Nedelja, 24.02.2008.

15:13

Manter zahteva bezbednost

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter zatražio od vlasti da se spreči svaki pokušaj nasilja usmeren protiv diplomatskih misija.

Izvor: Beta

Manter zahteva bezbednost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

NIKE

pre 16 godina

Vidim da radikali za smrt mladica zele da optuze ambasadu SAD. Kako su se izvestili u lazima svih ovih godina sigurno ce to uspeti da poture uspesno jednom delu srpske javnosti u cilju dodatnog dizanja temperature. A cinjenica je da su huligani organizovano upali u ambasadu i zapalili li je. Sa druge strane, porodica koja zivi u zgradi do Hrvatske ambasade se jedva spasila sa decom jer su ti isti huligani greskom zapalili njihov stan. Cak im nisu dozvoljavali da izadju iz zgrade. Sta bi bilo da su i oni izgoreli? Da li bi Hrvati bili krivi sto su izabrali da im ambasada bude u Kneza Milosa? Dosta vise tog licemerja i lazne briznosti radikala koji se sada pozivaju na zakone i porede 5. oktobar sa ovim zlocinom koji su organizovali sa Kostunicom. Svi se secamo Hrtkovaca, kora od banane, zardjalih kasika i mahanja pistoljem ispred parlamenta a sada ovog organizovanog terora neduznih gradjana i stranih diplomatskih predstavnistava.

djuka

pre 16 godina

Ma ne verovatno,doveli smo sebe u siuaciju da nam kažu ko maloj deci,da nam se vise ne ponovi!pa moramo da ukapiramo da smo dovoljno mali da ne možemo da ispravljamo svetsku nepravdu...Pocinjemo sve vise dalicimo na one scene iz filmova kada strane diplomate napustaju zamlju zbog gomile ludaka koja preti da ih lincuje,SRAMOTA!

Slaven

pre 16 godina

Koliko se ja sjecam, a dobro se sjecam, bivsa SFRJ se spremala za otvaranje i liberalizaciju ekonomske politike, ali su se pojavili Ameri i njihovi €uro partneri, podrzavajuci nacionalizme na Balkanu kao "model liberalizacije" ekonomije i drustva i najavljujuci borbu "protiv komunistickog neprijatelja". Naravno sada se prave ludi i cinicno pitaju "sta se to desava". a prijetnje su "nerazdvojivi dio diplomatskog i demokratskog rijecnika ove sile"...

Zoran

pre 16 godina

Cela priča sa ambasadama i diplomatskom predstavništvima je "kolateralna šteta" protesta u Srbiji. U kolateralnoj šteti koju su Ameri nama napravili poginulo je 1000 ljudi, a samo u njihovom rušenju Kinske ambasade poginulo je četvoro ljudi. Ne sećam se da su oni nešto preduzeli kada je sredinom 90-tih bačena bomba na našu ambasadu u Americi, niti smo čuli ikakvo izvinjenje sa one strane Atlantika.

Mira

pre 16 godina

A kad je bio bombardovanje, bacili su bombu na kinesku ambasadu i ubili cetvoro ljudi. I to nije bilo doslo od sacice nekontrolisanih buntovnika, nego direktno naredjenje od NATO-a... A sta reci o ostalim stvarima...

zika

pre 16 godina

Vasa Ekselencijo,
Trebalo mi je dosta snage da odlucim da napisem ovaj komentar-odgovor na vest o vasem intevju koji ste dali novinaru AP-a. Razlog za oklevanje je postovanje perioda zalosti u kojoj se nalazi porodica mladog coveka koji je izgubio zivot u vasoj ambasadi. Sa njima iskreno saosecam, i duboko se izvinjavam i molim za oprost zbog dodatnog uznemiravanja ako budu u prilici da procitaju moje redove.

Kako sam razumeo iz prenosenja vesti o vasoj izjavi AP-u, vi ste gnevni. Moram reci da mi je istinski zao I da razumem emotivni deo vasih reci. Mnogo emotivnih reci je izgovoreno u dosta dugom periodu koje su posledica razaranja I gubitka zivota.

Molim vas, odnosno vaseg prevodioca, za korektno tumacenje mojih reci.

U vasim emocijama vidim pozitivan znak ljudskosti koja je veoma potrebna da bi ste culi I razumeli znake, reci, pa I posledice gneva koji se izrazito ovih dana valjaju preko Beograda, Srbije i Kosova. Verujem da primere gneva vidite i u sirem kontekstu prilikom suceljavanja politicara u Evropi, a pogotovu izmedju politicara US I Rusije.

Molim vas da dopustite da iznesem par dilema I pitanja vezano za vas gnev i zahteve koji proizilaze iz vaseg intervjua AP-u.

1. Pozdravljam vase podsecanje javnosti i odgovarajucih instucija Srbije da je US ambasada suverena teritorija USA. Cinjenica je da je tragicno izgubljen jedan mladi zivot u vasoj zgradi. Po US zakonima, a verovatno I po svim mogucim drugim zakonima, vi kao najvislji sluzbenik US ambasade ste odgovorni za dogadjanja u zgradi ambasade. Moje pitanje je da li ste spremni da prihvatite I ponesete vas deo odgovornosti?
2. Tvrdite da taj mladi covek nije bio u kontaktu sa obezbedjenjem ambasade I da je izgoreo zbog podmetnutog pozara. Moje pitanje je gde se nalazilo obezbedjenje ambasade? Ako je odgovor da nije bilo obezbedjenja u zgradi, onda je moje pitanje: zasto? Pretpostavljam da ste znali da je povecan rizik bezbednosti ambasade u toku demonstracija? Ako ste odlucili da zgrada bude bez obezbedjenja, zasto niste prihvatili dodatno obezbedjenja koje je nadlezna policija ponudila? Ovo pitam uz pretpostavku da je tacna informacija od strane Policije da je dodatno obezbedjenje ponudjeno ambasadadama I da je to prihvatila samo ambasada Velike Britanije.
3. AKo je obezbedjenje bilo u zgradi u nekoj zasticenoj prostoriji do koje hulgani nisu mogli da stignu, zasto obezbedjenje nije trazilo zastitu na prvi znak ugrozavanja zgrade? Pretpostavljam da su vam na raspolaganju veze za hitne kontakte sa Policijom?
4. Ako je zgrada bila potpuno prazna, da li je bilo koje sluzbeno lice ambasade pratilo direktne televizijske prenose I reagovalo na prve znake ugrozavanja ambasade, koja u tim trenutcima nije imala dovoljno spoljasnje obezbedjenje, koje niste prihvatili?

