Utorak, 27.11.2007.

10:02

Poslednja runda, dan drugi

Drugog dana finalne runde pregovora o Kosovu u Badenu pored Beča i Beograd i Priština ocenjuju da pregovori nisu uspeli.

Izvor: B92

Poslednja runda, dan drugi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je na delu igranka bez prestanka rodjaci! Oni ce sutra da se odcepe, a mi cemo vec koliko "prekosutra" s "pravom" da ih opet pocepamo - i tako u nedogled. Nikada balkanski narodi nece nauciti da igraju u svoju korist, vec ce vecito biti pioni velikih i mocnih. Nazalost sve to preko ledja obicnog coveka kome je najvise stalo do "normalnog" zivota.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Znam nacin kako da Srbija zadrzi Kosovo.Treba da prihvatimo sve njihove zelje,
neka imaju drzavu,granice,zastavu,grb..
sve bas sve sto ima jedna nezavisna drzava.
Mi treba da imamo samo jedam uslov,da im Kostunica bude premijer.Siguran sam da bi onda Albanci nudili sve,samo da ne prihvate taj uslov.
Imamo veliki adut u rikama.

Miki

pre 16 godina

Srbija treba da prizna Kosovo, da to debelo naplati i podjeli gradjanima koji su patili i izgubili monogo zbog pogrsene politike prisvajanja onog sto nije nase vec duze vrijeme (Kosovo i Bosna). Vrijeme je za buducnost, ne mozemo vise u proslost jer je mracna, zar ne. Nasa deca trebaju svetlost.

Stole

pre 16 godina

Sila Boga ne moli!
Moze Pristina da proglasi nezavisnost,ako za to dobije zeleno svetlo od Brisela i Vasingtona,ali je bitno da mi to nikada ne priznamo jer je sasvim sigurno da tako proglasena nezavisnost nece dobiti legitimitet SB UN a samiim tim je nistavna i daje za pravo da kada se nesto promeni u politickoj strukturi u svetu povratimo ono sto su nam na silu oduzeli. Izgleda,medjutim,da do takve podrske nece doci barem ne iz Brisela pa se tako ceo proojekat dovodi u pitanje a ovo ce se nastaviti sve dok neko jasno i glasno ne kaze Pristini da su malo preterali!Ako se to i ne desi,vec ono prvo,nek se niko ne brine izdrzace Srbi na Kosovu ma sta bilo i ma koliko trajalo,podsetimo se otomanskog ropstva od 5 vekova pa su se i Srbi i Srbija odrzali! Sada je malo drugacije jer je samo jedan deo teritorije pod okupacijom pa ljudi sa onih slobodnih teritorija mogu da tumace stvari na ovaj ili onaj nacin,ma pusti Kosovo,to je otislo i ....
Medjutim kada bi bilo obrnuto,kada bi ista stvar bila u celoj Srbiji onda se ne bi bas tako mislilo jer ne bi bilo kuda stici i uteci,ali srecom nije tako! No je sam siguran da ce kosmetski Srbi biti na visini zadatka ma koliko to bilo tesko i dugo i da ce odbraniti drzavu na svojim ognjistima jer se Srbija danas brani na KOsovu!

lala

pre 16 godina

Dobicemo jos jednu evroviziju, stazu za formulu 1, eventualno neke zimske olimpijske igre (na Fruskoj Gori verovatno) i nasa miss ce biti u najmanju ruku prva pratilja na sledecih nekoliko izbora za miss. I onda ce da nam kazu da vise nemamo Kosovo, koje uzgred budi receno, nemamo odavno! Mislim da smo mogli da dobijemo i vise od toga, ali to zavisi od "umova" koji vode ovu drzavu.

Brka

pre 16 godina

Izjave sa pregovora su jedno a stvarnost je nešto drugo. Broj izjava zvaničnika SAD o statusu Kosova kao nezavisnog se u zadnja dva meseca smanjio, jastrebovi daju opreznije izjave, stižu izjave "nezavisnih" eksperata koje nalažu opreznost u vezi nezavisnosti kosova (izlazna strategija SAD i EU o "nezavisnom Kosovu"), itd. Drugim rečima entuzijazam oko nezavisnog Kosova splašnjava. Takođe i izjave iz EU upućuju na takav pravac razmišljanja. Srpska delegacija može da bude izdašna u obećanjima jer je svesna da će se ceo proces vratiti na početak. Drugim rečima delegacija sa AP KiM propušta najpovoljniju priliku da nešto dobije (praktično nezavisno Kosovo). Takođe imamo jednu situaciju da nas iz EU (i ne samo EU) zadržavaju u popuštanju jer će sutra u sličnoj situaciji biti i druge zemlje u svetu. U narednim pregovorima Srbija nema razloga da nudi ovoliko izdašna. Tači i ekipa ne primećuju da su sada najbliže nezavisnosti i da je sada istorijski trenutak da nešto dobiju. Sledi zatišje od barem godinu dana jer 2008.g. nema nikavih pomaka, ekonomska situacija na Kosovu će se pogoršati, i slično. Sledeća ozbiljna runda pregovora će biti 2009.
Dovoljno da se zaboravi na sadašnju ponudu albancima i da se traži samo ono iz rezolucije 1244.

milan

pre 16 godina

Politika jedne zemlje ne vodi se danas za sutra, vec na mnogo duze staze.Trenutno smo nemocni da nesto ozbiljnije ucinimo, ali nepriznavanjem nezavisnosti Kosmeta, ostavljamo mogucnost da za 5-10 godina, kada se ponovo uspostavi ravnoteza u svetu, vratimo otetu teritoriju na sasvim legitiman nacin.

Goran

pre 16 godina

Za sve sukobe u bivsoj Jugoslaviji, za sve neprihvacene ponude, ja sam do sada uvek krivio Milosevicevu ekipu zbog arogantnog, bahatog, nestrucnog i u svakom smislu katastrofalnog pregovaranja, odsustva diplomatije, itd. Uvek sam mislio - zasto nam nije bog dao da imamo normalne diplomate, kulturne pregovarace sa argumentima, nego siledzije s oruzjem. Ali sada se, ja mislim opravdano, pitam - da li bi ista bilo drugacije? Jer evo, sada, u ovim pregovorima, koliko god meni licno Kostunica isao na nerve, i koliko god mislim da je Kosovo ranije izgubljeno, pokazuje se da ti nista ne pomaze. Dzaba nudio nove stvari, predloge, ideje, dzaba sve, samo ispadas glup. Sve je reseno van tebe i tvoje kontrole, izlobirano, izgurano, parama, oruzjem, manipulacijama, svime mogucim, i ti mozes samo da blejis. Mene cak ne nervira toliko sto ce Kosovo biti nezavisno, daleko im lepa kuca, ali mi strasno gazi po nervima njihovo siledzijstvo, primitivizam, to sto oni sebi daju za pravo da kazu "nema pregovora o statusu, bice nezavisnost", a dosli su na pregovore o statusu!? Da ne pominjem likove kao sto je Tachi koji su se ubacili u skupo odelo i sad su politicari a do juce su svercovali oruzje parama od droge i hvalili se kako organizuju gerilu i skidaju snajperima srpske policajce. A da su medjunarodni pregovaraci zaista diplomate a ne sharlatani - ponudili bi resenje koje ne odgovara nikome. Samo to funkcionise. Ako to nece, onda je sve fol, kao sto i jeste. Ako to ne umeju, onda treba da promene profesiju i da vrate plate.

Zoran

pre 16 godina

"Da Kosovo dobije žandarmeriju, zastavu, himnu, grb i sportsku reprezentaciju?" Hej, pa da su u svoj darežljivosti dodali i poslastičarnicu, Albanci bi sigurno pristali! Zamalo, bre, pa da nam uspe! Ipak, pitam se da nismo negde na čitavom blaženom putu dovde, možda ipak, pogrešili?

SuhesZ

pre 16 godina

Iskreno mi je žao što ovakva ponuda za rešenje problema Kosova kasni 30 godina. Nažalost tolko nam je i trebalo da sakupimo dovoljne snage da se suočimo sa stvarnom situacijom na Kosovu, i da budemo mudri a ne gordi. Sada je već nažalost prekasno. Plaćamo za svoju gordost. Lično mislim da je ponuda Srbije korektna, osim što se tiče kontrole granica. Kontrole graničnih prelaza, Beograd rutinski zloupotrebljava u bilo kakvoj za njega nepogodnoj situaciji, da li je to ekonomski, politički, kulturni, itd. bilo šta, pa je ovo absolutno neprihvatljivo. Treba svima da bude jasno, tokom prošlih decenija predstavnici Srbskih institucija i vlade, u raznim izdanjima Srbije(RS,SiCG,exYU,JUG,itd.) amortizirali lični i državni kredibilitet, autoritet i poverenje gotovo do nule. Može danas Srbija bilo šta da obeća, njegova reč nema dovoljnu težinu, da se u njega pouzda do te mere, da njegova reč bude odlučujuća o životu albanske i srpske manjine/većine? na Kosovu.

mertur

pre 16 godina

U pocetku jer Srbima dato do znanja da nezavisnost Kosova i nece biti tema tih pregovora pa neka sada ne glume nekakvo razocaranje i neka ne krive albansku stranu.Uostalom srpski politicari i posle S.M. nista ama bas nista nisu uradili da se Albanci integrisu u Srbiji cak sto vise koristeci se nekakvim spornim zakonima MZ i podrskom ruske politicke elite pokusavali su da nas prisile na suzivot a to bi bilo samo odlaganje problema jer nezavisnost je proces koji traje sve do postizanja cilja.

Gizmo-DK

pre 16 godina

Ministar spoljnih poslova Slovenije za Frankurter algemajne cajtung, kaže da pregovore o Kosovu vidi kao pregovore o 20 odsto Kosova jer je Kosovo još u jugoslovenskim vremenima imalo 80 odsto prava republike. Dal neko moze da mi odgovori, sta nam to nudi srbija, o kojim pravima i o udstupcima govore njeni predstavnici? Sigurno misle na prava koja su albanci imali za vreme Milosevica. Zao mi je sto srbija ima takve politicare za koje je vreme stalo "dok je Milosevic vladao" A uz to da znate, da se i medjunarodno pravo menja i sve u svetu se menja.

