Petak, 07.09.2007.

07:52

Izvinjenja Crnoj Gori

Božidar Đelić i Vuk Jeremić izvinili se juče Crnoj Gori zbog <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?order=priority&amp;dd=6&amp;mm=9&amp;yyyy=2007" class="text-link" target= "_blank">izjava savetnika premijera</a> Aleksandra Simića. Vlada bez zvanične reakcije.

Izvor: B92

Izvinjenja Crnoj Gori IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 16 godina

Kad će nama da se izvine?
Mislim da ne postoji država koja je toliko zla nanela sopstvenom narodu kao što je slučaj sa Srbijom!

Pera

pre 16 godina

Izvinjavaju se Jeremic i Djelic -- upravo oni koji sa tom izjavom nemaju nikakve veze i koji nista priblizno toliko glupo i uvredljivo ne bi izjavili. Ne izvinjava se sam taj savetnik, a ni Kostunica, koji mu je direktno nadredjen (koji verovatno misli slicno, pa zato cuti). Izvinjenja zvuce suplje i neubedljivo -- za ovakvu izjavu bi taj savetnik trebalo da bude otpusten (zvanicno), tj. prebacen na drugi posao.

Visokoletac

pre 16 godina

Kako nije sramota Kostunicu i ostale njegove satrape. Onaj jadnik sa sedmoro dece koji je prognan sa Kosova strajkuje gladju i niko ni da ga pogleda! Za ovoga vladiku sto glumi mucenika, a inace voli da ratuje, za ovoga crvenog popa Vlada hoce da se obrati humanitarnim organizacijama za pomoc!!! Pa onaj Dedejic je za ovoga popa
Majka Tereza.

Goran

pre 16 godina

Crna Gora nije clan Evropske Unije i nema razloga da zabranjuje ulazak u svoju zemlju nikome pod izgovorom da je to njihova obaveza kao clanova Unije.

M.Todorovic

pre 16 godina

Zasto se srbija nezapita kako je demokratska Crna Gora docekala Hasima Tacija i Agima
Cekua. I sve ce vam biti jasno. Crna Gora tezi prema Albaniji ne prema Srbiji. Pa zasto bise mi jednoj koloniji izvinjavali.

Vlada

pre 16 godina

Svi optuzuju Srbiju da remeti odnose sa CG, a niko da optuzi CG sto remeti odnose sa Srbijom zbog uskracivanja najosnovnijih ljudskih prava, otvorenog stavljanja na stranu nezavisnog Kosova, saradnjom sa bivsim teroristima... Strasno, tuzno, porazavajuce.

Srbin Crnogorac

pre 16 godina

Crna Gora Mesica proglasava pocasnim gradaninom --- Filaretu ne da uci u bjegovu eparhiju koja je tu stotinama godina ----imat ce se kad kajat za svoje postupke

Cistunac

pre 16 godina

Mislim da bi u celu ovu pricu trebalo ukljuciti i Ministarstvo zastite zivotne sredine. Da se kazne zagadjivaci koji stalno i uporno truju odnose Srbije sa svojim susedima.
Zagadjenje je taman toliko da se ne moze gledati napred, a to ometa saobracaj i veze. Mora se hitno reagovati inace bi mogli da udarimo u zid i da se razbijemo.

Sandra

pre 16 godina

Dokle cemo da trpimo posledice ponasanja Kostunicnih najblizih saradnika i poverenika. Kvazi politicari, kvazi intelektualci i kvazi postenjacine.

Дејан Топаловић

pre 16 godina

Само мали коментар око збрке језичких термина. Дакле, у свим домаћим медијима се преноси да владика Филарет штрајкује глађу (вероватно под утицајем натписа на граничном прелазу). Моје мишљење је да је реч о протесту а не штрајку који није подесан као термин за свештено лице. Још већи је промашај термина "радикалан пост" који су користили Радикали приликом протеста глађу Шешеља када је и Православна црква реаговала због злоупотребе. Смисао поста је много дубљи а циљ му је духовно и телесно прочишћење а не привлачење пажње јавности ради постизања одређеног циља.

Zorana Z. Mihajlović Milanović

pre 16 godina

Ne treba zaboraviti jednu stvar, nikada - savetnici pored toga što treba da pripreme, pročitaju sve ono što je potrebno njihovom šefu, ONI SU TU DA ONDA KADA JE MALO PROBLEMATIČNO, U STVARI IZNESU STAV SVOG ŠEFA.
Prema tome Simić je u ovom slučaju bio samo oružje tj medijum kroz koji je njegov šef rekao šta misli.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Koštunica nas svadja sa susedima i sa svetom da bi se dodvorio ruskim interesima. Koštunica predstavlja Srbiju koja bije ponovo izgubljene bitke. Totalno pogubna politika i jasan rascep u vladi govori o nejedinstvu i kvazidrzavi Srbiji. Posle se cudimo sto niko s'nama nece...

lion

pre 16 godina

Crnogorska vlast je besprekorna u postovanju i sprovodnjenju zakona, pa i Haskih preporuka. To se jedino ne odnosi na ukradena kola po CG...Ni na sverc cigara...Ni na pranje novca...Ipak to su sitnice ali zato na ovom popu treba pokazati misice.

Natalija

pre 16 godina

Zasto je u Srba uvek najprihvatljivija zamena teza, a nikako suocenje sa istinom.Evo ne moramo biti mnogo pametni da bi razumeli sledece: Vrlo je jednostavno.
Da, Filaret ne moze da udje u Crnu Goru, a Ceku moze. Pa naravno! Jedan je optuzen od strane Srba a drugi od strane Haskog Tribunala. Priznacete, bitna je razlika!!! Kada cemo to da shvatimo? Upravo zbog neshvatanja gore navedenog, kako u narodu tako i u drzavnom vrhu(kao posledici), sve smo sanse propustili!- ili ih nismo prepoznali ili smo ih pogresno protumacili. Kakva steta.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Umesto da od crnogorskih vlasti, poput njihovog ambasadora u Beogradu juče, zatraže objašnjenje zbog čega se gospodinu Filaretu ne dozvoljava ulazak u Crnu Goru i obavljanje verskih delatnosti, Vlada Srbije i cela Srbija, danima će razglabati o "iskakanjima" ministara i savetnika. Da li ćemo se uvek baviti posledicama a ne uzrocima ? Vlada je bila dužna da zaštiti svog državljanina. Čak i ako se radi o gospodinu Filaretu. Sve ostalo je posledica inertnosti i trapavosti te iste vlade, koja se sada izvinjava. Neozbiljno "do bola".

Alexandar

pre 16 godina

Da li Vlast postoji da bi resavala ili pravila probleme? Nebitno da li je to Crna Gora ili neko drugi, rekao bih da je kod ove Vlasti prisutna ne mogucnost ili nedostatak zelje za resavanjem problema vec samo stvaranje novih, slicno kao kod Milosevica.

sandra

pre 16 godina

Necu da kazem da je ikad imalo smisla ono sto je Kostunica radio, ali ovo je prevazislo svako nepostojanje smisla i dobrog ukusa.

Nekada sam zivela za dan kada ce pasti Milosevic, a sada za ono vreme kada ce zauvek nestati Kostunica i radikalsko zmijsko jezgro iz politickog zivota Srbije!

alpline

pre 16 godina

Ne bi vam škodilo da uzmete knjigu Marka Miljanova u ruke (nadam se da znate da čitate). Ovaj savet važi za političare i Srbije i Crne Gore "a i šire" .

vladar

pre 16 godina

Kao ovnovi na brvnu! Vladika Filaret je prica za sebe i bruka za srpsku crkvu i drzavu. Ali osudjujem ponasanje Crne Gore koja glumi drzavu koja postuje evropske vrednosti i toboze saradjuje sa Hagom, pa ne dozvoljava Filaretu ulazak na svoju teritoriju, a upravo na njenoj teritoriji 3 godine je ziveo haski optuzenik, u gradu sa 20 000 stanovnika. I Crna Gora gradi svoj ugled na glupostima Srbije...

