnih...

Sovlja

pre 14 godina

Poručio bih poštovanoj ministarki da umesto što priča o sudskoj odluci Okružnog suda, inicira izmenu Zakona o parničnom postupku i člana 6. Verovatno pre toga i Koštunicinog Ustava. Svi su puni priče o ćirilici dok se ne pojavi ovakva situacija, a onda je to nonsens, i to ne Zakona, nego suda koji je, inače, samo primenio postojeći propis. E sad, što je Firer medijski toliko eksponiran, to više iritira ovakva odluka. "Dura lex, sed lex" što bi rekli stari Rimljani.

Markus 1

pre 14 godina

Želeo bih da razjasnim neke nedoumice koje sam primetio kod komentatora, a koje postoje čak i kod medija koji o celom slučaju izveštavaju:

1) u pitanju je parnični, a ne krivični postupak. U parnici se ne odlučuje o tome da li je Davidović učinio krivično delo, već o naknadi štete koju od njega potražuje Gruhonjić, dakle - štiti se privatni, a ne javni interes, odnosno radi se o novčanom potraživanju.

2)Članom 361. stav 2. tačka 8. Zakona o parničnom postupku, kao bitna povreda odredaba parničnog postupka propisano je ODBIJANJE ZAHTEVA STRANKE, protivno odredbama zakona, da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo. To znači da je Davidović u postupku blagovremeno istakao zahtev, koji je sud odbio, pa bi trebalo pitati prvostepeni sud zašto je takav zahtev odbio? Dakle, kriv je prvostepeni sud, a ne drugostepeni (Okružni) sud, koji je presudu ukinuo, jer na povredu pravila vezanih za upotrebu jezika i pisma SUD NE PAZI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI, već po prigovoru stranke. Kada je takav prigovor u žalbi stavljen, drugostepeni sud nije imao drugog izlaza nego da presudu ukine, kao i uvek kada utvrdi postojanje bitne povrede postupka.

Nadam se da sam na celu priču uspeo da bacim malo više svetla...

Mile

pre 14 godina

Milosevicev zakon ili ne, iz 1991 ili 1691, potpuno je nebitno. Ako je na snazi i vazeci mora da se postuje.
Ponovno sudjenje i gotovo.
Postavlja se pitanje, da li MINISTAR PRAVDE (ne unutrasnjih poslova ili ekonomije ili ministar vojni) moze i sme da komentarise sudske odluke.
Pa logicno bi bilo da sme, jer kao sto npr. ministar vojni moze i treba da komentarise stvari koje se desavaju vojsci.
Da li isti taj MINISTAR PRAVDE sme da se mesa i inicira sudjenje mimo zakona. Naravno da ne sme.

Kuki

pre 14 godina

Ma treba dati neki milion Davidovicu da mu na cirilicu prevode tekstove koje dobija u Italiji! Crni covek - tamo samo latinica... Sto je pa on gori od Miladina!

dezurna

pre 14 godina

Jedan predlog Fireru: sad je pravi trenutak da i zvanicno promenis ime u, recimo, Goran Davidovic Vodja (ne verujem da bi nadlezni organ prihvatio nadimak Firer) i da taj podatak ne saopstis sudu (vrlo verovatno da u nasim supljim propisima - NAMERNO napisanim tako da se koriste, tumace i zloupotrebljavaju kako kome odgovara - nigde nije navedena obaveza da bilo ko obavesti bilo koga o cinjenici promene imena), a da se po prijemu nove presude pozoves na tesku proceduralnu gresku nenavodjenja tvog pravog imena... U medjuvremenu, mozes malo da odes da se kupas na Belocrkvanska jezera, pa da organizujes zurkicu sa svirkicom u nekom kaficu na Petrovaradinu, tek malo gimnastike desnih ruku radi, ono, naglo pruzanje u vazduh uz zajednicki urlik...)
Ovakvi proceduralni propisi i ovakvo njihovo koriscenje su definitivni pokazatelj kakav profesionalni i moralni krsh proizvode nashi uvazeni pravni fakulteti.
To je polje na kojem treba da bude aktivna ministarka pravde, sa sve ministrom prosvete, a ne da se mesa tamo gde, u civilizovanim drzavama, niposto ne bi smela, bar ne u sistemima podele vlasti i kontinentalnog sudstva.

