Četvrtak, 10.04.2008.

07:11

Manjine: Kako do 10.000 potpisa

Stranke nacionalnih manjina iznenađene odlukom Ustavnog suda, prema kojoj za učešće na parlamentarnim izborima moraju da prikupe 10.000 potpisa.

Izvor: B92

Manjine: Kako do 10.000 potpisa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Djordje

pre 16 godina

Hvala bogu da Srbija ima manjine. Da ih nema Nikolic bi vec odavno bio na vlasti, jer je vecina Srba glasala za njega vec nekoliko izbora unazad. Albanci, Bosnjaci, Madjari, Romi, Rumuni, Slovaci -- hvala vam, jer vi ovu drzavu cuvate bolje od nas.

valim

pre 16 godina

Samo tako napred radikalci pokazite svoje pravo lice.Albanac sam iz juga pa ipak cu glasati ako cinite sve da se to ne dogadi.Ako vec ne mogu da glasam za albansku stranku glasacu za LDP.Po i pozivam sve svoje sunarodnike da tako cine pa da ova zemlja napokon bude demokratska.A ko zna mozda ce i srbski narod bude nam zahvalan.

bok

pre 16 godina

Sad kad im odgovara oni su manjine,a kad im odgovara oni su ravnopravni gradjani.Daj nek se odluče šta su manjine il ravnopravni gradjani.

Gradjanin Pocasni

pre 16 godina

Odlicna,ma sta odlicna,fenomenalana odluka.Dosta je bilo da bilo ko moze da se kandiduje i da ga ja placam iz svog novcanika.U deset puta manjoj CG je potrebno 7000 potpisa za kandidaturu a u deset puta vecoj Srbiji je nekima i 10000 mnogo i nedemokratski.Jedva cekam i zakon po kojem ce biti potrebno 5000 potpisa za osnivanje stranke a ne 100 kao do sada.Radite nesto u zivotu a ne samo da svoju beskorisnost i nesposobnost izivljavate u politici a da vas gradjani za vas nerad placaju svojim trudom i radom.Hvala ti Boze sto postojis!!!

matori

pre 16 godina

Taj Ustavni Sud - čudo jedno!
Nije ga dugo vremena uopšte ni bilo. Onda se na jedvite jade nekako sklepetao (sve natenane i po rodbinskoj, komšijskoj i partijskoj pripadnosti - koga briga za iskustvo, stručnost, kvalitet)...
I gle čuda novoga, nije se taj sud opredelio da počne svoj rad po nekom redosledu pitanja koja su mu nagomilana, neee, nego odmah "ubode" najznačajniji predlog od pre dva dana, što ga sroči SRS kao oličenje poštenjačina koji bi da sve bude po zakonu i ustavu, ali ako može: smesta!

Dobro, sud je sud i nema drugog načina nego da sudi po zakonu i ustavu (ili obratno, svejedno).
Ali baš me interesuje kada će taj isti sud, u skladu sa istim ustavom i zakonom, konačno da se izjasni povodom čitave hrpe predloga kojima se osporava ustavnost i zakonitost onoga što se naziva "pretplatom" na usluge tzv. "medijskog javnog servisa Srbije", poznatije kao TV Bastilje ili PTC (po jedinom službenom pismu u Srbiji)? Naime, taj namet (zbog svoje prirode i načina uvođenja) u bilo kojem delu sveta bi se nazivao nekakvim porezom, a ne pretplatom. To je tako zato jer pojam "pretplata" u sebi podrazumeva slobodnu volju i izbor po želji pretplatnika, a ne prinudu koju mora da izvršava svako ko ima strujomer (...u XXI veku...).

Svoj potpis sam već dao (za manjinsku listu), da mogu - dao bih ga ponovo.
A svi oni koji su predložili i podržali da sud donese jednu od najsramnijih odluka neka se pogledaju u vlastite oči i neka ih bude stid pred samim sobom i pred svetom.

manjina VŠ

pre 16 godina

Pripadnik sam rumunske manjine odvajkada zivim u Vojvodjanskom gradu hvala bogu sa svima u dobrim odnosima a delimo se jedino na dobre i loše ljude do sad nas niko nije zavadio nadam se da će i dalje tako biti ako smo pred bogom svi isti nadam sa da ćemo biti i ovde u našoj drzavi Srbiji.

Srbin

pre 16 godina

Manjine, vi ste, i bicete vrednost srpskog drustva. Radikali i prisipetlje vam to nikada ne samo da nece priznati,cega ste i sami svesni.Duboko sam ubedjen da smo mi sa druge strane u velikoj vecini.S toga bih zeleo, kao izraz moje podrske, da dam svoj potpis za listu manjina.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Duboko sam dirnut vecinom komentara citoca B92 - suze mi na oci dosle, kako kaze jedan moj Madjar - i uverio sam se da vizija Zorana Djindjica nije mrtva! Bice jos Srbije u kojem ce se Srbin, Madjar, Hrvat, Albanac, Rom i ostale manjite grliti i radovati! Glasajmo za tu buducu Srbiju ne bi li priustili sebi ono sto su nam metkom oduzeli zlotvori 12 marta 2003!

bezimena beogradjanka

pre 16 godina

Kakve manjine, kakvi bakrači!? Po V. Šešelju čija se "dela" u SRS poštuju k´o sveto pismo, sve su to Srbi, pokatoličeni, islamizirani i sl. Vratiće njih radikali na "pravo" poreklo, samo ako se dočepaju vlasti i tako će trajno biti rešen manjinski problem.

p.s.podržavam predlog o zakazivanju sakupljanja potpisa u Beogradu

Vojvodina

pre 16 godina

Mislim da vam je sad jasno da manjine sluze radikalima da bi vodili besmislene ratove za njih,jer retko koga je zaobisao poziv za ucesce u ratu(Dobrovoljni)a ni ostali se nisu utrgli od ljubavi prema manjinama.Svi nas se sete pred izbore,dodu u nasa mala mesta,sa silnim obezbedenjem,par rukovanja i tapsanja po ledima,dok mi blejimo ko ovce,ponosni sto su se setili da i mi postojimo.I onda smo slobodni do sledecih izbora,tuzno i zalosno.Ali sta mozemo ocekivati vise kad smo mi i u Ustavu samo "OSTALI",kako su nas definisali,tako se i ponasaju prema nama.

NS

pre 16 godina

Liga Socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka je danas u Novom Sadu ponudila pomoc strankama nacionalnih manjina u prikupljanju dovoljnog broja potpisa za izbore i pozvala je i ostale demokratski orijentisane stranke da se prikljuce ovoj akciji!

PVO13

pre 16 godina

A da li su poslanici LDP-a, G17- ili DS-a, predlozili tokom svog mandata promenu izbornog zakona? Da li su poradili na pravima manjina?
Tako to rade proevropske snage. Jaki na recima, slabi na delu.

D.POPOVIC

pre 16 godina

Ako nemaju najmanje 10.000 simpatizera, kako te izborne liste uopste ocekuju da dobiju najmanje jedan mandat na izborima? Ako ne mogu samostalno da prikupe potpise, neka se ugledaju recimo na LSV ili SPO koji su legitimni izlaz nasli u koalicionom sporazumu sa DS. Neko mora da shvati da izbori ne mogu da sluze za sticanje profita iz drzavnog budzeta vec za anketiranje i sprovodjenje volje naroda.

gavran

pre 16 godina

Radikali su poslati da uniste Srbiju i to je sada svima jasno sem njihovim "glasacima". Jel im (nam) je jasno da na izborima u Hrvatskoj ima 10 kandidata sa prezimenom Seselj koji su se kandidovali za HDZ? Jel ce i njih da nateraju da skupe 10,000 potpisa? Koga bre VI zavitlavate, patriotizam, jaooo majko mila ´ocemo li se ikad opametiti?????

BIG EKSER

pre 16 godina

ako neko od politicara tezi da ukine manjine u srbiji cime ce se otvoriti put ka secesiji od srbije onih terena gde zive manjine - pa nijedna nacionalna manjina nece pristati na ukid istih.

Shenur

pre 16 godina

Ja sam albanac.Clan sam stranke Riza Halimija.Na proslim parlamentarnim izborima smo jedva skupljali 3000 potpisa jer u ostale albanske stranke pozivali na bojkot.Jedino stranka Halimija je pozvala na izbore i da se albanci integrisu u sistem R.Srbije. Medjutim sada se vidi da je sve to dzaba jer sama Srbija nije zainteresovana da se albanci integrisu. Sada sam siguran da ce da navale na nas svi oni koji su nas tretirali kao izdajnici sto smo bili za ucesce na parlamentarnim izborima.

Sloobodan

pre 16 godina

Svi iz Vojvodine i Sandjaka BRZO sakupite ove potpise i organizujte se protiv ovih ..., Bogu hvala da ima i vas i da mozete da glasate! Ova odluka Ustavnog suda je SRAMOTA. Mi ne zelimo vise sramota Srbije.
Novosadjanin

(Vlast)a

pre 16 godina

Boze,ko je mogao da misli da cemo nakon slobizma i kratkog puta u demokratiju zapasti u najgori fasizam.Sto neko rece:gde da potpisem,umrecu od sramote sto neki skotovi ovako uzasne stvari rade i u moje ime.Gde su tu demokraske snage,kako ih nije stid,kako smeju da pricaju o humanizmu,EU-integracijama kad su za njih to samo floskule a ne stvarnost.

