Subota, 20.10.2007.

10:26

Lajčak: Normalno funkcionisanje BiH

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak doneo niz mera za jačanje državne vlasti, i pored negativnih reakcija iz Srpske.

Izvor: B92

Lajèak: Normalno funkcionisanje BiH IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Veljko

pre 16 godina

Mislim da bi Proklasenje nezavisnosti Sarajeva s aokolinom doilo potpunu podrsku od vecine Srbskih i Hrvatskih poslanika u Svim Parlamentima,tako da onda mogu u nezavisnom Sarajevu donositi sve odluke bez bilo kakve blokade.
Zivelo nezavisno Sarajevo.

Aca Faca

pre 16 godina

Ako su srbi, hrvati i muslimani mogli zivjeti zajedno, zasto je onda medjunarodna zajednica rasparcala Jugoslaviju i priznala drzavice koje su proglasile nezavisnost? Ne, mi ne mozemo da zivimo zajedno. Mozemo da zivimo jedni pored drugih kao dobre komsije. Mozete da se slazete sa mnom ili ne, ali to je tako. Ovo sto se desava danas u BiH je isto ono kao i 1878. EU I SAD su nova Austrougarska.

Milan

pre 16 godina

Reci da je standard bolji duplo u Federaciji, jednostavno nije tacno. Treba poznavati ekonomsku situaciju pa donositi zakljucke.Inace ovde se govori o samovolji i buldozer demokratiji a ne o ekonomiji.Sve je vraceno na pocetak 1991..Samo sada treba "gandijevski "a ne oruzjem.Ne vjerujem da ce svijet dozvoliti muslimanima da oruzjemudju u Banja Luku.

Spaso

pre 16 godina

ovde se mora ici do kraja po cenu referenduma za odvajanja Rep Srpske is tkz BiH i povlacenje svih Srpskih predstavniku u zajednickim institucijama BiH jer ako se pristane na ovako licimjere preglasavanja sto je i glavni uzrok rata 1992 u BiH onda je to indirektno ukidanje Rep Srpska i crni dani za srpski narod u BiH.Srbi nemaju sta da izgube ako stvore i pararelne institucije kao sto su to uradili Albanci na Kosovu devedesetih.Lajcak je trenutno staneje Rep Srpska je trajna tvorevina

Radesa-Gora

pre 16 godina

Zahvaljujuci dosadasnjem funkcionisanju drzave BiH ona je ostala na samom dnu evropskih integracija.Naravno to je najmanja briga celnika u Republici Srpskoj.Oni stite iskljucivo i samo svoje interese.Takodje mislim da nije dobro uporedjivati Kosovo i Republiku Srpsku.Kosovo je bilo konstitutivni element u federaciji bivse drzave.A zna se kako i na kakvim temeljima je nastala Republika Srpska.Pozdrav iz Gore.

Libertarian

pre 16 godina

A u kojoj drugoj zemlji u Evropi nekakvi namesnici odredjuju kako moze a kako ne moze, i ignorisu ustav? Vrlo evropski, nema sta... Pa i u Belgiji je koordinacija valonskog i flamanskog dela cesto teska, ali niko ne moze ni da zamisli da tu neki EU namesnik krene da smenjuje politicare i namece neustavna resenja.

Aleksandar

pre 16 godina

Uzas... Molim vlasti RS da nam daju referendum jer se zna kako RS dise! Ovde se direktno gazi po nasim pravima -- a nece proci, na ovaj ili onaj nacin!

Brcak

pre 16 godina

Najzad je vrijeme da BiH pocen funkcionirati kao normalna drzava. Nazalost, za to se jos uvije moraju koristiti bonska ovlastenja visokih predstavnika, jer ocito nekim domacim politicarima nije stalo ni do BiH nego samo do vlastite koristi.

bosanac

pre 16 godina

Pa g.Lajček samo počinje primjenjivati Dejtonski ustav na koji se svi zaklinju deklarativno a u praksi ga opstruiraju gdje god stignu.Za godinu dana svoga rada viječe ministara BiH je donijelo samo jedan zakon od hiljade drugih koje treba donijeti.I kao što tvrdimo kada se govori o zločinima ,da ih nisu činili narodi nego pojedinci i to moramo prihvatiti isto tako moramo prihvatiti i da su prava pojedinca iznad kolektivng prava.Prema tome ostavite tu politiku dešavanja naroda ,to više ne pali.Trebalo bi da ste bar do sada shvatili poruku iz "Stradije" od R.Domanovića ako ništa drugo.

