Sreda, 17.09.2008.

01:44

Gasprom odložio posetu

Poseta ruske delegacije "Gasporma" Beogradu odložena je, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: B92

Gasprom odložio posetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

gasovodzija

pre 15 godina

gas za domacinstva da pojeftini? Znate li da je poslednji put cena gasa za domacinstva nivelisana u aprilu, odnosno maju 2007. godine (odobrenje Vlade RS)? Uporedite cene nafte onda i sad! Kubik gasa kosta na granici skoro 50 US centi! Pa vi vidite, neka drzava odresi kesu ako hoce da zastiti korisnike u kategoriji domacinstva.

Kanadjanin

pre 15 godina

pa zar srbi nisu izumitelju vezane trgovine - za litar mleka dobijes i 100 g kafe? secate se? rusi su pokusali da uslove izgradnju gasovoda kroz srbiju (koji u sustini ne mora da prolazi kroz srbiju) jeftinom kupovinom NIS-a. Sad je do Srbije da se smisli da li zeli gasovod ili ne. Gasovod kosta 2.2 milijarde EUR - 400 miliona EUR. Nije tesko da se vidi i donese prava odlika. E ako se odlucimo da necemo da prodajemo NIS rusima izgubicemo gasovod i onda jos uvek imamo sanse da pokusamo da ga prodamo na tenderu. A sta ce taj NIS onda preradjivati ostaje da se vidi - bez ruskog gasa i nafte tesko ce postici i vrednost od 400 miliona EUR na bilo kakvom tenderu. Posle ....... nema kajanja!

Deki

pre 15 godina

Pa ovako, Nis je procenjen na 2,2 milijarde dolara,a Rusi za 51% daju 400 miliona plus 500 ulazu u Nis to je 900 miliona dolara,znaci tu fali 200 miliona da bi dosli na polovinu procenjene cene Nis-a,obzirom koliko novca ta nova kompanija ima da pravi i koliki je profit za Srbiju to je posao veka i treba bez trunke razmisljanja sve potpisati sa Rusima i uci u posao veka.

sasa jokic

pre 15 godina

Nije mi jasan Tadic. Kostunica ga je ocrnio tokom izborne kampanje, te izdajnik, te prodace kosovo, itd..., itd... Danas vidimo da je tender sa Alpinom propao, zbog neverovatnih malverzacija od strane NS i DSS-a. Takodje vidimo da je Kostunica pokusao da pokloni NIS zarad politicke zastite, a i zbog velike provizije koja je ocigledno dogovorena. Zasto tadicu sada ne iskoristis poziciju, i obelodanis narodu sta su radili, i koliko su planirali da pokradu, pa da se vise skine ta fama o legalisti, i principijelnom politicaru!

Branko

pre 15 godina

Odlozen potpis ugovora sa FIAT-om, odlozen Sporazum sa EU, odlozen bela sengenska lista, odlozen sporazum sa Gaspromom! Ima li ista da smo do kraja odradili?

Emigrant

pre 15 godina

Srpska posla, mi u EU, beli sengen, ma dajte molim vas nemojte se zanositi...Svaki posao nam je kao ovaj kvazi sporazum.
Prodajte to Shell-u ili OMV i ne sekirajte se pa kako celoj EU tako i nama.

Aleksandar

pre 15 godina

Ma otkacimo ih kako znamo i umemo. Vidite sta rade svim malim drzavama cim ih doveo u energetsku zavisnost.
Neko neko konacno kaze KADA smo mi imali ikakve vajde od Rusije u poslednjih 100 godina. Uglavnom nas tapsu po ramenu, posalju nam 4 penzionisana generala tokom bombardovanja da nam pevaju "Kaljinku", loze "cuvare mostova" kako su sjajni itd. Ako je potpisivanje sporazuma bio politicki kompromis u datom trenutku, neka je BIO... opozicija je u rasulu, raskinimo sporazum odmah i terajmo ruse u Crnu Goru, gde im je i mesto.
Pa nek' prave naftovod kroz ekolosku drzavu.

mpavlo

pre 15 godina

- JAVNI MEDJUNARODNI TENDER!!!
- Javno otvaranje ponuda (imamo valjda javni servis za to)
- Javna rasprava i odlucivanje o ponudama
Ako se proda za 1€ - neka se proda, bar cemo znati da je sve uradjeno posteno i po zakonu. Ovakva prodaja je NEZAKONITA - nakon nje ce neko MORATI da sluzi kaznu...
Fight The power

nanci

pre 15 godina

Kad slusate i gledate "strucnjake" kao sto je navedeni cinovnik PKS shvatite koliko nemaju ni stida ni srama jer javno lobiraju za drugu zemlju a plate primaju od naseg poreza, to valjda nije dovoljno,Verujem da bi bilo korisno zahvaliti se takvim osobama i zamoliti ih da u roku od 24h nadju posao na drugom mestu a ne u drzavnoj sluzbi.