Energija

pre 16 godina

Tadiceva ponuda je 98% slicna Ahtisarijevom planu (minus oblasti decentralizacije i zastite crkava i manastira SPC). Ovo je kraj procesa, sada da vidimo kako ce stvari ici dalje.

milica marinkovic

pre 16 godina

Koji je problem sa ovim Vukom Jeremicem? Da li je moguce da je tom coveku data ta sloboda da jednom nedeljno, prema sopstvenom izboru objekta, preti kome stigne. Doduse, imajuci u vidu njegovo SPS-ovsko poreklo takvi diplomatksi maniri nista ne cude.

Nenad

pre 16 godina

Koliko li ce u svetu zbog ovoga biti malih, etnicki cistih drzava?
Da li EU poreznici znaju gde ide njihov novac?
Sva ova igra oko Kosova postavlja mnoga pitanja.
Ipak je Velika Albanija realnost, a ne san.
E moja Evropo.

Libertarian

pre 16 godina

A ovo je izgleda resenje, do sada su odbrojavali runde a sad su digli ruke pa je sve formalno poslednja runda ali se broje dani. Plasim se da ce naslovi u buducnosti biti tipa "poslednja runda: dve hiljade sesto pedeseti dan"... a status Kosova se nece resiti ni pregovorima ni ratovima, ono se moze samo podeliti, naravno istim sredstvima. Jedino je pitanje da li ce se smoci snage i razuma da se to uradi pregovorima. Sto pre to bolje, recimo treceg dana.

Aleksandar Vrsac

pre 16 godina

Hoce li predsednik Vojislav Tadic i premijer Boris Kostunica da podnesu ostavke ako Kosovo ne ostane u Srbiji 11. decembra? Neka pitaju Miskovica sta treba da urade, pa da nam saopste!

Bogoljub

pre 16 godina

Mozda zvuci pateticno ali mozda je jedan od najboljih predloga bio onaj koji je Bogoljub Karic predlagao jos pre par godina. Po njemu bi Srbiju sa Kosmetom, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, BiH, EU trebala da primi pod svoju zastavu u paketu a pre ikakvog resavanja statusa jer bi samim tim svi problemi u regionu postali Evropski problem i resavali bi se unutar svoje kuce tj EU. Uostalom, ulaskom u EU pojam granica bi postao relativna stvar i a stvar vladavine regijom, pokrajinom ili drzavom marginalna stvar pa bi samim tim suprostavljenih strana, stavova i dubljih konfrontacija bilo mnogo manje ako ne i uopste.

Mira M.

pre 16 godina

Srpska delegacija polednjih nekoliko meseci iznosi nekoliko varijanti za rešenje statusa Kosova. Kosovo je nažalost rešeno još 1999. god. i opet nažalost opet je ovo samo farsa pred narodom i svetom. Posle svega šta će saopštiti Srpskom narodu i Tadić i Koštunica i ministar za Kosovo, Samardžić. Iskreno žalim Srpski narod na Kosovu, a političari će voditi brigu koliko ko će od Nove godine preuzeti koji automobil od mogućih 40 kupljenih u vrednosti od 1,5 - 4,5 miliona evra. Gospodo Ministri, narodu sa Kosova ne trebaju ratne rezerve hrane koje im nudi ministar Bubalo. Dok će u Vašim kućama zveckati konzerve oni će uživati u luksuznim automobilima. "Jedini sapas nam je Rusija, kao i mnogo puta do sada".

Ivan

pre 16 godina

Nasledili smo vrlo tesku i zamrsenu situaciju oko Kosova kojoj je najvise doprineo Milosevic, ali odgovornost snose i Zapadni faktori i Kosovski gerilci. Rambuje je bio dobar predlog za Srbiju i steta je sto nije prihvacen. Ipak moramo svi imati u vidu sta je Milosevic ucinio i nama koji smo ziveli u Srbiji u to vreme. Oduzeo mi je normalno detinjstvo, borio sam se i na kraju smo ga promenili. Promenili smo ga mi gradjani Srbije kojima se i dalje spocitava zbog svega sto je on uradio. A uradio nam je jednako zla koliko i onima oko nas. Albanci su imali priliku da ga promene demokratskim sredstvima izlaskom na izbore tokom 90-tih pa nisu. Draze im je bilo oruzje. Stoga iz rasprave o Kosovu izostavio bih te licemerne blisko-istorijske argumente. Izuzev jednog a to je da je Milosevic izgubio rat 99te. Ipak izgubio ga je pod odredjenim uslovima (ne bezuslovno) a jedan od tih je i famozna rezolucija 1244. Ti uslovi se ne mogu sada menjati na mala vrata. U trenutnim okolnostima mislim da je u poslednjih par meseci pregovaracki tim poceo konacno da radi dobar posao, aktivan je i iznosi realisticne i izbalansirane predloge. Ne mislim da u ovim okolnostima Kosovo zasluzuje nista vise od onoga sto je Srbija ponudila. A za 20 godina, videcemo koliko cemo napredovati i jedni i drugi.

AleksandarPG

pre 16 godina

Ovo se zovu ustupci! To ni ja ne bih prihvatio. Sada ce lijepo Kosovo proglasiti nezavisnost, a Srbija ce im uvesti sankcije. I onda ce jadni kosovari "umreti" od gladi kao i svi ostali kojima je do sada Srbija uvela sankcije.

realnost

pre 16 godina

Albanci na Kosovo i bez preloga Tadica koriste svoju zastavu, oni su vec poceli neke medjunaordne utakmice odbojkaskim timovima (setite kazne srpskih odbojkaskih timova zbog odbijanja da igraju s onim iz Kosava) a clanstvo u MMF nje vezano statsuom Kosova, tako bar je receno u Pristini pre par nedelja od jednog MMF zvanicnika. Neko drugi odlucuje u MMF, tamo Rusija nema pravo veta. Zapravo ono sto Tadic predlaze je cak manje od onoga sto Hong Kong ima i to vec je odbijeno od albanske strane. Srbija danas nema zandarmeriju, policiju i spoljne poslove na Kosovo. Nece ni imati jer to je nesto nezamislivo za vecinu stanovnistva na Kosovo. Ovakvim nerealnim pristupom srpske delegacije tesko da ce doci do resenja dogovorom. Veoma dobra stvar medjutim jeste cinjenica da se shvata PAT POZICIJA, a to znaci da je tesko da ne kazem nemoguce zbog stava Rusije da Kosovo dobija nezavisnost putem SB ali s druge strane postaje izvesno da povratak srpskog suvereniteta na Kosovo je NEMOGUC jer to ne prihvata albanska strana, i takav predlog ne bi prosao u SB zbog veta cak tri stalnih clanica SB, SAD, V. Britanije i Francuske. Nezamislivo je da ove tri mocne drzave budu ponizene od Rusije i od stava da Kosovo treba da bude nezavisna drzava menjaju stav da Kosovo treba da ima autonomiju u okviru Srbije. Tako da jedino realno resenje ostaje slovenacki i hrvatski scenario iz 1991. godine.

Lale

pre 16 godina

Na stranu, za trenutak, sta mislimo o sudbini Kosova, ali ja nesto nisam shvatio, nisam procitao, pa ako neko jeste voleo bih da mi objasni. Kakvi su ovo pregovori? Meni lici kao da Srbija pregovara sama sa sobom, smislja neke koncepte, smara se, a predstavnici Kosova samo odsetaju na sastanak da kazu "Ne". I onda kazu da nema napretka u pregovorima. Kojim pregovorima, kakvim pregovorima? I zasto kosovska strana nesto ne smisli pa predlaze? Nema sta jer oni hoce samo nezavisnost i nista vise. U redu, ali cemu onda ovaj cirkus?

Aleksandar

pre 16 godina

Svi znamo da od pregovora nece biti nista. Realno gledajuci, srpska strana napravila je mnogobrojne ustupke u svojim stavovima u narednih par godina. Albanska strana je napravila jedan ustupak: rekli su da nece proterivati Srbe sa Kosova. Ja sam mislio da se to svodi pod minimum ljudskih prava. Mada dosta i o tome. Zanima me jedna stvar: Srbi su rekli da ce u slucaju da Kosovo proglasi nezavisnost i bude priznato od strane nekih drzava, oni ce se boriti svim politickim sredstvima da do te nezavisnosti ne dodje. Medjutim, albanci nisu nista rekli sta ce oni uraditi ako NIKO ne prizna tu nezavisnost, jer u poslednje vreme i Ameri izrazavaju rezerve na jednostrane poteze. Koji je rezervni plan Albancima? "Nezavisni" su, dakle UNMIK vise nema nadleznost? KFOR je okupaciona sila? Cije pasose ce da koriste? Od koga ce da dobijaju kredite za razvoj kada medjunarodno ne postoje? Nisu svetske banke lude da daju pare a posle drzava ne postoji i niko nece pare da vrati. Izgleda da ce takva nezavisnost odgovarati samo jednoj grupi ljudi: kriminalcima. Nadam se da nece doci do toga, jer u tom slucaju i Srbi i Albanci dole ce biti u nezavidnoj poziciji.

Z

pre 16 godina

Uta-ta. Necemo im nista priznati i zagorcavacemo im svaki trenutak nezavisnosti podmecuci, zveckajuci, birajuci cetnike i ekonomskom blokadom, prekinucemo diplomatske i druge odnose sa svima koji ih priznaju. Da vidi svet sa kim ima posla! Koliko ce to da nas kosta to nije vazno, vazno je samo da svi vide svog boga!

far fan

pre 16 godina

Predlog Borisa Tadica je zadocnio. Pregovaracka trojka ima mandat do desetog decemba i svoje stavove nece da menja u pet do dvanaest. Presudna faza ovih pregovora desila se mnogo ranije, tako da je jos jedanput potvrdjena teza o "srpskoj politickoj mudrosti".

