Sreda, 24.10.2007.

10:05

Birači protiv odlaganja izbora

Svaki drugi građanin Srbije smatra da bi izbore trebalo održati u zakonskom roku. Oliver Dulić pesimista oko konsenzusa stranaka.

Izvor: B92

Biraèi protiv odlaganja izbora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

BIRAC- GLASAC

pre 16 godina

Sta ima da se vrsi anketa da li su gradjani za izbore ili ne, valda se treba drzati ZAKONA,. Sta to znaci,sudija osudi po pozaknu neko ko je kriv i tada javno mnjenje odlucuje da li treba postovati ZAKON i sprovesti kaznu ili ne.Sta ce nam ZAKONI,USTAV,SUD,POLICJA,PARLAMENT,VLADA,MINISTRI, kada se sve moze odraditi sa DOBOSAREM, koji je uz to u odnosu na zakonodavce apsolutno dzabe

Statisticar

pre 16 godina

Obrazlozenja drzavnog vrha o nuznosti odlaganja izbora su mi u najmanju ruku cudna. Jos cudnije mi je pravdanje odlaganja stanjem na Kosovu i Metohiji. I ustav i izborni zakon su jasni. Predsednik obavlja duznost do stupanja na duznost novoizabranog predsednika. Ako mu je umedjuvremenu istekao mandat, duznost obavlja predsednik parlamenta (teoretska mogucnost posto Tadicu istice mandat na leto 2008.) Dakle, nemoguce je da nastane nekakva praznina u vlasti koja bi se manifestovala nepostojanjem onoga ko bi trebao da obavlja duznost predsednika. Zasto se onda odugovljaci sa izborima?

Vojislav

pre 16 godina

Kosovo bez obzira na rešavanje statusa organizuje izbore, a legalista Koštunica ne može dva problema da rešava istovremeno već jedan po jedan i tako ćemo za 100 godina doći tu gde smo sada.

Incognito

pre 16 godina

Isti ti koji su pisali ustav, bi sad da ga krse. ide mi na k.... Kostunica "legalista", koji primenjuje zakon samo kad njemu odgovara, i svi oni koji ga smatraju postenim covekom i ozbiljnim politicarem!

(Vlast)a

pre 16 godina

Pretpostavljam da sam ovde medju starijima,da ne kazem bas najstarija,pa zelim da vas,pametne mlade glave, nesto zamolim.
Sta god ovi i ovakvi nesrecnici uradili NEMOJTE PRESTATI BITI GRADJANI-NEMA BOJKOTA!!!
Molim vas,jos jednom razmislite-ako ne raspisu izbore mi moramo na ulice,ako smo gradjani, a ne ovce.Nasa jedina snaga je taj listic i broj.Ne moramo nikoga zaokruziti ali treba da izadjemo u sto vecem broju.Pogotovo ako nam je jasno da Srbi na Kosovu takodje moraju na izbore tamo gde zive.Ako nas nema na izborima,oni ce postati jos gori i mi i buduce generacije smo propali i prokockali nase proteste,setnje i sve ono zbog cega ni jednog sekunda ne treba zaliti.Steta je sto nismo bili odlucniji,a sve ostalo je uradjeno kako treba...Ne smemo dozvoliti da nas postidjuju gori od nas,budimo gradjani i ljudi a ne robovi!

spavac

pre 16 godina

Kada nema ZA koga da se glasa onda se na izbore jednostavno ne izadje. Dosta sam glasao PROTIV, vise to necu ciniti. Svi politicari i partije koje nam se na izborima nude vec su bili na vlasti u nekom trenutku i po pravilu su tu istu vlast napustali bez znacajnih rezultata ali zato sa znacajno uvecanim off-shore bankovnim racunom. I zbog cega opet da takvima dam svoj glas i da im omogucim jos jedan ciklus bahatosti i osionosti. Posto su svi politicari i sve stranke potpuno isti (do sada su se tako pokazali) , zbog cega je uopste bitno ko ce pobediti ili izgubiti na izborima. Principijelno necu da na izbornom "takmicenju" navijam de me kradu "moji" a ne "njihovi". Ostacu kuci i dremati. Zzzz

Linuxash_Pravoslavac

pre 16 godina

Kaze Oliver "pesimista je oko konsenzusa stranaka"... Njegovo je da sprovodi zakon zato se nalazi na celu skupstine. Ukoliko ne raspise izbore u predvidjenom roku onda krsi zakon. Ako je u ovoj zemlji strankama dozvoljeno da krse zakone i ustav po svom nahodjenju i kad im je ceif onda se to zove diktatura. Ja se secam koliko je svojevremeno nas vrli premijer insistirao na postovanju zakonskih procedura, ustava, institucija i svega i svacega u vreme kada je stvari trebalo brzo i radikalno menjati, a zakoni su bili iz Milosevicevog vremena. Koje je sad opravdanje? Hoce li nam opet pricati o "svetoj srpskoj zemlji" i teskom momentu u kom se Srbija nalazi? Kako im teska situacija nije smetala da podele mesta u upravnim odborima javnih preduzeca. Stvarno imaju obraz debeo kao djon.