Vojvođanski mađar

pre 16 godina

Ej, kako bih samo voleo da živim u takvoj Srbiji, koja bi bila projektovana od čitalaca B92. Nadam se da ću jednom to još i doživeti. Ovde u Subotici sam se navikao na to, da Srbi, Hrvati, Mađari, Romi, itd nemaju nikakvih problema jedan sa drugim, nego su doživotni prijatelji, ali su mi suze došle na oči kada sam pročitao ove Vaše komentare.
Hvala Vam na podršci u ime svih manjina.

Manjina

pre 16 godina

Bruka i sramota! Dosta mi je vec ovih radikala i njihove antimanjiske politike. Samo da podsetim da u srbiji ne zive samo Srbi nego i ljudi druge nacionalnosti i to bi trebalo da se postuje

Solidarnost

pre 16 godina

Predlazem da se ugledne licnosti pridruze javnom pozivu da mi kao većina pomognemo manjinskim listama svojim potpisom da bi se izašlo iz glupave situacije koja je nastala zbog lenjosti dosadašnjih vlasti i pokvarenosti radikala.

Dejan

pre 16 godina

Istina da Srbi u HR imaju 3 mjesta, ali to su sigurna mjesta. Mogu imati i vise, ako se izbore na izborima. Meni je pak najinteresantnije u Srbiji sto do te odluke dolazi nesto prije ovih izbora. Sto odluku nisu donjeli nakon izbora ili recimo lani ?!?!

Dragan

pre 16 godina

Slazem se da je vremenski okvir za pokretanje jedne ovakve akcije iako u skladu sa Zakonom problematican.
Definitivno nakon izbora mora da dodje do izmene izbornog zakona te da se ta cifra spusti na 5.000 potpisa.
Neko je ovde pominjao da su 3 zagarantovana poslanicka mandata Srbima u Hrvatskoj cak iako ne izadju na izbore, dokaz zasto je Hrvatska " nadomak " ulaska u EU. Sama cinjenica da je 15.3 % nekada konstitutivnog naroda u Hrvatskoj spalo na 3 poslanika, vise govori o Evropi nego o Hrvatskoj, kao i onima koji se time dice...

Petar

pre 16 godina

Ovo je samar u lice toleranciji i otvorenom, gradjanskom drustvu. Nacionalne manjine su bogatstvo Srbije, tuzno je sto im se podmece noga u necemu ovako vaznom za njihovu egzistenciju-politickom organizovanju. A to naravno radi SRS na njihov dobro poznati, podmukli i pokvareni nacin.

Nismo losi

pre 16 godina

A kako bi bilo da se ugledamo na Sloveniju koja treci narod po brojnosti u svojoj drzavi ni ne priznaje za nacionalnu manjinu. EU standardi, nema sta.

Lana

pre 16 godina

Ako nam je zakon necivilizacijski kao sto jeste kriva je i Vlada, kriv je i parlament. Ali ne pada sneg da zaveje breg - iz ovog se najjasnije vidi koliko je "patriotama" stalo do srpskog nacionalnog interesa. Umesto da se povode iskljucivo za svojom politikantskom matematikom u sluzbi osvajanja skupstinskih sedista, mogli bi da se zamisle nad tim kako matica zemlja, civilizacijskim primerom, moze da doprinese statusu srpske manjine u zemljama okruzenja, ukljucujuci (surova istina) i Kosovo. Ali to njih ne interesuje. Zato sto u tim zemljama ni Velja ni Toma ni Voja ne racunaju na ucesce u vlasti. Samo vlast Srbina inspirise. Nema tu ni nacionalnog interesa ni istinske politike samo politikanstva u sluzbi sitnih stranackih interesa. Ako oni dodju na vlast davace i koncesije za izgradnju koncentracionih logora u koje ce smestati sve nas koji drugacije mislimo. I ugradice se u vrednost ugovora, dakako.

predlog

pre 16 godina

hajde da "srpske" stranke koje misle da je bitno da se nacionalne manjine nadju u parlamentu organizovano pomognu skupljanje potpisa! verujem da LDP, DS i g17 to nije problem, a manjinama ce puno znaciti.

Aleksandar

pre 16 godina

A ne, mi definitivno JESMO drzavotvorni narod. Pogledajte koliko smo samo drzava stvorili u proteklih 20 godina, izmedju ostalog i metodama koje se pominju u ovoj vesti... Izgleda da ne zelimo da zaustavimo svoju drzavotvorni imidz...

angelique

pre 16 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere.Takav poremećeni narod ne može da razlikuje ne samo dobro od zla,nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete." Ivo Andrić

gradjanin

pre 16 godina

Tako to rade radikali, podlo i ispod zita; gde ce stranke nacionalnih manjina organizovati prikupljanje potpisa? Hocu da potpisem!

аналитичар аматер

pre 16 godina

Молим све огорчене да боље прочитају коментар председника Ромске партије, господина Шаина. Он јасно каже да је кривица за овакву одлуку Уставног Суда на досадашњем сазиву скупштине која није променила закон. Иначе, овакав развој догађаја на неки начин иде на руку бројнијим националним мањинама којима је у овој ситуацији лакше да мобилишу своје бирачко тело. Непремостив проблем се јавља малобројнијим и политички неактивнијим мањинама као што су Роми (постоје две ромске странке) и Власи (мањина у настајању, да тако кажем). Што се Албанаца тиче, амерички амбасадор је јуче изјавио да очекује да они учествују на изборима, тако да је двоумљење господина Халимија козметичке природе.

zotya11

pre 16 godina

Moram da kazem (kao pripadnik nacionalne manjine) da sam veoma ponosan na citaoce internet stranice B92!! Svaka Vam cast i molim Vas sirite "civilizovano razmisljanje"!!

oldtimer

pre 16 godina

Rodjen sam i zivim eto već 50 godina u mom lepom Novom Sadu i Vossi. Vaspitam svoju decu onako kako su mene moji roditelji vaspitavali, znaci u duhu apsolutne tolerancije prema svima. I bas kada pomislim da je likovima iz SRS-a ponestalo "bisera", oni nadmase sami sebe po ko zna koji put. Kada se samo setim Voje i Tome kako su se ponosno busali da u svojim redovima imaju i pripadnike manjina...
Ako neko organizuje potpisivanje u NS-u, potpisi mene, moje porodice i mojih prijatelja stoje na raspolaganju.
SIRI DALJE!!!

zoran

pre 16 godina

Uopste mi nije poznato da tzv. "manjine" igde u svetu skupljaju potpise da bi mogle da ucestvuju u izborima, a u inostranstvu zivim vec 15 godina. To jedino vidim u Srbiji. Ako je cilj manjinama da se zatvaraju u geto (skupinu ljudi iste nacionalnosti, obicaja, razmisljanja) onda im potpisi za to ne trebaju. Politicko delovanje manjina, na nacin na koji se to radi u Srbiji, je jedinstven u svetu. Na taj nacin, samo mogu da se stvaraju problemi (onaj ko hoce da ih stvori), a mnogi su za tako nesto i zainteresovani. Ja bih voleo da znam da li igde u svetu postoji politicka stranka koja okuplja "manjine" i gde. U Australiji gde zivim, ima oko 35.000 Srba, ali mi nemamo stranku (kao ni ostale manjine koje zive ovde). Ukoliko neko zeli da se politicki angazuje, to je moguce clanstvom u postojecim strankama. Ako su manjine vodjene principima zajednickog suzivota i razvojem demokratizacije drustva, onda mi nije jasno cemu getoizacija, jer ona sama po sebi nema demokratskih atributa.

Mashinovodja

pre 16 godina

Nisam nikad u životu ništa potpisao ni za jednu političku stranku, ali sad ću vrlo rado potpisati za neku manjinsku stranku, neka samo neko organizuje potpisivanje u Beogradu. Uopšte me ne zanima kakav im je program, hoću samo da udarim kontru *&%$#"@% fašistima i pokušam da sprečim najnoviju (nažalost, ne mogu reći i poslednju) radikalsko-DSS-ovsku svinjariju! Jer za ovo nema drugih reči nego "fašistička svinjarija"!
Posle se čude što niko neće da bude manjina u Srbiji i svi pokušavaju da se otcepe. Ali ne znam kako bih mogao da se ja otcepim od retarda i fašista koji ih predvode?
Jedino mi je žao što ne mogu da dam više od jednog potpisa, inače bih odmah potpisao za sve žive manjine u Srbiji!

Srpkinja sa rodoslovom

pre 16 godina

Molim B92 da - ako ikako bude prilike - objavi gde se moze potpisati za bilo koju nacionalnu manjinu. Iz moje porodice nas ima bar desetak spremnih...

dusan novitovic

pre 16 godina

molim da sve stranke manjina organizuju prikupljanje potpisa u vecim gradovima. ja zivim u beogradu i sigurno cu doci da potpisem, a probacu da motivisem i ljude oko mene.
BICE I VISE OD 10,000 za svaku.
pravi srbin.

Gradjanin Srbije

pre 16 godina

Hajde da organizujemo potpisivanje za manjinske liste po celoj Srbiji. Zasto bi drzava meni brranila kao Srbinu da se potpisem na manjinsku listu?

Darko

pre 16 godina

Srbi u Hrvatskoj imaju tri garantirana mjesta u Saboru.Ne treba skupljati nikakve potpise.Ostale manjine imaju garantirano jedno zastupnicko mjesto.Isto bez potpisa.Sad se neko cudi zbog cega je Hrvatska na korak do ulaska u EU.

milos

pre 16 godina

Zelim ne samo da dam potpis za listu manjina nego cu i da glasam za njih...cist sam srbin ali mi je zaista dosta "patriotskih" svinjarija i "patriota"...