Glock

pre 14 godina

Prosto je neverovatno kako se brane i najludja "prava" raznih krimalaca i fasista.

A u isto vreme ti isti sudovi daju najminimalnije kazne za ubistva, silovanja, razbojnistva.

Kako te rent-a-sudije spavaju nocu, nikada mi nece biti jasno...

Voja

pre 14 godina

stalno kad cujem na B92 dzingl u kome citirate B.Pekica po pitanju Pravde i Prava vidi se koliko je covek bio u pravu.

Smatram takodje da se kod nas u sudovima NAMERNO sporovi vode traljavo kako bi se kasnije obarale presude (i to uvek kad je okrivljeni kriv ali je zaboga nekome stalo da presuda nikada ne bude pravosnazna).

Ko ne zna gde zivi i dalje ce se cuditi

Franciska

pre 14 godina

"Beogradski centar za ljudska prava upozorava na sve češće znakove da su sudovi u Srbiji velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti." - Pa koga ovo jos moze zacuditi? Srbija se za svoju agresiju nije izvinula niti Sloveniji i Hrvatskoj, a niti Bosni i Hercegovini gdje je pocinila zlocin genocida. Pored toga se rehabilitiraju cetnici, saveznici ne samo Naci-Njemacke, vec i ustasa koji su pak pocinili zlocin genocida u Jasenovcu. I sta sada ocekivati od srbijanske pravoslavne omladine, kada Vlada velica tekovine fasizma??? Dakle, nije do srbijanske omladine, vec do vladajucih struktura i njihovog iskrivljenog sustava vrijednosti.

Beogradjanin

pre 14 godina

Dodatak na moj prethodni komentar. Nisam pravnik, ali kapiram da su zakoni pisani ne kao formulari sa odgovirma da i ne, vec kao tekst koji ima svoj smisao i logiku. Takodje, siguran sam da je prvostepeni Sud neposredno mogao da utvrdi da li g. Firer razume tekstualne dokaze koji su pred njim. Dakle, ako ja dobro shvatam, sustina formalizacije upotrebe jezika i pisma je da se ZASITE svi u sudskom postupku kako bi RAZUMELI sam postupak, dokaze i mogli u njemu ravnopravno da ucestvuju. Ako je g. Firer mogao sam da popuni formular za Italijansku vizu i potpise ga, siguran sam da je mogao i da razume dokaze koji ga terete. Uostalom, krunski dokaz je video snimak upada na tribinu Filosofskog fakulteta i agresivno ponasanje doticnog. Tu ne treba prevodilac, vec zdrav razum i antifasisticki duh! SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!

dragan

pre 14 godina

Zakonito je verovatno i to sto im je za tu presudu bilo potrebno vise od dve godine.
Zakonito mozda i jeste, normalno sigurno nije. Ocigledno je da nekome (ili vise njih) u tom sudu nije bas stalo do pravde.
Da jeste, zakonito bi bilo i da covek koji se javno deklarise kao fasista bude primerno kaznjen!

S

pre 14 godina

Sada svi tumače zakon, svako na svoj način, te tvrde da se zakon odnosi na šiju, ali ne i na vrat, i sve nazivaju pravnim nonsensom, a niko ne ukazuje na pravog krivca - tužioca i sudiju koji su morali znati da treba da korisite ćiriličko pismo. Na kraju, Davidović je tražio da mu se spisi dostavljaju na SLUŽBENOM pismu ove države, i tome nije se nije izašlo u susret.
Ovo je samo jedan od primera kako nesporovođenje zakona dovodi do toga da kriminalci ostaju na slobodi. A za to nije kriv zakon, nego onaj ko ga (ne)sprovodi.

GuC

pre 14 godina

Sudovi bi trebalo da budu nezavisni, ali ne van kontrole, što je propisano zakonom.
Kada se radi o fašizmu, društvo mora da reaguje na sve načine, a naše se bavi jalovim raspravama, bez poznavanja propisa, ali se bavi...prava nezavisnost sudstva u Srbiji se upravo gazi nogama ovim opštim reizborom!
Plašim se da je ovakva smešna i opasna odluka suda probni balon i pokazna vežba ostalim sudijama, ako žele da budu reizabrani, moraće da sude na ovakav način.
Naše pravo ne uzima sudske presude kao obavezan izvor u smislu u kome je to u anglosksonskom pravu, sudska praksa se na sudskim sednicama analizira i donose stavovi...a ako se od ovoga napravi nekakva nova praksa, e onda mi i nemamo sudsku granu vlasti, imamo samo zatucanu, nacionalističku, velikosprsku, nedemokratsku, nazadnu, neobrazovanu, drsku i štetočinsku JEDNU JEDINU granu vlasti.