Acko

pre 16 godina

Ma dajte koga lazu ova istrazivanja. Srbija ima problem da prebaci osnovni broj od 50% izlaznosti kada su u pitanju izbori. Gradjani imaju mnoge probleme a ustavni zakon im je na zadnjem mestu ako su i culi za njega !?

Travis Bickle

pre 16 godina

Šta reći "Strateški marketing". Prvo spinovanje narodnih masa selektivnim čitanjem odredbi ustavnog zakona. A onda pitaš masu da li je za izbore "u zakonskom roku". U fazonu da li si za to da se krši ustavni zakon. Evo ja sam za to da u ustavnom zakonu piše da će svi imati zagarantovanih 3000 evra mesečno i onda da pokrenemo anketu da vidimo ko je za a ko protiv sprovođenja.

NEMAM TIH NERAVA

pre 16 godina

S jedne strane u pogledu zakonitosti jesam za održavanje izbora , i ne znam od kada je to postalo stvar dogovora stranaka , koje su već oni su već predvidele i ko će pobediti i ko će biti protivkandidat, i kakvo će biti vreme na dan izbora.
Valjda se u demokratskim državama , gde nadam se ova država teži , izborni termin je unapred određen i to nekoliko godina u unapred (u SAD predsednički izbori održavaju se prvog utorka u novembru svake prestupne godine - izuzetak su bili drugi svetski rat , i tu nema pomeranja).
Priča da se isti odlože do razerešanja Kosovskog problema je jadna koje se nije setio čak ni milošević , jer i on je tako mogao da kaže , "da nema izbora dok traje odbrana naše zemlje i sl.".
S druge strane u praktičnom pogledu , nisam za izbore znajući šta nas čeka u kampanji tj. danonoćno smaranje preko tv ekrana raznoraznim pričama od EU-Kosova.
Sa plakata će nam se cerekati boris,toma,voja,velja itd. Pa kada krenu tv dueli.
A s obzirom na nadležnosti koje taj budući predsednik ima tj. da veća ovlašćenja ima predsednik kućnog saveta od njega postavlja se ptianje ima li smisla troštiti tolika sredstva na izbore, a predsednika birati u parlamentu.

bojkotas

pre 16 godina

S obzirom ko su kandidati i kakve su nam politicke partije najbolje bi bilo da uopste i nema izbora. A i jeftinije je. Ustedjeni novac bi mogli da upotrebe u humanitrne svrhe. Da, u Srbiji definitivno ne postoji niko vredan moga deranzmana i izlaska na biracko mesto u neku nedelju ujutro. Posto se ionako svi uzajamno smenjuju na vlasti bez znacajnih rezultata, trebalo bi uvesti princip rotacije partija na vlasti, nesto kao rotacija predsedavajuce drzave saveta evrope ili slicno. Ja ovim nasim nesposobnim, samozadovoljnim, gramzivim politicarima koji vise i ne kriju poznanstva sa kremom srpskog kriminala ni u ludilu ne dam glas. Bojkot.
P.S. Ponekad mi dodje zao sto sam 5. oktobra bio na ulici. Narocito kada vidim ko nam sve sedi u parlamentu i vladi.

vuja

pre 16 godina

Sećam se da je skoro cela ova garnitura iz skupštine pre nekih godinu dana pričala da je ustav Srbije ona prava stvar,i takođe se sećam da je taj isti ustav usvojen sa nekih 95% glasova za (sva sreća pa sam ja spadao u onih 5% protiv).Pa se gospodo političari,skoro svi setite svog agitovanja da se glasa za ustav ili je to sve bila jedna šarada (kao što i mislim da jeste) i počnite da poštujete tahj isti ustav,a ne svoje pozicije!

Niksha

pre 16 godina

Ja sam za to da izbori uopste i ne budu odrzani iz jednog veoma cudnog razloga. Naime posle svakih izbora politicke stranke nam (gradjanima) ostave gomilu djubreta u vidu plakata, zastava i nalepnica. Naravno taj krs im ne pada da pociste iza sebe vec to ostavljaju nama. Sta mislite kakvu sliku o Srbiji moze da dobija strani turista kada vidi celu zemlju unakazenu plakatima. Sto je najinteresantnije stranacki aktivisti (partijski kerberi) najvise vole da lepe po tek renoviranim fasadama i sveze prefarbanim stubovima. U tom unakazavanju izgleda nase zemlje nema razlike izmedju levih i desnih, izmedju gradjana i narodnjaka. Isti su. Zbog toga ja necu izaci na izbore, ne zelim da dam glas onima koji nemaju ni malo osnovne kulture zivljenja. U buducnosti, moj glas ce dobiti stranka koja pocisti iza sebe.

