Sreda, 21.01.2009.

00:00

Bezbednost ili militarizacija?

Skidanjem zastave Zaštitnog korpusa i postavljanem zastave Kosovskih snaga bezbednosti i formalno je počela da funkcioniše nova oružana formacija na Kosovu.

Izvor: B92

Bezbednost ili militarizacija? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ako su ove "bezbjednosne" snage stvorene da bi čuvali integritet tzv. republike Kosovo znači da će biti mirnije u Kosovskoj Mitrovici s obzirom da je na mostu u K. Mitrovici i granica djelovanja vlasti u Prištini.

bronco

pre 15 godina

Pa od koga da ih brane? Albanije, Bugarske? Naravno od Srba! Albanci nisu željeli živjeti kao manjina u Srbiji, a sada su veliki demokrati i ta ista prava nude Srbima(manjini)na KiM. Ako se prava Albanaca unutar Srbije i nisu poštovala zašto zapad i veliki nobelovac nisu prisili Srbiju da ih poštuje, a ne da izvajaju KiM pod izgovorom da nakon svega oni nemogu živjeti sa Srbima. Sada od Srba traže da pod istm uvijetma žive s Albancima pod kojim Albanci nisu mogli živjeti s njima. Logika???

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je prevashodni cilj kosovskih snaga bezbednosti kontrola kosovskih Srba i svega što na Kosovo dolazi iz Srbije.

“Sve bezbednosne formacije i institucije koje se formiraju na prostoru Kosova i Metohije, s obziroma na to da su jednonacionalne, na vrhu njihove agende je u stvari borba ili prioritet sakupljanja podataka i informacija od onih koje doživljavaju kao najmanje lojalne, a to je srpska zajednica i srpska država”, smatra ona.

Rada Trajković je u pravu!

Prevodilac

pre 15 godina

Da je bilo srece, moglo se lepo skupa pevati: "Vojsko nasa, majko nasa, kad u vojsku podjem ja..." Vise ne moze, ne ide, kasno je. Sad su dve vojske, i svaka svoje pesme ima. Ujedinice ih NATO, obadve, mozda?

Bez_Cenzure

pre 15 godina

“U okviru ovih snaga biće i srpskih pripadnika sa severa Kosova", rekao je Krasnići i dodao da će one imati jednu komandu i jedan cilj delovanja.

Nešto sumnjam u takvo odluku!

Suludo je očekivati da se Srbi uključe u formaciju proisteklu iz OVK/KZK. Isto kao što bi bilo suludo da su '98 i '99. se Albanci u sastavu jedinica crvenih beretki borile protiv OVK i učestvovali u ubistvima pripadnika vlastitog naroda.

Suludo je ako Albanci misle da će nekoga prevariti pogotovo Srbe tako što su sada samo promijenili naziv ove formacije. Nisu Srbi vesla sisali!

Dragan

pre 15 godina

Iskreno bih preporucio nasim vlastima u Beogradu da se sto pre izmire sa Albancima sa Kosova, priznaju jedni drugima gde zive i sta rade, razmene teritorije ako treba i stave tacku na Balkanski cirkus. Nije mi nemoguce da zamislim da za jedno 20-30 godina Kosovari uz svoj stepen nataliteta i pomoc Amerike kao sto je to bio slucaj u Hrvatskoj i Bosni, jednostavno pregaze pola Srbije uz opravdanje da je ona pretnja miru u regionu, a Evropljani nemaju snage da rese taj problem. Mozda zvuci kao naucna fantastika danas, mozda ali mnogo toga je zvucalo slicno pre 20 godina.

FSK

pre 15 godina

Pa sta hoce Tadic & Co. Ni Albanci ne mogu zamisliti da ce ih zastititi Vojska Srbije, posebno imajuci u vidu proslost.

Ako vec demilitarizacija, neka se prvo demilitarise Srbija, koja je zapocela 4 rata i unesretila milione neduznih ljudi.

Pa zar vi u Srbiji STVARNO mislite da svet ne vidi ovo vase licemerje. Kako vam bre nije sramota.

Pa bas zbog ovakve vase retorike i politike Kosovo mora imati vojsku, i to kako ja vidim mnogo mnogo jacu i naoruzaniju nego ovu sadasnju FSK.

mirelb@ks

pre 15 godina

Ilegalna?!!?
Pa kada gosp. Jeremicu treba da pokazete svom narodu da Kosovo nije vise deo Srbije, i od 1999 vise ne upravljate s'Kosovom?!?! Kada ste zadnji put, ili da li ste ikad bili na Kosovo da posetite barem tih srba sto su ostali ovde?
Lako je ispricati bajke narodu, ali zalim vishe i vash narod ne veruje vama!!! Ahtisarijev plan poceo da se sprovodi od 17 februara, da li ste mogli da prekidate nesto, nista tu su svetske sile koje odlucuju.
Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo sada ima svoju vojsku, ima dokumenta sa oznakom Republike Kosova, ima ambasadore po svetu, a dan po dan raste i broj priznavanja. Dajte uradite nesto pametno, da se narodi pomire u Balkanu, svako hoce da zivi svoj zivot na miru, ostavimo to sve sto se dogodilo istoriji!!
Pozdrav svima koji su za mirni zivot!!!

bezimena

pre 15 godina

“Mi Kosovske bezbednosne snage smatramo ilegalnom, paravojnom formacijom..."

Smatrajte i dalje, to neće promeniti faktičku situaciju ni za jotu a faktička situacija je da KIM prestao da bude deo Srbije, još davne 1999.godine! I gle čuda velikoga, mladje generacije KIM zanima koliko i lanjski sneg a život nije zbog toga stao, čak se Srbija pomera napred, puŽeći doduše...!

ministar srpski

pre 15 godina

UUU, al im je Jeremic odbrusio, sad ce se sigurno predomisliti, pa sto ne rece ranije, da se ne trose ljudi. Ovaj sta god se desi na Kosovu, kad nema sta pametnije da kaze ond izvuce izlizanu floskulu "flagantno krsenje bla bla". Ti si bre, de facto flagantno nesposoban, a de jure nas sve vozas.

Tex Willer

pre 15 godina

Bogdanović: Tražićemo demilitarizaciju

A ovamo trazite od NATO da se ukida bezbedonosna zona oko Kosova!

Stvarno cudna ova politika!!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

KBS su snage bezbednosti koje ama bas nikada nece upotrebiti silu protiv stanovnistva zemlje ciji ce ustavni poredak cuvati koje god da su nacionalnosti njeni pripadnici.

