Subota, 30.08.2008.

00:37

Rupel: Glupo poređenje s Kosovom

Međunarodno priznanje Kosova kao razlog za slične zahteve drugih naroda je glupa i pogrešna teza, smatra Dimitrij Rupel.

Izvor: B92

Rupel: Glupo poreðenje s Kosovom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Čak iako je sve istina ovo što govori G. Rupel, ipak bi morao, on i njegovi istomišljenici da znaju da se u svetu dogadjaju i glupe stvari. Problem je u tome šta je za koga glupo, jer su ukusi (čitaj: interesi) različiti. Za veliki deo medjunarodne zajednice je priznaje KIM bila glupost, a za njega recimo nije. Iz činjenice da se je Gruzija desila neposredno posle KIM svako objektivan vidi uzročnu vezu. Bez "pamente" politike zapada oko KIM, svet bi danas bio mnogo mirniji.

Lepenski

pre 15 godina

Vidi ti imperijalistu Rupela,mi smo se dogovarali sa našim albanskim prijateljima bla bla bla. Otimanje spskih resursa hoće da uvije u nekakvu političku oblandu. A ako mi uzmemo vaše trgovine i fabrike u Srbiji i kažemo to je radi vašeg dobra, hoćete li nam verovati.

kne

pre 15 godina

Mozda je glupo ali tako je.
S druge strane ne vidim kako gospodin Rupel moze da tvrdi da je resenje oko Kosova postignuto radom medjunarodne zajednice. Ako on tvrdi da je NATO celokupna medjunarodna zajednica onda je u pravu. Ali bojim se da to NATO nije.

goran

pre 15 godina

kaze Rupel da su sto puta ponovili da je kosovo jedinstven slucaj pa oni se nadaju da je Gebels ziv i da ce da potvrdi ponovo da sto puta ponovljena laz postaje istina,tako bi i bilo da nije medvedeva i putina,njih dvojica nisu jos upoznali Gebelsa

ron

pre 15 godina

Gruzijski Ambasador "je rekao da ne misli da je nezavisnost Kosova dovela do priznanja Južne Osetije i Abhazije, dodavši da bi Rusi "pronašli druge argumente".

Potpuno se slazem za gruzijskim diplomatom. Jel' to Rusi hoce da nas ubede da je Kosovo krivo i za njihov genocid i Ceceniji?

Martin,Pirot

pre 15 godina

Posto se zapadnjaci vade da se kao godinama pregovaralo o Kosovu i da je tamo bilo takvih stvari da ta dva naroda (Srbi i Albanci) ne mogu vise da zive zajedno znaci li to da ne treba vise terati muslimane iz BiH da zive zajedno sa RS jer su im Srbi toliko zla pocinili,zasto onda sprecavati odvajanje Rs od BiH?Ajd tu da vas vidim,kakvo bi tu bilo objasnjenje da je "glupo" da RS postane nezavisna(sto ce 09/01/2009-e i da se desi)?

ACA

pre 15 godina

Pravila da bi neka teritorija dobila nezavisnost cini se da su jasna.
1. Treba da ta teritorija ima mocnog prijatelja koji ce da ih obuci i naoruza da se pokrene sukob. Za to je potrebno da postoji neki sttrateski interes te velike sile kao recimo vojne baze, luke, naftovodi, gasovodi, izvori energije....
2.Potrebno je da protivnik, tj zemlja od koje se neko otcepljuje bude slaba , u krizi.
3. Potrebno je da ta slaba zemlja upadne u neku zamku (Racak npr), da se tada ta velika sila umesa i da se stvori fakticko stanje.
4. Zatimje potrebno da ta velika sila svojim medijima i diplomatijom objasni da se to ne moze izmeniti i da se treba priznati novousostavljeno stanje. Obicno prodje neko vreme za to.
To se uradilo na Kosovu i sada u Osetiji i Abhaziji. U Ceceniji, Tibetu, Baskiji, Sev. Irskoj neki ili svi od tih uslova nisu bili ispunjeni pa od otcepljenja jos nema nista.

Prevodilac I

pre 15 godina

PESMA TREZVENJAKA
Kosovo je dobri ljudi
nesto sto je davno bilo,
Ali kad ode svojim putem,
Nikom ne bi milo.
Uzalud sve tuge,
Uzalud sad strasti,
Bez Kosova, Srbija ce
mnogo brze rasti.

Mirko

pre 15 godina

Da bi sankcije protiv Rusije bile uspesne treba da im se uvede i pomorska blokada, kao i nama pocetkom devedesetih. Slovenija kao clanica NATO da ucestvuje u blokadi sa kajakom dvosedom, posada jedan veslac i jedan strelac, olimpijski ako je moguce posto Rusi imaju prilicno brze avione. Sto se tice ruskih nuklearnih podmornica, e tu bi vec iskusan strateg tipa zastavnika Janse morao nesto da smisli.

Kada Rupel kaze...

pre 15 godina

Glupo je i pomisliti da preko 80 etnickih grupa po svetu razmislja da i oni mogu dobiti svoju "drzavu" zato sto im je Rupel rekao da je glupo takvo razmisljanje. Ubedi ih covek u jednoj recenici.

Stefan

pre 15 godina

Rupel i dalje govori o "opravdanoj nezavisnosti Kosova", tj. opravdanom otimanju dela jedne suverene, medjunarodno priznate drzave, a za to vreme - vode "rat" sa Hrvatima oko nekoliko kvadratnih kilometara mora! Bravo Herr Rupel - ko nije za sebe nije ni za druge, jel tako?

Donaldinjo

pre 15 godina

Ok. Mnogi od ističu da ne vole unipolaran svet, već multipolaran.
Da postoje i jake SAD, EU, Rusija, Brazil, Kina, Indija.
Ok! Ali ako je već tako kom će se carstvu privoleti Srbija?
Ja se ipak vidim u EU, kao i svi naši susedi, a ne kao ruska gubernija.

A.Semjonov

pre 15 godina

Molim da se obrati paznja na cinjenicu da je tzv. Istocnu Nemacku priznavao skoro ceo svet izuzev Zapadne Nemacke. Pedeset godina kasnije ta cinjenica oborena je zajedno sa berlinskim zidom. Istocna Nemacka nakon ratnog poraza pripojena je jednom vojno-politickom bloku drzava. Na koji nacin je Kosovo danas postalo zasebna cinjenica sui generis ne treba objasnjavati.

Miloš

pre 15 godina

„Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis“. Ma koji da ste to vi koji ste to rekli, eto vidite da ima drugih koji kažu drukčije od vas. I, šta ćemo sada ?

Сава

pre 15 godina

Које право има ЕУ да одређује шта је посебан случај, а шта није???? Да нису можда постали Кадија?

Dex

pre 15 godina

Gospodin Rupel je malo polupao loncice i pobrkao stvari. Pa Srbija je najveca zrtva. Vi ste ti koji ste priznali Kosovo i ponasali se kao Rusi sada, pre samo 6 meseci. Pa niste valjda gos`n Rupel ocekiveli da ce Rusi tek tako preci preko tih stvari. Putin je na vreme upozoravao sta nelegitimo proglasenje kosova moze da izazove, ali Vi i vasi mentori u US ste bili gluvi za to. I sta cete sad? Da necete mozda da uvedete sankcije Rusiji ili da necete mozda da je bombardujete zbog prekomerene upotrebe sile? Bojim se da biste sa bilo kakvim Vasim glupim aktom, sami sebi skocili u stomak.

Z

pre 15 godina

"...takozvani gruzijski genocid nad Osetinima, sto je potpuno netačno", rekao je gruzijski ambasador Tanjugu".

Koliko se ja secam, ovaj petodnevni rat zapocela je Gruzija kada je svom raspolozivom vojnom tehnikom pocela sravnjivati glavni grad J. Osetije, pobivsi oko 2000 civila u jednom danu i proteravsi oko 30000 civila u Rusiju.
Zamislite da je Srbija u jednom danu sravnila Pristinu i pobila 2000 civila.

IQ=0

pre 15 godina

Rupel: Glupo poređenje s Kosovom

GLUPO je g-ne Rupel vredjati inteligenicju onih stanovnika cije zemalje se pridrzavaju medjunarodnog prava

GLUPO je g-ne Rupel je da dolazi g-n Frid iz daleka i na listicu da vam daje zadatke spoljne politike dok ste bili predsedavajuci EU

GLuPO je sto ste na taj nacin lupili samar Sloveniji kao DRZAVA i njenim gradjanima

GLUPO je sto sa ovakvim izjavama NASTAVLJATE da pokazujete da ste covek koji se ne uci od gresaka

milan

pre 15 godina

Rupel je potpuno u pravu. Setimo se samo pocetka procesa priznavanja Kosova. U prvih 7 dana priznalo ih je vec 15-ak zemlja. Danas je vec stiglo do 50.
Ove dve ocepljene gruzijske pokrajine priznala je Rusija.
Mislim da ce tako i ostati - Kosovo je priznato od strane zemelja koje proizvedu 86% ukupne svetske proizvodnje. Malo li je to.
Kosovo je ocito presedan.

Ivana

pre 15 godina

Ja bih rekla da je sve za sebe poseban slucaj, ali upravo gledano tako, svako moze da se proglasi za poseban slucaj i da trazi ocepljenje.

MS

pre 15 godina

Cekaj, stani, polako: ) Vi priznajete Kosovo ali ne priznajete Osetiju i Abhaziju...sa druge strane gomila clanica EU ne priznaje Kosovo i ne priznaje odcepljenje ove dve regije dok druga EU gomila priznaje Kosovo (jer je ono pobogu Lex SpeciJalis: )) ali ne priznaje ove dve republike jer postuje medjunarodno pravo!!?. Na kraju vrh vrhova je da Gruzija ne priznaje Kosovo...ona ista Gruzija koju bas Vi (moralne i pravne gromade) podrzavate ali se razilazite po pitanju Kosova!? Ako sve prethodno izuzmemo ostaje pitanje, da li Vi ne razumete ili bas ta drzava ciji suverenitet i integritet tako ISKRENO i zabrinuto (ovu rec obozavam) podrzavate…..toliko da cackate tamo gde bas i nije pametno? I za kraj…citat sa BBC-eve stranice sa pocetka konflikta u Gruziji…”For those who never heard of South Ossetia before fighting between Russians and Georgians erupted there, the BBC’s Paul Reynolds provides some needed background and analysis, including this pearl of wisdom: “Do not punch a bear on the nose unless it is tied down.”

Kavaljere Berluskoni

pre 15 godina

Neka se posle Ukrajine, baltickih drzava pripremi i Slovenija. Sta mislite zasto se NI JEDAN italijanski politicar nije oglasio povodom rata u Gruziji? Pa Italija jedva ceka da povrati italijanska mesta kao sto su Capodistria (danjasni Kopar u Sloveniji) itd. Dok su ruski tenkovi gazili Gruziju, Berluskoni se odmarao na Siciliji i caskao sa Putinom! Italijani su veliki igraci, priznali su Kosovo direktno, a prakticno podrzavaju Rusiju. Menjace se granice unutar drzava EU-a i to slovenci znaju.

Pathon

pre 15 godina

Ajde, ajde, najbolje je da Rupel sada cuti. Nije ovo njegov rat. Raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka, Sovjetski Savez, Srbija, Indonezija pa nek se raspadne i Gruzija. Kako sad to da neki narodi kao sto su Slovenci i kosovski Albanci mogu da budu nezavisni, a neki narodi poput Srba, Palestinaca, Kurda ili onih u Juznoj Osetiji ne mogu. I po cemu je slucaj kosovskih Albanaca specificniji od slucaja Palestinaca koji 60 godina sanjaju drzavu ili zasto su kosovski Albanci bolji od Kurda u Turskoj ili Iraku? Razumem ja da zbog ogromnih interesa u regionu Amerikanci, Britanci i ostali rade to sto rade, bas kao sto Rusija iz istih razloga njima prkosi. Ali me politicki patuljci, da ne kazem sluge, tipa Rupel i Salikasvili vredjaju. Ne mozete bre da zabranite drugima ono sto sebi niste zabranili. Tacka.

Časlav

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice"
Haha, dođe mi da plačem kad pročitam ovako nešto. Svi znamo odakle se koordinisalo u vezi Kosova, dragi Slovenci i ostali američki sateliti i poslušnici!

radza

pre 15 godina

Posto se ocigledno radi o dva razlicita slucaja, po tumacenju Rupela, "glupo" ih je i porediti, "drustvo mrtvih pesnika" i njihovi kosovski prijatelji ovaj put ce odluciti da ne bombarduju Rusiju i da joj ne uvedu sankcije. To ce biti jedina razlika gospodine "pametni".

