Sreda, 14.11.2007.

11:53

Trojka priprema novi predlog

Volfgang Išinger najavio da će "trojka" Beogradu i Prištini izneti novi predlog za takozvani "neutralni status".

Izvor: FoNet

Trojka priprema novi predlog IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Imali li kraja ludilu

pre 16 godina

Kokoska ili jaje? Jaje ili kokoska ? Sila pa pravo ? Pravo pa sila ? Kada cemo da shvatimo ... Vazda je bilo da sila (ne samo sirova Srbi moji) pravo pise; i brani ga; i menja ga; i brise ga; i ponovo ga pise ... Kako ono bi '99 kada Kosovu oduzesmo autonomiju ... Po pravu? Po ustavu? Sta je Srbiju dizalo tih osamdesetih i devedesetih? Secate se: "Institucionalno ... i van-institucionalno"; kako bilo, samo kako se nama prohte, jer smo (tada) bili jaci. Ima li kraja ludilu! E jesmo brate narod da citav svet vodimo ... U bunar! U Propast! Steta sto nas svet ne razume. Pa da nas puste da im mi tumacimo sta su nasa prava; i koje su nase granice; i koji su nasi interesi; i sta moze a sta ne moze; i ko moze da ima nezavisnost a ko opet ne moze … Ima li kraja ludilu! E steta je brate da nemamo sile koliko (mislimo) smo pametni. Gde bi nam kraj bio. Ma kakav Tokio covece ... Ima li li kraja ludilu, nasem ... velikospskom?
Prizemljen!

student

pre 16 godina

Ko bi po predlogu Srbije bio zastupnik Kosovskih gradjana u UN? Beograd? To podrazumeva ucesce predstavnika sa Kosova u parlamentu Srbije! Koji je vojni kontext razgovora o statusu Kosova? 15% teritorije Srbije je osvojio NATO '99. Da li ce NATO napustiti Kosovo i bazu kod Urosevca - tesko. Da li ce Srbija takvo stanje prihvatiti s' obzirom da ovih dana odlucno odbacuje clanstvo u NATO - tesko. Podela je nezamisliva opet zbog "vojnog kontexta". NATO nece prepustiti deo osvojene teritorije i rizikovati da dobije "velikog brata" sa Kopaonika...Srbija ima sanse da na neki nacin zadrzi Kosovo jedino ako se pomiri sa tim da ce joj, za 20-ak godina, vecinu u vladi ciniti albanci i da odmah da pristane na to da ce postati clanica NATO saveza kome ce morati da da jos par lokacija za baze u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Sto se tice ovog drugog ja licno nemam veliki problem sa tim ali ono sa demografijom mi se uopste ne svidja!

Istogasi

pre 16 godina

USA, EU i miroljubive balkanske zemlje znaju da ce nezavisnost Kosova sahraniti zauvek srpski sovinizam i hegemonizam na Balkanu. Zato Parlament Kosova treba u decembru ove godine da stavi tacku na dalje pregovore koji nemaju vise nikakvog smisla.

Srbija se pita

pre 16 godina

Drzavu Izrael su priznale sve zapadne zemlje i ona za njih najvaznija USA. Nisu je priznali samo njeni susedi. Izrael vec vise od pola decenije zbog toga zivi u ratnom stanju. Samoproglaseno nezavisno Kosovo rizikuje da dozivi istu sudbinu.

Kris

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu." - Kakvo je ovo licemjerje ! Pa Srbi zive u rezevatima na Kosovu. Kosovske vlasti zajedno sa Nato snagama i Civinom upravom je omogucilo ograniceno kretanje, struju , tel. , tv se daje na kasiku a o zaposljavalju, socijalnoj i medicinskoj zastiti da i ne govorimo.
Kosovo se moze oteti ali se ne moze dobiti u nasledje. A oteto ce se kad tad vratiti!
Ja se samo bojim da je ovo i plan na kome USA i radi, jer cini se da na primjeru BiH se vidi da njima odgovara da imaju te nestabilne banana drzavice koje u svakom trenutku mogu iskoristi da uznemire Evropu i nametnu joj svoje stavove kao npr. u Iraku.

sumenko

pre 16 godina

Imam ideju:
priznati nezavisnost kosovskih Albanaca ali zadrzati vlasnistvo nad teritorijom, pa ako hoce da imaju drzavu mogu da je imaju na iznajmljenoj teritoriji uz placanje naravno rente. Zivimo u modernoj globalnoj ekonomiji pa zar ovakvo resenje ne bi bilo realno i prikladno situaciji.

sale

pre 16 godina

Cini mi se da niko nije razumeo sta Isinger predlaze. Ako sam slucajno ja dobro razumeo ovo sto sam procitao, on ustvari predlaze da se dogovorimo oko uredjenja svih "tehnickih" pitanja medjusobnih odnosa, BEZ OBZIRA (drugim recima: NEUTRALNIH U ODNOSU) NA konacni ishod odnosno STATUS.
E sad, iz toga ce proizaci ili irelevantnost statusa (sto bi bilo najbolje) ili iskristalisane tacke sustinskog konflikta interesa oko kojih ce moratii da se postigne neka vrsta kompromisa u nekoj konacnoj rundi pregovora.
Ukratko, mislim da je u pitanju praktican i pragmatican predlog, a mi mozemo da se eventualno osiguramo posebnim pred-zahtevom da tako postignuti dogovor ne menja sam po sebi, do daljnjeg, ono sto stoji u Rezoluciji 1244.

DrKG

pre 16 godina

...Danas ne postoje nikakvi odnosi između Srbije i Kosova, jer je Kosovo pod upravom UN, dok ga Srbija smatra delom svoje teritorije...Ne mogu da verujem koliko neozbiljnosti imaju neki političari.Pa nije bitno da li mi to smatramo ili ne.Idite do UN i raspitajte se gospodo o granicama postojeće i suverene države Srbije i neka vam oni kažu da li mi to samo smatramo ili je to tako.E sad, želja nekih zapadnih političara da to ne bude tako ne mora da se naziva smatranjem Srba da je Kosovo u Srbiji.

LionPR

pre 16 godina

Za neupucene samo da prisetim na neke stvari. Povelja UN, Glava 1, Clanak 1 prica o PRINCIPU PRAVA NARODA NA SAMO-OPREDELJENJE. Rezolucija 1244 prica o NARDU Kosova koji prema PRVOM PRINCIPU Povelje UN ima pravo na samoopredeljenje. Naime Rezolucija 1244, Sporazum iz Rambujea (kome se referira rezolucija 1244), sva saopstenja Kontak Grupe pricaju o NARODU Kosova (people of Kosovo) dakle NIGDE neka nacionalna manjina kao sto neko hoce, a u spomenutom clanku Povelje UN stoji isto self-determination of peoples (samoopredeljenje naroda). To su cinjenice a interpretacija tih dokumenata onako kako se nekome cefne nece pomoci nikakvom resenju problema. Jos da se ponovi mozda hiljadu puta da rezolucija 1244 NIJE VREMENSKI OGRANICENA tako da ovo stanje BEZ IKAKVE kontrole od srpske drzave na Kosovo moze TRAJATI dok BOG nas je dao zivota. Mogu Samardzic, Kostunica i ostali traziti, reci sta god hoce ali CINJENICA je da NE MOGU NISTA raditi jer drzava Srbija potpisala kapitulaciju Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada UPRAVU nad Kosovom preuzeli NATO, UN i Kosovske institucije. Albanci ne mogu niti ce prihvatiti da budu u okviru Srbije jer ta drzava je isterala njih iz svojih ognjista pa cak oduzela licna dokumenta kako ne bi imali ni idenitet, ubila ih i prevozila hladnjacama 400 Km od mesta zlocina i spalila njihove kuce. Iluzijama i utopijom se ne zivi, treba okrenuti realnosti i videti da nam je jedini put priznavanje da su srbi i albanci s Kosova ravnopravni narodi, da imaju pravo da zive kako zele i ume, da zbog onoga sto se desilo i trenutnog stanja Kosova prakticno nezavisna od Srbije NE POSTOJI NI MINIMALNA sansa da se Kosovo ukljuci ponovo u drzavu Srbiju.