Vasa Ekselencijo, verujem da ste u vasem kratkom boravku u Beogradu, u Srbiji, dosli do zakljucaka da su Srbi prijateljski I gostoprimljiv narod. Barem sam tako razumeo vas kratak intervju koji ste dali srpskim novinama. MOje dodatno uverenje o prijateljstvu izvlacim takodje is dugogodisnjeg odnosa prijateljstva I saveznistav koje su do skoro imale sve srpske drzave ili drzave u cijem su sastavu bili Srbi I njihove vlade u periodu od proglasenja nezavisnosti USA, pa do skorasnjih dana.

Ja se u svoje ime, a verujem i u ime velike vecine Srba iskreno zalim za neprijatnosti i stetu koju ste doziveli vi, i vase osoblje ambasade i USA drzava.

Verujem da znate da je Srbija pravna drzava i da ovakav incident sa tragicnim gubljenjem jednog mladog zivota sigurno dovodi do policijske istrage i sudskog procesa. Pretpostavljam da je obavezno da se slicna istraga I sudski process sprovedu I po zakonima USA? Ocekujem d a ce te vi I ostalo osoblje ambasade potpuno saradjivati sa policijskim i sudskim organima Srbije i USA i time pomoci da se dodje do pravde koja nam je svima u ovim trenutcima jako potrebna.

Iz vasa dva pomenuta intervjua razumem da osecate usamljenost (izolovanost) I gnev. To nisu dobra osecanja, ali su ljudska i mogu imati pozitivno dejstvo. Molim vas da ih pravilno iskoristite i poradite na boljem uzajamnom postovanju i razumevanju naroda Srbije i USA. Upravo su usamljenost i gnev dva dominantna osecanja koje Srbi sa Kosova dele sa sunarodnicima i sa prijateljima u ovom teskim danima. Iz vaseg iskustva ce te razumeti da ta osecanja nije lako nositi.

Na kraju vrlo ljudska molba. Trazite da vas informisu o profilu mladog coveka koji je izgubio zivot i sudbini njegove porodice koja nosi neizmerno veliku nesrecu na svojim ledjima. Molim Boga d a im da utehu i snage da prihvate moje iskreno, a nadam se i vase saucesce kako je red po nasim Srpskim hriscanskim verovanjima.

Nadam se d a ce ove moje reci doci do vase paznje, A ako ne, onda bar do nekog novinara koji ce ih iskoristiti za neki vas sledeci intevju, izjavu ili pak konferenciju za stampu.

Sa postovanjem
Citalac kojem je stalo do zakona i da vasih reci.

Marija

pre 16 godina

A, zbog cega g-din Manter ne trazi sigurnost u odredjenim delovima svoje zemlje, na primer, crnackim kvartovima u Njujorku. Pa, Sjedninjenim Drzavama je Al Kaida napadala ambasade po celom svetu, pa nikom nista. Sada izgoreo srpski mladic, pa Manter odmah protestvuje. Stvarno bedno!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, sve izjave ambasadora Manter-a, od pocetka njegovog sluzbovanja, bile su arogantno provokativne. Americke ambasade sirom svijeta su meta stalnih napada ne samo od tkzv. terorista nego i od obicnih ljudi koji su ogorcenini americkom politikom. Prema tome srpsko reagovanje nije nikakva anomalija nego ogorcenje prema ponizavajucim i neprijateljskim djelatnostima. I na kraju niko od americkih gradjana nije stradao.
(vasilije knezevic, 24 feb.2008

Miodrag Cvetkovic

pre 16 godina

Mozda sam glup, ali 2004 super top trupe na Kosovu nisu uspeli da zastite ono malo nase bede na Kosovu. Da li onda trebamo i mi da budemo mnogo ljuti na "alijansu". To sto se dogodilo je stvarno za svaku osudu ali oni malo preteruju... U Parizu sam citao komentar zbog ambasada da smo mi Srbi zivotinje, a kad god bude jedna manifestacije, huligani rasturaju i krade naveliko a policija im ne moze nista jer su jako mobilni.

milica

pre 16 godina

Vlada zbog svega sto se dogodilo treba da podnese ostavku.
Sa druge strane kako je moguce da kada idete u tu istu ambasadu po vizu morate da prodjete kontrolu kao neki terorista, a da posle nema obezbedjenja i marinaca kada je teroristi zaista napadnu?
Da li je zaista moguce da je i americka vlada prizeljkivala destabilizaciju prilika u Beogradu?

Горан

pre 16 godina

Да ли се и један амерички држављанин извинио због бомбардовања широм Србије,да ли се неко извинио због мале девојчице која је погинула у свом купатилу ?Много се брзо све заборавља.

