Četvrtak, 18.10.2007.

11:52

Smrt A. Grahovac nije greška lekara

Veštaci utvrdili da smrt trogodišnje Anje Grahovac nije posledica lekarske greške.

Izvor: B92

Smrt A. Grahovac nije greška lekara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Veljko

pre 16 godina

Pogresno od samoga pocetka, istraznje radnje uradjene kako ne treba. Vestacenje jos gore. Morala NIGDE.
Ovome drustvu nedostaje MORALA. STA treba da se desi, da umre trogodisnje dete (zbog operacije katarakte).
Za takav tragican ishod po nalazima vestaka istraznih sudija ispade NIKO kriv. Samo imamo jedan letalni ishod jedne RUTINSKE operacije. Mislim da se kao drustvo moramo zapitati KUDA nas to vodi.

stojan australia

pre 16 godina

koji cinizam? Nije greska lekara, a dete mrtvo. pa to nema nigde u svetu nego treba i te strucnjake smestiti u pritvor da malo bolje objasne kaka su dosli do tog zakljucka. Sramota ....

ae

pre 16 godina

znaju da nije greska lekara ali ne znaju zasto se to dogodilo. neverovatno. u ovoj augijevskoj zemlji ima previse posla i za tomicu milosavljevica i za dusana petrovica samo ja nevidim da bar nesto ozbiljnije pokusavaju. nisam takav osecaj imao za vreme Zorana.

Mile Krkljes

pre 16 godina

Posle ovolikog odijuma ko ce se prihvatiti da leci teske bolesnike. Doktori su a priori "nehumani, nesavesni, korumpirani". Kada su takvi sta cete kod njih, idite vidovnjacima.

Aleksandar

pre 16 godina

Mene samo zanima zasto je serviser bio 4 meseca u pritvou kada je utvrdjeno da su aparati ispravni sto je dokazano u prisustvu svih srana u procesu. Cime je njegova krivica iskljucena.

P

pre 16 godina

Ne mogu da razumem novinare. Da li je moguce da su toliko gladni senzacija da zloupotrebljavaju vec mesecima jednu, samu po sebi tragicnu pricu. Prenesu samo deo neke izjave ili oficijelnog misljenja i otvore vrata laicima da (potpuno razumljivo preplavljenim osecanjima) salju svakakve komentare.
Prvo, od pocetka se po novinama spekulise, a ne raspravlja o cinjenicama.
Drugo, osudjuju se unapred ljudi i nazivaju svakakvim imenima, ne cekajuci da se utvrdi istina.
Trece, kada nalaz ne odgovara unapred indukovanom medijskom utisku ("istini") dozvoljava se da se dodatno podgreva nezadovoljstvo nedorecenim i indukujucim tekstom.
Cetvrto, da li mislite da su lekari bogovi. Da li svi ovi dusebriznici misle da se u medicini sve zna. Da li je iko od brojnih "prepametnih" bio u situaciji da nesto uradi, a da ga priroda iznenadi neocekivanim. Na zalost u medicini se i to desava. 2 + 2 nisu uvek 4. Koliko god surovo zvucalo, ima situacija u kojima se ucini sve, a rezultat opet ne bude kakav zelimo.
Peto, (da se vratim na pocetak) voleo bih da dozivim da se novine sa istom revnosnoscu i paznjom odnose i daju prostora i lepim i pozitivnim desavanjima, brojnim bezimenim , koji se trude da znanjem olaksaju nase zivote (pri tome ne mislim na to koliko puta su zvezda ili partizan igrali nereseno, ili koliko puta je neka medijska zvezda kinula...)
Zao mi je male Anje, zelim mir njenoj porodici pre svega od ovolikih dusebriznika, ali ne prihvatam da se iko proglasava krivim pre nego se to sa sigurnoscu utvrdi.