Pravnik

pre 16 godina

Evo,upravo ova situacija plastično pokazuje kakav je "tamni vilajet" Stradija.
Osnovni instrument kojim građani,koji su po Ustavu nosioci suvereniteta,upravljaju državom,odn.svojim životima,su izbori,i sami izbori i ništa drugo do izbora.Ovi lažni demokrati,koji obavljaju zakonodavnu i izvršnu vlast,i to zbog toga što su dobili glasove građana na izborima,sada "mudruju" da li treba ili ne izbora,koji su određeni ustavnim zakonom,a ustavni zakon je instrument sprovođenja Ustava,koji su građani usvojili neposredno na referendumu /ako su to uopšte i učinili?/.
Sve ovo što se događa je klasična manipulacija lažnih demokrata,menjanje volje građana bez pitanja tih istih građana, i prava je slika i prilika parodoksalne i shizofrene stvarnosti ove naše nesrećne Stradije.
Bez slobodnih izbora,u zakonom propisanim rokovima, nema demokratije ni u naznakama.
Građani bi morali ozbiljno da se zamisle,jer se neko,neovlašćeno i zloupotrebljavajući poverenje tih istih građana,koje je dobio na izborima,stavlja iznad zakona,što je jasna i nedvosmislena karakteristika totalitarizma.

Pravnik

Vlada

pre 16 godina

Kao prvo, ako je svaki drugi građanin za izbore, znači da je i svaki drugi protiv, pa argument i nije neki. Drugo, i da su svi protiv, to nije bitno, ako u zakonu piše da izbori moraju da se održe tad i tad. Zakoni i ustav se ne mogu kršiti, sviđali se građanima, političarima..ili ne, i šta god oni mislili o tome. Biće da se i jedna i druga stana pozivaju na građane i volju građana, samo zarad argumenata u svojim međustranačkim prepucavanjima. Uostalom, doneli su zaključak da ne trebaju da se održe izbori za gradonačelnika BG, iako su radikali u pravu (teška srca moram da kažem) da je to kršenje zakona, samo zato što DS i DSS napravili dil i tako im odgovara. Ovde se odomaćila praksa da partije raspisuju izbore kad im se sviđa i kad one žele. Baš me briga šta misle stranke - izbori po zakonu i ustavu!

Maja_V

pre 16 godina

Gradjani su za postovanje zakonskih rokova a POLITICARI-NISU?!? Pa dragi moji politicari, ako niste za izbore onda postoji samo jedan nacin vase smene...Nisam sigurna da ce vam se dopasti!

BG

pre 16 godina

Ne razumem? Da li to znaci da pola biraca u Srbiji zeli da izbori NE budu odrzani u zakonskom roku? Tj da podrzavaju "legaliste" u krsenju zakona tj izvrsenju krivicnog dela? Ako je tako, svaka cast i toj polovini i onima za koje glasaju. Uostalom - trazili ste - gledajte.

Maja_V

pre 16 godina

Gradjani su za postovanje zakonskih rokova a POLITICARI-NISU?!? Pa dragi moji politicari, ako niste za izbore onda postoji samo jedan nacin vase smene...Nisam sigurna da ce vam se dopasti!

Pravnik

pre 16 godina

Evo,upravo ova situacija plastično pokazuje kakav je "tamni vilajet" Stradija.
Osnovni instrument kojim građani,koji su po Ustavu nosioci suvereniteta,upravljaju državom,odn.svojim životima,su izbori,i sami izbori i ništa drugo do izbora.Ovi lažni demokrati,koji obavljaju zakonodavnu i izvršnu vlast,i to zbog toga što su dobili glasove građana na izborima,sada "mudruju" da li treba ili ne izbora,koji su određeni ustavnim zakonom,a ustavni zakon je instrument sprovođenja Ustava,koji su građani usvojili neposredno na referendumu /ako su to uopšte i učinili?/.
Sve ovo što se događa je klasična manipulacija lažnih demokrata,menjanje volje građana bez pitanja tih istih građana, i prava je slika i prilika parodoksalne i shizofrene stvarnosti ove naše nesrećne Stradije.
Bez slobodnih izbora,u zakonom propisanim rokovima, nema demokratije ni u naznakama.
Građani bi morali ozbiljno da se zamisle,jer se neko,neovlašćeno i zloupotrebljavajući poverenje tih istih građana,koje je dobio na izborima,stavlja iznad zakona,što je jasna i nedvosmislena karakteristika totalitarizma.

