Sreda, 14.11.2007.

09:27

Kadijević: Otišao sam zbog Haga

Poslednji ministar odbrane SFRJ, general Veljko Kadijević, kaže da je 2001. napustio Srbiju kao odgovor Hagu.

Izvor: Beta

Kadijeviæ: Otišao sam zbog Haga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Svedok

pre 16 godina

Pored toga sto je zeleo da posalje demostrante jedne na druge i da izazove gradjanski rat u Srbiji sto mu je ocigledno i bilo u opisu radnog mesta. Vidimo i da se bavio osnivanjem stranaka i da je i tu zeleo da unese pometnju u onako sludjenju politicku scenu Srbije. Ali kao sto vidimo imao je i potupuno razumevanje sa druge strane za Slovence i Hrvate za koje kaze da su listom bili za ocepljenje i da zato nisu hteli da zesce udare po njima i da 'sruse Zagreb'. A sto i nebi generale a zato je gradjanski rat u Srbiji bio dobar. Prosto mi je muka kada vidim ko je bio kod nas na vlasti i ko je odlucivao o sudbini naseg naroda u to vreme. Bolje i nismo mogli da prodjemo de je general politicar a pisac ratnik i propali bankar predsednik. Ali nadam se da je svemu ovome dosao kraj i da ce mo jednom stati i reci dosta. Zivela Srbija i srpski narod.

Realno

pre 16 godina

Hm, da je pametno postupio što nije izvršio vojni udar jeste ali ovo drugo je totalna ludost, mada ima i ona zavadi pa vladaj. Ne bi oni imali kome vlast da daju posle 6 meseci vojnog udara a znajući kako su prijatno leškarili, bili sedma republika i igrali se rata uživo trajalo bi to dok svi ne poumiru (ili poumiremo). Neka hvala, samo mi nije jasno kako ruski Crveni krst izdaje potvrde da si izbeglica i kako se to dobija izbeglički status u majčici Rusiji? Da li se u njihovim humanitarnim paketima i dalje dobija sanduk votke uz sanduk municije? Od čijih neprijateljskih dejstava on izbeže 2001.? Unutrašnjih?

Miloš

pre 16 godina

O Kadijeviću je već skoro sve rečeno u prethodnih 60 komentara, ali niko ne spomenu ulogu svemoćnog, što je najtragičnije izgleda i danas, KOS-a koji je ovakvog lumena i njegovu okolinu snabdevao tajnim izveštajima i "analizama" situacije a i danas ispod žita itekako radi!

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Nismo mogli da uhapsimo Milosevica i Tudjmana jer 90% stanovnistva je stajala iza njih u Srbiji i Hrvatskoj,odgovorio general i mene ubedio.Ali dugo sam razmisljao sta je hteo da kaze time da demostranti da se potuku medjusobno.Posto je bio komunista i branio komunizam,bar ja tako mislim,bolje je bilo za njega da se demostranti boksuju medjusobno nego da on posalje tenkove i da gazi na njih kao u Pekingu. Drugo objasnjenje nisam mogao da nadjem.

joker

pre 16 godina

zivot pise romane!ruski kraljevski-"beli"generali, pocetkom proslog veka bezali su na sve strane-po celom svetu od "crvenih"komunjara koje su se ispilile u moskvi-rusiji!!!i danas ima njihovih naslednika po new yorku,parizu ali i u beogradu!!!...vozili su taxije,bili ucitelji "plesa",oni najvisi kao i ovaj dripac poneli su svo zlato sa sobom i krckali do kraja svojih zivota!!!e ali tocak srece se okrece,pa je tako sada doslo vreme da "crveni"komunisticki yu-generali beze na sve strane,a srpski "hrabri" uglavnom u "bratsku"rusiju-posebno moskvu- koja je postala pravi azil-"eldorado" za "nase" ratne zlocince,"bizmismene" i razne druge kriminalce!!!kako je moguce da jedan bivsi "general"JNA(kako to "gordo" i prazno danas "zveci"?!!)-na tako "odgovornom" i ozbiljnom mestu u saveznoj administraciji bivse yugoslavije,u momentu raspada i ratova,emigrira u rusiju i da je evidentno"nedostupan"haskom tribunalu(o tome da ga mi i ne trazimo,dovoljno govori o nama samima i koliko nas interesuje prava istina o dogadjajima,proslosti i ratovima'90-tih!!?..)!..a sto se tice izjave da je predlagao milosevicu da 9 marta umesto policije i tenkova-"njihove" pristalice krenu sa usca,protiv naroda-uglavnom omladine!-okupljenog na trgu republike oko vuka draskovica,iako je zaista smesno-ja bih ga osudio na dozivotnu robiju,gde god vise voli- na uscu,terazijam,ili na trgu republike!?!tim povodom me prilicno cudi nasa trenutna "vlada"koju evidentno ta izjava (a verovatno da to kao saznanje imaju odavno-ako su ikada bili stvarno "opozicija"!!??)ne dotice niti ima nameru da pokusa da ga se docepa i stavi pred lice pravde!!!cinjenica da je "prepotentno",hladnokrvno predlagao gradjanski rat medju srbima,dovoljno govori i sama za sebe kakav je to i da li je uopste-"covek","srbin"?!...tuzno,jadno,bedno,sramotno!!!

Uzas !!!!!!!!!!!!!

pre 16 godina

Nesposoban oficir na visokom polozaju, koji bi po vise osnova trebalo da odgovara najpre SRPSKOM narodu - koga je gurnuo u mnoge besmislene ratove (poput onoga u Sloveniji, recimo, gde se branila vec tada de facto nepostojeca drzava). A potom i za ovakve glupe ideje o kontramitingu. Uzgred, malo je pobrkao loncice, taj kontramiting na Uscu nije bio 9. marta, vec kasnije ... Jedino sto se pitam je ko ga je vukao za jezik da uopste nesto prica. Kome je potrebno sve ovo sto je ovaj covek izgovorio? Pa sve smo to vec znali i bez njega, transkripti sednice Predsednistva na kojoj je odluceno o tenkovima u Beogradu su objavljivani vise puta u raznim novinama, feljtonima, knjigama ... I kome su sada potrebne njegove sasave ideje? Ali dobro, covek je verovatno zeleo da se ispovedi narodu. Jedino to mogu da prihvatim kao objasnjenje ove zanimljive pojave ex-generala u javnosti.

Z

pre 16 godina

Sta mislite koliko ce dugo raznorazni drugovi i generali, ratni zlocinci, drugarica i drugarce moci da se nekaznjeno kriju po Rusiji uprkos Interpolovim poternicama?

Krcun

pre 16 godina

Kadijevic je covek koji, za svakoga ko imalo zna da razmislja, predstavlja olicenje smisljenog terorisanja i unistavanja naroda od strane vlasti. Spoljasnja "objasnjenja" o dogadjajima su samo za naivne i pokvarene.

lud & zbunjen

pre 16 godina

Moram da kazem da ovakvo baljezganje bivseg komunistickog generala za mene uopste nije neocekivano i sramno. On je prototip tadasnjeg establismenta zajedno sa Jovicem, Adzicem i ostalim aparatchicima koji su bili u stanju da ucine sve ne bi li odbranili svoje privilegije i polozaj u drustvu. Zato je i predlago taj sukob nesrecnika sa Usca i demontsranata kod Cesme. To mu verujem 100%. On je u svakom pogledu sada nebitan i zato mi uopste nije jasno sta je RTS pokusao juce da izvede. cemu tolika najava tzv. ekskluziva i slicno? Ne kapiram kakve to veze moze da ima sa trenutnim problemima u Srbiji i jedino sto mi pada na pamet je da je to pokusaj nasih genijalaca da uticu na izbore u Hrvatskoj. Po meni taj intervju jedino baca losu sliku na Mesica jer ga predstavlja kao karijeristu koji je bio spreman da izda hrvatsku nacionalnu stvar da bi se obracunao sa Tudjmanom. Voleo bih da neko to objasni jer cela prica o Milosevicu, Jovicu i ostalim srpskim komunjarama nema nikakav poseban odjek u danasnjem trenutku. Bar za mene.

Rudi Cajavec

pre 16 godina

Kadijevic iznosi istovremeno primedbu na odziv na mobilizaciju i kaze kako je pretila vojna intervencija (bez ikakve formalne odluke!?) itd. dakle jedno sludjujuce-primitivno komentarisanje vojnih aktivnosti sto predstavlja jednu krajnje kriminalizovan nastup tako da bi trebalo u cilju drustvenog oporavka da "izraste" u lik istinskog krivca zasada nekaznjenog. Sam nastup i pisanje knjige ne moze biti izraz bilo kakve odgovornosti vec samo dizanje prasine.

Krivokapic

pre 16 godina

Druze Kadijevicu, i ja sam emigrirao davne 1991. posle tog 9. marta. Vidim predlagali ste gradjanski rat, izveli tenkove i predali vojsku Slobodanu Milosevicu. Vi ste druze Kadijevicu jedan od krivaca za ovo sto se desilo i sto se jos uvek desava. Kako vas nije sramota da se uopste javljate? Imali ste jedan zadatak u zivotu. I zakleli ste se da cete to uraditi i niste. Zar posle tolikih para potrosenih na vojsku, zar posle toliko stanova, odmaralista, skolovanja po inostranstvu i nista...?!

GuC

pre 16 godina

General izbeglica, a gde? Pa u Rusiji, utocistu svih nasih bivsih krvnika, verovatno se voza i on sa CD tablicama kao Maki. RTS pokazuje da je stvarno javno komunalno preduzece, a to sto mi trpimo taj teror, pada na nasu dusu. JNA, osim privilegija nista drugo nije ni zanimalo. Zbog njih se i krenulo u "ratovanje", a mogli smo se lepo dogovoriti, da svako ide svojim putem, kao sada. Sto se tice huskanja gradjana da biju one druge, u cilju ocuvanja ustavnog poretka, nalazim da je to jedna od glavnih poluga kojimsu se oni sluzili i sluze dan, danas. Setite se kontramitinga 24. decembra kada su doveli neke mucenike sa juga, za sendvic!! Lutali su Bgd, prvo da se biju sa nama, a posle su nas molili da nadju autobuse, da idu kuci! Kadijevicu treba da se sudi u Beogradu, za zlocine nad nama!

Darko

pre 16 godina

Naježio sam se, kad sam pročitao neke komentare o bombardovanju, dizanju aviacije i slično. Čije avijacije, protiv koga? U to vreme bio sam oficir JNA i mogu vam napisati, da ta vojska nije bila u stanju da izvrši neki ozbiljniji zadatak na operativnom nivou. Osim na vežbama. Slažem se sa ocenama o negativnoj selekciji u JNA. Slovenija je nudila armiji tri godine za povlačenje, u procesu razdruživanja. No Kadijeviću i društvu u gen. štabu trebala je demonstracija sile, koja je na kraju završila predajom i raspadom čitavih jedinica. Ko je onda odgovoran za mrtve, ranjene, razaranja na samom početku raspada SFRJ?

slobas

pre 16 godina

Kakva sramota od matorog generala. Pobegao u Rusiju. Od koga? Tamo ga paze i maze Bora Milosevic i Mirjana Markovic. Sta se nalupeta covek i njegovo vidjenje raspada ili spasa SFRJ. I jos kada rece da je 9. Marta bilo 25.000 ljudi i da je predlagao da kontramitingasi Slobini kojih jekao bilo 150.000 dodju na trg da se obracunaju s Vukovim pristalicama. To samo glupi vojnik i nenormalan covek moze da predlozi. Pa tek bi tada nastao gradjanski rat u Srbiji. Treba ga izruciti Hrvatskoj pa neka pred njihovim sudom lupa takve gluposti. Kakav vojni vrh takav raspad SFRJ. General junak. Utekao cim su mu pomenuli Hag. Savest proradila.

