Ponedeljak, 08.06.2009.

15:23

Dom zdravlja podržao direktorku

Stručni kolegijum Doma zdravlja Novi Beograd ne odobrava direktorki te ustanove Katarini Vekić da podnese ostavku, nakon što je gradonačelnik to tražio od nje.

Izvor: Beta

Dom zdravlja podržao direktorku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Jos jedna majka

pre 14 godina

Juce sam vodila dete u Dom Zdravlja na Banovom Brdu i doktorka nas je odmah poslala u laboratoriju da uradimo Leukocite i Leukocitnu formulu, naravno, odmah sam se setila ove devojcice i njene majke, pa nije moguce da majka ne zna da li je isla u laboratoriju ili ne. Volela bih da ovo postane praksa u svim Domovima zdravlja a ne da se posle nekog vremena zaboravi i da opet neko dete strada pa da se deca lece kako treba... Iskreno saucesce roditeljima...

mari

pre 14 godina

Ja sam majka dvoje male dece i pogresnim lecenjem doktorke iz decije ustanove so i ja i moj sin zavrsili u bolnici. Na svu srecu dete se izlecilo. Doktorka je prvo kasnila sat vremena na posao, u cekaonici se nakupilo bolesne dece i ogorcenih roditelja. Kad je krenula da radi, posto smo mi bili prvi, nije se ni udostojila da mi dete normalno pregleda, a da ne govorim o tome da me je oterala iz ordinacije kad sam je pitala koliko da dajem detetu antibiotik (naravno pogresan koji mi je prepisala). Do uvece stanje mog sina se pogorsalo pa sam ga odvela u bolnicu i tu smo ostali cak 8 dana. Toliko o savesnom lecenju. Medjutim promenili smo pedijatra i sada imamo divnu i savesnu doktorku koja radi u istom domu zdravlja.
Ne znam kakvi su bili doticni doktori koji su lecili malu Nataliju ali ako su kao gore pomenuti onda verujem da i direktorka i ti lekari treba da podnesu ostacku.
Zao mi je jako sto se tim roditeljima jedan divan period u zivotu naglo i nesretno zavrsio.

vampirbg

pre 14 godina

Moze jedan lekar da pogresi i to nije krivica direktora... Ali ako pogresi i drugi i tek trecem padne na pamet da odradi analize kako treba to dosta govori o stanju u toj ustanovi... Ko je odgovoran za to sto su nesposobni ljudi postavljeni na odgovorna mesta? Odgovor je na to lako naci - direktor... Ako se pokaze da ima vise takvih nesposobnih direktora sledeci na spisku je ministar koji ih je i postavio... A sto se kolegijuma tice, od njih se drugo nije ni ocekivalo... Svako od njih zna da je on mogao biti na tom mestu i da je njegova nesposobnost ista kao i pomenute direktorke...

dmr

pre 14 godina

Gospodo iz "strucnog kolegijuma" samo da znate da od vas nismo ni ocekivali da cete stati na stranu nesrecnih roditelja. SRAM VAS BILO!

Dragan Loncar

pre 14 godina

Ma, Djilas je napravio gresku svojim pristupom. Ne mogu da se stvari resavaju politicki 'po kratkom postupku' jer vode do jos vecih problema. Trebaju pojedinacni lekari da odgovaraju, a ovaj sistem kolektivne odgovornosti ne vodi nikuda. Bar smo to naucili u SFRJ... Zapravo, jesmo li?

Dacha605

pre 14 godina

Tuzno je ovo sto se desilo. Ali je jos tuznije sto se o tome prica samo onda kada se desi. I nije ovo slucaj samo u medicinskoj praksi. Setite se samo koliko se objekata u Beogradu srusilo u poslednje vreme zbog greske nekog od strucnjaka. Ali kakvo obrazovanje takvi i strucnjaci. Sve sto je bilo zaista obrazovano je odavno pobeglo iz Srbije. A i oni koji nisu ce uskoro. Negativna selekcija na delu. Nije ni cudo. Od promena 5. oktobra kada su nikom poznati strucnjaci (kojima je u vecini slucajeva to bilo prvo radno mesto) zauzeli kljucna mesta, oni dovode samo gore od sebe da ne bi bili ugrozeni. Pa tako imamo sve veci broj smrtnih ishoda u zdravstvu, nekontrolisanih rusenja u gradjevini i da ne spominjem silne saobracajne nesrece i stanje u ekonomiji. A onda se povrh svega nametne i Bolonjski proces kao vrhunac urusavanja obrazovnog sistema. Na zalost, ovo je tek pocetak. Sa ovakvom koncepcijom obrazovnog sistema treba ocekivati sve veci broj "gresaka".

Zoran

pre 14 godina

A hoce li taj Strucni kolegijum i da ozivi malu Nataliju i da je vrati roditeljima???
Sram ih bilo, treba da se pokriju usima i da cute, da se zivi ne cuju. Kakav "strucni" kolegijum, gde im je bila struka kad je trebalo da daju detetu pravilnu terapiju?

