Subota, 11.10.2008.

01:59

Makedonija: Neprimereno i ishitreno

Makedonija smatra da je odluka Beograda da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Aleksandru Vasilevskom ishitrena i neprimerena.

Izvor: B92

Makedonija: Neprimereno i ishitreno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

jipi

pre 15 godina

Srbija izvozi godisnje oko 200mln eura robe samo na Kosovo. Ako sa Kosovarima nece da prekinu ekonomsku saradnju pa nece ni s Makedoncima ni s Crnogorcima

nikica

pre 15 godina

...Srbija je svojom politikom odnosno diskriminatorskom politikom sama izgubila taj deo bivse pokrajine i tu je sva istina o razlozima koje je svet , barem onaj napredni vec prihvatio za konacni status . Dakle razloge za taj cin treba traziti kod nas samih i ne uvek optuzivati susede kad priznaju opcu realnost na nasim prostorima .

Dragan, Beogradski Makedonac

pre 15 godina

Nikola Pasic, Koca Fotic, Branislav Nusic, Mihajlo Pupin, Pop Stojan, Konda Vojvoda, Cincar Markovic.... i mnogi drugi znani i neznani Cincari i Makedonci iz Makedonije ugradili su svoje zivote i delo u temelje moderne srpske drzave. Kada mladjani ministar inostranih dela koji je trebao negde prvo da zavrsi pripravnicki staz pa da onda nesto radi spozna to, valjda ce se posramiti.

poli

pre 15 godina

CG opozicija čeka poneđeljak za proteste, čekaju organizaciju iz Beograda...sve je ovo jad, Balkan je zapravo Mordor.
eviva Novi Zeland

danijel

pre 15 godina

kako bi makedonija ili crna gora reagovali, da je npr kosovo, bilo u sastavu njihovih drzava i da je srbija priznala taj njihov deo teritorije, kao suverenu drzavu? mozda je bilo ishitreno izbacivanje ambasadora makedonije i crne gore a mozda i nije, necu dalje da ulazim u to, niti kako koja realnosti izgleda, samo jedno je jasno, da mi srbi moramo sami sebi da se okrenemo i samo da verujemo u sebe i da svoju zemlju izgradimo i ojacamo i da shvatimo da bratstva nema vise a niti ga je izgleda i bilo u bivsoj sfrj.svako gleda svoj interes, pa cak mu je i svejedno sto ce da izgubi obraz i cast, svejedno mu je sto nema svoj stav i svoju reci i stoji iza toga. nego igra kao sto drugi svira.

kanarinac

pre 15 godina

Izgleda da je neko dobio oprost grehova, ali to je moralo da se plati. Ovi drugi hoce u NATO a i to mora da se plati...eto razloga zasto su to uradili. A sto se nas tice i mi moramo da nekom naplatimo nesto, valjda?

Jovica

pre 15 godina

Jedini odgovor: Svaki student iz inostranstva treba da plati stipendiranje u ovoj zemlji, zasto bi nasa deca bila samofinansirajuca a oni uzivali blagodete domova, menzi i dr. Nije dovoljno reci Srbin sam nego to dokazati i drzavljanstvom.

petar

pre 15 godina

Visoki funkioner crnogorske DPS veceras je izjavio : Crne, žute, plave, crvene liste, sve to je slično politici žigosanja naroda pre 50 godina. Šta to znači?! Treba li da prekinemo ekonomske odnose?! Pa, u Crnoj Gori ima 60.000 vikendica, čiji su vlasnici Srbi. Odlično, neka ih oni zaključaju, a mi ćemo se s tim praznim stanovima već nekako snaći. Hoćemo li da zatvorimo trgovinski centar Miroslava Miškovića, da zabranimo Srbiji izlaz na Barsku luku, da stopiramo Koridor 10? Ako je kupovina palmi i žirafa budućnost srpske privrede, samo napred.

Mordax.

pre 15 godina

"Prinudni odmor" crnogorskog i makedonskog ambasadora ce sigurno trajati MNOGO KRACE nego prinudni odmori srpskih ambasadora,koji su pozvani NA KONSULTACIJE u Beograd prije nesto vise od 6.mjeseca.

Zoran

pre 15 godina

Srbi nazalost opet pokazuju da imaju kratko pamcenje ili da pamte samo sto im ide u prilog.

Drage komsije, evo par cinjenica koje zaboravljate:

Vi Srbi ste izgubli Kosovo, a ne mi Makedonci.

Srpski presednik je povukao srpsku vojsku sa Kosova, a ne Makedonski.

Vas presednik je sa gospodinom Micotakisom zagovrao "dobro susedske odnose", a ne nas, kao sto je normalno.

Kad se JNA povlacila, vadili su i stekere sa zidova. Nisu ostavili - NISTA. Za vojsku smo placali i mi Makedonci.

Makedonske delegacije su bile ponizavane kad su dolazile u Prohor Pcinjski. Razlog? Poznat samo SPC.

Makedonska Crkva - nepriznata od SPC. Razlog? Samo njima poznat.

Dobro bi bilo da se naljutite sami sebi za promenu. Tada cete mozda shvatiti da je Kosovo prvo izgubljeno od strane Srbije, pa posle priznato od strane Makedonije.

Priznanje je posledica problema, a ne njegov uzrok...

Nikola

pre 15 godina

Crna Gora možda i nije morala da prihvati nezavisnost Kosova, mada je Đukanović do te mere upleten u antijugoslovensko čišćenje Crne Gore i ekonomsko-političke mahinacije pod patronatom SAD i Albanije, i na svoju ogromnu korist, naravno, da ne može sad nikud, osim da sluša svoje mentore. Crna Gora se razvija ekonomski od nezavisnosti, država se okreće evropskim integracijama, ali na račun nacionalne samostalnosti i sopstvenog odlučivanja. Onaj ko hoće da razmišlja setiće se kojim putem je Crna Gora išla od promene vladajućeg lobija i u kojoj meri je kod njih jačala albanska veza i prljavi prekogranični poslovi. Problem je samo kada se razmišlja iz patriotsko-istorijskog ugla, odnosno kada običan Crnogorac, poznavajući istoriju i balkanske procese i odnose naroda, pokuša da razume odluku vlade Crne Gore i nikako mu to ne uspeva. Đukanović je odavno zarad finansijskog prosperiteta zaboravio na bilo kakva patriotsko-religiozno-istorijska gledišta, a za određeni deo tog prosperiteta k njemu se okrenula svita koja danas čini vladu. Možda su i izabrali pravi put, ko zna. Zavisi koliko su svi Crnogorci u stanju da razmišljaju kao njihov premijer.

Što se tiče Makedonije, prilikom optuživanja njihove vlade, svi moraju uzeti u obzir kakve probleme tek oni imaju sa Albancima. Pola države im je albanizovano, a građanski rat iz 2001. je veštački prekinut. Verujte, u svakom trenutku se može ponovo zakuvati. Nema dole mira, osim prividnog, a pošto im se ne ratuje, Kosovo je došlo kao idealan vid trgovine u cilju takvog mira. Vi nama priznajte Kosovo, a mi se nećemo buniti i praviti Veliku Albaniju, barem ne u bliskoj budućnosti. Naravno da većina građana u Makedoniji oseća bliskost sa Srbijom pre nego sa Albanijom ili Kosovom, ali imaju oni svojih problema i zašto bi pravili sebi još jedan? Ne verujem da bismo im mi baš pomogli u borbi protiv albanskih separatista... već bismo to samo upotrebili za obnavljanje fokusa na albanski problem na Balkanu.

Na kraju, odluke vlada treba osuditi, ali ne treba ići na drastične mere. Mi smo svoje rekli, borićemo se za Kosovo, ali ne na svoju štetu - ekonomskim blokadama, mržnjom prema nama bliskim narodima, već diplomatskim notama i odlukama.

sve_i_niko

pre 15 godina

''Neprimereno i ishitreno'', kaže se u saopštenju MIP-a BJRM...
Po toj logici i Srbija je osamostaljivanjem BJRM istupila ''neprimireno i ishitreno'' kada je jedina priznala BJRM pod njenim ustavnim imenom.
E, sad bi trebalo da u ''cilju evropskih integracija'' prizna našeg suseda onako kako je priznaje cela EU...dakle u svrhu integracija, a ne protiv bilo koga da donese tu odluku.

grk

pre 15 godina

...Hteo bih da podsetim srpsku javnost da je vlada SRJ 1991 PRVA priznala tkz "Republiku Makedoniju' tim imenom.Nakon 16 god oni priznali Kosovo.Toliko od mene,znajte da GRCKA TO NIKADA NECE URADITI,iako to bilo koja nasa vlada uradi imace veoma ozbiljnih problema sa grckim narodom jer bi onda indirektno na ovaj nacin priznali bismo i okupirani deo Kipra...pozdrav!

ljuan

pre 15 godina

zamislite sad kao kontra odgovor za srbiju da makedonija uskrati pravo na saobracaj teretnih vozila srpskim transporterima,
mislim da imaju pravo na to makedonci
klin se klinom vadi?

M

pre 15 godina

Samo jedan istorijski podatak.
Posle balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, usavsi u okviru Srbije u nove juznoslovenske drzave( K SHS, FNRJ, SFRJ), za razliku od ostale dve makedonske oblasti(bugarski i grcki deo, gde su svi Makedonci do danas bili asimilirani), danasanja BJRM je i stekla uslove svoje drzavnosti.
Da rezimiram. Da se ta velikodusnost Srbije nije desila danas nebi ni postojala medjunarodno priznata BJRM, pa nebi bilo makednoske vlade koja bi priznala kao nezavisnu juznu srpsku pokrajinu.

neon

pre 15 godina

Neprimerena mera? Srbija je, iako pod ogromnim pritiskom, Makedoniju i Makedonce priznala pod njenim ustavnim imenom. Iako mnogi Makedonci s pravom smatraju da je odnos Srba i Srbije u istoriji bio i dobar i los, ipak je jedino deo Makedonije koji je Srbija "dobila" 1912-e godine postao drzava. Na stranu problemi sa crkvom, to nije drzavna prica, Srbija nikad nije pravila problem Makedoniji. Sta vise, u njenom sukobu sa separatistima je nedvosmisleno stala na stranu Republike Makedonije. Razumem da je Makedonija u nezavidnoj poziciji, ali bar neka budu pristojni i izbacivanje njihovog ambasadora ne komentarisu - neka ih bude blam.
A od Crnogoraca - nista cudno...

aleksandar

pre 15 godina

Mora da je laknulo predsednicima i vladama ove dve zemlje kada je njihove pozive pozdravila zvanicna Tirana. Oni su pravi barometar za druge da odluce sta je dobro a sta ne. Svaka cast.

toni,skopje

pre 15 godina

Ja ne mislim da Srbija i Makedonija sada treba da budu u jako losim odnosima. Bice malo vatre i psovki ali to je sve.
Ipak, mislim da je Makedonija uradila dobar potez jer smo mi drzava mimo Srbije i moramo voditi racuna o 33% Albanaca u zemlji.
A moram da istaknem da Srbi moraju da se odreknu sna o velikoj Srbiji. Vasi radiklai nas zovu juznom Srbijom i to im je u programu a osvoje 35% na izbore. Mi smo za mnoge Srbe Srbi sa manom u govoru.
Nije ni cudo sto imamo bolje odnose sa Hrvatskom i sto sam i ja prije 7 godina zavrsio politicke znanosti u Zagrebu a ne u Beogradu.
Mislite o tome kako se odnosite preme susedima i kako ih sve vredjate u poslednjih 18 godina.
Tada ce i vama i nama biti bolje.

Srbin

pre 15 godina

Mene sramota od kolicine gneva koji dolazi iz Srbije prema Crnoj Gori. Koliko god mi ne voleli cinjenicu da je CG priznala Kosovo treba razumeti da je ta ista CG dala glas u SB UN za predlog Srbije. Niko im nije hvala rekao za to. Ista ta CG je bila bombardovana od NATO-a zbog Kosova i politike koju je Beograd vodio na Kosovu. Danas nazalost politicari u koje sam imao nade (Tadic i Jeremic) koriste staru taktiki "Drzte lopova!" da bi prstom upirali u CG kao maltene najveceg krivca za Kosovo.
Nazalost, braco, problem Kosova je puno stariji. Problem je dugo godina ignorisan, onda intenziviran losom inacionalistickom politikom Milosevica i sledbenika koji ne samo da su pogorsali stanje na Kosovu nego odigrali kljucnu ulogu u raspadu SFRJ i proveli Srbiju kroz mnoge gradjanske ratove u kojima "nismo ucestvovali". Najgore od svega je sto posle pada Milosevica, nove vlasti nisu ucinile NISTA po pitanju kosovskog pitajna. Stekao se cak utisak da Kostunica i Velja i slicni namerono odugovlace napeto nereseno stanje uz poznatu retoriku "Kosovo je nase", ali mi necemo nista uraditi po tom pitanju dok Kosovo de fakto nije bilo nase od potpisa u Kumanovu 1999-e. Ignorancija sprksih politicara posle pada Milosevica (nekih 8 godina sada) je isla u prilog separaciji Kosovu i tu smo gde smo.
Kao sto neki ovde spekulisu sa ciframa tipa 80% gradjana Crne Gore su protiv odluke vlade CG, ja cu biti slobodan da spekulisem da bar 50% gradjana Srbije smatra da je Kosovo odavno izgubljeno, i da ne treba da gubimo energiju u konfliktima nego da se fokusriamo na ekonomski progres i postanemo normalna a ne konfliktna drzava. Kosovski problem se moze resavati na razne nacine. Deo resenja definitivno treba da bude dijalog Beograd-Pristina, a ne neki medjunarodni sudovi. Deo resenja treba da bude i predlog ugovora koji definise odnose Kosova i Srbije, mozda i neke uzajamne povlastice i saradnju... te zajednicki ulazak u EU cime bi granice izmedju Kosova i Srbije bez Kosova nestale. Nazalost, bojim se da ce i jedna i druga strana odrzavati konflikt i "situaciju" jel im to omogucava da drze apsolutnu vlast i optuzuju nekog drugog. Razocarenje moje u Jeremica posle uspeha u SB UN je ogromno zbog tipicno Milosevicevsko-Seseljevsko-Koscunicivskog sistema "krivite Djukanovica za sve", a time se zaboravlja ko je sta radio u proteklih 8 ili 20-30 godina... Srbija je nazalost pala na testu konzistentnosti. Prema Nemcima, Amerikancima, Englezima, Hrvatskoj, Sloveniji na jedan nacin, prema CG i Makedoniji na drugi. Po meni je tu ambasadorka CG u pravu. Srbija je trebala sacuvati obraz i nezadovoljstvo iskazati na drugi nacin a ne na nacin kako to rade Severna Koreja, Iran, i slicne zemlje.