Dragan

pre 14 godina

Apsolutno je besmisleno tvrditi sta je starije koka ili jaje (cirilica ili latinica), sustina je sasvi drugacija. Advokati odbrane i tuzilastvo vrlo lako mogu da se dogovor uz picence u kafanici, ajde vi nama spise na latinici, mi to ne znamo da citamo po ustavu i oborimo presudu.
Dakle svi vi koji se zalazete ovde za Kostunicin legalizam (naravno da se vas ne tice) lepo da se izjasnite, da li ste za nacional socijalizam koji zastupa davidovic (mala slova namerno) ili osudjujete bilo kakav oblik neonacizma.
Konacno je jasno da je sud posegao za svrhom koja nema nikakve veze sa presudom, zbog cega ministarka ne da bi trebalo da preispita odluku, nego da podnese krivicne prijave protiv sudija koje su donele takvu sramnu odluku, a nakon toga ponudi svoju ostavku. Nigde u svetu nije moguce da se na ovaj ili onaj nacin zastite neonacist, osim kod nas, ovo je medjunarodno pitanje koje treba da resi medjunarodna zajednica...

Novosadjanin

pre 14 godina

Po vazecem statutu Vojvodine, u Vojvodini je trenutno u upotrebi 6 sluzbenih jezika i 2 pisma, cirilicno i latinicno. Ko ne veruje, nek proveri u pokrajinskom Izvrsnom vecu.

Beogradjanin

pre 14 godina

Svim srcem mislim da je presuda besmislena, ali sam siguran da ne treba kriviti
Sudove koji sude po Zakonu, pa cak i kada su losi. Ili jako losi, kao u ovom slucaju.

sinisa

pre 14 godina

Normalno da službena dokumenta moraju biti na ćirilici, koja je autentično srpsko pismo, to su greške tužilaštva, bez namere da ulazim u predmet. Šta se bune ovi advokati tužioca,zašto nisu pisali na ćirilici, pa ne bi bilo problema, tako im i treba kad nepoštuju kulturu i tradiciju naroda iz kojeg potiču!

Marija

pre 14 godina

Ovu odluku cu razumeti i prihvatiti samo ako usledi serija otpuštanja svih onih koji su odgovorni za grešku koja ima ovakve posledice.

"nevinost"pod zastitom

pre 14 godina

Sta sve nece biti u zemlji Srbiji? Verovatno ce uskoro odgovornost za krivicna dela biti utvrdjivana na osnovu boje kose, broja cipela, mozda i telesne tezine.

Filip

pre 14 godina

Naravno da je pravni nosens, ali mene zivo interesuje da kada je zvanicno pismo cirilicno zasto se isto i ne upotrebljava. Je li bio problem dostaviti materijal na cirilici?

milan-bgd

pre 14 godina

Pa i ovome moze da se doskoci ako se ispita:
1) da li je Davidovic razumeo i koristio u toku sudjenja samo ona dokumenta koja su bila na cirilici (u sta sumnjam) i
2) da se u zemlji Italiji, gde je prebegao, Davidovic sluzio iskljucivo cirilicom (u sta jos vise sumnjam).

Salu na stranu, ovakvo pravnicko izvrdavanje i glupiranje pokazuje samo dokle moze da se spusti pravnicka profesija i opravdava nisko misljenje koje vlada o advokatima.

Pravnik

pre 14 godina

Sa pravnog stanovišta - čisti nonsens. Načelo postupka koje se odnosi na upotrebu jezika i pisma odnosi se na situaciju kada okrivljeni ne može da prati i razume tok suđenja na jeziku koji je zvanično u uporebi u sudu. Tada mu se podnesci i tok suđenja prevode preko ovlašćenog sudskog tumača.