Ana

pre 16 godina

...samo novinari stručnim pisanjem o ovome mogu da podignu svest naroda o ovoj problematici. ako se donese presuda ona je javna stvar i možete da je objavite, tek tada ćete imati šta da pročitate. Sve je vrlo prosto:lekari neće da okrivljuju jedni druge i to je kraj, sudije neće da ocene takvo veštačenje očigledno nestručnim i nesavesnim (što je svakom potpisniku ovih komentara jasno pa mora biti jasno i sudiji koji ima pravo da ne prihvati takvo veštačenje kao nepotpuno) i to je takođe to. Sudije u krajnoj liniji nemaju nikakve ni stručne konsultacije ili rasprave kako se sude ovakvi predmeti...

biljana

pre 16 godina

Da je pravde trebalo bi uhapsiti i vestake! Uzgred, koliko se secam - Dr Ilic nije ni operisao (sto ne umanjuje odgovornost kao suvlasnika klinike), ali sta je sa ostalim suvlasnicima? Sta je sa lekarom koji je operisao i dalje radi u bolnici?

novosadist

pre 16 godina

Kao bivsi student medicinskog fakulteta u Novom Sadu mogu licno da posvedocim da su nam pojedini profesori govorili da uvek moramo da stitimo ledja kolegama i da je opravdano da lekar ponekad eksperimentise i isprobava nove metode na pacijentu jer to doprinosi napretku medicine, a ako se pacijentu nesto i desi mi smo duzni da uvek stitimo kolegu. Na nase zgrazanje profesor bi samo rekao: "Jos ste mladi, nemate vi pojma o zivotu." Eto, to su ti novosadski "vestaci"...

jako zabrinut

pre 16 godina

Ej Srbijo i njeni vestaci - luda zemljo. Operacija je izvrsena u klinici koja NEMA DOZVOLU za takve operacije i samo zbog toga se MORA U ZATVOR, bez obzira na sve druge okolnosti. Radili su operaciji u klinici koja nije osposobljena i verifikovana za takve operacije i time su vec u startu ugrozili njen zivot.
sta sad to znaci, da svako bilo gde operise i da se slucaj uvek zatvori jer se ne zna zbog cega je smrt nastupila. Ako novosadski vestaci ne znaju, sud mora da pronadje neke bolje vestake koji ce znati, makar i u inostranstvu. Nije moguce da neko kaze "ne znam" i da lekari koji su prekrsili zakon izadju i nastave dalje da "operisu" po kojekakvim podrumima i dalje racunajuci na lekarsku solidarnost. Izgubili su zivot u neadekvatnim uslovima, s suumljivom opremom i mesto im je u zatvoru.
Kao sto po zakonu ne mozete da vozite automobil bez tehnickog pregleda i vozacke i saobracajne dozvole, tako ne mozete ni da operisete bez licence i dozvole te klinike za operaciju. Ako jedan od uslova nije ispunjen, zakon je prekrsen, ako se pri tome izgubi i jedan zivot, jos gore i nikakvo, pa ni solidarno vestacenjene sme da ih spasi robije.
Zamislite da bez tehnickog ili vozacke dozvole ubijete nekoga i onda nadjete vestaka koji ce da kaze da pregazeni nije gledao! E ovo vam je to....

Kriminolog

pre 16 godina

Još nikad nisam čuo da sudska medicina nije mogla obdukcijom da utvrdi uzrok smrti. Zovite stručnjake iz inostranstva (Hrvatska, Slovenija, Mađarska) ako niste u stanju da obavite posao sami! Bruka...

b.l.

pre 16 godina

Zapamtite jedno! NIKADA jedan lekar drugog nece izdati i to ne samo na nasim prostorima nego i na zapadu. Vjerujte mi znam sta pricam

T-Rex

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti. Ili je pogresno preneseno ili je izvestaj debilast. Osnovno pitanje je kako je uopste doslo do mozdane smrti. Da li je nedostatak kiseonika doveo do mozdane smrti jer je poznato da je mozak naveci potrosac kiseonika u organizmu. I najkraci ostanak mozga bez kiseonika dovodi do kome sa nekada teskim posledicama. A da li je nedostatak kiseonika tome razlog mozdane smrti, ako nisu u stanju utvrditi nasi lekari (a ja sam siguran da to moze uraditi) pozovimo one koji to i mogu i zele da urade.

Damir

pre 16 godina

Odmah posle njene smrti su vestaci na VMA utvrdili da je preminula usled nedostatka kiseonika, a sada posle 6 meseci drugi vestaci osporavaju prvi nalaz. Izmedju ostalog, njihov posao je da utvrde od cega je preminula, a odluku cijom se krivicom to desilo, ostave policiji i pravosudju.