Doctor Evil

pre 15 godina

Slovenacki predsednik veoma glupo zamenjuje par teza:

1. Recite to isto narodima koji imaju 'slicne' zahteve (redosled nebitan): Korzika, Baskija, Kurdi(stan), Kvebek, Tibet, (Katolicka) Severna Irska...da li treba da jos nabrajam? Sta mislite sta bi vam rekli (kao sto je poznato neki od njih to ne smeju da kazu otvoreno..)?

2. U slucaju Kosova nije doslo do 'koordinisanog delovanja medjunarodne zajednice'...dokaz je broj drzava koji je Kosovo do sada priznao. Jedina slicnost je da su jaki (i bogati) upotrebili svoju snagu da proture svoju volju.

I na kraju - bravo Robert Fico...

SaSh!!!

pre 15 godina

G-dine Rupel: Lepim i ugladjenim diplomatskim jezikom NE MOZE se ni objasniti ni poreci da je i po pitanju Kosova i po pitanju Abhazije i Juzne Osetije PREKRSENO MEDJUNARODNO PRAVO i da je u OBA slucaja napravljen presedan koji ce da nastavi svoj "domino" efekat. To sto kazete da je "ovo - samo ovo" a "ono - samo ono" obican covek u to ne veruje.

August

pre 15 godina

Kada se vec poteze termin "glupost", jedino glupo je to sto Slovenija sebi daje za pravo da uopste prica o temama koje je se ticu i kojima nije dorasla. Imali su tokom predsedavanja EU priliku da se predstave svetu i uradili su to kako su uradili, pozivanje na kojekakva kvazi prijateljstva su nepotrebna.

Filip

pre 15 godina

Pa mozete vi da tvrdite i da je Zemlja ravna ploca... To sto vi tvrdite da je Kosovo "sui generis" ne obavezuje nikoga da veruje u to. Dakle evo ja tvrdim da sam naslednik engleske krune i zahtevam da mi se omoguci da vladam. Je l' to razlog da mi date vlast?

Ibro dirka

pre 15 godina

Stvarno je glupo porediti Osetiju ,Abhaziju i Kosovo.
Ove dve drzave su bile nekad samostalne a Kosovo nikad.
Kaze Rupel _ "dogovarali smo se sa nasim prijateljima sa kosova"
Kako bi se ponaso Rupel da se talijani dogovore sa prijateljima da vam uzmu primorje - bi li to bilo ok

srdjan

pre 15 godina

Kaze covek da su doneli odluku koordinisanom akcijom medjunarodne zajednice. Dobro je sto tu medjunarodnu zajednicu, dakle, cine jaka i mocna Slovenija, Lihtenstajn, Belgija i njima slicni a za Rusiju, Kinu, Indiju, Indoneziju i ostale diletante nema veze. Dobro on zna da su sve, ali bukvalno sve akcije Amerike i njenih satelita u poslednjih 15-20 godina nelegalne i krvolocne i Slovenija ce pre ili kasnije morati da preuzme odgovornost za to jer je bila deo tog mehanizma. Znaci okupacija Iraka, okupacija Avganistana, bombardovanje Srbije, Guantanamo, itd itd.
Zaista iritirajuce deluju izjave ovakvih politicara jer nama to niko ne moze da proda. Mozda to ima prodju kod domacica iz Skofja Loke ili Ptuja ali ovde jako jako tesko ...

lex specialis

pre 15 godina

Ali u kojem medjunarodnom zakonu pise da postoje specijalni i posebni slucajevi? Gde to pise?
Na to pitanje Rupel i njegove EU kolege ne odgovaraju.

statista

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice",

Znači međunarodna zajednica to je USA + UK + par evropskh satelita + oni koji bi skočili u bunar samo ako USA tako kaže. I normalno kad takva "međunarodna zajednica" odluči da crno više nije crno, onda i svima ostalima mora da pobeli pred očima.

"O tome se dogovaralo i sa nasim kosovskim prijateljima"

E a ovo je argument nad argumentima, tu se vidi da su poštovali zakone i pravo. Znate kako i Putin i Medvedev su sigurno pričali sa svojim osetijskim i abhaskim prijateljima, ne bi oni to bez dogovora.

Nije meni problem što su oni proglasisli crno za belo, već što nas ubeđuju da je to stvarno tako i da je to po zakonu i pravu. Poštenije je reći "može mi se, jači sam" i kraj priče.

A koliko su se grešni Slovenci zaigrali "jake države" govori i sukob sa Hrvatima gde na silu i kroz ucenu oko ulaska u EU hoće da dokažu da međunarodni zakon o granici na moru ne važi samo u njihovom slučaju jer im ne odgovara da sa obalom malo dužom od Ade Ciganlije imaju mora taman za tri kutije sardina. Jasno primenjuju silu i ucenu i ne žele da prihvate arbitražu međunarodnih institucija.

bojan

pre 15 godina

poredjenje je glupo jer je kosovo sui generis? A ko ga je proglasio za isti? Evo i rusi su proglasili j. osetiju i abhaziju za sui generis slucajeve, i sta sad? Ja samo ne znam da li i sam Rupel veruje u to sto prica

pera

pre 15 godina

E baš se našao kapacitivni Dimsi Rupsi, kako ga u MLADINI zovu da u svom stilu upravo idavi ovakvu glupost. Ali po njegovom ili uputstvima iz sedišta Kondilize, što nije prvi put, on zauzima "lični" stav kao što je bio u vezi sa napadom Amerike na Irak, Kosmet, i mnogim drugim američkim problemima. Čovek koji nije u stanju da sa susednom Hrvatskom razreši problem jednog potočića, Dragonja, koji razdvaja dve državice uzima sebi za pravo da izrekne "tako jak stav" kako je Rusija "glupo" ocenila pravo Osetinaca na spajanje sa svojim narodom na severi i podcenila gruziske interese da oni upravljaju nečim tuđim.
Baš me zanima kakav će stav zauzeti ta diplomatska veličina kada će recimo Južna Koreja zatraži spajanje sa Sevetno Korejom? Hoće li i tada biti protiv?

Milan

pre 15 godina

Ma objasnjenje je totalno na mestu. Apsolutno je Kosovo specifican slucaj zato sto tako kaze zapad i sad jos pokusavaju da nas kolektivno ubede da smo svi maloumni. Marionete poput ovog gospodina i licemerje su glavno obelezje ovog iskrivljenog sveta.

Igor

pre 15 godina

Glupo je bilo priznati Kosovo. Pa, onda očekivati da će svi tako uraditi.Odnos snaga se u poslednjih 5 godina u svetu MNOGO promenio i u političkom a pogotovo ekonomskom smislu. A tek će da se menja.
To je politička realnost koje zapad nije 'izgleda' svestan. A nama su pričali o političkoj realnosti na Kosovu.E, pa dobro došli u realnosti, ali sve karte nisu više kod vas.
pogotovo ne kod Rupela.

Vlada

pre 15 godina

Gospodine Rupel ako je medjunarodna zajednica bila jedinstvena u stavu da Kosovo treba da bude nezavisno, kako onda objasnjavate da veliki broj zemalja nije priznao nezavisnost Kosova?
Ja bih pre rekao da su pojedine zemlje nametnule misljenje da Kosovo bude nezavisno, zatim politicki naterale manje zemlje da ucestvuju u raspravi, da bi kako Vi kazete bilo koordinisano delovanje, i onda donele zvanicnu odluku Kosovo treba da bude nezavisno. Koordinisanost o kojoj pricate nije bila prirodna i spontana nego politicki iscenirana i da bi se izvrsila bilo je potrebno nekoliko godina rada na razlicitim politickim kompromisima ili bolje receno politickih usluga prema onima koji su bili jasno protiv nezavisnosti.
Ja iskreno ne vidim ozbiljnu razliku izmedju onoga sto je uradila Rusija i onoga sto ste uradili Vi. Radi se samo o tome sto ste Vi to uradili silom ali u "rukavicama", a Rusija brutalnom silom.

E.Ja.Nije.Stojko

pre 15 godina

Jel' to on Putina naziva glupakom? Ne bih rekao da mu je to preterano pametno a o diplomatskom recniku da i ne govorimo...Ipak, cinjenica da predstavlja svetsku velesilu kakva je Slovenija daje mu za pravo !

BB

pre 15 godina

Veliki samozvani prijatelj Srbije i veliki samozvani ekspert za Balkan, gospodin Dimitrije Rupel, po profesiji diplomata od karijere, u nedostatku argumenata da ospori belodanu slicnost izmedju priznanja Kosova i Juzne Osetije i Abhazije, kaze da je to poredjenje "glupo".
Kada iskusni diplomata koristi nediplomatski recnik,
kao u ovom slucaju, to govori o njegovoj nervozi. Zasto ste nervozni, gospodine Rupel?

s

pre 15 godina

Ova disocijacija izmedju fikcije i realnosti koju demonstriraju evropski diplomati me neodoljivo podseca na medije i ministre zadnjih 6 meseci Miloseviceve vladavine...

Dragan

pre 15 godina

Rupel u principu i ne zasluzuje nikkav komentar. Nacin na koje male evropske drzave ponavljaju stavove americke vlade najvise podseca na "jednoglasnu" podrsku koju je Milosevic dobijao iz svih krajeva zemlje. Tada se kao i sada nisu trusili cak ni jednu rec u tim "jednoglasnim" porukama da promene. Rupel jednm kada ode sa politicke scene niko ga se vie nikada nece setiti, pogotovo njegovi najblizi saradnici. Takva je sudbina poltrona.

Milan

pre 15 godina

Gospodine Rupelu sa vasim komentarom da je poredjenje sa Kosovom "glupa" teza dokazali da vi niste zreli da komentarisete takve politicke izjave. U toj politici prema Kosovu i Rusiji ponovo ste dokazali da ste jedan od vernih (slepih) vazala Amerike u Europi. To ne govori pozitivno o vasoj politickoj sposobnosti da ponavljati verno reci onih komadujucih samo potvrdjuje sopstvenu nesposobnost i nemoc. Ali sta cete Slovenija je mala zemlja nije lako naci toliko za vodjenje politike sposobnih ljudi.

SVD

pre 15 godina

Mislim da Rupel nije svestan koliko sam sebi skače u usta. Kosovo je problem sui generis, a ostali nisu, nego su ne znam čiji generis. Jednom će valjda ovi svetski moćnici priznati da kaubojska diplomatija ne vodi ničem drugom nego haosu u međunarodnim odnosima.

Martin

pre 15 godina

Simpatican mi je g-din Rupel i nasi slovenacki prijatelji. Nikako covek da objasni razliku u suverenitetu Srbije i Gruzije. Dodushe prijatelj iz Slovenije zaista ima dugogodisnje iskustvo sa ovih nasih prostora..zajedno sa svima nama....Najgore od svega je sto smo svi zajedno vec poduze u glavnoj ulozi nezgodnog filma (zanr i reziser u domenu tragicnog).

mustafa

pre 15 godina

Slovacka, Kipar i slicne imaju prava da dignu glavu, posto je EU prihvatila takve kakve i jesu. One su bile i ostace crna tacka EUa. Jos i Slovacka da se protivi jedinstvenoj politici Evropske zajednice, a kada se zna da su je izvukli od siromastva i bede. Mozda bolje bi bilo da ostane izolovana isto kao Bela Rusija. Ma uostalom ja mogu reci da oni imaju jos 3 meseca roka, pokolebat ce se oni i prihvatice nezavisnost Kosova. Zajedno sa Crnom Gorom i Makedonijom.

djuro

pre 15 godina

ja ovde nesto ocigledno hronicno propustam. Kad nesto tvrdis, onda treba da das dokaze ili bar das neko kvalitativno objasnjenje zasto je to tako. Do sada je jedini "dokaz" za tvdnju da je Kosovo poseban slucaj - to sto smo rekli da je Kosovo poseban slucaj. Da li mozda novinari ne prenose njihove izjave u potpunosti, ili sam ja tanak u logici ili su oni upadljivo arogantni?
I nije tacno ni da se oko statusa Kosova medjunarodna zajednica dogovorila - da jeste, to bi se videlo u UN. Dogovorilo se samo nekoliko najbogatijih zemalja EU, ponegde uz mahanje repom a ponegde uz zavrtanje ruke od strane SAD. Sloveniji, vidim, nije trebalo zavrtati ruku.