Nisam sigurna, ali mislim da je u Vojvodini zbog izmešanosti nacija zvanično pismo i latinično.(Ako nije, definitivno bi trebalo da bude.)

Pola sudskih odluka u Srbiji se i dalje kuca na latinici i onde gde je ćirilično pismo nesumnjivo zvanično, barem je do skoro tako bilo, jer su zaposleni naučili da kucaju na latiničnim pisaćim mašinama.

Zreli smo za razrešenja.

Franciska

pre 14 godina

"Beogradski centar za ljudska prava upozorava na sve češće znakove da su sudovi u Srbiji velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti." - Pa koga ovo jos moze zacuditi? Srbija se za svoju agresiju nije izvinula niti Sloveniji i Hrvatskoj, a niti Bosni i Hercegovini gdje je pocinila zlocin genocida. Pored toga se rehabilitiraju cetnici, saveznici ne samo Naci-Njemacke, vec i ustasa koji su pak pocinili zlocin genocida u Jasenovcu. I sta sada ocekivati od srbijanske pravoslavne omladine, kada Vlada velica tekovine fasizma??? Dakle, nije do srbijanske omladine, vec do vladajucih struktura i njihovog iskrivljenog sustava vrijednosti.

Neverni Toma

pre 14 godina

K'o Seselj u Hagu, ne poznaje termin Zapadni Srijem. U principu zasto mu se nisu dali dokumenti na cirilici ako je to zvanicno pismo u Srbiji. Ja sam bio ubedjen da je u sudovima sve na cirilici.

Милован Миловановић

pre 14 godina

Госпођа министарка изгледа не зна да су судска и извршна власт одвојене и да је то један од основних постулата савремених држава. Није ово једнопартијски систем, па да имамо јединство власти. А ово што она ради је класично мешање и притисак на суд. Нушић би овде имао обиље материјала. Да министар правде у нпр. САД-у или Француској коментарише судке одлуке био би "стељан" од стране јавног мњења. Дотичној госпођи би било боље да грађанима ове државе објесни одакле јој 2 милиона динара које је вратила у буџет, ако је уопште вратила, након што су медији открили аферу са енормним накнадама у Републичкој изборној комисији. А члан 10. Устава РС, који је lex superior, каже да су у Републици Србији у службеној употреби српски језик и ЋИРИЛИЧНО ПИСМО, док чл. 6. Закона о парничном поступку каже да се парнични поступак води на српском језику екавског или ијекавског изговора и у том поступку користи се ћирилично писмо. Да ли је некоме још спорна одлука Окружног суда у Новом Саду? Свака част већу и посебно председнику већа на таквој одлуци. Људи су само поштовали Устав и законе ове државе. И доста је више било притисака извршне власти на судове и судије.

dovla

pre 14 godina

Ovaj slucaj je bitan jer postavlja presedan za sve buduce slucajeve. Pitanje je jednostavno: da li optuzeni imaju pravo da im sudska dokumenta budu dostavljena na svom jeziku i pismu? Da ili ne? Ne moze zakon selektivno da se primenjuje, pa da ne vazi za Davidovica zato sto je nacista.

Milica

pre 14 godina

Necu da komentarisem odluku suda u Novom Sadu, samo zelim da skrenem paznju da je komentar ministarke pravde klasican pritisak izvrsne vlasti na pravosudnu, sto nikako nije tekovina demokratske drzave

Darko

pre 14 godina

To moze samo u zemlji SRBIJI ! Ovakva bruka pravosudja je za svaku osudu i treba krenuti pod hitno u korenite promene istog jer ocigledno "smrad" iz proslog sistema se jos oseca i to ponajvise u PRAVOSUDJU !

Mile

pre 14 godina

Da li to znači da ljudi mogu i račune da ne plate, jer nisu stigli na ćirilici ili generalno ne na njihovom jeziku/pismu? Pa da za građane mađarske nacionalnosti računi budu štampani na mađarskom, za Slovake na slovačkom... jer u suprotnom svako može da kaže da ih "nije razumeo".
Bože kakav pravni nonsens.

