Sreda, 27.05.2009.

13:16

Dogovor o strateškom partnerstvu

Predsednici Srbije i Francuske, Boris Tadić i Nikola Sarkozi, saglasili su se danas oko ključnih elemenata sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Izvor: B92

Dogovor o strateškom partnerstvu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Eh ti mediji

pre 14 godina

Ko malo prati francuske medije zna odlicno koliko se prati svaki korak francuskog predsednika i koliko i najmanja trivijalnost dobija minutazu na televiziji.
Za divno cudo, poseta predsednika Srbije i "stratesko partnerstvo" su zasluzili.....0 sekundi.
Da nije B92 ili RTS-a ne bi ni znali da se zbila istorijska poseta.
Evo ko ne veruje, najgledanija emisija, dnevnik TF1
http://videos.tf1.fr/jt-20h/le-20-heures-du-26-mai-2009-4424273.html

Miroslav iz Hamburga

pre 14 godina

Ako je tako, onda ne razumem zasto bi samo Srbija bila kaznjena - sa priznavanjem Kosmeta od strane Francuske- zbog priznavanja Alzira od strane SFRJ?? Onda bi ostale republike kao i AP bivse Jugoslavije trebali biti kaznjavani od strane Francuske, jer smo mi svi tada cinili Jugoslaviju, ne samo Srbija.

averel dalton

pre 14 godina

Imam par pitanja: da li je Boza Djelic putovao za Pariz ekonomskom klasom i da li je od domacina trazio da plate sve troskove puta ili to nije bilo potrebno jer je Francuska mnogo bliza od Kine?
Dalje, zasto se ne pominje sta je i da li je uopste nesto rekao Sarkozi?
Jos dalje, o cijem su trosku putovali ministar Jeremic i ostali koji nigde nisu pominjani i verovatno nisu ni bili u protokolu za posetu?
Zatim,moram da pohvalim B92 koji je preneo skoro citav intervju predsednika Tadica za razliku od drugih medija. Izbacen je samo onaj deo u kom se pominje general Mladic.
Ko mi je kriv sto sam ucio francuski pa sam bio u mogucnosti da procitam ceo tekst na www.lefigaro.fr...

AleksandarM

pre 14 godina

Tresla se gora, rodio se komarac. Puno patetike i velikih reci, a na kraju jasna poruka Sarkozija: Saradjujte sa institucijama "K"! Strateska saradnja podrazumeva pre svega saradnju na ocuvanju i postovanje teritorijalnog integriteta druge drzave. Vec tu ta "saradnja" pada. Sve drugo je sminka.

Vladimir

pre 14 godina

Ili gospodin Tadić ne poznaje istoriju Srbije sa početka 20. veka ili je rešio da se dodvori Sarkoziju verujući da ni ovome poznavanje istorije nije jača strana ?!!! I onda smo bili saveznici ili vojni saveznici, ako baš hoćemo tako da pričamo, više formalno nego stvarno, slično ovome danas ! Pitam se da li zna gospodin Tadić koliko je srpskih vojnika umrlo u Albaniji čekajući na francuske brodove da ih prevezu u Grčku, dok su Francuski "saveznici" stalno pomerali dan i mesto ukrcavanja, plašeći se da priđu obali u strahu od nemačke mornarice ? Da li zna gospodin Tadić ko je najzaslužniji što su oni konačno pristali da prevezu desetkovanu srpsku vojsku ? Da mu pomognem, čovek uopšte nije Francuz ali je svim "saveznicima" dao ultimatum da će potpisati separatni mir sa Austrougarskom i Nemačkom ako se, konačno, Srbima ne pomogne u povlačenju ! Tako je, reč je o Nikolaju II Romanovu, dakle o Rusu (istina jednom od retkih koji Rusa koji su nam pomogli kroz istoriju) ! Da li zna gospodin Tadić da su francuski "saveznici" tokom Prvog svetskog rata srpskoj vojsci često isporučivali "pomoć" u vidu municije, za koju se kasnije utvđivalo da nije odgovarajućeg kalibra ?! Da li gospodin Tadić zna da je savezničkim trupama na Solunskom frontu komandovao Francuz, a da su srpski vojnici trebalo da posluže kao topovsko meso i da su srpski pešadinci i konjica napredovali ka otadžbini i do 30km više po dubini fronta u odnosu na francuske i engleske "saveznike" ?! Bolje da ste se, gospodine predsedniče, sreli sa Mišelom Platinijem nego sa ovim licemerom !

lili

pre 14 godina

Kosovo nije isto sto i Alzir i bivsi srpski ambasador u Francuskoj Predrag Simic bi to trebalo da zna. A mozda i on misli da je to bila srpska kolonija.

Zocha

pre 14 godina

Neko se ovde pitao zasto Predsednik boravi 2 dana u Francuskoj kad sve ovo moze da se zavrsi za jedno poslepodne. Dodajem: zasto delegaciju jos cine Djelic, Jeremic i ko zna jos a da ga nije uhvatila kamera? Evo i odgovora: pa zato sto se igra Roland Garros i valja i to ispratiti. Onako usput. Inace Tadic je pre nekoliko meseci isao u posetu Spaniju i to bas dok se igrao ATP turnir a delegaciju su cinili Jeremic, Sutanovac itd.. Naravno bilo je obavezno gledanje teniskih meceva.Dakle gospodo nesto mi se radja sumnja da se ovde ne radi o cistom setkanju po svetu.. A o ovim frazama predsednika koje ama bas nista ne govore, nemam komentara..

