Sreda, 27.08.2008.

00:16

Medvedev o Kosovu i Osetiji

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pomenuo je primer Kosova u kontekstu odluke Moskve da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju.

Izvor: Beta

Medvedev o Kosovu i Osetiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Dragan Markovic

pre 15 godina

Oduvek sam bio protiv Miloseviceve politike na Kosovu, koja je na kraju - posle njegove smrti - dovela do ishoda sa kojima se danas suocavamo. Medjutim tvrdnje amerikanaca da je Srbija izvrsila etnicko ciscenje na Kosovu je prosto neistina. Ta tvrdnja i dalje sluzi kao opravdanje NATO intervencije 99te.

Zadatak Srpske vlade mora biti da rasvetli dogadjanja iz 1998-me i 1999-te i spere ljagu 'etnickog ciscenja'. I to Vlada mora konstantno da objasnjava nasim partnerima. Kako Rusiji tako i EU i Americi.

Pozicija prema zbivanjima u Gruziji mora da bude uzdrzana uz nacelnu podrsku suverenitetu drzava i nacelu da se granice ne mogu menjati izjasnajvanjem etnickih manjina ili koncentrisanih grupacija.

Na kraju ovog komentara - prinudno raseljavanje skoro 300.000 nealbanaca u strahu od osvete leta 1999-te mora biti kljucni argument u rasvetljavanju situacije koja se zbila u to vreme. Jos jednom - tvrdnja da je bilo etnickog ciscenja od strane Srbije na Kosovu - jednostavno je neistina.

eto

pre 15 godina

Svi pricaju o nekom Kosovu, J.Osetiji, Abhaziji, Gruziji, Srbiji, medj. pravu, principima, a ja cujem nafta, nafta, nafta, nafta...

Prevodilac I

pre 15 godina

Bumerang-Kosovo pao je sad u Gruziju. A sta ako ga se deca ruskih separatistickih republika docepaju, i pocnu se sa njim igrati dalje?

Dragan

pre 15 godina

Meni su ipak najjadniji domaci politicari koji su nas mesecima ubedjivali da EU nema nadleznost da se bavi suverenitetom zemalja!U slucaju Gruzije vidimo da itekako ima i stalno istice znacaj suvereniteta i integriteta Gruzije!Velike sile igraju svoje igre,ali domaci politicari nemaju pravo da lazu svoj narod

Agron_fej

pre 15 godina

*nista od istoka*
Medvedev - citat; Priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije u potpunosti je spojivo sa međunarodnim pravom, izjavio je Medvedev, istakavši da je "svaki slučaj priznavanja slučaj naročite vrste" i da je "posebna situacija na Kosovu", ali i "posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji"...
to je to, konacno nesto jasno za Srpsku polit-elitu, nadam se da ce ovu izjavu ruskog presidenta jasno razumeti. Po meni, Kosovo je zauvek izgubljeno a za Srbiju preostaje samo put ka 'zapadu'.

S postovanjem

janbo

pre 15 godina

Ma kakvo Kosovo, Gruzija... Sve je stvar dogovora Rusa i Amera. Jednostavno, Amerima treba strateska tacka za planirani napad na Iran. Gruzija - Turska - Irak. NATO je na granicama Irana. Sve ostalo je jos samo jedna izrezirana prica. U ime odbrane "demokratije"...

Kosmopolita

pre 15 godina

Nikad nisam bio rusofil, ali moram da priznam da su u poslednje vreme stvarno zadobili moje simpatije, nevezano za to da li ce nas pustiti niz vodu ili ne. Smekerski, duhovito i sa stilom koriste dobro poznate fraze protiv onih koji su ih na nama razvili. Lavrov i Putin su to do sad lepo demonstrirali, a vidim da ni Medvedevu ne nedostaje zdravog humora. Kako sada Zapad da odgovori na izjavu: "Sada su i J. Osetija i Abhazija poseban slucaj." Ili izjava Lavrova da Kosovo i J. Osetija nisu isto i da je Gruzija za razliku od Beograda pokusala da povrati kontrolu genocidom i etnickim ciscenjem. :))

Konstantin Veliki

pre 15 godina

Ovim nesrazmjernim kaznjavanjem Gruzije i ishitrenim priznavanjem dviju problematicnih regija, Rusija je ucinila nepopravljivu stetu ponajvise sama sebi. Rusija je potvrdila da je nepredvidiva, samoljubiva i da moze zestoko kazniti bilo kada i bilo gdje sve one koji joj stanu na "rep". Slazem se, Kosovo i Gruzija nisu u nikakvoj vezi i Rusima ce biti vrlo tesko to dokazati, kako nemaju nikakve argumente, potkrijepili su to argumentom grube i neproprocionalne sile. Da li netko pise o protjeranim Gruzinima i njihovim spaljenim selima? Gdje je podrska Srbije za ove nesretnike?

Dragan

pre 15 godina

Najvaznije je da svi mali narodi sa Balkana konacno shvate da su samo moneta za potkusurivanje, te da je najpametnije da se okrenu medjusobnoj saradnji jer drugog izbora nema.

Nele

pre 15 godina

Odavno se jasno videlo da su Rusi jedva docekali da mnogi priznaju Kosovo kako bi uradili ovo sto su sad uradili. Nadam se da je sada i Kostunjavom i radikalima i svima koji su mislili da Rusija stiti nase interese sada jasno da su oni samo tvrdili pazar radi svog interesa.

kom@

pre 15 godina

Ne može Rusija braniti Kosovo u Srbiji više od same Srbije.
Vlada Srbije je formirana, i Rusija i EU smatraju da su strane odabrane. Ako vlada Srbije bira EU, pretpostavlja se šta to znači u odnosu na Kosovo i Rusiju.

posmatrač iz australije

pre 15 godina

O rješenju konačnog statusa Južne Osetije i Abkazije treba da se dođe pregovorima uz tri uslova: nema povratka na stanje prije rata, nema podjele i nema priključenja drugoj državi :-)

v.d. ratni profiter

pre 15 godina

Srbiji je sada najpametnije ako ne i neophodno da gleda svoj interes i vuce pragmaticne poteze. Ne treba joj da se svrstava i vraca u proslost (Kosovo i Rusija) niti da pretjerano srlja u evroatlantsku buducnost. Moramo biti fizicki i mentalno sad i ovdje. Ovo znaci Kosovu nezavisnost za Republiku Srpsku. Tako da nam djeca vise ne ginu tamo gdje smo manjina (BH, Kosovo). Cist racun duga ljubav. Naravno dok Zapad sam ne ponudi ovakvu ideju, sto ce se desiti prije ili poslije, uporno braniti integritet Srbije. U tome nam misljenje suda u Hagu moze samo dobro donijeti. Sa ovakvom situacijom i odnosom snaga u svijetu ovo polako postaje vise nego realno. Do tada nam ostaje da se fokusiramo na obrazovanje, ekonomiju, red i rad, sto trebaju da budu i najveci prioriteti. Cini mi se ipak da je nazalost pokojni Djindjic jedini imao viziju.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Aneksija delova druge zemlje je skupa investicija. Rusija tesko da ce moci da snosi sve troskove. Narod Rusije nikada nece oprostiti Medvedevu ovu nepotrebnu avanturu, jer ce posledice biti do granica neizdrzljivosti. Ne moze Rusija da prkosi celom svetu. Rusija ce biti primorana da preispita svoje odluke i ponasanje ali je sanacija posledica dugotrajan proces.

medicinar

pre 15 godina

dmitri medvedev je odlicno objasnio sustinu, da megjunardno pravo vise ne postoji jer su ga sad i eu prekrsili na slucaju kosmeta. svet u ovom trenutku ide po zici i za sada se ne moze prognozirati na koju ce stranu. moze se vratiti u fazu hladnog rata u kojoj ce se velike sile i njihovi saveznici ukopati u rovove i ziveti relativno mirno u toj nekoj ravnotezi straha. druga opcija je haos u kojem ce se narodi priznavati ili ne -priznavati kako se kome hoce i gde ce sve biti dozvoljeno. treca, najbolja i zato naj -nemogucija opcija je da zapad prizna rusiju kao sebi ravnog, da se odredi i postuje ruska sfera interesa i da se dogovori obnavljanje medjunarodnog prava. sto bi znacilo povlacenje priznavnja nezavisnosti kosova i abhazie i juzne osetie s druge strane, uz pune garancije za bezbednost naroda i za autonomiju teritorija.

maki Prokuplje

pre 15 godina

Bas me interesuje sta kaze Kostunica!!! Da li sme da se zameri "BRACI" rusima i kaze da je to krsenje medjunarodnog prava teritorijalnog suvereniteta i bla-bla. Ja bih Sakasviliju predlozio da ga uzme za savetnika. I tako nista ne radi poslednjih dana.

dule

pre 15 godina

Sada je najčasnije ukinuti UN. Oni su od februara izgubili svaki kredibilitet, i sve dalje je očekivano. Ne vidim da se na dalje u UN može doneti i jedna važna odluka za koju možemo očekivati da će biti uvažavana od strane velikih, kada se bude i najmanje ticala njihovih interesa.

pobednik

pre 15 godina

Evo Medvedev priznaje da je Kosovski slučaj poseban. U neku vrstu i opravdanje za nezavisnost Kosova. Drugim rečima Kosovo ide. A največi pobednik u ovoj priči je sigurno Tadić. Razlog je jednostavan. Radikali i DSS-ovci kao da ne postoje jer šta da kažu kada su ih rusi izdali po pitanju Kosova. A sva nada je bila na rusima koji su "branili" Kosovo.

Pera

pre 15 godina

Bushe, tvoje vreme terora u svetu je proslo. Nazalost, u ovih 8 godina tvoje vladavine ucionio si mnogo zla i prema tome, bilo bi bolje da ne dajes nikakve izjave. Da Gruzijom ne prolazi nafotovod za snabdevanje naftom zapada, ne bi ni znao gde se ta zemlja nalazi...

Dan

pre 15 godina

Ako Zapad ne zeli da postuje medjunarodno pravo, onda ni Rusija nece da ga postuje. To je jedini nacin, izuzev rata, da Zapad shvati ozbiljnost presedana koji su postavili i moguce posledice krsenja medjunarodnog prava.
A J.O. i Abhazija svakako imaju vece pravo na nezavisnost od Kosova. Najpre, Albanci s Kosova imaju svoju maticnu drzavu i ako im se ne svidja u drugoj drzavi, uvek mogu da se vrate u svoju. Drugo, u ova dva regiona demografska slika nije menjana ilegalnim useljavanjem i demografskom eksplozijom.
Pored toga, obe pokrajine su decenijama zivele sa Rusijom u istoj drzavi i bilo bi neobicno da ona odbije njihov poziv na pomoc.

Vesna

pre 15 godina

Je li iko normalan ocekivao da ce Rusi dozvoliti da im se Amerika doseli u dvoriste, na samu pumpu nafte (koju vec "pumpa" u Iraku, Avganistanu itd. NIJE NEGO!
Valjda samo mi Srbi jos nismo obavesteni da se u narednih dvadesetak godina !!! iscrpljuju poslednje rezerve nafte na svetu!
Inace, zasto su se svi veliki nameracili na Kosovo? Zbog Albanaca - ne, sigurno. Tu su najveca nalazista uglja za elektrane, a i drugih, deficitarnih u svetu ruda.
Ne zelim ni da pretpostavim kakvi ce se ratovi voditi za naftu i vodu, a, Bogu hvala, necu doziveti ta vremena. Tesko mojim i vasim unucima. Njihov zivot ne mogu da zamislim ni u najmastovitijim snovima!

A.M.Deputat

pre 15 godina

Jednom prilikom je neki visoki ruski zvanicnik rekao da ce se prema Kosovu Rusija odnositi u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Odmah sam pomislio da im odgovara nezavisnost Kosova, upravo kao dobar razlog da podrze nezavisnost Abhazije i Juzne Osetije (ne zaboravimo i Pridnjestrovlje). Tako se i dogodilo. Rusija je pokazala Zapadu da, ako Zapad moze da stvori jedno nezavisno Kosovo, ona moze bar dva! Srbija i Gruzija samo su zalostan primer kako male zemlje prolaze u sukobu sujeta velikih. Ipak, Srbija bi mozda i trebalo da prizna Juznu Osetiju i Abhaziju, ne iz inata prema Zapadu ili zbog podrske tzv.Majci Rusiji, vec iz prostog razloga sto je medjunarodno pravo apsolutno prevazidjeno i pokopano, i sto je svako pozivanje na njega posle nezavisnosti Kosova vise nego smesno. Kosovo je ionako vec otislo i nista necemo izgubiti ako, kad vec ne mozemo da odbranimo svoje, ucinimo da se i drugi malo cepaju. Znam, nije razumno i zvuci pakosno. Opet je to neka vrsta inata, ali kad je bal -nek je bal! Neka se odvaja ko god od koga moze. Kad vec Kosovo nije presedan, neka bude praksa.

kosovar

pre 15 godina

A pošto Medvedev upoređuje sitauciju u Juznoj Osetiji i Abhaziji s Kosovom onda postavlja mu se pitanje zbog cega nije se slozio za proces slican onoga na Kosovo? A to znaci prvo rezolucija Saveta Bezbednosti o uspotavljanju civilne i vojne misije na tim oblastima, tranzicioni period u kojem bi bilo omoguceno vracanje svih proteranih (nekiloko stotina proteranih gruzina) i na kraju politicki proces odnosno pregovori s vlastima Gruzije. Posto nema odgovora na takvo pitanje onda jasno je da se Moskvi zuri. O cemu je rec cemo znati u sledecim godinama ili dekadama. U svakom slucaju rusi su ublazili retoriku za Kosovo. To svakako ne ide u prilog Srbiji.

haylee

pre 15 godina

meni ovo isto lici na dil. ali ne samo vezan za kosovo, vec i za buducu invaziju na Iran, u kojoj ce svako odigra svoju rolu u predstavi za svetsko javno mnjenje...

ja

pre 15 godina

Ja bih tu uradio sad nesto sasvim srpski. Inatio bih se. Posto od Rusa necemo dobiti nista sem usmene podrske, ja predlazem da se mi ostro suprotstavimo nezavisnosti ovih pokrajina i sledimo nase principe. I ubuduce da gledamo samo nase interese kao Rusi.

ivan

pre 15 godina

Ovo znaci da je Rusija digla ruke od nas, tj. priznala cinjenicno stanje da je Kosovo nezavisno, cim se poziva na taj presedan.

