Utorak, 10.06.2008.

01:21

Cvetković podržao taksiste

Ministar finansija Mirko Cvetković podržao je zahtev beogradskih taksista za poskupljenje usluga.

Izvor: Tanjug

Cvetkoviæ podržao taksiste IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Presretač

pre 15 godina

U Srbiji krenula inflacija a ministar Cvetković se zabrinuo za TAXI ma daj ko još sluša takve bajke za predškolski uzrast Ajde Cvetkoviću umeš ti malo bolje. BOLI TEBE ZA SVE NAS

syncmaster

pre 15 godina

Da , da, da

svak cast g-dine ministre... pa ti taksisti deru koga stignu... kako je moguce da strancima, mojim prijateljima, voznja do Zemuna kosta 400 a u u povratku 700 dinara? ...

prvo uvedite red kod taksista... postene i licencirane ostavte, bagru proterajte i uvedite fiskalne pa tek onda prica o poskupljenju!

Beograđanin

pre 15 godina

Ne sviđa mi se vest, ali razumem taksiste, i ne samo njih - sve delatnosti koje zavise od fosilnih goriva bilo ono benzin, dizel, ili gas, moraće da poskupe. Uostalom, poskupljenja goriva su u celom svetu ne samo kod nas. Pogledajte šta se dešava Holandiji i Španiji na primer. Ali, preživeo je Beograd i gore dane, preživeće i ovo. Ako ništa drugo, bar će biti manje gužve u saobraćaju.

Tomislav, BG

pre 15 godina

Jednostavno rečeno, u Beogradu je na delu monopol u svakoj grani industrije. Koliko se sećam, po prvi put za osam godina sam čuo da je država (grad) primorala nekog preduzetnika (taksistu) da poveća cenu usluge, iako je ovaj prethodni izračunao da ima pristojnu dobit čak i sa nižim cenama usluga. Vrhunac kršenja tržišne ekonomije i, što je najvažnije, protivustavno delovanje potvrđeno od Antimonoplske Komisije. Sramno!!

bezimena

pre 15 godina

"U tudjoj ruci parče uvek veće"! Taksi prevoz nije socijalna kategorija, celishodnije bi bilo usmeriti ljutnju na gradski prevoz koji bi trebalo da bude i jeftiniji i bolji. Za početak da se npr. uvede, kao u svetu, kupovina karte koja, za odredjenu zonu, važi sat vremena bez obzira koliko prevoznih sredstava promenili!

Dejan

pre 15 godina

Te nove cene su pljačka i ne smeju da prođu. Kada bi taksi služba u Beogradu bila normalno organizovana, ekonomski bi bilo isplativo da njihove cene budu bar za četvrtinu manje.
Nije to toliko teško. Broj taksi udruženja ne može biti dvocifren (a čak i 9 je previše), a minimalan broj vozila po udruženmju mora biti „bogato” trocifren.
Sve to može, ali je onima što imaju obezbeđen prevoz nekim crnim Audijem ili BMW-om lakše da potpišu saglasnost za poskupljenje nego da se mešaju u svoj posao.

Bender

pre 15 godina

Hoce li nekom iz grada Beograda pasti na pamet da zatrazi nesto od tih taksista za uzvrat za to sto ce im dopustiti da podignu cenu?
Sta bi sa cistocom u kolima, uniformama, zabranom pusenja u kolima, zabranom pitanja za destinaciju kada pozovete taksi telefonom, zabranom odbijanja voznje, itd...?
Mislim da je potrebno da grad Beograd najzad krene u OZBILJNU reformu taksi sluzbe. Kada pozovete inspekciju, odgovaraju da nisu u mogucnosti da kazne ikoga. Pa cemu ta sluzba onda? Cemu inspekcija ako nemaju mogucnosti da rade? Da li je i kada je poslednji put ijedan taksista kaznjen ili mu je oduzeta dozvola?

Sonja BGD

pre 15 godina

Koja crna podrska? To nisu zahtevi, to su ucene! I trenutno je taxi prevoz preskup i trebalo bi da se smanji cena, ovo je pljacka naroda koju Beogradjani ne bi trebalo da dozvole, trebalo bi mi da organizujemo proteste na samu najavu ove sramote, a kamoli ako je zaista i sprovedu! Ne dolazi u obzir!!!