Kosovar

pre 16 godina

Eh moj Tadicu kasno je, veoma je kasno za sve ovo sto govoris ...mozda bi to uplailo recimo 70 ili 80 tih, ali sada NIKAKO. Vec hajde mi da se lepo nademo u Evropi ko dva suseda i ko dve suverene drzavice. Hajde pozdrav svima i ko sto neko ovde reko starno nam se smucilo sve ovo, sto je previse, previse je.

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Prištinska delegacija je ... nastavila da predstavlja viziju o partnerstvu Kosova i Srbije". Cudi me ponasanje MZ, koju trenutno pretstavlja "trojka". Pregovori koji se vode su pregovori o statusu Kosova. Albanci imaju pravo na svoj stav, kakav god on bio, ali oni uporno pricaju o necem sasvim drugom, i ta prica je mozda na svom podrucju cak i dobra, ali to nije tema pregovora, aman zaman! To se uci u osnovnoj skoli kad nastavnica zada temu za pismeni sastav pa djak pise o necem sto veze nema sa temom. Ovo je na granici sprdnje i veoma je nefer.

Dane

pre 16 godina

O kakvim ustupcima misli da prica G.Tadic?! Ti 'ustupci' su zapravo polja i stvari koje Srbija nikada i nikako nece moci vise kontrolisati na Kosovu. Ti 'ustupci' znace 'dajemo vam koliko hocemo' i 'uzecemo natrag kad god hocemo'. Ta je 'prica' zavrsena pre nekoliko godina i necemo reprizu. Niko na Kosovu nema ni najmanje poverenja za bilo sta sto dolazi iz Beograda, pa bilo to i 'pozlaceno'. Najbolje je da svako krene svojim putem, radi i trudi se za sebe kako najbolje zna i ume i mozda se sretnemo u EU kroz nekoliko godina.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Imam los ali izvestan predosecaj: prvo, zar nekome jos nije jasno od 1999, cije je Kosov, a drugo, cega se Kostunica grcevito dohvati, taj projekat propada sigurno, a cena za gradjane je pogubna (na primer, crnogorski referendum, i sl)...

Satir

pre 16 godina

Srbija je naucila vaznu lekciju sa Slobom, i ovoga puta zaigrala po pravilima EU, koja Kosovski lideri vec neko vreme postuju. Doslo je do corsokaka, i sada se trazi kompromisno resenje, i puno zivaca. Srbija je sebi ostavila prostora za kompromise, ali Kosovski lideri nisu svojim obecanjima i najavama, koja su u najmanju ruku suprotna mnogim zakonima pa i u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Lufta za izuzetke ima, ali se ja plasim da ih ipak nece biti i da su pre ili kasnije sukobi neizbezni. Ja sam za razum i za mirno resenje koje nazalost ne vidim!
Kosovo sada fakticki ima nezavisnost a standardi i institucije su gori nego pre '99, polozaj Srba je uzasan, tako da i Srbija ima legitimno pravo stiti svoje gradjane, kao sto su to radili Albanci do '99. ali u drugoj drzavi, a Srbija to radi u svojoj!

Milos

pre 16 godina

Mogu Albanci da se samoproglasavaju koliko hoce, a to su vec i cinili. Bez odluke saveta bezbednosti UN nema resenja statusa. Bez Srbije i Rusije nema nikakvog resenja statusa Kosova ne pitaju se samo Ceku Taci i Bush, pitaju se i ostali.

Gano iz Njemacke

pre 16 godina

Nisam ni istoricar ni filozofa ali ipak mislim da je proslost pa i tendencije ili pravac razvoja nas doveli u ovu pat-poziciju. Kad bi Srbija i Srbi vise okrenuli Evropi i Zapadu, resenje bi bilo laksije i za nas i za vas. Problem je za sada sto se Srbija previse okrenula Rusiji zbog istorikih i verskih veza. Ali u drugu stranu ekonomski razvoj Srbije je suvise povezan za Zapad i sa regionom Balkana pa je pomesanost tih interesa doveo do pat-pozicije. Kad covek ima rak pa se ne moze odlucivati za operaciju a to mu je jedini spas onda mora silom da se operise. Samo kad dolazi k sebi znace da je to bilo najbolje resenje. Pozdrav iz Njemacke.

Milan

pre 16 godina

Nema vise pregovora, braco Srbi....sto smo pregovarali - pregovarali....Kosovo ce nakon 10. decembra biti nezavisno na jedan ili drugi nacin: odlukom Saveta bezbednosti UN ili unilateralnim proglasenjem nezavisnosti, svidelo se to nama ili ne. A, to sto Srbija nikada nece priznati unilaterlano proglasenje nezavisnoti mozemo okaciti macku o rep. Albancima je bitno da ih priznaju SAD i vecina zemalja EU, a za Srbiju ih bas briga.

silver bullet

pre 16 godina

Moja je jedina zelja da je ovo zaista poslednja runda pregovora. Aman, dosta vise mrcvarenja. Ne mogu vise da slusam ovu agoniju! Gde je taj sumar da ih sve istera iz sume, dosadili su i bogu i ljudima?

Ana

pre 16 godina

Albance sa Kosova bi trebalo itekako da bude briga to sto Srbija nece da prizna cepanje sopstvene drzave. Ni jedan srpski politicar, bez obzira iz koje stranke, nikada nece potpisati niti priznati nezavisnost Kosova. To znaci da bez obzira na trenutnu politiku velikih sila sa zapada, Srbija zadrzava pravo na sopstvenu drzavu ciji je Kosovo sastvani deo i da ce preduzeti sve moguce mere za zastitu svojih interesa, a to bi trebalo da brine Albance jer oni ipak ne zive u USA vec sa Srbima, svidjalo se to njima ili ne...To je realnost njihovih zivota i to jednostanvo oni nece moci da promene. Jedini amerikanci sa kojima tamo zive su vojnici koji na albansku zalost oruzjem moraju da uspostavljaju mir na Kosovu...

Nikola Tesla

pre 16 godina

Nista tu neće biti od pregovora! Dobićemo šargarepicu jer ima smisla ono što pričamo ALI IPAK oni imaju neke druge namjere sa Kosmetom...Ko nas šta pita?!

All. Prishtina

pre 16 godina

G-din Kostunica odbija i da vecera sa pripadnicima ekipe Kosova, a sa druge strane navodno zeli zivot u zajednickoj drzavi sa tim istim Albancima. Gde je tu logika, procenite sami.

Nora

pre 16 godina

Najbolje je prihvatiti realnost jer je i onako Kosovo nezavisno od 1999. g. Sada treba ojačati dobrosusedske odnose kako bi išli napred i okrenuti se ekonomskom razvoju. Produžetak ovakvog stanja uništava narod. Daj da živimo u miru na kraju. Puno pozdrva sa Kosova.

All. Prishtina

pre 16 godina

G-din Kostunica odbija i da vecera sa pripadnicima ekipe Kosova, a sa druge strane navodno zeli zivot u zajednickoj drzavi sa tim istim Albancima. Gde je tu logika, procenite sami.

Milan

pre 16 godina

Nema vise pregovora, braco Srbi....sto smo pregovarali - pregovarali....Kosovo ce nakon 10. decembra biti nezavisno na jedan ili drugi nacin: odlukom Saveta bezbednosti UN ili unilateralnim proglasenjem nezavisnosti, svidelo se to nama ili ne. A, to sto Srbija nikada nece priznati unilaterlano proglasenje nezavisnoti mozemo okaciti macku o rep. Albancima je bitno da ih priznaju SAD i vecina zemalja EU, a za Srbiju ih bas briga.

Ana

pre 16 godina

Albance sa Kosova bi trebalo itekako da bude briga to sto Srbija nece da prizna cepanje sopstvene drzave. Ni jedan srpski politicar, bez obzira iz koje stranke, nikada nece potpisati niti priznati nezavisnost Kosova. To znaci da bez obzira na trenutnu politiku velikih sila sa zapada, Srbija zadrzava pravo na sopstvenu drzavu ciji je Kosovo sastvani deo i da ce preduzeti sve moguce mere za zastitu svojih interesa, a to bi trebalo da brine Albance jer oni ipak ne zive u USA vec sa Srbima, svidjalo se to njima ili ne...To je realnost njihovih zivota i to jednostanvo oni nece moci da promene. Jedini amerikanci sa kojima tamo zive su vojnici koji na albansku zalost oruzjem moraju da uspostavljaju mir na Kosovu...

Nora

pre 16 godina

Najbolje je prihvatiti realnost jer je i onako Kosovo nezavisno od 1999. g. Sada treba ojačati dobrosusedske odnose kako bi išli napred i okrenuti se ekonomskom razvoju. Produžetak ovakvog stanja uništava narod. Daj da živimo u miru na kraju. Puno pozdrva sa Kosova.

silver bullet

pre 16 godina

Moja je jedina zelja da je ovo zaista poslednja runda pregovora. Aman, dosta vise mrcvarenja. Ne mogu vise da slusam ovu agoniju! Gde je taj sumar da ih sve istera iz sume, dosadili su i bogu i ljudima?

Milos

pre 16 godina

Mogu Albanci da se samoproglasavaju koliko hoce, a to su vec i cinili. Bez odluke saveta bezbednosti UN nema resenja statusa. Bez Srbije i Rusije nema nikakvog resenja statusa Kosova ne pitaju se samo Ceku Taci i Bush, pitaju se i ostali.

Satir

pre 16 godina

Srbija je naucila vaznu lekciju sa Slobom, i ovoga puta zaigrala po pravilima EU, koja Kosovski lideri vec neko vreme postuju. Doslo je do corsokaka, i sada se trazi kompromisno resenje, i puno zivaca. Srbija je sebi ostavila prostora za kompromise, ali Kosovski lideri nisu svojim obecanjima i najavama, koja su u najmanju ruku suprotna mnogim zakonima pa i u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Lufta za izuzetke ima, ali se ja plasim da ih ipak nece biti i da su pre ili kasnije sukobi neizbezni. Ja sam za razum i za mirno resenje koje nazalost ne vidim!
Kosovo sada fakticki ima nezavisnost a standardi i institucije su gori nego pre '99, polozaj Srba je uzasan, tako da i Srbija ima legitimno pravo stiti svoje gradjane, kao sto su to radili Albanci do '99. ali u drugoj drzavi, a Srbija to radi u svojoj!

