Četvrtak, 01.03.2007.

07:47

Deklaracija: Obaveza i(li) moral

Usvajanje deklaracije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici inicijativa je predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92

Deklaracija: Obaveza i(li) moral IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

NS

pre 17 godina

Mene vise zanima ko su bili kreatori pakla na prostoru bivse Jugoslavije i razloga zbog cega su to cinili. To ce vise pomoci pomirenju na Balkanu nego izvinjavanje koje nece vratiti tocak istorije unazad niti pomoci da se mrtvi vrate. Treba najozbiljnije sesti i raspleti balkanski gordijev cvor. Istoricari, pravnici, psiholozi, sociolozi, lideri i ostali iz svih Drzava Balkana treba sada da rade na tome da se nadje odgovor zasto Juznoslovenski narodi na Balkanu svakih 20-30 godina prave krvave orgije. Nista ne treba precutati i zataskavati jer nema garancija da nam se za 10-20 godina nece desiti isto.

click & boom

pre 17 godina

Neverovatno kako se izjave Srpskih Radikala i Muslimanskih politicara iz Federacije BiH oko ove presude poklapaju. Vidi se ista skola misljenja. Jedini koji su u Srbiji istinski razocarani odlukom suda su Radikali. Sto manje ksenofobije to manja njihova izborna platforma. Da je sud u Hagu kojim slucajemoglasio Srbiju krivom, o, srece, evo dokaza o velikoj svetskoj zaveri protiv vaskolikog Srpstva, i njima plus deset posto glasova.

dragan djuric

pre 17 godina

Normalna je stvar da se treba doneti deklaracija jer ko zna (kako je to gore vec neko naveo) sta je sve Tadicu receno iza zatvorenih vrata. Treba da nam je svima jasno da smo od odgovaranja za Bosansku tragediju oslobodjeni zbog Kosova koje ce postati nezavisno svidelo se to nekome ili ne.Kao i uvek cine se ustupci i trgovanje na Balkanu zarad smirivanja i koliko toliko saniranja uzasnog stanja u kome se sve sadasnje drzave bivse SFRJ nalaze.

Bosanac

pre 17 godina

Mislim da je sramotno uopste polemizirati o tome treba li donijeti Deklaraciju o genocidu koji je pocinjen u Srebrenici.Kad se malo strasti stisaju i kad se trezvenije sve to sagleda, Srbija je ipak obiljezena za sva vremena.Ja znam da je ogroman broj Srba s olaksanjem docekao presudu,bas zato sto su u ogromnom broju ocekivali drugaciju presudu.Znaci intimno se zna koliko je Milosevicev rezim itekako imao konce u rukama za sva desavanja na ex-Yu prostorima.Deklaracija ce se naravno morati donijeti,moze se pricati u nedogled, i to samo za Srebrenicu koja je od MSP okarakterisana kao genocid.Ogromna rijec sa stravicnim konotacijama,ali je tako svidjalo se to nekome ili ne.Srbija se izvukla(relativno) ali sad su Srbi u manjem BH-entitetu ostavljeni na kisi.Tesko da svaljivanje sve krivice na Republiku Srpsku nece imati uticaj na unutrasnje uredjenje BiH.U svakom slucaju da, ako je suditi po komentarima svih relevantnih pravnih experata.

Pokojni Toza

pre 17 godina

Naravno da je Vucic u pravu da nije bio genocid u Srebrenici, Srebrenica zapravo i ne postoji. Ustvari tamo su poginula dva coveka u saobracajnoj nereci od kojih je 60% bilo Srba. Sve to lepo pise u presudi ICY. Samo kada nam Vucic to procita.

Igor

pre 17 godina

Treba osuditi zlocin u Srebrenici ali i sve ostale zlocine koji su se dogodili od 1991. do 1995. godine. Nisu ljudi ubijani samo u Srebrenici, vec i u Skelanima, Vlasenici, Gospicu, Pakracu, Pofalicima, Splitu, Tuzli, na Ozrenu, u Bljesku, u Oluji itd. Ginuli su Muslimani/Bosnjaci/Hrvati, ali ginuli su i Srbi i niko ne moze da kaze da su njihovi zivoti i osecanja njihovih najblizih bili manje vazni od drugih. Neka im je svima laka cena zemlja, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

kanadjanin

pre 17 godina

Ziveo sam i obisao sve prostore bivse Juge i mogu vam reci da je sve bilo o.k. dok narod i glasaci u Srbiji nisu posle 8 sedmice odlucili za Slobu umesto Ivana.Da ste kojim slucajem drugacije glasali i mislili mnoge stvari i strahote se ne bi desile.Zato za sve postupke koje svesno ili nesvesno ucinite morate snositi posledioce.aevo i sada biraci cine istu gresku i glasaju za one koji su neposredno kumovali dogadjajima oko 90 tih godina.Zato zarad buducnosti mladjeg narastaja prihvatite kao moralni cin odgovornost za prosle dogadjaje i okrenite se ka buducnosti u koju vas moze odvesti samo progresivno demokratski orijentisana elita u Srbiji.Zato glasaci pamet u glavu. Pozdrav Yugoalbanian from Canada

mama ludaca

pre 17 godina

Neka,hvala vam za deklaraciju ako to podrazumeva da slusamo onaj uzas kojim su nas radikali i onaj Dacic castili pri konstituisanju parlamenta!
Oni su vecina,oni misle da smo mi sto gori,to bolji,a predsednik Tadic samo slabi svoje ionako lose pozicije ako apeluje i moljaka one s kojima obican covek nikad ne bi razgovarao,ali politicari moraju i ono sto mi nikad ne bismo.
A ako je to pozoriste zbog sveta-verujem i nadam se da nisu toliko glupi da nas nisu prozreli.

Sale

pre 17 godina

Mislim da je pitanje deklaracije nebitno za Srbiju, ali mozda je od znacaja za R. Srpsku kako bi se nesumnjivo distancirala od genocida koji se stavlja na dusu Drinskom Korpusu VRS.
Presuda je politicka, kao i citav proces, a evo i zasto.
Najpre, tuzba je nelegalna jer je neprihvacena od R. Srpske i kao takva je trebala biti odbacena.
Drugo, nije mi jasno kako je Srbija procesno sposobna samo kada je tuzena strana, a procesno je nesposobna u svojstvu tuzioca (odbacena tuzba protiv 8 clanica NATO)!?
Mislim da je ovo sumrak, pocetak kraja medjunarodne (tj. medjudrzavne) zajednice kakvu smo poznavali dosad. Nema medjunarodne institucije koja nije izgubila svoj kredibilitet usled svoje neobjektivnosti uzrokovane politickim motivima SAD i NATO. Sta ce nam to doneti - mozemo da nagadjamo, ali se vec naziru novi sukobi koje SAD planira (Iran).
Gde god su znacajnija nalazista fosilnih goriva, SAD se nasla pozvanom da vojno intervenise pod razlicitim izgovorima (na Kosmetu je najvece nalaziste lignita u evropi, o irackoj nafti i da ne govorim itd.).
Ako zelimo da resimo pitanje zlocina na ovim prostorima, moramo to, najpre, svi u svom dvoristu da resimo pa da krenemo dalje.
Mislim da je znacajno ucesce stranih autoriteta dosta doprinelo razbuktavanju sukoba na ovim prostorima i eskalaciji zlocina, a da bi se oprali - traze zrtvene jarce sa strane (prvenstveno srpske).
Nista nismo postigli u prevenciji i sankcionisanju zlocina ako obidjemo istinu.
U tom smislu - i ideja o deklaraciji je dnevno-politikantski pamflet kojim se stranke zele utrkivati u pridobijanju simpatija i podrske sa strane radi izigravanja laznog mesijanstva pred osiromasenim i namucenim "domorocima".

