Nedelja, 04.02.2007.

12:04

"Kosovo nezavisno tokom leta 2007."

Prištinski list "Koha ditore" objavio agendu dodatnih konsultacija oko konačnog nacrta rešenja za status Kosova.

Izvor: Beta

"Kosovo nezavisno tokom leta 2007." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Mica Zunic

pre 16 godina

Dali jos neko veruje da Kosovo moze ostati u Srbiji bez rata i nasilja?Ako neverujete kao i ja:Da li cete vi otici u taj rat?!Ja necu sigurno,a mnogi oko mene hteli bi Kosovo u Srbiji,pretpostavljam vi isto,ali mnogi ocekuju da neko drugi pogine zbog njihovih ideala,a morate priznati da to uopste nije ljudski.Ovo je samo jedno spontano misljenje bez osvrta na politiku,a da ne postavljamo pitanje:da li bi Srbija bila kvalitetnija ili ne, bez Kosova kakvo je u ovom trenutku?Zar nam ne odnosi mnogo energije taj vecito nereseni problem?I zar se stvarno ne moze naci resenje u Srbiji za tako mali broj Srba sto su jos na kosovu?

A.M.

pre 17 godina

Ljudi,
Ovaj plan Srbima koji zive na Kosmetu ne donosi sigurnost i ljudska prava koja vec godinama dole nemaju. Nasi politicari treba da stave akcenat na fakt da u slucaju nezavisnosti koja se u ovom papiru preporucuje, postoji ogromna opasnost egzodusa preostalog ne-Albanskog stanovnistva. To je realnost ovog predloga. Uostalom, Ceku vec preti Srbima da se ne otcepljuju i priziva dogadjanja u Hrvatskoj iz 90-tih.
Treba samo pitati, zasto da se ne otcepljuju, zar pravo na otcepljenje pripada samo Albancima?
Da nije tuzno, bilo bi smesno.

Ritter

pre 17 godina

Kad sam zanji put bio da produzim boravak ovde u Nemackoj gde zivim vidim u odeljenju za strance program za repatrijaciju , tj. da se nude pare ljudima koji hoce das se vrate u svoje maticne domovine. I tamo pise da se Kosovo posebno izdvaja iz programa, i nudi se oko 800 eura svakom pojedincu koji hoce da se vrati a oko 1500 za familiju. Za druge zemlje se nude manje sume, tek da ti pokriju put kuci. Ako Kosovo ostane u Srbiji, kako ce izgledati program o readmisiji iseljenika i azilanata, ko ce ga sprovesti? To je jedan od osnovnih zahteva da bi ikada dospeli na belu Schengen listu. Razmislite o tome

Milan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se otvoreno otimaju uz precutnu saglasnost Rusije,ali ljudi kada vec otimaju nasi svojeglavi politicari trebaju da se uzmu u pamet i kazu:U redu,ali da vidimo sta zauzvrat dobijamo .Koliko to kosta.A ne neki Kostunica,Nikolic i Dacic da nam objasnjavaju kako Kosovo nema cenu jer je najskuplja srpska rec.Mi smo rat 1999.godine izgubili i sada pobednici NATO i OVK prave nezavisnu drzavu od nase teritorije.Znam da to zvuci jako surovo ali to je jednostavno tako.Mi smo samo jos pravno vlasnici te teritorije koja je bez srpske policije, vojske, sudstva, mi trenutno dole nemamo nijedan atribut drzavnosti.
Znaci ako nas vec i Rusija polako ali sigurno kao uostalom i uvek do sada pusta niz vodu,treba se uzeti u pamet i iz toga izvuci maksimum, prevashodno normalno na zastiti srpskog zivlja dole i normalizaciju njihovog zivota( jer granice se u istoriji menjaju mnogo brze nego sto neki misle,ali bez zivlja nema ni teritorije) ali takodje na zastiti kako privatne tako i drzavne imovine:pre svega rudnog bogastva,znaci to otvoreno reci EU i SAD-u,ok ajde da se vise ne zilavimo mi cemo vam pravno pomoci da tu stvar regulisete lakse,potpisacemo ako treba ali to kosta ???? ( pa nek skupe pare malo Albanci,njihova mafija mislim malo EU,malo SAD),plus olaksan i ubrzan prijem u EU.Ako bi to izdejstvovali znacilo bi da smo malo sazreli i kao narod i kao drzava,ali bojim se sledeceg scenarija,a to je dalje zilavljenje nasih politicara i na kraju proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije,a Srbija ne dobija nista zauzvrat.Ovaj jezivi scenario zvuci poznato zar ne?

Dejan

pre 17 godina

Postovana gospodo,
nije problem sto ce Srbija izgubiti Kosovo i Metohiju, problem je sto ce Srbi izgubiti i Srbiju. Srbija se ne brani u Beogradu nego na njenim granicama, sadasnjim koje su znatno manje nego pre. Svestan sam cinjenice da je ovo samo finalizacija procesa koji traje od 1945 god., kada je zabranjen povratak Srbima na Kosovo i Metohiju, ali sam svestan i cinjenice da ce nam uzimati po parce Srbije kako kome padne na pamet i na kraju ce ostati samo Beograd i uza okolina. Zato je neophodno da Kosovo i Metohija ostanu sastavni deo Srbije bez obzira da li tamo zive Albanci, Srbi ili neko treci.