Dok su druge zemlje zauzimale pozicije pred velike promene na svetskoj politickoj i ekonomskoj sceni mi smo gubili vreme uz gusle i mitove. Sada je vreme da se bavimo sobom i da se manemo mastanja o Srbiji kao bitnim faktorom koji utice na svetska politicka kretanja. Mi nismo partner velikih sila vec samo sredstvo u njihovim rukama.

Ako ne budemo ojacali u periodu koji dolazi mozemo da nestanemo a sa nama i mitovi o Kosovu, Jugovicima, Obilicma i ostalima.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Medvedev dobro zna da nije tako, ali on to koristi kao izgovor posto ne moze sebi nadje nikakvo opravdanje. Ali ipak mislim da je ova prica samo sto je pocela i videcemo dalji tok, zato bi sva nagadjanja bila preuranjena. Sve je moguce.

Protos

pre 15 godina

Normalno je sto Medvedev koristi slucaj Kosova da opravda stvaranje novih ruskih drzava, neobicno je sto se kod nas porede potpuno legitimno odvajanje dve drzave koje nikad nisu bile deo Gruzije sa Kosovom koje su naselili Albanci pod Titovom palicom.
Osetija i Abhazija ce biti nezavisne drzave, treba da se radujemo tome.
Svet konacno ima dva pola ponovo. Da li neko misli da su Amerikanci na nasem polu?

tanasije

pre 15 godina

Pod hitno sjednica vlade na kojoj bi se podrzali stavovi civilizovanog svijeta (Amerike,Njemacke,Francuske I iznad svega slobodoljubive Engleske) o nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta, jedne suverene drzave.

Draža

pre 15 godina

Amerika je nepromišljenim postupcima oko Kosova učinila ogromnu štetu svom neuporedivo bitnijem savezniku Gruziji. Zarad nekih, ipak neznatnih političkih benefita oko Kosova, sada je nastradala jedna izuzetno važna tačka uporišta u bogatom zakavkazju. Posle ovoga, teško da će iko u svetu zaključiti da se isplati biti saveznik USA.

Мина

pre 15 godina

Јавља ми се: на захтев Србије, онај међународни суд ће разматрати одлуке о признавању Косова, закључиће да су оне противне међународном праву, па ће све државе које су признале Косово ту одлуку повући, а онда ће Русија повући своју одлуку о признавању Осетије и Абхазије!

Aleksandar

pre 15 godina

Velika je razlika u koracima, vezano za KiM i ova poslednja priznanja. KiM je na silu otcepljeno, besomucnim bombardovanjem i ubijanjem Srbije, a nikada nije bilo posebna drzava. JO i Abhazija jesu. Kada je napravljen presedan i priznata NATO kolonija, Rusija je upozoravala, a i mi, da ce se lancana reakcija pojaviti u brojnim separatistickim sredinama. Nije priznala ove drzave i pored toga sve dotle dok avanturista Sakasvili nije primenio silu, genocid i provokaciju mirovnih snaga ubijanjem njihovih vojnika. Ozbiljna drzava je morala tako da odreaguje. Logicni sled dogadjaja je to sto se desilo. Dakle, Pandorinu kutiju su otvorili SAD i sateliti i oni je moraju i zatvoriti. Kako? Zamrzavanjem statusa KiM i otvaranjem novih, ali pravih pregovora. Druge nema. Sve sto se sada tumaci kako kome odgovara je samo jalovo politikantstvo.

smilenko

pre 15 godina

U cilju stabilnosti u svetu zaštite prava razvijena je nova principijalna spoljna politika tzv. državica inženjering. Američka proizvodnja. Od nedavno se pojavila i ruska kopija. Potencijal neviđen. Ima da se ratuje samo da se puši.

roki

pre 15 godina

Pustili nas rusi jos jednom niz Dunav, pa kako ce sad moci da nas podrzavaju oko Kosova kad su priznali J.Osetiju i Abhaziju. Ko ce sad da ih shvata ozbiljno, ne bi ima dao sada NIS ni za 10 milijardi eura.

Dejan

pre 15 godina

Oni koji su mimo odluka Saveta bezbednosti bombama uvodili demokratiju i koji su protiv svih medjunarodnih propisa rasparcali Srbiju ne mogu zahtevati od drugih da iste te propise postuju.
Pandorina kutija je otvorena i pitanje je samo koja ce se sledeca drzava raspasti.
Postavljanje antiraketnog stita u Evropi doprinece jos vise pogorsanju odnosa izmedju Rusije i Zapada sa nesagledivim posledicama. Pitanje je samo da li ce i ko ce prvi preci crvenu liniju.

bt

pre 15 godina

Sve je ovo dogovoreno između Amerikanaca i Rusa, ove izjave su samo deo predstave za javnost. Da nije tako, ne bi Buš bio na svom ranču u Teksasu već u kancelariji u Vašingtonu na nekom hitnom sastanku sa ostalim svetskim političarima.

wlado

pre 15 godina

eto radikali, sta kazete sada na vasu majku Rusiju?

upravo kao sto sam juce rekao, rusija je uradila gruziji, sto je amerika nama, i posto im je naravno ta regija mnogo vaznija (rusiji) od ove nase, predsednik se cak nije ustrucavao da poredi situaciju sa kosovom, tako da toliko do ruske odbrane srpskog stava...

tiana

pre 15 godina

Ruski predsednik na ovoj fotki siri ruke eto morao je a i pogledajte Kosovo kao primer. E braco Rusi, bratstvo se ne deli nego stice.

Zambo Džimi

pre 15 godina

Znači, Amerika je pokazala da može da uzme deo teritorije od jedne pro-Ruske zemlje, a Rusija je pokazala da ona može da uzme deo od jedne pro-Američke.

A mi, čim se ukaže prilika, ima opet da se namestimo da se velike sile prepucavaju preko naših leđa. Jer mi smo takvi. Likovi, jednom rečju.

Bg boy

pre 15 godina

Zalosno je kako se velike sile igraju sa uslovno receno malima kao i slabijima kao sto je sada Gruzija, juce je to bio Irak i Avganistan, a prekljuce smo to bili mi. U cemu je razlika izmedju USA i Rusije. Nema nikakve razlike. To sto su Rusi kao branili nas u slucaju Kosova, vidi se sada, a znalo se i pre, bilo je iskljucivo zarad njihovih interesa. Nisu nas odbranili niti ce to ikada uraditi kao sto to nisu nikada ni ranije uradili ni oni ni bilo ko drugi. Poenta je ne doci u situaciju da te "veliki i dobri" brane jer uvek "sprecavaju humanitarne katastrofe". U Srbiji se vrlo retko vodila mudra politika. Nadam se da ce i kod "patriota" doci postepeno do otreznjenja i da ce se i ovde raditi pametnije i da necemo velikima vecito ici "uz nos" jer mi necemo nikada promeniti svetski poredak ma koliko nam se ne dopadalo.Problem je sta ce "patriote" da rade ako se ne konfrotiramo sa nekim. Ostali bi bez posla a ja im to zelim.

Miloš

pre 15 godina

Znači opet su nas prodali! Kosovo za Južnu Osetiju. Da pojasnim onima kojima nije jasno: mi smo izgubili Kosovo a Rusi su dobili Južnu Osetiju. Mi izgubili, oni dobili.

Rade Stojkovic

pre 15 godina

Kao domine... Stvari se redjaju jedna za drugom. Vreme postaje brzo. Nadam se da ce neko zaustaviti poslednju pre nego li padne i sa sobom povuce nuclear trigger.

mile

pre 15 godina

Gledao sam strane medije i mogu vam reci da niko ne spominje kosovo u vezi sa gruzijom, nego svi osudjuju Rusiju i pricaju o krsenju medjunarodnog prava!!!!
Ono isto sto ONI krse kada im se hoce!!
Ne mogu da verujem gde mi zivimo!?

Smak

pre 15 godina

Jos jedan veliki politicki samar iz Moskve svim rusofilima, radikalima, narodnjacima i ostalim gradjanima Srbije kojima je Rusija bliza srcu nego Srbija.

Bojan

pre 15 godina

Jedan princip u medjunarodnoim odnosima mora vaziti za sve ukoliko se zeli da svet opstane u kako tako civilizovanom obliku. Povlacenje paralele izmedju slucaja Kosovo i otcepljenih gruzijskih republika moze biti dobro i lose za Srbiju. Ukoliko i ostale oblasti sa teznjom za nezavisnoscu proglase nezavisnost i drzave takve tvorevine pocnu da priznaju onda ce se otvoriti pitanje da li svima dozovliti tu aktivnost ili svima zabraniti pa sve vratiti na pocetno stanje ukljucujuci Kosovo. Naravno ako se nastavi ovako onda i Republika Srpska apsolutno ima pravo na samostalnost.

Lala

pre 15 godina

Znaci kada njima odgovara moze inace ne moze. Da mi ukinemo UN i ostavimo samo USA da odlucuje?
Potez Rusije je bio za ocekivanje, samo je steta da to njihovo prepucavanje ide preko tudjih ledja.

Bojan Trobok

pre 15 godina

Zasto niko od zapadnjaka ne odgovori na paralele koje Rusija pravi sa Kosovom.
Nisam ovde ni za jedne ni za druge, sve njih bas briga za Gruziju i Kosovo, ali me zanima sta bi odgovorili

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Prijateljstva su prolazna, a interesi vecni, tako je bilo oduvek u politici velikih sila.
Niti je Rusija izdala Srbiju, niti je Srbija mogla mnogo sta da ocekuje od Rusije. Sada smo na vetrometini i moramo pazljivo i polako da menjamo svoju politiku prema Kosovu, ugledajuci se na velike sile, odnosno, da koliko je to moguce ostvarimo neke od svojih interesa na tom podrucju. Sto budemo takticniji i racionalniji imacemo bolje rezultete.
Posle Ruskog priznavanja Juzne Osetije i Abhazije, pitanje morala u politici potpuno je deplasirano, barem u ovom trenutku.
Ovim cinom Rusija je jasno pokazala da vidi Kavkaz kao svoju interesnu sferu, u kojoj ne zeli tudje prisustvo, a i da je voljna da se vojno angazuje u svom komsiluku. Pri tom, u ovom trenutku tesko je ocekivati neku vojnu akciju Rusije recimo u Africi ili bilo kojoj udaljenijoj tacki. S druge strane, Gruzija ce uci u jedan period intezivne nestabilnosti, dodatne jurnjave za naoruzanjem, pri cemu ce se neki vitalniji interesi samog stanovnistva zanemariti, pa i sama politicka kratkovidost Sakasvilija. Napetost ce zahvatiti i Ukrajinu, ali to je cena vojne igrarije u koju se upustio gruzijski predsednik.
Iako ovo izgleda kao vruc samar Americi, i ona je izvukla odredjene koristi. Na delu je videla na sta su Rusi spremni, ukoliko se cacne u njihovu interesnu zonu, a cisto sumnjam da bi Amerikanci sedeli skrstenih ruku kada bi recimo Rusi na Kubi krenuli da grade vojnu bazu. Pri tom ovaj konflikt je omogucio vrlo brzo potpisivanje sporazuma o raktenom stitu izmedju SAD i Poljske, koji se otezao pre ovoga oko godinu i po dana.
Ovo priznavanje, takodje moze u buducnosti dovesti do toga da Amerikanci frgamentiraju recimo Irak na nekoliko manjih drzavica ili provincija, sto bi mogao da bude recept i za Iran. U svakom slucaju Amerikanci skoro da nista nisu ni izgubili, osim sto su lidera jedne male drave pustili niz vodu, a to i nije neka novost.
Vrlo je zanimljvo da ni cena nafte nije porasla, iako bi gledajuci vrtoglav rast u proteklom periodu, konflikt izmedju Rusije i Gruzije upravo trebalo da utice na skok cene crnog zlata. Ne bih da zvucim kao poklonik teorija zavere, ali imam utisak da su upravo SAD direktno uticale na rast cene nafte iz nekih svojih interesa. Doduse, ovaj enormni rast omogucio je i samoj Rusiji ogroman finasijski dobitak. A ne bi me cudilo, da u zavisnosti od interesa, barel nafte ili jos vise skoci ili se jos malo spusti.
Ono sto je odavno poznata cinjenica, jos jednom se samo dokazalo u praksi : da prilikom igara koje vode velike sile, obavezno stradaju male drave, ovaj put Gruzija.
Upadljivo je i da se niko od nasih zvanicnika ne oglasava ni povodom samog konflikta, niti povodom jednosranog priznavanja nezavisnosti Gruzijiskih oblasti od strane Rusije. Mozda je u ovom trenutku cutanje i najmudrije, uz neku opstu izjavu koja ne znaci nista, ali u jednom trenutku i ova drzava ce morati da se opredeli. A cinjenica je da je su u ovom trenutku i Srbija i Gruzija u istom polozaju i logicno bi bilo da Srbija podrzi teritorijalni integritet Gruzije. Srbija polako gubi i partnera koji joj je pomagao oko blokiranja priznanja nezavisnosti Kosova u SB. Ali sta ce biti ako SAD i Rusija nadju neki kompromis oko obe situacije, onda i potencijalna medjunarodna tuzba i svi napori padaju u vodu. Zbog toga je vec od sutra potrebno traziti nove modele delovanja, zapoceti vec jednom zivot u XXI veku, koji ce evidentno biti sa nekim novim pravilima, ali uglavnom ce se bazirati na onom koje je civilizacija odavno uspostavila : da pravda ne postoji, a da je medjunarodno pravo u rukama velikih sila uglavnom pitanje manjeg ili veceg stapa.