Aleksandar

pre 16 godina

Svi znamo da od pregovora nece biti nista. Realno gledajuci, srpska strana napravila je mnogobrojne ustupke u svojim stavovima u narednih par godina. Albanska strana je napravila jedan ustupak: rekli su da nece proterivati Srbe sa Kosova. Ja sam mislio da se to svodi pod minimum ljudskih prava. Mada dosta i o tome. Zanima me jedna stvar: Srbi su rekli da ce u slucaju da Kosovo proglasi nezavisnost i bude priznato od strane nekih drzava, oni ce se boriti svim politickim sredstvima da do te nezavisnosti ne dodje. Medjutim, albanci nisu nista rekli sta ce oni uraditi ako NIKO ne prizna tu nezavisnost, jer u poslednje vreme i Ameri izrazavaju rezerve na jednostrane poteze. Koji je rezervni plan Albancima? "Nezavisni" su, dakle UNMIK vise nema nadleznost? KFOR je okupaciona sila? Cije pasose ce da koriste? Od koga ce da dobijaju kredite za razvoj kada medjunarodno ne postoje? Nisu svetske banke lude da daju pare a posle drzava ne postoji i niko nece pare da vrati. Izgleda da ce takva nezavisnost odgovarati samo jednoj grupi ljudi: kriminalcima. Nadam se da nece doci do toga, jer u tom slucaju i Srbi i Albanci dole ce biti u nezavidnoj poziciji.

Nikola Tesla

pre 16 godina

Nista tu neće biti od pregovora! Dobićemo šargarepicu jer ima smisla ono što pričamo ALI IPAK oni imaju neke druge namjere sa Kosmetom...Ko nas šta pita?!

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Imam los ali izvestan predosecaj: prvo, zar nekome jos nije jasno od 1999, cije je Kosov, a drugo, cega se Kostunica grcevito dohvati, taj projekat propada sigurno, a cena za gradjane je pogubna (na primer, crnogorski referendum, i sl)...

Kosovar

pre 16 godina

Eh moj Tadicu kasno je, veoma je kasno za sve ovo sto govoris ...mozda bi to uplailo recimo 70 ili 80 tih, ali sada NIKAKO. Vec hajde mi da se lepo nademo u Evropi ko dva suseda i ko dve suverene drzavice. Hajde pozdrav svima i ko sto neko ovde reko starno nam se smucilo sve ovo, sto je previse, previse je.

Gano iz Njemacke

pre 16 godina

Nisam ni istoricar ni filozofa ali ipak mislim da je proslost pa i tendencije ili pravac razvoja nas doveli u ovu pat-poziciju. Kad bi Srbija i Srbi vise okrenuli Evropi i Zapadu, resenje bi bilo laksije i za nas i za vas. Problem je za sada sto se Srbija previse okrenula Rusiji zbog istorikih i verskih veza. Ali u drugu stranu ekonomski razvoj Srbije je suvise povezan za Zapad i sa regionom Balkana pa je pomesanost tih interesa doveo do pat-pozicije. Kad covek ima rak pa se ne moze odlucivati za operaciju a to mu je jedini spas onda mora silom da se operise. Samo kad dolazi k sebi znace da je to bilo najbolje resenje. Pozdrav iz Njemacke.

AleksandarPG

pre 16 godina

Ovo se zovu ustupci! To ni ja ne bih prihvatio. Sada ce lijepo Kosovo proglasiti nezavisnost, a Srbija ce im uvesti sankcije. I onda ce jadni kosovari "umreti" od gladi kao i svi ostali kojima je do sada Srbija uvela sankcije.

Aleksandar Vrsac

pre 16 godina

Hoce li predsednik Vojislav Tadic i premijer Boris Kostunica da podnesu ostavke ako Kosovo ne ostane u Srbiji 11. decembra? Neka pitaju Miskovica sta treba da urade, pa da nam saopste!

Dane

pre 16 godina

O kakvim ustupcima misli da prica G.Tadic?! Ti 'ustupci' su zapravo polja i stvari koje Srbija nikada i nikako nece moci vise kontrolisati na Kosovu. Ti 'ustupci' znace 'dajemo vam koliko hocemo' i 'uzecemo natrag kad god hocemo'. Ta je 'prica' zavrsena pre nekoliko godina i necemo reprizu. Niko na Kosovu nema ni najmanje poverenja za bilo sta sto dolazi iz Beograda, pa bilo to i 'pozlaceno'. Najbolje je da svako krene svojim putem, radi i trudi se za sebe kako najbolje zna i ume i mozda se sretnemo u EU kroz nekoliko godina.

Lale

pre 16 godina

Na stranu, za trenutak, sta mislimo o sudbini Kosova, ali ja nesto nisam shvatio, nisam procitao, pa ako neko jeste voleo bih da mi objasni. Kakvi su ovo pregovori? Meni lici kao da Srbija pregovara sama sa sobom, smislja neke koncepte, smara se, a predstavnici Kosova samo odsetaju na sastanak da kazu "Ne". I onda kazu da nema napretka u pregovorima. Kojim pregovorima, kakvim pregovorima? I zasto kosovska strana nesto ne smisli pa predlaze? Nema sta jer oni hoce samo nezavisnost i nista vise. U redu, ali cemu onda ovaj cirkus?

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Prištinska delegacija je ... nastavila da predstavlja viziju o partnerstvu Kosova i Srbije". Cudi me ponasanje MZ, koju trenutno pretstavlja "trojka". Pregovori koji se vode su pregovori o statusu Kosova. Albanci imaju pravo na svoj stav, kakav god on bio, ali oni uporno pricaju o necem sasvim drugom, i ta prica je mozda na svom podrucju cak i dobra, ali to nije tema pregovora, aman zaman! To se uci u osnovnoj skoli kad nastavnica zada temu za pismeni sastav pa djak pise o necem sto veze nema sa temom. Ovo je na granici sprdnje i veoma je nefer.

Z

pre 16 godina

Uta-ta. Necemo im nista priznati i zagorcavacemo im svaki trenutak nezavisnosti podmecuci, zveckajuci, birajuci cetnike i ekonomskom blokadom, prekinucemo diplomatske i druge odnose sa svima koji ih priznaju. Da vidi svet sa kim ima posla! Koliko ce to da nas kosta to nije vazno, vazno je samo da svi vide svog boga!

Ivan

pre 16 godina

Nasledili smo vrlo tesku i zamrsenu situaciju oko Kosova kojoj je najvise doprineo Milosevic, ali odgovornost snose i Zapadni faktori i Kosovski gerilci. Rambuje je bio dobar predlog za Srbiju i steta je sto nije prihvacen. Ipak moramo svi imati u vidu sta je Milosevic ucinio i nama koji smo ziveli u Srbiji u to vreme. Oduzeo mi je normalno detinjstvo, borio sam se i na kraju smo ga promenili. Promenili smo ga mi gradjani Srbije kojima se i dalje spocitava zbog svega sto je on uradio. A uradio nam je jednako zla koliko i onima oko nas. Albanci su imali priliku da ga promene demokratskim sredstvima izlaskom na izbore tokom 90-tih pa nisu. Draze im je bilo oruzje. Stoga iz rasprave o Kosovu izostavio bih te licemerne blisko-istorijske argumente. Izuzev jednog a to je da je Milosevic izgubio rat 99te. Ipak izgubio ga je pod odredjenim uslovima (ne bezuslovno) a jedan od tih je i famozna rezolucija 1244. Ti uslovi se ne mogu sada menjati na mala vrata. U trenutnim okolnostima mislim da je u poslednjih par meseci pregovaracki tim poceo konacno da radi dobar posao, aktivan je i iznosi realisticne i izbalansirane predloge. Ne mislim da u ovim okolnostima Kosovo zasluzuje nista vise od onoga sto je Srbija ponudila. A za 20 godina, videcemo koliko cemo napredovati i jedni i drugi.

realnost

pre 16 godina

Albanci na Kosovo i bez preloga Tadica koriste svoju zastavu, oni su vec poceli neke medjunaordne utakmice odbojkaskim timovima (setite kazne srpskih odbojkaskih timova zbog odbijanja da igraju s onim iz Kosava) a clanstvo u MMF nje vezano statsuom Kosova, tako bar je receno u Pristini pre par nedelja od jednog MMF zvanicnika. Neko drugi odlucuje u MMF, tamo Rusija nema pravo veta. Zapravo ono sto Tadic predlaze je cak manje od onoga sto Hong Kong ima i to vec je odbijeno od albanske strane. Srbija danas nema zandarmeriju, policiju i spoljne poslove na Kosovo. Nece ni imati jer to je nesto nezamislivo za vecinu stanovnistva na Kosovo. Ovakvim nerealnim pristupom srpske delegacije tesko da ce doci do resenja dogovorom. Veoma dobra stvar medjutim jeste cinjenica da se shvata PAT POZICIJA, a to znaci da je tesko da ne kazem nemoguce zbog stava Rusije da Kosovo dobija nezavisnost putem SB ali s druge strane postaje izvesno da povratak srpskog suvereniteta na Kosovo je NEMOGUC jer to ne prihvata albanska strana, i takav predlog ne bi prosao u SB zbog veta cak tri stalnih clanica SB, SAD, V. Britanije i Francuske. Nezamislivo je da ove tri mocne drzave budu ponizene od Rusije i od stava da Kosovo treba da bude nezavisna drzava menjaju stav da Kosovo treba da ima autonomiju u okviru Srbije. Tako da jedino realno resenje ostaje slovenacki i hrvatski scenario iz 1991. godine.