Slobo

pre 17 godina

Do skoro sam mislio da Kosovo treba da ostane srpsko po svaku cenu (osim rata). Ali sto vise citam, sve sam dalji od mog stava.
Kosovo zaista treba podeliti (t.j. od Severne Mitrovice pa na gore da ostane srpsko). Naravno, to ne bi bilo fer prema Srbima koji su malo unutar Kosova. Za to bi trebalo da se pobrine vlast a bogami i mi sami gradjani.
Zasto sam promenio misljenje? Zato sto zaista moze da se desi za 30-40 godina, da nam predsednik ili premijer bude Albanac i da vise od polovine skupstine cine Albanci, posto kod njih zena radja 3-4 dece, nase radjaju 1-2 u proseku.
Sve je to zalosno ali istinito i bolje da sad damo jedan deo Kosova a drugi da zadrzimo. Bili bi i jedni i drugi na dobitku.

lasta

pre 17 godina

pa bili smo svi zajedno, puno nas, pa nismo znali tako da zivimo. ko je vise ili manje kriv je uvek diskutabilno. al da nismo znali da zajedno zivimo - to je fakat. Oni koji to znaju ne ratuju medusobno, a mi jesmo. E onda... bolje svako sebi u Evropu bez granica, i zasukat rukave. Mozda poceti i misliti o planeti na kojoj se desava nesto kao globalna promena klime, i ako nju ne pocnemo malo bolje da tretirmao, odosmo svi zajedno u ....

nek se potpise sto se potpisati mora. milioni srba (mladih, visokoobrazovanih sposobnih i ornih) iz srbije su se odselili, ne iz nacionalnih razloga, pretpostavljam. I bili i jesu primljeni i prihvaceni od potpunih stranaca, neko manje neko vise, stekli prijatelje svih boja i vera, kolege isto tako, niko za njima nesto ne place...

sto je bilo bilo je, podvuc crtu, platit ceh pa dalje. ajmo svi zajedno... i - mirno. Odboleti izgubljeno, a mnogi su izgubili jako jako puno u poslednjih 20 godina... isplakati se dobro, pa dalje.

Vladimir Arandjelovic

pre 17 godina

Kostunica i ostali rodoljupci kosovskim pitanjem dopinguju svoje posustale politicke karijere, ne shvatajuci da je gro njegovog politickog kapitala spiskao jos Slobodan Milosevic.

IvanS

pre 17 godina

Bez obzira koliko ga nisam voleo i, koliko sam se protiv njega borio, ovaj rasplet pokazuje da bi bilo ko na mestu Milosevica, prosao isto. Pocev od priznavanja Slovenije, Hrvatske, Bosne, pa do Kosova, kasnije Sandzaka i Vojvodine, zapad je pokazao da je jos od poznih 80-tih imao jasan cilj. Sloba im se tu namestio kao "kec na jedanaest".

Marco

pre 17 godina

Pretpostavimo da Kosovo ostane u Srbiji. Postavljaju se pitanja:
Da li se Alabnci mogu integrisati u Srbiju u politickom, kulturnom ili bilo kojem smislu?
Da li bi to bila garancija za nove sukobe?
Da li bi Kosovo bilo kamen oko vrata za Srbiju - pogotovo u ekonomskom smislu?

prorok

pre 17 godina

Pregovori ce potrajati a mi cemo odbijati svako resenje. Onda ce da nas medjunarodna zajednica optuzi da opstruisemo pregovore. Albanci ce proglasiti nezavisnost uz podrsku SAD. Srbi sa severa ce proglasiti otcepljenje od Kosova i prikljucenje Srbiji uz podrsku Beograda. Docice do sukoba i oni ce se zavrsiti pregovorima i resenjem jos nepovoljnijim za Srbe.

lalaa

pre 17 godina

ako kosovo postane nezavisno, samostalna drzava, prvo sto ce se desiti jeste referendum za prikljucak kosova na albaniju! ukoliko se to tako desi, postali bi jos 10 konflikta u regionu, dal u vojvodini, republikoj srpskoj itd.! Makedonija bi se takodje podelila i svi bi argumentirali, ako oni mogu sto nebi i mi! i bili bi upravu sa tim! za mene je jedino dugorocno i najpametnije resenje da se kosovo podeli! za srbiju jedini nacin da na pametan i konstruktivan nacin ima deo kosova! tu ideju treba forsirati i ako je albanci nezele, nezelimo ni mi odtimanje kosova, pa ga moramo prihvatiti ako UN tako odluci zar ne?

