Sreda, 13.02.2008.

07:08

Bez kompromisa EU i Rusije

Trojka EU i Rusija, na Brdu kod Kranja, nisu postigle bilo kakav kompromis po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Bez kompromisa EU i Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 16 godina

Znakovito je sto Lavrov kaze da Rusija nece poduzimati nikakve kaznene mere protiv zemalja koje eventualno priznaju nezavisno Kosovo. A, mi se uzdamo u nasu pravoslavnu bracu da ce nam pomoci zadrzati Kosovo. Osim toga, nikako ne mogu da shvatim sta znaci to da ce Srbija odmah ponistiti proglasenje nezavisnoti Kosova kako tvrdi vecito polupospani i neinformisani premijer... Ma nemoj! A, otkada se to Srbija ista pita na Kosovu? To sto Srbija nece priznati nezavisnost je bitno Albancima poput lanjskog snega na severnom polu.

Marko

pre 16 godina

Kosovo nije nase od 1999-te godine,to je surova realnost,da li mislite da su nas oterali sa Kosova da bi nas pustili da se tamo vratimo.Nemojmo da se zaludjujemo vise,muka mi je sto zivim u ovoj zemlji u kojoj ljudi ceo zivot veruju u cuda.Niko nama nece pomoci,posebno ne na svoju stetu,a tek nece ako je cela stvar odavno zavrsena,kao sto je u nasem slucaju.Nije nama kriv ni Tadic ni Kostunica ni Nikolic,kriva je politika od pre 20 i vise godina koja nije bila takticna.Ne mozemo mi da izigravamo policajca svetskog jer smo maleni isuvise,nismo mi ni Amerika ni Kina ni Rusija,vidite da nismo stali na pravu stranu,nego smo joj bili kontru a ako se ne opametimo nece se ni na ovome zavrsiti.Gde bi nam bio kraj da smo se recimo opametili 95-te,kad je zavrsen rat u SFRJ,ali nismo,i posle 13 godina imamo problema,ali nama izgleda ni to nije dosta,nego isterujemo pravdu koje za nas nema i nece je biti ako se ovako nastavi.

Ahmed Abdul el Medjedi

pre 16 godina

Vidim da nije dovoljno poznato da je Rusija vratila Pariskom klubu čitav dug pre roka za naplatu. Godine 2006. Rusija je vratila 45 milijardi dolara, što je najveći deo njihovog spoljnog duga, i za vrlo kratko vreme postala je zemlja koja ne uzima kredite, već ih daje drugima, a nekima ih i oprašta (Irak, Avganistan, 16 najsiromašnijih afričkih zemalja). Šta hoću da kažem? Pozicija Rusije u međunarodnim odnosima drastično se promenila od 1999. godine. Danas je to država koja (posle krize 1998. godine) već devetu godinu za redom beleži ogroman ekonomski rast (u proseku 7% godišnje) i tako postaje, uz Kinu i Indiju, država sa najvećim rastom. Godine 1999. državne rezerve iznosile su 12 milijardi dolara, a 2007. godine iznose 470 milijardi dolara (treće po veličine rezerve u svetu).

kom@

pre 16 godina

Trenutna situacija je blokirana zbog same rezolucije 1244, koja zahteva pristanak Srbije i Rusije. Znao je pok. Milosevic sta potpisuje u datim okolnostima. Rusi se drze svog dela dogovora. EU je verovatno ocekivala priznavanje realnosti novih srpskih vlada. Mogla bi Srbija jos ostrije da preti (blefira), i dovede u pitanje nezavisnost, ali cemu to? Povratak u devedesete? Zar je realno da Kosovo bude u Srbiji? Sa jedne strane nije lose 'prodati' nesto sto ni ne posedujes, sa druge strane, cast i princip bi trebao biti uzviseniji cilj od toga. Ne znam da li se takve ipak licne vrednosti mogu/trebaju tumaciti i sa grupno/kolektivnog aspekta.
Zapadne vlade su davno presle na real-politik (citaj: makijaveli). Njihov osnovni previd koji ponavljaju je u tome sto misle da se i ovde slicno gleda na stvari.

Белград

pre 16 godina

ЕУ никад није била за компромисе по питању Космета, ово само значи да Русија није попустила под притисцима ЕУ и то је прави наслов ове вести.

Halfrabit

pre 16 godina

Kompromis izmedju dva krajnje razlicita bloka je potpuno nemoguc ako znamo da su im ciljevi prilicno udaljeni, ovaj skup u Sloveniji je jos jedan dokaz ulaska u novi Hladni rat gde je Kosovo samo jedno od brojnih neresenih pitanja izmedju ove dve intresne zone. No nisu krivi oni za ono sto se nama dogadja, krivi smo mi koji zivimo na ovim prostorima okruzeni kriminalnim i klerikalnim vrhovima vlasti jer nismo birali sposobnije i razumnije ljude koji ce nam napokon stvoriti uslove dostojne coveka koji ce nesmetano stvarati i uzivati u plodovima svog rada zasticen od korupcije i predrasuda svake vrste.

carapan

pre 16 godina

aha, iznenadilo ih cvrsto drzanje kostunice. sta to znaci, da je kostunica neko i nesto u odnosu na one koji srljaju u evropu odricuci se svega. a zamislite tek kako bi oni bili iznenadjeni i kako bi im tek bilo tesko da guraju kosovo u samostalnost da se i predsednik srbije drzi kao nas premijer. pa onda nam tek nista nebi mogli. ali demokrate zele da ispadnu fine i ne zele da uvrede one koji nam otimaju zemlju.

vaso

pre 16 godina

Ne, ne, samo neka se priznaju. Da prvo rascistimo sa Evro integracijama. Da se formira vecinska nova vlada. I pozovu Rusi preko UN da pomognu zastiti okupiranim Srbima. To, to. A onda sta nam bog da.

Dragomir

pre 16 godina

Pozivam Rusiju da preuzme odgovornost konacno za nesto i prestane samo pricati. Znaci ako Rusija izadje sa planom koji podrazumeva sklanjanje radikalnih mafijasa sa vlasti u KiM i implementaciju rezolucije 1244 (citaj jaka vojna intervencija), zatim je spremna investirati u oporavak privrede KiM (oko 100 milijardi dolara) i onda dozvole integraciju takve Srbije u EU. E to se zove posao! Ostalo je sve mlacenje prazne slame. Rusi po obicaju samo pricaju i tako je jos od kubanske krize.