Strahinja

pre 15 godina

Stav zvaničnih državnih organa Republike Srbije je da se radi o paraformaciji. Kao običan građanin osećam veliku dozu gorčine, jer mi nemamo ni prvog vojnika, možda ni tzvn ''ratni plan'', a na našoj zemlji imamo tuđu vojsku.

miljan

pre 15 godina

"Njihovo funkcionisanje predviđeno je planom Martija Ahtisarija"... zaboravili su da napomenu NAJVAZNIJE, a to je da je taj "Ahtisarijev plan" ODBACEN U SB UN. Pa kako nesto sto je odbaceno moze biti primenjeno? Cemu onda sluzi SB UN kada se njegove odluke sprovode selektivno? Da skratim, Srbi sa KiM tu formaciju dozivljaveju kao jos jedan oblik pretnje i zastrasivanja, ali i pored toga ce ostati u svojoj drzavi Srbiji ciji su KiM sastavni deo, ma koliko se to nekome ne svidjalo. Kvazidrzavu Kosovo ne priznajemo, kao ni jednu instituciju iste. I to je NASE PRAVO. Srbin sa KiM Juzne Srpske Pokrajine

Genci

pre 15 godina

Polako ali sigurno, i predvidjenom dinamikom Kosovo zaokruzuje sa formiranjem drzavnih institucija: zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast, donosenje ustava, formiranje policije, vojske, carina, ministarstva inostranih poslova, Ustavni sud. Sve je to predvidjenom "Planom" Martija Ahtisarija. Znaci na delu se dosledno sprovodi taj Plan. Izjave Tadica, Jeremica i svih onih koje se protive formiranje bezbednosnih snaga Kosova, ostaju na nivou "piljarskog povlacenja za rukav", i nista ne mogu uticati na tok izgradnje i ucvrscivanja drzavnih institucija Kosova. Retorika o neuvazavanje realnosti, ostaje na istom nivou. Sigurnosne bezbednosne snage Kosova su jezgro buduce vojske Kosova. Za sada Kosovu ne treba velika (svoja) vojska, zato sto ce Kosovo cuvati NATO/KFOR. S obzirom na mladu strukturu stanovnistva, nije nikakav problem da Kosovo formira respektibalnu vojsku u regionu. Setite se samo, da u bivsoj SFRJ, 15% vojske te drzave cinili Albanci.
Vojska Kosova nikoga ne ugrozava ni unutar ni van Kosova. Srbi na Kosovu nemaju nikakav razlog da strahuju od te vojske. Ona ce jednako stiti sve gradjane Kosova.
Sta se srpski politicari cude formiranje vojske Kosova? Svaka drzava na svetu, pa cak i Vatikan, imaju svoju vojsku.
Nije uputno da se od ocaja, frustracije i nemoci, suprostaviti se realnom toku istorijskih dogadjaja. Ovaj vek je vek albanskog naroda na Balkanu. Kosovo je postalo nezavisna drzava, Albanija je postala clanica NATO-a, i ko vise moze da zaustavi ovaj tok? Srbija sigurno ne moze, zato bolje je priznati realnost, pruziti ruku pomirenja, razviti dobrosusedske odnose, krenuti skupa u demokratke evropske integracije, a ne svaki dan se gundzati i buniti se protiv prosperiteta suseda.

matori

pre 15 godina

Bezbednosne snage Kosova nisu stvorene da bi štitile Srbe, Albance ili pripadnike neke druge etničke grupe na Kosovu (i Metohiji).
Njihov je zadatak da štite ustavni poredak i prostor države Kosovo (ma koliko se to nekome ne-dopadalo).
A ako se uzme u obzir geografski položaj Kosova i "signali" iz neposrednog okruženja, zadatak tih snaga će biti upravo zaštita OD Srba i pretenzija koje dolaze spolja, u prvom redu od države Srbije...

IZRAEL

pre 15 godina

Milan Ivanović kaže da su snage bezbednosti uperene protiv Srba. Pa koji su onda dokazi na to g. Ivanoviću??? Nije uopste istina sta vi pricate. Istu pricu su pevali kosovski Srbi i za kosovsku policiju, ali Srbi nikada nisu bili ugrozeni od tog sastava.
Jeremić govori o ilegalinim paravojnim formacijama. Mislite kao one Arkanove ili nesto drugo, g. Jeremiću???...

Dvostruki standardi

pre 15 godina

Pa ako svi postuju rezoluciju 1244 kao sto kazu raznorazni svetski politicari, sto se onda formiraju nekakvi zastitni korpusi pa sad i ova albanska vojska na Kosovu, kad po rezoluciji 1244 drzava Srbija ima pravo da posalje na Kosovo do 1000 vojnika, ili je to prica za malu decu?

sale

pre 15 godina

Svaka nacionalna vojska zapocinje svoje postojanje sa simbolicnom snagom, ali jednom kada postoji na papiru i organizaciono, onda pocinje napumpavanje, jer vise ne postoje nikakve pravne ili organizacione prepreke u tom pravcu. Npr. setite se pocetka Hrvatskog ZNG (ceo je stao na Maksimirski stadion).

Inace, ova nova vojska jeste usmerena protiv Srba, sto je sasvim logicno, jer mi smo jedini potencijalni neprijatelj u okolini. U skladu sa tom cinjenicom, ovo postojece jezgro ce verovatno biti ojacavano do nivoa na kome se pretpostavlja da ce moci da se suprotstavi Srbiji (alternativno, Srbija ce biti slabljena do nivoa...) u eventualnom sukobu. To je stanje stvari i treba da racunamo s tim.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ne znam samo zbog cega se uzbudjuju, gospoda: Tadic, Jeremic, Bogdanovic itd. kao da su svi zaboravili da je "jednostrano" proglasenu nezavisnost Kosova, tadasnji Premijer Kostunica ISTOG momenta proglasio NEVAZECIM! Za mene licno je time problem Kosova RESEN i postaje dosadno svakog dana ponavljati Albancima da za sve ono sto rade na Kosovu nece dobiti BLAGOSLOV iz Srbije! A opet i ovi na Kosovu su "smesni" osnivaju Armiju iako znaju da ih Srbija NIKAD NECE PRIZNATI!!

vojnik i dentlmen

pre 15 godina

Kako ce da izgleda susret nasih snaga iz Srbije i novo formiranih snaga Kosova!? Da li ce se samo pozdraviti ili ce zbog nepriznavanja nase vlasti politike realnosti upustiti u razoruzavanje!?

