Nedelja, 24.02.2008.

12:30

"Odluka o Kosovu bila neizbežna"

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana kaže da je odluka o nezavisnosti Kosova bila "neizbežna".

Izvor: Beta

"Odluka o Kosovu bila neizbežna" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

the philosopher

pre 16 godina

Gosp. Guzenbauerova izjava protumacena na malogradjanskom jeziku znaci
"Albanci bi ratovali za Kosovo, a Srbi nebi" "zato da nebi bile neke frke odluka ide u njihovu korist'! Bravo Evropa, jer to onaj vas miroljubiv pristup problemima???

Zo

pre 16 godina

Dvoličnost je lako vidljiva s obe strane, iSrbija i tzv. Međunarodna zajednica imaju svoje aspekte.
Srbija je donoseći Ustav albance na kosovu smatrala nepostojećim i na bazi tako ne legalne većine donela dvodnevnim i jednonoćnim glasanjem odluku.
Đelić traži da nam MMF vrati uplaćena sredstva na ime dugova Kosova.
Ova hakabuka je samo posledica rezultata predsedničkih izbora i procene NJ. V. Koštunice da je moralno uz sve dosadašnje stradanje dodati još jedno, e da bi on i sateliti(Bidža, Raka, Palma, Velja) ostali u sedlima.
Mislite o tome šta će drugo ovo drečanje uspeti da promeni osim već evidentog alibija za pred našim očima formiranja nove ''većine'' za koju u narodu nema podršku.

pata

pre 16 godina

Da li mi je znati sta bi ucinili tek da su zeleli da razbuktaju rat?
Alo Solana ne placaju toliko da bas moras tako da izmisljas.
Ovu evropsku ljagu neces moci da operes ni ti mnoge sledece generacije.

sale

pre 16 godina

Ja sam ogorčen na licjemerstvom, hipokrizijom i egoizmom Zapada! Možete vi imati novce, ali đaba Vam, vi ste izgubili ono što je najvrednije, prodali ste dušu!

SVD

pre 16 godina

Ovi ljudi koji vode Evropu i Ameriku pokazali su u slučaju Kosova strahovito neznanje i naivnost. Može da se razgovara o tome da li bi Albanci (a i Srbi) pristali da žive zajedno. Ako Albanci na Kosovu ne prihvataju Srbiju kao državu, kako Srbi na Kosovu mogu da prihvate Albance i njihovu državu? Logično je da se rešavanju Kosovskog problema moralo pristupiti sa mnogo više takta i političke mudrosti. Ako je procenjeno da je davanje nezavisnosti kosovskim Albancima neminovno (što bi se moglo prodiskutovati i možda saglasiti), zašto je SAD svojim obećanjem nezavisnosti čak i u slučaju neuspeha pregovora de-facto minirala da se dođe do nekog uzajamno prihvatljivog rešenja? Zašto su evropske zemlje na čelu sa Solanom i drugim političarima uzjašili na američka kola i ishitrenim stimulisanjem na nezavisnost i priznanjem jedne tako stvorene države samo od jednog problema napravili mnogo problema. Kako će ta kosovska država, stvorena bez saglasnosti Srbije moći da uđe u UN, u sve druge organizacije u kojima je članstvo u UN preduslov? Da li je rizik ponovnog hladnog rata isuviše velika cena da bi se izišlo u susret Albancima? Mogu mnogi moji sunarodnici da mi zamere, ali ja mislim da kosovski Albanci zaista ne mogu da prihvate srpsku vlast posle svega šta se njima dogodilo. Najžalosnije je što i Srbi imaju iste razloge da ne mogu da prihvate Hašima Tačija, Sejdua i druge KLA lidere, koji su ih do juče ubijali i proganjali za lidere države u kojoj oni treba da žive. Obećanja su samo obećanja. Pre dve godine Srbi su preživeli pogrom Albanaca, oni koji žive na Kosovu su u neprekidnom strahu. Mogu li oni da budu zadovoljni? Svakako da ne mogu. Zašto se onda zapadnjaci čude reakciji Srba i Srbije? Da je provedena podela Kosova na način da i Srbi i Albanci moraju da progutaju žabu, možda bi se moglo računati da se situacija smiri. Ovako da samo jedna strana guta žabu - ne ide. Gospodin Solana, budući da je Španac, ima primera kod kuće koji bi mogli da mu pomognu da bude inteligentniji. Nažalost to nije slučaj. Sada neka kusaju ono što su zamesili. Kosovski Albanci se samo zavaravaju da mogu lepo da žive bez saradnje sa Srbijom. Euforija će proći a realnost ostaje.

Crno na belo

pre 16 godina

Govoreci o etnickom ciscenju upitao bih da li neko zna koliko je u procentima posle Drugog svetskog rata na Kosovu zivelo Srba,a koliko Albanaca i kakav je odnos u procentima sada.Vidim da se ovde spominje i Milosevic.Bez zelje da ga branim (jer to i ne zasluzuje),zar nije sam Taci na proglasenju nezavisnosti izjavio da su Albanci konacno ostvarili svoj 100-godisnji san.Pre 1oo godina ovom zemljom nije vladao ni Tito ni Milosevic,ali se i pre 500 godina ova zemlja zvala Srbija.

Misha

pre 16 godina

Izgleda da smo pre par dana pruzili vest citavom covecanstvu da je dobro sto je Kosovo samostalno. Jer kada smo onakvi prema svojima, kakvi bismo bili prema Albancima da je nasa uprava na Kosovu ostala?! Sve sumnje u njihovu odluku smo sada sami izbrisali.

NenadV

pre 16 godina

Prvo su bili zathjevi za veća prava kosovskih Albanaca pa su dobili autonomnu pokrajinu unutar SR Srbije. Zatim u dva navrata još u Jugi su tražili republiku 1981. i 1989. godine. Godine 1989. Slobo im je ukinuo autonomiju jer su se kosovskim Albancima povećali apetiti. Od 1991. godine na Kosovu djeluju paralelne institucije kosovskih Albnaca koji su te iste godine proglasili nezavisnost. Daljnji tok događaja znamo. Greška koju je Slobo učinio jeste što još krajem 80-tih nije podržao podjelu Kosova i Metohije.