2232

pre 15 godina

Nisam taksista, ali imam razumevanje ovaj put za njih. Naime malo je neozbiljno računati njihove troškove onako "odokativno" iz kućne fotelje ili ih upoređivati sa troškovima lične vožnje.Taj auto je sredstvo za rad koje mora s vremena na vreme da se obnovi u toku cele eksploatacije da se održava( naglašavam da nemam razumevanja za one koje voze kante od dvadeset godina i peru automobile jedanput godišnje) Ono što prosečan građanin ne vidi su i troškovi oko udruženja, troškova estetskog pregleda, bodovanja, poreza, nemanje plaćenog odmora, nepostojanje bolovanja... I na kraju čuveni odgovor na to da je taxi skup jer kilometar košta pedeset i nešto dinara a i litar gasa isto toliko glasi "Probajte da sednete na litar gasa ili flašu od litar benzina i pokušajte da se prevezete taj kilometar"

Aleksandar

pre 15 godina

Svakodnevno koristim njihove usluge pa da i ja prozborim koju - 90% taksista vozi na gas a ne na benzin, tako da to pravdanje poskupljenja vecom cenom benzina deluje smesno. Drugo, benzin je 'dzaba' sirovina za njih jer potrosnja benzina u finalnu cenu ulazi u prilicno smesnom procentu - uzmimo za primer osrednju voznju (za Beograd) od 10 kilometara, gde taksista koristi benzin po ceni od 120 RSD/l i za to naplacuje po predlozenoj novoj ceni. Recimo da njegov automobil trosi 7l/100km gradske voznje, 10km ce taksistu licno kostati 84 RSD. Taksista ce od musterije naplatiti (u idealnim uslovima, bez semafora itd. i u prvoj tarifi) 588 RSD (128 + 10 x 46). To nas dovodi do zakljucka da udeo cene benzina u sveukupnoj ceni voznje iznosi manje od 15%. Kako onda pravdati poskupljenje od 8.2% uzimajuci u obzir da je zadnje poskupljenje taksija bilo pre samo par meseci kada je benzin bio negde oko 98 RSD? To je poskupljenje od 22%, pa obzirom na udeo cene benzina u voznji ispada da ce taksiste povecanje cene goriva na 120 RSD kostati samo 3.3% vise. Neko ce mozda opravdati time da taksisti ne trose benzin samo na voznju stranke od tacke A do tacke B, vec i za dolazak do iste odnosno za kruzenje gradom dok ne nadju musteriju, ali zato i postoji cena 'starta' koja ce inace biti preko 50% veca nego pre samo par meseci (sa 80 na 128), ako im se odobri ovo povecanje. I pritom ja sam ovde u racunicu uzeo najskuplju mogucu varijantu koja se tesko srece kod taksista. Jednostavno, nemaju osnova za povecanje cene (jedini osnov bi bilo podizanje cene gasa za neki drasticni procenat, tipa 50% ili vise, ili neka drasticna inflacija), a pravdanje podizanjem cene benzina je prosto uvreda za inteligenciju. Savetujem gradu da ukine onu sramnu odluku o ogranicavanju broja taksista, umesto toga neka uvede skupu licencu (tipa 20k evra za 4 godine) za obavljanje usluga taksi prevoza koju svako ko je ozbiljan i resen da se bavi tim poslom moze da plati, a cenu neka odredjuju sami (koja pritom mora jasno biti navedena na vratima vozila), a ne da imamo danas gomilu zadriglih, nedelju-dana netusiranih i krajnje nevaspitanih taksista koji voze u krshevima od raznih Florida, `stojadina` i prepotopnih `mecki` i koji za sve to naplacuju malo bogatstvo.

Petar

pre 15 godina

Pitam se i ja kako se isplati ovima po unutrasnjosti. Tamo je moguce slobodno formiranje cena (ALI I SLOBODNA KONKURENCIJA) za razliku od Beograda, pa se cene kilometara krecu i ispod 20 dinara za km. Ovi sto se najvise bune za cenu uglavnom voze na gas, i naravno da im ne bih dao povecanje cena, tj. dao bih im pod jednim uslovom, da pristanu da ko god hoce da bude taksista, a dok god placa porez drzavi, moze to i da postane

Zvonar

pre 15 godina

E ovako,

da ne bi vishe bilo pljachke naroda,uzmite za parametar cene taxi usluga u Grchkoj recimo i onda ih smanjite srazmernio standardu Srbije i vozite !

Daj bre vishe prestanite sa pljachkom naroda, pa nije moranje da se obezbedi taxisti veca plata nego lekaru ! ! !

Gde plovi ovaj brod?

Dzoni

pre 15 godina

U Kragujevcu je start 20 dinara a kilometar 25 dinara , u Beogradu taxisti koji inace nemaju nikakve skole zaradjuju 7-8 puta vise nego neko sa fakultetom. To je iz razloga jer im je grad omogucio da nemaju konkurenciju jer je ogranicen broj taxista. Jedino pravedno je da broj taxista nema ogranicenje i onda ce pounda i potraznja sama da regulise i cene i broj taxista.

abrakadabra

pre 15 godina

Krusevac, start 25din, 3 kilometra voznje ukupno 140Din u Beogradu bi me isto to kostalo oko 350Din. Izgleda da je TNG u Beogradu skuplji 3 puta!