Nindza

pre 15 godina

Nema vise medjunarodnog prava od momenta priznavanja nezavisnosti Kosova. Nece ovo ni nama doneti nista dobro. Nadam se da Kosovari sada mirno spavaju kada znaju da su odgovorni za smrt hiljade ljudi u Gruziji (i ko zna gde ce izbiti konflikti sirom sveta), samo zato sto su trazili hleba preko pogace. Neka Ceku i Taci sada objasne sto su Rusi napravili dar-mar od Gruzije, a istovremeno neka vide kako prolaze americki "saveznici". Ali, bas njih briga. Imaju oni trgovinu narkoticima sa Kolumbijom. Narod manje-vise...
Jos danas slusam britansku glupost kako ovo lici na stanje pred I svetski rat, koji je izbio zbog JEDNOG TERORISTE. Oni iz istorije ocigledno nisu ucili kategorije "uzrok" i "povod". Akt Gavrila Principa je toliko najedio Kajzera, da je ovaj ne samo krenuo da se sveti Srbiji, nego je usput osinuo i Francusku, Englesku, i kogaje stigao...

Djoca

pre 15 godina

To znaci da ce braca Rusi priznati Kosovo kad-tad. Sto znaci da bi i najtvrdji nacionalisti trebalo da kazu 'Pa-pa, braco Rusi, odosmo mi na zapad'.

Bushov prevodilac

pre 15 godina

Mislim, stvarno nije uredu da Rusija sledi nash primer korishcenja povelje UN, njenih rezolucija i ostalih medjunarodnih ugovora kao zamenu za toalet papir.

Danijel Izetovic

pre 15 godina

Da vam budem iskren, nikoga ne zanima sto je Rusija priznala Abhaziju i Juznu Osetiju. To je i ocekivano. Nista nece povratiti Kosovo Srbiji. Sve ostalo je nebitno.

USpavan

pre 15 godina

Srbija i Gruzija se suocavaju sa istim nevoljama iako ne zele da pruze jedna drugoj ruku jer bi time uvredila svoje saveznike obe se kuvaju u istom loncu u kojeg su ga stavili neodgovorni svetski lideri na prvom mestu US a zatim i Rusija.
Smesni su sada svi kometari EU i US zvanicnika o toboz postovanju i krsenju medjunarodnog prava nakon priznavanja jednostranog proglasenja Nezavisnosti Kosova. To ce Srbiji ta oteza borbu ali nece pomici Kosovu da dobije vise pristalica nezavisnosti, pogotovo sada ne Spanije, Rumunije i Kipra. Svi su na gubitku osim Rusije!
Ja prirodno ne podrzavam odluku Rusije ali je ona prema zapadnim merilima legalna imajuci u vidu presedan Kosova. Nece biti ovo poslednji slucaj da samoopredeljenje bude iznad medjunarodnog prava.
Ovo ce biti jedno zaista zanimljivo istorijsko razdoblje.

Figaro

pre 15 godina

Ma na kraju će Ameri i Rusi da naprave dil, Rusi promene svoj stav o Kosovu, Zapad zažmuri za ove dve gruzijske oblasti, a Srbija i Gruzija će da izvise pošto smo jadni i bedni jer slabi uvek nastradaju u međusobnom prepucavanju velikih sila...

Nenad

pre 15 godina

Smatram da Srbija kao drzava koja je nesto slicno vec prozivela i valjda skupila neko iskustvo treba mnogo glasnije da se izjasni o situaciji na Kavkazu, i to ne okrivljujuci jednu ili drugu stranu, vec u jednoj konstruktivnoj, cak i mirotvorackoj ulozi. Mislim da bi Srbija bar onako formalno trebalo najvise da se solidarise sa Gruzijskiom narodom, ali ne PROTIV neke Rusije, Amerike ili Osetije, vec u svojstvu zrtve jedne iste, nemilosrdne igre velikih sila koje se prepucavaju sudbinama sudbina malih naroda. Mislim da bi Tadic trebalo da skokne do Saakasvilija i s njim odande poruce Amerima i Rusima da se teraju u ... pa gde puklo...
Pozdrav!

KMaRKo

pre 15 godina

Nadam se samo da ce se Srbija drzati po strani jer bilo kakvi komentari ili priklanjanje Evropi ili Rusiji moze samo nama da se, ko po obicaju, obije o glavu. Valjda braca nece traziti nekakve "zahteve" od nas...

Sasha

pre 15 godina

Ovaj Bus je bas potresao. Kada je cuo da su Rusi priznali J.O. i AB. On je cak morao da prekine zigosanje teladi da bi dao ovu vaznu izjavu.

USpavan

pre 15 godina

Za one koji ne vide, vodi se borba do poslednje kapi nafte i gasa, puteva koji vode do nje i ko ce kontrolisati resurse u narednih 25 godina.
Rusija je kao sto se i predvidjalo spremna docekala jednostranu odluku nezavisnosti Kosova i ucinila ono sto inace u normalnim okolnostima ne bi mogla na teritoriji Gruzije.
Nema nijedne razlike zasto bi svet trebao da na problem Gruzije gleda drugacije u odnosu na Srbiju a Medjunarodna zajednica to ipak cini. Razlog vise zbog kojeg verujem da je UN osudjen na nestajanje i celokupni medjunarodni poredak uopste ali za to paradoksalno najmanju krivicu snosi Rusija. Ona je ni kriva ni duzna samo iskoristila mogucnosti "nove realnosti".
Gruzija i Srbija su samo zrtve.

Ivan M

pre 15 godina

Dakle ovako: Rusi ne priznaju Kosovo i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, a priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na volju njihovog naroda. Zapad priznaje Kosovo pozivajuci se na volju tamosnjeg albanskog naroda a ne priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na medjunarodno pravo. Moj zakljucak: principi postoje samo kad sluze u interesu velikih i mocnih. Ostalo je sve "pricam ti pricu".

Igidur

pre 15 godina

Kao sto su mnogi i pretpostavljali - Rusi samo gledaju svoje interese i njihovo ponasanje oko Kosova je sada jasno. Samo mi je zao onih jadnih Srba koji to nisu uvideli i koji se jos uvek nadaju da ce Rusija da im pomogne - (Pozdrav Voji i Tomi). Iz ovoga se vidi da je Mitrovica najvise sto mozemo dobiti.

Realno!!

pre 15 godina

E kako lepo od njega, huskali nas da ne podpisemo Rambuje jer ce navodno izbiti III svetski rat, a posle od ruske pomoci nista. I sada kao sto vidimo cekali da Zapad prizna Kosovo da bi oni rovarili po Gruziji. E ko ne zna ove Ruse... samo nas koriste za njihove igre.

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

Dukisha

pre 15 godina

Bojim se da ni nezavisnot Kosova i Metohije nije SAGLASNA sa rezolucijom 1244, tako da, gosn. Bush, mozete samo da sednete u fotelju, da grickate kokice i da mirno posmatrate vashe indirektne produkte.

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

zoki

pre 15 godina

"Rusija je sprečila ubistva i pokušala da sačuva jedinstvo gruzijske države. Ali, posle genocida koji je organizovao Sakašvilijev režim "situacija se promenila, i najvažnija stvar je bila da se spreči humanitarna katastrofa", rekao je Medvedev.

Ovo je rec po rec isto kao ono sto je Klinton govorio 99ete.

Dejan

pre 15 godina

A ubeđivao nas je Tadić kako Rusi podržavaju Srbiju "isključivo zbog poštovanja međunarodnog prava, nikako zbog nekih prijateljstava ili usluga...".

Inače, voleo bih sve da podsetim da je Gruzija izričito rekla da neće priznavati nezavisnost Kosova, pa nikom ništa...

pratilac

pre 15 godina

srbijo, ko ima principijelnu politiku... s jedne strane podrzava integritet srbije a s druge strane pocepa integritet gruzije... i cekate da nece priznati kosovo ?!?!
takvi su rusi... jos manje nade u rusiji, srbijo

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

Ivan M

pre 15 godina

Dakle ovako: Rusi ne priznaju Kosovo i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, a priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na volju njihovog naroda. Zapad priznaje Kosovo pozivajuci se na volju tamosnjeg albanskog naroda a ne priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na medjunarodno pravo. Moj zakljucak: principi postoje samo kad sluze u interesu velikih i mocnih. Ostalo je sve "pricam ti pricu".

USpavan

pre 15 godina

Za one koji ne vide, vodi se borba do poslednje kapi nafte i gasa, puteva koji vode do nje i ko ce kontrolisati resurse u narednih 25 godina.
Rusija je kao sto se i predvidjalo spremna docekala jednostranu odluku nezavisnosti Kosova i ucinila ono sto inace u normalnim okolnostima ne bi mogla na teritoriji Gruzije.
Nema nijedne razlike zasto bi svet trebao da na problem Gruzije gleda drugacije u odnosu na Srbiju a Medjunarodna zajednica to ipak cini. Razlog vise zbog kojeg verujem da je UN osudjen na nestajanje i celokupni medjunarodni poredak uopste ali za to paradoksalno najmanju krivicu snosi Rusija. Ona je ni kriva ni duzna samo iskoristila mogucnosti "nove realnosti".
Gruzija i Srbija su samo zrtve.

zoki

pre 15 godina

"Rusija je sprečila ubistva i pokušala da sačuva jedinstvo gruzijske države. Ali, posle genocida koji je organizovao Sakašvilijev režim "situacija se promenila, i najvažnija stvar je bila da se spreči humanitarna katastrofa", rekao je Medvedev.

Ovo je rec po rec isto kao ono sto je Klinton govorio 99ete.

Vesna

pre 15 godina

Je li iko normalan ocekivao da ce Rusi dozvoliti da im se Amerika doseli u dvoriste, na samu pumpu nafte (koju vec "pumpa" u Iraku, Avganistanu itd. NIJE NEGO!
Valjda samo mi Srbi jos nismo obavesteni da se u narednih dvadesetak godina !!! iscrpljuju poslednje rezerve nafte na svetu!
Inace, zasto su se svi veliki nameracili na Kosovo? Zbog Albanaca - ne, sigurno. Tu su najveca nalazista uglja za elektrane, a i drugih, deficitarnih u svetu ruda.
Ne zelim ni da pretpostavim kakvi ce se ratovi voditi za naftu i vodu, a, Bogu hvala, necu doziveti ta vremena. Tesko mojim i vasim unucima. Njihov zivot ne mogu da zamislim ni u najmastovitijim snovima!

Sasha

pre 15 godina

Ovaj Bus je bas potresao. Kada je cuo da su Rusi priznali J.O. i AB. On je cak morao da prekine zigosanje teladi da bi dao ovu vaznu izjavu.

Realno!!

pre 15 godina

E kako lepo od njega, huskali nas da ne podpisemo Rambuje jer ce navodno izbiti III svetski rat, a posle od ruske pomoci nista. I sada kao sto vidimo cekali da Zapad prizna Kosovo da bi oni rovarili po Gruziji. E ko ne zna ove Ruse... samo nas koriste za njihove igre.