Julius

pre 16 godina

"Trojka" kontakt grupe nema mandat da predlaze nikakvo resenje, vec da podnese izvestaj Gen.sekretaru UN o "rezultatima" pregovora, i to najkasnije do 10.decemba 2007.godine. Nikakav sporazum o medjusobnim odnosima izmedju Kosova i Srbije nece proci, dok se ne utvrdi status, odnosno nezavisnost Kosova. Takav sporazum nece prihvatiti narod Kosova, a ni Isinger niti bilo ko drugi ne moze nametnuti narodu Kosova "vakum status".
Sporazum o dobrosusedskimodnosima izmedju Kosova i Srbije je predlozio kosovski predgovaracki tim, ali to vazi samo za posle priznanja nezavisnosti Kosova. Pre nezavisnosti,nema nikakav sporazum, pa ni o najprostijim tehnickim pitanjima. Nikakve (samardziceve) funkcionalne veze izemdju Srbije (kao drzave) i Kosova (kao pokrajine) vise nece funkcionisati niti se uspstaviti. Jer je Kosovo osamostaljeno od Srbije pre osam, i za narednih "osamsto" godina. Nakon toga, zivi bili pa videli! Nezavisnost Kosova ce vrlo brzo priznati SAD i 22 drzave EU, i duplo vise drzava Evrope, Amerike, Azije, Kanada, Australija itd. To izgleda samo Kostunica i Samardzic ne znaju.

Ko to tamo peva

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu."
Šta je Srbima na Kosovu donelo odsustvo Srpske vojske i policije na Kosovu imamo prilike da pratimo. U slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Amerike i 22 zemlje EU, samo, oprostite na izrazu "lud" može misliti da bi se nešto izmenilo u situaciji na terenu. To bi sigurno, ali stvarno sigurno, bio znak Albancima da se uz pretnje može sve postići.
Narodski rečeno složio bih se da se Albancima na Kosovu da nezavisnost, ali da mirnu situaciju koju predviđa, Kris Paten i slični garantuju svojim životima i životima svoje dece. Neka i oni budu malo taoci svoje politike a ne da drugi zbog njih stradaju a oni kao eto nisu znali i nisu mogli da predvide.

Serafim Niciforovic

pre 16 godina

Opet se priprema jos jedan trik za Srbe. Isinger nikako da pomene da postoji rezolucija UN pod brojem 1244 koja nedvosmisleno kaze da je KiM neotudjuvi deo Srbije. Prema tome, sve sto oni predlazu ne spada u domen koji treba da se resi pregovorima. Oni nastavljaju da trace vreme po onoj narodnoj: "Trla baba lan da joj prodje dan".

Beli

pre 16 godina

Nekima moze da izgleda predlog g.Patena kao licemjeran, ali na kraju krajeva njegov stav je veoma realan. Kosovski Srbi ce zivjeti sa Kosovskim Albancima a ne sa Beogradjanima, kao sto Kosovski Albanci nece moci da zive sa Tirancima. Sto se tice alternative, Srbija nije bila u stanju da zadrzi u sklopu labave federacije Crnu Goru a sada hoce da zadrzi Kosovo sa nekim monstrunskim predlogom ala Hong Konga. Ovo samo dokazuje licemerje Beograda ne samo prema Kosovu i medjunarodnoj zajednici, vec i prema gradjanima Srbije, posto nije u stanju da prihvati da ne moze da vrati ono sto je politicki i ratom izgubio Milosevic 1999 godine.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Pa Grčka i Kipar su čisti primjer jednog naroda i dvije države! Oni i treba da se boje, a najviše zbog albanaca u Qameriji (Grčka "zapadna Makedonija" ). a što se tiće Kosova i nepriznavanja od nekih članica EU (koje podupiru Srbiju), nema problema, kada dođe Srbija na red za priključenje u EU tada će članice koje podržavaju Kosovo napraviti istu stvar onima koje podržavaju Srbiju. Na kraju će i Kosovo i Srbija biti prihvaćene od svih članica EU i svi zadovoljni. :-)

slobodni strijelac

pre 16 godina

Ovaj Paten je nevjerovatan i kako Englezi samo izvrcu stvari, pa to je nevidjeno. Zbog njega i njegovog jarana Ashdown-a je Bosna i Hercegovina zaglibila u debelu krizu najvecu od 1995., zbog nerazumnih zahtjeva za reformom policije mimo ustava BiH. Sada ovo o nezavisnosti mimo svih krsenja najelementarnijih prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu. Meni se cini da je jedina uloga Velike Britanije u okviru Evropske Unije da EU bude sto slabija, da bude pod iskljucivom anglo-saksonskom kontrolom, i naravno da razbije bilo kakvo moguce priblizavanje na liniji Berlin-Pariz-Moskva. Tipicna kolonijalna politika, odnosno nasljedje nekadasnje imperije, koja bi opet da bude imperija ali ne moze.

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Rešenje je poštovati međunarodno pravo i ne dozvoliti da šačica od naroda potkupi i prisili čitavu "međunarodnu zajednicu" da isto pogazi, jer bi istovremeno konačno pljunula na sebe, ponajviše SAD i njene nepristojno beskompromisne saradnike (saizvršioce)! ETO!

Tuzno

pre 16 godina

Ma da, ko pita UN, USA, EU, NATO, sve zemlje u okruzenju i, napokon, same Kosovare? Jer, ceo svet valjda zna da je Kosovo - Srbija, narocito od 1999. naovamo, i da ce uvek tako biti i ostati! Ko ne veruje - nek se slobodno proseta Kosovom ko onomad onaj velikosrpski politicar s kalasnjikovom u rukama. Cinjenici da je Kosovo uvek bilo i da ce uvek biti srpsko, jos samo da dodam i to da je zemlja ravna ploca, da rode donose decu i da deda mraz stanuje na severnom polu. E, braco, na kojoj li vi planeti zivite...

Psihopata

pre 16 godina

Rusija da izvrsi pritisak na Srbiju? Pa Srbija je bila maksimalno kooperativna, maksimalno fleksibilna, konstruktivna i pomirljiva. Ovaj Isinger (i njegovi mentori, naravno) samo pokazuje s kakvom bezocnom organizacijom Srbija i Rusija imaju posla. Pa Srbija svoju crvenu liniju nece preci. Sve osim prekrajanja granica je dozvoljeno. Krsenja rezolucije 1244 nema, i svaki vlastodrzac u Srbiji, pa i oni placeni od strane zapada, znaju da bi im se seme zatrlo u slucaju bilo kakvog pokusaja izdaje Srbije i prodaje srpske teritorije. Demokratija da. Potpuna sloboda da Albanci upravljaju svojim nacinom zivota kako zele da. Predaja zemlje i odricanje od teritorije - apsolutno ne. Kompromis znaci pruziti ruku. Kompromis nije nipodastavanje i sistematsko unistavanje svega sto dolazi od druge strane. U lazi su, gospodo sa zapada, kratke noge, i da ponovim - kratke noge!

