Nedelja, 04.02.2007.

14:27

"Mađari razumeju traumu Srba"

Lider SVM-a Jožef Kasa izjavio da, kao pripadnik mađarskog naroda, veoma dobro razume traumu Srbije zbog mogućeg gubitka Kosova.

Izvor: Beta

"Maðari razumeju traumu Srba" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Teofil

pre 17 godina

Ne moze se slepom pomoci da progleda, tako i mi sada, umesto da shvatimo da bi nam pomoglo kada bi Madjarska u ime zastite svoje manjine bila protiv odcepljenja Kosova, mi sada opalimo po Kasi. Sta o njemu kao politicaru mislim, drugi put, ali mi se cini da je vecina komentatora promasila temu. Pa Srbija bi prva trebala da potegne argument protivljenja menjanja demografske slike na severu da bi udomila nesrecnike sa juga.

Sto se paralela tice, one su uvek nezahvalne, ali fakat je ima slicnosti. E sada, mi nismo bas izgubili svetski rat, ali je od raspada Juge nekoliko miliona Srba ostalo van srpske drzave, sto je cak i vise od trecine ukupne populacije.

RJMXW

pre 17 godina

Da nesto razjasnimo. Naravno ima svako pravo da se naseli, gde hoce, ali zbog neke cudne okolnosti za vreme velikog egzodusa Srba iz Hrvatske izbeglice su se u najvecem brojuv naselile u Vojvodini is sada glasaju za radikale, sto je u najmanju ruku problem za Madjare (nadam se da ne treba objesnjavati zasto). Isti ti Srbi su puni netrpeljivosti prema nesrpskom stanovnistvu, i to opet stvara probleme, da ne govorimo o kulturnim istorijskim razlikama. Znaci Kasa se boji, da ce opet doci 100 000 siledzija sa ratista da bije neduzan narod na ulici na nacionalnoj osnovi (ne pricam u prazno i ja sam imao takvih problema), kako se to vec nekoliko puta desilo. Koren problema nije u tome da se neki srbi sele u vojvodinu, problem je da se to vec 50 godina desava organizovano. A to sto se o tome ne pise u knjigama srpske istorije ne znaci da se nije desilo. Dok u Subotici pise na zidovima kuca da se Madjari sele u Madjarsku dotle ja mislim, da je diskusija oko ovog pitanja i te kako vazna.

chinorthodox

pre 17 godina

Iako na prvi pogled moze nekome da se ucini da postoji slicnost izmedju situacije u kojoj je bila Madjarska nakon I sv. rata i ove nase sada mislim da postoje bitne razlike. Prvo Austro-Ugarska nije bila madjarska nacionalna drzava nego imperija koja je vladala mnogim mnogim drugim narodima i teritorijama, dok je Srbija srpska nacionalna drzava. Drugo nakon I sv. rata je Monarhija bila porazena i dekomponovana u nacionalne drzave izmedju ostalog i madjarsku. Dakle ishod rata je bio Trijanonski sporazum koje je odredio buduce granice nacionalnih drzava. U nasem slucaju ishod oruzanog sukoba je bio Kumanovski sporazum koji garantuje Srbiji suverenitet na Kosovu. Razlika ima jos, ali mislim da su ove dve dovoljne da bi se uvidela neispravnost pravljenja paralela.

Madjar

pre 17 godina

Madjarska je vise od 1000 godina imala iste granice (sa izuzetkom otomanske okupacije u 16. veku). Reci da je ona "okupirala" teritorije gde zive nacionalne manjine nije tacno. Vecina tih nacionalnih manjina su se tamo doselili tokom duge istorije te zemlje. Nakon prvog svetskog rata su oduzete sve teritorije sa nacionalnim manjinama. Mislim da tu postoji jasna paralela transilvanijskih Rumuna sa Albancima, koji su bili manjina na Kosovu, a njihov broj je polako rastao i na kraju su postali vecina.

Zato je Kasa rekao da Madjari razumeju Srbe. To "razumevanje" bi Srbija mogla da iskoristi na pregovorima, buduci da je Madjarska clan EU i NATO. Ali neee, ova izjava nas je smrtno uvredila, kuku nama, svi su protiv nas...

mihailo

pre 17 godina

Treba da nas iskustvo Madjara poduci da nam se ne desi kao kod njih da na referendumu o drzavljanstvu koji se kod njih sproveo oni ne daju Madjarima u Vojvodini,Slovackoj i Rumuniji drzavljastvo.Tu su pokazali koliko je velika ta njihova "frustracija".Mi to nikada necemo uraditi iz dva razloga,prvi je zato sto nas prati i progoni vec vek i po Nacetanije Garasanina,a drugi je zato sto smo Jugoslaviju pravili u vreme kada je bilo mnogo lakse povezati se.

Bojan

pre 17 godina

Jožefova analogija je krajnje losa i teko primenjiva u ovom slucaju. Mada je tacno da je postoji slicnost u osecanju gubitka teritorije (i Madjari i Srbi imaju negativne emocije prema gubitku teritorije), analogije izmedju tadasnjih Madjara i sadasnjih Srba nema. Tadasnji Madjari su bili deo predatorske super-drzave koja je prosirila svoje teritorije na racun drugih naroda i imala tendenciju da to i dalje cini. Danasnji Srbi (ne Govorimo o vremenu Cara Dusana) ne cine nista slicno. Dalje, Madjari su izgubili teritorije koje su bili osvojili ognjem i macem, a Srbi gube svoju kolevku, ono sto je 100% srpsko. Dakle, Jozefova analogija nije nikakva analogija nego verovatno neka sala.

John

pre 17 godina

Najveci problem srba je njihova neprilagodljivost promenama u okruzenju, da su kojim slucajem izbegli neke "kavge", i pristupili prici malo vise diplomatski, slika o njima bi bila neuporedivo bolja. Zato su sada u situaciji da, zbog svojih krutih stavova i ocekivanja da se uvek okolina prilagodjava njima, bivaju nepozeljni cak i u delovima svoje drzave...

Srbin iz Vojvodine

pre 17 godina

Lično mislim da bi Srbi sa Kosova i Metohije, ukoliko krene sa organizovanim iseljavanjem, trebalo da se nasele u Preševskoj dolini (Preševo, Bujanovac, Medveđa) i tamo koriguju "demografsku sliku". Vojvodina je najviše pretrpela od svih delova Srbije dolaskom izbeglica iz Bosne i Hrvatske. Čini mi se kao da neko iz Beograda namerno šalje izbeglice u Vojvodinu ne bi li ugušili tzv. "autonomaški sindrom" ...
Užas!

Nesa

pre 17 godina

Etnicka ravnoteza se ne bi promenila, ako bi se Madjari iz Vojvodine menjali sa Srbima sa Kosova. To bi cak islo na ruku Madzarima, jer bi procentualno bili veca manjina u Kosovu nego u Srbiji, a kao sto vidimo iz izjava evropskih zvanicnika, Kosovo nudi daleko bolje kulturoloske i etnicke garancije od Srbije; stoga eto prilike gospodinu Kasi i njegovim istomisljenicima da urade nesto za svoj narod. Na kraju krajeva svi cemo jednog dana biti srecna Evropa pa nece biti vazno gde se zivi...

I Toronto je Srbija

pre 17 godina

Pa, i ako se demografska slika Vojvodine - odnosno severnog dela Srbije - demografski promeni, znaci li to da Srbi ni unutar Srbije ne bi trebalo da imaju slobodu kretanja i zivljenja ?
Kamo lepe srece, da smo razmisljali o demografskim promenama koje su nastupile na Kosovu u poslednjih 60-80 godina, dok je bilo vremena, i shodno delovali - ne bi se ovo danas desavalo, sto se danas desava sa nasom juznom teritorijom.

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ovo sto Kasa prica je crni humor. Austrougarska je okupirala pola tadasnje Evrope i izgubila na kraju rat. Srbija nije nikog okupirala a najmanje Kosovo. Srbiji je rat sa Albancima nametnut jer sta bi to trebala drugo da radi jedna zemlja nego da spreci oruzanu pobunu dela nacionalne manjine koja trazi odcepljenje jos od 1981. Nema ni slicnosti izmedju ova dva slucaja. Moze se reci da mi nismo uspeli u oruzanoj odbrani svoje teritorije jer smo imali jaceg protivnika - snage Natoa ali to ne znaci da sad te iste snage imaju pravo da rade sta hoce i da je to predvidjeno, uobicajeno, da to tako treba i da je sve u redu. Nije nista u redu ali jaci su pa im se moze.

Sofija

pre 17 godina

Mislim da bi, onome ko to zeli, trebalo da bude jasno sta je gospodin Kasa mislio kada je rekao da demografsku sliku Vojvodine niko ne sme da menja. Tih pokusaja je bilo tokom devedestih, Madjari i ostale manjine su proterivane i zastrasivane, citava prethodno nesrpska sela naseljena su Srbima koji su postali i ostali verno glasacko telo Seseljevih radikala. U toku devedestih na zalost, demgrafska struktura Vojvodine je promenjena, znacajno i nepovratno. Licno, kroz odrastanje i mladost u onoj, multietnickoj Vojvodini ja sam naucila jezik svojih komsija Slovaka i Madjara i volela zemlju u kojoj ima mesta za sve. Od kada nam je postalo tesno a moje komsije postale trn u oku i radikalima a i ostalima koji su cutajuci odobravali, ja vise ne mogu sa ponosom da kazem da sam Srpkinja, jer se stidim onoga sto se u moje ime radi. A stidim se i zbog onoga sto se Srbima desava na Kosovu, i bilo gde drugde odakle su ih proterali oni koji su ih oslobadjali. I ne zaboravimko, ti Srbi koji su dosli u Srbiju nisu nam bili nista miliji od Madjara ili Hrvata. Mi sami sebi smetamo, i tako i prolazimo...