Milan

pre 15 godina

1. Ukunuti "planiranje" broja taksista u Beogradu (maksimum do koga država sme da se meša je provera tehničke ispravnosti vozila, a to već sup radi za sva vozila)
2. Ukinuti kontrolu cena taksi usluga od strane države.

Vrlo jednostavno, pustiti da se ponuda (broj taksista) slobodno formira i konkurencija će uticati na cene.
Ovako se ne osnovu nekakvih studija koliko je taksista potrebno (vrlo uspešna procena - pokušajte da zaustavite taksi kada pada kiša), praktično ukida konkurencija na strani ponude taksi usluga + izdavanje dozvola je plodno tlo za korupciju.

Knjiški primer veštački formiranog trusta (monopola).

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ako ministar finansija odredjuje cene taksi usluga onda neka odredjuje i ostale cene koje se na razlicitim mestima u Beogradu razlikuju cak i po 100%. Ovo je cist dokaz da ne postoje gradjani 1, 2 i 3 reda ali zato postoje delatnosti 3, 4 ... reda. Strasno je koliko su providni i neprofesionalni!!!

Srdjan

pre 15 godina

Nadam se da benzin nece biti 120 Taksisti naravno voze na gas ne na benzin. Meni se nekako nije ugradjivao plin ali sa ovim cenama benzina ...

Blazenka

pre 15 godina

Od kako GSP radi kako treba, ja za taxi nisam dala ni dinar, sigurno 4 godine. Mislim da je skup. Desilo mi se par puta da taksista ne poznaje grad i da sam ja morala da im govorim kuda da voze. Jednom sam cak rekla da cu platiti pola voznje jer sam ja pomogla da nadje ulicu, nasao se u cudu, naravno, salila sam se

Ivan

pre 15 godina

A gde su kamiondzije i autobuski prevoznici. Zasto oni ne strajkuju kao svuda u Evropi. Zbog ovih cena treba svi da izadjemo na ulice da pitamo vladu kako mi sa najmanjim standardom na Balkanu mozemo imati ovakve cene

Saša Taškov

pre 15 godina

Ma peljesi ovaj narod ko god stigne. Svi, ali bas svi, taksisti voze svoja vozila na plin kojem se cena nije menjala odavno a povecavaju svoju cenu cim skoci benzin. Samo gledaju da se zaradi sto vise novca na sto laksi nacin. A da ne pricam da jednom taksisti, mesecno, ostane i do 2500 evra ciste zarade pa vi sad vidite da li cete ih podrzati u strajku. Kakvi su vozaci u saobracaju mislim da su se podjednako uverili i vozaci i pesaci i saobracajci koji ih uglavnom po nepisanom pravilu nikada ne zaustavljaju.

pgab

pre 15 godina

Zar ministar finansija da odlučuje o ceni taksi usluga? Šta bi sa tržišnom ekonomijom?

I u NS je poskupeo taksi. Sada je start 25-35 din. U BG je izgleda skuplji benzin...

Urke

pre 15 godina

Benzin 120 din... da samo sto 80% taksista koristi gas kao pogonsko gorivo, a litar gasa kosta oko 50 din... Izgleda oce cetvorostruko da zaradjuju!!! Svejedno , ja sam oduvek smatrao one koji sedaju u taksi ovcama za sisanje!

pgab

pre 15 godina

Zar ministar finansija da odlučuje o ceni taksi usluga? Šta bi sa tržišnom ekonomijom?

I u NS je poskupeo taksi. Sada je start 25-35 din. U BG je izgleda skuplji benzin...