Milan

pre 16 godina

To znaci da kod nas cak ni ustavni sud nije bez jakog uticaja partija. Svugde u demokratskom svetu ne moraju da imaju opsti censzus da bi imali snasu da udju parlament ali dobro kao biraci ostaju i nadam se da bas iz tog razloga i zbog takve stranacke odluke ustavnog suda treba sto masovnije da izadju na izbore. A taman smo pomislili svo organi ustavnopravne drzave su u funkciji kad ono bolje da nisu.

hataqi

pre 16 godina

To je znak za DS da u koordinaciji sa manjinskim strankama, koje mogu imati poteskoca sa sakupljanjem ovih potpisa, da organizira sakupljanje istih u vecim gradovima. Ako DS, zbog nekih pseudopatriotskih skrupula, ne uradi to, onda LDP ne bi trebala da propusti priliku da jos jednom dokaze da je jedina istinski gradjanska stranka na srbijanskoj politickoj sceni.

Davitelj

pre 16 godina

Zakon se mora postovati dosledno.Srbija ovim i ovakvim zakonom nedvosmisleno pokazuje kakav je njen odnos i briga kada su u pitanju nacionalne manjine-gradjani Srbije i kako bi otprilike izgledao zivot drugih nacionalnih manjina nad kojima Srbija zeli da ima vlast.

sasans

pre 16 godina

videli radikali da u srbiji ne zive samo srbi, pa krenuli u akciju, sledece , kad dodju na vlast bice, da ih ubede da se lepo isele, kao u hrtkovcima, a posle ako bas nece , to smo vec gledali, da ne objasnjavam

Ivan M

pre 16 godina

Iako nisam manjina, drage volje bih dao svoj potpis za njihove liste. Medjutim, fasisti nisu glupi: znaju oni odlicno da ako uspeju da sprece manjinske stranke da ucestvuju na izborima, samim time smanjuju sanse "pro-EU" bloka da napravi vladu. Dakle rasizam i politicko kalkulanstvo idu zajedno ruku u ruku.

nico

pre 16 godina

Nista to nije cudno, jer su poslanici cesto ljudi koji ne zasluzuju ni da prodju pored skupstine, a kamoli da sede u istoj. Mnogi zakoni su mimoisli skupstinu, jer ne postoje inicijative i mi tapkamo u mestu vise od 20 godina, jer nikome ne odgovara da bilo sta menja, isti ljudi su gore i njima odgovara da se bavi politikom i samim sobom. Porazavajuce je koliko nam je jadan ceo sistem i gde nas vodi. Sto se tice SRS, samo bih voleo da se ljudi sete do 2000. kakve su dekane na fakultetima postavljali i kakav im je kadar, bez obzira na skolsku spremu, jer nije svaki visokoobrazovani covek intelektualac.

Mr. Spock

pre 16 godina

I ja dajem svoj potpis. Organizujte u Novom Sadu akciju i bicete iznenadjeni koliko "manjina" ima! Radikali pevaju labudovu pesmu...

shoomadinac

pre 16 godina

Hocu ja kao Srbin da dam potpis za manjine.
Ovakva odluka Kostunice i Seseljevih radikala je sramna, i stvarno ne zelim da zivim u ovakvoj zemlji!
Boga molim da su im ovo poslednji trzaji i da od 11.05. Srbija postaje normalna zemlja - a da Kostunica i Seseljevi radikali odlaze u istoriju.
U suprotnom, selim se u Crnu Goru, Bosnu - ma gdegod uspem da dobijem papire - jer pri samoj pomisli da Kostunica, Samardzic, Seselj, Nikolic, Vucic i Dacic postanu celni ljudi u zemlji - za mene tu nema mesta. Ne zelim da prozivljavam dvaput 90-e.

fadil_h

pre 16 godina

Juce skupstina Kosova usvojila najnoviji ustav Kosova prema kome manjine imaju REZERVISANA mesta dakle ne moraju cak da izlaze na izbore a imaju 20 skupstinska mesta od ukupnih 120. I jos neko postavlja pitanje da li ima demokratije na Kosovo ili da li se postuju manjine tamo.

Mica

pre 16 godina

Na prosliom izborima ZAKON se NIJE postovao i to nikom nije smetalo. Na ovim izborima ZAKON ce se postovati jer SRS toko odgovara! Srbija je pravna drzava!!!! Mi definitivno NISMO drzavotvorni narod. Propast celoupnog Srpstva proistice iz karaktera svakog od NAS.

Peter Tosh

pre 16 godina

Добро, све и да је одлука у складу са уставом, зар није могло раније да се каже, остало је свега 16 дана до предаје листа. По мени, ово је срамотна одлука. Ако овако враћамо Ромима, који су једини, били уз нас на свим нашим страдањима, што би очекивали да неко према нама има више обзира. У ИНАТ требамо да подржимо ову и све остале мањине јер су оне на понос Србије, шароликост и мултиетничност коју ми имамо ни много развијеније земље немају. А баш им лепо показујемо колико нам је стало. . .

Vladan

pre 16 godina

Narode moj , sramotne li odluke.Srbin sam ali mene moja zemlja izdaje na svakom koraku.Tomislavu Nikoliću,Vojislavu Koštunici,Iliću,Dačiću očigledno smeta što manjine i postoje.Neka USTAVNI SUD donese odluku da manjine ne glasaju na ovim izborima ,POŠTENIJE JE.Obrazloženje mogu lako smisliti.Naši sugrađani nas mrze jer smo divni SRBI,PATRIOTE,PUNI RAZUMEVANJA I NADASVE LJUBAVI PREMA BLIŽNJIMA.LAKU NOĆ!!!!!!!!!

vojvodjanin

pre 16 godina

to je vladavina srs-a. sada znate za koga ne treba glasati. a sto se tice broja potpisa nije uopste problem jer je cela VOJVODINA manjina u necijim ocima. Ima nas vise nego 10000

direktor

pre 16 godina

Mislim da je ovo jedan od poslednjih trzaja radikala. Pokusavaju da sprece manjine da udju u parlament i u tome vide poslednju sansu jer kako god da se sabiraju sa narodnjacima nemaju vecinu.
Ovo su samo ocajnicki potezi i mislim da se vec jasno vidi nova Vlada koju predvodi DS. Nazalost, to ne vazi za mnoge gradove po Srbiji i tu ce narodnjaci i radikali da senluce sa ovakvim idejama jos po neku godinu.

fadil_h

pre 16 godina

Juce skupstina Kosova usvojila najnoviji ustav Kosova prema kome manjine imaju REZERVISANA mesta dakle ne moraju cak da izlaze na izbore a imaju 20 skupstinska mesta od ukupnih 120. I jos neko postavlja pitanje da li ima demokratije na Kosovo ili da li se postuju manjine tamo.

shoomadinac

pre 16 godina

Hocu ja kao Srbin da dam potpis za manjine.
Ovakva odluka Kostunice i Seseljevih radikala je sramna, i stvarno ne zelim da zivim u ovakvoj zemlji!
Boga molim da su im ovo poslednji trzaji i da od 11.05. Srbija postaje normalna zemlja - a da Kostunica i Seseljevi radikali odlaze u istoriju.
U suprotnom, selim se u Crnu Goru, Bosnu - ma gdegod uspem da dobijem papire - jer pri samoj pomisli da Kostunica, Samardzic, Seselj, Nikolic, Vucic i Dacic postanu celni ljudi u zemlji - za mene tu nema mesta. Ne zelim da prozivljavam dvaput 90-e.

vojvodjanin

pre 16 godina

to je vladavina srs-a. sada znate za koga ne treba glasati. a sto se tice broja potpisa nije uopste problem jer je cela VOJVODINA manjina u necijim ocima. Ima nas vise nego 10000

Vladan

pre 16 godina

Narode moj , sramotne li odluke.Srbin sam ali mene moja zemlja izdaje na svakom koraku.Tomislavu Nikoliću,Vojislavu Koštunici,Iliću,Dačiću očigledno smeta što manjine i postoje.Neka USTAVNI SUD donese odluku da manjine ne glasaju na ovim izborima ,POŠTENIJE JE.Obrazloženje mogu lako smisliti.Naši sugrađani nas mrze jer smo divni SRBI,PATRIOTE,PUNI RAZUMEVANJA I NADASVE LJUBAVI PREMA BLIŽNJIMA.LAKU NOĆ!!!!!!!!!

milos

pre 16 godina

Zelim ne samo da dam potpis za listu manjina nego cu i da glasam za njih...cist sam srbin ali mi je zaista dosta "patriotskih" svinjarija i "patriota"...

Mr. Spock

pre 16 godina

I ja dajem svoj potpis. Organizujte u Novom Sadu akciju i bicete iznenadjeni koliko "manjina" ima! Radikali pevaju labudovu pesmu...

Mica

pre 16 godina

Na prosliom izborima ZAKON se NIJE postovao i to nikom nije smetalo. Na ovim izborima ZAKON ce se postovati jer SRS toko odgovara! Srbija je pravna drzava!!!! Mi definitivno NISMO drzavotvorni narod. Propast celoupnog Srpstva proistice iz karaktera svakog od NAS.