Filip

pre 16 godina

Posle ovakvog clanka, mislim da oni koji su osudjivali Kostunicu mogu malo da predahnu, i sagledaju situaciju. Srljanje u EU po svaku cenu mozda i nije toliko korisna i pozeljna stvar koliko se nama cini. Demokratija koju nam nude, po mom misljenju je licemerna. Ako ne po nacinu na koji ignorisu svoje separatiste onda barem po nacinu na koji tretiraju svoje gradjane. Pogledajte kako jedna Francuska svake godine ima proteste i nerede po svojim predgradjima, kakav je status azijskih immigranata u Engleskoj ili turskih u Nemackoj. Postoji jedna izreka: niko te nece postovati ako ne postujes sam sebe. Prema tome, drzimo do nas i nase zemlje, i nemojmo da nam je draza viza za Francusku nego 15% nase teritorije...

citajte dobro

pre 16 godina

ko zna da cita dobro nek mi razjasni sta znaci ovo: "ruski ministar je rekao da Rusija u arsenalu svojih spoljno političkih sredstava nema bilo kakve kaznene mere." Za mene to znaci da nezavisnost Kosova neizbezna, i ni Rusija ne moze nista da radi protiv toga. Ajmo na proslavu u Nedelju 17-oga.

vu

pre 16 godina

Ako se kao pocetna tacka uzima stanje pre 1999. godine, onda je Srbija puno toga ustupila u svom predlogu o autonomiji. Albanci nisu odstupili ni milimetar. Od ovoga vise ne moze, a ko hoce da siluje neka siluje, ovo je unipolaran svet. Za veliku vecinu Srba je Kosovo vaznije od sargarepe koju nudi Evropska Zajednica.

DM

pre 16 godina

Samo da Tadic i DS nisu naseli na ponudjene sporazume i tako ostavili evropske diplomate u uverenju da ce Srbija (nevoljno) prihvatiti "realnost", Kosovo ne bi za par dana proglasavalo nezavisnost. Demokrate moraju da se zapitaju i zasto strane diplomate i novinari od srpskih politicara najvise respektuju Kostunicu. Mozda zbog toga sto, uprkos opstrukciji i negativnoj propagandi, kakva nije zabelezena cak i u vreme Milosevica, istrajava na odbrani interesa svoje zemlje i naroda.

sander

pre 16 godina

Iz ovoga mi izgeda da je Kostunica prilicno dobar igrac u ovoj igri oko Kosaova. Da nije bilo njega verovatno bi ovi tz. "europejci" davno zavrsili posao sa EU oko Kosova u zamenu za neke obecane vizne olaksice. Ako se pogleda sled dogadjaja u svemu je Kostunica bio upravu pocev od Athisarija, uvlacenja DS-a u vlast i front za Kosovo u Srbiji (izborom Nikolica za predsednika skupstine), pa odbijanje nekakvih sargarepa u vidu nekih nebitnih politickih sporazuma... Setite se samo koliko je ovde bilo pljuvanja oko ne primanja Athisarija. Ne kazem da je Kostunica sve ovo samosatalno radio, pre ce biti u kordinaciji sa drugima (Rusima) ali sve ukazuje da su svi ti potezi bili pametni. Uzimajuci sve ovo u obzir kao i kolicinu pljuvanja oko prodaje NIS-a i ulaska u izgradnju gasovoda, bice da ce biti jos dobrih stvari za Srbiju.

Branko

pre 16 godina

Citira se neimenovani "visoki diplomata" iz Brisela koji je ocenio da "vlada potpuni haos" i da je i Komisiju EU i pojedine šefove diplomatija "potpuno iznenadilo izuzetno čvrsto držanje Vojislava Koštunice. Znaci uzdrmalo ih je jedno obicno odlaganje potpisivanja jednog kvazi-sporazuma. Sad se mozda jasnije vidi da je trebalo ne samo odbijati sporazume vec mnogo tvrdje pregovarati i pretiti upotrebom svih sredstava koja stoje na raspolaganju jednoj suverenoj i demokratskoj zemlji. Uostalom sta mislite kako bi jedna evropska demokratija reagovala da je njena teritorija ugrozena. Na primer Engleska evropska demokratija. A mi .. Parole, parole, parole ...

Maja_V

pre 16 godina

Rusija je 1999.godine dopustila da bombe padaju po Srbiji, cak je tome i kumovala. Verovatno im je trebala pokazna vezba neprijatelja, da se vidi sta je novo napravljeno u vojnoj industriji...
A sada ne popusta oko tog istog Kosova, dize sebi cenu...
Srbi su zrtvovana nacija, a mogli su daleko da doguraju. Steta.

Srba

pre 16 godina

Kosovo Ide. Rusi su dobili NIS za dzabaka. Sto bi ih vise interesovala Srbija. Stabilnost regiona znaci veliku nestabilnost, za ubice, tajkune, i sve ostale nakaze. Otuda se problem tako dugo resava.

Amathus

pre 16 godina

- rekla je Valdnerova i dodala da "u odnosima ponekad dođe do trvenja, ali je ključno da teče dijalog". - Pa zasto onda ne podrzite dijalog Srba i Albanaca?

posmatrac iz australije

pre 16 godina

Kažu da status kvo više nije održiv.Ali gospodo zar ne vidite da će se i poslije proglašenja nezavisnosti i priznanja od nekih zemalja ustvari nastaviti status kvo samo u drugačijem obliku.Prvo Srbija,Rusija,Kina i mnogi drugi neće priznati Kosovo pa tako neće biti priznato niti od UN.Drugo Srbi sa Kosova će bojkotovati vlast u Prištini i sve što oni budu organizirali isto onako kako su Albanci godinama bojkotovali Beograd itd.itd.
Znači sve su naznake da se nastavlja status kvo.

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Da, bas su se napregovarali, kada je EU od pocetka tvrdila da, ako pregovori ne uspeju, Kosovo dobija nezavisnost... I sada kao, godinama se pregovaralo... pa sto bi albanci pregovarali kada su im SAD i EU obecali maksimum njihovih zahteva. Znaci taj argument o dugim pregovorima okacite macku o rep.

A sto se tice da je status-kvo neodrziv, to pitajte Irce, Baskijce, Palestince...

Sjajna argumentacija, kao sto se vidi!

makarije

pre 16 godina

Ništa novo sastaju se EU i Rusi da vide koliko će da EU da košta nezavisnost kosova i ćutanje rusije.Da li su to otpis dugova rusiji ili još veća pomoć ili ko zna? Jedno je jasno Kosovo odlazi sa ili bez blagoslova rusije ali ostaje nejasno čime je Gargamel omađijao "predsednika republike" i kakve mu je travke dao da jede, miriše, pije kad je lider DS-a izgubio pamet i nema više evrope i EU i nikom ništa eeeeej. IZ ove nakazne srbije sa Koštunicom i DS folirantima na vlasti treba bežati glavom bez obzira. primenom "tajnog akcionog plana" Srbija ništa ama baš NIŠTA DOBRO NEĆE DOBITI već kao i poslednjih 15 godina samo GUBITI.Jedini spas su NOVI PARLAMENTARNI IZBORI.