Goran

pre 15 godina

Za koga radi Gdin Vuletić? Sve da je i u pravu sa svojim konstatacijama ko mu daje pravo da svojim izjavama slabi našu pregovaračku poziciju? Na raspravi u Skupštini Srbije čuli smo obilje argumentovanih kritika sporazuma. Ništa od naših interesa nije dosad definisano, ništa se ne zna o kapacitetu gasovoda itsl. Sa druge strane sve naše obaveze su detaljno definisane, a upravljanje glavnim energetskim resursom predaje se u potpunosti u tuđe ruke. Naš stav koji je formiran u atmosferi očajničkih apela bivšeg predsednika vlade za bilo kakvu podršku, je toliko slab i nemoćan da se često pitam šta je Slobodan Milošević mislio kad je rekao da mi nismo banana država.
Naš problem je da imamo odlične sportiste, solidne privrednike ali veoma lako potkupljive i nemoćne političare.
Zbog uobičajene netransparentnosti rada koja njima svima odgovara (jer da nekome ne odgovara situacija bi se menjala na bolje) nema pozitivnog pritiska javnosti već je razbuktana korupcija samo povremeno predmet međupartijskih čarkica. U takvoj situaciji neki su u stanju da i vlastitu majku prodaju budzašta, a svima su puna usta rodoljublja i Kosova kao da su spremni da tamo žive. To su teme na kojima se dokazuje pravo rodoljublje. I još ako se doda i pokoji ratni zločinac to je ono pravo.

Alek

pre 15 godina

Englezi u poslovnim razgovorima ne koriste rec milijarda vec hiljadu miliona. Razlog je prost. Hiljadu miliona zvuci mnogo vise i sluzi onome koji je izgovara kao podsetnik ga je u pitanju jako mnogo novca a ne tamo neka sica. Zato gospodo Srbi prst na celo i izgovorite glasno nekoliko puta "dve hiljade dvesta miliona dolara". Onda se okrenite oko sebe i pogledajte vredi li nesto u ovoj nasoj zemlji tolike pare. Sve se bre raspada a mi kao trgujemo i postavljamo uslove.

stefan

pre 15 godina

Netacne su tvrdnje gosp. Vuletica.Ocevidno je da su iznete iz nekih politickih razloga. Procenjena vrednost NIS-a od 2,2 milijarde evra realna je , a kada bi se prodaja odvijala u okviru tendera ostvarila bi se mnogo veca cena, zbog interesa firmi susednih zemalja (Austrije, Madjarske, Rumunije). Uporedite cenu NISa i cenu INE, cije rafinerije takodje nisu modernizovane, s manjim trzistem i manjim brojem benzinskih pumpi. Vrednost INE premasuje 3,5 milijade evra, a upravo se ovih dana bore OMV i Mol oko kupovine dela akcija.
Rusima bi se dao poklon lili bolje receno oni sami traze da im se da velik poklon. Setite se 1948. godine, pomaganja sovjetskog Saveza, njihovih ekonomskih strucnjaka i Titove reakcije. To je istorije koju mi mozda ne volimo, ali daje pouke. Drugo, neka se kaze i obrazlozi sta Srbija dobija od gasnog aranzmana.Gasovod ce biti rusko vlasnitvo i u njhov dzep ice ce prihodi .Srbija,kao drzava, moze da dobije neke naknade u vidu taksa, ali sigurno se ne radi o velikom iznosu, zbog kojeg bi trebalo zrtvovati tako znacajnu firmu kao sto je NIS.

Bojan

pre 15 godina

Lako je tuđim po gloginjama. Da prodaju sopstvenu imovinu, itekkao bi se i noktima i zubima borili za cenu, i nikad ne bi prodali u pola cene (a NIS se ne pšrodaje ni u pola cene, nego se poklanja za mačku u džaku).

No, kako ou ovoj državi nema nikakve kontrole - osim one koju dalje kontrolišu baš oni na vlasti, sve se može uraditi, i sve se može opravdati.

marko

pre 15 godina

Uobicajno, prilikom procene vrednosti kompanije (u ovom slicaju NISa) uzima se u obzir buduca profitabilnost. Jedna od kljucnih stavki prilikom ovog procesa je pretpostavka o buducoj ceni nafte koju ce NIS biti u mogucnosti da ostvari pod pretpostavkom da nije monopolista (sem ako vlada ne odluci da garantuje NISu status monopoliste na neko vreme posle prodaje). U jednom ili drugom slucaju ovo je vec moralo da bude uzeto u obzir da bi se doslo do procene vrednosti NISa. Tako da je dosta glupa i bahata izjava koja sugerise da je vrednost NISa manja od procene D&T zato sto ce NIS prestati da bude monopolista u buducnosti.

sasa jokic

pre 15 godina

Neka prva tacka dnevnog reda bude; Prebacivanje novca namenjenog za provizije clanovima DSS i NS u budzet Srbije, kako bi se postigla trzisna cena od cca 1. milijarda eura. Druga tacka mora da bude; 2.Ugovor stupa na snagu(smatra se validnim) u trenutku izvodjenja studije koja garantuje da je gasovod magistralni, a ne samo jedan krak za potrebe Srbije! Mi smo sa Rusijom potpisali protokol, a ne ugovor, sto ce reci da detalji tek treba da budu definisani. Tako da gospodo iz Vlade, vodite racuna st potpisujete, mozete se jednog dana naci pred sudijom za izdaju interesa zemlje, ili ti veleizdaju!