(Vlast)a

pre 16 godina

Razumna vlast pametne drzave bi jako vodila racuna da ne naljuti nikoga ko moze da pomogne.Nije bitno da li moze da urade to sto bi nasi vlastodrsci zeleli i zbog cega se valjaju i dernjaju kao raspustena,nevaspitana deca,ali je veoma vazno sto SAD moze svojim autoritetom kod kosovskih Albanaca pomoci Srbima.Da neko stvarno misli na te ljude,onda bi se izvrsavale sve obaveze koje MI imamo po medjunarodnom pravu,da bi isto mogli da trazimo od drugih.Ovo ni na koji nacin ne bi uticalo na dobre odnose koje vlast forsira sa Rusima,a bilo bi od neuporedivo vece koristi.
Zaista se stidim zbog svega sto bezumno cinimo.A mislila sam da su oni skaredni napisi iz 1999.na istoj ambasadi ono najgore sto Srbi mogu da pokazu!

Dejan

pre 16 godina

E Manter, ti si ljut? Ma nije valjda?
Ljut si zbog zgrade? A dal' ti je ikad palo na pamet da i mi imamo makar minimalno pravo da se ljutimo?

Zaista mi nije jasno odakle toliko licemerje u politici Vase zemlje?

Da mi nije tuzno, bilo bi mi veoma smesno....ovako...place mi se zbog nase sudbine....kad moramo da zavisimo od Vas, nasih "prijatelja"....

italy

pre 16 godina

Divljanje po ulicama Beograda i kamenovanje ambasada je za osudu i pocinioce treba pod hitno uhvatiti i kazniti. No, da sam ja ambasador USA u BG, ja bih se zapitao zasto se to dogadja. Mene je licno kamenovanje americke ambasade podsjetilo na kamenovanje i paljenje srpskih manastira od strane albanske rulje, dok su KFOR i ostali to mirno posmatrali i kada je sve izgorjelo "osudili". Ja bih da sam na mjestu gospode iz americke administracije razmisljao malo dublje.

Pera Pisar

pre 16 godina

Potpuno razumem bes ambasadora zato sto jedna zemlja clanica UN i potpisnik becke konvencije apsolutno mora da obezbedi diplomatska predstavnistva.
Kostunica koji direktno komanduje policijom je potpuno odgovoran za unistavanje ambasada i smrt demonstranta. Bes zbog gubitka Kosova nije izgovor da se bande huligana salju na diplomate. To ni jedan civilizovan narod ne radi. Mozemo ih proterati ali ne i ubijati. Sramota me je sto sam danas Srbin i sto mi DSS/SRS/SPS vodi zemlju a onaj za koga sam glasao nema petlju da izadje pred vecinsku Srbiju koja je za njega glasala i kaze sta se stvarno u Srbiji desava.

Vesna

pre 16 godina

Bojim se da gospodin Manter o nama jako malo zna i da mozda i nije bas najpogodnija osoba za taj polozaj - istina je da ogromna vecina nas iskreno zali i osudjuje vandalske ispade, narocito napade na ambasade, ali morao bi da zna i da Srbi nikada nisu dobro reagovali na pretnje. Na kraju krajeva, veoma je nesportski sutirati onoga ko je vec na zemlji... Svojom izjavom samo ce mnoge ucvrstiti u uverenju da su SAD svetski siledzija i da ih osim njih samih niko i nista ne interesuje.

Bojan

pre 16 godina

Nicim ne opravdavam ono sto se dogodilo u cetvrtak vece. To je nesto jako ruzno, a na kraju je ispalo i tragicno zbog gubitka jednog ljudskog zivota. Ali... G-din Manter je veom ljut. Pa g-dine Manter i Srbi su veoma ljuti, ali ko njih sljivi. Ameri su ljuti, a sve ostalo nije bitno. Pozdrav!

Gradjanin

pre 16 godina

Slazem se. Trebalo bi opasati americku ambasadu betonskim zidom tako da huligani vise ne mogu da pridju. I postaviti strazarnicu na svakih 20 metara za svaki slucaj jer sa kakvim divljacima imamo posla nikada se nezna!

Srboljub

pre 16 godina

Tragicno je kako kostunica i njegovi ministri nemaju elemetarnog kucnog vaspitanja. Izvinjenje je ono sto je trebalo da usledi jos juce. Meni kao pojedincu je iskreno zao zbog svega sto se dogodilo u americkoj ambasadi, i nadam se da se takve stvari vise nece dogadjati.

Srboljub

pre 16 godina

Tragicno je kako kostunica i njegovi ministri nemaju elemetarnog kucnog vaspitanja. Izvinjenje je ono sto je trebalo da usledi jos juce. Meni kao pojedincu je iskreno zao zbog svega sto se dogodilo u americkoj ambasadi, i nadam se da se takve stvari vise nece dogadjati.

Bojan

pre 16 godina

Nicim ne opravdavam ono sto se dogodilo u cetvrtak vece. To je nesto jako ruzno, a na kraju je ispalo i tragicno zbog gubitka jednog ljudskog zivota. Ali... G-din Manter je veom ljut. Pa g-dine Manter i Srbi su veoma ljuti, ali ko njih sljivi. Ameri su ljuti, a sve ostalo nije bitno. Pozdrav!

Горан

pre 16 godina

Да ли се и један амерички држављанин извинио због бомбардовања широм Србије,да ли се неко извинио због мале девојчице која је погинула у свом купатилу ?Много се брзо све заборавља.

italy

pre 16 godina

Divljanje po ulicama Beograda i kamenovanje ambasada je za osudu i pocinioce treba pod hitno uhvatiti i kazniti. No, da sam ja ambasador USA u BG, ja bih se zapitao zasto se to dogadja. Mene je licno kamenovanje americke ambasade podsjetilo na kamenovanje i paljenje srpskih manastira od strane albanske rulje, dok su KFOR i ostali to mirno posmatrali i kada je sve izgorjelo "osudili". Ja bih da sam na mjestu gospode iz americke administracije razmisljao malo dublje.

Dejan

pre 16 godina

E Manter, ti si ljut? Ma nije valjda?
Ljut si zbog zgrade? A dal' ti je ikad palo na pamet da i mi imamo makar minimalno pravo da se ljutimo?