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Prijateljstva su prolazna, a interesi vecni, tako je bilo oduvek u politici velikih sila.
Niti je Rusija izdala Srbiju, niti je Srbija mogla mnogo sta da ocekuje od Rusije. Sada smo na vetrometini i moramo pazljivo i polako da menjamo svoju politiku prema Kosovu, ugledajuci se na velike sile, odnosno, da koliko je to moguce ostvarimo neke od svojih interesa na tom podrucju. Sto budemo takticniji i racionalniji imacemo bolje rezultete.
Posle Ruskog priznavanja Juzne Osetije i Abhazije, pitanje morala u politici potpuno je deplasirano, barem u ovom trenutku.
Ovim cinom Rusija je jasno pokazala da vidi Kavkaz kao svoju interesnu sferu, u kojoj ne zeli tudje prisustvo, a i da je voljna da se vojno angazuje u svom komsiluku. Pri tom, u ovom trenutku tesko je ocekivati neku vojnu akciju Rusije recimo u Africi ili bilo kojoj udaljenijoj tacki. S druge strane, Gruzija ce uci u jedan period intezivne nestabilnosti, dodatne jurnjave za naoruzanjem, pri cemu ce se neki vitalniji interesi samog stanovnistva zanemariti, pa i sama politicka kratkovidost Sakasvilija. Napetost ce zahvatiti i Ukrajinu, ali to je cena vojne igrarije u koju se upustio gruzijski predsednik.
Iako ovo izgleda kao vruc samar Americi, i ona je izvukla odredjene koristi. Na delu je videla na sta su Rusi spremni, ukoliko se cacne u njihovu interesnu zonu, a cisto sumnjam da bi Amerikanci sedeli skrstenih ruku kada bi recimo Rusi na Kubi krenuli da grade vojnu bazu. Pri tom ovaj konflikt je omogucio vrlo brzo potpisivanje sporazuma o raktenom stitu izmedju SAD i Poljske, koji se otezao pre ovoga oko godinu i po dana.
Ovo priznavanje, takodje moze u buducnosti dovesti do toga da Amerikanci frgamentiraju recimo Irak na nekoliko manjih drzavica ili provincija, sto bi mogao da bude recept i za Iran. U svakom slucaju Amerikanci skoro da nista nisu ni izgubili, osim sto su lidera jedne male drave pustili niz vodu, a to i nije neka novost.
Vrlo je zanimljvo da ni cena nafte nije porasla, iako bi gledajuci vrtoglav rast u proteklom periodu, konflikt izmedju Rusije i Gruzije upravo trebalo da utice na skok cene crnog zlata. Ne bih da zvucim kao poklonik teorija zavere, ali imam utisak da su upravo SAD direktno uticale na rast cene nafte iz nekih svojih interesa. Doduse, ovaj enormni rast omogucio je i samoj Rusiji ogroman finasijski dobitak. A ne bi me cudilo, da u zavisnosti od interesa, barel nafte ili jos vise skoci ili se jos malo spusti.
Ono sto je odavno poznata cinjenica, jos jednom se samo dokazalo u praksi : da prilikom igara koje vode velike sile, obavezno stradaju male drave, ovaj put Gruzija.
Upadljivo je i da se niko od nasih zvanicnika ne oglasava ni povodom samog konflikta, niti povodom jednosranog priznavanja nezavisnosti Gruzijiskih oblasti od strane Rusije. Mozda je u ovom trenutku cutanje i najmudrije, uz neku opstu izjavu koja ne znaci nista, ali u jednom trenutku i ova drzava ce morati da se opredeli. A cinjenica je da je su u ovom trenutku i Srbija i Gruzija u istom polozaju i logicno bi bilo da Srbija podrzi teritorijalni integritet Gruzije. Srbija polako gubi i partnera koji joj je pomagao oko blokiranja priznanja nezavisnosti Kosova u SB. Ali sta ce biti ako SAD i Rusija nadju neki kompromis oko obe situacije, onda i potencijalna medjunarodna tuzba i svi napori padaju u vodu. Zbog toga je vec od sutra potrebno traziti nove modele delovanja, zapoceti vec jednom zivot u XXI veku, koji ce evidentno biti sa nekim novim pravilima, ali uglavnom ce se bazirati na onom koje je civilizacija odavno uspostavila : da pravda ne postoji, a da je medjunarodno pravo u rukama velikih sila uglavnom pitanje manjeg ili veceg stapa.

Igidur

pre 15 godina

Kao sto su mnogi i pretpostavljali - Rusi samo gledaju svoje interese i njihovo ponasanje oko Kosova je sada jasno. Samo mi je zao onih jadnih Srba koji to nisu uvideli i koji se jos uvek nadaju da ce Rusija da im pomogne - (Pozdrav Voji i Tomi). Iz ovoga se vidi da je Mitrovica najvise sto mozemo dobiti.

Dejan

pre 15 godina

A ubeđivao nas je Tadić kako Rusi podržavaju Srbiju "isključivo zbog poštovanja međunarodnog prava, nikako zbog nekih prijateljstava ili usluga...".

Inače, voleo bih sve da podsetim da je Gruzija izričito rekla da neće priznavati nezavisnost Kosova, pa nikom ništa...

Dukisha

pre 15 godina

Bojim se da ni nezavisnot Kosova i Metohije nije SAGLASNA sa rezolucijom 1244, tako da, gosn. Bush, mozete samo da sednete u fotelju, da grickate kokice i da mirno posmatrate vashe indirektne produkte.

pratilac

pre 15 godina

srbijo, ko ima principijelnu politiku... s jedne strane podrzava integritet srbije a s druge strane pocepa integritet gruzije... i cekate da nece priznati kosovo ?!?!
takvi su rusi... jos manje nade u rusiji, srbijo

Nindza

pre 15 godina

Nema vise medjunarodnog prava od momenta priznavanja nezavisnosti Kosova. Nece ovo ni nama doneti nista dobro. Nadam se da Kosovari sada mirno spavaju kada znaju da su odgovorni za smrt hiljade ljudi u Gruziji (i ko zna gde ce izbiti konflikti sirom sveta), samo zato sto su trazili hleba preko pogace. Neka Ceku i Taci sada objasne sto su Rusi napravili dar-mar od Gruzije, a istovremeno neka vide kako prolaze americki "saveznici". Ali, bas njih briga. Imaju oni trgovinu narkoticima sa Kolumbijom. Narod manje-vise...
Jos danas slusam britansku glupost kako ovo lici na stanje pred I svetski rat, koji je izbio zbog JEDNOG TERORISTE. Oni iz istorije ocigledno nisu ucili kategorije "uzrok" i "povod". Akt Gavrila Principa je toliko najedio Kajzera, da je ovaj ne samo krenuo da se sveti Srbiji, nego je usput osinuo i Francusku, Englesku, i kogaje stigao...

Figaro

pre 15 godina

Ma na kraju će Ameri i Rusi da naprave dil, Rusi promene svoj stav o Kosovu, Zapad zažmuri za ove dve gruzijske oblasti, a Srbija i Gruzija će da izvise pošto smo jadni i bedni jer slabi uvek nastradaju u međusobnom prepucavanju velikih sila...

Pera

pre 15 godina

Bushe, tvoje vreme terora u svetu je proslo. Nazalost, u ovih 8 godina tvoje vladavine ucionio si mnogo zla i prema tome, bilo bi bolje da ne dajes nikakve izjave. Da Gruzijom ne prolazi nafotovod za snabdevanje naftom zapada, ne bi ni znao gde se ta zemlja nalazi...

Aleksandar

pre 15 godina

Velika je razlika u koracima, vezano za KiM i ova poslednja priznanja. KiM je na silu otcepljeno, besomucnim bombardovanjem i ubijanjem Srbije, a nikada nije bilo posebna drzava. JO i Abhazija jesu. Kada je napravljen presedan i priznata NATO kolonija, Rusija je upozoravala, a i mi, da ce se lancana reakcija pojaviti u brojnim separatistickim sredinama. Nije priznala ove drzave i pored toga sve dotle dok avanturista Sakasvili nije primenio silu, genocid i provokaciju mirovnih snaga ubijanjem njihovih vojnika. Ozbiljna drzava je morala tako da odreaguje. Logicni sled dogadjaja je to sto se desilo. Dakle, Pandorinu kutiju su otvorili SAD i sateliti i oni je moraju i zatvoriti. Kako? Zamrzavanjem statusa KiM i otvaranjem novih, ali pravih pregovora. Druge nema. Sve sto se sada tumaci kako kome odgovara je samo jalovo politikantstvo.

Bushov prevodilac

pre 15 godina

Mislim, stvarno nije uredu da Rusija sledi nash primer korishcenja povelje UN, njenih rezolucija i ostalih medjunarodnih ugovora kao zamenu za toalet papir.

Dan

pre 15 godina

Ako Zapad ne zeli da postuje medjunarodno pravo, onda ni Rusija nece da ga postuje. To je jedini nacin, izuzev rata, da Zapad shvati ozbiljnost presedana koji su postavili i moguce posledice krsenja medjunarodnog prava.
A J.O. i Abhazija svakako imaju vece pravo na nezavisnost od Kosova. Najpre, Albanci s Kosova imaju svoju maticnu drzavu i ako im se ne svidja u drugoj drzavi, uvek mogu da se vrate u svoju. Drugo, u ova dva regiona demografska slika nije menjana ilegalnim useljavanjem i demografskom eksplozijom.
Pored toga, obe pokrajine su decenijama zivele sa Rusijom u istoj drzavi i bilo bi neobicno da ona odbije njihov poziv na pomoc.

Lala

pre 15 godina

Znaci kada njima odgovara moze inace ne moze. Da mi ukinemo UN i ostavimo samo USA da odlucuje?
Potez Rusije je bio za ocekivanje, samo je steta da to njihovo prepucavanje ide preko tudjih ledja.

Dejan

pre 15 godina

Oni koji su mimo odluka Saveta bezbednosti bombama uvodili demokratiju i koji su protiv svih medjunarodnih propisa rasparcali Srbiju ne mogu zahtevati od drugih da iste te propise postuju.
Pandorina kutija je otvorena i pitanje je samo koja ce se sledeca drzava raspasti.
Postavljanje antiraketnog stita u Evropi doprinece jos vise pogorsanju odnosa izmedju Rusije i Zapada sa nesagledivim posledicama. Pitanje je samo da li ce i ko ce prvi preci crvenu liniju.

USpavan

pre 15 godina

Srbija i Gruzija se suocavaju sa istim nevoljama iako ne zele da pruze jedna drugoj ruku jer bi time uvredila svoje saveznike obe se kuvaju u istom loncu u kojeg su ga stavili neodgovorni svetski lideri na prvom mestu US a zatim i Rusija.
Smesni su sada svi kometari EU i US zvanicnika o toboz postovanju i krsenju medjunarodnog prava nakon priznavanja jednostranog proglasenja Nezavisnosti Kosova. To ce Srbiji ta oteza borbu ali nece pomici Kosovu da dobije vise pristalica nezavisnosti, pogotovo sada ne Spanije, Rumunije i Kipra. Svi su na gubitku osim Rusije!
Ja prirodno ne podrzavam odluku Rusije ali je ona prema zapadnim merilima legalna imajuci u vidu presedan Kosova. Nece biti ovo poslednji slucaj da samoopredeljenje bude iznad medjunarodnog prava.
Ovo ce biti jedno zaista zanimljivo istorijsko razdoblje.

Bojan

pre 15 godina

Jedan princip u medjunarodnoim odnosima mora vaziti za sve ukoliko se zeli da svet opstane u kako tako civilizovanom obliku. Povlacenje paralele izmedju slucaja Kosovo i otcepljenih gruzijskih republika moze biti dobro i lose za Srbiju. Ukoliko i ostale oblasti sa teznjom za nezavisnoscu proglase nezavisnost i drzave takve tvorevine pocnu da priznaju onda ce se otvoriti pitanje da li svima dozovliti tu aktivnost ili svima zabraniti pa sve vratiti na pocetno stanje ukljucujuci Kosovo. Naravno ako se nastavi ovako onda i Republika Srpska apsolutno ima pravo na samostalnost.

Miloš

pre 15 godina

Znači opet su nas prodali! Kosovo za Južnu Osetiju. Da pojasnim onima kojima nije jasno: mi smo izgubili Kosovo a Rusi su dobili Južnu Osetiju. Mi izgubili, oni dobili.

Danijel Izetovic

pre 15 godina

Da vam budem iskren, nikoga ne zanima sto je Rusija priznala Abhaziju i Juznu Osetiju. To je i ocekivano. Nista nece povratiti Kosovo Srbiji. Sve ostalo je nebitno.

Bojan Trobok

pre 15 godina

Zasto niko od zapadnjaka ne odgovori na paralele koje Rusija pravi sa Kosovom.
Nisam ovde ni za jedne ni za druge, sve njih bas briga za Gruziju i Kosovo, ali me zanima sta bi odgovorili

mile

pre 15 godina

Gledao sam strane medije i mogu vam reci da niko ne spominje kosovo u vezi sa gruzijom, nego svi osudjuju Rusiju i pricaju o krsenju medjunarodnog prava!!!!
Ono isto sto ONI krse kada im se hoce!!
Ne mogu da verujem gde mi zivimo!?

KMaRKo

pre 15 godina

Nadam se samo da ce se Srbija drzati po strani jer bilo kakvi komentari ili priklanjanje Evropi ili Rusiji moze samo nama da se, ko po obicaju, obije o glavu. Valjda braca nece traziti nekakve "zahteve" od nas...

Djoca

pre 15 godina

To znaci da ce braca Rusi priznati Kosovo kad-tad. Sto znaci da bi i najtvrdji nacionalisti trebalo da kazu 'Pa-pa, braco Rusi, odosmo mi na zapad'.

Draža

pre 15 godina

Amerika je nepromišljenim postupcima oko Kosova učinila ogromnu štetu svom neuporedivo bitnijem savezniku Gruziji. Zarad nekih, ipak neznatnih političkih benefita oko Kosova, sada je nastradala jedna izuzetno važna tačka uporišta u bogatom zakavkazju. Posle ovoga, teško da će iko u svetu zaključiti da se isplati biti saveznik USA.

Nenad

pre 15 godina

Smatram da Srbija kao drzava koja je nesto slicno vec prozivela i valjda skupila neko iskustvo treba mnogo glasnije da se izjasni o situaciji na Kavkazu, i to ne okrivljujuci jednu ili drugu stranu, vec u jednoj konstruktivnoj, cak i mirotvorackoj ulozi. Mislim da bi Srbija bar onako formalno trebalo najvise da se solidarise sa Gruzijskiom narodom, ali ne PROTIV neke Rusije, Amerike ili Osetije, vec u svojstvu zrtve jedne iste, nemilosrdne igre velikih sila koje se prepucavaju sudbinama sudbina malih naroda. Mislim da bi Tadic trebalo da skokne do Saakasvilija i s njim odande poruce Amerima i Rusima da se teraju u ... pa gde puklo...
Pozdrav!