USA i EU su rekli da se Kosovo ne smije udruživati ni sa jednom susjednom zemljom. Sada to nije moguće ali za nekih 30 godina kada bude moguće hoćemo li se i tada iznenaditi kada svjetske sile ponovo u cilju "mira i stabilnosti" predlože ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Bez obzira koliko bolno izgleda Srbija bi trebala već sada razmatrati opciju podjele Kosova. Ali prethodno da se što više Srba vrati na Kosovo pa onda sprovesti podjelu.
.
Ja lično ne bih želio da se ikada na Pančićevom vrhu zavijori zastava Albanije.

Ako neko misli da će se Albanci zasititi samo Kosovom taj se grdno vara. Oni vjerovatno na ovu nezavisnost gledaju kao na neku vrstu pobjede. To će ih možda ohrabriti u nove "oslobodilačke pohode".
U ovom slučaju važi narodna izreka: ako pustiš prst ode cijela ruka.

Ja se bojim da priča sa Kosovom nije kraj nego da je na redu nažalost ponovo Makedonija.

Mike

pre 16 godina

Baroso se nada da Rusija nece prestati sa isporukama gasa. Odakle mu to da Rusi mogu da prekinu isporuku gasa. Izgleda da ni Rusija nece da tolerise neke stvari.

Technocrat

pre 16 godina

Ne mogu nikako da prihvatim pojednostavljeno uporedjivanje Kosova i Baskije (ili bilo koje druge regije u Evropi).

Ni jednu izjavu premijera nisam cuo poslednjih godina, u kojoj on na bilo kakav nacin pominje Albance kao integralni dio drustva u Srbiji, bar neku izjavu u kojoj bi Albancima (kao punopravnim gradjanima Srbije) rekao da nikada nece doziveti muke i strahote koje im je priredio Milosevic.

Ni jedna zemlja u Evropi, pa tako ni Spanija, nije sa svojim manjinama "radila" nesto, ma ni slicno, sto je Srbija radila Albancima i to treba biti jasno - jer bez toga nema dalje. To znaju u Evropi.

Albanci su zlurado pominjani samo u teskim vicevima krajem 80-ih, pa im je preceno, devedestih godina se preslo sa reci na dela, krvava dela, a to Evropa zna dobro.

Zalosno je da premijer u svojim govorima NIKAD ne pomene Albance kao ravnopravne gradjane Srbije, a ocekuje da Kosmet bude (ostane) u Srbiji.

zemek

pre 16 godina

Solana je već jednom video ulogu Nemacke - kada se osnovala armija UCK od Albanaca, koji su sedeli po nemackim zatvorima, pa su posle bili poslani kao vojnici UCK na Kosovo. Evo i dalje se drzi nemacke politike. Njega ce istorija da oceni ubuduce.

Balkanski spijun

pre 16 godina

Ma sve su to tanki izgovori.Americi je potreban jos jedan nestabilni region u svetu.Tako oni to rade i funkcionisu tj.fabrika NATO mora da radi.Sve ostalo je farsa koja se pokusava zaviti u nekakvu "demokratiju".Pozivam sve one koji su odavno pogledali Americki film PLAVI KRUGOVI da se oglase. Cudi me da ni jedan od mnogih vojnih i politickih analiticara nije prokomentarisao taj film.

Buron

pre 16 godina

Akcija Turske vlade je usmererna iskljucivo protiv Kurdskih pobunjenika koji su, za ostvarivanje njihovih politickih ciljeva stvaranja Kurdistanske drzave, uz pomoc tradicionalnih neprijatelja Turske (Grcka, Kipar, Ermenija, Rusija, Sirija, itd), na nevidjenim zverskim teroristickim napadima ubili na vise desetina hiljada nevinih civila, mnoge zrtve su bile iz redova same Kurdske zajednice koji su odbili da ih podrze, a bilo je i vise stotina ubijenih turista iz stranih drzava.
Vise miliona clanova Turkse Kurdske zajednice zivi po visemilionskim gradovima Turkse (Istanbul, Ankara, Izmir, itd), potpuno uklopljeno u Tursko drustvo, uziva sva ljudska i druga prava pa je odavno i prihvatilo Tursku kao svoju otadzbinu, upravo kao i mnogi Srbi i drugi koji danas zive u USA, Australiji, itd.
Eeee, kada bi se neki u Srbiji toliko brinuli o “svojim” manjima kao sto to sada neki cine za Turske Kurde, gde bi li nam bio kraj…..

TON

pre 16 godina

Ako biste priznali uslovnu ili bezuslovnu nezavisnost moga stana i ja bi se rado sa ukucanima osamostalio od ove i ovakve Srbije...posto nam je Kostunica ukinuo i Vize (vise ne moze ni da se aplicira za iste)...itd...

pero

pre 16 godina

40% stanovnistva danasnje Baskije nisu poreklom Baski - jedan od retkih pred-Rimskih naroda koji su se odrzali do danas - vec Spanci.
40% stanovnistva danasnje Korzike, prve republike (na osnovu cijeg ustava je i Americki pisan) nisu poreklom Korzikanci vec Francuzi.
TAKO TO RADE 'BOLJI' OD NAS.
U danasnjoj Skotskoj, doduse, su vecina Skoti. Ali im je gustoca naseljenosti 5 puta manje od Engleske, a vecina naroda na dalekim kontinentima...Znam par Skota, ako su svi kao oni slobodno im recite da je njima bas lepo s Englezima. Samo si nazovite hitnu pomoc prije toga.

Sta sa Baskijom?

pre 16 godina

G. Solana je poreklom Spanac ako se ne varam? Bilo bi zanimljivo upitati ga, sta on misli o odvajanju Baskije od Spanije.
Kako to da vlada njegove maticne drzave ne zeli da prizna Kosovo?

Nije mnogo poznato siroj svetskoj javnosti da i u Italiji ima poprilicnih teznji za otcepljenjem. Nije to samo "Liga za Sever" vec i takozvano, "Kraljevstvo dve Sicilije" - "Regno delle Due Sicilie", koje se zalaze za otcepljenje.
Ta teritorija obuhvata predeo od Napulja pa nanize (Calabria Puglia, Sicilia etc.).