Darko

pre 16 godina

Srbi u Hrvatskoj imaju tri garantirana mjesta u Saboru.Ne treba skupljati nikakve potpise.Ostale manjine imaju garantirano jedno zastupnicko mjesto.Isto bez potpisa.Sad se neko cudi zbog cega je Hrvatska na korak do ulaska u EU.

dusan novitovic

pre 16 godina

molim da sve stranke manjina organizuju prikupljanje potpisa u vecim gradovima. ja zivim u beogradu i sigurno cu doci da potpisem, a probacu da motivisem i ljude oko mene.
BICE I VISE OD 10,000 za svaku.
pravi srbin.

Srpkinja sa rodoslovom

pre 16 godina

Molim B92 da - ako ikako bude prilike - objavi gde se moze potpisati za bilo koju nacionalnu manjinu. Iz moje porodice nas ima bar desetak spremnih...

Gradjanin Srbije

pre 16 godina

Hajde da organizujemo potpisivanje za manjinske liste po celoj Srbiji. Zasto bi drzava meni brranila kao Srbinu da se potpisem na manjinsku listu?

zotya11

pre 16 godina

Moram da kazem (kao pripadnik nacionalne manjine) da sam veoma ponosan na citaoce internet stranice B92!! Svaka Vam cast i molim Vas sirite "civilizovano razmisljanje"!!

oldtimer

pre 16 godina

Rodjen sam i zivim eto već 50 godina u mom lepom Novom Sadu i Vossi. Vaspitam svoju decu onako kako su mene moji roditelji vaspitavali, znaci u duhu apsolutne tolerancije prema svima. I bas kada pomislim da je likovima iz SRS-a ponestalo "bisera", oni nadmase sami sebe po ko zna koji put. Kada se samo setim Voje i Tome kako su se ponosno busali da u svojim redovima imaju i pripadnike manjina...
Ako neko organizuje potpisivanje u NS-u, potpisi mene, moje porodice i mojih prijatelja stoje na raspolaganju.
SIRI DALJE!!!

Peter Tosh

pre 16 godina

Добро, све и да је одлука у складу са уставом, зар није могло раније да се каже, остало је свега 16 дана до предаје листа. По мени, ово је срамотна одлука. Ако овако враћамо Ромима, који су једини, били уз нас на свим нашим страдањима, што би очекивали да неко према нама има више обзира. У ИНАТ требамо да подржимо ову и све остале мањине јер су оне на понос Србије, шароликост и мултиетничност коју ми имамо ни много развијеније земље немају. А баш им лепо показујемо колико нам је стало. . .

sasans

pre 16 godina

videli radikali da u srbiji ne zive samo srbi, pa krenuli u akciju, sledece , kad dodju na vlast bice, da ih ubede da se lepo isele, kao u hrtkovcima, a posle ako bas nece , to smo vec gledali, da ne objasnjavam

direktor

pre 16 godina

Mislim da je ovo jedan od poslednjih trzaja radikala. Pokusavaju da sprece manjine da udju u parlament i u tome vide poslednju sansu jer kako god da se sabiraju sa narodnjacima nemaju vecinu.
Ovo su samo ocajnicki potezi i mislim da se vec jasno vidi nova Vlada koju predvodi DS. Nazalost, to ne vazi za mnoge gradove po Srbiji i tu ce narodnjaci i radikali da senluce sa ovakvim idejama jos po neku godinu.

Ivan M

pre 16 godina

Iako nisam manjina, drage volje bih dao svoj potpis za njihove liste. Medjutim, fasisti nisu glupi: znaju oni odlicno da ako uspeju da sprece manjinske stranke da ucestvuju na izborima, samim time smanjuju sanse "pro-EU" bloka da napravi vladu. Dakle rasizam i politicko kalkulanstvo idu zajedno ruku u ruku.

Mashinovodja

pre 16 godina

Nisam nikad u životu ništa potpisao ni za jednu političku stranku, ali sad ću vrlo rado potpisati za neku manjinsku stranku, neka samo neko organizuje potpisivanje u Beogradu. Uopšte me ne zanima kakav im je program, hoću samo da udarim kontru *&%$#"@% fašistima i pokušam da sprečim najnoviju (nažalost, ne mogu reći i poslednju) radikalsko-DSS-ovsku svinjariju! Jer za ovo nema drugih reči nego "fašistička svinjarija"!
Posle se čude što niko neće da bude manjina u Srbiji i svi pokušavaju da se otcepe. Ali ne znam kako bih mogao da se ja otcepim od retarda i fašista koji ih predvode?
Jedino mi je žao što ne mogu da dam više od jednog potpisa, inače bih odmah potpisao za sve žive manjine u Srbiji!

gradjanin

pre 16 godina

Tako to rade radikali, podlo i ispod zita; gde ce stranke nacionalnih manjina organizovati prikupljanje potpisa? Hocu da potpisem!

hataqi

pre 16 godina

To je znak za DS da u koordinaciji sa manjinskim strankama, koje mogu imati poteskoca sa sakupljanjem ovih potpisa, da organizira sakupljanje istih u vecim gradovima. Ako DS, zbog nekih pseudopatriotskih skrupula, ne uradi to, onda LDP ne bi trebala da propusti priliku da jos jednom dokaze da je jedina istinski gradjanska stranka na srbijanskoj politickoj sceni.

Vojvođanski mađar

pre 16 godina

Ej, kako bih samo voleo da živim u takvoj Srbiji, koja bi bila projektovana od čitalaca B92. Nadam se da ću jednom to još i doživeti. Ovde u Subotici sam se navikao na to, da Srbi, Hrvati, Mađari, Romi, itd nemaju nikakvih problema jedan sa drugim, nego su doživotni prijatelji, ali su mi suze došle na oči kada sam pročitao ove Vaše komentare.
Hvala Vam na podršci u ime svih manjina.

angelique

pre 16 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere.Takav poremećeni narod ne može da razlikuje ne samo dobro od zla,nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete." Ivo Andrić

nico

pre 16 godina

Nista to nije cudno, jer su poslanici cesto ljudi koji ne zasluzuju ni da prodju pored skupstine, a kamoli da sede u istoj. Mnogi zakoni su mimoisli skupstinu, jer ne postoje inicijative i mi tapkamo u mestu vise od 20 godina, jer nikome ne odgovara da bilo sta menja, isti ljudi su gore i njima odgovara da se bavi politikom i samim sobom. Porazavajuce je koliko nam je jadan ceo sistem i gde nas vodi. Sto se tice SRS, samo bih voleo da se ljudi sete do 2000. kakve su dekane na fakultetima postavljali i kakav im je kadar, bez obzira na skolsku spremu, jer nije svaki visokoobrazovani covek intelektualac.

Aleksandar

pre 16 godina

A ne, mi definitivno JESMO drzavotvorni narod. Pogledajte koliko smo samo drzava stvorili u proteklih 20 godina, izmedju ostalog i metodama koje se pominju u ovoj vesti... Izgleda da ne zelimo da zaustavimo svoju drzavotvorni imidz...

Shenur

pre 16 godina

Ja sam albanac.Clan sam stranke Riza Halimija.Na proslim parlamentarnim izborima smo jedva skupljali 3000 potpisa jer u ostale albanske stranke pozivali na bojkot.Jedino stranka Halimija je pozvala na izbore i da se albanci integrisu u sistem R.Srbije. Medjutim sada se vidi da je sve to dzaba jer sama Srbija nije zainteresovana da se albanci integrisu. Sada sam siguran da ce da navale na nas svi oni koji su nas tretirali kao izdajnici sto smo bili za ucesce na parlamentarnim izborima.

Davitelj

pre 16 godina

Zakon se mora postovati dosledno.Srbija ovim i ovakvim zakonom nedvosmisleno pokazuje kakav je njen odnos i briga kada su u pitanju nacionalne manjine-gradjani Srbije i kako bi otprilike izgledao zivot drugih nacionalnih manjina nad kojima Srbija zeli da ima vlast.

predlog

pre 16 godina

hajde da "srpske" stranke koje misle da je bitno da se nacionalne manjine nadju u parlamentu organizovano pomognu skupljanje potpisa! verujem da LDP, DS i g17 to nije problem, a manjinama ce puno znaciti.

Petar

pre 16 godina

Ovo je samar u lice toleranciji i otvorenom, gradjanskom drustvu. Nacionalne manjine su bogatstvo Srbije, tuzno je sto im se podmece noga u necemu ovako vaznom za njihovu egzistenciju-politickom organizovanju. A to naravno radi SRS na njihov dobro poznati, podmukli i pokvareni nacin.

Vojvodjanin

pre 16 godina

Duboko sam dirnut vecinom komentara citoca B92 - suze mi na oci dosle, kako kaze jedan moj Madjar - i uverio sam se da vizija Zorana Djindjica nije mrtva! Bice jos Srbije u kojem ce se Srbin, Madjar, Hrvat, Albanac, Rom i ostale manjite grliti i radovati! Glasajmo za tu buducu Srbiju ne bi li priustili sebi ono sto su nam metkom oduzeli zlotvori 12 marta 2003!

NS

pre 16 godina

Liga Socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka je danas u Novom Sadu ponudila pomoc strankama nacionalnih manjina u prikupljanju dovoljnog broja potpisa za izbore i pozvala je i ostale demokratski orijentisane stranke da se prikljuce ovoj akciji!

Solidarnost

pre 16 godina

Predlazem da se ugledne licnosti pridruze javnom pozivu da mi kao većina pomognemo manjinskim listama svojim potpisom da bi se izašlo iz glupave situacije koja je nastala zbog lenjosti dosadašnjih vlasti i pokvarenosti radikala.