Marko

pre 16 godina

Otkako je dosao na vlast Dodik samo prica u ustavnim promjenama , o tome kako nece odstupati od RS ukidanja njenih nadleznosti i slicno. Plate i penzije su ostale iste i nista se nije promijenilo. I nikoga ocito nije briga sto je standard duplo slabiji nego u federaciji, sto je stanovnistvo na ivici siromastva. I sada kada Evropa sama od sebe ukida nadleznosti RS Dodik ostaje sam i bice interesantno da vidimo koji mu je sljedeci potez.

Zelimo da zivimo dobro

pre 16 godina

Ako ne mozemo da zivimo zajedno hajde da zivimo kao dobre komsije.
Krajina Zapadna Bosna, Herceg Bosna, Srednja Bosna i Republika Srpska neka budu drzave, pa da idemo dalje.

preglasavanje

pre 16 godina

Izgleda da evropske birokrate ne vide da vode Bosnu u raspad. Pa zar nije rat upravo poceo zbog "preglasavanja vecine" tj muslimanskog i hrvatskog dela? Mozda oni to i hoce ovog puta.

Sarajlija, a Srbin

pre 16 godina

Ja mislim da je "kocnica" razvoja BiH Kostunica i njegovo nastojanje da od Srba u Bosni napravi marionete pomocu kojih ce uticati na razvoj dogadjaja oko Kosova. Kostunici i Dodiku trebaju podignute nacionalne tenzije u BiH kako mi mogli lakse manipulisati narodom.Lajcak i Evropa to vide i ucinice sve da im plan ne uspije. Zamislite koliko bi BiH bila bolja zemlja za zivot, da Kostunica izadje sa izjavama sa kakvim izlazi Stipe Mesic o "BiH kao zajednickoj drzavi njenih naroda i potrebi da svi rade za bolju i jacu BiH".
Vrijeme je da se Beograd ostavi suluda posla i ostavi nas Bosance da na miru vodimo zivote.

listopad

pre 16 godina

Medjunarodna zajednica je jos jednom dokazala da je misljenje i intersi Srba, apsolutne ne intersuju.
Ocigledno da se HAJKA na Srbe jos nije zavrsila.
Mi (Srbi) jednostavno vise nismo bezbedni u BiH, radikalni muslimani na celu sa Cericem mogu da donesu bilo koji zakon PREGLASAVANJEM, pa cak da menjaju USTAV, da ukinu pliciju RS, jedinu bezbedonosnu Agenciju kojoj mi verujemo u BiH.
I zato draga braco preko Drine, ocekujte nove talase "izbeglica" ali ovaj put POLITICKIH, na srecu ne ratnih. Ono sto je medjunarodna zajednica zamislila 1992 - 1995. sada i ostvaruje. Da BiH bude drzava jedne nacije po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju pa na kraju krajeva i Srbiju.
I onde ce kako kazu biti "Mirna Bosna", na zalost bez ili sa veoma malim brojem Srba.
Neka nam je Bog na pomoci.

dragan,RS

pre 16 godina

Neka ima vilu i dao bog da ima jos stotinu vila.Sam ju je zaradio i to prije 1990g. Jedini politicar koji je doseljdan u svojim stavovima a i odkad je na vlasti vidi se napredak kako u ekonomsko-gospodarskom smislu tako i politickom.Samo da se pogleda od Gradiske i Laktasa i Banja Luke kako je sve uredjeno i ako takva postane RS biti ce ugodno zivjeti u RS.

serbia_forever

pre 16 godina

Taj gospodin Lajcak moze doneti milion odluka protiv naseg naroda, kao i razni funkcioneri iz Amerike i Evrope, ali NIKADA nece moci naterati srpski narod da zivi u jednoj celovitoj BiH za Bosnjacima i Hrvatima. Nikada nece uspeti stvoriti jednu naciju u BiH ma kako se oni trudili. SRBI SU UVEK ZNALI STA SU I TAKO CE UVEK I OSTATI!!!