Goran

pre 16 godina

Za sve sukobe u bivsoj Jugoslaviji, za sve neprihvacene ponude, ja sam do sada uvek krivio Milosevicevu ekipu zbog arogantnog, bahatog, nestrucnog i u svakom smislu katastrofalnog pregovaranja, odsustva diplomatije, itd. Uvek sam mislio - zasto nam nije bog dao da imamo normalne diplomate, kulturne pregovarace sa argumentima, nego siledzije s oruzjem. Ali sada se, ja mislim opravdano, pitam - da li bi ista bilo drugacije? Jer evo, sada, u ovim pregovorima, koliko god meni licno Kostunica isao na nerve, i koliko god mislim da je Kosovo ranije izgubljeno, pokazuje se da ti nista ne pomaze. Dzaba nudio nove stvari, predloge, ideje, dzaba sve, samo ispadas glup. Sve je reseno van tebe i tvoje kontrole, izlobirano, izgurano, parama, oruzjem, manipulacijama, svime mogucim, i ti mozes samo da blejis. Mene cak ne nervira toliko sto ce Kosovo biti nezavisno, daleko im lepa kuca, ali mi strasno gazi po nervima njihovo siledzijstvo, primitivizam, to sto oni sebi daju za pravo da kazu "nema pregovora o statusu, bice nezavisnost", a dosli su na pregovore o statusu!? Da ne pominjem likove kao sto je Tachi koji su se ubacili u skupo odelo i sad su politicari a do juce su svercovali oruzje parama od droge i hvalili se kako organizuju gerilu i skidaju snajperima srpske policajce. A da su medjunarodni pregovaraci zaista diplomate a ne sharlatani - ponudili bi resenje koje ne odgovara nikome. Samo to funkcionise. Ako to nece, onda je sve fol, kao sto i jeste. Ako to ne umeju, onda treba da promene profesiju i da vrate plate.

far fan

pre 16 godina

Predlog Borisa Tadica je zadocnio. Pregovaracka trojka ima mandat do desetog decemba i svoje stavove nece da menja u pet do dvanaest. Presudna faza ovih pregovora desila se mnogo ranije, tako da je jos jedanput potvrdjena teza o "srpskoj politickoj mudrosti".

Nenad

pre 16 godina

Koliko li ce u svetu zbog ovoga biti malih, etnicki cistih drzava?
Da li EU poreznici znaju gde ide njihov novac?
Sva ova igra oko Kosova postavlja mnoga pitanja.
Ipak je Velika Albanija realnost, a ne san.
E moja Evropo.

Miki

pre 16 godina

Srbija treba da prizna Kosovo, da to debelo naplati i podjeli gradjanima koji su patili i izgubili monogo zbog pogrsene politike prisvajanja onog sto nije nase vec duze vrijeme (Kosovo i Bosna). Vrijeme je za buducnost, ne mozemo vise u proslost jer je mracna, zar ne. Nasa deca trebaju svetlost.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Znam nacin kako da Srbija zadrzi Kosovo.Treba da prihvatimo sve njihove zelje,
neka imaju drzavu,granice,zastavu,grb..
sve bas sve sto ima jedna nezavisna drzava.
Mi treba da imamo samo jedam uslov,da im Kostunica bude premijer.Siguran sam da bi onda Albanci nudili sve,samo da ne prihvate taj uslov.
Imamo veliki adut u rikama.

Mira M.

pre 16 godina

Srpska delegacija polednjih nekoliko meseci iznosi nekoliko varijanti za rešenje statusa Kosova. Kosovo je nažalost rešeno još 1999. god. i opet nažalost opet je ovo samo farsa pred narodom i svetom. Posle svega šta će saopštiti Srpskom narodu i Tadić i Koštunica i ministar za Kosovo, Samardžić. Iskreno žalim Srpski narod na Kosovu, a političari će voditi brigu koliko ko će od Nove godine preuzeti koji automobil od mogućih 40 kupljenih u vrednosti od 1,5 - 4,5 miliona evra. Gospodo Ministri, narodu sa Kosova ne trebaju ratne rezerve hrane koje im nudi ministar Bubalo. Dok će u Vašim kućama zveckati konzerve oni će uživati u luksuznim automobilima. "Jedini sapas nam je Rusija, kao i mnogo puta do sada".

milan

pre 16 godina

Politika jedne zemlje ne vodi se danas za sutra, vec na mnogo duze staze.Trenutno smo nemocni da nesto ozbiljnije ucinimo, ali nepriznavanjem nezavisnosti Kosmeta, ostavljamo mogucnost da za 5-10 godina, kada se ponovo uspostavi ravnoteza u svetu, vratimo otetu teritoriju na sasvim legitiman nacin.

Gizmo-DK

pre 16 godina

Ministar spoljnih poslova Slovenije za Frankurter algemajne cajtung, kaže da pregovore o Kosovu vidi kao pregovore o 20 odsto Kosova jer je Kosovo još u jugoslovenskim vremenima imalo 80 odsto prava republike. Dal neko moze da mi odgovori, sta nam to nudi srbija, o kojim pravima i o udstupcima govore njeni predstavnici? Sigurno misle na prava koja su albanci imali za vreme Milosevica. Zao mi je sto srbija ima takve politicare za koje je vreme stalo "dok je Milosevic vladao" A uz to da znate, da se i medjunarodno pravo menja i sve u svetu se menja.

Bogoljub

pre 16 godina

Mozda zvuci pateticno ali mozda je jedan od najboljih predloga bio onaj koji je Bogoljub Karic predlagao jos pre par godina. Po njemu bi Srbiju sa Kosmetom, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, BiH, EU trebala da primi pod svoju zastavu u paketu a pre ikakvog resavanja statusa jer bi samim tim svi problemi u regionu postali Evropski problem i resavali bi se unutar svoje kuce tj EU. Uostalom, ulaskom u EU pojam granica bi postao relativna stvar i a stvar vladavine regijom, pokrajinom ili drzavom marginalna stvar pa bi samim tim suprostavljenih strana, stavova i dubljih konfrontacija bilo mnogo manje ako ne i uopste.

milica marinkovic

pre 16 godina

Koji je problem sa ovim Vukom Jeremicem? Da li je moguce da je tom coveku data ta sloboda da jednom nedeljno, prema sopstvenom izboru objekta, preti kome stigne. Doduse, imajuci u vidu njegovo SPS-ovsko poreklo takvi diplomatksi maniri nista ne cude.

Zoran

pre 16 godina

"Da Kosovo dobije žandarmeriju, zastavu, himnu, grb i sportsku reprezentaciju?" Hej, pa da su u svoj darežljivosti dodali i poslastičarnicu, Albanci bi sigurno pristali! Zamalo, bre, pa da nam uspe! Ipak, pitam se da nismo negde na čitavom blaženom putu dovde, možda ipak, pogrešili?

Brka

pre 16 godina

Izjave sa pregovora su jedno a stvarnost je nešto drugo. Broj izjava zvaničnika SAD o statusu Kosova kao nezavisnog se u zadnja dva meseca smanjio, jastrebovi daju opreznije izjave, stižu izjave "nezavisnih" eksperata koje nalažu opreznost u vezi nezavisnosti kosova (izlazna strategija SAD i EU o "nezavisnom Kosovu"), itd. Drugim rečima entuzijazam oko nezavisnog Kosova splašnjava. Takođe i izjave iz EU upućuju na takav pravac razmišljanja. Srpska delegacija može da bude izdašna u obećanjima jer je svesna da će se ceo proces vratiti na početak. Drugim rečima delegacija sa AP KiM propušta najpovoljniju priliku da nešto dobije (praktično nezavisno Kosovo). Takođe imamo jednu situaciju da nas iz EU (i ne samo EU) zadržavaju u popuštanju jer će sutra u sličnoj situaciji biti i druge zemlje u svetu. U narednim pregovorima Srbija nema razloga da nudi ovoliko izdašna. Tači i ekipa ne primećuju da su sada najbliže nezavisnosti i da je sada istorijski trenutak da nešto dobiju. Sledi zatišje od barem godinu dana jer 2008.g. nema nikavih pomaka, ekonomska situacija na Kosovu će se pogoršati, i slično. Sledeća ozbiljna runda pregovora će biti 2009.
Dovoljno da se zaboravi na sadašnju ponudu albancima i da se traži samo ono iz rezolucije 1244.

Stole

pre 16 godina

Sila Boga ne moli!
Moze Pristina da proglasi nezavisnost,ako za to dobije zeleno svetlo od Brisela i Vasingtona,ali je bitno da mi to nikada ne priznamo jer je sasvim sigurno da tako proglasena nezavisnost nece dobiti legitimitet SB UN a samiim tim je nistavna i daje za pravo da kada se nesto promeni u politickoj strukturi u svetu povratimo ono sto su nam na silu oduzeli. Izgleda,medjutim,da do takve podrske nece doci barem ne iz Brisela pa se tako ceo proojekat dovodi u pitanje a ovo ce se nastaviti sve dok neko jasno i glasno ne kaze Pristini da su malo preterali!Ako se to i ne desi,vec ono prvo,nek se niko ne brine izdrzace Srbi na Kosovu ma sta bilo i ma koliko trajalo,podsetimo se otomanskog ropstva od 5 vekova pa su se i Srbi i Srbija odrzali! Sada je malo drugacije jer je samo jedan deo teritorije pod okupacijom pa ljudi sa onih slobodnih teritorija mogu da tumace stvari na ovaj ili onaj nacin,ma pusti Kosovo,to je otislo i ....
Medjutim kada bi bilo obrnuto,kada bi ista stvar bila u celoj Srbiji onda se ne bi bas tako mislilo jer ne bi bilo kuda stici i uteci,ali srecom nije tako! No je sam siguran da ce kosmetski Srbi biti na visini zadatka ma koliko to bilo tesko i dugo i da ce odbraniti drzavu na svojim ognjistima jer se Srbija danas brani na KOsovu!