Sloobodan

pre 16 godina

Svi iz Vojvodine i Sandjaka BRZO sakupite ove potpise i organizujte se protiv ovih ..., Bogu hvala da ima i vas i da mozete da glasate! Ova odluka Ustavnog suda je SRAMOTA. Mi ne zelimo vise sramota Srbije.
Novosadjanin

zoran

pre 16 godina

Uopste mi nije poznato da tzv. "manjine" igde u svetu skupljaju potpise da bi mogle da ucestvuju u izborima, a u inostranstvu zivim vec 15 godina. To jedino vidim u Srbiji. Ako je cilj manjinama da se zatvaraju u geto (skupinu ljudi iste nacionalnosti, obicaja, razmisljanja) onda im potpisi za to ne trebaju. Politicko delovanje manjina, na nacin na koji se to radi u Srbiji, je jedinstven u svetu. Na taj nacin, samo mogu da se stvaraju problemi (onaj ko hoce da ih stvori), a mnogi su za tako nesto i zainteresovani. Ja bih voleo da znam da li igde u svetu postoji politicka stranka koja okuplja "manjine" i gde. U Australiji gde zivim, ima oko 35.000 Srba, ali mi nemamo stranku (kao ni ostale manjine koje zive ovde). Ukoliko neko zeli da se politicki angazuje, to je moguce clanstvom u postojecim strankama. Ako su manjine vodjene principima zajednickog suzivota i razvojem demokratizacije drustva, onda mi nije jasno cemu getoizacija, jer ona sama po sebi nema demokratskih atributa.

Nismo losi

pre 16 godina

A kako bi bilo da se ugledamo na Sloveniju koja treci narod po brojnosti u svojoj drzavi ni ne priznaje za nacionalnu manjinu. EU standardi, nema sta.

Manjina

pre 16 godina

Bruka i sramota! Dosta mi je vec ovih radikala i njihove antimanjiske politike. Samo da podsetim da u srbiji ne zive samo Srbi nego i ljudi druge nacionalnosti i to bi trebalo da se postuje

(Vlast)a

pre 16 godina

Boze,ko je mogao da misli da cemo nakon slobizma i kratkog puta u demokratiju zapasti u najgori fasizam.Sto neko rece:gde da potpisem,umrecu od sramote sto neki skotovi ovako uzasne stvari rade i u moje ime.Gde su tu demokraske snage,kako ih nije stid,kako smeju da pricaju o humanizmu,EU-integracijama kad su za njih to samo floskule a ne stvarnost.

Dejan

pre 16 godina

Istina da Srbi u HR imaju 3 mjesta, ali to su sigurna mjesta. Mogu imati i vise, ako se izbore na izborima. Meni je pak najinteresantnije u Srbiji sto do te odluke dolazi nesto prije ovih izbora. Sto odluku nisu donjeli nakon izbora ili recimo lani ?!?!

PVO13

pre 16 godina

A da li su poslanici LDP-a, G17- ili DS-a, predlozili tokom svog mandata promenu izbornog zakona? Da li su poradili na pravima manjina?
Tako to rade proevropske snage. Jaki na recima, slabi na delu.

Lana

pre 16 godina

Ako nam je zakon necivilizacijski kao sto jeste kriva je i Vlada, kriv je i parlament. Ali ne pada sneg da zaveje breg - iz ovog se najjasnije vidi koliko je "patriotama" stalo do srpskog nacionalnog interesa. Umesto da se povode iskljucivo za svojom politikantskom matematikom u sluzbi osvajanja skupstinskih sedista, mogli bi da se zamisle nad tim kako matica zemlja, civilizacijskim primerom, moze da doprinese statusu srpske manjine u zemljama okruzenja, ukljucujuci (surova istina) i Kosovo. Ali to njih ne interesuje. Zato sto u tim zemljama ni Velja ni Toma ni Voja ne racunaju na ucesce u vlasti. Samo vlast Srbina inspirise. Nema tu ni nacionalnog interesa ni istinske politike samo politikanstva u sluzbi sitnih stranackih interesa. Ako oni dodju na vlast davace i koncesije za izgradnju koncentracionih logora u koje ce smestati sve nas koji drugacije mislimo. I ugradice se u vrednost ugovora, dakako.

gavran

pre 16 godina

Radikali su poslati da uniste Srbiju i to je sada svima jasno sem njihovim "glasacima". Jel im (nam) je jasno da na izborima u Hrvatskoj ima 10 kandidata sa prezimenom Seselj koji su se kandidovali za HDZ? Jel ce i njih da nateraju da skupe 10,000 potpisa? Koga bre VI zavitlavate, patriotizam, jaooo majko mila ´ocemo li se ikad opametiti?????

bezimena beogradjanka

pre 16 godina

Kakve manjine, kakvi bakrači!? Po V. Šešelju čija se "dela" u SRS poštuju k´o sveto pismo, sve su to Srbi, pokatoličeni, islamizirani i sl. Vratiće njih radikali na "pravo" poreklo, samo ako se dočepaju vlasti i tako će trajno biti rešen manjinski problem.

p.s.podržavam predlog o zakazivanju sakupljanja potpisa u Beogradu

аналитичар аматер

pre 16 godina

Молим све огорчене да боље прочитају коментар председника Ромске партије, господина Шаина. Он јасно каже да је кривица за овакву одлуку Уставног Суда на досадашњем сазиву скупштине која није променила закон. Иначе, овакав развој догађаја на неки начин иде на руку бројнијим националним мањинама којима је у овој ситуацији лакше да мобилишу своје бирачко тело. Непремостив проблем се јавља малобројнијим и политички неактивнијим мањинама као што су Роми (постоје две ромске странке) и Власи (мањина у настајању, да тако кажем). Што се Албанаца тиче, амерички амбасадор је јуче изјавио да очекује да они учествују на изборима, тако да је двоумљење господина Халимија козметичке природе.

Vojvodina

pre 16 godina

Mislim da vam je sad jasno da manjine sluze radikalima da bi vodili besmislene ratove za njih,jer retko koga je zaobisao poziv za ucesce u ratu(Dobrovoljni)a ni ostali se nisu utrgli od ljubavi prema manjinama.Svi nas se sete pred izbore,dodu u nasa mala mesta,sa silnim obezbedenjem,par rukovanja i tapsanja po ledima,dok mi blejimo ko ovce,ponosni sto su se setili da i mi postojimo.I onda smo slobodni do sledecih izbora,tuzno i zalosno.Ali sta mozemo ocekivati vise kad smo mi i u Ustavu samo "OSTALI",kako su nas definisali,tako se i ponasaju prema nama.

Milan

pre 16 godina

To znaci da kod nas cak ni ustavni sud nije bez jakog uticaja partija. Svugde u demokratskom svetu ne moraju da imaju opsti censzus da bi imali snasu da udju parlament ali dobro kao biraci ostaju i nadam se da bas iz tog razloga i zbog takve stranacke odluke ustavnog suda treba sto masovnije da izadju na izbore. A taman smo pomislili svo organi ustavnopravne drzave su u funkciji kad ono bolje da nisu.

Dragan

pre 16 godina

Slazem se da je vremenski okvir za pokretanje jedne ovakve akcije iako u skladu sa Zakonom problematican.
Definitivno nakon izbora mora da dodje do izmene izbornog zakona te da se ta cifra spusti na 5.000 potpisa.
Neko je ovde pominjao da su 3 zagarantovana poslanicka mandata Srbima u Hrvatskoj cak iako ne izadju na izbore, dokaz zasto je Hrvatska " nadomak " ulaska u EU. Sama cinjenica da je 15.3 % nekada konstitutivnog naroda u Hrvatskoj spalo na 3 poslanika, vise govori o Evropi nego o Hrvatskoj, kao i onima koji se time dice...

Srbin

pre 16 godina

Manjine, vi ste, i bicete vrednost srpskog drustva. Radikali i prisipetlje vam to nikada ne samo da nece priznati,cega ste i sami svesni.Duboko sam ubedjen da smo mi sa druge strane u velikoj vecini.S toga bih zeleo, kao izraz moje podrske, da dam svoj potpis za listu manjina.

Gradjanin Pocasni

pre 16 godina

Odlicna,ma sta odlicna,fenomenalana odluka.Dosta je bilo da bilo ko moze da se kandiduje i da ga ja placam iz svog novcanika.U deset puta manjoj CG je potrebno 7000 potpisa za kandidaturu a u deset puta vecoj Srbiji je nekima i 10000 mnogo i nedemokratski.Jedva cekam i zakon po kojem ce biti potrebno 5000 potpisa za osnivanje stranke a ne 100 kao do sada.Radite nesto u zivotu a ne samo da svoju beskorisnost i nesposobnost izivljavate u politici a da vas gradjani za vas nerad placaju svojim trudom i radom.Hvala ti Boze sto postojis!!!

BIG EKSER

pre 16 godina

ako neko od politicara tezi da ukine manjine u srbiji cime ce se otvoriti put ka secesiji od srbije onih terena gde zive manjine - pa nijedna nacionalna manjina nece pristati na ukid istih.