Kaja

pre 16 godina

"U nalazu se konstatuje i da je kod Anje Grahovac utvrđena moždana smrt, ali ni novosadski veštaci nisu odgovorili na pitanje kako je do moždane smrti došlo i šta je njen uzrok." A na osnovu cega su dosli do zakljucka da nije bilo greske? Zna li se to?

boba

pre 16 godina

ovo je zaista previse. Zar su vestaci vestacili samo da utvrde ko je kriv ili su vestacili da bi se utvrdilo kako je mala Anja umrla i sta je dovelo do njene smrti. Pa ovo nema nikakvog smisla. Imam utisak da ce se sada ovaj slucaj razvuci u nedogled a steta koja je naneta jednom uglednom i vrhunskom Lekaru kakav je doktor Milutinovic nece se moci nadohnaditi. Njemu je zivot upropascen a samim tim i njegovoj porodici koja sa tim nema nikakve veze. Zasto ova nasa drzava ne radi svoj posao kako treba: prvo da utvrdi sve okolnosti i da utvrdi ko je zaista kriv pa onda da hapsi i zigose ljude ako tako treba. Ovako nije u redu. tresla se gora, rodio se mis, a male Anje nema, a onaj ko je kriv cuti! Sramota!

nemanja s

pre 16 godina

Sto bi rekle babe - vrana vrani oci ne vadi. Od kad je pocela medijska halabuka oko smrti male Anje lekari su stitili svoje kolege, pa zato javnost ima pravo da sumnja da i medicinari iz Novog Sada nesto kriju. Ako su ovi sto su pritvoreni uradili sve po propisima, ko je onda zakazao? Neka nam kazu "vestaci". Ili da se dovedu neki ozbiljniji strucnjaci iz inostranstva. Kao sto FBI vodi istragu o ubijenim vojnicima u Topcideru. Boze, kakva smo mi zemlja.

ja

pre 16 godina

Zar je neko i očekivao da ljekari mogu biti krivi. Mi imamo nasavršenije ljekare svijeta, nikad ne greše. Spavajate mirno na operacionom stolu! Vještaci utvrde da ljekari nisu krivi, a nezanaju uzrok smrti. Pa zar im posao nije bio i da to utvrde. Žalosno, zar ih nije sramota napisati takav izvještaj?

Doc

pre 16 godina

Da li u Srbiji treba bilo kome verovati, pa makar i vestacima? Ako su oni u pravu, zbog cega su lekari hapseni i medijski lincovani? Da li je zelja vlasti da pokaze svoju "cvrstinu" bila vaznija od sudbine pohapsenih lekara ali i od pijeteta prema nesrecno preminulim detetom i digniteta ozaloscenih roditelja?

Aleksandra

pre 16 godina

Kakav je to nalaz vestaka sudske medicine da nije bilo lekarske greske, bez bilo kakvog drugog objasnjenja kako je Anja ostala bez kiseonika tokom operacije?! Na osnovu cega su li samo onda zakljucili da nije bilo greske? Cini mi se da se lekari opet medjusobno stite i dokle god be bude prvi lekar osudjen na zatvor i dok mu ne bude oduzeta licenca, nece biti reda u nasem zdravstvu. Tragicno!

ja

pre 16 godina

Zar je neko i očekivao da ljekari mogu biti krivi. Mi imamo nasavršenije ljekare svijeta, nikad ne greše. Spavajate mirno na operacionom stolu! Vještaci utvrde da ljekari nisu krivi, a nezanaju uzrok smrti. Pa zar im posao nije bio i da to utvrde. Žalosno, zar ih nije sramota napisati takav izvještaj?

Aleksandra

pre 16 godina

Kakav je to nalaz vestaka sudske medicine da nije bilo lekarske greske, bez bilo kakvog drugog objasnjenja kako je Anja ostala bez kiseonika tokom operacije?! Na osnovu cega su li samo onda zakljucili da nije bilo greske? Cini mi se da se lekari opet medjusobno stite i dokle god be bude prvi lekar osudjen na zatvor i dok mu ne bude oduzeta licenca, nece biti reda u nasem zdravstvu. Tragicno!