Shvaba

pre 15 godina

Jeremicuuu, prekinite vec jednom!
Ne mogu vise da vas slusam.
Zar stvarno niste svesni koliko smesni ispadate?
Poslacete pismo i najostrije osuditi formiranje paravojne formacije?
Pa oni to pismo nece ni procitati nego ce cim vide od koga stize da kazu "joooj, opet se Srbija nesto buni" i direktno u kantu!
Ne morate da priznate Kosovo i nemojte ali takodje nemojte da lazete vise ovaj narod. Kosovo je izgubljeno i ne pripada vise Srbiji.
Kosovo podrzavaju Ameri, Englezi, Nemci... imaju sve strukture koje cine drzavu, policiju, sudstvo, carinu, ministarstvo inostranih polova, sada dobijaju vojsku sta jos treba da se desi da prihvatite realnost. Treba pomagati te Srbe koji su ostali na Kosovu, ali nemojte da ih lazete vise, kao boga vas molim!

bt

pre 15 godina

Па Вуче, ти недавно рече како је Еулекс прихватљив јер има тамо неки уговор од 6 тачака и како се ништа осим тога неће спроводити. Зашто сада помињеш УН и хоћеш њима да се жалиш, зашто не позовеш твоје европске пријатеље и не питаш их по којој од тих 6 тачака су формиране ове "паравојне формације". Сети се Вуче да си пристао да Еулекс замени УН и буди поштен па се обрати на праву адресу а УН заборави.

Djuro P.

pre 15 godina

Lepo pise "snage koje ce delovati u slucaju elementarne nepogode...". Kod nas na Balkanu rat nam dodje kao neka prirodna ili elementarna pojava, kao kisa, sneg, bombardovanje, embargo, nestanak gasa, radikali, izdajnici, patriote...

Meda

pre 15 godina

Jeremic bi da vrati srpsku vojsku i policiju na Kosovu jer su to jedine snage koje mogu cuvati srpski narod na Kosovu. To je samo po njemu i jos nekim srpskim politicarima, jer KBS su da stite sve gradjane Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost, to je razlika od srpske vojske i policije koja je stitila a i dalje stiti iskljucivo srpski narod

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Da, g. Jeremicu, Bezbednosne snage Kosova su pretnje miru i stabilnosti celog regionu! Ove snage broje 2500 pripadnika, dok koliko iznosi broj VS? Bezbednosne snage Kosova ce nositi lako naoruzanje, a VS ima 240 aviona, a Bog zna koliko ima tenkova i topova raznih kalibara. Vojni budzet VS za 2008 bio 815.5 miliona €, dok celi budzet Kosova je bio 570 miliona €.

eddi

pre 15 godina

To je realnost. To zavisi od Srba sto zive tamo ako hoce da budu deo tog vojske ili ne. Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo ima svoju vojsku od juce. Pozdrav.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Svako ko je procitao Ahtisarijev plan mogao je da se upozna vec odavno kako ce izgledati kosovske bezbednosne snage. Novost nisu ni reakcije iz Srbije. One samo pokazuju koliko nasi politicari nemaju sluha za procese koje se odvijaju odredjenom dinamikom, hteli to mi ili ne, svidjalo nam se to ili ne. Ali od politike koja nema strategiju, vec se kreira od izbora do izbora, ne moze se bolje ni ocekivati. To sto je vecina odusevljena i podvriskuje kada ministar Jeremic bez ikakvih aduta lupa sakom o sto pred predstavnicima EU, vise su odraz nase nemaoci i frustrinaosti, nego odraz nase realne snage.
Ne verujem da ce Srbima sa Kosova biti ni bolje ni losije sa formiranjem ovih snaga. U principu tesko da se bilo sta u njihovom zivotu moze nazvati dobrim. Ali takodje se postavlja pitanje, za sta sluzi budzet ministarstva za KIM, i na sta se ta sredstva trose.
Iako mozemo slobodno reci da su Srbi na Kosovu getoizirani, nesto ne vidim da zvanicni Beograd isto ne bi uradio sa Albancima, samo da moze. Jednostavno, nesto prividnog mira na Kosovu je bilo kada su jedni upravljali drugima. Sada, na nasu zalost, Albanci upravljaju Srbima.
Kao sto su formirane kosovske bezbednosne snage, po slovu istog sporazuma raspravljace se i o Kosovskom dugu. Mozda nam se i to nece svideti, ali ce se i to dogoditi. Kao sto nova godina smenjuje staru, tako se odredjeni procesi odvijaju uz vasu konstruktivnu participaciju, ili mimo vas. Mi cemo kao i uvek svaliti krivicu na nekog drugog.

Nenad

pre 15 godina

Hašim Tači, baš kao i naši političari, i dalje živi u svetu iluzija...

Njegova vizija da od ničije zemlje - bureta baruta, legla bezakonja i donje crte Evrope po pitanju poštovanja ljudskih prava napravi neko "Evropsko Kosovo" je definitivno nerealna. Jedini legalan biznis koji trenutno cveta tamo dole koliko vidim jeste štampanje zastava, a ako smo mi išta naučili tokom ovih godina, to je da se patriotizam na hleb ne maže...

Getoizacija manjina, pretežno Srba, se ne može rešiti tako što ćete im ponuditi 10% vašeg lakog naoružanja!

Shvaba

pre 15 godina

Jeremicuuu, prekinite vec jednom!
Ne mogu vise da vas slusam.
Zar stvarno niste svesni koliko smesni ispadate?
Poslacete pismo i najostrije osuditi formiranje paravojne formacije?
Pa oni to pismo nece ni procitati nego ce cim vide od koga stize da kazu "joooj, opet se Srbija nesto buni" i direktno u kantu!
Ne morate da priznate Kosovo i nemojte ali takodje nemojte da lazete vise ovaj narod. Kosovo je izgubljeno i ne pripada vise Srbiji.
Kosovo podrzavaju Ameri, Englezi, Nemci... imaju sve strukture koje cine drzavu, policiju, sudstvo, carinu, ministarstvo inostranih polova, sada dobijaju vojsku sta jos treba da se desi da prihvatite realnost. Treba pomagati te Srbe koji su ostali na Kosovu, ali nemojte da ih lazete vise, kao boga vas molim!

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Da, g. Jeremicu, Bezbednosne snage Kosova su pretnje miru i stabilnosti celog regionu! Ove snage broje 2500 pripadnika, dok koliko iznosi broj VS? Bezbednosne snage Kosova ce nositi lako naoruzanje, a VS ima 240 aviona, a Bog zna koliko ima tenkova i topova raznih kalibara. Vojni budzet VS za 2008 bio 815.5 miliona €, dok celi budzet Kosova je bio 570 miliona €.

Nenad

pre 15 godina

Hašim Tači, baš kao i naši političari, i dalje živi u svetu iluzija...

Njegova vizija da od ničije zemlje - bureta baruta, legla bezakonja i donje crte Evrope po pitanju poštovanja ljudskih prava napravi neko "Evropsko Kosovo" je definitivno nerealna. Jedini legalan biznis koji trenutno cveta tamo dole koliko vidim jeste štampanje zastava, a ako smo mi išta naučili tokom ovih godina, to je da se patriotizam na hleb ne maže...