Agim

pre 15 godina

Kad procitam ovakve izjave ,pomislim na neka stara prosla vremena:"Domaci i strani neprijatelji"... Unosenje paranoje posebno kod mlade generacije, nije dobra stvar. Po mom misljenju?

Aleksandar

pre 15 godina

Ako je istina sto mnogi ovde navode da se vecina Makedonaca i Crnogoraca ne slaze sa priznavanjem Kosova, onda se ja slazem i sa proterivanjem ambasadora, i sa uvodjenjem viza i sa svim ostalim ludackim idejama. Ako vecina gradjana Crne Gore i Makedonije doista misli da Kosovo treba ostati u Srbiji, svakako ne misle dobro Srbiji.

milan

pre 15 godina

Sve drzave ex Jugoslavije osim Slovenije su banana drzave. Nisu to samo Makedonija i Crna Gora. I Srbije je klasican primer zavisne drzave koja ne kroji svoju politiku.
Ali tako je zbog katastrofalne politike devedesetih godina kada smo izgubili svaki kredibilitet. Djindjic je nesto pokrenuo ali je ubrzo ubijen.
Banana smo mi i to velika!

ivan

pre 15 godina

... nikad na ovaj način nećemo biti prijatelji a nije da ne možemo, treba samo imati više takta. Ne možemo biti prijatelji ako samo jedna strana podnosi žrtve.

Geger

pre 15 godina

Dragi Makedonci i Crnogorci, Kosovo je realnost, ali je i Srbija realnost. Vidim vi ste izabrali sta vam je vaznije. A ovi nasi, ako sad ne uvedu vize, ne znam kad ce?

delija

pre 15 godina

Kada je pre tri dana javni tuzilac iz Barija povukao optuznicu protiv Mila Djukanovica nije vise bilo nikakve dileme koji zadatak je Djukanovic dobio kao ni to da li ce ga izvrsiti. Ovime je pokazao i dokazao da nije nista drugo nego obican kriminalac jer je spreman na sve samo da spasi ili napuni svoju ...

Dembabaden

pre 15 godina

sada se Srbi ponasaju prema americi isto kao Arapi i Kinezi.
Kad ne mogu da emigriraju u Americi, onda su protiv Amerike. Amerika uzrok nestabilnosti u Balkanu, nije valjda, zar nije nebeski narod zakuvao jos odavno Balkansku corbu, koristili previse vatre i eto, na kraju je corba izgorela.

Sale exNS

pre 15 godina

Mislim da je idealno resenje uvesti vize za BJRM i Crnu Goru i to principu americkih.Prvo plate 50 dolara, onda daju otiske svih deset prstiju, OBAVEZNO garantno pismo, zatim svrha putovanja...
Naravno od svih predatih zahteva odobriti oko 15% viza.
Jedino gradjanima koji potvrde srpsko poreklo (krstenica Srpske pravoslavne crkve), dati vizu odmah i bez naknade.
Ipak smo mi za BJRM i Crnu Goru Amerika, a Beograd New York.

Nina

pre 15 godina

Status Kosova mi je jasan ko dan, ali ove dve banana-republike...
Kažu, ne može srpski predsednik na Kosovo.
A ja kažem - njihov premijer ne može u svojoj zemlji da ide u toalet bez 20 čuvara!

Goran

pre 15 godina

Neprimereno i ishitreno je Srbija dala sve od sebe da stvori Jugoslaviju 1918. godine, da bi kasnije izgubila svoj južni deo, koji se danas naziva BJR Makedonijom. Baš ishitreno, na svoju štetu. Današnji Makedonci nemaju ni trunke savesti da se prisete toga da su državu dobili stvaranjem Jugoslavije, koja je Srbiji de fakto oduzela njen južni deo. Srbija je u Jugoslaviji izgubila i druge svoje delove (temišvar sa oklinom je pripao Rumunije u zamenu za Bled i Bohinj, itd), a podnela je ogroman ratni teret, gubitak stanovništva i razaranja, što sa drugim narodima u toj Jugoslaviji nije bio slučaj. Neki su čak i ratovali protiv Srbije, na strani Nemačke i Austro-Ugarske. Danas se pominju interesi Crne Gore i Makedonije u rečima njihovih vodećih političara, dakle, ponovo traže svoj interes preko Srbije. Onda se javlja pitanje šta je sa interesima Srbije? Moralo bi se krenuti od toga, konačno. Diplomatska mera otkazivanja gostoprimstva ambasadorima Crne Gore i Makedonije je najblaža mera u ovom trenutku. Možda bi trebalo ići i dalje u merama: zabrana ulaska vodećim političarima (to isto radi USA) tih zemalja u Srbiju, blokiranje pokretne i nepokretne imovine u Srbiji tih političara i lica koji su bliski ili u rodbinskim vezama sa tim istim političarima, blokiranje njihovih računa u Srbiji, blokiranje pokretne i nepokretne imovine i licima iz Srbije koja su u vezi sa crnogorskim i makedonskim političarima i njihovom rodbinom.... Ima mnogo mera koje su iste takve primenjivane na Srbiji tokom proteklih godina, zašto Srbija da ne uzvrati istim takvim merama i pokuša da zaštiti svoje interese, kada ovi pominju da su priznali jedan deo teritorije države Srbije kao nezavisnu državu zbog vlastitih interesa.

Starac

pre 15 godina

Kada pricamo o danasnjem prijateljstvu Makedonaca prema Srbima, da li se neko nekada zapitao zasto vecina Makedonaca kada prica Srpski, prica sa zagrebackim akcentom? Pa zato sto su svi studirali u Hrvatskoj, i usput poprimili tamosnje politicko ucenje, koje svi znamo kakvo je.
Dakle, ako hocemo dugorocne politicke uspehe u regionu, treba svima iz Crne Gore, Makedonije, BiH (RS se podrazumeva) omoguciti skolovanje po najpovoljnijim mogucim uslovima, dati dvojno drzavljanstvo i sve moguce povlastice. Tako ce nasa braca imati interes da se druze sa nama i u buducnosti necemo morati da brinemo da li ce da nam urade ovo ili ono iza ledja.
Istovremeno, naravno najostrije diplomatske, politicke i ekonomske mere prema nosiocima vlasti u doticnim drzavama.
Za dvadeset godina bi imali sasvim drugaciju sliku.
I jos nesto. Naravno da necemo da proteramo US, UK, Nemackog ili kojeg vec ambasadora. I naravno da cemo da proteramo ambasadora Crne Gore i Makedoonije. Pa nije ni Mirko vise budala, da ratuje sa celim svetom. Sagni se gde moras, nagazi gde treba, pusti gde ti je korisno. DOKLE BRE VISE DA NAM SVI SOLE PAMET !!!!!

Orbit

pre 15 godina

Nama nema blizih naroda i boljih suseda od Makedonaca i Crnogoraca, gledano istorijski, etnicki, kulturoloski i kako god hocete. Mi sa njima treba da gajimo najbolje prijateljske i dobrosusedske odnose saveznistva i saradnje na svakom polju. A sta se radi umesto toga? Jeremic proteruje njihove ambasadore kao da su kuzni. Tako se ne radi. Hitler nije proterao Britanskog ambasadora, te ce nekakav Jeremic Crnogorskog i Makedonskog. "Neprimereno" i "ishitreno" su eufemizmi za katastrofalno lose (po Srpski narod i drzavu) odluke Jeremica i njegovo bahato, nadobudno divljanje bez kontrole i mere. Da ima casti i obraza, prvo prema svom, a onda i prema susednim narodima, on bi ponistio te sramne odluke, izvinio se, a potom podneo momentalnu neopozivu ostavku, jer on za ovaj posao koji "obavlja" - NIJE. Mozemo da zmurimo pred cinjenicama dok ne oslepimo potpuno, ali nista nam ne daje za pravo da druge primoravamo da zrtvuju sopstvene narode i buducnost zarad naseg autizma i shizofrenije. Jeremicu, preterao si - crveni karton za tebe!

sasa

pre 15 godina

Ne slazem se sto je moja drzava Makedonija priznala Kosovo, time smo priznali politiku nasilja i menjanje granice silom. Zao mi je, i mislim da ce nam se slicna situacija i nama dogoditi.
Ali, isto se ne slazem sa komentarima da smo mi Makedonci "prodali" Srbe. Srbija je imala sansu da se bori za Kosovo dekadama unazad, a i 1999 godine. A koliko se mi slazemo sa Srbima za ono sto se dogadja na Kosovu, samo se setite da tokom protesta zbog NATO bombardiranja Srbija Americka Ambasada u Skoplju je bila jedina u svetu - spaljena.

nemanja

pre 15 godina

Sta je Srbija trebala da uradi? Da uputi cestitke sto priznajete terorizam kao oruzje i pokusaj stvaranje drzave u Srbiji? Odnosi sa Makedonijom i crnom gorom nikada nece biti isti..Pitanje je koliko su ovi korumpirani politicari para dobili da odrade ovako nesto...Zbogom crnogorci i makedonci uzivajte sa vasim prijatejima.Nas je to prijateljstvo skupo kostalo ...a VAS?

Ivan Bogdanovic

pre 15 godina

Izabrani momenat priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je vrlo neugodan za Srbiju. Reakcija/koprcanje Srbije u ovom trenutku je komicno i sluzi za podsmeh u regionu. Pravi put za Srbiju je rad na Sebi i borba za sopstvene interese. Kada se Srbija sredi iznutra i postane uspesna/efikasna zemlja, bice u prilici da vise utice na ponasanje svojih suseda. U zavisnosti od politicke elite Srbija moze postati uspesna zemlja u sledecih nekoliko godina, a moze i nikada. Kada Srbija postane to sto treba (i moze) da bude, imace puno vise mogucnosti da sprovede svoj interes i bude shvacena ozbiljnije od strane svojih suseda.

LJULJZIM

pre 15 godina

Dobar dan dobri ljudi.Ovim lizemerstvom vlada srbije pokazuje svoje pravo lice. Nema metar dve mere za jedne jednu za druge drugu neka se teraju ambasadori ali redom kako je ko prizao kosovo nek se pakuje i kuci. Ministru Jeremicu bih postavio pitanje da objasni sta ce sa 2 miliona albanaca da uradi ako ih vrati u srbiju???? nije mi stvarno jasno, hvala lepo.W

rade

pre 15 godina

Vratiti Skoplju tamo gde ce ih navise zaboleti.

POvuci priznanje MAkedonije pod ustavnim imenom (Srbija je priynala Makedoniju pod tim imenom medju prvima). I priznati je pod imenom koje nosi u UN - Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija! To treba uraditi.

Pa Srbija se konfronirala sa Grcima koji su prema njoj ipak ima deset puta korektnijne ponasanje od Makedonaca.

Dakle, Jeremicu, "promjena imena". Nek ih malo zaboli.

boban,nis

pre 15 godina

I Crna Gora i Makedonija,za nas na dalje postoje isto kao i za Ameriku,samo na papiru. U Makedoniju cemo najverovatnije ici na onih sat vremena koliko nam treba da projurimo za Grcku, a u Crnu Goru ni toliko jer put ka njoj ne vodi nikud.

GuC

pre 15 godina

Citam i ne mogu da verujem!! Pa sta je sa vama, makedonija i Crna Gora su suverene drzave, imaju oni svojih problema i resavaju ih onako kako njihovi drzavni organi misle da treba. Ko ste sad vi da ih prozivate za "neveru", primecujete li ostatke hegemonistickog mentaliteta u vasim mislima???
Da li bi ste vi njih pitali da je situacija obrnuta, naravno da bi rekli da ste suvereni u svom odlucivanju.
... strasno primitivna i histericna odluka nase takozvane diplomatije!

kako to?

pre 15 godina

Ne razumem zasto mnogi misle da je Kosove "realnost" i da ga zato treba priznati. Gospodo, ako vam neko ukrade auto (a jos znate i ko je to uradio), da li cete priznati tu "realnost" i blagosloviti kradljivca, ili cete potegnuti razne mere? Takodje, da li bi vam se dopalo da vam komsije kazu:"pa sta sad, priznaj "realnost"?

Super_Serb

pre 15 godina

Nas problem je sto smo previse blagi prema zemljama koje su priznale Kosovo. Razumljivo je da protiv velikih sila nemozemo mnogo toga da uradimo ali bar sa zemljama u regionu...
Treba na ekonomskom planu nesto da uradimo nema mnogo vajde od povlacenja ambasadora

Demokrata

pre 15 godina

Sramota je sta Srbija radi !
Proterivanja!
Gospodo politicari/alo/21 vek !
Realnost je da mi ne priznajemo realnost da danas svako gleda svoj interes a mi i dalje jurisamo na vetrenjace !
Naravno da je priznavanje nepravedno ali ovakve reakcije "ozbiljne vlade '

Sasha

pre 15 godina

Napolje sa tim marionetama i neprijateljima Srbije.. sto pre.. neka vojvodicka brine o svom baru, a ne o nasoj srbiji.. Oni su nasi neprijatelji, to je moj stav..

Milos

pre 15 godina

BJRM neka prvo resi pitanje svog imena i na taj nacin zaokruzi sopstveni suverenitet pa nek onda drzi lekcije drugima o tome sta je i kad primereno.

Dejan MSc

pre 15 godina

Ja mislim da treba da iskoristimo priliku i da napravimo reformu odnosa sa crnom gorom. Dakle, crnogorce koji imaju crnogorski pasos treba tretirati kao strance, a politiku prema dodeli drzavljanstva treba podesiti tako da Srbija ima maksimalnu korist na duze staze.

realnost za realnost

pre 15 godina

Ako ćemo da teramo mak na konac, onda je realnost da je zvanično ime makedonije Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, te bi smo i mi tako trebali u svakodnevnoj komunikaciji da postupamo ili zbog dugačkog naziva da ih zovemo samo BJRM. Mi smo se po tom pitanju zamerili grcima jer smo ih priznali kao Republika Makedonija i tako ih i zovemo danas

aleksa

pre 15 godina

Kosovo je priznala Vlada. Ako su toliko hrabri, zasto nije ovo islo na referendum. Ovim zelim da kazem da makedonski narod nije bio za to a to je velika razlika.Vlada se menja a narod NE. Pozdrav srpskom narodu. Procice i ovo kao i puno drugih odluka, jer vjerujem u pravdu...

Boban

pre 15 godina

Srbija zaboravila da je cekala citavih 4 godina (do 1995) da prizna Makedoniju kao nezavisnu drzavu. Negira Makedonsku pravoslavnu crkvu.