Populaciju u tim oblastima uglavnom cine potomci severno-africkih Arapa (Saracena)koji su tokom XIV, XV, XVI i XVII veka u vise navrata osvajali delove juzne Italije. Oni su tokom vremena prihvatili katolicku veroispovest ali drze puno i do svojih tradicija. To se podosta primecuje u umetnosti tj. muzici a i jos nekim oblastima zivota. Ako nekog interesuje moze pogledati na: www.youtube.com/watch?v=GoCkNBp7YIU

Ceo video je propracen lepom muzickom numerom: "Sole, Cielo e Mare" - "Sunce, Nebo i More".

Miroslav iz Hamburga

pre 16 godina

Ako, kako ovde neko pise, vecinski narod u Skotskoj i Baskiji nema volju na odvajanje, onda to garantovano ne vazi za Kurde u Turskoj! Turci vec decenijama ugnjetavaju i ubijaju Kurde, vrse etnicko ciscenje nad njima, pa nikome nista na zapadu!! Ko ne veruje, neka ode u Istanbul, Izmir ili Antaliju pa ce dobiti odgovor na pitanje, gde su ostali Kurdi sa istoka Turske! A da ne pricamo o cinjenici da su Albanci na Kosmetu, cak za vreme Milosevica, uzivali manjinska prava od kojih su Kurdi mogli samo da sanjaju! Oni nisu ikada imali priliku na izborima da se oslobode ugnjetaca kao sto su tu priliku Albanci pocetkom 90tih imali i odbili, kada ih je Djindjic molio za saradnju na izborima.
Dakle, Turci do dan danas teraju kera protiv Kurda bez da cujem Solanu, Stajnmajera, Kusnera, Rajsovu da traze da se Kurdima daje drzavu koju oni zele. Mi Srbi garantovano nismo bez mane, ali ova dvolicnost zapada je neprikosnovena.

zoran

pre 16 godina

Odluka o "Milosrdnom andjelu" bila je neizbezna, odluka o priznavanju "NDK" bila je neizbezna - pa i ono sto se desilo u Beogradu bilo je neizbezno i ono sto ce se tek desiti bice neizbezno. A u sustini: samo je smrt neizbezna - sve drugo se moze izbeci! Kad ameri nesto hoce da rese, oni to mogu (Dejton je isto mogao da se zavrsi neuspehom kao i Rambuje i Bec). Znaci,oni su jedini krivci za neuspeh, jer su tako hteli (EU se tu nista ne pita a kamo li Rusi - na zalost) ....

Buron

pre 16 godina

Do otceplenja Baskije, Korzike ili Skotske nece doci zbog toga sto vecina naroda koja zivi u tim oblastima prosto nema zelju da se odvoji od "svojih" drzava iz prostog razloga sto, u razliku sa Kosovskim narodom, oni nisu bili tlaceni, ponizavani, ubijani i etnicki cisceni kao Albanci i druge etnicke grupe sa Kosova zbog njihove etnicke, verske ili druge pripadnosti.
Ko bude shvatio ovu “malu” razliku izmedju Kosovskog slucaja i slucaja drugih slicnih regiona na svetu, lakse i brze ce da shvati zasto je Kosova morala da bude nezavisna, u prvom redu od Srbije.

Nenad

pre 16 godina

Nazalost gospodo pokopali ste evropsku Srbiju i unistili demokratsku vlast sa vasim potezom. A to da li je dugorocna stabilnost, bojim se da nije.

vladami

pre 16 godina

To je neistina. Moglo je da se izbegne priznavanje nove albanske drzave na teritoriji Srbije ali se nije zelelo. Dugorocna stabilnost, hm. Da li to znaci da ce se nastaviti maltretiranje Srbije dok Srbi ne nestanu sa ovih prostora? Niko se u Srbiji nece smiriti dok se KiM ne vrati pod suverenitet Srbije. Sumnjam da na zapadu to ne znaju. Pre ce biti da nam rade o glavi. Narocito spominjanje Nemacke koja poslednjih trideset i vise godina radi sve sto je u njenoj moci protiv Srbije. O tome se bas ne prica mnogo zarad ekonomskih i uvek pozeljnih dobrih odnosa ali ko se malo zainteresuje naci ce brojne dokaze ovoj tvrdnji. Solana zna za to zato i vidi Nemacku u ulozi vodeceg u "stabilizaciji" Balkana.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Znaci moramo i mi da pretimo destabilizacijom regiona da bi nas uzimali za ozbiljno a ne "necemo vojno da intervenisemo" pa se posle cudimo sto nam rade sta nam rade.Toliko.

Miroslav iz Hamburga

pre 16 godina

Ako, kako ovde neko pise, vecinski narod u Skotskoj i Baskiji nema volju na odvajanje, onda to garantovano ne vazi za Kurde u Turskoj! Turci vec decenijama ugnjetavaju i ubijaju Kurde, vrse etnicko ciscenje nad njima, pa nikome nista na zapadu!! Ko ne veruje, neka ode u Istanbul, Izmir ili Antaliju pa ce dobiti odgovor na pitanje, gde su ostali Kurdi sa istoka Turske! A da ne pricamo o cinjenici da su Albanci na Kosmetu, cak za vreme Milosevica, uzivali manjinska prava od kojih su Kurdi mogli samo da sanjaju! Oni nisu ikada imali priliku na izborima da se oslobode ugnjetaca kao sto su tu priliku Albanci pocetkom 90tih imali i odbili, kada ih je Djindjic molio za saradnju na izborima.
Dakle, Turci do dan danas teraju kera protiv Kurda bez da cujem Solanu, Stajnmajera, Kusnera, Rajsovu da traze da se Kurdima daje drzavu koju oni zele. Mi Srbi garantovano nismo bez mane, ali ova dvolicnost zapada je neprikosnovena.

Buron

pre 16 godina

Do otceplenja Baskije, Korzike ili Skotske nece doci zbog toga sto vecina naroda koja zivi u tim oblastima prosto nema zelju da se odvoji od "svojih" drzava iz prostog razloga sto, u razliku sa Kosovskim narodom, oni nisu bili tlaceni, ponizavani, ubijani i etnicki cisceni kao Albanci i druge etnicke grupe sa Kosova zbog njihove etnicke, verske ili druge pripadnosti.
Ko bude shvatio ovu “malu” razliku izmedju Kosovskog slucaja i slucaja drugih slicnih regiona na svetu, lakse i brze ce da shvati zasto je Kosova morala da bude nezavisna, u prvom redu od Srbije.