M. N. Lazar

pre 14 godina

Ova drzava i drustvo su prvaci svijeta u zastiti ljudskih prava za kriminalce i svakojaki olos. Sudske odluke, za ovakvu sortu se salju na vise, pa na nize sudove, preispituju, ponistavaju, odlazu i .....sve tako, do zastarijevanja!!!
Deja Vu.

nenad t

pre 14 godina

Zdravom razumu je jasno: ova vlast ima "šefa" koga mora da sluša. Njegovi saradnici su svuda oko nas i uživaju potpunu zaštitu. Setite se tabadžije iz Amerike i sličnih...

M.Popovic

pre 14 godina

Ovo je vec druga apsurdna odluka novosadskog pravosudja.Prvo su vlasnika bukvalno arsenala pustili kuci pa se posle sam vratio (pobegao od taste-sta li), a sada ovo. Ovo nije za komentar, ovo je za istragu.

Dragan

pre 14 godina

Apsolutno je besmisleno tvrditi sta je starije koka ili jaje (cirilica ili latinica), sustina je sasvi drugacija. Advokati odbrane i tuzilastvo vrlo lako mogu da se dogovor uz picence u kafanici, ajde vi nama spise na latinici, mi to ne znamo da citamo po ustavu i oborimo presudu.
Dakle svi vi koji se zalazete ovde za Kostunicin legalizam (naravno da se vas ne tice) lepo da se izjasnite, da li ste za nacional socijalizam koji zastupa davidovic (mala slova namerno) ili osudjujete bilo kakav oblik neonacizma.
Konacno je jasno da je sud posegao za svrhom koja nema nikakve veze sa presudom, zbog cega ministarka ne da bi trebalo da preispita odluku, nego da podnese krivicne prijave protiv sudija koje su donele takvu sramnu odluku, a nakon toga ponudi svoju ostavku. Nigde u svetu nije moguce da se na ovaj ili onaj nacin zastite neonacist, osim kod nas, ovo je medjunarodno pitanje koje treba da resi medjunarodna zajednica...

kraja

pre 14 godina

...u zemlji u kojoj ministarka pravde isplacuje sebi nekoliko dnevnica u jednom danu, ne primecuje da su joj "poslovi" u sukobu interesa, ne treba da cudi ni ovakva sudska "odluka"....sprdacina, uvertira u jos jedan zastareo predmet, ocigledno da pola pravosudja treba da ide sa one strane resetaka.....

Dzara

pre 14 godina

Ljudi, budimo realni.
Niko normalan u ovoj drzavi ne podrzava nacizam i naciste.
Ali, ovde se izvrcu teze.
Pred sudom bi trebalo da su svi jednaki, takav je zakon.
Stoga, on ima pravo da trazi da mu sva dokumentacija bude dostavljena na cirilici, jer to mu pravo garantuje zakon, zar ne?
Ovde bi prvenstveno trebalo da se istrazi zbog cega postupak traje toliko DUGO (kao i vecina postupaka u Srbiji) i cija je (ne)odgovornost dovela do toga da on ne dobije dokumente na cirilici.
Svi pricaju o pravnoj drzavi, nezavisnom sudstvu, a mnogi se (pocevsi od ministarke pravde pa preko raznih NVO-a, do nas koji ovde ostavljamo komentare) mesaju u rad sudstva.
Odluka je potpuno legitimna, svidjalo se to nama ili ne.

GuC

pre 14 godina

Sudovi bi trebalo da budu nezavisni, ali ne van kontrole, što je propisano zakonom.
Kada se radi o fašizmu, društvo mora da reaguje na sve načine, a naše se bavi jalovim raspravama, bez poznavanja propisa, ali se bavi...prava nezavisnost sudstva u Srbiji se upravo gazi nogama ovim opštim reizborom!
Plašim se da je ovakva smešna i opasna odluka suda probni balon i pokazna vežba ostalim sudijama, ako žele da budu reizabrani, moraće da sude na ovakav način.
Naše pravo ne uzima sudske presude kao obavezan izvor u smislu u kome je to u anglosksonskom pravu, sudska praksa se na sudskim sednicama analizira i donose stavovi...a ako se od ovoga napravi nekakva nova praksa, e onda mi i nemamo sudsku granu vlasti, imamo samo zatucanu, nacionalističku, velikosprsku, nedemokratsku, nazadnu, neobrazovanu, drsku i štetočinsku JEDNU JEDINU granu vlasti.