Igor Rankovic

pre 16 godina

Ta Moskva ispade kao neki staracki dom za penzionere Slobinog rezima. Tamo se Mira&Co.druze, prisecaju dobrih, starih vremena sa nostalgijom. Nekako nikada nisam imao zelju da odem do Moskve, suvise je "frigidno" iako je njima tamo ocigledno "toplo"...

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Odbio je gest koji nas vodi u propast i poslao nas u ...dodjavola. Na mjesto da izvrši udar radje piše knjigu „Kontraudar“. Mnogo toga je kontra zdravom razumu dakle iracionalno,što je svojstveno za Balkan i balkance. Pitam se zašto je general završio američku vojnu akademiju a danas kao izbjeglica šeta po Crvenom trgu?!

vukovar, stid me i danas...

pre 16 godina

za koji da u hrvatskoj ce biti obelezen dan pada vukovara. vukovar koji je razaran od JNA pod vodstvom generala kadijevica i srpskih dobrovoljackih snaga. a gospodin pobegao u moskvu i ne zeli da ista cuje o zlocinima njegove vojske jer nije bio obavesten ... kakve lazi...

saint

pre 16 godina

Vi ste Gospodine Kadijevicu 9. marta '91. pogazili Ustavni poredak potpuno neligitimno izvevsi vojsku na ulice (tadsnji vrhovni komandant JNA je bio predsednik predsednistva u tom trenutku Stipe Mesic). Vama niko sem njega nije mogao da naredi izvodjenje vojske na ulce, on to sigurno nije uradio! Sto se izbegavanja krvoprolica tice sve govori ona 'ko ne plati na mostu platice na cupriji', pa vi probajte da objasnite sta ste izbegli ljudima iz Hrvatske, Bosne i Kosova. U svkom slucaju na ovom svetu cete se uzvuci za zasluzenu kaznu sto ste celu zemlju gurnuli u ponor gradjanskog rata umesto da radite svoj posao i eliminisete sve pretnje za koje ste imali podatke nekoliko godina ranije. Obzirom na to gde ste sada mozemo samo da se nadamo da pojam 'kosmicka pravda' zaista postoji!

sramotne izjave jednog generala !!

pre 16 godina

gledao sam intervju i na pitanje da li mirno spava nakon sto mu je JNA pod njegovom komandom razorila vukovar kaze: da! nevjerovatno! nije mi ipak jasno zasto u haagu nisu podignuli optuznicu protiv veljka kadijevica?! sramota!

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ja da sam neki Rus, pod hitno bih ovog lika sutnuo u Hag, i to radi mentalne zastite ustavnog poretka i naroda. Ili mozda Rusima bas takvi nedostaju? Ko moze da stiti i ZASTO nekog ovakvog Kadijevica, i njemu slicne. Samo "braca Rusi", nas legendarni oslonac na svetskoj politickoj sceni....

Mira

pre 16 godina

Da, stvarno mi je General delovao kao da je na teškim drogama. On je pozivao, on je rekao.. Pristalice Vuka Draškovića sigurno ne bi stajale skrštenih ruku niti bi se mlatili letvama, kako reče general. Kako je uspeo da bude izbeglica u Rusiji? Zahvaljujući njemu i Miloševiću, moja porodica je pobegla iz Hrvatske, pa nisu imali mesta u Beogradu. Sve ove godine te iste moje izbeglice nemaju ništa sem izbegličke legitimacije, i uredno moraju da je obnavljaju svake 2 godine, jer u protivnom gube status izbeglice. Zašto neko ostalim izbeglicama nije rekao da mogu u Moskvu?

titov pionir

pre 16 godina

Posle toliko godina privilegija i zaštite, na kojima bi im pozavideli kitovi, beli medvedi i sve ugrožene vrste zajedno, dotični general i drugovi jedino što su mogli da smisle je, da nateraju narod da se pobije međusobno. BTW hvala im što su 9. marta izveli tenkove na ulice i spasili zemlju od propasti. Ko zna šta bi danas bilo sa nama.

roko

pre 16 godina

Vi se stvarno pravite blesavi ili ste se juce rodili. Pa sta mislite sta je general u onoj situaciji mogao uciniti kada se zemlja raspada po nacionalnim savovima, vojsku napustaju sve nacije osim srpskih, politicari nezanaju sta ce sa sobom, nisu u stanju da se dogovore ko ce prvi na WC, a i ne zele da se dogovaraju jednostavno hoce rat. Na koga je on mogao da posalje vojsku i od koga da brani Sloveniju, Hrvatsku a i glupe bosance koji nisu znali do poslednjeg momenta da se opredele na koju ce stranu. Zasto bi on u tom trenutku bio kriv za bilo sta kada nije mogao nista uciniti a nije mogao nista i sve sto bi napravio upotrebom sile bilo bi pograsno. Kriviti coveka samo zbog svojeg polozaja je besmisleno umesto da analiziramo u kakvoj je poziciji covek bio i sta je realno mogao uciniti. Ja mislim nista.

Ankica

pre 16 godina

Mesto da sedi u zatvoru, on je na tzv. nacionalnom servisu 2007. g u novoj Srbiji! Eto toliko o tome da je moguć KONTINUIRANI prelaz iz totalitane države u demokratsku! Beskonačno samoobmanjivanje a Srbija sve više tone i sve se više udaljava od vrednosti, morala, znanja i standarda civilizovanih evropskih naroda!

posmatrač

pre 16 godina

Kadijević je prvi general SFRJ, koji je generalštabsku školu završio na West Pointu, umesto u Moskvi. Pa zar nije čudno, što je baš kad je on bio na čelu JNA, raspala Jugoslavija? Poznato je da Ameri koriste ljude dok im odgovara, posle ih puste niz reku (vidi Bin Ladena). Ma pobego ***** u Moskvu...

nebojsa

pre 16 godina

Ovom narodu nikada nece biti jasno ko donosi i podgrejava sumanute ideje na ovim prostorima. Nije dzabe ovaj srbin iz hrvatske u Moskvi. Unazad 100 godina su uvek bili panduri, razni licki generali koji su uvek komandovali naprijed a ne zamnom itd, neka ostanu u majcici rusiji cije pasose i drzavljanstvo vec odavno imaju i neka ih Putin uputi u osetiju da tamo komanduju (ukljucujuci i B. Milosevica koji ima ruski pasos od 1975c.).

vlada

pre 16 godina

Iako je potpuno glupava izjava da su Miloševićeve pristalice na ušću trebale da rasteraju demonstrante na trgu. Iskreno mi je žao što nije došlo do te ludosti! Danas bi bilo mnogo kvalitetnijih tema za komentarisanje. Ljudi bi pričali o zemljama koje su prošli sa evropskim pasošem! Svega bi bilo samo ne bi bilo Miloševića, pogubne politike i naravno njegovih pristalica! Sećali bi smo se 9. marata kao dana oslobođenja!

Aleksandar

pre 16 godina

Da ja pitam Kadijevica dal se seca zasto JNA nije intervenisala u Sloveniji? Ne seca se a? E pa da ga podsetim, on je licno naredio da avioni polete sa batajnickog aerodroma i da bombarduju Sloveniju. Jesu uzleteli ali nisu bombardovali vec su se vratili naza i istovarili bombe iznad Valjevskog okruga. A objasnjenje doticnog Kadijevica je "da bi povredili vazduzni prostor Austrije". Dakle Kadijevicu lazes cim zines.

V. Milovanovic

pre 16 godina

Zastrasujuca mentalna patologija jednog tipicnog proizvoda negativne selekcije kakva je vladala u nekadasnjoj JNA. Sada je tom coveku 80 godina, i dalje nosi generalske uniforme na skupovima na kojima se u Moskvi pojavljuje, i dalje nas plasi sta je sve moglo da nam se desi dok je on, ruku pod ruku sa Milosevicem i Mirom Markovic, jos mogao da nam kroji sudbine .... Valjalo bi, a po nase dobro, sto pre zaboraviti i njega i njegovo vreme. Daleko mu lepa kuca!

BOKI

pre 16 godina

Sramota. Covek koji je jednom svojom odlukom mogao da spreci gradjanski rat (pa makar i pucom) predlagao je da Slobine pristalice krenu na Draskoviceve pristalice - dakle, gradjanski rat u Srbiji. Bice da njega nesto sada jako muci i da se oseca ugrozeno ili jednostavno zeli da javno okalja grehe. Sta on radi u Rusiji kad je bio djak West-Pointa? Zasto se tamo prijavio kao izbeglica? Ovde u Srbiji mu niko ne preti, moze da zivi kao i svi normalni gradjani. Bice da se uplasio Haga, ali to mu nece pomoci ako ga ovdasnje vlasti puste niz vodu (a ovde ionako nikome nije preterano mio), tj. daju Rusima zeleno svetlo da ga kao i policijskog generala Djordjevica izruce Hagu.

(Vlast)a

pre 16 godina

Jadni smo mi gradjani kad javni servis u ime nakaradno shvacene demokratije i prava na drugo misljenje puste u etar to sto sramoti i naciju i stalez i pleme i sta god hocete. Katolici (ne znam da li i nasa crkva) imaju kaznu koja zabranjuje javni nastup, a ovo sto se jos uvek zove general zasluzuje najmanje takvu kaznu. Ovo je bilo gore nego mala deca: nista nisam znao, nizasta nisam kriv i odgovoran sem da spletkarim a to i nije krivica jer je za pravu stvar!? Fuj! I ako ne mozete naterati onog sto rukovodi javnim servisom da kaze kako arci pare na sebe, prijatelje i to sto on zove program, mozda moze da odgovori zasto smo ovo dobili. Ili je i to zbog njegove teznje da napravi srpski BBC. Da umres - od smeha ili sramote, kako hocete.

Alex

pre 16 godina

Gledao sam pomenuti intervju i moram da kažem da sam se zgrozio na pojedine komentare pomenutog generala, kao npr. da je trebalo da se sukobe stotine hiljada demonstranata u centru Beograda. Možda se za njega kao generala, žrtve samo statistika, i prihvatljive iz viših interesa, ali u pitanju su bili ljudski životi. Slično, svesno žrtvovanje ljudi se može videti i kod bombardovanja RTS-a. Ako je to naša vojna doktrina, nije ni čudno šta nam se sve dogodilo.

Volodja

pre 16 godina

Meni je ovaj deo najzanimljiviji: "da je Beograd napustio kada su ga predstavnici Haškog tribunala prvi put kontaktirali i da ne zna da li su bili zainteresovani da se na sudu pojavi kao svedok ili kao optuženi"
Dakle istog trena kad su ga kontaktirali on je spakovao kofer u utekao! Nema sta, pravi junak!

Petar Prvi

pre 16 godina

Kako ono bese zakletva vojnika, oficira, pretsednika, ministara?..."..zaklinjem se da cu po cenu...braniti
zemlju, ljude...". Rezultati su tu, znaju se i odgovorni. A da, zaboravio sam, krivi su Vatikan, svetska zavera, ustase, balije, Kosovo...Pozdrav za B92!

Miro

pre 16 godina

Svi su se uhvatili za izjavu o demonstracijama 9. marta, a zenamaruju jednu mnogo opasniju izjavu doticnog gospodina... da vojska od `84-te ima operativne podatke o pripremi pobune i cepanja Slovenije. Gospodine generale, sta se radilo 6 (sest) godina po ovom pitanju? Sazvali ste sednicu na koju ste pozvali Slovence i rekli im no-no!?! Sve bi ovo bilo smesno da nas narod misli svojom glavom ali je tuzno sto vecina veruje ovakvim likovima koji su direktno odgovorni za nasu istoriju. Prepiremo se oko najmanjih i nebitnih stvari dok nam istoriju kroje kratkovidi i egoisticni... Zbog svega ovoga najcesce ne vidimo drvo od sume.

mail

pre 16 godina

Jos jedan od likova koji su toliko "zaduzili" ovaj narod da su morali da pobegnu iz zemlje. Nisu znali da ce puc biti uspesan, i da nisu imali razloga za sekiraciju.