NIkola

pre 15 godina

Ja bih rekao da je glupo izjednacavati dvadesetak drzava ciju politiku vodi amerika sa medjunarodnom zajednicom kada nemaju ni 1/6 populacije zemlje

IQ=0

pre 15 godina

Jos uvek medjunarodna zajednica cacka (raspravlja) nezavisnost kosova sa problemima koji su nastali u svetu posle NELEGALNOG CINA u februaru 2008

Cim ona(medjunarodna zajednica) danas ...a mozda i sutra uporno odrice DA NIJE OTVORILA PANDORINU KUTIJU zajedno sa gringosima......SVE VISE JE JASNIJE da kosovo NIJE PRESEDAN-JEDINSTVEN SLUCAJ

Jedini nacin da se sprece sledece nesrece je da gringosi zajedno sa svojim satelitima I Rusija sednu na pregovore i da se izvine za greske koje su napravili i preispitaju svoje "misice"(odluke)....da se vrate na osnovne fundamente ( istorija-geografija-ekonomija) kada razmisljaju o sledecim politickim potezima

Prevodilac I

pre 15 godina

Pa zapad ovaku tumaci stvar: Na Kosovu se dogodila humanitarna intervencija zapada, a povod je bio masivna povreda ljudskih prava. To je bilo utvrdjeno kroz mnogo rezolucija u SB UNO-a. Kosovo je priznato nakon 8 godina pregovora pod pokroviteljstvom UNO-a(pregovorima bez rezultata!). Paralele se, prema zapadnom tumacenju, ne mogu praviti, jer se zaboravlja da je 90-tih SM uveo na Kosovu apartheid politiku, i da je diskriminacija Albanaca dostigla svoj vrhunac, sto je dovelo do niza konflikata i nemogucnosti da se zajedno zivi. Tako tumaci zapad! Imaju jos dve verzije, jedna je albanska, druga srpska, i svako svoju moze zadrzati za vlastitu istoriju. Da Kosovo ukine drzavnost, i da zapad povuce svoja priznanja, ma kako nas bolelo, to necemo videti ni u crtanom filmu.

Indijanac iz Batajnice

pre 15 godina

Glupo poredjenje s Kosovom? Iz ove izrecene gomile gluposti, doticni Slovenac pokusava da sve nas napravi jos vecim glupacima.

Brane

pre 15 godina

Strasno je kad si prinudjen da pricas nesto u sta ni ti ne verujes. Ova tema je vec toliko puta prezvakana da mi nije jasno sto se uopste i pojavljije u vestima. Kosovo i Abhazija su potpuno drugaciji slucajevi zato sto mi tako kazemo a ko kaze drugacije nije u pravu. Zbogom pameti.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Koordinisana akcija MZ? A Kosovo priznalo manje od 50 drzava, pa cak i sama Gruzija ne deli tezu o sui generis! Ja sam iz svog stana video, cuo, a boga mi i osetio samo bombe, nikakvu koordinaciju nisam primetio. Mislim da g.Rupel govori glupo i pogresno. Da li on misli da je i Spanija glupa, posto ni ona ne priznaje Kosovo, jer zna da bi nakon priznavanja Kosova morala i kod kuce da postuje isti princip. Pitam se - kako bi izgledalo da neko podnese privatnu tuzbu sudu u EU protiv mozda Solane, Rupela i jos nekog, jer nisu oni bogovi, i njemu curi krv kad se posece, kao i meni, i ja sam zavrsio nekakvu skolu, kao i oni, na osnovu cega oni govore i rade stvari koje su u suprotnosti sa elementarnom ljudskom logikom, postenjem i pristojnoscu? Da li je moguce da ih je vlast toliko opila? Da li on nekad sedne sa prijateljima u kafani da popije kafu, pivo, ko su ti ljudi? Jedna Amerika pljuje na postojeci medjunarodni poredak, na pravo i zakon, a sad ocekuju od raznih secesionistickih pokreta da oni postuju njihovu bajku o sui generis, koja je gola forma, bes sustine? "Znate, bili su pregovori, pa rezolucije, pa UN, pa ovo, pa ono" i na kraju se glavnu stvar uradili cistim razbojnickim nacinom, ne obaziruci se ni na UN, ni na Srbiju, ni na koga!

Sasha

pre 15 godina

Gospodine Rupel to sto ste vi vise puta ponovili da je kosovo poseban slucaj ne znaci da smo svi na planeti Zemlji idioti i da se povodimo sa tim da "milion puta izgovorena laz postaje istina".

Goxy

pre 15 godina

Srbija je prva zrtva, Gruzija je druga a to je postala zbog prve zrtve. Ko razume shvatice. I normalno da Rusi nece da dozvole da im NATO njuska oko granice. Ne bih voleo da izbije opsti rat, ali su Ameri stvarno preterali. Mora da postoje dve super-sile, a uz Indiju, Kinu i Brazil jos bolje.

RUSOSKEPTIK

pre 15 godina

Biće jako glup potez ako Slovenija bude sprovela sankcije prema Rusiji!
Pitam se ko je kome tu potrebniji, Slovenija Rusiji ili Rusija Sloveniji.
Pazite, neka Rusi samo zavrnu slavine gasa prema ovom delu Evrope!?
Nažalost ono što dr. Rupel govori je veoma smešno!

bojan

pre 15 godina

o problemu međukulturalnog sporazumevanja i suživota, kakve smo i mi iskusili u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega ne bi bilo dobro kada bi odstupili od svojih principa".

kakvih principa?
separatizma?
pa zar se abhazi i osetijci ne drze istih principa kakvih su se slovenci 92?

zoran

pre 15 godina

Kako ste se to dogovarali..??
Oteli Srbima deo zemlje pa ste se izmedju vas (zapadne zemlje)dogovarali. To se ne zove dogovor, vec otimanje.
Jeste li pitali Srbiju za misljenje ?

Dragi

pre 15 godina

Uvesti sankcije Rusiji, znači uvesti sankcije sebi. U Kremlju ne sedi Milošević, a ni pijani, bez obzira što ga uvažavam, Jelcin. Zapadu je potrebna ruska nafta i gas i uvođenjem sankcija Zapad bi se morao odreći ruske nafte i gasa ili misli da će nastaviti da od Rusije kupuje naftu i gas, a da Rusiju drži pod sankcijama. To je glupo poređenje, da li držati Rusiju pod sankcijama, a od nje kupovati gas i naftu. Kako je to moguće? Nemoguća misija!

Bogdan

pre 15 godina

Kaze Rupel kako su oni sto puta rekli kako je Kosovo poseban slucaj. Ne znam da li do sad nije shvatio da se ne pita on o tome nego separatisti sirom sveta.

sui generis

pre 15 godina

kao sto ste vi sa vasim "kosovskim prijateljima" razgovarali i dogovarili datume, poteze, tako su i rusi sa njihovim juznoosetijskim i abhaskim prijateljima dogovorili nezavisnos
takodje je tacno da ste 100 puta rekli da je kosovo slucaj "sui generis" ali nikada niste naveli razlog i makar JEDAN argument zasto je to tako, vazno je samo da kazete da je to tako i nikako drugacije

Srki

pre 15 godina

"ruska agresija nije usmerena protiv Tbilisija već protiv Zapada"
U ovome ima istine, mada se pre ovoga čovek propisno "nalupao".
Što se Rupelovih stavova tiče, ništa novo, pragmatično do kraja. "Ruski prijatelji, zapadni prijatelji..."

mrzim licemere

pre 15 godina

G. Rupel, a da li vi smatrate da smo mi glupi? 'Ajde malo prichajte i sa svojim narodom, ako vec Srbija nije bitna, pa cete shvatiti da te vashe gluposti o sui generis imaju veze sa realnoshcu koliko i da Vuk Drashkovic ima trenutno 230 poslanika u srpskom parlamantu.

Poredjenje nije glupo, ako narod Kosova ima pravo na nezavisnost, isto takvo pravo imaju i svi ostali narodi koji to zele. U toj vashoj politichko-pravnoj splachini zvanoj "nezavisno Kosovo" nema nishta jedinstveno, niti je u tome uchestvovala medjunarodna zajednica, vec SAD i njeni sateliti, medju kojima je i Slovenija. Ako se ja dobro razumem u matematiku, 50 zemalja je i dalje celika manjina za ukupno 192. A demokratija je upravo onda kada se vecina odluchi za neshto, a ne kada najbogatiji uceni josh 50ak piuna, koji onda svi kao papagaji prichaju o kojekakvom sui generis-u.

Dakle, nije glupo poredjenje, glupo je smatrati da smo svi mi ovde glupi.

Evgenije

pre 15 godina

"Deo smo velike strateške igre u kojoj je Gruzija, nažalost, prva žrtva", rekao je gruzijski diplomata.

Dobro ste se setili...

Sasha

pre 15 godina

Gospodine Rupel to sto ste vi vise puta ponovili da je kosovo poseban slucaj ne znaci da smo svi na planeti Zemlji idioti i da se povodimo sa tim da "milion puta izgovorena laz postaje istina".

Srki

pre 15 godina

"ruska agresija nije usmerena protiv Tbilisija već protiv Zapada"
U ovome ima istine, mada se pre ovoga čovek propisno "nalupao".
Što se Rupelovih stavova tiče, ništa novo, pragmatično do kraja. "Ruski prijatelji, zapadni prijatelji..."

Bogdan

pre 15 godina

Kaze Rupel kako su oni sto puta rekli kako je Kosovo poseban slucaj. Ne znam da li do sad nije shvatio da se ne pita on o tome nego separatisti sirom sveta.

srdjan

pre 15 godina

Kaze covek da su doneli odluku koordinisanom akcijom medjunarodne zajednice. Dobro je sto tu medjunarodnu zajednicu, dakle, cine jaka i mocna Slovenija, Lihtenstajn, Belgija i njima slicni a za Rusiju, Kinu, Indiju, Indoneziju i ostale diletante nema veze. Dobro on zna da su sve, ali bukvalno sve akcije Amerike i njenih satelita u poslednjih 15-20 godina nelegalne i krvolocne i Slovenija ce pre ili kasnije morati da preuzme odgovornost za to jer je bila deo tog mehanizma. Znaci okupacija Iraka, okupacija Avganistana, bombardovanje Srbije, Guantanamo, itd itd.
Zaista iritirajuce deluju izjave ovakvih politicara jer nama to niko ne moze da proda. Mozda to ima prodju kod domacica iz Skofja Loke ili Ptuja ali ovde jako jako tesko ...

Goxy

pre 15 godina

Srbija je prva zrtva, Gruzija je druga a to je postala zbog prve zrtve. Ko razume shvatice. I normalno da Rusi nece da dozvole da im NATO njuska oko granice. Ne bih voleo da izbije opsti rat, ali su Ameri stvarno preterali. Mora da postoje dve super-sile, a uz Indiju, Kinu i Brazil jos bolje.

zoran

pre 15 godina

Kako ste se to dogovarali..??
Oteli Srbima deo zemlje pa ste se izmedju vas (zapadne zemlje)dogovarali. To se ne zove dogovor, vec otimanje.
Jeste li pitali Srbiju za misljenje ?

sui generis

pre 15 godina

kao sto ste vi sa vasim "kosovskim prijateljima" razgovarali i dogovarili datume, poteze, tako su i rusi sa njihovim juznoosetijskim i abhaskim prijateljima dogovorili nezavisnos
takodje je tacno da ste 100 puta rekli da je kosovo slucaj "sui generis" ali nikada niste naveli razlog i makar JEDAN argument zasto je to tako, vazno je samo da kazete da je to tako i nikako drugacije

Evgenije

pre 15 godina

"Deo smo velike strateške igre u kojoj je Gruzija, nažalost, prva žrtva", rekao je gruzijski diplomata.

Dobro ste se setili...

bojan

pre 15 godina

o problemu međukulturalnog sporazumevanja i suživota, kakve smo i mi iskusili u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega ne bi bilo dobro kada bi odstupili od svojih principa".

kakvih principa?
separatizma?
pa zar se abhazi i osetijci ne drze istih principa kakvih su se slovenci 92?

Indijanac iz Batajnice

pre 15 godina

Glupo poredjenje s Kosovom? Iz ove izrecene gomile gluposti, doticni Slovenac pokusava da sve nas napravi jos vecim glupacima.

mrzim licemere

pre 15 godina

G. Rupel, a da li vi smatrate da smo mi glupi? 'Ajde malo prichajte i sa svojim narodom, ako vec Srbija nije bitna, pa cete shvatiti da te vashe gluposti o sui generis imaju veze sa realnoshcu koliko i da Vuk Drashkovic ima trenutno 230 poslanika u srpskom parlamantu.