Mile

pre 14 godina

Milosevicev zakon ili ne, iz 1991 ili 1691, potpuno je nebitno. Ako je na snazi i vazeci mora da se postuje.
Ponovno sudjenje i gotovo.
Postavlja se pitanje, da li MINISTAR PRAVDE (ne unutrasnjih poslova ili ekonomije ili ministar vojni) moze i sme da komentarise sudske odluke.
Pa logicno bi bilo da sme, jer kao sto npr. ministar vojni moze i treba da komentarise stvari koje se desavaju vojsci.
Da li isti taj MINISTAR PRAVDE sme da se mesa i inicira sudjenje mimo zakona. Naravno da ne sme.

Kuki

pre 14 godina

Ma treba dati neki milion Davidovicu da mu na cirilicu prevode tekstove koje dobija u Italiji! Crni covek - tamo samo latinica... Sto je pa on gori od Miladina!

Mile

pre 14 godina

Ili se ministarka igra zakona ili vrsi pritisak na sud. Kod nas je svakodnevna pojava da posle bilo koje odluke bilo kog suda neko izjavi da ce traziti da se to preispita. Ovo je samo poslednji u nizu primera.

Beogradjanin

pre 14 godina

Dodatak na moj prethodni komentar. Nisam pravnik, ali kapiram da su zakoni pisani ne kao formulari sa odgovirma da i ne, vec kao tekst koji ima svoj smisao i logiku. Takodje, siguran sam da je prvostepeni Sud neposredno mogao da utvrdi da li g. Firer razume tekstualne dokaze koji su pred njim. Dakle, ako ja dobro shvatam, sustina formalizacije upotrebe jezika i pisma je da se ZASITE svi u sudskom postupku kako bi RAZUMELI sam postupak, dokaze i mogli u njemu ravnopravno da ucestvuju. Ako je g. Firer mogao sam da popuni formular za Italijansku vizu i potpise ga, siguran sam da je mogao i da razume dokaze koji ga terete. Uostalom, krunski dokaz je video snimak upada na tribinu Filosofskog fakulteta i agresivno ponasanje doticnog. Tu ne treba prevodilac, vec zdrav razum i antifasisticki duh! SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU!

Glock

pre 14 godina

Prosto je neverovatno kako se brane i najludja "prava" raznih krimalaca i fasista.

A u isto vreme ti isti sudovi daju najminimalnije kazne za ubistva, silovanja, razbojnistva.

Kako te rent-a-sudije spavaju nocu, nikada mi nece biti jasno...

Beogradjanin

pre 14 godina

Svim srcem mislim da je presuda besmislena, ali sam siguran da ne treba kriviti
Sudove koji sude po Zakonu, pa cak i kada su losi. Ili jako losi, kao u ovom slucaju.

dezurna

pre 14 godina

Jedan predlog Fireru: sad je pravi trenutak da i zvanicno promenis ime u, recimo, Goran Davidovic Vodja (ne verujem da bi nadlezni organ prihvatio nadimak Firer) i da taj podatak ne saopstis sudu (vrlo verovatno da u nasim supljim propisima - NAMERNO napisanim tako da se koriste, tumace i zloupotrebljavaju kako kome odgovara - nigde nije navedena obaveza da bilo ko obavesti bilo koga o cinjenici promene imena), a da se po prijemu nove presude pozoves na tesku proceduralnu gresku nenavodjenja tvog pravog imena... U medjuvremenu, mozes malo da odes da se kupas na Belocrkvanska jezera, pa da organizujes zurkicu sa svirkicom u nekom kaficu na Petrovaradinu, tek malo gimnastike desnih ruku radi, ono, naglo pruzanje u vazduh uz zajednicki urlik...)
Ovakvi proceduralni propisi i ovakvo njihovo koriscenje su definitivni pokazatelj kakav profesionalni i moralni krsh proizvode nashi uvazeni pravni fakulteti.
To je polje na kojem treba da bude aktivna ministarka pravde, sa sve ministrom prosvete, a ne da se mesa tamo gde, u civilizovanim drzavama, niposto ne bi smela, bar ne u sistemima podele vlasti i kontinentalnog sudstva.

Voja

pre 14 godina

stalno kad cujem na B92 dzingl u kome citirate B.Pekica po pitanju Pravde i Prava vidi se koliko je covek bio u pravu.