Jelena

pre 17 godina

A zasto da ne bude obaveza? I jeste obaveza. Zlocin se desio i zao mi je, ne nosi ga ni Zloba ni Mira ni ekipa na ledjima vec mi. Sa tim u vezi, trebali bismo ga osuditi sto ostrije moguce i naravno nastaviti "traganje" za Cika Raletom i Radovanom. Ne vidim zasto jedno ne ide sa drugim. Zasto je Srbima toliko tesko da priznaju sami sebima da se tako nesto desilo? Jeste i to ne tako davno. Da bi smo mogli dalje, moramo umeti zdravo gledati iza. Na kraju krajeva ne pitamo se mi nista, vec ce Vlada odluciti da li se usvaja ili ne deklaracija. Na nama je samo da postujemo odluku gore pomenute.

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Isprika treba biti iskrena, a ne kao posljedica neke sudske osluke. Isprika bi trebala biti u ime naroda, zbog politike bivše vlasti od koje se trenutna ograđuje. Naravno, očekuju se djela, a ne riječi. A o znači, pored hapšenja Mladića i Karađića, i pritisak na RS da se vrate svi protjerani, da im se obnove kuće i omogući normalan život. Time će RS prestati nositi sigmu genocidne tvorevine. Nikako drugačije.

Mikic V.

pre 17 godina

Niko se nepita da li je Predsedniku Tadicu MOZDA diplomatskim kanalima poruceno iz Haga da se usvoji deklaracija u Skupstini!!!!! Boris zna sta radi a nevernih Toma u Srbiji je i previse a o hapsenju Mladica i drugih da i ne govorimo. Da je covek i patriota vec je trebalo da se DOBROVOLJNO prijavi za odlazak u Hag koji zivot zivi pitamo se? Neka dokazuje tamo i neka tamo ako treba prkosi a Srbiju i njen narod vec jednom oslobodi pritiska, strepnje od novih sankcija da i negovorimo i permanentnog odlaska mladih i obrazovanih iz zemlje!!!!!!!!

Jovan

pre 17 godina

Ovi političari nisu normalni, od kuda su zalutali u politiku? Kakvo klečanje na kolenima i posipanje pepelom čitavog naroda? Koga oni brane? Ni u moje ime se ne trebaju izvinjavati, ali ne želim ni da me izjednačavaju sa bilo kojim zločincem. Velika većina Srbije nije ni videla oružje, velika većina onih koji su bili u ratovima su bili samo vojnici u ratu. Zašto ih izjednačavati sa onima koji su kreirali rat, vodili ga nečasno i bili zločinci. Jeste, ratovali smo, bilo je zločina, utvrdite ko je učestvovao u manipulacijama svojih gradjana, ko je kreirao i ko organizovao ovakav rat, sa zločinima i gubitnički za sve, ko je vršio zločine... I da to rešimo. Mi da rešimo naše probleme! Osuditi ono što je prelazilo pravila ratovanja, osuditi zločine i svima kojima su naši, svojim kršenjima pravila rata, naneli bol i štetu možemo izjaviti svoje žaljenje zbog njihove patnje i učešća naših zločinaca u tome. I videti šta je za nadoknadu štete i njihovu i našu, ući u pregovore... Sve ostalo je rat koji je nastao voljom vladajućih pojedinaca i njihovom nesposobnošću. Prošlo je mnogo godina, vreme se vratiti ne može, ono što se desilo promeniti ne možemo, i do kada mislimo da se optužujemo za agresije, rasturanja države, progone, genocide, zločine?
Sve je to pesma da bi se zaštitili oni koji bi trebali odgovarati za ono što su činili. Istinu nije tako teško utvrditi, najlakše je od zločinaca praviti heroje i gradjane silom spuštati na njihovu meru. Baš deprimirajuće!

jaca, bgd

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo usvojiti deklaraciju i time pružiti ruku pomirenja. Ma kako to nama izgledalo bolno, to je neophodno zbog budućnosti naše dece i da dokažemo sebi da smo ljudi. Što se tiče hapšenja odgovornih, o tome ne treba diskutovati, već je trebalo odavno to odraditi.

da se ne lazemo

pre 17 godina

Nije obaveza.
A kome je do morala, neka ide u crkvu.
Manite se coravog posla, uhapsite optuzene pred Haskim sudom, uhapsite i procesuirajte i sve one koji nisu optuzeni od tog suda, a postoji osnovana sumnja da su pocinili zlocine.
To bi bilo to

Milan

pre 17 godina

Ja sam patriota ali i covek tako da ne mogu niti smem da zatvorim oci pred bolom i gubitkom zivota drugoga, posebno kada znam da je neko u moje ime cinio zlocine.Nije nevazno sta je nama neko uradio uradio u protivnom ne smemo svoje zrtve zaboraviti ali cesto aljkamo sa tim pa nije ni cudo da nas cesto ne shvacaju onako kako bi mi to zeleli. Samo treba oni koji su protiv deklaracije da znaju da nam to u ovom momentu otezava dodatno i onako slabu poziciju u razgovorima o Kosovu. Slamki za koje bi se mogli uhvatiti ima sve manje pa ne bi trebali zadnje sami da spaljujemo.

Svaka cast

pre 17 godina

Ne treba nikome nikava deklaracija osim samim Srbima. Ali, ako oni smatraju da ni njima to ne treba - jos bolje. Stvari tako ostaju kristalno jasne, kao sto su i dosad bile. Svako ima pravo na svoj moralni izbor.

hitro

pre 17 godina

ne znam da li gresim ali mi se cini da je ovim savetnici predsednika Tadica samo i jedino vazno da prvi daju neku inicijativu,da prvi nesto kazu..a sta ce posle ispasti,koga ce boleti glava ne razmisljaju.Primili nas u partnerstvo za mir ili gde vec,posle pet minuta su na svim medijima bili veliki uspesi tamo nekog savetnika.Zavrseni izbori,znaju se rezultai u onoj euforiji,Tadic proglasava Djelica za buduceg premijera sad se cesu i Tadic i ceo DS.Presuda suda u Hgu,posle pola sata Tadic sav vazan daje izjavu da Skupstina mora da usvoji deklaraciju o Srebrenici .A on se u Skupstini pita sa cetvrtinom poslanika.I sta sad? Ko ce da odgovara za napete situacije,za svu tu neodgovornost.Ne kzem da sve to ne treba,cak mislim da treba ali na ovaj nacin sa ovakvim kabinetom Tadic ima sve manje i manje RAZUMEVANJA za svoje postuke.Bar u okruzenju ljudi sa kojima ja komuniciram.

ivan-analiticar

pre 17 godina

Verovatno ce neka ozbiljnija istorisko-politicko-socioloska analiza pokazati zasto je doslo do ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kada je na pocetku 20-og veka bila jasno ispoljena teznja slovenskih naroda za zajednickom drzavom.Za sve zrtve rata, ma sa koje strane bile, postavlja se zahtev da pocinioci moraju biti indentifikovani i izvedeni pred sudove. Za masovne zlocine koji su po prirodi genocidni, za pocinioce i inspiratore svakako izvodjenje pred sud ali i svakako osuda ovakvog zlocina. Stoga smatram da treba podrzati inicijativu Predsednika Tadica o donosenju ove dekleracije!

djape071

pre 17 godina

Moglo bi se reci i "moralna obaveza", ali bolji bi naziv bio mozda "moralno prociscavanje". Deklaracija kojom bi se osudili zlocini pocinjeni od strane pripadnika srpskog naroda je potrebna pre svega samim Srbima, da bi naredne srpske generacije mogle da razlikuju covecno od necovecnog, zlo od dobrog. I ne samo deklaracija, vec je potrebno kontinuirano ispitivati uzroke zbog kojih je doslo do tih zlocina, njihovu psiholosku, politicku i istorijsku pozadinu. I to ne samo zlocine u proteklim ratovima koje su pocinili Srbi, vec zlocine koje su Srbi cinili tokom istorije, u ime razlicitih drzava i ideologija. I taj proces niposto ne treba vezivati za osudom zlocina koji su pocinjeni nad Srbima, jer to nije nasa duznost, vec je duznost onih naroda i onih politickih ideologija koje su bili inicijatori i izvrsioci zlocina nad srbima. Kaznjavanje srpskih zlocinaca, kako formalno kroz pravni sistem ili kroz istorijsku osudu, je samo deo tog procesa i podrazumeva se.