Marko

pre 16 godina

Uhhh.... Velike nade polazem u Rusiju, kao i uvek. Mada mi je jasno da ce nas opet ispaliti. Evropa ce kupiti par ruskih aviona ili slicne robe, i resen problem Kosova.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela teritorija + razmena-enklave za Presevo, Bujanovac i Medvedju. Pa jednom kada budemo u stanju da zivimo normalno to vise i nece biti tako bitno.

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Srbijanska vlast je od 1999. godine imala punih osam godina da pokaze EU i svijetu da je demokratska i da u svim aspektima postuje standarde modernog svijeta i da bi po tim standardima vladala i Kosovom i Albancima u slucaju ostanka Kosova u okviru Srbije...iskreno se zapitajte da li je zaista tokom svih ovih godina ista ucinila da to i dokaze?

R.P.

pre 16 godina

... Izgleda da neki nisu shvatili sta je u opisu radnog mesta jednog politicara. Samo u svadjanju naroda, konfliktima, presipanju iz supljeg u prazno lezi "novac, vreme i nervi" pregovaraca. naravno da je status Kosova jos 1999. odredjen jer se teritorije gube i dobijaju ratovima, a Srbija je jedan deo svoje teritorije jos tada izgubila. Da nema odugovlacenja, konferencija, izazivanja konfliktnih situacija, "kreni-stani" strategije, pa politicari ovog sveta bi ostali bez zaposlenja!
Lekcija br 2. - utuvite sebi u glavu da ne postoje pravda i nepravda vec samo INTERESI!
Zelim vam prijatan dan.

fadil h.

pre 16 godina

Pa onda podelite Kosovo. To je ionako jedino kompromisno resenje samo sto ni Srpski, ni Albanski lideri ne smeju javno da ga predloze zbog raznih olako datih obecanja, a vrlo rado bi prihvatili tu podelu.

miki_pancevo

pre 16 godina

Ovo je samo nastavak logičnog sleda dogadjanja, 1999 god. je rešeno da će Kosovo biti van Srbije, a kao kazna za pogrešnu, neodgovornu pa čak i suludu politiku tadašnjeg (da li samo tadašnjeg) rukovodstva zemlje. Ovo je samo zatvaranje jednog poglavlja...
Jeste da je neme teško da se pomirimo sa nekim stvarima ali život je takav, i mi tu nećemo inatom ništa promeniti...
Mogli smo ptomeniti konstruktivnom politikom, i saradnjom sa tom evropom da dobijemo što je moguće više....Ovako nećemo dobiti ništa, a ne razumem koliko to imaju jake živce da nas trpe ovakve kakvi smo...
Nama neprijatelji nisu ni potrebni, dovoljni smo sami sebi, mi ćemo sami sebe uništiti....
Ehhhh srbijo....(malim slovima)...

читалац вести

pre 16 godina

Званично, овај састанак неће донети ништа. Већ видим сто пута поновљене изјаве обе стране које ће уследити после састанка. Биће исте као и ове што их дадоше пре састанка. То ће уједно и потврдити основну званичну девизу западног приступа косовском проблему: ево, преговори не могу да донесу помак, време је да се нешто учини. Међутим, верујем да ће иза званичних изјава бити постигнут неки договор, или бар узајамно обавештавање, о даљем току догађаја. Иначе се ваљда не би ни састајали. Моје скромно мишљење је да ће Руси највише инсистирати на одржавању Коштунице на власти, јер после НИС-а, предстоји (про)давање ЈАТ-а и ЕПС-а.

Ana

pre 16 godina

Steta Ujedinjenim Nacijama je naneta jos daleke 1999 kad je zapocelo bombadovanje Srbije bez pokrica UN. Sad se samo nastavlja, a bojim se da je ovo nastavak pocetka kraja UN...

Nikola

pre 16 godina

Ukoliko je sudbina i Srbije i Kosova u EU gde cemo opet biti "zajedno" i jednoj drzavi, zbog cega se onda toliko insistira na protivpravnoj nezavisnosti kosova? To je onda obicno gubljenje vremena jer to znaci da nesto razdvajamo da bi ga opet spojili. Zar nije najbolje resenje da nas odmah prime u EU i to u medjunarodno priznatim granicama. Cista usteda vremena, novca i nerava.

Ana

pre 16 godina

Steta Ujedinjenim Nacijama je naneta jos daleke 1999 kad je zapocelo bombadovanje Srbije bez pokrica UN. Sad se samo nastavlja, a bojim se da je ovo nastavak pocetka kraja UN...

Nikola

pre 16 godina

Ukoliko je sudbina i Srbije i Kosova u EU gde cemo opet biti "zajedno" i jednoj drzavi, zbog cega se onda toliko insistira na protivpravnoj nezavisnosti kosova? To je onda obicno gubljenje vremena jer to znaci da nesto razdvajamo da bi ga opet spojili. Zar nije najbolje resenje da nas odmah prime u EU i to u medjunarodno priznatim granicama. Cista usteda vremena, novca i nerava.

fadil h.

pre 16 godina

Pa onda podelite Kosovo. To je ionako jedino kompromisno resenje samo sto ni Srpski, ni Albanski lideri ne smeju javno da ga predloze zbog raznih olako datih obecanja, a vrlo rado bi prihvatili tu podelu.

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Da, bas su se napregovarali, kada je EU od pocetka tvrdila da, ako pregovori ne uspeju, Kosovo dobija nezavisnost... I sada kao, godinama se pregovaralo... pa sto bi albanci pregovarali kada su im SAD i EU obecali maksimum njihovih zahteva. Znaci taj argument o dugim pregovorima okacite macku o rep.

A sto se tice da je status-kvo neodrziv, to pitajte Irce, Baskijce, Palestince...

Sjajna argumentacija, kao sto se vidi!