Getoizacija manjina, pretežno Srba, se ne može rešiti tako što ćete im ponuditi 10% vašeg lakog naoružanja!

eddi

pre 15 godina

To je realnost. To zavisi od Srba sto zive tamo ako hoce da budu deo tog vojske ili ne. Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo ima svoju vojsku od juce. Pozdrav.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Svako ko je procitao Ahtisarijev plan mogao je da se upozna vec odavno kako ce izgledati kosovske bezbednosne snage. Novost nisu ni reakcije iz Srbije. One samo pokazuju koliko nasi politicari nemaju sluha za procese koje se odvijaju odredjenom dinamikom, hteli to mi ili ne, svidjalo nam se to ili ne. Ali od politike koja nema strategiju, vec se kreira od izbora do izbora, ne moze se bolje ni ocekivati. To sto je vecina odusevljena i podvriskuje kada ministar Jeremic bez ikakvih aduta lupa sakom o sto pred predstavnicima EU, vise su odraz nase nemaoci i frustrinaosti, nego odraz nase realne snage.
Ne verujem da ce Srbima sa Kosova biti ni bolje ni losije sa formiranjem ovih snaga. U principu tesko da se bilo sta u njihovom zivotu moze nazvati dobrim. Ali takodje se postavlja pitanje, za sta sluzi budzet ministarstva za KIM, i na sta se ta sredstva trose.
Iako mozemo slobodno reci da su Srbi na Kosovu getoizirani, nesto ne vidim da zvanicni Beograd isto ne bi uradio sa Albancima, samo da moze. Jednostavno, nesto prividnog mira na Kosovu je bilo kada su jedni upravljali drugima. Sada, na nasu zalost, Albanci upravljaju Srbima.
Kao sto su formirane kosovske bezbednosne snage, po slovu istog sporazuma raspravljace se i o Kosovskom dugu. Mozda nam se i to nece svideti, ali ce se i to dogoditi. Kao sto nova godina smenjuje staru, tako se odredjeni procesi odvijaju uz vasu konstruktivnu participaciju, ili mimo vas. Mi cemo kao i uvek svaliti krivicu na nekog drugog.

Meda

pre 15 godina

Jeremic bi da vrati srpsku vojsku i policiju na Kosovu jer su to jedine snage koje mogu cuvati srpski narod na Kosovu. To je samo po njemu i jos nekim srpskim politicarima, jer KBS su da stite sve gradjane Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost, to je razlika od srpske vojske i policije koja je stitila a i dalje stiti iskljucivo srpski narod

IZRAEL

pre 15 godina

Milan Ivanović kaže da su snage bezbednosti uperene protiv Srba. Pa koji su onda dokazi na to g. Ivanoviću??? Nije uopste istina sta vi pricate. Istu pricu su pevali kosovski Srbi i za kosovsku policiju, ali Srbi nikada nisu bili ugrozeni od tog sastava.
Jeremić govori o ilegalinim paravojnim formacijama. Mislite kao one Arkanove ili nesto drugo, g. Jeremiću???...

Genci

pre 15 godina

Polako ali sigurno, i predvidjenom dinamikom Kosovo zaokruzuje sa formiranjem drzavnih institucija: zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast, donosenje ustava, formiranje policije, vojske, carina, ministarstva inostranih poslova, Ustavni sud. Sve je to predvidjenom "Planom" Martija Ahtisarija. Znaci na delu se dosledno sprovodi taj Plan. Izjave Tadica, Jeremica i svih onih koje se protive formiranje bezbednosnih snaga Kosova, ostaju na nivou "piljarskog povlacenja za rukav", i nista ne mogu uticati na tok izgradnje i ucvrscivanja drzavnih institucija Kosova. Retorika o neuvazavanje realnosti, ostaje na istom nivou. Sigurnosne bezbednosne snage Kosova su jezgro buduce vojske Kosova. Za sada Kosovu ne treba velika (svoja) vojska, zato sto ce Kosovo cuvati NATO/KFOR. S obzirom na mladu strukturu stanovnistva, nije nikakav problem da Kosovo formira respektibalnu vojsku u regionu. Setite se samo, da u bivsoj SFRJ, 15% vojske te drzave cinili Albanci.
Vojska Kosova nikoga ne ugrozava ni unutar ni van Kosova. Srbi na Kosovu nemaju nikakav razlog da strahuju od te vojske. Ona ce jednako stiti sve gradjane Kosova.
Sta se srpski politicari cude formiranje vojske Kosova? Svaka drzava na svetu, pa cak i Vatikan, imaju svoju vojsku.
Nije uputno da se od ocaja, frustracije i nemoci, suprostaviti se realnom toku istorijskih dogadjaja. Ovaj vek je vek albanskog naroda na Balkanu. Kosovo je postalo nezavisna drzava, Albanija je postala clanica NATO-a, i ko vise moze da zaustavi ovaj tok? Srbija sigurno ne moze, zato bolje je priznati realnost, pruziti ruku pomirenja, razviti dobrosusedske odnose, krenuti skupa u demokratke evropske integracije, a ne svaki dan se gundzati i buniti se protiv prosperiteta suseda.

bt

pre 15 godina

Па Вуче, ти недавно рече како је Еулекс прихватљив јер има тамо неки уговор од 6 тачака и како се ништа осим тога неће спроводити. Зашто сада помињеш УН и хоћеш њима да се жалиш, зашто не позовеш твоје европске пријатеље и не питаш их по којој од тих 6 тачака су формиране ове "паравојне формације". Сети се Вуче да си пристао да Еулекс замени УН и буди поштен па се обрати на праву адресу а УН заборави.

sale

pre 15 godina

Svaka nacionalna vojska zapocinje svoje postojanje sa simbolicnom snagom, ali jednom kada postoji na papiru i organizaciono, onda pocinje napumpavanje, jer vise ne postoje nikakve pravne ili organizacione prepreke u tom pravcu. Npr. setite se pocetka Hrvatskog ZNG (ceo je stao na Maksimirski stadion).

Inace, ova nova vojska jeste usmerena protiv Srba, sto je sasvim logicno, jer mi smo jedini potencijalni neprijatelj u okolini. U skladu sa tom cinjenicom, ovo postojece jezgro ce verovatno biti ojacavano do nivoa na kome se pretpostavlja da ce moci da se suprotstavi Srbiji (alternativno, Srbija ce biti slabljena do nivoa...) u eventualnom sukobu. To je stanje stvari i treba da racunamo s tim.

matori

pre 15 godina

Bezbednosne snage Kosova nisu stvorene da bi štitile Srbe, Albance ili pripadnike neke druge etničke grupe na Kosovu (i Metohiji).
Njihov je zadatak da štite ustavni poredak i prostor države Kosovo (ma koliko se to nekome ne-dopadalo).
A ako se uzme u obzir geografski položaj Kosova i "signali" iz neposrednog okruženja, zadatak tih snaga će biti upravo zaštita OD Srba i pretenzija koje dolaze spolja, u prvom redu od države Srbije...