Kursula

pre 16 godina

Mislim da je Republika Srpska ucinila isuvise velike ustupke u dosadasnjem funkcionisanju BIH.Vreme je da se kaze odlucno NE.
Treba ici u pravcu osamostaljenja, jer ne mislim da postoje sredstva prinude koja bi dovela do toga da Bosanski Srbi pristanu na ovakve budalastine.Pa zbog ovakvih gluposti je i izbio rat u Bosni. Velika neodgovornost, nesrecnog birokrate koji nista ne zna niti o Balkanu, a jos manje o dragocenim lekcijama iz bliske tragicne proslosti.
Dakle samo mirno, bez ratne retorike, bez preteranih emocija, reci glasno "ne hvala".

Mirko

pre 16 godina

Lajcak se ponasa u dobro poznatom stilu kolonijalnih okupacionih guvernera. Uvodi mogucnost preglasavanja u BIH a svi znamo da je to preglasavanje 1991. godine dovelo do rata. I dok u BIH lajcak dekretima zavodi svoju samovolju istovremeno u EU iz koje on dolazi je bilo kakvo preglasavanje ZABRANJENO. Tj sve odluke u okviru visenacionalne EU se moraju donositi konsenzusom , a Lajcak zeli da se odluke u visenacionalnoj BIH donose PREGLASAVANJEM. Ako je i od EU birokrate Lajcaka - mnogo je.

roko

pre 16 godina

Jedno je funkcionisanje drzave po demokratskim principima a drugo je nametanje necije volje opravdavajuci to kao funkcionisanje drzave. Bosna je federalna drzava i tako se moraju konstituisat organi vlasti jer nije moguce voditi federalnu drzavu po unitarnim principima.

Petar

pre 16 godina

Mislim da bi Republika Srpska, reagujuci na ovaj potez Lajcaka, trebalo da primeni oprobani model Kosovskih Albanaca.
Uspostavljajuci paralelne institucije, koje bi bile postovane od strane naroda na terenu u RS, birokrate iz Brisela i Sarajeva bi mogle da se slikaju, sa svojim odlukama koje nebi imao ko da sprovede u delo na teritoriji RS.
A u medjuvremenui bi Dodik i ostali ministri iz RS mogli da se bore u institucijama BiH protiv ove odluke (ISKLJUCIVO MIRNIM PUTEM).

Car Vladimir

pre 16 godina

Hvala gospodinu Lajcaku sto je bio uporan i pravican u ocuvanju Drzavne Zajednice SCG a sada isto tako nastupa i u slucaju BiH.

Drasko

pre 16 godina

Treba da BiH prizna Kosovo, a to je jedino moguce ako se omoguci muslimanima da preglasaju Srbe u BH parlamentu. Ovo preglasavanje je i dovelo do rata u BiH. Samo Dodik nije ogrezao u kriminal kao ovi pre njega pa da ga stranci ucjenjuju da potpise sta oni zele. Covek je spreman da ide do kraja u zastiti RS. Ovim Lajcak pokazuje svu bahatost tzv. medjunarodne zajednice i odnos prema RS i Srbima uopste. Ne u NATO. Ne u EU. Referendum za nezavisnost Republike Srpske.

Petar

pre 16 godina

Mislim da bi Republika Srpska, reagujuci na ovaj potez Lajcaka, trebalo da primeni oprobani model Kosovskih Albanaca.
Uspostavljajuci paralelne institucije, koje bi bile postovane od strane naroda na terenu u RS, birokrate iz Brisela i Sarajeva bi mogle da se slikaju, sa svojim odlukama koje nebi imao ko da sprovede u delo na teritoriji RS.
A u medjuvremenui bi Dodik i ostali ministri iz RS mogli da se bore u institucijama BiH protiv ove odluke (ISKLJUCIVO MIRNIM PUTEM).

Drasko

pre 16 godina

Treba da BiH prizna Kosovo, a to je jedino moguce ako se omoguci muslimanima da preglasaju Srbe u BH parlamentu. Ovo preglasavanje je i dovelo do rata u BiH. Samo Dodik nije ogrezao u kriminal kao ovi pre njega pa da ga stranci ucjenjuju da potpise sta oni zele. Covek je spreman da ide do kraja u zastiti RS. Ovim Lajcak pokazuje svu bahatost tzv. medjunarodne zajednice i odnos prema RS i Srbima uopste. Ne u NATO. Ne u EU. Referendum za nezavisnost Republike Srpske.

serbia_forever

pre 16 godina

Taj gospodin Lajcak moze doneti milion odluka protiv naseg naroda, kao i razni funkcioneri iz Amerike i Evrope, ali NIKADA nece moci naterati srpski narod da zivi u jednoj celovitoj BiH za Bosnjacima i Hrvatima. Nikada nece uspeti stvoriti jednu naciju u BiH ma kako se oni trudili. SRBI SU UVEK ZNALI STA SU I TAKO CE UVEK I OSTATI!!!