SuhesZ

pre 16 godina

Iskreno mi je žao što ovakva ponuda za rešenje problema Kosova kasni 30 godina. Nažalost tolko nam je i trebalo da sakupimo dovoljne snage da se suočimo sa stvarnom situacijom na Kosovu, i da budemo mudri a ne gordi. Sada je već nažalost prekasno. Plaćamo za svoju gordost. Lično mislim da je ponuda Srbije korektna, osim što se tiče kontrole granica. Kontrole graničnih prelaza, Beograd rutinski zloupotrebljava u bilo kakvoj za njega nepogodnoj situaciji, da li je to ekonomski, politički, kulturni, itd. bilo šta, pa je ovo absolutno neprihvatljivo. Treba svima da bude jasno, tokom prošlih decenija predstavnici Srbskih institucija i vlade, u raznim izdanjima Srbije(RS,SiCG,exYU,JUG,itd.) amortizirali lični i državni kredibilitet, autoritet i poverenje gotovo do nule. Može danas Srbija bilo šta da obeća, njegova reč nema dovoljnu težinu, da se u njega pouzda do te mere, da njegova reč bude odlučujuća o životu albanske i srpske manjine/većine? na Kosovu.

Energija

pre 16 godina

Tadiceva ponuda je 98% slicna Ahtisarijevom planu (minus oblasti decentralizacije i zastite crkava i manastira SPC). Ovo je kraj procesa, sada da vidimo kako ce stvari ici dalje.

mertur

pre 16 godina

U pocetku jer Srbima dato do znanja da nezavisnost Kosova i nece biti tema tih pregovora pa neka sada ne glume nekakvo razocaranje i neka ne krive albansku stranu.Uostalom srpski politicari i posle S.M. nista ama bas nista nisu uradili da se Albanci integrisu u Srbiji cak sto vise koristeci se nekakvim spornim zakonima MZ i podrskom ruske politicke elite pokusavali su da nas prisile na suzivot a to bi bilo samo odlaganje problema jer nezavisnost je proces koji traje sve do postizanja cilja.

Libertarian

pre 16 godina

A ovo je izgleda resenje, do sada su odbrojavali runde a sad su digli ruke pa je sve formalno poslednja runda ali se broje dani. Plasim se da ce naslovi u buducnosti biti tipa "poslednja runda: dve hiljade sesto pedeseti dan"... a status Kosova se nece resiti ni pregovorima ni ratovima, ono se moze samo podeliti, naravno istim sredstvima. Jedino je pitanje da li ce se smoci snage i razuma da se to uradi pregovorima. Sto pre to bolje, recimo treceg dana.

lala

pre 16 godina

Dobicemo jos jednu evroviziju, stazu za formulu 1, eventualno neke zimske olimpijske igre (na Fruskoj Gori verovatno) i nasa miss ce biti u najmanju ruku prva pratilja na sledecih nekoliko izbora za miss. I onda ce da nam kazu da vise nemamo Kosovo, koje uzgred budi receno, nemamo odavno! Mislim da smo mogli da dobijemo i vise od toga, ali to zavisi od "umova" koji vode ovu drzavu.

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je na delu igranka bez prestanka rodjaci! Oni ce sutra da se odcepe, a mi cemo vec koliko "prekosutra" s "pravom" da ih opet pocepamo - i tako u nedogled. Nikada balkanski narodi nece nauciti da igraju u svoju korist, vec ce vecito biti pioni velikih i mocnih. Nazalost sve to preko ledja obicnog coveka kome je najvise stalo do "normalnog" zivota.

All. Prishtina

pre 16 godina

G-din Kostunica odbija i da vecera sa pripadnicima ekipe Kosova, a sa druge strane navodno zeli zivot u zajednickoj drzavi sa tim istim Albancima. Gde je tu logika, procenite sami.

Nora

pre 16 godina

Najbolje je prihvatiti realnost jer je i onako Kosovo nezavisno od 1999. g. Sada treba ojačati dobrosusedske odnose kako bi išli napred i okrenuti se ekonomskom razvoju. Produžetak ovakvog stanja uništava narod. Daj da živimo u miru na kraju. Puno pozdrva sa Kosova.

Milan

pre 16 godina

Nema vise pregovora, braco Srbi....sto smo pregovarali - pregovarali....Kosovo ce nakon 10. decembra biti nezavisno na jedan ili drugi nacin: odlukom Saveta bezbednosti UN ili unilateralnim proglasenjem nezavisnosti, svidelo se to nama ili ne. A, to sto Srbija nikada nece priznati unilaterlano proglasenje nezavisnoti mozemo okaciti macku o rep. Albancima je bitno da ih priznaju SAD i vecina zemalja EU, a za Srbiju ih bas briga.

Ana

pre 16 godina

Albance sa Kosova bi trebalo itekako da bude briga to sto Srbija nece da prizna cepanje sopstvene drzave. Ni jedan srpski politicar, bez obzira iz koje stranke, nikada nece potpisati niti priznati nezavisnost Kosova. To znaci da bez obzira na trenutnu politiku velikih sila sa zapada, Srbija zadrzava pravo na sopstvenu drzavu ciji je Kosovo sastvani deo i da ce preduzeti sve moguce mere za zastitu svojih interesa, a to bi trebalo da brine Albance jer oni ipak ne zive u USA vec sa Srbima, svidjalo se to njima ili ne...To je realnost njihovih zivota i to jednostanvo oni nece moci da promene. Jedini amerikanci sa kojima tamo zive su vojnici koji na albansku zalost oruzjem moraju da uspostavljaju mir na Kosovu...

Kosovar

pre 16 godina

Eh moj Tadicu kasno je, veoma je kasno za sve ovo sto govoris ...mozda bi to uplailo recimo 70 ili 80 tih, ali sada NIKAKO. Vec hajde mi da se lepo nademo u Evropi ko dva suseda i ko dve suverene drzavice. Hajde pozdrav svima i ko sto neko ovde reko starno nam se smucilo sve ovo, sto je previse, previse je.

Gano iz Njemacke

pre 16 godina

Nisam ni istoricar ni filozofa ali ipak mislim da je proslost pa i tendencije ili pravac razvoja nas doveli u ovu pat-poziciju. Kad bi Srbija i Srbi vise okrenuli Evropi i Zapadu, resenje bi bilo laksije i za nas i za vas. Problem je za sada sto se Srbija previse okrenula Rusiji zbog istorikih i verskih veza. Ali u drugu stranu ekonomski razvoj Srbije je suvise povezan za Zapad i sa regionom Balkana pa je pomesanost tih interesa doveo do pat-pozicije. Kad covek ima rak pa se ne moze odlucivati za operaciju a to mu je jedini spas onda mora silom da se operise. Samo kad dolazi k sebi znace da je to bilo najbolje resenje. Pozdrav iz Njemacke.

Milos

pre 16 godina

Mogu Albanci da se samoproglasavaju koliko hoce, a to su vec i cinili. Bez odluke saveta bezbednosti UN nema resenja statusa. Bez Srbije i Rusije nema nikakvog resenja statusa Kosova ne pitaju se samo Ceku Taci i Bush, pitaju se i ostali.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Imam los ali izvestan predosecaj: prvo, zar nekome jos nije jasno od 1999, cije je Kosov, a drugo, cega se Kostunica grcevito dohvati, taj projekat propada sigurno, a cena za gradjane je pogubna (na primer, crnogorski referendum, i sl)...

silver bullet

pre 16 godina

Moja je jedina zelja da je ovo zaista poslednja runda pregovora. Aman, dosta vise mrcvarenja. Ne mogu vise da slusam ovu agoniju! Gde je taj sumar da ih sve istera iz sume, dosadili su i bogu i ljudima?

Dane

pre 16 godina

O kakvim ustupcima misli da prica G.Tadic?! Ti 'ustupci' su zapravo polja i stvari koje Srbija nikada i nikako nece moci vise kontrolisati na Kosovu. Ti 'ustupci' znace 'dajemo vam koliko hocemo' i 'uzecemo natrag kad god hocemo'. Ta je 'prica' zavrsena pre nekoliko godina i necemo reprizu. Niko na Kosovu nema ni najmanje poverenja za bilo sta sto dolazi iz Beograda, pa bilo to i 'pozlaceno'. Najbolje je da svako krene svojim putem, radi i trudi se za sebe kako najbolje zna i ume i mozda se sretnemo u EU kroz nekoliko godina.

far fan

pre 16 godina

Predlog Borisa Tadica je zadocnio. Pregovaracka trojka ima mandat do desetog decemba i svoje stavove nece da menja u pet do dvanaest. Presudna faza ovih pregovora desila se mnogo ranije, tako da je jos jedanput potvrdjena teza o "srpskoj politickoj mudrosti".

Z

pre 16 godina

Uta-ta. Necemo im nista priznati i zagorcavacemo im svaki trenutak nezavisnosti podmecuci, zveckajuci, birajuci cetnike i ekonomskom blokadom, prekinucemo diplomatske i druge odnose sa svima koji ih priznaju. Da vidi svet sa kim ima posla! Koliko ce to da nas kosta to nije vazno, vazno je samo da svi vide svog boga!

AleksandarPG

pre 16 godina

Ovo se zovu ustupci! To ni ja ne bih prihvatio. Sada ce lijepo Kosovo proglasiti nezavisnost, a Srbija ce im uvesti sankcije. I onda ce jadni kosovari "umreti" od gladi kao i svi ostali kojima je do sada Srbija uvela sankcije.

Nikola Tesla

pre 16 godina

Nista tu neće biti od pregovora! Dobićemo šargarepicu jer ima smisla ono što pričamo ALI IPAK oni imaju neke druge namjere sa Kosmetom...Ko nas šta pita?!