Prvoslava Djorić

pre 14 godina

Opet smo dobili iscrpne citate iz Tadićevih izjava, ali ni reči iz Sarkozijevih.
Šta je, ustvari, rekao francuski predsednik?

sami

pre 14 godina

Ovo me podseca na "dogovor" sa Amerikom. Kakvo li je to "partnerstvo" kada nema dogovora o Kosovu?? Moze li ovde jedan partner verovati drugom kada se ne mogu dogovoriti o osnovnoj stvari kao sto je to Kosovo.???

Nikola

pre 14 godina

A jel ovo demonstracija "sta sve mozemo da uradimo da aminujemo nezavisnost Kosova a da ga formalno ne priznamo"?

Da se saradjuje moze, ali posle ovakvih odnosa stratesko partnerstvo moze da se gradi samo nakon necijeg izvinjenja. Ko ovde treba i za sta da se izvini?

realista

pre 14 godina

Tadic hoce da se predstavi kao neki nezaobilazni fakor regiona , ali pre toga on mora da zna da je jednom Srbija bila bombardovana zbog takvog ponasanja , on sada kaze mi cemo miroljubivim putem da resimo probleme, pa normalno kada vise nemas snage jel vrlo dobro znas sta te ceka ako mislis ponovo silom.

Gogo

pre 14 godina

Bejb, pa sto se slikas sa nasim teniserima, dodji slikaj se sa mojom majkom i objasni zbog cega joj je penzija 12000 dinara. Ili nekom od 800 000 ubogih Srba koji zdusno priznaju da posle tvoga govora od sat vremena nista nije receno.::))) A sto se tice saradnje i strateskog partnerstva hajde sad malo ozbiljno. Partnerstvo podrazumeva odnos gde dve strane daju... A sta ces ti da das? Ono sto si imao najdragocenije (ljudski potencijal) ti si vec dao (i to banbadava) bas tom sa kime zelis da budes partner, ili pak drugima. Svidjalo se nekome ovo sto cu reci ili ne Srbija na zalost nema ljudski potencijal za drzavu kakvu obecava dragi predsednik. Sve sto vredi je otislo iz Srbije, uz nekoliko casnih izuzetaka. A i oni znaju kako im je kad falange "uortacenih, utaljenih" pocnu da drmaju zajednickim snagama. Tako je to uvek bilo kroz istoriju, bilo da se radi o narodima, biljkama ili zivotinjama. Neki jednostavno moraju da nestanu...Voleo bih mnogo da gresim.

Neke stvari je potrebno nazvati pravim imenom

pre 14 godina

Kosovo i Alžir ne mogu se nikako porediti. Kosovo je teritorija na čijem je jednom dijelu nastala prva srpska država a Alžir je teritorija u Africi koju je Francuska okupirala i od nje napravila koloniju.

Uostalom Alžir je priznala SFRJ, a ne Srbija. Sve ex yu republike su pravne nasljednice SFRJ, a ne samo Srbija.

mile

pre 14 godina

Francuska je priznavanjem nezavisnog Kosova sve rekla,!!!
A mi mozemo, ako hocemo-ako nam odgovara, nastaviti ziveti i u "zlatnom dobu" kao pre 100 godina.
Samo, ne zaboravite da u to vreme nismo imali Vojvodinu i da je nasa severna granica bila u Zemunu, a to onda znaci i da su mnogi Srbi koji sada zive u Vojvodini tada ziveli na Kosovu.

Milan

pre 14 godina

Francuska je bila kroz istoriju najveci saveznik Srbije, zbog svojih interesa naravno ali ipak smo bili prijatelji i saveznici u oba svetska rata to se ipak ne zaboravlja. I nije tacno da Francuzi ne znaju za to saveznistvo, dodjite u Francusku pa cete se uveriti u suprotno i bili biste iznenadjeni koliko je Francuza protiv nezavisnog Kosova, sigurno bar 80% koje ja znam.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Na sastanku dva predsednika biće reči o približavanju Srbije Evropskoj uniji, čemu Francuska daje podršku, kao i "SITUACIJI NA KOSOVU" ??? Sto u "prevodu" znaci da Francuska "snazno" podrzava nezavisno Kosovo a sa Srbijom ce se "eventualno sloziti" da se NE SLAZE ! Na ovaj nacin Srbija ce oboriti sve rekorde u broju zemalja sa kojima se "slaze da se NE SLAZE" ! Pa ljudi moji i to je NESTO ! "niko nema sto srbin imade" !!!

Svetislav Milićević

pre 14 godina

"Tadić boravi danas i sutra u radnoj poseti Francuskoj, gde će se sastati s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Tadić će u Parizu održati predavanje u Institutu za međunarodne odnose i otkriti spomen-ploču srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije", kaže se u vesti.
Zašto dvodnevna poseta, kad sve ovo šta je nabrojano može da se obavi za nekoliko sati?

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Dobro nam dosli! Uzoran ste precednik, demokrata koji Srbiji otvara vrata pravne drzave. Pojava ste, dobro govorite, energicni i dobar diplomata. Ponos mi je da kazem da sam Srbin uz ovakvog precednika. Pozdrav iz Francuske.

tonik

pre 14 godina

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili: to je suprotno bilo kakvom kompromisu"

Ma sta je tebi covece kompromis - rat, opresija, terorisam nevinih ljudi, oduzak prava da pricaju svoj jezik, da zive u svojoj kuci, da imaju pravo da zive slobodni...sve pocinje sa izvinjenem i polako pristati realitetu koji vec decenijama vlada preko tog regiona...