Nikola

pre 14 godina

Zar "normalnom coveku" nije dovoljno sto je umrla beba nakon pogresne lekarske dijagnoze. Mora da postoji licna krivicna odgovornost lekara koji su napravili ovakav krupan propust, kao i moralna odgovornost direktorke koja ne kontrolise strucnost svog radnog osoblja. Svaka vrsta solidarnosti i kolegijalnosti u ovom slucaju je vise nego pogresna, jer moze lako da dovede do kolektivizacije krivice, gde ce se strah i nepoverenje u lekare jos vise povecati od strane roditelja, ali i javnog mnjenja uopste.

Damjan

pre 14 godina

Vracate dete kuci dva puta sa temperaturom 40,a pitate se gde je definicija greske?
Pohvale za B92 sto jos uvek pise o ovom problemu,kao i o mnogim drugim stvarima..

karl marx

pre 14 godina

Čitam ovaj članak i od bijesa ne znam šta da napišem. Ili su mediji pogrešno prenijeli izjavu "stručnog" kolegija, ili ja nisam od bijesa pažljivo čitao, ali nigdje ne primijetih da je tom stručnom kolegiju žao djeteta i da razumiju strah roditelja i bijesn svakog normalnog građanina i to ne samo u serbiji- jer moralni zakoni nisu lokalnog karaktrera niti vremenski ograničeni. Hej! Je li ovo najniža tačka moralne bijede - da se konačno nadamo boljem.

Hipokrat

pre 14 godina

"Sloboda medija da ulaze u stručne medicinske probleme i očigledna politička konotacija doveli su do poremećaja u komunikaciji između zdravstvenog tima i pacijenta"

Ja sam pomislio da je do "poremećaja u komunikaciji" došlo zbog nesavesnog rada lekara (ukoliko se to što te popreko gleda preko monitora očekujući izvestan bonus može nazvati lekarom), kad ono opet se prevarih: mediji su krivi.

Sasvim očekivano ali ipak krajnje nemaštovito; bolje bi (i ispravnije) bilo da je kolektiv Doma zdravlja označio roditelje kao krivce za pogoršanje (inače idealne) komunikacije između lekara i pacijenata!

Zašto?! Pa ko bi normalan bolesno dete njima odveo... i, uostalom, ko se još usuđuje, pri zdravoj pameti, da rađa decu u državi Srbiji?! Zaista su neodgovorni ti roditelji. Barem da su sačekali da se urade procedure, pa da dovedu dete da umre legalno, po proceduri (Bog da ih vidi), a ne ovako, zaludno očekujući od lekara izlečenje.

Milan

pre 14 godina

To je tipicno za "bogove u belom" da se postave ispred svojih i brane. Kako ne stanu ispred i bore se tako za prava pacijenata nego samo kada se o njihovoj kozi radi. Ja necu da kazem da i toga nema kod nas da se neki problemi politizuju ali cesto se to i trazi od politicara. Za gresku, aljkavost i neodgovoran rad, sto kod nas nije retkost da li u medicini ili bilo gde treba i moraju vise odgovornosti da imaju i snose rukovodioci (tacka).

DeKOb

pre 14 godina

Moralna odgovornost je neporeciva u ovom slucaju, a sto se krivicne odgovorsnosti tice i to je vrlo ocigledno. Jedini ponizeni u ovoj situaciji su oni 'smrtnici' koji nemaju da plate bolje ili nemaju 'vezu', a svejedno placaju ovakav zdravstveni sistem kroz poreze. Sta ima vise da se raspravlja?

ana

pre 14 godina

Koliko se secam, ta osoba je SMENJENA, tako da ne razumem kako se sada ne prihvata njena ostavka?????? Sta znaci zahtev lekara da se "DEFINISE GRESKA". Pa to zakon regulise. Stvarno svasta moze da se cuje.

sasa

pre 14 godina

"...ne odobrava da podnese ostavku.."

Ostavka je LICNI CIN i koliko znam ne podleze`da se trazi ili ne trazi ODOBRENJE za podbonenje iste !!Pogotovo ne od "strucnog kolegija"

Poreski obveznik

pre 14 godina

Nije rad u toj ustanovi nemoguc, nego je neradnicima i neukima tesko da svoje neznanje sakriju belim mantilima.
Napolje sa ovakvim doktorima i direktorkom, ima puno na birou koji mogu i zele da rade.

tatjana

pre 14 godina

Mediji se ne petljaju u strucne stvari, mediji znaju da dete niko nije uputio na neophodne krve analize, a to da li je lekar nekog uputio ili nije, nije strucna stvar vec cinjenicna. Razumem ja kako je to tesko, lecis ljude, odgovoran si za njihovu sudbinu i onda odjednom te neko i prozove po toj odgovornosti. A sta su oni mislili, kome odgovaraju - samima sebi?