Nenad

pre 16 godina

Nazalost gospodo pokopali ste evropsku Srbiju i unistili demokratsku vlast sa vasim potezom. A to da li je dugorocna stabilnost, bojim se da nije.

zoran

pre 16 godina

Odluka o "Milosrdnom andjelu" bila je neizbezna, odluka o priznavanju "NDK" bila je neizbezna - pa i ono sto se desilo u Beogradu bilo je neizbezno i ono sto ce se tek desiti bice neizbezno. A u sustini: samo je smrt neizbezna - sve drugo se moze izbeci! Kad ameri nesto hoce da rese, oni to mogu (Dejton je isto mogao da se zavrsi neuspehom kao i Rambuje i Bec). Znaci,oni su jedini krivci za neuspeh, jer su tako hteli (EU se tu nista ne pita a kamo li Rusi - na zalost) ....

vladami

pre 16 godina

To je neistina. Moglo je da se izbegne priznavanje nove albanske drzave na teritoriji Srbije ali se nije zelelo. Dugorocna stabilnost, hm. Da li to znaci da ce se nastaviti maltretiranje Srbije dok Srbi ne nestanu sa ovih prostora? Niko se u Srbiji nece smiriti dok se KiM ne vrati pod suverenitet Srbije. Sumnjam da na zapadu to ne znaju. Pre ce biti da nam rade o glavi. Narocito spominjanje Nemacke koja poslednjih trideset i vise godina radi sve sto je u njenoj moci protiv Srbije. O tome se bas ne prica mnogo zarad ekonomskih i uvek pozeljnih dobrih odnosa ali ko se malo zainteresuje naci ce brojne dokaze ovoj tvrdnji. Solana zna za to zato i vidi Nemacku u ulozi vodeceg u "stabilizaciji" Balkana.

Martin,Pirot

pre 16 godina

Znaci moramo i mi da pretimo destabilizacijom regiona da bi nas uzimali za ozbiljno a ne "necemo vojno da intervenisemo" pa se posle cudimo sto nam rade sta nam rade.Toliko.

Sta sa Baskijom?

pre 16 godina

G. Solana je poreklom Spanac ako se ne varam? Bilo bi zanimljivo upitati ga, sta on misli o odvajanju Baskije od Spanije.
Kako to da vlada njegove maticne drzave ne zeli da prizna Kosovo?

Nije mnogo poznato siroj svetskoj javnosti da i u Italiji ima poprilicnih teznji za otcepljenjem. Nije to samo "Liga za Sever" vec i takozvano, "Kraljevstvo dve Sicilije" - "Regno delle Due Sicilie", koje se zalaze za otcepljenje.
Ta teritorija obuhvata predeo od Napulja pa nanize (Calabria Puglia, Sicilia etc.).

Populaciju u tim oblastima uglavnom cine potomci severno-africkih Arapa (Saracena)koji su tokom XIV, XV, XVI i XVII veka u vise navrata osvajali delove juzne Italije. Oni su tokom vremena prihvatili katolicku veroispovest ali drze puno i do svojih tradicija. To se podosta primecuje u umetnosti tj. muzici a i jos nekim oblastima zivota. Ako nekog interesuje moze pogledati na: www.youtube.com/watch?v=GoCkNBp7YIU

Ceo video je propracen lepom muzickom numerom: "Sole, Cielo e Mare" - "Sunce, Nebo i More".

pero

pre 16 godina

40% stanovnistva danasnje Baskije nisu poreklom Baski - jedan od retkih pred-Rimskih naroda koji su se odrzali do danas - vec Spanci.
40% stanovnistva danasnje Korzike, prve republike (na osnovu cijeg ustava je i Americki pisan) nisu poreklom Korzikanci vec Francuzi.
TAKO TO RADE 'BOLJI' OD NAS.
U danasnjoj Skotskoj, doduse, su vecina Skoti. Ali im je gustoca naseljenosti 5 puta manje od Engleske, a vecina naroda na dalekim kontinentima...Znam par Skota, ako su svi kao oni slobodno im recite da je njima bas lepo s Englezima. Samo si nazovite hitnu pomoc prije toga.

Buron

pre 16 godina

Akcija Turske vlade je usmererna iskljucivo protiv Kurdskih pobunjenika koji su, za ostvarivanje njihovih politickih ciljeva stvaranja Kurdistanske drzave, uz pomoc tradicionalnih neprijatelja Turske (Grcka, Kipar, Ermenija, Rusija, Sirija, itd), na nevidjenim zverskim teroristickim napadima ubili na vise desetina hiljada nevinih civila, mnoge zrtve su bile iz redova same Kurdske zajednice koji su odbili da ih podrze, a bilo je i vise stotina ubijenih turista iz stranih drzava.
Vise miliona clanova Turkse Kurdske zajednice zivi po visemilionskim gradovima Turkse (Istanbul, Ankara, Izmir, itd), potpuno uklopljeno u Tursko drustvo, uziva sva ljudska i druga prava pa je odavno i prihvatilo Tursku kao svoju otadzbinu, upravo kao i mnogi Srbi i drugi koji danas zive u USA, Australiji, itd.
Eeee, kada bi se neki u Srbiji toliko brinuli o “svojim” manjima kao sto to sada neki cine za Turske Kurde, gde bi li nam bio kraj…..

Technocrat

pre 16 godina

Ne mogu nikako da prihvatim pojednostavljeno uporedjivanje Kosova i Baskije (ili bilo koje druge regije u Evropi).

Ni jednu izjavu premijera nisam cuo poslednjih godina, u kojoj on na bilo kakav nacin pominje Albance kao integralni dio drustva u Srbiji, bar neku izjavu u kojoj bi Albancima (kao punopravnim gradjanima Srbije) rekao da nikada nece doziveti muke i strahote koje im je priredio Milosevic.

Ni jedna zemlja u Evropi, pa tako ni Spanija, nije sa svojim manjinama "radila" nesto, ma ni slicno, sto je Srbija radila Albancima i to treba biti jasno - jer bez toga nema dalje. To znaju u Evropi.

Albanci su zlurado pominjani samo u teskim vicevima krajem 80-ih, pa im je preceno, devedestih godina se preslo sa reci na dela, krvava dela, a to Evropa zna dobro.