Kosovastar

pre 14 godina

Pa kada se Crna Gora otcepila dobila sve a Srbija izgubila sve. Tako je kada se neko otcepi. O novim pregovorima oko statusa Kosova, Tadic moze da sanja ali nece ih biti. Zasto bi Kosovari usli u nove pregovre sa Srbijom? Samo zbog UN. Pa nece bre Kosovari uci u nove prgovore sa Srbijom samo zbog UN. Kakva je to LOGIKA. Kosovo ne moze u UN kaze tadic. OK ali da li bi mogla u UN ako bi usla u pregovore sa Srbijom o autonomiji? Pa svakako da ne jer u UN su samo suverene i nezavisne drzave. LOGIKA dakle je prosta. Kosovo moze da udje u pregovore, razgovore sa Srbijom tek posto Srbija prizna nezavisno Kosovo. U protivnom moze Tadic da se nada o novim pregovorima dok bog mu je dao zivota ali dzabe je to. Za pregovore treba dvoje a dvoje nece biti jer ne postoji makar jedan jedini prihvatljiv da bi se razgovaralo o necemu manje od nezavisnosti. I najveci budala u svetu ne pregovara o necemu manje od onoga sto vec ima.

komsija

pre 14 godina

Srpski lideri ne znaju sta pricaju. Da li Tadic zna sta recenica : "Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili", znaci? Ja cujem ovu recenicu cesto od njega i uvek imam neukusno osecanje. Pitam se zasto, i napokon znam razlog. Razdeliti Narod na Srbe i Albance, na pobednike i gubitnike je pogresno! Pogresno je govoriti jezikom Mi i Oni i posle toga prazne reci kako Srbija je za nastavak razgovora ili pregovora...Da li su Srbi Kosova Srbi ili da li su Albanci Kosova Narod Srbije je pitanje proslosti. Tadic bi znao to pre rata. Sada Kosovo je drzava Naroda ziveci tamo (Albanaca i Srba) i nije na Tadica da odlucuje da li Srpski Narod (citaj Srbi Kosova) izgubio sve... Prosta istina je: Srbija nije vise Kosovo i Kosovo nije vise srce Srbije. Stari recnik ne ide sa parolama miroljubivosti....

Mirko

pre 14 godina

"Predsednik Boris Tadić izjavio je da želi da Srbija i Francuska uspostave partnerstvo poput onog iz "zlatnog doba" vremena pre Prvog svetskog rata."
99% Francuza uopste ne zna za bilo kakve veze Srbije i Francuske kroz istoriju! Ovu pricu o zlatnom dobu koriste i Bugari, Rumuni, Grci, itd. Francuska nije nikada emocionalno gradila nekakve veze nego iskljucivo radi licnog interesa kao i sve velike zemlje. To se nikada nece promeniti. Podrzavam dobre odnose sa velikim zemljama ali ne supljom pricom o kao bratskim odnosima.

Sinke

pre 14 godina

Hocemo mi, ali nece oni. Kada budu hteli prijateljstvo, povuci ce priznanje Kosova, pa polako mozemo da gradimo bolje odnose. Danas treba razgovarati o poslovnoj i politickoj saradnji, o "prijateljstvu medju narodima" ne moze biti govora, a mozda je cela ta konstrukcija ionako nemoguca.

blagomeni

pre 14 godina

"Kosovo neće moći da dobije sedište u UN bez naše saglasnosti." Na zalost, to nije potpuno tacno jer za mesto u UN-u treba tvotrecinska vecina glasova Generalne skupstine, a ne Saveta bezbednosti koji samo predlaze clanstvo, gde Rusija i Kina imaju pravo veta.

Mirko

pre 14 godina

"Predsednik Boris Tadić izjavio je da želi da Srbija i Francuska uspostave partnerstvo poput onog iz "zlatnog doba" vremena pre Prvog svetskog rata."
99% Francuza uopste ne zna za bilo kakve veze Srbije i Francuske kroz istoriju! Ovu pricu o zlatnom dobu koriste i Bugari, Rumuni, Grci, itd. Francuska nije nikada emocionalno gradila nekakve veze nego iskljucivo radi licnog interesa kao i sve velike zemlje. To se nikada nece promeniti. Podrzavam dobre odnose sa velikim zemljama ali ne supljom pricom o kao bratskim odnosima.

Sinke

pre 14 godina

Hocemo mi, ali nece oni. Kada budu hteli prijateljstvo, povuci ce priznanje Kosova, pa polako mozemo da gradimo bolje odnose. Danas treba razgovarati o poslovnoj i politickoj saradnji, o "prijateljstvu medju narodima" ne moze biti govora, a mozda je cela ta konstrukcija ionako nemoguca.

komsija

pre 14 godina

Srpski lideri ne znaju sta pricaju. Da li Tadic zna sta recenica : "Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili", znaci? Ja cujem ovu recenicu cesto od njega i uvek imam neukusno osecanje. Pitam se zasto, i napokon znam razlog. Razdeliti Narod na Srbe i Albance, na pobednike i gubitnike je pogresno! Pogresno je govoriti jezikom Mi i Oni i posle toga prazne reci kako Srbija je za nastavak razgovora ili pregovora...Da li su Srbi Kosova Srbi ili da li su Albanci Kosova Narod Srbije je pitanje proslosti. Tadic bi znao to pre rata. Sada Kosovo je drzava Naroda ziveci tamo (Albanaca i Srba) i nije na Tadica da odlucuje da li Srpski Narod (citaj Srbi Kosova) izgubio sve... Prosta istina je: Srbija nije vise Kosovo i Kosovo nije vise srce Srbije. Stari recnik ne ide sa parolama miroljubivosti....

blagomeni

pre 14 godina

"Kosovo neće moći da dobije sedište u UN bez naše saglasnosti." Na zalost, to nije potpuno tacno jer za mesto u UN-u treba tvotrecinska vecina glasova Generalne skupstine, a ne Saveta bezbednosti koji samo predlaze clanstvo, gde Rusija i Kina imaju pravo veta.