Sinisa Stankovic

pre 14 godina

U saopštenju proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd navodi se da je "medijski haos" dirigovan iz političkih struktura doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenje prema svim zdravstvenim radnicima bez "objektivnog sagledavanja situacije".

Strčni kolegijum Doma zdravlja na Novom Beogradu ili ima nekakve virtuelne interese pa, daju podršku svojoj direktorki ili njihov stav ima političku pozadinu...
Po meni, ili da povuku svoju podršku ili da se bira nov stručni kolegijum!

PODRŠKA ĐILASU!!!

Bosko Buha

pre 14 godina

Nema tu "politike" ni "medijskog haosa" ako je roditelje strah da odvedu dete u ordinaciju ne znajuci kako ce im dete biti leceno.
"Ponizeni" ili ne, ili radite posao za koji ste se zakleli ili prepustite mesto onima koji bi da rade.

Sale

pre 14 godina

A kako da niko ne obrati paznju na ministra Tomicu??Valjda zato sto je to mesto u "podeli" pripalo G17-,a oni nemaju boljeg.Pa dokle tako???

nenad73

pre 14 godina

Ne razumem da li se neko ovde pravi neupucen ili stvarno veruje da u zdravstvu postoji "komandna odgovornost"? To je najobicniji nonsens koji je gospodin gradonacelnik lose smislio u predizborno vece beogradskih opstina.Pedijatri koji rade u DZ preko 20 godina sigurno nisu birani od strane direktorke a verujem da su tu duze cak i od nje.
Takodje direktorka je mogla da podnese ostavku kao moralni cin medjutim ne vidim da bi to bilo sta promenilo vezano za kvalitet zdravstvene usluge.20 godina se cuva socijalni mir u druzstvu preko zdravstva plata lekara opste prakse je nekoliko hiljada preko proseka plate glavnog grada.Da li mislite da je to normalno?
Svaki uput i recept se pod lupom pregledaju u fondu za zdravstvo i onda dospevate na crne liste.Da li mislite da i ti lekari imaju decu i treba da brinu o svojim porodicama?Mislim da je licemerno da u drzavi gde nikoga nije briga za zdravstvo dok se ne desi ovakva tragedija bilo ko upire prstom u lekare u domovima zdravlja koji trpe sva ponizenja ovog drustva!

bezimena

pre 14 godina

"Stručni kolegijum i predstavnici SVIH sindikata Doma zdravlja Novi Beograd zatražili su DEPOLITIZACIJU zdravstvenog sustema i zaštitu, prvenstveno od ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva".

Cinizam! Direktori svih DZ su upravo postavljeni kao politički "podobni", ali se tome "stručni kolegijumi" i predstavnici sindikata nisu protivili!

Što se tiče poniženosti sestara i lekara, tome su sami krivi zbog dugogodišnjeg bahatog odnosa prema pacijentima! Postojanje zdravstvenih radnika nije samo sebi svrha, oni su tu da budu NA USLUZI PACIJENTIMA, za šta su i debelo plaćeni!!!

Milenko

pre 14 godina

Da li će se stručni kolegijum DZ Novi Beograd obratiti i roditeljima nesrećnog deteta? Da li će pokušati da objasni da su i direktorka i doktorke do kraja ispravno i savesno radili svoj posao? Ili će, kao i uvek, lekari pod patronatom Večitog Ministra braniti jedni druge bez ikavog osećaja odgovornosti, stida ili barem saosećanja za tragične sudbine SVOJIH pacijenata?

Milenko

pre 14 godina

Da li će se stručni kolegijum DZ Novi Beograd obratiti i roditeljima nesrećnog deteta? Da li će pokušati da objasni da su i direktorka i doktorke do kraja ispravno i savesno radili svoj posao? Ili će, kao i uvek, lekari pod patronatom Večitog Ministra braniti jedni druge bez ikavog osećaja odgovornosti, stida ili barem saosećanja za tragične sudbine SVOJIH pacijenata?

Bosko Buha

pre 14 godina

Nema tu "politike" ni "medijskog haosa" ako je roditelje strah da odvedu dete u ordinaciju ne znajuci kako ce im dete biti leceno.
"Ponizeni" ili ne, ili radite posao za koji ste se zakleli ili prepustite mesto onima koji bi da rade.

DeKOb

pre 14 godina

Moralna odgovornost je neporeciva u ovom slucaju, a sto se krivicne odgovorsnosti tice i to je vrlo ocigledno. Jedini ponizeni u ovoj situaciji su oni 'smrtnici' koji nemaju da plate bolje ili nemaju 'vezu', a svejedno placaju ovakav zdravstveni sistem kroz poreze. Sta ima vise da se raspravlja?

bezimena

pre 14 godina

"Stručni kolegijum i predstavnici SVIH sindikata Doma zdravlja Novi Beograd zatražili su DEPOLITIZACIJU zdravstvenog sustema i zaštitu, prvenstveno od ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva".