jako zabrinut

pre 16 godina

Ej Srbijo i njeni vestaci - luda zemljo. Operacija je izvrsena u klinici koja NEMA DOZVOLU za takve operacije i samo zbog toga se MORA U ZATVOR, bez obzira na sve druge okolnosti. Radili su operaciji u klinici koja nije osposobljena i verifikovana za takve operacije i time su vec u startu ugrozili njen zivot.
sta sad to znaci, da svako bilo gde operise i da se slucaj uvek zatvori jer se ne zna zbog cega je smrt nastupila. Ako novosadski vestaci ne znaju, sud mora da pronadje neke bolje vestake koji ce znati, makar i u inostranstvu. Nije moguce da neko kaze "ne znam" i da lekari koji su prekrsili zakon izadju i nastave dalje da "operisu" po kojekakvim podrumima i dalje racunajuci na lekarsku solidarnost. Izgubili su zivot u neadekvatnim uslovima, s suumljivom opremom i mesto im je u zatvoru.
Kao sto po zakonu ne mozete da vozite automobil bez tehnickog pregleda i vozacke i saobracajne dozvole, tako ne mozete ni da operisete bez licence i dozvole te klinike za operaciju. Ako jedan od uslova nije ispunjen, zakon je prekrsen, ako se pri tome izgubi i jedan zivot, jos gore i nikakvo, pa ni solidarno vestacenjene sme da ih spasi robije.
Zamislite da bez tehnickog ili vozacke dozvole ubijete nekoga i onda nadjete vestaka koji ce da kaze da pregazeni nije gledao! E ovo vam je to....

novosadist

pre 16 godina

Kao bivsi student medicinskog fakulteta u Novom Sadu mogu licno da posvedocim da su nam pojedini profesori govorili da uvek moramo da stitimo ledja kolegama i da je opravdano da lekar ponekad eksperimentise i isprobava nove metode na pacijentu jer to doprinosi napretku medicine, a ako se pacijentu nesto i desi mi smo duzni da uvek stitimo kolegu. Na nase zgrazanje profesor bi samo rekao: "Jos ste mladi, nemate vi pojma o zivotu." Eto, to su ti novosadski "vestaci"...

Doc

pre 16 godina

Da li u Srbiji treba bilo kome verovati, pa makar i vestacima? Ako su oni u pravu, zbog cega su lekari hapseni i medijski lincovani? Da li je zelja vlasti da pokaze svoju "cvrstinu" bila vaznija od sudbine pohapsenih lekara ali i od pijeteta prema nesrecno preminulim detetom i digniteta ozaloscenih roditelja?

Kaja

pre 16 godina

"U nalazu se konstatuje i da je kod Anje Grahovac utvrđena moždana smrt, ali ni novosadski veštaci nisu odgovorili na pitanje kako je do moždane smrti došlo i šta je njen uzrok." A na osnovu cega su dosli do zakljucka da nije bilo greske? Zna li se to?

Kriminolog

pre 16 godina

Još nikad nisam čuo da sudska medicina nije mogla obdukcijom da utvrdi uzrok smrti. Zovite stručnjake iz inostranstva (Hrvatska, Slovenija, Mađarska) ako niste u stanju da obavite posao sami! Bruka...

Damir

pre 16 godina

Odmah posle njene smrti su vestaci na VMA utvrdili da je preminula usled nedostatka kiseonika, a sada posle 6 meseci drugi vestaci osporavaju prvi nalaz. Izmedju ostalog, njihov posao je da utvrde od cega je preminula, a odluku cijom se krivicom to desilo, ostave policiji i pravosudju.

T-Rex

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti. Ili je pogresno preneseno ili je izvestaj debilast. Osnovno pitanje je kako je uopste doslo do mozdane smrti. Da li je nedostatak kiseonika doveo do mozdane smrti jer je poznato da je mozak naveci potrosac kiseonika u organizmu. I najkraci ostanak mozga bez kiseonika dovodi do kome sa nekada teskim posledicama. A da li je nedostatak kiseonika tome razlog mozdane smrti, ako nisu u stanju utvrditi nasi lekari (a ja sam siguran da to moze uraditi) pozovimo one koji to i mogu i zele da urade.

nemanja s

pre 16 godina

Sto bi rekle babe - vrana vrani oci ne vadi. Od kad je pocela medijska halabuka oko smrti male Anje lekari su stitili svoje kolege, pa zato javnost ima pravo da sumnja da i medicinari iz Novog Sada nesto kriju. Ako su ovi sto su pritvoreni uradili sve po propisima, ko je onda zakazao? Neka nam kazu "vestaci". Ili da se dovedu neki ozbiljniji strucnjaci iz inostranstva. Kao sto FBI vodi istragu o ubijenim vojnicima u Topcideru. Boze, kakva smo mi zemlja.