Saša

pre 16 godina

Ne mislim da je potrebno da Srbija uputi bilo kakvo izvinjenje Crnoj Gori. Izjave Crnogorskih zvanicnika pre i u toku izjašnjavanja o nezavisnosti daleko su oštrije od komentara gospodina Simića. Smatram da Srbija, kao ozbiljna država, mora da reaguje na sistematsku antisrpsku kampanju koju vodi DPS. Izjave predsednika Crnogorske skupštine Ranka Krivokapića daleko su oštrije, a njegovo prekrajanje rezultata popisa stanovništva predstavlja uvod u nešto mnogo gore što sledi Srbima u Crnoj Gori. Vreme je da i Srbija poštuje svoje dostojanstvo. Bez izvinjenja, molim.

Feliks Mileker

pre 16 godina

Crna Gora trenira strogoću i glumi državu.
Kada je već tako vlast u njoj uvređena na ponašanje nekog tamo savetnika, neka stave prst na čelo i upitaju se koliko su njeni državljani ogorčeni na državu Crnu Goru koja im je odrekla pravo da na referendumu glasaju iako je od ishoda referenduma direktno zavisio lični status svakog crnogorskog državljanina u Srbiji. Sada je Crna Gora jedina država na svetu koja se rado odriče svojih građana ne dopuštajući im dvojno državljanstvo.

Zoran

pre 16 godina

Jedinstvo u vladi Srbije, sa kojim se svi hvale, stvarno izvanredno funkcionise: oni vredjaju, zveckaju oruzjem, kraduckaju, bahate se a Djelic i Tadic se samo izvinjavaju. Stvarno je koalicija postavljena na zdravim osnovama.

shoomadinac

pre 16 godina

sa druge strane Koshtunica moli chlanice EU da pomognu u sluchaju Filareta.
Da nije tuzno bilo bi smeshno.

Ili kako narod kaze, shto jedan napravi glupost, ne mogu deset pametnih da isprave.

Boris PG

pre 16 godina

Na protestnu notu uručenu na diplomatski propisan način odgovara se izjavom Vlade (tj.,MIP-a) one zemlje kojoj je nota uručena, a ta se izjava diplomatskom poštom zvanično upućuje Vladi zemlje koja je notu uputila. To se jedino smatra odgovorom a sve drugo su gluposti i nema veze sa zvaničnom komunikacijom dvije države. Ovo posebno važi ako se odgovorom očekuje zvanično izvinjenje.
Lično sumnjam da će Crnogorci doživjeti da vide zvanično izvinjenje Vlade Srbije zbog stavova jednog njenog funkcionera. Zašto?
Zato što u javnosti SR ješ postoji problem da se u potpunosti prihvati svijest da je Crna Gora inostranstvo baš kao i svako drugo.
Uz to, uspomena na odlazak CG još budi emocije pa bi se i eventualno (opravdano) izvinjenje njoj smatralo za slabost Srbije.
Pritom postoji i problem da pojedini zvaničnici Srbije trenutnu situaciju posmatraju kao privremenu i generalno bi ignorisali svaki teren na kom bi bili prinuđeni uspostavljati relacije sa CG kao suverenom državom.
Nama u CG je sve ovo pomalo smiješno, osim u slučaju kada zbog ličnih frustracija neki zvaničnik SR izgubi živce pa uputi uvredu. Nažalost takve isključivo produbljuju već postojeći jaz između dva naroda, i da budem iskren, najgora su moguća usluga Srbima u CG.

Goran

pre 16 godina

U cije ime se izvinio Djelic, ako je vec receno da уvrede nisu stav vlade? Vlada nije nikoga uvredila, pa se onda stice utisak da se Djelic izvinjava u ime naroda. U moje ime NE, gospodine Djelicu, jer mi je DOSTA takvih koji se izvinjavaju u moje ime, a ja nista lose nisam ucinio. Ne priznajem to izvinjenje.

Karlo

pre 16 godina

Izjava Simica je nedopustiva i veoma stetna.
Postupak Ilica je ostar, ali dozvoljen nacin protesta.
Ne zaboravimo da sa druge strane imamo takodje cvecke: zvanicna Crna Gora ne dopusta vladici Filaretu da udje na svoju parohiju jer je persona non-grata za EU, ali im ne smeta da u zvanicnu posetu prime Cekua kojeg Srbija otuzuje za ratne zlocine. Morate priznati, ovo je u najmanju ruku bezobrazno.

Lesa

pre 16 godina

Ne smeju se izgovarati recenice poput:"Crna gora je kvazi drzava......" i to od strane savetnika predsednika vlade.Voditi racuna o recenicama kada ste nosilac mandata je veoma vazno.Crna gora (Duklja-Zeta)nikada do danas nije prestala da bude drzava kao i Srbija (Raska).Menjao se samo status tih drzava.Mogu i u Crnoj gori da kazu da je ova Srbija kvazi drzava.
Izvinjenje koje je dao g-din Djelic je sasvim na mestu i to je i politicki i ljudski opravdano.Izvinjenje treba da je sastavni deo politicke kulture.Nije greh pogresiti koliko je greh ne prihvatiti gresku.Podrzavam gest g-dina Djelica.Sada treba i g-din Vuk Jeremic da se izvini jer je on ministar inostranih poslova a ne Djelic. Prica se da se ovde ustvari radi o nekakvim zakulisnim polit-poslovnim radnjama. Bez obzira: Odnosi mafijaskih i "kontroverzno-poslovnih" pojedinaca iz Srbije i Crne gore je jedno a odnos izmedju dve drzave je nesto drugo.Ni u Crnoj gori ne vole tajkune,kontroverzne biznismene i mafijase ali su izabrali da se sa time nose sami. To nije nasa stvar.Nasa stvar su nasi "kontroverzni i uspesni" dobitnici komunistickog rezima ali i kasnije (doduse mnogo manje).Nisu ni pojedinci u crkvi bas nevinasca a zna se sta su radili ti pojedinci za vreme sankcija narocito kada je bila u pitanju humanitarna pomoc.Srbija je ovo. Sve se dozna kad-tad.Okaljali su ti pojedinci obraz crkvi jos onda.Neki su veoma "surovali" sa tajkunima i mafijasima ali i kontroverznim biznismenima od kojih su se mnogi junacili devedesetih ali za dobar plen. Zao mi je onih koji su stvarno bili pravi svestenici SPC jer sad ispade da su svi kao oni sto su krali i trpali u svoje dzepove...a nisu. Neka tu stvar razmotri sinod. Narod sigurno nece iako zna.
SPC ne treba da vodi drzavu vec da joj pomogne. Tako ju je zamislio i Rastko Nemanjic koji ju je uz pomoc svog oca i stvorio (omogucio autokefalnost). Ako nesto nebi uradio Rastko (Sveti Sava)to je sigurno da nebi crkvu stavio iznad drzave. To je zato sto su i Nemanja i on i potonji Nemanjici imali samo jedan cilj:sacuvati srpsku drzavu za pokolenja i taj cilj nicim ne ugroziti a posebno ne potezima crkve tj.svestenih lica.Politicki: gospodin Kostunica ne mora da se izvinjava kao predsednik vlade sem ako on to ne zeli licno da uradi.Kostunica nije rekao nista zbog cega bi morao da se izvinjava a ni vlada srbije. Recimo da znamo sta je gospodin Simic hteo da kaze tom recenicom,ali stvar je u tome da to sto je hteo da kaze nije najbolje i rekao. Posto se gospodin Simic nije izvinio uradio je to gospodin Djelic ne umesto njega vec umesto mene (jer sam mu dao mandat kao i gospodinu Simicu). Zato je to dobar politicki i diplomatski cin. Dobro,greske su u ovim okolnostima moguce kako na planu odluka tako i na planu formulacija izjava. Nama samo treba da malo ozbiljnije shvatimo mandat koji smo ili dali ili dobili (kako ko). Ne mora sada da se izvinjava gospodin Simic jer je to zbog mog interesa vec uradio g-din Djelic.Ja cu to kao gradjanin prihvatiti kao da je Djelic onemogucio da Simic, nenamerno, da autogol. Vazno je da nismo primili politicki i diplomatski autogol.Ne treba se sada mnogo ni izvinjavati jer bi to postalo grotesno. Treba biti oprezniji sa izjavama da nebi sebi nabijali autogolove. To ni Kostunici, Tadicu, Jeremicu ili Djelicu, a posebno svima nama sada uopste nije potrebno. Naprotiv.
Lesa