Marko UK

pre 16 godina

Gospodin Paten je poslednji guverner Hong Konga. Plakao je poslednjeg dana britanske okupacije. Verovatno misli da je kraljica Viktorija jos uvek ziva, a Srbija neka britanska kolonija. Ovde ga niko ne uzima za ozbiljno, ne bi trebalo ni tamo.

Dr Petar Popara

pre 16 godina

Nema nista od nezavisnosti Kosova. Nema rusenja povelje UN, nema rusenja medjunarodnog prava, nema rusenja zavrsnog akta iz Helsinkija. Svaki pokusaj da se ide ilegalno zavrsice se krvavo, ne samo po Balkan, vec i mnogo sire. Belosvetski gangsteri treba JAKO da povedu racuna sta rade, jer danas jesu, a sutra ih mozda ne bude.

Milos

pre 16 godina

"Na žalost, sve interesantne predloge su do sada odbacile ili obe strane ili jedna od strana i to je jako otežalo naš posao pregovarača"...Pa kakve su to predloge izneli kosovski albanci? Tesko da se predlog o "dobrosusedskim odnosima" moze racunati. Dakle - nista. Oni su svoje zacrtali i to je to. Uvek sam bio za povezivanje Srbije i Evrope, ali politika koja se vodi na zapadu je tako licemerna, da mi je stvarno muka od svega toga. Albanci ce dobiti svoju drugu republiku, a ni prvu nisu stvorili, vec im ju je zapad dodelio. Kakvo LICEMERJE! Kakva SRAMOTA! Ne zelim u Evropu, koja radi po komandi Amerike, zemlje iskrivljenog sistema vrednosti. Ne zelim takav zivot ni sebi ni svojoj deci. Srbija treba da bude u jakoj samostalnoj Evropi, i treba da povrati svoje dostojanstvo i da kaze kad je dosta ucena i lazi.

Boban

pre 16 godina

Ovde je neko lud - ili Srbija sto uporno trazi da se ispostuje ono sto je dogovoreno i potpisano i neke gluposti poput medjunarodnog prava i povelje UN kad je jasno da vazi samo "pravo jaceg", ili gospodin Paten koji pokusava da proda ovakvu da ce Srbima biti bolje ako se albancima da sve sto traze - kao do sada su samo bili nervozni jer se nezavisnost odlaze, smirice se cim je dobiju.

Sinke

pre 16 godina

Ha, ha, ovo je odlicno! Izjava Krisa Patena pokazuje koliko se rasuo blok za nezavisno Kosovo, i kakva panika vlada. Argumenti su smesni, najlaksi za obaranje, nema niceg novog, osim apela da se stvari ubrzaju i smuljaju pod tepih, jer svakim minutom separatisti su sve dalje od cilja. Koji je nekada izgledao tako blizu, odatle i potice tolika frustracija g. Patena. Sada mu je i nagrada sve dalja i dalja, a izjava pokazuje o kakvom se mini-formatu politicara radi. Mozda mi nismo nesto posebno pametni, ali druga strane je ocigledno jos slabija :)

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Joj, kako se samo oni brinu za Srbe na Kosovu, dodje mi da se rasplacem. Zapadnjacka bagra, gledam ih svaki dan, tu nema ni trunke iskrenosti i osecanja, sve je samo lova...

Mr. Spock

pre 16 godina

Alternativni plan za Kosovo je jasno stavljenje do znanja kosovskim Albancima da NEMA NEZAVISNOSTI i to od strane USA. Posle toga bi usledila mirna i postepena reintegracija Kosova u Srbiju i EU. Kosovo de facto zavisi od Srbije u svakom smislu. 60% robe na Kosovu je iz Srbije, putevi u EU vode preko Srbije, cak i Srbi i Albanci po svojim arhaicnim shvatanjima drustva i politike veoma podsecaju jedni na druge. Ako Kosovo proglasi nezavisnost, eto nama rata cim USA izgube primat u svetu. Bilo to za deset ili pedeset godina. Srbija mora da insistira na pravu da nikad ne prizna silom nametnutu tvorevinu na njenoj teritoriji zvanu nezavisno Kosovo.

boks

pre 16 godina

Kakav bezobrazluk i neznaje. Samo dobri odnosi sa Srbijom, Kosovu moze da donese ekonomski prosperitet. Kosovari, pamet u glavu, ne padajte na suplju propagandu i dogovorite se sa maticom Srbijom.

Zoran

pre 16 godina

Jos jedna potvrda da su jedini politicari koji su jos nekompetentniji od srpskih (a to je vrlo tesko) - zapadni politicari. Kakva nebulozna izjava, to je strasno!

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Vrhunac cinizma koji "medjunarodna zajednica" već poslovično udeljuje Srbima i vrhunac nemoći da ukroti silu, koju je do juče tetošila i nazivala borbom za ljudske slobode i demokratiju. Ovo najnovije "spašavanje" Srba, koji bi svoju slobodu najbolje ostvarili u neslobodi, samo je još jedan dokaz svetske demagogije i hipokrizije.

Mr. Spock

pre 16 godina

Alternativni plan za Kosovo je jasno stavljenje do znanja kosovskim Albancima da NEMA NEZAVISNOSTI i to od strane USA. Posle toga bi usledila mirna i postepena reintegracija Kosova u Srbiju i EU. Kosovo de facto zavisi od Srbije u svakom smislu. 60% robe na Kosovu je iz Srbije, putevi u EU vode preko Srbije, cak i Srbi i Albanci po svojim arhaicnim shvatanjima drustva i politike veoma podsecaju jedni na druge. Ako Kosovo proglasi nezavisnost, eto nama rata cim USA izgube primat u svetu. Bilo to za deset ili pedeset godina. Srbija mora da insistira na pravu da nikad ne prizna silom nametnutu tvorevinu na njenoj teritoriji zvanu nezavisno Kosovo.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Joj, kako se samo oni brinu za Srbe na Kosovu, dodje mi da se rasplacem. Zapadnjacka bagra, gledam ih svaki dan, tu nema ni trunke iskrenosti i osecanja, sve je samo lova...

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Vrhunac cinizma koji "medjunarodna zajednica" već poslovično udeljuje Srbima i vrhunac nemoći da ukroti silu, koju je do juče tetošila i nazivala borbom za ljudske slobode i demokratiju. Ovo najnovije "spašavanje" Srba, koji bi svoju slobodu najbolje ostvarili u neslobodi, samo je još jedan dokaz svetske demagogije i hipokrizije.

Sinke

pre 16 godina

Ha, ha, ovo je odlicno! Izjava Krisa Patena pokazuje koliko se rasuo blok za nezavisno Kosovo, i kakva panika vlada. Argumenti su smesni, najlaksi za obaranje, nema niceg novog, osim apela da se stvari ubrzaju i smuljaju pod tepih, jer svakim minutom separatisti su sve dalje od cilja. Koji je nekada izgledao tako blizu, odatle i potice tolika frustracija g. Patena. Sada mu je i nagrada sve dalja i dalja, a izjava pokazuje o kakvom se mini-formatu politicara radi. Mozda mi nismo nesto posebno pametni, ali druga strane je ocigledno jos slabija :)

Marko UK

pre 16 godina

Gospodin Paten je poslednji guverner Hong Konga. Plakao je poslednjeg dana britanske okupacije. Verovatno misli da je kraljica Viktorija jos uvek ziva, a Srbija neka britanska kolonija. Ovde ga niko ne uzima za ozbiljno, ne bi trebalo ni tamo.