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Srbijanska vlast je od 1999. godine imala punih osam godina da pokaze EU i svijetu da je demokratska i da u svim aspektima postuje standarde modernog svijeta i da bi po tim standardima vladala i Kosovom i Albancima u slucaju ostanka Kosova u okviru Srbije...iskreno se zapitajte da li je zaista tokom svih ovih godina ista ucinila da to i dokaze?

posmatrac iz australije

pre 16 godina

Kažu da status kvo više nije održiv.Ali gospodo zar ne vidite da će se i poslije proglašenja nezavisnosti i priznanja od nekih zemalja ustvari nastaviti status kvo samo u drugačijem obliku.Prvo Srbija,Rusija,Kina i mnogi drugi neće priznati Kosovo pa tako neće biti priznato niti od UN.Drugo Srbi sa Kosova će bojkotovati vlast u Prištini i sve što oni budu organizirali isto onako kako su Albanci godinama bojkotovali Beograd itd.itd.
Znači sve su naznake da se nastavlja status kvo.

miki_pancevo

pre 16 godina

Ovo je samo nastavak logičnog sleda dogadjanja, 1999 god. je rešeno da će Kosovo biti van Srbije, a kao kazna za pogrešnu, neodgovornu pa čak i suludu politiku tadašnjeg (da li samo tadašnjeg) rukovodstva zemlje. Ovo je samo zatvaranje jednog poglavlja...
Jeste da je neme teško da se pomirimo sa nekim stvarima ali život je takav, i mi tu nećemo inatom ništa promeniti...
Mogli smo ptomeniti konstruktivnom politikom, i saradnjom sa tom evropom da dobijemo što je moguće više....Ovako nećemo dobiti ništa, a ne razumem koliko to imaju jake živce da nas trpe ovakve kakvi smo...
Nama neprijatelji nisu ni potrebni, dovoljni smo sami sebi, mi ćemo sami sebe uništiti....
Ehhhh srbijo....(malim slovima)...

DM

pre 16 godina

Samo da Tadic i DS nisu naseli na ponudjene sporazume i tako ostavili evropske diplomate u uverenju da ce Srbija (nevoljno) prihvatiti "realnost", Kosovo ne bi za par dana proglasavalo nezavisnost. Demokrate moraju da se zapitaju i zasto strane diplomate i novinari od srpskih politicara najvise respektuju Kostunicu. Mozda zbog toga sto, uprkos opstrukciji i negativnoj propagandi, kakva nije zabelezena cak i u vreme Milosevica, istrajava na odbrani interesa svoje zemlje i naroda.

sander

pre 16 godina

Iz ovoga mi izgeda da je Kostunica prilicno dobar igrac u ovoj igri oko Kosaova. Da nije bilo njega verovatno bi ovi tz. "europejci" davno zavrsili posao sa EU oko Kosova u zamenu za neke obecane vizne olaksice. Ako se pogleda sled dogadjaja u svemu je Kostunica bio upravu pocev od Athisarija, uvlacenja DS-a u vlast i front za Kosovo u Srbiji (izborom Nikolica za predsednika skupstine), pa odbijanje nekakvih sargarepa u vidu nekih nebitnih politickih sporazuma... Setite se samo koliko je ovde bilo pljuvanja oko ne primanja Athisarija. Ne kazem da je Kostunica sve ovo samosatalno radio, pre ce biti u kordinaciji sa drugima (Rusima) ali sve ukazuje da su svi ti potezi bili pametni. Uzimajuci sve ovo u obzir kao i kolicinu pljuvanja oko prodaje NIS-a i ulaska u izgradnju gasovoda, bice da ce biti jos dobrih stvari za Srbiju.

Filip

pre 16 godina

Posle ovakvog clanka, mislim da oni koji su osudjivali Kostunicu mogu malo da predahnu, i sagledaju situaciju. Srljanje u EU po svaku cenu mozda i nije toliko korisna i pozeljna stvar koliko se nama cini. Demokratija koju nam nude, po mom misljenju je licemerna. Ako ne po nacinu na koji ignorisu svoje separatiste onda barem po nacinu na koji tretiraju svoje gradjane. Pogledajte kako jedna Francuska svake godine ima proteste i nerede po svojim predgradjima, kakav je status azijskih immigranata u Engleskoj ili turskih u Nemackoj. Postoji jedna izreka: niko te nece postovati ako ne postujes sam sebe. Prema tome, drzimo do nas i nase zemlje, i nemojmo da nam je draza viza za Francusku nego 15% nase teritorije...

Amathus

pre 16 godina

- rekla je Valdnerova i dodala da "u odnosima ponekad dođe do trvenja, ali je ključno da teče dijalog". - Pa zasto onda ne podrzite dijalog Srba i Albanaca?

Branko

pre 16 godina

Citira se neimenovani "visoki diplomata" iz Brisela koji je ocenio da "vlada potpuni haos" i da je i Komisiju EU i pojedine šefove diplomatija "potpuno iznenadilo izuzetno čvrsto držanje Vojislava Koštunice. Znaci uzdrmalo ih je jedno obicno odlaganje potpisivanja jednog kvazi-sporazuma. Sad se mozda jasnije vidi da je trebalo ne samo odbijati sporazume vec mnogo tvrdje pregovarati i pretiti upotrebom svih sredstava koja stoje na raspolaganju jednoj suverenoj i demokratskoj zemlji. Uostalom sta mislite kako bi jedna evropska demokratija reagovala da je njena teritorija ugrozena. Na primer Engleska evropska demokratija. A mi .. Parole, parole, parole ...

vu

pre 16 godina

Ako se kao pocetna tacka uzima stanje pre 1999. godine, onda je Srbija puno toga ustupila u svom predlogu o autonomiji. Albanci nisu odstupili ni milimetar. Od ovoga vise ne moze, a ko hoce da siluje neka siluje, ovo je unipolaran svet. Za veliku vecinu Srba je Kosovo vaznije od sargarepe koju nudi Evropska Zajednica.

R.P.

pre 16 godina

... Izgleda da neki nisu shvatili sta je u opisu radnog mesta jednog politicara. Samo u svadjanju naroda, konfliktima, presipanju iz supljeg u prazno lezi "novac, vreme i nervi" pregovaraca. naravno da je status Kosova jos 1999. odredjen jer se teritorije gube i dobijaju ratovima, a Srbija je jedan deo svoje teritorije jos tada izgubila. Da nema odugovlacenja, konferencija, izazivanja konfliktnih situacija, "kreni-stani" strategije, pa politicari ovog sveta bi ostali bez zaposlenja!
Lekcija br 2. - utuvite sebi u glavu da ne postoje pravda i nepravda vec samo INTERESI!
Zelim vam prijatan dan.

Srba

pre 16 godina

Kosovo Ide. Rusi su dobili NIS za dzabaka. Sto bi ih vise interesovala Srbija. Stabilnost regiona znaci veliku nestabilnost, za ubice, tajkune, i sve ostale nakaze. Otuda se problem tako dugo resava.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela teritorija + razmena-enklave za Presevo, Bujanovac i Medvedju. Pa jednom kada budemo u stanju da zivimo normalno to vise i nece biti tako bitno.