Smak

pre 15 godina

Jos jedan veliki politicki samar iz Moskve svim rusofilima, radikalima, narodnjacima i ostalim gradjanima Srbije kojima je Rusija bliza srcu nego Srbija.

Protos

pre 15 godina

Normalno je sto Medvedev koristi slucaj Kosova da opravda stvaranje novih ruskih drzava, neobicno je sto se kod nas porede potpuno legitimno odvajanje dve drzave koje nikad nisu bile deo Gruzije sa Kosovom koje su naselili Albanci pod Titovom palicom.
Osetija i Abhazija ce biti nezavisne drzave, treba da se radujemo tome.
Svet konacno ima dva pola ponovo. Da li neko misli da su Amerikanci na nasem polu?

Zambo Džimi

pre 15 godina

Znači, Amerika je pokazala da može da uzme deo teritorije od jedne pro-Ruske zemlje, a Rusija je pokazala da ona može da uzme deo od jedne pro-Američke.

A mi, čim se ukaže prilika, ima opet da se namestimo da se velike sile prepucavaju preko naših leđa. Jer mi smo takvi. Likovi, jednom rečju.

medicinar

pre 15 godina

dmitri medvedev je odlicno objasnio sustinu, da megjunardno pravo vise ne postoji jer su ga sad i eu prekrsili na slucaju kosmeta. svet u ovom trenutku ide po zici i za sada se ne moze prognozirati na koju ce stranu. moze se vratiti u fazu hladnog rata u kojoj ce se velike sile i njihovi saveznici ukopati u rovove i ziveti relativno mirno u toj nekoj ravnotezi straha. druga opcija je haos u kojem ce se narodi priznavati ili ne -priznavati kako se kome hoce i gde ce sve biti dozvoljeno. treca, najbolja i zato naj -nemogucija opcija je da zapad prizna rusiju kao sebi ravnog, da se odredi i postuje ruska sfera interesa i da se dogovori obnavljanje medjunarodnog prava. sto bi znacilo povlacenje priznavnja nezavisnosti kosova i abhazie i juzne osetie s druge strane, uz pune garancije za bezbednost naroda i za autonomiju teritorija.

Kosmopolita

pre 15 godina

Nikad nisam bio rusofil, ali moram da priznam da su u poslednje vreme stvarno zadobili moje simpatije, nevezano za to da li ce nas pustiti niz vodu ili ne. Smekerski, duhovito i sa stilom koriste dobro poznate fraze protiv onih koji su ih na nama razvili. Lavrov i Putin su to do sad lepo demonstrirali, a vidim da ni Medvedevu ne nedostaje zdravog humora. Kako sada Zapad da odgovori na izjavu: "Sada su i J. Osetija i Abhazija poseban slucaj." Ili izjava Lavrova da Kosovo i J. Osetija nisu isto i da je Gruzija za razliku od Beograda pokusala da povrati kontrolu genocidom i etnickim ciscenjem. :))

wlado

pre 15 godina

eto radikali, sta kazete sada na vasu majku Rusiju?

upravo kao sto sam juce rekao, rusija je uradila gruziji, sto je amerika nama, i posto im je naravno ta regija mnogo vaznija (rusiji) od ove nase, predsednik se cak nije ustrucavao da poredi situaciju sa kosovom, tako da toliko do ruske odbrane srpskog stava...

Rade Stojkovic

pre 15 godina

Kao domine... Stvari se redjaju jedna za drugom. Vreme postaje brzo. Nadam se da ce neko zaustaviti poslednju pre nego li padne i sa sobom povuce nuclear trigger.

bt

pre 15 godina

Sve je ovo dogovoreno između Amerikanaca i Rusa, ove izjave su samo deo predstave za javnost. Da nije tako, ne bi Buš bio na svom ranču u Teksasu već u kancelariji u Vašingtonu na nekom hitnom sastanku sa ostalim svetskim političarima.

maki Prokuplje

pre 15 godina

Bas me interesuje sta kaze Kostunica!!! Da li sme da se zameri "BRACI" rusima i kaze da je to krsenje medjunarodnog prava teritorijalnog suvereniteta i bla-bla. Ja bih Sakasviliju predlozio da ga uzme za savetnika. I tako nista ne radi poslednjih dana.

v.d. ratni profiter

pre 15 godina

Srbiji je sada najpametnije ako ne i neophodno da gleda svoj interes i vuce pragmaticne poteze. Ne treba joj da se svrstava i vraca u proslost (Kosovo i Rusija) niti da pretjerano srlja u evroatlantsku buducnost. Moramo biti fizicki i mentalno sad i ovdje. Ovo znaci Kosovu nezavisnost za Republiku Srpsku. Tako da nam djeca vise ne ginu tamo gdje smo manjina (BH, Kosovo). Cist racun duga ljubav. Naravno dok Zapad sam ne ponudi ovakvu ideju, sto ce se desiti prije ili poslije, uporno braniti integritet Srbije. U tome nam misljenje suda u Hagu moze samo dobro donijeti. Sa ovakvom situacijom i odnosom snaga u svijetu ovo polako postaje vise nego realno. Do tada nam ostaje da se fokusiramo na obrazovanje, ekonomiju, red i rad, sto trebaju da budu i najveci prioriteti. Cini mi se ipak da je nazalost pokojni Djindjic jedini imao viziju.

kom@

pre 15 godina

Ne može Rusija braniti Kosovo u Srbiji više od same Srbije.
Vlada Srbije je formirana, i Rusija i EU smatraju da su strane odabrane. Ako vlada Srbije bira EU, pretpostavlja se šta to znači u odnosu na Kosovo i Rusiju.

posmatrač iz australije

pre 15 godina

O rješenju konačnog statusa Južne Osetije i Abkazije treba da se dođe pregovorima uz tri uslova: nema povratka na stanje prije rata, nema podjele i nema priključenja drugoj državi :-)

Мина

pre 15 godina

Јавља ми се: на захтев Србије, онај међународни суд ће разматрати одлуке о признавању Косова, закључиће да су оне противне међународном праву, па ће све државе које су признале Косово ту одлуку повући, а онда ће Русија повући своју одлуку о признавању Осетије и Абхазије!

ja

pre 15 godina

Ja bih tu uradio sad nesto sasvim srpski. Inatio bih se. Posto od Rusa necemo dobiti nista sem usmene podrske, ja predlazem da se mi ostro suprotstavimo nezavisnosti ovih pokrajina i sledimo nase principe. I ubuduce da gledamo samo nase interese kao Rusi.

Agron_fej

pre 15 godina

*nista od istoka*
Medvedev - citat; Priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije u potpunosti je spojivo sa međunarodnim pravom, izjavio je Medvedev, istakavši da je "svaki slučaj priznavanja slučaj naročite vrste" i da je "posebna situacija na Kosovu", ali i "posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji"...
to je to, konacno nesto jasno za Srpsku polit-elitu, nadam se da ce ovu izjavu ruskog presidenta jasno razumeti. Po meni, Kosovo je zauvek izgubljeno a za Srbiju preostaje samo put ka 'zapadu'.

S postovanjem

tanasije

pre 15 godina

Pod hitno sjednica vlade na kojoj bi se podrzali stavovi civilizovanog svijeta (Amerike,Njemacke,Francuske I iznad svega slobodoljubive Engleske) o nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta, jedne suverene drzave.

ivan

pre 15 godina

Ovo znaci da je Rusija digla ruke od nas, tj. priznala cinjenicno stanje da je Kosovo nezavisno, cim se poziva na taj presedan.

Dok su druge zemlje zauzimale pozicije pred velike promene na svetskoj politickoj i ekonomskoj sceni mi smo gubili vreme uz gusle i mitove. Sada je vreme da se bavimo sobom i da se manemo mastanja o Srbiji kao bitnim faktorom koji utice na svetska politicka kretanja. Mi nismo partner velikih sila vec samo sredstvo u njihovim rukama.

Ako ne budemo ojacali u periodu koji dolazi mozemo da nestanemo a sa nama i mitovi o Kosovu, Jugovicima, Obilicma i ostalima.

haylee

pre 15 godina

meni ovo isto lici na dil. ali ne samo vezan za kosovo, vec i za buducu invaziju na Iran, u kojoj ce svako odigra svoju rolu u predstavi za svetsko javno mnjenje...

dule

pre 15 godina

Sada je najčasnije ukinuti UN. Oni su od februara izgubili svaki kredibilitet, i sve dalje je očekivano. Ne vidim da se na dalje u UN može doneti i jedna važna odluka za koju možemo očekivati da će biti uvažavana od strane velikih, kada se bude i najmanje ticala njihovih interesa.

Nele

pre 15 godina

Odavno se jasno videlo da su Rusi jedva docekali da mnogi priznaju Kosovo kako bi uradili ovo sto su sad uradili. Nadam se da je sada i Kostunjavom i radikalima i svima koji su mislili da Rusija stiti nase interese sada jasno da su oni samo tvrdili pazar radi svog interesa.

Konstantin Veliki

pre 15 godina

Ovim nesrazmjernim kaznjavanjem Gruzije i ishitrenim priznavanjem dviju problematicnih regija, Rusija je ucinila nepopravljivu stetu ponajvise sama sebi. Rusija je potvrdila da je nepredvidiva, samoljubiva i da moze zestoko kazniti bilo kada i bilo gdje sve one koji joj stanu na "rep". Slazem se, Kosovo i Gruzija nisu u nikakvoj vezi i Rusima ce biti vrlo tesko to dokazati, kako nemaju nikakve argumente, potkrijepili su to argumentom grube i neproprocionalne sile. Da li netko pise o protjeranim Gruzinima i njihovim spaljenim selima? Gdje je podrska Srbije za ove nesretnike?

Bg boy

pre 15 godina

Zalosno je kako se velike sile igraju sa uslovno receno malima kao i slabijima kao sto je sada Gruzija, juce je to bio Irak i Avganistan, a prekljuce smo to bili mi. U cemu je razlika izmedju USA i Rusije. Nema nikakve razlike. To sto su Rusi kao branili nas u slucaju Kosova, vidi se sada, a znalo se i pre, bilo je iskljucivo zarad njihovih interesa. Nisu nas odbranili niti ce to ikada uraditi kao sto to nisu nikada ni ranije uradili ni oni ni bilo ko drugi. Poenta je ne doci u situaciju da te "veliki i dobri" brane jer uvek "sprecavaju humanitarne katastrofe". U Srbiji se vrlo retko vodila mudra politika. Nadam se da ce i kod "patriota" doci postepeno do otreznjenja i da ce se i ovde raditi pametnije i da necemo velikima vecito ici "uz nos" jer mi necemo nikada promeniti svetski poredak ma koliko nam se ne dopadalo.Problem je sta ce "patriote" da rade ako se ne konfrotiramo sa nekim. Ostali bi bez posla a ja im to zelim.

tiana

pre 15 godina

Ruski predsednik na ovoj fotki siri ruke eto morao je a i pogledajte Kosovo kao primer. E braco Rusi, bratstvo se ne deli nego stice.

roki

pre 15 godina

Pustili nas rusi jos jednom niz Dunav, pa kako ce sad moci da nas podrzavaju oko Kosova kad su priznali J.Osetiju i Abhaziju. Ko ce sad da ih shvata ozbiljno, ne bi ima dao sada NIS ni za 10 milijardi eura.

A.M.Deputat

pre 15 godina

Jednom prilikom je neki visoki ruski zvanicnik rekao da ce se prema Kosovu Rusija odnositi u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Odmah sam pomislio da im odgovara nezavisnost Kosova, upravo kao dobar razlog da podrze nezavisnost Abhazije i Juzne Osetije (ne zaboravimo i Pridnjestrovlje). Tako se i dogodilo. Rusija je pokazala Zapadu da, ako Zapad moze da stvori jedno nezavisno Kosovo, ona moze bar dva! Srbija i Gruzija samo su zalostan primer kako male zemlje prolaze u sukobu sujeta velikih. Ipak, Srbija bi mozda i trebalo da prizna Juznu Osetiju i Abhaziju, ne iz inata prema Zapadu ili zbog podrske tzv.Majci Rusiji, vec iz prostog razloga sto je medjunarodno pravo apsolutno prevazidjeno i pokopano, i sto je svako pozivanje na njega posle nezavisnosti Kosova vise nego smesno. Kosovo je ionako vec otislo i nista necemo izgubiti ako, kad vec ne mozemo da odbranimo svoje, ucinimo da se i drugi malo cepaju. Znam, nije razumno i zvuci pakosno. Opet je to neka vrsta inata, ali kad je bal -nek je bal! Neka se odvaja ko god od koga moze. Kad vec Kosovo nije presedan, neka bude praksa.

smilenko

pre 15 godina

U cilju stabilnosti u svetu zaštite prava razvijena je nova principijalna spoljna politika tzv. državica inženjering. Američka proizvodnja. Od nedavno se pojavila i ruska kopija. Potencijal neviđen. Ima da se ratuje samo da se puši.