Aleksandar

pre 15 godina

Svakodnevno koristim njihove usluge pa da i ja prozborim koju - 90% taksista vozi na gas a ne na benzin, tako da to pravdanje poskupljenja vecom cenom benzina deluje smesno. Drugo, benzin je 'dzaba' sirovina za njih jer potrosnja benzina u finalnu cenu ulazi u prilicno smesnom procentu - uzmimo za primer osrednju voznju (za Beograd) od 10 kilometara, gde taksista koristi benzin po ceni od 120 RSD/l i za to naplacuje po predlozenoj novoj ceni. Recimo da njegov automobil trosi 7l/100km gradske voznje, 10km ce taksistu licno kostati 84 RSD. Taksista ce od musterije naplatiti (u idealnim uslovima, bez semafora itd. i u prvoj tarifi) 588 RSD (128 + 10 x 46). To nas dovodi do zakljucka da udeo cene benzina u sveukupnoj ceni voznje iznosi manje od 15%. Kako onda pravdati poskupljenje od 8.2% uzimajuci u obzir da je zadnje poskupljenje taksija bilo pre samo par meseci kada je benzin bio negde oko 98 RSD? To je poskupljenje od 22%, pa obzirom na udeo cene benzina u voznji ispada da ce taksiste povecanje cene goriva na 120 RSD kostati samo 3.3% vise. Neko ce mozda opravdati time da taksisti ne trose benzin samo na voznju stranke od tacke A do tacke B, vec i za dolazak do iste odnosno za kruzenje gradom dok ne nadju musteriju, ali zato i postoji cena 'starta' koja ce inace biti preko 50% veca nego pre samo par meseci (sa 80 na 128), ako im se odobri ovo povecanje. I pritom ja sam ovde u racunicu uzeo najskuplju mogucu varijantu koja se tesko srece kod taksista. Jednostavno, nemaju osnova za povecanje cene (jedini osnov bi bilo podizanje cene gasa za neki drasticni procenat, tipa 50% ili vise, ili neka drasticna inflacija), a pravdanje podizanjem cene benzina je prosto uvreda za inteligenciju. Savetujem gradu da ukine onu sramnu odluku o ogranicavanju broja taksista, umesto toga neka uvede skupu licencu (tipa 20k evra za 4 godine) za obavljanje usluga taksi prevoza koju svako ko je ozbiljan i resen da se bavi tim poslom moze da plati, a cenu neka odredjuju sami (koja pritom mora jasno biti navedena na vratima vozila), a ne da imamo danas gomilu zadriglih, nedelju-dana netusiranih i krajnje nevaspitanih taksista koji voze u krshevima od raznih Florida, `stojadina` i prepotopnih `mecki` i koji za sve to naplacuju malo bogatstvo.

Saša Taškov

pre 15 godina

Ma peljesi ovaj narod ko god stigne. Svi, ali bas svi, taksisti voze svoja vozila na plin kojem se cena nije menjala odavno a povecavaju svoju cenu cim skoci benzin. Samo gledaju da se zaradi sto vise novca na sto laksi nacin. A da ne pricam da jednom taksisti, mesecno, ostane i do 2500 evra ciste zarade pa vi sad vidite da li cete ih podrzati u strajku. Kakvi su vozaci u saobracaju mislim da su se podjednako uverili i vozaci i pesaci i saobracajci koji ih uglavnom po nepisanom pravilu nikada ne zaustavljaju.

Urke

pre 15 godina

Benzin 120 din... da samo sto 80% taksista koristi gas kao pogonsko gorivo, a litar gasa kosta oko 50 din... Izgleda oce cetvorostruko da zaradjuju!!! Svejedno , ja sam oduvek smatrao one koji sedaju u taksi ovcama za sisanje!

Milan

pre 15 godina

1. Ukunuti "planiranje" broja taksista u Beogradu (maksimum do koga država sme da se meša je provera tehničke ispravnosti vozila, a to već sup radi za sva vozila)
2. Ukinuti kontrolu cena taksi usluga od strane države.

Vrlo jednostavno, pustiti da se ponuda (broj taksista) slobodno formira i konkurencija će uticati na cene.
Ovako se ne osnovu nekakvih studija koliko je taksista potrebno (vrlo uspešna procena - pokušajte da zaustavite taksi kada pada kiša), praktično ukida konkurencija na strani ponude taksi usluga + izdavanje dozvola je plodno tlo za korupciju.

Knjiški primer veštački formiranog trusta (monopola).

abrakadabra

pre 15 godina

Krusevac, start 25din, 3 kilometra voznje ukupno 140Din u Beogradu bi me isto to kostalo oko 350Din. Izgleda da je TNG u Beogradu skuplji 3 puta!

Dzoni

pre 15 godina

U Kragujevcu je start 20 dinara a kilometar 25 dinara , u Beogradu taxisti koji inace nemaju nikakve skole zaradjuju 7-8 puta vise nego neko sa fakultetom. To je iz razloga jer im je grad omogucio da nemaju konkurenciju jer je ogranicen broj taxista. Jedino pravedno je da broj taxista nema ogranicenje i onda ce pounda i potraznja sama da regulise i cene i broj taxista.

Zvonar

pre 15 godina

E ovako,

da ne bi vishe bilo pljachke naroda,uzmite za parametar cene taxi usluga u Grchkoj recimo i onda ih smanjite srazmernio standardu Srbije i vozite !

Daj bre vishe prestanite sa pljachkom naroda, pa nije moranje da se obezbedi taxisti veca plata nego lekaru ! ! !

Gde plovi ovaj brod?