Osuda zlocina nad Srbima od strane samih Srba je besmislen, sta god neke politicke stranke u Srbiji tvrdile. Zasto ja da verbalno osudjujem nekog ko je imao i ima zelju da me istrebi? Pa to se podrazumeva ljudi boziji. Umesto toga, nasa je duznost da SVAKI zlocin koji je pocinjen nad srpskim narodom tokom istorije dokumentujemo i rasvetlimo, i ostavimo buducim generacijama kao nasledje. Jos uvek ne postoji muzej genocida nad srpskim narodom, iako je takvo nesto neophodno obzirom kroz sta je nas narod prosao tokom svoje istorije. Niti institucija koja bi sve zlocine koji su pocinjeni nad srbima bez obzira koja je nacija ili ideologija to ucinila, dokumentovala. Tragicno je da u Beogradu postoji mesto (Staro Sajmiste) koje je u Drugom Svetskom ratu bilo fasisticki koncentracioni logor, a da vecina mlade generacije uopste ne zna da se tu taj logor uopste i nalazio, vec se par stotina metara odatle banci i veseli na splavovima. To je nesto o cemu bi isto tako nasa politicka elita trebala da razmislja, umesto da se prepucava i ovako vazne stvari koristi radi dobijanja politickih poena.

Miloš

pre 17 godina

Deo sudske presude usvojen sa 13 : 2 izričito kaže da je utvrđivanje da je Srbija prekršila obavezu da spreči genocid „odgovarajuća satisfakcija“ i da slučaj nije takav da bi dosuđivanje plaćanja kompenzacije ili obezbedjenja jemstva i garancija da se slučaj neće ponoviti, bile odgovarajuće mere.
Usvajanje bilo kakve deklaracije bi implicitno značilo da se mi ne slažemo sa presudom MSP jer smatramo da tužiocu takvom presudom nije data odgovarajuća satisfakcija nego je mi tek sada dajemo deklaracijom. Ovakvo dokazivanje da smo mi pravedniji od MSP, iz mnogo razloga ne bi bilo umesno.
Prema tome, držimo se mi presude MSP, najvišeg sudskog organa UN, isporučivanjem
optuženih za genocid i nastojmo da kroz međuljudske,ekonomske, kulturne,sportske i druge kontakte svakodnevno popravljamo odnose sa BIH i Hrvatskom. To se može raditi i bez ikavih deklaracija ako obostrana želja postoji.

Evropejac

pre 17 godina

Sve zlocince treba najostrije kazniti i oko toga nema dileme ali sam protiv usvajanja bili kakve rezolucije (ni Tadiceve ni Kostunicine ni bilo koje druge). Ja nisam kriv i ne zelim da se bilo kome izvinjavam iako saosecam sa svim nevinim zrtvama. Takodje ne zelim da se iko izvinjava u moje ime jer ja sam u Bosni bio samo na ekskurziji 1985. godine. Stvar sa utvrdjivanjem genocida je gotova, medjunarodni sud je rekao svoje i kraj, nema vise. Hvatajte zlocince a narod ostavite na miru i ako zelite posipajte se pepelom i izvinjavajte se u svoje ime. Zlocince u zatvor a rat u istoriju. Ako nastavimo da kopamo po proslosti niko ne zna sta ce sve biti iskopano a to sigurno nece voditi dobrosusedskim odnosima. Rat je gotov i nadam se da se nikada vise nece ponoviti i smatram da bi i u nasim glavama trebali da spustimo zavesu na to ruzno poglavlje i okrenemo se buducnosti a da kompetentnim ostavimo da jure zlocince.

uhapsite Mladića!

pre 17 godina

Rade Stojanović je u izjavi za B92 jasno rekao da je "jedina obaveza Srbije da Haškom tribunalu izruči osobe optužene za genocid".
Nemam ništa protiv donošenja deklaracije, medjutim, sasvim opravdano se bojim da će iscrpljujuća debata oko toga zapravo da zamagli ono što je jedino bitno - hapšenje!
Možete vi da pišete šta god hoćete, da se oko toga natežete bez kraja i konca, da "bacate koske" ovom beslovesnom narodu, da se prepucavate oko teksta deklaracije i odmeravate "čiji je veći" ispraznim rečima od kojih nema nikakve vajde. Samo ne možete da se latite posla. Hapšenja. A to je jedino što je ispravno, jedino što se od nas traži i jedino što će pokazati da smo prihvatili presudu.
Ne verujem nikakvim deklaracijama, a ni onima koji ih predlažu, bez obzira da li se zovu Boris, Voja ili Čeda.

uhapsite Mladića!

pre 17 godina

Rade Stojanović je u izjavi za B92 jasno rekao da je "jedina obaveza Srbije da Haškom tribunalu izruči osobe optužene za genocid".
Nemam ništa protiv donošenja deklaracije, medjutim, sasvim opravdano se bojim da će iscrpljujuća debata oko toga zapravo da zamagli ono što je jedino bitno - hapšenje!
Možete vi da pišete šta god hoćete, da se oko toga natežete bez kraja i konca, da "bacate koske" ovom beslovesnom narodu, da se prepucavate oko teksta deklaracije i odmeravate "čiji je veći" ispraznim rečima od kojih nema nikakve vajde. Samo ne možete da se latite posla. Hapšenja. A to je jedino što je ispravno, jedino što se od nas traži i jedino što će pokazati da smo prihvatili presudu.
Ne verujem nikakvim deklaracijama, a ni onima koji ih predlažu, bez obzira da li se zovu Boris, Voja ili Čeda.

Evropejac

pre 17 godina

Sve zlocince treba najostrije kazniti i oko toga nema dileme ali sam protiv usvajanja bili kakve rezolucije (ni Tadiceve ni Kostunicine ni bilo koje druge). Ja nisam kriv i ne zelim da se bilo kome izvinjavam iako saosecam sa svim nevinim zrtvama. Takodje ne zelim da se iko izvinjava u moje ime jer ja sam u Bosni bio samo na ekskurziji 1985. godine. Stvar sa utvrdjivanjem genocida je gotova, medjunarodni sud je rekao svoje i kraj, nema vise. Hvatajte zlocince a narod ostavite na miru i ako zelite posipajte se pepelom i izvinjavajte se u svoje ime. Zlocince u zatvor a rat u istoriju. Ako nastavimo da kopamo po proslosti niko ne zna sta ce sve biti iskopano a to sigurno nece voditi dobrosusedskim odnosima. Rat je gotov i nadam se da se nikada vise nece ponoviti i smatram da bi i u nasim glavama trebali da spustimo zavesu na to ruzno poglavlje i okrenemo se buducnosti a da kompetentnim ostavimo da jure zlocince.