Poredjenje nije glupo, ako narod Kosova ima pravo na nezavisnost, isto takvo pravo imaju i svi ostali narodi koji to zele. U toj vashoj politichko-pravnoj splachini zvanoj "nezavisno Kosovo" nema nishta jedinstveno, niti je u tome uchestvovala medjunarodna zajednica, vec SAD i njeni sateliti, medju kojima je i Slovenija. Ako se ja dobro razumem u matematiku, 50 zemalja je i dalje celika manjina za ukupno 192. A demokratija je upravo onda kada se vecina odluchi za neshto, a ne kada najbogatiji uceni josh 50ak piuna, koji onda svi kao papagaji prichaju o kojekakvom sui generis-u.

Dakle, nije glupo poredjenje, glupo je smatrati da smo svi mi ovde glupi.

SVD

pre 15 godina

Mislim da Rupel nije svestan koliko sam sebi skače u usta. Kosovo je problem sui generis, a ostali nisu, nego su ne znam čiji generis. Jednom će valjda ovi svetski moćnici priznati da kaubojska diplomatija ne vodi ničem drugom nego haosu u međunarodnim odnosima.

RUSOSKEPTIK

pre 15 godina

Biće jako glup potez ako Slovenija bude sprovela sankcije prema Rusiji!
Pitam se ko je kome tu potrebniji, Slovenija Rusiji ili Rusija Sloveniji.
Pazite, neka Rusi samo zavrnu slavine gasa prema ovom delu Evrope!?
Nažalost ono što dr. Rupel govori je veoma smešno!

milan

pre 15 godina

Rupel je potpuno u pravu. Setimo se samo pocetka procesa priznavanja Kosova. U prvih 7 dana priznalo ih je vec 15-ak zemlja. Danas je vec stiglo do 50.
Ove dve ocepljene gruzijske pokrajine priznala je Rusija.
Mislim da ce tako i ostati - Kosovo je priznato od strane zemelja koje proizvedu 86% ukupne svetske proizvodnje. Malo li je to.
Kosovo je ocito presedan.

Dragi

pre 15 godina

Uvesti sankcije Rusiji, znači uvesti sankcije sebi. U Kremlju ne sedi Milošević, a ni pijani, bez obzira što ga uvažavam, Jelcin. Zapadu je potrebna ruska nafta i gas i uvođenjem sankcija Zapad bi se morao odreći ruske nafte i gasa ili misli da će nastaviti da od Rusije kupuje naftu i gas, a da Rusiju drži pod sankcijama. To je glupo poređenje, da li držati Rusiju pod sankcijama, a od nje kupovati gas i naftu. Kako je to moguće? Nemoguća misija!

Brane

pre 15 godina

Strasno je kad si prinudjen da pricas nesto u sta ni ti ne verujes. Ova tema je vec toliko puta prezvakana da mi nije jasno sto se uopste i pojavljije u vestima. Kosovo i Abhazija su potpuno drugaciji slucajevi zato sto mi tako kazemo a ko kaze drugacije nije u pravu. Zbogom pameti.

Ibro dirka

pre 15 godina

Stvarno je glupo porediti Osetiju ,Abhaziju i Kosovo.
Ove dve drzave su bile nekad samostalne a Kosovo nikad.
Kaze Rupel _ "dogovarali smo se sa nasim prijateljima sa kosova"
Kako bi se ponaso Rupel da se talijani dogovore sa prijateljima da vam uzmu primorje - bi li to bilo ok

Mirko

pre 15 godina

Da bi sankcije protiv Rusije bile uspesne treba da im se uvede i pomorska blokada, kao i nama pocetkom devedesetih. Slovenija kao clanica NATO da ucestvuje u blokadi sa kajakom dvosedom, posada jedan veslac i jedan strelac, olimpijski ako je moguce posto Rusi imaju prilicno brze avione. Sto se tice ruskih nuklearnih podmornica, e tu bi vec iskusan strateg tipa zastavnika Janse morao nesto da smisli.

NIkola

pre 15 godina

Ja bih rekao da je glupo izjednacavati dvadesetak drzava ciju politiku vodi amerika sa medjunarodnom zajednicom kada nemaju ni 1/6 populacije zemlje

Filip

pre 15 godina

Pa mozete vi da tvrdite i da je Zemlja ravna ploca... To sto vi tvrdite da je Kosovo "sui generis" ne obavezuje nikoga da veruje u to. Dakle evo ja tvrdim da sam naslednik engleske krune i zahtevam da mi se omoguci da vladam. Je l' to razlog da mi date vlast?

Z

pre 15 godina

"...takozvani gruzijski genocid nad Osetinima, sto je potpuno netačno", rekao je gruzijski ambasador Tanjugu".

Koliko se ja secam, ovaj petodnevni rat zapocela je Gruzija kada je svom raspolozivom vojnom tehnikom pocela sravnjivati glavni grad J. Osetije, pobivsi oko 2000 civila u jednom danu i proteravsi oko 30000 civila u Rusiju.
Zamislite da je Srbija u jednom danu sravnila Pristinu i pobila 2000 civila.

statista

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice",

Znači međunarodna zajednica to je USA + UK + par evropskh satelita + oni koji bi skočili u bunar samo ako USA tako kaže. I normalno kad takva "međunarodna zajednica" odluči da crno više nije crno, onda i svima ostalima mora da pobeli pred očima.

"O tome se dogovaralo i sa nasim kosovskim prijateljima"

E a ovo je argument nad argumentima, tu se vidi da su poštovali zakone i pravo. Znate kako i Putin i Medvedev su sigurno pričali sa svojim osetijskim i abhaskim prijateljima, ne bi oni to bez dogovora.

Nije meni problem što su oni proglasisli crno za belo, već što nas ubeđuju da je to stvarno tako i da je to po zakonu i pravu. Poštenije je reći "može mi se, jači sam" i kraj priče.

A koliko su se grešni Slovenci zaigrali "jake države" govori i sukob sa Hrvatima gde na silu i kroz ucenu oko ulaska u EU hoće da dokažu da međunarodni zakon o granici na moru ne važi samo u njihovom slučaju jer im ne odgovara da sa obalom malo dužom od Ade Ciganlije imaju mora taman za tri kutije sardina. Jasno primenjuju silu i ucenu i ne žele da prihvate arbitražu međunarodnih institucija.

Časlav

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice"
Haha, dođe mi da plačem kad pročitam ovako nešto. Svi znamo odakle se koordinisalo u vezi Kosova, dragi Slovenci i ostali američki sateliti i poslušnici!

Kada Rupel kaze...

pre 15 godina

Glupo je i pomisliti da preko 80 etnickih grupa po svetu razmislja da i oni mogu dobiti svoju "drzavu" zato sto im je Rupel rekao da je glupo takvo razmisljanje. Ubedi ih covek u jednoj recenici.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Koordinisana akcija MZ? A Kosovo priznalo manje od 50 drzava, pa cak i sama Gruzija ne deli tezu o sui generis! Ja sam iz svog stana video, cuo, a boga mi i osetio samo bombe, nikakvu koordinaciju nisam primetio. Mislim da g.Rupel govori glupo i pogresno. Da li on misli da je i Spanija glupa, posto ni ona ne priznaje Kosovo, jer zna da bi nakon priznavanja Kosova morala i kod kuce da postuje isti princip. Pitam se - kako bi izgledalo da neko podnese privatnu tuzbu sudu u EU protiv mozda Solane, Rupela i jos nekog, jer nisu oni bogovi, i njemu curi krv kad se posece, kao i meni, i ja sam zavrsio nekakvu skolu, kao i oni, na osnovu cega oni govore i rade stvari koje su u suprotnosti sa elementarnom ljudskom logikom, postenjem i pristojnoscu? Da li je moguce da ih je vlast toliko opila? Da li on nekad sedne sa prijateljima u kafani da popije kafu, pivo, ko su ti ljudi? Jedna Amerika pljuje na postojeci medjunarodni poredak, na pravo i zakon, a sad ocekuju od raznih secesionistickih pokreta da oni postuju njihovu bajku o sui generis, koja je gola forma, bes sustine? "Znate, bili su pregovori, pa rezolucije, pa UN, pa ovo, pa ono" i na kraju se glavnu stvar uradili cistim razbojnickim nacinom, ne obaziruci se ni na UN, ni na Srbiju, ni na koga!

BB

pre 15 godina

Veliki samozvani prijatelj Srbije i veliki samozvani ekspert za Balkan, gospodin Dimitrije Rupel, po profesiji diplomata od karijere, u nedostatku argumenata da ospori belodanu slicnost izmedju priznanja Kosova i Juzne Osetije i Abhazije, kaze da je to poredjenje "glupo".
Kada iskusni diplomata koristi nediplomatski recnik,
kao u ovom slucaju, to govori o njegovoj nervozi. Zasto ste nervozni, gospodine Rupel?

Pathon

pre 15 godina

Ajde, ajde, najbolje je da Rupel sada cuti. Nije ovo njegov rat. Raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka, Sovjetski Savez, Srbija, Indonezija pa nek se raspadne i Gruzija. Kako sad to da neki narodi kao sto su Slovenci i kosovski Albanci mogu da budu nezavisni, a neki narodi poput Srba, Palestinaca, Kurda ili onih u Juznoj Osetiji ne mogu. I po cemu je slucaj kosovskih Albanaca specificniji od slucaja Palestinaca koji 60 godina sanjaju drzavu ili zasto su kosovski Albanci bolji od Kurda u Turskoj ili Iraku? Razumem ja da zbog ogromnih interesa u regionu Amerikanci, Britanci i ostali rade to sto rade, bas kao sto Rusija iz istih razloga njima prkosi. Ali me politicki patuljci, da ne kazem sluge, tipa Rupel i Salikasvili vredjaju. Ne mozete bre da zabranite drugima ono sto sebi niste zabranili. Tacka.

IQ=0

pre 15 godina

Rupel: Glupo poređenje s Kosovom

GLUPO je g-ne Rupel vredjati inteligenicju onih stanovnika cije zemalje se pridrzavaju medjunarodnog prava

GLUPO je g-ne Rupel je da dolazi g-n Frid iz daleka i na listicu da vam daje zadatke spoljne politike dok ste bili predsedavajuci EU

GLuPO je sto ste na taj nacin lupili samar Sloveniji kao DRZAVA i njenim gradjanima

GLUPO je sto sa ovakvim izjavama NASTAVLJATE da pokazujete da ste covek koji se ne uci od gresaka

E.Ja.Nije.Stojko

pre 15 godina

Jel' to on Putina naziva glupakom? Ne bih rekao da mu je to preterano pametno a o diplomatskom recniku da i ne govorimo...Ipak, cinjenica da predstavlja svetsku velesilu kakva je Slovenija daje mu za pravo !

Miloš

pre 15 godina

„Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis“. Ma koji da ste to vi koji ste to rekli, eto vidite da ima drugih koji kažu drukčije od vas. I, šta ćemo sada ?

djuro

pre 15 godina

ja ovde nesto ocigledno hronicno propustam. Kad nesto tvrdis, onda treba da das dokaze ili bar das neko kvalitativno objasnjenje zasto je to tako. Do sada je jedini "dokaz" za tvdnju da je Kosovo poseban slucaj - to sto smo rekli da je Kosovo poseban slucaj. Da li mozda novinari ne prenose njihove izjave u potpunosti, ili sam ja tanak u logici ili su oni upadljivo arogantni?
I nije tacno ni da se oko statusa Kosova medjunarodna zajednica dogovorila - da jeste, to bi se videlo u UN. Dogovorilo se samo nekoliko najbogatijih zemalja EU, ponegde uz mahanje repom a ponegde uz zavrtanje ruke od strane SAD. Sloveniji, vidim, nije trebalo zavrtati ruku.

Stefan

pre 15 godina

Rupel i dalje govori o "opravdanoj nezavisnosti Kosova", tj. opravdanom otimanju dela jedne suverene, medjunarodno priznate drzave, a za to vreme - vode "rat" sa Hrvatima oko nekoliko kvadratnih kilometara mora! Bravo Herr Rupel - ko nije za sebe nije ni za druge, jel tako?

Igor

pre 15 godina

Glupo je bilo priznati Kosovo. Pa, onda očekivati da će svi tako uraditi.Odnos snaga se u poslednjih 5 godina u svetu MNOGO promenio i u političkom a pogotovo ekonomskom smislu. A tek će da se menja.
To je politička realnost koje zapad nije 'izgleda' svestan. A nama su pričali o političkoj realnosti na Kosovu.E, pa dobro došli u realnosti, ali sve karte nisu više kod vas.
pogotovo ne kod Rupela.