Bender

pre 15 godina

Hoce li nekom iz grada Beograda pasti na pamet da zatrazi nesto od tih taksista za uzvrat za to sto ce im dopustiti da podignu cenu?
Sta bi sa cistocom u kolima, uniformama, zabranom pusenja u kolima, zabranom pitanja za destinaciju kada pozovete taksi telefonom, zabranom odbijanja voznje, itd...?
Mislim da je potrebno da grad Beograd najzad krene u OZBILJNU reformu taksi sluzbe. Kada pozovete inspekciju, odgovaraju da nisu u mogucnosti da kazne ikoga. Pa cemu ta sluzba onda? Cemu inspekcija ako nemaju mogucnosti da rade? Da li je i kada je poslednji put ijedan taksista kaznjen ili mu je oduzeta dozvola?

Blazenka

pre 15 godina

Od kako GSP radi kako treba, ja za taxi nisam dala ni dinar, sigurno 4 godine. Mislim da je skup. Desilo mi se par puta da taksista ne poznaje grad i da sam ja morala da im govorim kuda da voze. Jednom sam cak rekla da cu platiti pola voznje jer sam ja pomogla da nadje ulicu, nasao se u cudu, naravno, salila sam se

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ako ministar finansija odredjuje cene taksi usluga onda neka odredjuje i ostale cene koje se na razlicitim mestima u Beogradu razlikuju cak i po 100%. Ovo je cist dokaz da ne postoje gradjani 1, 2 i 3 reda ali zato postoje delatnosti 3, 4 ... reda. Strasno je koliko su providni i neprofesionalni!!!

2232

pre 15 godina

Nisam taksista, ali imam razumevanje ovaj put za njih. Naime malo je neozbiljno računati njihove troškove onako "odokativno" iz kućne fotelje ili ih upoređivati sa troškovima lične vožnje.Taj auto je sredstvo za rad koje mora s vremena na vreme da se obnovi u toku cele eksploatacije da se održava( naglašavam da nemam razumevanja za one koje voze kante od dvadeset godina i peru automobile jedanput godišnje) Ono što prosečan građanin ne vidi su i troškovi oko udruženja, troškova estetskog pregleda, bodovanja, poreza, nemanje plaćenog odmora, nepostojanje bolovanja... I na kraju čuveni odgovor na to da je taxi skup jer kilometar košta pedeset i nešto dinara a i litar gasa isto toliko glasi "Probajte da sednete na litar gasa ili flašu od litar benzina i pokušajte da se prevezete taj kilometar"

Ivan

pre 15 godina

A gde su kamiondzije i autobuski prevoznici. Zasto oni ne strajkuju kao svuda u Evropi. Zbog ovih cena treba svi da izadjemo na ulice da pitamo vladu kako mi sa najmanjim standardom na Balkanu mozemo imati ovakve cene

Petar

pre 15 godina

Pitam se i ja kako se isplati ovima po unutrasnjosti. Tamo je moguce slobodno formiranje cena (ALI I SLOBODNA KONKURENCIJA) za razliku od Beograda, pa se cene kilometara krecu i ispod 20 dinara za km. Ovi sto se najvise bune za cenu uglavnom voze na gas, i naravno da im ne bih dao povecanje cena, tj. dao bih im pod jednim uslovom, da pristanu da ko god hoce da bude taksista, a dok god placa porez drzavi, moze to i da postane

Sonja BGD

pre 15 godina

Koja crna podrska? To nisu zahtevi, to su ucene! I trenutno je taxi prevoz preskup i trebalo bi da se smanji cena, ovo je pljacka naroda koju Beogradjani ne bi trebalo da dozvole, trebalo bi mi da organizujemo proteste na samu najavu ove sramote, a kamoli ako je zaista i sprovedu! Ne dolazi u obzir!!!

Tomislav, BG

pre 15 godina

Jednostavno rečeno, u Beogradu je na delu monopol u svakoj grani industrije. Koliko se sećam, po prvi put za osam godina sam čuo da je država (grad) primorala nekog preduzetnika (taksistu) da poveća cenu usluge, iako je ovaj prethodni izračunao da ima pristojnu dobit čak i sa nižim cenama usluga. Vrhunac kršenja tržišne ekonomije i, što je najvažnije, protivustavno delovanje potvrđeno od Antimonoplske Komisije. Sramno!!

Srdjan

pre 15 godina

Nadam se da benzin nece biti 120 Taksisti naravno voze na gas ne na benzin. Meni se nekako nije ugradjivao plin ali sa ovim cenama benzina ...