Zoran

pre 16 godina

Jos jedna potvrda da su jedini politicari koji su jos nekompetentniji od srpskih (a to je vrlo tesko) - zapadni politicari. Kakva nebulozna izjava, to je strasno!

boks

pre 16 godina

Kakav bezobrazluk i neznaje. Samo dobri odnosi sa Srbijom, Kosovu moze da donese ekonomski prosperitet. Kosovari, pamet u glavu, ne padajte na suplju propagandu i dogovorite se sa maticom Srbijom.

Dr Petar Popara

pre 16 godina

Nema nista od nezavisnosti Kosova. Nema rusenja povelje UN, nema rusenja medjunarodnog prava, nema rusenja zavrsnog akta iz Helsinkija. Svaki pokusaj da se ide ilegalno zavrsice se krvavo, ne samo po Balkan, vec i mnogo sire. Belosvetski gangsteri treba JAKO da povedu racuna sta rade, jer danas jesu, a sutra ih mozda ne bude.

Psihopata

pre 16 godina

Rusija da izvrsi pritisak na Srbiju? Pa Srbija je bila maksimalno kooperativna, maksimalno fleksibilna, konstruktivna i pomirljiva. Ovaj Isinger (i njegovi mentori, naravno) samo pokazuje s kakvom bezocnom organizacijom Srbija i Rusija imaju posla. Pa Srbija svoju crvenu liniju nece preci. Sve osim prekrajanja granica je dozvoljeno. Krsenja rezolucije 1244 nema, i svaki vlastodrzac u Srbiji, pa i oni placeni od strane zapada, znaju da bi im se seme zatrlo u slucaju bilo kakvog pokusaja izdaje Srbije i prodaje srpske teritorije. Demokratija da. Potpuna sloboda da Albanci upravljaju svojim nacinom zivota kako zele da. Predaja zemlje i odricanje od teritorije - apsolutno ne. Kompromis znaci pruziti ruku. Kompromis nije nipodastavanje i sistematsko unistavanje svega sto dolazi od druge strane. U lazi su, gospodo sa zapada, kratke noge, i da ponovim - kratke noge!

Beli

pre 16 godina

Nekima moze da izgleda predlog g.Patena kao licemjeran, ali na kraju krajeva njegov stav je veoma realan. Kosovski Srbi ce zivjeti sa Kosovskim Albancima a ne sa Beogradjanima, kao sto Kosovski Albanci nece moci da zive sa Tirancima. Sto se tice alternative, Srbija nije bila u stanju da zadrzi u sklopu labave federacije Crnu Goru a sada hoce da zadrzi Kosovo sa nekim monstrunskim predlogom ala Hong Konga. Ovo samo dokazuje licemerje Beograda ne samo prema Kosovu i medjunarodnoj zajednici, vec i prema gradjanima Srbije, posto nije u stanju da prihvati da ne moze da vrati ono sto je politicki i ratom izgubio Milosevic 1999 godine.

Milos

pre 16 godina

"Na žalost, sve interesantne predloge su do sada odbacile ili obe strane ili jedna od strana i to je jako otežalo naš posao pregovarača"...Pa kakve su to predloge izneli kosovski albanci? Tesko da se predlog o "dobrosusedskim odnosima" moze racunati. Dakle - nista. Oni su svoje zacrtali i to je to. Uvek sam bio za povezivanje Srbije i Evrope, ali politika koja se vodi na zapadu je tako licemerna, da mi je stvarno muka od svega toga. Albanci ce dobiti svoju drugu republiku, a ni prvu nisu stvorili, vec im ju je zapad dodelio. Kakvo LICEMERJE! Kakva SRAMOTA! Ne zelim u Evropu, koja radi po komandi Amerike, zemlje iskrivljenog sistema vrednosti. Ne zelim takav zivot ni sebi ni svojoj deci. Srbija treba da bude u jakoj samostalnoj Evropi, i treba da povrati svoje dostojanstvo i da kaze kad je dosta ucena i lazi.

slobodni strijelac

pre 16 godina

Ovaj Paten je nevjerovatan i kako Englezi samo izvrcu stvari, pa to je nevidjeno. Zbog njega i njegovog jarana Ashdown-a je Bosna i Hercegovina zaglibila u debelu krizu najvecu od 1995., zbog nerazumnih zahtjeva za reformom policije mimo ustava BiH. Sada ovo o nezavisnosti mimo svih krsenja najelementarnijih prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu. Meni se cini da je jedina uloga Velike Britanije u okviru Evropske Unije da EU bude sto slabija, da bude pod iskljucivom anglo-saksonskom kontrolom, i naravno da razbije bilo kakvo moguce priblizavanje na liniji Berlin-Pariz-Moskva. Tipicna kolonijalna politika, odnosno nasljedje nekadasnje imperije, koja bi opet da bude imperija ali ne moze.

LionPR

pre 16 godina

Za neupucene samo da prisetim na neke stvari. Povelja UN, Glava 1, Clanak 1 prica o PRINCIPU PRAVA NARODA NA SAMO-OPREDELJENJE. Rezolucija 1244 prica o NARDU Kosova koji prema PRVOM PRINCIPU Povelje UN ima pravo na samoopredeljenje. Naime Rezolucija 1244, Sporazum iz Rambujea (kome se referira rezolucija 1244), sva saopstenja Kontak Grupe pricaju o NARODU Kosova (people of Kosovo) dakle NIGDE neka nacionalna manjina kao sto neko hoce, a u spomenutom clanku Povelje UN stoji isto self-determination of peoples (samoopredeljenje naroda). To su cinjenice a interpretacija tih dokumenata onako kako se nekome cefne nece pomoci nikakvom resenju problema. Jos da se ponovi mozda hiljadu puta da rezolucija 1244 NIJE VREMENSKI OGRANICENA tako da ovo stanje BEZ IKAKVE kontrole od srpske drzave na Kosovo moze TRAJATI dok BOG nas je dao zivota. Mogu Samardzic, Kostunica i ostali traziti, reci sta god hoce ali CINJENICA je da NE MOGU NISTA raditi jer drzava Srbija potpisala kapitulaciju Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada UPRAVU nad Kosovom preuzeli NATO, UN i Kosovske institucije. Albanci ne mogu niti ce prihvatiti da budu u okviru Srbije jer ta drzava je isterala njih iz svojih ognjista pa cak oduzela licna dokumenta kako ne bi imali ni idenitet, ubila ih i prevozila hladnjacama 400 Km od mesta zlocina i spalila njihove kuce. Iluzijama i utopijom se ne zivi, treba okrenuti realnosti i videti da nam je jedini put priznavanje da su srbi i albanci s Kosova ravnopravni narodi, da imaju pravo da zive kako zele i ume, da zbog onoga sto se desilo i trenutnog stanja Kosova prakticno nezavisna od Srbije NE POSTOJI NI MINIMALNA sansa da se Kosovo ukljuci ponovo u drzavu Srbiju.

Boban

pre 16 godina

Ovde je neko lud - ili Srbija sto uporno trazi da se ispostuje ono sto je dogovoreno i potpisano i neke gluposti poput medjunarodnog prava i povelje UN kad je jasno da vazi samo "pravo jaceg", ili gospodin Paten koji pokusava da proda ovakvu da ce Srbima biti bolje ako se albancima da sve sto traze - kao do sada su samo bili nervozni jer se nezavisnost odlaze, smirice se cim je dobiju.