Gor

pre 17 godina

Postavljam pitanje gospodinu Kasi: Kako bi mu se svidjalo kada bi neko od srpskih politicara kazao da bi recimo preseljenje jedne madjarske porodice u Boljevac ili Ivanjicu promenilo etnicku sliku tih sredina? Na osnovu dosadasnjeg iskustva, nazalost, znam da bi se podigla velika prasina. Ti politicari bi se osudjivali za nacionalizam i nedostatak osnovnih gradjanskih i demokratskih vrlina...Najstrasnije je da je ovaj politicar deo koalicije koja tvrdi da ce biti prava "opozicija" u Parlamentu Srbije. Porazavajuce!

Tasilo

pre 17 godina

Kasino upoređenje je, kad se tiče krajnjeg efekta, korektno, ali nije korektno kad se tiče početnih uslova, zbog već pomenutog nacionalnog sastava na Kosovu i Vojvodine u ono vreme.
Ono što ne razumem, kako Srbi nigde, na izgubljenim teritorijama(Krajine, Bosna, i sad Kosovo)ne mogu da žive kao manjine, sa većinskim stanovništvom. Najdrastičniji primer je beg u Albaniju 1915 god.Ostaviti sve, porodicu, selo, prepustiti neprijatelju.
Ono što je još zajedničko u spomenuta dva slučaja je, da ni u Trianonu, niti danas se ne odlučuje po međunarodnom pravu, po činjenicama, itd. nego po volji i interesu velikih sila.

ucenik

pre 17 godina

veoma neumesno, a siguran sam da gospodin kasa zna i zasto, za one koji ne znaju, poredjenje kosovskog pitanja sa pitanjem gubitka teritorija austro-ugarske monarhije je neumesno iz najmanje dva, dobra razloga.
prvi je taj sto je i sama austrougarske monarhija bila drzava koja se prostirala na teritrojama osvojenim od drugih naroda i drzava, sama ugarska je bila naseljena sa 40% ugara, a 60% je bilo `nacionalnih manjina`-na teritoriji cele drzave, a ne njenog dela.dalje vrsena je konstantna madjarizacija.
dalje sto se vojvodine tice tamo je bilo vise nemaca nego madjara, a oni su opet kolonizovani...to su vec tri dobra razloga da se ne stavlja u istu ravan ta dva slucaja.
moga bi jos da dodam da je prema austrijskim popisima srpsko stanovnistvo bilo vecinsko npr. u banatu dosta pre velike seobe 1690. ako se ne varam...
sve u svemu veoma neukusno

Dule

pre 17 godina

U Ustavu Republike Srbije stoji da je zabranjeno menjanje etnicke strukture u Srbiji gde zive manjine.Sto znaci da nije zabranjeno NASELJAVANJE vec ISELJAVANJE stanovnistva.Vojvodina je Srbija i tu ima pravo svaki Srbin i da se naseli bez da trazi dozvolu Jozefa Kase.Svi gradjani Srbije imaju pravo da zive u kojem god delu Srbije hoce!

zabrinuti, holandija

pre 17 godina

Postoje ljudi u Srbiji koji jednostavno (ne)znaju istorijske dogadjaje u vezi sa nastankom Kraljevine Jugoslavije a potom Titove .Jos manje je upucenih u teritorijalna pitanja Knezevine Srbije tako da tu nastaje prava konfuzija povedu li se razgovori o teritorijalnim razgranicenjima.Mnogi jednostavno misle da je oduvek sve bilo ovako - gde god se okrenes sve je Srbija i srpsko.Nepromeljivost granica je tabu kao i istorija koju su nas ucili pa je zbog toga sve ovo tako bolno i neprihvatljivo za nas.

Milos

pre 17 godina

Ipak nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica nego su napadali Milosevica zbog Srbije , zato sto nije hteo da im da Kosmet . A ovi koji su bili na tzv. pregovorima u Becu kojih zapravo nije ni bilo sada verovatno shvataju kako su izgledali tzv. pregovori u Rambujeu kojih takodje u stvarnosti nije ni bilo.A secate se posle Rambujea su nas bombardovali.
Po rezoluciji 1244 Kosmet je u Srbiji , a nase demokrate i prozapadni politicari su imali sedam godina na raspolaganju da zajedno sa svojim zapadnim prijateljima ucine nesto da Kosmet ostane u Srbiji. Nazalost nisu ucinili nista jer im to njihovi zapadni prijatelji nisu dozvolili. Zaista nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica vec Milosevica zbog Srbije.

Bez veze

pre 17 godina

Ja stvarno ne razumem sta za G-dina Kasu znaci taj pojam - minorizacija nacionalnih manjina. Zasto bi se desila ta minorizacija - umanjivanje, smanjenje nacionalnih manjina ili sta vec?
Mislim da on ne razmislja realno, zbog toga sto, ako dodje do naseljavanja Vojvodine stanovnistvom sa Kosova, ispada kao da se on nesto plasi - da bi time sto bi nekih tricavih 100.000 ljudi (to je jedva jedna varos) jedne do dve nacionalnosti doslo u Vojvodinu, da bi se time umanjio znacaj postojanja drugih nacionalnosti ili njihov procenat? To je bas apsurdna izjava sa njegove strane.
I ta izjava o nedozvoljavanju menjanja demografske slike. Pa ne radi se ovde o nekakvom genocidu daleko bilo, ili tako necem sto bi nasilno izvrsilo promenu demografske slike. Demografska slika u svakom slucaju nije staticna i fiksna kategorija vec fluidna. Ljudi se radjaju i umiru, i sto je jos lepse, mesaju se razne nacije, kao u Vojvodini gde to ljudima zaista nije najbitnije (kakva ce biti demografska slika) kao sto bi to oni gospoda politicari zeleli da bude, jer u tome vide neku svoju licnu korist verovatno i na kraju krajeva prave sebi posao od toga.

dr Ziv a go

pre 17 godina

Tacno je da Madjari imaju istorijske predispozicije da razumiju Srbe, jer su pored toga sto su nakon prvog svjetskog rata izgubili dobar dio teritorija koje su im nekada pripadale, nakon drugog svjetskog rata bili manje-vise porobljeni od strane Sovjetskog Saveza.
Sto se tice Trijanonskog ugovora, on je nastao u skladu sa tadasnjim medjunarodnim pravom i u vrijeme kada rat nije bio zabranjen i kada nije bilo nikakvih garancija za teritorijalni integritet tadasnjih drzava.

U danasnje vrijeme teritorijalni integritet je jedan od fundamenata medjunarodnog poretka i svako ko zna da cita moze da vidi koliko se puta stavlja akcenat na teritorijalni integritet SR Jugoslavije (ciji je Republika Srbija neosporna pravna nasljednica) u rezoluciji SB 1244. Toliko o pricama da smo "1999. izgubili Kosovo". To jednostavno nije tacno i ono sto se desava je prevara, povratak kolonijalizma na svjetsku scenu i diktat sirove sile. Svako ko podrzava ovakav nacin rjesavanja konflikata zastupa najcrnji fasizam (pravo jaceg!), bez obzira sa koliko demokratskih mantija se ogrnuo.

Novak

pre 17 godina

Ustav Srbije (cije je donosenje g. Kasa bojkotovao) izricito zabranjuje vestacko menjanje etnicke strukture stanovnistava u delovim Srbije u kojima manjine cine vecinu. S druge strane, svaki gradjanin Srbije ima pravo da se po svom nahodjenju naseli bilo gde na njenoj teritoriji. Drugo je pitanje da li to sebi moze i da priusti.

Srbin sa severa Backe

pre 17 godina

Pre Nato intervencije za mene je veoma bolno zvučala pomisao da Srbija izgubi Kosovo. Ali nakon što je najmoćnija sila sveta - Nato doneo nezavisnost kosovskim albancima, Kosovo je za mene postalo završena priča, priča o kojoj više ne vredi raspravljati. U svakom slučaju ma kakvo bilo rešenje Srbi treba da ostanu da žive na Kosovu i Srbija im mora pomoći u tome. Ali ukoliko neko to ne želi, dobrodošli su u Vojvodinu! Na taj način se ne bi narušila etnička slika Vojvodine, već naprotiv Vojvodina bi dobila na multietničnosti. Naime, kosovski srbi nemaju nikakve sličnosti sa srbima iz Hrvatske i Bosne koji su u velikom broju naselili naše prostore proteklih ratnih godina. Time bismo dobili na različitosti i zato osuđujem izjavu gospodina Kase.

smile

pre 17 godina

Mađari u Vojvodini su prošli daleko bolje nego Srbi na Kosovu. Mađari slobodno žive u Vojvodini dok Srbe istrebljuju na Kosovu. Loše poređenje. Hvala Kasi na toj izjavi - moglo je i bez nje.