Dejan

pre 15 godina

Te nove cene su pljačka i ne smeju da prođu. Kada bi taksi služba u Beogradu bila normalno organizovana, ekonomski bi bilo isplativo da njihove cene budu bar za četvrtinu manje.
Nije to toliko teško. Broj taksi udruženja ne može biti dvocifren (a čak i 9 je previše), a minimalan broj vozila po udruženmju mora biti „bogato” trocifren.
Sve to može, ali je onima što imaju obezbeđen prevoz nekim crnim Audijem ili BMW-om lakše da potpišu saglasnost za poskupljenje nego da se mešaju u svoj posao.

syncmaster

pre 15 godina

Da , da, da

svak cast g-dine ministre... pa ti taksisti deru koga stignu... kako je moguce da strancima, mojim prijateljima, voznja do Zemuna kosta 400 a u u povratku 700 dinara? ...

prvo uvedite red kod taksista... postene i licencirane ostavte, bagru proterajte i uvedite fiskalne pa tek onda prica o poskupljenju!

bezimena

pre 15 godina

"U tudjoj ruci parče uvek veće"! Taksi prevoz nije socijalna kategorija, celishodnije bi bilo usmeriti ljutnju na gradski prevoz koji bi trebalo da bude i jeftiniji i bolji. Za početak da se npr. uvede, kao u svetu, kupovina karte koja, za odredjenu zonu, važi sat vremena bez obzira koliko prevoznih sredstava promenili!

Beograđanin

pre 15 godina

Ne sviđa mi se vest, ali razumem taksiste, i ne samo njih - sve delatnosti koje zavise od fosilnih goriva bilo ono benzin, dizel, ili gas, moraće da poskupe. Uostalom, poskupljenja goriva su u celom svetu ne samo kod nas. Pogledajte šta se dešava Holandiji i Španiji na primer. Ali, preživeo je Beograd i gore dane, preživeće i ovo. Ako ništa drugo, bar će biti manje gužve u saobraćaju.

Presretač

pre 15 godina

U Srbiji krenula inflacija a ministar Cvetković se zabrinuo za TAXI ma daj ko još sluša takve bajke za predškolski uzrast Ajde Cvetkoviću umeš ti malo bolje. BOLI TEBE ZA SVE NAS

2232

pre 15 godina

Nisam taksista, ali imam razumevanje ovaj put za njih. Naime malo je neozbiljno računati njihove troškove onako "odokativno" iz kućne fotelje ili ih upoređivati sa troškovima lične vožnje.Taj auto je sredstvo za rad koje mora s vremena na vreme da se obnovi u toku cele eksploatacije da se održava( naglašavam da nemam razumevanja za one koje voze kante od dvadeset godina i peru automobile jedanput godišnje) Ono što prosečan građanin ne vidi su i troškovi oko udruženja, troškova estetskog pregleda, bodovanja, poreza, nemanje plaćenog odmora, nepostojanje bolovanja... I na kraju čuveni odgovor na to da je taxi skup jer kilometar košta pedeset i nešto dinara a i litar gasa isto toliko glasi "Probajte da sednete na litar gasa ili flašu od litar benzina i pokušajte da se prevezete taj kilometar"

Urke

pre 15 godina

Benzin 120 din... da samo sto 80% taksista koristi gas kao pogonsko gorivo, a litar gasa kosta oko 50 din... Izgleda oce cetvorostruko da zaradjuju!!! Svejedno , ja sam oduvek smatrao one koji sedaju u taksi ovcama za sisanje!

pgab

pre 15 godina

Zar ministar finansija da odlučuje o ceni taksi usluga? Šta bi sa tržišnom ekonomijom?

I u NS je poskupeo taksi. Sada je start 25-35 din. U BG je izgleda skuplji benzin...

Saša Taškov

pre 15 godina

Ma peljesi ovaj narod ko god stigne. Svi, ali bas svi, taksisti voze svoja vozila na plin kojem se cena nije menjala odavno a povecavaju svoju cenu cim skoci benzin. Samo gledaju da se zaradi sto vise novca na sto laksi nacin. A da ne pricam da jednom taksisti, mesecno, ostane i do 2500 evra ciste zarade pa vi sad vidite da li cete ih podrzati u strajku. Kakvi su vozaci u saobracaju mislim da su se podjednako uverili i vozaci i pesaci i saobracajci koji ih uglavnom po nepisanom pravilu nikada ne zaustavljaju.

Ivan

pre 15 godina

A gde su kamiondzije i autobuski prevoznici. Zasto oni ne strajkuju kao svuda u Evropi. Zbog ovih cena treba svi da izadjemo na ulice da pitamo vladu kako mi sa najmanjim standardom na Balkanu mozemo imati ovakve cene

abrakadabra

pre 15 godina

Krusevac, start 25din, 3 kilometra voznje ukupno 140Din u Beogradu bi me isto to kostalo oko 350Din. Izgleda da je TNG u Beogradu skuplji 3 puta!