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Dobro nam dosli! Uzoran ste precednik, demokrata koji Srbiji otvara vrata pravne drzave. Pojava ste, dobro govorite, energicni i dobar diplomata. Ponos mi je da kazem da sam Srbin uz ovakvog precednika. Pozdrav iz Francuske.

Neke stvari je potrebno nazvati pravim imenom

pre 14 godina

Kosovo i Alžir ne mogu se nikako porediti. Kosovo je teritorija na čijem je jednom dijelu nastala prva srpska država a Alžir je teritorija u Africi koju je Francuska okupirala i od nje napravila koloniju.

Uostalom Alžir je priznala SFRJ, a ne Srbija. Sve ex yu republike su pravne nasljednice SFRJ, a ne samo Srbija.

Gogo

pre 14 godina

Bejb, pa sto se slikas sa nasim teniserima, dodji slikaj se sa mojom majkom i objasni zbog cega joj je penzija 12000 dinara. Ili nekom od 800 000 ubogih Srba koji zdusno priznaju da posle tvoga govora od sat vremena nista nije receno.::))) A sto se tice saradnje i strateskog partnerstva hajde sad malo ozbiljno. Partnerstvo podrazumeva odnos gde dve strane daju... A sta ces ti da das? Ono sto si imao najdragocenije (ljudski potencijal) ti si vec dao (i to banbadava) bas tom sa kime zelis da budes partner, ili pak drugima. Svidjalo se nekome ovo sto cu reci ili ne Srbija na zalost nema ljudski potencijal za drzavu kakvu obecava dragi predsednik. Sve sto vredi je otislo iz Srbije, uz nekoliko casnih izuzetaka. A i oni znaju kako im je kad falange "uortacenih, utaljenih" pocnu da drmaju zajednickim snagama. Tako je to uvek bilo kroz istoriju, bilo da se radi o narodima, biljkama ili zivotinjama. Neki jednostavno moraju da nestanu...Voleo bih mnogo da gresim.

Kosovastar

pre 14 godina

Pa kada se Crna Gora otcepila dobila sve a Srbija izgubila sve. Tako je kada se neko otcepi. O novim pregovorima oko statusa Kosova, Tadic moze da sanja ali nece ih biti. Zasto bi Kosovari usli u nove pregovre sa Srbijom? Samo zbog UN. Pa nece bre Kosovari uci u nove prgovore sa Srbijom samo zbog UN. Kakva je to LOGIKA. Kosovo ne moze u UN kaze tadic. OK ali da li bi mogla u UN ako bi usla u pregovore sa Srbijom o autonomiji? Pa svakako da ne jer u UN su samo suverene i nezavisne drzave. LOGIKA dakle je prosta. Kosovo moze da udje u pregovore, razgovore sa Srbijom tek posto Srbija prizna nezavisno Kosovo. U protivnom moze Tadic da se nada o novim pregovorima dok bog mu je dao zivota ali dzabe je to. Za pregovore treba dvoje a dvoje nece biti jer ne postoji makar jedan jedini prihvatljiv da bi se razgovaralo o necemu manje od nezavisnosti. I najveci budala u svetu ne pregovara o necemu manje od onoga sto vec ima.

tonik

pre 14 godina

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili: to je suprotno bilo kakvom kompromisu"

Ma sta je tebi covece kompromis - rat, opresija, terorisam nevinih ljudi, oduzak prava da pricaju svoj jezik, da zive u svojoj kuci, da imaju pravo da zive slobodni...sve pocinje sa izvinjenem i polako pristati realitetu koji vec decenijama vlada preko tog regiona...

Milan

pre 14 godina

Francuska je bila kroz istoriju najveci saveznik Srbije, zbog svojih interesa naravno ali ipak smo bili prijatelji i saveznici u oba svetska rata to se ipak ne zaboravlja. I nije tacno da Francuzi ne znaju za to saveznistvo, dodjite u Francusku pa cete se uveriti u suprotno i bili biste iznenadjeni koliko je Francuza protiv nezavisnog Kosova, sigurno bar 80% koje ja znam.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Na sastanku dva predsednika biće reči o približavanju Srbije Evropskoj uniji, čemu Francuska daje podršku, kao i "SITUACIJI NA KOSOVU" ??? Sto u "prevodu" znaci da Francuska "snazno" podrzava nezavisno Kosovo a sa Srbijom ce se "eventualno sloziti" da se NE SLAZE ! Na ovaj nacin Srbija ce oboriti sve rekorde u broju zemalja sa kojima se "slaze da se NE SLAZE" ! Pa ljudi moji i to je NESTO ! "niko nema sto srbin imade" !!!