Veljko

pre 17 godina

Najtragicnije je to sto ce ova vlast kao i prethodna podrzati i pogurati Srbe sa Kosova da se isele, kao sto su se iselili i Srbi iz Hrvatske. Srbima iz Hrvatske je onim poznatim planom Z4 garantovano pravo na zivot i imovinu, ali posto interes naroda nije i interes vlasti oni su se iselili. Mislim da ce i pored svih garancija Amerike i Evrope za Srbe na Kosovu ovdasnja vlast zeleti da se oni isele i na taj nacin da stvori sliku o srpskim neprijateljima i dusmanima. U takvom politickom ambijentu oni ce i dalje da kradu a narod da pati.

Marko

pre 17 godina

Posto rezolucija SB 1244 garantuje teritorijalni integritet SRJ-SCG-Srbije, 1999 Srbija nije kapitulirala. Samim tim analogija sa Trijanonom ne stoji.

Dule

pre 17 godina

Demografska slika Vojvodine se menja zato sto je prirodni prirastaj Madjara negativan, mnogo gori nego kod Srba, a takodje postoji ogroman broj samoubistava sto je kulturno-socioloski problem a ne problem Srba sa Kosova

tenaandric

pre 17 godina

Da je Milosevic na celu drzave, verovatno bi vrlo lako moglo da dodje do izmene demografske prirode Vojvodine. Verujem da je sadasnja vlada mnogo vise u skladu sa vremenom i da je svesna da takvi geopolitiski potezi nisu bitni da bi se ocuvala teritorija Srbije.

Click & Boom

pre 17 godina

Situacija je u dlaku ista i ne samo to nego je u istoriji evrope bilo jos hiljadu slicnih primera. To sto pola Srbije i dalje dozivljava istoriju po sistemu ''mi smo u pravu sta god da radimo'' to je sasvim druga stvar. Mi smo 99 izgubili rat. Ono u Kumanovu je bila kapitulacija. Sad molim lepo sve srpske patriote nek pokucaju na vrata onih koji su za to bili odgovorni, a nama ostalima nek se skinu s grbace.

Jogi Letač

pre 17 godina

Za neupućene, 1999 je tadašnja SRJ potpisala kapitulaciju, kako god to Milošević i svi posle njega zvali. Budimo pošteni makar prema samom sebi i priznajmo da smo tada izgubili rat. Račun se ispostavlja malo kasnije...

milan

pre 17 godina

Naravno da je Kasa u pravu. I mi smo kapitulirali i ovakav kraj je neminovan. 1918.godine nam je odgovaralo da dobijemo Vojvodinu u kojoj je bilo 70% Madjara i Nemaca. Danas su nam standardi malo drugaciji. Cena poraza je ipak ista.

Hermiona

pre 17 godina

Prosto je porazavajuce kako mi Srbi imamo razumevanja samo za nas, kako nam se cini da su svi protiv nas, kako je nasa situacija jedinstvena u svetu, kako mi mozemo da imamo pretenzije da zivimo svugde gde mislimo da nam teritorija pripada, i kako smo skloni da osudimo odmah svakog ko nije Srbin a ne odobrava nase glediste.

Realan Srbin

pre 17 godina

Gospodin Kasa je potpuno u pravu. Ono sto obeshrabruje je pomisao da ce kao Erdelj za Madjare i Kosovo sledecih sto godina biti izvor frustracije za Srbe.

Marko

pre 17 godina

Na stranu shta mi mislimo o Kasi. Ali chovek je u pravu kada kaze da situacija podseca na onu u kojoj se nalazila Madjarska. U Madjarskoj je i danas, vishe od 80 godina kasnije, duh Trijanona itekako prisutan. I upravo zato EU i jeste reshenje, da i mi ne bi kao Madjari 80 godina plakali nad svojom sudbinom.

srdjan

pre 17 godina

Delimicno se slazem s Kasom. Pa zar nismo i mi ratovali i taj rat izgubili i shodno tome izgubili deo teritorije! Mislim da je Kasa u najboljoj nameri ovo hteo da poruci.

Sasa

pre 17 godina

To se gos'n Kasa salio. Covek je poznat kao saljivdzija. Samo sto ponekad to sto kaze bas i nije smesno. Ponekad se sa nostalgijom setim zakona o verbalnom deliktu.

Pavle

pre 17 godina

Nije Kasa govorio o opravdanosti ili ne toga sto se desilo, vec o cinjenici da je to tesko palo Madjarima isto kao i sto sada tesko pada Srbima. Tako da on nije pravio paralelu izmedju toga sta se desilo, vec paralelu izmedju osecanja koja su Madjari tad imali i koja Srbi sad imaju pa je zato rekao da Madjari razumeju Srbe.

Mihajlo

pre 17 godina

Izjava gospodina Kase je krajnje diskriminisuca! Ko moze bilo kojem gradjaninu Srbije da zabrani gde zeli da zivi ili da se nastani?

hakunamatata

pre 17 godina

Kako ga nije sramota da govori o demografskoj slici Vojvodine. Pa ne vidim zasto se Srbi sa Kosova ne bi naselili u Vojvodinu. Zar Vojvodina pripada samo Madjarima. Jos se gospodin boji

Radisa

pre 17 godina

Pravo pojedinca u demokratskom drustvu je da bira gdje ce da zivi. Otkud ovom sad pravo da on odlucuje gdje ce ko da zivi. Ako meni neko hoce da proda kucu u Vojvodini znaci da treba da pitam Madjare smijem li je kupiti. Svasta u zemlji Srbiji

pera

pre 17 godina

Kroz istoriju narodi su se selili i nemamo mi tapiju na mesta i gde smo bili i gde smo sada. Ovakvom politikom izgubili smo i ono gde smo sada (Hrvatska, Bosna) a tek sto cemo ovo da sacuvamo. Argument nam je mi smo bili tu pre xxxx godina. umesto da traze sever gde smo sada i da zavrse pricu. Ni albancima ne treba deo teritorije gde nemaju kontrolu.

Žarko

pre 17 godina

Mađarska je svoje teritorije izgubila kapitulacijom, u pravom t.e. pravnom smislu te reči. Ovde izostaje upravo taj momenat, pa odatle i frustracija/agonija kod srba. I s punim pravom, naravno!

smile

pre 17 godina

Mađari u Vojvodini su prošli daleko bolje nego Srbi na Kosovu. Mađari slobodno žive u Vojvodini dok Srbe istrebljuju na Kosovu. Loše poređenje. Hvala Kasi na toj izjavi - moglo je i bez nje.

Žarko

pre 17 godina

Mađarska je svoje teritorije izgubila kapitulacijom, u pravom t.e. pravnom smislu te reči. Ovde izostaje upravo taj momenat, pa odatle i frustracija/agonija kod srba. I s punim pravom, naravno!

pera

pre 17 godina

Kroz istoriju narodi su se selili i nemamo mi tapiju na mesta i gde smo bili i gde smo sada. Ovakvom politikom izgubili smo i ono gde smo sada (Hrvatska, Bosna) a tek sto cemo ovo da sacuvamo. Argument nam je mi smo bili tu pre xxxx godina. umesto da traze sever gde smo sada i da zavrse pricu. Ni albancima ne treba deo teritorije gde nemaju kontrolu.

Radisa

pre 17 godina

Pravo pojedinca u demokratskom drustvu je da bira gdje ce da zivi. Otkud ovom sad pravo da on odlucuje gdje ce ko da zivi. Ako meni neko hoce da proda kucu u Vojvodini znaci da treba da pitam Madjare smijem li je kupiti. Svasta u zemlji Srbiji

hakunamatata

pre 17 godina

Kako ga nije sramota da govori o demografskoj slici Vojvodine. Pa ne vidim zasto se Srbi sa Kosova ne bi naselili u Vojvodinu. Zar Vojvodina pripada samo Madjarima. Jos se gospodin boji

Mihajlo

pre 17 godina

Izjava gospodina Kase je krajnje diskriminisuca! Ko moze bilo kojem gradjaninu Srbije da zabrani gde zeli da zivi ili da se nastani?

Pavle

pre 17 godina

Nije Kasa govorio o opravdanosti ili ne toga sto se desilo, vec o cinjenici da je to tesko palo Madjarima isto kao i sto sada tesko pada Srbima. Tako da on nije pravio paralelu izmedju toga sta se desilo, vec paralelu izmedju osecanja koja su Madjari tad imali i koja Srbi sad imaju pa je zato rekao da Madjari razumeju Srbe.

Sasa

pre 17 godina

To se gos'n Kasa salio. Covek je poznat kao saljivdzija. Samo sto ponekad to sto kaze bas i nije smesno. Ponekad se sa nostalgijom setim zakona o verbalnom deliktu.

srdjan

pre 17 godina

Delimicno se slazem s Kasom. Pa zar nismo i mi ratovali i taj rat izgubili i shodno tome izgubili deo teritorije! Mislim da je Kasa u najboljoj nameri ovo hteo da poruci.