Zaista mi nije jasno odakle toliko licemerje u politici Vase zemlje?

Da mi nije tuzno, bilo bi mi veoma smesno....ovako...place mi se zbog nase sudbine....kad moramo da zavisimo od Vas, nasih "prijatelja"....

Gradjanin

pre 16 godina

Slazem se. Trebalo bi opasati americku ambasadu betonskim zidom tako da huligani vise ne mogu da pridju. I postaviti strazarnicu na svakih 20 metara za svaki slucaj jer sa kakvim divljacima imamo posla nikada se nezna!

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, sve izjave ambasadora Manter-a, od pocetka njegovog sluzbovanja, bile su arogantno provokativne. Americke ambasade sirom svijeta su meta stalnih napada ne samo od tkzv. terorista nego i od obicnih ljudi koji su ogorcenini americkom politikom. Prema tome srpsko reagovanje nije nikakva anomalija nego ogorcenje prema ponizavajucim i neprijateljskim djelatnostima. I na kraju niko od americkih gradjana nije stradao.
(vasilije knezevic, 24 feb.2008

Vesna

pre 16 godina

Bojim se da gospodin Manter o nama jako malo zna i da mozda i nije bas najpogodnija osoba za taj polozaj - istina je da ogromna vecina nas iskreno zali i osudjuje vandalske ispade, narocito napade na ambasade, ali morao bi da zna i da Srbi nikada nisu dobro reagovali na pretnje. Na kraju krajeva, veoma je nesportski sutirati onoga ko je vec na zemlji... Svojom izjavom samo ce mnoge ucvrstiti u uverenju da su SAD svetski siledzija i da ih osim njih samih niko i nista ne interesuje.

Miodrag Cvetkovic

pre 16 godina

Mozda sam glup, ali 2004 super top trupe na Kosovu nisu uspeli da zastite ono malo nase bede na Kosovu. Da li onda trebamo i mi da budemo mnogo ljuti na "alijansu". To sto se dogodilo je stvarno za svaku osudu ali oni malo preteruju... U Parizu sam citao komentar zbog ambasada da smo mi Srbi zivotinje, a kad god bude jedna manifestacije, huligani rasturaju i krade naveliko a policija im ne moze nista jer su jako mobilni.

Pera Pisar

pre 16 godina

Potpuno razumem bes ambasadora zato sto jedna zemlja clanica UN i potpisnik becke konvencije apsolutno mora da obezbedi diplomatska predstavnistva.
Kostunica koji direktno komanduje policijom je potpuno odgovoran za unistavanje ambasada i smrt demonstranta. Bes zbog gubitka Kosova nije izgovor da se bande huligana salju na diplomate. To ni jedan civilizovan narod ne radi. Mozemo ih proterati ali ne i ubijati. Sramota me je sto sam danas Srbin i sto mi DSS/SRS/SPS vodi zemlju a onaj za koga sam glasao nema petlju da izadje pred vecinsku Srbiju koja je za njega glasala i kaze sta se stvarno u Srbiji desava.

Zoran

pre 16 godina

Cela priča sa ambasadama i diplomatskom predstavništvima je "kolateralna šteta" protesta u Srbiji. U kolateralnoj šteti koju su Ameri nama napravili poginulo je 1000 ljudi, a samo u njihovom rušenju Kinske ambasade poginulo je četvoro ljudi. Ne sećam se da su oni nešto preduzeli kada je sredinom 90-tih bačena bomba na našu ambasadu u Americi, niti smo čuli ikakvo izvinjenje sa one strane Atlantika.

Marija

pre 16 godina

A, zbog cega g-din Manter ne trazi sigurnost u odredjenim delovima svoje zemlje, na primer, crnackim kvartovima u Njujorku. Pa, Sjedninjenim Drzavama je Al Kaida napadala ambasade po celom svetu, pa nikom nista. Sada izgoreo srpski mladic, pa Manter odmah protestvuje. Stvarno bedno!

zika

pre 16 godina

Vasa Ekselencijo,
Trebalo mi je dosta snage da odlucim da napisem ovaj komentar-odgovor na vest o vasem intevju koji ste dali novinaru AP-a. Razlog za oklevanje je postovanje perioda zalosti u kojoj se nalazi porodica mladog coveka koji je izgubio zivot u vasoj ambasadi. Sa njima iskreno saosecam, i duboko se izvinjavam i molim za oprost zbog dodatnog uznemiravanja ako budu u prilici da procitaju moje redove.

Kako sam razumeo iz prenosenja vesti o vasoj izjavi AP-u, vi ste gnevni. Moram reci da mi je istinski zao I da razumem emotivni deo vasih reci. Mnogo emotivnih reci je izgovoreno u dosta dugom periodu koje su posledica razaranja I gubitka zivota.

Molim vas, odnosno vaseg prevodioca, za korektno tumacenje mojih reci.

U vasim emocijama vidim pozitivan znak ljudskosti koja je veoma potrebna da bi ste culi I razumeli znake, reci, pa I posledice gneva koji se izrazito ovih dana valjaju preko Beograda, Srbije i Kosova. Verujem da primere gneva vidite i u sirem kontekstu prilikom suceljavanja politicara u Evropi, a pogotovu izmedju politicara US I Rusije.

Molim vas da dopustite da iznesem par dilema I pitanja vezano za vas gnev i zahteve koji proizilaze iz vaseg intervjua AP-u.