Dragan

pre 15 godina

Meni su ipak najjadniji domaci politicari koji su nas mesecima ubedjivali da EU nema nadleznost da se bavi suverenitetom zemalja!U slucaju Gruzije vidimo da itekako ima i stalno istice znacaj suvereniteta i integriteta Gruzije!Velike sile igraju svoje igre,ali domaci politicari nemaju pravo da lazu svoj narod

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Medvedev dobro zna da nije tako, ali on to koristi kao izgovor posto ne moze sebi nadje nikakvo opravdanje. Ali ipak mislim da je ova prica samo sto je pocela i videcemo dalji tok, zato bi sva nagadjanja bila preuranjena. Sve je moguce.

kosovar

pre 15 godina

A pošto Medvedev upoređuje sitauciju u Juznoj Osetiji i Abhaziji s Kosovom onda postavlja mu se pitanje zbog cega nije se slozio za proces slican onoga na Kosovo? A to znaci prvo rezolucija Saveta Bezbednosti o uspotavljanju civilne i vojne misije na tim oblastima, tranzicioni period u kojem bi bilo omoguceno vracanje svih proteranih (nekiloko stotina proteranih gruzina) i na kraju politicki proces odnosno pregovori s vlastima Gruzije. Posto nema odgovora na takvo pitanje onda jasno je da se Moskvi zuri. O cemu je rec cemo znati u sledecim godinama ili dekadama. U svakom slucaju rusi su ublazili retoriku za Kosovo. To svakako ne ide u prilog Srbiji.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Aneksija delova druge zemlje je skupa investicija. Rusija tesko da ce moci da snosi sve troskove. Narod Rusije nikada nece oprostiti Medvedevu ovu nepotrebnu avanturu, jer ce posledice biti do granica neizdrzljivosti. Ne moze Rusija da prkosi celom svetu. Rusija ce biti primorana da preispita svoje odluke i ponasanje ali je sanacija posledica dugotrajan proces.

pobednik

pre 15 godina

Evo Medvedev priznaje da je Kosovski slučaj poseban. U neku vrstu i opravdanje za nezavisnost Kosova. Drugim rečima Kosovo ide. A največi pobednik u ovoj priči je sigurno Tadić. Razlog je jednostavan. Radikali i DSS-ovci kao da ne postoje jer šta da kažu kada su ih rusi izdali po pitanju Kosova. A sva nada je bila na rusima koji su "branili" Kosovo.

eto

pre 15 godina

Svi pricaju o nekom Kosovu, J.Osetiji, Abhaziji, Gruziji, Srbiji, medj. pravu, principima, a ja cujem nafta, nafta, nafta, nafta...

Prevodilac I

pre 15 godina

Bumerang-Kosovo pao je sad u Gruziju. A sta ako ga se deca ruskih separatistickih republika docepaju, i pocnu se sa njim igrati dalje?

Dragan Markovic

pre 15 godina

Oduvek sam bio protiv Miloseviceve politike na Kosovu, koja je na kraju - posle njegove smrti - dovela do ishoda sa kojima se danas suocavamo. Medjutim tvrdnje amerikanaca da je Srbija izvrsila etnicko ciscenje na Kosovu je prosto neistina. Ta tvrdnja i dalje sluzi kao opravdanje NATO intervencije 99te.

Zadatak Srpske vlade mora biti da rasvetli dogadjanja iz 1998-me i 1999-te i spere ljagu 'etnickog ciscenja'. I to Vlada mora konstantno da objasnjava nasim partnerima. Kako Rusiji tako i EU i Americi.

Pozicija prema zbivanjima u Gruziji mora da bude uzdrzana uz nacelnu podrsku suverenitetu drzava i nacelu da se granice ne mogu menjati izjasnajvanjem etnickih manjina ili koncentrisanih grupacija.

Na kraju ovog komentara - prinudno raseljavanje skoro 300.000 nealbanaca u strahu od osvete leta 1999-te mora biti kljucni argument u rasvetljavanju situacije koja se zbila u to vreme. Jos jednom - tvrdnja da je bilo etnickog ciscenja od strane Srbije na Kosovu - jednostavno je neistina.

Dragan

pre 15 godina

Najvaznije je da svi mali narodi sa Balkana konacno shvate da su samo moneta za potkusurivanje, te da je najpametnije da se okrenu medjusobnoj saradnji jer drugog izbora nema.

janbo

pre 15 godina

Ma kakvo Kosovo, Gruzija... Sve je stvar dogovora Rusa i Amera. Jednostavno, Amerima treba strateska tacka za planirani napad na Iran. Gruzija - Turska - Irak. NATO je na granicama Irana. Sve ostalo je jos samo jedna izrezirana prica. U ime odbrane "demokratije"...

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

Srki

pre 15 godina

Meni ovo liči na dil Rusa i Amera kako bi nas skinuli sa vrata u našem upornom naturanju i traženju (nepostojeće) pomoći i podrške od Rusije.
Ako nisam u pravu, onda su nam braća Rusi po ko zna koji put zaboli nož u leđa i izbili jedini argument iz ruku. Sada, sa punim pravom, ceo svet može da prizna Kosovo! Sve je pitanje trenutnog interesa, nikakve "bratske ljubavi" tu nema!
Samo kad bi to ovaj narod shvatio.

pratilac

pre 15 godina

srbijo, ko ima principijelnu politiku... s jedne strane podrzava integritet srbije a s druge strane pocepa integritet gruzije... i cekate da nece priznati kosovo ?!?!
takvi su rusi... jos manje nade u rusiji, srbijo

Realno!!

pre 15 godina

E kako lepo od njega, huskali nas da ne podpisemo Rambuje jer ce navodno izbiti III svetski rat, a posle od ruske pomoci nista. I sada kao sto vidimo cekali da Zapad prizna Kosovo da bi oni rovarili po Gruziji. E ko ne zna ove Ruse... samo nas koriste za njihove igre.

Igidur

pre 15 godina

Kao sto su mnogi i pretpostavljali - Rusi samo gledaju svoje interese i njihovo ponasanje oko Kosova je sada jasno. Samo mi je zao onih jadnih Srba koji to nisu uvideli i koji se jos uvek nadaju da ce Rusija da im pomogne - (Pozdrav Voji i Tomi). Iz ovoga se vidi da je Mitrovica najvise sto mozemo dobiti.

Ivan M

pre 15 godina

Dakle ovako: Rusi ne priznaju Kosovo i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, a priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na volju njihovog naroda. Zapad priznaje Kosovo pozivajuci se na volju tamosnjeg albanskog naroda a ne priznaju ove dve "republike", pozivajuci se na medjunarodno pravo. Moj zakljucak: principi postoje samo kad sluze u interesu velikih i mocnih. Ostalo je sve "pricam ti pricu".

Dejan

pre 15 godina

A ubeđivao nas je Tadić kako Rusi podržavaju Srbiju "isključivo zbog poštovanja međunarodnog prava, nikako zbog nekih prijateljstava ili usluga...".

Inače, voleo bih sve da podsetim da je Gruzija izričito rekla da neće priznavati nezavisnost Kosova, pa nikom ništa...

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Aneksija delova druge zemlje je skupa investicija. Rusija tesko da ce moci da snosi sve troskove. Narod Rusije nikada nece oprostiti Medvedevu ovu nepotrebnu avanturu, jer ce posledice biti do granica neizdrzljivosti. Ne moze Rusija da prkosi celom svetu. Rusija ce biti primorana da preispita svoje odluke i ponasanje ali je sanacija posledica dugotrajan proces.

Sasha

pre 15 godina

Ovaj Bus je bas potresao. Kada je cuo da su Rusi priznali J.O. i AB. On je cak morao da prekine zigosanje teladi da bi dao ovu vaznu izjavu.

zoki

pre 15 godina

"Rusija je sprečila ubistva i pokušala da sačuva jedinstvo gruzijske države. Ali, posle genocida koji je organizovao Sakašvilijev režim "situacija se promenila, i najvažnija stvar je bila da se spreči humanitarna katastrofa", rekao je Medvedev.

Ovo je rec po rec isto kao ono sto je Klinton govorio 99ete.

Smak

pre 15 godina

Jos jedan veliki politicki samar iz Moskve svim rusofilima, radikalima, narodnjacima i ostalim gradjanima Srbije kojima je Rusija bliza srcu nego Srbija.

USpavan

pre 15 godina

Za one koji ne vide, vodi se borba do poslednje kapi nafte i gasa, puteva koji vode do nje i ko ce kontrolisati resurse u narednih 25 godina.
Rusija je kao sto se i predvidjalo spremna docekala jednostranu odluku nezavisnosti Kosova i ucinila ono sto inace u normalnim okolnostima ne bi mogla na teritoriji Gruzije.
Nema nijedne razlike zasto bi svet trebao da na problem Gruzije gleda drugacije u odnosu na Srbiju a Medjunarodna zajednica to ipak cini. Razlog vise zbog kojeg verujem da je UN osudjen na nestajanje i celokupni medjunarodni poredak uopste ali za to paradoksalno najmanju krivicu snosi Rusija. Ona je ni kriva ni duzna samo iskoristila mogucnosti "nove realnosti".
Gruzija i Srbija su samo zrtve.

Nindza

pre 15 godina

Nema vise medjunarodnog prava od momenta priznavanja nezavisnosti Kosova. Nece ovo ni nama doneti nista dobro. Nadam se da Kosovari sada mirno spavaju kada znaju da su odgovorni za smrt hiljade ljudi u Gruziji (i ko zna gde ce izbiti konflikti sirom sveta), samo zato sto su trazili hleba preko pogace. Neka Ceku i Taci sada objasne sto su Rusi napravili dar-mar od Gruzije, a istovremeno neka vide kako prolaze americki "saveznici". Ali, bas njih briga. Imaju oni trgovinu narkoticima sa Kolumbijom. Narod manje-vise...
Jos danas slusam britansku glupost kako ovo lici na stanje pred I svetski rat, koji je izbio zbog JEDNOG TERORISTE. Oni iz istorije ocigledno nisu ucili kategorije "uzrok" i "povod". Akt Gavrila Principa je toliko najedio Kajzera, da je ovaj ne samo krenuo da se sveti Srbiji, nego je usput osinuo i Francusku, Englesku, i kogaje stigao...

Djoca

pre 15 godina

To znaci da ce braca Rusi priznati Kosovo kad-tad. Sto znaci da bi i najtvrdji nacionalisti trebalo da kazu 'Pa-pa, braco Rusi, odosmo mi na zapad'.

Danijel Izetovic

pre 15 godina

Da vam budem iskren, nikoga ne zanima sto je Rusija priznala Abhaziju i Juznu Osetiju. To je i ocekivano. Nista nece povratiti Kosovo Srbiji. Sve ostalo je nebitno.

wlado

pre 15 godina

eto radikali, sta kazete sada na vasu majku Rusiju?

upravo kao sto sam juce rekao, rusija je uradila gruziji, sto je amerika nama, i posto im je naravno ta regija mnogo vaznija (rusiji) od ove nase, predsednik se cak nije ustrucavao da poredi situaciju sa kosovom, tako da toliko do ruske odbrane srpskog stava...

Nenad

pre 15 godina

Smatram da Srbija kao drzava koja je nesto slicno vec prozivela i valjda skupila neko iskustvo treba mnogo glasnije da se izjasni o situaciji na Kavkazu, i to ne okrivljujuci jednu ili drugu stranu, vec u jednoj konstruktivnoj, cak i mirotvorackoj ulozi. Mislim da bi Srbija bar onako formalno trebalo najvise da se solidarise sa Gruzijskiom narodom, ali ne PROTIV neke Rusije, Amerike ili Osetije, vec u svojstvu zrtve jedne iste, nemilosrdne igre velikih sila koje se prepucavaju sudbinama sudbina malih naroda. Mislim da bi Tadic trebalo da skokne do Saakasvilija i s njim odande poruce Amerima i Rusima da se teraju u ... pa gde puklo...
Pozdrav!

kosovar

pre 15 godina

A pošto Medvedev upoređuje sitauciju u Juznoj Osetiji i Abhaziji s Kosovom onda postavlja mu se pitanje zbog cega nije se slozio za proces slican onoga na Kosovo? A to znaci prvo rezolucija Saveta Bezbednosti o uspotavljanju civilne i vojne misije na tim oblastima, tranzicioni period u kojem bi bilo omoguceno vracanje svih proteranih (nekiloko stotina proteranih gruzina) i na kraju politicki proces odnosno pregovori s vlastima Gruzije. Posto nema odgovora na takvo pitanje onda jasno je da se Moskvi zuri. O cemu je rec cemo znati u sledecim godinama ili dekadama. U svakom slucaju rusi su ublazili retoriku za Kosovo. To svakako ne ide u prilog Srbiji.

Konstantin Veliki

pre 15 godina

Ovim nesrazmjernim kaznjavanjem Gruzije i ishitrenim priznavanjem dviju problematicnih regija, Rusija je ucinila nepopravljivu stetu ponajvise sama sebi. Rusija je potvrdila da je nepredvidiva, samoljubiva i da moze zestoko kazniti bilo kada i bilo gdje sve one koji joj stanu na "rep". Slazem se, Kosovo i Gruzija nisu u nikakvoj vezi i Rusima ce biti vrlo tesko to dokazati, kako nemaju nikakve argumente, potkrijepili su to argumentom grube i neproprocionalne sile. Da li netko pise o protjeranim Gruzinima i njihovim spaljenim selima? Gdje je podrska Srbije za ove nesretnike?

Dukisha

pre 15 godina

Bojim se da ni nezavisnot Kosova i Metohije nije SAGLASNA sa rezolucijom 1244, tako da, gosn. Bush, mozete samo da sednete u fotelju, da grickate kokice i da mirno posmatrate vashe indirektne produkte.

Figaro

pre 15 godina

Ma na kraju će Ameri i Rusi da naprave dil, Rusi promene svoj stav o Kosovu, Zapad zažmuri za ove dve gruzijske oblasti, a Srbija i Gruzija će da izvise pošto smo jadni i bedni jer slabi uvek nastradaju u međusobnom prepucavanju velikih sila...