Tuzno

pre 16 godina

Ma da, ko pita UN, USA, EU, NATO, sve zemlje u okruzenju i, napokon, same Kosovare? Jer, ceo svet valjda zna da je Kosovo - Srbija, narocito od 1999. naovamo, i da ce uvek tako biti i ostati! Ko ne veruje - nek se slobodno proseta Kosovom ko onomad onaj velikosrpski politicar s kalasnjikovom u rukama. Cinjenici da je Kosovo uvek bilo i da ce uvek biti srpsko, jos samo da dodam i to da je zemlja ravna ploca, da rode donose decu i da deda mraz stanuje na severnom polu. E, braco, na kojoj li vi planeti zivite...

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Rešenje je poštovati međunarodno pravo i ne dozvoliti da šačica od naroda potkupi i prisili čitavu "međunarodnu zajednicu" da isto pogazi, jer bi istovremeno konačno pljunula na sebe, ponajviše SAD i njene nepristojno beskompromisne saradnike (saizvršioce)! ETO!

Serafim Niciforovic

pre 16 godina

Opet se priprema jos jedan trik za Srbe. Isinger nikako da pomene da postoji rezolucija UN pod brojem 1244 koja nedvosmisleno kaze da je KiM neotudjuvi deo Srbije. Prema tome, sve sto oni predlazu ne spada u domen koji treba da se resi pregovorima. Oni nastavljaju da trace vreme po onoj narodnoj: "Trla baba lan da joj prodje dan".

Julius

pre 16 godina

"Trojka" kontakt grupe nema mandat da predlaze nikakvo resenje, vec da podnese izvestaj Gen.sekretaru UN o "rezultatima" pregovora, i to najkasnije do 10.decemba 2007.godine. Nikakav sporazum o medjusobnim odnosima izmedju Kosova i Srbije nece proci, dok se ne utvrdi status, odnosno nezavisnost Kosova. Takav sporazum nece prihvatiti narod Kosova, a ni Isinger niti bilo ko drugi ne moze nametnuti narodu Kosova "vakum status".
Sporazum o dobrosusedskimodnosima izmedju Kosova i Srbije je predlozio kosovski predgovaracki tim, ali to vazi samo za posle priznanja nezavisnosti Kosova. Pre nezavisnosti,nema nikakav sporazum, pa ni o najprostijim tehnickim pitanjima. Nikakve (samardziceve) funkcionalne veze izemdju Srbije (kao drzave) i Kosova (kao pokrajine) vise nece funkcionisati niti se uspstaviti. Jer je Kosovo osamostaljeno od Srbije pre osam, i za narednih "osamsto" godina. Nakon toga, zivi bili pa videli! Nezavisnost Kosova ce vrlo brzo priznati SAD i 22 drzave EU, i duplo vise drzava Evrope, Amerike, Azije, Kanada, Australija itd. To izgleda samo Kostunica i Samardzic ne znaju.

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Pa Grčka i Kipar su čisti primjer jednog naroda i dvije države! Oni i treba da se boje, a najviše zbog albanaca u Qameriji (Grčka "zapadna Makedonija" ). a što se tiće Kosova i nepriznavanja od nekih članica EU (koje podupiru Srbiju), nema problema, kada dođe Srbija na red za priključenje u EU tada će članice koje podržavaju Kosovo napraviti istu stvar onima koje podržavaju Srbiju. Na kraju će i Kosovo i Srbija biti prihvaćene od svih članica EU i svi zadovoljni. :-)

Ko to tamo peva

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu."
Šta je Srbima na Kosovu donelo odsustvo Srpske vojske i policije na Kosovu imamo prilike da pratimo. U slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Amerike i 22 zemlje EU, samo, oprostite na izrazu "lud" može misliti da bi se nešto izmenilo u situaciji na terenu. To bi sigurno, ali stvarno sigurno, bio znak Albancima da se uz pretnje može sve postići.
Narodski rečeno složio bih se da se Albancima na Kosovu da nezavisnost, ali da mirnu situaciju koju predviđa, Kris Paten i slični garantuju svojim životima i životima svoje dece. Neka i oni budu malo taoci svoje politike a ne da drugi zbog njih stradaju a oni kao eto nisu znali i nisu mogli da predvide.

DrKG

pre 16 godina

...Danas ne postoje nikakvi odnosi između Srbije i Kosova, jer je Kosovo pod upravom UN, dok ga Srbija smatra delom svoje teritorije...Ne mogu da verujem koliko neozbiljnosti imaju neki političari.Pa nije bitno da li mi to smatramo ili ne.Idite do UN i raspitajte se gospodo o granicama postojeće i suverene države Srbije i neka vam oni kažu da li mi to samo smatramo ili je to tako.E sad, želja nekih zapadnih političara da to ne bude tako ne mora da se naziva smatranjem Srba da je Kosovo u Srbiji.

Srbija se pita

pre 16 godina

Drzavu Izrael su priznale sve zapadne zemlje i ona za njih najvaznija USA. Nisu je priznali samo njeni susedi. Izrael vec vise od pola decenije zbog toga zivi u ratnom stanju. Samoproglaseno nezavisno Kosovo rizikuje da dozivi istu sudbinu.

Kris

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu." - Kakvo je ovo licemjerje ! Pa Srbi zive u rezevatima na Kosovu. Kosovske vlasti zajedno sa Nato snagama i Civinom upravom je omogucilo ograniceno kretanje, struju , tel. , tv se daje na kasiku a o zaposljavalju, socijalnoj i medicinskoj zastiti da i ne govorimo.
Kosovo se moze oteti ali se ne moze dobiti u nasledje. A oteto ce se kad tad vratiti!
Ja se samo bojim da je ovo i plan na kome USA i radi, jer cini se da na primjeru BiH se vidi da njima odgovara da imaju te nestabilne banana drzavice koje u svakom trenutku mogu iskoristi da uznemire Evropu i nametnu joj svoje stavove kao npr. u Iraku.

sale

pre 16 godina

Cini mi se da niko nije razumeo sta Isinger predlaze. Ako sam slucajno ja dobro razumeo ovo sto sam procitao, on ustvari predlaze da se dogovorimo oko uredjenja svih "tehnickih" pitanja medjusobnih odnosa, BEZ OBZIRA (drugim recima: NEUTRALNIH U ODNOSU) NA konacni ishod odnosno STATUS.
E sad, iz toga ce proizaci ili irelevantnost statusa (sto bi bilo najbolje) ili iskristalisane tacke sustinskog konflikta interesa oko kojih ce moratii da se postigne neka vrsta kompromisa u nekoj konacnoj rundi pregovora.
Ukratko, mislim da je u pitanju praktican i pragmatican predlog, a mi mozemo da se eventualno osiguramo posebnim pred-zahtevom da tako postignuti dogovor ne menja sam po sebi, do daljnjeg, ono sto stoji u Rezoluciji 1244.

sumenko

pre 16 godina

Imam ideju:
priznati nezavisnost kosovskih Albanaca ali zadrzati vlasnistvo nad teritorijom, pa ako hoce da imaju drzavu mogu da je imaju na iznajmljenoj teritoriji uz placanje naravno rente. Zivimo u modernoj globalnoj ekonomiji pa zar ovakvo resenje ne bi bilo realno i prikladno situaciji.