b.l.

pre 16 godina

Zapamtite jedno! NIKADA jedan lekar drugog nece izdati i to ne samo na nasim prostorima nego i na zapadu. Vjerujte mi znam sta pricam

boba

pre 16 godina

ovo je zaista previse. Zar su vestaci vestacili samo da utvrde ko je kriv ili su vestacili da bi se utvrdilo kako je mala Anja umrla i sta je dovelo do njene smrti. Pa ovo nema nikakvog smisla. Imam utisak da ce se sada ovaj slucaj razvuci u nedogled a steta koja je naneta jednom uglednom i vrhunskom Lekaru kakav je doktor Milutinovic nece se moci nadohnaditi. Njemu je zivot upropascen a samim tim i njegovoj porodici koja sa tim nema nikakve veze. Zasto ova nasa drzava ne radi svoj posao kako treba: prvo da utvrdi sve okolnosti i da utvrdi ko je zaista kriv pa onda da hapsi i zigose ljude ako tako treba. Ovako nije u redu. tresla se gora, rodio se mis, a male Anje nema, a onaj ko je kriv cuti! Sramota!

P

pre 16 godina

Ne mogu da razumem novinare. Da li je moguce da su toliko gladni senzacija da zloupotrebljavaju vec mesecima jednu, samu po sebi tragicnu pricu. Prenesu samo deo neke izjave ili oficijelnog misljenja i otvore vrata laicima da (potpuno razumljivo preplavljenim osecanjima) salju svakakve komentare.
Prvo, od pocetka se po novinama spekulise, a ne raspravlja o cinjenicama.
Drugo, osudjuju se unapred ljudi i nazivaju svakakvim imenima, ne cekajuci da se utvrdi istina.
Trece, kada nalaz ne odgovara unapred indukovanom medijskom utisku ("istini") dozvoljava se da se dodatno podgreva nezadovoljstvo nedorecenim i indukujucim tekstom.
Cetvrto, da li mislite da su lekari bogovi. Da li svi ovi dusebriznici misle da se u medicini sve zna. Da li je iko od brojnih "prepametnih" bio u situaciji da nesto uradi, a da ga priroda iznenadi neocekivanim. Na zalost u medicini se i to desava. 2 + 2 nisu uvek 4. Koliko god surovo zvucalo, ima situacija u kojima se ucini sve, a rezultat opet ne bude kakav zelimo.
Peto, (da se vratim na pocetak) voleo bih da dozivim da se novine sa istom revnosnoscu i paznjom odnose i daju prostora i lepim i pozitivnim desavanjima, brojnim bezimenim , koji se trude da znanjem olaksaju nase zivote (pri tome ne mislim na to koliko puta su zvezda ili partizan igrali nereseno, ili koliko puta je neka medijska zvezda kinula...)
Zao mi je male Anje, zelim mir njenoj porodici pre svega od ovolikih dusebriznika, ali ne prihvatam da se iko proglasava krivim pre nego se to sa sigurnoscu utvrdi.

biljana

pre 16 godina

Da je pravde trebalo bi uhapsiti i vestake! Uzgred, koliko se secam - Dr Ilic nije ni operisao (sto ne umanjuje odgovornost kao suvlasnika klinike), ali sta je sa ostalim suvlasnicima? Sta je sa lekarom koji je operisao i dalje radi u bolnici?

Ana

pre 16 godina

...samo novinari stručnim pisanjem o ovome mogu da podignu svest naroda o ovoj problematici. ako se donese presuda ona je javna stvar i možete da je objavite, tek tada ćete imati šta da pročitate. Sve je vrlo prosto:lekari neće da okrivljuju jedni druge i to je kraj, sudije neće da ocene takvo veštačenje očigledno nestručnim i nesavesnim (što je svakom potpisniku ovih komentara jasno pa mora biti jasno i sudiji koji ima pravo da ne prihvati takvo veštačenje kao nepotpuno) i to je takođe to. Sudije u krajnoj liniji nemaju nikakve ni stručne konsultacije ili rasprave kako se sude ovakvi predmeti...

Mile Krkljes

pre 16 godina

Posle ovolikog odijuma ko ce se prihvatiti da leci teske bolesnike. Doktori su a priori "nehumani, nesavesni, korumpirani". Kada su takvi sta cete kod njih, idite vidovnjacima.