FSK

pre 15 godina

Pa sta hoce Tadic & Co. Ni Albanci ne mogu zamisliti da ce ih zastititi Vojska Srbije, posebno imajuci u vidu proslost.

Ako vec demilitarizacija, neka se prvo demilitarise Srbija, koja je zapocela 4 rata i unesretila milione neduznih ljudi.

Pa zar vi u Srbiji STVARNO mislite da svet ne vidi ovo vase licemerje. Kako vam bre nije sramota.

Pa bas zbog ovakve vase retorike i politike Kosovo mora imati vojsku, i to kako ja vidim mnogo mnogo jacu i naoruzaniju nego ovu sadasnju FSK.

Djuro P.

pre 15 godina

Lepo pise "snage koje ce delovati u slucaju elementarne nepogode...". Kod nas na Balkanu rat nam dodje kao neka prirodna ili elementarna pojava, kao kisa, sneg, bombardovanje, embargo, nestanak gasa, radikali, izdajnici, patriote...

ministar srpski

pre 15 godina

UUU, al im je Jeremic odbrusio, sad ce se sigurno predomisliti, pa sto ne rece ranije, da se ne trose ljudi. Ovaj sta god se desi na Kosovu, kad nema sta pametnije da kaze ond izvuce izlizanu floskulu "flagantno krsenje bla bla". Ti si bre, de facto flagantno nesposoban, a de jure nas sve vozas.

Tex Willer

pre 15 godina

Bogdanović: Tražićemo demilitarizaciju

A ovamo trazite od NATO da se ukida bezbedonosna zona oko Kosova!

Stvarno cudna ova politika!!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

KBS su snage bezbednosti koje ama bas nikada nece upotrebiti silu protiv stanovnistva zemlje ciji ce ustavni poredak cuvati koje god da su nacionalnosti njeni pripadnici.

Dvostruki standardi

pre 15 godina

Pa ako svi postuju rezoluciju 1244 kao sto kazu raznorazni svetski politicari, sto se onda formiraju nekakvi zastitni korpusi pa sad i ova albanska vojska na Kosovu, kad po rezoluciji 1244 drzava Srbija ima pravo da posalje na Kosovo do 1000 vojnika, ili je to prica za malu decu?

Dragan

pre 15 godina

Iskreno bih preporucio nasim vlastima u Beogradu da se sto pre izmire sa Albancima sa Kosova, priznaju jedni drugima gde zive i sta rade, razmene teritorije ako treba i stave tacku na Balkanski cirkus. Nije mi nemoguce da zamislim da za jedno 20-30 godina Kosovari uz svoj stepen nataliteta i pomoc Amerike kao sto je to bio slucaj u Hrvatskoj i Bosni, jednostavno pregaze pola Srbije uz opravdanje da je ona pretnja miru u regionu, a Evropljani nemaju snage da rese taj problem. Mozda zvuci kao naucna fantastika danas, mozda ali mnogo toga je zvucalo slicno pre 20 godina.

bezimena

pre 15 godina

“Mi Kosovske bezbednosne snage smatramo ilegalnom, paravojnom formacijom..."

Smatrajte i dalje, to neće promeniti faktičku situaciju ni za jotu a faktička situacija je da KIM prestao da bude deo Srbije, još davne 1999.godine! I gle čuda velikoga, mladje generacije KIM zanima koliko i lanjski sneg a život nije zbog toga stao, čak se Srbija pomera napred, puŽeći doduše...!

mirelb@ks

pre 15 godina

Ilegalna?!!?
Pa kada gosp. Jeremicu treba da pokazete svom narodu da Kosovo nije vise deo Srbije, i od 1999 vise ne upravljate s'Kosovom?!?! Kada ste zadnji put, ili da li ste ikad bili na Kosovo da posetite barem tih srba sto su ostali ovde?
Lako je ispricati bajke narodu, ali zalim vishe i vash narod ne veruje vama!!! Ahtisarijev plan poceo da se sprovodi od 17 februara, da li ste mogli da prekidate nesto, nista tu su svetske sile koje odlucuju.
Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo sada ima svoju vojsku, ima dokumenta sa oznakom Republike Kosova, ima ambasadore po svetu, a dan po dan raste i broj priznavanja. Dajte uradite nesto pametno, da se narodi pomire u Balkanu, svako hoce da zivi svoj zivot na miru, ostavimo to sve sto se dogodilo istoriji!!
Pozdrav svima koji su za mirni zivot!!!

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ne znam samo zbog cega se uzbudjuju, gospoda: Tadic, Jeremic, Bogdanovic itd. kao da su svi zaboravili da je "jednostrano" proglasenu nezavisnost Kosova, tadasnji Premijer Kostunica ISTOG momenta proglasio NEVAZECIM! Za mene licno je time problem Kosova RESEN i postaje dosadno svakog dana ponavljati Albancima da za sve ono sto rade na Kosovu nece dobiti BLAGOSLOV iz Srbije! A opet i ovi na Kosovu su "smesni" osnivaju Armiju iako znaju da ih Srbija NIKAD NECE PRIZNATI!!

miljan

pre 15 godina

"Njihovo funkcionisanje predviđeno je planom Martija Ahtisarija"... zaboravili su da napomenu NAJVAZNIJE, a to je da je taj "Ahtisarijev plan" ODBACEN U SB UN. Pa kako nesto sto je odbaceno moze biti primenjeno? Cemu onda sluzi SB UN kada se njegove odluke sprovode selektivno? Da skratim, Srbi sa KiM tu formaciju dozivljaveju kao jos jedan oblik pretnje i zastrasivanja, ali i pored toga ce ostati u svojoj drzavi Srbiji ciji su KiM sastavni deo, ma koliko se to nekome ne svidjalo. Kvazidrzavu Kosovo ne priznajemo, kao ni jednu instituciju iste. I to je NASE PRAVO. Srbin sa KiM Juzne Srpske Pokrajine

vojnik i dentlmen

pre 15 godina

Kako ce da izgleda susret nasih snaga iz Srbije i novo formiranih snaga Kosova!? Da li ce se samo pozdraviti ili ce zbog nepriznavanja nase vlasti politike realnosti upustiti u razoruzavanje!?

Bez_Cenzure

pre 15 godina

“U okviru ovih snaga biće i srpskih pripadnika sa severa Kosova", rekao je Krasnići i dodao da će one imati jednu komandu i jedan cilj delovanja.

Nešto sumnjam u takvo odluku!

Suludo je očekivati da se Srbi uključe u formaciju proisteklu iz OVK/KZK. Isto kao što bi bilo suludo da su '98 i '99. se Albanci u sastavu jedinica crvenih beretki borile protiv OVK i učestvovali u ubistvima pripadnika vlastitog naroda.