jovan

pre 17 godina

Jutros kada sam se probudio,uzeh iz postnskog sanduceta Borås Tidningen(a to je u prevodu gradske novine),i procitam jedan zanimljiv clanak o Kosovu.U tom clanku pise da je Kosovo od 1999 god pa na ovamo pozajmilo od razlicitih svetskih bankarskih institucija 8 milijarde svedskih kruna,a ukupan njihov dug prema bankama je negde oko 134 milijarde kruna(verovatno da oni racunaju njihov dug sto je Kosovo imalo dok je bilo u sastavu bivse Jugoslavije),a te sve cifre ja objavila sadasnji potpredsednik vlade za ekonomske odnose sa inostranstvom Gordana Lazarevic.
Posle ovakvog clanka dolazim do zakjlucka,da treba sto pre da se oslobodimo Kosova.
Prva stvar:Trenutno na Kosovu zivi oko 95%Albanaca.a ostatak su Srbi,Romi i ostali.Albanci imaju jos uvek ekspanziju nantaliteta,dok mi Srbi u proseku imamo 1-2 deteta.Oni ako ostanu u sastavu Srbije,imace daleko veci uticaj kao biracko telo u politickom odlucivanju,i direktno ce odlucivati o izbornom rezlutatu.
Druga stvar:Nasi Srbi su masovno prodavali kuce i imanja pocev od 1970 pa sve do 1999godine(toboze zbog pritiska od strane Albanskog zivlja),i za sve to dobijali ogromne sume novaca,pa su onda od tih para kupovali kuce i stanove po Srbiji.U stvari svi Srbi koji su bili imucni i koji su imali sta da prodaju su to i uradili(a po mom shvatanju je to izdaja),a onaj najsiromasniji deo Srpskog stanovnistva koji je ostao,jer nisu imali sta da prodaju,su postale zrtve onog
i sadasnjeg rezima da bi manipulisali njima,zarad jeftinih politickih poena.
Gospodo draga.Kosovo je izgubljeno odavno.Mi vise ne mamo sta da trazimo tamo,ali bi zato bilo pametnije od
sadasnje vlade koja je jos po ustavu zakonita,da svi preostali Srbi koji zele da napuste Kosovo,da im pomgne u ekonomskom socijalnom i u stambenom pogledu.
Preporucio bih pregovarackom timu da ne ispoljava tvrdoglavost,nego da samo argumentima i cinjenicama,pokusa da utice na Akhtisarija da u najvecoj mogucoj meri zastiti nase crkve i manastire,preostali nealbanski zivalj koji bi ostao.
Puno pozdrava vama u redakciju i svim vasim citaocima sajta od Dr.Jovana iz Svedske.

Krajisnik

pre 17 godina

Po mom misljenju nazalost najbolja je podjela Kosova i osiguravanje srpskih objekata i spomenika tako da budu pod nasom zastitom.

1. Ionako nam ne treba cijelo Kosovo jer koliko bi samo novca trebalo da se suzbije korupcija i digne nikakva ekonomija Kosova na noge.
2. Ko zeli da u parlamentu Srbije budu albanci pa da mijenjaju ustav, drzavne simbole.
3. Bosanski Srbi ce moci trazit nezavisnost istim putem kao sta ce Albanci dobit Kosovo.
Spasimo sto se spasit moze

Jagoda iz Njegoševe

pre 17 godina

Pošto je u današnjoj Srbiji govoriti istinu jednako biti izdajnik , evo i ja se upisujem u tu listu "izdajnika" i podržavam sve one koji smatraju da je kranje vreme da se prihvati realnost ,tj. ono što svi vidimo i znamo , dok je sve ostalo gubljenje vremena i mrcvarenje naroda.

Ivan

pre 17 godina

Ja nemam problema sa nezavisnošću Kosova. Čak mislim da je, s obzirom na realno stanje, to najbolje rešenje i za Srbiju. Žao mi je što srpski političari nikada nisu imali viziju i što time već 20 godina neprekidno štete svojoj zemlji i svom narodu.

Nele

pre 17 godina

Drago mi je da ima sve vise ljudi koji komentarisu da za Srbiju u perspektivi nije dobro da Kosovo ostane u zajednici. Zajednockog zivota nema dok god postoje ljudi koji razmisljaju kao onaj Raskovickin zamenik u emisiji "Replika". On nijednog trenutka nije rekao Albanci vec "siptari". Posebno ono: "Ako Kosovo bude nezavisno ja cu se iseliti". Takvi se ljudi kao bore za ostanak Kosova ali kad bi moglo bez Albanaca ili makar da se ne cuju. Tesko da ce tako ici. Zato, mislim da bi bilo bolje da se u miru rastanemo, da u medjuvremenu razmenjujemo dobra koliko je to moguce a da onda nekad svi zajedno budemo u EU bez granica. Verovatno cu za mnoge biti izdajnik sa ovakvim razmisljanjem ali ja sam samo iskren covek sa zeljom da se ne izgubi ni jedna glava ni na jednoj strani.

Srb-in...

pre 17 godina

"Zapadne diplomate navode da bi nesaradnja Beograda označila apriorno odbijanje, čime bi bila otežana zaštitnička uloga Rusije prema Srbima".
Cemu onda pregovori? Ovo znaci da Srbija mora da prihvati ono sto joj se namece ili ce snositi konsekvence u smislu nametanja tog istog resenja. Znaci, prostije, dobrovoljno prihvatite nametnuto resenje da vam ga mi ne bismo nametali...

Opijum

pre 17 godina

Ne verujem da ce Srbi uopste ucestvovati u ovom razgovorima. Kostunicinim odbijanjem a la Sloba da primi izaslanika UN i Tadicevim komicnim "ne" Ujedinjenim nacijama i istorijskoj stvarnosti, Srbi su se sami diskvalifikovali za svaki dalji razgovor. A sesto culo mi kaze da Rusija i Kina imaju malo precih interesa nego da stite politicke karijere minornih balkanskih politicara, a sedmo da ce nekako UK, Francuska i Nemacka ubediti Slovacku i da ce EU biti medju prvima da prizna nezavisno Kosovo. Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali sta posejes to i pozanjes. Pa izvolte, uzivajte u plodovima velikosrpskog nacionalizma.

mika

pre 17 godina

Sta mi hocemo teritoriju i ljude na njoj ili samo teritoriju. Ako sada nismo sposobni da komuniciramo sa dragim nam komsijama kakocemo ako ih neko prisili da zive sa nama. Sta nam to nasi politicari nude. Samo prazne fraze i nervozu. Setite se njima nije bio potreban UN i dozvola kada su nas bombardovali. Znaci Kosovo ide hteli mi to ili ne. Pa ako se malo opustimo manje ce da boli.