Aleksandar

pre 16 godina

Mene samo zanima zasto je serviser bio 4 meseca u pritvou kada je utvrdjeno da su aparati ispravni sto je dokazano u prisustvu svih srana u procesu. Cime je njegova krivica iskljucena.

Veljko

pre 16 godina

Pogresno od samoga pocetka, istraznje radnje uradjene kako ne treba. Vestacenje jos gore. Morala NIGDE.
Ovome drustvu nedostaje MORALA. STA treba da se desi, da umre trogodisnje dete (zbog operacije katarakte).
Za takav tragican ishod po nalazima vestaka istraznih sudija ispade NIKO kriv. Samo imamo jedan letalni ishod jedne RUTINSKE operacije. Mislim da se kao drustvo moramo zapitati KUDA nas to vodi.

ae

pre 16 godina

znaju da nije greska lekara ali ne znaju zasto se to dogodilo. neverovatno. u ovoj augijevskoj zemlji ima previse posla i za tomicu milosavljevica i za dusana petrovica samo ja nevidim da bar nesto ozbiljnije pokusavaju. nisam takav osecaj imao za vreme Zorana.

stojan australia

pre 16 godina

koji cinizam? Nije greska lekara, a dete mrtvo. pa to nema nigde u svetu nego treba i te strucnjake smestiti u pritvor da malo bolje objasne kaka su dosli do tog zakljucka. Sramota ....

ja

pre 16 godina

Zar je neko i očekivao da ljekari mogu biti krivi. Mi imamo nasavršenije ljekare svijeta, nikad ne greše. Spavajate mirno na operacionom stolu! Vještaci utvrde da ljekari nisu krivi, a nezanaju uzrok smrti. Pa zar im posao nije bio i da to utvrde. Žalosno, zar ih nije sramota napisati takav izvještaj?

novosadist

pre 16 godina

Kao bivsi student medicinskog fakulteta u Novom Sadu mogu licno da posvedocim da su nam pojedini profesori govorili da uvek moramo da stitimo ledja kolegama i da je opravdano da lekar ponekad eksperimentise i isprobava nove metode na pacijentu jer to doprinosi napretku medicine, a ako se pacijentu nesto i desi mi smo duzni da uvek stitimo kolegu. Na nase zgrazanje profesor bi samo rekao: "Jos ste mladi, nemate vi pojma o zivotu." Eto, to su ti novosadski "vestaci"...

Aleksandra

pre 16 godina

Kakav je to nalaz vestaka sudske medicine da nije bilo lekarske greske, bez bilo kakvog drugog objasnjenja kako je Anja ostala bez kiseonika tokom operacije?! Na osnovu cega su li samo onda zakljucili da nije bilo greske? Cini mi se da se lekari opet medjusobno stite i dokle god be bude prvi lekar osudjen na zatvor i dok mu ne bude oduzeta licenca, nece biti reda u nasem zdravstvu. Tragicno!

Doc

pre 16 godina

Da li u Srbiji treba bilo kome verovati, pa makar i vestacima? Ako su oni u pravu, zbog cega su lekari hapseni i medijski lincovani? Da li je zelja vlasti da pokaze svoju "cvrstinu" bila vaznija od sudbine pohapsenih lekara ali i od pijeteta prema nesrecno preminulim detetom i digniteta ozaloscenih roditelja?

T-Rex

pre 16 godina

Kakve su ovo gluposti. Ili je pogresno preneseno ili je izvestaj debilast. Osnovno pitanje je kako je uopste doslo do mozdane smrti. Da li je nedostatak kiseonika doveo do mozdane smrti jer je poznato da je mozak naveci potrosac kiseonika u organizmu. I najkraci ostanak mozga bez kiseonika dovodi do kome sa nekada teskim posledicama. A da li je nedostatak kiseonika tome razlog mozdane smrti, ako nisu u stanju utvrditi nasi lekari (a ja sam siguran da to moze uraditi) pozovimo one koji to i mogu i zele da urade.