hitro

pre 17 godina

ne znam da li gresim ali mi se cini da je ovim savetnici predsednika Tadica samo i jedino vazno da prvi daju neku inicijativu,da prvi nesto kazu..a sta ce posle ispasti,koga ce boleti glava ne razmisljaju.Primili nas u partnerstvo za mir ili gde vec,posle pet minuta su na svim medijima bili veliki uspesi tamo nekog savetnika.Zavrseni izbori,znaju se rezultai u onoj euforiji,Tadic proglasava Djelica za buduceg premijera sad se cesu i Tadic i ceo DS.Presuda suda u Hgu,posle pola sata Tadic sav vazan daje izjavu da Skupstina mora da usvoji deklaraciju o Srebrenici .A on se u Skupstini pita sa cetvrtinom poslanika.I sta sad? Ko ce da odgovara za napete situacije,za svu tu neodgovornost.Ne kzem da sve to ne treba,cak mislim da treba ali na ovaj nacin sa ovakvim kabinetom Tadic ima sve manje i manje RAZUMEVANJA za svoje postuke.Bar u okruzenju ljudi sa kojima ja komuniciram.

ivan-analiticar

pre 17 godina

Verovatno ce neka ozbiljnija istorisko-politicko-socioloska analiza pokazati zasto je doslo do ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kada je na pocetku 20-og veka bila jasno ispoljena teznja slovenskih naroda za zajednickom drzavom.Za sve zrtve rata, ma sa koje strane bile, postavlja se zahtev da pocinioci moraju biti indentifikovani i izvedeni pred sudove. Za masovne zlocine koji su po prirodi genocidni, za pocinioce i inspiratore svakako izvodjenje pred sud ali i svakako osuda ovakvog zlocina. Stoga smatram da treba podrzati inicijativu Predsednika Tadica o donosenju ove dekleracije!

Miloš

pre 17 godina

Deo sudske presude usvojen sa 13 : 2 izričito kaže da je utvrđivanje da je Srbija prekršila obavezu da spreči genocid „odgovarajuća satisfakcija“ i da slučaj nije takav da bi dosuđivanje plaćanja kompenzacije ili obezbedjenja jemstva i garancija da se slučaj neće ponoviti, bile odgovarajuće mere.
Usvajanje bilo kakve deklaracije bi implicitno značilo da se mi ne slažemo sa presudom MSP jer smatramo da tužiocu takvom presudom nije data odgovarajuća satisfakcija nego je mi tek sada dajemo deklaracijom. Ovakvo dokazivanje da smo mi pravedniji od MSP, iz mnogo razloga ne bi bilo umesno.
Prema tome, držimo se mi presude MSP, najvišeg sudskog organa UN, isporučivanjem
optuženih za genocid i nastojmo da kroz međuljudske,ekonomske, kulturne,sportske i druge kontakte svakodnevno popravljamo odnose sa BIH i Hrvatskom. To se može raditi i bez ikavih deklaracija ako obostrana želja postoji.

djape071

pre 17 godina

Moglo bi se reci i "moralna obaveza", ali bolji bi naziv bio mozda "moralno prociscavanje". Deklaracija kojom bi se osudili zlocini pocinjeni od strane pripadnika srpskog naroda je potrebna pre svega samim Srbima, da bi naredne srpske generacije mogle da razlikuju covecno od necovecnog, zlo od dobrog. I ne samo deklaracija, vec je potrebno kontinuirano ispitivati uzroke zbog kojih je doslo do tih zlocina, njihovu psiholosku, politicku i istorijsku pozadinu. I to ne samo zlocine u proteklim ratovima koje su pocinili Srbi, vec zlocine koje su Srbi cinili tokom istorije, u ime razlicitih drzava i ideologija. I taj proces niposto ne treba vezivati za osudom zlocina koji su pocinjeni nad Srbima, jer to nije nasa duznost, vec je duznost onih naroda i onih politickih ideologija koje su bili inicijatori i izvrsioci zlocina nad srbima. Kaznjavanje srpskih zlocinaca, kako formalno kroz pravni sistem ili kroz istorijsku osudu, je samo deo tog procesa i podrazumeva se.

Osuda zlocina nad Srbima od strane samih Srba je besmislen, sta god neke politicke stranke u Srbiji tvrdile. Zasto ja da verbalno osudjujem nekog ko je imao i ima zelju da me istrebi? Pa to se podrazumeva ljudi boziji. Umesto toga, nasa je duznost da SVAKI zlocin koji je pocinjen nad srpskim narodom tokom istorije dokumentujemo i rasvetlimo, i ostavimo buducim generacijama kao nasledje. Jos uvek ne postoji muzej genocida nad srpskim narodom, iako je takvo nesto neophodno obzirom kroz sta je nas narod prosao tokom svoje istorije. Niti institucija koja bi sve zlocine koji su pocinjeni nad srbima bez obzira koja je nacija ili ideologija to ucinila, dokumentovala. Tragicno je da u Beogradu postoji mesto (Staro Sajmiste) koje je u Drugom Svetskom ratu bilo fasisticki koncentracioni logor, a da vecina mlade generacije uopste ne zna da se tu taj logor uopste i nalazio, vec se par stotina metara odatle banci i veseli na splavovima. To je nesto o cemu bi isto tako nasa politicka elita trebala da razmislja, umesto da se prepucava i ovako vazne stvari koristi radi dobijanja politickih poena.

Svaka cast

pre 17 godina

Ne treba nikome nikava deklaracija osim samim Srbima. Ali, ako oni smatraju da ni njima to ne treba - jos bolje. Stvari tako ostaju kristalno jasne, kao sto su i dosad bile. Svako ima pravo na svoj moralni izbor.

da se ne lazemo

pre 17 godina

Nije obaveza.
A kome je do morala, neka ide u crkvu.
Manite se coravog posla, uhapsite optuzene pred Haskim sudom, uhapsite i procesuirajte i sve one koji nisu optuzeni od tog suda, a postoji osnovana sumnja da su pocinili zlocine.
To bi bilo to

Milan

pre 17 godina

Ja sam patriota ali i covek tako da ne mogu niti smem da zatvorim oci pred bolom i gubitkom zivota drugoga, posebno kada znam da je neko u moje ime cinio zlocine.Nije nevazno sta je nama neko uradio uradio u protivnom ne smemo svoje zrtve zaboraviti ali cesto aljkamo sa tim pa nije ni cudo da nas cesto ne shvacaju onako kako bi mi to zeleli. Samo treba oni koji su protiv deklaracije da znaju da nam to u ovom momentu otezava dodatno i onako slabu poziciju u razgovorima o Kosovu. Slamki za koje bi se mogli uhvatiti ima sve manje pa ne bi trebali zadnje sami da spaljujemo.

Jovan

pre 17 godina

Ovi političari nisu normalni, od kuda su zalutali u politiku? Kakvo klečanje na kolenima i posipanje pepelom čitavog naroda? Koga oni brane? Ni u moje ime se ne trebaju izvinjavati, ali ne želim ni da me izjednačavaju sa bilo kojim zločincem. Velika većina Srbije nije ni videla oružje, velika većina onih koji su bili u ratovima su bili samo vojnici u ratu. Zašto ih izjednačavati sa onima koji su kreirali rat, vodili ga nečasno i bili zločinci. Jeste, ratovali smo, bilo je zločina, utvrdite ko je učestvovao u manipulacijama svojih gradjana, ko je kreirao i ko organizovao ovakav rat, sa zločinima i gubitnički za sve, ko je vršio zločine... I da to rešimo. Mi da rešimo naše probleme! Osuditi ono što je prelazilo pravila ratovanja, osuditi zločine i svima kojima su naši, svojim kršenjima pravila rata, naneli bol i štetu možemo izjaviti svoje žaljenje zbog njihove patnje i učešća naših zločinaca u tome. I videti šta je za nadoknadu štete i njihovu i našu, ući u pregovore... Sve ostalo je rat koji je nastao voljom vladajućih pojedinaca i njihovom nesposobnošću. Prošlo je mnogo godina, vreme se vratiti ne može, ono što se desilo promeniti ne možemo, i do kada mislimo da se optužujemo za agresije, rasturanja države, progone, genocide, zločine?
Sve je to pesma da bi se zaštitili oni koji bi trebali odgovarati za ono što su činili. Istinu nije tako teško utvrditi, najlakše je od zločinaca praviti heroje i gradjane silom spuštati na njihovu meru. Baš deprimirajuće!

jaca, bgd

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo usvojiti deklaraciju i time pružiti ruku pomirenja. Ma kako to nama izgledalo bolno, to je neophodno zbog budućnosti naše dece i da dokažemo sebi da smo ljudi. Što se tiče hapšenja odgovornih, o tome ne treba diskutovati, već je trebalo odavno to odraditi.