Zigi

pre 15 godina

Znaci Studija izvodljivosti , pa Ugovor , pa realizacija ...
Kada to sve bude gotovo EU ce preci na nuklearne elektrane i kome cemo onda transportovati gas ?

Josip Vasilj

pre 15 godina

Nikada, ni jedan seljak ne bi prodao svoje već obrađeno i zasijano poljoprivredno imanje, po cijeni jednogodišnjeg uroda sa tog imanja…

lazovi u zatvor!

pre 15 godina

Pa oni tek sada rade studiju o izvodivosti? A Velja juce tvrdi kako je sve dogovoreno i da ce Srbija dobijati godisnje 200 miliona dolara/eura (ili koliko vec) za gasovod koji jos nije ni u fazi planiranja, a kamoli da je dogovoren.

Mashinovodja

pre 15 godina

Ne razumem, zašto tek sada studija o izvodljivosti, a ne pre potpisivanja ugovora? Ako se pravi studija o izvodljivosti (i radi se pošteno, a ne forme radi i sa unapred određenim rezultatima studije), nije nemoguće da zaključak studije bude da je cela stvar neizvodljiva i/ili neisplativa. Šta ako se to dogodi, a mi odavno potpisali ugovor i poklonili NIS?
A ako već sada i bez studije znamo da je sve OK i da je garantovano da će da curi jeftin gas u ogromnim količinama, koja je svrha izrade studije o izvodljivosti, osim naravno, da nekome kapne vrlo solidna kinta?

Aleksandar

pre 15 godina

Konacno prava informacija. Gledajte da sve krene pravim putem, a ne da se posvadjate. Narod ocekuje da jedan od bitnih ugovora i projekata za njegovu buducnost pocne konacno da se realizuje.

radovan4

pre 15 godina

"Napravili smo plan,studiju o izvodljivosti,napravili smo procenu,dogovorili smo se da cemo se dogovoriti za nekoliko meseci.............,kad cemo cuti da je nesto juce uradjeno

sholy

pre 15 godina

Ja nisam neki strucnjak za medjunarodne ugovore, pa ovaj zakljucak moze zvucati glupavo: kako se moze potpisati neki ugovor\sporazum a da se u njemu ne spominju konkretne cifre: recimo cena NIS-a, kapacitet protoka kroz gasovod, velicina rezervoara bla bla..
Ja sam upoznat sa ugovorom za stanarinu i kad kod sam ga potpisao u njemu se nalazila tacna cifra koja se placa za mesecni boravak u njemu.
Sta smo mi onda potpisali sa Rusima? Sporazum koji kaze: "Rusi dobijaju 51% NIS-a i prirodne resurse Srbije, a mi dobijamo gasovod i rezervoar za gas. O tehnickim podacima ce se dalje pregovarati"??

Josip Vasilj

pre 15 godina

Nikada, ni jedan seljak ne bi prodao svoje već obrađeno i zasijano poljoprivredno imanje, po cijeni jednogodišnjeg uroda sa tog imanja…

Aleksandar

pre 15 godina

Konacno prava informacija. Gledajte da sve krene pravim putem, a ne da se posvadjate. Narod ocekuje da jedan od bitnih ugovora i projekata za njegovu buducnost pocne konacno da se realizuje.

sholy

pre 15 godina

Ja nisam neki strucnjak za medjunarodne ugovore, pa ovaj zakljucak moze zvucati glupavo: kako se moze potpisati neki ugovor\sporazum a da se u njemu ne spominju konkretne cifre: recimo cena NIS-a, kapacitet protoka kroz gasovod, velicina rezervoara bla bla..
Ja sam upoznat sa ugovorom za stanarinu i kad kod sam ga potpisao u njemu se nalazila tacna cifra koja se placa za mesecni boravak u njemu.
Sta smo mi onda potpisali sa Rusima? Sporazum koji kaze: "Rusi dobijaju 51% NIS-a i prirodne resurse Srbije, a mi dobijamo gasovod i rezervoar za gas. O tehnickim podacima ce se dalje pregovarati"??