Cinizam! Direktori svih DZ su upravo postavljeni kao politički "podobni", ali se tome "stručni kolegijumi" i predstavnici sindikata nisu protivili!

Što se tiče poniženosti sestara i lekara, tome su sami krivi zbog dugogodišnjeg bahatog odnosa prema pacijentima! Postojanje zdravstvenih radnika nije samo sebi svrha, oni su tu da budu NA USLUZI PACIJENTIMA, za šta su i debelo plaćeni!!!

ana

pre 14 godina

Koliko se secam, ta osoba je SMENJENA, tako da ne razumem kako se sada ne prihvata njena ostavka?????? Sta znaci zahtev lekara da se "DEFINISE GRESKA". Pa to zakon regulise. Stvarno svasta moze da se cuje.

Damjan

pre 14 godina

Vracate dete kuci dva puta sa temperaturom 40,a pitate se gde je definicija greske?
Pohvale za B92 sto jos uvek pise o ovom problemu,kao i o mnogim drugim stvarima..

Poreski obveznik

pre 14 godina

Nije rad u toj ustanovi nemoguc, nego je neradnicima i neukima tesko da svoje neznanje sakriju belim mantilima.
Napolje sa ovakvim doktorima i direktorkom, ima puno na birou koji mogu i zele da rade.

Sinisa Stankovic

pre 14 godina

U saopštenju proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd navodi se da je "medijski haos" dirigovan iz političkih struktura doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenje prema svim zdravstvenim radnicima bez "objektivnog sagledavanja situacije".

Strčni kolegijum Doma zdravlja na Novom Beogradu ili ima nekakve virtuelne interese pa, daju podršku svojoj direktorki ili njihov stav ima političku pozadinu...
Po meni, ili da povuku svoju podršku ili da se bira nov stručni kolegijum!

PODRŠKA ĐILASU!!!

karl marx

pre 14 godina

Čitam ovaj članak i od bijesa ne znam šta da napišem. Ili su mediji pogrešno prenijeli izjavu "stručnog" kolegija, ili ja nisam od bijesa pažljivo čitao, ali nigdje ne primijetih da je tom stručnom kolegiju žao djeteta i da razumiju strah roditelja i bijesn svakog normalnog građanina i to ne samo u serbiji- jer moralni zakoni nisu lokalnog karaktrera niti vremenski ograničeni. Hej! Je li ovo najniža tačka moralne bijede - da se konačno nadamo boljem.

tatjana

pre 14 godina

Mediji se ne petljaju u strucne stvari, mediji znaju da dete niko nije uputio na neophodne krve analize, a to da li je lekar nekog uputio ili nije, nije strucna stvar vec cinjenicna. Razumem ja kako je to tesko, lecis ljude, odgovoran si za njihovu sudbinu i onda odjednom te neko i prozove po toj odgovornosti. A sta su oni mislili, kome odgovaraju - samima sebi?

nenad73

pre 14 godina

Ne razumem da li se neko ovde pravi neupucen ili stvarno veruje da u zdravstvu postoji "komandna odgovornost"? To je najobicniji nonsens koji je gospodin gradonacelnik lose smislio u predizborno vece beogradskih opstina.Pedijatri koji rade u DZ preko 20 godina sigurno nisu birani od strane direktorke a verujem da su tu duze cak i od nje.
Takodje direktorka je mogla da podnese ostavku kao moralni cin medjutim ne vidim da bi to bilo sta promenilo vezano za kvalitet zdravstvene usluge.20 godina se cuva socijalni mir u druzstvu preko zdravstva plata lekara opste prakse je nekoliko hiljada preko proseka plate glavnog grada.Da li mislite da je to normalno?
Svaki uput i recept se pod lupom pregledaju u fondu za zdravstvo i onda dospevate na crne liste.Da li mislite da i ti lekari imaju decu i treba da brinu o svojim porodicama?Mislim da je licemerno da u drzavi gde nikoga nije briga za zdravstvo dok se ne desi ovakva tragedija bilo ko upire prstom u lekare u domovima zdravlja koji trpe sva ponizenja ovog drustva!

Sale

pre 14 godina

A kako da niko ne obrati paznju na ministra Tomicu??Valjda zato sto je to mesto u "podeli" pripalo G17-,a oni nemaju boljeg.Pa dokle tako???

Hipokrat

pre 14 godina

"Sloboda medija da ulaze u stručne medicinske probleme i očigledna politička konotacija doveli su do poremećaja u komunikaciji između zdravstvenog tima i pacijenta"

Ja sam pomislio da je do "poremećaja u komunikaciji" došlo zbog nesavesnog rada lekara (ukoliko se to što te popreko gleda preko monitora očekujući izvestan bonus može nazvati lekarom), kad ono opet se prevarih: mediji su krivi.