Lala

pre 15 godina

Znaci kada njima odgovara moze inace ne moze. Da mi ukinemo UN i ostavimo samo USA da odlucuje?
Potez Rusije je bio za ocekivanje, samo je steta da to njihovo prepucavanje ide preko tudjih ledja.

pobednik

pre 15 godina

Evo Medvedev priznaje da je Kosovski slučaj poseban. U neku vrstu i opravdanje za nezavisnost Kosova. Drugim rečima Kosovo ide. A največi pobednik u ovoj priči je sigurno Tadić. Razlog je jednostavan. Radikali i DSS-ovci kao da ne postoje jer šta da kažu kada su ih rusi izdali po pitanju Kosova. A sva nada je bila na rusima koji su "branili" Kosovo.

KMaRKo

pre 15 godina

Nadam se samo da ce se Srbija drzati po strani jer bilo kakvi komentari ili priklanjanje Evropi ili Rusiji moze samo nama da se, ko po obicaju, obije o glavu. Valjda braca nece traziti nekakve "zahteve" od nas...

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Prijateljstva su prolazna, a interesi vecni, tako je bilo oduvek u politici velikih sila.
Niti je Rusija izdala Srbiju, niti je Srbija mogla mnogo sta da ocekuje od Rusije. Sada smo na vetrometini i moramo pazljivo i polako da menjamo svoju politiku prema Kosovu, ugledajuci se na velike sile, odnosno, da koliko je to moguce ostvarimo neke od svojih interesa na tom podrucju. Sto budemo takticniji i racionalniji imacemo bolje rezultete.
Posle Ruskog priznavanja Juzne Osetije i Abhazije, pitanje morala u politici potpuno je deplasirano, barem u ovom trenutku.
Ovim cinom Rusija je jasno pokazala da vidi Kavkaz kao svoju interesnu sferu, u kojoj ne zeli tudje prisustvo, a i da je voljna da se vojno angazuje u svom komsiluku. Pri tom, u ovom trenutku tesko je ocekivati neku vojnu akciju Rusije recimo u Africi ili bilo kojoj udaljenijoj tacki. S druge strane, Gruzija ce uci u jedan period intezivne nestabilnosti, dodatne jurnjave za naoruzanjem, pri cemu ce se neki vitalniji interesi samog stanovnistva zanemariti, pa i sama politicka kratkovidost Sakasvilija. Napetost ce zahvatiti i Ukrajinu, ali to je cena vojne igrarije u koju se upustio gruzijski predsednik.
Iako ovo izgleda kao vruc samar Americi, i ona je izvukla odredjene koristi. Na delu je videla na sta su Rusi spremni, ukoliko se cacne u njihovu interesnu zonu, a cisto sumnjam da bi Amerikanci sedeli skrstenih ruku kada bi recimo Rusi na Kubi krenuli da grade vojnu bazu. Pri tom ovaj konflikt je omogucio vrlo brzo potpisivanje sporazuma o raktenom stitu izmedju SAD i Poljske, koji se otezao pre ovoga oko godinu i po dana.
Ovo priznavanje, takodje moze u buducnosti dovesti do toga da Amerikanci frgamentiraju recimo Irak na nekoliko manjih drzavica ili provincija, sto bi mogao da bude recept i za Iran. U svakom slucaju Amerikanci skoro da nista nisu ni izgubili, osim sto su lidera jedne male drave pustili niz vodu, a to i nije neka novost.
Vrlo je zanimljvo da ni cena nafte nije porasla, iako bi gledajuci vrtoglav rast u proteklom periodu, konflikt izmedju Rusije i Gruzije upravo trebalo da utice na skok cene crnog zlata. Ne bih da zvucim kao poklonik teorija zavere, ali imam utisak da su upravo SAD direktno uticale na rast cene nafte iz nekih svojih interesa. Doduse, ovaj enormni rast omogucio je i samoj Rusiji ogroman finasijski dobitak. A ne bi me cudilo, da u zavisnosti od interesa, barel nafte ili jos vise skoci ili se jos malo spusti.
Ono sto je odavno poznata cinjenica, jos jednom se samo dokazalo u praksi : da prilikom igara koje vode velike sile, obavezno stradaju male drave, ovaj put Gruzija.
Upadljivo je i da se niko od nasih zvanicnika ne oglasava ni povodom samog konflikta, niti povodom jednosranog priznavanja nezavisnosti Gruzijiskih oblasti od strane Rusije. Mozda je u ovom trenutku cutanje i najmudrije, uz neku opstu izjavu koja ne znaci nista, ali u jednom trenutku i ova drzava ce morati da se opredeli. A cinjenica je da je su u ovom trenutku i Srbija i Gruzija u istom polozaju i logicno bi bilo da Srbija podrzi teritorijalni integritet Gruzije. Srbija polako gubi i partnera koji joj je pomagao oko blokiranja priznanja nezavisnosti Kosova u SB. Ali sta ce biti ako SAD i Rusija nadju neki kompromis oko obe situacije, onda i potencijalna medjunarodna tuzba i svi napori padaju u vodu. Zbog toga je vec od sutra potrebno traziti nove modele delovanja, zapoceti vec jednom zivot u XXI veku, koji ce evidentno biti sa nekim novim pravilima, ali uglavnom ce se bazirati na onom koje je civilizacija odavno uspostavila : da pravda ne postoji, a da je medjunarodno pravo u rukama velikih sila uglavnom pitanje manjeg ili veceg stapa.

Miloš

pre 15 godina

Znači opet su nas prodali! Kosovo za Južnu Osetiju. Da pojasnim onima kojima nije jasno: mi smo izgubili Kosovo a Rusi su dobili Južnu Osetiju. Mi izgubili, oni dobili.

Aleksandar

pre 15 godina

Velika je razlika u koracima, vezano za KiM i ova poslednja priznanja. KiM je na silu otcepljeno, besomucnim bombardovanjem i ubijanjem Srbije, a nikada nije bilo posebna drzava. JO i Abhazija jesu. Kada je napravljen presedan i priznata NATO kolonija, Rusija je upozoravala, a i mi, da ce se lancana reakcija pojaviti u brojnim separatistickim sredinama. Nije priznala ove drzave i pored toga sve dotle dok avanturista Sakasvili nije primenio silu, genocid i provokaciju mirovnih snaga ubijanjem njihovih vojnika. Ozbiljna drzava je morala tako da odreaguje. Logicni sled dogadjaja je to sto se desilo. Dakle, Pandorinu kutiju su otvorili SAD i sateliti i oni je moraju i zatvoriti. Kako? Zamrzavanjem statusa KiM i otvaranjem novih, ali pravih pregovora. Druge nema. Sve sto se sada tumaci kako kome odgovara je samo jalovo politikantstvo.

maki Prokuplje

pre 15 godina

Bas me interesuje sta kaze Kostunica!!! Da li sme da se zameri "BRACI" rusima i kaze da je to krsenje medjunarodnog prava teritorijalnog suvereniteta i bla-bla. Ja bih Sakasviliju predlozio da ga uzme za savetnika. I tako nista ne radi poslednjih dana.

Nele

pre 15 godina

Odavno se jasno videlo da su Rusi jedva docekali da mnogi priznaju Kosovo kako bi uradili ovo sto su sad uradili. Nadam se da je sada i Kostunjavom i radikalima i svima koji su mislili da Rusija stiti nase interese sada jasno da su oni samo tvrdili pazar radi svog interesa.

USpavan

pre 15 godina

Srbija i Gruzija se suocavaju sa istim nevoljama iako ne zele da pruze jedna drugoj ruku jer bi time uvredila svoje saveznike obe se kuvaju u istom loncu u kojeg su ga stavili neodgovorni svetski lideri na prvom mestu US a zatim i Rusija.
Smesni su sada svi kometari EU i US zvanicnika o toboz postovanju i krsenju medjunarodnog prava nakon priznavanja jednostranog proglasenja Nezavisnosti Kosova. To ce Srbiji ta oteza borbu ali nece pomici Kosovu da dobije vise pristalica nezavisnosti, pogotovo sada ne Spanije, Rumunije i Kipra. Svi su na gubitku osim Rusije!
Ja prirodno ne podrzavam odluku Rusije ali je ona prema zapadnim merilima legalna imajuci u vidu presedan Kosova. Nece biti ovo poslednji slucaj da samoopredeljenje bude iznad medjunarodnog prava.
Ovo ce biti jedno zaista zanimljivo istorijsko razdoblje.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Medvedev dobro zna da nije tako, ali on to koristi kao izgovor posto ne moze sebi nadje nikakvo opravdanje. Ali ipak mislim da je ova prica samo sto je pocela i videcemo dalji tok, zato bi sva nagadjanja bila preuranjena. Sve je moguce.

Dan

pre 15 godina

Ako Zapad ne zeli da postuje medjunarodno pravo, onda ni Rusija nece da ga postuje. To je jedini nacin, izuzev rata, da Zapad shvati ozbiljnost presedana koji su postavili i moguce posledice krsenja medjunarodnog prava.
A J.O. i Abhazija svakako imaju vece pravo na nezavisnost od Kosova. Najpre, Albanci s Kosova imaju svoju maticnu drzavu i ako im se ne svidja u drugoj drzavi, uvek mogu da se vrate u svoju. Drugo, u ova dva regiona demografska slika nije menjana ilegalnim useljavanjem i demografskom eksplozijom.
Pored toga, obe pokrajine su decenijama zivele sa Rusijom u istoj drzavi i bilo bi neobicno da ona odbije njihov poziv na pomoc.

roki

pre 15 godina

Pustili nas rusi jos jednom niz Dunav, pa kako ce sad moci da nas podrzavaju oko Kosova kad su priznali J.Osetiju i Abhaziju. Ko ce sad da ih shvata ozbiljno, ne bi ima dao sada NIS ni za 10 milijardi eura.

A.M.Deputat

pre 15 godina

Jednom prilikom je neki visoki ruski zvanicnik rekao da ce se prema Kosovu Rusija odnositi u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Odmah sam pomislio da im odgovara nezavisnost Kosova, upravo kao dobar razlog da podrze nezavisnost Abhazije i Juzne Osetije (ne zaboravimo i Pridnjestrovlje). Tako se i dogodilo. Rusija je pokazala Zapadu da, ako Zapad moze da stvori jedno nezavisno Kosovo, ona moze bar dva! Srbija i Gruzija samo su zalostan primer kako male zemlje prolaze u sukobu sujeta velikih. Ipak, Srbija bi mozda i trebalo da prizna Juznu Osetiju i Abhaziju, ne iz inata prema Zapadu ili zbog podrske tzv.Majci Rusiji, vec iz prostog razloga sto je medjunarodno pravo apsolutno prevazidjeno i pokopano, i sto je svako pozivanje na njega posle nezavisnosti Kosova vise nego smesno. Kosovo je ionako vec otislo i nista necemo izgubiti ako, kad vec ne mozemo da odbranimo svoje, ucinimo da se i drugi malo cepaju. Znam, nije razumno i zvuci pakosno. Opet je to neka vrsta inata, ali kad je bal -nek je bal! Neka se odvaja ko god od koga moze. Kad vec Kosovo nije presedan, neka bude praksa.

tanasije

pre 15 godina

Pod hitno sjednica vlade na kojoj bi se podrzali stavovi civilizovanog svijeta (Amerike,Njemacke,Francuske I iznad svega slobodoljubive Engleske) o nepovredivosti granica i teritorijalnog integriteta, jedne suverene drzave.

ja

pre 15 godina

Ja bih tu uradio sad nesto sasvim srpski. Inatio bih se. Posto od Rusa necemo dobiti nista sem usmene podrske, ja predlazem da se mi ostro suprotstavimo nezavisnosti ovih pokrajina i sledimo nase principe. I ubuduce da gledamo samo nase interese kao Rusi.

v.d. ratni profiter

pre 15 godina

Srbiji je sada najpametnije ako ne i neophodno da gleda svoj interes i vuce pragmaticne poteze. Ne treba joj da se svrstava i vraca u proslost (Kosovo i Rusija) niti da pretjerano srlja u evroatlantsku buducnost. Moramo biti fizicki i mentalno sad i ovdje. Ovo znaci Kosovu nezavisnost za Republiku Srpsku. Tako da nam djeca vise ne ginu tamo gdje smo manjina (BH, Kosovo). Cist racun duga ljubav. Naravno dok Zapad sam ne ponudi ovakvu ideju, sto ce se desiti prije ili poslije, uporno braniti integritet Srbije. U tome nam misljenje suda u Hagu moze samo dobro donijeti. Sa ovakvom situacijom i odnosom snaga u svijetu ovo polako postaje vise nego realno. Do tada nam ostaje da se fokusiramo na obrazovanje, ekonomiju, red i rad, sto trebaju da budu i najveci prioriteti. Cini mi se ipak da je nazalost pokojni Djindjic jedini imao viziju.

Agron_fej

pre 15 godina

*nista od istoka*
Medvedev - citat; Priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije u potpunosti je spojivo sa međunarodnim pravom, izjavio je Medvedev, istakavši da je "svaki slučaj priznavanja slučaj naročite vrste" i da je "posebna situacija na Kosovu", ali i "posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji"...
to je to, konacno nesto jasno za Srpsku polit-elitu, nadam se da ce ovu izjavu ruskog presidenta jasno razumeti. Po meni, Kosovo je zauvek izgubljeno a za Srbiju preostaje samo put ka 'zapadu'.