Zalosno je da premijer u svojim govorima NIKAD ne pomene Albance kao ravnopravne gradjane Srbije, a ocekuje da Kosmet bude (ostane) u Srbiji.

sale

pre 16 godina

Ja sam ogorčen na licjemerstvom, hipokrizijom i egoizmom Zapada! Možete vi imati novce, ali đaba Vam, vi ste izgubili ono što je najvrednije, prodali ste dušu!

zemek

pre 16 godina

Solana je već jednom video ulogu Nemacke - kada se osnovala armija UCK od Albanaca, koji su sedeli po nemackim zatvorima, pa su posle bili poslani kao vojnici UCK na Kosovo. Evo i dalje se drzi nemacke politike. Njega ce istorija da oceni ubuduce.

Crno na belo

pre 16 godina

Govoreci o etnickom ciscenju upitao bih da li neko zna koliko je u procentima posle Drugog svetskog rata na Kosovu zivelo Srba,a koliko Albanaca i kakav je odnos u procentima sada.Vidim da se ovde spominje i Milosevic.Bez zelje da ga branim (jer to i ne zasluzuje),zar nije sam Taci na proglasenju nezavisnosti izjavio da su Albanci konacno ostvarili svoj 100-godisnji san.Pre 1oo godina ovom zemljom nije vladao ni Tito ni Milosevic,ali se i pre 500 godina ova zemlja zvala Srbija.

TON

pre 16 godina

Ako biste priznali uslovnu ili bezuslovnu nezavisnost moga stana i ja bi se rado sa ukucanima osamostalio od ove i ovakve Srbije...posto nam je Kostunica ukinuo i Vize (vise ne moze ni da se aplicira za iste)...itd...

the philosopher

pre 16 godina

Gosp. Guzenbauerova izjava protumacena na malogradjanskom jeziku znaci
"Albanci bi ratovali za Kosovo, a Srbi nebi" "zato da nebi bile neke frke odluka ide u njihovu korist'! Bravo Evropa, jer to onaj vas miroljubiv pristup problemima???

Misha

pre 16 godina

Izgleda da smo pre par dana pruzili vest citavom covecanstvu da je dobro sto je Kosovo samostalno. Jer kada smo onakvi prema svojima, kakvi bismo bili prema Albancima da je nasa uprava na Kosovu ostala?! Sve sumnje u njihovu odluku smo sada sami izbrisali.

NenadV

pre 16 godina

Prvo su bili zathjevi za veća prava kosovskih Albanaca pa su dobili autonomnu pokrajinu unutar SR Srbije. Zatim u dva navrata još u Jugi su tražili republiku 1981. i 1989. godine. Godine 1989. Slobo im je ukinuo autonomiju jer su se kosovskim Albancima povećali apetiti. Od 1991. godine na Kosovu djeluju paralelne institucije kosovskih Albnaca koji su te iste godine proglasili nezavisnost. Daljnji tok događaja znamo. Greška koju je Slobo učinio jeste što još krajem 80-tih nije podržao podjelu Kosova i Metohije.


USA i EU su rekli da se Kosovo ne smije udruživati ni sa jednom susjednom zemljom. Sada to nije moguće ali za nekih 30 godina kada bude moguće hoćemo li se i tada iznenaditi kada svjetske sile ponovo u cilju "mira i stabilnosti" predlože ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Bez obzira koliko bolno izgleda Srbija bi trebala već sada razmatrati opciju podjele Kosova. Ali prethodno da se što više Srba vrati na Kosovo pa onda sprovesti podjelu.
.
Ja lično ne bih želio da se ikada na Pančićevom vrhu zavijori zastava Albanije.

Ako neko misli da će se Albanci zasititi samo Kosovom taj se grdno vara. Oni vjerovatno na ovu nezavisnost gledaju kao na neku vrstu pobjede. To će ih možda ohrabriti u nove "oslobodilačke pohode".
U ovom slučaju važi narodna izreka: ako pustiš prst ode cijela ruka.

Ja se bojim da priča sa Kosovom nije kraj nego da je na redu nažalost ponovo Makedonija.

Mike

pre 16 godina

Baroso se nada da Rusija nece prestati sa isporukama gasa. Odakle mu to da Rusi mogu da prekinu isporuku gasa. Izgleda da ni Rusija nece da tolerise neke stvari.

pata

pre 16 godina

Da li mi je znati sta bi ucinili tek da su zeleli da razbuktaju rat?
Alo Solana ne placaju toliko da bas moras tako da izmisljas.
Ovu evropsku ljagu neces moci da operes ni ti mnoge sledece generacije.

SVD

pre 16 godina

Ovi ljudi koji vode Evropu i Ameriku pokazali su u slučaju Kosova strahovito neznanje i naivnost. Može da se razgovara o tome da li bi Albanci (a i Srbi) pristali da žive zajedno. Ako Albanci na Kosovu ne prihvataju Srbiju kao državu, kako Srbi na Kosovu mogu da prihvate Albance i njihovu državu? Logično je da se rešavanju Kosovskog problema moralo pristupiti sa mnogo više takta i političke mudrosti. Ako je procenjeno da je davanje nezavisnosti kosovskim Albancima neminovno (što bi se moglo prodiskutovati i možda saglasiti), zašto je SAD svojim obećanjem nezavisnosti čak i u slučaju neuspeha pregovora de-facto minirala da se dođe do nekog uzajamno prihvatljivog rešenja? Zašto su evropske zemlje na čelu sa Solanom i drugim političarima uzjašili na američka kola i ishitrenim stimulisanjem na nezavisnost i priznanjem jedne tako stvorene države samo od jednog problema napravili mnogo problema. Kako će ta kosovska država, stvorena bez saglasnosti Srbije moći da uđe u UN, u sve druge organizacije u kojima je članstvo u UN preduslov? Da li je rizik ponovnog hladnog rata isuviše velika cena da bi se izišlo u susret Albancima? Mogu mnogi moji sunarodnici da mi zamere, ali ja mislim da kosovski Albanci zaista ne mogu da prihvate srpsku vlast posle svega šta se njima dogodilo. Najžalosnije je što i Srbi imaju iste razloge da ne mogu da prihvate Hašima Tačija, Sejdua i druge KLA lidere, koji su ih do juče ubijali i proganjali za lidere države u kojoj oni treba da žive. Obećanja su samo obećanja. Pre dve godine Srbi su preživeli pogrom Albanaca, oni koji žive na Kosovu su u neprekidnom strahu. Mogu li oni da budu zadovoljni? Svakako da ne mogu. Zašto se onda zapadnjaci čude reakciji Srba i Srbije? Da je provedena podela Kosova na način da i Srbi i Albanci moraju da progutaju žabu, možda bi se moglo računati da se situacija smiri. Ovako da samo jedna strana guta žabu - ne ide. Gospodin Solana, budući da je Španac, ima primera kod kuće koji bi mogli da mu pomognu da bude inteligentniji. Nažalost to nije slučaj. Sada neka kusaju ono što su zamesili. Kosovski Albanci se samo zavaravaju da mogu lepo da žive bez saradnje sa Srbijom. Euforija će proći a realnost ostaje.