veza

pre 16 godina

Imam mnogo komentara na sve ovo sto se dogadja oko ovog Filareta a pocecu jednom konstatacijom. Cije on interese zastupa u Srbiji, da li njihove aktuelne vlasti ili crkve. Prije bih rekao da on predstavlja drzavu a ne crkvu.Pa vise se interesuju neki ministri nego zvanicna crkva. Znam i zbog cega. Jednostavno jer on je taj koji je isao u ratove devedesetih, a nije razmisljao sta stoji u toj svetoj knjizi Bibliji.I on mi je neki crkveni velikodostojnik.Sramno. A sto se tice ovog Simica i Velje Ilica.Pa oni su jedni od tih Srpskih kvazi politicara,i ovo sto ja kazem je stvarnost. Ja sam Musliman i to iz C.Gore i to je moja drzava i ja nju branim ma na kom mjestu bio,a taj Simic za koga prvi put cujem je nista drugo nego politicki otpad, a C.Gora je medjunarodno priznata drzava,i neka taj Vas premijer i njegovi savjetnici i pioni(Velja)shvate to jednom. Mi idemo prema Evropi,a vi ste sve dalje od nje, a to ce sve biti dok imate takve ljude da vas vode.

Daki

pre 16 godina

Srbija ima dve vlade. Jednu koju predvodi DSS, koja je konzervativna, nacionalisticka, desnicarska, antizapadna. Drugu koju cini DS i G17 koja stvara privid normalnosti i teznje ka evroatlantskim integracijama, tako sto "koriguje" stavove DSSa, izvinjava se za njihove gluposti, tvrdi da one nisu stav Vlade.
A mi gradjani ne znamo na cemu smo, kako je moguce da u jednoj Vladi budu toliko razliciti stavovi (ako su sustinski uopste razliciti, a ne samo deklarativno), i pitamo se koja ce opcija prevagnuti.

(Vlast)a

pre 16 godina

Do kada ce u ovoj zemlji trajati stanje u kojoj jedni luduju i proizvode djubre u ime patriotizma i laznih visih ciljeva, a drugi, zarad malo vlasti i drzanja glave nad splacinama srpskog politickog djubreta, sve to ciste i lizu.
Potez g.Djelica bi bio sjajan da su ovakve stvari sporadicne,ali ovde je ovakvo ilicevsko-simicevsko bljuvanje pozeljna praksa i to mora da pere vrhovni vozd Kostunica,a on to nece jer zeli da smo djubre iz njemu (a i vama koji citate!) znanih razloga.

Illyria

pre 16 godina

Srbija je svetlosnim godinama daleko od toga da postane demokratska evropska država.To svakim danom sve više dokazuju maltene svi faktori u toj državi, počev od premijera, preko crkve pa do košarkaša!

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Srbija je 500 godina bila pod Turcima. Sledećih 5oo godina će se izvinjavati, kako se kaže i kusom i repatom i nikad neće, ako tako nastavi postati država dostojna poštovanja. Da li se u Srbiji zna šta su sve rekli crnogorski velikodostojnici, tobožnji intelektualci i njima slični na račun Srba i Srbije i ne pada im na pamet
da se izvinjavaju nego i daljim najnižim i najprizemnijim postupcima, izjavama, falsifikatima, ruže i time učvršćuju svoj imidž tobože demokratske države.
A Srbi valjda radi autoriteta nekih svojih prvaka koji su zajedno sa crnogorskim političkim vrhom radili na zajedničkom poslu sa zapadnim demokratama nastavljaju da se udvaraju i izvinjavaju svakom i za svašta. Pobogu, dokle?
Lazar Špalaver

Saška

pre 16 godina

"Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima", kazao je on !!!
Ma ne može bre Đelić da se izvinjava u svoje ime!!! Šta je sa ovim ljudima u Vladi? Pa nije to njihova prćija pa da se svako ponaša kako mu padne na pamet. Oni u toj Vladi sede zato što ih je izglasao narod a ne zato što im je od dedova ostala. Dakle, ima Vlada da se izvine zvanično a ne parcijalno, kad ko hoće. Da nismo ovoliko smešni bili bi tužni. Sramota!!!!

mitic rade

pre 16 godina

svim crnogorskim politicarima za kojima je pokrenut sudski postupak da su umesani u sverc treba zabraniti ulazak u Srbiju dok se ti postupci ne okoncaju...

analiticar

pre 16 godina

Zasto ljudi iz vrha srpske vlasti daju kontradiktorne izjave? DSS+NS vode cini mi se jednu primitivnu i agresivnu kampanju, sluzeci se jeftinim marketinskim trikovima, usmerenim na dobijanje glasova i sto bolju poziciju za ono sto sledi posle 10.og decembra. Zasto DS to sve dozvoljava i izvinjava se za necivilizacijske postupke i izjave svojih koalicionim partnera? Taktika? Ucena?

zoki

pre 16 godina

Lepo je sto se Djelic izvinio ali to mora da uradi Kostunica. Njegov savetnik je izneo uvrede.
I upravo obrnuto, sa takvim savetnicima, premijerom koji ocigledno podrzava takve izjave, sa ovakvim ministrima kao sto je Velja, sa onakvim anemicnim predsednikom drzave od Tadica, sa poslanicima koji su samo glasacke masine, sa onim ne postojecim ustavnim sudom itd itd UPRAVO SMO MI KVAZI DRZAVA!!

mitic rade

pre 16 godina

svim crnogorskim politicarima za kojima je pokrenut sudski postupak da su umesani u sverc treba zabraniti ulazak u Srbiju dok se ti postupci ne okoncaju...

zoki

pre 16 godina

Lepo je sto se Djelic izvinio ali to mora da uradi Kostunica. Njegov savetnik je izneo uvrede.
I upravo obrnuto, sa takvim savetnicima, premijerom koji ocigledno podrzava takve izjave, sa ovakvim ministrima kao sto je Velja, sa onakvim anemicnim predsednikom drzave od Tadica, sa poslanicima koji su samo glasacke masine, sa onim ne postojecim ustavnim sudom itd itd UPRAVO SMO MI KVAZI DRZAVA!!

Saška

pre 16 godina

"Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima", kazao je on !!!
Ma ne može bre Đelić da se izvinjava u svoje ime!!! Šta je sa ovim ljudima u Vladi? Pa nije to njihova prćija pa da se svako ponaša kako mu padne na pamet. Oni u toj Vladi sede zato što ih je izglasao narod a ne zato što im je od dedova ostala. Dakle, ima Vlada da se izvine zvanično a ne parcijalno, kad ko hoće. Da nismo ovoliko smešni bili bi tužni. Sramota!!!!

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Srbija je 500 godina bila pod Turcima. Sledećih 5oo godina će se izvinjavati, kako se kaže i kusom i repatom i nikad neće, ako tako nastavi postati država dostojna poštovanja. Da li se u Srbiji zna šta su sve rekli crnogorski velikodostojnici, tobožnji intelektualci i njima slični na račun Srba i Srbije i ne pada im na pamet
da se izvinjavaju nego i daljim najnižim i najprizemnijim postupcima, izjavama, falsifikatima, ruže i time učvršćuju svoj imidž tobože demokratske države.
A Srbi valjda radi autoriteta nekih svojih prvaka koji su zajedno sa crnogorskim političkim vrhom radili na zajedničkom poslu sa zapadnim demokratama nastavljaju da se udvaraju i izvinjavaju svakom i za svašta. Pobogu, dokle?
Lazar Špalaver

Illyria

pre 16 godina

Srbija je svetlosnim godinama daleko od toga da postane demokratska evropska država.To svakim danom sve više dokazuju maltene svi faktori u toj državi, počev od premijera, preko crkve pa do košarkaša!