Sarajlija, a Srbin

pre 16 godina

Ja mislim da je "kocnica" razvoja BiH Kostunica i njegovo nastojanje da od Srba u Bosni napravi marionete pomocu kojih ce uticati na razvoj dogadjaja oko Kosova. Kostunici i Dodiku trebaju podignute nacionalne tenzije u BiH kako mi mogli lakse manipulisati narodom.Lajcak i Evropa to vide i ucinice sve da im plan ne uspije. Zamislite koliko bi BiH bila bolja zemlja za zivot, da Kostunica izadje sa izjavama sa kakvim izlazi Stipe Mesic o "BiH kao zajednickoj drzavi njenih naroda i potrebi da svi rade za bolju i jacu BiH".
Vrijeme je da se Beograd ostavi suluda posla i ostavi nas Bosance da na miru vodimo zivote.

Radesa-Gora

pre 16 godina

Zahvaljujuci dosadasnjem funkcionisanju drzave BiH ona je ostala na samom dnu evropskih integracija.Naravno to je najmanja briga celnika u Republici Srpskoj.Oni stite iskljucivo i samo svoje interese.Takodje mislim da nije dobro uporedjivati Kosovo i Republiku Srpsku.Kosovo je bilo konstitutivni element u federaciji bivse drzave.A zna se kako i na kakvim temeljima je nastala Republika Srpska.Pozdrav iz Gore.

Car Vladimir

pre 16 godina

Hvala gospodinu Lajcaku sto je bio uporan i pravican u ocuvanju Drzavne Zajednice SCG a sada isto tako nastupa i u slucaju BiH.

Kursula

pre 16 godina

Mislim da je Republika Srpska ucinila isuvise velike ustupke u dosadasnjem funkcionisanju BIH.Vreme je da se kaze odlucno NE.
Treba ici u pravcu osamostaljenja, jer ne mislim da postoje sredstva prinude koja bi dovela do toga da Bosanski Srbi pristanu na ovakve budalastine.Pa zbog ovakvih gluposti je i izbio rat u Bosni. Velika neodgovornost, nesrecnog birokrate koji nista ne zna niti o Balkanu, a jos manje o dragocenim lekcijama iz bliske tragicne proslosti.
Dakle samo mirno, bez ratne retorike, bez preteranih emocija, reci glasno "ne hvala".

dragan,RS

pre 16 godina

Neka ima vilu i dao bog da ima jos stotinu vila.Sam ju je zaradio i to prije 1990g. Jedini politicar koji je doseljdan u svojim stavovima a i odkad je na vlasti vidi se napredak kako u ekonomsko-gospodarskom smislu tako i politickom.Samo da se pogleda od Gradiske i Laktasa i Banja Luke kako je sve uredjeno i ako takva postane RS biti ce ugodno zivjeti u RS.

Mirko

pre 16 godina

Lajcak se ponasa u dobro poznatom stilu kolonijalnih okupacionih guvernera. Uvodi mogucnost preglasavanja u BIH a svi znamo da je to preglasavanje 1991. godine dovelo do rata. I dok u BIH lajcak dekretima zavodi svoju samovolju istovremeno u EU iz koje on dolazi je bilo kakvo preglasavanje ZABRANJENO. Tj sve odluke u okviru visenacionalne EU se moraju donositi konsenzusom , a Lajcak zeli da se odluke u visenacionalnoj BIH donose PREGLASAVANJEM. Ako je i od EU birokrate Lajcaka - mnogo je.