sasa jokic

pre 15 godina

Neka prva tacka dnevnog reda bude; Prebacivanje novca namenjenog za provizije clanovima DSS i NS u budzet Srbije, kako bi se postigla trzisna cena od cca 1. milijarda eura. Druga tacka mora da bude; 2.Ugovor stupa na snagu(smatra se validnim) u trenutku izvodjenja studije koja garantuje da je gasovod magistralni, a ne samo jedan krak za potrebe Srbije! Mi smo sa Rusijom potpisali protokol, a ne ugovor, sto ce reci da detalji tek treba da budu definisani. Tako da gospodo iz Vlade, vodite racuna st potpisujete, mozete se jednog dana naci pred sudijom za izdaju interesa zemlje, ili ti veleizdaju!

lazovi u zatvor!

pre 15 godina

Pa oni tek sada rade studiju o izvodivosti? A Velja juce tvrdi kako je sve dogovoreno i da ce Srbija dobijati godisnje 200 miliona dolara/eura (ili koliko vec) za gasovod koji jos nije ni u fazi planiranja, a kamoli da je dogovoren.

Mashinovodja

pre 15 godina

Ne razumem, zašto tek sada studija o izvodljivosti, a ne pre potpisivanja ugovora? Ako se pravi studija o izvodljivosti (i radi se pošteno, a ne forme radi i sa unapred određenim rezultatima studije), nije nemoguće da zaključak studije bude da je cela stvar neizvodljiva i/ili neisplativa. Šta ako se to dogodi, a mi odavno potpisali ugovor i poklonili NIS?
A ako već sada i bez studije znamo da je sve OK i da je garantovano da će da curi jeftin gas u ogromnim količinama, koja je svrha izrade studije o izvodljivosti, osim naravno, da nekome kapne vrlo solidna kinta?

Branko

pre 15 godina

Odlozen potpis ugovora sa FIAT-om, odlozen Sporazum sa EU, odlozen bela sengenska lista, odlozen sporazum sa Gaspromom! Ima li ista da smo do kraja odradili?

nanci

pre 15 godina

Kad slusate i gledate "strucnjake" kao sto je navedeni cinovnik PKS shvatite koliko nemaju ni stida ni srama jer javno lobiraju za drugu zemlju a plate primaju od naseg poreza, to valjda nije dovoljno,Verujem da bi bilo korisno zahvaliti se takvim osobama i zamoliti ih da u roku od 24h nadju posao na drugom mestu a ne u drzavnoj sluzbi.

radovan4

pre 15 godina

"Napravili smo plan,studiju o izvodljivosti,napravili smo procenu,dogovorili smo se da cemo se dogovoriti za nekoliko meseci.............,kad cemo cuti da je nesto juce uradjeno

stefan

pre 15 godina

Netacne su tvrdnje gosp. Vuletica.Ocevidno je da su iznete iz nekih politickih razloga. Procenjena vrednost NIS-a od 2,2 milijarde evra realna je , a kada bi se prodaja odvijala u okviru tendera ostvarila bi se mnogo veca cena, zbog interesa firmi susednih zemalja (Austrije, Madjarske, Rumunije). Uporedite cenu NISa i cenu INE, cije rafinerije takodje nisu modernizovane, s manjim trzistem i manjim brojem benzinskih pumpi. Vrednost INE premasuje 3,5 milijade evra, a upravo se ovih dana bore OMV i Mol oko kupovine dela akcija.
Rusima bi se dao poklon lili bolje receno oni sami traze da im se da velik poklon. Setite se 1948. godine, pomaganja sovjetskog Saveza, njihovih ekonomskih strucnjaka i Titove reakcije. To je istorije koju mi mozda ne volimo, ali daje pouke. Drugo, neka se kaze i obrazlozi sta Srbija dobija od gasnog aranzmana.Gasovod ce biti rusko vlasnitvo i u njhov dzep ice ce prihodi .Srbija,kao drzava, moze da dobije neke naknade u vidu taksa, ali sigurno se ne radi o velikom iznosu, zbog kojeg bi trebalo zrtvovati tako znacajnu firmu kao sto je NIS.

Goran

pre 15 godina

Za koga radi Gdin Vuletić? Sve da je i u pravu sa svojim konstatacijama ko mu daje pravo da svojim izjavama slabi našu pregovaračku poziciju? Na raspravi u Skupštini Srbije čuli smo obilje argumentovanih kritika sporazuma. Ništa od naših interesa nije dosad definisano, ništa se ne zna o kapacitetu gasovoda itsl. Sa druge strane sve naše obaveze su detaljno definisane, a upravljanje glavnim energetskim resursom predaje se u potpunosti u tuđe ruke. Naš stav koji je formiran u atmosferi očajničkih apela bivšeg predsednika vlade za bilo kakvu podršku, je toliko slab i nemoćan da se često pitam šta je Slobodan Milošević mislio kad je rekao da mi nismo banana država.
Naš problem je da imamo odlične sportiste, solidne privrednike ali veoma lako potkupljive i nemoćne političare.
Zbog uobičajene netransparentnosti rada koja njima svima odgovara (jer da nekome ne odgovara situacija bi se menjala na bolje) nema pozitivnog pritiska javnosti već je razbuktana korupcija samo povremeno predmet međupartijskih čarkica. U takvoj situaciji neki su u stanju da i vlastitu majku prodaju budzašta, a svima su puna usta rodoljublja i Kosova kao da su spremni da tamo žive. To su teme na kojima se dokazuje pravo rodoljublje. I još ako se doda i pokoji ratni zločinac to je ono pravo.