Sasvim očekivano ali ipak krajnje nemaštovito; bolje bi (i ispravnije) bilo da je kolektiv Doma zdravlja označio roditelje kao krivce za pogoršanje (inače idealne) komunikacije između lekara i pacijenata!

Zašto?! Pa ko bi normalan bolesno dete njima odveo... i, uostalom, ko se još usuđuje, pri zdravoj pameti, da rađa decu u državi Srbiji?! Zaista su neodgovorni ti roditelji. Barem da su sačekali da se urade procedure, pa da dovedu dete da umre legalno, po proceduri (Bog da ih vidi), a ne ovako, zaludno očekujući od lekara izlečenje.

sasa

pre 14 godina

"...ne odobrava da podnese ostavku.."

Ostavka je LICNI CIN i koliko znam ne podleze`da se trazi ili ne trazi ODOBRENJE za podbonenje iste !!Pogotovo ne od "strucnog kolegija"

Zoran

pre 14 godina

A hoce li taj Strucni kolegijum i da ozivi malu Nataliju i da je vrati roditeljima???
Sram ih bilo, treba da se pokriju usima i da cute, da se zivi ne cuju. Kakav "strucni" kolegijum, gde im je bila struka kad je trebalo da daju detetu pravilnu terapiju?

Milan

pre 14 godina

To je tipicno za "bogove u belom" da se postave ispred svojih i brane. Kako ne stanu ispred i bore se tako za prava pacijenata nego samo kada se o njihovoj kozi radi. Ja necu da kazem da i toga nema kod nas da se neki problemi politizuju ali cesto se to i trazi od politicara. Za gresku, aljkavost i neodgovoran rad, sto kod nas nije retkost da li u medicini ili bilo gde treba i moraju vise odgovornosti da imaju i snose rukovodioci (tacka).

Dacha605

pre 14 godina

Tuzno je ovo sto se desilo. Ali je jos tuznije sto se o tome prica samo onda kada se desi. I nije ovo slucaj samo u medicinskoj praksi. Setite se samo koliko se objekata u Beogradu srusilo u poslednje vreme zbog greske nekog od strucnjaka. Ali kakvo obrazovanje takvi i strucnjaci. Sve sto je bilo zaista obrazovano je odavno pobeglo iz Srbije. A i oni koji nisu ce uskoro. Negativna selekcija na delu. Nije ni cudo. Od promena 5. oktobra kada su nikom poznati strucnjaci (kojima je u vecini slucajeva to bilo prvo radno mesto) zauzeli kljucna mesta, oni dovode samo gore od sebe da ne bi bili ugrozeni. Pa tako imamo sve veci broj smrtnih ishoda u zdravstvu, nekontrolisanih rusenja u gradjevini i da ne spominjem silne saobracajne nesrece i stanje u ekonomiji. A onda se povrh svega nametne i Bolonjski proces kao vrhunac urusavanja obrazovnog sistema. Na zalost, ovo je tek pocetak. Sa ovakvom koncepcijom obrazovnog sistema treba ocekivati sve veci broj "gresaka".

Nikola

pre 14 godina

Zar "normalnom coveku" nije dovoljno sto je umrla beba nakon pogresne lekarske dijagnoze. Mora da postoji licna krivicna odgovornost lekara koji su napravili ovakav krupan propust, kao i moralna odgovornost direktorke koja ne kontrolise strucnost svog radnog osoblja. Svaka vrsta solidarnosti i kolegijalnosti u ovom slucaju je vise nego pogresna, jer moze lako da dovede do kolektivizacije krivice, gde ce se strah i nepoverenje u lekare jos vise povecati od strane roditelja, ali i javnog mnjenja uopste.

dmr

pre 14 godina

Gospodo iz "strucnog kolegijuma" samo da znate da od vas nismo ni ocekivali da cete stati na stranu nesrecnih roditelja. SRAM VAS BILO!

Dragan Loncar

pre 14 godina

Ma, Djilas je napravio gresku svojim pristupom. Ne mogu da se stvari resavaju politicki 'po kratkom postupku' jer vode do jos vecih problema. Trebaju pojedinacni lekari da odgovaraju, a ovaj sistem kolektivne odgovornosti ne vodi nikuda. Bar smo to naucili u SFRJ... Zapravo, jesmo li?

vampirbg

pre 14 godina

Moze jedan lekar da pogresi i to nije krivica direktora... Ali ako pogresi i drugi i tek trecem padne na pamet da odradi analize kako treba to dosta govori o stanju u toj ustanovi... Ko je odgovoran za to sto su nesposobni ljudi postavljeni na odgovorna mesta? Odgovor je na to lako naci - direktor... Ako se pokaze da ima vise takvih nesposobnih direktora sledeci na spisku je ministar koji ih je i postavio... A sto se kolegijuma tice, od njih se drugo nije ni ocekivalo... Svako od njih zna da je on mogao biti na tom mestu i da je njegova nesposobnost ista kao i pomenute direktorke...