Jogi Letač

pre 17 godina

Za neupućene, 1999 je tadašnja SRJ potpisala kapitulaciju, kako god to Milošević i svi posle njega zvali. Budimo pošteni makar prema samom sebi i priznajmo da smo tada izgubili rat. Račun se ispostavlja malo kasnije...

Realan Srbin

pre 17 godina

Gospodin Kasa je potpuno u pravu. Ono sto obeshrabruje je pomisao da ce kao Erdelj za Madjare i Kosovo sledecih sto godina biti izvor frustracije za Srbe.

Marko

pre 17 godina

Na stranu shta mi mislimo o Kasi. Ali chovek je u pravu kada kaze da situacija podseca na onu u kojoj se nalazila Madjarska. U Madjarskoj je i danas, vishe od 80 godina kasnije, duh Trijanona itekako prisutan. I upravo zato EU i jeste reshenje, da i mi ne bi kao Madjari 80 godina plakali nad svojom sudbinom.

Hermiona

pre 17 godina

Prosto je porazavajuce kako mi Srbi imamo razumevanja samo za nas, kako nam se cini da su svi protiv nas, kako je nasa situacija jedinstvena u svetu, kako mi mozemo da imamo pretenzije da zivimo svugde gde mislimo da nam teritorija pripada, i kako smo skloni da osudimo odmah svakog ko nije Srbin a ne odobrava nase glediste.

milan

pre 17 godina

Naravno da je Kasa u pravu. I mi smo kapitulirali i ovakav kraj je neminovan. 1918.godine nam je odgovaralo da dobijemo Vojvodinu u kojoj je bilo 70% Madjara i Nemaca. Danas su nam standardi malo drugaciji. Cena poraza je ipak ista.

Click & Boom

pre 17 godina

Situacija je u dlaku ista i ne samo to nego je u istoriji evrope bilo jos hiljadu slicnih primera. To sto pola Srbije i dalje dozivljava istoriju po sistemu ''mi smo u pravu sta god da radimo'' to je sasvim druga stvar. Mi smo 99 izgubili rat. Ono u Kumanovu je bila kapitulacija. Sad molim lepo sve srpske patriote nek pokucaju na vrata onih koji su za to bili odgovorni, a nama ostalima nek se skinu s grbace.

tenaandric

pre 17 godina

Da je Milosevic na celu drzave, verovatno bi vrlo lako moglo da dodje do izmene demografske prirode Vojvodine. Verujem da je sadasnja vlada mnogo vise u skladu sa vremenom i da je svesna da takvi geopolitiski potezi nisu bitni da bi se ocuvala teritorija Srbije.

Veljko

pre 17 godina

Najtragicnije je to sto ce ova vlast kao i prethodna podrzati i pogurati Srbe sa Kosova da se isele, kao sto su se iselili i Srbi iz Hrvatske. Srbima iz Hrvatske je onim poznatim planom Z4 garantovano pravo na zivot i imovinu, ali posto interes naroda nije i interes vlasti oni su se iselili. Mislim da ce i pored svih garancija Amerike i Evrope za Srbe na Kosovu ovdasnja vlast zeleti da se oni isele i na taj nacin da stvori sliku o srpskim neprijateljima i dusmanima. U takvom politickom ambijentu oni ce i dalje da kradu a narod da pati.

Marko

pre 17 godina

Posto rezolucija SB 1244 garantuje teritorijalni integritet SRJ-SCG-Srbije, 1999 Srbija nije kapitulirala. Samim tim analogija sa Trijanonom ne stoji.

Dule

pre 17 godina

Demografska slika Vojvodine se menja zato sto je prirodni prirastaj Madjara negativan, mnogo gori nego kod Srba, a takodje postoji ogroman broj samoubistava sto je kulturno-socioloski problem a ne problem Srba sa Kosova

Novak

pre 17 godina

Ustav Srbije (cije je donosenje g. Kasa bojkotovao) izricito zabranjuje vestacko menjanje etnicke strukture stanovnistava u delovim Srbije u kojima manjine cine vecinu. S druge strane, svaki gradjanin Srbije ima pravo da se po svom nahodjenju naseli bilo gde na njenoj teritoriji. Drugo je pitanje da li to sebi moze i da priusti.

Srbin sa severa Backe

pre 17 godina

Pre Nato intervencije za mene je veoma bolno zvučala pomisao da Srbija izgubi Kosovo. Ali nakon što je najmoćnija sila sveta - Nato doneo nezavisnost kosovskim albancima, Kosovo je za mene postalo završena priča, priča o kojoj više ne vredi raspravljati. U svakom slučaju ma kakvo bilo rešenje Srbi treba da ostanu da žive na Kosovu i Srbija im mora pomoći u tome. Ali ukoliko neko to ne želi, dobrodošli su u Vojvodinu! Na taj način se ne bi narušila etnička slika Vojvodine, već naprotiv Vojvodina bi dobila na multietničnosti. Naime, kosovski srbi nemaju nikakve sličnosti sa srbima iz Hrvatske i Bosne koji su u velikom broju naselili naše prostore proteklih ratnih godina. Time bismo dobili na različitosti i zato osuđujem izjavu gospodina Kase.

Milos

pre 17 godina

Ipak nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica nego su napadali Milosevica zbog Srbije , zato sto nije hteo da im da Kosmet . A ovi koji su bili na tzv. pregovorima u Becu kojih zapravo nije ni bilo sada verovatno shvataju kako su izgledali tzv. pregovori u Rambujeu kojih takodje u stvarnosti nije ni bilo.A secate se posle Rambujea su nas bombardovali.
Po rezoluciji 1244 Kosmet je u Srbiji , a nase demokrate i prozapadni politicari su imali sedam godina na raspolaganju da zajedno sa svojim zapadnim prijateljima ucine nesto da Kosmet ostane u Srbiji. Nazalost nisu ucinili nista jer im to njihovi zapadni prijatelji nisu dozvolili. Zaista nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica vec Milosevica zbog Srbije.

dr Ziv a go

pre 17 godina

Tacno je da Madjari imaju istorijske predispozicije da razumiju Srbe, jer su pored toga sto su nakon prvog svjetskog rata izgubili dobar dio teritorija koje su im nekada pripadale, nakon drugog svjetskog rata bili manje-vise porobljeni od strane Sovjetskog Saveza.
Sto se tice Trijanonskog ugovora, on je nastao u skladu sa tadasnjim medjunarodnim pravom i u vrijeme kada rat nije bio zabranjen i kada nije bilo nikakvih garancija za teritorijalni integritet tadasnjih drzava.

U danasnje vrijeme teritorijalni integritet je jedan od fundamenata medjunarodnog poretka i svako ko zna da cita moze da vidi koliko se puta stavlja akcenat na teritorijalni integritet SR Jugoslavije (ciji je Republika Srbija neosporna pravna nasljednica) u rezoluciji SB 1244. Toliko o pricama da smo "1999. izgubili Kosovo". To jednostavno nije tacno i ono sto se desava je prevara, povratak kolonijalizma na svjetsku scenu i diktat sirove sile. Svako ko podrzava ovakav nacin rjesavanja konflikata zastupa najcrnji fasizam (pravo jaceg!), bez obzira sa koliko demokratskih mantija se ogrnuo.

zabrinuti, holandija

pre 17 godina

Postoje ljudi u Srbiji koji jednostavno (ne)znaju istorijske dogadjaje u vezi sa nastankom Kraljevine Jugoslavije a potom Titove .Jos manje je upucenih u teritorijalna pitanja Knezevine Srbije tako da tu nastaje prava konfuzija povedu li se razgovori o teritorijalnim razgranicenjima.Mnogi jednostavno misle da je oduvek sve bilo ovako - gde god se okrenes sve je Srbija i srpsko.Nepromeljivost granica je tabu kao i istorija koju su nas ucili pa je zbog toga sve ovo tako bolno i neprihvatljivo za nas.

Bez veze

pre 17 godina

Ja stvarno ne razumem sta za G-dina Kasu znaci taj pojam - minorizacija nacionalnih manjina. Zasto bi se desila ta minorizacija - umanjivanje, smanjenje nacionalnih manjina ili sta vec?
Mislim da on ne razmislja realno, zbog toga sto, ako dodje do naseljavanja Vojvodine stanovnistvom sa Kosova, ispada kao da se on nesto plasi - da bi time sto bi nekih tricavih 100.000 ljudi (to je jedva jedna varos) jedne do dve nacionalnosti doslo u Vojvodinu, da bi se time umanjio znacaj postojanja drugih nacionalnosti ili njihov procenat? To je bas apsurdna izjava sa njegove strane.
I ta izjava o nedozvoljavanju menjanja demografske slike. Pa ne radi se ovde o nekakvom genocidu daleko bilo, ili tako necem sto bi nasilno izvrsilo promenu demografske slike. Demografska slika u svakom slucaju nije staticna i fiksna kategorija vec fluidna. Ljudi se radjaju i umiru, i sto je jos lepse, mesaju se razne nacije, kao u Vojvodini gde to ljudima zaista nije najbitnije (kakva ce biti demografska slika) kao sto bi to oni gospoda politicari zeleli da bude, jer u tome vide neku svoju licnu korist verovatno i na kraju krajeva prave sebi posao od toga.