S postovanjem

Dragan

pre 15 godina

Meni su ipak najjadniji domaci politicari koji su nas mesecima ubedjivali da EU nema nadleznost da se bavi suverenitetom zemalja!U slucaju Gruzije vidimo da itekako ima i stalno istice znacaj suvereniteta i integriteta Gruzije!Velike sile igraju svoje igre,ali domaci politicari nemaju pravo da lazu svoj narod

Bojan Trobok

pre 15 godina

Zasto niko od zapadnjaka ne odgovori na paralele koje Rusija pravi sa Kosovom.
Nisam ovde ni za jedne ni za druge, sve njih bas briga za Gruziju i Kosovo, ali me zanima sta bi odgovorili

Bojan

pre 15 godina

Jedan princip u medjunarodnoim odnosima mora vaziti za sve ukoliko se zeli da svet opstane u kako tako civilizovanom obliku. Povlacenje paralele izmedju slucaja Kosovo i otcepljenih gruzijskih republika moze biti dobro i lose za Srbiju. Ukoliko i ostale oblasti sa teznjom za nezavisnoscu proglase nezavisnost i drzave takve tvorevine pocnu da priznaju onda ce se otvoriti pitanje da li svima dozovliti tu aktivnost ili svima zabraniti pa sve vratiti na pocetno stanje ukljucujuci Kosovo. Naravno ako se nastavi ovako onda i Republika Srpska apsolutno ima pravo na samostalnost.

tiana

pre 15 godina

Ruski predsednik na ovoj fotki siri ruke eto morao je a i pogledajte Kosovo kao primer. E braco Rusi, bratstvo se ne deli nego stice.

Dejan

pre 15 godina

Oni koji su mimo odluka Saveta bezbednosti bombama uvodili demokratiju i koji su protiv svih medjunarodnih propisa rasparcali Srbiju ne mogu zahtevati od drugih da iste te propise postuju.
Pandorina kutija je otvorena i pitanje je samo koja ce se sledeca drzava raspasti.
Postavljanje antiraketnog stita u Evropi doprinece jos vise pogorsanju odnosa izmedju Rusije i Zapada sa nesagledivim posledicama. Pitanje je samo da li ce i ko ce prvi preci crvenu liniju.

ivan

pre 15 godina

Ovo znaci da je Rusija digla ruke od nas, tj. priznala cinjenicno stanje da je Kosovo nezavisno, cim se poziva na taj presedan.

Dok su druge zemlje zauzimale pozicije pred velike promene na svetskoj politickoj i ekonomskoj sceni mi smo gubili vreme uz gusle i mitove. Sada je vreme da se bavimo sobom i da se manemo mastanja o Srbiji kao bitnim faktorom koji utice na svetska politicka kretanja. Mi nismo partner velikih sila vec samo sredstvo u njihovim rukama.

Ako ne budemo ojacali u periodu koji dolazi mozemo da nestanemo a sa nama i mitovi o Kosovu, Jugovicima, Obilicma i ostalima.

smilenko

pre 15 godina

U cilju stabilnosti u svetu zaštite prava razvijena je nova principijalna spoljna politika tzv. državica inženjering. Američka proizvodnja. Od nedavno se pojavila i ruska kopija. Potencijal neviđen. Ima da se ratuje samo da se puši.

Protos

pre 15 godina

Normalno je sto Medvedev koristi slucaj Kosova da opravda stvaranje novih ruskih drzava, neobicno je sto se kod nas porede potpuno legitimno odvajanje dve drzave koje nikad nisu bile deo Gruzije sa Kosovom koje su naselili Albanci pod Titovom palicom.
Osetija i Abhazija ce biti nezavisne drzave, treba da se radujemo tome.
Svet konacno ima dva pola ponovo. Da li neko misli da su Amerikanci na nasem polu?

Pera

pre 15 godina

Bushe, tvoje vreme terora u svetu je proslo. Nazalost, u ovih 8 godina tvoje vladavine ucionio si mnogo zla i prema tome, bilo bi bolje da ne dajes nikakve izjave. Da Gruzijom ne prolazi nafotovod za snabdevanje naftom zapada, ne bi ni znao gde se ta zemlja nalazi...

dule

pre 15 godina

Sada je najčasnije ukinuti UN. Oni su od februara izgubili svaki kredibilitet, i sve dalje je očekivano. Ne vidim da se na dalje u UN može doneti i jedna važna odluka za koju možemo očekivati da će biti uvažavana od strane velikih, kada se bude i najmanje ticala njihovih interesa.

medicinar

pre 15 godina

dmitri medvedev je odlicno objasnio sustinu, da megjunardno pravo vise ne postoji jer su ga sad i eu prekrsili na slucaju kosmeta. svet u ovom trenutku ide po zici i za sada se ne moze prognozirati na koju ce stranu. moze se vratiti u fazu hladnog rata u kojoj ce se velike sile i njihovi saveznici ukopati u rovove i ziveti relativno mirno u toj nekoj ravnotezi straha. druga opcija je haos u kojem ce se narodi priznavati ili ne -priznavati kako se kome hoce i gde ce sve biti dozvoljeno. treca, najbolja i zato naj -nemogucija opcija je da zapad prizna rusiju kao sebi ravnog, da se odredi i postuje ruska sfera interesa i da se dogovori obnavljanje medjunarodnog prava. sto bi znacilo povlacenje priznavnja nezavisnosti kosova i abhazie i juzne osetie s druge strane, uz pune garancije za bezbednost naroda i za autonomiju teritorija.

kom@

pre 15 godina

Ne može Rusija braniti Kosovo u Srbiji više od same Srbije.
Vlada Srbije je formirana, i Rusija i EU smatraju da su strane odabrane. Ako vlada Srbije bira EU, pretpostavlja se šta to znači u odnosu na Kosovo i Rusiju.

Kosmopolita

pre 15 godina

Nikad nisam bio rusofil, ali moram da priznam da su u poslednje vreme stvarno zadobili moje simpatije, nevezano za to da li ce nas pustiti niz vodu ili ne. Smekerski, duhovito i sa stilom koriste dobro poznate fraze protiv onih koji su ih na nama razvili. Lavrov i Putin su to do sad lepo demonstrirali, a vidim da ni Medvedevu ne nedostaje zdravog humora. Kako sada Zapad da odgovori na izjavu: "Sada su i J. Osetija i Abhazija poseban slucaj." Ili izjava Lavrova da Kosovo i J. Osetija nisu isto i da je Gruzija za razliku od Beograda pokusala da povrati kontrolu genocidom i etnickim ciscenjem. :))

Bushov prevodilac

pre 15 godina

Mislim, stvarno nije uredu da Rusija sledi nash primer korishcenja povelje UN, njenih rezolucija i ostalih medjunarodnih ugovora kao zamenu za toalet papir.

Bg boy

pre 15 godina

Zalosno je kako se velike sile igraju sa uslovno receno malima kao i slabijima kao sto je sada Gruzija, juce je to bio Irak i Avganistan, a prekljuce smo to bili mi. U cemu je razlika izmedju USA i Rusije. Nema nikakve razlike. To sto su Rusi kao branili nas u slucaju Kosova, vidi se sada, a znalo se i pre, bilo je iskljucivo zarad njihovih interesa. Nisu nas odbranili niti ce to ikada uraditi kao sto to nisu nikada ni ranije uradili ni oni ni bilo ko drugi. Poenta je ne doci u situaciju da te "veliki i dobri" brane jer uvek "sprecavaju humanitarne katastrofe". U Srbiji se vrlo retko vodila mudra politika. Nadam se da ce i kod "patriota" doci postepeno do otreznjenja i da ce se i ovde raditi pametnije i da necemo velikima vecito ici "uz nos" jer mi necemo nikada promeniti svetski poredak ma koliko nam se ne dopadalo.Problem je sta ce "patriote" da rade ako se ne konfrotiramo sa nekim. Ostali bi bez posla a ja im to zelim.

Zambo Džimi

pre 15 godina

Znači, Amerika je pokazala da može da uzme deo teritorije od jedne pro-Ruske zemlje, a Rusija je pokazala da ona može da uzme deo od jedne pro-Američke.

A mi, čim se ukaže prilika, ima opet da se namestimo da se velike sile prepucavaju preko naših leđa. Jer mi smo takvi. Likovi, jednom rečju.

bt

pre 15 godina

Sve je ovo dogovoreno između Amerikanaca i Rusa, ove izjave su samo deo predstave za javnost. Da nije tako, ne bi Buš bio na svom ranču u Teksasu već u kancelariji u Vašingtonu na nekom hitnom sastanku sa ostalim svetskim političarima.

mile

pre 15 godina

Gledao sam strane medije i mogu vam reci da niko ne spominje kosovo u vezi sa gruzijom, nego svi osudjuju Rusiju i pricaju o krsenju medjunarodnog prava!!!!
Ono isto sto ONI krse kada im se hoce!!
Ne mogu da verujem gde mi zivimo!?

Rade Stojkovic

pre 15 godina

Kao domine... Stvari se redjaju jedna za drugom. Vreme postaje brzo. Nadam se da ce neko zaustaviti poslednju pre nego li padne i sa sobom povuce nuclear trigger.

Vesna

pre 15 godina

Je li iko normalan ocekivao da ce Rusi dozvoliti da im se Amerika doseli u dvoriste, na samu pumpu nafte (koju vec "pumpa" u Iraku, Avganistanu itd. NIJE NEGO!
Valjda samo mi Srbi jos nismo obavesteni da se u narednih dvadesetak godina !!! iscrpljuju poslednje rezerve nafte na svetu!
Inace, zasto su se svi veliki nameracili na Kosovo? Zbog Albanaca - ne, sigurno. Tu su najveca nalazista uglja za elektrane, a i drugih, deficitarnih u svetu ruda.
Ne zelim ni da pretpostavim kakvi ce se ratovi voditi za naftu i vodu, a, Bogu hvala, necu doziveti ta vremena. Tesko mojim i vasim unucima. Njihov zivot ne mogu da zamislim ni u najmastovitijim snovima!

Draža

pre 15 godina

Amerika je nepromišljenim postupcima oko Kosova učinila ogromnu štetu svom neuporedivo bitnijem savezniku Gruziji. Zarad nekih, ipak neznatnih političkih benefita oko Kosova, sada je nastradala jedna izuzetno važna tačka uporišta u bogatom zakavkazju. Posle ovoga, teško da će iko u svetu zaključiti da se isplati biti saveznik USA.

haylee

pre 15 godina

meni ovo isto lici na dil. ali ne samo vezan za kosovo, vec i za buducu invaziju na Iran, u kojoj ce svako odigra svoju rolu u predstavi za svetsko javno mnjenje...

Мина

pre 15 godina

Јавља ми се: на захтев Србије, онај међународни суд ће разматрати одлуке о признавању Косова, закључиће да су оне противне међународном праву, па ће све државе које су признале Косово ту одлуку повући, а онда ће Русија повући своју одлуку о признавању Осетије и Абхазије!

posmatrač iz australije

pre 15 godina

O rješenju konačnog statusa Južne Osetije i Abkazije treba da se dođe pregovorima uz tri uslova: nema povratka na stanje prije rata, nema podjele i nema priključenja drugoj državi :-)

Dragan

pre 15 godina

Najvaznije je da svi mali narodi sa Balkana konacno shvate da su samo moneta za potkusurivanje, te da je najpametnije da se okrenu medjusobnoj saradnji jer drugog izbora nema.

janbo

pre 15 godina

Ma kakvo Kosovo, Gruzija... Sve je stvar dogovora Rusa i Amera. Jednostavno, Amerima treba strateska tacka za planirani napad na Iran. Gruzija - Turska - Irak. NATO je na granicama Irana. Sve ostalo je jos samo jedna izrezirana prica. U ime odbrane "demokratije"...

Prevodilac I

pre 15 godina

Bumerang-Kosovo pao je sad u Gruziju. A sta ako ga se deca ruskih separatistickih republika docepaju, i pocnu se sa njim igrati dalje?

eto

pre 15 godina

Svi pricaju o nekom Kosovu, J.Osetiji, Abhaziji, Gruziji, Srbiji, medj. pravu, principima, a ja cujem nafta, nafta, nafta, nafta...

Dragan Markovic

pre 15 godina

Oduvek sam bio protiv Miloseviceve politike na Kosovu, koja je na kraju - posle njegove smrti - dovela do ishoda sa kojima se danas suocavamo. Medjutim tvrdnje amerikanaca da je Srbija izvrsila etnicko ciscenje na Kosovu je prosto neistina. Ta tvrdnja i dalje sluzi kao opravdanje NATO intervencije 99te.

Zadatak Srpske vlade mora biti da rasvetli dogadjanja iz 1998-me i 1999-te i spere ljagu 'etnickog ciscenja'. I to Vlada mora konstantno da objasnjava nasim partnerima. Kako Rusiji tako i EU i Americi.

Pozicija prema zbivanjima u Gruziji mora da bude uzdrzana uz nacelnu podrsku suverenitetu drzava i nacelu da se granice ne mogu menjati izjasnajvanjem etnickih manjina ili koncentrisanih grupacija.

Na kraju ovog komentara - prinudno raseljavanje skoro 300.000 nealbanaca u strahu od osvete leta 1999-te mora biti kljucni argument u rasvetljavanju situacije koja se zbila u to vreme. Jos jednom - tvrdnja da je bilo etnickog ciscenja od strane Srbije na Kosovu - jednostavno je neistina.