Istogasi

pre 16 godina

USA, EU i miroljubive balkanske zemlje znaju da ce nezavisnost Kosova sahraniti zauvek srpski sovinizam i hegemonizam na Balkanu. Zato Parlament Kosova treba u decembru ove godine da stavi tacku na dalje pregovore koji nemaju vise nikakvog smisla.

student

pre 16 godina

Ko bi po predlogu Srbije bio zastupnik Kosovskih gradjana u UN? Beograd? To podrazumeva ucesce predstavnika sa Kosova u parlamentu Srbije! Koji je vojni kontext razgovora o statusu Kosova? 15% teritorije Srbije je osvojio NATO '99. Da li ce NATO napustiti Kosovo i bazu kod Urosevca - tesko. Da li ce Srbija takvo stanje prihvatiti s' obzirom da ovih dana odlucno odbacuje clanstvo u NATO - tesko. Podela je nezamisliva opet zbog "vojnog kontexta". NATO nece prepustiti deo osvojene teritorije i rizikovati da dobije "velikog brata" sa Kopaonika...Srbija ima sanse da na neki nacin zadrzi Kosovo jedino ako se pomiri sa tim da ce joj, za 20-ak godina, vecinu u vladi ciniti albanci i da odmah da pristane na to da ce postati clanica NATO saveza kome ce morati da da jos par lokacija za baze u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Sto se tice ovog drugog ja licno nemam veliki problem sa tim ali ono sa demografijom mi se uopste ne svidja!

Imali li kraja ludilu

pre 16 godina

Kokoska ili jaje? Jaje ili kokoska ? Sila pa pravo ? Pravo pa sila ? Kada cemo da shvatimo ... Vazda je bilo da sila (ne samo sirova Srbi moji) pravo pise; i brani ga; i menja ga; i brise ga; i ponovo ga pise ... Kako ono bi '99 kada Kosovu oduzesmo autonomiju ... Po pravu? Po ustavu? Sta je Srbiju dizalo tih osamdesetih i devedesetih? Secate se: "Institucionalno ... i van-institucionalno"; kako bilo, samo kako se nama prohte, jer smo (tada) bili jaci. Ima li kraja ludilu! E jesmo brate narod da citav svet vodimo ... U bunar! U Propast! Steta sto nas svet ne razume. Pa da nas puste da im mi tumacimo sta su nasa prava; i koje su nase granice; i koji su nasi interesi; i sta moze a sta ne moze; i ko moze da ima nezavisnost a ko opet ne moze … Ima li kraja ludilu! E steta je brate da nemamo sile koliko (mislimo) smo pametni. Gde bi nam kraj bio. Ma kakav Tokio covece ... Ima li li kraja ludilu, nasem ... velikospskom?
Prizemljen!

LionPR

pre 16 godina

Za neupucene samo da prisetim na neke stvari. Povelja UN, Glava 1, Clanak 1 prica o PRINCIPU PRAVA NARODA NA SAMO-OPREDELJENJE. Rezolucija 1244 prica o NARDU Kosova koji prema PRVOM PRINCIPU Povelje UN ima pravo na samoopredeljenje. Naime Rezolucija 1244, Sporazum iz Rambujea (kome se referira rezolucija 1244), sva saopstenja Kontak Grupe pricaju o NARODU Kosova (people of Kosovo) dakle NIGDE neka nacionalna manjina kao sto neko hoce, a u spomenutom clanku Povelje UN stoji isto self-determination of peoples (samoopredeljenje naroda). To su cinjenice a interpretacija tih dokumenata onako kako se nekome cefne nece pomoci nikakvom resenju problema. Jos da se ponovi mozda hiljadu puta da rezolucija 1244 NIJE VREMENSKI OGRANICENA tako da ovo stanje BEZ IKAKVE kontrole od srpske drzave na Kosovo moze TRAJATI dok BOG nas je dao zivota. Mogu Samardzic, Kostunica i ostali traziti, reci sta god hoce ali CINJENICA je da NE MOGU NISTA raditi jer drzava Srbija potpisala kapitulaciju Kumanovskim sporazumom i rezolucijom 1244 kada UPRAVU nad Kosovom preuzeli NATO, UN i Kosovske institucije. Albanci ne mogu niti ce prihvatiti da budu u okviru Srbije jer ta drzava je isterala njih iz svojih ognjista pa cak oduzela licna dokumenta kako ne bi imali ni idenitet, ubila ih i prevozila hladnjacama 400 Km od mesta zlocina i spalila njihove kuce. Iluzijama i utopijom se ne zivi, treba okrenuti realnosti i videti da nam je jedini put priznavanje da su srbi i albanci s Kosova ravnopravni narodi, da imaju pravo da zive kako zele i ume, da zbog onoga sto se desilo i trenutnog stanja Kosova prakticno nezavisna od Srbije NE POSTOJI NI MINIMALNA sansa da se Kosovo ukljuci ponovo u drzavu Srbiju.

Beli

pre 16 godina

Nekima moze da izgleda predlog g.Patena kao licemjeran, ali na kraju krajeva njegov stav je veoma realan. Kosovski Srbi ce zivjeti sa Kosovskim Albancima a ne sa Beogradjanima, kao sto Kosovski Albanci nece moci da zive sa Tirancima. Sto se tice alternative, Srbija nije bila u stanju da zadrzi u sklopu labave federacije Crnu Goru a sada hoce da zadrzi Kosovo sa nekim monstrunskim predlogom ala Hong Konga. Ovo samo dokazuje licemerje Beograda ne samo prema Kosovu i medjunarodnoj zajednici, vec i prema gradjanima Srbije, posto nije u stanju da prihvati da ne moze da vrati ono sto je politicki i ratom izgubio Milosevic 1999 godine.

Mr. Spock

pre 16 godina

Alternativni plan za Kosovo je jasno stavljenje do znanja kosovskim Albancima da NEMA NEZAVISNOSTI i to od strane USA. Posle toga bi usledila mirna i postepena reintegracija Kosova u Srbiju i EU. Kosovo de facto zavisi od Srbije u svakom smislu. 60% robe na Kosovu je iz Srbije, putevi u EU vode preko Srbije, cak i Srbi i Albanci po svojim arhaicnim shvatanjima drustva i politike veoma podsecaju jedni na druge. Ako Kosovo proglasi nezavisnost, eto nama rata cim USA izgube primat u svetu. Bilo to za deset ili pedeset godina. Srbija mora da insistira na pravu da nikad ne prizna silom nametnutu tvorevinu na njenoj teritoriji zvanu nezavisno Kosovo.

boks

pre 16 godina

Kakav bezobrazluk i neznaje. Samo dobri odnosi sa Srbijom, Kosovu moze da donese ekonomski prosperitet. Kosovari, pamet u glavu, ne padajte na suplju propagandu i dogovorite se sa maticom Srbijom.

Tuzno

pre 16 godina

Ma da, ko pita UN, USA, EU, NATO, sve zemlje u okruzenju i, napokon, same Kosovare? Jer, ceo svet valjda zna da je Kosovo - Srbija, narocito od 1999. naovamo, i da ce uvek tako biti i ostati! Ko ne veruje - nek se slobodno proseta Kosovom ko onomad onaj velikosrpski politicar s kalasnjikovom u rukama. Cinjenici da je Kosovo uvek bilo i da ce uvek biti srpsko, jos samo da dodam i to da je zemlja ravna ploca, da rode donose decu i da deda mraz stanuje na severnom polu. E, braco, na kojoj li vi planeti zivite...