I sta sad da se i mi malo ljutimo a?

Стефан

pre 15 godina

Признавање ''независности'' Косова учињењено је о9.октобра,баш на онај исти дан када је витешки Краљ Александар зверски уморен у Марсеју. КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ У НАРОДУ НАЗИВАН ОСЛОБОДИОЦЕМ И ОСВЕТНИКОМ КОСОВА. Упалио је свеће у манастиру Дечани које је Кнегиња Милица завештала да их упали онај ко освети и ослободи Косово. Краљ Александар је прву светлост дана угледао управо у Црној Гори.

Stefan,MKD

pre 15 godina

ma sve je to u redu nama netrebaju vize na Srbiju niti vama za Makedoniju imate pravu na protivmere nisam ni ja zadovoljan sto smo priznali Kosovo...ono sto me ljuti je da su ovakve mere ne primeneti prema onima koju su vam uzeli Kosovo...Amerikanci,Francuzi,Germanci a jos vise me interesuje dali i Albanski ambasador je persona non grata u SRB???u svakom slucaju preostra mera, ako ste mislili da cete time vratiti Kosovo onda je u redu ali ne vidim kako ova mera bi pomogla....sve mi se cini da vise radi emocije nego pameti..

davor

pre 15 godina

Ta priznanja su iznudjena, i to je veoma vidljivo.
Srbija treba da im vrati protivmjerama, ali najvjerovatnije od toga neće biti ništa, i ove rekcije srpskih funkcionerčića su samo priče za narod.

Aleksandar

pre 15 godina

Bez ikakvog proglasavanja, zabraniti ulaz svim MAK i MNE funkcionerima i blokirati im racune u bankama. Diskretno poslati spisak pogranicnim organima, a javno tvrditi da se nista neuobicajeno ne desava.

MKD

pre 15 godina

Cestitam na merama vlade Srbije koja je isto tako naravno proterala i ambasadore SAD, Nemačke, Britanije, ... , Hrvatske, Bugarske, Mađarske. Vidi se da odluka pociva na principima.Ili nije baš tako?Ali hajde treba naći krivca za domaću upotrebu i pokazati prstom da su C.Gora i Makedonija krivci za izgubljeno Kosovo.Ne,ne,nikako to nije srpska politika zadnjih 20-tak godina. Ma ni slučajno!

KAJMAKCALAN

pre 15 godina

Ne opravdavam proterivanje ambasadora jer smatram da Srbija od toga nece imati ama bas nikakve koristi. Mislim tj. nadam se da je i ovo priznavanje Kosova od strane Crne Gore i Makedonije poucno za ovaj nas narod. Da se malo otrezni i sabere. Da prepozna svoj nacionalni interes ako je za to uopste sposoban i da shvati vec jednom da nema vise bratstva i jedinstva niti ga je ikada bilo na ovim prostorima, bar ne onog iskrenog. Da pocne da gleda svoj i samo svoj interes. Da prestane da se bavi drugima vise nego sobom. Da na primer ne procenjuje koliko stete imaju gradjani Srbije od npr. studiranja crnogorskih drzavljana o trosku budzeta Rep.Srbije. - sada. To je trebalo mnogo ranije da se uradi i da za to neko odgovara, da se objasni DRZAVLJANIMA Srbije kakve oni konkretne koristi imaju od toga (verovatno takse koje moraju da placaju na ulasku u CG) . Kada se to radi sada posle priznavanja to onda izgleda kao najjeftiniji, obicni revansizam. Ali ta nemoc nase zemlje i nasih kvazipatriotski nastrojenih politicara ogranicenih na vlastitu dobit, predstavlja uzrok svim nasim problemima. Dovoljno je otici i pogledati na sta lici spomen obelezje na Kajmakcalanu (nas ministar inostranih poslova smem da se kladim u to da pojma nema sta se tamo i desilo) pa da bude jasno koliko mi postujemo sami sebe. Ali cemo zato svi zdusno sada da podsecamo Makedoniju, da tog Kajmakcalana nije bilo, da najverovatnije ne bi ni postojali kao drzava, narod itd. U se i usvoje kljuse.

isidora

pre 15 godina

Sjajno!!!! Samo napred, ministre! Napred, Srbijo! Jos samo da se zazidamo u piramidu i ovekovecimo ove nase faraone! Narocito je inteligentna izjava mladjanog ministra da cemo preduzeti jos neke mere prema izdajnickim , malim, jadnim zemljama koje su se usudile da priznaju realnost. Mi sasvim sigurno odosmo u mitologiju! Piramide i pesak... Jos ako je zivi pesak.... Ministre, hvala VAM za ovo mesto u istoriji. Pozdravio vas g.Milosevic....Od sveg srca....

Zoran Lazarevski

pre 15 godina

Kosovo je realnost i sa tim Srbija treba da se suoci, i krene prema integrisanju u EU tamo gde joj je odavno bilo mesto. Crna Gora I Makedonija ce uvek biti bliski prijatelji Srbije ma koliko ovde neki to omalovazavaju. A to oko pritiska..ma dajte..pa vi ste svog Presednika ma kakav on bio, pod pritisak izrucili Hagu..i da nenabrajam ostale vase Ikone ..pa nisam dosad cuo i video da neko salje svog presednika u tudju zemlju da mu sude. Podjite u bolje sutra..kosovo niste izgubili sada zbog priznaja CG i Makedonije..kosovo ste izgubili davno pre toga.

Ivica

pre 15 godina

Stvarno mi je priznanje Kosova tesko palo, i ja vas podrzavam u protivmere kao proteravanje ambasadora, ali pod uslovom da ste proterali svih 50 ambasadora zemalja koji su to uradili pre Makedonije i Crne Gore

Strah životu kalja obraz često

pre 15 godina

Dragi naši susedi, kada budete bar malo imali svoje ja, onda možete nekome da kažete "neprimereno i ishitreno". Uostalom to več možemo čuti od pojedinih ambasadora koje toliko poštujete i volite.

vanco

pre 15 godina

Gospodo,
Hteo bih pitati Srbiju gde je bila kada su Srbi prodavali svoje posede i kuce za basnoslovne pare i devize u Kosovu? Albanci su bili pametni i imali strategiju sta treba raditi i u tome ce uspeti a isto ce se desiti i nama u Makedoniji na zalost. Trebamo puno uciti od njih i svi se ugledati na njih, dok oni stite jedne druge, mi (srbi, makedonci) cemo izvaditi oci i srce ako treba samo da napakostimo jedni drugima (da komsiji umre krava)
HVALA

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Makedonija,sedi,jedan!
Pardon,BJRM!
Uostalom,priznali ste i Tajvan,sto povukoste priznanje,nije valjda da ste se bili "zeznuli"?:)
A sto se Crnogoraca tice necu ni da komentarisem,ni ove sto priznase Kosovo zbog koga su i oni sami bili bombardovani 1999-e,ni one koji ce da cekaju ponedeljak da bi manifestovali.Zaista je taj Balkan jedno vrlo,vrlo,vrlo cudno mesto!

Prosto pitanje

pre 15 godina

Je l' može ovako?
Da naše Ministarstvo spoljnih poslova uputi Tirani zvaničan dopis u kojem ih prosto pitamo, da li je, po njihovom mišljenju, otcepljenje Kosova bilo LEGALNO ili ne? Uopšte ne ulazim u priču oko toga da li je to slučaj SUI GENERIS, niti šta bi Srbija sa 2 miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca; to su druga pitanja. Mene bi stvarno zanimalo da se Albanija i - što da ne? - SAD izjasne po ovom pitanju. Samo da kažu nama - i ostalom svetu - da li je otcepljenje Kosova bilo pravno utemeljeno.
Nema ljutnje.

Zift

pre 15 godina

Ankina prica o maloj i velikoj zemlji je klasicna zamena teza. Nije tebi Anka sledio progon jer si iz male zemlje, vec si iz zemlje koja nije smela da prizna Kosovo kao stari saveznik Srbije. '
A na stranu i to sto pripada rezimu koji je sve ovo i zapoceo kao najverniji saveznici SM.

Zoran ZR

pre 15 godina

Upravo tako, americka retorika...ne podnosimo se, radimo jedni drugima iza ledja, pljujemo se, i onda koristimo diplomatski recnik...njihove odluke nisu neprimerene, naprotiv, vrlo su primerene, mozemo reci i pozeljne i dobrodosle? I ta Srbija, stalno najgori u odeljenju...kec iz vladanja, petica iz ONO i DSZ (ali preko veze), ali izvodi najbolje ribe na matursko, pa nam svi zavide:)

Bojan Jankovic (DS)

pre 15 godina

Umesto da se postide i da se sakriju u misiju rupu do daljnjeg oni pametuju o postupcima Srbije. Podsecam da je Srbija samo odreagovala, i to sa punim pravom!

ja

pre 15 godina

Svaka cast ambasadoru Makedonije, na brzom povlacenju iz nase Srbije... a mogla bi da pozuri i gospodja iz Crne Gore... ali joj nesto ne ide, zar ne?!?!? Pa ne bi se ni meni islo u Podgoricu... zna i ona koliko je lepse u Beogradu...

Sara

pre 15 godina

Jasno mi je da su Makedonci bili pod pritiskom, sto SAD-a i EU, sto albanaca s kojima sede u Vladi, manje-vise cenim da je slicno i s Crnom Gorom. Istovremeno, verujem da je Makedoncima mnogo teze palo to sto su morali da urade, nego Crnogorcima.
Ipak, apsolutno podrzavam protivmeru Srbije. Razumem da nece promeniti nista, razume da je kosovska prica zavrsena, ali drzava Srbija duguje svojim gradjanima i medjunarodnom pravu, da makar insistira na donosenju odluke Medjunarodnog suda pravde, i da reaguje prema do juce "bratskim i jedinstvenim" republikama. Ponavljam, duguje nam toliko! Apsolutna podrska Tadicu i Jeremicu!

ja

pre 15 godina

Svaka cast ambasadoru Makedonije, na brzom povlacenju iz nase Srbije... a mogla bi da pozuri i gospodja iz Crne Gore... ali joj nesto ne ide, zar ne?!?!? Pa ne bi se ni meni islo u Podgoricu... zna i ona koliko je lepse u Beogradu...

Bojan Jankovic (DS)

pre 15 godina

Umesto da se postide i da se sakriju u misiju rupu do daljnjeg oni pametuju o postupcima Srbije. Podsecam da je Srbija samo odreagovala, i to sa punim pravom!

Sara

pre 15 godina

Jasno mi je da su Makedonci bili pod pritiskom, sto SAD-a i EU, sto albanaca s kojima sede u Vladi, manje-vise cenim da je slicno i s Crnom Gorom. Istovremeno, verujem da je Makedoncima mnogo teze palo to sto su morali da urade, nego Crnogorcima.
Ipak, apsolutno podrzavam protivmeru Srbije. Razumem da nece promeniti nista, razume da je kosovska prica zavrsena, ali drzava Srbija duguje svojim gradjanima i medjunarodnom pravu, da makar insistira na donosenju odluke Medjunarodnog suda pravde, i da reaguje prema do juce "bratskim i jedinstvenim" republikama. Ponavljam, duguje nam toliko! Apsolutna podrska Tadicu i Jeremicu!

Zoran ZR

pre 15 godina

Upravo tako, americka retorika...ne podnosimo se, radimo jedni drugima iza ledja, pljujemo se, i onda koristimo diplomatski recnik...njihove odluke nisu neprimerene, naprotiv, vrlo su primerene, mozemo reci i pozeljne i dobrodosle? I ta Srbija, stalno najgori u odeljenju...kec iz vladanja, petica iz ONO i DSZ (ali preko veze), ali izvodi najbolje ribe na matursko, pa nam svi zavide:)

Zift

pre 15 godina

Ankina prica o maloj i velikoj zemlji je klasicna zamena teza. Nije tebi Anka sledio progon jer si iz male zemlje, vec si iz zemlje koja nije smela da prizna Kosovo kao stari saveznik Srbije. '
A na stranu i to sto pripada rezimu koji je sve ovo i zapoceo kao najverniji saveznici SM.

boban,nis

pre 15 godina

I Crna Gora i Makedonija,za nas na dalje postoje isto kao i za Ameriku,samo na papiru. U Makedoniju cemo najverovatnije ici na onih sat vremena koliko nam treba da projurimo za Grcku, a u Crnu Goru ni toliko jer put ka njoj ne vodi nikud.

Goran

pre 15 godina

Neprimereno i ishitreno je Srbija dala sve od sebe da stvori Jugoslaviju 1918. godine, da bi kasnije izgubila svoj južni deo, koji se danas naziva BJR Makedonijom. Baš ishitreno, na svoju štetu. Današnji Makedonci nemaju ni trunke savesti da se prisete toga da su državu dobili stvaranjem Jugoslavije, koja je Srbiji de fakto oduzela njen južni deo. Srbija je u Jugoslaviji izgubila i druge svoje delove (temišvar sa oklinom je pripao Rumunije u zamenu za Bled i Bohinj, itd), a podnela je ogroman ratni teret, gubitak stanovništva i razaranja, što sa drugim narodima u toj Jugoslaviji nije bio slučaj. Neki su čak i ratovali protiv Srbije, na strani Nemačke i Austro-Ugarske. Danas se pominju interesi Crne Gore i Makedonije u rečima njihovih vodećih političara, dakle, ponovo traže svoj interes preko Srbije. Onda se javlja pitanje šta je sa interesima Srbije? Moralo bi se krenuti od toga, konačno. Diplomatska mera otkazivanja gostoprimstva ambasadorima Crne Gore i Makedonije je najblaža mera u ovom trenutku. Možda bi trebalo ići i dalje u merama: zabrana ulaska vodećim političarima (to isto radi USA) tih zemalja u Srbiju, blokiranje pokretne i nepokretne imovine u Srbiji tih političara i lica koji su bliski ili u rodbinskim vezama sa tim istim političarima, blokiranje njihovih računa u Srbiji, blokiranje pokretne i nepokretne imovine i licima iz Srbije koja su u vezi sa crnogorskim i makedonskim političarima i njihovom rodbinom.... Ima mnogo mera koje su iste takve primenjivane na Srbiji tokom proteklih godina, zašto Srbija da ne uzvrati istim takvim merama i pokuša da zaštiti svoje interese, kada ovi pominju da su priznali jedan deo teritorije države Srbije kao nezavisnu državu zbog vlastitih interesa.

Strah životu kalja obraz često

pre 15 godina

Dragi naši susedi, kada budete bar malo imali svoje ja, onda možete nekome da kažete "neprimereno i ishitreno". Uostalom to več možemo čuti od pojedinih ambasadora koje toliko poštujete i volite.