Kavaljere Berluskoni

pre 15 godina

Neka se posle Ukrajine, baltickih drzava pripremi i Slovenija. Sta mislite zasto se NI JEDAN italijanski politicar nije oglasio povodom rata u Gruziji? Pa Italija jedva ceka da povrati italijanska mesta kao sto su Capodistria (danjasni Kopar u Sloveniji) itd. Dok su ruski tenkovi gazili Gruziju, Berluskoni se odmarao na Siciliji i caskao sa Putinom! Italijani su veliki igraci, priznali su Kosovo direktno, a prakticno podrzavaju Rusiju. Menjace se granice unutar drzava EU-a i to slovenci znaju.

Milan

pre 15 godina

Ma objasnjenje je totalno na mestu. Apsolutno je Kosovo specifican slucaj zato sto tako kaze zapad i sad jos pokusavaju da nas kolektivno ubede da smo svi maloumni. Marionete poput ovog gospodina i licemerje su glavno obelezje ovog iskrivljenog sveta.

MS

pre 15 godina

Cekaj, stani, polako: ) Vi priznajete Kosovo ali ne priznajete Osetiju i Abhaziju...sa druge strane gomila clanica EU ne priznaje Kosovo i ne priznaje odcepljenje ove dve regije dok druga EU gomila priznaje Kosovo (jer je ono pobogu Lex SpeciJalis: )) ali ne priznaje ove dve republike jer postuje medjunarodno pravo!!?. Na kraju vrh vrhova je da Gruzija ne priznaje Kosovo...ona ista Gruzija koju bas Vi (moralne i pravne gromade) podrzavate ali se razilazite po pitanju Kosova!? Ako sve prethodno izuzmemo ostaje pitanje, da li Vi ne razumete ili bas ta drzava ciji suverenitet i integritet tako ISKRENO i zabrinuto (ovu rec obozavam) podrzavate…..toliko da cackate tamo gde bas i nije pametno? I za kraj…citat sa BBC-eve stranice sa pocetka konflikta u Gruziji…”For those who never heard of South Ossetia before fighting between Russians and Georgians erupted there, the BBC’s Paul Reynolds provides some needed background and analysis, including this pearl of wisdom: “Do not punch a bear on the nose unless it is tied down.”

Сава

pre 15 godina

Које право има ЕУ да одређује шта је посебан случај, а шта није???? Да нису можда постали Кадија?

August

pre 15 godina

Kada se vec poteze termin "glupost", jedino glupo je to sto Slovenija sebi daje za pravo da uopste prica o temama koje je se ticu i kojima nije dorasla. Imali su tokom predsedavanja EU priliku da se predstave svetu i uradili su to kako su uradili, pozivanje na kojekakva kvazi prijateljstva su nepotrebna.

pera

pre 15 godina

E baš se našao kapacitivni Dimsi Rupsi, kako ga u MLADINI zovu da u svom stilu upravo idavi ovakvu glupost. Ali po njegovom ili uputstvima iz sedišta Kondilize, što nije prvi put, on zauzima "lični" stav kao što je bio u vezi sa napadom Amerike na Irak, Kosmet, i mnogim drugim američkim problemima. Čovek koji nije u stanju da sa susednom Hrvatskom razreši problem jednog potočića, Dragonja, koji razdvaja dve državice uzima sebi za pravo da izrekne "tako jak stav" kako je Rusija "glupo" ocenila pravo Osetinaca na spajanje sa svojim narodom na severi i podcenila gruziske interese da oni upravljaju nečim tuđim.
Baš me zanima kakav će stav zauzeti ta diplomatska veličina kada će recimo Južna Koreja zatraži spajanje sa Sevetno Korejom? Hoće li i tada biti protiv?

Doctor Evil

pre 15 godina

Slovenacki predsednik veoma glupo zamenjuje par teza:

1. Recite to isto narodima koji imaju 'slicne' zahteve (redosled nebitan): Korzika, Baskija, Kurdi(stan), Kvebek, Tibet, (Katolicka) Severna Irska...da li treba da jos nabrajam? Sta mislite sta bi vam rekli (kao sto je poznato neki od njih to ne smeju da kazu otvoreno..)?

2. U slucaju Kosova nije doslo do 'koordinisanog delovanja medjunarodne zajednice'...dokaz je broj drzava koji je Kosovo do sada priznao. Jedina slicnost je da su jaki (i bogati) upotrebili svoju snagu da proture svoju volju.

I na kraju - bravo Robert Fico...

Dragan

pre 15 godina

Rupel u principu i ne zasluzuje nikkav komentar. Nacin na koje male evropske drzave ponavljaju stavove americke vlade najvise podseca na "jednoglasnu" podrsku koju je Milosevic dobijao iz svih krajeva zemlje. Tada se kao i sada nisu trusili cak ni jednu rec u tim "jednoglasnim" porukama da promene. Rupel jednm kada ode sa politicke scene niko ga se vie nikada nece setiti, pogotovo njegovi najblizi saradnici. Takva je sudbina poltrona.

Milan

pre 15 godina

Gospodine Rupelu sa vasim komentarom da je poredjenje sa Kosovom "glupa" teza dokazali da vi niste zreli da komentarisete takve politicke izjave. U toj politici prema Kosovu i Rusiji ponovo ste dokazali da ste jedan od vernih (slepih) vazala Amerike u Europi. To ne govori pozitivno o vasoj politickoj sposobnosti da ponavljati verno reci onih komadujucih samo potvrdjuje sopstvenu nesposobnost i nemoc. Ali sta cete Slovenija je mala zemlja nije lako naci toliko za vodjenje politike sposobnih ljudi.

Prevodilac I

pre 15 godina

Pa zapad ovaku tumaci stvar: Na Kosovu se dogodila humanitarna intervencija zapada, a povod je bio masivna povreda ljudskih prava. To je bilo utvrdjeno kroz mnogo rezolucija u SB UNO-a. Kosovo je priznato nakon 8 godina pregovora pod pokroviteljstvom UNO-a(pregovorima bez rezultata!). Paralele se, prema zapadnom tumacenju, ne mogu praviti, jer se zaboravlja da je 90-tih SM uveo na Kosovu apartheid politiku, i da je diskriminacija Albanaca dostigla svoj vrhunac, sto je dovelo do niza konflikata i nemogucnosti da se zajedno zivi. Tako tumaci zapad! Imaju jos dve verzije, jedna je albanska, druga srpska, i svako svoju moze zadrzati za vlastitu istoriju. Da Kosovo ukine drzavnost, i da zapad povuce svoja priznanja, ma kako nas bolelo, to necemo videti ni u crtanom filmu.

A.Semjonov

pre 15 godina

Molim da se obrati paznja na cinjenicu da je tzv. Istocnu Nemacku priznavao skoro ceo svet izuzev Zapadne Nemacke. Pedeset godina kasnije ta cinjenica oborena je zajedno sa berlinskim zidom. Istocna Nemacka nakon ratnog poraza pripojena je jednom vojno-politickom bloku drzava. Na koji nacin je Kosovo danas postalo zasebna cinjenica sui generis ne treba objasnjavati.

bojan

pre 15 godina

poredjenje je glupo jer je kosovo sui generis? A ko ga je proglasio za isti? Evo i rusi su proglasili j. osetiju i abhaziju za sui generis slucajeve, i sta sad? Ja samo ne znam da li i sam Rupel veruje u to sto prica

radza

pre 15 godina

Posto se ocigledno radi o dva razlicita slucaja, po tumacenju Rupela, "glupo" ih je i porediti, "drustvo mrtvih pesnika" i njihovi kosovski prijatelji ovaj put ce odluciti da ne bombarduju Rusiju i da joj ne uvedu sankcije. To ce biti jedina razlika gospodine "pametni".

Martin

pre 15 godina

Simpatican mi je g-din Rupel i nasi slovenacki prijatelji. Nikako covek da objasni razliku u suverenitetu Srbije i Gruzije. Dodushe prijatelj iz Slovenije zaista ima dugogodisnje iskustvo sa ovih nasih prostora..zajedno sa svima nama....Najgore od svega je sto smo svi zajedno vec poduze u glavnoj ulozi nezgodnog filma (zanr i reziser u domenu tragicnog).

SaSh!!!

pre 15 godina

G-dine Rupel: Lepim i ugladjenim diplomatskim jezikom NE MOZE se ni objasniti ni poreci da je i po pitanju Kosova i po pitanju Abhazije i Juzne Osetije PREKRSENO MEDJUNARODNO PRAVO i da je u OBA slucaja napravljen presedan koji ce da nastavi svoj "domino" efekat. To sto kazete da je "ovo - samo ovo" a "ono - samo ono" obican covek u to ne veruje.

ACA

pre 15 godina

Pravila da bi neka teritorija dobila nezavisnost cini se da su jasna.
1. Treba da ta teritorija ima mocnog prijatelja koji ce da ih obuci i naoruza da se pokrene sukob. Za to je potrebno da postoji neki sttrateski interes te velike sile kao recimo vojne baze, luke, naftovodi, gasovodi, izvori energije....
2.Potrebno je da protivnik, tj zemlja od koje se neko otcepljuje bude slaba , u krizi.
3. Potrebno je da ta slaba zemlja upadne u neku zamku (Racak npr), da se tada ta velika sila umesa i da se stvori fakticko stanje.
4. Zatimje potrebno da ta velika sila svojim medijima i diplomatijom objasni da se to ne moze izmeniti i da se treba priznati novousostavljeno stanje. Obicno prodje neko vreme za to.
To se uradilo na Kosovu i sada u Osetiji i Abhaziji. U Ceceniji, Tibetu, Baskiji, Sev. Irskoj neki ili svi od tih uslova nisu bili ispunjeni pa od otcepljenja jos nema nista.

lex specialis

pre 15 godina

Ali u kojem medjunarodnom zakonu pise da postoje specijalni i posebni slucajevi? Gde to pise?
Na to pitanje Rupel i njegove EU kolege ne odgovaraju.

IQ=0

pre 15 godina

Jos uvek medjunarodna zajednica cacka (raspravlja) nezavisnost kosova sa problemima koji su nastali u svetu posle NELEGALNOG CINA u februaru 2008

Cim ona(medjunarodna zajednica) danas ...a mozda i sutra uporno odrice DA NIJE OTVORILA PANDORINU KUTIJU zajedno sa gringosima......SVE VISE JE JASNIJE da kosovo NIJE PRESEDAN-JEDINSTVEN SLUCAJ

Jedini nacin da se sprece sledece nesrece je da gringosi zajedno sa svojim satelitima I Rusija sednu na pregovore i da se izvine za greske koje su napravili i preispitaju svoje "misice"(odluke)....da se vrate na osnovne fundamente ( istorija-geografija-ekonomija) kada razmisljaju o sledecim politickim potezima

Vlada

pre 15 godina

Gospodine Rupel ako je medjunarodna zajednica bila jedinstvena u stavu da Kosovo treba da bude nezavisno, kako onda objasnjavate da veliki broj zemalja nije priznao nezavisnost Kosova?
Ja bih pre rekao da su pojedine zemlje nametnule misljenje da Kosovo bude nezavisno, zatim politicki naterale manje zemlje da ucestvuju u raspravi, da bi kako Vi kazete bilo koordinisano delovanje, i onda donele zvanicnu odluku Kosovo treba da bude nezavisno. Koordinisanost o kojoj pricate nije bila prirodna i spontana nego politicki iscenirana i da bi se izvrsila bilo je potrebno nekoliko godina rada na razlicitim politickim kompromisima ili bolje receno politickih usluga prema onima koji su bili jasno protiv nezavisnosti.
Ja iskreno ne vidim ozbiljnu razliku izmedju onoga sto je uradila Rusija i onoga sto ste uradili Vi. Radi se samo o tome sto ste Vi to uradili silom ali u "rukavicama", a Rusija brutalnom silom.

s

pre 15 godina

Ova disocijacija izmedju fikcije i realnosti koju demonstriraju evropski diplomati me neodoljivo podseca na medije i ministre zadnjih 6 meseci Miloseviceve vladavine...

Dex

pre 15 godina

Gospodin Rupel je malo polupao loncice i pobrkao stvari. Pa Srbija je najveca zrtva. Vi ste ti koji ste priznali Kosovo i ponasali se kao Rusi sada, pre samo 6 meseci. Pa niste valjda gos`n Rupel ocekiveli da ce Rusi tek tako preci preko tih stvari. Putin je na vreme upozoravao sta nelegitimo proglasenje kosova moze da izazove, ali Vi i vasi mentori u US ste bili gluvi za to. I sta cete sad? Da necete mozda da uvedete sankcije Rusiji ili da necete mozda da je bombardujete zbog prekomerene upotrebe sile? Bojim se da biste sa bilo kakvim Vasim glupim aktom, sami sebi skocili u stomak.