Aleksandar

pre 15 godina

Svakodnevno koristim njihove usluge pa da i ja prozborim koju - 90% taksista vozi na gas a ne na benzin, tako da to pravdanje poskupljenja vecom cenom benzina deluje smesno. Drugo, benzin je 'dzaba' sirovina za njih jer potrosnja benzina u finalnu cenu ulazi u prilicno smesnom procentu - uzmimo za primer osrednju voznju (za Beograd) od 10 kilometara, gde taksista koristi benzin po ceni od 120 RSD/l i za to naplacuje po predlozenoj novoj ceni. Recimo da njegov automobil trosi 7l/100km gradske voznje, 10km ce taksistu licno kostati 84 RSD. Taksista ce od musterije naplatiti (u idealnim uslovima, bez semafora itd. i u prvoj tarifi) 588 RSD (128 + 10 x 46). To nas dovodi do zakljucka da udeo cene benzina u sveukupnoj ceni voznje iznosi manje od 15%. Kako onda pravdati poskupljenje od 8.2% uzimajuci u obzir da je zadnje poskupljenje taksija bilo pre samo par meseci kada je benzin bio negde oko 98 RSD? To je poskupljenje od 22%, pa obzirom na udeo cene benzina u voznji ispada da ce taksiste povecanje cene goriva na 120 RSD kostati samo 3.3% vise. Neko ce mozda opravdati time da taksisti ne trose benzin samo na voznju stranke od tacke A do tacke B, vec i za dolazak do iste odnosno za kruzenje gradom dok ne nadju musteriju, ali zato i postoji cena 'starta' koja ce inace biti preko 50% veca nego pre samo par meseci (sa 80 na 128), ako im se odobri ovo povecanje. I pritom ja sam ovde u racunicu uzeo najskuplju mogucu varijantu koja se tesko srece kod taksista. Jednostavno, nemaju osnova za povecanje cene (jedini osnov bi bilo podizanje cene gasa za neki drasticni procenat, tipa 50% ili vise, ili neka drasticna inflacija), a pravdanje podizanjem cene benzina je prosto uvreda za inteligenciju. Savetujem gradu da ukine onu sramnu odluku o ogranicavanju broja taksista, umesto toga neka uvede skupu licencu (tipa 20k evra za 4 godine) za obavljanje usluga taksi prevoza koju svako ko je ozbiljan i resen da se bavi tim poslom moze da plati, a cenu neka odredjuju sami (koja pritom mora jasno biti navedena na vratima vozila), a ne da imamo danas gomilu zadriglih, nedelju-dana netusiranih i krajnje nevaspitanih taksista koji voze u krshevima od raznih Florida, `stojadina` i prepotopnih `mecki` i koji za sve to naplacuju malo bogatstvo.

Sonja BGD

pre 15 godina

Koja crna podrska? To nisu zahtevi, to su ucene! I trenutno je taxi prevoz preskup i trebalo bi da se smanji cena, ovo je pljacka naroda koju Beogradjani ne bi trebalo da dozvole, trebalo bi mi da organizujemo proteste na samu najavu ove sramote, a kamoli ako je zaista i sprovedu! Ne dolazi u obzir!!!

Bender

pre 15 godina

Hoce li nekom iz grada Beograda pasti na pamet da zatrazi nesto od tih taksista za uzvrat za to sto ce im dopustiti da podignu cenu?
Sta bi sa cistocom u kolima, uniformama, zabranom pusenja u kolima, zabranom pitanja za destinaciju kada pozovete taksi telefonom, zabranom odbijanja voznje, itd...?
Mislim da je potrebno da grad Beograd najzad krene u OZBILJNU reformu taksi sluzbe. Kada pozovete inspekciju, odgovaraju da nisu u mogucnosti da kazne ikoga. Pa cemu ta sluzba onda? Cemu inspekcija ako nemaju mogucnosti da rade? Da li je i kada je poslednji put ijedan taksista kaznjen ili mu je oduzeta dozvola?

bezimena

pre 15 godina

"U tudjoj ruci parče uvek veće"! Taksi prevoz nije socijalna kategorija, celishodnije bi bilo usmeriti ljutnju na gradski prevoz koji bi trebalo da bude i jeftiniji i bolji. Za početak da se npr. uvede, kao u svetu, kupovina karte koja, za odredjenu zonu, važi sat vremena bez obzira koliko prevoznih sredstava promenili!

Beograđanin

pre 15 godina

Ne sviđa mi se vest, ali razumem taksiste, i ne samo njih - sve delatnosti koje zavise od fosilnih goriva bilo ono benzin, dizel, ili gas, moraće da poskupe. Uostalom, poskupljenja goriva su u celom svetu ne samo kod nas. Pogledajte šta se dešava Holandiji i Španiji na primer. Ali, preživeo je Beograd i gore dane, preživeće i ovo. Ako ništa drugo, bar će biti manje gužve u saobraćaju.

Srdjan

pre 15 godina

Nadam se da benzin nece biti 120 Taksisti naravno voze na gas ne na benzin. Meni se nekako nije ugradjivao plin ali sa ovim cenama benzina ...