Maja_V

pre 16 godina

Rusija je 1999.godine dopustila da bombe padaju po Srbiji, cak je tome i kumovala. Verovatno im je trebala pokazna vezba neprijatelja, da se vidi sta je novo napravljeno u vojnoj industriji...
A sada ne popusta oko tog istog Kosova, dize sebi cenu...
Srbi su zrtvovana nacija, a mogli su daleko da doguraju. Steta.

carapan

pre 16 godina

aha, iznenadilo ih cvrsto drzanje kostunice. sta to znaci, da je kostunica neko i nesto u odnosu na one koji srljaju u evropu odricuci se svega. a zamislite tek kako bi oni bili iznenadjeni i kako bi im tek bilo tesko da guraju kosovo u samostalnost da se i predsednik srbije drzi kao nas premijer. pa onda nam tek nista nebi mogli. ali demokrate zele da ispadnu fine i ne zele da uvrede one koji nam otimaju zemlju.

Ahmed Abdul el Medjedi

pre 16 godina

Vidim da nije dovoljno poznato da je Rusija vratila Pariskom klubu čitav dug pre roka za naplatu. Godine 2006. Rusija je vratila 45 milijardi dolara, što je najveći deo njihovog spoljnog duga, i za vrlo kratko vreme postala je zemlja koja ne uzima kredite, već ih daje drugima, a nekima ih i oprašta (Irak, Avganistan, 16 najsiromašnijih afričkih zemalja). Šta hoću da kažem? Pozicija Rusije u međunarodnim odnosima drastično se promenila od 1999. godine. Danas je to država koja (posle krize 1998. godine) već devetu godinu za redom beleži ogroman ekonomski rast (u proseku 7% godišnje) i tako postaje, uz Kinu i Indiju, država sa najvećim rastom. Godine 1999. državne rezerve iznosile su 12 milijardi dolara, a 2007. godine iznose 470 milijardi dolara (treće po veličine rezerve u svetu).

makarije

pre 16 godina

Ništa novo sastaju se EU i Rusi da vide koliko će da EU da košta nezavisnost kosova i ćutanje rusije.Da li su to otpis dugova rusiji ili još veća pomoć ili ko zna? Jedno je jasno Kosovo odlazi sa ili bez blagoslova rusije ali ostaje nejasno čime je Gargamel omađijao "predsednika republike" i kakve mu je travke dao da jede, miriše, pije kad je lider DS-a izgubio pamet i nema više evrope i EU i nikom ništa eeeeej. IZ ove nakazne srbije sa Koštunicom i DS folirantima na vlasti treba bežati glavom bez obzira. primenom "tajnog akcionog plana" Srbija ništa ama baš NIŠTA DOBRO NEĆE DOBITI već kao i poslednjih 15 godina samo GUBITI.Jedini spas su NOVI PARLAMENTARNI IZBORI.

читалац вести

pre 16 godina

Званично, овај састанак неће донети ништа. Већ видим сто пута поновљене изјаве обе стране које ће уследити после састанка. Биће исте као и ове што их дадоше пре састанка. То ће уједно и потврдити основну званичну девизу западног приступа косовском проблему: ево, преговори не могу да донесу помак, време је да се нешто учини. Међутим, верујем да ће иза званичних изјава бити постигнут неки договор, или бар узајамно обавештавање, о даљем току догађаја. Иначе се ваљда не би ни састајали. Моје скромно мишљење је да ће Руси највише инсистирати на одржавању Коштунице на власти, јер после НИС-а, предстоји (про)давање ЈАТ-а и ЕПС-а.

Белград

pre 16 godina

ЕУ никад није била за компромисе по питању Космета, ово само значи да Русија није попустила под притисцима ЕУ и то је прави наслов ове вести.

citajte dobro

pre 16 godina

ko zna da cita dobro nek mi razjasni sta znaci ovo: "ruski ministar je rekao da Rusija u arsenalu svojih spoljno političkih sredstava nema bilo kakve kaznene mere." Za mene to znaci da nezavisnost Kosova neizbezna, i ni Rusija ne moze nista da radi protiv toga. Ajmo na proslavu u Nedelju 17-oga.

Dragomir

pre 16 godina

Pozivam Rusiju da preuzme odgovornost konacno za nesto i prestane samo pricati. Znaci ako Rusija izadje sa planom koji podrazumeva sklanjanje radikalnih mafijasa sa vlasti u KiM i implementaciju rezolucije 1244 (citaj jaka vojna intervencija), zatim je spremna investirati u oporavak privrede KiM (oko 100 milijardi dolara) i onda dozvole integraciju takve Srbije u EU. E to se zove posao! Ostalo je sve mlacenje prazne slame. Rusi po obicaju samo pricaju i tako je jos od kubanske krize.

Marko

pre 16 godina

Uhhh.... Velike nade polazem u Rusiju, kao i uvek. Mada mi je jasno da ce nas opet ispaliti. Evropa ce kupiti par ruskih aviona ili slicne robe, i resen problem Kosova.

kom@

pre 16 godina

Trenutna situacija je blokirana zbog same rezolucije 1244, koja zahteva pristanak Srbije i Rusije. Znao je pok. Milosevic sta potpisuje u datim okolnostima. Rusi se drze svog dela dogovora. EU je verovatno ocekivala priznavanje realnosti novih srpskih vlada. Mogla bi Srbija jos ostrije da preti (blefira), i dovede u pitanje nezavisnost, ali cemu to? Povratak u devedesete? Zar je realno da Kosovo bude u Srbiji? Sa jedne strane nije lose 'prodati' nesto sto ni ne posedujes, sa druge strane, cast i princip bi trebao biti uzviseniji cilj od toga. Ne znam da li se takve ipak licne vrednosti mogu/trebaju tumaciti i sa grupno/kolektivnog aspekta.
Zapadne vlade su davno presle na real-politik (citaj: makijaveli). Njihov osnovni previd koji ponavljaju je u tome sto misle da se i ovde slicno gleda na stvari.

Halfrabit

pre 16 godina

Kompromis izmedju dva krajnje razlicita bloka je potpuno nemoguc ako znamo da su im ciljevi prilicno udaljeni, ovaj skup u Sloveniji je jos jedan dokaz ulaska u novi Hladni rat gde je Kosovo samo jedno od brojnih neresenih pitanja izmedju ove dve intresne zone. No nisu krivi oni za ono sto se nama dogadja, krivi smo mi koji zivimo na ovim prostorima okruzeni kriminalnim i klerikalnim vrhovima vlasti jer nismo birali sposobnije i razumnije ljude koji ce nam napokon stvoriti uslove dostojne coveka koji ce nesmetano stvarati i uzivati u plodovima svog rada zasticen od korupcije i predrasuda svake vrste.

vaso

pre 16 godina

Ne, ne, samo neka se priznaju. Da prvo rascistimo sa Evro integracijama. Da se formira vecinska nova vlada. I pozovu Rusi preko UN da pomognu zastiti okupiranim Srbima. To, to. A onda sta nam bog da.