Karlo

pre 16 godina

Izjava Simica je nedopustiva i veoma stetna.
Postupak Ilica je ostar, ali dozvoljen nacin protesta.
Ne zaboravimo da sa druge strane imamo takodje cvecke: zvanicna Crna Gora ne dopusta vladici Filaretu da udje na svoju parohiju jer je persona non-grata za EU, ali im ne smeta da u zvanicnu posetu prime Cekua kojeg Srbija otuzuje za ratne zlocine. Morate priznati, ovo je u najmanju ruku bezobrazno.

Saša

pre 16 godina

Ne mislim da je potrebno da Srbija uputi bilo kakvo izvinjenje Crnoj Gori. Izjave Crnogorskih zvanicnika pre i u toku izjašnjavanja o nezavisnosti daleko su oštrije od komentara gospodina Simića. Smatram da Srbija, kao ozbiljna država, mora da reaguje na sistematsku antisrpsku kampanju koju vodi DPS. Izjave predsednika Crnogorske skupštine Ranka Krivokapića daleko su oštrije, a njegovo prekrajanje rezultata popisa stanovništva predstavlja uvod u nešto mnogo gore što sledi Srbima u Crnoj Gori. Vreme je da i Srbija poštuje svoje dostojanstvo. Bez izvinjenja, molim.

lion

pre 16 godina

Crnogorska vlast je besprekorna u postovanju i sprovodnjenju zakona, pa i Haskih preporuka. To se jedino ne odnosi na ukradena kola po CG...Ni na sverc cigara...Ni na pranje novca...Ipak to su sitnice ali zato na ovom popu treba pokazati misice.

Goran

pre 16 godina

U cije ime se izvinio Djelic, ako je vec receno da уvrede nisu stav vlade? Vlada nije nikoga uvredila, pa se onda stice utisak da se Djelic izvinjava u ime naroda. U moje ime NE, gospodine Djelicu, jer mi je DOSTA takvih koji se izvinjavaju u moje ime, a ja nista lose nisam ucinio. Ne priznajem to izvinjenje.

veza

pre 16 godina

Imam mnogo komentara na sve ovo sto se dogadja oko ovog Filareta a pocecu jednom konstatacijom. Cije on interese zastupa u Srbiji, da li njihove aktuelne vlasti ili crkve. Prije bih rekao da on predstavlja drzavu a ne crkvu.Pa vise se interesuju neki ministri nego zvanicna crkva. Znam i zbog cega. Jednostavno jer on je taj koji je isao u ratove devedesetih, a nije razmisljao sta stoji u toj svetoj knjizi Bibliji.I on mi je neki crkveni velikodostojnik.Sramno. A sto se tice ovog Simica i Velje Ilica.Pa oni su jedni od tih Srpskih kvazi politicara,i ovo sto ja kazem je stvarnost. Ja sam Musliman i to iz C.Gore i to je moja drzava i ja nju branim ma na kom mjestu bio,a taj Simic za koga prvi put cujem je nista drugo nego politicki otpad, a C.Gora je medjunarodno priznata drzava,i neka taj Vas premijer i njegovi savjetnici i pioni(Velja)shvate to jednom. Mi idemo prema Evropi,a vi ste sve dalje od nje, a to ce sve biti dok imate takve ljude da vas vode.

sandra

pre 16 godina

Necu da kazem da je ikad imalo smisla ono sto je Kostunica radio, ali ovo je prevazislo svako nepostojanje smisla i dobrog ukusa.

Nekada sam zivela za dan kada ce pasti Milosevic, a sada za ono vreme kada ce zauvek nestati Kostunica i radikalsko zmijsko jezgro iz politickog zivota Srbije!

(Vlast)a

pre 16 godina

Do kada ce u ovoj zemlji trajati stanje u kojoj jedni luduju i proizvode djubre u ime patriotizma i laznih visih ciljeva, a drugi, zarad malo vlasti i drzanja glave nad splacinama srpskog politickog djubreta, sve to ciste i lizu.
Potez g.Djelica bi bio sjajan da su ovakve stvari sporadicne,ali ovde je ovakvo ilicevsko-simicevsko bljuvanje pozeljna praksa i to mora da pere vrhovni vozd Kostunica,a on to nece jer zeli da smo djubre iz njemu (a i vama koji citate!) znanih razloga.

shoomadinac

pre 16 godina

sa druge strane Koshtunica moli chlanice EU da pomognu u sluchaju Filareta.
Da nije tuzno bilo bi smeshno.

Ili kako narod kaze, shto jedan napravi glupost, ne mogu deset pametnih da isprave.

Feliks Mileker

pre 16 godina

Crna Gora trenira strogoću i glumi državu.
Kada je već tako vlast u njoj uvređena na ponašanje nekog tamo savetnika, neka stave prst na čelo i upitaju se koliko su njeni državljani ogorčeni na državu Crnu Goru koja im je odrekla pravo da na referendumu glasaju iako je od ishoda referenduma direktno zavisio lični status svakog crnogorskog državljanina u Srbiji. Sada je Crna Gora jedina država na svetu koja se rado odriče svojih građana ne dopuštajući im dvojno državljanstvo.

vladar

pre 16 godina

Kao ovnovi na brvnu! Vladika Filaret je prica za sebe i bruka za srpsku crkvu i drzavu. Ali osudjujem ponasanje Crne Gore koja glumi drzavu koja postuje evropske vrednosti i toboze saradjuje sa Hagom, pa ne dozvoljava Filaretu ulazak na svoju teritoriju, a upravo na njenoj teritoriji 3 godine je ziveo haski optuzenik, u gradu sa 20 000 stanovnika. I Crna Gora gradi svoj ugled na glupostima Srbije...

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Koštunica nas svadja sa susedima i sa svetom da bi se dodvorio ruskim interesima. Koštunica predstavlja Srbiju koja bije ponovo izgubljene bitke. Totalno pogubna politika i jasan rascep u vladi govori o nejedinstvu i kvazidrzavi Srbiji. Posle se cudimo sto niko s'nama nece...

Natalija

pre 16 godina

Zasto je u Srba uvek najprihvatljivija zamena teza, a nikako suocenje sa istinom.Evo ne moramo biti mnogo pametni da bi razumeli sledece: Vrlo je jednostavno.
Da, Filaret ne moze da udje u Crnu Goru, a Ceku moze. Pa naravno! Jedan je optuzen od strane Srba a drugi od strane Haskog Tribunala. Priznacete, bitna je razlika!!! Kada cemo to da shvatimo? Upravo zbog neshvatanja gore navedenog, kako u narodu tako i u drzavnom vrhu(kao posledici), sve smo sanse propustili!- ili ih nismo prepoznali ili smo ih pogresno protumacili. Kakva steta.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Umesto da od crnogorskih vlasti, poput njihovog ambasadora u Beogradu juče, zatraže objašnjenje zbog čega se gospodinu Filaretu ne dozvoljava ulazak u Crnu Goru i obavljanje verskih delatnosti, Vlada Srbije i cela Srbija, danima će razglabati o "iskakanjima" ministara i savetnika. Da li ćemo se uvek baviti posledicama a ne uzrocima ? Vlada je bila dužna da zaštiti svog državljanina. Čak i ako se radi o gospodinu Filaretu. Sve ostalo je posledica inertnosti i trapavosti te iste vlade, koja se sada izvinjava. Neozbiljno "do bola".

analiticar

pre 16 godina

Zasto ljudi iz vrha srpske vlasti daju kontradiktorne izjave? DSS+NS vode cini mi se jednu primitivnu i agresivnu kampanju, sluzeci se jeftinim marketinskim trikovima, usmerenim na dobijanje glasova i sto bolju poziciju za ono sto sledi posle 10.og decembra. Zasto DS to sve dozvoljava i izvinjava se za necivilizacijske postupke i izjave svojih koalicionim partnera? Taktika? Ucena?