Svetislav Milićević

pre 14 godina

"Tadić boravi danas i sutra u radnoj poseti Francuskoj, gde će se sastati s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Tadić će u Parizu održati predavanje u Institutu za međunarodne odnose i otkriti spomen-ploču srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije", kaže se u vesti.
Zašto dvodnevna poseta, kad sve ovo šta je nabrojano može da se obavi za nekoliko sati?

mile

pre 14 godina

Francuska je priznavanjem nezavisnog Kosova sve rekla,!!!
A mi mozemo, ako hocemo-ako nam odgovara, nastaviti ziveti i u "zlatnom dobu" kao pre 100 godina.
Samo, ne zaboravite da u to vreme nismo imali Vojvodinu i da je nasa severna granica bila u Zemunu, a to onda znaci i da su mnogi Srbi koji sada zive u Vojvodini tada ziveli na Kosovu.

realista

pre 14 godina

Tadic hoce da se predstavi kao neki nezaobilazni fakor regiona , ali pre toga on mora da zna da je jednom Srbija bila bombardovana zbog takvog ponasanja , on sada kaze mi cemo miroljubivim putem da resimo probleme, pa normalno kada vise nemas snage jel vrlo dobro znas sta te ceka ako mislis ponovo silom.

Prvoslava Djorić

pre 14 godina

Opet smo dobili iscrpne citate iz Tadićevih izjava, ali ni reči iz Sarkozijevih.
Šta je, ustvari, rekao francuski predsednik?

Nikola

pre 14 godina

A jel ovo demonstracija "sta sve mozemo da uradimo da aminujemo nezavisnost Kosova a da ga formalno ne priznamo"?

Da se saradjuje moze, ali posle ovakvih odnosa stratesko partnerstvo moze da se gradi samo nakon necijeg izvinjenja. Ko ovde treba i za sta da se izvini?

Zocha

pre 14 godina

Neko se ovde pitao zasto Predsednik boravi 2 dana u Francuskoj kad sve ovo moze da se zavrsi za jedno poslepodne. Dodajem: zasto delegaciju jos cine Djelic, Jeremic i ko zna jos a da ga nije uhvatila kamera? Evo i odgovora: pa zato sto se igra Roland Garros i valja i to ispratiti. Onako usput. Inace Tadic je pre nekoliko meseci isao u posetu Spaniju i to bas dok se igrao ATP turnir a delegaciju su cinili Jeremic, Sutanovac itd.. Naravno bilo je obavezno gledanje teniskih meceva.Dakle gospodo nesto mi se radja sumnja da se ovde ne radi o cistom setkanju po svetu.. A o ovim frazama predsednika koje ama bas nista ne govore, nemam komentara..

Vladimir

pre 14 godina

Ili gospodin Tadić ne poznaje istoriju Srbije sa početka 20. veka ili je rešio da se dodvori Sarkoziju verujući da ni ovome poznavanje istorije nije jača strana ?!!! I onda smo bili saveznici ili vojni saveznici, ako baš hoćemo tako da pričamo, više formalno nego stvarno, slično ovome danas ! Pitam se da li zna gospodin Tadić koliko je srpskih vojnika umrlo u Albaniji čekajući na francuske brodove da ih prevezu u Grčku, dok su Francuski "saveznici" stalno pomerali dan i mesto ukrcavanja, plašeći se da priđu obali u strahu od nemačke mornarice ? Da li zna gospodin Tadić ko je najzaslužniji što su oni konačno pristali da prevezu desetkovanu srpsku vojsku ? Da mu pomognem, čovek uopšte nije Francuz ali je svim "saveznicima" dao ultimatum da će potpisati separatni mir sa Austrougarskom i Nemačkom ako se, konačno, Srbima ne pomogne u povlačenju ! Tako je, reč je o Nikolaju II Romanovu, dakle o Rusu (istina jednom od retkih koji Rusa koji su nam pomogli kroz istoriju) ! Da li zna gospodin Tadić da su francuski "saveznici" tokom Prvog svetskog rata srpskoj vojsci često isporučivali "pomoć" u vidu municije, za koju se kasnije utvđivalo da nije odgovarajućeg kalibra ?! Da li gospodin Tadić zna da je savezničkim trupama na Solunskom frontu komandovao Francuz, a da su srpski vojnici trebalo da posluže kao topovsko meso i da su srpski pešadinci i konjica napredovali ka otadžbini i do 30km više po dubini fronta u odnosu na francuske i engleske "saveznike" ?! Bolje da ste se, gospodine predsedniče, sreli sa Mišelom Platinijem nego sa ovim licemerom !

lili

pre 14 godina

Kosovo nije isto sto i Alzir i bivsi srpski ambasador u Francuskoj Predrag Simic bi to trebalo da zna. A mozda i on misli da je to bila srpska kolonija.

AleksandarM

pre 14 godina

Tresla se gora, rodio se komarac. Puno patetike i velikih reci, a na kraju jasna poruka Sarkozija: Saradjujte sa institucijama "K"! Strateska saradnja podrazumeva pre svega saradnju na ocuvanju i postovanje teritorijalnog integriteta druge drzave. Vec tu ta "saradnja" pada. Sve drugo je sminka.

sami

pre 14 godina

Ovo me podseca na "dogovor" sa Amerikom. Kakvo li je to "partnerstvo" kada nema dogovora o Kosovu?? Moze li ovde jedan partner verovati drugom kada se ne mogu dogovoriti o osnovnoj stvari kao sto je to Kosovo.???