Julius

pre 16 godina

"Trojka" kontakt grupe nema mandat da predlaze nikakvo resenje, vec da podnese izvestaj Gen.sekretaru UN o "rezultatima" pregovora, i to najkasnije do 10.decemba 2007.godine. Nikakav sporazum o medjusobnim odnosima izmedju Kosova i Srbije nece proci, dok se ne utvrdi status, odnosno nezavisnost Kosova. Takav sporazum nece prihvatiti narod Kosova, a ni Isinger niti bilo ko drugi ne moze nametnuti narodu Kosova "vakum status".
Sporazum o dobrosusedskimodnosima izmedju Kosova i Srbije je predlozio kosovski predgovaracki tim, ali to vazi samo za posle priznanja nezavisnosti Kosova. Pre nezavisnosti,nema nikakav sporazum, pa ni o najprostijim tehnickim pitanjima. Nikakve (samardziceve) funkcionalne veze izemdju Srbije (kao drzave) i Kosova (kao pokrajine) vise nece funkcionisati niti se uspstaviti. Jer je Kosovo osamostaljeno od Srbije pre osam, i za narednih "osamsto" godina. Nakon toga, zivi bili pa videli! Nezavisnost Kosova ce vrlo brzo priznati SAD i 22 drzave EU, i duplo vise drzava Evrope, Amerike, Azije, Kanada, Australija itd. To izgleda samo Kostunica i Samardzic ne znaju.

D.Savic,Paris

pre 16 godina

Joj, kako se samo oni brinu za Srbe na Kosovu, dodje mi da se rasplacem. Zapadnjacka bagra, gledam ih svaki dan, tu nema ni trunke iskrenosti i osecanja, sve je samo lova...

bardhyl shqiptari

pre 16 godina

Pa Grčka i Kipar su čisti primjer jednog naroda i dvije države! Oni i treba da se boje, a najviše zbog albanaca u Qameriji (Grčka "zapadna Makedonija" ). a što se tiće Kosova i nepriznavanja od nekih članica EU (koje podupiru Srbiju), nema problema, kada dođe Srbija na red za priključenje u EU tada će članice koje podržavaju Kosovo napraviti istu stvar onima koje podržavaju Srbiju. Na kraju će i Kosovo i Srbija biti prihvaćene od svih članica EU i svi zadovoljni. :-)

Dr Petar Popara

pre 16 godina

Nema nista od nezavisnosti Kosova. Nema rusenja povelje UN, nema rusenja medjunarodnog prava, nema rusenja zavrsnog akta iz Helsinkija. Svaki pokusaj da se ide ilegalno zavrsice se krvavo, ne samo po Balkan, vec i mnogo sire. Belosvetski gangsteri treba JAKO da povedu racuna sta rade, jer danas jesu, a sutra ih mozda ne bude.

Psihopata

pre 16 godina

Rusija da izvrsi pritisak na Srbiju? Pa Srbija je bila maksimalno kooperativna, maksimalno fleksibilna, konstruktivna i pomirljiva. Ovaj Isinger (i njegovi mentori, naravno) samo pokazuje s kakvom bezocnom organizacijom Srbija i Rusija imaju posla. Pa Srbija svoju crvenu liniju nece preci. Sve osim prekrajanja granica je dozvoljeno. Krsenja rezolucije 1244 nema, i svaki vlastodrzac u Srbiji, pa i oni placeni od strane zapada, znaju da bi im se seme zatrlo u slucaju bilo kakvog pokusaja izdaje Srbije i prodaje srpske teritorije. Demokratija da. Potpuna sloboda da Albanci upravljaju svojim nacinom zivota kako zele da. Predaja zemlje i odricanje od teritorije - apsolutno ne. Kompromis znaci pruziti ruku. Kompromis nije nipodastavanje i sistematsko unistavanje svega sto dolazi od druge strane. U lazi su, gospodo sa zapada, kratke noge, i da ponovim - kratke noge!

Sinke

pre 16 godina

Ha, ha, ovo je odlicno! Izjava Krisa Patena pokazuje koliko se rasuo blok za nezavisno Kosovo, i kakva panika vlada. Argumenti su smesni, najlaksi za obaranje, nema niceg novog, osim apela da se stvari ubrzaju i smuljaju pod tepih, jer svakim minutom separatisti su sve dalje od cilja. Koji je nekada izgledao tako blizu, odatle i potice tolika frustracija g. Patena. Sada mu je i nagrada sve dalja i dalja, a izjava pokazuje o kakvom se mini-formatu politicara radi. Mozda mi nismo nesto posebno pametni, ali druga strane je ocigledno jos slabija :)

Zoran

pre 16 godina

Jos jedna potvrda da su jedini politicari koji su jos nekompetentniji od srpskih (a to je vrlo tesko) - zapadni politicari. Kakva nebulozna izjava, to je strasno!

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Vrhunac cinizma koji "medjunarodna zajednica" već poslovično udeljuje Srbima i vrhunac nemoći da ukroti silu, koju je do juče tetošila i nazivala borbom za ljudske slobode i demokratiju. Ovo najnovije "spašavanje" Srba, koji bi svoju slobodu najbolje ostvarili u neslobodi, samo je još jedan dokaz svetske demagogije i hipokrizije.

Milos

pre 16 godina

"Na žalost, sve interesantne predloge su do sada odbacile ili obe strane ili jedna od strana i to je jako otežalo naš posao pregovarača"...Pa kakve su to predloge izneli kosovski albanci? Tesko da se predlog o "dobrosusedskim odnosima" moze racunati. Dakle - nista. Oni su svoje zacrtali i to je to. Uvek sam bio za povezivanje Srbije i Evrope, ali politika koja se vodi na zapadu je tako licemerna, da mi je stvarno muka od svega toga. Albanci ce dobiti svoju drugu republiku, a ni prvu nisu stvorili, vec im ju je zapad dodelio. Kakvo LICEMERJE! Kakva SRAMOTA! Ne zelim u Evropu, koja radi po komandi Amerike, zemlje iskrivljenog sistema vrednosti. Ne zelim takav zivot ni sebi ni svojoj deci. Srbija treba da bude u jakoj samostalnoj Evropi, i treba da povrati svoje dostojanstvo i da kaze kad je dosta ucena i lazi.

Marko UK

pre 16 godina

Gospodin Paten je poslednji guverner Hong Konga. Plakao je poslednjeg dana britanske okupacije. Verovatno misli da je kraljica Viktorija jos uvek ziva, a Srbija neka britanska kolonija. Ovde ga niko ne uzima za ozbiljno, ne bi trebalo ni tamo.

Istok-Zapad?

pre 16 godina

Rešenje je poštovati međunarodno pravo i ne dozvoliti da šačica od naroda potkupi i prisili čitavu "međunarodnu zajednicu" da isto pogazi, jer bi istovremeno konačno pljunula na sebe, ponajviše SAD i njene nepristojno beskompromisne saradnike (saizvršioce)! ETO!

Srbija se pita

pre 16 godina

Drzavu Izrael su priznale sve zapadne zemlje i ona za njih najvaznija USA. Nisu je priznali samo njeni susedi. Izrael vec vise od pola decenije zbog toga zivi u ratnom stanju. Samoproglaseno nezavisno Kosovo rizikuje da dozivi istu sudbinu.

Serafim Niciforovic

pre 16 godina

Opet se priprema jos jedan trik za Srbe. Isinger nikako da pomene da postoji rezolucija UN pod brojem 1244 koja nedvosmisleno kaze da je KiM neotudjuvi deo Srbije. Prema tome, sve sto oni predlazu ne spada u domen koji treba da se resi pregovorima. Oni nastavljaju da trace vreme po onoj narodnoj: "Trla baba lan da joj prodje dan".