Dule

pre 17 godina

U Ustavu Republike Srbije stoji da je zabranjeno menjanje etnicke strukture u Srbiji gde zive manjine.Sto znaci da nije zabranjeno NASELJAVANJE vec ISELJAVANJE stanovnistva.Vojvodina je Srbija i tu ima pravo svaki Srbin i da se naseli bez da trazi dozvolu Jozefa Kase.Svi gradjani Srbije imaju pravo da zive u kojem god delu Srbije hoce!

ucenik

pre 17 godina

veoma neumesno, a siguran sam da gospodin kasa zna i zasto, za one koji ne znaju, poredjenje kosovskog pitanja sa pitanjem gubitka teritorija austro-ugarske monarhije je neumesno iz najmanje dva, dobra razloga.
prvi je taj sto je i sama austrougarske monarhija bila drzava koja se prostirala na teritrojama osvojenim od drugih naroda i drzava, sama ugarska je bila naseljena sa 40% ugara, a 60% je bilo `nacionalnih manjina`-na teritoriji cele drzave, a ne njenog dela.dalje vrsena je konstantna madjarizacija.
dalje sto se vojvodine tice tamo je bilo vise nemaca nego madjara, a oni su opet kolonizovani...to su vec tri dobra razloga da se ne stavlja u istu ravan ta dva slucaja.
moga bi jos da dodam da je prema austrijskim popisima srpsko stanovnistvo bilo vecinsko npr. u banatu dosta pre velike seobe 1690. ako se ne varam...
sve u svemu veoma neukusno

Tasilo

pre 17 godina

Kasino upoređenje je, kad se tiče krajnjeg efekta, korektno, ali nije korektno kad se tiče početnih uslova, zbog već pomenutog nacionalnog sastava na Kosovu i Vojvodine u ono vreme.
Ono što ne razumem, kako Srbi nigde, na izgubljenim teritorijama(Krajine, Bosna, i sad Kosovo)ne mogu da žive kao manjine, sa većinskim stanovništvom. Najdrastičniji primer je beg u Albaniju 1915 god.Ostaviti sve, porodicu, selo, prepustiti neprijatelju.
Ono što je još zajedničko u spomenuta dva slučaja je, da ni u Trianonu, niti danas se ne odlučuje po međunarodnom pravu, po činjenicama, itd. nego po volji i interesu velikih sila.

Gor

pre 17 godina

Postavljam pitanje gospodinu Kasi: Kako bi mu se svidjalo kada bi neko od srpskih politicara kazao da bi recimo preseljenje jedne madjarske porodice u Boljevac ili Ivanjicu promenilo etnicku sliku tih sredina? Na osnovu dosadasnjeg iskustva, nazalost, znam da bi se podigla velika prasina. Ti politicari bi se osudjivali za nacionalizam i nedostatak osnovnih gradjanskih i demokratskih vrlina...Najstrasnije je da je ovaj politicar deo koalicije koja tvrdi da ce biti prava "opozicija" u Parlamentu Srbije. Porazavajuce!

Sofija

pre 17 godina

Mislim da bi, onome ko to zeli, trebalo da bude jasno sta je gospodin Kasa mislio kada je rekao da demografsku sliku Vojvodine niko ne sme da menja. Tih pokusaja je bilo tokom devedestih, Madjari i ostale manjine su proterivane i zastrasivane, citava prethodno nesrpska sela naseljena su Srbima koji su postali i ostali verno glasacko telo Seseljevih radikala. U toku devedestih na zalost, demgrafska struktura Vojvodine je promenjena, znacajno i nepovratno. Licno, kroz odrastanje i mladost u onoj, multietnickoj Vojvodini ja sam naucila jezik svojih komsija Slovaka i Madjara i volela zemlju u kojoj ima mesta za sve. Od kada nam je postalo tesno a moje komsije postale trn u oku i radikalima a i ostalima koji su cutajuci odobravali, ja vise ne mogu sa ponosom da kazem da sam Srpkinja, jer se stidim onoga sto se u moje ime radi. A stidim se i zbog onoga sto se Srbima desava na Kosovu, i bilo gde drugde odakle su ih proterali oni koji su ih oslobadjali. I ne zaboravimko, ti Srbi koji su dosli u Srbiju nisu nam bili nista miliji od Madjara ili Hrvata. Mi sami sebi smetamo, i tako i prolazimo...

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ovo sto Kasa prica je crni humor. Austrougarska je okupirala pola tadasnje Evrope i izgubila na kraju rat. Srbija nije nikog okupirala a najmanje Kosovo. Srbiji je rat sa Albancima nametnut jer sta bi to trebala drugo da radi jedna zemlja nego da spreci oruzanu pobunu dela nacionalne manjine koja trazi odcepljenje jos od 1981. Nema ni slicnosti izmedju ova dva slucaja. Moze se reci da mi nismo uspeli u oruzanoj odbrani svoje teritorije jer smo imali jaceg protivnika - snage Natoa ali to ne znaci da sad te iste snage imaju pravo da rade sta hoce i da je to predvidjeno, uobicajeno, da to tako treba i da je sve u redu. Nije nista u redu ali jaci su pa im se moze.

I Toronto je Srbija

pre 17 godina

Pa, i ako se demografska slika Vojvodine - odnosno severnog dela Srbije - demografski promeni, znaci li to da Srbi ni unutar Srbije ne bi trebalo da imaju slobodu kretanja i zivljenja ?
Kamo lepe srece, da smo razmisljali o demografskim promenama koje su nastupile na Kosovu u poslednjih 60-80 godina, dok je bilo vremena, i shodno delovali - ne bi se ovo danas desavalo, sto se danas desava sa nasom juznom teritorijom.

Nesa

pre 17 godina

Etnicka ravnoteza se ne bi promenila, ako bi se Madjari iz Vojvodine menjali sa Srbima sa Kosova. To bi cak islo na ruku Madzarima, jer bi procentualno bili veca manjina u Kosovu nego u Srbiji, a kao sto vidimo iz izjava evropskih zvanicnika, Kosovo nudi daleko bolje kulturoloske i etnicke garancije od Srbije; stoga eto prilike gospodinu Kasi i njegovim istomisljenicima da urade nesto za svoj narod. Na kraju krajeva svi cemo jednog dana biti srecna Evropa pa nece biti vazno gde se zivi...

Srbin iz Vojvodine

pre 17 godina

Lično mislim da bi Srbi sa Kosova i Metohije, ukoliko krene sa organizovanim iseljavanjem, trebalo da se nasele u Preševskoj dolini (Preševo, Bujanovac, Medveđa) i tamo koriguju "demografsku sliku". Vojvodina je najviše pretrpela od svih delova Srbije dolaskom izbeglica iz Bosne i Hrvatske. Čini mi se kao da neko iz Beograda namerno šalje izbeglice u Vojvodinu ne bi li ugušili tzv. "autonomaški sindrom" ...
Užas!

John

pre 17 godina

Najveci problem srba je njihova neprilagodljivost promenama u okruzenju, da su kojim slucajem izbegli neke "kavge", i pristupili prici malo vise diplomatski, slika o njima bi bila neuporedivo bolja. Zato su sada u situaciji da, zbog svojih krutih stavova i ocekivanja da se uvek okolina prilagodjava njima, bivaju nepozeljni cak i u delovima svoje drzave...

chinorthodox

pre 17 godina

Iako na prvi pogled moze nekome da se ucini da postoji slicnost izmedju situacije u kojoj je bila Madjarska nakon I sv. rata i ove nase sada mislim da postoje bitne razlike. Prvo Austro-Ugarska nije bila madjarska nacionalna drzava nego imperija koja je vladala mnogim mnogim drugim narodima i teritorijama, dok je Srbija srpska nacionalna drzava. Drugo nakon I sv. rata je Monarhija bila porazena i dekomponovana u nacionalne drzave izmedju ostalog i madjarsku. Dakle ishod rata je bio Trijanonski sporazum koje je odredio buduce granice nacionalnih drzava. U nasem slucaju ishod oruzanog sukoba je bio Kumanovski sporazum koji garantuje Srbiji suverenitet na Kosovu. Razlika ima jos, ali mislim da su ove dve dovoljne da bi se uvidela neispravnost pravljenja paralela.

mihailo

pre 17 godina

Treba da nas iskustvo Madjara poduci da nam se ne desi kao kod njih da na referendumu o drzavljanstvu koji se kod njih sproveo oni ne daju Madjarima u Vojvodini,Slovackoj i Rumuniji drzavljastvo.Tu su pokazali koliko je velika ta njihova "frustracija".Mi to nikada necemo uraditi iz dva razloga,prvi je zato sto nas prati i progoni vec vek i po Nacetanije Garasanina,a drugi je zato sto smo Jugoslaviju pravili u vreme kada je bilo mnogo lakse povezati se.

Bojan

pre 17 godina

Jožefova analogija je krajnje losa i teko primenjiva u ovom slucaju. Mada je tacno da je postoji slicnost u osecanju gubitka teritorije (i Madjari i Srbi imaju negativne emocije prema gubitku teritorije), analogije izmedju tadasnjih Madjara i sadasnjih Srba nema. Tadasnji Madjari su bili deo predatorske super-drzave koja je prosirila svoje teritorije na racun drugih naroda i imala tendenciju da to i dalje cini. Danasnji Srbi (ne Govorimo o vremenu Cara Dusana) ne cine nista slicno. Dalje, Madjari su izgubili teritorije koje su bili osvojili ognjem i macem, a Srbi gube svoju kolevku, ono sto je 100% srpsko. Dakle, Jozefova analogija nije nikakva analogija nego verovatno neka sala.