Marko

pre 16 godina

Kosovo nije nase od 1999-te godine,to je surova realnost,da li mislite da su nas oterali sa Kosova da bi nas pustili da se tamo vratimo.Nemojmo da se zaludjujemo vise,muka mi je sto zivim u ovoj zemlji u kojoj ljudi ceo zivot veruju u cuda.Niko nama nece pomoci,posebno ne na svoju stetu,a tek nece ako je cela stvar odavno zavrsena,kao sto je u nasem slucaju.Nije nama kriv ni Tadic ni Kostunica ni Nikolic,kriva je politika od pre 20 i vise godina koja nije bila takticna.Ne mozemo mi da izigravamo policajca svetskog jer smo maleni isuvise,nismo mi ni Amerika ni Kina ni Rusija,vidite da nismo stali na pravu stranu,nego smo joj bili kontru a ako se ne opametimo nece se ni na ovome zavrsiti.Gde bi nam bio kraj da smo se recimo opametili 95-te,kad je zavrsen rat u SFRJ,ali nismo,i posle 13 godina imamo problema,ali nama izgleda ni to nije dosta,nego isterujemo pravdu koje za nas nema i nece je biti ako se ovako nastavi.

Milan

pre 16 godina

Znakovito je sto Lavrov kaze da Rusija nece poduzimati nikakve kaznene mere protiv zemalja koje eventualno priznaju nezavisno Kosovo. A, mi se uzdamo u nasu pravoslavnu bracu da ce nam pomoci zadrzati Kosovo. Osim toga, nikako ne mogu da shvatim sta znaci to da ce Srbija odmah ponistiti proglasenje nezavisnoti Kosova kako tvrdi vecito polupospani i neinformisani premijer... Ma nemoj! A, otkada se to Srbija ista pita na Kosovu? To sto Srbija nece priznati nezavisnost je bitno Albancima poput lanjskog snega na severnom polu.

Samir, Sarajevo

pre 16 godina

Srbijanska vlast je od 1999. godine imala punih osam godina da pokaze EU i svijetu da je demokratska i da u svim aspektima postuje standarde modernog svijeta i da bi po tim standardima vladala i Kosovom i Albancima u slucaju ostanka Kosova u okviru Srbije...iskreno se zapitajte da li je zaista tokom svih ovih godina ista ucinila da to i dokaze?

miki_pancevo

pre 16 godina

Ovo je samo nastavak logičnog sleda dogadjanja, 1999 god. je rešeno da će Kosovo biti van Srbije, a kao kazna za pogrešnu, neodgovornu pa čak i suludu politiku tadašnjeg (da li samo tadašnjeg) rukovodstva zemlje. Ovo je samo zatvaranje jednog poglavlja...
Jeste da je neme teško da se pomirimo sa nekim stvarima ali život je takav, i mi tu nećemo inatom ništa promeniti...
Mogli smo ptomeniti konstruktivnom politikom, i saradnjom sa tom evropom da dobijemo što je moguće više....Ovako nećemo dobiti ništa, a ne razumem koliko to imaju jake živce da nas trpe ovakve kakvi smo...
Nama neprijatelji nisu ni potrebni, dovoljni smo sami sebi, mi ćemo sami sebe uništiti....
Ehhhh srbijo....(malim slovima)...

Nikola

pre 16 godina

Ukoliko je sudbina i Srbije i Kosova u EU gde cemo opet biti "zajedno" i jednoj drzavi, zbog cega se onda toliko insistira na protivpravnoj nezavisnosti kosova? To je onda obicno gubljenje vremena jer to znaci da nesto razdvajamo da bi ga opet spojili. Zar nije najbolje resenje da nas odmah prime u EU i to u medjunarodno priznatim granicama. Cista usteda vremena, novca i nerava.

Ana

pre 16 godina

Steta Ujedinjenim Nacijama je naneta jos daleke 1999 kad je zapocelo bombadovanje Srbije bez pokrica UN. Sad se samo nastavlja, a bojim se da je ovo nastavak pocetka kraja UN...

Srba

pre 16 godina

Kosovo Ide. Rusi su dobili NIS za dzabaka. Sto bi ih vise interesovala Srbija. Stabilnost regiona znaci veliku nestabilnost, za ubice, tajkune, i sve ostale nakaze. Otuda se problem tako dugo resava.

Podsetnik

pre 16 godina

Podela teritorija + razmena-enklave za Presevo, Bujanovac i Medvedju. Pa jednom kada budemo u stanju da zivimo normalno to vise i nece biti tako bitno.

makarije

pre 16 godina

Ništa novo sastaju se EU i Rusi da vide koliko će da EU da košta nezavisnost kosova i ćutanje rusije.Da li su to otpis dugova rusiji ili još veća pomoć ili ko zna? Jedno je jasno Kosovo odlazi sa ili bez blagoslova rusije ali ostaje nejasno čime je Gargamel omađijao "predsednika republike" i kakve mu je travke dao da jede, miriše, pije kad je lider DS-a izgubio pamet i nema više evrope i EU i nikom ništa eeeeej. IZ ove nakazne srbije sa Koštunicom i DS folirantima na vlasti treba bežati glavom bez obzira. primenom "tajnog akcionog plana" Srbija ništa ama baš NIŠTA DOBRO NEĆE DOBITI već kao i poslednjih 15 godina samo GUBITI.Jedini spas su NOVI PARLAMENTARNI IZBORI.

Marko

pre 16 godina

Uhhh.... Velike nade polazem u Rusiju, kao i uvek. Mada mi je jasno da ce nas opet ispaliti. Evropa ce kupiti par ruskih aviona ili slicne robe, i resen problem Kosova.

Maja_V

pre 16 godina

Rusija je 1999.godine dopustila da bombe padaju po Srbiji, cak je tome i kumovala. Verovatno im je trebala pokazna vezba neprijatelja, da se vidi sta je novo napravljeno u vojnoj industriji...
A sada ne popusta oko tog istog Kosova, dize sebi cenu...
Srbi su zrtvovana nacija, a mogli su daleko da doguraju. Steta.

fadil h.

pre 16 godina

Pa onda podelite Kosovo. To je ionako jedino kompromisno resenje samo sto ni Srpski, ni Albanski lideri ne smeju javno da ga predloze zbog raznih olako datih obecanja, a vrlo rado bi prihvatili tu podelu.