Dragan

pre 17 godina

Na nasoj strani,odnosno protiv nezavisnosti KiM su>cvanice EU(Slovacka,Poljska,Spanija,Italija,Grcka,Rumunija i Kipar),clanice Saveta bezbednosti Rusija i Kina!Nema predaje-nema nezavisnosti!

Tacno

pre 17 godina

Nama prosto Kosovo ne treba osim ako zelimo da guslamo. Nasuprot tome, znacajan politicki i finansijski dobitak (i vremenski - koji je mozda najvazniji) mozemo ostvaritiako se okanemo corava i beskorisnog posla oko Kosova. Uzgred, zamislite skupstinu Srbije koja 1/3 vremena govori na albanskom. I gde nijedan ozbiljan zakon ne moze da prodje bez aminovanja albanskih partija sa Kosova. I gde trecina vlade Srbije govori svojim maternjim jezikom - albanskim. Zelite li to?

Toza

pre 17 godina

Ako bi Kosovo ponovo postalo sastavni deo Srbije u bilo kom obliku imali bi smo "palestinizaciju" Srbije. Može vrlo lako doći do masovne eskalacije terorizma po čitavoj Srbiji, naročito po velikim gradovima. Da li nam Kosovo stvarno treba sam oda bi zadovoljili mitomansku sujetu?

Dobrivoje

pre 17 godina

političari u Srbiji treba da se jasno izjasne o sledećim stvarima:
1. Da li je u dugoročnom interesu Srbije da Kosovo ostane u sastavu države (što sa sobom povlači ozbiljno razmatranje gore navedenih pitanja(kako Srbija može da pomogne Kosovu, ili kakav interes Srbija može da ima od Kosova; kakav scenario može da nastane ulaskom skoro 1,500,000 disciplinovanih albanskih glasača u birački spisak Srbije; kako će ta demografija izgledati za 5, 10 i 20 godina...)
2. Koji su to mehanizmi koji oni predlažu, ako su već velikom većinom za to da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir - da se vrati Srpksa vojska i policija na Kosovo?? da se vrate graničari Srbije na granicu sa Albanijom?? Šta oni predlažu??
I koji bi bili njiohovi odgovori na sledeća pitanja:
1. Da li je Srbija učinila nešto po pitanju vraćanja Kosova iz nezavisnosti od 1999. godine do danas, osim što se svuda samo protivila nezavisnosti pokrajne i kukala o "Više od autonomije manje od nezavisnosti"?
2. Da li danas neko od Srpskih političara može da se prošeta slobodno ulicama Prištine, Peći, Prizrena?
3. Da li neko od političara može da pristane na to da ostankom Kosova u Srbiji Ministar odrbrane ili Ministar spoljnih polsova Srbije bude Albanac?
4. Da li su spremni da jedan deo budžeta Srbije bude usmeren ka Albanskim građanima, koji su većinom svakako na nižem ekonomskom stepenu razvijenosti nego ostatak Srbije?
5. Kakav je stav međunarodne zajednice po pitanju ostanka Kosova u Srbiji?
Bojim se da odgovori na ova pitanja nikako ne idu u prilog ideji ostanka Kosova u Srbiji...
Jedino mi je žao jadnog naroda srpskog koji tamo živi i kome teško može da se pomogne dok su na Kosovu, koje je druga država... Nemojmo žrtvovati budućnost 8,000,000 Srba u Srbiji, zarad mita o Kosovu - pružimo šansu Srbima sa Kosova da se vrate i integrišu sa nama u matici. Koliko smo izbeglica i raseljenih ljudi primili do sad, primimo i 100,000 Srba sa Kosova i nastavimo dalje ka evropi.
Nemojmo se boriti i dalje protiv vetrenjača i uzdati u braću Ruse, budimo REALNI!

Besnik

pre 17 godina

Treba malo vise mudrosti srpskih politicara i da lepo narodu objasni da nije i u njihovom interesu da Kosovo ostane u okviru Srbije iz vise razloga.
1.Socijalno gledano Srbija ne moze da pomogne Kovovu
2.Iz politicke tacke takodje nema nikakav realan interes za to, ako imamo u vidu da tamo ima 1,3 miliona glasaca i moze vrlo lako da menja politicku scenu srbije.
3.Demografski takodje nije u interesu Srbije,zbog toga da albanci imaju najveci Natalitet u regionu i moze se desiti da u skorije vreme prevlada do centra Srbije ITD.
I jednom za uvek da znamo ko kosi i ko vodu nosi.

Marco

pre 17 godina

Pretpostavimo da Kosovo ostane u Srbiji. Postavljaju se pitanja:
Da li se Alabnci mogu integrisati u Srbiju u politickom, kulturnom ili bilo kojem smislu?
Da li bi to bila garancija za nove sukobe?
Da li bi Kosovo bilo kamen oko vrata za Srbiju - pogotovo u ekonomskom smislu?