Pravnik

BG

pre 16 godina

Ne razumem? Da li to znaci da pola biraca u Srbiji zeli da izbori NE budu odrzani u zakonskom roku? Tj da podrzavaju "legaliste" u krsenju zakona tj izvrsenju krivicnog dela? Ako je tako, svaka cast i toj polovini i onima za koje glasaju. Uostalom - trazili ste - gledajte.

Vlada

pre 16 godina

Kao prvo, ako je svaki drugi građanin za izbore, znači da je i svaki drugi protiv, pa argument i nije neki. Drugo, i da su svi protiv, to nije bitno, ako u zakonu piše da izbori moraju da se održe tad i tad. Zakoni i ustav se ne mogu kršiti, sviđali se građanima, političarima..ili ne, i šta god oni mislili o tome. Biće da se i jedna i druga stana pozivaju na građane i volju građana, samo zarad argumenata u svojim međustranačkim prepucavanjima. Uostalom, doneli su zaključak da ne trebaju da se održe izbori za gradonačelnika BG, iako su radikali u pravu (teška srca moram da kažem) da je to kršenje zakona, samo zato što DS i DSS napravili dil i tako im odgovara. Ovde se odomaćila praksa da partije raspisuju izbore kad im se sviđa i kad one žele. Baš me briga šta misle stranke - izbori po zakonu i ustavu!

bojkotas

pre 16 godina

S obzirom ko su kandidati i kakve su nam politicke partije najbolje bi bilo da uopste i nema izbora. A i jeftinije je. Ustedjeni novac bi mogli da upotrebe u humanitrne svrhe. Da, u Srbiji definitivno ne postoji niko vredan moga deranzmana i izlaska na biracko mesto u neku nedelju ujutro. Posto se ionako svi uzajamno smenjuju na vlasti bez znacajnih rezultata, trebalo bi uvesti princip rotacije partija na vlasti, nesto kao rotacija predsedavajuce drzave saveta evrope ili slicno. Ja ovim nasim nesposobnim, samozadovoljnim, gramzivim politicarima koji vise i ne kriju poznanstva sa kremom srpskog kriminala ni u ludilu ne dam glas. Bojkot.
P.S. Ponekad mi dodje zao sto sam 5. oktobra bio na ulici. Narocito kada vidim ko nam sve sedi u parlamentu i vladi.

(Vlast)a

pre 16 godina

Pretpostavljam da sam ovde medju starijima,da ne kazem bas najstarija,pa zelim da vas,pametne mlade glave, nesto zamolim.
Sta god ovi i ovakvi nesrecnici uradili NEMOJTE PRESTATI BITI GRADJANI-NEMA BOJKOTA!!!
Molim vas,jos jednom razmislite-ako ne raspisu izbore mi moramo na ulice,ako smo gradjani, a ne ovce.Nasa jedina snaga je taj listic i broj.Ne moramo nikoga zaokruziti ali treba da izadjemo u sto vecem broju.Pogotovo ako nam je jasno da Srbi na Kosovu takodje moraju na izbore tamo gde zive.Ako nas nema na izborima,oni ce postati jos gori i mi i buduce generacije smo propali i prokockali nase proteste,setnje i sve ono zbog cega ni jednog sekunda ne treba zaliti.Steta je sto nismo bili odlucniji,a sve ostalo je uradjeno kako treba...Ne smemo dozvoliti da nas postidjuju gori od nas,budimo gradjani i ljudi a ne robovi!

Incognito

pre 16 godina

Isti ti koji su pisali ustav, bi sad da ga krse. ide mi na k.... Kostunica "legalista", koji primenjuje zakon samo kad njemu odgovara, i svi oni koji ga smatraju postenim covekom i ozbiljnim politicarem!

Niksha

pre 16 godina

Ja sam za to da izbori uopste i ne budu odrzani iz jednog veoma cudnog razloga. Naime posle svakih izbora politicke stranke nam (gradjanima) ostave gomilu djubreta u vidu plakata, zastava i nalepnica. Naravno taj krs im ne pada da pociste iza sebe vec to ostavljaju nama. Sta mislite kakvu sliku o Srbiji moze da dobija strani turista kada vidi celu zemlju unakazenu plakatima. Sto je najinteresantnije stranacki aktivisti (partijski kerberi) najvise vole da lepe po tek renoviranim fasadama i sveze prefarbanim stubovima. U tom unakazavanju izgleda nase zemlje nema razlike izmedju levih i desnih, izmedju gradjana i narodnjaka. Isti su. Zbog toga ja necu izaci na izbore, ne zelim da dam glas onima koji nemaju ni malo osnovne kulture zivljenja. U buducnosti, moj glas ce dobiti stranka koja pocisti iza sebe.