читалац вести

pre 16 godina

Званично, овај састанак неће донети ништа. Већ видим сто пута поновљене изјаве обе стране које ће уследити после састанка. Биће исте као и ове што их дадоше пре састанка. То ће уједно и потврдити основну званичну девизу западног приступа косовском проблему: ево, преговори не могу да донесу помак, време је да се нешто учини. Међутим, верујем да ће иза званичних изјава бити постигнут неки договор, или бар узајамно обавештавање, о даљем току догађаја. Иначе се ваљда не би ни састајали. Моје скромно мишљење је да ће Руси највише инсистирати на одржавању Коштунице на власти, јер после НИС-а, предстоји (про)давање ЈАТ-а и ЕПС-а.

R.P.

pre 16 godina

... Izgleda da neki nisu shvatili sta je u opisu radnog mesta jednog politicara. Samo u svadjanju naroda, konfliktima, presipanju iz supljeg u prazno lezi "novac, vreme i nervi" pregovaraca. naravno da je status Kosova jos 1999. odredjen jer se teritorije gube i dobijaju ratovima, a Srbija je jedan deo svoje teritorije jos tada izgubila. Da nema odugovlacenja, konferencija, izazivanja konfliktnih situacija, "kreni-stani" strategije, pa politicari ovog sveta bi ostali bez zaposlenja!
Lekcija br 2. - utuvite sebi u glavu da ne postoje pravda i nepravda vec samo INTERESI!
Zelim vam prijatan dan.

Dalibor Lanik

pre 16 godina

Da, bas su se napregovarali, kada je EU od pocetka tvrdila da, ako pregovori ne uspeju, Kosovo dobija nezavisnost... I sada kao, godinama se pregovaralo... pa sto bi albanci pregovarali kada su im SAD i EU obecali maksimum njihovih zahteva. Znaci taj argument o dugim pregovorima okacite macku o rep.

A sto se tice da je status-kvo neodrziv, to pitajte Irce, Baskijce, Palestince...

Sjajna argumentacija, kao sto se vidi!

citajte dobro

pre 16 godina

ko zna da cita dobro nek mi razjasni sta znaci ovo: "ruski ministar je rekao da Rusija u arsenalu svojih spoljno političkih sredstava nema bilo kakve kaznene mere." Za mene to znaci da nezavisnost Kosova neizbezna, i ni Rusija ne moze nista da radi protiv toga. Ajmo na proslavu u Nedelju 17-oga.

posmatrac iz australije

pre 16 godina

Kažu da status kvo više nije održiv.Ali gospodo zar ne vidite da će se i poslije proglašenja nezavisnosti i priznanja od nekih zemalja ustvari nastaviti status kvo samo u drugačijem obliku.Prvo Srbija,Rusija,Kina i mnogi drugi neće priznati Kosovo pa tako neće biti priznato niti od UN.Drugo Srbi sa Kosova će bojkotovati vlast u Prištini i sve što oni budu organizirali isto onako kako su Albanci godinama bojkotovali Beograd itd.itd.
Znači sve su naznake da se nastavlja status kvo.

sander

pre 16 godina

Iz ovoga mi izgeda da je Kostunica prilicno dobar igrac u ovoj igri oko Kosaova. Da nije bilo njega verovatno bi ovi tz. "europejci" davno zavrsili posao sa EU oko Kosova u zamenu za neke obecane vizne olaksice. Ako se pogleda sled dogadjaja u svemu je Kostunica bio upravu pocev od Athisarija, uvlacenja DS-a u vlast i front za Kosovo u Srbiji (izborom Nikolica za predsednika skupstine), pa odbijanje nekakvih sargarepa u vidu nekih nebitnih politickih sporazuma... Setite se samo koliko je ovde bilo pljuvanja oko ne primanja Athisarija. Ne kazem da je Kostunica sve ovo samosatalno radio, pre ce biti u kordinaciji sa drugima (Rusima) ali sve ukazuje da su svi ti potezi bili pametni. Uzimajuci sve ovo u obzir kao i kolicinu pljuvanja oko prodaje NIS-a i ulaska u izgradnju gasovoda, bice da ce biti jos dobrih stvari za Srbiju.

Amathus

pre 16 godina

- rekla je Valdnerova i dodala da "u odnosima ponekad dođe do trvenja, ali je ključno da teče dijalog". - Pa zasto onda ne podrzite dijalog Srba i Albanaca?

Ahmed Abdul el Medjedi

pre 16 godina

Vidim da nije dovoljno poznato da je Rusija vratila Pariskom klubu čitav dug pre roka za naplatu. Godine 2006. Rusija je vratila 45 milijardi dolara, što je najveći deo njihovog spoljnog duga, i za vrlo kratko vreme postala je zemlja koja ne uzima kredite, već ih daje drugima, a nekima ih i oprašta (Irak, Avganistan, 16 najsiromašnijih afričkih zemalja). Šta hoću da kažem? Pozicija Rusije u međunarodnim odnosima drastično se promenila od 1999. godine. Danas je to država koja (posle krize 1998. godine) već devetu godinu za redom beleži ogroman ekonomski rast (u proseku 7% godišnje) i tako postaje, uz Kinu i Indiju, država sa najvećim rastom. Godine 1999. državne rezerve iznosile su 12 milijardi dolara, a 2007. godine iznose 470 milijardi dolara (treće po veličine rezerve u svetu).

Branko

pre 16 godina

Citira se neimenovani "visoki diplomata" iz Brisela koji je ocenio da "vlada potpuni haos" i da je i Komisiju EU i pojedine šefove diplomatija "potpuno iznenadilo izuzetno čvrsto držanje Vojislava Koštunice. Znaci uzdrmalo ih je jedno obicno odlaganje potpisivanja jednog kvazi-sporazuma. Sad se mozda jasnije vidi da je trebalo ne samo odbijati sporazume vec mnogo tvrdje pregovarati i pretiti upotrebom svih sredstava koja stoje na raspolaganju jednoj suverenoj i demokratskoj zemlji. Uostalom sta mislite kako bi jedna evropska demokratija reagovala da je njena teritorija ugrozena. Na primer Engleska evropska demokratija. A mi .. Parole, parole, parole ...

kom@

pre 16 godina

Trenutna situacija je blokirana zbog same rezolucije 1244, koja zahteva pristanak Srbije i Rusije. Znao je pok. Milosevic sta potpisuje u datim okolnostima. Rusi se drze svog dela dogovora. EU je verovatno ocekivala priznavanje realnosti novih srpskih vlada. Mogla bi Srbija jos ostrije da preti (blefira), i dovede u pitanje nezavisnost, ali cemu to? Povratak u devedesete? Zar je realno da Kosovo bude u Srbiji? Sa jedne strane nije lose 'prodati' nesto sto ni ne posedujes, sa druge strane, cast i princip bi trebao biti uzviseniji cilj od toga. Ne znam da li se takve ipak licne vrednosti mogu/trebaju tumaciti i sa grupno/kolektivnog aspekta.
Zapadne vlade su davno presle na real-politik (citaj: makijaveli). Njihov osnovni previd koji ponavljaju je u tome sto misle da se i ovde slicno gleda na stvari.