mari

pre 14 godina

Ja sam majka dvoje male dece i pogresnim lecenjem doktorke iz decije ustanove so i ja i moj sin zavrsili u bolnici. Na svu srecu dete se izlecilo. Doktorka je prvo kasnila sat vremena na posao, u cekaonici se nakupilo bolesne dece i ogorcenih roditelja. Kad je krenula da radi, posto smo mi bili prvi, nije se ni udostojila da mi dete normalno pregleda, a da ne govorim o tome da me je oterala iz ordinacije kad sam je pitala koliko da dajem detetu antibiotik (naravno pogresan koji mi je prepisala). Do uvece stanje mog sina se pogorsalo pa sam ga odvela u bolnicu i tu smo ostali cak 8 dana. Toliko o savesnom lecenju. Medjutim promenili smo pedijatra i sada imamo divnu i savesnu doktorku koja radi u istom domu zdravlja.
Ne znam kakvi su bili doticni doktori koji su lecili malu Nataliju ali ako su kao gore pomenuti onda verujem da i direktorka i ti lekari treba da podnesu ostacku.
Zao mi je jako sto se tim roditeljima jedan divan period u zivotu naglo i nesretno zavrsio.

Jos jedna majka

pre 14 godina

Juce sam vodila dete u Dom Zdravlja na Banovom Brdu i doktorka nas je odmah poslala u laboratoriju da uradimo Leukocite i Leukocitnu formulu, naravno, odmah sam se setila ove devojcice i njene majke, pa nije moguce da majka ne zna da li je isla u laboratoriju ili ne. Volela bih da ovo postane praksa u svim Domovima zdravlja a ne da se posle nekog vremena zaboravi i da opet neko dete strada pa da se deca lece kako treba... Iskreno saucesce roditeljima...

nenad73

pre 14 godina

Ne razumem da li se neko ovde pravi neupucen ili stvarno veruje da u zdravstvu postoji "komandna odgovornost"? To je najobicniji nonsens koji je gospodin gradonacelnik lose smislio u predizborno vece beogradskih opstina.Pedijatri koji rade u DZ preko 20 godina sigurno nisu birani od strane direktorke a verujem da su tu duze cak i od nje.
Takodje direktorka je mogla da podnese ostavku kao moralni cin medjutim ne vidim da bi to bilo sta promenilo vezano za kvalitet zdravstvene usluge.20 godina se cuva socijalni mir u druzstvu preko zdravstva plata lekara opste prakse je nekoliko hiljada preko proseka plate glavnog grada.Da li mislite da je to normalno?
Svaki uput i recept se pod lupom pregledaju u fondu za zdravstvo i onda dospevate na crne liste.Da li mislite da i ti lekari imaju decu i treba da brinu o svojim porodicama?Mislim da je licemerno da u drzavi gde nikoga nije briga za zdravstvo dok se ne desi ovakva tragedija bilo ko upire prstom u lekare u domovima zdravlja koji trpe sva ponizenja ovog drustva!

Milenko

pre 14 godina

Da li će se stručni kolegijum DZ Novi Beograd obratiti i roditeljima nesrećnog deteta? Da li će pokušati da objasni da su i direktorka i doktorke do kraja ispravno i savesno radili svoj posao? Ili će, kao i uvek, lekari pod patronatom Večitog Ministra braniti jedni druge bez ikavog osećaja odgovornosti, stida ili barem saosećanja za tragične sudbine SVOJIH pacijenata?

Bosko Buha

pre 14 godina

Nema tu "politike" ni "medijskog haosa" ako je roditelje strah da odvedu dete u ordinaciju ne znajuci kako ce im dete biti leceno.
"Ponizeni" ili ne, ili radite posao za koji ste se zakleli ili prepustite mesto onima koji bi da rade.

bezimena

pre 14 godina

"Stručni kolegijum i predstavnici SVIH sindikata Doma zdravlja Novi Beograd zatražili su DEPOLITIZACIJU zdravstvenog sustema i zaštitu, prvenstveno od ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva".

Cinizam! Direktori svih DZ su upravo postavljeni kao politički "podobni", ali se tome "stručni kolegijumi" i predstavnici sindikata nisu protivili!

Što se tiče poniženosti sestara i lekara, tome su sami krivi zbog dugogodišnjeg bahatog odnosa prema pacijentima! Postojanje zdravstvenih radnika nije samo sebi svrha, oni su tu da budu NA USLUZI PACIJENTIMA, za šta su i debelo plaćeni!!!

Sinisa Stankovic

pre 14 godina

U saopštenju proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd navodi se da je "medijski haos" dirigovan iz političkih struktura doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenje prema svim zdravstvenim radnicima bez "objektivnog sagledavanja situacije".

Strčni kolegijum Doma zdravlja na Novom Beogradu ili ima nekakve virtuelne interese pa, daju podršku svojoj direktorki ili njihov stav ima političku pozadinu...
Po meni, ili da povuku svoju podršku ili da se bira nov stručni kolegijum!