Стефан

pre 15 godina

Признавање ''независности'' Косова учињењено је о9.октобра,баш на онај исти дан када је витешки Краљ Александар зверски уморен у Марсеју. КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ У НАРОДУ НАЗИВАН ОСЛОБОДИОЦЕМ И ОСВЕТНИКОМ КОСОВА. Упалио је свеће у манастиру Дечани које је Кнегиња Милица завештала да их упали онај ко освети и ослободи Косово. Краљ Александар је прву светлост дана угледао управо у Црној Гори.

Milos

pre 15 godina

BJRM neka prvo resi pitanje svog imena i na taj nacin zaokruzi sopstveni suverenitet pa nek onda drzi lekcije drugima o tome sta je i kad primereno.

Zoran Lazarevski

pre 15 godina

Kosovo je realnost i sa tim Srbija treba da se suoci, i krene prema integrisanju u EU tamo gde joj je odavno bilo mesto. Crna Gora I Makedonija ce uvek biti bliski prijatelji Srbije ma koliko ovde neki to omalovazavaju. A to oko pritiska..ma dajte..pa vi ste svog Presednika ma kakav on bio, pod pritisak izrucili Hagu..i da nenabrajam ostale vase Ikone ..pa nisam dosad cuo i video da neko salje svog presednika u tudju zemlju da mu sude. Podjite u bolje sutra..kosovo niste izgubili sada zbog priznaja CG i Makedonije..kosovo ste izgubili davno pre toga.

kako to?

pre 15 godina

Ne razumem zasto mnogi misle da je Kosove "realnost" i da ga zato treba priznati. Gospodo, ako vam neko ukrade auto (a jos znate i ko je to uradio), da li cete priznati tu "realnost" i blagosloviti kradljivca, ili cete potegnuti razne mere? Takodje, da li bi vam se dopalo da vam komsije kazu:"pa sta sad, priznaj "realnost"?

nemanja

pre 15 godina

Sta je Srbija trebala da uradi? Da uputi cestitke sto priznajete terorizam kao oruzje i pokusaj stvaranje drzave u Srbiji? Odnosi sa Makedonijom i crnom gorom nikada nece biti isti..Pitanje je koliko su ovi korumpirani politicari para dobili da odrade ovako nesto...Zbogom crnogorci i makedonci uzivajte sa vasim prijatejima.Nas je to prijateljstvo skupo kostalo ...a VAS?

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Makedonija,sedi,jedan!
Pardon,BJRM!
Uostalom,priznali ste i Tajvan,sto povukoste priznanje,nije valjda da ste se bili "zeznuli"?:)
A sto se Crnogoraca tice necu ni da komentarisem,ni ove sto priznase Kosovo zbog koga su i oni sami bili bombardovani 1999-e,ni one koji ce da cekaju ponedeljak da bi manifestovali.Zaista je taj Balkan jedno vrlo,vrlo,vrlo cudno mesto!

rade

pre 15 godina

Vratiti Skoplju tamo gde ce ih navise zaboleti.

POvuci priznanje MAkedonije pod ustavnim imenom (Srbija je priynala Makedoniju pod tim imenom medju prvima). I priznati je pod imenom koje nosi u UN - Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija! To treba uraditi.

Pa Srbija se konfronirala sa Grcima koji su prema njoj ipak ima deset puta korektnijne ponasanje od Makedonaca.

Dakle, Jeremicu, "promjena imena". Nek ih malo zaboli.

vanco

pre 15 godina

Gospodo,
Hteo bih pitati Srbiju gde je bila kada su Srbi prodavali svoje posede i kuce za basnoslovne pare i devize u Kosovu? Albanci su bili pametni i imali strategiju sta treba raditi i u tome ce uspeti a isto ce se desiti i nama u Makedoniji na zalost. Trebamo puno uciti od njih i svi se ugledati na njih, dok oni stite jedne druge, mi (srbi, makedonci) cemo izvaditi oci i srce ako treba samo da napakostimo jedni drugima (da komsiji umre krava)
HVALA

Zoran

pre 15 godina

Srbi nazalost opet pokazuju da imaju kratko pamcenje ili da pamte samo sto im ide u prilog.

Drage komsije, evo par cinjenica koje zaboravljate:

Vi Srbi ste izgubli Kosovo, a ne mi Makedonci.

Srpski presednik je povukao srpsku vojsku sa Kosova, a ne Makedonski.

Vas presednik je sa gospodinom Micotakisom zagovrao "dobro susedske odnose", a ne nas, kao sto je normalno.

Kad se JNA povlacila, vadili su i stekere sa zidova. Nisu ostavili - NISTA. Za vojsku smo placali i mi Makedonci.

Makedonske delegacije su bile ponizavane kad su dolazile u Prohor Pcinjski. Razlog? Poznat samo SPC.

Makedonska Crkva - nepriznata od SPC. Razlog? Samo njima poznat.

Dobro bi bilo da se naljutite sami sebi za promenu. Tada cete mozda shvatiti da je Kosovo prvo izgubljeno od strane Srbije, pa posle priznato od strane Makedonije.

Priznanje je posledica problema, a ne njegov uzrok...

Sale exNS

pre 15 godina

Mislim da je idealno resenje uvesti vize za BJRM i Crnu Goru i to principu americkih.Prvo plate 50 dolara, onda daju otiske svih deset prstiju, OBAVEZNO garantno pismo, zatim svrha putovanja...
Naravno od svih predatih zahteva odobriti oko 15% viza.
Jedino gradjanima koji potvrde srpsko poreklo (krstenica Srpske pravoslavne crkve), dati vizu odmah i bez naknade.
Ipak smo mi za BJRM i Crnu Goru Amerika, a Beograd New York.

neon

pre 15 godina

Neprimerena mera? Srbija je, iako pod ogromnim pritiskom, Makedoniju i Makedonce priznala pod njenim ustavnim imenom. Iako mnogi Makedonci s pravom smatraju da je odnos Srba i Srbije u istoriji bio i dobar i los, ipak je jedino deo Makedonije koji je Srbija "dobila" 1912-e godine postao drzava. Na stranu problemi sa crkvom, to nije drzavna prica, Srbija nikad nije pravila problem Makedoniji. Sta vise, u njenom sukobu sa separatistima je nedvosmisleno stala na stranu Republike Makedonije. Razumem da je Makedonija u nezavidnoj poziciji, ali bar neka budu pristojni i izbacivanje njihovog ambasadora ne komentarisu - neka ih bude blam.
A od Crnogoraca - nista cudno...

Dejan MSc

pre 15 godina

Ja mislim da treba da iskoristimo priliku i da napravimo reformu odnosa sa crnom gorom. Dakle, crnogorce koji imaju crnogorski pasos treba tretirati kao strance, a politiku prema dodeli drzavljanstva treba podesiti tako da Srbija ima maksimalnu korist na duze staze.

realnost za realnost

pre 15 godina

Ako ćemo da teramo mak na konac, onda je realnost da je zvanično ime makedonije Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, te bi smo i mi tako trebali u svakodnevnoj komunikaciji da postupamo ili zbog dugačkog naziva da ih zovemo samo BJRM. Mi smo se po tom pitanju zamerili grcima jer smo ih priznali kao Republika Makedonija i tako ih i zovemo danas

Geger

pre 15 godina

Dragi Makedonci i Crnogorci, Kosovo je realnost, ali je i Srbija realnost. Vidim vi ste izabrali sta vam je vaznije. A ovi nasi, ako sad ne uvedu vize, ne znam kad ce?

delija

pre 15 godina

Kada je pre tri dana javni tuzilac iz Barija povukao optuznicu protiv Mila Djukanovica nije vise bilo nikakve dileme koji zadatak je Djukanovic dobio kao ni to da li ce ga izvrsiti. Ovime je pokazao i dokazao da nije nista drugo nego obican kriminalac jer je spreman na sve samo da spasi ili napuni svoju ...

isidora

pre 15 godina

Sjajno!!!! Samo napred, ministre! Napred, Srbijo! Jos samo da se zazidamo u piramidu i ovekovecimo ove nase faraone! Narocito je inteligentna izjava mladjanog ministra da cemo preduzeti jos neke mere prema izdajnickim , malim, jadnim zemljama koje su se usudile da priznaju realnost. Mi sasvim sigurno odosmo u mitologiju! Piramide i pesak... Jos ako je zivi pesak.... Ministre, hvala VAM za ovo mesto u istoriji. Pozdravio vas g.Milosevic....Od sveg srca....

Sasha

pre 15 godina

Napolje sa tim marionetama i neprijateljima Srbije.. sto pre.. neka vojvodicka brine o svom baru, a ne o nasoj srbiji.. Oni su nasi neprijatelji, to je moj stav..

Aleksandar

pre 15 godina

Bez ikakvog proglasavanja, zabraniti ulaz svim MAK i MNE funkcionerima i blokirati im racune u bankama. Diskretno poslati spisak pogranicnim organima, a javno tvrditi da se nista neuobicajeno ne desava.

Nina

pre 15 godina

Status Kosova mi je jasan ko dan, ali ove dve banana-republike...
Kažu, ne može srpski predsednik na Kosovo.
A ja kažem - njihov premijer ne može u svojoj zemlji da ide u toalet bez 20 čuvara!

MKD

pre 15 godina

Cestitam na merama vlade Srbije koja je isto tako naravno proterala i ambasadore SAD, Nemačke, Britanije, ... , Hrvatske, Bugarske, Mađarske. Vidi se da odluka pociva na principima.Ili nije baš tako?Ali hajde treba naći krivca za domaću upotrebu i pokazati prstom da su C.Gora i Makedonija krivci za izgubljeno Kosovo.Ne,ne,nikako to nije srpska politika zadnjih 20-tak godina. Ma ni slučajno!

Orbit

pre 15 godina

Nama nema blizih naroda i boljih suseda od Makedonaca i Crnogoraca, gledano istorijski, etnicki, kulturoloski i kako god hocete. Mi sa njima treba da gajimo najbolje prijateljske i dobrosusedske odnose saveznistva i saradnje na svakom polju. A sta se radi umesto toga? Jeremic proteruje njihove ambasadore kao da su kuzni. Tako se ne radi. Hitler nije proterao Britanskog ambasadora, te ce nekakav Jeremic Crnogorskog i Makedonskog. "Neprimereno" i "ishitreno" su eufemizmi za katastrofalno lose (po Srpski narod i drzavu) odluke Jeremica i njegovo bahato, nadobudno divljanje bez kontrole i mere. Da ima casti i obraza, prvo prema svom, a onda i prema susednim narodima, on bi ponistio te sramne odluke, izvinio se, a potom podneo momentalnu neopozivu ostavku, jer on za ovaj posao koji "obavlja" - NIJE. Mozemo da zmurimo pred cinjenicama dok ne oslepimo potpuno, ali nista nam ne daje za pravo da druge primoravamo da zrtvuju sopstvene narode i buducnost zarad naseg autizma i shizofrenije. Jeremicu, preterao si - crveni karton za tebe!

grk

pre 15 godina

...Hteo bih da podsetim srpsku javnost da je vlada SRJ 1991 PRVA priznala tkz "Republiku Makedoniju' tim imenom.Nakon 16 god oni priznali Kosovo.Toliko od mene,znajte da GRCKA TO NIKADA NECE URADITI,iako to bilo koja nasa vlada uradi imace veoma ozbiljnih problema sa grckim narodom jer bi onda indirektno na ovaj nacin priznali bismo i okupirani deo Kipra...pozdrav!

Starac

pre 15 godina

Kada pricamo o danasnjem prijateljstvu Makedonaca prema Srbima, da li se neko nekada zapitao zasto vecina Makedonaca kada prica Srpski, prica sa zagrebackim akcentom? Pa zato sto su svi studirali u Hrvatskoj, i usput poprimili tamosnje politicko ucenje, koje svi znamo kakvo je.
Dakle, ako hocemo dugorocne politicke uspehe u regionu, treba svima iz Crne Gore, Makedonije, BiH (RS se podrazumeva) omoguciti skolovanje po najpovoljnijim mogucim uslovima, dati dvojno drzavljanstvo i sve moguce povlastice. Tako ce nasa braca imati interes da se druze sa nama i u buducnosti necemo morati da brinemo da li ce da nam urade ovo ili ono iza ledja.
Istovremeno, naravno najostrije diplomatske, politicke i ekonomske mere prema nosiocima vlasti u doticnim drzavama.
Za dvadeset godina bi imali sasvim drugaciju sliku.
I jos nesto. Naravno da necemo da proteramo US, UK, Nemackog ili kojeg vec ambasadora. I naravno da cemo da proteramo ambasadora Crne Gore i Makedoonije. Pa nije ni Mirko vise budala, da ratuje sa celim svetom. Sagni se gde moras, nagazi gde treba, pusti gde ti je korisno. DOKLE BRE VISE DA NAM SVI SOLE PAMET !!!!!

Boban

pre 15 godina

Srbija zaboravila da je cekala citavih 4 godina (do 1995) da prizna Makedoniju kao nezavisnu drzavu. Negira Makedonsku pravoslavnu crkvu.

I sta sad da se i mi malo ljutimo a?

Super_Serb

pre 15 godina

Nas problem je sto smo previse blagi prema zemljama koje su priznale Kosovo. Razumljivo je da protiv velikih sila nemozemo mnogo toga da uradimo ali bar sa zemljama u regionu...
Treba na ekonomskom planu nesto da uradimo nema mnogo vajde od povlacenja ambasadora

GuC

pre 15 godina

Citam i ne mogu da verujem!! Pa sta je sa vama, makedonija i Crna Gora su suverene drzave, imaju oni svojih problema i resavaju ih onako kako njihovi drzavni organi misle da treba. Ko ste sad vi da ih prozivate za "neveru", primecujete li ostatke hegemonistickog mentaliteta u vasim mislima???
Da li bi ste vi njih pitali da je situacija obrnuta, naravno da bi rekli da ste suvereni u svom odlucivanju.
... strasno primitivna i histericna odluka nase takozvane diplomatije!