Balkanski spijun

pre 16 godina

Ma sve su to tanki izgovori.Americi je potreban jos jedan nestabilni region u svetu.Tako oni to rade i funkcionisu tj.fabrika NATO mora da radi.Sve ostalo je farsa koja se pokusava zaviti u nekakvu "demokratiju".Pozivam sve one koji su odavno pogledali Americki film PLAVI KRUGOVI da se oglase. Cudi me da ni jedan od mnogih vojnih i politickih analiticara nije prokomentarisao taj film.

Zo

pre 16 godina

Dvoličnost je lako vidljiva s obe strane, iSrbija i tzv. Međunarodna zajednica imaju svoje aspekte.
Srbija je donoseći Ustav albance na kosovu smatrala nepostojećim i na bazi tako ne legalne većine donela dvodnevnim i jednonoćnim glasanjem odluku.
Đelić traži da nam MMF vrati uplaćena sredstva na ime dugova Kosova.
Ova hakabuka je samo posledica rezultata predsedničkih izbora i procene NJ. V. Koštunice da je moralno uz sve dosadašnje stradanje dodati još jedno, e da bi on i sateliti(Bidža, Raka, Palma, Velja) ostali u sedlima.
Mislite o tome šta će drugo ovo drečanje uspeti da promeni osim već evidentog alibija za pred našim očima formiranja nove ''većine'' za koju u narodu nema podršku.

Buron

pre 16 godina

Do otceplenja Baskije, Korzike ili Skotske nece doci zbog toga sto vecina naroda koja zivi u tim oblastima prosto nema zelju da se odvoji od "svojih" drzava iz prostog razloga sto, u razliku sa Kosovskim narodom, oni nisu bili tlaceni, ponizavani, ubijani i etnicki cisceni kao Albanci i druge etnicke grupe sa Kosova zbog njihove etnicke, verske ili druge pripadnosti.
Ko bude shvatio ovu “malu” razliku izmedju Kosovskog slucaja i slucaja drugih slicnih regiona na svetu, lakse i brze ce da shvati zasto je Kosova morala da bude nezavisna, u prvom redu od Srbije.

Buron

pre 16 godina

Akcija Turske vlade je usmererna iskljucivo protiv Kurdskih pobunjenika koji su, za ostvarivanje njihovih politickih ciljeva stvaranja Kurdistanske drzave, uz pomoc tradicionalnih neprijatelja Turske (Grcka, Kipar, Ermenija, Rusija, Sirija, itd), na nevidjenim zverskim teroristickim napadima ubili na vise desetina hiljada nevinih civila, mnoge zrtve su bile iz redova same Kurdske zajednice koji su odbili da ih podrze, a bilo je i vise stotina ubijenih turista iz stranih drzava.
Vise miliona clanova Turkse Kurdske zajednice zivi po visemilionskim gradovima Turkse (Istanbul, Ankara, Izmir, itd), potpuno uklopljeno u Tursko drustvo, uziva sva ljudska i druga prava pa je odavno i prihvatilo Tursku kao svoju otadzbinu, upravo kao i mnogi Srbi i drugi koji danas zive u USA, Australiji, itd.
Eeee, kada bi se neki u Srbiji toliko brinuli o “svojim” manjima kao sto to sada neki cine za Turske Kurde, gde bi li nam bio kraj…..

Nenad

pre 16 godina

Nazalost gospodo pokopali ste evropsku Srbiju i unistili demokratsku vlast sa vasim potezom. A to da li je dugorocna stabilnost, bojim se da nije.

vladami

pre 16 godina

To je neistina. Moglo je da se izbegne priznavanje nove albanske drzave na teritoriji Srbije ali se nije zelelo. Dugorocna stabilnost, hm. Da li to znaci da ce se nastaviti maltretiranje Srbije dok Srbi ne nestanu sa ovih prostora? Niko se u Srbiji nece smiriti dok se KiM ne vrati pod suverenitet Srbije. Sumnjam da na zapadu to ne znaju. Pre ce biti da nam rade o glavi. Narocito spominjanje Nemacke koja poslednjih trideset i vise godina radi sve sto je u njenoj moci protiv Srbije. O tome se bas ne prica mnogo zarad ekonomskih i uvek pozeljnih dobrih odnosa ali ko se malo zainteresuje naci ce brojne dokaze ovoj tvrdnji. Solana zna za to zato i vidi Nemacku u ulozi vodeceg u "stabilizaciji" Balkana.

TON

pre 16 godina

Ako biste priznali uslovnu ili bezuslovnu nezavisnost moga stana i ja bi se rado sa ukucanima osamostalio od ove i ovakve Srbije...posto nam je Kostunica ukinuo i Vize (vise ne moze ni da se aplicira za iste)...itd...

Martin,Pirot

pre 16 godina

Znaci moramo i mi da pretimo destabilizacijom regiona da bi nas uzimali za ozbiljno a ne "necemo vojno da intervenisemo" pa se posle cudimo sto nam rade sta nam rade.Toliko.