Linuxash_Pravoslavac

pre 16 godina

Kaze Oliver "pesimista je oko konsenzusa stranaka"... Njegovo je da sprovodi zakon zato se nalazi na celu skupstine. Ukoliko ne raspise izbore u predvidjenom roku onda krsi zakon. Ako je u ovoj zemlji strankama dozvoljeno da krse zakone i ustav po svom nahodjenju i kad im je ceif onda se to zove diktatura. Ja se secam koliko je svojevremeno nas vrli premijer insistirao na postovanju zakonskih procedura, ustava, institucija i svega i svacega u vreme kada je stvari trebalo brzo i radikalno menjati, a zakoni su bili iz Milosevicevog vremena. Koje je sad opravdanje? Hoce li nam opet pricati o "svetoj srpskoj zemlji" i teskom momentu u kom se Srbija nalazi? Kako im teska situacija nije smetala da podele mesta u upravnim odborima javnih preduzeca. Stvarno imaju obraz debeo kao djon.

vuja

pre 16 godina

Sećam se da je skoro cela ova garnitura iz skupštine pre nekih godinu dana pričala da je ustav Srbije ona prava stvar,i takođe se sećam da je taj isti ustav usvojen sa nekih 95% glasova za (sva sreća pa sam ja spadao u onih 5% protiv).Pa se gospodo političari,skoro svi setite svog agitovanja da se glasa za ustav ili je to sve bila jedna šarada (kao što i mislim da jeste) i počnite da poštujete tahj isti ustav,a ne svoje pozicije!

spavac

pre 16 godina

Kada nema ZA koga da se glasa onda se na izbore jednostavno ne izadje. Dosta sam glasao PROTIV, vise to necu ciniti. Svi politicari i partije koje nam se na izborima nude vec su bili na vlasti u nekom trenutku i po pravilu su tu istu vlast napustali bez znacajnih rezultata ali zato sa znacajno uvecanim off-shore bankovnim racunom. I zbog cega opet da takvima dam svoj glas i da im omogucim jos jedan ciklus bahatosti i osionosti. Posto su svi politicari i sve stranke potpuno isti (do sada su se tako pokazali) , zbog cega je uopste bitno ko ce pobediti ili izgubiti na izborima. Principijelno necu da na izbornom "takmicenju" navijam de me kradu "moji" a ne "njihovi". Ostacu kuci i dremati. Zzzz

Travis Bickle

pre 16 godina

Šta reći "Strateški marketing". Prvo spinovanje narodnih masa selektivnim čitanjem odredbi ustavnog zakona. A onda pitaš masu da li je za izbore "u zakonskom roku". U fazonu da li si za to da se krši ustavni zakon. Evo ja sam za to da u ustavnom zakonu piše da će svi imati zagarantovanih 3000 evra mesečno i onda da pokrenemo anketu da vidimo ko je za a ko protiv sprovođenja.

Acko

pre 16 godina

Ma dajte koga lazu ova istrazivanja. Srbija ima problem da prebaci osnovni broj od 50% izlaznosti kada su u pitanju izbori. Gradjani imaju mnoge probleme a ustavni zakon im je na zadnjem mestu ako su i culi za njega !?

Vojislav

pre 16 godina

Kosovo bez obzira na rešavanje statusa organizuje izbore, a legalista Koštunica ne može dva problema da rešava istovremeno već jedan po jedan i tako ćemo za 100 godina doći tu gde smo sada.

Statisticar

pre 16 godina

Obrazlozenja drzavnog vrha o nuznosti odlaganja izbora su mi u najmanju ruku cudna. Jos cudnije mi je pravdanje odlaganja stanjem na Kosovu i Metohiji. I ustav i izborni zakon su jasni. Predsednik obavlja duznost do stupanja na duznost novoizabranog predsednika. Ako mu je umedjuvremenu istekao mandat, duznost obavlja predsednik parlamenta (teoretska mogucnost posto Tadicu istice mandat na leto 2008.) Dakle, nemoguce je da nastane nekakva praznina u vlasti koja bi se manifestovala nepostojanjem onoga ko bi trebao da obavlja duznost predsednika. Zasto se onda odugovljaci sa izborima?