Boris PG

pre 16 godina

Na protestnu notu uručenu na diplomatski propisan način odgovara se izjavom Vlade (tj.,MIP-a) one zemlje kojoj je nota uručena, a ta se izjava diplomatskom poštom zvanično upućuje Vladi zemlje koja je notu uputila. To se jedino smatra odgovorom a sve drugo su gluposti i nema veze sa zvaničnom komunikacijom dvije države. Ovo posebno važi ako se odgovorom očekuje zvanično izvinjenje.
Lično sumnjam da će Crnogorci doživjeti da vide zvanično izvinjenje Vlade Srbije zbog stavova jednog njenog funkcionera. Zašto?
Zato što u javnosti SR ješ postoji problem da se u potpunosti prihvati svijest da je Crna Gora inostranstvo baš kao i svako drugo.
Uz to, uspomena na odlazak CG još budi emocije pa bi se i eventualno (opravdano) izvinjenje njoj smatralo za slabost Srbije.
Pritom postoji i problem da pojedini zvaničnici Srbije trenutnu situaciju posmatraju kao privremenu i generalno bi ignorisali svaki teren na kom bi bili prinuđeni uspostavljati relacije sa CG kao suverenom državom.
Nama u CG je sve ovo pomalo smiješno, osim u slučaju kada zbog ličnih frustracija neki zvaničnik SR izgubi živce pa uputi uvredu. Nažalost takve isključivo produbljuju već postojeći jaz između dva naroda, i da budem iskren, najgora su moguća usluga Srbima u CG.

Zoran

pre 16 godina

Jedinstvo u vladi Srbije, sa kojim se svi hvale, stvarno izvanredno funkcionise: oni vredjaju, zveckaju oruzjem, kraduckaju, bahate se a Djelic i Tadic se samo izvinjavaju. Stvarno je koalicija postavljena na zdravim osnovama.

Sandra

pre 16 godina

Dokle cemo da trpimo posledice ponasanja Kostunicnih najblizih saradnika i poverenika. Kvazi politicari, kvazi intelektualci i kvazi postenjacine.

Daki

pre 16 godina

Srbija ima dve vlade. Jednu koju predvodi DSS, koja je konzervativna, nacionalisticka, desnicarska, antizapadna. Drugu koju cini DS i G17 koja stvara privid normalnosti i teznje ka evroatlantskim integracijama, tako sto "koriguje" stavove DSSa, izvinjava se za njihove gluposti, tvrdi da one nisu stav Vlade.
A mi gradjani ne znamo na cemu smo, kako je moguce da u jednoj Vladi budu toliko razliciti stavovi (ako su sustinski uopste razliciti, a ne samo deklarativno), i pitamo se koja ce opcija prevagnuti.

Zorana Z. Mihajlović Milanović

pre 16 godina

Ne treba zaboraviti jednu stvar, nikada - savetnici pored toga što treba da pripreme, pročitaju sve ono što je potrebno njihovom šefu, ONI SU TU DA ONDA KADA JE MALO PROBLEMATIČNO, U STVARI IZNESU STAV SVOG ŠEFA.
Prema tome Simić je u ovom slučaju bio samo oružje tj medijum kroz koji je njegov šef rekao šta misli.

Vlada

pre 16 godina

Svi optuzuju Srbiju da remeti odnose sa CG, a niko da optuzi CG sto remeti odnose sa Srbijom zbog uskracivanja najosnovnijih ljudskih prava, otvorenog stavljanja na stranu nezavisnog Kosova, saradnjom sa bivsim teroristima... Strasno, tuzno, porazavajuce.

Alexandar

pre 16 godina

Da li Vlast postoji da bi resavala ili pravila probleme? Nebitno da li je to Crna Gora ili neko drugi, rekao bih da je kod ove Vlasti prisutna ne mogucnost ili nedostatak zelje za resavanjem problema vec samo stvaranje novih, slicno kao kod Milosevica.

alpline

pre 16 godina

Ne bi vam škodilo da uzmete knjigu Marka Miljanova u ruke (nadam se da znate da čitate). Ovaj savet važi za političare i Srbije i Crne Gore "a i šire" .

Srbin Crnogorac

pre 16 godina

Crna Gora Mesica proglasava pocasnim gradaninom --- Filaretu ne da uci u bjegovu eparhiju koja je tu stotinama godina ----imat ce se kad kajat za svoje postupke

Lesa

pre 16 godina

Ne smeju se izgovarati recenice poput:"Crna gora je kvazi drzava......" i to od strane savetnika predsednika vlade.Voditi racuna o recenicama kada ste nosilac mandata je veoma vazno.Crna gora (Duklja-Zeta)nikada do danas nije prestala da bude drzava kao i Srbija (Raska).Menjao se samo status tih drzava.Mogu i u Crnoj gori da kazu da je ova Srbija kvazi drzava.
Izvinjenje koje je dao g-din Djelic je sasvim na mestu i to je i politicki i ljudski opravdano.Izvinjenje treba da je sastavni deo politicke kulture.Nije greh pogresiti koliko je greh ne prihvatiti gresku.Podrzavam gest g-dina Djelica.Sada treba i g-din Vuk Jeremic da se izvini jer je on ministar inostranih poslova a ne Djelic. Prica se da se ovde ustvari radi o nekakvim zakulisnim polit-poslovnim radnjama. Bez obzira: Odnosi mafijaskih i "kontroverzno-poslovnih" pojedinaca iz Srbije i Crne gore je jedno a odnos izmedju dve drzave je nesto drugo.Ni u Crnoj gori ne vole tajkune,kontroverzne biznismene i mafijase ali su izabrali da se sa time nose sami. To nije nasa stvar.Nasa stvar su nasi "kontroverzni i uspesni" dobitnici komunistickog rezima ali i kasnije (doduse mnogo manje).Nisu ni pojedinci u crkvi bas nevinasca a zna se sta su radili ti pojedinci za vreme sankcija narocito kada je bila u pitanju humanitarna pomoc.Srbija je ovo. Sve se dozna kad-tad.Okaljali su ti pojedinci obraz crkvi jos onda.Neki su veoma "surovali" sa tajkunima i mafijasima ali i kontroverznim biznismenima od kojih su se mnogi junacili devedesetih ali za dobar plen. Zao mi je onih koji su stvarno bili pravi svestenici SPC jer sad ispade da su svi kao oni sto su krali i trpali u svoje dzepove...a nisu. Neka tu stvar razmotri sinod. Narod sigurno nece iako zna.
SPC ne treba da vodi drzavu vec da joj pomogne. Tako ju je zamislio i Rastko Nemanjic koji ju je uz pomoc svog oca i stvorio (omogucio autokefalnost). Ako nesto nebi uradio Rastko (Sveti Sava)to je sigurno da nebi crkvu stavio iznad drzave. To je zato sto su i Nemanja i on i potonji Nemanjici imali samo jedan cilj:sacuvati srpsku drzavu za pokolenja i taj cilj nicim ne ugroziti a posebno ne potezima crkve tj.svestenih lica.Politicki: gospodin Kostunica ne mora da se izvinjava kao predsednik vlade sem ako on to ne zeli licno da uradi.Kostunica nije rekao nista zbog cega bi morao da se izvinjava a ni vlada srbije. Recimo da znamo sta je gospodin Simic hteo da kaze tom recenicom,ali stvar je u tome da to sto je hteo da kaze nije najbolje i rekao. Posto se gospodin Simic nije izvinio uradio je to gospodin Djelic ne umesto njega vec umesto mene (jer sam mu dao mandat kao i gospodinu Simicu). Zato je to dobar politicki i diplomatski cin. Dobro,greske su u ovim okolnostima moguce kako na planu odluka tako i na planu formulacija izjava. Nama samo treba da malo ozbiljnije shvatimo mandat koji smo ili dali ili dobili (kako ko). Ne mora sada da se izvinjava gospodin Simic jer je to zbog mog interesa vec uradio g-din Djelic.Ja cu to kao gradjanin prihvatiti kao da je Djelic onemogucio da Simic, nenamerno, da autogol. Vazno je da nismo primili politicki i diplomatski autogol.Ne treba se sada mnogo ni izvinjavati jer bi to postalo grotesno. Treba biti oprezniji sa izjavama da nebi sebi nabijali autogolove. To ni Kostunici, Tadicu, Jeremicu ili Djelicu, a posebno svima nama sada uopste nije potrebno. Naprotiv.
Lesa

Дејан Топаловић

pre 16 godina

Само мали коментар око збрке језичких термина. Дакле, у свим домаћим медијима се преноси да владика Филарет штрајкује глађу (вероватно под утицајем натписа на граничном прелазу). Моје мишљење је да је реч о протесту а не штрајку који није подесан као термин за свештено лице. Још већи је промашај термина "радикалан пост" који су користили Радикали приликом протеста глађу Шешеља када је и Православна црква реаговала због злоупотребе. Смисао поста је много дубљи а циљ му је духовно и телесно прочишћење а не привлачење пажње јавности ради постизања одређеног циља.