Madjar

pre 17 godina

Madjarska je vise od 1000 godina imala iste granice (sa izuzetkom otomanske okupacije u 16. veku). Reci da je ona "okupirala" teritorije gde zive nacionalne manjine nije tacno. Vecina tih nacionalnih manjina su se tamo doselili tokom duge istorije te zemlje. Nakon prvog svetskog rata su oduzete sve teritorije sa nacionalnim manjinama. Mislim da tu postoji jasna paralela transilvanijskih Rumuna sa Albancima, koji su bili manjina na Kosovu, a njihov broj je polako rastao i na kraju su postali vecina.

Zato je Kasa rekao da Madjari razumeju Srbe. To "razumevanje" bi Srbija mogla da iskoristi na pregovorima, buduci da je Madjarska clan EU i NATO. Ali neee, ova izjava nas je smrtno uvredila, kuku nama, svi su protiv nas...

RJMXW

pre 17 godina

Da nesto razjasnimo. Naravno ima svako pravo da se naseli, gde hoce, ali zbog neke cudne okolnosti za vreme velikog egzodusa Srba iz Hrvatske izbeglice su se u najvecem brojuv naselile u Vojvodini is sada glasaju za radikale, sto je u najmanju ruku problem za Madjare (nadam se da ne treba objesnjavati zasto). Isti ti Srbi su puni netrpeljivosti prema nesrpskom stanovnistvu, i to opet stvara probleme, da ne govorimo o kulturnim istorijskim razlikama. Znaci Kasa se boji, da ce opet doci 100 000 siledzija sa ratista da bije neduzan narod na ulici na nacionalnoj osnovi (ne pricam u prazno i ja sam imao takvih problema), kako se to vec nekoliko puta desilo. Koren problema nije u tome da se neki srbi sele u vojvodinu, problem je da se to vec 50 godina desava organizovano. A to sto se o tome ne pise u knjigama srpske istorije ne znaci da se nije desilo. Dok u Subotici pise na zidovima kuca da se Madjari sele u Madjarsku dotle ja mislim, da je diskusija oko ovog pitanja i te kako vazna.

Teofil

pre 17 godina

Ne moze se slepom pomoci da progleda, tako i mi sada, umesto da shvatimo da bi nam pomoglo kada bi Madjarska u ime zastite svoje manjine bila protiv odcepljenja Kosova, mi sada opalimo po Kasi. Sta o njemu kao politicaru mislim, drugi put, ali mi se cini da je vecina komentatora promasila temu. Pa Srbija bi prva trebala da potegne argument protivljenja menjanja demografske slike na severu da bi udomila nesrecnike sa juga.

Sto se paralela tice, one su uvek nezahvalne, ali fakat je ima slicnosti. E sada, mi nismo bas izgubili svetski rat, ali je od raspada Juge nekoliko miliona Srba ostalo van srpske drzave, sto je cak i vise od trecine ukupne populacije.

Žarko

pre 17 godina

Mađarska je svoje teritorije izgubila kapitulacijom, u pravom t.e. pravnom smislu te reči. Ovde izostaje upravo taj momenat, pa odatle i frustracija/agonija kod srba. I s punim pravom, naravno!

pera

pre 17 godina

Kroz istoriju narodi su se selili i nemamo mi tapiju na mesta i gde smo bili i gde smo sada. Ovakvom politikom izgubili smo i ono gde smo sada (Hrvatska, Bosna) a tek sto cemo ovo da sacuvamo. Argument nam je mi smo bili tu pre xxxx godina. umesto da traze sever gde smo sada i da zavrse pricu. Ni albancima ne treba deo teritorije gde nemaju kontrolu.

Radisa

pre 17 godina

Pravo pojedinca u demokratskom drustvu je da bira gdje ce da zivi. Otkud ovom sad pravo da on odlucuje gdje ce ko da zivi. Ako meni neko hoce da proda kucu u Vojvodini znaci da treba da pitam Madjare smijem li je kupiti. Svasta u zemlji Srbiji

hakunamatata

pre 17 godina

Kako ga nije sramota da govori o demografskoj slici Vojvodine. Pa ne vidim zasto se Srbi sa Kosova ne bi naselili u Vojvodinu. Zar Vojvodina pripada samo Madjarima. Jos se gospodin boji

Mihajlo

pre 17 godina

Izjava gospodina Kase je krajnje diskriminisuca! Ko moze bilo kojem gradjaninu Srbije da zabrani gde zeli da zivi ili da se nastani?

Pavle

pre 17 godina

Nije Kasa govorio o opravdanosti ili ne toga sto se desilo, vec o cinjenici da je to tesko palo Madjarima isto kao i sto sada tesko pada Srbima. Tako da on nije pravio paralelu izmedju toga sta se desilo, vec paralelu izmedju osecanja koja su Madjari tad imali i koja Srbi sad imaju pa je zato rekao da Madjari razumeju Srbe.

Sasa

pre 17 godina

To se gos'n Kasa salio. Covek je poznat kao saljivdzija. Samo sto ponekad to sto kaze bas i nije smesno. Ponekad se sa nostalgijom setim zakona o verbalnom deliktu.

srdjan

pre 17 godina

Delimicno se slazem s Kasom. Pa zar nismo i mi ratovali i taj rat izgubili i shodno tome izgubili deo teritorije! Mislim da je Kasa u najboljoj nameri ovo hteo da poruci.

Jogi Letač

pre 17 godina

Za neupućene, 1999 je tadašnja SRJ potpisala kapitulaciju, kako god to Milošević i svi posle njega zvali. Budimo pošteni makar prema samom sebi i priznajmo da smo tada izgubili rat. Račun se ispostavlja malo kasnije...

Realan Srbin

pre 17 godina

Gospodin Kasa je potpuno u pravu. Ono sto obeshrabruje je pomisao da ce kao Erdelj za Madjare i Kosovo sledecih sto godina biti izvor frustracije za Srbe.

Marko

pre 17 godina

Na stranu shta mi mislimo o Kasi. Ali chovek je u pravu kada kaze da situacija podseca na onu u kojoj se nalazila Madjarska. U Madjarskoj je i danas, vishe od 80 godina kasnije, duh Trijanona itekako prisutan. I upravo zato EU i jeste reshenje, da i mi ne bi kao Madjari 80 godina plakali nad svojom sudbinom.

Hermiona

pre 17 godina

Prosto je porazavajuce kako mi Srbi imamo razumevanja samo za nas, kako nam se cini da su svi protiv nas, kako je nasa situacija jedinstvena u svetu, kako mi mozemo da imamo pretenzije da zivimo svugde gde mislimo da nam teritorija pripada, i kako smo skloni da osudimo odmah svakog ko nije Srbin a ne odobrava nase glediste.

milan

pre 17 godina

Naravno da je Kasa u pravu. I mi smo kapitulirali i ovakav kraj je neminovan. 1918.godine nam je odgovaralo da dobijemo Vojvodinu u kojoj je bilo 70% Madjara i Nemaca. Danas su nam standardi malo drugaciji. Cena poraza je ipak ista.

Click & Boom

pre 17 godina

Situacija je u dlaku ista i ne samo to nego je u istoriji evrope bilo jos hiljadu slicnih primera. To sto pola Srbije i dalje dozivljava istoriju po sistemu ''mi smo u pravu sta god da radimo'' to je sasvim druga stvar. Mi smo 99 izgubili rat. Ono u Kumanovu je bila kapitulacija. Sad molim lepo sve srpske patriote nek pokucaju na vrata onih koji su za to bili odgovorni, a nama ostalima nek se skinu s grbace.

tenaandric

pre 17 godina

Da je Milosevic na celu drzave, verovatno bi vrlo lako moglo da dodje do izmene demografske prirode Vojvodine. Verujem da je sadasnja vlada mnogo vise u skladu sa vremenom i da je svesna da takvi geopolitiski potezi nisu bitni da bi se ocuvala teritorija Srbije.

Veljko

pre 17 godina

Najtragicnije je to sto ce ova vlast kao i prethodna podrzati i pogurati Srbe sa Kosova da se isele, kao sto su se iselili i Srbi iz Hrvatske. Srbima iz Hrvatske je onim poznatim planom Z4 garantovano pravo na zivot i imovinu, ali posto interes naroda nije i interes vlasti oni su se iselili. Mislim da ce i pored svih garancija Amerike i Evrope za Srbe na Kosovu ovdasnja vlast zeleti da se oni isele i na taj nacin da stvori sliku o srpskim neprijateljima i dusmanima. U takvom politickom ambijentu oni ce i dalje da kradu a narod da pati.

Marko

pre 17 godina

Posto rezolucija SB 1244 garantuje teritorijalni integritet SRJ-SCG-Srbije, 1999 Srbija nije kapitulirala. Samim tim analogija sa Trijanonom ne stoji.