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Isprika treba biti iskrena, a ne kao posljedica neke sudske osluke. Isprika bi trebala biti u ime naroda, zbog politike bivše vlasti od koje se trenutna ograđuje. Naravno, očekuju se djela, a ne riječi. A o znači, pored hapšenja Mladića i Karađića, i pritisak na RS da se vrate svi protjerani, da im se obnove kuće i omogući normalan život. Time će RS prestati nositi sigmu genocidne tvorevine. Nikako drugačije.

Jelena

pre 17 godina

A zasto da ne bude obaveza? I jeste obaveza. Zlocin se desio i zao mi je, ne nosi ga ni Zloba ni Mira ni ekipa na ledjima vec mi. Sa tim u vezi, trebali bismo ga osuditi sto ostrije moguce i naravno nastaviti "traganje" za Cika Raletom i Radovanom. Ne vidim zasto jedno ne ide sa drugim. Zasto je Srbima toliko tesko da priznaju sami sebima da se tako nesto desilo? Jeste i to ne tako davno. Da bi smo mogli dalje, moramo umeti zdravo gledati iza. Na kraju krajeva ne pitamo se mi nista, vec ce Vlada odluciti da li se usvaja ili ne deklaracija. Na nama je samo da postujemo odluku gore pomenute.

Sale

pre 17 godina

Mislim da je pitanje deklaracije nebitno za Srbiju, ali mozda je od znacaja za R. Srpsku kako bi se nesumnjivo distancirala od genocida koji se stavlja na dusu Drinskom Korpusu VRS.
Presuda je politicka, kao i citav proces, a evo i zasto.
Najpre, tuzba je nelegalna jer je neprihvacena od R. Srpske i kao takva je trebala biti odbacena.
Drugo, nije mi jasno kako je Srbija procesno sposobna samo kada je tuzena strana, a procesno je nesposobna u svojstvu tuzioca (odbacena tuzba protiv 8 clanica NATO)!?
Mislim da je ovo sumrak, pocetak kraja medjunarodne (tj. medjudrzavne) zajednice kakvu smo poznavali dosad. Nema medjunarodne institucije koja nije izgubila svoj kredibilitet usled svoje neobjektivnosti uzrokovane politickim motivima SAD i NATO. Sta ce nam to doneti - mozemo da nagadjamo, ali se vec naziru novi sukobi koje SAD planira (Iran).
Gde god su znacajnija nalazista fosilnih goriva, SAD se nasla pozvanom da vojno intervenise pod razlicitim izgovorima (na Kosmetu je najvece nalaziste lignita u evropi, o irackoj nafti i da ne govorim itd.).
Ako zelimo da resimo pitanje zlocina na ovim prostorima, moramo to, najpre, svi u svom dvoristu da resimo pa da krenemo dalje.
Mislim da je znacajno ucesce stranih autoriteta dosta doprinelo razbuktavanju sukoba na ovim prostorima i eskalaciji zlocina, a da bi se oprali - traze zrtvene jarce sa strane (prvenstveno srpske).
Nista nismo postigli u prevenciji i sankcionisanju zlocina ako obidjemo istinu.
U tom smislu - i ideja o deklaraciji je dnevno-politikantski pamflet kojim se stranke zele utrkivati u pridobijanju simpatija i podrske sa strane radi izigravanja laznog mesijanstva pred osiromasenim i namucenim "domorocima".

Mikic V.

pre 17 godina

Niko se nepita da li je Predsedniku Tadicu MOZDA diplomatskim kanalima poruceno iz Haga da se usvoji deklaracija u Skupstini!!!!! Boris zna sta radi a nevernih Toma u Srbiji je i previse a o hapsenju Mladica i drugih da i ne govorimo. Da je covek i patriota vec je trebalo da se DOBROVOLJNO prijavi za odlazak u Hag koji zivot zivi pitamo se? Neka dokazuje tamo i neka tamo ako treba prkosi a Srbiju i njen narod vec jednom oslobodi pritiska, strepnje od novih sankcija da i negovorimo i permanentnog odlaska mladih i obrazovanih iz zemlje!!!!!!!!

Igor

pre 17 godina

Treba osuditi zlocin u Srebrenici ali i sve ostale zlocine koji su se dogodili od 1991. do 1995. godine. Nisu ljudi ubijani samo u Srebrenici, vec i u Skelanima, Vlasenici, Gospicu, Pakracu, Pofalicima, Splitu, Tuzli, na Ozrenu, u Bljesku, u Oluji itd. Ginuli su Muslimani/Bosnjaci/Hrvati, ali ginuli su i Srbi i niko ne moze da kaze da su njihovi zivoti i osecanja njihovih najblizih bili manje vazni od drugih. Neka im je svima laka cena zemlja, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

mama ludaca

pre 17 godina

Neka,hvala vam za deklaraciju ako to podrazumeva da slusamo onaj uzas kojim su nas radikali i onaj Dacic castili pri konstituisanju parlamenta!
Oni su vecina,oni misle da smo mi sto gori,to bolji,a predsednik Tadic samo slabi svoje ionako lose pozicije ako apeluje i moljaka one s kojima obican covek nikad ne bi razgovarao,ali politicari moraju i ono sto mi nikad ne bismo.
A ako je to pozoriste zbog sveta-verujem i nadam se da nisu toliko glupi da nas nisu prozreli.

kanadjanin

pre 17 godina

Ziveo sam i obisao sve prostore bivse Juge i mogu vam reci da je sve bilo o.k. dok narod i glasaci u Srbiji nisu posle 8 sedmice odlucili za Slobu umesto Ivana.Da ste kojim slucajem drugacije glasali i mislili mnoge stvari i strahote se ne bi desile.Zato za sve postupke koje svesno ili nesvesno ucinite morate snositi posledioce.aevo i sada biraci cine istu gresku i glasaju za one koji su neposredno kumovali dogadjajima oko 90 tih godina.Zato zarad buducnosti mladjeg narastaja prihvatite kao moralni cin odgovornost za prosle dogadjaje i okrenite se ka buducnosti u koju vas moze odvesti samo progresivno demokratski orijentisana elita u Srbiji.Zato glasaci pamet u glavu. Pozdrav Yugoalbanian from Canada

Pokojni Toza

pre 17 godina

Naravno da je Vucic u pravu da nije bio genocid u Srebrenici, Srebrenica zapravo i ne postoji. Ustvari tamo su poginula dva coveka u saobracajnoj nereci od kojih je 60% bilo Srba. Sve to lepo pise u presudi ICY. Samo kada nam Vucic to procita.