M.Todorovic

pre 16 godina

Zasto se srbija nezapita kako je demokratska Crna Gora docekala Hasima Tacija i Agima
Cekua. I sve ce vam biti jasno. Crna Gora tezi prema Albaniji ne prema Srbiji. Pa zasto bise mi jednoj koloniji izvinjavali.

Cistunac

pre 16 godina

Mislim da bi u celu ovu pricu trebalo ukljuciti i Ministarstvo zastite zivotne sredine. Da se kazne zagadjivaci koji stalno i uporno truju odnose Srbije sa svojim susedima.
Zagadjenje je taman toliko da se ne moze gledati napred, a to ometa saobracaj i veze. Mora se hitno reagovati inace bi mogli da udarimo u zid i da se razbijemo.

Goran

pre 16 godina

Crna Gora nije clan Evropske Unije i nema razloga da zabranjuje ulazak u svoju zemlju nikome pod izgovorom da je to njihova obaveza kao clanova Unije.

Visokoletac

pre 16 godina

Kako nije sramota Kostunicu i ostale njegove satrape. Onaj jadnik sa sedmoro dece koji je prognan sa Kosova strajkuje gladju i niko ni da ga pogleda! Za ovoga vladiku sto glumi mucenika, a inace voli da ratuje, za ovoga crvenog popa Vlada hoce da se obrati humanitarnim organizacijama za pomoc!!! Pa onaj Dedejic je za ovoga popa
Majka Tereza.

Dragan

pre 16 godina

Kad će nama da se izvine?
Mislim da ne postoji država koja je toliko zla nanela sopstvenom narodu kao što je slučaj sa Srbijom!

Pera

pre 16 godina

Izvinjavaju se Jeremic i Djelic -- upravo oni koji sa tom izjavom nemaju nikakve veze i koji nista priblizno toliko glupo i uvredljivo ne bi izjavili. Ne izvinjava se sam taj savetnik, a ni Kostunica, koji mu je direktno nadredjen (koji verovatno misli slicno, pa zato cuti). Izvinjenja zvuce suplje i neubedljivo -- za ovakvu izjavu bi taj savetnik trebalo da bude otpusten (zvanicno), tj. prebacen na drugi posao.

mitic rade

pre 16 godina

svim crnogorskim politicarima za kojima je pokrenut sudski postupak da su umesani u sverc treba zabraniti ulazak u Srbiju dok se ti postupci ne okoncaju...

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Srbija je 500 godina bila pod Turcima. Sledećih 5oo godina će se izvinjavati, kako se kaže i kusom i repatom i nikad neće, ako tako nastavi postati država dostojna poštovanja. Da li se u Srbiji zna šta su sve rekli crnogorski velikodostojnici, tobožnji intelektualci i njima slični na račun Srba i Srbije i ne pada im na pamet
da se izvinjavaju nego i daljim najnižim i najprizemnijim postupcima, izjavama, falsifikatima, ruže i time učvršćuju svoj imidž tobože demokratske države.
A Srbi valjda radi autoriteta nekih svojih prvaka koji su zajedno sa crnogorskim političkim vrhom radili na zajedničkom poslu sa zapadnim demokratama nastavljaju da se udvaraju i izvinjavaju svakom i za svašta. Pobogu, dokle?
Lazar Špalaver

Illyria

pre 16 godina

Srbija je svetlosnim godinama daleko od toga da postane demokratska evropska država.To svakim danom sve više dokazuju maltene svi faktori u toj državi, počev od premijera, preko crkve pa do košarkaša!

zoki

pre 16 godina

Lepo je sto se Djelic izvinio ali to mora da uradi Kostunica. Njegov savetnik je izneo uvrede.
I upravo obrnuto, sa takvim savetnicima, premijerom koji ocigledno podrzava takve izjave, sa ovakvim ministrima kao sto je Velja, sa onakvim anemicnim predsednikom drzave od Tadica, sa poslanicima koji su samo glasacke masine, sa onim ne postojecim ustavnim sudom itd itd UPRAVO SMO MI KVAZI DRZAVA!!

veza

pre 16 godina

Imam mnogo komentara na sve ovo sto se dogadja oko ovog Filareta a pocecu jednom konstatacijom. Cije on interese zastupa u Srbiji, da li njihove aktuelne vlasti ili crkve. Prije bih rekao da on predstavlja drzavu a ne crkvu.Pa vise se interesuju neki ministri nego zvanicna crkva. Znam i zbog cega. Jednostavno jer on je taj koji je isao u ratove devedesetih, a nije razmisljao sta stoji u toj svetoj knjizi Bibliji.I on mi je neki crkveni velikodostojnik.Sramno. A sto se tice ovog Simica i Velje Ilica.Pa oni su jedni od tih Srpskih kvazi politicara,i ovo sto ja kazem je stvarnost. Ja sam Musliman i to iz C.Gore i to je moja drzava i ja nju branim ma na kom mjestu bio,a taj Simic za koga prvi put cujem je nista drugo nego politicki otpad, a C.Gora je medjunarodno priznata drzava,i neka taj Vas premijer i njegovi savjetnici i pioni(Velja)shvate to jednom. Mi idemo prema Evropi,a vi ste sve dalje od nje, a to ce sve biti dok imate takve ljude da vas vode.

Saška

pre 16 godina

"Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima", kazao je on !!!
Ma ne može bre Đelić da se izvinjava u svoje ime!!! Šta je sa ovim ljudima u Vladi? Pa nije to njihova prćija pa da se svako ponaša kako mu padne na pamet. Oni u toj Vladi sede zato što ih je izglasao narod a ne zato što im je od dedova ostala. Dakle, ima Vlada da se izvine zvanično a ne parcijalno, kad ko hoće. Da nismo ovoliko smešni bili bi tužni. Sramota!!!!

Saša

pre 16 godina

Ne mislim da je potrebno da Srbija uputi bilo kakvo izvinjenje Crnoj Gori. Izjave Crnogorskih zvanicnika pre i u toku izjašnjavanja o nezavisnosti daleko su oštrije od komentara gospodina Simića. Smatram da Srbija, kao ozbiljna država, mora da reaguje na sistematsku antisrpsku kampanju koju vodi DPS. Izjave predsednika Crnogorske skupštine Ranka Krivokapića daleko su oštrije, a njegovo prekrajanje rezultata popisa stanovništva predstavlja uvod u nešto mnogo gore što sledi Srbima u Crnoj Gori. Vreme je da i Srbija poštuje svoje dostojanstvo. Bez izvinjenja, molim.

Karlo

pre 16 godina

Izjava Simica je nedopustiva i veoma stetna.
Postupak Ilica je ostar, ali dozvoljen nacin protesta.
Ne zaboravimo da sa druge strane imamo takodje cvecke: zvanicna Crna Gora ne dopusta vladici Filaretu da udje na svoju parohiju jer je persona non-grata za EU, ali im ne smeta da u zvanicnu posetu prime Cekua kojeg Srbija otuzuje za ratne zlocine. Morate priznati, ovo je u najmanju ruku bezobrazno.

Goran

pre 16 godina

U cije ime se izvinio Djelic, ako je vec receno da уvrede nisu stav vlade? Vlada nije nikoga uvredila, pa se onda stice utisak da se Djelic izvinjava u ime naroda. U moje ime NE, gospodine Djelicu, jer mi je DOSTA takvih koji se izvinjavaju u moje ime, a ja nista lose nisam ucinio. Ne priznajem to izvinjenje.