KAJMAKCALAN

pre 15 godina

Ne opravdavam proterivanje ambasadora jer smatram da Srbija od toga nece imati ama bas nikakve koristi. Mislim tj. nadam se da je i ovo priznavanje Kosova od strane Crne Gore i Makedonije poucno za ovaj nas narod. Da se malo otrezni i sabere. Da prepozna svoj nacionalni interes ako je za to uopste sposoban i da shvati vec jednom da nema vise bratstva i jedinstva niti ga je ikada bilo na ovim prostorima, bar ne onog iskrenog. Da pocne da gleda svoj i samo svoj interes. Da prestane da se bavi drugima vise nego sobom. Da na primer ne procenjuje koliko stete imaju gradjani Srbije od npr. studiranja crnogorskih drzavljana o trosku budzeta Rep.Srbije. - sada. To je trebalo mnogo ranije da se uradi i da za to neko odgovara, da se objasni DRZAVLJANIMA Srbije kakve oni konkretne koristi imaju od toga (verovatno takse koje moraju da placaju na ulasku u CG) . Kada se to radi sada posle priznavanja to onda izgleda kao najjeftiniji, obicni revansizam. Ali ta nemoc nase zemlje i nasih kvazipatriotski nastrojenih politicara ogranicenih na vlastitu dobit, predstavlja uzrok svim nasim problemima. Dovoljno je otici i pogledati na sta lici spomen obelezje na Kajmakcalanu (nas ministar inostranih poslova smem da se kladim u to da pojma nema sta se tamo i desilo) pa da bude jasno koliko mi postujemo sami sebe. Ali cemo zato svi zdusno sada da podsecamo Makedoniju, da tog Kajmakcalana nije bilo, da najverovatnije ne bi ni postojali kao drzava, narod itd. U se i usvoje kljuse.

M

pre 15 godina

Samo jedan istorijski podatak.
Posle balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, usavsi u okviru Srbije u nove juznoslovenske drzave( K SHS, FNRJ, SFRJ), za razliku od ostale dve makedonske oblasti(bugarski i grcki deo, gde su svi Makedonci do danas bili asimilirani), danasanja BJRM je i stekla uslove svoje drzavnosti.
Da rezimiram. Da se ta velikodusnost Srbije nije desila danas nebi ni postojala medjunarodno priznata BJRM, pa nebi bilo makednoske vlade koja bi priznala kao nezavisnu juznu srpsku pokrajinu.

Ivica

pre 15 godina

Stvarno mi je priznanje Kosova tesko palo, i ja vas podrzavam u protivmere kao proteravanje ambasadora, ali pod uslovom da ste proterali svih 50 ambasadora zemalja koji su to uradili pre Makedonije i Crne Gore

aleksandar

pre 15 godina

Mora da je laknulo predsednicima i vladama ove dve zemlje kada je njihove pozive pozdravila zvanicna Tirana. Oni su pravi barometar za druge da odluce sta je dobro a sta ne. Svaka cast.

sasa

pre 15 godina

Ne slazem se sto je moja drzava Makedonija priznala Kosovo, time smo priznali politiku nasilja i menjanje granice silom. Zao mi je, i mislim da ce nam se slicna situacija i nama dogoditi.
Ali, isto se ne slazem sa komentarima da smo mi Makedonci "prodali" Srbe. Srbija je imala sansu da se bori za Kosovo dekadama unazad, a i 1999 godine. A koliko se mi slazemo sa Srbima za ono sto se dogadja na Kosovu, samo se setite da tokom protesta zbog NATO bombardiranja Srbija Americka Ambasada u Skoplju je bila jedina u svetu - spaljena.

Srbin

pre 15 godina

Mene sramota od kolicine gneva koji dolazi iz Srbije prema Crnoj Gori. Koliko god mi ne voleli cinjenicu da je CG priznala Kosovo treba razumeti da je ta ista CG dala glas u SB UN za predlog Srbije. Niko im nije hvala rekao za to. Ista ta CG je bila bombardovana od NATO-a zbog Kosova i politike koju je Beograd vodio na Kosovu. Danas nazalost politicari u koje sam imao nade (Tadic i Jeremic) koriste staru taktiki "Drzte lopova!" da bi prstom upirali u CG kao maltene najveceg krivca za Kosovo.
Nazalost, braco, problem Kosova je puno stariji. Problem je dugo godina ignorisan, onda intenziviran losom inacionalistickom politikom Milosevica i sledbenika koji ne samo da su pogorsali stanje na Kosovu nego odigrali kljucnu ulogu u raspadu SFRJ i proveli Srbiju kroz mnoge gradjanske ratove u kojima "nismo ucestvovali". Najgore od svega je sto posle pada Milosevica, nove vlasti nisu ucinile NISTA po pitanju kosovskog pitajna. Stekao se cak utisak da Kostunica i Velja i slicni namerono odugovlace napeto nereseno stanje uz poznatu retoriku "Kosovo je nase", ali mi necemo nista uraditi po tom pitanju dok Kosovo de fakto nije bilo nase od potpisa u Kumanovu 1999-e. Ignorancija sprksih politicara posle pada Milosevica (nekih 8 godina sada) je isla u prilog separaciji Kosovu i tu smo gde smo.
Kao sto neki ovde spekulisu sa ciframa tipa 80% gradjana Crne Gore su protiv odluke vlade CG, ja cu biti slobodan da spekulisem da bar 50% gradjana Srbije smatra da je Kosovo odavno izgubljeno, i da ne treba da gubimo energiju u konfliktima nego da se fokusriamo na ekonomski progres i postanemo normalna a ne konfliktna drzava. Kosovski problem se moze resavati na razne nacine. Deo resenja definitivno treba da bude dijalog Beograd-Pristina, a ne neki medjunarodni sudovi. Deo resenja treba da bude i predlog ugovora koji definise odnose Kosova i Srbije, mozda i neke uzajamne povlastice i saradnju... te zajednicki ulazak u EU cime bi granice izmedju Kosova i Srbije bez Kosova nestale. Nazalost, bojim se da ce i jedna i druga strana odrzavati konflikt i "situaciju" jel im to omogucava da drze apsolutnu vlast i optuzuju nekog drugog. Razocarenje moje u Jeremica posle uspeha u SB UN je ogromno zbog tipicno Milosevicevsko-Seseljevsko-Koscunicivskog sistema "krivite Djukanovica za sve", a time se zaboravlja ko je sta radio u proteklih 8 ili 20-30 godina... Srbija je nazalost pala na testu konzistentnosti. Prema Nemcima, Amerikancima, Englezima, Hrvatskoj, Sloveniji na jedan nacin, prema CG i Makedoniji na drugi. Po meni je tu ambasadorka CG u pravu. Srbija je trebala sacuvati obraz i nezadovoljstvo iskazati na drugi nacin a ne na nacin kako to rade Severna Koreja, Iran, i slicne zemlje.

aleksa

pre 15 godina

Kosovo je priznala Vlada. Ako su toliko hrabri, zasto nije ovo islo na referendum. Ovim zelim da kazem da makedonski narod nije bio za to a to je velika razlika.Vlada se menja a narod NE. Pozdrav srpskom narodu. Procice i ovo kao i puno drugih odluka, jer vjerujem u pravdu...

toni,skopje

pre 15 godina

Ja ne mislim da Srbija i Makedonija sada treba da budu u jako losim odnosima. Bice malo vatre i psovki ali to je sve.
Ipak, mislim da je Makedonija uradila dobar potez jer smo mi drzava mimo Srbije i moramo voditi racuna o 33% Albanaca u zemlji.
A moram da istaknem da Srbi moraju da se odreknu sna o velikoj Srbiji. Vasi radiklai nas zovu juznom Srbijom i to im je u programu a osvoje 35% na izbore. Mi smo za mnoge Srbe Srbi sa manom u govoru.
Nije ni cudo sto imamo bolje odnose sa Hrvatskom i sto sam i ja prije 7 godina zavrsio politicke znanosti u Zagrebu a ne u Beogradu.
Mislite o tome kako se odnosite preme susedima i kako ih sve vredjate u poslednjih 18 godina.
Tada ce i vama i nama biti bolje.

LJULJZIM

pre 15 godina

Dobar dan dobri ljudi.Ovim lizemerstvom vlada srbije pokazuje svoje pravo lice. Nema metar dve mere za jedne jednu za druge drugu neka se teraju ambasadori ali redom kako je ko prizao kosovo nek se pakuje i kuci. Ministru Jeremicu bih postavio pitanje da objasni sta ce sa 2 miliona albanaca da uradi ako ih vrati u srbiju???? nije mi stvarno jasno, hvala lepo.W

Dembabaden

pre 15 godina

sada se Srbi ponasaju prema americi isto kao Arapi i Kinezi.
Kad ne mogu da emigriraju u Americi, onda su protiv Amerike. Amerika uzrok nestabilnosti u Balkanu, nije valjda, zar nije nebeski narod zakuvao jos odavno Balkansku corbu, koristili previse vatre i eto, na kraju je corba izgorela.

sve_i_niko

pre 15 godina

''Neprimereno i ishitreno'', kaže se u saopštenju MIP-a BJRM...
Po toj logici i Srbija je osamostaljivanjem BJRM istupila ''neprimireno i ishitreno'' kada je jedina priznala BJRM pod njenim ustavnim imenom.
E, sad bi trebalo da u ''cilju evropskih integracija'' prizna našeg suseda onako kako je priznaje cela EU...dakle u svrhu integracija, a ne protiv bilo koga da donese tu odluku.

Stefan,MKD

pre 15 godina

ma sve je to u redu nama netrebaju vize na Srbiju niti vama za Makedoniju imate pravu na protivmere nisam ni ja zadovoljan sto smo priznali Kosovo...ono sto me ljuti je da su ovakve mere ne primeneti prema onima koju su vam uzeli Kosovo...Amerikanci,Francuzi,Germanci a jos vise me interesuje dali i Albanski ambasador je persona non grata u SRB???u svakom slucaju preostra mera, ako ste mislili da cete time vratiti Kosovo onda je u redu ali ne vidim kako ova mera bi pomogla....sve mi se cini da vise radi emocije nego pameti..

Prosto pitanje

pre 15 godina

Je l' može ovako?
Da naše Ministarstvo spoljnih poslova uputi Tirani zvaničan dopis u kojem ih prosto pitamo, da li je, po njihovom mišljenju, otcepljenje Kosova bilo LEGALNO ili ne? Uopšte ne ulazim u priču oko toga da li je to slučaj SUI GENERIS, niti šta bi Srbija sa 2 miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca; to su druga pitanja. Mene bi stvarno zanimalo da se Albanija i - što da ne? - SAD izjasne po ovom pitanju. Samo da kažu nama - i ostalom svetu - da li je otcepljenje Kosova bilo pravno utemeljeno.
Nema ljutnje.

Agim

pre 15 godina

Kad procitam ovakve izjave ,pomislim na neka stara prosla vremena:"Domaci i strani neprijatelji"... Unosenje paranoje posebno kod mlade generacije, nije dobra stvar. Po mom misljenju?

Demokrata

pre 15 godina

Sramota je sta Srbija radi !
Proterivanja!
Gospodo politicari/alo/21 vek !
Realnost je da mi ne priznajemo realnost da danas svako gleda svoj interes a mi i dalje jurisamo na vetrenjace !
Naravno da je priznavanje nepravedno ali ovakve reakcije "ozbiljne vlade '

milan

pre 15 godina

Sve drzave ex Jugoslavije osim Slovenije su banana drzave. Nisu to samo Makedonija i Crna Gora. I Srbije je klasican primer zavisne drzave koja ne kroji svoju politiku.
Ali tako je zbog katastrofalne politike devedesetih godina kada smo izgubili svaki kredibilitet. Djindjic je nesto pokrenuo ali je ubrzo ubijen.
Banana smo mi i to velika!

Ivan Bogdanovic

pre 15 godina

Izabrani momenat priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je vrlo neugodan za Srbiju. Reakcija/koprcanje Srbije u ovom trenutku je komicno i sluzi za podsmeh u regionu. Pravi put za Srbiju je rad na Sebi i borba za sopstvene interese. Kada se Srbija sredi iznutra i postane uspesna/efikasna zemlja, bice u prilici da vise utice na ponasanje svojih suseda. U zavisnosti od politicke elite Srbija moze postati uspesna zemlja u sledecih nekoliko godina, a moze i nikada. Kada Srbija postane to sto treba (i moze) da bude, imace puno vise mogucnosti da sprovede svoj interes i bude shvacena ozbiljnije od strane svojih suseda.

Aleksandar

pre 15 godina

Ako je istina sto mnogi ovde navode da se vecina Makedonaca i Crnogoraca ne slaze sa priznavanjem Kosova, onda se ja slazem i sa proterivanjem ambasadora, i sa uvodjenjem viza i sa svim ostalim ludackim idejama. Ako vecina gradjana Crne Gore i Makedonije doista misli da Kosovo treba ostati u Srbiji, svakako ne misle dobro Srbiji.

Nikola

pre 15 godina

Crna Gora možda i nije morala da prihvati nezavisnost Kosova, mada je Đukanović do te mere upleten u antijugoslovensko čišćenje Crne Gore i ekonomsko-političke mahinacije pod patronatom SAD i Albanije, i na svoju ogromnu korist, naravno, da ne može sad nikud, osim da sluša svoje mentore. Crna Gora se razvija ekonomski od nezavisnosti, država se okreće evropskim integracijama, ali na račun nacionalne samostalnosti i sopstvenog odlučivanja. Onaj ko hoće da razmišlja setiće se kojim putem je Crna Gora išla od promene vladajućeg lobija i u kojoj meri je kod njih jačala albanska veza i prljavi prekogranični poslovi. Problem je samo kada se razmišlja iz patriotsko-istorijskog ugla, odnosno kada običan Crnogorac, poznavajući istoriju i balkanske procese i odnose naroda, pokuša da razume odluku vlade Crne Gore i nikako mu to ne uspeva. Đukanović je odavno zarad finansijskog prosperiteta zaboravio na bilo kakva patriotsko-religiozno-istorijska gledišta, a za određeni deo tog prosperiteta k njemu se okrenula svita koja danas čini vladu. Možda su i izabrali pravi put, ko zna. Zavisi koliko su svi Crnogorci u stanju da razmišljaju kao njihov premijer.

Što se tiče Makedonije, prilikom optuživanja njihove vlade, svi moraju uzeti u obzir kakve probleme tek oni imaju sa Albancima. Pola države im je albanizovano, a građanski rat iz 2001. je veštački prekinut. Verujte, u svakom trenutku se može ponovo zakuvati. Nema dole mira, osim prividnog, a pošto im se ne ratuje, Kosovo je došlo kao idealan vid trgovine u cilju takvog mira. Vi nama priznajte Kosovo, a mi se nećemo buniti i praviti Veliku Albaniju, barem ne u bliskoj budućnosti. Naravno da većina građana u Makedoniji oseća bliskost sa Srbijom pre nego sa Albanijom ili Kosovom, ali imaju oni svojih problema i zašto bi pravili sebi još jedan? Ne verujem da bismo im mi baš pomogli u borbi protiv albanskih separatista... već bismo to samo upotrebili za obnavljanje fokusa na albanski problem na Balkanu.