Misic

pre 16 godina

A sta se to toliko ceka u Srbiji? Sto se ne podigne vec jednom neka optuznica protiv ovog coveka? Za pocetak ima dovoljno dokaza samo u ovom njegovom izlaganju.

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Tog dana sam bio u Beogradu i stvarno mogu da kažem da mi je JAKO žao što Slobitovi penzioneri nisu došli sa Ušća da nam ulepšaju dan. Mada su poslužili i plavci i SMB-ovci. Teško se čupa ona kaldrma, ali kad načneš jedan red, posle je lakše. Kadijević je jedna sramota ne samo za vojsku nego i za ljudski rod kada se sada javlja od naših najvećih unesretitelja i posipa se pepelom po glavi. Uostalom, nalazi se i u zemlji i u društvu kome takvi kao on pripadaju.

lola

pre 16 godina

Uopste mi nije jasno kako Kadijevic misli, ali stvarno misli da bi se demonstranti oko Draskovica razbezali pred starcima i penzionerima, i da bi ih neke raspomamljene zene iz kozarackog kola prebile. Neverovatan scenario. Strasno je bilo gledati tenkove na ulicama ali da je bolja varijanta tuca jednih i drugih demonstranata to je tek ludilo. Ne mogu da verujem da su takvi mozgovi bili u vrhu vlasti. I nek sedi u Rusiji, tamo mu je i mesto uz Miru i Marka i ostale...

Sloba

pre 16 godina

9. marta nije bilo nikoga na Uscu. Na Uscu su se okupile Miloseviceve pristalice kasnije, kada se na terazijama demonstriralo da se Vuk Draskovic pusti iz zatvora sto znaci da on sam nije mogao da bude prisutan pa nesto ne stima u Kadijevicevom secanju. Sto je neko iz kolone demonstranata dobacio nesto strazaru ispred zgrade SSNO izvesti tenkove na ulicu?! Kakav mozak, kakvo razmisljanje. Neka kaze iskreno-pitao ga Sloba i morao je to da to uradi jer se Sloba tada za sve pitao i bez njegovog aminovanja nije mogla ni mobilizacija ni bilo sta drugo.
Ucesnik svih demonstracija (ne onih na uscu naravno :-))

Vladimir Milic

pre 16 godina

"...Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. ..." Zaista lep predlog, mozda cak i lepsi od izvodjenja tenkova protiv sopstvenog naroda. Zar je potrebno bilo sta reci vise o ovom coveku? Samo se pitam zasto takva osoba dobija toliki manevarski prostor u medijima. Uzasno, osecam se kao da zivim 1991. godinu.

Petar

pre 16 godina

Sad znam odakle Slobi ideja za kontramiting nekoliko godina posle 9. marta 1991. Ipak, treba reci da 9. marta nikakvih Milosevicevih pristalica na Uscu nije bilo. Da li su imali planove da obuku svoje "eskadrone" u civilnu odecu, potpuno je drugo pitanje. Cinjenica je da su se tokom devedesetih stalno pojavljivali kratko podsisani tipovi u crnim jaknama koji su premlacivali ljude na demonstracijama. Nikad nisam imao iluziju ko su te "Miloseviceve pristalice".

Jugos

pre 16 godina

Kadijevicu svakako treba suditi i to po najmanje dve optuznice - jedna za zlocine od strane vojske pod njegovom komandom. I druga za veleizdaju Jugoslavije tj stavljanje jedinica pod njegovom komandom na raspolaganje Srbiji. Pa ako se dokaze da je kriv, onda lepo u zatvor, a ne da uziva u Moskvi. Inace, tu pricu da su se Milosevic, Kadijevic i slicni borili za Jugoslaviju, mogu slobodno da prestanu da pricaju. Oni su se borili za Veliku Srbiju, protiv nase zemlje, i snose daleko najvecu odgovornost za njen nestanak - vecu i od slovenackog i hrvatskog rezima, iz prostog razloga sto su raspolagali najvecom silom. A ko ima vecu silu ima i vecu odgovornost.

duh koji hoda

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. On je ocenio da bi se u tom slučaju demonstranti oko Draškovića razbežali i bili potisnuti, a bilo bi izbegnuto angažovanje policije i upotreba oružja." Steta sto nisu dosli...I jos me nesto zanima, da li ovom coveku drzava Srbija daje penziju? A ona prica, da covek ne priznaje Medjunarodni Sud u Hagu koji je osnovao UN, je vrh komunisticke ideologije, kako beso ono: Ja priznajem samo Sud Partije! Misevi nazad u rupu.

Isti slucaj

pre 16 godina

I ja sam, kao i dobar deo moje generacije, zemlju napustio kada me je JNA prvi put kontaktirala sa zeljom da se pojavim na frontu u neodredjenom statusu.

Nele

pre 16 godina

I posle ce mene neko opet da dize u rezervu. E nece vala, odoh i ja u Moskvu da se sakrijem. Kad mogu generali koji su dobili sve od ove drzave da beze od odgovornosti i obaveza mogu i ja koji od drzave nisam dobio ama bas nista.

Petar Petrovic Nj

pre 16 godina

KAKAV DIVAN COVEK, PROSTO ME DUSA BOLI STO JE MORAO SIROMAH DA EMIGRIRA (ova stilska figura se zove alegorija koliko se secam)...
" Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija." Cela prica veoma 'smrdi' i vidi se da covek laze. Ovaj citat gore ako je istinit onda znaci da je Kadijevic predlagao gradjanski rat, a ako laze onda je glup jer je to u pritvrecnosti sa pricom o ustavnom poretku i ko treba da ga brani...Uglavnom covek nam je svima naneo ozbiljnu stetu a sada jos pokusava da nas pravi majmunima...

petar

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija". Ja mislim da posle ovakve izjave u normalnoj zemlji reaguju strucnjaci iz oblasti psihijatrije. Bio sam mali kada se sve to desavalo ali ne mogu da shvatim vas starije koji ste ziveli u njegovo vreme, glasali za milosevica, imali platu od 5 maraka i slusali ovakve ljude i onda opet glasali za milosevica.

Darko

pre 16 godina

Ko bi bre pobegao? Pa oko Slobodana su uglavnom bili penzioneri, a oko Vuka srpska omladina...Pa pregazili bi ih....E crni Kadijevicu...

aleksandar

pre 16 godina

Pa neka se niko ne pita posle, kako to da smo prosli kako smo prosli. Ko je imao oci video je, ko je imao usi cuo je, ko pameti ima razume ce. Konfuzno, jadno, bedno. Takav je uvek bio i ostao. Mrsava je pravda u tome sto je postao ono sto su i milioni drugih njegovom, (i ne samo njegovom), krivicom postali-izbeglica.

Tito

pre 16 godina

Nisi izvrsio jedini zadatak zbog kojeg si postojao i zbog kojeg si placan godinama, a to je da zastitis Ustav i ustavni poredak. Ozbiljan covek bi izvrsio vojni puc i pohapsio svu tu nedoraslu politikantsku bandu i sprecio razvaljivanje zemlje. Zakletvu si pogazio i treba da te sude i to upravo ti isti koji su ti i zemlju rasturili, dok si se ti baskario na Dedinju. Godinama ste ispirali mozak vojsci o spoljnjem neprijatelju, a kad su vam ilegalno poceli da ubacuju konvoje oruzja vi ste blejali. Vi ste najodgovorniji za gradjanski rat i stotine hiljada zrtava. Neka gradjani procene da li je veca steta 100 'sklonjenih' politikanata ili to sto se dogodilo.

petar

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija". Ja mislim da posle ovakve izjave u normalnoj zemlji reaguju strucnjaci iz oblasti psihijatrije. Bio sam mali kada se sve to desavalo ali ne mogu da shvatim vas starije koji ste ziveli u njegovo vreme, glasali za milosevica, imali platu od 5 maraka i slusali ovakve ljude i onda opet glasali za milosevica.

Tito

pre 16 godina

Nisi izvrsio jedini zadatak zbog kojeg si postojao i zbog kojeg si placan godinama, a to je da zastitis Ustav i ustavni poredak. Ozbiljan covek bi izvrsio vojni puc i pohapsio svu tu nedoraslu politikantsku bandu i sprecio razvaljivanje zemlje. Zakletvu si pogazio i treba da te sude i to upravo ti isti koji su ti i zemlju rasturili, dok si se ti baskario na Dedinju. Godinama ste ispirali mozak vojsci o spoljnjem neprijatelju, a kad su vam ilegalno poceli da ubacuju konvoje oruzja vi ste blejali. Vi ste najodgovorniji za gradjanski rat i stotine hiljada zrtava. Neka gradjani procene da li je veca steta 100 'sklonjenih' politikanata ili to sto se dogodilo.

Petar Petrovic Nj

pre 16 godina

KAKAV DIVAN COVEK, PROSTO ME DUSA BOLI STO JE MORAO SIROMAH DA EMIGRIRA (ova stilska figura se zove alegorija koliko se secam)...
" Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija." Cela prica veoma 'smrdi' i vidi se da covek laze. Ovaj citat gore ako je istinit onda znaci da je Kadijevic predlagao gradjanski rat, a ako laze onda je glup jer je to u pritvrecnosti sa pricom o ustavnom poretku i ko treba da ga brani...Uglavnom covek nam je svima naneo ozbiljnu stetu a sada jos pokusava da nas pravi majmunima...

Jugos

pre 16 godina

Kadijevicu svakako treba suditi i to po najmanje dve optuznice - jedna za zlocine od strane vojske pod njegovom komandom. I druga za veleizdaju Jugoslavije tj stavljanje jedinica pod njegovom komandom na raspolaganje Srbiji. Pa ako se dokaze da je kriv, onda lepo u zatvor, a ne da uziva u Moskvi. Inace, tu pricu da su se Milosevic, Kadijevic i slicni borili za Jugoslaviju, mogu slobodno da prestanu da pricaju. Oni su se borili za Veliku Srbiju, protiv nase zemlje, i snose daleko najvecu odgovornost za njen nestanak - vecu i od slovenackog i hrvatskog rezima, iz prostog razloga sto su raspolagali najvecom silom. A ko ima vecu silu ima i vecu odgovornost.

Nele

pre 16 godina

I posle ce mene neko opet da dize u rezervu. E nece vala, odoh i ja u Moskvu da se sakrijem. Kad mogu generali koji su dobili sve od ove drzave da beze od odgovornosti i obaveza mogu i ja koji od drzave nisam dobio ama bas nista.

Darko

pre 16 godina

Ko bi bre pobegao? Pa oko Slobodana su uglavnom bili penzioneri, a oko Vuka srpska omladina...Pa pregazili bi ih....E crni Kadijevicu...