Zigi

pre 15 godina

Znaci Studija izvodljivosti , pa Ugovor , pa realizacija ...
Kada to sve bude gotovo EU ce preci na nuklearne elektrane i kome cemo onda transportovati gas ?

mpavlo

pre 15 godina

- JAVNI MEDJUNARODNI TENDER!!!
- Javno otvaranje ponuda (imamo valjda javni servis za to)
- Javna rasprava i odlucivanje o ponudama
Ako se proda za 1€ - neka se proda, bar cemo znati da je sve uradjeno posteno i po zakonu. Ovakva prodaja je NEZAKONITA - nakon nje ce neko MORATI da sluzi kaznu...
Fight The power

Aleksandar

pre 15 godina

Ma otkacimo ih kako znamo i umemo. Vidite sta rade svim malim drzavama cim ih doveo u energetsku zavisnost.
Neko neko konacno kaze KADA smo mi imali ikakve vajde od Rusije u poslednjih 100 godina. Uglavnom nas tapsu po ramenu, posalju nam 4 penzionisana generala tokom bombardovanja da nam pevaju "Kaljinku", loze "cuvare mostova" kako su sjajni itd. Ako je potpisivanje sporazuma bio politicki kompromis u datom trenutku, neka je BIO... opozicija je u rasulu, raskinimo sporazum odmah i terajmo ruse u Crnu Goru, gde im je i mesto.
Pa nek' prave naftovod kroz ekolosku drzavu.

Alek

pre 15 godina

Englezi u poslovnim razgovorima ne koriste rec milijarda vec hiljadu miliona. Razlog je prost. Hiljadu miliona zvuci mnogo vise i sluzi onome koji je izgovara kao podsetnik ga je u pitanju jako mnogo novca a ne tamo neka sica. Zato gospodo Srbi prst na celo i izgovorite glasno nekoliko puta "dve hiljade dvesta miliona dolara". Onda se okrenite oko sebe i pogledajte vredi li nesto u ovoj nasoj zemlji tolike pare. Sve se bre raspada a mi kao trgujemo i postavljamo uslove.

Bojan

pre 15 godina

Lako je tuđim po gloginjama. Da prodaju sopstvenu imovinu, itekkao bi se i noktima i zubima borili za cenu, i nikad ne bi prodali u pola cene (a NIS se ne pšrodaje ni u pola cene, nego se poklanja za mačku u džaku).

No, kako ou ovoj državi nema nikakve kontrole - osim one koju dalje kontrolišu baš oni na vlasti, sve se može uraditi, i sve se može opravdati.

Emigrant

pre 15 godina

Srpska posla, mi u EU, beli sengen, ma dajte molim vas nemojte se zanositi...Svaki posao nam je kao ovaj kvazi sporazum.
Prodajte to Shell-u ili OMV i ne sekirajte se pa kako celoj EU tako i nama.

marko

pre 15 godina

Uobicajno, prilikom procene vrednosti kompanije (u ovom slicaju NISa) uzima se u obzir buduca profitabilnost. Jedna od kljucnih stavki prilikom ovog procesa je pretpostavka o buducoj ceni nafte koju ce NIS biti u mogucnosti da ostvari pod pretpostavkom da nije monopolista (sem ako vlada ne odluci da garantuje NISu status monopoliste na neko vreme posle prodaje). U jednom ili drugom slucaju ovo je vec moralo da bude uzeto u obzir da bi se doslo do procene vrednosti NISa. Tako da je dosta glupa i bahata izjava koja sugerise da je vrednost NISa manja od procene D&T zato sto ce NIS prestati da bude monopolista u buducnosti.

Deki

pre 15 godina

Pa ovako, Nis je procenjen na 2,2 milijarde dolara,a Rusi za 51% daju 400 miliona plus 500 ulazu u Nis to je 900 miliona dolara,znaci tu fali 200 miliona da bi dosli na polovinu procenjene cene Nis-a,obzirom koliko novca ta nova kompanija ima da pravi i koliki je profit za Srbiju to je posao veka i treba bez trunke razmisljanja sve potpisati sa Rusima i uci u posao veka.

sasa jokic

pre 15 godina

Nije mi jasan Tadic. Kostunica ga je ocrnio tokom izborne kampanje, te izdajnik, te prodace kosovo, itd..., itd... Danas vidimo da je tender sa Alpinom propao, zbog neverovatnih malverzacija od strane NS i DSS-a. Takodje vidimo da je Kostunica pokusao da pokloni NIS zarad politicke zastite, a i zbog velike provizije koja je ocigledno dogovorena. Zasto tadicu sada ne iskoristis poziciju, i obelodanis narodu sta su radili, i koliko su planirali da pokradu, pa da se vise skine ta fama o legalisti, i principijelnom politicaru!