1. Pozdravljam vase podsecanje javnosti i odgovarajucih instucija Srbije da je US ambasada suverena teritorija USA. Cinjenica je da je tragicno izgubljen jedan mladi zivot u vasoj zgradi. Po US zakonima, a verovatno I po svim mogucim drugim zakonima, vi kao najvislji sluzbenik US ambasade ste odgovorni za dogadjanja u zgradi ambasade. Moje pitanje je da li ste spremni da prihvatite I ponesete vas deo odgovornosti?
2. Tvrdite da taj mladi covek nije bio u kontaktu sa obezbedjenjem ambasade I da je izgoreo zbog podmetnutog pozara. Moje pitanje je gde se nalazilo obezbedjenje ambasade? Ako je odgovor da nije bilo obezbedjenja u zgradi, onda je moje pitanje: zasto? Pretpostavljam da ste znali da je povecan rizik bezbednosti ambasade u toku demonstracija? Ako ste odlucili da zgrada bude bez obezbedjenja, zasto niste prihvatili dodatno obezbedjenja koje je nadlezna policija ponudila? Ovo pitam uz pretpostavku da je tacna informacija od strane Policije da je dodatno obezbedjenje ponudjeno ambasadadama I da je to prihvatila samo ambasada Velike Britanije.
3. AKo je obezbedjenje bilo u zgradi u nekoj zasticenoj prostoriji do koje hulgani nisu mogli da stignu, zasto obezbedjenje nije trazilo zastitu na prvi znak ugrozavanja zgrade? Pretpostavljam da su vam na raspolaganju veze za hitne kontakte sa Policijom?
4. Ako je zgrada bila potpuno prazna, da li je bilo koje sluzbeno lice ambasade pratilo direktne televizijske prenose I reagovalo na prve znake ugrozavanja ambasade, koja u tim trenutcima nije imala dovoljno spoljasnje obezbedjenje, koje niste prihvatili?

Vasa Ekselencijo, verujem da ste u vasem kratkom boravku u Beogradu, u Srbiji, dosli do zakljucaka da su Srbi prijateljski I gostoprimljiv narod. Barem sam tako razumeo vas kratak intervju koji ste dali srpskim novinama. MOje dodatno uverenje o prijateljstvu izvlacim takodje is dugogodisnjeg odnosa prijateljstva I saveznistav koje su do skoro imale sve srpske drzave ili drzave u cijem su sastavu bili Srbi I njihove vlade u periodu od proglasenja nezavisnosti USA, pa do skorasnjih dana.

Ja se u svoje ime, a verujem i u ime velike vecine Srba iskreno zalim za neprijatnosti i stetu koju ste doziveli vi, i vase osoblje ambasade i USA drzava.

Verujem da znate da je Srbija pravna drzava i da ovakav incident sa tragicnim gubljenjem jednog mladog zivota sigurno dovodi do policijske istrage i sudskog procesa. Pretpostavljam da je obavezno da se slicna istraga I sudski process sprovedu I po zakonima USA? Ocekujem d a ce te vi I ostalo osoblje ambasade potpuno saradjivati sa policijskim i sudskim organima Srbije i USA i time pomoci da se dodje do pravde koja nam je svima u ovim trenutcima jako potrebna.

Iz vasa dva pomenuta intervjua razumem da osecate usamljenost (izolovanost) I gnev. To nisu dobra osecanja, ali su ljudska i mogu imati pozitivno dejstvo. Molim vas da ih pravilno iskoristite i poradite na boljem uzajamnom postovanju i razumevanju naroda Srbije i USA. Upravo su usamljenost i gnev dva dominantna osecanja koje Srbi sa Kosova dele sa sunarodnicima i sa prijateljima u ovom teskim danima. Iz vaseg iskustva ce te razumeti da ta osecanja nije lako nositi.

Na kraju vrlo ljudska molba. Trazite da vas informisu o profilu mladog coveka koji je izgubio zivot i sudbini njegove porodice koja nosi neizmerno veliku nesrecu na svojim ledjima. Molim Boga d a im da utehu i snage da prihvate moje iskreno, a nadam se i vase saucesce kako je red po nasim Srpskim hriscanskim verovanjima.

Nadam se d a ce ove moje reci doci do vase paznje, A ako ne, onda bar do nekog novinara koji ce ih iskoristiti za neki vas sledeci intevju, izjavu ili pak konferenciju za stampu.

Sa postovanjem
Citalac kojem je stalo do zakona i da vasih reci.

milica

pre 16 godina

Vlada zbog svega sto se dogodilo treba da podnese ostavku.
Sa druge strane kako je moguce da kada idete u tu istu ambasadu po vizu morate da prodjete kontrolu kao neki terorista, a da posle nema obezbedjenja i marinaca kada je teroristi zaista napadnu?
Da li je zaista moguce da je i americka vlada prizeljkivala destabilizaciju prilika u Beogradu?

Mira

pre 16 godina

A kad je bio bombardovanje, bacili su bombu na kinesku ambasadu i ubili cetvoro ljudi. I to nije bilo doslo od sacice nekontrolisanih buntovnika, nego direktno naredjenje od NATO-a... A sta reci o ostalim stvarima...

Slaven

pre 16 godina

Koliko se ja sjecam, a dobro se sjecam, bivsa SFRJ se spremala za otvaranje i liberalizaciju ekonomske politike, ali su se pojavili Ameri i njihovi €uro partneri, podrzavajuci nacionalizme na Balkanu kao "model liberalizacije" ekonomije i drustva i najavljujuci borbu "protiv komunistickog neprijatelja". Naravno sada se prave ludi i cinicno pitaju "sta se to desava". a prijetnje su "nerazdvojivi dio diplomatskog i demokratskog rijecnika ove sile"...

(Vlast)a

pre 16 godina

Razumna vlast pametne drzave bi jako vodila racuna da ne naljuti nikoga ko moze da pomogne.Nije bitno da li moze da urade to sto bi nasi vlastodrsci zeleli i zbog cega se valjaju i dernjaju kao raspustena,nevaspitana deca,ali je veoma vazno sto SAD moze svojim autoritetom kod kosovskih Albanaca pomoci Srbima.Da neko stvarno misli na te ljude,onda bi se izvrsavale sve obaveze koje MI imamo po medjunarodnom pravu,da bi isto mogli da trazimo od drugih.Ovo ni na koji nacin ne bi uticalo na dobre odnose koje vlast forsira sa Rusima,a bilo bi od neuporedivo vece koristi.
Zaista se stidim zbog svega sto bezumno cinimo.A mislila sam da su oni skaredni napisi iz 1999.na istoj ambasadi ono najgore sto Srbi mogu da pokazu!