Sloba

pre 16 godina

9. marta nije bilo nikoga na Uscu. Na Uscu su se okupile Miloseviceve pristalice kasnije, kada se na terazijama demonstriralo da se Vuk Draskovic pusti iz zatvora sto znaci da on sam nije mogao da bude prisutan pa nesto ne stima u Kadijevicevom secanju. Sto je neko iz kolone demonstranata dobacio nesto strazaru ispred zgrade SSNO izvesti tenkove na ulicu?! Kakav mozak, kakvo razmisljanje. Neka kaze iskreno-pitao ga Sloba i morao je to da to uradi jer se Sloba tada za sve pitao i bez njegovog aminovanja nije mogla ni mobilizacija ni bilo sta drugo.
Ucesnik svih demonstracija (ne onih na uscu naravno :-))

aleksandar

pre 16 godina

Pa neka se niko ne pita posle, kako to da smo prosli kako smo prosli. Ko je imao oci video je, ko je imao usi cuo je, ko pameti ima razume ce. Konfuzno, jadno, bedno. Takav je uvek bio i ostao. Mrsava je pravda u tome sto je postao ono sto su i milioni drugih njegovom, (i ne samo njegovom), krivicom postali-izbeglica.

duh koji hoda

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. On je ocenio da bi se u tom slučaju demonstranti oko Draškovića razbežali i bili potisnuti, a bilo bi izbegnuto angažovanje policije i upotreba oružja." Steta sto nisu dosli...I jos me nesto zanima, da li ovom coveku drzava Srbija daje penziju? A ona prica, da covek ne priznaje Medjunarodni Sud u Hagu koji je osnovao UN, je vrh komunisticke ideologije, kako beso ono: Ja priznajem samo Sud Partije! Misevi nazad u rupu.

Petar Prvi

pre 16 godina

Kako ono bese zakletva vojnika, oficira, pretsednika, ministara?..."..zaklinjem se da cu po cenu...braniti
zemlju, ljude...". Rezultati su tu, znaju se i odgovorni. A da, zaboravio sam, krivi su Vatikan, svetska zavera, ustase, balije, Kosovo...Pozdrav za B92!

Vladimir Milic

pre 16 godina

"...Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. ..." Zaista lep predlog, mozda cak i lepsi od izvodjenja tenkova protiv sopstvenog naroda. Zar je potrebno bilo sta reci vise o ovom coveku? Samo se pitam zasto takva osoba dobija toliki manevarski prostor u medijima. Uzasno, osecam se kao da zivim 1991. godinu.

Volodja

pre 16 godina

Meni je ovaj deo najzanimljiviji: "da je Beograd napustio kada su ga predstavnici Haškog tribunala prvi put kontaktirali i da ne zna da li su bili zainteresovani da se na sudu pojavi kao svedok ili kao optuženi"
Dakle istog trena kad su ga kontaktirali on je spakovao kofer u utekao! Nema sta, pravi junak!

V. Milovanovic

pre 16 godina

Zastrasujuca mentalna patologija jednog tipicnog proizvoda negativne selekcije kakva je vladala u nekadasnjoj JNA. Sada je tom coveku 80 godina, i dalje nosi generalske uniforme na skupovima na kojima se u Moskvi pojavljuje, i dalje nas plasi sta je sve moglo da nam se desi dok je on, ruku pod ruku sa Milosevicem i Mirom Markovic, jos mogao da nam kroji sudbine .... Valjalo bi, a po nase dobro, sto pre zaboraviti i njega i njegovo vreme. Daleko mu lepa kuca!

Isti slucaj

pre 16 godina

I ja sam, kao i dobar deo moje generacije, zemlju napustio kada me je JNA prvi put kontaktirala sa zeljom da se pojavim na frontu u neodredjenom statusu.

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Tog dana sam bio u Beogradu i stvarno mogu da kažem da mi je JAKO žao što Slobitovi penzioneri nisu došli sa Ušća da nam ulepšaju dan. Mada su poslužili i plavci i SMB-ovci. Teško se čupa ona kaldrma, ali kad načneš jedan red, posle je lakše. Kadijević je jedna sramota ne samo za vojsku nego i za ljudski rod kada se sada javlja od naših najvećih unesretitelja i posipa se pepelom po glavi. Uostalom, nalazi se i u zemlji i u društvu kome takvi kao on pripadaju.

Petar

pre 16 godina

Sad znam odakle Slobi ideja za kontramiting nekoliko godina posle 9. marta 1991. Ipak, treba reci da 9. marta nikakvih Milosevicevih pristalica na Uscu nije bilo. Da li su imali planove da obuku svoje "eskadrone" u civilnu odecu, potpuno je drugo pitanje. Cinjenica je da su se tokom devedesetih stalno pojavljivali kratko podsisani tipovi u crnim jaknama koji su premlacivali ljude na demonstracijama. Nikad nisam imao iluziju ko su te "Miloseviceve pristalice".

Misic

pre 16 godina

A sta se to toliko ceka u Srbiji? Sto se ne podigne vec jednom neka optuznica protiv ovog coveka? Za pocetak ima dovoljno dokaza samo u ovom njegovom izlaganju.

Alex

pre 16 godina

Gledao sam pomenuti intervju i moram da kažem da sam se zgrozio na pojedine komentare pomenutog generala, kao npr. da je trebalo da se sukobe stotine hiljada demonstranata u centru Beograda. Možda se za njega kao generala, žrtve samo statistika, i prihvatljive iz viših interesa, ali u pitanju su bili ljudski životi. Slično, svesno žrtvovanje ljudi se može videti i kod bombardovanja RTS-a. Ako je to naša vojna doktrina, nije ni čudno šta nam se sve dogodilo.

Aleksandar

pre 16 godina

Da ja pitam Kadijevica dal se seca zasto JNA nije intervenisala u Sloveniji? Ne seca se a? E pa da ga podsetim, on je licno naredio da avioni polete sa batajnickog aerodroma i da bombarduju Sloveniju. Jesu uzleteli ali nisu bombardovali vec su se vratili naza i istovarili bombe iznad Valjevskog okruga. A objasnjenje doticnog Kadijevica je "da bi povredili vazduzni prostor Austrije". Dakle Kadijevicu lazes cim zines.

nebojsa

pre 16 godina

Ovom narodu nikada nece biti jasno ko donosi i podgrejava sumanute ideje na ovim prostorima. Nije dzabe ovaj srbin iz hrvatske u Moskvi. Unazad 100 godina su uvek bili panduri, razni licki generali koji su uvek komandovali naprijed a ne zamnom itd, neka ostanu u majcici rusiji cije pasose i drzavljanstvo vec odavno imaju i neka ih Putin uputi u osetiju da tamo komanduju (ukljucujuci i B. Milosevica koji ima ruski pasos od 1975c.).

vukovar, stid me i danas...

pre 16 godina

za koji da u hrvatskoj ce biti obelezen dan pada vukovara. vukovar koji je razaran od JNA pod vodstvom generala kadijevica i srpskih dobrovoljackih snaga. a gospodin pobegao u moskvu i ne zeli da ista cuje o zlocinima njegove vojske jer nije bio obavesten ... kakve lazi...

Miro

pre 16 godina

Svi su se uhvatili za izjavu o demonstracijama 9. marta, a zenamaruju jednu mnogo opasniju izjavu doticnog gospodina... da vojska od `84-te ima operativne podatke o pripremi pobune i cepanja Slovenije. Gospodine generale, sta se radilo 6 (sest) godina po ovom pitanju? Sazvali ste sednicu na koju ste pozvali Slovence i rekli im no-no!?! Sve bi ovo bilo smesno da nas narod misli svojom glavom ali je tuzno sto vecina veruje ovakvim likovima koji su direktno odgovorni za nasu istoriju. Prepiremo se oko najmanjih i nebitnih stvari dok nam istoriju kroje kratkovidi i egoisticni... Zbog svega ovoga najcesce ne vidimo drvo od sume.

Darko

pre 16 godina

Naježio sam se, kad sam pročitao neke komentare o bombardovanju, dizanju aviacije i slično. Čije avijacije, protiv koga? U to vreme bio sam oficir JNA i mogu vam napisati, da ta vojska nije bila u stanju da izvrši neki ozbiljniji zadatak na operativnom nivou. Osim na vežbama. Slažem se sa ocenama o negativnoj selekciji u JNA. Slovenija je nudila armiji tri godine za povlačenje, u procesu razdruživanja. No Kadijeviću i društvu u gen. štabu trebala je demonstracija sile, koja je na kraju završila predajom i raspadom čitavih jedinica. Ko je onda odgovoran za mrtve, ranjene, razaranja na samom početku raspada SFRJ?

Krivokapic

pre 16 godina

Druze Kadijevicu, i ja sam emigrirao davne 1991. posle tog 9. marta. Vidim predlagali ste gradjanski rat, izveli tenkove i predali vojsku Slobodanu Milosevicu. Vi ste druze Kadijevicu jedan od krivaca za ovo sto se desilo i sto se jos uvek desava. Kako vas nije sramota da se uopste javljate? Imali ste jedan zadatak u zivotu. I zakleli ste se da cete to uraditi i niste. Zar posle tolikih para potrosenih na vojsku, zar posle toliko stanova, odmaralista, skolovanja po inostranstvu i nista...?!

lola

pre 16 godina

Uopste mi nije jasno kako Kadijevic misli, ali stvarno misli da bi se demonstranti oko Draskovica razbezali pred starcima i penzionerima, i da bi ih neke raspomamljene zene iz kozarackog kola prebile. Neverovatan scenario. Strasno je bilo gledati tenkove na ulicama ali da je bolja varijanta tuca jednih i drugih demonstranata to je tek ludilo. Ne mogu da verujem da su takvi mozgovi bili u vrhu vlasti. I nek sedi u Rusiji, tamo mu je i mesto uz Miru i Marka i ostale...

GuC

pre 16 godina

General izbeglica, a gde? Pa u Rusiji, utocistu svih nasih bivsih krvnika, verovatno se voza i on sa CD tablicama kao Maki. RTS pokazuje da je stvarno javno komunalno preduzece, a to sto mi trpimo taj teror, pada na nasu dusu. JNA, osim privilegija nista drugo nije ni zanimalo. Zbog njih se i krenulo u "ratovanje", a mogli smo se lepo dogovoriti, da svako ide svojim putem, kao sada. Sto se tice huskanja gradjana da biju one druge, u cilju ocuvanja ustavnog poretka, nalazim da je to jedna od glavnih poluga kojimsu se oni sluzili i sluze dan, danas. Setite se kontramitinga 24. decembra kada su doveli neke mucenike sa juga, za sendvic!! Lutali su Bgd, prvo da se biju sa nama, a posle su nas molili da nadju autobuse, da idu kuci! Kadijevicu treba da se sudi u Beogradu, za zlocine nad nama!

saint

pre 16 godina

Vi ste Gospodine Kadijevicu 9. marta '91. pogazili Ustavni poredak potpuno neligitimno izvevsi vojsku na ulice (tadsnji vrhovni komandant JNA je bio predsednik predsednistva u tom trenutku Stipe Mesic). Vama niko sem njega nije mogao da naredi izvodjenje vojske na ulce, on to sigurno nije uradio! Sto se izbegavanja krvoprolica tice sve govori ona 'ko ne plati na mostu platice na cupriji', pa vi probajte da objasnite sta ste izbegli ljudima iz Hrvatske, Bosne i Kosova. U svkom slucaju na ovom svetu cete se uzvuci za zasluzenu kaznu sto ste celu zemlju gurnuli u ponor gradjanskog rata umesto da radite svoj posao i eliminisete sve pretnje za koje ste imali podatke nekoliko godina ranije. Obzirom na to gde ste sada mozemo samo da se nadamo da pojam 'kosmicka pravda' zaista postoji!

(Vlast)a

pre 16 godina

Jadni smo mi gradjani kad javni servis u ime nakaradno shvacene demokratije i prava na drugo misljenje puste u etar to sto sramoti i naciju i stalez i pleme i sta god hocete. Katolici (ne znam da li i nasa crkva) imaju kaznu koja zabranjuje javni nastup, a ovo sto se jos uvek zove general zasluzuje najmanje takvu kaznu. Ovo je bilo gore nego mala deca: nista nisam znao, nizasta nisam kriv i odgovoran sem da spletkarim a to i nije krivica jer je za pravu stvar!? Fuj! I ako ne mozete naterati onog sto rukovodi javnim servisom da kaze kako arci pare na sebe, prijatelje i to sto on zove program, mozda moze da odgovori zasto smo ovo dobili. Ili je i to zbog njegove teznje da napravi srpski BBC. Da umres - od smeha ili sramote, kako hocete.