Suludo je ako Albanci misle da će nekoga prevariti pogotovo Srbe tako što su sada samo promijenili naziv ove formacije. Nisu Srbi vesla sisali!

Strahinja

pre 15 godina

Stav zvaničnih državnih organa Republike Srbije je da se radi o paraformaciji. Kao običan građanin osećam veliku dozu gorčine, jer mi nemamo ni prvog vojnika, možda ni tzvn ''ratni plan'', a na našoj zemlji imamo tuđu vojsku.

Prevodilac

pre 15 godina

Da je bilo srece, moglo se lepo skupa pevati: "Vojsko nasa, majko nasa, kad u vojsku podjem ja..." Vise ne moze, ne ide, kasno je. Sad su dve vojske, i svaka svoje pesme ima. Ujedinice ih NATO, obadve, mozda?

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ako su ove "bezbjednosne" snage stvorene da bi čuvali integritet tzv. republike Kosovo znači da će biti mirnije u Kosovskoj Mitrovici s obzirom da je na mostu u K. Mitrovici i granica djelovanja vlasti u Prištini.

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je prevashodni cilj kosovskih snaga bezbednosti kontrola kosovskih Srba i svega što na Kosovo dolazi iz Srbije.

“Sve bezbednosne formacije i institucije koje se formiraju na prostoru Kosova i Metohije, s obziroma na to da su jednonacionalne, na vrhu njihove agende je u stvari borba ili prioritet sakupljanja podataka i informacija od onih koje doživljavaju kao najmanje lojalne, a to je srpska zajednica i srpska država”, smatra ona.

Rada Trajković je u pravu!

bronco

pre 15 godina

Pa od koga da ih brane? Albanije, Bugarske? Naravno od Srba! Albanci nisu željeli živjeti kao manjina u Srbiji, a sada su veliki demokrati i ta ista prava nude Srbima(manjini)na KiM. Ako se prava Albanaca unutar Srbije i nisu poštovala zašto zapad i veliki nobelovac nisu prisili Srbiju da ih poštuje, a ne da izvajaju KiM pod izgovorom da nakon svega oni nemogu živjeti sa Srbima. Sada od Srba traže da pod istm uvijetma žive s Albancima pod kojim Albanci nisu mogli živjeti s njima. Logika???

Enver Kelmendi

pre 15 godina

Da, g. Jeremicu, Bezbednosne snage Kosova su pretnje miru i stabilnosti celog regionu! Ove snage broje 2500 pripadnika, dok koliko iznosi broj VS? Bezbednosne snage Kosova ce nositi lako naoruzanje, a VS ima 240 aviona, a Bog zna koliko ima tenkova i topova raznih kalibara. Vojni budzet VS za 2008 bio 815.5 miliona €, dok celi budzet Kosova je bio 570 miliona €.

eddi

pre 15 godina

To je realnost. To zavisi od Srba sto zive tamo ako hoce da budu deo tog vojske ili ne. Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo ima svoju vojsku od juce. Pozdrav.

Nenad

pre 15 godina

Hašim Tači, baš kao i naši političari, i dalje živi u svetu iluzija...

Njegova vizija da od ničije zemlje - bureta baruta, legla bezakonja i donje crte Evrope po pitanju poštovanja ljudskih prava napravi neko "Evropsko Kosovo" je definitivno nerealna. Jedini legalan biznis koji trenutno cveta tamo dole koliko vidim jeste štampanje zastava, a ako smo mi išta naučili tokom ovih godina, to je da se patriotizam na hleb ne maže...

Getoizacija manjina, pretežno Srba, se ne može rešiti tako što ćete im ponuditi 10% vašeg lakog naoružanja!

Meda

pre 15 godina

Jeremic bi da vrati srpsku vojsku i policiju na Kosovu jer su to jedine snage koje mogu cuvati srpski narod na Kosovu. To je samo po njemu i jos nekim srpskim politicarima, jer KBS su da stite sve gradjane Kosova bez razlike na nacionalnu pripadnost, to je razlika od srpske vojske i policije koja je stitila a i dalje stiti iskljucivo srpski narod

miljan

pre 15 godina

"Njihovo funkcionisanje predviđeno je planom Martija Ahtisarija"... zaboravili su da napomenu NAJVAZNIJE, a to je da je taj "Ahtisarijev plan" ODBACEN U SB UN. Pa kako nesto sto je odbaceno moze biti primenjeno? Cemu onda sluzi SB UN kada se njegove odluke sprovode selektivno? Da skratim, Srbi sa KiM tu formaciju dozivljaveju kao jos jedan oblik pretnje i zastrasivanja, ali i pored toga ce ostati u svojoj drzavi Srbiji ciji su KiM sastavni deo, ma koliko se to nekome ne svidjalo. Kvazidrzavu Kosovo ne priznajemo, kao ni jednu instituciju iste. I to je NASE PRAVO. Srbin sa KiM Juzne Srpske Pokrajine

FSK

pre 15 godina

Pa sta hoce Tadic & Co. Ni Albanci ne mogu zamisliti da ce ih zastititi Vojska Srbije, posebno imajuci u vidu proslost.

Ako vec demilitarizacija, neka se prvo demilitarise Srbija, koja je zapocela 4 rata i unesretila milione neduznih ljudi.

Pa zar vi u Srbiji STVARNO mislite da svet ne vidi ovo vase licemerje. Kako vam bre nije sramota.

Pa bas zbog ovakve vase retorike i politike Kosovo mora imati vojsku, i to kako ja vidim mnogo mnogo jacu i naoruzaniju nego ovu sadasnju FSK.

Genci

pre 15 godina

Polako ali sigurno, i predvidjenom dinamikom Kosovo zaokruzuje sa formiranjem drzavnih institucija: zakonodavnu, izvrsnu i sudsku vlast, donosenje ustava, formiranje policije, vojske, carina, ministarstva inostranih poslova, Ustavni sud. Sve je to predvidjenom "Planom" Martija Ahtisarija. Znaci na delu se dosledno sprovodi taj Plan. Izjave Tadica, Jeremica i svih onih koje se protive formiranje bezbednosnih snaga Kosova, ostaju na nivou "piljarskog povlacenja za rukav", i nista ne mogu uticati na tok izgradnje i ucvrscivanja drzavnih institucija Kosova. Retorika o neuvazavanje realnosti, ostaje na istom nivou. Sigurnosne bezbednosne snage Kosova su jezgro buduce vojske Kosova. Za sada Kosovu ne treba velika (svoja) vojska, zato sto ce Kosovo cuvati NATO/KFOR. S obzirom na mladu strukturu stanovnistva, nije nikakav problem da Kosovo formira respektibalnu vojsku u regionu. Setite se samo, da u bivsoj SFRJ, 15% vojske te drzave cinili Albanci.
Vojska Kosova nikoga ne ugrozava ni unutar ni van Kosova. Srbi na Kosovu nemaju nikakav razlog da strahuju od te vojske. Ona ce jednako stiti sve gradjane Kosova.
Sta se srpski politicari cude formiranje vojske Kosova? Svaka drzava na svetu, pa cak i Vatikan, imaju svoju vojsku.
Nije uputno da se od ocaja, frustracije i nemoci, suprostaviti se realnom toku istorijskih dogadjaja. Ovaj vek je vek albanskog naroda na Balkanu. Kosovo je postalo nezavisna drzava, Albanija je postala clanica NATO-a, i ko vise moze da zaustavi ovaj tok? Srbija sigurno ne moze, zato bolje je priznati realnost, pruziti ruku pomirenja, razviti dobrosusedske odnose, krenuti skupa u demokratke evropske integracije, a ne svaki dan se gundzati i buniti se protiv prosperiteta suseda.