Bosanac

pre 17 godina

Mislim da je sramotno uopste polemizirati o tome treba li donijeti Deklaraciju o genocidu koji je pocinjen u Srebrenici.Kad se malo strasti stisaju i kad se trezvenije sve to sagleda, Srbija je ipak obiljezena za sva vremena.Ja znam da je ogroman broj Srba s olaksanjem docekao presudu,bas zato sto su u ogromnom broju ocekivali drugaciju presudu.Znaci intimno se zna koliko je Milosevicev rezim itekako imao konce u rukama za sva desavanja na ex-Yu prostorima.Deklaracija ce se naravno morati donijeti,moze se pricati u nedogled, i to samo za Srebrenicu koja je od MSP okarakterisana kao genocid.Ogromna rijec sa stravicnim konotacijama,ali je tako svidjalo se to nekome ili ne.Srbija se izvukla(relativno) ali sad su Srbi u manjem BH-entitetu ostavljeni na kisi.Tesko da svaljivanje sve krivice na Republiku Srpsku nece imati uticaj na unutrasnje uredjenje BiH.U svakom slucaju da, ako je suditi po komentarima svih relevantnih pravnih experata.

dragan djuric

pre 17 godina

Normalna je stvar da se treba doneti deklaracija jer ko zna (kako je to gore vec neko naveo) sta je sve Tadicu receno iza zatvorenih vrata. Treba da nam je svima jasno da smo od odgovaranja za Bosansku tragediju oslobodjeni zbog Kosova koje ce postati nezavisno svidelo se to nekome ili ne.Kao i uvek cine se ustupci i trgovanje na Balkanu zarad smirivanja i koliko toliko saniranja uzasnog stanja u kome se sve sadasnje drzave bivse SFRJ nalaze.

click & boom

pre 17 godina

Neverovatno kako se izjave Srpskih Radikala i Muslimanskih politicara iz Federacije BiH oko ove presude poklapaju. Vidi se ista skola misljenja. Jedini koji su u Srbiji istinski razocarani odlukom suda su Radikali. Sto manje ksenofobije to manja njihova izborna platforma. Da je sud u Hagu kojim slucajemoglasio Srbiju krivom, o, srece, evo dokaza o velikoj svetskoj zaveri protiv vaskolikog Srpstva, i njima plus deset posto glasova.

NS

pre 17 godina

Mene vise zanima ko su bili kreatori pakla na prostoru bivse Jugoslavije i razloga zbog cega su to cinili. To ce vise pomoci pomirenju na Balkanu nego izvinjavanje koje nece vratiti tocak istorije unazad niti pomoci da se mrtvi vrate. Treba najozbiljnije sesti i raspleti balkanski gordijev cvor. Istoricari, pravnici, psiholozi, sociolozi, lideri i ostali iz svih Drzava Balkana treba sada da rade na tome da se nadje odgovor zasto Juznoslovenski narodi na Balkanu svakih 20-30 godina prave krvave orgije. Nista ne treba precutati i zataskavati jer nema garancija da nam se za 10-20 godina nece desiti isto.

uhapsite Mladića!

pre 17 godina

Rade Stojanović je u izjavi za B92 jasno rekao da je "jedina obaveza Srbije da Haškom tribunalu izruči osobe optužene za genocid".
Nemam ništa protiv donošenja deklaracije, medjutim, sasvim opravdano se bojim da će iscrpljujuća debata oko toga zapravo da zamagli ono što je jedino bitno - hapšenje!
Možete vi da pišete šta god hoćete, da se oko toga natežete bez kraja i konca, da "bacate koske" ovom beslovesnom narodu, da se prepucavate oko teksta deklaracije i odmeravate "čiji je veći" ispraznim rečima od kojih nema nikakve vajde. Samo ne možete da se latite posla. Hapšenja. A to je jedino što je ispravno, jedino što se od nas traži i jedino što će pokazati da smo prihvatili presudu.
Ne verujem nikakvim deklaracijama, a ni onima koji ih predlažu, bez obzira da li se zovu Boris, Voja ili Čeda.

Evropejac

pre 17 godina

Sve zlocince treba najostrije kazniti i oko toga nema dileme ali sam protiv usvajanja bili kakve rezolucije (ni Tadiceve ni Kostunicine ni bilo koje druge). Ja nisam kriv i ne zelim da se bilo kome izvinjavam iako saosecam sa svim nevinim zrtvama. Takodje ne zelim da se iko izvinjava u moje ime jer ja sam u Bosni bio samo na ekskurziji 1985. godine. Stvar sa utvrdjivanjem genocida je gotova, medjunarodni sud je rekao svoje i kraj, nema vise. Hvatajte zlocince a narod ostavite na miru i ako zelite posipajte se pepelom i izvinjavajte se u svoje ime. Zlocince u zatvor a rat u istoriju. Ako nastavimo da kopamo po proslosti niko ne zna sta ce sve biti iskopano a to sigurno nece voditi dobrosusedskim odnosima. Rat je gotov i nadam se da se nikada vise nece ponoviti i smatram da bi i u nasim glavama trebali da spustimo zavesu na to ruzno poglavlje i okrenemo se buducnosti a da kompetentnim ostavimo da jure zlocince.

hitro

pre 17 godina

ne znam da li gresim ali mi se cini da je ovim savetnici predsednika Tadica samo i jedino vazno da prvi daju neku inicijativu,da prvi nesto kazu..a sta ce posle ispasti,koga ce boleti glava ne razmisljaju.Primili nas u partnerstvo za mir ili gde vec,posle pet minuta su na svim medijima bili veliki uspesi tamo nekog savetnika.Zavrseni izbori,znaju se rezultai u onoj euforiji,Tadic proglasava Djelica za buduceg premijera sad se cesu i Tadic i ceo DS.Presuda suda u Hgu,posle pola sata Tadic sav vazan daje izjavu da Skupstina mora da usvoji deklaraciju o Srebrenici .A on se u Skupstini pita sa cetvrtinom poslanika.I sta sad? Ko ce da odgovara za napete situacije,za svu tu neodgovornost.Ne kzem da sve to ne treba,cak mislim da treba ali na ovaj nacin sa ovakvim kabinetom Tadic ima sve manje i manje RAZUMEVANJA za svoje postuke.Bar u okruzenju ljudi sa kojima ja komuniciram.

ivan-analiticar

pre 17 godina

Verovatno ce neka ozbiljnija istorisko-politicko-socioloska analiza pokazati zasto je doslo do ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, kada je na pocetku 20-og veka bila jasno ispoljena teznja slovenskih naroda za zajednickom drzavom.Za sve zrtve rata, ma sa koje strane bile, postavlja se zahtev da pocinioci moraju biti indentifikovani i izvedeni pred sudove. Za masovne zlocine koji su po prirodi genocidni, za pocinioce i inspiratore svakako izvodjenje pred sud ali i svakako osuda ovakvog zlocina. Stoga smatram da treba podrzati inicijativu Predsednika Tadica o donosenju ove dekleracije!

Miloš

pre 17 godina

Deo sudske presude usvojen sa 13 : 2 izričito kaže da je utvrđivanje da je Srbija prekršila obavezu da spreči genocid „odgovarajuća satisfakcija“ i da slučaj nije takav da bi dosuđivanje plaćanja kompenzacije ili obezbedjenja jemstva i garancija da se slučaj neće ponoviti, bile odgovarajuće mere.
Usvajanje bilo kakve deklaracije bi implicitno značilo da se mi ne slažemo sa presudom MSP jer smatramo da tužiocu takvom presudom nije data odgovarajuća satisfakcija nego je mi tek sada dajemo deklaracijom. Ovakvo dokazivanje da smo mi pravedniji od MSP, iz mnogo razloga ne bi bilo umesno.
Prema tome, držimo se mi presude MSP, najvišeg sudskog organa UN, isporučivanjem
optuženih za genocid i nastojmo da kroz međuljudske,ekonomske, kulturne,sportske i druge kontakte svakodnevno popravljamo odnose sa BIH i Hrvatskom. To se može raditi i bez ikavih deklaracija ako obostrana želja postoji.

djape071

pre 17 godina

Moglo bi se reci i "moralna obaveza", ali bolji bi naziv bio mozda "moralno prociscavanje". Deklaracija kojom bi se osudili zlocini pocinjeni od strane pripadnika srpskog naroda je potrebna pre svega samim Srbima, da bi naredne srpske generacije mogle da razlikuju covecno od necovecnog, zlo od dobrog. I ne samo deklaracija, vec je potrebno kontinuirano ispitivati uzroke zbog kojih je doslo do tih zlocina, njihovu psiholosku, politicku i istorijsku pozadinu. I to ne samo zlocine u proteklim ratovima koje su pocinili Srbi, vec zlocine koje su Srbi cinili tokom istorije, u ime razlicitih drzava i ideologija. I taj proces niposto ne treba vezivati za osudom zlocina koji su pocinjeni nad Srbima, jer to nije nasa duznost, vec je duznost onih naroda i onih politickih ideologija koje su bili inicijatori i izvrsioci zlocina nad srbima. Kaznjavanje srpskih zlocinaca, kako formalno kroz pravni sistem ili kroz istorijsku osudu, je samo deo tog procesa i podrazumeva se.