nemanja s

pre 16 godina

Sto bi rekle babe - vrana vrani oci ne vadi. Od kad je pocela medijska halabuka oko smrti male Anje lekari su stitili svoje kolege, pa zato javnost ima pravo da sumnja da i medicinari iz Novog Sada nesto kriju. Ako su ovi sto su pritvoreni uradili sve po propisima, ko je onda zakazao? Neka nam kazu "vestaci". Ili da se dovedu neki ozbiljniji strucnjaci iz inostranstva. Kao sto FBI vodi istragu o ubijenim vojnicima u Topcideru. Boze, kakva smo mi zemlja.

jako zabrinut

pre 16 godina

Ej Srbijo i njeni vestaci - luda zemljo. Operacija je izvrsena u klinici koja NEMA DOZVOLU za takve operacije i samo zbog toga se MORA U ZATVOR, bez obzira na sve druge okolnosti. Radili su operaciji u klinici koja nije osposobljena i verifikovana za takve operacije i time su vec u startu ugrozili njen zivot.
sta sad to znaci, da svako bilo gde operise i da se slucaj uvek zatvori jer se ne zna zbog cega je smrt nastupila. Ako novosadski vestaci ne znaju, sud mora da pronadje neke bolje vestake koji ce znati, makar i u inostranstvu. Nije moguce da neko kaze "ne znam" i da lekari koji su prekrsili zakon izadju i nastave dalje da "operisu" po kojekakvim podrumima i dalje racunajuci na lekarsku solidarnost. Izgubili su zivot u neadekvatnim uslovima, s suumljivom opremom i mesto im je u zatvoru.
Kao sto po zakonu ne mozete da vozite automobil bez tehnickog pregleda i vozacke i saobracajne dozvole, tako ne mozete ni da operisete bez licence i dozvole te klinike za operaciju. Ako jedan od uslova nije ispunjen, zakon je prekrsen, ako se pri tome izgubi i jedan zivot, jos gore i nikakvo, pa ni solidarno vestacenjene sme da ih spasi robije.
Zamislite da bez tehnickog ili vozacke dozvole ubijete nekoga i onda nadjete vestaka koji ce da kaze da pregazeni nije gledao! E ovo vam je to....

Kriminolog

pre 16 godina

Još nikad nisam čuo da sudska medicina nije mogla obdukcijom da utvrdi uzrok smrti. Zovite stručnjake iz inostranstva (Hrvatska, Slovenija, Mađarska) ako niste u stanju da obavite posao sami! Bruka...

biljana

pre 16 godina

Da je pravde trebalo bi uhapsiti i vestake! Uzgred, koliko se secam - Dr Ilic nije ni operisao (sto ne umanjuje odgovornost kao suvlasnika klinike), ali sta je sa ostalim suvlasnicima? Sta je sa lekarom koji je operisao i dalje radi u bolnici?

P

pre 16 godina

Ne mogu da razumem novinare. Da li je moguce da su toliko gladni senzacija da zloupotrebljavaju vec mesecima jednu, samu po sebi tragicnu pricu. Prenesu samo deo neke izjave ili oficijelnog misljenja i otvore vrata laicima da (potpuno razumljivo preplavljenim osecanjima) salju svakakve komentare.
Prvo, od pocetka se po novinama spekulise, a ne raspravlja o cinjenicama.
Drugo, osudjuju se unapred ljudi i nazivaju svakakvim imenima, ne cekajuci da se utvrdi istina.
Trece, kada nalaz ne odgovara unapred indukovanom medijskom utisku ("istini") dozvoljava se da se dodatno podgreva nezadovoljstvo nedorecenim i indukujucim tekstom.
Cetvrto, da li mislite da su lekari bogovi. Da li svi ovi dusebriznici misle da se u medicini sve zna. Da li je iko od brojnih "prepametnih" bio u situaciji da nesto uradi, a da ga priroda iznenadi neocekivanim. Na zalost u medicini se i to desava. 2 + 2 nisu uvek 4. Koliko god surovo zvucalo, ima situacija u kojima se ucini sve, a rezultat opet ne bude kakav zelimo.
Peto, (da se vratim na pocetak) voleo bih da dozivim da se novine sa istom revnosnoscu i paznjom odnose i daju prostora i lepim i pozitivnim desavanjima, brojnim bezimenim , koji se trude da znanjem olaksaju nase zivote (pri tome ne mislim na to koliko puta su zvezda ili partizan igrali nereseno, ili koliko puta je neka medijska zvezda kinula...)
Zao mi je male Anje, zelim mir njenoj porodici pre svega od ovolikih dusebriznika, ali ne prihvatam da se iko proglasava krivim pre nego se to sa sigurnoscu utvrdi.