Eh ti mediji

pre 14 godina

Ko malo prati francuske medije zna odlicno koliko se prati svaki korak francuskog predsednika i koliko i najmanja trivijalnost dobija minutazu na televiziji.
Za divno cudo, poseta predsednika Srbije i "stratesko partnerstvo" su zasluzili.....0 sekundi.
Da nije B92 ili RTS-a ne bi ni znali da se zbila istorijska poseta.
Evo ko ne veruje, najgledanija emisija, dnevnik TF1
http://videos.tf1.fr/jt-20h/le-20-heures-du-26-mai-2009-4424273.html

averel dalton

pre 14 godina

Imam par pitanja: da li je Boza Djelic putovao za Pariz ekonomskom klasom i da li je od domacina trazio da plate sve troskove puta ili to nije bilo potrebno jer je Francuska mnogo bliza od Kine?
Dalje, zasto se ne pominje sta je i da li je uopste nesto rekao Sarkozi?
Jos dalje, o cijem su trosku putovali ministar Jeremic i ostali koji nigde nisu pominjani i verovatno nisu ni bili u protokolu za posetu?
Zatim,moram da pohvalim B92 koji je preneo skoro citav intervju predsednika Tadica za razliku od drugih medija. Izbacen je samo onaj deo u kom se pominje general Mladic.
Ko mi je kriv sto sam ucio francuski pa sam bio u mogucnosti da procitam ceo tekst na www.lefigaro.fr...

Miroslav iz Hamburga

pre 14 godina

Ako je tako, onda ne razumem zasto bi samo Srbija bila kaznjena - sa priznavanjem Kosmeta od strane Francuske- zbog priznavanja Alzira od strane SFRJ?? Onda bi ostale republike kao i AP bivse Jugoslavije trebali biti kaznjavani od strane Francuske, jer smo mi svi tada cinili Jugoslaviju, ne samo Srbija.

komsija

pre 14 godina

Srpski lideri ne znaju sta pricaju. Da li Tadic zna sta recenica : "Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili", znaci? Ja cujem ovu recenicu cesto od njega i uvek imam neukusno osecanje. Pitam se zasto, i napokon znam razlog. Razdeliti Narod na Srbe i Albance, na pobednike i gubitnike je pogresno! Pogresno je govoriti jezikom Mi i Oni i posle toga prazne reci kako Srbija je za nastavak razgovora ili pregovora...Da li su Srbi Kosova Srbi ili da li su Albanci Kosova Narod Srbije je pitanje proslosti. Tadic bi znao to pre rata. Sada Kosovo je drzava Naroda ziveci tamo (Albanaca i Srba) i nije na Tadica da odlucuje da li Srpski Narod (citaj Srbi Kosova) izgubio sve... Prosta istina je: Srbija nije vise Kosovo i Kosovo nije vise srce Srbije. Stari recnik ne ide sa parolama miroljubivosti....

Sinke

pre 14 godina

Hocemo mi, ali nece oni. Kada budu hteli prijateljstvo, povuci ce priznanje Kosova, pa polako mozemo da gradimo bolje odnose. Danas treba razgovarati o poslovnoj i politickoj saradnji, o "prijateljstvu medju narodima" ne moze biti govora, a mozda je cela ta konstrukcija ionako nemoguca.

Kosovastar

pre 14 godina

Pa kada se Crna Gora otcepila dobila sve a Srbija izgubila sve. Tako je kada se neko otcepi. O novim pregovorima oko statusa Kosova, Tadic moze da sanja ali nece ih biti. Zasto bi Kosovari usli u nove pregovre sa Srbijom? Samo zbog UN. Pa nece bre Kosovari uci u nove prgovore sa Srbijom samo zbog UN. Kakva je to LOGIKA. Kosovo ne moze u UN kaze tadic. OK ali da li bi mogla u UN ako bi usla u pregovore sa Srbijom o autonomiji? Pa svakako da ne jer u UN su samo suverene i nezavisne drzave. LOGIKA dakle je prosta. Kosovo moze da udje u pregovore, razgovore sa Srbijom tek posto Srbija prizna nezavisno Kosovo. U protivnom moze Tadic da se nada o novim pregovorima dok bog mu je dao zivota ali dzabe je to. Za pregovore treba dvoje a dvoje nece biti jer ne postoji makar jedan jedini prihvatljiv da bi se razgovaralo o necemu manje od nezavisnosti. I najveci budala u svetu ne pregovara o necemu manje od onoga sto vec ima.

Slobodan Bankovic

pre 14 godina

Dobro nam dosli! Uzoran ste precednik, demokrata koji Srbiji otvara vrata pravne drzave. Pojava ste, dobro govorite, energicni i dobar diplomata. Ponos mi je da kazem da sam Srbin uz ovakvog precednika. Pozdrav iz Francuske.

tonik

pre 14 godina

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Ne možemo da prihvatimo da su Albanci sve dobili, a Srbi sve izgubili: to je suprotno bilo kakvom kompromisu"

Ma sta je tebi covece kompromis - rat, opresija, terorisam nevinih ljudi, oduzak prava da pricaju svoj jezik, da zive u svojoj kuci, da imaju pravo da zive slobodni...sve pocinje sa izvinjenem i polako pristati realitetu koji vec decenijama vlada preko tog regiona...

Svetislav Milićević

pre 14 godina

"Tadić boravi danas i sutra u radnoj poseti Francuskoj, gde će se sastati s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Tadić će u Parizu održati predavanje u Institutu za međunarodne odnose i otkriti spomen-ploču srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije", kaže se u vesti.
Zašto dvodnevna poseta, kad sve ovo šta je nabrojano može da se obavi za nekoliko sati?