PODRŠKA ĐILASU!!!

Damjan

pre 14 godina

Vracate dete kuci dva puta sa temperaturom 40,a pitate se gde je definicija greske?
Pohvale za B92 sto jos uvek pise o ovom problemu,kao i o mnogim drugim stvarima..

ana

pre 14 godina

Koliko se secam, ta osoba je SMENJENA, tako da ne razumem kako se sada ne prihvata njena ostavka?????? Sta znaci zahtev lekara da se "DEFINISE GRESKA". Pa to zakon regulise. Stvarno svasta moze da se cuje.

DeKOb

pre 14 godina

Moralna odgovornost je neporeciva u ovom slucaju, a sto se krivicne odgovorsnosti tice i to je vrlo ocigledno. Jedini ponizeni u ovoj situaciji su oni 'smrtnici' koji nemaju da plate bolje ili nemaju 'vezu', a svejedno placaju ovakav zdravstveni sistem kroz poreze. Sta ima vise da se raspravlja?

Poreski obveznik

pre 14 godina

Nije rad u toj ustanovi nemoguc, nego je neradnicima i neukima tesko da svoje neznanje sakriju belim mantilima.
Napolje sa ovakvim doktorima i direktorkom, ima puno na birou koji mogu i zele da rade.

tatjana

pre 14 godina

Mediji se ne petljaju u strucne stvari, mediji znaju da dete niko nije uputio na neophodne krve analize, a to da li je lekar nekog uputio ili nije, nije strucna stvar vec cinjenicna. Razumem ja kako je to tesko, lecis ljude, odgovoran si za njihovu sudbinu i onda odjednom te neko i prozove po toj odgovornosti. A sta su oni mislili, kome odgovaraju - samima sebi?

Hipokrat

pre 14 godina

"Sloboda medija da ulaze u stručne medicinske probleme i očigledna politička konotacija doveli su do poremećaja u komunikaciji između zdravstvenog tima i pacijenta"

Ja sam pomislio da je do "poremećaja u komunikaciji" došlo zbog nesavesnog rada lekara (ukoliko se to što te popreko gleda preko monitora očekujući izvestan bonus može nazvati lekarom), kad ono opet se prevarih: mediji su krivi.

Sasvim očekivano ali ipak krajnje nemaštovito; bolje bi (i ispravnije) bilo da je kolektiv Doma zdravlja označio roditelje kao krivce za pogoršanje (inače idealne) komunikacije između lekara i pacijenata!

Zašto?! Pa ko bi normalan bolesno dete njima odveo... i, uostalom, ko se još usuđuje, pri zdravoj pameti, da rađa decu u državi Srbiji?! Zaista su neodgovorni ti roditelji. Barem da su sačekali da se urade procedure, pa da dovedu dete da umre legalno, po proceduri (Bog da ih vidi), a ne ovako, zaludno očekujući od lekara izlečenje.

karl marx

pre 14 godina

Čitam ovaj članak i od bijesa ne znam šta da napišem. Ili su mediji pogrešno prenijeli izjavu "stručnog" kolegija, ili ja nisam od bijesa pažljivo čitao, ali nigdje ne primijetih da je tom stručnom kolegiju žao djeteta i da razumiju strah roditelja i bijesn svakog normalnog građanina i to ne samo u serbiji- jer moralni zakoni nisu lokalnog karaktrera niti vremenski ograničeni. Hej! Je li ovo najniža tačka moralne bijede - da se konačno nadamo boljem.

Milan

pre 14 godina

To je tipicno za "bogove u belom" da se postave ispred svojih i brane. Kako ne stanu ispred i bore se tako za prava pacijenata nego samo kada se o njihovoj kozi radi. Ja necu da kazem da i toga nema kod nas da se neki problemi politizuju ali cesto se to i trazi od politicara. Za gresku, aljkavost i neodgovoran rad, sto kod nas nije retkost da li u medicini ili bilo gde treba i moraju vise odgovornosti da imaju i snose rukovodioci (tacka).

Zoran

pre 14 godina

A hoce li taj Strucni kolegijum i da ozivi malu Nataliju i da je vrati roditeljima???
Sram ih bilo, treba da se pokriju usima i da cute, da se zivi ne cuju. Kakav "strucni" kolegijum, gde im je bila struka kad je trebalo da daju detetu pravilnu terapiju?

sasa

pre 14 godina

"...ne odobrava da podnese ostavku.."

Ostavka je LICNI CIN i koliko znam ne podleze`da se trazi ili ne trazi ODOBRENJE za podbonenje iste !!Pogotovo ne od "strucnog kolegija"

Nikola

pre 14 godina

Zar "normalnom coveku" nije dovoljno sto je umrla beba nakon pogresne lekarske dijagnoze. Mora da postoji licna krivicna odgovornost lekara koji su napravili ovakav krupan propust, kao i moralna odgovornost direktorke koja ne kontrolise strucnost svog radnog osoblja. Svaka vrsta solidarnosti i kolegijalnosti u ovom slucaju je vise nego pogresna, jer moze lako da dovede do kolektivizacije krivice, gde ce se strah i nepoverenje u lekare jos vise povecati od strane roditelja, ali i javnog mnjenja uopste.