Dule

pre 17 godina

Demografska slika Vojvodine se menja zato sto je prirodni prirastaj Madjara negativan, mnogo gori nego kod Srba, a takodje postoji ogroman broj samoubistava sto je kulturno-socioloski problem a ne problem Srba sa Kosova

smile

pre 17 godina

Mađari u Vojvodini su prošli daleko bolje nego Srbi na Kosovu. Mađari slobodno žive u Vojvodini dok Srbe istrebljuju na Kosovu. Loše poređenje. Hvala Kasi na toj izjavi - moglo je i bez nje.

Novak

pre 17 godina

Ustav Srbije (cije je donosenje g. Kasa bojkotovao) izricito zabranjuje vestacko menjanje etnicke strukture stanovnistava u delovim Srbije u kojima manjine cine vecinu. S druge strane, svaki gradjanin Srbije ima pravo da se po svom nahodjenju naseli bilo gde na njenoj teritoriji. Drugo je pitanje da li to sebi moze i da priusti.

Srbin sa severa Backe

pre 17 godina

Pre Nato intervencije za mene je veoma bolno zvučala pomisao da Srbija izgubi Kosovo. Ali nakon što je najmoćnija sila sveta - Nato doneo nezavisnost kosovskim albancima, Kosovo je za mene postalo završena priča, priča o kojoj više ne vredi raspravljati. U svakom slučaju ma kakvo bilo rešenje Srbi treba da ostanu da žive na Kosovu i Srbija im mora pomoći u tome. Ali ukoliko neko to ne želi, dobrodošli su u Vojvodinu! Na taj način se ne bi narušila etnička slika Vojvodine, već naprotiv Vojvodina bi dobila na multietničnosti. Naime, kosovski srbi nemaju nikakve sličnosti sa srbima iz Hrvatske i Bosne koji su u velikom broju naselili naše prostore proteklih ratnih godina. Time bismo dobili na različitosti i zato osuđujem izjavu gospodina Kase.

Milos

pre 17 godina

Ipak nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica nego su napadali Milosevica zbog Srbije , zato sto nije hteo da im da Kosmet . A ovi koji su bili na tzv. pregovorima u Becu kojih zapravo nije ni bilo sada verovatno shvataju kako su izgledali tzv. pregovori u Rambujeu kojih takodje u stvarnosti nije ni bilo.A secate se posle Rambujea su nas bombardovali.
Po rezoluciji 1244 Kosmet je u Srbiji , a nase demokrate i prozapadni politicari su imali sedam godina na raspolaganju da zajedno sa svojim zapadnim prijateljima ucine nesto da Kosmet ostane u Srbiji. Nazalost nisu ucinili nista jer im to njihovi zapadni prijatelji nisu dozvolili. Zaista nisu oni napadali Srbiju zbog Milosevica vec Milosevica zbog Srbije.

dr Ziv a go

pre 17 godina

Tacno je da Madjari imaju istorijske predispozicije da razumiju Srbe, jer su pored toga sto su nakon prvog svjetskog rata izgubili dobar dio teritorija koje su im nekada pripadale, nakon drugog svjetskog rata bili manje-vise porobljeni od strane Sovjetskog Saveza.
Sto se tice Trijanonskog ugovora, on je nastao u skladu sa tadasnjim medjunarodnim pravom i u vrijeme kada rat nije bio zabranjen i kada nije bilo nikakvih garancija za teritorijalni integritet tadasnjih drzava.

U danasnje vrijeme teritorijalni integritet je jedan od fundamenata medjunarodnog poretka i svako ko zna da cita moze da vidi koliko se puta stavlja akcenat na teritorijalni integritet SR Jugoslavije (ciji je Republika Srbija neosporna pravna nasljednica) u rezoluciji SB 1244. Toliko o pricama da smo "1999. izgubili Kosovo". To jednostavno nije tacno i ono sto se desava je prevara, povratak kolonijalizma na svjetsku scenu i diktat sirove sile. Svako ko podrzava ovakav nacin rjesavanja konflikata zastupa najcrnji fasizam (pravo jaceg!), bez obzira sa koliko demokratskih mantija se ogrnuo.

zabrinuti, holandija

pre 17 godina

Postoje ljudi u Srbiji koji jednostavno (ne)znaju istorijske dogadjaje u vezi sa nastankom Kraljevine Jugoslavije a potom Titove .Jos manje je upucenih u teritorijalna pitanja Knezevine Srbije tako da tu nastaje prava konfuzija povedu li se razgovori o teritorijalnim razgranicenjima.Mnogi jednostavno misle da je oduvek sve bilo ovako - gde god se okrenes sve je Srbija i srpsko.Nepromeljivost granica je tabu kao i istorija koju su nas ucili pa je zbog toga sve ovo tako bolno i neprihvatljivo za nas.

Bez veze

pre 17 godina

Ja stvarno ne razumem sta za G-dina Kasu znaci taj pojam - minorizacija nacionalnih manjina. Zasto bi se desila ta minorizacija - umanjivanje, smanjenje nacionalnih manjina ili sta vec?
Mislim da on ne razmislja realno, zbog toga sto, ako dodje do naseljavanja Vojvodine stanovnistvom sa Kosova, ispada kao da se on nesto plasi - da bi time sto bi nekih tricavih 100.000 ljudi (to je jedva jedna varos) jedne do dve nacionalnosti doslo u Vojvodinu, da bi se time umanjio znacaj postojanja drugih nacionalnosti ili njihov procenat? To je bas apsurdna izjava sa njegove strane.
I ta izjava o nedozvoljavanju menjanja demografske slike. Pa ne radi se ovde o nekakvom genocidu daleko bilo, ili tako necem sto bi nasilno izvrsilo promenu demografske slike. Demografska slika u svakom slucaju nije staticna i fiksna kategorija vec fluidna. Ljudi se radjaju i umiru, i sto je jos lepse, mesaju se razne nacije, kao u Vojvodini gde to ljudima zaista nije najbitnije (kakva ce biti demografska slika) kao sto bi to oni gospoda politicari zeleli da bude, jer u tome vide neku svoju licnu korist verovatno i na kraju krajeva prave sebi posao od toga.

Dule

pre 17 godina

U Ustavu Republike Srbije stoji da je zabranjeno menjanje etnicke strukture u Srbiji gde zive manjine.Sto znaci da nije zabranjeno NASELJAVANJE vec ISELJAVANJE stanovnistva.Vojvodina je Srbija i tu ima pravo svaki Srbin i da se naseli bez da trazi dozvolu Jozefa Kase.Svi gradjani Srbije imaju pravo da zive u kojem god delu Srbije hoce!

ucenik

pre 17 godina

veoma neumesno, a siguran sam da gospodin kasa zna i zasto, za one koji ne znaju, poredjenje kosovskog pitanja sa pitanjem gubitka teritorija austro-ugarske monarhije je neumesno iz najmanje dva, dobra razloga.
prvi je taj sto je i sama austrougarske monarhija bila drzava koja se prostirala na teritrojama osvojenim od drugih naroda i drzava, sama ugarska je bila naseljena sa 40% ugara, a 60% je bilo `nacionalnih manjina`-na teritoriji cele drzave, a ne njenog dela.dalje vrsena je konstantna madjarizacija.
dalje sto se vojvodine tice tamo je bilo vise nemaca nego madjara, a oni su opet kolonizovani...to su vec tri dobra razloga da se ne stavlja u istu ravan ta dva slucaja.
moga bi jos da dodam da je prema austrijskim popisima srpsko stanovnistvo bilo vecinsko npr. u banatu dosta pre velike seobe 1690. ako se ne varam...
sve u svemu veoma neukusno

Tasilo

pre 17 godina

Kasino upoređenje je, kad se tiče krajnjeg efekta, korektno, ali nije korektno kad se tiče početnih uslova, zbog već pomenutog nacionalnog sastava na Kosovu i Vojvodine u ono vreme.
Ono što ne razumem, kako Srbi nigde, na izgubljenim teritorijama(Krajine, Bosna, i sad Kosovo)ne mogu da žive kao manjine, sa većinskim stanovništvom. Najdrastičniji primer je beg u Albaniju 1915 god.Ostaviti sve, porodicu, selo, prepustiti neprijatelju.
Ono što je još zajedničko u spomenuta dva slučaja je, da ni u Trianonu, niti danas se ne odlučuje po međunarodnom pravu, po činjenicama, itd. nego po volji i interesu velikih sila.

Gor

pre 17 godina

Postavljam pitanje gospodinu Kasi: Kako bi mu se svidjalo kada bi neko od srpskih politicara kazao da bi recimo preseljenje jedne madjarske porodice u Boljevac ili Ivanjicu promenilo etnicku sliku tih sredina? Na osnovu dosadasnjeg iskustva, nazalost, znam da bi se podigla velika prasina. Ti politicari bi se osudjivali za nacionalizam i nedostatak osnovnih gradjanskih i demokratskih vrlina...Najstrasnije je da je ovaj politicar deo koalicije koja tvrdi da ce biti prava "opozicija" u Parlamentu Srbije. Porazavajuce!