Mirko

pre 14 godina

"Predsednik Boris Tadić izjavio je da želi da Srbija i Francuska uspostave partnerstvo poput onog iz "zlatnog doba" vremena pre Prvog svetskog rata."
99% Francuza uopste ne zna za bilo kakve veze Srbije i Francuske kroz istoriju! Ovu pricu o zlatnom dobu koriste i Bugari, Rumuni, Grci, itd. Francuska nije nikada emocionalno gradila nekakve veze nego iskljucivo radi licnog interesa kao i sve velike zemlje. To se nikada nece promeniti. Podrzavam dobre odnose sa velikim zemljama ali ne supljom pricom o kao bratskim odnosima.

blagomeni

pre 14 godina

"Kosovo neće moći da dobije sedište u UN bez naše saglasnosti." Na zalost, to nije potpuno tacno jer za mesto u UN-u treba tvotrecinska vecina glasova Generalne skupstine, a ne Saveta bezbednosti koji samo predlaze clanstvo, gde Rusija i Kina imaju pravo veta.

Milan

pre 14 godina

Francuska je bila kroz istoriju najveci saveznik Srbije, zbog svojih interesa naravno ali ipak smo bili prijatelji i saveznici u oba svetska rata to se ipak ne zaboravlja. I nije tacno da Francuzi ne znaju za to saveznistvo, dodjite u Francusku pa cete se uveriti u suprotno i bili biste iznenadjeni koliko je Francuza protiv nezavisnog Kosova, sigurno bar 80% koje ja znam.

Bucko razmisljam

pre 14 godina

Na sastanku dva predsednika biće reči o približavanju Srbije Evropskoj uniji, čemu Francuska daje podršku, kao i "SITUACIJI NA KOSOVU" ??? Sto u "prevodu" znaci da Francuska "snazno" podrzava nezavisno Kosovo a sa Srbijom ce se "eventualno sloziti" da se NE SLAZE ! Na ovaj nacin Srbija ce oboriti sve rekorde u broju zemalja sa kojima se "slaze da se NE SLAZE" ! Pa ljudi moji i to je NESTO ! "niko nema sto srbin imade" !!!

mile

pre 14 godina

Francuska je priznavanjem nezavisnog Kosova sve rekla,!!!
A mi mozemo, ako hocemo-ako nam odgovara, nastaviti ziveti i u "zlatnom dobu" kao pre 100 godina.
Samo, ne zaboravite da u to vreme nismo imali Vojvodinu i da je nasa severna granica bila u Zemunu, a to onda znaci i da su mnogi Srbi koji sada zive u Vojvodini tada ziveli na Kosovu.

realista

pre 14 godina

Tadic hoce da se predstavi kao neki nezaobilazni fakor regiona , ali pre toga on mora da zna da je jednom Srbija bila bombardovana zbog takvog ponasanja , on sada kaze mi cemo miroljubivim putem da resimo probleme, pa normalno kada vise nemas snage jel vrlo dobro znas sta te ceka ako mislis ponovo silom.

Neke stvari je potrebno nazvati pravim imenom

pre 14 godina

Kosovo i Alžir ne mogu se nikako porediti. Kosovo je teritorija na čijem je jednom dijelu nastala prva srpska država a Alžir je teritorija u Africi koju je Francuska okupirala i od nje napravila koloniju.

Uostalom Alžir je priznala SFRJ, a ne Srbija. Sve ex yu republike su pravne nasljednice SFRJ, a ne samo Srbija.

Gogo

pre 14 godina

Bejb, pa sto se slikas sa nasim teniserima, dodji slikaj se sa mojom majkom i objasni zbog cega joj je penzija 12000 dinara. Ili nekom od 800 000 ubogih Srba koji zdusno priznaju da posle tvoga govora od sat vremena nista nije receno.::))) A sto se tice saradnje i strateskog partnerstva hajde sad malo ozbiljno. Partnerstvo podrazumeva odnos gde dve strane daju... A sta ces ti da das? Ono sto si imao najdragocenije (ljudski potencijal) ti si vec dao (i to banbadava) bas tom sa kime zelis da budes partner, ili pak drugima. Svidjalo se nekome ovo sto cu reci ili ne Srbija na zalost nema ljudski potencijal za drzavu kakvu obecava dragi predsednik. Sve sto vredi je otislo iz Srbije, uz nekoliko casnih izuzetaka. A i oni znaju kako im je kad falange "uortacenih, utaljenih" pocnu da drmaju zajednickim snagama. Tako je to uvek bilo kroz istoriju, bilo da se radi o narodima, biljkama ili zivotinjama. Neki jednostavno moraju da nestanu...Voleo bih mnogo da gresim.

Nikola

pre 14 godina

A jel ovo demonstracija "sta sve mozemo da uradimo da aminujemo nezavisnost Kosova a da ga formalno ne priznamo"?

Da se saradjuje moze, ali posle ovakvih odnosa stratesko partnerstvo moze da se gradi samo nakon necijeg izvinjenja. Ko ovde treba i za sta da se izvini?