NIKE

pre 16 godina

Vidim da radikali za smrt mladica zele da optuze ambasadu SAD. Kako su se izvestili u lazima svih ovih godina sigurno ce to uspeti da poture uspesno jednom delu srpske javnosti u cilju dodatnog dizanja temperature. A cinjenica je da su huligani organizovano upali u ambasadu i zapalili li je. Sa druge strane, porodica koja zivi u zgradi do Hrvatske ambasade se jedva spasila sa decom jer su ti isti huligani greskom zapalili njihov stan. Cak im nisu dozvoljavali da izadju iz zgrade. Sta bi bilo da su i oni izgoreli? Da li bi Hrvati bili krivi sto su izabrali da im ambasada bude u Kneza Milosa? Dosta vise tog licemerja i lazne briznosti radikala koji se sada pozivaju na zakone i porede 5. oktobar sa ovim zlocinom koji su organizovali sa Kostunicom. Svi se secamo Hrtkovaca, kora od banane, zardjalih kasika i mahanja pistoljem ispred parlamenta a sada ovog organizovanog terora neduznih gradjana i stranih diplomatskih predstavnistava.

djuka

pre 16 godina

Ma ne verovatno,doveli smo sebe u siuaciju da nam kažu ko maloj deci,da nam se vise ne ponovi!pa moramo da ukapiramo da smo dovoljno mali da ne možemo da ispravljamo svetsku nepravdu...Pocinjemo sve vise dalicimo na one scene iz filmova kada strane diplomate napustaju zamlju zbog gomile ludaka koja preti da ih lincuje,SRAMOTA!

Srboljub

pre 16 godina

Tragicno je kako kostunica i njegovi ministri nemaju elemetarnog kucnog vaspitanja. Izvinjenje je ono sto je trebalo da usledi jos juce. Meni kao pojedincu je iskreno zao zbog svega sto se dogodilo u americkoj ambasadi, i nadam se da se takve stvari vise nece dogadjati.

Gradjanin

pre 16 godina

Slazem se. Trebalo bi opasati americku ambasadu betonskim zidom tako da huligani vise ne mogu da pridju. I postaviti strazarnicu na svakih 20 metara za svaki slucaj jer sa kakvim divljacima imamo posla nikada se nezna!

Bojan

pre 16 godina

Nicim ne opravdavam ono sto se dogodilo u cetvrtak vece. To je nesto jako ruzno, a na kraju je ispalo i tragicno zbog gubitka jednog ljudskog zivota. Ali... G-din Manter je veom ljut. Pa g-dine Manter i Srbi su veoma ljuti, ali ko njih sljivi. Ameri su ljuti, a sve ostalo nije bitno. Pozdrav!

milica

pre 16 godina

Vlada zbog svega sto se dogodilo treba da podnese ostavku.
Sa druge strane kako je moguce da kada idete u tu istu ambasadu po vizu morate da prodjete kontrolu kao neki terorista, a da posle nema obezbedjenja i marinaca kada je teroristi zaista napadnu?
Da li je zaista moguce da je i americka vlada prizeljkivala destabilizaciju prilika u Beogradu?

Pera Pisar

pre 16 godina

Potpuno razumem bes ambasadora zato sto jedna zemlja clanica UN i potpisnik becke konvencije apsolutno mora da obezbedi diplomatska predstavnistva.
Kostunica koji direktno komanduje policijom je potpuno odgovoran za unistavanje ambasada i smrt demonstranta. Bes zbog gubitka Kosova nije izgovor da se bande huligana salju na diplomate. To ni jedan civilizovan narod ne radi. Mozemo ih proterati ali ne i ubijati. Sramota me je sto sam danas Srbin i sto mi DSS/SRS/SPS vodi zemlju a onaj za koga sam glasao nema petlju da izadje pred vecinsku Srbiju koja je za njega glasala i kaze sta se stvarno u Srbiji desava.

Горан

pre 16 godina

Да ли се и један амерички држављанин извинио због бомбардовања широм Србије,да ли се неко извинио због мале девојчице која је погинула у свом купатилу ?Много се брзо све заборавља.

(Vlast)a

pre 16 godina

Razumna vlast pametne drzave bi jako vodila racuna da ne naljuti nikoga ko moze da pomogne.Nije bitno da li moze da urade to sto bi nasi vlastodrsci zeleli i zbog cega se valjaju i dernjaju kao raspustena,nevaspitana deca,ali je veoma vazno sto SAD moze svojim autoritetom kod kosovskih Albanaca pomoci Srbima.Da neko stvarno misli na te ljude,onda bi se izvrsavale sve obaveze koje MI imamo po medjunarodnom pravu,da bi isto mogli da trazimo od drugih.Ovo ni na koji nacin ne bi uticalo na dobre odnose koje vlast forsira sa Rusima,a bilo bi od neuporedivo vece koristi.
Zaista se stidim zbog svega sto bezumno cinimo.A mislila sam da su oni skaredni napisi iz 1999.na istoj ambasadi ono najgore sto Srbi mogu da pokazu!

Dejan

pre 16 godina

E Manter, ti si ljut? Ma nije valjda?
Ljut si zbog zgrade? A dal' ti je ikad palo na pamet da i mi imamo makar minimalno pravo da se ljutimo?

Zaista mi nije jasno odakle toliko licemerje u politici Vase zemlje?