IZRAEL

pre 15 godina

Milan Ivanović kaže da su snage bezbednosti uperene protiv Srba. Pa koji su onda dokazi na to g. Ivanoviću??? Nije uopste istina sta vi pricate. Istu pricu su pevali kosovski Srbi i za kosovsku policiju, ali Srbi nikada nisu bili ugrozeni od tog sastava.
Jeremić govori o ilegalinim paravojnim formacijama. Mislite kao one Arkanove ili nesto drugo, g. Jeremiću???...

Shvaba

pre 15 godina

Jeremicuuu, prekinite vec jednom!
Ne mogu vise da vas slusam.
Zar stvarno niste svesni koliko smesni ispadate?
Poslacete pismo i najostrije osuditi formiranje paravojne formacije?
Pa oni to pismo nece ni procitati nego ce cim vide od koga stize da kazu "joooj, opet se Srbija nesto buni" i direktno u kantu!
Ne morate da priznate Kosovo i nemojte ali takodje nemojte da lazete vise ovaj narod. Kosovo je izgubljeno i ne pripada vise Srbiji.
Kosovo podrzavaju Ameri, Englezi, Nemci... imaju sve strukture koje cine drzavu, policiju, sudstvo, carinu, ministarstvo inostranih polova, sada dobijaju vojsku sta jos treba da se desi da prihvatite realnost. Treba pomagati te Srbe koji su ostali na Kosovu, ali nemojte da ih lazete vise, kao boga vas molim!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

KBS su snage bezbednosti koje ama bas nikada nece upotrebiti silu protiv stanovnistva zemlje ciji ce ustavni poredak cuvati koje god da su nacionalnosti njeni pripadnici.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Ne znam samo zbog cega se uzbudjuju, gospoda: Tadic, Jeremic, Bogdanovic itd. kao da su svi zaboravili da je "jednostrano" proglasenu nezavisnost Kosova, tadasnji Premijer Kostunica ISTOG momenta proglasio NEVAZECIM! Za mene licno je time problem Kosova RESEN i postaje dosadno svakog dana ponavljati Albancima da za sve ono sto rade na Kosovu nece dobiti BLAGOSLOV iz Srbije! A opet i ovi na Kosovu su "smesni" osnivaju Armiju iako znaju da ih Srbija NIKAD NECE PRIZNATI!!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

“U okviru ovih snaga biće i srpskih pripadnika sa severa Kosova", rekao je Krasnići i dodao da će one imati jednu komandu i jedan cilj delovanja.

Nešto sumnjam u takvo odluku!

Suludo je očekivati da se Srbi uključe u formaciju proisteklu iz OVK/KZK. Isto kao što bi bilo suludo da su '98 i '99. se Albanci u sastavu jedinica crvenih beretki borile protiv OVK i učestvovali u ubistvima pripadnika vlastitog naroda.

Suludo je ako Albanci misle da će nekoga prevariti pogotovo Srbe tako što su sada samo promijenili naziv ove formacije. Nisu Srbi vesla sisali!

matori

pre 15 godina

Bezbednosne snage Kosova nisu stvorene da bi štitile Srbe, Albance ili pripadnike neke druge etničke grupe na Kosovu (i Metohiji).
Njihov je zadatak da štite ustavni poredak i prostor države Kosovo (ma koliko se to nekome ne-dopadalo).
A ako se uzme u obzir geografski položaj Kosova i "signali" iz neposrednog okruženja, zadatak tih snaga će biti upravo zaštita OD Srba i pretenzija koje dolaze spolja, u prvom redu od države Srbije...

Dragan

pre 15 godina

Iskreno bih preporucio nasim vlastima u Beogradu da se sto pre izmire sa Albancima sa Kosova, priznaju jedni drugima gde zive i sta rade, razmene teritorije ako treba i stave tacku na Balkanski cirkus. Nije mi nemoguce da zamislim da za jedno 20-30 godina Kosovari uz svoj stepen nataliteta i pomoc Amerike kao sto je to bio slucaj u Hrvatskoj i Bosni, jednostavno pregaze pola Srbije uz opravdanje da je ona pretnja miru u regionu, a Evropljani nemaju snage da rese taj problem. Mozda zvuci kao naucna fantastika danas, mozda ali mnogo toga je zvucalo slicno pre 20 godina.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Svako ko je procitao Ahtisarijev plan mogao je da se upozna vec odavno kako ce izgledati kosovske bezbednosne snage. Novost nisu ni reakcije iz Srbije. One samo pokazuju koliko nasi politicari nemaju sluha za procese koje se odvijaju odredjenom dinamikom, hteli to mi ili ne, svidjalo nam se to ili ne. Ali od politike koja nema strategiju, vec se kreira od izbora do izbora, ne moze se bolje ni ocekivati. To sto je vecina odusevljena i podvriskuje kada ministar Jeremic bez ikakvih aduta lupa sakom o sto pred predstavnicima EU, vise su odraz nase nemaoci i frustrinaosti, nego odraz nase realne snage.
Ne verujem da ce Srbima sa Kosova biti ni bolje ni losije sa formiranjem ovih snaga. U principu tesko da se bilo sta u njihovom zivotu moze nazvati dobrim. Ali takodje se postavlja pitanje, za sta sluzi budzet ministarstva za KIM, i na sta se ta sredstva trose.
Iako mozemo slobodno reci da su Srbi na Kosovu getoizirani, nesto ne vidim da zvanicni Beograd isto ne bi uradio sa Albancima, samo da moze. Jednostavno, nesto prividnog mira na Kosovu je bilo kada su jedni upravljali drugima. Sada, na nasu zalost, Albanci upravljaju Srbima.
Kao sto su formirane kosovske bezbednosne snage, po slovu istog sporazuma raspravljace se i o Kosovskom dugu. Mozda nam se i to nece svideti, ali ce se i to dogoditi. Kao sto nova godina smenjuje staru, tako se odredjeni procesi odvijaju uz vasu konstruktivnu participaciju, ili mimo vas. Mi cemo kao i uvek svaliti krivicu na nekog drugog.