Slobo

pre 17 godina

Do skoro sam mislio da Kosovo treba da ostane srpsko po svaku cenu (osim rata). Ali sto vise citam, sve sam dalji od mog stava.
Kosovo zaista treba podeliti (t.j. od Severne Mitrovice pa na gore da ostane srpsko). Naravno, to ne bi bilo fer prema Srbima koji su malo unutar Kosova. Za to bi trebalo da se pobrine vlast a bogami i mi sami gradjani.
Zasto sam promenio misljenje? Zato sto zaista moze da se desi za 30-40 godina, da nam predsednik ili premijer bude Albanac i da vise od polovine skupstine cine Albanci, posto kod njih zena radja 3-4 dece, nase radjaju 1-2 u proseku.
Sve je to zalosno ali istinito i bolje da sad damo jedan deo Kosova a drugi da zadrzimo. Bili bi i jedni i drugi na dobitku.

Mica Zunic

pre 16 godina

Dali jos neko veruje da Kosovo moze ostati u Srbiji bez rata i nasilja?Ako neverujete kao i ja:Da li cete vi otici u taj rat?!Ja necu sigurno,a mnogi oko mene hteli bi Kosovo u Srbiji,pretpostavljam vi isto,ali mnogi ocekuju da neko drugi pogine zbog njihovih ideala,a morate priznati da to uopste nije ljudski.Ovo je samo jedno spontano misljenje bez osvrta na politiku,a da ne postavljamo pitanje:da li bi Srbija bila kvalitetnija ili ne, bez Kosova kakvo je u ovom trenutku?Zar nam ne odnosi mnogo energije taj vecito nereseni problem?I zar se stvarno ne moze naci resenje u Srbiji za tako mali broj Srba sto su jos na kosovu?

Besnik

pre 17 godina

Treba malo vise mudrosti srpskih politicara i da lepo narodu objasni da nije i u njihovom interesu da Kosovo ostane u okviru Srbije iz vise razloga.
1.Socijalno gledano Srbija ne moze da pomogne Kovovu
2.Iz politicke tacke takodje nema nikakav realan interes za to, ako imamo u vidu da tamo ima 1,3 miliona glasaca i moze vrlo lako da menja politicku scenu srbije.
3.Demografski takodje nije u interesu Srbije,zbog toga da albanci imaju najveci Natalitet u regionu i moze se desiti da u skorije vreme prevlada do centra Srbije ITD.
I jednom za uvek da znamo ko kosi i ko vodu nosi.

Dragan

pre 17 godina

Na nasoj strani,odnosno protiv nezavisnosti KiM su>cvanice EU(Slovacka,Poljska,Spanija,Italija,Grcka,Rumunija i Kipar),clanice Saveta bezbednosti Rusija i Kina!Nema predaje-nema nezavisnosti!

Tacno

pre 17 godina

Nama prosto Kosovo ne treba osim ako zelimo da guslamo. Nasuprot tome, znacajan politicki i finansijski dobitak (i vremenski - koji je mozda najvazniji) mozemo ostvaritiako se okanemo corava i beskorisnog posla oko Kosova. Uzgred, zamislite skupstinu Srbije koja 1/3 vremena govori na albanskom. I gde nijedan ozbiljan zakon ne moze da prodje bez aminovanja albanskih partija sa Kosova. I gde trecina vlade Srbije govori svojim maternjim jezikom - albanskim. Zelite li to?

Dobrivoje

pre 17 godina

političari u Srbiji treba da se jasno izjasne o sledećim stvarima:
1. Da li je u dugoročnom interesu Srbije da Kosovo ostane u sastavu države (što sa sobom povlači ozbiljno razmatranje gore navedenih pitanja(kako Srbija može da pomogne Kosovu, ili kakav interes Srbija može da ima od Kosova; kakav scenario može da nastane ulaskom skoro 1,500,000 disciplinovanih albanskih glasača u birački spisak Srbije; kako će ta demografija izgledati za 5, 10 i 20 godina...)
2. Koji su to mehanizmi koji oni predlažu, ako su već velikom većinom za to da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir - da se vrati Srpksa vojska i policija na Kosovo?? da se vrate graničari Srbije na granicu sa Albanijom?? Šta oni predlažu??
I koji bi bili njiohovi odgovori na sledeća pitanja:
1. Da li je Srbija učinila nešto po pitanju vraćanja Kosova iz nezavisnosti od 1999. godine do danas, osim što se svuda samo protivila nezavisnosti pokrajne i kukala o "Više od autonomije manje od nezavisnosti"?
2. Da li danas neko od Srpskih političara može da se prošeta slobodno ulicama Prištine, Peći, Prizrena?
3. Da li neko od političara može da pristane na to da ostankom Kosova u Srbiji Ministar odrbrane ili Ministar spoljnih polsova Srbije bude Albanac?
4. Da li su spremni da jedan deo budžeta Srbije bude usmeren ka Albanskim građanima, koji su većinom svakako na nižem ekonomskom stepenu razvijenosti nego ostatak Srbije?
5. Kakav je stav međunarodne zajednice po pitanju ostanka Kosova u Srbiji?
Bojim se da odgovori na ova pitanja nikako ne idu u prilog ideji ostanka Kosova u Srbiji...
Jedino mi je žao jadnog naroda srpskog koji tamo živi i kome teško može da se pomogne dok su na Kosovu, koje je druga država... Nemojmo žrtvovati budućnost 8,000,000 Srba u Srbiji, zarad mita o Kosovu - pružimo šansu Srbima sa Kosova da se vrate i integrišu sa nama u matici. Koliko smo izbeglica i raseljenih ljudi primili do sad, primimo i 100,000 Srba sa Kosova i nastavimo dalje ka evropi.
Nemojmo se boriti i dalje protiv vetrenjača i uzdati u braću Ruse, budimo REALNI!

mika

pre 17 godina

Sta mi hocemo teritoriju i ljude na njoj ili samo teritoriju. Ako sada nismo sposobni da komuniciramo sa dragim nam komsijama kakocemo ako ih neko prisili da zive sa nama. Sta nam to nasi politicari nude. Samo prazne fraze i nervozu. Setite se njima nije bio potreban UN i dozvola kada su nas bombardovali. Znaci Kosovo ide hteli mi to ili ne. Pa ako se malo opustimo manje ce da boli.