Miroslav iz Hamburga

pre 16 godina

Ako, kako ovde neko pise, vecinski narod u Skotskoj i Baskiji nema volju na odvajanje, onda to garantovano ne vazi za Kurde u Turskoj! Turci vec decenijama ugnjetavaju i ubijaju Kurde, vrse etnicko ciscenje nad njima, pa nikome nista na zapadu!! Ko ne veruje, neka ode u Istanbul, Izmir ili Antaliju pa ce dobiti odgovor na pitanje, gde su ostali Kurdi sa istoka Turske! A da ne pricamo o cinjenici da su Albanci na Kosmetu, cak za vreme Milosevica, uzivali manjinska prava od kojih su Kurdi mogli samo da sanjaju! Oni nisu ikada imali priliku na izborima da se oslobode ugnjetaca kao sto su tu priliku Albanci pocetkom 90tih imali i odbili, kada ih je Djindjic molio za saradnju na izborima.
Dakle, Turci do dan danas teraju kera protiv Kurda bez da cujem Solanu, Stajnmajera, Kusnera, Rajsovu da traze da se Kurdima daje drzavu koju oni zele. Mi Srbi garantovano nismo bez mane, ali ova dvolicnost zapada je neprikosnovena.

zoran

pre 16 godina

Odluka o "Milosrdnom andjelu" bila je neizbezna, odluka o priznavanju "NDK" bila je neizbezna - pa i ono sto se desilo u Beogradu bilo je neizbezno i ono sto ce se tek desiti bice neizbezno. A u sustini: samo je smrt neizbezna - sve drugo se moze izbeci! Kad ameri nesto hoce da rese, oni to mogu (Dejton je isto mogao da se zavrsi neuspehom kao i Rambuje i Bec). Znaci,oni su jedini krivci za neuspeh, jer su tako hteli (EU se tu nista ne pita a kamo li Rusi - na zalost) ....

zemek

pre 16 godina

Solana je već jednom video ulogu Nemacke - kada se osnovala armija UCK od Albanaca, koji su sedeli po nemackim zatvorima, pa su posle bili poslani kao vojnici UCK na Kosovo. Evo i dalje se drzi nemacke politike. Njega ce istorija da oceni ubuduce.

Technocrat

pre 16 godina

Ne mogu nikako da prihvatim pojednostavljeno uporedjivanje Kosova i Baskije (ili bilo koje druge regije u Evropi).

Ni jednu izjavu premijera nisam cuo poslednjih godina, u kojoj on na bilo kakav nacin pominje Albance kao integralni dio drustva u Srbiji, bar neku izjavu u kojoj bi Albancima (kao punopravnim gradjanima Srbije) rekao da nikada nece doziveti muke i strahote koje im je priredio Milosevic.

Ni jedna zemlja u Evropi, pa tako ni Spanija, nije sa svojim manjinama "radila" nesto, ma ni slicno, sto je Srbija radila Albancima i to treba biti jasno - jer bez toga nema dalje. To znaju u Evropi.

Albanci su zlurado pominjani samo u teskim vicevima krajem 80-ih, pa im je preceno, devedestih godina se preslo sa reci na dela, krvava dela, a to Evropa zna dobro.

Zalosno je da premijer u svojim govorima NIKAD ne pomene Albance kao ravnopravne gradjane Srbije, a ocekuje da Kosmet bude (ostane) u Srbiji.

sale

pre 16 godina

Ja sam ogorčen na licjemerstvom, hipokrizijom i egoizmom Zapada! Možete vi imati novce, ali đaba Vam, vi ste izgubili ono što je najvrednije, prodali ste dušu!

pero

pre 16 godina

40% stanovnistva danasnje Baskije nisu poreklom Baski - jedan od retkih pred-Rimskih naroda koji su se odrzali do danas - vec Spanci.
40% stanovnistva danasnje Korzike, prve republike (na osnovu cijeg ustava je i Americki pisan) nisu poreklom Korzikanci vec Francuzi.
TAKO TO RADE 'BOLJI' OD NAS.
U danasnjoj Skotskoj, doduse, su vecina Skoti. Ali im je gustoca naseljenosti 5 puta manje od Engleske, a vecina naroda na dalekim kontinentima...Znam par Skota, ako su svi kao oni slobodno im recite da je njima bas lepo s Englezima. Samo si nazovite hitnu pomoc prije toga.

Misha

pre 16 godina

Izgleda da smo pre par dana pruzili vest citavom covecanstvu da je dobro sto je Kosovo samostalno. Jer kada smo onakvi prema svojima, kakvi bismo bili prema Albancima da je nasa uprava na Kosovu ostala?! Sve sumnje u njihovu odluku smo sada sami izbrisali.

Sta sa Baskijom?

pre 16 godina

G. Solana je poreklom Spanac ako se ne varam? Bilo bi zanimljivo upitati ga, sta on misli o odvajanju Baskije od Spanije.
Kako to da vlada njegove maticne drzave ne zeli da prizna Kosovo?

Nije mnogo poznato siroj svetskoj javnosti da i u Italiji ima poprilicnih teznji za otcepljenjem. Nije to samo "Liga za Sever" vec i takozvano, "Kraljevstvo dve Sicilije" - "Regno delle Due Sicilie", koje se zalaze za otcepljenje.
Ta teritorija obuhvata predeo od Napulja pa nanize (Calabria Puglia, Sicilia etc.).

Populaciju u tim oblastima uglavnom cine potomci severno-africkih Arapa (Saracena)koji su tokom XIV, XV, XVI i XVII veka u vise navrata osvajali delove juzne Italije. Oni su tokom vremena prihvatili katolicku veroispovest ali drze puno i do svojih tradicija. To se podosta primecuje u umetnosti tj. muzici a i jos nekim oblastima zivota. Ako nekog interesuje moze pogledati na: www.youtube.com/watch?v=GoCkNBp7YIU

Ceo video je propracen lepom muzickom numerom: "Sole, Cielo e Mare" - "Sunce, Nebo i More".

Mike

pre 16 godina

Baroso se nada da Rusija nece prestati sa isporukama gasa. Odakle mu to da Rusi mogu da prekinu isporuku gasa. Izgleda da ni Rusija nece da tolerise neke stvari.

Zo

pre 16 godina

Dvoličnost je lako vidljiva s obe strane, iSrbija i tzv. Međunarodna zajednica imaju svoje aspekte.
Srbija je donoseći Ustav albance na kosovu smatrala nepostojećim i na bazi tako ne legalne većine donela dvodnevnim i jednonoćnim glasanjem odluku.
Đelić traži da nam MMF vrati uplaćena sredstva na ime dugova Kosova.
Ova hakabuka je samo posledica rezultata predsedničkih izbora i procene NJ. V. Koštunice da je moralno uz sve dosadašnje stradanje dodati još jedno, e da bi on i sateliti(Bidža, Raka, Palma, Velja) ostali u sedlima.
Mislite o tome šta će drugo ovo drečanje uspeti da promeni osim već evidentog alibija za pred našim očima formiranja nove ''većine'' za koju u narodu nema podršku.