Blazenka

pre 15 godina

Od kako GSP radi kako treba, ja za taxi nisam dala ni dinar, sigurno 4 godine. Mislim da je skup. Desilo mi se par puta da taksista ne poznaje grad i da sam ja morala da im govorim kuda da voze. Jednom sam cak rekla da cu platiti pola voznje jer sam ja pomogla da nadje ulicu, nasao se u cudu, naravno, salila sam se

Zoran Madzarevic

pre 15 godina

Ako ministar finansija odredjuje cene taksi usluga onda neka odredjuje i ostale cene koje se na razlicitim mestima u Beogradu razlikuju cak i po 100%. Ovo je cist dokaz da ne postoje gradjani 1, 2 i 3 reda ali zato postoje delatnosti 3, 4 ... reda. Strasno je koliko su providni i neprofesionalni!!!

Dzoni

pre 15 godina

U Kragujevcu je start 20 dinara a kilometar 25 dinara , u Beogradu taxisti koji inace nemaju nikakve skole zaradjuju 7-8 puta vise nego neko sa fakultetom. To je iz razloga jer im je grad omogucio da nemaju konkurenciju jer je ogranicen broj taxista. Jedino pravedno je da broj taxista nema ogranicenje i onda ce pounda i potraznja sama da regulise i cene i broj taxista.

Milan

pre 15 godina

1. Ukunuti "planiranje" broja taksista u Beogradu (maksimum do koga država sme da se meša je provera tehničke ispravnosti vozila, a to već sup radi za sva vozila)
2. Ukinuti kontrolu cena taksi usluga od strane države.

Vrlo jednostavno, pustiti da se ponuda (broj taksista) slobodno formira i konkurencija će uticati na cene.
Ovako se ne osnovu nekakvih studija koliko je taksista potrebno (vrlo uspešna procena - pokušajte da zaustavite taksi kada pada kiša), praktično ukida konkurencija na strani ponude taksi usluga + izdavanje dozvola je plodno tlo za korupciju.

Knjiški primer veštački formiranog trusta (monopola).

Zvonar

pre 15 godina

E ovako,

da ne bi vishe bilo pljachke naroda,uzmite za parametar cene taxi usluga u Grchkoj recimo i onda ih smanjite srazmernio standardu Srbije i vozite !

Daj bre vishe prestanite sa pljachkom naroda, pa nije moranje da se obezbedi taxisti veca plata nego lekaru ! ! !

Gde plovi ovaj brod?

Petar

pre 15 godina

Pitam se i ja kako se isplati ovima po unutrasnjosti. Tamo je moguce slobodno formiranje cena (ALI I SLOBODNA KONKURENCIJA) za razliku od Beograda, pa se cene kilometara krecu i ispod 20 dinara za km. Ovi sto se najvise bune za cenu uglavnom voze na gas, i naravno da im ne bih dao povecanje cena, tj. dao bih im pod jednim uslovom, da pristanu da ko god hoce da bude taksista, a dok god placa porez drzavi, moze to i da postane

Dejan

pre 15 godina

Te nove cene su pljačka i ne smeju da prođu. Kada bi taksi služba u Beogradu bila normalno organizovana, ekonomski bi bilo isplativo da njihove cene budu bar za četvrtinu manje.
Nije to toliko teško. Broj taksi udruženja ne može biti dvocifren (a čak i 9 je previše), a minimalan broj vozila po udruženmju mora biti „bogato” trocifren.
Sve to može, ali je onima što imaju obezbeđen prevoz nekim crnim Audijem ili BMW-om lakše da potpišu saglasnost za poskupljenje nego da se mešaju u svoj posao.

Tomislav, BG

pre 15 godina

Jednostavno rečeno, u Beogradu je na delu monopol u svakoj grani industrije. Koliko se sećam, po prvi put za osam godina sam čuo da je država (grad) primorala nekog preduzetnika (taksistu) da poveća cenu usluge, iako je ovaj prethodni izračunao da ima pristojnu dobit čak i sa nižim cenama usluga. Vrhunac kršenja tržišne ekonomije i, što je najvažnije, protivustavno delovanje potvrđeno od Antimonoplske Komisije. Sramno!!

syncmaster

pre 15 godina

Da , da, da

svak cast g-dine ministre... pa ti taksisti deru koga stignu... kako je moguce da strancima, mojim prijateljima, voznja do Zemuna kosta 400 a u u povratku 700 dinara? ...

prvo uvedite red kod taksista... postene i licencirane ostavte, bagru proterajte i uvedite fiskalne pa tek onda prica o poskupljenju!

Presretač

pre 15 godina

U Srbiji krenula inflacija a ministar Cvetković se zabrinuo za TAXI ma daj ko još sluša takve bajke za predškolski uzrast Ajde Cvetkoviću umeš ti malo bolje. BOLI TEBE ZA SVE NAS