BOKI

pre 16 godina

Sramota. Covek koji je jednom svojom odlukom mogao da spreci gradjanski rat (pa makar i pucom) predlagao je da Slobine pristalice krenu na Draskoviceve pristalice - dakle, gradjanski rat u Srbiji. Bice da njega nesto sada jako muci i da se oseca ugrozeno ili jednostavno zeli da javno okalja grehe. Sta on radi u Rusiji kad je bio djak West-Pointa? Zasto se tamo prijavio kao izbeglica? Ovde u Srbiji mu niko ne preti, moze da zivi kao i svi normalni gradjani. Bice da se uplasio Haga, ali to mu nece pomoci ako ga ovdasnje vlasti puste niz vodu (a ovde ionako nikome nije preterano mio), tj. daju Rusima zeleno svetlo da ga kao i policijskog generala Djordjevica izruce Hagu.

posmatrač

pre 16 godina

Kadijević je prvi general SFRJ, koji je generalštabsku školu završio na West Pointu, umesto u Moskvi. Pa zar nije čudno, što je baš kad je on bio na čelu JNA, raspala Jugoslavija? Poznato je da Ameri koriste ljude dok im odgovara, posle ih puste niz reku (vidi Bin Ladena). Ma pobego ***** u Moskvu...

Mira

pre 16 godina

Da, stvarno mi je General delovao kao da je na teškim drogama. On je pozivao, on je rekao.. Pristalice Vuka Draškovića sigurno ne bi stajale skrštenih ruku niti bi se mlatili letvama, kako reče general. Kako je uspeo da bude izbeglica u Rusiji? Zahvaljujući njemu i Miloševiću, moja porodica je pobegla iz Hrvatske, pa nisu imali mesta u Beogradu. Sve ove godine te iste moje izbeglice nemaju ništa sem izbegličke legitimacije, i uredno moraju da je obnavljaju svake 2 godine, jer u protivnom gube status izbeglice. Zašto neko ostalim izbeglicama nije rekao da mogu u Moskvu?

Ankica

pre 16 godina

Mesto da sedi u zatvoru, on je na tzv. nacionalnom servisu 2007. g u novoj Srbiji! Eto toliko o tome da je moguć KONTINUIRANI prelaz iz totalitane države u demokratsku! Beskonačno samoobmanjivanje a Srbija sve više tone i sve se više udaljava od vrednosti, morala, znanja i standarda civilizovanih evropskih naroda!

slobas

pre 16 godina

Kakva sramota od matorog generala. Pobegao u Rusiju. Od koga? Tamo ga paze i maze Bora Milosevic i Mirjana Markovic. Sta se nalupeta covek i njegovo vidjenje raspada ili spasa SFRJ. I jos kada rece da je 9. Marta bilo 25.000 ljudi i da je predlagao da kontramitingasi Slobini kojih jekao bilo 150.000 dodju na trg da se obracunaju s Vukovim pristalicama. To samo glupi vojnik i nenormalan covek moze da predlozi. Pa tek bi tada nastao gradjanski rat u Srbiji. Treba ga izruciti Hrvatskoj pa neka pred njihovim sudom lupa takve gluposti. Kakav vojni vrh takav raspad SFRJ. General junak. Utekao cim su mu pomenuli Hag. Savest proradila.

roko

pre 16 godina

Vi se stvarno pravite blesavi ili ste se juce rodili. Pa sta mislite sta je general u onoj situaciji mogao uciniti kada se zemlja raspada po nacionalnim savovima, vojsku napustaju sve nacije osim srpskih, politicari nezanaju sta ce sa sobom, nisu u stanju da se dogovore ko ce prvi na WC, a i ne zele da se dogovaraju jednostavno hoce rat. Na koga je on mogao da posalje vojsku i od koga da brani Sloveniju, Hrvatsku a i glupe bosance koji nisu znali do poslednjeg momenta da se opredele na koju ce stranu. Zasto bi on u tom trenutku bio kriv za bilo sta kada nije mogao nista uciniti a nije mogao nista i sve sto bi napravio upotrebom sile bilo bi pograsno. Kriviti coveka samo zbog svojeg polozaja je besmisleno umesto da analiziramo u kakvoj je poziciji covek bio i sta je realno mogao uciniti. Ja mislim nista.

vlada

pre 16 godina

Iako je potpuno glupava izjava da su Miloševićeve pristalice na ušću trebale da rasteraju demonstrante na trgu. Iskreno mi je žao što nije došlo do te ludosti! Danas bi bilo mnogo kvalitetnijih tema za komentarisanje. Ljudi bi pričali o zemljama koje su prošli sa evropskim pasošem! Svega bi bilo samo ne bi bilo Miloševića, pogubne politike i naravno njegovih pristalica! Sećali bi smo se 9. marata kao dana oslobođenja!

sramotne izjave jednog generala !!

pre 16 godina

gledao sam intervju i na pitanje da li mirno spava nakon sto mu je JNA pod njegovom komandom razorila vukovar kaze: da! nevjerovatno! nije mi ipak jasno zasto u haagu nisu podignuli optuznicu protiv veljka kadijevica?! sramota!

mail

pre 16 godina

Jos jedan od likova koji su toliko "zaduzili" ovaj narod da su morali da pobegnu iz zemlje. Nisu znali da ce puc biti uspesan, i da nisu imali razloga za sekiraciju.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ja da sam neki Rus, pod hitno bih ovog lika sutnuo u Hag, i to radi mentalne zastite ustavnog poretka i naroda. Ili mozda Rusima bas takvi nedostaju? Ko moze da stiti i ZASTO nekog ovakvog Kadijevica, i njemu slicne. Samo "braca Rusi", nas legendarni oslonac na svetskoj politickoj sceni....

lud & zbunjen

pre 16 godina

Moram da kazem da ovakvo baljezganje bivseg komunistickog generala za mene uopste nije neocekivano i sramno. On je prototip tadasnjeg establismenta zajedno sa Jovicem, Adzicem i ostalim aparatchicima koji su bili u stanju da ucine sve ne bi li odbranili svoje privilegije i polozaj u drustvu. Zato je i predlago taj sukob nesrecnika sa Usca i demontsranata kod Cesme. To mu verujem 100%. On je u svakom pogledu sada nebitan i zato mi uopste nije jasno sta je RTS pokusao juce da izvede. cemu tolika najava tzv. ekskluziva i slicno? Ne kapiram kakve to veze moze da ima sa trenutnim problemima u Srbiji i jedino sto mi pada na pamet je da je to pokusaj nasih genijalaca da uticu na izbore u Hrvatskoj. Po meni taj intervju jedino baca losu sliku na Mesica jer ga predstavlja kao karijeristu koji je bio spreman da izda hrvatsku nacionalnu stvar da bi se obracunao sa Tudjmanom. Voleo bih da neko to objasni jer cela prica o Milosevicu, Jovicu i ostalim srpskim komunjarama nema nikakav poseban odjek u danasnjem trenutku. Bar za mene.

Uzas !!!!!!!!!!!!!

pre 16 godina

Nesposoban oficir na visokom polozaju, koji bi po vise osnova trebalo da odgovara najpre SRPSKOM narodu - koga je gurnuo u mnoge besmislene ratove (poput onoga u Sloveniji, recimo, gde se branila vec tada de facto nepostojeca drzava). A potom i za ovakve glupe ideje o kontramitingu. Uzgred, malo je pobrkao loncice, taj kontramiting na Uscu nije bio 9. marta, vec kasnije ... Jedino sto se pitam je ko ga je vukao za jezik da uopste nesto prica. Kome je potrebno sve ovo sto je ovaj covek izgovorio? Pa sve smo to vec znali i bez njega, transkripti sednice Predsednistva na kojoj je odluceno o tenkovima u Beogradu su objavljivani vise puta u raznim novinama, feljtonima, knjigama ... I kome su sada potrebne njegove sasave ideje? Ali dobro, covek je verovatno zeleo da se ispovedi narodu. Jedino to mogu da prihvatim kao objasnjenje ove zanimljive pojave ex-generala u javnosti.

titov pionir

pre 16 godina

Posle toliko godina privilegija i zaštite, na kojima bi im pozavideli kitovi, beli medvedi i sve ugrožene vrste zajedno, dotični general i drugovi jedino što su mogli da smisle je, da nateraju narod da se pobije međusobno. BTW hvala im što su 9. marta izveli tenkove na ulice i spasili zemlju od propasti. Ko zna šta bi danas bilo sa nama.

Z

pre 16 godina

Sta mislite koliko ce dugo raznorazni drugovi i generali, ratni zlocinci, drugarica i drugarce moci da se nekaznjeno kriju po Rusiji uprkos Interpolovim poternicama?

joker

pre 16 godina

zivot pise romane!ruski kraljevski-"beli"generali, pocetkom proslog veka bezali su na sve strane-po celom svetu od "crvenih"komunjara koje su se ispilile u moskvi-rusiji!!!i danas ima njihovih naslednika po new yorku,parizu ali i u beogradu!!!...vozili su taxije,bili ucitelji "plesa",oni najvisi kao i ovaj dripac poneli su svo zlato sa sobom i krckali do kraja svojih zivota!!!e ali tocak srece se okrece,pa je tako sada doslo vreme da "crveni"komunisticki yu-generali beze na sve strane,a srpski "hrabri" uglavnom u "bratsku"rusiju-posebno moskvu- koja je postala pravi azil-"eldorado" za "nase" ratne zlocince,"bizmismene" i razne druge kriminalce!!!kako je moguce da jedan bivsi "general"JNA(kako to "gordo" i prazno danas "zveci"?!!)-na tako "odgovornom" i ozbiljnom mestu u saveznoj administraciji bivse yugoslavije,u momentu raspada i ratova,emigrira u rusiju i da je evidentno"nedostupan"haskom tribunalu(o tome da ga mi i ne trazimo,dovoljno govori o nama samima i koliko nas interesuje prava istina o dogadjajima,proslosti i ratovima'90-tih!!?..)!..a sto se tice izjave da je predlagao milosevicu da 9 marta umesto policije i tenkova-"njihove" pristalice krenu sa usca,protiv naroda-uglavnom omladine!-okupljenog na trgu republike oko vuka draskovica,iako je zaista smesno-ja bih ga osudio na dozivotnu robiju,gde god vise voli- na uscu,terazijam,ili na trgu republike!?!tim povodom me prilicno cudi nasa trenutna "vlada"koju evidentno ta izjava (a verovatno da to kao saznanje imaju odavno-ako su ikada bili stvarno "opozicija"!!??)ne dotice niti ima nameru da pokusa da ga se docepa i stavi pred lice pravde!!!cinjenica da je "prepotentno",hladnokrvno predlagao gradjanski rat medju srbima,dovoljno govori i sama za sebe kakav je to i da li je uopste-"covek","srbin"?!...tuzno,jadno,bedno,sramotno!!!

Igor Rankovic

pre 16 godina

Ta Moskva ispade kao neki staracki dom za penzionere Slobinog rezima. Tamo se Mira&Co.druze, prisecaju dobrih, starih vremena sa nostalgijom. Nekako nikada nisam imao zelju da odem do Moskve, suvise je "frigidno" iako je njima tamo ocigledno "toplo"...