Crno na belo

pre 16 godina

Govoreci o etnickom ciscenju upitao bih da li neko zna koliko je u procentima posle Drugog svetskog rata na Kosovu zivelo Srba,a koliko Albanaca i kakav je odnos u procentima sada.Vidim da se ovde spominje i Milosevic.Bez zelje da ga branim (jer to i ne zasluzuje),zar nije sam Taci na proglasenju nezavisnosti izjavio da su Albanci konacno ostvarili svoj 100-godisnji san.Pre 1oo godina ovom zemljom nije vladao ni Tito ni Milosevic,ali se i pre 500 godina ova zemlja zvala Srbija.

NenadV

pre 16 godina

Prvo su bili zathjevi za veća prava kosovskih Albanaca pa su dobili autonomnu pokrajinu unutar SR Srbije. Zatim u dva navrata još u Jugi su tražili republiku 1981. i 1989. godine. Godine 1989. Slobo im je ukinuo autonomiju jer su se kosovskim Albancima povećali apetiti. Od 1991. godine na Kosovu djeluju paralelne institucije kosovskih Albnaca koji su te iste godine proglasili nezavisnost. Daljnji tok događaja znamo. Greška koju je Slobo učinio jeste što još krajem 80-tih nije podržao podjelu Kosova i Metohije.


USA i EU su rekli da se Kosovo ne smije udruživati ni sa jednom susjednom zemljom. Sada to nije moguće ali za nekih 30 godina kada bude moguće hoćemo li se i tada iznenaditi kada svjetske sile ponovo u cilju "mira i stabilnosti" predlože ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Bez obzira koliko bolno izgleda Srbija bi trebala već sada razmatrati opciju podjele Kosova. Ali prethodno da se što više Srba vrati na Kosovo pa onda sprovesti podjelu.
.
Ja lično ne bih želio da se ikada na Pančićevom vrhu zavijori zastava Albanije.

Ako neko misli da će se Albanci zasititi samo Kosovom taj se grdno vara. Oni vjerovatno na ovu nezavisnost gledaju kao na neku vrstu pobjede. To će ih možda ohrabriti u nove "oslobodilačke pohode".
U ovom slučaju važi narodna izreka: ako pustiš prst ode cijela ruka.

Ja se bojim da priča sa Kosovom nije kraj nego da je na redu nažalost ponovo Makedonija.

Balkanski spijun

pre 16 godina

Ma sve su to tanki izgovori.Americi je potreban jos jedan nestabilni region u svetu.Tako oni to rade i funkcionisu tj.fabrika NATO mora da radi.Sve ostalo je farsa koja se pokusava zaviti u nekakvu "demokratiju".Pozivam sve one koji su odavno pogledali Americki film PLAVI KRUGOVI da se oglase. Cudi me da ni jedan od mnogih vojnih i politickih analiticara nije prokomentarisao taj film.

SVD

pre 16 godina

Ovi ljudi koji vode Evropu i Ameriku pokazali su u slučaju Kosova strahovito neznanje i naivnost. Može da se razgovara o tome da li bi Albanci (a i Srbi) pristali da žive zajedno. Ako Albanci na Kosovu ne prihvataju Srbiju kao državu, kako Srbi na Kosovu mogu da prihvate Albance i njihovu državu? Logično je da se rešavanju Kosovskog problema moralo pristupiti sa mnogo više takta i političke mudrosti. Ako je procenjeno da je davanje nezavisnosti kosovskim Albancima neminovno (što bi se moglo prodiskutovati i možda saglasiti), zašto je SAD svojim obećanjem nezavisnosti čak i u slučaju neuspeha pregovora de-facto minirala da se dođe do nekog uzajamno prihvatljivog rešenja? Zašto su evropske zemlje na čelu sa Solanom i drugim političarima uzjašili na američka kola i ishitrenim stimulisanjem na nezavisnost i priznanjem jedne tako stvorene države samo od jednog problema napravili mnogo problema. Kako će ta kosovska država, stvorena bez saglasnosti Srbije moći da uđe u UN, u sve druge organizacije u kojima je članstvo u UN preduslov? Da li je rizik ponovnog hladnog rata isuviše velika cena da bi se izišlo u susret Albancima? Mogu mnogi moji sunarodnici da mi zamere, ali ja mislim da kosovski Albanci zaista ne mogu da prihvate srpsku vlast posle svega šta se njima dogodilo. Najžalosnije je što i Srbi imaju iste razloge da ne mogu da prihvate Hašima Tačija, Sejdua i druge KLA lidere, koji su ih do juče ubijali i proganjali za lidere države u kojoj oni treba da žive. Obećanja su samo obećanja. Pre dve godine Srbi su preživeli pogrom Albanaca, oni koji žive na Kosovu su u neprekidnom strahu. Mogu li oni da budu zadovoljni? Svakako da ne mogu. Zašto se onda zapadnjaci čude reakciji Srba i Srbije? Da je provedena podela Kosova na način da i Srbi i Albanci moraju da progutaju žabu, možda bi se moglo računati da se situacija smiri. Ovako da samo jedna strana guta žabu - ne ide. Gospodin Solana, budući da je Španac, ima primera kod kuće koji bi mogli da mu pomognu da bude inteligentniji. Nažalost to nije slučaj. Sada neka kusaju ono što su zamesili. Kosovski Albanci se samo zavaravaju da mogu lepo da žive bez saradnje sa Srbijom. Euforija će proći a realnost ostaje.

pata

pre 16 godina

Da li mi je znati sta bi ucinili tek da su zeleli da razbuktaju rat?
Alo Solana ne placaju toliko da bas moras tako da izmisljas.
Ovu evropsku ljagu neces moci da operes ni ti mnoge sledece generacije.

the philosopher

pre 16 godina

Gosp. Guzenbauerova izjava protumacena na malogradjanskom jeziku znaci
"Albanci bi ratovali za Kosovo, a Srbi nebi" "zato da nebi bile neke frke odluka ide u njihovu korist'! Bravo Evropa, jer to onaj vas miroljubiv pristup problemima???