D.POPOVIC

pre 16 godina

Ako nemaju najmanje 10.000 simpatizera, kako te izborne liste uopste ocekuju da dobiju najmanje jedan mandat na izborima? Ako ne mogu samostalno da prikupe potpise, neka se ugledaju recimo na LSV ili SPO koji su legitimni izlaz nasli u koalicionom sporazumu sa DS. Neko mora da shvati da izbori ne mogu da sluze za sticanje profita iz drzavnog budzeta vec za anketiranje i sprovodjenje volje naroda.

manjina VŠ

pre 16 godina

Pripadnik sam rumunske manjine odvajkada zivim u Vojvodjanskom gradu hvala bogu sa svima u dobrim odnosima a delimo se jedino na dobre i loše ljude do sad nas niko nije zavadio nadam se da će i dalje tako biti ako smo pred bogom svi isti nadam sa da ćemo biti i ovde u našoj drzavi Srbiji.

matori

pre 16 godina

Taj Ustavni Sud - čudo jedno!
Nije ga dugo vremena uopšte ni bilo. Onda se na jedvite jade nekako sklepetao (sve natenane i po rodbinskoj, komšijskoj i partijskoj pripadnosti - koga briga za iskustvo, stručnost, kvalitet)...
I gle čuda novoga, nije se taj sud opredelio da počne svoj rad po nekom redosledu pitanja koja su mu nagomilana, neee, nego odmah "ubode" najznačajniji predlog od pre dva dana, što ga sroči SRS kao oličenje poštenjačina koji bi da sve bude po zakonu i ustavu, ali ako može: smesta!

Dobro, sud je sud i nema drugog načina nego da sudi po zakonu i ustavu (ili obratno, svejedno).
Ali baš me interesuje kada će taj isti sud, u skladu sa istim ustavom i zakonom, konačno da se izjasni povodom čitave hrpe predloga kojima se osporava ustavnost i zakonitost onoga što se naziva "pretplatom" na usluge tzv. "medijskog javnog servisa Srbije", poznatije kao TV Bastilje ili PTC (po jedinom službenom pismu u Srbiji)? Naime, taj namet (zbog svoje prirode i načina uvođenja) u bilo kojem delu sveta bi se nazivao nekakvim porezom, a ne pretplatom. To je tako zato jer pojam "pretplata" u sebi podrazumeva slobodnu volju i izbor po želji pretplatnika, a ne prinudu koju mora da izvršava svako ko ima strujomer (...u XXI veku...).

Svoj potpis sam već dao (za manjinsku listu), da mogu - dao bih ga ponovo.
A svi oni koji su predložili i podržali da sud donese jednu od najsramnijih odluka neka se pogledaju u vlastite oči i neka ih bude stid pred samim sobom i pred svetom.

bok

pre 16 godina

Sad kad im odgovara oni su manjine,a kad im odgovara oni su ravnopravni gradjani.Daj nek se odluče šta su manjine il ravnopravni gradjani.

valim

pre 16 godina

Samo tako napred radikalci pokazite svoje pravo lice.Albanac sam iz juga pa ipak cu glasati ako cinite sve da se to ne dogadi.Ako vec ne mogu da glasam za albansku stranku glasacu za LDP.Po i pozivam sve svoje sunarodnike da tako cine pa da ova zemlja napokon bude demokratska.A ko zna mozda ce i srbski narod bude nam zahvalan.

Djordje

pre 16 godina

Hvala bogu da Srbija ima manjine. Da ih nema Nikolic bi vec odavno bio na vlasti, jer je vecina Srba glasala za njega vec nekoliko izbora unazad. Albanci, Bosnjaci, Madjari, Romi, Rumuni, Slovaci -- hvala vam, jer vi ovu drzavu cuvate bolje od nas.

fadil_h

pre 16 godina

Juce skupstina Kosova usvojila najnoviji ustav Kosova prema kome manjine imaju REZERVISANA mesta dakle ne moraju cak da izlaze na izbore a imaju 20 skupstinska mesta od ukupnih 120. I jos neko postavlja pitanje da li ima demokratije na Kosovo ili da li se postuju manjine tamo.

vojvodjanin

pre 16 godina

to je vladavina srs-a. sada znate za koga ne treba glasati. a sto se tice broja potpisa nije uopste problem jer je cela VOJVODINA manjina u necijim ocima. Ima nas vise nego 10000

shoomadinac

pre 16 godina

Hocu ja kao Srbin da dam potpis za manjine.
Ovakva odluka Kostunice i Seseljevih radikala je sramna, i stvarno ne zelim da zivim u ovakvoj zemlji!
Boga molim da su im ovo poslednji trzaji i da od 11.05. Srbija postaje normalna zemlja - a da Kostunica i Seseljevi radikali odlaze u istoriju.
U suprotnom, selim se u Crnu Goru, Bosnu - ma gdegod uspem da dobijem papire - jer pri samoj pomisli da Kostunica, Samardzic, Seselj, Nikolic, Vucic i Dacic postanu celni ljudi u zemlji - za mene tu nema mesta. Ne zelim da prozivljavam dvaput 90-e.

zoran

pre 16 godina

Uopste mi nije poznato da tzv. "manjine" igde u svetu skupljaju potpise da bi mogle da ucestvuju u izborima, a u inostranstvu zivim vec 15 godina. To jedino vidim u Srbiji. Ako je cilj manjinama da se zatvaraju u geto (skupinu ljudi iste nacionalnosti, obicaja, razmisljanja) onda im potpisi za to ne trebaju. Politicko delovanje manjina, na nacin na koji se to radi u Srbiji, je jedinstven u svetu. Na taj nacin, samo mogu da se stvaraju problemi (onaj ko hoce da ih stvori), a mnogi su za tako nesto i zainteresovani. Ja bih voleo da znam da li igde u svetu postoji politicka stranka koja okuplja "manjine" i gde. U Australiji gde zivim, ima oko 35.000 Srba, ali mi nemamo stranku (kao ni ostale manjine koje zive ovde). Ukoliko neko zeli da se politicki angazuje, to je moguce clanstvom u postojecim strankama. Ako su manjine vodjene principima zajednickog suzivota i razvojem demokratizacije drustva, onda mi nije jasno cemu getoizacija, jer ona sama po sebi nema demokratskih atributa.

аналитичар аматер

pre 16 godina

Молим све огорчене да боље прочитају коментар председника Ромске партије, господина Шаина. Он јасно каже да је кривица за овакву одлуку Уставног Суда на досадашњем сазиву скупштине која није променила закон. Иначе, овакав развој догађаја на неки начин иде на руку бројнијим националним мањинама којима је у овој ситуацији лакше да мобилишу своје бирачко тело. Непремостив проблем се јавља малобројнијим и политички неактивнијим мањинама као што су Роми (постоје две ромске странке) и Власи (мањина у настајању, да тако кажем). Што се Албанаца тиче, амерички амбасадор је јуче изјавио да очекује да они учествују на изборима, тако да је двоумљење господина Халимија козметичке природе.

Nismo losi

pre 16 godina

A kako bi bilo da se ugledamo na Sloveniju koja treci narod po brojnosti u svojoj drzavi ni ne priznaje za nacionalnu manjinu. EU standardi, nema sta.

Vladan

pre 16 godina

Narode moj , sramotne li odluke.Srbin sam ali mene moja zemlja izdaje na svakom koraku.Tomislavu Nikoliću,Vojislavu Koštunici,Iliću,Dačiću očigledno smeta što manjine i postoje.Neka USTAVNI SUD donese odluku da manjine ne glasaju na ovim izborima ,POŠTENIJE JE.Obrazloženje mogu lako smisliti.Naši sugrađani nas mrze jer smo divni SRBI,PATRIOTE,PUNI RAZUMEVANJA I NADASVE LJUBAVI PREMA BLIŽNJIMA.LAKU NOĆ!!!!!!!!!

direktor

pre 16 godina

Mislim da je ovo jedan od poslednjih trzaja radikala. Pokusavaju da sprece manjine da udju u parlament i u tome vide poslednju sansu jer kako god da se sabiraju sa narodnjacima nemaju vecinu.
Ovo su samo ocajnicki potezi i mislim da se vec jasno vidi nova Vlada koju predvodi DS. Nazalost, to ne vazi za mnoge gradove po Srbiji i tu ce narodnjaci i radikali da senluce sa ovakvim idejama jos po neku godinu.

Mr. Spock

pre 16 godina

I ja dajem svoj potpis. Organizujte u Novom Sadu akciju i bicete iznenadjeni koliko "manjina" ima! Radikali pevaju labudovu pesmu...

Darko

pre 16 godina

Srbi u Hrvatskoj imaju tri garantirana mjesta u Saboru.Ne treba skupljati nikakve potpise.Ostale manjine imaju garantirano jedno zastupnicko mjesto.Isto bez potpisa.Sad se neko cudi zbog cega je Hrvatska na korak do ulaska u EU.

milos

pre 16 godina

Zelim ne samo da dam potpis za listu manjina nego cu i da glasam za njih...cist sam srbin ali mi je zaista dosta "patriotskih" svinjarija i "patriota"...

Gradjanin Pocasni

pre 16 godina

Odlicna,ma sta odlicna,fenomenalana odluka.Dosta je bilo da bilo ko moze da se kandiduje i da ga ja placam iz svog novcanika.U deset puta manjoj CG je potrebno 7000 potpisa za kandidaturu a u deset puta vecoj Srbiji je nekima i 10000 mnogo i nedemokratski.Jedva cekam i zakon po kojem ce biti potrebno 5000 potpisa za osnivanje stranke a ne 100 kao do sada.Radite nesto u zivotu a ne samo da svoju beskorisnost i nesposobnost izivljavate u politici a da vas gradjani za vas nerad placaju svojim trudom i radom.Hvala ti Boze sto postojis!!!