Osuda zlocina nad Srbima od strane samih Srba je besmislen, sta god neke politicke stranke u Srbiji tvrdile. Zasto ja da verbalno osudjujem nekog ko je imao i ima zelju da me istrebi? Pa to se podrazumeva ljudi boziji. Umesto toga, nasa je duznost da SVAKI zlocin koji je pocinjen nad srpskim narodom tokom istorije dokumentujemo i rasvetlimo, i ostavimo buducim generacijama kao nasledje. Jos uvek ne postoji muzej genocida nad srpskim narodom, iako je takvo nesto neophodno obzirom kroz sta je nas narod prosao tokom svoje istorije. Niti institucija koja bi sve zlocine koji su pocinjeni nad srbima bez obzira koja je nacija ili ideologija to ucinila, dokumentovala. Tragicno je da u Beogradu postoji mesto (Staro Sajmiste) koje je u Drugom Svetskom ratu bilo fasisticki koncentracioni logor, a da vecina mlade generacije uopste ne zna da se tu taj logor uopste i nalazio, vec se par stotina metara odatle banci i veseli na splavovima. To je nesto o cemu bi isto tako nasa politicka elita trebala da razmislja, umesto da se prepucava i ovako vazne stvari koristi radi dobijanja politickih poena.

Svaka cast

pre 17 godina

Ne treba nikome nikava deklaracija osim samim Srbima. Ali, ako oni smatraju da ni njima to ne treba - jos bolje. Stvari tako ostaju kristalno jasne, kao sto su i dosad bile. Svako ima pravo na svoj moralni izbor.

da se ne lazemo

pre 17 godina

Nije obaveza.
A kome je do morala, neka ide u crkvu.
Manite se coravog posla, uhapsite optuzene pred Haskim sudom, uhapsite i procesuirajte i sve one koji nisu optuzeni od tog suda, a postoji osnovana sumnja da su pocinili zlocine.
To bi bilo to

Milan

pre 17 godina

Ja sam patriota ali i covek tako da ne mogu niti smem da zatvorim oci pred bolom i gubitkom zivota drugoga, posebno kada znam da je neko u moje ime cinio zlocine.Nije nevazno sta je nama neko uradio uradio u protivnom ne smemo svoje zrtve zaboraviti ali cesto aljkamo sa tim pa nije ni cudo da nas cesto ne shvacaju onako kako bi mi to zeleli. Samo treba oni koji su protiv deklaracije da znaju da nam to u ovom momentu otezava dodatno i onako slabu poziciju u razgovorima o Kosovu. Slamki za koje bi se mogli uhvatiti ima sve manje pa ne bi trebali zadnje sami da spaljujemo.

Jovan

pre 17 godina

Ovi političari nisu normalni, od kuda su zalutali u politiku? Kakvo klečanje na kolenima i posipanje pepelom čitavog naroda? Koga oni brane? Ni u moje ime se ne trebaju izvinjavati, ali ne želim ni da me izjednačavaju sa bilo kojim zločincem. Velika većina Srbije nije ni videla oružje, velika većina onih koji su bili u ratovima su bili samo vojnici u ratu. Zašto ih izjednačavati sa onima koji su kreirali rat, vodili ga nečasno i bili zločinci. Jeste, ratovali smo, bilo je zločina, utvrdite ko je učestvovao u manipulacijama svojih gradjana, ko je kreirao i ko organizovao ovakav rat, sa zločinima i gubitnički za sve, ko je vršio zločine... I da to rešimo. Mi da rešimo naše probleme! Osuditi ono što je prelazilo pravila ratovanja, osuditi zločine i svima kojima su naši, svojim kršenjima pravila rata, naneli bol i štetu možemo izjaviti svoje žaljenje zbog njihove patnje i učešća naših zločinaca u tome. I videti šta je za nadoknadu štete i njihovu i našu, ući u pregovore... Sve ostalo je rat koji je nastao voljom vladajućih pojedinaca i njihovom nesposobnošću. Prošlo je mnogo godina, vreme se vratiti ne može, ono što se desilo promeniti ne možemo, i do kada mislimo da se optužujemo za agresije, rasturanja države, progone, genocide, zločine?
Sve je to pesma da bi se zaštitili oni koji bi trebali odgovarati za ono što su činili. Istinu nije tako teško utvrditi, najlakše je od zločinaca praviti heroje i gradjane silom spuštati na njihovu meru. Baš deprimirajuće!

jaca, bgd

pre 17 godina

Mislim da bi trebalo usvojiti deklaraciju i time pružiti ruku pomirenja. Ma kako to nama izgledalo bolno, to je neophodno zbog budućnosti naše dece i da dokažemo sebi da smo ljudi. Što se tiče hapšenja odgovornih, o tome ne treba diskutovati, već je trebalo odavno to odraditi.

Katarina Bosanska

pre 17 godina

Isprika treba biti iskrena, a ne kao posljedica neke sudske osluke. Isprika bi trebala biti u ime naroda, zbog politike bivše vlasti od koje se trenutna ograđuje. Naravno, očekuju se djela, a ne riječi. A o znači, pored hapšenja Mladića i Karađića, i pritisak na RS da se vrate svi protjerani, da im se obnove kuće i omogući normalan život. Time će RS prestati nositi sigmu genocidne tvorevine. Nikako drugačije.

Jelena

pre 17 godina

A zasto da ne bude obaveza? I jeste obaveza. Zlocin se desio i zao mi je, ne nosi ga ni Zloba ni Mira ni ekipa na ledjima vec mi. Sa tim u vezi, trebali bismo ga osuditi sto ostrije moguce i naravno nastaviti "traganje" za Cika Raletom i Radovanom. Ne vidim zasto jedno ne ide sa drugim. Zasto je Srbima toliko tesko da priznaju sami sebima da se tako nesto desilo? Jeste i to ne tako davno. Da bi smo mogli dalje, moramo umeti zdravo gledati iza. Na kraju krajeva ne pitamo se mi nista, vec ce Vlada odluciti da li se usvaja ili ne deklaracija. Na nama je samo da postujemo odluku gore pomenute.