Feliks Mileker

pre 16 godina

Crna Gora trenira strogoću i glumi državu.
Kada je već tako vlast u njoj uvređena na ponašanje nekog tamo savetnika, neka stave prst na čelo i upitaju se koliko su njeni državljani ogorčeni na državu Crnu Goru koja im je odrekla pravo da na referendumu glasaju iako je od ishoda referenduma direktno zavisio lični status svakog crnogorskog državljanina u Srbiji. Sada je Crna Gora jedina država na svetu koja se rado odriče svojih građana ne dopuštajući im dvojno državljanstvo.

sandra

pre 16 godina

Necu da kazem da je ikad imalo smisla ono sto je Kostunica radio, ali ovo je prevazislo svako nepostojanje smisla i dobrog ukusa.

Nekada sam zivela za dan kada ce pasti Milosevic, a sada za ono vreme kada ce zauvek nestati Kostunica i radikalsko zmijsko jezgro iz politickog zivota Srbije!

M.Todorovic

pre 16 godina

Zasto se srbija nezapita kako je demokratska Crna Gora docekala Hasima Tacija i Agima
Cekua. I sve ce vam biti jasno. Crna Gora tezi prema Albaniji ne prema Srbiji. Pa zasto bise mi jednoj koloniji izvinjavali.

Saša Novak @ NL

pre 16 godina

Koštunica nas svadja sa susedima i sa svetom da bi se dodvorio ruskim interesima. Koštunica predstavlja Srbiju koja bije ponovo izgubljene bitke. Totalno pogubna politika i jasan rascep u vladi govori o nejedinstvu i kvazidrzavi Srbiji. Posle se cudimo sto niko s'nama nece...

analiticar

pre 16 godina

Zasto ljudi iz vrha srpske vlasti daju kontradiktorne izjave? DSS+NS vode cini mi se jednu primitivnu i agresivnu kampanju, sluzeci se jeftinim marketinskim trikovima, usmerenim na dobijanje glasova i sto bolju poziciju za ono sto sledi posle 10.og decembra. Zasto DS to sve dozvoljava i izvinjava se za necivilizacijske postupke i izjave svojih koalicionim partnera? Taktika? Ucena?

Boris PG

pre 16 godina

Na protestnu notu uručenu na diplomatski propisan način odgovara se izjavom Vlade (tj.,MIP-a) one zemlje kojoj je nota uručena, a ta se izjava diplomatskom poštom zvanično upućuje Vladi zemlje koja je notu uputila. To se jedino smatra odgovorom a sve drugo su gluposti i nema veze sa zvaničnom komunikacijom dvije države. Ovo posebno važi ako se odgovorom očekuje zvanično izvinjenje.
Lično sumnjam da će Crnogorci doživjeti da vide zvanično izvinjenje Vlade Srbije zbog stavova jednog njenog funkcionera. Zašto?
Zato što u javnosti SR ješ postoji problem da se u potpunosti prihvati svijest da je Crna Gora inostranstvo baš kao i svako drugo.
Uz to, uspomena na odlazak CG još budi emocije pa bi se i eventualno (opravdano) izvinjenje njoj smatralo za slabost Srbije.
Pritom postoji i problem da pojedini zvaničnici Srbije trenutnu situaciju posmatraju kao privremenu i generalno bi ignorisali svaki teren na kom bi bili prinuđeni uspostavljati relacije sa CG kao suverenom državom.
Nama u CG je sve ovo pomalo smiješno, osim u slučaju kada zbog ličnih frustracija neki zvaničnik SR izgubi živce pa uputi uvredu. Nažalost takve isključivo produbljuju već postojeći jaz između dva naroda, i da budem iskren, najgora su moguća usluga Srbima u CG.

vladar

pre 16 godina

Kao ovnovi na brvnu! Vladika Filaret je prica za sebe i bruka za srpsku crkvu i drzavu. Ali osudjujem ponasanje Crne Gore koja glumi drzavu koja postuje evropske vrednosti i toboze saradjuje sa Hagom, pa ne dozvoljava Filaretu ulazak na svoju teritoriju, a upravo na njenoj teritoriji 3 godine je ziveo haski optuzenik, u gradu sa 20 000 stanovnika. I Crna Gora gradi svoj ugled na glupostima Srbije...

Srbin Crnogorac

pre 16 godina

Crna Gora Mesica proglasava pocasnim gradaninom --- Filaretu ne da uci u bjegovu eparhiju koja je tu stotinama godina ----imat ce se kad kajat za svoje postupke

shoomadinac

pre 16 godina

sa druge strane Koshtunica moli chlanice EU da pomognu u sluchaju Filareta.
Da nije tuzno bilo bi smeshno.

Ili kako narod kaze, shto jedan napravi glupost, ne mogu deset pametnih da isprave.

Lesa

pre 16 godina

Ne smeju se izgovarati recenice poput:"Crna gora je kvazi drzava......" i to od strane savetnika predsednika vlade.Voditi racuna o recenicama kada ste nosilac mandata je veoma vazno.Crna gora (Duklja-Zeta)nikada do danas nije prestala da bude drzava kao i Srbija (Raska).Menjao se samo status tih drzava.Mogu i u Crnoj gori da kazu da je ova Srbija kvazi drzava.
Izvinjenje koje je dao g-din Djelic je sasvim na mestu i to je i politicki i ljudski opravdano.Izvinjenje treba da je sastavni deo politicke kulture.Nije greh pogresiti koliko je greh ne prihvatiti gresku.Podrzavam gest g-dina Djelica.Sada treba i g-din Vuk Jeremic da se izvini jer je on ministar inostranih poslova a ne Djelic. Prica se da se ovde ustvari radi o nekakvim zakulisnim polit-poslovnim radnjama. Bez obzira: Odnosi mafijaskih i "kontroverzno-poslovnih" pojedinaca iz Srbije i Crne gore je jedno a odnos izmedju dve drzave je nesto drugo.Ni u Crnoj gori ne vole tajkune,kontroverzne biznismene i mafijase ali su izabrali da se sa time nose sami. To nije nasa stvar.Nasa stvar su nasi "kontroverzni i uspesni" dobitnici komunistickog rezima ali i kasnije (doduse mnogo manje).Nisu ni pojedinci u crkvi bas nevinasca a zna se sta su radili ti pojedinci za vreme sankcija narocito kada je bila u pitanju humanitarna pomoc.Srbija je ovo. Sve se dozna kad-tad.Okaljali su ti pojedinci obraz crkvi jos onda.Neki su veoma "surovali" sa tajkunima i mafijasima ali i kontroverznim biznismenima od kojih su se mnogi junacili devedesetih ali za dobar plen. Zao mi je onih koji su stvarno bili pravi svestenici SPC jer sad ispade da su svi kao oni sto su krali i trpali u svoje dzepove...a nisu. Neka tu stvar razmotri sinod. Narod sigurno nece iako zna.
SPC ne treba da vodi drzavu vec da joj pomogne. Tako ju je zamislio i Rastko Nemanjic koji ju je uz pomoc svog oca i stvorio (omogucio autokefalnost). Ako nesto nebi uradio Rastko (Sveti Sava)to je sigurno da nebi crkvu stavio iznad drzave. To je zato sto su i Nemanja i on i potonji Nemanjici imali samo jedan cilj:sacuvati srpsku drzavu za pokolenja i taj cilj nicim ne ugroziti a posebno ne potezima crkve tj.svestenih lica.Politicki: gospodin Kostunica ne mora da se izvinjava kao predsednik vlade sem ako on to ne zeli licno da uradi.Kostunica nije rekao nista zbog cega bi morao da se izvinjava a ni vlada srbije. Recimo da znamo sta je gospodin Simic hteo da kaze tom recenicom,ali stvar je u tome da to sto je hteo da kaze nije najbolje i rekao. Posto se gospodin Simic nije izvinio uradio je to gospodin Djelic ne umesto njega vec umesto mene (jer sam mu dao mandat kao i gospodinu Simicu). Zato je to dobar politicki i diplomatski cin. Dobro,greske su u ovim okolnostima moguce kako na planu odluka tako i na planu formulacija izjava. Nama samo treba da malo ozbiljnije shvatimo mandat koji smo ili dali ili dobili (kako ko). Ne mora sada da se izvinjava gospodin Simic jer je to zbog mog interesa vec uradio g-din Djelic.Ja cu to kao gradjanin prihvatiti kao da je Djelic onemogucio da Simic, nenamerno, da autogol. Vazno je da nismo primili politicki i diplomatski autogol.Ne treba se sada mnogo ni izvinjavati jer bi to postalo grotesno. Treba biti oprezniji sa izjavama da nebi sebi nabijali autogolove. To ni Kostunici, Tadicu, Jeremicu ili Djelicu, a posebno svima nama sada uopste nije potrebno. Naprotiv.
Lesa

lion

pre 16 godina

Crnogorska vlast je besprekorna u postovanju i sprovodnjenju zakona, pa i Haskih preporuka. To se jedino ne odnosi na ukradena kola po CG...Ni na sverc cigara...Ni na pranje novca...Ipak to su sitnice ali zato na ovom popu treba pokazati misice.