Kanadjanin

pre 15 godina

pa zar srbi nisu izumitelju vezane trgovine - za litar mleka dobijes i 100 g kafe? secate se? rusi su pokusali da uslove izgradnju gasovoda kroz srbiju (koji u sustini ne mora da prolazi kroz srbiju) jeftinom kupovinom NIS-a. Sad je do Srbije da se smisli da li zeli gasovod ili ne. Gasovod kosta 2.2 milijarde EUR - 400 miliona EUR. Nije tesko da se vidi i donese prava odlika. E ako se odlucimo da necemo da prodajemo NIS rusima izgubicemo gasovod i onda jos uvek imamo sanse da pokusamo da ga prodamo na tenderu. A sta ce taj NIS onda preradjivati ostaje da se vidi - bez ruskog gasa i nafte tesko ce postici i vrednost od 400 miliona EUR na bilo kakvom tenderu. Posle ....... nema kajanja!

gasovodzija

pre 15 godina

gas za domacinstva da pojeftini? Znate li da je poslednji put cena gasa za domacinstva nivelisana u aprilu, odnosno maju 2007. godine (odobrenje Vlade RS)? Uporedite cene nafte onda i sad! Kubik gasa kosta na granici skoro 50 US centi! Pa vi vidite, neka drzava odresi kesu ako hoce da zastiti korisnike u kategoriji domacinstva.

Josip Vasilj

pre 15 godina

Nikada, ni jedan seljak ne bi prodao svoje već obrađeno i zasijano poljoprivredno imanje, po cijeni jednogodišnjeg uroda sa tog imanja…

stefan

pre 15 godina

Netacne su tvrdnje gosp. Vuletica.Ocevidno je da su iznete iz nekih politickih razloga. Procenjena vrednost NIS-a od 2,2 milijarde evra realna je , a kada bi se prodaja odvijala u okviru tendera ostvarila bi se mnogo veca cena, zbog interesa firmi susednih zemalja (Austrije, Madjarske, Rumunije). Uporedite cenu NISa i cenu INE, cije rafinerije takodje nisu modernizovane, s manjim trzistem i manjim brojem benzinskih pumpi. Vrednost INE premasuje 3,5 milijade evra, a upravo se ovih dana bore OMV i Mol oko kupovine dela akcija.
Rusima bi se dao poklon lili bolje receno oni sami traze da im se da velik poklon. Setite se 1948. godine, pomaganja sovjetskog Saveza, njihovih ekonomskih strucnjaka i Titove reakcije. To je istorije koju mi mozda ne volimo, ali daje pouke. Drugo, neka se kaze i obrazlozi sta Srbija dobija od gasnog aranzmana.Gasovod ce biti rusko vlasnitvo i u njhov dzep ice ce prihodi .Srbija,kao drzava, moze da dobije neke naknade u vidu taksa, ali sigurno se ne radi o velikom iznosu, zbog kojeg bi trebalo zrtvovati tako znacajnu firmu kao sto je NIS.

Emigrant

pre 15 godina

Srpska posla, mi u EU, beli sengen, ma dajte molim vas nemojte se zanositi...Svaki posao nam je kao ovaj kvazi sporazum.
Prodajte to Shell-u ili OMV i ne sekirajte se pa kako celoj EU tako i nama.

Aleksandar

pre 15 godina

Konacno prava informacija. Gledajte da sve krene pravim putem, a ne da se posvadjate. Narod ocekuje da jedan od bitnih ugovora i projekata za njegovu buducnost pocne konacno da se realizuje.

sasa jokic

pre 15 godina

Neka prva tacka dnevnog reda bude; Prebacivanje novca namenjenog za provizije clanovima DSS i NS u budzet Srbije, kako bi se postigla trzisna cena od cca 1. milijarda eura. Druga tacka mora da bude; 2.Ugovor stupa na snagu(smatra se validnim) u trenutku izvodjenja studije koja garantuje da je gasovod magistralni, a ne samo jedan krak za potrebe Srbije! Mi smo sa Rusijom potpisali protokol, a ne ugovor, sto ce reci da detalji tek treba da budu definisani. Tako da gospodo iz Vlade, vodite racuna st potpisujete, mozete se jednog dana naci pred sudijom za izdaju interesa zemlje, ili ti veleizdaju!

sholy

pre 15 godina

Ja nisam neki strucnjak za medjunarodne ugovore, pa ovaj zakljucak moze zvucati glupavo: kako se moze potpisati neki ugovor\sporazum a da se u njemu ne spominju konkretne cifre: recimo cena NIS-a, kapacitet protoka kroz gasovod, velicina rezervoara bla bla..
Ja sam upoznat sa ugovorom za stanarinu i kad kod sam ga potpisao u njemu se nalazila tacna cifra koja se placa za mesecni boravak u njemu.
Sta smo mi onda potpisali sa Rusima? Sporazum koji kaze: "Rusi dobijaju 51% NIS-a i prirodne resurse Srbije, a mi dobijamo gasovod i rezervoar za gas. O tehnickim podacima ce se dalje pregovarati"??