Marko

pre 16 godina

Otkako je dosao na vlast Dodik samo prica u ustavnim promjenama , o tome kako nece odstupati od RS ukidanja njenih nadleznosti i slicno. Plate i penzije su ostale iste i nista se nije promijenilo. I nikoga ocito nije briga sto je standard duplo slabiji nego u federaciji, sto je stanovnistvo na ivici siromastva. I sada kada Evropa sama od sebe ukida nadleznosti RS Dodik ostaje sam i bice interesantno da vidimo koji mu je sljedeci potez.

preglasavanje

pre 16 godina

Izgleda da evropske birokrate ne vide da vode Bosnu u raspad. Pa zar nije rat upravo poceo zbog "preglasavanja vecine" tj muslimanskog i hrvatskog dela? Mozda oni to i hoce ovog puta.

Aleksandar

pre 16 godina

Uzas... Molim vlasti RS da nam daju referendum jer se zna kako RS dise! Ovde se direktno gazi po nasim pravima -- a nece proci, na ovaj ili onaj nacin!

Brcak

pre 16 godina

Najzad je vrijeme da BiH pocen funkcionirati kao normalna drzava. Nazalost, za to se jos uvije moraju koristiti bonska ovlastenja visokih predstavnika, jer ocito nekim domacim politicarima nije stalo ni do BiH nego samo do vlastite koristi.

Libertarian

pre 16 godina

A u kojoj drugoj zemlji u Evropi nekakvi namesnici odredjuju kako moze a kako ne moze, i ignorisu ustav? Vrlo evropski, nema sta... Pa i u Belgiji je koordinacija valonskog i flamanskog dela cesto teska, ali niko ne moze ni da zamisli da tu neki EU namesnik krene da smenjuje politicare i namece neustavna resenja.

roko

pre 16 godina

Jedno je funkcionisanje drzave po demokratskim principima a drugo je nametanje necije volje opravdavajuci to kao funkcionisanje drzave. Bosna je federalna drzava i tako se moraju konstituisat organi vlasti jer nije moguce voditi federalnu drzavu po unitarnim principima.

bosanac

pre 16 godina

Pa g.Lajček samo počinje primjenjivati Dejtonski ustav na koji se svi zaklinju deklarativno a u praksi ga opstruiraju gdje god stignu.Za godinu dana svoga rada viječe ministara BiH je donijelo samo jedan zakon od hiljade drugih koje treba donijeti.I kao što tvrdimo kada se govori o zločinima ,da ih nisu činili narodi nego pojedinci i to moramo prihvatiti isto tako moramo prihvatiti i da su prava pojedinca iznad kolektivng prava.Prema tome ostavite tu politiku dešavanja naroda ,to više ne pali.Trebalo bi da ste bar do sada shvatili poruku iz "Stradije" od R.Domanovića ako ništa drugo.

Spaso

pre 16 godina

ovde se mora ici do kraja po cenu referenduma za odvajanja Rep Srpske is tkz BiH i povlacenje svih Srpskih predstavniku u zajednickim institucijama BiH jer ako se pristane na ovako licimjere preglasavanja sto je i glavni uzrok rata 1992 u BiH onda je to indirektno ukidanje Rep Srpska i crni dani za srpski narod u BiH.Srbi nemaju sta da izgube ako stvore i pararelne institucije kao sto su to uradili Albanci na Kosovu devedesetih.Lajcak je trenutno staneje Rep Srpska je trajna tvorevina

Zelimo da zivimo dobro

pre 16 godina

Ako ne mozemo da zivimo zajedno hajde da zivimo kao dobre komsije.
Krajina Zapadna Bosna, Herceg Bosna, Srednja Bosna i Republika Srpska neka budu drzave, pa da idemo dalje.

Aca Faca

pre 16 godina

Ako su srbi, hrvati i muslimani mogli zivjeti zajedno, zasto je onda medjunarodna zajednica rasparcala Jugoslaviju i priznala drzavice koje su proglasile nezavisnost? Ne, mi ne mozemo da zivimo zajedno. Mozemo da zivimo jedni pored drugih kao dobre komsije. Mozete da se slazete sa mnom ili ne, ali to je tako. Ovo sto se desava danas u BiH je isto ono kao i 1878. EU I SAD su nova Austrougarska.

Veljko

pre 16 godina

Mislim da bi Proklasenje nezavisnosti Sarajeva s aokolinom doilo potpunu podrsku od vecine Srbskih i Hrvatskih poslanika u Svim Parlamentima,tako da onda mogu u nezavisnom Sarajevu donositi sve odluke bez bilo kakve blokade.
Zivelo nezavisno Sarajevo.