Mica

pre 16 godina

Na prosliom izborima ZAKON se NIJE postovao i to nikom nije smetalo. Na ovim izborima ZAKON ce se postovati jer SRS toko odgovara! Srbija je pravna drzava!!!! Mi definitivno NISMO drzavotvorni narod. Propast celoupnog Srpstva proistice iz karaktera svakog od NAS.

Peter Tosh

pre 16 godina

Добро, све и да је одлука у складу са уставом, зар није могло раније да се каже, остало је свега 16 дана до предаје листа. По мени, ово је срамотна одлука. Ако овако враћамо Ромима, који су једини, били уз нас на свим нашим страдањима, што би очекивали да неко према нама има више обзира. У ИНАТ требамо да подржимо ову и све остале мањине јер су оне на понос Србије, шароликост и мултиетничност коју ми имамо ни много развијеније земље немају. А баш им лепо показујемо колико нам је стало. . .

D.POPOVIC

pre 16 godina

Ako nemaju najmanje 10.000 simpatizera, kako te izborne liste uopste ocekuju da dobiju najmanje jedan mandat na izborima? Ako ne mogu samostalno da prikupe potpise, neka se ugledaju recimo na LSV ili SPO koji su legitimni izlaz nasli u koalicionom sporazumu sa DS. Neko mora da shvati da izbori ne mogu da sluze za sticanje profita iz drzavnog budzeta vec za anketiranje i sprovodjenje volje naroda.

oldtimer

pre 16 godina

Rodjen sam i zivim eto već 50 godina u mom lepom Novom Sadu i Vossi. Vaspitam svoju decu onako kako su mene moji roditelji vaspitavali, znaci u duhu apsolutne tolerancije prema svima. I bas kada pomislim da je likovima iz SRS-a ponestalo "bisera", oni nadmase sami sebe po ko zna koji put. Kada se samo setim Voje i Tome kako su se ponosno busali da u svojim redovima imaju i pripadnike manjina...
Ako neko organizuje potpisivanje u NS-u, potpisi mene, moje porodice i mojih prijatelja stoje na raspolaganju.
SIRI DALJE!!!

bok

pre 16 godina

Sad kad im odgovara oni su manjine,a kad im odgovara oni su ravnopravni gradjani.Daj nek se odluče šta su manjine il ravnopravni gradjani.

Davitelj

pre 16 godina

Zakon se mora postovati dosledno.Srbija ovim i ovakvim zakonom nedvosmisleno pokazuje kakav je njen odnos i briga kada su u pitanju nacionalne manjine-gradjani Srbije i kako bi otprilike izgledao zivot drugih nacionalnih manjina nad kojima Srbija zeli da ima vlast.

Gradjanin Srbije

pre 16 godina

Hajde da organizujemo potpisivanje za manjinske liste po celoj Srbiji. Zasto bi drzava meni brranila kao Srbinu da se potpisem na manjinsku listu?

Srpkinja sa rodoslovom

pre 16 godina

Molim B92 da - ako ikako bude prilike - objavi gde se moze potpisati za bilo koju nacionalnu manjinu. Iz moje porodice nas ima bar desetak spremnih...

Ivan M

pre 16 godina

Iako nisam manjina, drage volje bih dao svoj potpis za njihove liste. Medjutim, fasisti nisu glupi: znaju oni odlicno da ako uspeju da sprece manjinske stranke da ucestvuju na izborima, samim time smanjuju sanse "pro-EU" bloka da napravi vladu. Dakle rasizam i politicko kalkulanstvo idu zajedno ruku u ruku.

gradjanin

pre 16 godina

Tako to rade radikali, podlo i ispod zita; gde ce stranke nacionalnih manjina organizovati prikupljanje potpisa? Hocu da potpisem!

zotya11

pre 16 godina

Moram da kazem (kao pripadnik nacionalne manjine) da sam veoma ponosan na citaoce internet stranice B92!! Svaka Vam cast i molim Vas sirite "civilizovano razmisljanje"!!

Mashinovodja

pre 16 godina

Nisam nikad u životu ništa potpisao ni za jednu političku stranku, ali sad ću vrlo rado potpisati za neku manjinsku stranku, neka samo neko organizuje potpisivanje u Beogradu. Uopšte me ne zanima kakav im je program, hoću samo da udarim kontru *&%$#"@% fašistima i pokušam da sprečim najnoviju (nažalost, ne mogu reći i poslednju) radikalsko-DSS-ovsku svinjariju! Jer za ovo nema drugih reči nego "fašistička svinjarija"!
Posle se čude što niko neće da bude manjina u Srbiji i svi pokušavaju da se otcepe. Ali ne znam kako bih mogao da se ja otcepim od retarda i fašista koji ih predvode?
Jedino mi je žao što ne mogu da dam više od jednog potpisa, inače bih odmah potpisao za sve žive manjine u Srbiji!

sasans

pre 16 godina

videli radikali da u srbiji ne zive samo srbi, pa krenuli u akciju, sledece , kad dodju na vlast bice, da ih ubede da se lepo isele, kao u hrtkovcima, a posle ako bas nece , to smo vec gledali, da ne objasnjavam

Dragan

pre 16 godina

Slazem se da je vremenski okvir za pokretanje jedne ovakve akcije iako u skladu sa Zakonom problematican.
Definitivno nakon izbora mora da dodje do izmene izbornog zakona te da se ta cifra spusti na 5.000 potpisa.
Neko je ovde pominjao da su 3 zagarantovana poslanicka mandata Srbima u Hrvatskoj cak iako ne izadju na izbore, dokaz zasto je Hrvatska " nadomak " ulaska u EU. Sama cinjenica da je 15.3 % nekada konstitutivnog naroda u Hrvatskoj spalo na 3 poslanika, vise govori o Evropi nego o Hrvatskoj, kao i onima koji se time dice...

nico

pre 16 godina

Nista to nije cudno, jer su poslanici cesto ljudi koji ne zasluzuju ni da prodju pored skupstine, a kamoli da sede u istoj. Mnogi zakoni su mimoisli skupstinu, jer ne postoje inicijative i mi tapkamo u mestu vise od 20 godina, jer nikome ne odgovara da bilo sta menja, isti ljudi su gore i njima odgovara da se bavi politikom i samim sobom. Porazavajuce je koliko nam je jadan ceo sistem i gde nas vodi. Sto se tice SRS, samo bih voleo da se ljudi sete do 2000. kakve su dekane na fakultetima postavljali i kakav im je kadar, bez obzira na skolsku spremu, jer nije svaki visokoobrazovani covek intelektualac.

dusan novitovic

pre 16 godina

molim da sve stranke manjina organizuju prikupljanje potpisa u vecim gradovima. ja zivim u beogradu i sigurno cu doci da potpisem, a probacu da motivisem i ljude oko mene.
BICE I VISE OD 10,000 za svaku.
pravi srbin.

Milan

pre 16 godina

To znaci da kod nas cak ni ustavni sud nije bez jakog uticaja partija. Svugde u demokratskom svetu ne moraju da imaju opsti censzus da bi imali snasu da udju parlament ali dobro kao biraci ostaju i nadam se da bas iz tog razloga i zbog takve stranacke odluke ustavnog suda treba sto masovnije da izadju na izbore. A taman smo pomislili svo organi ustavnopravne drzave su u funkciji kad ono bolje da nisu.

Dejan

pre 16 godina

Istina da Srbi u HR imaju 3 mjesta, ali to su sigurna mjesta. Mogu imati i vise, ako se izbore na izborima. Meni je pak najinteresantnije u Srbiji sto do te odluke dolazi nesto prije ovih izbora. Sto odluku nisu donjeli nakon izbora ili recimo lani ?!?!

Manjina

pre 16 godina

Bruka i sramota! Dosta mi je vec ovih radikala i njihove antimanjiske politike. Samo da podsetim da u srbiji ne zive samo Srbi nego i ljudi druge nacionalnosti i to bi trebalo da se postuje

Solidarnost

pre 16 godina

Predlazem da se ugledne licnosti pridruze javnom pozivu da mi kao većina pomognemo manjinskim listama svojim potpisom da bi se izašlo iz glupave situacije koja je nastala zbog lenjosti dosadašnjih vlasti i pokvarenosti radikala.

(Vlast)a

pre 16 godina

Boze,ko je mogao da misli da cemo nakon slobizma i kratkog puta u demokratiju zapasti u najgori fasizam.Sto neko rece:gde da potpisem,umrecu od sramote sto neki skotovi ovako uzasne stvari rade i u moje ime.Gde su tu demokraske snage,kako ih nije stid,kako smeju da pricaju o humanizmu,EU-integracijama kad su za njih to samo floskule a ne stvarnost.

Sloobodan

pre 16 godina

Svi iz Vojvodine i Sandjaka BRZO sakupite ove potpise i organizujte se protiv ovih ..., Bogu hvala da ima i vas i da mozete da glasate! Ova odluka Ustavnog suda je SRAMOTA. Mi ne zelimo vise sramota Srbije.
Novosadjanin

PVO13

pre 16 godina

A da li su poslanici LDP-a, G17- ili DS-a, predlozili tokom svog mandata promenu izbornog zakona? Da li su poradili na pravima manjina?
Tako to rade proevropske snage. Jaki na recima, slabi na delu.

hataqi

pre 16 godina

To je znak za DS da u koordinaciji sa manjinskim strankama, koje mogu imati poteskoca sa sakupljanjem ovih potpisa, da organizira sakupljanje istih u vecim gradovima. Ako DS, zbog nekih pseudopatriotskih skrupula, ne uradi to, onda LDP ne bi trebala da propusti priliku da jos jednom dokaze da je jedina istinski gradjanska stranka na srbijanskoj politickoj sceni.

angelique

pre 16 godina

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere.Takav poremećeni narod ne može da razlikuje ne samo dobro od zla,nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete." Ivo Andrić

Aleksandar

pre 16 godina

A ne, mi definitivno JESMO drzavotvorni narod. Pogledajte koliko smo samo drzava stvorili u proteklih 20 godina, izmedju ostalog i metodama koje se pominju u ovoj vesti... Izgleda da ne zelimo da zaustavimo svoju drzavotvorni imidz...

predlog

pre 16 godina

hajde da "srpske" stranke koje misle da je bitno da se nacionalne manjine nadju u parlamentu organizovano pomognu skupljanje potpisa! verujem da LDP, DS i g17 to nije problem, a manjinama ce puno znaciti.