Sale

pre 14 godina

A kako da niko ne obrati paznju na ministra Tomicu??Valjda zato sto je to mesto u "podeli" pripalo G17-,a oni nemaju boljeg.Pa dokle tako???

dmr

pre 14 godina

Gospodo iz "strucnog kolegijuma" samo da znate da od vas nismo ni ocekivali da cete stati na stranu nesrecnih roditelja. SRAM VAS BILO!

Dacha605

pre 14 godina

Tuzno je ovo sto se desilo. Ali je jos tuznije sto se o tome prica samo onda kada se desi. I nije ovo slucaj samo u medicinskoj praksi. Setite se samo koliko se objekata u Beogradu srusilo u poslednje vreme zbog greske nekog od strucnjaka. Ali kakvo obrazovanje takvi i strucnjaci. Sve sto je bilo zaista obrazovano je odavno pobeglo iz Srbije. A i oni koji nisu ce uskoro. Negativna selekcija na delu. Nije ni cudo. Od promena 5. oktobra kada su nikom poznati strucnjaci (kojima je u vecini slucajeva to bilo prvo radno mesto) zauzeli kljucna mesta, oni dovode samo gore od sebe da ne bi bili ugrozeni. Pa tako imamo sve veci broj smrtnih ishoda u zdravstvu, nekontrolisanih rusenja u gradjevini i da ne spominjem silne saobracajne nesrece i stanje u ekonomiji. A onda se povrh svega nametne i Bolonjski proces kao vrhunac urusavanja obrazovnog sistema. Na zalost, ovo je tek pocetak. Sa ovakvom koncepcijom obrazovnog sistema treba ocekivati sve veci broj "gresaka".

Dragan Loncar

pre 14 godina

Ma, Djilas je napravio gresku svojim pristupom. Ne mogu da se stvari resavaju politicki 'po kratkom postupku' jer vode do jos vecih problema. Trebaju pojedinacni lekari da odgovaraju, a ovaj sistem kolektivne odgovornosti ne vodi nikuda. Bar smo to naucili u SFRJ... Zapravo, jesmo li?

vampirbg

pre 14 godina

Moze jedan lekar da pogresi i to nije krivica direktora... Ali ako pogresi i drugi i tek trecem padne na pamet da odradi analize kako treba to dosta govori o stanju u toj ustanovi... Ko je odgovoran za to sto su nesposobni ljudi postavljeni na odgovorna mesta? Odgovor je na to lako naci - direktor... Ako se pokaze da ima vise takvih nesposobnih direktora sledeci na spisku je ministar koji ih je i postavio... A sto se kolegijuma tice, od njih se drugo nije ni ocekivalo... Svako od njih zna da je on mogao biti na tom mestu i da je njegova nesposobnost ista kao i pomenute direktorke...

mari

pre 14 godina

Ja sam majka dvoje male dece i pogresnim lecenjem doktorke iz decije ustanove so i ja i moj sin zavrsili u bolnici. Na svu srecu dete se izlecilo. Doktorka je prvo kasnila sat vremena na posao, u cekaonici se nakupilo bolesne dece i ogorcenih roditelja. Kad je krenula da radi, posto smo mi bili prvi, nije se ni udostojila da mi dete normalno pregleda, a da ne govorim o tome da me je oterala iz ordinacije kad sam je pitala koliko da dajem detetu antibiotik (naravno pogresan koji mi je prepisala). Do uvece stanje mog sina se pogorsalo pa sam ga odvela u bolnicu i tu smo ostali cak 8 dana. Toliko o savesnom lecenju. Medjutim promenili smo pedijatra i sada imamo divnu i savesnu doktorku koja radi u istom domu zdravlja.
Ne znam kakvi su bili doticni doktori koji su lecili malu Nataliju ali ako su kao gore pomenuti onda verujem da i direktorka i ti lekari treba da podnesu ostacku.
Zao mi je jako sto se tim roditeljima jedan divan period u zivotu naglo i nesretno zavrsio.

Jos jedna majka

pre 14 godina

Juce sam vodila dete u Dom Zdravlja na Banovom Brdu i doktorka nas je odmah poslala u laboratoriju da uradimo Leukocite i Leukocitnu formulu, naravno, odmah sam se setila ove devojcice i njene majke, pa nije moguce da majka ne zna da li je isla u laboratoriju ili ne. Volela bih da ovo postane praksa u svim Domovima zdravlja a ne da se posle nekog vremena zaboravi i da opet neko dete strada pa da se deca lece kako treba... Iskreno saucesce roditeljima...