Milan

pre 16 godina

Reci da je standard bolji duplo u Federaciji, jednostavno nije tacno. Treba poznavati ekonomsku situaciju pa donositi zakljucke.Inace ovde se govori o samovolji i buldozer demokratiji a ne o ekonomiji.Sve je vraceno na pocetak 1991..Samo sada treba "gandijevski "a ne oruzjem.Ne vjerujem da ce svijet dozvoliti muslimanima da oruzjemudju u Banja Luku.

listopad

pre 16 godina

Medjunarodna zajednica je jos jednom dokazala da je misljenje i intersi Srba, apsolutne ne intersuju.
Ocigledno da se HAJKA na Srbe jos nije zavrsila.
Mi (Srbi) jednostavno vise nismo bezbedni u BiH, radikalni muslimani na celu sa Cericem mogu da donesu bilo koji zakon PREGLASAVANJEM, pa cak da menjaju USTAV, da ukinu pliciju RS, jedinu bezbedonosnu Agenciju kojoj mi verujemo u BiH.
I zato draga braco preko Drine, ocekujte nove talase "izbeglica" ali ovaj put POLITICKIH, na srecu ne ratnih. Ono sto je medjunarodna zajednica zamislila 1992 - 1995. sada i ostvaruje. Da BiH bude drzava jedne nacije po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju pa na kraju krajeva i Srbiju.
I onde ce kako kazu biti "Mirna Bosna", na zalost bez ili sa veoma malim brojem Srba.
Neka nam je Bog na pomoci.

Petar

pre 16 godina

Mislim da bi Republika Srpska, reagujuci na ovaj potez Lajcaka, trebalo da primeni oprobani model Kosovskih Albanaca.
Uspostavljajuci paralelne institucije, koje bi bile postovane od strane naroda na terenu u RS, birokrate iz Brisela i Sarajeva bi mogle da se slikaju, sa svojim odlukama koje nebi imao ko da sprovede u delo na teritoriji RS.
A u medjuvremenui bi Dodik i ostali ministri iz RS mogli da se bore u institucijama BiH protiv ove odluke (ISKLJUCIVO MIRNIM PUTEM).

Sarajlija, a Srbin

pre 16 godina

Ja mislim da je "kocnica" razvoja BiH Kostunica i njegovo nastojanje da od Srba u Bosni napravi marionete pomocu kojih ce uticati na razvoj dogadjaja oko Kosova. Kostunici i Dodiku trebaju podignute nacionalne tenzije u BiH kako mi mogli lakse manipulisati narodom.Lajcak i Evropa to vide i ucinice sve da im plan ne uspije. Zamislite koliko bi BiH bila bolja zemlja za zivot, da Kostunica izadje sa izjavama sa kakvim izlazi Stipe Mesic o "BiH kao zajednickoj drzavi njenih naroda i potrebi da svi rade za bolju i jacu BiH".
Vrijeme je da se Beograd ostavi suluda posla i ostavi nas Bosance da na miru vodimo zivote.

Radesa-Gora

pre 16 godina

Zahvaljujuci dosadasnjem funkcionisanju drzave BiH ona je ostala na samom dnu evropskih integracija.Naravno to je najmanja briga celnika u Republici Srpskoj.Oni stite iskljucivo i samo svoje interese.Takodje mislim da nije dobro uporedjivati Kosovo i Republiku Srpsku.Kosovo je bilo konstitutivni element u federaciji bivse drzave.A zna se kako i na kakvim temeljima je nastala Republika Srpska.Pozdrav iz Gore.

Drasko

pre 16 godina

Treba da BiH prizna Kosovo, a to je jedino moguce ako se omoguci muslimanima da preglasaju Srbe u BH parlamentu. Ovo preglasavanje je i dovelo do rata u BiH. Samo Dodik nije ogrezao u kriminal kao ovi pre njega pa da ga stranci ucjenjuju da potpise sta oni zele. Covek je spreman da ide do kraja u zastiti RS. Ovim Lajcak pokazuje svu bahatost tzv. medjunarodne zajednice i odnos prema RS i Srbima uopste. Ne u NATO. Ne u EU. Referendum za nezavisnost Republike Srpske.

Aleksandar

pre 16 godina

Uzas... Molim vlasti RS da nam daju referendum jer se zna kako RS dise! Ovde se direktno gazi po nasim pravima -- a nece proci, na ovaj ili onaj nacin!