Miloš

pre 16 godina

O Kadijeviću je već skoro sve rečeno u prethodnih 60 komentara, ali niko ne spomenu ulogu svemoćnog, što je najtragičnije izgleda i danas, KOS-a koji je ovakvog lumena i njegovu okolinu snabdevao tajnim izveštajima i "analizama" situacije a i danas ispod žita itekako radi!

Krcun

pre 16 godina

Kadijevic je covek koji, za svakoga ko imalo zna da razmislja, predstavlja olicenje smisljenog terorisanja i unistavanja naroda od strane vlasti. Spoljasnja "objasnjenja" o dogadjajima su samo za naivne i pokvarene.

Rudi Cajavec

pre 16 godina

Kadijevic iznosi istovremeno primedbu na odziv na mobilizaciju i kaze kako je pretila vojna intervencija (bez ikakve formalne odluke!?) itd. dakle jedno sludjujuce-primitivno komentarisanje vojnih aktivnosti sto predstavlja jednu krajnje kriminalizovan nastup tako da bi trebalo u cilju drustvenog oporavka da "izraste" u lik istinskog krivca zasada nekaznjenog. Sam nastup i pisanje knjige ne moze biti izraz bilo kakve odgovornosti vec samo dizanje prasine.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Nismo mogli da uhapsimo Milosevica i Tudjmana jer 90% stanovnistva je stajala iza njih u Srbiji i Hrvatskoj,odgovorio general i mene ubedio.Ali dugo sam razmisljao sta je hteo da kaze time da demostranti da se potuku medjusobno.Posto je bio komunista i branio komunizam,bar ja tako mislim,bolje je bilo za njega da se demostranti boksuju medjusobno nego da on posalje tenkove i da gazi na njih kao u Pekingu. Drugo objasnjenje nisam mogao da nadjem.

Realno

pre 16 godina

Hm, da je pametno postupio što nije izvršio vojni udar jeste ali ovo drugo je totalna ludost, mada ima i ona zavadi pa vladaj. Ne bi oni imali kome vlast da daju posle 6 meseci vojnog udara a znajući kako su prijatno leškarili, bili sedma republika i igrali se rata uživo trajalo bi to dok svi ne poumiru (ili poumiremo). Neka hvala, samo mi nije jasno kako ruski Crveni krst izdaje potvrde da si izbeglica i kako se to dobija izbeglički status u majčici Rusiji? Da li se u njihovim humanitarnim paketima i dalje dobija sanduk votke uz sanduk municije? Od čijih neprijateljskih dejstava on izbeže 2001.? Unutrašnjih?

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Odbio je gest koji nas vodi u propast i poslao nas u ...dodjavola. Na mjesto da izvrši udar radje piše knjigu „Kontraudar“. Mnogo toga je kontra zdravom razumu dakle iracionalno,što je svojstveno za Balkan i balkance. Pitam se zašto je general završio američku vojnu akademiju a danas kao izbjeglica šeta po Crvenom trgu?!

Svedok

pre 16 godina

Pored toga sto je zeleo da posalje demostrante jedne na druge i da izazove gradjanski rat u Srbiji sto mu je ocigledno i bilo u opisu radnog mesta. Vidimo i da se bavio osnivanjem stranaka i da je i tu zeleo da unese pometnju u onako sludjenju politicku scenu Srbije. Ali kao sto vidimo imao je i potupuno razumevanje sa druge strane za Slovence i Hrvate za koje kaze da su listom bili za ocepljenje i da zato nisu hteli da zesce udare po njima i da 'sruse Zagreb'. A sto i nebi generale a zato je gradjanski rat u Srbiji bio dobar. Prosto mi je muka kada vidim ko je bio kod nas na vlasti i ko je odlucivao o sudbini naseg naroda u to vreme. Bolje i nismo mogli da prodjemo de je general politicar a pisac ratnik i propali bankar predsednik. Ali nadam se da je svemu ovome dosao kraj i da ce mo jednom stati i reci dosta. Zivela Srbija i srpski narod.

roko

pre 16 godina

Vi se stvarno pravite blesavi ili ste se juce rodili. Pa sta mislite sta je general u onoj situaciji mogao uciniti kada se zemlja raspada po nacionalnim savovima, vojsku napustaju sve nacije osim srpskih, politicari nezanaju sta ce sa sobom, nisu u stanju da se dogovore ko ce prvi na WC, a i ne zele da se dogovaraju jednostavno hoce rat. Na koga je on mogao da posalje vojsku i od koga da brani Sloveniju, Hrvatsku a i glupe bosance koji nisu znali do poslednjeg momenta da se opredele na koju ce stranu. Zasto bi on u tom trenutku bio kriv za bilo sta kada nije mogao nista uciniti a nije mogao nista i sve sto bi napravio upotrebom sile bilo bi pograsno. Kriviti coveka samo zbog svojeg polozaja je besmisleno umesto da analiziramo u kakvoj je poziciji covek bio i sta je realno mogao uciniti. Ja mislim nista.

Jugos

pre 16 godina

Kadijevicu svakako treba suditi i to po najmanje dve optuznice - jedna za zlocine od strane vojske pod njegovom komandom. I druga za veleizdaju Jugoslavije tj stavljanje jedinica pod njegovom komandom na raspolaganje Srbiji. Pa ako se dokaze da je kriv, onda lepo u zatvor, a ne da uziva u Moskvi. Inace, tu pricu da su se Milosevic, Kadijevic i slicni borili za Jugoslaviju, mogu slobodno da prestanu da pricaju. Oni su se borili za Veliku Srbiju, protiv nase zemlje, i snose daleko najvecu odgovornost za njen nestanak - vecu i od slovenackog i hrvatskog rezima, iz prostog razloga sto su raspolagali najvecom silom. A ko ima vecu silu ima i vecu odgovornost.

petar

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija". Ja mislim da posle ovakve izjave u normalnoj zemlji reaguju strucnjaci iz oblasti psihijatrije. Bio sam mali kada se sve to desavalo ali ne mogu da shvatim vas starije koji ste ziveli u njegovo vreme, glasali za milosevica, imali platu od 5 maraka i slusali ovakve ljude i onda opet glasali za milosevica.

nebojsa

pre 16 godina

Ovom narodu nikada nece biti jasno ko donosi i podgrejava sumanute ideje na ovim prostorima. Nije dzabe ovaj srbin iz hrvatske u Moskvi. Unazad 100 godina su uvek bili panduri, razni licki generali koji su uvek komandovali naprijed a ne zamnom itd, neka ostanu u majcici rusiji cije pasose i drzavljanstvo vec odavno imaju i neka ih Putin uputi u osetiju da tamo komanduju (ukljucujuci i B. Milosevica koji ima ruski pasos od 1975c.).

posmatrač

pre 16 godina

Kadijević je prvi general SFRJ, koji je generalštabsku školu završio na West Pointu, umesto u Moskvi. Pa zar nije čudno, što je baš kad je on bio na čelu JNA, raspala Jugoslavija? Poznato je da Ameri koriste ljude dok im odgovara, posle ih puste niz reku (vidi Bin Ladena). Ma pobego ***** u Moskvu...

vukovar, stid me i danas...

pre 16 godina

za koji da u hrvatskoj ce biti obelezen dan pada vukovara. vukovar koji je razaran od JNA pod vodstvom generala kadijevica i srpskih dobrovoljackih snaga. a gospodin pobegao u moskvu i ne zeli da ista cuje o zlocinima njegove vojske jer nije bio obavesten ... kakve lazi...

Petar Petrovic Nj

pre 16 godina

KAKAV DIVAN COVEK, PROSTO ME DUSA BOLI STO JE MORAO SIROMAH DA EMIGRIRA (ova stilska figura se zove alegorija koliko se secam)...
" Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija." Cela prica veoma 'smrdi' i vidi se da covek laze. Ovaj citat gore ako je istinit onda znaci da je Kadijevic predlagao gradjanski rat, a ako laze onda je glup jer je to u pritvrecnosti sa pricom o ustavnom poretku i ko treba da ga brani...Uglavnom covek nam je svima naneo ozbiljnu stetu a sada jos pokusava da nas pravi majmunima...

Darko

pre 16 godina

Ko bi bre pobegao? Pa oko Slobodana su uglavnom bili penzioneri, a oko Vuka srpska omladina...Pa pregazili bi ih....E crni Kadijevicu...

duh koji hoda

pre 16 godina

"Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. On je ocenio da bi se u tom slučaju demonstranti oko Draškovića razbežali i bili potisnuti, a bilo bi izbegnuto angažovanje policije i upotreba oružja." Steta sto nisu dosli...I jos me nesto zanima, da li ovom coveku drzava Srbija daje penziju? A ona prica, da covek ne priznaje Medjunarodni Sud u Hagu koji je osnovao UN, je vrh komunisticke ideologije, kako beso ono: Ja priznajem samo Sud Partije! Misevi nazad u rupu.

Isti slucaj

pre 16 godina

I ja sam, kao i dobar deo moje generacije, zemlju napustio kada me je JNA prvi put kontaktirala sa zeljom da se pojavim na frontu u neodredjenom statusu.

Tito

pre 16 godina

Nisi izvrsio jedini zadatak zbog kojeg si postojao i zbog kojeg si placan godinama, a to je da zastitis Ustav i ustavni poredak. Ozbiljan covek bi izvrsio vojni puc i pohapsio svu tu nedoraslu politikantsku bandu i sprecio razvaljivanje zemlje. Zakletvu si pogazio i treba da te sude i to upravo ti isti koji su ti i zemlju rasturili, dok si se ti baskario na Dedinju. Godinama ste ispirali mozak vojsci o spoljnjem neprijatelju, a kad su vam ilegalno poceli da ubacuju konvoje oruzja vi ste blejali. Vi ste najodgovorniji za gradjanski rat i stotine hiljada zrtava. Neka gradjani procene da li je veca steta 100 'sklonjenih' politikanata ili to sto se dogodilo.

Alex

pre 16 godina

Gledao sam pomenuti intervju i moram da kažem da sam se zgrozio na pojedine komentare pomenutog generala, kao npr. da je trebalo da se sukobe stotine hiljada demonstranata u centru Beograda. Možda se za njega kao generala, žrtve samo statistika, i prihvatljive iz viših interesa, ali u pitanju su bili ljudski životi. Slično, svesno žrtvovanje ljudi se može videti i kod bombardovanja RTS-a. Ako je to naša vojna doktrina, nije ni čudno šta nam se sve dogodilo.

(Vlast)a

pre 16 godina

Jadni smo mi gradjani kad javni servis u ime nakaradno shvacene demokratije i prava na drugo misljenje puste u etar to sto sramoti i naciju i stalez i pleme i sta god hocete. Katolici (ne znam da li i nasa crkva) imaju kaznu koja zabranjuje javni nastup, a ovo sto se jos uvek zove general zasluzuje najmanje takvu kaznu. Ovo je bilo gore nego mala deca: nista nisam znao, nizasta nisam kriv i odgovoran sem da spletkarim a to i nije krivica jer je za pravu stvar!? Fuj! I ako ne mozete naterati onog sto rukovodi javnim servisom da kaze kako arci pare na sebe, prijatelje i to sto on zove program, mozda moze da odgovori zasto smo ovo dobili. Ili je i to zbog njegove teznje da napravi srpski BBC. Da umres - od smeha ili sramote, kako hocete.

sramotne izjave jednog generala !!

pre 16 godina

gledao sam intervju i na pitanje da li mirno spava nakon sto mu je JNA pod njegovom komandom razorila vukovar kaze: da! nevjerovatno! nije mi ipak jasno zasto u haagu nisu podignuli optuznicu protiv veljka kadijevica?! sramota!