Na kraju, odluke vlada treba osuditi, ali ne treba ići na drastične mere. Mi smo svoje rekli, borićemo se za Kosovo, ali ne na svoju štetu - ekonomskim blokadama, mržnjom prema nama bliskim narodima, već diplomatskim notama i odlukama.

ivan

pre 15 godina

... nikad na ovaj način nećemo biti prijatelji a nije da ne možemo, treba samo imati više takta. Ne možemo biti prijatelji ako samo jedna strana podnosi žrtve.

davor

pre 15 godina

Ta priznanja su iznudjena, i to je veoma vidljivo.
Srbija treba da im vrati protivmjerama, ali najvjerovatnije od toga neće biti ništa, i ove rekcije srpskih funkcionerčića su samo priče za narod.

ljuan

pre 15 godina

zamislite sad kao kontra odgovor za srbiju da makedonija uskrati pravo na saobracaj teretnih vozila srpskim transporterima,
mislim da imaju pravo na to makedonci
klin se klinom vadi?

Mordax.

pre 15 godina

"Prinudni odmor" crnogorskog i makedonskog ambasadora ce sigurno trajati MNOGO KRACE nego prinudni odmori srpskih ambasadora,koji su pozvani NA KONSULTACIJE u Beograd prije nesto vise od 6.mjeseca.

danijel

pre 15 godina

kako bi makedonija ili crna gora reagovali, da je npr kosovo, bilo u sastavu njihovih drzava i da je srbija priznala taj njihov deo teritorije, kao suverenu drzavu? mozda je bilo ishitreno izbacivanje ambasadora makedonije i crne gore a mozda i nije, necu dalje da ulazim u to, niti kako koja realnosti izgleda, samo jedno je jasno, da mi srbi moramo sami sebi da se okrenemo i samo da verujemo u sebe i da svoju zemlju izgradimo i ojacamo i da shvatimo da bratstva nema vise a niti ga je izgleda i bilo u bivsoj sfrj.svako gleda svoj interes, pa cak mu je i svejedno sto ce da izgubi obraz i cast, svejedno mu je sto nema svoj stav i svoju reci i stoji iza toga. nego igra kao sto drugi svira.

Jovica

pre 15 godina

Jedini odgovor: Svaki student iz inostranstva treba da plati stipendiranje u ovoj zemlji, zasto bi nasa deca bila samofinansirajuca a oni uzivali blagodete domova, menzi i dr. Nije dovoljno reci Srbin sam nego to dokazati i drzavljanstvom.

kanarinac

pre 15 godina

Izgleda da je neko dobio oprost grehova, ali to je moralo da se plati. Ovi drugi hoce u NATO a i to mora da se plati...eto razloga zasto su to uradili. A sto se nas tice i mi moramo da nekom naplatimo nesto, valjda?

Dragan, Beogradski Makedonac

pre 15 godina

Nikola Pasic, Koca Fotic, Branislav Nusic, Mihajlo Pupin, Pop Stojan, Konda Vojvoda, Cincar Markovic.... i mnogi drugi znani i neznani Cincari i Makedonci iz Makedonije ugradili su svoje zivote i delo u temelje moderne srpske drzave. Kada mladjani ministar inostranih dela koji je trebao negde prvo da zavrsi pripravnicki staz pa da onda nesto radi spozna to, valjda ce se posramiti.

poli

pre 15 godina

CG opozicija čeka poneđeljak za proteste, čekaju organizaciju iz Beograda...sve je ovo jad, Balkan je zapravo Mordor.
eviva Novi Zeland

petar

pre 15 godina

Visoki funkioner crnogorske DPS veceras je izjavio : Crne, žute, plave, crvene liste, sve to je slično politici žigosanja naroda pre 50 godina. Šta to znači?! Treba li da prekinemo ekonomske odnose?! Pa, u Crnoj Gori ima 60.000 vikendica, čiji su vlasnici Srbi. Odlično, neka ih oni zaključaju, a mi ćemo se s tim praznim stanovima već nekako snaći. Hoćemo li da zatvorimo trgovinski centar Miroslava Miškovića, da zabranimo Srbiji izlaz na Barsku luku, da stopiramo Koridor 10? Ako je kupovina palmi i žirafa budućnost srpske privrede, samo napred.

jipi

pre 15 godina

Srbija izvozi godisnje oko 200mln eura robe samo na Kosovo. Ako sa Kosovarima nece da prekinu ekonomsku saradnju pa nece ni s Makedoncima ni s Crnogorcima

nikica

pre 15 godina

...Srbija je svojom politikom odnosno diskriminatorskom politikom sama izgubila taj deo bivse pokrajine i tu je sva istina o razlozima koje je svet , barem onaj napredni vec prihvatio za konacni status . Dakle razloge za taj cin treba traziti kod nas samih i ne uvek optuzivati susede kad priznaju opcu realnost na nasim prostorima .

Zoran Lazarevski

pre 15 godina

Kosovo je realnost i sa tim Srbija treba da se suoci, i krene prema integrisanju u EU tamo gde joj je odavno bilo mesto. Crna Gora I Makedonija ce uvek biti bliski prijatelji Srbije ma koliko ovde neki to omalovazavaju. A to oko pritiska..ma dajte..pa vi ste svog Presednika ma kakav on bio, pod pritisak izrucili Hagu..i da nenabrajam ostale vase Ikone ..pa nisam dosad cuo i video da neko salje svog presednika u tudju zemlju da mu sude. Podjite u bolje sutra..kosovo niste izgubili sada zbog priznaja CG i Makedonije..kosovo ste izgubili davno pre toga.

isidora

pre 15 godina

Sjajno!!!! Samo napred, ministre! Napred, Srbijo! Jos samo da se zazidamo u piramidu i ovekovecimo ove nase faraone! Narocito je inteligentna izjava mladjanog ministra da cemo preduzeti jos neke mere prema izdajnickim , malim, jadnim zemljama koje su se usudile da priznaju realnost. Mi sasvim sigurno odosmo u mitologiju! Piramide i pesak... Jos ako je zivi pesak.... Ministre, hvala VAM za ovo mesto u istoriji. Pozdravio vas g.Milosevic....Od sveg srca....

Zoran

pre 15 godina

Srbi nazalost opet pokazuju da imaju kratko pamcenje ili da pamte samo sto im ide u prilog.

Drage komsije, evo par cinjenica koje zaboravljate:

Vi Srbi ste izgubli Kosovo, a ne mi Makedonci.

Srpski presednik je povukao srpsku vojsku sa Kosova, a ne Makedonski.

Vas presednik je sa gospodinom Micotakisom zagovrao "dobro susedske odnose", a ne nas, kao sto je normalno.

Kad se JNA povlacila, vadili su i stekere sa zidova. Nisu ostavili - NISTA. Za vojsku smo placali i mi Makedonci.

Makedonske delegacije su bile ponizavane kad su dolazile u Prohor Pcinjski. Razlog? Poznat samo SPC.

Makedonska Crkva - nepriznata od SPC. Razlog? Samo njima poznat.

Dobro bi bilo da se naljutite sami sebi za promenu. Tada cete mozda shvatiti da je Kosovo prvo izgubljeno od strane Srbije, pa posle priznato od strane Makedonije.

Priznanje je posledica problema, a ne njegov uzrok...

ja

pre 15 godina

Svaka cast ambasadoru Makedonije, na brzom povlacenju iz nase Srbije... a mogla bi da pozuri i gospodja iz Crne Gore... ali joj nesto ne ide, zar ne?!?!? Pa ne bi se ni meni islo u Podgoricu... zna i ona koliko je lepse u Beogradu...

Orbit

pre 15 godina

Nama nema blizih naroda i boljih suseda od Makedonaca i Crnogoraca, gledano istorijski, etnicki, kulturoloski i kako god hocete. Mi sa njima treba da gajimo najbolje prijateljske i dobrosusedske odnose saveznistva i saradnje na svakom polju. A sta se radi umesto toga? Jeremic proteruje njihove ambasadore kao da su kuzni. Tako se ne radi. Hitler nije proterao Britanskog ambasadora, te ce nekakav Jeremic Crnogorskog i Makedonskog. "Neprimereno" i "ishitreno" su eufemizmi za katastrofalno lose (po Srpski narod i drzavu) odluke Jeremica i njegovo bahato, nadobudno divljanje bez kontrole i mere. Da ima casti i obraza, prvo prema svom, a onda i prema susednim narodima, on bi ponistio te sramne odluke, izvinio se, a potom podneo momentalnu neopozivu ostavku, jer on za ovaj posao koji "obavlja" - NIJE. Mozemo da zmurimo pred cinjenicama dok ne oslepimo potpuno, ali nista nam ne daje za pravo da druge primoravamo da zrtvuju sopstvene narode i buducnost zarad naseg autizma i shizofrenije. Jeremicu, preterao si - crveni karton za tebe!

Demokrata

pre 15 godina

Sramota je sta Srbija radi !
Proterivanja!
Gospodo politicari/alo/21 vek !
Realnost je da mi ne priznajemo realnost da danas svako gleda svoj interes a mi i dalje jurisamo na vetrenjace !
Naravno da je priznavanje nepravedno ali ovakve reakcije "ozbiljne vlade '

GuC

pre 15 godina

Citam i ne mogu da verujem!! Pa sta je sa vama, makedonija i Crna Gora su suverene drzave, imaju oni svojih problema i resavaju ih onako kako njihovi drzavni organi misle da treba. Ko ste sad vi da ih prozivate za "neveru", primecujete li ostatke hegemonistickog mentaliteta u vasim mislima???
Da li bi ste vi njih pitali da je situacija obrnuta, naravno da bi rekli da ste suvereni u svom odlucivanju.
... strasno primitivna i histericna odluka nase takozvane diplomatije!

LJULJZIM

pre 15 godina

Dobar dan dobri ljudi.Ovim lizemerstvom vlada srbije pokazuje svoje pravo lice. Nema metar dve mere za jedne jednu za druge drugu neka se teraju ambasadori ali redom kako je ko prizao kosovo nek se pakuje i kuci. Ministru Jeremicu bih postavio pitanje da objasni sta ce sa 2 miliona albanaca da uradi ako ih vrati u srbiju???? nije mi stvarno jasno, hvala lepo.W

Srbin

pre 15 godina

Mene sramota od kolicine gneva koji dolazi iz Srbije prema Crnoj Gori. Koliko god mi ne voleli cinjenicu da je CG priznala Kosovo treba razumeti da je ta ista CG dala glas u SB UN za predlog Srbije. Niko im nije hvala rekao za to. Ista ta CG je bila bombardovana od NATO-a zbog Kosova i politike koju je Beograd vodio na Kosovu. Danas nazalost politicari u koje sam imao nade (Tadic i Jeremic) koriste staru taktiki "Drzte lopova!" da bi prstom upirali u CG kao maltene najveceg krivca za Kosovo.
Nazalost, braco, problem Kosova je puno stariji. Problem je dugo godina ignorisan, onda intenziviran losom inacionalistickom politikom Milosevica i sledbenika koji ne samo da su pogorsali stanje na Kosovu nego odigrali kljucnu ulogu u raspadu SFRJ i proveli Srbiju kroz mnoge gradjanske ratove u kojima "nismo ucestvovali". Najgore od svega je sto posle pada Milosevica, nove vlasti nisu ucinile NISTA po pitanju kosovskog pitajna. Stekao se cak utisak da Kostunica i Velja i slicni namerono odugovlace napeto nereseno stanje uz poznatu retoriku "Kosovo je nase", ali mi necemo nista uraditi po tom pitanju dok Kosovo de fakto nije bilo nase od potpisa u Kumanovu 1999-e. Ignorancija sprksih politicara posle pada Milosevica (nekih 8 godina sada) je isla u prilog separaciji Kosovu i tu smo gde smo.
Kao sto neki ovde spekulisu sa ciframa tipa 80% gradjana Crne Gore su protiv odluke vlade CG, ja cu biti slobodan da spekulisem da bar 50% gradjana Srbije smatra da je Kosovo odavno izgubljeno, i da ne treba da gubimo energiju u konfliktima nego da se fokusriamo na ekonomski progres i postanemo normalna a ne konfliktna drzava. Kosovski problem se moze resavati na razne nacine. Deo resenja definitivno treba da bude dijalog Beograd-Pristina, a ne neki medjunarodni sudovi. Deo resenja treba da bude i predlog ugovora koji definise odnose Kosova i Srbije, mozda i neke uzajamne povlastice i saradnju... te zajednicki ulazak u EU cime bi granice izmedju Kosova i Srbije bez Kosova nestale. Nazalost, bojim se da ce i jedna i druga strana odrzavati konflikt i "situaciju" jel im to omogucava da drze apsolutnu vlast i optuzuju nekog drugog. Razocarenje moje u Jeremica posle uspeha u SB UN je ogromno zbog tipicno Milosevicevsko-Seseljevsko-Koscunicivskog sistema "krivite Djukanovica za sve", a time se zaboravlja ko je sta radio u proteklih 8 ili 20-30 godina... Srbija je nazalost pala na testu konzistentnosti. Prema Nemcima, Amerikancima, Englezima, Hrvatskoj, Sloveniji na jedan nacin, prema CG i Makedoniji na drugi. Po meni je tu ambasadorka CG u pravu. Srbija je trebala sacuvati obraz i nezadovoljstvo iskazati na drugi nacin a ne na nacin kako to rade Severna Koreja, Iran, i slicne zemlje.

vanco

pre 15 godina

Gospodo,
Hteo bih pitati Srbiju gde je bila kada su Srbi prodavali svoje posede i kuce za basnoslovne pare i devize u Kosovu? Albanci su bili pametni i imali strategiju sta treba raditi i u tome ce uspeti a isto ce se desiti i nama u Makedoniji na zalost. Trebamo puno uciti od njih i svi se ugledati na njih, dok oni stite jedne druge, mi (srbi, makedonci) cemo izvaditi oci i srce ako treba samo da napakostimo jedni drugima (da komsiji umre krava)
HVALA

Boban

pre 15 godina

Srbija zaboravila da je cekala citavih 4 godina (do 1995) da prizna Makedoniju kao nezavisnu drzavu. Negira Makedonsku pravoslavnu crkvu.

I sta sad da se i mi malo ljutimo a?

Bojan Jankovic (DS)

pre 15 godina

Umesto da se postide i da se sakriju u misiju rupu do daljnjeg oni pametuju o postupcima Srbije. Podsecam da je Srbija samo odreagovala, i to sa punim pravom!