Brcak

pre 16 godina

Najzad je vrijeme da BiH pocen funkcionirati kao normalna drzava. Nazalost, za to se jos uvije moraju koristiti bonska ovlastenja visokih predstavnika, jer ocito nekim domacim politicarima nije stalo ni do BiH nego samo do vlastite koristi.

dragan,RS

pre 16 godina

Neka ima vilu i dao bog da ima jos stotinu vila.Sam ju je zaradio i to prije 1990g. Jedini politicar koji je doseljdan u svojim stavovima a i odkad je na vlasti vidi se napredak kako u ekonomsko-gospodarskom smislu tako i politickom.Samo da se pogleda od Gradiske i Laktasa i Banja Luke kako je sve uredjeno i ako takva postane RS biti ce ugodno zivjeti u RS.

Mirko

pre 16 godina

Lajcak se ponasa u dobro poznatom stilu kolonijalnih okupacionih guvernera. Uvodi mogucnost preglasavanja u BIH a svi znamo da je to preglasavanje 1991. godine dovelo do rata. I dok u BIH lajcak dekretima zavodi svoju samovolju istovremeno u EU iz koje on dolazi je bilo kakvo preglasavanje ZABRANJENO. Tj sve odluke u okviru visenacionalne EU se moraju donositi konsenzusom , a Lajcak zeli da se odluke u visenacionalnoj BIH donose PREGLASAVANJEM. Ako je i od EU birokrate Lajcaka - mnogo je.

serbia_forever

pre 16 godina

Taj gospodin Lajcak moze doneti milion odluka protiv naseg naroda, kao i razni funkcioneri iz Amerike i Evrope, ali NIKADA nece moci naterati srpski narod da zivi u jednoj celovitoj BiH za Bosnjacima i Hrvatima. Nikada nece uspeti stvoriti jednu naciju u BiH ma kako se oni trudili. SRBI SU UVEK ZNALI STA SU I TAKO CE UVEK I OSTATI!!!

Zelimo da zivimo dobro

pre 16 godina

Ako ne mozemo da zivimo zajedno hajde da zivimo kao dobre komsije.
Krajina Zapadna Bosna, Herceg Bosna, Srednja Bosna i Republika Srpska neka budu drzave, pa da idemo dalje.

Spaso

pre 16 godina

ovde se mora ici do kraja po cenu referenduma za odvajanja Rep Srpske is tkz BiH i povlacenje svih Srpskih predstavniku u zajednickim institucijama BiH jer ako se pristane na ovako licimjere preglasavanja sto je i glavni uzrok rata 1992 u BiH onda je to indirektno ukidanje Rep Srpska i crni dani za srpski narod u BiH.Srbi nemaju sta da izgube ako stvore i pararelne institucije kao sto su to uradili Albanci na Kosovu devedesetih.Lajcak je trenutno staneje Rep Srpska je trajna tvorevina

listopad

pre 16 godina

Medjunarodna zajednica je jos jednom dokazala da je misljenje i intersi Srba, apsolutne ne intersuju.
Ocigledno da se HAJKA na Srbe jos nije zavrsila.
Mi (Srbi) jednostavno vise nismo bezbedni u BiH, radikalni muslimani na celu sa Cericem mogu da donesu bilo koji zakon PREGLASAVANJEM, pa cak da menjaju USTAV, da ukinu pliciju RS, jedinu bezbedonosnu Agenciju kojoj mi verujemo u BiH.
I zato draga braco preko Drine, ocekujte nove talase "izbeglica" ali ovaj put POLITICKIH, na srecu ne ratnih. Ono sto je medjunarodna zajednica zamislila 1992 - 1995. sada i ostvaruje. Da BiH bude drzava jedne nacije po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju pa na kraju krajeva i Srbiju.
I onde ce kako kazu biti "Mirna Bosna", na zalost bez ili sa veoma malim brojem Srba.
Neka nam je Bog na pomoci.