Vladimir Milic

pre 16 godina

"...Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija. ..." Zaista lep predlog, mozda cak i lepsi od izvodjenja tenkova protiv sopstvenog naroda. Zar je potrebno bilo sta reci vise o ovom coveku? Samo se pitam zasto takva osoba dobija toliki manevarski prostor u medijima. Uzasno, osecam se kao da zivim 1991. godinu.

Sloba

pre 16 godina

9. marta nije bilo nikoga na Uscu. Na Uscu su se okupile Miloseviceve pristalice kasnije, kada se na terazijama demonstriralo da se Vuk Draskovic pusti iz zatvora sto znaci da on sam nije mogao da bude prisutan pa nesto ne stima u Kadijevicevom secanju. Sto je neko iz kolone demonstranata dobacio nesto strazaru ispred zgrade SSNO izvesti tenkove na ulicu?! Kakav mozak, kakvo razmisljanje. Neka kaze iskreno-pitao ga Sloba i morao je to da to uradi jer se Sloba tada za sve pitao i bez njegovog aminovanja nije mogla ni mobilizacija ni bilo sta drugo.
Ucesnik svih demonstracija (ne onih na uscu naravno :-))

Petar Prvi

pre 16 godina

Kako ono bese zakletva vojnika, oficira, pretsednika, ministara?..."..zaklinjem se da cu po cenu...braniti
zemlju, ljude...". Rezultati su tu, znaju se i odgovorni. A da, zaboravio sam, krivi su Vatikan, svetska zavera, ustase, balije, Kosovo...Pozdrav za B92!

Misic

pre 16 godina

A sta se to toliko ceka u Srbiji? Sto se ne podigne vec jednom neka optuznica protiv ovog coveka? Za pocetak ima dovoljno dokaza samo u ovom njegovom izlaganju.

vlada

pre 16 godina

Iako je potpuno glupava izjava da su Miloševićeve pristalice na ušću trebale da rasteraju demonstrante na trgu. Iskreno mi je žao što nije došlo do te ludosti! Danas bi bilo mnogo kvalitetnijih tema za komentarisanje. Ljudi bi pričali o zemljama koje su prošli sa evropskim pasošem! Svega bi bilo samo ne bi bilo Miloševića, pogubne politike i naravno njegovih pristalica! Sećali bi smo se 9. marata kao dana oslobođenja!

GuC

pre 16 godina

General izbeglica, a gde? Pa u Rusiji, utocistu svih nasih bivsih krvnika, verovatno se voza i on sa CD tablicama kao Maki. RTS pokazuje da je stvarno javno komunalno preduzece, a to sto mi trpimo taj teror, pada na nasu dusu. JNA, osim privilegija nista drugo nije ni zanimalo. Zbog njih se i krenulo u "ratovanje", a mogli smo se lepo dogovoriti, da svako ide svojim putem, kao sada. Sto se tice huskanja gradjana da biju one druge, u cilju ocuvanja ustavnog poretka, nalazim da je to jedna od glavnih poluga kojimsu se oni sluzili i sluze dan, danas. Setite se kontramitinga 24. decembra kada su doveli neke mucenike sa juga, za sendvic!! Lutali su Bgd, prvo da se biju sa nama, a posle su nas molili da nadju autobuse, da idu kuci! Kadijevicu treba da se sudi u Beogradu, za zlocine nad nama!

saint

pre 16 godina

Vi ste Gospodine Kadijevicu 9. marta '91. pogazili Ustavni poredak potpuno neligitimno izvevsi vojsku na ulice (tadsnji vrhovni komandant JNA je bio predsednik predsednistva u tom trenutku Stipe Mesic). Vama niko sem njega nije mogao da naredi izvodjenje vojske na ulce, on to sigurno nije uradio! Sto se izbegavanja krvoprolica tice sve govori ona 'ko ne plati na mostu platice na cupriji', pa vi probajte da objasnite sta ste izbegli ljudima iz Hrvatske, Bosne i Kosova. U svkom slucaju na ovom svetu cete se uzvuci za zasluzenu kaznu sto ste celu zemlju gurnuli u ponor gradjanskog rata umesto da radite svoj posao i eliminisete sve pretnje za koje ste imali podatke nekoliko godina ranije. Obzirom na to gde ste sada mozemo samo da se nadamo da pojam 'kosmicka pravda' zaista postoji!

mirsad dizdarević

pre 16 godina

Odbio je gest koji nas vodi u propast i poslao nas u ...dodjavola. Na mjesto da izvrši udar radje piše knjigu „Kontraudar“. Mnogo toga je kontra zdravom razumu dakle iracionalno,što je svojstveno za Balkan i balkance. Pitam se zašto je general završio američku vojnu akademiju a danas kao izbjeglica šeta po Crvenom trgu?!

Igor Rankovic

pre 16 godina

Ta Moskva ispade kao neki staracki dom za penzionere Slobinog rezima. Tamo se Mira&Co.druze, prisecaju dobrih, starih vremena sa nostalgijom. Nekako nikada nisam imao zelju da odem do Moskve, suvise je "frigidno" iako je njima tamo ocigledno "toplo"...

Darko

pre 16 godina

Naježio sam se, kad sam pročitao neke komentare o bombardovanju, dizanju aviacije i slično. Čije avijacije, protiv koga? U to vreme bio sam oficir JNA i mogu vam napisati, da ta vojska nije bila u stanju da izvrši neki ozbiljniji zadatak na operativnom nivou. Osim na vežbama. Slažem se sa ocenama o negativnoj selekciji u JNA. Slovenija je nudila armiji tri godine za povlačenje, u procesu razdruživanja. No Kadijeviću i društvu u gen. štabu trebala je demonstracija sile, koja je na kraju završila predajom i raspadom čitavih jedinica. Ko je onda odgovoran za mrtve, ranjene, razaranja na samom početku raspada SFRJ?

aleksandar

pre 16 godina

Pa neka se niko ne pita posle, kako to da smo prosli kako smo prosli. Ko je imao oci video je, ko je imao usi cuo je, ko pameti ima razume ce. Konfuzno, jadno, bedno. Takav je uvek bio i ostao. Mrsava je pravda u tome sto je postao ono sto su i milioni drugih njegovom, (i ne samo njegovom), krivicom postali-izbeglica.

Petar

pre 16 godina

Sad znam odakle Slobi ideja za kontramiting nekoliko godina posle 9. marta 1991. Ipak, treba reci da 9. marta nikakvih Milosevicevih pristalica na Uscu nije bilo. Da li su imali planove da obuku svoje "eskadrone" u civilnu odecu, potpuno je drugo pitanje. Cinjenica je da su se tokom devedesetih stalno pojavljivali kratko podsisani tipovi u crnim jaknama koji su premlacivali ljude na demonstracijama. Nikad nisam imao iluziju ko su te "Miloseviceve pristalice".

Srle Pera Ždera

pre 16 godina

Tog dana sam bio u Beogradu i stvarno mogu da kažem da mi je JAKO žao što Slobitovi penzioneri nisu došli sa Ušća da nam ulepšaju dan. Mada su poslužili i plavci i SMB-ovci. Teško se čupa ona kaldrma, ali kad načneš jedan red, posle je lakše. Kadijević je jedna sramota ne samo za vojsku nego i za ljudski rod kada se sada javlja od naših najvećih unesretitelja i posipa se pepelom po glavi. Uostalom, nalazi se i u zemlji i u društvu kome takvi kao on pripadaju.

lola

pre 16 godina

Uopste mi nije jasno kako Kadijevic misli, ali stvarno misli da bi se demonstranti oko Draskovica razbezali pred starcima i penzionerima, i da bi ih neke raspomamljene zene iz kozarackog kola prebile. Neverovatan scenario. Strasno je bilo gledati tenkove na ulicama ali da je bolja varijanta tuca jednih i drugih demonstranata to je tek ludilo. Ne mogu da verujem da su takvi mozgovi bili u vrhu vlasti. I nek sedi u Rusiji, tamo mu je i mesto uz Miru i Marka i ostale...

V. Milovanovic

pre 16 godina

Zastrasujuca mentalna patologija jednog tipicnog proizvoda negativne selekcije kakva je vladala u nekadasnjoj JNA. Sada je tom coveku 80 godina, i dalje nosi generalske uniforme na skupovima na kojima se u Moskvi pojavljuje, i dalje nas plasi sta je sve moglo da nam se desi dok je on, ruku pod ruku sa Milosevicem i Mirom Markovic, jos mogao da nam kroji sudbine .... Valjalo bi, a po nase dobro, sto pre zaboraviti i njega i njegovo vreme. Daleko mu lepa kuca!

Volodja

pre 16 godina

Meni je ovaj deo najzanimljiviji: "da je Beograd napustio kada su ga predstavnici Haškog tribunala prvi put kontaktirali i da ne zna da li su bili zainteresovani da se na sudu pojavi kao svedok ili kao optuženi"
Dakle istog trena kad su ga kontaktirali on je spakovao kofer u utekao! Nema sta, pravi junak!

mail

pre 16 godina

Jos jedan od likova koji su toliko "zaduzili" ovaj narod da su morali da pobegnu iz zemlje. Nisu znali da ce puc biti uspesan, i da nisu imali razloga za sekiraciju.

Miro

pre 16 godina

Svi su se uhvatili za izjavu o demonstracijama 9. marta, a zenamaruju jednu mnogo opasniju izjavu doticnog gospodina... da vojska od `84-te ima operativne podatke o pripremi pobune i cepanja Slovenije. Gospodine generale, sta se radilo 6 (sest) godina po ovom pitanju? Sazvali ste sednicu na koju ste pozvali Slovence i rekli im no-no!?! Sve bi ovo bilo smesno da nas narod misli svojom glavom ali je tuzno sto vecina veruje ovakvim likovima koji su direktno odgovorni za nasu istoriju. Prepiremo se oko najmanjih i nebitnih stvari dok nam istoriju kroje kratkovidi i egoisticni... Zbog svega ovoga najcesce ne vidimo drvo od sume.

BOKI

pre 16 godina

Sramota. Covek koji je jednom svojom odlukom mogao da spreci gradjanski rat (pa makar i pucom) predlagao je da Slobine pristalice krenu na Draskoviceve pristalice - dakle, gradjanski rat u Srbiji. Bice da njega nesto sada jako muci i da se oseca ugrozeno ili jednostavno zeli da javno okalja grehe. Sta on radi u Rusiji kad je bio djak West-Pointa? Zasto se tamo prijavio kao izbeglica? Ovde u Srbiji mu niko ne preti, moze da zivi kao i svi normalni gradjani. Bice da se uplasio Haga, ali to mu nece pomoci ako ga ovdasnje vlasti puste niz vodu (a ovde ionako nikome nije preterano mio), tj. daju Rusima zeleno svetlo da ga kao i policijskog generala Djordjevica izruce Hagu.

Aleksandar

pre 16 godina

Da ja pitam Kadijevica dal se seca zasto JNA nije intervenisala u Sloveniji? Ne seca se a? E pa da ga podsetim, on je licno naredio da avioni polete sa batajnickog aerodroma i da bombarduju Sloveniju. Jesu uzleteli ali nisu bombardovali vec su se vratili naza i istovarili bombe iznad Valjevskog okruga. A objasnjenje doticnog Kadijevica je "da bi povredili vazduzni prostor Austrije". Dakle Kadijevicu lazes cim zines.

titov pionir

pre 16 godina

Posle toliko godina privilegija i zaštite, na kojima bi im pozavideli kitovi, beli medvedi i sve ugrožene vrste zajedno, dotični general i drugovi jedino što su mogli da smisle je, da nateraju narod da se pobije međusobno. BTW hvala im što su 9. marta izveli tenkove na ulice i spasili zemlju od propasti. Ko zna šta bi danas bilo sa nama.