MKD

pre 15 godina

Cestitam na merama vlade Srbije koja je isto tako naravno proterala i ambasadore SAD, Nemačke, Britanije, ... , Hrvatske, Bugarske, Mađarske. Vidi se da odluka pociva na principima.Ili nije baš tako?Ali hajde treba naći krivca za domaću upotrebu i pokazati prstom da su C.Gora i Makedonija krivci za izgubljeno Kosovo.Ne,ne,nikako to nije srpska politika zadnjih 20-tak godina. Ma ni slučajno!

toni,skopje

pre 15 godina

Ja ne mislim da Srbija i Makedonija sada treba da budu u jako losim odnosima. Bice malo vatre i psovki ali to je sve.
Ipak, mislim da je Makedonija uradila dobar potez jer smo mi drzava mimo Srbije i moramo voditi racuna o 33% Albanaca u zemlji.
A moram da istaknem da Srbi moraju da se odreknu sna o velikoj Srbiji. Vasi radiklai nas zovu juznom Srbijom i to im je u programu a osvoje 35% na izbore. Mi smo za mnoge Srbe Srbi sa manom u govoru.
Nije ni cudo sto imamo bolje odnose sa Hrvatskom i sto sam i ja prije 7 godina zavrsio politicke znanosti u Zagrebu a ne u Beogradu.
Mislite o tome kako se odnosite preme susedima i kako ih sve vredjate u poslednjih 18 godina.
Tada ce i vama i nama biti bolje.

Sara

pre 15 godina

Jasno mi je da su Makedonci bili pod pritiskom, sto SAD-a i EU, sto albanaca s kojima sede u Vladi, manje-vise cenim da je slicno i s Crnom Gorom. Istovremeno, verujem da je Makedoncima mnogo teze palo to sto su morali da urade, nego Crnogorcima.
Ipak, apsolutno podrzavam protivmeru Srbije. Razumem da nece promeniti nista, razume da je kosovska prica zavrsena, ali drzava Srbija duguje svojim gradjanima i medjunarodnom pravu, da makar insistira na donosenju odluke Medjunarodnog suda pravde, i da reaguje prema do juce "bratskim i jedinstvenim" republikama. Ponavljam, duguje nam toliko! Apsolutna podrska Tadicu i Jeremicu!

Sale exNS

pre 15 godina

Mislim da je idealno resenje uvesti vize za BJRM i Crnu Goru i to principu americkih.Prvo plate 50 dolara, onda daju otiske svih deset prstiju, OBAVEZNO garantno pismo, zatim svrha putovanja...
Naravno od svih predatih zahteva odobriti oko 15% viza.
Jedino gradjanima koji potvrde srpsko poreklo (krstenica Srpske pravoslavne crkve), dati vizu odmah i bez naknade.
Ipak smo mi za BJRM i Crnu Goru Amerika, a Beograd New York.

Dembabaden

pre 15 godina

sada se Srbi ponasaju prema americi isto kao Arapi i Kinezi.
Kad ne mogu da emigriraju u Americi, onda su protiv Amerike. Amerika uzrok nestabilnosti u Balkanu, nije valjda, zar nije nebeski narod zakuvao jos odavno Balkansku corbu, koristili previse vatre i eto, na kraju je corba izgorela.

Ivica

pre 15 godina

Stvarno mi je priznanje Kosova tesko palo, i ja vas podrzavam u protivmere kao proteravanje ambasadora, ali pod uslovom da ste proterali svih 50 ambasadora zemalja koji su to uradili pre Makedonije i Crne Gore

Goran

pre 15 godina

Neprimereno i ishitreno je Srbija dala sve od sebe da stvori Jugoslaviju 1918. godine, da bi kasnije izgubila svoj južni deo, koji se danas naziva BJR Makedonijom. Baš ishitreno, na svoju štetu. Današnji Makedonci nemaju ni trunke savesti da se prisete toga da su državu dobili stvaranjem Jugoslavije, koja je Srbiji de fakto oduzela njen južni deo. Srbija je u Jugoslaviji izgubila i druge svoje delove (temišvar sa oklinom je pripao Rumunije u zamenu za Bled i Bohinj, itd), a podnela je ogroman ratni teret, gubitak stanovništva i razaranja, što sa drugim narodima u toj Jugoslaviji nije bio slučaj. Neki su čak i ratovali protiv Srbije, na strani Nemačke i Austro-Ugarske. Danas se pominju interesi Crne Gore i Makedonije u rečima njihovih vodećih političara, dakle, ponovo traže svoj interes preko Srbije. Onda se javlja pitanje šta je sa interesima Srbije? Moralo bi se krenuti od toga, konačno. Diplomatska mera otkazivanja gostoprimstva ambasadorima Crne Gore i Makedonije je najblaža mera u ovom trenutku. Možda bi trebalo ići i dalje u merama: zabrana ulaska vodećim političarima (to isto radi USA) tih zemalja u Srbiju, blokiranje pokretne i nepokretne imovine u Srbiji tih političara i lica koji su bliski ili u rodbinskim vezama sa tim istim političarima, blokiranje njihovih računa u Srbiji, blokiranje pokretne i nepokretne imovine i licima iz Srbije koja su u vezi sa crnogorskim i makedonskim političarima i njihovom rodbinom.... Ima mnogo mera koje su iste takve primenjivane na Srbiji tokom proteklih godina, zašto Srbija da ne uzvrati istim takvim merama i pokuša da zaštiti svoje interese, kada ovi pominju da su priznali jedan deo teritorije države Srbije kao nezavisnu državu zbog vlastitih interesa.

rade

pre 15 godina

Vratiti Skoplju tamo gde ce ih navise zaboleti.

POvuci priznanje MAkedonije pod ustavnim imenom (Srbija je priynala Makedoniju pod tim imenom medju prvima). I priznati je pod imenom koje nosi u UN - Bivsa Jugoslovenska Republika Makedonija! To treba uraditi.

Pa Srbija se konfronirala sa Grcima koji su prema njoj ipak ima deset puta korektnijne ponasanje od Makedonaca.

Dakle, Jeremicu, "promjena imena". Nek ih malo zaboli.

kako to?

pre 15 godina

Ne razumem zasto mnogi misle da je Kosove "realnost" i da ga zato treba priznati. Gospodo, ako vam neko ukrade auto (a jos znate i ko je to uradio), da li cete priznati tu "realnost" i blagosloviti kradljivca, ili cete potegnuti razne mere? Takodje, da li bi vam se dopalo da vam komsije kazu:"pa sta sad, priznaj "realnost"?

Agim

pre 15 godina

Kad procitam ovakve izjave ,pomislim na neka stara prosla vremena:"Domaci i strani neprijatelji"... Unosenje paranoje posebno kod mlade generacije, nije dobra stvar. Po mom misljenju?

Milos

pre 15 godina

BJRM neka prvo resi pitanje svog imena i na taj nacin zaokruzi sopstveni suverenitet pa nek onda drzi lekcije drugima o tome sta je i kad primereno.

milan

pre 15 godina

Sve drzave ex Jugoslavije osim Slovenije su banana drzave. Nisu to samo Makedonija i Crna Gora. I Srbije je klasican primer zavisne drzave koja ne kroji svoju politiku.
Ali tako je zbog katastrofalne politike devedesetih godina kada smo izgubili svaki kredibilitet. Djindjic je nesto pokrenuo ali je ubrzo ubijen.
Banana smo mi i to velika!

Strah životu kalja obraz često

pre 15 godina

Dragi naši susedi, kada budete bar malo imali svoje ja, onda možete nekome da kažete "neprimereno i ishitreno". Uostalom to več možemo čuti od pojedinih ambasadora koje toliko poštujete i volite.

Stefan,MKD

pre 15 godina

ma sve je to u redu nama netrebaju vize na Srbiju niti vama za Makedoniju imate pravu na protivmere nisam ni ja zadovoljan sto smo priznali Kosovo...ono sto me ljuti je da su ovakve mere ne primeneti prema onima koju su vam uzeli Kosovo...Amerikanci,Francuzi,Germanci a jos vise me interesuje dali i Albanski ambasador je persona non grata u SRB???u svakom slucaju preostra mera, ako ste mislili da cete time vratiti Kosovo onda je u redu ali ne vidim kako ova mera bi pomogla....sve mi se cini da vise radi emocije nego pameti..

Super_Serb

pre 15 godina

Nas problem je sto smo previse blagi prema zemljama koje su priznale Kosovo. Razumljivo je da protiv velikih sila nemozemo mnogo toga da uradimo ali bar sa zemljama u regionu...
Treba na ekonomskom planu nesto da uradimo nema mnogo vajde od povlacenja ambasadora

aleksa

pre 15 godina

Kosovo je priznala Vlada. Ako su toliko hrabri, zasto nije ovo islo na referendum. Ovim zelim da kazem da makedonski narod nije bio za to a to je velika razlika.Vlada se menja a narod NE. Pozdrav srpskom narodu. Procice i ovo kao i puno drugih odluka, jer vjerujem u pravdu...

Sasha

pre 15 godina

Napolje sa tim marionetama i neprijateljima Srbije.. sto pre.. neka vojvodicka brine o svom baru, a ne o nasoj srbiji.. Oni su nasi neprijatelji, to je moj stav..

Nina

pre 15 godina

Status Kosova mi je jasan ko dan, ali ove dve banana-republike...
Kažu, ne može srpski predsednik na Kosovo.
A ja kažem - njihov premijer ne može u svojoj zemlji da ide u toalet bez 20 čuvara!

Prosto pitanje

pre 15 godina

Je l' može ovako?
Da naše Ministarstvo spoljnih poslova uputi Tirani zvaničan dopis u kojem ih prosto pitamo, da li je, po njihovom mišljenju, otcepljenje Kosova bilo LEGALNO ili ne? Uopšte ne ulazim u priču oko toga da li je to slučaj SUI GENERIS, niti šta bi Srbija sa 2 miliona neprijateljski nastrojenih Albanaca; to su druga pitanja. Mene bi stvarno zanimalo da se Albanija i - što da ne? - SAD izjasne po ovom pitanju. Samo da kažu nama - i ostalom svetu - da li je otcepljenje Kosova bilo pravno utemeljeno.
Nema ljutnje.

KAJMAKCALAN

pre 15 godina

Ne opravdavam proterivanje ambasadora jer smatram da Srbija od toga nece imati ama bas nikakve koristi. Mislim tj. nadam se da je i ovo priznavanje Kosova od strane Crne Gore i Makedonije poucno za ovaj nas narod. Da se malo otrezni i sabere. Da prepozna svoj nacionalni interes ako je za to uopste sposoban i da shvati vec jednom da nema vise bratstva i jedinstva niti ga je ikada bilo na ovim prostorima, bar ne onog iskrenog. Da pocne da gleda svoj i samo svoj interes. Da prestane da se bavi drugima vise nego sobom. Da na primer ne procenjuje koliko stete imaju gradjani Srbije od npr. studiranja crnogorskih drzavljana o trosku budzeta Rep.Srbije. - sada. To je trebalo mnogo ranije da se uradi i da za to neko odgovara, da se objasni DRZAVLJANIMA Srbije kakve oni konkretne koristi imaju od toga (verovatno takse koje moraju da placaju na ulasku u CG) . Kada se to radi sada posle priznavanja to onda izgleda kao najjeftiniji, obicni revansizam. Ali ta nemoc nase zemlje i nasih kvazipatriotski nastrojenih politicara ogranicenih na vlastitu dobit, predstavlja uzrok svim nasim problemima. Dovoljno je otici i pogledati na sta lici spomen obelezje na Kajmakcalanu (nas ministar inostranih poslova smem da se kladim u to da pojma nema sta se tamo i desilo) pa da bude jasno koliko mi postujemo sami sebe. Ali cemo zato svi zdusno sada da podsecamo Makedoniju, da tog Kajmakcalana nije bilo, da najverovatnije ne bi ni postojali kao drzava, narod itd. U se i usvoje kljuse.

Ivan Bogdanovic

pre 15 godina

Izabrani momenat priznanja Kosova od strane Crne Gore i Makedonije je vrlo neugodan za Srbiju. Reakcija/koprcanje Srbije u ovom trenutku je komicno i sluzi za podsmeh u regionu. Pravi put za Srbiju je rad na Sebi i borba za sopstvene interese. Kada se Srbija sredi iznutra i postane uspesna/efikasna zemlja, bice u prilici da vise utice na ponasanje svojih suseda. U zavisnosti od politicke elite Srbija moze postati uspesna zemlja u sledecih nekoliko godina, a moze i nikada. Kada Srbija postane to sto treba (i moze) da bude, imace puno vise mogucnosti da sprovede svoj interes i bude shvacena ozbiljnije od strane svojih suseda.

Zoran ZR

pre 15 godina

Upravo tako, americka retorika...ne podnosimo se, radimo jedni drugima iza ledja, pljujemo se, i onda koristimo diplomatski recnik...njihove odluke nisu neprimerene, naprotiv, vrlo su primerene, mozemo reci i pozeljne i dobrodosle? I ta Srbija, stalno najgori u odeljenju...kec iz vladanja, petica iz ONO i DSZ (ali preko veze), ali izvodi najbolje ribe na matursko, pa nam svi zavide:)

Стефан

pre 15 godina

Признавање ''независности'' Косова учињењено је о9.октобра,баш на онај исти дан када је витешки Краљ Александар зверски уморен у Марсеју. КРАЉ АЛЕКСАНДАР ЈЕ У НАРОДУ НАЗИВАН ОСЛОБОДИОЦЕМ И ОСВЕТНИКОМ КОСОВА. Упалио је свеће у манастиру Дечани које је Кнегиња Милица завештала да их упали онај ко освети и ослободи Косово. Краљ Александар је прву светлост дана угледао управо у Црној Гори.

nemanja

pre 15 godina

Sta je Srbija trebala da uradi? Da uputi cestitke sto priznajete terorizam kao oruzje i pokusaj stvaranje drzave u Srbiji? Odnosi sa Makedonijom i crnom gorom nikada nece biti isti..Pitanje je koliko su ovi korumpirani politicari para dobili da odrade ovako nesto...Zbogom crnogorci i makedonci uzivajte sa vasim prijatejima.Nas je to prijateljstvo skupo kostalo ...a VAS?

sasa

pre 15 godina

Ne slazem se sto je moja drzava Makedonija priznala Kosovo, time smo priznali politiku nasilja i menjanje granice silom. Zao mi je, i mislim da ce nam se slicna situacija i nama dogoditi.
Ali, isto se ne slazem sa komentarima da smo mi Makedonci "prodali" Srbe. Srbija je imala sansu da se bori za Kosovo dekadama unazad, a i 1999 godine. A koliko se mi slazemo sa Srbima za ono sto se dogadja na Kosovu, samo se setite da tokom protesta zbog NATO bombardiranja Srbija Americka Ambasada u Skoplju je bila jedina u svetu - spaljena.

ljuan

pre 15 godina

zamislite sad kao kontra odgovor za srbiju da makedonija uskrati pravo na saobracaj teretnih vozila srpskim transporterima,
mislim da imaju pravo na to makedonci
klin se klinom vadi?