Kursula

pre 16 godina

Mislim da je Republika Srpska ucinila isuvise velike ustupke u dosadasnjem funkcionisanju BIH.Vreme je da se kaze odlucno NE.
Treba ici u pravcu osamostaljenja, jer ne mislim da postoje sredstva prinude koja bi dovela do toga da Bosanski Srbi pristanu na ovakve budalastine.Pa zbog ovakvih gluposti je i izbio rat u Bosni. Velika neodgovornost, nesrecnog birokrate koji nista ne zna niti o Balkanu, a jos manje o dragocenim lekcijama iz bliske tragicne proslosti.
Dakle samo mirno, bez ratne retorike, bez preteranih emocija, reci glasno "ne hvala".

preglasavanje

pre 16 godina

Izgleda da evropske birokrate ne vide da vode Bosnu u raspad. Pa zar nije rat upravo poceo zbog "preglasavanja vecine" tj muslimanskog i hrvatskog dela? Mozda oni to i hoce ovog puta.

Marko

pre 16 godina

Otkako je dosao na vlast Dodik samo prica u ustavnim promjenama , o tome kako nece odstupati od RS ukidanja njenih nadleznosti i slicno. Plate i penzije su ostale iste i nista se nije promijenilo. I nikoga ocito nije briga sto je standard duplo slabiji nego u federaciji, sto je stanovnistvo na ivici siromastva. I sada kada Evropa sama od sebe ukida nadleznosti RS Dodik ostaje sam i bice interesantno da vidimo koji mu je sljedeci potez.

roko

pre 16 godina

Jedno je funkcionisanje drzave po demokratskim principima a drugo je nametanje necije volje opravdavajuci to kao funkcionisanje drzave. Bosna je federalna drzava i tako se moraju konstituisat organi vlasti jer nije moguce voditi federalnu drzavu po unitarnim principima.

Libertarian

pre 16 godina

A u kojoj drugoj zemlji u Evropi nekakvi namesnici odredjuju kako moze a kako ne moze, i ignorisu ustav? Vrlo evropski, nema sta... Pa i u Belgiji je koordinacija valonskog i flamanskog dela cesto teska, ali niko ne moze ni da zamisli da tu neki EU namesnik krene da smenjuje politicare i namece neustavna resenja.

Milan

pre 16 godina

Reci da je standard bolji duplo u Federaciji, jednostavno nije tacno. Treba poznavati ekonomsku situaciju pa donositi zakljucke.Inace ovde se govori o samovolji i buldozer demokratiji a ne o ekonomiji.Sve je vraceno na pocetak 1991..Samo sada treba "gandijevski "a ne oruzjem.Ne vjerujem da ce svijet dozvoliti muslimanima da oruzjemudju u Banja Luku.

bosanac

pre 16 godina

Pa g.Lajček samo počinje primjenjivati Dejtonski ustav na koji se svi zaklinju deklarativno a u praksi ga opstruiraju gdje god stignu.Za godinu dana svoga rada viječe ministara BiH je donijelo samo jedan zakon od hiljade drugih koje treba donijeti.I kao što tvrdimo kada se govori o zločinima ,da ih nisu činili narodi nego pojedinci i to moramo prihvatiti isto tako moramo prihvatiti i da su prava pojedinca iznad kolektivng prava.Prema tome ostavite tu politiku dešavanja naroda ,to više ne pali.Trebalo bi da ste bar do sada shvatili poruku iz "Stradije" od R.Domanovića ako ništa drugo.

Aca Faca

pre 16 godina

Ako su srbi, hrvati i muslimani mogli zivjeti zajedno, zasto je onda medjunarodna zajednica rasparcala Jugoslaviju i priznala drzavice koje su proglasile nezavisnost? Ne, mi ne mozemo da zivimo zajedno. Mozemo da zivimo jedni pored drugih kao dobre komsije. Mozete da se slazete sa mnom ili ne, ali to je tako. Ovo sto se desava danas u BiH je isto ono kao i 1878. EU I SAD su nova Austrougarska.

Veljko

pre 16 godina

Mislim da bi Proklasenje nezavisnosti Sarajeva s aokolinom doilo potpunu podrsku od vecine Srbskih i Hrvatskih poslanika u Svim Parlamentima,tako da onda mogu u nezavisnom Sarajevu donositi sve odluke bez bilo kakve blokade.
Zivelo nezavisno Sarajevo.

Car Vladimir

pre 16 godina

Hvala gospodinu Lajcaku sto je bio uporan i pravican u ocuvanju Drzavne Zajednice SCG a sada isto tako nastupa i u slucaju BiH.