Da mi nije tuzno, bilo bi mi veoma smesno....ovako...place mi se zbog nase sudbine....kad moramo da zavisimo od Vas, nasih "prijatelja"....

zika

pre 16 godina

Vasa Ekselencijo,
Trebalo mi je dosta snage da odlucim da napisem ovaj komentar-odgovor na vest o vasem intevju koji ste dali novinaru AP-a. Razlog za oklevanje je postovanje perioda zalosti u kojoj se nalazi porodica mladog coveka koji je izgubio zivot u vasoj ambasadi. Sa njima iskreno saosecam, i duboko se izvinjavam i molim za oprost zbog dodatnog uznemiravanja ako budu u prilici da procitaju moje redove.

Kako sam razumeo iz prenosenja vesti o vasoj izjavi AP-u, vi ste gnevni. Moram reci da mi je istinski zao I da razumem emotivni deo vasih reci. Mnogo emotivnih reci je izgovoreno u dosta dugom periodu koje su posledica razaranja I gubitka zivota.

Molim vas, odnosno vaseg prevodioca, za korektno tumacenje mojih reci.

U vasim emocijama vidim pozitivan znak ljudskosti koja je veoma potrebna da bi ste culi I razumeli znake, reci, pa I posledice gneva koji se izrazito ovih dana valjaju preko Beograda, Srbije i Kosova. Verujem da primere gneva vidite i u sirem kontekstu prilikom suceljavanja politicara u Evropi, a pogotovu izmedju politicara US I Rusije.

Molim vas da dopustite da iznesem par dilema I pitanja vezano za vas gnev i zahteve koji proizilaze iz vaseg intervjua AP-u.

1. Pozdravljam vase podsecanje javnosti i odgovarajucih instucija Srbije da je US ambasada suverena teritorija USA. Cinjenica je da je tragicno izgubljen jedan mladi zivot u vasoj zgradi. Po US zakonima, a verovatno I po svim mogucim drugim zakonima, vi kao najvislji sluzbenik US ambasade ste odgovorni za dogadjanja u zgradi ambasade. Moje pitanje je da li ste spremni da prihvatite I ponesete vas deo odgovornosti?
2. Tvrdite da taj mladi covek nije bio u kontaktu sa obezbedjenjem ambasade I da je izgoreo zbog podmetnutog pozara. Moje pitanje je gde se nalazilo obezbedjenje ambasade? Ako je odgovor da nije bilo obezbedjenja u zgradi, onda je moje pitanje: zasto? Pretpostavljam da ste znali da je povecan rizik bezbednosti ambasade u toku demonstracija? Ako ste odlucili da zgrada bude bez obezbedjenja, zasto niste prihvatili dodatno obezbedjenja koje je nadlezna policija ponudila? Ovo pitam uz pretpostavku da je tacna informacija od strane Policije da je dodatno obezbedjenje ponudjeno ambasadadama I da je to prihvatila samo ambasada Velike Britanije.
3. AKo je obezbedjenje bilo u zgradi u nekoj zasticenoj prostoriji do koje hulgani nisu mogli da stignu, zasto obezbedjenje nije trazilo zastitu na prvi znak ugrozavanja zgrade? Pretpostavljam da su vam na raspolaganju veze za hitne kontakte sa Policijom?
4. Ako je zgrada bila potpuno prazna, da li je bilo koje sluzbeno lice ambasade pratilo direktne televizijske prenose I reagovalo na prve znake ugrozavanja ambasade, koja u tim trenutcima nije imala dovoljno spoljasnje obezbedjenje, koje niste prihvatili?

Vasa Ekselencijo, verujem da ste u vasem kratkom boravku u Beogradu, u Srbiji, dosli do zakljucaka da su Srbi prijateljski I gostoprimljiv narod. Barem sam tako razumeo vas kratak intervju koji ste dali srpskim novinama. MOje dodatno uverenje o prijateljstvu izvlacim takodje is dugogodisnjeg odnosa prijateljstva I saveznistav koje su do skoro imale sve srpske drzave ili drzave u cijem su sastavu bili Srbi I njihove vlade u periodu od proglasenja nezavisnosti USA, pa do skorasnjih dana.

Ja se u svoje ime, a verujem i u ime velike vecine Srba iskreno zalim za neprijatnosti i stetu koju ste doziveli vi, i vase osoblje ambasade i USA drzava.

Verujem da znate da je Srbija pravna drzava i da ovakav incident sa tragicnim gubljenjem jednog mladog zivota sigurno dovodi do policijske istrage i sudskog procesa. Pretpostavljam da je obavezno da se slicna istraga I sudski process sprovedu I po zakonima USA? Ocekujem d a ce te vi I ostalo osoblje ambasade potpuno saradjivati sa policijskim i sudskim organima Srbije i USA i time pomoci da se dodje do pravde koja nam je svima u ovim trenutcima jako potrebna.

Iz vasa dva pomenuta intervjua razumem da osecate usamljenost (izolovanost) I gnev. To nisu dobra osecanja, ali su ljudska i mogu imati pozitivno dejstvo. Molim vas da ih pravilno iskoristite i poradite na boljem uzajamnom postovanju i razumevanju naroda Srbije i USA. Upravo su usamljenost i gnev dva dominantna osecanja koje Srbi sa Kosova dele sa sunarodnicima i sa prijateljima u ovom teskim danima. Iz vaseg iskustva ce te razumeti da ta osecanja nije lako nositi.

Na kraju vrlo ljudska molba. Trazite da vas informisu o profilu mladog coveka koji je izgubio zivot i sudbini njegove porodice koja nosi neizmerno veliku nesrecu na svojim ledjima. Molim Boga d a im da utehu i snage da prihvate moje iskreno, a nadam se i vase saucesce kako je red po nasim Srpskim hriscanskim verovanjima.

Nadam se d a ce ove moje reci doci do vase paznje, A ako ne, onda bar do nekog novinara koji ce ih iskoristiti za neki vas sledeci intevju, izjavu ili pak konferenciju za stampu.