Mira

pre 16 godina

Da, stvarno mi je General delovao kao da je na teškim drogama. On je pozivao, on je rekao.. Pristalice Vuka Draškovića sigurno ne bi stajale skrštenih ruku niti bi se mlatili letvama, kako reče general. Kako je uspeo da bude izbeglica u Rusiji? Zahvaljujući njemu i Miloševiću, moja porodica je pobegla iz Hrvatske, pa nisu imali mesta u Beogradu. Sve ove godine te iste moje izbeglice nemaju ništa sem izbegličke legitimacije, i uredno moraju da je obnavljaju svake 2 godine, jer u protivnom gube status izbeglice. Zašto neko ostalim izbeglicama nije rekao da mogu u Moskvu?

Ankica

pre 16 godina

Mesto da sedi u zatvoru, on je na tzv. nacionalnom servisu 2007. g u novoj Srbiji! Eto toliko o tome da je moguć KONTINUIRANI prelaz iz totalitane države u demokratsku! Beskonačno samoobmanjivanje a Srbija sve više tone i sve se više udaljava od vrednosti, morala, znanja i standarda civilizovanih evropskih naroda!

slobas

pre 16 godina

Kakva sramota od matorog generala. Pobegao u Rusiju. Od koga? Tamo ga paze i maze Bora Milosevic i Mirjana Markovic. Sta se nalupeta covek i njegovo vidjenje raspada ili spasa SFRJ. I jos kada rece da je 9. Marta bilo 25.000 ljudi i da je predlagao da kontramitingasi Slobini kojih jekao bilo 150.000 dodju na trg da se obracunaju s Vukovim pristalicama. To samo glupi vojnik i nenormalan covek moze da predlozi. Pa tek bi tada nastao gradjanski rat u Srbiji. Treba ga izruciti Hrvatskoj pa neka pred njihovim sudom lupa takve gluposti. Kakav vojni vrh takav raspad SFRJ. General junak. Utekao cim su mu pomenuli Hag. Savest proradila.

Marko, ex-NS

pre 16 godina

Ja da sam neki Rus, pod hitno bih ovog lika sutnuo u Hag, i to radi mentalne zastite ustavnog poretka i naroda. Ili mozda Rusima bas takvi nedostaju? Ko moze da stiti i ZASTO nekog ovakvog Kadijevica, i njemu slicne. Samo "braca Rusi", nas legendarni oslonac na svetskoj politickoj sceni....

Krivokapic

pre 16 godina

Druze Kadijevicu, i ja sam emigrirao davne 1991. posle tog 9. marta. Vidim predlagali ste gradjanski rat, izveli tenkove i predali vojsku Slobodanu Milosevicu. Vi ste druze Kadijevicu jedan od krivaca za ovo sto se desilo i sto se jos uvek desava. Kako vas nije sramota da se uopste javljate? Imali ste jedan zadatak u zivotu. I zakleli ste se da cete to uraditi i niste. Zar posle tolikih para potrosenih na vojsku, zar posle toliko stanova, odmaralista, skolovanja po inostranstvu i nista...?!

Krcun

pre 16 godina

Kadijevic je covek koji, za svakoga ko imalo zna da razmislja, predstavlja olicenje smisljenog terorisanja i unistavanja naroda od strane vlasti. Spoljasnja "objasnjenja" o dogadjajima su samo za naivne i pokvarene.

lud & zbunjen

pre 16 godina

Moram da kazem da ovakvo baljezganje bivseg komunistickog generala za mene uopste nije neocekivano i sramno. On je prototip tadasnjeg establismenta zajedno sa Jovicem, Adzicem i ostalim aparatchicima koji su bili u stanju da ucine sve ne bi li odbranili svoje privilegije i polozaj u drustvu. Zato je i predlago taj sukob nesrecnika sa Usca i demontsranata kod Cesme. To mu verujem 100%. On je u svakom pogledu sada nebitan i zato mi uopste nije jasno sta je RTS pokusao juce da izvede. cemu tolika najava tzv. ekskluziva i slicno? Ne kapiram kakve to veze moze da ima sa trenutnim problemima u Srbiji i jedino sto mi pada na pamet je da je to pokusaj nasih genijalaca da uticu na izbore u Hrvatskoj. Po meni taj intervju jedino baca losu sliku na Mesica jer ga predstavlja kao karijeristu koji je bio spreman da izda hrvatsku nacionalnu stvar da bi se obracunao sa Tudjmanom. Voleo bih da neko to objasni jer cela prica o Milosevicu, Jovicu i ostalim srpskim komunjarama nema nikakav poseban odjek u danasnjem trenutku. Bar za mene.

Rudi Cajavec

pre 16 godina

Kadijevic iznosi istovremeno primedbu na odziv na mobilizaciju i kaze kako je pretila vojna intervencija (bez ikakve formalne odluke!?) itd. dakle jedno sludjujuce-primitivno komentarisanje vojnih aktivnosti sto predstavlja jednu krajnje kriminalizovan nastup tako da bi trebalo u cilju drustvenog oporavka da "izraste" u lik istinskog krivca zasada nekaznjenog. Sam nastup i pisanje knjige ne moze biti izraz bilo kakve odgovornosti vec samo dizanje prasine.

Z

pre 16 godina

Sta mislite koliko ce dugo raznorazni drugovi i generali, ratni zlocinci, drugarica i drugarce moci da se nekaznjeno kriju po Rusiji uprkos Interpolovim poternicama?

Uzas !!!!!!!!!!!!!

pre 16 godina

Nesposoban oficir na visokom polozaju, koji bi po vise osnova trebalo da odgovara najpre SRPSKOM narodu - koga je gurnuo u mnoge besmislene ratove (poput onoga u Sloveniji, recimo, gde se branila vec tada de facto nepostojeca drzava). A potom i za ovakve glupe ideje o kontramitingu. Uzgred, malo je pobrkao loncice, taj kontramiting na Uscu nije bio 9. marta, vec kasnije ... Jedino sto se pitam je ko ga je vukao za jezik da uopste nesto prica. Kome je potrebno sve ovo sto je ovaj covek izgovorio? Pa sve smo to vec znali i bez njega, transkripti sednice Predsednistva na kojoj je odluceno o tenkovima u Beogradu su objavljivani vise puta u raznim novinama, feljtonima, knjigama ... I kome su sada potrebne njegove sasave ideje? Ali dobro, covek je verovatno zeleo da se ispovedi narodu. Jedino to mogu da prihvatim kao objasnjenje ove zanimljive pojave ex-generala u javnosti.

Enver Kelmendi

pre 16 godina

Nismo mogli da uhapsimo Milosevica i Tudjmana jer 90% stanovnistva je stajala iza njih u Srbiji i Hrvatskoj,odgovorio general i mene ubedio.Ali dugo sam razmisljao sta je hteo da kaze time da demostranti da se potuku medjusobno.Posto je bio komunista i branio komunizam,bar ja tako mislim,bolje je bilo za njega da se demostranti boksuju medjusobno nego da on posalje tenkove i da gazi na njih kao u Pekingu. Drugo objasnjenje nisam mogao da nadjem.

Nele

pre 16 godina

I posle ce mene neko opet da dize u rezervu. E nece vala, odoh i ja u Moskvu da se sakrijem. Kad mogu generali koji su dobili sve od ove drzave da beze od odgovornosti i obaveza mogu i ja koji od drzave nisam dobio ama bas nista.

joker

pre 16 godina

zivot pise romane!ruski kraljevski-"beli"generali, pocetkom proslog veka bezali su na sve strane-po celom svetu od "crvenih"komunjara koje su se ispilile u moskvi-rusiji!!!i danas ima njihovih naslednika po new yorku,parizu ali i u beogradu!!!...vozili su taxije,bili ucitelji "plesa",oni najvisi kao i ovaj dripac poneli su svo zlato sa sobom i krckali do kraja svojih zivota!!!e ali tocak srece se okrece,pa je tako sada doslo vreme da "crveni"komunisticki yu-generali beze na sve strane,a srpski "hrabri" uglavnom u "bratsku"rusiju-posebno moskvu- koja je postala pravi azil-"eldorado" za "nase" ratne zlocince,"bizmismene" i razne druge kriminalce!!!kako je moguce da jedan bivsi "general"JNA(kako to "gordo" i prazno danas "zveci"?!!)-na tako "odgovornom" i ozbiljnom mestu u saveznoj administraciji bivse yugoslavije,u momentu raspada i ratova,emigrira u rusiju i da je evidentno"nedostupan"haskom tribunalu(o tome da ga mi i ne trazimo,dovoljno govori o nama samima i koliko nas interesuje prava istina o dogadjajima,proslosti i ratovima'90-tih!!?..)!..a sto se tice izjave da je predlagao milosevicu da 9 marta umesto policije i tenkova-"njihove" pristalice krenu sa usca,protiv naroda-uglavnom omladine!-okupljenog na trgu republike oko vuka draskovica,iako je zaista smesno-ja bih ga osudio na dozivotnu robiju,gde god vise voli- na uscu,terazijam,ili na trgu republike!?!tim povodom me prilicno cudi nasa trenutna "vlada"koju evidentno ta izjava (a verovatno da to kao saznanje imaju odavno-ako su ikada bili stvarno "opozicija"!!??)ne dotice niti ima nameru da pokusa da ga se docepa i stavi pred lice pravde!!!cinjenica da je "prepotentno",hladnokrvno predlagao gradjanski rat medju srbima,dovoljno govori i sama za sebe kakav je to i da li je uopste-"covek","srbin"?!...tuzno,jadno,bedno,sramotno!!!

Miloš

pre 16 godina

O Kadijeviću je već skoro sve rečeno u prethodnih 60 komentara, ali niko ne spomenu ulogu svemoćnog, što je najtragičnije izgleda i danas, KOS-a koji je ovakvog lumena i njegovu okolinu snabdevao tajnim izveštajima i "analizama" situacije a i danas ispod žita itekako radi!

Realno

pre 16 godina

Hm, da je pametno postupio što nije izvršio vojni udar jeste ali ovo drugo je totalna ludost, mada ima i ona zavadi pa vladaj. Ne bi oni imali kome vlast da daju posle 6 meseci vojnog udara a znajući kako su prijatno leškarili, bili sedma republika i igrali se rata uživo trajalo bi to dok svi ne poumiru (ili poumiremo). Neka hvala, samo mi nije jasno kako ruski Crveni krst izdaje potvrde da si izbeglica i kako se to dobija izbeglički status u majčici Rusiji? Da li se u njihovim humanitarnim paketima i dalje dobija sanduk votke uz sanduk municije? Od čijih neprijateljskih dejstava on izbeže 2001.? Unutrašnjih?

Svedok

pre 16 godina

Pored toga sto je zeleo da posalje demostrante jedne na druge i da izazove gradjanski rat u Srbiji sto mu je ocigledno i bilo u opisu radnog mesta. Vidimo i da se bavio osnivanjem stranaka i da je i tu zeleo da unese pometnju u onako sludjenju politicku scenu Srbije. Ali kao sto vidimo imao je i potupuno razumevanje sa druge strane za Slovence i Hrvate za koje kaze da su listom bili za ocepljenje i da zato nisu hteli da zesce udare po njima i da 'sruse Zagreb'. A sto i nebi generale a zato je gradjanski rat u Srbiji bio dobar. Prosto mi je muka kada vidim ko je bio kod nas na vlasti i ko je odlucivao o sudbini naseg naroda u to vreme. Bolje i nismo mogli da prodjemo de je general politicar a pisac ratnik i propali bankar predsednik. Ali nadam se da je svemu ovome dosao kraj i da ce mo jednom stati i reci dosta. Zivela Srbija i srpski narod.