Ivana

pre 15 godina

Ja bih rekla da je sve za sebe poseban slucaj, ali upravo gledano tako, svako moze da se proglasi za poseban slucaj i da trazi ocepljenje.

Martin,Pirot

pre 15 godina

Posto se zapadnjaci vade da se kao godinama pregovaralo o Kosovu i da je tamo bilo takvih stvari da ta dva naroda (Srbi i Albanci) ne mogu vise da zive zajedno znaci li to da ne treba vise terati muslimane iz BiH da zive zajedno sa RS jer su im Srbi toliko zla pocinili,zasto onda sprecavati odvajanje Rs od BiH?Ajd tu da vas vidim,kakvo bi tu bilo objasnjenje da je "glupo" da RS postane nezavisna(sto ce 09/01/2009-e i da se desi)?

mustafa

pre 15 godina

Slovacka, Kipar i slicne imaju prava da dignu glavu, posto je EU prihvatila takve kakve i jesu. One su bile i ostace crna tacka EUa. Jos i Slovacka da se protivi jedinstvenoj politici Evropske zajednice, a kada se zna da su je izvukli od siromastva i bede. Mozda bolje bi bilo da ostane izolovana isto kao Bela Rusija. Ma uostalom ja mogu reci da oni imaju jos 3 meseca roka, pokolebat ce se oni i prihvatice nezavisnost Kosova. Zajedno sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Donaldinjo

pre 15 godina

Ok. Mnogi od ističu da ne vole unipolaran svet, već multipolaran.
Da postoje i jake SAD, EU, Rusija, Brazil, Kina, Indija.
Ok! Ali ako je već tako kom će se carstvu privoleti Srbija?
Ja se ipak vidim u EU, kao i svi naši susedi, a ne kao ruska gubernija.

Prevodilac I

pre 15 godina

PESMA TREZVENJAKA
Kosovo je dobri ljudi
nesto sto je davno bilo,
Ali kad ode svojim putem,
Nikom ne bi milo.
Uzalud sve tuge,
Uzalud sad strasti,
Bez Kosova, Srbija ce
mnogo brze rasti.

Lepenski

pre 15 godina

Vidi ti imperijalistu Rupela,mi smo se dogovarali sa našim albanskim prijateljima bla bla bla. Otimanje spskih resursa hoće da uvije u nekakvu političku oblandu. A ako mi uzmemo vaše trgovine i fabrike u Srbiji i kažemo to je radi vašeg dobra, hoćete li nam verovati.

ron

pre 15 godina

Gruzijski Ambasador "je rekao da ne misli da je nezavisnost Kosova dovela do priznanja Južne Osetije i Abhazije, dodavši da bi Rusi "pronašli druge argumente".

Potpuno se slazem za gruzijskim diplomatom. Jel' to Rusi hoce da nas ubede da je Kosovo krivo i za njihov genocid i Ceceniji?

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Čak iako je sve istina ovo što govori G. Rupel, ipak bi morao, on i njegovi istomišljenici da znaju da se u svetu dogadjaju i glupe stvari. Problem je u tome šta je za koga glupo, jer su ukusi (čitaj: interesi) različiti. Za veliki deo medjunarodne zajednice je priznaje KIM bila glupost, a za njega recimo nije. Iz činjenice da se je Gruzija desila neposredno posle KIM svako objektivan vidi uzročnu vezu. Bez "pamente" politike zapada oko KIM, svet bi danas bio mnogo mirniji.

goran

pre 15 godina

kaze Rupel da su sto puta ponovili da je kosovo jedinstven slucaj pa oni se nadaju da je Gebels ziv i da ce da potvrdi ponovo da sto puta ponovljena laz postaje istina,tako bi i bilo da nije medvedeva i putina,njih dvojica nisu jos upoznali Gebelsa

kne

pre 15 godina

Mozda je glupo ali tako je.
S druge strane ne vidim kako gospodin Rupel moze da tvrdi da je resenje oko Kosova postignuto radom medjunarodne zajednice. Ako on tvrdi da je NATO celokupna medjunarodna zajednica onda je u pravu. Ali bojim se da to NATO nije.

milan

pre 15 godina

Rupel je potpuno u pravu. Setimo se samo pocetka procesa priznavanja Kosova. U prvih 7 dana priznalo ih je vec 15-ak zemlja. Danas je vec stiglo do 50.
Ove dve ocepljene gruzijske pokrajine priznala je Rusija.
Mislim da ce tako i ostati - Kosovo je priznato od strane zemelja koje proizvedu 86% ukupne svetske proizvodnje. Malo li je to.
Kosovo je ocito presedan.

mustafa

pre 15 godina

Slovacka, Kipar i slicne imaju prava da dignu glavu, posto je EU prihvatila takve kakve i jesu. One su bile i ostace crna tacka EUa. Jos i Slovacka da se protivi jedinstvenoj politici Evropske zajednice, a kada se zna da su je izvukli od siromastva i bede. Mozda bolje bi bilo da ostane izolovana isto kao Bela Rusija. Ma uostalom ja mogu reci da oni imaju jos 3 meseca roka, pokolebat ce se oni i prihvatice nezavisnost Kosova. Zajedno sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Prevodilac I

pre 15 godina

PESMA TREZVENJAKA
Kosovo je dobri ljudi
nesto sto je davno bilo,
Ali kad ode svojim putem,
Nikom ne bi milo.
Uzalud sve tuge,
Uzalud sad strasti,
Bez Kosova, Srbija ce
mnogo brze rasti.

sui generis

pre 15 godina

kao sto ste vi sa vasim "kosovskim prijateljima" razgovarali i dogovarili datume, poteze, tako su i rusi sa njihovim juznoosetijskim i abhaskim prijateljima dogovorili nezavisnos
takodje je tacno da ste 100 puta rekli da je kosovo slucaj "sui generis" ali nikada niste naveli razlog i makar JEDAN argument zasto je to tako, vazno je samo da kazete da je to tako i nikako drugacije

Srki

pre 15 godina

"ruska agresija nije usmerena protiv Tbilisija već protiv Zapada"
U ovome ima istine, mada se pre ovoga čovek propisno "nalupao".
Što se Rupelovih stavova tiče, ništa novo, pragmatično do kraja. "Ruski prijatelji, zapadni prijatelji..."

zoran

pre 15 godina

Kako ste se to dogovarali..??
Oteli Srbima deo zemlje pa ste se izmedju vas (zapadne zemlje)dogovarali. To se ne zove dogovor, vec otimanje.
Jeste li pitali Srbiju za misljenje ?

Goxy

pre 15 godina

Srbija je prva zrtva, Gruzija je druga a to je postala zbog prve zrtve. Ko razume shvatice. I normalno da Rusi nece da dozvole da im NATO njuska oko granice. Ne bih voleo da izbije opsti rat, ali su Ameri stvarno preterali. Mora da postoje dve super-sile, a uz Indiju, Kinu i Brazil jos bolje.

Bogdan

pre 15 godina

Kaze Rupel kako su oni sto puta rekli kako je Kosovo poseban slucaj. Ne znam da li do sad nije shvatio da se ne pita on o tome nego separatisti sirom sveta.

Brane

pre 15 godina

Strasno je kad si prinudjen da pricas nesto u sta ni ti ne verujes. Ova tema je vec toliko puta prezvakana da mi nije jasno sto se uopste i pojavljije u vestima. Kosovo i Abhazija su potpuno drugaciji slucajevi zato sto mi tako kazemo a ko kaze drugacije nije u pravu. Zbogom pameti.

RUSOSKEPTIK

pre 15 godina

Biće jako glup potez ako Slovenija bude sprovela sankcije prema Rusiji!
Pitam se ko je kome tu potrebniji, Slovenija Rusiji ili Rusija Sloveniji.
Pazite, neka Rusi samo zavrnu slavine gasa prema ovom delu Evrope!?
Nažalost ono što dr. Rupel govori je veoma smešno!

Indijanac iz Batajnice

pre 15 godina

Glupo poredjenje s Kosovom? Iz ove izrecene gomile gluposti, doticni Slovenac pokusava da sve nas napravi jos vecim glupacima.

SVD

pre 15 godina

Mislim da Rupel nije svestan koliko sam sebi skače u usta. Kosovo je problem sui generis, a ostali nisu, nego su ne znam čiji generis. Jednom će valjda ovi svetski moćnici priznati da kaubojska diplomatija ne vodi ničem drugom nego haosu u međunarodnim odnosima.

Evgenije

pre 15 godina

"Deo smo velike strateške igre u kojoj je Gruzija, nažalost, prva žrtva", rekao je gruzijski diplomata.

Dobro ste se setili...

Dragi

pre 15 godina

Uvesti sankcije Rusiji, znači uvesti sankcije sebi. U Kremlju ne sedi Milošević, a ni pijani, bez obzira što ga uvažavam, Jelcin. Zapadu je potrebna ruska nafta i gas i uvođenjem sankcija Zapad bi se morao odreći ruske nafte i gasa ili misli da će nastaviti da od Rusije kupuje naftu i gas, a da Rusiju drži pod sankcijama. To je glupo poređenje, da li držati Rusiju pod sankcijama, a od nje kupovati gas i naftu. Kako je to moguće? Nemoguća misija!

NIkola

pre 15 godina

Ja bih rekao da je glupo izjednacavati dvadesetak drzava ciju politiku vodi amerika sa medjunarodnom zajednicom kada nemaju ni 1/6 populacije zemlje

srdjan

pre 15 godina

Kaze covek da su doneli odluku koordinisanom akcijom medjunarodne zajednice. Dobro je sto tu medjunarodnu zajednicu, dakle, cine jaka i mocna Slovenija, Lihtenstajn, Belgija i njima slicni a za Rusiju, Kinu, Indiju, Indoneziju i ostale diletante nema veze. Dobro on zna da su sve, ali bukvalno sve akcije Amerike i njenih satelita u poslednjih 15-20 godina nelegalne i krvolocne i Slovenija ce pre ili kasnije morati da preuzme odgovornost za to jer je bila deo tog mehanizma. Znaci okupacija Iraka, okupacija Avganistana, bombardovanje Srbije, Guantanamo, itd itd.
Zaista iritirajuce deluju izjave ovakvih politicara jer nama to niko ne moze da proda. Mozda to ima prodju kod domacica iz Skofja Loke ili Ptuja ali ovde jako jako tesko ...

bojan

pre 15 godina

o problemu međukulturalnog sporazumevanja i suživota, kakve smo i mi iskusili u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega ne bi bilo dobro kada bi odstupili od svojih principa".

kakvih principa?
separatizma?
pa zar se abhazi i osetijci ne drze istih principa kakvih su se slovenci 92?

Sasha

pre 15 godina

Gospodine Rupel to sto ste vi vise puta ponovili da je kosovo poseban slucaj ne znaci da smo svi na planeti Zemlji idioti i da se povodimo sa tim da "milion puta izgovorena laz postaje istina".

Prevodilac I

pre 15 godina

Pa zapad ovaku tumaci stvar: Na Kosovu se dogodila humanitarna intervencija zapada, a povod je bio masivna povreda ljudskih prava. To je bilo utvrdjeno kroz mnogo rezolucija u SB UNO-a. Kosovo je priznato nakon 8 godina pregovora pod pokroviteljstvom UNO-a(pregovorima bez rezultata!). Paralele se, prema zapadnom tumacenju, ne mogu praviti, jer se zaboravlja da je 90-tih SM uveo na Kosovu apartheid politiku, i da je diskriminacija Albanaca dostigla svoj vrhunac, sto je dovelo do niza konflikata i nemogucnosti da se zajedno zivi. Tako tumaci zapad! Imaju jos dve verzije, jedna je albanska, druga srpska, i svako svoju moze zadrzati za vlastitu istoriju. Da Kosovo ukine drzavnost, i da zapad povuce svoja priznanja, ma kako nas bolelo, to necemo videti ni u crtanom filmu.

Donaldinjo

pre 15 godina

Ok. Mnogi od ističu da ne vole unipolaran svet, već multipolaran.
Da postoje i jake SAD, EU, Rusija, Brazil, Kina, Indija.
Ok! Ali ako je već tako kom će se carstvu privoleti Srbija?
Ja se ipak vidim u EU, kao i svi naši susedi, a ne kao ruska gubernija.

mrzim licemere

pre 15 godina

G. Rupel, a da li vi smatrate da smo mi glupi? 'Ajde malo prichajte i sa svojim narodom, ako vec Srbija nije bitna, pa cete shvatiti da te vashe gluposti o sui generis imaju veze sa realnoshcu koliko i da Vuk Drashkovic ima trenutno 230 poslanika u srpskom parlamantu.