Daki

pre 16 godina

Srbija ima dve vlade. Jednu koju predvodi DSS, koja je konzervativna, nacionalisticka, desnicarska, antizapadna. Drugu koju cini DS i G17 koja stvara privid normalnosti i teznje ka evroatlantskim integracijama, tako sto "koriguje" stavove DSSa, izvinjava se za njihove gluposti, tvrdi da one nisu stav Vlade.
A mi gradjani ne znamo na cemu smo, kako je moguce da u jednoj Vladi budu toliko razliciti stavovi (ako su sustinski uopste razliciti, a ne samo deklarativno), i pitamo se koja ce opcija prevagnuti.

Mladen Mladenovic

pre 16 godina

Umesto da od crnogorskih vlasti, poput njihovog ambasadora u Beogradu juče, zatraže objašnjenje zbog čega se gospodinu Filaretu ne dozvoljava ulazak u Crnu Goru i obavljanje verskih delatnosti, Vlada Srbije i cela Srbija, danima će razglabati o "iskakanjima" ministara i savetnika. Da li ćemo se uvek baviti posledicama a ne uzrocima ? Vlada je bila dužna da zaštiti svog državljanina. Čak i ako se radi o gospodinu Filaretu. Sve ostalo je posledica inertnosti i trapavosti te iste vlade, koja se sada izvinjava. Neozbiljno "do bola".

Sandra

pre 16 godina

Dokle cemo da trpimo posledice ponasanja Kostunicnih najblizih saradnika i poverenika. Kvazi politicari, kvazi intelektualci i kvazi postenjacine.

Goran

pre 16 godina

Crna Gora nije clan Evropske Unije i nema razloga da zabranjuje ulazak u svoju zemlju nikome pod izgovorom da je to njihova obaveza kao clanova Unije.

(Vlast)a

pre 16 godina

Do kada ce u ovoj zemlji trajati stanje u kojoj jedni luduju i proizvode djubre u ime patriotizma i laznih visih ciljeva, a drugi, zarad malo vlasti i drzanja glave nad splacinama srpskog politickog djubreta, sve to ciste i lizu.
Potez g.Djelica bi bio sjajan da su ovakve stvari sporadicne,ali ovde je ovakvo ilicevsko-simicevsko bljuvanje pozeljna praksa i to mora da pere vrhovni vozd Kostunica,a on to nece jer zeli da smo djubre iz njemu (a i vama koji citate!) znanih razloga.

Natalija

pre 16 godina

Zasto je u Srba uvek najprihvatljivija zamena teza, a nikako suocenje sa istinom.Evo ne moramo biti mnogo pametni da bi razumeli sledece: Vrlo je jednostavno.
Da, Filaret ne moze da udje u Crnu Goru, a Ceku moze. Pa naravno! Jedan je optuzen od strane Srba a drugi od strane Haskog Tribunala. Priznacete, bitna je razlika!!! Kada cemo to da shvatimo? Upravo zbog neshvatanja gore navedenog, kako u narodu tako i u drzavnom vrhu(kao posledici), sve smo sanse propustili!- ili ih nismo prepoznali ili smo ih pogresno protumacili. Kakva steta.

Zorana Z. Mihajlović Milanović

pre 16 godina

Ne treba zaboraviti jednu stvar, nikada - savetnici pored toga što treba da pripreme, pročitaju sve ono što je potrebno njihovom šefu, ONI SU TU DA ONDA KADA JE MALO PROBLEMATIČNO, U STVARI IZNESU STAV SVOG ŠEFA.
Prema tome Simić je u ovom slučaju bio samo oružje tj medijum kroz koji je njegov šef rekao šta misli.

Vlada

pre 16 godina

Svi optuzuju Srbiju da remeti odnose sa CG, a niko da optuzi CG sto remeti odnose sa Srbijom zbog uskracivanja najosnovnijih ljudskih prava, otvorenog stavljanja na stranu nezavisnog Kosova, saradnjom sa bivsim teroristima... Strasno, tuzno, porazavajuce.

Zoran

pre 16 godina

Jedinstvo u vladi Srbije, sa kojim se svi hvale, stvarno izvanredno funkcionise: oni vredjaju, zveckaju oruzjem, kraduckaju, bahate se a Djelic i Tadic se samo izvinjavaju. Stvarno je koalicija postavljena na zdravim osnovama.

Alexandar

pre 16 godina

Da li Vlast postoji da bi resavala ili pravila probleme? Nebitno da li je to Crna Gora ili neko drugi, rekao bih da je kod ove Vlasti prisutna ne mogucnost ili nedostatak zelje za resavanjem problema vec samo stvaranje novih, slicno kao kod Milosevica.

alpline

pre 16 godina

Ne bi vam škodilo da uzmete knjigu Marka Miljanova u ruke (nadam se da znate da čitate). Ovaj savet važi za političare i Srbije i Crne Gore "a i šire" .

Дејан Топаловић

pre 16 godina

Само мали коментар око збрке језичких термина. Дакле, у свим домаћим медијима се преноси да владика Филарет штрајкује глађу (вероватно под утицајем натписа на граничном прелазу). Моје мишљење је да је реч о протесту а не штрајку који није подесан као термин за свештено лице. Још већи је промашај термина "радикалан пост" који су користили Радикали приликом протеста глађу Шешеља када је и Православна црква реаговала због злоупотребе. Смисао поста је много дубљи а циљ му је духовно и телесно прочишћење а не привлачење пажње јавности ради постизања одређеног циља.

Cistunac

pre 16 godina

Mislim da bi u celu ovu pricu trebalo ukljuciti i Ministarstvo zastite zivotne sredine. Da se kazne zagadjivaci koji stalno i uporno truju odnose Srbije sa svojim susedima.
Zagadjenje je taman toliko da se ne moze gledati napred, a to ometa saobracaj i veze. Mora se hitno reagovati inace bi mogli da udarimo u zid i da se razbijemo.

Visokoletac

pre 16 godina

Kako nije sramota Kostunicu i ostale njegove satrape. Onaj jadnik sa sedmoro dece koji je prognan sa Kosova strajkuje gladju i niko ni da ga pogleda! Za ovoga vladiku sto glumi mucenika, a inace voli da ratuje, za ovoga crvenog popa Vlada hoce da se obrati humanitarnim organizacijama za pomoc!!! Pa onaj Dedejic je za ovoga popa
Majka Tereza.

Pera

pre 16 godina

Izvinjavaju se Jeremic i Djelic -- upravo oni koji sa tom izjavom nemaju nikakve veze i koji nista priblizno toliko glupo i uvredljivo ne bi izjavili. Ne izvinjava se sam taj savetnik, a ni Kostunica, koji mu je direktno nadredjen (koji verovatno misli slicno, pa zato cuti). Izvinjenja zvuce suplje i neubedljivo -- za ovakvu izjavu bi taj savetnik trebalo da bude otpusten (zvanicno), tj. prebacen na drugi posao.

Dragan

pre 16 godina

Kad će nama da se izvine?
Mislim da ne postoji država koja je toliko zla nanela sopstvenom narodu kao što je slučaj sa Srbijom!