NEMAM TIH NERAVA

pre 16 godina

S jedne strane u pogledu zakonitosti jesam za održavanje izbora , i ne znam od kada je to postalo stvar dogovora stranaka , koje su već oni su već predvidele i ko će pobediti i ko će biti protivkandidat, i kakvo će biti vreme na dan izbora.
Valjda se u demokratskim državama , gde nadam se ova država teži , izborni termin je unapred određen i to nekoliko godina u unapred (u SAD predsednički izbori održavaju se prvog utorka u novembru svake prestupne godine - izuzetak su bili drugi svetski rat , i tu nema pomeranja).
Priča da se isti odlože do razerešanja Kosovskog problema je jadna koje se nije setio čak ni milošević , jer i on je tako mogao da kaže , "da nema izbora dok traje odbrana naše zemlje i sl.".
S druge strane u praktičnom pogledu , nisam za izbore znajući šta nas čeka u kampanji tj. danonoćno smaranje preko tv ekrana raznoraznim pričama od EU-Kosova.
Sa plakata će nam se cerekati boris,toma,voja,velja itd. Pa kada krenu tv dueli.
A s obzirom na nadležnosti koje taj budući predsednik ima tj. da veća ovlašćenja ima predsednik kućnog saveta od njega postavlja se ptianje ima li smisla troštiti tolika sredstva na izbore, a predsednika birati u parlamentu.

BIRAC- GLASAC

pre 16 godina

Sta ima da se vrsi anketa da li su gradjani za izbore ili ne, valda se treba drzati ZAKONA,. Sta to znaci,sudija osudi po pozaknu neko ko je kriv i tada javno mnjenje odlucuje da li treba postovati ZAKON i sprovesti kaznu ili ne.Sta ce nam ZAKONI,USTAV,SUD,POLICJA,PARLAMENT,VLADA,MINISTRI, kada se sve moze odraditi sa DOBOSAREM, koji je uz to u odnosu na zakonodavce apsolutno dzabe

Niksha

pre 16 godina

Ja sam za to da izbori uopste i ne budu odrzani iz jednog veoma cudnog razloga. Naime posle svakih izbora politicke stranke nam (gradjanima) ostave gomilu djubreta u vidu plakata, zastava i nalepnica. Naravno taj krs im ne pada da pociste iza sebe vec to ostavljaju nama. Sta mislite kakvu sliku o Srbiji moze da dobija strani turista kada vidi celu zemlju unakazenu plakatima. Sto je najinteresantnije stranacki aktivisti (partijski kerberi) najvise vole da lepe po tek renoviranim fasadama i sveze prefarbanim stubovima. U tom unakazavanju izgleda nase zemlje nema razlike izmedju levih i desnih, izmedju gradjana i narodnjaka. Isti su. Zbog toga ja necu izaci na izbore, ne zelim da dam glas onima koji nemaju ni malo osnovne kulture zivljenja. U buducnosti, moj glas ce dobiti stranka koja pocisti iza sebe.

Acko

pre 16 godina

Ma dajte koga lazu ova istrazivanja. Srbija ima problem da prebaci osnovni broj od 50% izlaznosti kada su u pitanju izbori. Gradjani imaju mnoge probleme a ustavni zakon im je na zadnjem mestu ako su i culi za njega !?

bojkotas

pre 16 godina

S obzirom ko su kandidati i kakve su nam politicke partije najbolje bi bilo da uopste i nema izbora. A i jeftinije je. Ustedjeni novac bi mogli da upotrebe u humanitrne svrhe. Da, u Srbiji definitivno ne postoji niko vredan moga deranzmana i izlaska na biracko mesto u neku nedelju ujutro. Posto se ionako svi uzajamno smenjuju na vlasti bez znacajnih rezultata, trebalo bi uvesti princip rotacije partija na vlasti, nesto kao rotacija predsedavajuce drzave saveta evrope ili slicno. Ja ovim nasim nesposobnim, samozadovoljnim, gramzivim politicarima koji vise i ne kriju poznanstva sa kremom srpskog kriminala ni u ludilu ne dam glas. Bojkot.
P.S. Ponekad mi dodje zao sto sam 5. oktobra bio na ulici. Narocito kada vidim ko nam sve sedi u parlamentu i vladi.

NEMAM TIH NERAVA

pre 16 godina

S jedne strane u pogledu zakonitosti jesam za održavanje izbora , i ne znam od kada je to postalo stvar dogovora stranaka , koje su već oni su već predvidele i ko će pobediti i ko će biti protivkandidat, i kakvo će biti vreme na dan izbora.
Valjda se u demokratskim državama , gde nadam se ova država teži , izborni termin je unapred određen i to nekoliko godina u unapred (u SAD predsednički izbori održavaju se prvog utorka u novembru svake prestupne godine - izuzetak su bili drugi svetski rat , i tu nema pomeranja).
Priča da se isti odlože do razerešanja Kosovskog problema je jadna koje se nije setio čak ni milošević , jer i on je tako mogao da kaže , "da nema izbora dok traje odbrana naše zemlje i sl.".
S druge strane u praktičnom pogledu , nisam za izbore znajući šta nas čeka u kampanji tj. danonoćno smaranje preko tv ekrana raznoraznim pričama od EU-Kosova.
Sa plakata će nam se cerekati boris,toma,voja,velja itd. Pa kada krenu tv dueli.
A s obzirom na nadležnosti koje taj budući predsednik ima tj. da veća ovlašćenja ima predsednik kućnog saveta od njega postavlja se ptianje ima li smisla troštiti tolika sredstva na izbore, a predsednika birati u parlamentu.