Smatram takodje da se kod nas u sudovima NAMERNO sporovi vode traljavo kako bi se kasnije obarale presude (i to uvek kad je okrivljeni kriv ali je zaboga nekome stalo da presuda nikada ne bude pravosnazna).

Ko ne zna gde zivi i dalje ce se cuditi

S

pre 14 godina

Sada svi tumače zakon, svako na svoj način, te tvrde da se zakon odnosi na šiju, ali ne i na vrat, i sve nazivaju pravnim nonsensom, a niko ne ukazuje na pravog krivca - tužioca i sudiju koji su morali znati da treba da korisite ćiriličko pismo. Na kraju, Davidović je tražio da mu se spisi dostavljaju na SLUŽBENOM pismu ove države, i tome nije se nije izašlo u susret.
Ovo je samo jedan od primera kako nesporovođenje zakona dovodi do toga da kriminalci ostaju na slobodi. A za to nije kriv zakon, nego onaj ko ga (ne)sprovodi.

dragan

pre 14 godina

Zakonito je verovatno i to sto im je za tu presudu bilo potrebno vise od dve godine.
Zakonito mozda i jeste, normalno sigurno nije. Ocigledno je da nekome (ili vise njih) u tom sudu nije bas stalo do pravde.
Da jeste, zakonito bi bilo i da covek koji se javno deklarise kao fasista bude primerno kaznjen!

Novosadjanin

pre 14 godina

Po vazecem statutu Vojvodine, u Vojvodini je trenutno u upotrebi 6 sluzbenih jezika i 2 pisma, cirilicno i latinicno. Ko ne veruje, nek proveri u pokrajinskom Izvrsnom vecu.

Sovlja

pre 14 godina

Poručio bih poštovanoj ministarki da umesto što priča o sudskoj odluci Okružnog suda, inicira izmenu Zakona o parničnom postupku i člana 6. Verovatno pre toga i Koštunicinog Ustava. Svi su puni priče o ćirilici dok se ne pojavi ovakva situacija, a onda je to nonsens, i to ne Zakona, nego suda koji je, inače, samo primenio postojeći propis. E sad, što je Firer medijski toliko eksponiran, to više iritira ovakva odluka. "Dura lex, sed lex" što bi rekli stari Rimljani.

Marija

pre 14 godina

Ovu odluku cu razumeti i prihvatiti samo ako usledi serija otpuštanja svih onih koji su odgovorni za grešku koja ima ovakve posledice.

Markus 1

pre 14 godina

Želeo bih da razjasnim neke nedoumice koje sam primetio kod komentatora, a koje postoje čak i kod medija koji o celom slučaju izveštavaju:

1) u pitanju je parnični, a ne krivični postupak. U parnici se ne odlučuje o tome da li je Davidović učinio krivično delo, već o naknadi štete koju od njega potražuje Gruhonjić, dakle - štiti se privatni, a ne javni interes, odnosno radi se o novčanom potraživanju.

2)Članom 361. stav 2. tačka 8. Zakona o parničnom postupku, kao bitna povreda odredaba parničnog postupka propisano je ODBIJANJE ZAHTEVA STRANKE, protivno odredbama zakona, da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo. To znači da je Davidović u postupku blagovremeno istakao zahtev, koji je sud odbio, pa bi trebalo pitati prvostepeni sud zašto je takav zahtev odbio? Dakle, kriv je prvostepeni sud, a ne drugostepeni (Okružni) sud, koji je presudu ukinuo, jer na povredu pravila vezanih za upotrebu jezika i pisma SUD NE PAZI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI, već po prigovoru stranke. Kada je takav prigovor u žalbi stavljen, drugostepeni sud nije imao drugog izlaza nego da presudu ukine, kao i uvek kada utvrdi postojanje bitne povrede postupka.

Nadam se da sam na celu priču uspeo da bacim malo više svetla...

sinisa

pre 14 godina

Normalno da službena dokumenta moraju biti na ćirilici, koja je autentično srpsko pismo, to su greške tužilaštva, bez namere da ulazim u predmet. Šta se bune ovi advokati tužioca,zašto nisu pisali na ćirilici, pa ne bi bilo problema, tako im i treba kad nepoštuju kulturu i tradiciju naroda iz kojeg potiču!