Aleksandar

pre 16 godina

Svi znamo da od pregovora nece biti nista. Realno gledajuci, srpska strana napravila je mnogobrojne ustupke u svojim stavovima u narednih par godina. Albanska strana je napravila jedan ustupak: rekli su da nece proterivati Srbe sa Kosova. Ja sam mislio da se to svodi pod minimum ljudskih prava. Mada dosta i o tome. Zanima me jedna stvar: Srbi su rekli da ce u slucaju da Kosovo proglasi nezavisnost i bude priznato od strane nekih drzava, oni ce se boriti svim politickim sredstvima da do te nezavisnosti ne dodje. Medjutim, albanci nisu nista rekli sta ce oni uraditi ako NIKO ne prizna tu nezavisnost, jer u poslednje vreme i Ameri izrazavaju rezerve na jednostrane poteze. Koji je rezervni plan Albancima? "Nezavisni" su, dakle UNMIK vise nema nadleznost? KFOR je okupaciona sila? Cije pasose ce da koriste? Od koga ce da dobijaju kredite za razvoj kada medjunarodno ne postoje? Nisu svetske banke lude da daju pare a posle drzava ne postoji i niko nece pare da vrati. Izgleda da ce takva nezavisnost odgovarati samo jednoj grupi ljudi: kriminalcima. Nadam se da nece doci do toga, jer u tom slucaju i Srbi i Albanci dole ce biti u nezavidnoj poziciji.

realnost

pre 16 godina

Albanci na Kosovo i bez preloga Tadica koriste svoju zastavu, oni su vec poceli neke medjunaordne utakmice odbojkaskim timovima (setite kazne srpskih odbojkaskih timova zbog odbijanja da igraju s onim iz Kosava) a clanstvo u MMF nje vezano statsuom Kosova, tako bar je receno u Pristini pre par nedelja od jednog MMF zvanicnika. Neko drugi odlucuje u MMF, tamo Rusija nema pravo veta. Zapravo ono sto Tadic predlaze je cak manje od onoga sto Hong Kong ima i to vec je odbijeno od albanske strane. Srbija danas nema zandarmeriju, policiju i spoljne poslove na Kosovo. Nece ni imati jer to je nesto nezamislivo za vecinu stanovnistva na Kosovo. Ovakvim nerealnim pristupom srpske delegacije tesko da ce doci do resenja dogovorom. Veoma dobra stvar medjutim jeste cinjenica da se shvata PAT POZICIJA, a to znaci da je tesko da ne kazem nemoguce zbog stava Rusije da Kosovo dobija nezavisnost putem SB ali s druge strane postaje izvesno da povratak srpskog suvereniteta na Kosovo je NEMOGUC jer to ne prihvata albanska strana, i takav predlog ne bi prosao u SB zbog veta cak tri stalnih clanica SB, SAD, V. Britanije i Francuske. Nezamislivo je da ove tri mocne drzave budu ponizene od Rusije i od stava da Kosovo treba da bude nezavisna drzava menjaju stav da Kosovo treba da ima autonomiju u okviru Srbije. Tako da jedino realno resenje ostaje slovenacki i hrvatski scenario iz 1991. godine.

Ivan

pre 16 godina

Nasledili smo vrlo tesku i zamrsenu situaciju oko Kosova kojoj je najvise doprineo Milosevic, ali odgovornost snose i Zapadni faktori i Kosovski gerilci. Rambuje je bio dobar predlog za Srbiju i steta je sto nije prihvacen. Ipak moramo svi imati u vidu sta je Milosevic ucinio i nama koji smo ziveli u Srbiji u to vreme. Oduzeo mi je normalno detinjstvo, borio sam se i na kraju smo ga promenili. Promenili smo ga mi gradjani Srbije kojima se i dalje spocitava zbog svega sto je on uradio. A uradio nam je jednako zla koliko i onima oko nas. Albanci su imali priliku da ga promene demokratskim sredstvima izlaskom na izbore tokom 90-tih pa nisu. Draze im je bilo oruzje. Stoga iz rasprave o Kosovu izostavio bih te licemerne blisko-istorijske argumente. Izuzev jednog a to je da je Milosevic izgubio rat 99te. Ipak izgubio ga je pod odredjenim uslovima (ne bezuslovno) a jedan od tih je i famozna rezolucija 1244. Ti uslovi se ne mogu sada menjati na mala vrata. U trenutnim okolnostima mislim da je u poslednjih par meseci pregovaracki tim poceo konacno da radi dobar posao, aktivan je i iznosi realisticne i izbalansirane predloge. Ne mislim da u ovim okolnostima Kosovo zasluzuje nista vise od onoga sto je Srbija ponudila. A za 20 godina, videcemo koliko cemo napredovati i jedni i drugi.

Satir

pre 16 godina

Srbija je naucila vaznu lekciju sa Slobom, i ovoga puta zaigrala po pravilima EU, koja Kosovski lideri vec neko vreme postuju. Doslo je do corsokaka, i sada se trazi kompromisno resenje, i puno zivaca. Srbija je sebi ostavila prostora za kompromise, ali Kosovski lideri nisu svojim obecanjima i najavama, koja su u najmanju ruku suprotna mnogim zakonima pa i u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Lufta za izuzetke ima, ali se ja plasim da ih ipak nece biti i da su pre ili kasnije sukobi neizbezni. Ja sam za razum i za mirno resenje koje nazalost ne vidim!
Kosovo sada fakticki ima nezavisnost a standardi i institucije su gori nego pre '99, polozaj Srba je uzasan, tako da i Srbija ima legitimno pravo stiti svoje gradjane, kao sto su to radili Albanci do '99. ali u drugoj drzavi, a Srbija to radi u svojoj!

Gizmo-DK

pre 16 godina

Ministar spoljnih poslova Slovenije za Frankurter algemajne cajtung, kaže da pregovore o Kosovu vidi kao pregovore o 20 odsto Kosova jer je Kosovo još u jugoslovenskim vremenima imalo 80 odsto prava republike. Dal neko moze da mi odgovori, sta nam to nudi srbija, o kojim pravima i o udstupcima govore njeni predstavnici? Sigurno misle na prava koja su albanci imali za vreme Milosevica. Zao mi je sto srbija ima takve politicare za koje je vreme stalo "dok je Milosevic vladao" A uz to da znate, da se i medjunarodno pravo menja i sve u svetu se menja.

Aleksandar Vrsac

pre 16 godina

Hoce li predsednik Vojislav Tadic i premijer Boris Kostunica da podnesu ostavke ako Kosovo ne ostane u Srbiji 11. decembra? Neka pitaju Miskovica sta treba da urade, pa da nam saopste!

Miki

pre 16 godina

Srbija treba da prizna Kosovo, da to debelo naplati i podjeli gradjanima koji su patili i izgubili monogo zbog pogrsene politike prisvajanja onog sto nije nase vec duze vrijeme (Kosovo i Bosna). Vrijeme je za buducnost, ne mozemo vise u proslost jer je mracna, zar ne. Nasa deca trebaju svetlost.

Mira M.

pre 16 godina

Srpska delegacija polednjih nekoliko meseci iznosi nekoliko varijanti za rešenje statusa Kosova. Kosovo je nažalost rešeno još 1999. god. i opet nažalost opet je ovo samo farsa pred narodom i svetom. Posle svega šta će saopštiti Srpskom narodu i Tadić i Koštunica i ministar za Kosovo, Samardžić. Iskreno žalim Srpski narod na Kosovu, a političari će voditi brigu koliko ko će od Nove godine preuzeti koji automobil od mogućih 40 kupljenih u vrednosti od 1,5 - 4,5 miliona evra. Gospodo Ministri, narodu sa Kosova ne trebaju ratne rezerve hrane koje im nudi ministar Bubalo. Dok će u Vašim kućama zveckati konzerve oni će uživati u luksuznim automobilima. "Jedini sapas nam je Rusija, kao i mnogo puta do sada".

svi (ni)su isti

pre 16 godina

"Prištinska delegacija je ... nastavila da predstavlja viziju o partnerstvu Kosova i Srbije". Cudi me ponasanje MZ, koju trenutno pretstavlja "trojka". Pregovori koji se vode su pregovori o statusu Kosova. Albanci imaju pravo na svoj stav, kakav god on bio, ali oni uporno pricaju o necem sasvim drugom, i ta prica je mozda na svom podrucju cak i dobra, ali to nije tema pregovora, aman zaman! To se uci u osnovnoj skoli kad nastavnica zada temu za pismeni sastav pa djak pise o necem sto veze nema sa temom. Ovo je na granici sprdnje i veoma je nefer.

Nenad

pre 16 godina

Koliko li ce u svetu zbog ovoga biti malih, etnicki cistih drzava?
Da li EU poreznici znaju gde ide njihov novac?
Sva ova igra oko Kosova postavlja mnoga pitanja.
Ipak je Velika Albanija realnost, a ne san.
E moja Evropo.

mertur

pre 16 godina

U pocetku jer Srbima dato do znanja da nezavisnost Kosova i nece biti tema tih pregovora pa neka sada ne glume nekakvo razocaranje i neka ne krive albansku stranu.Uostalom srpski politicari i posle S.M. nista ama bas nista nisu uradili da se Albanci integrisu u Srbiji cak sto vise koristeci se nekakvim spornim zakonima MZ i podrskom ruske politicke elite pokusavali su da nas prisile na suzivot a to bi bilo samo odlaganje problema jer nezavisnost je proces koji traje sve do postizanja cilja.

milan

pre 16 godina

Politika jedne zemlje ne vodi se danas za sutra, vec na mnogo duze staze.Trenutno smo nemocni da nesto ozbiljnije ucinimo, ali nepriznavanjem nezavisnosti Kosmeta, ostavljamo mogucnost da za 5-10 godina, kada se ponovo uspostavi ravnoteza u svetu, vratimo otetu teritoriju na sasvim legitiman nacin.