Goran

pre 15 godina

Za koga radi Gdin Vuletić? Sve da je i u pravu sa svojim konstatacijama ko mu daje pravo da svojim izjavama slabi našu pregovaračku poziciju? Na raspravi u Skupštini Srbije čuli smo obilje argumentovanih kritika sporazuma. Ništa od naših interesa nije dosad definisano, ništa se ne zna o kapacitetu gasovoda itsl. Sa druge strane sve naše obaveze su detaljno definisane, a upravljanje glavnim energetskim resursom predaje se u potpunosti u tuđe ruke. Naš stav koji je formiran u atmosferi očajničkih apela bivšeg predsednika vlade za bilo kakvu podršku, je toliko slab i nemoćan da se često pitam šta je Slobodan Milošević mislio kad je rekao da mi nismo banana država.
Naš problem je da imamo odlične sportiste, solidne privrednike ali veoma lako potkupljive i nemoćne političare.
Zbog uobičajene netransparentnosti rada koja njima svima odgovara (jer da nekome ne odgovara situacija bi se menjala na bolje) nema pozitivnog pritiska javnosti već je razbuktana korupcija samo povremeno predmet međupartijskih čarkica. U takvoj situaciji neki su u stanju da i vlastitu majku prodaju budzašta, a svima su puna usta rodoljublja i Kosova kao da su spremni da tamo žive. To su teme na kojima se dokazuje pravo rodoljublje. I još ako se doda i pokoji ratni zločinac to je ono pravo.

mpavlo

pre 15 godina

- JAVNI MEDJUNARODNI TENDER!!!
- Javno otvaranje ponuda (imamo valjda javni servis za to)
- Javna rasprava i odlucivanje o ponudama
Ako se proda za 1€ - neka se proda, bar cemo znati da je sve uradjeno posteno i po zakonu. Ovakva prodaja je NEZAKONITA - nakon nje ce neko MORATI da sluzi kaznu...
Fight The power

lazovi u zatvor!

pre 15 godina

Pa oni tek sada rade studiju o izvodivosti? A Velja juce tvrdi kako je sve dogovoreno i da ce Srbija dobijati godisnje 200 miliona dolara/eura (ili koliko vec) za gasovod koji jos nije ni u fazi planiranja, a kamoli da je dogovoren.

Alek

pre 15 godina

Englezi u poslovnim razgovorima ne koriste rec milijarda vec hiljadu miliona. Razlog je prost. Hiljadu miliona zvuci mnogo vise i sluzi onome koji je izgovara kao podsetnik ga je u pitanju jako mnogo novca a ne tamo neka sica. Zato gospodo Srbi prst na celo i izgovorite glasno nekoliko puta "dve hiljade dvesta miliona dolara". Onda se okrenite oko sebe i pogledajte vredi li nesto u ovoj nasoj zemlji tolike pare. Sve se bre raspada a mi kao trgujemo i postavljamo uslove.

sasa jokic

pre 15 godina

Nije mi jasan Tadic. Kostunica ga je ocrnio tokom izborne kampanje, te izdajnik, te prodace kosovo, itd..., itd... Danas vidimo da je tender sa Alpinom propao, zbog neverovatnih malverzacija od strane NS i DSS-a. Takodje vidimo da je Kostunica pokusao da pokloni NIS zarad politicke zastite, a i zbog velike provizije koja je ocigledno dogovorena. Zasto tadicu sada ne iskoristis poziciju, i obelodanis narodu sta su radili, i koliko su planirali da pokradu, pa da se vise skine ta fama o legalisti, i principijelnom politicaru!

Zigi

pre 15 godina

Znaci Studija izvodljivosti , pa Ugovor , pa realizacija ...
Kada to sve bude gotovo EU ce preci na nuklearne elektrane i kome cemo onda transportovati gas ?

marko

pre 15 godina

Uobicajno, prilikom procene vrednosti kompanije (u ovom slicaju NISa) uzima se u obzir buduca profitabilnost. Jedna od kljucnih stavki prilikom ovog procesa je pretpostavka o buducoj ceni nafte koju ce NIS biti u mogucnosti da ostvari pod pretpostavkom da nije monopolista (sem ako vlada ne odluci da garantuje NISu status monopoliste na neko vreme posle prodaje). U jednom ili drugom slucaju ovo je vec moralo da bude uzeto u obzir da bi se doslo do procene vrednosti NISa. Tako da je dosta glupa i bahata izjava koja sugerise da je vrednost NISa manja od procene D&T zato sto ce NIS prestati da bude monopolista u buducnosti.