Toza

pre 17 godina

Ako bi Kosovo ponovo postalo sastavni deo Srbije u bilo kom obliku imali bi smo "palestinizaciju" Srbije. Može vrlo lako doći do masovne eskalacije terorizma po čitavoj Srbiji, naročito po velikim gradovima. Da li nam Kosovo stvarno treba sam oda bi zadovoljili mitomansku sujetu?

Opijum

pre 17 godina

Ne verujem da ce Srbi uopste ucestvovati u ovom razgovorima. Kostunicinim odbijanjem a la Sloba da primi izaslanika UN i Tadicevim komicnim "ne" Ujedinjenim nacijama i istorijskoj stvarnosti, Srbi su se sami diskvalifikovali za svaki dalji razgovor. A sesto culo mi kaze da Rusija i Kina imaju malo precih interesa nego da stite politicke karijere minornih balkanskih politicara, a sedmo da ce nekako UK, Francuska i Nemacka ubediti Slovacku i da ce EU biti medju prvima da prizna nezavisno Kosovo. Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali sta posejes to i pozanjes. Pa izvolte, uzivajte u plodovima velikosrpskog nacionalizma.

Krajisnik

pre 17 godina

Po mom misljenju nazalost najbolja je podjela Kosova i osiguravanje srpskih objekata i spomenika tako da budu pod nasom zastitom.

1. Ionako nam ne treba cijelo Kosovo jer koliko bi samo novca trebalo da se suzbije korupcija i digne nikakva ekonomija Kosova na noge.
2. Ko zeli da u parlamentu Srbije budu albanci pa da mijenjaju ustav, drzavne simbole.
3. Bosanski Srbi ce moci trazit nezavisnost istim putem kao sta ce Albanci dobit Kosovo.
Spasimo sto se spasit moze

Ivan

pre 17 godina

Ja nemam problema sa nezavisnošću Kosova. Čak mislim da je, s obzirom na realno stanje, to najbolje rešenje i za Srbiju. Žao mi je što srpski političari nikada nisu imali viziju i što time već 20 godina neprekidno štete svojoj zemlji i svom narodu.

Nele

pre 17 godina

Drago mi je da ima sve vise ljudi koji komentarisu da za Srbiju u perspektivi nije dobro da Kosovo ostane u zajednici. Zajednockog zivota nema dok god postoje ljudi koji razmisljaju kao onaj Raskovickin zamenik u emisiji "Replika". On nijednog trenutka nije rekao Albanci vec "siptari". Posebno ono: "Ako Kosovo bude nezavisno ja cu se iseliti". Takvi se ljudi kao bore za ostanak Kosova ali kad bi moglo bez Albanaca ili makar da se ne cuju. Tesko da ce tako ici. Zato, mislim da bi bilo bolje da se u miru rastanemo, da u medjuvremenu razmenjujemo dobra koliko je to moguce a da onda nekad svi zajedno budemo u EU bez granica. Verovatno cu za mnoge biti izdajnik sa ovakvim razmisljanjem ali ja sam samo iskren covek sa zeljom da se ne izgubi ni jedna glava ni na jednoj strani.

lalaa

pre 17 godina

ako kosovo postane nezavisno, samostalna drzava, prvo sto ce se desiti jeste referendum za prikljucak kosova na albaniju! ukoliko se to tako desi, postali bi jos 10 konflikta u regionu, dal u vojvodini, republikoj srpskoj itd.! Makedonija bi se takodje podelila i svi bi argumentirali, ako oni mogu sto nebi i mi! i bili bi upravu sa tim! za mene je jedino dugorocno i najpametnije resenje da se kosovo podeli! za srbiju jedini nacin da na pametan i konstruktivan nacin ima deo kosova! tu ideju treba forsirati i ako je albanci nezele, nezelimo ni mi odtimanje kosova, pa ga moramo prihvatiti ako UN tako odluci zar ne?

Jagoda iz Njegoševe

pre 17 godina

Pošto je u današnjoj Srbiji govoriti istinu jednako biti izdajnik , evo i ja se upisujem u tu listu "izdajnika" i podržavam sve one koji smatraju da je kranje vreme da se prihvati realnost ,tj. ono što svi vidimo i znamo , dok je sve ostalo gubljenje vremena i mrcvarenje naroda.