Stole

pre 16 godina

Sila Boga ne moli!
Moze Pristina da proglasi nezavisnost,ako za to dobije zeleno svetlo od Brisela i Vasingtona,ali je bitno da mi to nikada ne priznamo jer je sasvim sigurno da tako proglasena nezavisnost nece dobiti legitimitet SB UN a samiim tim je nistavna i daje za pravo da kada se nesto promeni u politickoj strukturi u svetu povratimo ono sto su nam na silu oduzeli. Izgleda,medjutim,da do takve podrske nece doci barem ne iz Brisela pa se tako ceo proojekat dovodi u pitanje a ovo ce se nastaviti sve dok neko jasno i glasno ne kaze Pristini da su malo preterali!Ako se to i ne desi,vec ono prvo,nek se niko ne brine izdrzace Srbi na Kosovu ma sta bilo i ma koliko trajalo,podsetimo se otomanskog ropstva od 5 vekova pa su se i Srbi i Srbija odrzali! Sada je malo drugacije jer je samo jedan deo teritorije pod okupacijom pa ljudi sa onih slobodnih teritorija mogu da tumace stvari na ovaj ili onaj nacin,ma pusti Kosovo,to je otislo i ....
Medjutim kada bi bilo obrnuto,kada bi ista stvar bila u celoj Srbiji onda se ne bi bas tako mislilo jer ne bi bilo kuda stici i uteci,ali srecom nije tako! No je sam siguran da ce kosmetski Srbi biti na visini zadatka ma koliko to bilo tesko i dugo i da ce odbraniti drzavu na svojim ognjistima jer se Srbija danas brani na KOsovu!

Libertarian

pre 16 godina

A ovo je izgleda resenje, do sada su odbrojavali runde a sad su digli ruke pa je sve formalno poslednja runda ali se broje dani. Plasim se da ce naslovi u buducnosti biti tipa "poslednja runda: dve hiljade sesto pedeseti dan"... a status Kosova se nece resiti ni pregovorima ni ratovima, ono se moze samo podeliti, naravno istim sredstvima. Jedino je pitanje da li ce se smoci snage i razuma da se to uradi pregovorima. Sto pre to bolje, recimo treceg dana.

milica marinkovic

pre 16 godina

Koji je problem sa ovim Vukom Jeremicem? Da li je moguce da je tom coveku data ta sloboda da jednom nedeljno, prema sopstvenom izboru objekta, preti kome stigne. Doduse, imajuci u vidu njegovo SPS-ovsko poreklo takvi diplomatksi maniri nista ne cude.

Energija

pre 16 godina

Tadiceva ponuda je 98% slicna Ahtisarijevom planu (minus oblasti decentralizacije i zastite crkava i manastira SPC). Ovo je kraj procesa, sada da vidimo kako ce stvari ici dalje.

Zoran

pre 16 godina

"Da Kosovo dobije žandarmeriju, zastavu, himnu, grb i sportsku reprezentaciju?" Hej, pa da su u svoj darežljivosti dodali i poslastičarnicu, Albanci bi sigurno pristali! Zamalo, bre, pa da nam uspe! Ipak, pitam se da nismo negde na čitavom blaženom putu dovde, možda ipak, pogrešili?

SuhesZ

pre 16 godina

Iskreno mi je žao što ovakva ponuda za rešenje problema Kosova kasni 30 godina. Nažalost tolko nam je i trebalo da sakupimo dovoljne snage da se suočimo sa stvarnom situacijom na Kosovu, i da budemo mudri a ne gordi. Sada je već nažalost prekasno. Plaćamo za svoju gordost. Lično mislim da je ponuda Srbije korektna, osim što se tiče kontrole granica. Kontrole graničnih prelaza, Beograd rutinski zloupotrebljava u bilo kakvoj za njega nepogodnoj situaciji, da li je to ekonomski, politički, kulturni, itd. bilo šta, pa je ovo absolutno neprihvatljivo. Treba svima da bude jasno, tokom prošlih decenija predstavnici Srbskih institucija i vlade, u raznim izdanjima Srbije(RS,SiCG,exYU,JUG,itd.) amortizirali lični i državni kredibilitet, autoritet i poverenje gotovo do nule. Može danas Srbija bilo šta da obeća, njegova reč nema dovoljnu težinu, da se u njega pouzda do te mere, da njegova reč bude odlučujuća o životu albanske i srpske manjine/većine? na Kosovu.

lala

pre 16 godina

Dobicemo jos jednu evroviziju, stazu za formulu 1, eventualno neke zimske olimpijske igre (na Fruskoj Gori verovatno) i nasa miss ce biti u najmanju ruku prva pratilja na sledecih nekoliko izbora za miss. I onda ce da nam kazu da vise nemamo Kosovo, koje uzgred budi receno, nemamo odavno! Mislim da smo mogli da dobijemo i vise od toga, ali to zavisi od "umova" koji vode ovu drzavu.

Bogoljub

pre 16 godina

Mozda zvuci pateticno ali mozda je jedan od najboljih predloga bio onaj koji je Bogoljub Karic predlagao jos pre par godina. Po njemu bi Srbiju sa Kosmetom, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, BiH, EU trebala da primi pod svoju zastavu u paketu a pre ikakvog resavanja statusa jer bi samim tim svi problemi u regionu postali Evropski problem i resavali bi se unutar svoje kuce tj EU. Uostalom, ulaskom u EU pojam granica bi postao relativna stvar i a stvar vladavine regijom, pokrajinom ili drzavom marginalna stvar pa bi samim tim suprostavljenih strana, stavova i dubljih konfrontacija bilo mnogo manje ako ne i uopste.

Dragan,BGD

pre 16 godina

Znam nacin kako da Srbija zadrzi Kosovo.Treba da prihvatimo sve njihove zelje,
neka imaju drzavu,granice,zastavu,grb..
sve bas sve sto ima jedna nezavisna drzava.
Mi treba da imamo samo jedam uslov,da im Kostunica bude premijer.Siguran sam da bi onda Albanci nudili sve,samo da ne prihvate taj uslov.
Imamo veliki adut u rikama.

Goran

pre 16 godina

Za sve sukobe u bivsoj Jugoslaviji, za sve neprihvacene ponude, ja sam do sada uvek krivio Milosevicevu ekipu zbog arogantnog, bahatog, nestrucnog i u svakom smislu katastrofalnog pregovaranja, odsustva diplomatije, itd. Uvek sam mislio - zasto nam nije bog dao da imamo normalne diplomate, kulturne pregovarace sa argumentima, nego siledzije s oruzjem. Ali sada se, ja mislim opravdano, pitam - da li bi ista bilo drugacije? Jer evo, sada, u ovim pregovorima, koliko god meni licno Kostunica isao na nerve, i koliko god mislim da je Kosovo ranije izgubljeno, pokazuje se da ti nista ne pomaze. Dzaba nudio nove stvari, predloge, ideje, dzaba sve, samo ispadas glup. Sve je reseno van tebe i tvoje kontrole, izlobirano, izgurano, parama, oruzjem, manipulacijama, svime mogucim, i ti mozes samo da blejis. Mene cak ne nervira toliko sto ce Kosovo biti nezavisno, daleko im lepa kuca, ali mi strasno gazi po nervima njihovo siledzijstvo, primitivizam, to sto oni sebi daju za pravo da kazu "nema pregovora o statusu, bice nezavisnost", a dosli su na pregovore o statusu!? Da ne pominjem likove kao sto je Tachi koji su se ubacili u skupo odelo i sad su politicari a do juce su svercovali oruzje parama od droge i hvalili se kako organizuju gerilu i skidaju snajperima srpske policajce. A da su medjunarodni pregovaraci zaista diplomate a ne sharlatani - ponudili bi resenje koje ne odgovara nikome. Samo to funkcionise. Ako to nece, onda je sve fol, kao sto i jeste. Ako to ne umeju, onda treba da promene profesiju i da vrate plate.

Brka

pre 16 godina

Izjave sa pregovora su jedno a stvarnost je nešto drugo. Broj izjava zvaničnika SAD o statusu Kosova kao nezavisnog se u zadnja dva meseca smanjio, jastrebovi daju opreznije izjave, stižu izjave "nezavisnih" eksperata koje nalažu opreznost u vezi nezavisnosti kosova (izlazna strategija SAD i EU o "nezavisnom Kosovu"), itd. Drugim rečima entuzijazam oko nezavisnog Kosova splašnjava. Takođe i izjave iz EU upućuju na takav pravac razmišljanja. Srpska delegacija može da bude izdašna u obećanjima jer je svesna da će se ceo proces vratiti na početak. Drugim rečima delegacija sa AP KiM propušta najpovoljniju priliku da nešto dobije (praktično nezavisno Kosovo). Takođe imamo jednu situaciju da nas iz EU (i ne samo EU) zadržavaju u popuštanju jer će sutra u sličnoj situaciji biti i druge zemlje u svetu. U narednim pregovorima Srbija nema razloga da nudi ovoliko izdašna. Tači i ekipa ne primećuju da su sada najbliže nezavisnosti i da je sada istorijski trenutak da nešto dobiju. Sledi zatišje od barem godinu dana jer 2008.g. nema nikavih pomaka, ekonomska situacija na Kosovu će se pogoršati, i slično. Sledeća ozbiljna runda pregovora će biti 2009.
Dovoljno da se zaboravi na sadašnju ponudu albancima i da se traži samo ono iz rezolucije 1244.

Lale

pre 16 godina

Na stranu, za trenutak, sta mislimo o sudbini Kosova, ali ja nesto nisam shvatio, nisam procitao, pa ako neko jeste voleo bih da mi objasni. Kakvi su ovo pregovori? Meni lici kao da Srbija pregovara sama sa sobom, smislja neke koncepte, smara se, a predstavnici Kosova samo odsetaju na sastanak da kazu "Ne". I onda kazu da nema napretka u pregovorima. Kojim pregovorima, kakvim pregovorima? I zasto kosovska strana nesto ne smisli pa predlaze? Nema sta jer oni hoce samo nezavisnost i nista vise. U redu, ali cemu onda ovaj cirkus?

dusan

pre 16 godina

Ocigledno je na delu igranka bez prestanka rodjaci! Oni ce sutra da se odcepe, a mi cemo vec koliko "prekosutra" s "pravom" da ih opet pocepamo - i tako u nedogled. Nikada balkanski narodi nece nauciti da igraju u svoju korist, vec ce vecito biti pioni velikih i mocnih. Nazalost sve to preko ledja obicnog coveka kome je najvise stalo do "normalnog" zivota.