Maja_V

pre 16 godina

Gradjani su za postovanje zakonskih rokova a POLITICARI-NISU?!? Pa dragi moji politicari, ako niste za izbore onda postoji samo jedan nacin vase smene...Nisam sigurna da ce vam se dopasti!

BG

pre 16 godina

Ne razumem? Da li to znaci da pola biraca u Srbiji zeli da izbori NE budu odrzani u zakonskom roku? Tj da podrzavaju "legaliste" u krsenju zakona tj izvrsenju krivicnog dela? Ako je tako, svaka cast i toj polovini i onima za koje glasaju. Uostalom - trazili ste - gledajte.

Pravnik

pre 16 godina

Evo,upravo ova situacija plastično pokazuje kakav je "tamni vilajet" Stradija.
Osnovni instrument kojim građani,koji su po Ustavu nosioci suvereniteta,upravljaju državom,odn.svojim životima,su izbori,i sami izbori i ništa drugo do izbora.Ovi lažni demokrati,koji obavljaju zakonodavnu i izvršnu vlast,i to zbog toga što su dobili glasove građana na izborima,sada "mudruju" da li treba ili ne izbora,koji su određeni ustavnim zakonom,a ustavni zakon je instrument sprovođenja Ustava,koji su građani usvojili neposredno na referendumu /ako su to uopšte i učinili?/.
Sve ovo što se događa je klasična manipulacija lažnih demokrata,menjanje volje građana bez pitanja tih istih građana, i prava je slika i prilika parodoksalne i shizofrene stvarnosti ove naše nesrećne Stradije.
Bez slobodnih izbora,u zakonom propisanim rokovima, nema demokratije ni u naznakama.
Građani bi morali ozbiljno da se zamisle,jer se neko,neovlašćeno i zloupotrebljavajući poverenje tih istih građana,koje je dobio na izborima,stavlja iznad zakona,što je jasna i nedvosmislena karakteristika totalitarizma.

Pravnik

Vlada

pre 16 godina

Kao prvo, ako je svaki drugi građanin za izbore, znači da je i svaki drugi protiv, pa argument i nije neki. Drugo, i da su svi protiv, to nije bitno, ako u zakonu piše da izbori moraju da se održe tad i tad. Zakoni i ustav se ne mogu kršiti, sviđali se građanima, političarima..ili ne, i šta god oni mislili o tome. Biće da se i jedna i druga stana pozivaju na građane i volju građana, samo zarad argumenata u svojim međustranačkim prepucavanjima. Uostalom, doneli su zaključak da ne trebaju da se održe izbori za gradonačelnika BG, iako su radikali u pravu (teška srca moram da kažem) da je to kršenje zakona, samo zato što DS i DSS napravili dil i tako im odgovara. Ovde se odomaćila praksa da partije raspisuju izbore kad im se sviđa i kad one žele. Baš me briga šta misle stranke - izbori po zakonu i ustavu!

vuja

pre 16 godina

Sećam se da je skoro cela ova garnitura iz skupštine pre nekih godinu dana pričala da je ustav Srbije ona prava stvar,i takođe se sećam da je taj isti ustav usvojen sa nekih 95% glasova za (sva sreća pa sam ja spadao u onih 5% protiv).Pa se gospodo političari,skoro svi setite svog agitovanja da se glasa za ustav ili je to sve bila jedna šarada (kao što i mislim da jeste) i počnite da poštujete tahj isti ustav,a ne svoje pozicije!

Travis Bickle

pre 16 godina

Šta reći "Strateški marketing". Prvo spinovanje narodnih masa selektivnim čitanjem odredbi ustavnog zakona. A onda pitaš masu da li je za izbore "u zakonskom roku". U fazonu da li si za to da se krši ustavni zakon. Evo ja sam za to da u ustavnom zakonu piše da će svi imati zagarantovanih 3000 evra mesečno i onda da pokrenemo anketu da vidimo ko je za a ko protiv sprovođenja.