Poredjenje nije glupo, ako narod Kosova ima pravo na nezavisnost, isto takvo pravo imaju i svi ostali narodi koji to zele. U toj vashoj politichko-pravnoj splachini zvanoj "nezavisno Kosovo" nema nishta jedinstveno, niti je u tome uchestvovala medjunarodna zajednica, vec SAD i njeni sateliti, medju kojima je i Slovenija. Ako se ja dobro razumem u matematiku, 50 zemalja je i dalje celika manjina za ukupno 192. A demokratija je upravo onda kada se vecina odluchi za neshto, a ne kada najbogatiji uceni josh 50ak piuna, koji onda svi kao papagaji prichaju o kojekakvom sui generis-u.

Dakle, nije glupo poredjenje, glupo je smatrati da smo svi mi ovde glupi.

ron

pre 15 godina

Gruzijski Ambasador "je rekao da ne misli da je nezavisnost Kosova dovela do priznanja Južne Osetije i Abhazije, dodavši da bi Rusi "pronašli druge argumente".

Potpuno se slazem za gruzijskim diplomatom. Jel' to Rusi hoce da nas ubede da je Kosovo krivo i za njihov genocid i Ceceniji?

Martin,Pirot

pre 15 godina

Posto se zapadnjaci vade da se kao godinama pregovaralo o Kosovu i da je tamo bilo takvih stvari da ta dva naroda (Srbi i Albanci) ne mogu vise da zive zajedno znaci li to da ne treba vise terati muslimane iz BiH da zive zajedno sa RS jer su im Srbi toliko zla pocinili,zasto onda sprecavati odvajanje Rs od BiH?Ajd tu da vas vidim,kakvo bi tu bilo objasnjenje da je "glupo" da RS postane nezavisna(sto ce 09/01/2009-e i da se desi)?

IQ=0

pre 15 godina

Jos uvek medjunarodna zajednica cacka (raspravlja) nezavisnost kosova sa problemima koji su nastali u svetu posle NELEGALNOG CINA u februaru 2008

Cim ona(medjunarodna zajednica) danas ...a mozda i sutra uporno odrice DA NIJE OTVORILA PANDORINU KUTIJU zajedno sa gringosima......SVE VISE JE JASNIJE da kosovo NIJE PRESEDAN-JEDINSTVEN SLUCAJ

Jedini nacin da se sprece sledece nesrece je da gringosi zajedno sa svojim satelitima I Rusija sednu na pregovore i da se izvine za greske koje su napravili i preispitaju svoje "misice"(odluke)....da se vrate na osnovne fundamente ( istorija-geografija-ekonomija) kada razmisljaju o sledecim politickim potezima

statista

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice",

Znači međunarodna zajednica to je USA + UK + par evropskh satelita + oni koji bi skočili u bunar samo ako USA tako kaže. I normalno kad takva "međunarodna zajednica" odluči da crno više nije crno, onda i svima ostalima mora da pobeli pred očima.

"O tome se dogovaralo i sa nasim kosovskim prijateljima"

E a ovo je argument nad argumentima, tu se vidi da su poštovali zakone i pravo. Znate kako i Putin i Medvedev su sigurno pričali sa svojim osetijskim i abhaskim prijateljima, ne bi oni to bez dogovora.

Nije meni problem što su oni proglasisli crno za belo, već što nas ubeđuju da je to stvarno tako i da je to po zakonu i pravu. Poštenije je reći "može mi se, jači sam" i kraj priče.

A koliko su se grešni Slovenci zaigrali "jake države" govori i sukob sa Hrvatima gde na silu i kroz ucenu oko ulaska u EU hoće da dokažu da međunarodni zakon o granici na moru ne važi samo u njihovom slučaju jer im ne odgovara da sa obalom malo dužom od Ade Ciganlije imaju mora taman za tri kutije sardina. Jasno primenjuju silu i ucenu i ne žele da prihvate arbitražu međunarodnih institucija.

Сава

pre 15 godina

Које право има ЕУ да одређује шта је посебан случај, а шта није???? Да нису можда постали Кадија?

Z

pre 15 godina

"...takozvani gruzijski genocid nad Osetinima, sto je potpuno netačno", rekao je gruzijski ambasador Tanjugu".

Koliko se ja secam, ovaj petodnevni rat zapocela je Gruzija kada je svom raspolozivom vojnom tehnikom pocela sravnjivati glavni grad J. Osetije, pobivsi oko 2000 civila u jednom danu i proteravsi oko 30000 civila u Rusiju.
Zamislite da je Srbija u jednom danu sravnila Pristinu i pobila 2000 civila.

Stefan

pre 15 godina

Rupel i dalje govori o "opravdanoj nezavisnosti Kosova", tj. opravdanom otimanju dela jedne suverene, medjunarodno priznate drzave, a za to vreme - vode "rat" sa Hrvatima oko nekoliko kvadratnih kilometara mora! Bravo Herr Rupel - ko nije za sebe nije ni za druge, jel tako?

kne

pre 15 godina

Mozda je glupo ali tako je.
S druge strane ne vidim kako gospodin Rupel moze da tvrdi da je resenje oko Kosova postignuto radom medjunarodne zajednice. Ako on tvrdi da je NATO celokupna medjunarodna zajednica onda je u pravu. Ali bojim se da to NATO nije.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Koordinisana akcija MZ? A Kosovo priznalo manje od 50 drzava, pa cak i sama Gruzija ne deli tezu o sui generis! Ja sam iz svog stana video, cuo, a boga mi i osetio samo bombe, nikakvu koordinaciju nisam primetio. Mislim da g.Rupel govori glupo i pogresno. Da li on misli da je i Spanija glupa, posto ni ona ne priznaje Kosovo, jer zna da bi nakon priznavanja Kosova morala i kod kuce da postuje isti princip. Pitam se - kako bi izgledalo da neko podnese privatnu tuzbu sudu u EU protiv mozda Solane, Rupela i jos nekog, jer nisu oni bogovi, i njemu curi krv kad se posece, kao i meni, i ja sam zavrsio nekakvu skolu, kao i oni, na osnovu cega oni govore i rade stvari koje su u suprotnosti sa elementarnom ljudskom logikom, postenjem i pristojnoscu? Da li je moguce da ih je vlast toliko opila? Da li on nekad sedne sa prijateljima u kafani da popije kafu, pivo, ko su ti ljudi? Jedna Amerika pljuje na postojeci medjunarodni poredak, na pravo i zakon, a sad ocekuju od raznih secesionistickih pokreta da oni postuju njihovu bajku o sui generis, koja je gola forma, bes sustine? "Znate, bili su pregovori, pa rezolucije, pa UN, pa ovo, pa ono" i na kraju se glavnu stvar uradili cistim razbojnickim nacinom, ne obaziruci se ni na UN, ni na Srbiju, ni na koga!

djuro

pre 15 godina

ja ovde nesto ocigledno hronicno propustam. Kad nesto tvrdis, onda treba da das dokaze ili bar das neko kvalitativno objasnjenje zasto je to tako. Do sada je jedini "dokaz" za tvdnju da je Kosovo poseban slucaj - to sto smo rekli da je Kosovo poseban slucaj. Da li mozda novinari ne prenose njihove izjave u potpunosti, ili sam ja tanak u logici ili su oni upadljivo arogantni?
I nije tacno ni da se oko statusa Kosova medjunarodna zajednica dogovorila - da jeste, to bi se videlo u UN. Dogovorilo se samo nekoliko najbogatijih zemalja EU, ponegde uz mahanje repom a ponegde uz zavrtanje ruke od strane SAD. Sloveniji, vidim, nije trebalo zavrtati ruku.

Martin

pre 15 godina

Simpatican mi je g-din Rupel i nasi slovenacki prijatelji. Nikako covek da objasni razliku u suverenitetu Srbije i Gruzije. Dodushe prijatelj iz Slovenije zaista ima dugogodisnje iskustvo sa ovih nasih prostora..zajedno sa svima nama....Najgore od svega je sto smo svi zajedno vec poduze u glavnoj ulozi nezgodnog filma (zanr i reziser u domenu tragicnog).

Milan

pre 15 godina

Gospodine Rupelu sa vasim komentarom da je poredjenje sa Kosovom "glupa" teza dokazali da vi niste zreli da komentarisete takve politicke izjave. U toj politici prema Kosovu i Rusiji ponovo ste dokazali da ste jedan od vernih (slepih) vazala Amerike u Europi. To ne govori pozitivno o vasoj politickoj sposobnosti da ponavljati verno reci onih komadujucih samo potvrdjuje sopstvenu nesposobnost i nemoc. Ali sta cete Slovenija je mala zemlja nije lako naci toliko za vodjenje politike sposobnih ljudi.

Vlada

pre 15 godina

Gospodine Rupel ako je medjunarodna zajednica bila jedinstvena u stavu da Kosovo treba da bude nezavisno, kako onda objasnjavate da veliki broj zemalja nije priznao nezavisnost Kosova?
Ja bih pre rekao da su pojedine zemlje nametnule misljenje da Kosovo bude nezavisno, zatim politicki naterale manje zemlje da ucestvuju u raspravi, da bi kako Vi kazete bilo koordinisano delovanje, i onda donele zvanicnu odluku Kosovo treba da bude nezavisno. Koordinisanost o kojoj pricate nije bila prirodna i spontana nego politicki iscenirana i da bi se izvrsila bilo je potrebno nekoliko godina rada na razlicitim politickim kompromisima ili bolje receno politickih usluga prema onima koji su bili jasno protiv nezavisnosti.
Ja iskreno ne vidim ozbiljnu razliku izmedju onoga sto je uradila Rusija i onoga sto ste uradili Vi. Radi se samo o tome sto ste Vi to uradili silom ali u "rukavicama", a Rusija brutalnom silom.

BB

pre 15 godina

Veliki samozvani prijatelj Srbije i veliki samozvani ekspert za Balkan, gospodin Dimitrije Rupel, po profesiji diplomata od karijere, u nedostatku argumenata da ospori belodanu slicnost izmedju priznanja Kosova i Juzne Osetije i Abhazije, kaze da je to poredjenje "glupo".
Kada iskusni diplomata koristi nediplomatski recnik,
kao u ovom slucaju, to govori o njegovoj nervozi. Zasto ste nervozni, gospodine Rupel?

E.Ja.Nije.Stojko

pre 15 godina

Jel' to on Putina naziva glupakom? Ne bih rekao da mu je to preterano pametno a o diplomatskom recniku da i ne govorimo...Ipak, cinjenica da predstavlja svetsku velesilu kakva je Slovenija daje mu za pravo !

Dragan

pre 15 godina

Rupel u principu i ne zasluzuje nikkav komentar. Nacin na koje male evropske drzave ponavljaju stavove americke vlade najvise podseca na "jednoglasnu" podrsku koju je Milosevic dobijao iz svih krajeva zemlje. Tada se kao i sada nisu trusili cak ni jednu rec u tim "jednoglasnim" porukama da promene. Rupel jednm kada ode sa politicke scene niko ga se vie nikada nece setiti, pogotovo njegovi najblizi saradnici. Takva je sudbina poltrona.

Igor

pre 15 godina

Glupo je bilo priznati Kosovo. Pa, onda očekivati da će svi tako uraditi.Odnos snaga se u poslednjih 5 godina u svetu MNOGO promenio i u političkom a pogotovo ekonomskom smislu. A tek će da se menja.
To je politička realnost koje zapad nije 'izgleda' svestan. A nama su pričali o političkoj realnosti na Kosovu.E, pa dobro došli u realnosti, ali sve karte nisu više kod vas.
pogotovo ne kod Rupela.

s

pre 15 godina

Ova disocijacija izmedju fikcije i realnosti koju demonstriraju evropski diplomati me neodoljivo podseca na medije i ministre zadnjih 6 meseci Miloseviceve vladavine...

lex specialis

pre 15 godina

Ali u kojem medjunarodnom zakonu pise da postoje specijalni i posebni slucajevi? Gde to pise?
Na to pitanje Rupel i njegove EU kolege ne odgovaraju.

August

pre 15 godina

Kada se vec poteze termin "glupost", jedino glupo je to sto Slovenija sebi daje za pravo da uopste prica o temama koje je se ticu i kojima nije dorasla. Imali su tokom predsedavanja EU priliku da se predstave svetu i uradili su to kako su uradili, pozivanje na kojekakva kvazi prijateljstva su nepotrebna.