Dvostruki standardi

pre 15 godina

Pa ako svi postuju rezoluciju 1244 kao sto kazu raznorazni svetski politicari, sto se onda formiraju nekakvi zastitni korpusi pa sad i ova albanska vojska na Kosovu, kad po rezoluciji 1244 drzava Srbija ima pravo da posalje na Kosovo do 1000 vojnika, ili je to prica za malu decu?

Djuro P.

pre 15 godina

Lepo pise "snage koje ce delovati u slucaju elementarne nepogode...". Kod nas na Balkanu rat nam dodje kao neka prirodna ili elementarna pojava, kao kisa, sneg, bombardovanje, embargo, nestanak gasa, radikali, izdajnici, patriote...

Strahinja

pre 15 godina

Stav zvaničnih državnih organa Republike Srbije je da se radi o paraformaciji. Kao običan građanin osećam veliku dozu gorčine, jer mi nemamo ni prvog vojnika, možda ni tzvn ''ratni plan'', a na našoj zemlji imamo tuđu vojsku.

bezimena

pre 15 godina

“Mi Kosovske bezbednosne snage smatramo ilegalnom, paravojnom formacijom..."

Smatrajte i dalje, to neće promeniti faktičku situaciju ni za jotu a faktička situacija je da KIM prestao da bude deo Srbije, još davne 1999.godine! I gle čuda velikoga, mladje generacije KIM zanima koliko i lanjski sneg a život nije zbog toga stao, čak se Srbija pomera napred, puŽeći doduše...!

mirelb@ks

pre 15 godina

Ilegalna?!!?
Pa kada gosp. Jeremicu treba da pokazete svom narodu da Kosovo nije vise deo Srbije, i od 1999 vise ne upravljate s'Kosovom?!?! Kada ste zadnji put, ili da li ste ikad bili na Kosovo da posetite barem tih srba sto su ostali ovde?
Lako je ispricati bajke narodu, ali zalim vishe i vash narod ne veruje vama!!! Ahtisarijev plan poceo da se sprovodi od 17 februara, da li ste mogli da prekidate nesto, nista tu su svetske sile koje odlucuju.
Politicari mogu da lazu narod u Srbiji da je to nemoguce ali to je realnost da Kosovo sada ima svoju vojsku, ima dokumenta sa oznakom Republike Kosova, ima ambasadore po svetu, a dan po dan raste i broj priznavanja. Dajte uradite nesto pametno, da se narodi pomire u Balkanu, svako hoce da zivi svoj zivot na miru, ostavimo to sve sto se dogodilo istoriji!!
Pozdrav svima koji su za mirni zivot!!!

bt

pre 15 godina

Па Вуче, ти недавно рече како је Еулекс прихватљив јер има тамо неки уговор од 6 тачака и како се ништа осим тога неће спроводити. Зашто сада помињеш УН и хоћеш њима да се жалиш, зашто не позовеш твоје европске пријатеље и не питаш их по којој од тих 6 тачака су формиране ове "паравојне формације". Сети се Вуче да си пристао да Еулекс замени УН и буди поштен па се обрати на праву адресу а УН заборави.

sale

pre 15 godina

Svaka nacionalna vojska zapocinje svoje postojanje sa simbolicnom snagom, ali jednom kada postoji na papiru i organizaciono, onda pocinje napumpavanje, jer vise ne postoje nikakve pravne ili organizacione prepreke u tom pravcu. Npr. setite se pocetka Hrvatskog ZNG (ceo je stao na Maksimirski stadion).

Inace, ova nova vojska jeste usmerena protiv Srba, sto je sasvim logicno, jer mi smo jedini potencijalni neprijatelj u okolini. U skladu sa tom cinjenicom, ovo postojece jezgro ce verovatno biti ojacavano do nivoa na kome se pretpostavlja da ce moci da se suprotstavi Srbiji (alternativno, Srbija ce biti slabljena do nivoa...) u eventualnom sukobu. To je stanje stvari i treba da racunamo s tim.

Tex Willer

pre 15 godina

Bogdanović: Tražićemo demilitarizaciju

A ovamo trazite od NATO da se ukida bezbedonosna zona oko Kosova!

Stvarno cudna ova politika!!

ministar srpski

pre 15 godina

UUU, al im je Jeremic odbrusio, sad ce se sigurno predomisliti, pa sto ne rece ranije, da se ne trose ljudi. Ovaj sta god se desi na Kosovu, kad nema sta pametnije da kaze ond izvuce izlizanu floskulu "flagantno krsenje bla bla". Ti si bre, de facto flagantno nesposoban, a de jure nas sve vozas.

vojnik i dentlmen

pre 15 godina

Kako ce da izgleda susret nasih snaga iz Srbije i novo formiranih snaga Kosova!? Da li ce se samo pozdraviti ili ce zbog nepriznavanja nase vlasti politike realnosti upustiti u razoruzavanje!?

Prevodilac

pre 15 godina

Da je bilo srece, moglo se lepo skupa pevati: "Vojsko nasa, majko nasa, kad u vojsku podjem ja..." Vise ne moze, ne ide, kasno je. Sad su dve vojske, i svaka svoje pesme ima. Ujedinice ih NATO, obadve, mozda?

bronco

pre 15 godina

Pa od koga da ih brane? Albanije, Bugarske? Naravno od Srba! Albanci nisu željeli živjeti kao manjina u Srbiji, a sada su veliki demokrati i ta ista prava nude Srbima(manjini)na KiM. Ako se prava Albanaca unutar Srbije i nisu poštovala zašto zapad i veliki nobelovac nisu prisili Srbiju da ih poštuje, a ne da izvajaju KiM pod izgovorom da nakon svega oni nemogu živjeti sa Srbima. Sada od Srba traže da pod istm uvijetma žive s Albancima pod kojim Albanci nisu mogli živjeti s njima. Logika???

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je prevashodni cilj kosovskih snaga bezbednosti kontrola kosovskih Srba i svega što na Kosovo dolazi iz Srbije.

“Sve bezbednosne formacije i institucije koje se formiraju na prostoru Kosova i Metohije, s obziroma na to da su jednonacionalne, na vrhu njihove agende je u stvari borba ili prioritet sakupljanja podataka i informacija od onih koje doživljavaju kao najmanje lojalne, a to je srpska zajednica i srpska država”, smatra ona.

Rada Trajković je u pravu!

Bez_Cenzure

pre 15 godina

Ako su ove "bezbjednosne" snage stvorene da bi čuvali integritet tzv. republike Kosovo znači da će biti mirnije u Kosovskoj Mitrovici s obzirom da je na mostu u K. Mitrovici i granica djelovanja vlasti u Prištini.