DrKG

pre 16 godina

...Danas ne postoje nikakvi odnosi između Srbije i Kosova, jer je Kosovo pod upravom UN, dok ga Srbija smatra delom svoje teritorije...Ne mogu da verujem koliko neozbiljnosti imaju neki političari.Pa nije bitno da li mi to smatramo ili ne.Idite do UN i raspitajte se gospodo o granicama postojeće i suverene države Srbije i neka vam oni kažu da li mi to samo smatramo ili je to tako.E sad, želja nekih zapadnih političara da to ne bude tako ne mora da se naziva smatranjem Srba da je Kosovo u Srbiji.

sumenko

pre 16 godina

Imam ideju:
priznati nezavisnost kosovskih Albanaca ali zadrzati vlasnistvo nad teritorijom, pa ako hoce da imaju drzavu mogu da je imaju na iznajmljenoj teritoriji uz placanje naravno rente. Zivimo u modernoj globalnoj ekonomiji pa zar ovakvo resenje ne bi bilo realno i prikladno situaciji.

Boban

pre 16 godina

Ovde je neko lud - ili Srbija sto uporno trazi da se ispostuje ono sto je dogovoreno i potpisano i neke gluposti poput medjunarodnog prava i povelje UN kad je jasno da vazi samo "pravo jaceg", ili gospodin Paten koji pokusava da proda ovakvu da ce Srbima biti bolje ako se albancima da sve sto traze - kao do sada su samo bili nervozni jer se nezavisnost odlaze, smirice se cim je dobiju.

slobodni strijelac

pre 16 godina

Ovaj Paten je nevjerovatan i kako Englezi samo izvrcu stvari, pa to je nevidjeno. Zbog njega i njegovog jarana Ashdown-a je Bosna i Hercegovina zaglibila u debelu krizu najvecu od 1995., zbog nerazumnih zahtjeva za reformom policije mimo ustava BiH. Sada ovo o nezavisnosti mimo svih krsenja najelementarnijih prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu. Meni se cini da je jedina uloga Velike Britanije u okviru Evropske Unije da EU bude sto slabija, da bude pod iskljucivom anglo-saksonskom kontrolom, i naravno da razbije bilo kakvo moguce priblizavanje na liniji Berlin-Pariz-Moskva. Tipicna kolonijalna politika, odnosno nasljedje nekadasnje imperije, koja bi opet da bude imperija ali ne moze.

sale

pre 16 godina

Cini mi se da niko nije razumeo sta Isinger predlaze. Ako sam slucajno ja dobro razumeo ovo sto sam procitao, on ustvari predlaze da se dogovorimo oko uredjenja svih "tehnickih" pitanja medjusobnih odnosa, BEZ OBZIRA (drugim recima: NEUTRALNIH U ODNOSU) NA konacni ishod odnosno STATUS.
E sad, iz toga ce proizaci ili irelevantnost statusa (sto bi bilo najbolje) ili iskristalisane tacke sustinskog konflikta interesa oko kojih ce moratii da se postigne neka vrsta kompromisa u nekoj konacnoj rundi pregovora.
Ukratko, mislim da je u pitanju praktican i pragmatican predlog, a mi mozemo da se eventualno osiguramo posebnim pred-zahtevom da tako postignuti dogovor ne menja sam po sebi, do daljnjeg, ono sto stoji u Rezoluciji 1244.

Ko to tamo peva

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu."
Šta je Srbima na Kosovu donelo odsustvo Srpske vojske i policije na Kosovu imamo prilike da pratimo. U slučaju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Amerike i 22 zemlje EU, samo, oprostite na izrazu "lud" može misliti da bi se nešto izmenilo u situaciji na terenu. To bi sigurno, ali stvarno sigurno, bio znak Albancima da se uz pretnje može sve postići.
Narodski rečeno složio bih se da se Albancima na Kosovu da nezavisnost, ali da mirnu situaciju koju predviđa, Kris Paten i slični garantuju svojim životima i životima svoje dece. Neka i oni budu malo taoci svoje politike a ne da drugi zbog njih stradaju a oni kao eto nisu znali i nisu mogli da predvide.

Kris

pre 16 godina

"Kris Paten upozorava da bi odbijanje nekih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova moglo doneti nevolje Srbima na Kosovu." - Kakvo je ovo licemjerje ! Pa Srbi zive u rezevatima na Kosovu. Kosovske vlasti zajedno sa Nato snagama i Civinom upravom je omogucilo ograniceno kretanje, struju , tel. , tv se daje na kasiku a o zaposljavalju, socijalnoj i medicinskoj zastiti da i ne govorimo.
Kosovo se moze oteti ali se ne moze dobiti u nasledje. A oteto ce se kad tad vratiti!
Ja se samo bojim da je ovo i plan na kome USA i radi, jer cini se da na primjeru BiH se vidi da njima odgovara da imaju te nestabilne banana drzavice koje u svakom trenutku mogu iskoristi da uznemire Evropu i nametnu joj svoje stavove kao npr. u Iraku.

Istogasi

pre 16 godina

USA, EU i miroljubive balkanske zemlje znaju da ce nezavisnost Kosova sahraniti zauvek srpski sovinizam i hegemonizam na Balkanu. Zato Parlament Kosova treba u decembru ove godine da stavi tacku na dalje pregovore koji nemaju vise nikakvog smisla.

student

pre 16 godina

Ko bi po predlogu Srbije bio zastupnik Kosovskih gradjana u UN? Beograd? To podrazumeva ucesce predstavnika sa Kosova u parlamentu Srbije! Koji je vojni kontext razgovora o statusu Kosova? 15% teritorije Srbije je osvojio NATO '99. Da li ce NATO napustiti Kosovo i bazu kod Urosevca - tesko. Da li ce Srbija takvo stanje prihvatiti s' obzirom da ovih dana odlucno odbacuje clanstvo u NATO - tesko. Podela je nezamisliva opet zbog "vojnog kontexta". NATO nece prepustiti deo osvojene teritorije i rizikovati da dobije "velikog brata" sa Kopaonika...Srbija ima sanse da na neki nacin zadrzi Kosovo jedino ako se pomiri sa tim da ce joj, za 20-ak godina, vecinu u vladi ciniti albanci i da odmah da pristane na to da ce postati clanica NATO saveza kome ce morati da da jos par lokacija za baze u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Sto se tice ovog drugog ja licno nemam veliki problem sa tim ali ono sa demografijom mi se uopste ne svidja!

Imali li kraja ludilu

pre 16 godina

Kokoska ili jaje? Jaje ili kokoska ? Sila pa pravo ? Pravo pa sila ? Kada cemo da shvatimo ... Vazda je bilo da sila (ne samo sirova Srbi moji) pravo pise; i brani ga; i menja ga; i brise ga; i ponovo ga pise ... Kako ono bi '99 kada Kosovu oduzesmo autonomiju ... Po pravu? Po ustavu? Sta je Srbiju dizalo tih osamdesetih i devedesetih? Secate se: "Institucionalno ... i van-institucionalno"; kako bilo, samo kako se nama prohte, jer smo (tada) bili jaci. Ima li kraja ludilu! E jesmo brate narod da citav svet vodimo ... U bunar! U Propast! Steta sto nas svet ne razume. Pa da nas puste da im mi tumacimo sta su nasa prava; i koje su nase granice; i koji su nasi interesi; i sta moze a sta ne moze; i ko moze da ima nezavisnost a ko opet ne moze … Ima li kraja ludilu! E steta je brate da nemamo sile koliko (mislimo) smo pametni. Gde bi nam kraj bio. Ma kakav Tokio covece ... Ima li li kraja ludilu, nasem ... velikospskom?
Prizemljen!