Zift

pre 15 godina

Ankina prica o maloj i velikoj zemlji je klasicna zamena teza. Nije tebi Anka sledio progon jer si iz male zemlje, vec si iz zemlje koja nije smela da prizna Kosovo kao stari saveznik Srbije. '
A na stranu i to sto pripada rezimu koji je sve ovo i zapoceo kao najverniji saveznici SM.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Makedonija,sedi,jedan!
Pardon,BJRM!
Uostalom,priznali ste i Tajvan,sto povukoste priznanje,nije valjda da ste se bili "zeznuli"?:)
A sto se Crnogoraca tice necu ni da komentarisem,ni ove sto priznase Kosovo zbog koga su i oni sami bili bombardovani 1999-e,ni one koji ce da cekaju ponedeljak da bi manifestovali.Zaista je taj Balkan jedno vrlo,vrlo,vrlo cudno mesto!

davor

pre 15 godina

Ta priznanja su iznudjena, i to je veoma vidljivo.
Srbija treba da im vrati protivmjerama, ali najvjerovatnije od toga neće biti ništa, i ove rekcije srpskih funkcionerčića su samo priče za narod.

Aleksandar

pre 15 godina

Bez ikakvog proglasavanja, zabraniti ulaz svim MAK i MNE funkcionerima i blokirati im racune u bankama. Diskretno poslati spisak pogranicnim organima, a javno tvrditi da se nista neuobicajeno ne desava.

realnost za realnost

pre 15 godina

Ako ćemo da teramo mak na konac, onda je realnost da je zvanično ime makedonije Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, te bi smo i mi tako trebali u svakodnevnoj komunikaciji da postupamo ili zbog dugačkog naziva da ih zovemo samo BJRM. Mi smo se po tom pitanju zamerili grcima jer smo ih priznali kao Republika Makedonija i tako ih i zovemo danas

Starac

pre 15 godina

Kada pricamo o danasnjem prijateljstvu Makedonaca prema Srbima, da li se neko nekada zapitao zasto vecina Makedonaca kada prica Srpski, prica sa zagrebackim akcentom? Pa zato sto su svi studirali u Hrvatskoj, i usput poprimili tamosnje politicko ucenje, koje svi znamo kakvo je.
Dakle, ako hocemo dugorocne politicke uspehe u regionu, treba svima iz Crne Gore, Makedonije, BiH (RS se podrazumeva) omoguciti skolovanje po najpovoljnijim mogucim uslovima, dati dvojno drzavljanstvo i sve moguce povlastice. Tako ce nasa braca imati interes da se druze sa nama i u buducnosti necemo morati da brinemo da li ce da nam urade ovo ili ono iza ledja.
Istovremeno, naravno najostrije diplomatske, politicke i ekonomske mere prema nosiocima vlasti u doticnim drzavama.
Za dvadeset godina bi imali sasvim drugaciju sliku.
I jos nesto. Naravno da necemo da proteramo US, UK, Nemackog ili kojeg vec ambasadora. I naravno da cemo da proteramo ambasadora Crne Gore i Makedoonije. Pa nije ni Mirko vise budala, da ratuje sa celim svetom. Sagni se gde moras, nagazi gde treba, pusti gde ti je korisno. DOKLE BRE VISE DA NAM SVI SOLE PAMET !!!!!

boban,nis

pre 15 godina

I Crna Gora i Makedonija,za nas na dalje postoje isto kao i za Ameriku,samo na papiru. U Makedoniju cemo najverovatnije ici na onih sat vremena koliko nam treba da projurimo za Grcku, a u Crnu Goru ni toliko jer put ka njoj ne vodi nikud.

Aleksandar

pre 15 godina

Ako je istina sto mnogi ovde navode da se vecina Makedonaca i Crnogoraca ne slaze sa priznavanjem Kosova, onda se ja slazem i sa proterivanjem ambasadora, i sa uvodjenjem viza i sa svim ostalim ludackim idejama. Ako vecina gradjana Crne Gore i Makedonije doista misli da Kosovo treba ostati u Srbiji, svakako ne misle dobro Srbiji.

M

pre 15 godina

Samo jedan istorijski podatak.
Posle balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, usavsi u okviru Srbije u nove juznoslovenske drzave( K SHS, FNRJ, SFRJ), za razliku od ostale dve makedonske oblasti(bugarski i grcki deo, gde su svi Makedonci do danas bili asimilirani), danasanja BJRM je i stekla uslove svoje drzavnosti.
Da rezimiram. Da se ta velikodusnost Srbije nije desila danas nebi ni postojala medjunarodno priznata BJRM, pa nebi bilo makednoske vlade koja bi priznala kao nezavisnu juznu srpsku pokrajinu.

grk

pre 15 godina

...Hteo bih da podsetim srpsku javnost da je vlada SRJ 1991 PRVA priznala tkz "Republiku Makedoniju' tim imenom.Nakon 16 god oni priznali Kosovo.Toliko od mene,znajte da GRCKA TO NIKADA NECE URADITI,iako to bilo koja nasa vlada uradi imace veoma ozbiljnih problema sa grckim narodom jer bi onda indirektno na ovaj nacin priznali bismo i okupirani deo Kipra...pozdrav!

neon

pre 15 godina

Neprimerena mera? Srbija je, iako pod ogromnim pritiskom, Makedoniju i Makedonce priznala pod njenim ustavnim imenom. Iako mnogi Makedonci s pravom smatraju da je odnos Srba i Srbije u istoriji bio i dobar i los, ipak je jedino deo Makedonije koji je Srbija "dobila" 1912-e godine postao drzava. Na stranu problemi sa crkvom, to nije drzavna prica, Srbija nikad nije pravila problem Makedoniji. Sta vise, u njenom sukobu sa separatistima je nedvosmisleno stala na stranu Republike Makedonije. Razumem da je Makedonija u nezavidnoj poziciji, ali bar neka budu pristojni i izbacivanje njihovog ambasadora ne komentarisu - neka ih bude blam.
A od Crnogoraca - nista cudno...

Nikola

pre 15 godina

Crna Gora možda i nije morala da prihvati nezavisnost Kosova, mada je Đukanović do te mere upleten u antijugoslovensko čišćenje Crne Gore i ekonomsko-političke mahinacije pod patronatom SAD i Albanije, i na svoju ogromnu korist, naravno, da ne može sad nikud, osim da sluša svoje mentore. Crna Gora se razvija ekonomski od nezavisnosti, država se okreće evropskim integracijama, ali na račun nacionalne samostalnosti i sopstvenog odlučivanja. Onaj ko hoće da razmišlja setiće se kojim putem je Crna Gora išla od promene vladajućeg lobija i u kojoj meri je kod njih jačala albanska veza i prljavi prekogranični poslovi. Problem je samo kada se razmišlja iz patriotsko-istorijskog ugla, odnosno kada običan Crnogorac, poznavajući istoriju i balkanske procese i odnose naroda, pokuša da razume odluku vlade Crne Gore i nikako mu to ne uspeva. Đukanović je odavno zarad finansijskog prosperiteta zaboravio na bilo kakva patriotsko-religiozno-istorijska gledišta, a za određeni deo tog prosperiteta k njemu se okrenula svita koja danas čini vladu. Možda su i izabrali pravi put, ko zna. Zavisi koliko su svi Crnogorci u stanju da razmišljaju kao njihov premijer.

Što se tiče Makedonije, prilikom optuživanja njihove vlade, svi moraju uzeti u obzir kakve probleme tek oni imaju sa Albancima. Pola države im je albanizovano, a građanski rat iz 2001. je veštački prekinut. Verujte, u svakom trenutku se može ponovo zakuvati. Nema dole mira, osim prividnog, a pošto im se ne ratuje, Kosovo je došlo kao idealan vid trgovine u cilju takvog mira. Vi nama priznajte Kosovo, a mi se nećemo buniti i praviti Veliku Albaniju, barem ne u bliskoj budućnosti. Naravno da većina građana u Makedoniji oseća bliskost sa Srbijom pre nego sa Albanijom ili Kosovom, ali imaju oni svojih problema i zašto bi pravili sebi još jedan? Ne verujem da bismo im mi baš pomogli u borbi protiv albanskih separatista... već bismo to samo upotrebili za obnavljanje fokusa na albanski problem na Balkanu.

Na kraju, odluke vlada treba osuditi, ali ne treba ići na drastične mere. Mi smo svoje rekli, borićemo se za Kosovo, ali ne na svoju štetu - ekonomskim blokadama, mržnjom prema nama bliskim narodima, već diplomatskim notama i odlukama.

Mordax.

pre 15 godina

"Prinudni odmor" crnogorskog i makedonskog ambasadora ce sigurno trajati MNOGO KRACE nego prinudni odmori srpskih ambasadora,koji su pozvani NA KONSULTACIJE u Beograd prije nesto vise od 6.mjeseca.

Dejan MSc

pre 15 godina

Ja mislim da treba da iskoristimo priliku i da napravimo reformu odnosa sa crnom gorom. Dakle, crnogorce koji imaju crnogorski pasos treba tretirati kao strance, a politiku prema dodeli drzavljanstva treba podesiti tako da Srbija ima maksimalnu korist na duze staze.

delija

pre 15 godina

Kada je pre tri dana javni tuzilac iz Barija povukao optuznicu protiv Mila Djukanovica nije vise bilo nikakve dileme koji zadatak je Djukanovic dobio kao ni to da li ce ga izvrsiti. Ovime je pokazao i dokazao da nije nista drugo nego obican kriminalac jer je spreman na sve samo da spasi ili napuni svoju ...

Geger

pre 15 godina

Dragi Makedonci i Crnogorci, Kosovo je realnost, ali je i Srbija realnost. Vidim vi ste izabrali sta vam je vaznije. A ovi nasi, ako sad ne uvedu vize, ne znam kad ce?

petar

pre 15 godina

Visoki funkioner crnogorske DPS veceras je izjavio : Crne, žute, plave, crvene liste, sve to je slično politici žigosanja naroda pre 50 godina. Šta to znači?! Treba li da prekinemo ekonomske odnose?! Pa, u Crnoj Gori ima 60.000 vikendica, čiji su vlasnici Srbi. Odlično, neka ih oni zaključaju, a mi ćemo se s tim praznim stanovima već nekako snaći. Hoćemo li da zatvorimo trgovinski centar Miroslava Miškovića, da zabranimo Srbiji izlaz na Barsku luku, da stopiramo Koridor 10? Ako je kupovina palmi i žirafa budućnost srpske privrede, samo napred.

ivan

pre 15 godina

... nikad na ovaj način nećemo biti prijatelji a nije da ne možemo, treba samo imati više takta. Ne možemo biti prijatelji ako samo jedna strana podnosi žrtve.

aleksandar

pre 15 godina

Mora da je laknulo predsednicima i vladama ove dve zemlje kada je njihove pozive pozdravila zvanicna Tirana. Oni su pravi barometar za druge da odluce sta je dobro a sta ne. Svaka cast.

Jovica

pre 15 godina

Jedini odgovor: Svaki student iz inostranstva treba da plati stipendiranje u ovoj zemlji, zasto bi nasa deca bila samofinansirajuca a oni uzivali blagodete domova, menzi i dr. Nije dovoljno reci Srbin sam nego to dokazati i drzavljanstvom.

poli

pre 15 godina

CG opozicija čeka poneđeljak za proteste, čekaju organizaciju iz Beograda...sve je ovo jad, Balkan je zapravo Mordor.
eviva Novi Zeland

sve_i_niko

pre 15 godina

''Neprimereno i ishitreno'', kaže se u saopštenju MIP-a BJRM...
Po toj logici i Srbija je osamostaljivanjem BJRM istupila ''neprimireno i ishitreno'' kada je jedina priznala BJRM pod njenim ustavnim imenom.
E, sad bi trebalo da u ''cilju evropskih integracija'' prizna našeg suseda onako kako je priznaje cela EU...dakle u svrhu integracija, a ne protiv bilo koga da donese tu odluku.

kanarinac

pre 15 godina

Izgleda da je neko dobio oprost grehova, ali to je moralo da se plati. Ovi drugi hoce u NATO a i to mora da se plati...eto razloga zasto su to uradili. A sto se nas tice i mi moramo da nekom naplatimo nesto, valjda?

danijel

pre 15 godina

kako bi makedonija ili crna gora reagovali, da je npr kosovo, bilo u sastavu njihovih drzava i da je srbija priznala taj njihov deo teritorije, kao suverenu drzavu? mozda je bilo ishitreno izbacivanje ambasadora makedonije i crne gore a mozda i nije, necu dalje da ulazim u to, niti kako koja realnosti izgleda, samo jedno je jasno, da mi srbi moramo sami sebi da se okrenemo i samo da verujemo u sebe i da svoju zemlju izgradimo i ojacamo i da shvatimo da bratstva nema vise a niti ga je izgleda i bilo u bivsoj sfrj.svako gleda svoj interes, pa cak mu je i svejedno sto ce da izgubi obraz i cast, svejedno mu je sto nema svoj stav i svoju reci i stoji iza toga. nego igra kao sto drugi svira.

nikica

pre 15 godina

...Srbija je svojom politikom odnosno diskriminatorskom politikom sama izgubila taj deo bivse pokrajine i tu je sva istina o razlozima koje je svet , barem onaj napredni vec prihvatio za konacni status . Dakle razloge za taj cin treba traziti kod nas samih i ne uvek optuzivati susede kad priznaju opcu realnost na nasim prostorima .

Dragan, Beogradski Makedonac

pre 15 godina

Nikola Pasic, Koca Fotic, Branislav Nusic, Mihajlo Pupin, Pop Stojan, Konda Vojvoda, Cincar Markovic.... i mnogi drugi znani i neznani Cincari i Makedonci iz Makedonije ugradili su svoje zivote i delo u temelje moderne srpske drzave. Kada mladjani ministar inostranih dela koji je trebao negde prvo da zavrsi pripravnicki staz pa da onda nesto radi spozna to, valjda ce se posramiti.

jipi

pre 15 godina

Srbija izvozi godisnje oko 200mln eura robe samo na Kosovo. Ako sa Kosovarima nece da prekinu ekonomsku saradnju pa nece ni s Makedoncima ni s Crnogorcima