Sale

pre 17 godina

Mislim da je pitanje deklaracije nebitno za Srbiju, ali mozda je od znacaja za R. Srpsku kako bi se nesumnjivo distancirala od genocida koji se stavlja na dusu Drinskom Korpusu VRS.
Presuda je politicka, kao i citav proces, a evo i zasto.
Najpre, tuzba je nelegalna jer je neprihvacena od R. Srpske i kao takva je trebala biti odbacena.
Drugo, nije mi jasno kako je Srbija procesno sposobna samo kada je tuzena strana, a procesno je nesposobna u svojstvu tuzioca (odbacena tuzba protiv 8 clanica NATO)!?
Mislim da je ovo sumrak, pocetak kraja medjunarodne (tj. medjudrzavne) zajednice kakvu smo poznavali dosad. Nema medjunarodne institucije koja nije izgubila svoj kredibilitet usled svoje neobjektivnosti uzrokovane politickim motivima SAD i NATO. Sta ce nam to doneti - mozemo da nagadjamo, ali se vec naziru novi sukobi koje SAD planira (Iran).
Gde god su znacajnija nalazista fosilnih goriva, SAD se nasla pozvanom da vojno intervenise pod razlicitim izgovorima (na Kosmetu je najvece nalaziste lignita u evropi, o irackoj nafti i da ne govorim itd.).
Ako zelimo da resimo pitanje zlocina na ovim prostorima, moramo to, najpre, svi u svom dvoristu da resimo pa da krenemo dalje.
Mislim da je znacajno ucesce stranih autoriteta dosta doprinelo razbuktavanju sukoba na ovim prostorima i eskalaciji zlocina, a da bi se oprali - traze zrtvene jarce sa strane (prvenstveno srpske).
Nista nismo postigli u prevenciji i sankcionisanju zlocina ako obidjemo istinu.
U tom smislu - i ideja o deklaraciji je dnevno-politikantski pamflet kojim se stranke zele utrkivati u pridobijanju simpatija i podrske sa strane radi izigravanja laznog mesijanstva pred osiromasenim i namucenim "domorocima".

Mikic V.

pre 17 godina

Niko se nepita da li je Predsedniku Tadicu MOZDA diplomatskim kanalima poruceno iz Haga da se usvoji deklaracija u Skupstini!!!!! Boris zna sta radi a nevernih Toma u Srbiji je i previse a o hapsenju Mladica i drugih da i ne govorimo. Da je covek i patriota vec je trebalo da se DOBROVOLJNO prijavi za odlazak u Hag koji zivot zivi pitamo se? Neka dokazuje tamo i neka tamo ako treba prkosi a Srbiju i njen narod vec jednom oslobodi pritiska, strepnje od novih sankcija da i negovorimo i permanentnog odlaska mladih i obrazovanih iz zemlje!!!!!!!!

Igor

pre 17 godina

Treba osuditi zlocin u Srebrenici ali i sve ostale zlocine koji su se dogodili od 1991. do 1995. godine. Nisu ljudi ubijani samo u Srebrenici, vec i u Skelanima, Vlasenici, Gospicu, Pakracu, Pofalicima, Splitu, Tuzli, na Ozrenu, u Bljesku, u Oluji itd. Ginuli su Muslimani/Bosnjaci/Hrvati, ali ginuli su i Srbi i niko ne moze da kaze da su njihovi zivoti i osecanja njihovih najblizih bili manje vazni od drugih. Neka im je svima laka cena zemlja, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

mama ludaca

pre 17 godina

Neka,hvala vam za deklaraciju ako to podrazumeva da slusamo onaj uzas kojim su nas radikali i onaj Dacic castili pri konstituisanju parlamenta!
Oni su vecina,oni misle da smo mi sto gori,to bolji,a predsednik Tadic samo slabi svoje ionako lose pozicije ako apeluje i moljaka one s kojima obican covek nikad ne bi razgovarao,ali politicari moraju i ono sto mi nikad ne bismo.
A ako je to pozoriste zbog sveta-verujem i nadam se da nisu toliko glupi da nas nisu prozreli.

kanadjanin

pre 17 godina

Ziveo sam i obisao sve prostore bivse Juge i mogu vam reci da je sve bilo o.k. dok narod i glasaci u Srbiji nisu posle 8 sedmice odlucili za Slobu umesto Ivana.Da ste kojim slucajem drugacije glasali i mislili mnoge stvari i strahote se ne bi desile.Zato za sve postupke koje svesno ili nesvesno ucinite morate snositi posledioce.aevo i sada biraci cine istu gresku i glasaju za one koji su neposredno kumovali dogadjajima oko 90 tih godina.Zato zarad buducnosti mladjeg narastaja prihvatite kao moralni cin odgovornost za prosle dogadjaje i okrenite se ka buducnosti u koju vas moze odvesti samo progresivno demokratski orijentisana elita u Srbiji.Zato glasaci pamet u glavu. Pozdrav Yugoalbanian from Canada

Pokojni Toza

pre 17 godina

Naravno da je Vucic u pravu da nije bio genocid u Srebrenici, Srebrenica zapravo i ne postoji. Ustvari tamo su poginula dva coveka u saobracajnoj nereci od kojih je 60% bilo Srba. Sve to lepo pise u presudi ICY. Samo kada nam Vucic to procita.

Bosanac

pre 17 godina

Mislim da je sramotno uopste polemizirati o tome treba li donijeti Deklaraciju o genocidu koji je pocinjen u Srebrenici.Kad se malo strasti stisaju i kad se trezvenije sve to sagleda, Srbija je ipak obiljezena za sva vremena.Ja znam da je ogroman broj Srba s olaksanjem docekao presudu,bas zato sto su u ogromnom broju ocekivali drugaciju presudu.Znaci intimno se zna koliko je Milosevicev rezim itekako imao konce u rukama za sva desavanja na ex-Yu prostorima.Deklaracija ce se naravno morati donijeti,moze se pricati u nedogled, i to samo za Srebrenicu koja je od MSP okarakterisana kao genocid.Ogromna rijec sa stravicnim konotacijama,ali je tako svidjalo se to nekome ili ne.Srbija se izvukla(relativno) ali sad su Srbi u manjem BH-entitetu ostavljeni na kisi.Tesko da svaljivanje sve krivice na Republiku Srpsku nece imati uticaj na unutrasnje uredjenje BiH.U svakom slucaju da, ako je suditi po komentarima svih relevantnih pravnih experata.

dragan djuric

pre 17 godina

Normalna je stvar da se treba doneti deklaracija jer ko zna (kako je to gore vec neko naveo) sta je sve Tadicu receno iza zatvorenih vrata. Treba da nam je svima jasno da smo od odgovaranja za Bosansku tragediju oslobodjeni zbog Kosova koje ce postati nezavisno svidelo se to nekome ili ne.Kao i uvek cine se ustupci i trgovanje na Balkanu zarad smirivanja i koliko toliko saniranja uzasnog stanja u kome se sve sadasnje drzave bivse SFRJ nalaze.

click & boom

pre 17 godina

Neverovatno kako se izjave Srpskih Radikala i Muslimanskih politicara iz Federacije BiH oko ove presude poklapaju. Vidi se ista skola misljenja. Jedini koji su u Srbiji istinski razocarani odlukom suda su Radikali. Sto manje ksenofobije to manja njihova izborna platforma. Da je sud u Hagu kojim slucajemoglasio Srbiju krivom, o, srece, evo dokaza o velikoj svetskoj zaveri protiv vaskolikog Srpstva, i njima plus deset posto glasova.

NS

pre 17 godina

Mene vise zanima ko su bili kreatori pakla na prostoru bivse Jugoslavije i razloga zbog cega su to cinili. To ce vise pomoci pomirenju na Balkanu nego izvinjavanje koje nece vratiti tocak istorije unazad niti pomoci da se mrtvi vrate. Treba najozbiljnije sesti i raspleti balkanski gordijev cvor. Istoricari, pravnici, psiholozi, sociolozi, lideri i ostali iz svih Drzava Balkana treba sada da rade na tome da se nadje odgovor zasto Juznoslovenski narodi na Balkanu svakih 20-30 godina prave krvave orgije. Nista ne treba precutati i zataskavati jer nema garancija da nam se za 10-20 godina nece desiti isto.