Damir

pre 16 godina

Odmah posle njene smrti su vestaci na VMA utvrdili da je preminula usled nedostatka kiseonika, a sada posle 6 meseci drugi vestaci osporavaju prvi nalaz. Izmedju ostalog, njihov posao je da utvrde od cega je preminula, a odluku cijom se krivicom to desilo, ostave policiji i pravosudju.

b.l.

pre 16 godina

Zapamtite jedno! NIKADA jedan lekar drugog nece izdati i to ne samo na nasim prostorima nego i na zapadu. Vjerujte mi znam sta pricam

Ana

pre 16 godina

...samo novinari stručnim pisanjem o ovome mogu da podignu svest naroda o ovoj problematici. ako se donese presuda ona je javna stvar i možete da je objavite, tek tada ćete imati šta da pročitate. Sve je vrlo prosto:lekari neće da okrivljuju jedni druge i to je kraj, sudije neće da ocene takvo veštačenje očigledno nestručnim i nesavesnim (što je svakom potpisniku ovih komentara jasno pa mora biti jasno i sudiji koji ima pravo da ne prihvati takvo veštačenje kao nepotpuno) i to je takođe to. Sudije u krajnoj liniji nemaju nikakve ni stručne konsultacije ili rasprave kako se sude ovakvi predmeti...

Mile Krkljes

pre 16 godina

Posle ovolikog odijuma ko ce se prihvatiti da leci teske bolesnike. Doktori su a priori "nehumani, nesavesni, korumpirani". Kada su takvi sta cete kod njih, idite vidovnjacima.

ae

pre 16 godina

znaju da nije greska lekara ali ne znaju zasto se to dogodilo. neverovatno. u ovoj augijevskoj zemlji ima previse posla i za tomicu milosavljevica i za dusana petrovica samo ja nevidim da bar nesto ozbiljnije pokusavaju. nisam takav osecaj imao za vreme Zorana.

stojan australia

pre 16 godina

koji cinizam? Nije greska lekara, a dete mrtvo. pa to nema nigde u svetu nego treba i te strucnjake smestiti u pritvor da malo bolje objasne kaka su dosli do tog zakljucka. Sramota ....

Veljko

pre 16 godina

Pogresno od samoga pocetka, istraznje radnje uradjene kako ne treba. Vestacenje jos gore. Morala NIGDE.
Ovome drustvu nedostaje MORALA. STA treba da se desi, da umre trogodisnje dete (zbog operacije katarakte).
Za takav tragican ishod po nalazima vestaka istraznih sudija ispade NIKO kriv. Samo imamo jedan letalni ishod jedne RUTINSKE operacije. Mislim da se kao drustvo moramo zapitati KUDA nas to vodi.

boba

pre 16 godina

ovo je zaista previse. Zar su vestaci vestacili samo da utvrde ko je kriv ili su vestacili da bi se utvrdilo kako je mala Anja umrla i sta je dovelo do njene smrti. Pa ovo nema nikakvog smisla. Imam utisak da ce se sada ovaj slucaj razvuci u nedogled a steta koja je naneta jednom uglednom i vrhunskom Lekaru kakav je doktor Milutinovic nece se moci nadohnaditi. Njemu je zivot upropascen a samim tim i njegovoj porodici koja sa tim nema nikakve veze. Zasto ova nasa drzava ne radi svoj posao kako treba: prvo da utvrdi sve okolnosti i da utvrdi ko je zaista kriv pa onda da hapsi i zigose ljude ako tako treba. Ovako nije u redu. tresla se gora, rodio se mis, a male Anje nema, a onaj ko je kriv cuti! Sramota!

Kaja

pre 16 godina

"U nalazu se konstatuje i da je kod Anje Grahovac utvrđena moždana smrt, ali ni novosadski veštaci nisu odgovorili na pitanje kako je do moždane smrti došlo i šta je njen uzrok." A na osnovu cega su dosli do zakljucka da nije bilo greske? Zna li se to?

Aleksandar

pre 16 godina

Mene samo zanima zasto je serviser bio 4 meseca u pritvou kada je utvrdjeno da su aparati ispravni sto je dokazano u prisustvu svih srana u procesu. Cime je njegova krivica iskljucena.