Белград

pre 16 godina

ЕУ никад није била за компромисе по питању Космета, ово само значи да Русија није попустила под притисцима ЕУ и то је прави наслов ове вести.

vu

pre 16 godina

Ako se kao pocetna tacka uzima stanje pre 1999. godine, onda je Srbija puno toga ustupila u svom predlogu o autonomiji. Albanci nisu odstupili ni milimetar. Od ovoga vise ne moze, a ko hoce da siluje neka siluje, ovo je unipolaran svet. Za veliku vecinu Srba je Kosovo vaznije od sargarepe koju nudi Evropska Zajednica.

Filip

pre 16 godina

Posle ovakvog clanka, mislim da oni koji su osudjivali Kostunicu mogu malo da predahnu, i sagledaju situaciju. Srljanje u EU po svaku cenu mozda i nije toliko korisna i pozeljna stvar koliko se nama cini. Demokratija koju nam nude, po mom misljenju je licemerna. Ako ne po nacinu na koji ignorisu svoje separatiste onda barem po nacinu na koji tretiraju svoje gradjane. Pogledajte kako jedna Francuska svake godine ima proteste i nerede po svojim predgradjima, kakav je status azijskih immigranata u Engleskoj ili turskih u Nemackoj. Postoji jedna izreka: niko te nece postovati ako ne postujes sam sebe. Prema tome, drzimo do nas i nase zemlje, i nemojmo da nam je draza viza za Francusku nego 15% nase teritorije...

Dragomir

pre 16 godina

Pozivam Rusiju da preuzme odgovornost konacno za nesto i prestane samo pricati. Znaci ako Rusija izadje sa planom koji podrazumeva sklanjanje radikalnih mafijasa sa vlasti u KiM i implementaciju rezolucije 1244 (citaj jaka vojna intervencija), zatim je spremna investirati u oporavak privrede KiM (oko 100 milijardi dolara) i onda dozvole integraciju takve Srbije u EU. E to se zove posao! Ostalo je sve mlacenje prazne slame. Rusi po obicaju samo pricaju i tako je jos od kubanske krize.

DM

pre 16 godina

Samo da Tadic i DS nisu naseli na ponudjene sporazume i tako ostavili evropske diplomate u uverenju da ce Srbija (nevoljno) prihvatiti "realnost", Kosovo ne bi za par dana proglasavalo nezavisnost. Demokrate moraju da se zapitaju i zasto strane diplomate i novinari od srpskih politicara najvise respektuju Kostunicu. Mozda zbog toga sto, uprkos opstrukciji i negativnoj propagandi, kakva nije zabelezena cak i u vreme Milosevica, istrajava na odbrani interesa svoje zemlje i naroda.

vaso

pre 16 godina

Ne, ne, samo neka se priznaju. Da prvo rascistimo sa Evro integracijama. Da se formira vecinska nova vlada. I pozovu Rusi preko UN da pomognu zastiti okupiranim Srbima. To, to. A onda sta nam bog da.

carapan

pre 16 godina

aha, iznenadilo ih cvrsto drzanje kostunice. sta to znaci, da je kostunica neko i nesto u odnosu na one koji srljaju u evropu odricuci se svega. a zamislite tek kako bi oni bili iznenadjeni i kako bi im tek bilo tesko da guraju kosovo u samostalnost da se i predsednik srbije drzi kao nas premijer. pa onda nam tek nista nebi mogli. ali demokrate zele da ispadnu fine i ne zele da uvrede one koji nam otimaju zemlju.

Halfrabit

pre 16 godina

Kompromis izmedju dva krajnje razlicita bloka je potpuno nemoguc ako znamo da su im ciljevi prilicno udaljeni, ovaj skup u Sloveniji je jos jedan dokaz ulaska u novi Hladni rat gde je Kosovo samo jedno od brojnih neresenih pitanja izmedju ove dve intresne zone. No nisu krivi oni za ono sto se nama dogadja, krivi smo mi koji zivimo na ovim prostorima okruzeni kriminalnim i klerikalnim vrhovima vlasti jer nismo birali sposobnije i razumnije ljude koji ce nam napokon stvoriti uslove dostojne coveka koji ce nesmetano stvarati i uzivati u plodovima svog rada zasticen od korupcije i predrasuda svake vrste.

Milan

pre 16 godina

Znakovito je sto Lavrov kaze da Rusija nece poduzimati nikakve kaznene mere protiv zemalja koje eventualno priznaju nezavisno Kosovo. A, mi se uzdamo u nasu pravoslavnu bracu da ce nam pomoci zadrzati Kosovo. Osim toga, nikako ne mogu da shvatim sta znaci to da ce Srbija odmah ponistiti proglasenje nezavisnoti Kosova kako tvrdi vecito polupospani i neinformisani premijer... Ma nemoj! A, otkada se to Srbija ista pita na Kosovu? To sto Srbija nece priznati nezavisnost je bitno Albancima poput lanjskog snega na severnom polu.

Marko

pre 16 godina

Kosovo nije nase od 1999-te godine,to je surova realnost,da li mislite da su nas oterali sa Kosova da bi nas pustili da se tamo vratimo.Nemojmo da se zaludjujemo vise,muka mi je sto zivim u ovoj zemlji u kojoj ljudi ceo zivot veruju u cuda.Niko nama nece pomoci,posebno ne na svoju stetu,a tek nece ako je cela stvar odavno zavrsena,kao sto je u nasem slucaju.Nije nama kriv ni Tadic ni Kostunica ni Nikolic,kriva je politika od pre 20 i vise godina koja nije bila takticna.Ne mozemo mi da izigravamo policajca svetskog jer smo maleni isuvise,nismo mi ni Amerika ni Kina ni Rusija,vidite da nismo stali na pravu stranu,nego smo joj bili kontru a ako se ne opametimo nece se ni na ovome zavrsiti.Gde bi nam bio kraj da smo se recimo opametili 95-te,kad je zavrsen rat u SFRJ,ali nismo,i posle 13 godina imamo problema,ali nama izgleda ni to nije dosta,nego isterujemo pravdu koje za nas nema i nece je biti ako se ovako nastavi.