Zocha

pre 14 godina

Neko se ovde pitao zasto Predsednik boravi 2 dana u Francuskoj kad sve ovo moze da se zavrsi za jedno poslepodne. Dodajem: zasto delegaciju jos cine Djelic, Jeremic i ko zna jos a da ga nije uhvatila kamera? Evo i odgovora: pa zato sto se igra Roland Garros i valja i to ispratiti. Onako usput. Inace Tadic je pre nekoliko meseci isao u posetu Spaniju i to bas dok se igrao ATP turnir a delegaciju su cinili Jeremic, Sutanovac itd.. Naravno bilo je obavezno gledanje teniskih meceva.Dakle gospodo nesto mi se radja sumnja da se ovde ne radi o cistom setkanju po svetu.. A o ovim frazama predsednika koje ama bas nista ne govore, nemam komentara..

sami

pre 14 godina

Ovo me podseca na "dogovor" sa Amerikom. Kakvo li je to "partnerstvo" kada nema dogovora o Kosovu?? Moze li ovde jedan partner verovati drugom kada se ne mogu dogovoriti o osnovnoj stvari kao sto je to Kosovo.???

averel dalton

pre 14 godina

Imam par pitanja: da li je Boza Djelic putovao za Pariz ekonomskom klasom i da li je od domacina trazio da plate sve troskove puta ili to nije bilo potrebno jer je Francuska mnogo bliza od Kine?
Dalje, zasto se ne pominje sta je i da li je uopste nesto rekao Sarkozi?
Jos dalje, o cijem su trosku putovali ministar Jeremic i ostali koji nigde nisu pominjani i verovatno nisu ni bili u protokolu za posetu?
Zatim,moram da pohvalim B92 koji je preneo skoro citav intervju predsednika Tadica za razliku od drugih medija. Izbacen je samo onaj deo u kom se pominje general Mladic.
Ko mi je kriv sto sam ucio francuski pa sam bio u mogucnosti da procitam ceo tekst na www.lefigaro.fr...

AleksandarM

pre 14 godina

Tresla se gora, rodio se komarac. Puno patetike i velikih reci, a na kraju jasna poruka Sarkozija: Saradjujte sa institucijama "K"! Strateska saradnja podrazumeva pre svega saradnju na ocuvanju i postovanje teritorijalnog integriteta druge drzave. Vec tu ta "saradnja" pada. Sve drugo je sminka.

Vladimir

pre 14 godina

Ili gospodin Tadić ne poznaje istoriju Srbije sa početka 20. veka ili je rešio da se dodvori Sarkoziju verujući da ni ovome poznavanje istorije nije jača strana ?!!! I onda smo bili saveznici ili vojni saveznici, ako baš hoćemo tako da pričamo, više formalno nego stvarno, slično ovome danas ! Pitam se da li zna gospodin Tadić koliko je srpskih vojnika umrlo u Albaniji čekajući na francuske brodove da ih prevezu u Grčku, dok su Francuski "saveznici" stalno pomerali dan i mesto ukrcavanja, plašeći se da priđu obali u strahu od nemačke mornarice ? Da li zna gospodin Tadić ko je najzaslužniji što su oni konačno pristali da prevezu desetkovanu srpsku vojsku ? Da mu pomognem, čovek uopšte nije Francuz ali je svim "saveznicima" dao ultimatum da će potpisati separatni mir sa Austrougarskom i Nemačkom ako se, konačno, Srbima ne pomogne u povlačenju ! Tako je, reč je o Nikolaju II Romanovu, dakle o Rusu (istina jednom od retkih koji Rusa koji su nam pomogli kroz istoriju) ! Da li zna gospodin Tadić da su francuski "saveznici" tokom Prvog svetskog rata srpskoj vojsci često isporučivali "pomoć" u vidu municije, za koju se kasnije utvđivalo da nije odgovarajućeg kalibra ?! Da li gospodin Tadić zna da je savezničkim trupama na Solunskom frontu komandovao Francuz, a da su srpski vojnici trebalo da posluže kao topovsko meso i da su srpski pešadinci i konjica napredovali ka otadžbini i do 30km više po dubini fronta u odnosu na francuske i engleske "saveznike" ?! Bolje da ste se, gospodine predsedniče, sreli sa Mišelom Platinijem nego sa ovim licemerom !

Prvoslava Djorić

pre 14 godina

Opet smo dobili iscrpne citate iz Tadićevih izjava, ali ni reči iz Sarkozijevih.
Šta je, ustvari, rekao francuski predsednik?

lili

pre 14 godina

Kosovo nije isto sto i Alzir i bivsi srpski ambasador u Francuskoj Predrag Simic bi to trebalo da zna. A mozda i on misli da je to bila srpska kolonija.

Miroslav iz Hamburga

pre 14 godina

Ako je tako, onda ne razumem zasto bi samo Srbija bila kaznjena - sa priznavanjem Kosmeta od strane Francuske- zbog priznavanja Alzira od strane SFRJ?? Onda bi ostale republike kao i AP bivse Jugoslavije trebali biti kaznjavani od strane Francuske, jer smo mi svi tada cinili Jugoslaviju, ne samo Srbija.

Eh ti mediji

pre 14 godina

Ko malo prati francuske medije zna odlicno koliko se prati svaki korak francuskog predsednika i koliko i najmanja trivijalnost dobija minutazu na televiziji.
Za divno cudo, poseta predsednika Srbije i "stratesko partnerstvo" su zasluzili.....0 sekundi.
Da nije B92 ili RTS-a ne bi ni znali da se zbila istorijska poseta.
Evo ko ne veruje, najgledanija emisija, dnevnik TF1
http://videos.tf1.fr/jt-20h/le-20-heures-du-26-mai-2009-4424273.html