Sofija

pre 17 godina

Mislim da bi, onome ko to zeli, trebalo da bude jasno sta je gospodin Kasa mislio kada je rekao da demografsku sliku Vojvodine niko ne sme da menja. Tih pokusaja je bilo tokom devedestih, Madjari i ostale manjine su proterivane i zastrasivane, citava prethodno nesrpska sela naseljena su Srbima koji su postali i ostali verno glasacko telo Seseljevih radikala. U toku devedestih na zalost, demgrafska struktura Vojvodine je promenjena, znacajno i nepovratno. Licno, kroz odrastanje i mladost u onoj, multietnickoj Vojvodini ja sam naucila jezik svojih komsija Slovaka i Madjara i volela zemlju u kojoj ima mesta za sve. Od kada nam je postalo tesno a moje komsije postale trn u oku i radikalima a i ostalima koji su cutajuci odobravali, ja vise ne mogu sa ponosom da kazem da sam Srpkinja, jer se stidim onoga sto se u moje ime radi. A stidim se i zbog onoga sto se Srbima desava na Kosovu, i bilo gde drugde odakle su ih proterali oni koji su ih oslobadjali. I ne zaboravimko, ti Srbi koji su dosli u Srbiju nisu nam bili nista miliji od Madjara ili Hrvata. Mi sami sebi smetamo, i tako i prolazimo...

Blesav ali ne i glup

pre 17 godina

Ovo sto Kasa prica je crni humor. Austrougarska je okupirala pola tadasnje Evrope i izgubila na kraju rat. Srbija nije nikog okupirala a najmanje Kosovo. Srbiji je rat sa Albancima nametnut jer sta bi to trebala drugo da radi jedna zemlja nego da spreci oruzanu pobunu dela nacionalne manjine koja trazi odcepljenje jos od 1981. Nema ni slicnosti izmedju ova dva slucaja. Moze se reci da mi nismo uspeli u oruzanoj odbrani svoje teritorije jer smo imali jaceg protivnika - snage Natoa ali to ne znaci da sad te iste snage imaju pravo da rade sta hoce i da je to predvidjeno, uobicajeno, da to tako treba i da je sve u redu. Nije nista u redu ali jaci su pa im se moze.

I Toronto je Srbija

pre 17 godina

Pa, i ako se demografska slika Vojvodine - odnosno severnog dela Srbije - demografski promeni, znaci li to da Srbi ni unutar Srbije ne bi trebalo da imaju slobodu kretanja i zivljenja ?
Kamo lepe srece, da smo razmisljali o demografskim promenama koje su nastupile na Kosovu u poslednjih 60-80 godina, dok je bilo vremena, i shodno delovali - ne bi se ovo danas desavalo, sto se danas desava sa nasom juznom teritorijom.

Nesa

pre 17 godina

Etnicka ravnoteza se ne bi promenila, ako bi se Madjari iz Vojvodine menjali sa Srbima sa Kosova. To bi cak islo na ruku Madzarima, jer bi procentualno bili veca manjina u Kosovu nego u Srbiji, a kao sto vidimo iz izjava evropskih zvanicnika, Kosovo nudi daleko bolje kulturoloske i etnicke garancije od Srbije; stoga eto prilike gospodinu Kasi i njegovim istomisljenicima da urade nesto za svoj narod. Na kraju krajeva svi cemo jednog dana biti srecna Evropa pa nece biti vazno gde se zivi...

Srbin iz Vojvodine

pre 17 godina

Lično mislim da bi Srbi sa Kosova i Metohije, ukoliko krene sa organizovanim iseljavanjem, trebalo da se nasele u Preševskoj dolini (Preševo, Bujanovac, Medveđa) i tamo koriguju "demografsku sliku". Vojvodina je najviše pretrpela od svih delova Srbije dolaskom izbeglica iz Bosne i Hrvatske. Čini mi se kao da neko iz Beograda namerno šalje izbeglice u Vojvodinu ne bi li ugušili tzv. "autonomaški sindrom" ...
Užas!

John

pre 17 godina

Najveci problem srba je njihova neprilagodljivost promenama u okruzenju, da su kojim slucajem izbegli neke "kavge", i pristupili prici malo vise diplomatski, slika o njima bi bila neuporedivo bolja. Zato su sada u situaciji da, zbog svojih krutih stavova i ocekivanja da se uvek okolina prilagodjava njima, bivaju nepozeljni cak i u delovima svoje drzave...

chinorthodox

pre 17 godina

Iako na prvi pogled moze nekome da se ucini da postoji slicnost izmedju situacije u kojoj je bila Madjarska nakon I sv. rata i ove nase sada mislim da postoje bitne razlike. Prvo Austro-Ugarska nije bila madjarska nacionalna drzava nego imperija koja je vladala mnogim mnogim drugim narodima i teritorijama, dok je Srbija srpska nacionalna drzava. Drugo nakon I sv. rata je Monarhija bila porazena i dekomponovana u nacionalne drzave izmedju ostalog i madjarsku. Dakle ishod rata je bio Trijanonski sporazum koje je odredio buduce granice nacionalnih drzava. U nasem slucaju ishod oruzanog sukoba je bio Kumanovski sporazum koji garantuje Srbiji suverenitet na Kosovu. Razlika ima jos, ali mislim da su ove dve dovoljne da bi se uvidela neispravnost pravljenja paralela.

mihailo

pre 17 godina

Treba da nas iskustvo Madjara poduci da nam se ne desi kao kod njih da na referendumu o drzavljanstvu koji se kod njih sproveo oni ne daju Madjarima u Vojvodini,Slovackoj i Rumuniji drzavljastvo.Tu su pokazali koliko je velika ta njihova "frustracija".Mi to nikada necemo uraditi iz dva razloga,prvi je zato sto nas prati i progoni vec vek i po Nacetanije Garasanina,a drugi je zato sto smo Jugoslaviju pravili u vreme kada je bilo mnogo lakse povezati se.

Bojan

pre 17 godina

Jožefova analogija je krajnje losa i teko primenjiva u ovom slucaju. Mada je tacno da je postoji slicnost u osecanju gubitka teritorije (i Madjari i Srbi imaju negativne emocije prema gubitku teritorije), analogije izmedju tadasnjih Madjara i sadasnjih Srba nema. Tadasnji Madjari su bili deo predatorske super-drzave koja je prosirila svoje teritorije na racun drugih naroda i imala tendenciju da to i dalje cini. Danasnji Srbi (ne Govorimo o vremenu Cara Dusana) ne cine nista slicno. Dalje, Madjari su izgubili teritorije koje su bili osvojili ognjem i macem, a Srbi gube svoju kolevku, ono sto je 100% srpsko. Dakle, Jozefova analogija nije nikakva analogija nego verovatno neka sala.

Madjar

pre 17 godina

Madjarska je vise od 1000 godina imala iste granice (sa izuzetkom otomanske okupacije u 16. veku). Reci da je ona "okupirala" teritorije gde zive nacionalne manjine nije tacno. Vecina tih nacionalnih manjina su se tamo doselili tokom duge istorije te zemlje. Nakon prvog svetskog rata su oduzete sve teritorije sa nacionalnim manjinama. Mislim da tu postoji jasna paralela transilvanijskih Rumuna sa Albancima, koji su bili manjina na Kosovu, a njihov broj je polako rastao i na kraju su postali vecina.

Zato je Kasa rekao da Madjari razumeju Srbe. To "razumevanje" bi Srbija mogla da iskoristi na pregovorima, buduci da je Madjarska clan EU i NATO. Ali neee, ova izjava nas je smrtno uvredila, kuku nama, svi su protiv nas...

RJMXW

pre 17 godina

Da nesto razjasnimo. Naravno ima svako pravo da se naseli, gde hoce, ali zbog neke cudne okolnosti za vreme velikog egzodusa Srba iz Hrvatske izbeglice su se u najvecem brojuv naselile u Vojvodini is sada glasaju za radikale, sto je u najmanju ruku problem za Madjare (nadam se da ne treba objesnjavati zasto). Isti ti Srbi su puni netrpeljivosti prema nesrpskom stanovnistvu, i to opet stvara probleme, da ne govorimo o kulturnim istorijskim razlikama. Znaci Kasa se boji, da ce opet doci 100 000 siledzija sa ratista da bije neduzan narod na ulici na nacionalnoj osnovi (ne pricam u prazno i ja sam imao takvih problema), kako se to vec nekoliko puta desilo. Koren problema nije u tome da se neki srbi sele u vojvodinu, problem je da se to vec 50 godina desava organizovano. A to sto se o tome ne pise u knjigama srpske istorije ne znaci da se nije desilo. Dok u Subotici pise na zidovima kuca da se Madjari sele u Madjarsku dotle ja mislim, da je diskusija oko ovog pitanja i te kako vazna.

Teofil

pre 17 godina

Ne moze se slepom pomoci da progleda, tako i mi sada, umesto da shvatimo da bi nam pomoglo kada bi Madjarska u ime zastite svoje manjine bila protiv odcepljenja Kosova, mi sada opalimo po Kasi. Sta o njemu kao politicaru mislim, drugi put, ali mi se cini da je vecina komentatora promasila temu. Pa Srbija bi prva trebala da potegne argument protivljenja menjanja demografske slike na severu da bi udomila nesrecnike sa juga.

Sto se paralela tice, one su uvek nezahvalne, ali fakat je ima slicnosti. E sada, mi nismo bas izgubili svetski rat, ali je od raspada Juge nekoliko miliona Srba ostalo van srpske drzave, sto je cak i vise od trecine ukupne populacije.