Sa postovanjem
Citalac kojem je stalo do zakona i da vasih reci.

italy

pre 16 godina

Divljanje po ulicama Beograda i kamenovanje ambasada je za osudu i pocinioce treba pod hitno uhvatiti i kazniti. No, da sam ja ambasador USA u BG, ja bih se zapitao zasto se to dogadja. Mene je licno kamenovanje americke ambasade podsjetilo na kamenovanje i paljenje srpskih manastira od strane albanske rulje, dok su KFOR i ostali to mirno posmatrali i kada je sve izgorjelo "osudili". Ja bih da sam na mjestu gospode iz americke administracije razmisljao malo dublje.

vasilije knezevic

pre 16 godina

Prije svega, sve izjave ambasadora Manter-a, od pocetka njegovog sluzbovanja, bile su arogantno provokativne. Americke ambasade sirom svijeta su meta stalnih napada ne samo od tkzv. terorista nego i od obicnih ljudi koji su ogorcenini americkom politikom. Prema tome srpsko reagovanje nije nikakva anomalija nego ogorcenje prema ponizavajucim i neprijateljskim djelatnostima. I na kraju niko od americkih gradjana nije stradao.
(vasilije knezevic, 24 feb.2008

Miodrag Cvetkovic

pre 16 godina

Mozda sam glup, ali 2004 super top trupe na Kosovu nisu uspeli da zastite ono malo nase bede na Kosovu. Da li onda trebamo i mi da budemo mnogo ljuti na "alijansu". To sto se dogodilo je stvarno za svaku osudu ali oni malo preteruju... U Parizu sam citao komentar zbog ambasada da smo mi Srbi zivotinje, a kad god bude jedna manifestacije, huligani rasturaju i krade naveliko a policija im ne moze nista jer su jako mobilni.

NIKE

pre 16 godina

Vidim da radikali za smrt mladica zele da optuze ambasadu SAD. Kako su se izvestili u lazima svih ovih godina sigurno ce to uspeti da poture uspesno jednom delu srpske javnosti u cilju dodatnog dizanja temperature. A cinjenica je da su huligani organizovano upali u ambasadu i zapalili li je. Sa druge strane, porodica koja zivi u zgradi do Hrvatske ambasade se jedva spasila sa decom jer su ti isti huligani greskom zapalili njihov stan. Cak im nisu dozvoljavali da izadju iz zgrade. Sta bi bilo da su i oni izgoreli? Da li bi Hrvati bili krivi sto su izabrali da im ambasada bude u Kneza Milosa? Dosta vise tog licemerja i lazne briznosti radikala koji se sada pozivaju na zakone i porede 5. oktobar sa ovim zlocinom koji su organizovali sa Kostunicom. Svi se secamo Hrtkovaca, kora od banane, zardjalih kasika i mahanja pistoljem ispred parlamenta a sada ovog organizovanog terora neduznih gradjana i stranih diplomatskih predstavnistava.

djuka

pre 16 godina

Ma ne verovatno,doveli smo sebe u siuaciju da nam kažu ko maloj deci,da nam se vise ne ponovi!pa moramo da ukapiramo da smo dovoljno mali da ne možemo da ispravljamo svetsku nepravdu...Pocinjemo sve vise dalicimo na one scene iz filmova kada strane diplomate napustaju zamlju zbog gomile ludaka koja preti da ih lincuje,SRAMOTA!

Marija

pre 16 godina

A, zbog cega g-din Manter ne trazi sigurnost u odredjenim delovima svoje zemlje, na primer, crnackim kvartovima u Njujorku. Pa, Sjedninjenim Drzavama je Al Kaida napadala ambasade po celom svetu, pa nikom nista. Sada izgoreo srpski mladic, pa Manter odmah protestvuje. Stvarno bedno!

Mira

pre 16 godina

A kad je bio bombardovanje, bacili su bombu na kinesku ambasadu i ubili cetvoro ljudi. I to nije bilo doslo od sacice nekontrolisanih buntovnika, nego direktno naredjenje od NATO-a... A sta reci o ostalim stvarima...

Zoran

pre 16 godina

Cela priča sa ambasadama i diplomatskom predstavništvima je "kolateralna šteta" protesta u Srbiji. U kolateralnoj šteti koju su Ameri nama napravili poginulo je 1000 ljudi, a samo u njihovom rušenju Kinske ambasade poginulo je četvoro ljudi. Ne sećam se da su oni nešto preduzeli kada je sredinom 90-tih bačena bomba na našu ambasadu u Americi, niti smo čuli ikakvo izvinjenje sa one strane Atlantika.

Vesna

pre 16 godina

Bojim se da gospodin Manter o nama jako malo zna i da mozda i nije bas najpogodnija osoba za taj polozaj - istina je da ogromna vecina nas iskreno zali i osudjuje vandalske ispade, narocito napade na ambasade, ali morao bi da zna i da Srbi nikada nisu dobro reagovali na pretnje. Na kraju krajeva, veoma je nesportski sutirati onoga ko je vec na zemlji... Svojom izjavom samo ce mnoge ucvrstiti u uverenju da su SAD svetski siledzija i da ih osim njih samih niko i nista ne interesuje.

Slaven

pre 16 godina

Koliko se ja sjecam, a dobro se sjecam, bivsa SFRJ se spremala za otvaranje i liberalizaciju ekonomske politike, ali su se pojavili Ameri i njihovi €uro partneri, podrzavajuci nacionalizme na Balkanu kao "model liberalizacije" ekonomije i drustva i najavljujuci borbu "protiv komunistickog neprijatelja". Naravno sada se prave ludi i cinicno pitaju "sta se to desava". a prijetnje su "nerazdvojivi dio diplomatskog i demokratskog rijecnika ove sile"...