Lana

pre 16 godina

Ako nam je zakon necivilizacijski kao sto jeste kriva je i Vlada, kriv je i parlament. Ali ne pada sneg da zaveje breg - iz ovog se najjasnije vidi koliko je "patriotama" stalo do srpskog nacionalnog interesa. Umesto da se povode iskljucivo za svojom politikantskom matematikom u sluzbi osvajanja skupstinskih sedista, mogli bi da se zamisle nad tim kako matica zemlja, civilizacijskim primerom, moze da doprinese statusu srpske manjine u zemljama okruzenja, ukljucujuci (surova istina) i Kosovo. Ali to njih ne interesuje. Zato sto u tim zemljama ni Velja ni Toma ni Voja ne racunaju na ucesce u vlasti. Samo vlast Srbina inspirise. Nema tu ni nacionalnog interesa ni istinske politike samo politikanstva u sluzbi sitnih stranackih interesa. Ako oni dodju na vlast davace i koncesije za izgradnju koncentracionih logora u koje ce smestati sve nas koji drugacije mislimo. I ugradice se u vrednost ugovora, dakako.

Petar

pre 16 godina

Ovo je samar u lice toleranciji i otvorenom, gradjanskom drustvu. Nacionalne manjine su bogatstvo Srbije, tuzno je sto im se podmece noga u necemu ovako vaznom za njihovu egzistenciju-politickom organizovanju. A to naravno radi SRS na njihov dobro poznati, podmukli i pokvareni nacin.

Vojvođanski mađar

pre 16 godina

Ej, kako bih samo voleo da živim u takvoj Srbiji, koja bi bila projektovana od čitalaca B92. Nadam se da ću jednom to još i doživeti. Ovde u Subotici sam se navikao na to, da Srbi, Hrvati, Mađari, Romi, itd nemaju nikakvih problema jedan sa drugim, nego su doživotni prijatelji, ali su mi suze došle na oči kada sam pročitao ove Vaše komentare.
Hvala Vam na podršci u ime svih manjina.

Shenur

pre 16 godina

Ja sam albanac.Clan sam stranke Riza Halimija.Na proslim parlamentarnim izborima smo jedva skupljali 3000 potpisa jer u ostale albanske stranke pozivali na bojkot.Jedino stranka Halimija je pozvala na izbore i da se albanci integrisu u sistem R.Srbije. Medjutim sada se vidi da je sve to dzaba jer sama Srbija nije zainteresovana da se albanci integrisu. Sada sam siguran da ce da navale na nas svi oni koji su nas tretirali kao izdajnici sto smo bili za ucesce na parlamentarnim izborima.

gavran

pre 16 godina

Radikali su poslati da uniste Srbiju i to je sada svima jasno sem njihovim "glasacima". Jel im (nam) je jasno da na izborima u Hrvatskoj ima 10 kandidata sa prezimenom Seselj koji su se kandidovali za HDZ? Jel ce i njih da nateraju da skupe 10,000 potpisa? Koga bre VI zavitlavate, patriotizam, jaooo majko mila ´ocemo li se ikad opametiti?????

BIG EKSER

pre 16 godina

ako neko od politicara tezi da ukine manjine u srbiji cime ce se otvoriti put ka secesiji od srbije onih terena gde zive manjine - pa nijedna nacionalna manjina nece pristati na ukid istih.

NS

pre 16 godina

Liga Socijaldemokrata Vojvodine Nenada Canka je danas u Novom Sadu ponudila pomoc strankama nacionalnih manjina u prikupljanju dovoljnog broja potpisa za izbore i pozvala je i ostale demokratski orijentisane stranke da se prikljuce ovoj akciji!

Vojvodina

pre 16 godina

Mislim da vam je sad jasno da manjine sluze radikalima da bi vodili besmislene ratove za njih,jer retko koga je zaobisao poziv za ucesce u ratu(Dobrovoljni)a ni ostali se nisu utrgli od ljubavi prema manjinama.Svi nas se sete pred izbore,dodu u nasa mala mesta,sa silnim obezbedenjem,par rukovanja i tapsanja po ledima,dok mi blejimo ko ovce,ponosni sto su se setili da i mi postojimo.I onda smo slobodni do sledecih izbora,tuzno i zalosno.Ali sta mozemo ocekivati vise kad smo mi i u Ustavu samo "OSTALI",kako su nas definisali,tako se i ponasaju prema nama.

bezimena beogradjanka

pre 16 godina

Kakve manjine, kakvi bakrači!? Po V. Šešelju čija se "dela" u SRS poštuju k´o sveto pismo, sve su to Srbi, pokatoličeni, islamizirani i sl. Vratiće njih radikali na "pravo" poreklo, samo ako se dočepaju vlasti i tako će trajno biti rešen manjinski problem.

p.s.podržavam predlog o zakazivanju sakupljanja potpisa u Beogradu

Vojvodjanin

pre 16 godina

Duboko sam dirnut vecinom komentara citoca B92 - suze mi na oci dosle, kako kaze jedan moj Madjar - i uverio sam se da vizija Zorana Djindjica nije mrtva! Bice jos Srbije u kojem ce se Srbin, Madjar, Hrvat, Albanac, Rom i ostale manjite grliti i radovati! Glasajmo za tu buducu Srbiju ne bi li priustili sebi ono sto su nam metkom oduzeli zlotvori 12 marta 2003!

Srbin

pre 16 godina

Manjine, vi ste, i bicete vrednost srpskog drustva. Radikali i prisipetlje vam to nikada ne samo da nece priznati,cega ste i sami svesni.Duboko sam ubedjen da smo mi sa druge strane u velikoj vecini.S toga bih zeleo, kao izraz moje podrske, da dam svoj potpis za listu manjina.

manjina VŠ

pre 16 godina

Pripadnik sam rumunske manjine odvajkada zivim u Vojvodjanskom gradu hvala bogu sa svima u dobrim odnosima a delimo se jedino na dobre i loše ljude do sad nas niko nije zavadio nadam se da će i dalje tako biti ako smo pred bogom svi isti nadam sa da ćemo biti i ovde u našoj drzavi Srbiji.

matori

pre 16 godina

Taj Ustavni Sud - čudo jedno!
Nije ga dugo vremena uopšte ni bilo. Onda se na jedvite jade nekako sklepetao (sve natenane i po rodbinskoj, komšijskoj i partijskoj pripadnosti - koga briga za iskustvo, stručnost, kvalitet)...
I gle čuda novoga, nije se taj sud opredelio da počne svoj rad po nekom redosledu pitanja koja su mu nagomilana, neee, nego odmah "ubode" najznačajniji predlog od pre dva dana, što ga sroči SRS kao oličenje poštenjačina koji bi da sve bude po zakonu i ustavu, ali ako može: smesta!

Dobro, sud je sud i nema drugog načina nego da sudi po zakonu i ustavu (ili obratno, svejedno).
Ali baš me interesuje kada će taj isti sud, u skladu sa istim ustavom i zakonom, konačno da se izjasni povodom čitave hrpe predloga kojima se osporava ustavnost i zakonitost onoga što se naziva "pretplatom" na usluge tzv. "medijskog javnog servisa Srbije", poznatije kao TV Bastilje ili PTC (po jedinom službenom pismu u Srbiji)? Naime, taj namet (zbog svoje prirode i načina uvođenja) u bilo kojem delu sveta bi se nazivao nekakvim porezom, a ne pretplatom. To je tako zato jer pojam "pretplata" u sebi podrazumeva slobodnu volju i izbor po želji pretplatnika, a ne prinudu koju mora da izvršava svako ko ima strujomer (...u XXI veku...).

Svoj potpis sam već dao (za manjinsku listu), da mogu - dao bih ga ponovo.
A svi oni koji su predložili i podržali da sud donese jednu od najsramnijih odluka neka se pogledaju u vlastite oči i neka ih bude stid pred samim sobom i pred svetom.

valim

pre 16 godina

Samo tako napred radikalci pokazite svoje pravo lice.Albanac sam iz juga pa ipak cu glasati ako cinite sve da se to ne dogadi.Ako vec ne mogu da glasam za albansku stranku glasacu za LDP.Po i pozivam sve svoje sunarodnike da tako cine pa da ova zemlja napokon bude demokratska.A ko zna mozda ce i srbski narod bude nam zahvalan.

Djordje

pre 16 godina

Hvala bogu da Srbija ima manjine. Da ih nema Nikolic bi vec odavno bio na vlasti, jer je vecina Srba glasala za njega vec nekoliko izbora unazad. Albanci, Bosnjaci, Madjari, Romi, Rumuni, Slovaci -- hvala vam, jer vi ovu drzavu cuvate bolje od nas.