Linuxash_Pravoslavac

pre 16 godina

Kaze Oliver "pesimista je oko konsenzusa stranaka"... Njegovo je da sprovodi zakon zato se nalazi na celu skupstine. Ukoliko ne raspise izbore u predvidjenom roku onda krsi zakon. Ako je u ovoj zemlji strankama dozvoljeno da krse zakone i ustav po svom nahodjenju i kad im je ceif onda se to zove diktatura. Ja se secam koliko je svojevremeno nas vrli premijer insistirao na postovanju zakonskih procedura, ustava, institucija i svega i svacega u vreme kada je stvari trebalo brzo i radikalno menjati, a zakoni su bili iz Milosevicevog vremena. Koje je sad opravdanje? Hoce li nam opet pricati o "svetoj srpskoj zemlji" i teskom momentu u kom se Srbija nalazi? Kako im teska situacija nije smetala da podele mesta u upravnim odborima javnih preduzeca. Stvarno imaju obraz debeo kao djon.

(Vlast)a

pre 16 godina

Pretpostavljam da sam ovde medju starijima,da ne kazem bas najstarija,pa zelim da vas,pametne mlade glave, nesto zamolim.
Sta god ovi i ovakvi nesrecnici uradili NEMOJTE PRESTATI BITI GRADJANI-NEMA BOJKOTA!!!
Molim vas,jos jednom razmislite-ako ne raspisu izbore mi moramo na ulice,ako smo gradjani, a ne ovce.Nasa jedina snaga je taj listic i broj.Ne moramo nikoga zaokruziti ali treba da izadjemo u sto vecem broju.Pogotovo ako nam je jasno da Srbi na Kosovu takodje moraju na izbore tamo gde zive.Ako nas nema na izborima,oni ce postati jos gori i mi i buduce generacije smo propali i prokockali nase proteste,setnje i sve ono zbog cega ni jednog sekunda ne treba zaliti.Steta je sto nismo bili odlucniji,a sve ostalo je uradjeno kako treba...Ne smemo dozvoliti da nas postidjuju gori od nas,budimo gradjani i ljudi a ne robovi!

Incognito

pre 16 godina

Isti ti koji su pisali ustav, bi sad da ga krse. ide mi na k.... Kostunica "legalista", koji primenjuje zakon samo kad njemu odgovara, i svi oni koji ga smatraju postenim covekom i ozbiljnim politicarem!

spavac

pre 16 godina

Kada nema ZA koga da se glasa onda se na izbore jednostavno ne izadje. Dosta sam glasao PROTIV, vise to necu ciniti. Svi politicari i partije koje nam se na izborima nude vec su bili na vlasti u nekom trenutku i po pravilu su tu istu vlast napustali bez znacajnih rezultata ali zato sa znacajno uvecanim off-shore bankovnim racunom. I zbog cega opet da takvima dam svoj glas i da im omogucim jos jedan ciklus bahatosti i osionosti. Posto su svi politicari i sve stranke potpuno isti (do sada su se tako pokazali) , zbog cega je uopste bitno ko ce pobediti ili izgubiti na izborima. Principijelno necu da na izbornom "takmicenju" navijam de me kradu "moji" a ne "njihovi". Ostacu kuci i dremati. Zzzz

Statisticar

pre 16 godina

Obrazlozenja drzavnog vrha o nuznosti odlaganja izbora su mi u najmanju ruku cudna. Jos cudnije mi je pravdanje odlaganja stanjem na Kosovu i Metohiji. I ustav i izborni zakon su jasni. Predsednik obavlja duznost do stupanja na duznost novoizabranog predsednika. Ako mu je umedjuvremenu istekao mandat, duznost obavlja predsednik parlamenta (teoretska mogucnost posto Tadicu istice mandat na leto 2008.) Dakle, nemoguce je da nastane nekakva praznina u vlasti koja bi se manifestovala nepostojanjem onoga ko bi trebao da obavlja duznost predsednika. Zasto se onda odugovljaci sa izborima?

Vojislav

pre 16 godina

Kosovo bez obzira na rešavanje statusa organizuje izbore, a legalista Koštunica ne može dva problema da rešava istovremeno već jedan po jedan i tako ćemo za 100 godina doći tu gde smo sada.

BIRAC- GLASAC

pre 16 godina

Sta ima da se vrsi anketa da li su gradjani za izbore ili ne, valda se treba drzati ZAKONA,. Sta to znaci,sudija osudi po pozaknu neko ko je kriv i tada javno mnjenje odlucuje da li treba postovati ZAKON i sprovesti kaznu ili ne.Sta ce nam ZAKONI,USTAV,SUD,POLICJA,PARLAMENT,VLADA,MINISTRI, kada se sve moze odraditi sa DOBOSAREM, koji je uz to u odnosu na zakonodavce apsolutno dzabe