Srb-in...

pre 17 godina

"Zapadne diplomate navode da bi nesaradnja Beograda označila apriorno odbijanje, čime bi bila otežana zaštitnička uloga Rusije prema Srbima".
Cemu onda pregovori? Ovo znaci da Srbija mora da prihvati ono sto joj se namece ili ce snositi konsekvence u smislu nametanja tog istog resenja. Znaci, prostije, dobrovoljno prihvatite nametnuto resenje da vam ga mi ne bismo nametali...

jovan

pre 17 godina

Jutros kada sam se probudio,uzeh iz postnskog sanduceta Borås Tidningen(a to je u prevodu gradske novine),i procitam jedan zanimljiv clanak o Kosovu.U tom clanku pise da je Kosovo od 1999 god pa na ovamo pozajmilo od razlicitih svetskih bankarskih institucija 8 milijarde svedskih kruna,a ukupan njihov dug prema bankama je negde oko 134 milijarde kruna(verovatno da oni racunaju njihov dug sto je Kosovo imalo dok je bilo u sastavu bivse Jugoslavije),a te sve cifre ja objavila sadasnji potpredsednik vlade za ekonomske odnose sa inostranstvom Gordana Lazarevic.
Posle ovakvog clanka dolazim do zakjlucka,da treba sto pre da se oslobodimo Kosova.
Prva stvar:Trenutno na Kosovu zivi oko 95%Albanaca.a ostatak su Srbi,Romi i ostali.Albanci imaju jos uvek ekspanziju nantaliteta,dok mi Srbi u proseku imamo 1-2 deteta.Oni ako ostanu u sastavu Srbije,imace daleko veci uticaj kao biracko telo u politickom odlucivanju,i direktno ce odlucivati o izbornom rezlutatu.
Druga stvar:Nasi Srbi su masovno prodavali kuce i imanja pocev od 1970 pa sve do 1999godine(toboze zbog pritiska od strane Albanskog zivlja),i za sve to dobijali ogromne sume novaca,pa su onda od tih para kupovali kuce i stanove po Srbiji.U stvari svi Srbi koji su bili imucni i koji su imali sta da prodaju su to i uradili(a po mom shvatanju je to izdaja),a onaj najsiromasniji deo Srpskog stanovnistva koji je ostao,jer nisu imali sta da prodaju,su postale zrtve onog
i sadasnjeg rezima da bi manipulisali njima,zarad jeftinih politickih poena.
Gospodo draga.Kosovo je izgubljeno odavno.Mi vise ne mamo sta da trazimo tamo,ali bi zato bilo pametnije od
sadasnje vlade koja je jos po ustavu zakonita,da svi preostali Srbi koji zele da napuste Kosovo,da im pomgne u ekonomskom socijalnom i u stambenom pogledu.
Preporucio bih pregovarackom timu da ne ispoljava tvrdoglavost,nego da samo argumentima i cinjenicama,pokusa da utice na Akhtisarija da u najvecoj mogucoj meri zastiti nase crkve i manastire,preostali nealbanski zivalj koji bi ostao.
Puno pozdrava vama u redakciju i svim vasim citaocima sajta od Dr.Jovana iz Svedske.

prorok

pre 17 godina

Pregovori ce potrajati a mi cemo odbijati svako resenje. Onda ce da nas medjunarodna zajednica optuzi da opstruisemo pregovore. Albanci ce proglasiti nezavisnost uz podrsku SAD. Srbi sa severa ce proglasiti otcepljenje od Kosova i prikljucenje Srbiji uz podrsku Beograda. Docice do sukoba i oni ce se zavrsiti pregovorima i resenjem jos nepovoljnijim za Srbe.

IvanS

pre 17 godina

Bez obzira koliko ga nisam voleo i, koliko sam se protiv njega borio, ovaj rasplet pokazuje da bi bilo ko na mestu Milosevica, prosao isto. Pocev od priznavanja Slovenije, Hrvatske, Bosne, pa do Kosova, kasnije Sandzaka i Vojvodine, zapad je pokazao da je jos od poznih 80-tih imao jasan cilj. Sloba im se tu namestio kao "kec na jedanaest".

Vladimir Arandjelovic

pre 17 godina

Kostunica i ostali rodoljupci kosovskim pitanjem dopinguju svoje posustale politicke karijere, ne shvatajuci da je gro njegovog politickog kapitala spiskao jos Slobodan Milosevic.

lasta

pre 17 godina

pa bili smo svi zajedno, puno nas, pa nismo znali tako da zivimo. ko je vise ili manje kriv je uvek diskutabilno. al da nismo znali da zajedno zivimo - to je fakat. Oni koji to znaju ne ratuju medusobno, a mi jesmo. E onda... bolje svako sebi u Evropu bez granica, i zasukat rukave. Mozda poceti i misliti o planeti na kojoj se desava nesto kao globalna promena klime, i ako nju ne pocnemo malo bolje da tretirmao, odosmo svi zajedno u ....

nek se potpise sto se potpisati mora. milioni srba (mladih, visokoobrazovanih sposobnih i ornih) iz srbije su se odselili, ne iz nacionalnih razloga, pretpostavljam. I bili i jesu primljeni i prihvaceni od potpunih stranaca, neko manje neko vise, stekli prijatelje svih boja i vera, kolege isto tako, niko za njima nesto ne place...

sto je bilo bilo je, podvuc crtu, platit ceh pa dalje. ajmo svi zajedno... i - mirno. Odboleti izgubljeno, a mnogi su izgubili jako jako puno u poslednjih 20 godina... isplakati se dobro, pa dalje.