Filip

pre 15 godina

Pa mozete vi da tvrdite i da je Zemlja ravna ploca... To sto vi tvrdite da je Kosovo "sui generis" ne obavezuje nikoga da veruje u to. Dakle evo ja tvrdim da sam naslednik engleske krune i zahtevam da mi se omoguci da vladam. Je l' to razlog da mi date vlast?

bojan

pre 15 godina

poredjenje je glupo jer je kosovo sui generis? A ko ga je proglasio za isti? Evo i rusi su proglasili j. osetiju i abhaziju za sui generis slucajeve, i sta sad? Ja samo ne znam da li i sam Rupel veruje u to sto prica

Milan

pre 15 godina

Ma objasnjenje je totalno na mestu. Apsolutno je Kosovo specifican slucaj zato sto tako kaze zapad i sad jos pokusavaju da nas kolektivno ubede da smo svi maloumni. Marionete poput ovog gospodina i licemerje su glavno obelezje ovog iskrivljenog sveta.

Ibro dirka

pre 15 godina

Stvarno je glupo porediti Osetiju ,Abhaziju i Kosovo.
Ove dve drzave su bile nekad samostalne a Kosovo nikad.
Kaze Rupel _ "dogovarali smo se sa nasim prijateljima sa kosova"
Kako bi se ponaso Rupel da se talijani dogovore sa prijateljima da vam uzmu primorje - bi li to bilo ok

SaSh!!!

pre 15 godina

G-dine Rupel: Lepim i ugladjenim diplomatskim jezikom NE MOZE se ni objasniti ni poreci da je i po pitanju Kosova i po pitanju Abhazije i Juzne Osetije PREKRSENO MEDJUNARODNO PRAVO i da je u OBA slucaja napravljen presedan koji ce da nastavi svoj "domino" efekat. To sto kazete da je "ovo - samo ovo" a "ono - samo ono" obican covek u to ne veruje.

pera

pre 15 godina

E baš se našao kapacitivni Dimsi Rupsi, kako ga u MLADINI zovu da u svom stilu upravo idavi ovakvu glupost. Ali po njegovom ili uputstvima iz sedišta Kondilize, što nije prvi put, on zauzima "lični" stav kao što je bio u vezi sa napadom Amerike na Irak, Kosmet, i mnogim drugim američkim problemima. Čovek koji nije u stanju da sa susednom Hrvatskom razreši problem jednog potočića, Dragonja, koji razdvaja dve državice uzima sebi za pravo da izrekne "tako jak stav" kako je Rusija "glupo" ocenila pravo Osetinaca na spajanje sa svojim narodom na severi i podcenila gruziske interese da oni upravljaju nečim tuđim.
Baš me zanima kakav će stav zauzeti ta diplomatska veličina kada će recimo Južna Koreja zatraži spajanje sa Sevetno Korejom? Hoće li i tada biti protiv?

Doctor Evil

pre 15 godina

Slovenacki predsednik veoma glupo zamenjuje par teza:

1. Recite to isto narodima koji imaju 'slicne' zahteve (redosled nebitan): Korzika, Baskija, Kurdi(stan), Kvebek, Tibet, (Katolicka) Severna Irska...da li treba da jos nabrajam? Sta mislite sta bi vam rekli (kao sto je poznato neki od njih to ne smeju da kazu otvoreno..)?

2. U slucaju Kosova nije doslo do 'koordinisanog delovanja medjunarodne zajednice'...dokaz je broj drzava koji je Kosovo do sada priznao. Jedina slicnost je da su jaki (i bogati) upotrebili svoju snagu da proture svoju volju.

I na kraju - bravo Robert Fico...

Pathon

pre 15 godina

Ajde, ajde, najbolje je da Rupel sada cuti. Nije ovo njegov rat. Raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka, Sovjetski Savez, Srbija, Indonezija pa nek se raspadne i Gruzija. Kako sad to da neki narodi kao sto su Slovenci i kosovski Albanci mogu da budu nezavisni, a neki narodi poput Srba, Palestinaca, Kurda ili onih u Juznoj Osetiji ne mogu. I po cemu je slucaj kosovskih Albanaca specificniji od slucaja Palestinaca koji 60 godina sanjaju drzavu ili zasto su kosovski Albanci bolji od Kurda u Turskoj ili Iraku? Razumem ja da zbog ogromnih interesa u regionu Amerikanci, Britanci i ostali rade to sto rade, bas kao sto Rusija iz istih razloga njima prkosi. Ali me politicki patuljci, da ne kazem sluge, tipa Rupel i Salikasvili vredjaju. Ne mozete bre da zabranite drugima ono sto sebi niste zabranili. Tacka.

Časlav

pre 15 godina

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice"
Haha, dođe mi da plačem kad pročitam ovako nešto. Svi znamo odakle se koordinisalo u vezi Kosova, dragi Slovenci i ostali američki sateliti i poslušnici!

Kavaljere Berluskoni

pre 15 godina

Neka se posle Ukrajine, baltickih drzava pripremi i Slovenija. Sta mislite zasto se NI JEDAN italijanski politicar nije oglasio povodom rata u Gruziji? Pa Italija jedva ceka da povrati italijanska mesta kao sto su Capodistria (danjasni Kopar u Sloveniji) itd. Dok su ruski tenkovi gazili Gruziju, Berluskoni se odmarao na Siciliji i caskao sa Putinom! Italijani su veliki igraci, priznali su Kosovo direktno, a prakticno podrzavaju Rusiju. Menjace se granice unutar drzava EU-a i to slovenci znaju.

MS

pre 15 godina

Cekaj, stani, polako: ) Vi priznajete Kosovo ali ne priznajete Osetiju i Abhaziju...sa druge strane gomila clanica EU ne priznaje Kosovo i ne priznaje odcepljenje ove dve regije dok druga EU gomila priznaje Kosovo (jer je ono pobogu Lex SpeciJalis: )) ali ne priznaje ove dve republike jer postuje medjunarodno pravo!!?. Na kraju vrh vrhova je da Gruzija ne priznaje Kosovo...ona ista Gruzija koju bas Vi (moralne i pravne gromade) podrzavate ali se razilazite po pitanju Kosova!? Ako sve prethodno izuzmemo ostaje pitanje, da li Vi ne razumete ili bas ta drzava ciji suverenitet i integritet tako ISKRENO i zabrinuto (ovu rec obozavam) podrzavate…..toliko da cackate tamo gde bas i nije pametno? I za kraj…citat sa BBC-eve stranice sa pocetka konflikta u Gruziji…”For those who never heard of South Ossetia before fighting between Russians and Georgians erupted there, the BBC’s Paul Reynolds provides some needed background and analysis, including this pearl of wisdom: “Do not punch a bear on the nose unless it is tied down.”

radza

pre 15 godina

Posto se ocigledno radi o dva razlicita slucaja, po tumacenju Rupela, "glupo" ih je i porediti, "drustvo mrtvih pesnika" i njihovi kosovski prijatelji ovaj put ce odluciti da ne bombarduju Rusiju i da joj ne uvedu sankcije. To ce biti jedina razlika gospodine "pametni".

Dex

pre 15 godina

Gospodin Rupel je malo polupao loncice i pobrkao stvari. Pa Srbija je najveca zrtva. Vi ste ti koji ste priznali Kosovo i ponasali se kao Rusi sada, pre samo 6 meseci. Pa niste valjda gos`n Rupel ocekiveli da ce Rusi tek tako preci preko tih stvari. Putin je na vreme upozoravao sta nelegitimo proglasenje kosova moze da izazove, ali Vi i vasi mentori u US ste bili gluvi za to. I sta cete sad? Da necete mozda da uvedete sankcije Rusiji ili da necete mozda da je bombardujete zbog prekomerene upotrebe sile? Bojim se da biste sa bilo kakvim Vasim glupim aktom, sami sebi skocili u stomak.

IQ=0

pre 15 godina

Rupel: Glupo poređenje s Kosovom

GLUPO je g-ne Rupel vredjati inteligenicju onih stanovnika cije zemalje se pridrzavaju medjunarodnog prava

GLUPO je g-ne Rupel je da dolazi g-n Frid iz daleka i na listicu da vam daje zadatke spoljne politike dok ste bili predsedavajuci EU

GLuPO je sto ste na taj nacin lupili samar Sloveniji kao DRZAVA i njenim gradjanima

GLUPO je sto sa ovakvim izjavama NASTAVLJATE da pokazujete da ste covek koji se ne uci od gresaka

Miloš

pre 15 godina

„Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis“. Ma koji da ste to vi koji ste to rekli, eto vidite da ima drugih koji kažu drukčije od vas. I, šta ćemo sada ?

Ivana

pre 15 godina

Ja bih rekla da je sve za sebe poseban slucaj, ali upravo gledano tako, svako moze da se proglasi za poseban slucaj i da trazi ocepljenje.

Kada Rupel kaze...

pre 15 godina

Glupo je i pomisliti da preko 80 etnickih grupa po svetu razmislja da i oni mogu dobiti svoju "drzavu" zato sto im je Rupel rekao da je glupo takvo razmisljanje. Ubedi ih covek u jednoj recenici.

A.Semjonov

pre 15 godina

Molim da se obrati paznja na cinjenicu da je tzv. Istocnu Nemacku priznavao skoro ceo svet izuzev Zapadne Nemacke. Pedeset godina kasnije ta cinjenica oborena je zajedno sa berlinskim zidom. Istocna Nemacka nakon ratnog poraza pripojena je jednom vojno-politickom bloku drzava. Na koji nacin je Kosovo danas postalo zasebna cinjenica sui generis ne treba objasnjavati.

Mirko

pre 15 godina

Da bi sankcije protiv Rusije bile uspesne treba da im se uvede i pomorska blokada, kao i nama pocetkom devedesetih. Slovenija kao clanica NATO da ucestvuje u blokadi sa kajakom dvosedom, posada jedan veslac i jedan strelac, olimpijski ako je moguce posto Rusi imaju prilicno brze avione. Sto se tice ruskih nuklearnih podmornica, e tu bi vec iskusan strateg tipa zastavnika Janse morao nesto da smisli.

ACA

pre 15 godina

Pravila da bi neka teritorija dobila nezavisnost cini se da su jasna.
1. Treba da ta teritorija ima mocnog prijatelja koji ce da ih obuci i naoruza da se pokrene sukob. Za to je potrebno da postoji neki sttrateski interes te velike sile kao recimo vojne baze, luke, naftovodi, gasovodi, izvori energije....
2.Potrebno je da protivnik, tj zemlja od koje se neko otcepljuje bude slaba , u krizi.
3. Potrebno je da ta slaba zemlja upadne u neku zamku (Racak npr), da se tada ta velika sila umesa i da se stvori fakticko stanje.
4. Zatimje potrebno da ta velika sila svojim medijima i diplomatijom objasni da se to ne moze izmeniti i da se treba priznati novousostavljeno stanje. Obicno prodje neko vreme za to.
To se uradilo na Kosovu i sada u Osetiji i Abhaziji. U Ceceniji, Tibetu, Baskiji, Sev. Irskoj neki ili svi od tih uslova nisu bili ispunjeni pa od otcepljenja jos nema nista.

goran

pre 15 godina

kaze Rupel da su sto puta ponovili da je kosovo jedinstven slucaj pa oni se nadaju da je Gebels ziv i da ce da potvrdi ponovo da sto puta ponovljena laz postaje istina,tako bi i bilo da nije medvedeva i putina,njih dvojica nisu jos upoznali Gebelsa

Lepenski

pre 15 godina

Vidi ti imperijalistu Rupela,mi smo se dogovarali sa našim albanskim prijateljima bla bla bla. Otimanje spskih resursa hoće da uvije u nekakvu političku oblandu. A ako mi uzmemo vaše trgovine i fabrike u Srbiji i kažemo to je radi vašeg dobra, hoćete li nam verovati.

ŠVINGLŠVEGER

pre 15 godina

Čak iako je sve istina ovo što govori G. Rupel, ipak bi morao, on i njegovi istomišljenici da znaju da se u svetu dogadjaju i glupe stvari. Problem je u tome šta je za koga glupo, jer su ukusi (čitaj: interesi) različiti. Za veliki deo medjunarodne zajednice je priznaje KIM bila glupost, a za njega recimo nije. Iz činjenice da se je Gruzija desila neposredno posle KIM svako objektivan vidi uzročnu vezu. Bez "pamente" politike zapada oko KIM, svet bi danas bio mnogo mirniji.