Bojan

pre 15 godina

Lako je tuđim po gloginjama. Da prodaju sopstvenu imovinu, itekkao bi se i noktima i zubima borili za cenu, i nikad ne bi prodali u pola cene (a NIS se ne pšrodaje ni u pola cene, nego se poklanja za mačku u džaku).

No, kako ou ovoj državi nema nikakve kontrole - osim one koju dalje kontrolišu baš oni na vlasti, sve se može uraditi, i sve se može opravdati.

nanci

pre 15 godina

Kad slusate i gledate "strucnjake" kao sto je navedeni cinovnik PKS shvatite koliko nemaju ni stida ni srama jer javno lobiraju za drugu zemlju a plate primaju od naseg poreza, to valjda nije dovoljno,Verujem da bi bilo korisno zahvaliti se takvim osobama i zamoliti ih da u roku od 24h nadju posao na drugom mestu a ne u drzavnoj sluzbi.

Aleksandar

pre 15 godina

Ma otkacimo ih kako znamo i umemo. Vidite sta rade svim malim drzavama cim ih doveo u energetsku zavisnost.
Neko neko konacno kaze KADA smo mi imali ikakve vajde od Rusije u poslednjih 100 godina. Uglavnom nas tapsu po ramenu, posalju nam 4 penzionisana generala tokom bombardovanja da nam pevaju "Kaljinku", loze "cuvare mostova" kako su sjajni itd. Ako je potpisivanje sporazuma bio politicki kompromis u datom trenutku, neka je BIO... opozicija je u rasulu, raskinimo sporazum odmah i terajmo ruse u Crnu Goru, gde im je i mesto.
Pa nek' prave naftovod kroz ekolosku drzavu.

Branko

pre 15 godina

Odlozen potpis ugovora sa FIAT-om, odlozen Sporazum sa EU, odlozen bela sengenska lista, odlozen sporazum sa Gaspromom! Ima li ista da smo do kraja odradili?

radovan4

pre 15 godina

"Napravili smo plan,studiju o izvodljivosti,napravili smo procenu,dogovorili smo se da cemo se dogovoriti za nekoliko meseci.............,kad cemo cuti da je nesto juce uradjeno

Mashinovodja

pre 15 godina

Ne razumem, zašto tek sada studija o izvodljivosti, a ne pre potpisivanja ugovora? Ako se pravi studija o izvodljivosti (i radi se pošteno, a ne forme radi i sa unapred određenim rezultatima studije), nije nemoguće da zaključak studije bude da je cela stvar neizvodljiva i/ili neisplativa. Šta ako se to dogodi, a mi odavno potpisali ugovor i poklonili NIS?
A ako već sada i bez studije znamo da je sve OK i da je garantovano da će da curi jeftin gas u ogromnim količinama, koja je svrha izrade studije o izvodljivosti, osim naravno, da nekome kapne vrlo solidna kinta?

Deki

pre 15 godina

Pa ovako, Nis je procenjen na 2,2 milijarde dolara,a Rusi za 51% daju 400 miliona plus 500 ulazu u Nis to je 900 miliona dolara,znaci tu fali 200 miliona da bi dosli na polovinu procenjene cene Nis-a,obzirom koliko novca ta nova kompanija ima da pravi i koliki je profit za Srbiju to je posao veka i treba bez trunke razmisljanja sve potpisati sa Rusima i uci u posao veka.

Kanadjanin

pre 15 godina

pa zar srbi nisu izumitelju vezane trgovine - za litar mleka dobijes i 100 g kafe? secate se? rusi su pokusali da uslove izgradnju gasovoda kroz srbiju (koji u sustini ne mora da prolazi kroz srbiju) jeftinom kupovinom NIS-a. Sad je do Srbije da se smisli da li zeli gasovod ili ne. Gasovod kosta 2.2 milijarde EUR - 400 miliona EUR. Nije tesko da se vidi i donese prava odlika. E ako se odlucimo da necemo da prodajemo NIS rusima izgubicemo gasovod i onda jos uvek imamo sanse da pokusamo da ga prodamo na tenderu. A sta ce taj NIS onda preradjivati ostaje da se vidi - bez ruskog gasa i nafte tesko ce postici i vrednost od 400 miliona EUR na bilo kakvom tenderu. Posle ....... nema kajanja!

gasovodzija

pre 15 godina

gas za domacinstva da pojeftini? Znate li da je poslednji put cena gasa za domacinstva nivelisana u aprilu, odnosno maju 2007. godine (odobrenje Vlade RS)? Uporedite cene nafte onda i sad! Kubik gasa kosta na granici skoro 50 US centi! Pa vi vidite, neka drzava odresi kesu ako hoce da zastiti korisnike u kategoriji domacinstva.