Dejan

pre 17 godina

Postovana gospodo,
nije problem sto ce Srbija izgubiti Kosovo i Metohiju, problem je sto ce Srbi izgubiti i Srbiju. Srbija se ne brani u Beogradu nego na njenim granicama, sadasnjim koje su znatno manje nego pre. Svestan sam cinjenice da je ovo samo finalizacija procesa koji traje od 1945 god., kada je zabranjen povratak Srbima na Kosovo i Metohiju, ali sam svestan i cinjenice da ce nam uzimati po parce Srbije kako kome padne na pamet i na kraju ce ostati samo Beograd i uza okolina. Zato je neophodno da Kosovo i Metohija ostanu sastavni deo Srbije bez obzira da li tamo zive Albanci, Srbi ili neko treci.

Milan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se otvoreno otimaju uz precutnu saglasnost Rusije,ali ljudi kada vec otimaju nasi svojeglavi politicari trebaju da se uzmu u pamet i kazu:U redu,ali da vidimo sta zauzvrat dobijamo .Koliko to kosta.A ne neki Kostunica,Nikolic i Dacic da nam objasnjavaju kako Kosovo nema cenu jer je najskuplja srpska rec.Mi smo rat 1999.godine izgubili i sada pobednici NATO i OVK prave nezavisnu drzavu od nase teritorije.Znam da to zvuci jako surovo ali to je jednostavno tako.Mi smo samo jos pravno vlasnici te teritorije koja je bez srpske policije, vojske, sudstva, mi trenutno dole nemamo nijedan atribut drzavnosti.
Znaci ako nas vec i Rusija polako ali sigurno kao uostalom i uvek do sada pusta niz vodu,treba se uzeti u pamet i iz toga izvuci maksimum, prevashodno normalno na zastiti srpskog zivlja dole i normalizaciju njihovog zivota( jer granice se u istoriji menjaju mnogo brze nego sto neki misle,ali bez zivlja nema ni teritorije) ali takodje na zastiti kako privatne tako i drzavne imovine:pre svega rudnog bogastva,znaci to otvoreno reci EU i SAD-u,ok ajde da se vise ne zilavimo mi cemo vam pravno pomoci da tu stvar regulisete lakse,potpisacemo ako treba ali to kosta ???? ( pa nek skupe pare malo Albanci,njihova mafija mislim malo EU,malo SAD),plus olaksan i ubrzan prijem u EU.Ako bi to izdejstvovali znacilo bi da smo malo sazreli i kao narod i kao drzava,ali bojim se sledeceg scenarija,a to je dalje zilavljenje nasih politicara i na kraju proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije,a Srbija ne dobija nista zauzvrat.Ovaj jezivi scenario zvuci poznato zar ne?

Ritter

pre 17 godina

Kad sam zanji put bio da produzim boravak ovde u Nemackoj gde zivim vidim u odeljenju za strance program za repatrijaciju , tj. da se nude pare ljudima koji hoce das se vrate u svoje maticne domovine. I tamo pise da se Kosovo posebno izdvaja iz programa, i nudi se oko 800 eura svakom pojedincu koji hoce da se vrati a oko 1500 za familiju. Za druge zemlje se nude manje sume, tek da ti pokriju put kuci. Ako Kosovo ostane u Srbiji, kako ce izgledati program o readmisiji iseljenika i azilanata, ko ce ga sprovesti? To je jedan od osnovnih zahteva da bi ikada dospeli na belu Schengen listu. Razmislite o tome

A.M.

pre 17 godina

Ljudi,
Ovaj plan Srbima koji zive na Kosmetu ne donosi sigurnost i ljudska prava koja vec godinama dole nemaju. Nasi politicari treba da stave akcenat na fakt da u slucaju nezavisnosti koja se u ovom papiru preporucuje, postoji ogromna opasnost egzodusa preostalog ne-Albanskog stanovnistva. To je realnost ovog predloga. Uostalom, Ceku vec preti Srbima da se ne otcepljuju i priziva dogadjanja u Hrvatskoj iz 90-tih.
Treba samo pitati, zasto da se ne otcepljuju, zar pravo na otcepljenje pripada samo Albancima?
Da nije tuzno, bilo bi smesno.

Besnik

pre 17 godina

Treba malo vise mudrosti srpskih politicara i da lepo narodu objasni da nije i u njihovom interesu da Kosovo ostane u okviru Srbije iz vise razloga.
1.Socijalno gledano Srbija ne moze da pomogne Kovovu
2.Iz politicke tacke takodje nema nikakav realan interes za to, ako imamo u vidu da tamo ima 1,3 miliona glasaca i moze vrlo lako da menja politicku scenu srbije.
3.Demografski takodje nije u interesu Srbije,zbog toga da albanci imaju najveci Natalitet u regionu i moze se desiti da u skorije vreme prevlada do centra Srbije ITD.
I jednom za uvek da znamo ko kosi i ko vodu nosi.

Dragan

pre 17 godina

Na nasoj strani,odnosno protiv nezavisnosti KiM su>cvanice EU(Slovacka,Poljska,Spanija,Italija,Grcka,Rumunija i Kipar),clanice Saveta bezbednosti Rusija i Kina!Nema predaje-nema nezavisnosti!

Tacno

pre 17 godina

Nama prosto Kosovo ne treba osim ako zelimo da guslamo. Nasuprot tome, znacajan politicki i finansijski dobitak (i vremenski - koji je mozda najvazniji) mozemo ostvaritiako se okanemo corava i beskorisnog posla oko Kosova. Uzgred, zamislite skupstinu Srbije koja 1/3 vremena govori na albanskom. I gde nijedan ozbiljan zakon ne moze da prodje bez aminovanja albanskih partija sa Kosova. I gde trecina vlade Srbije govori svojim maternjim jezikom - albanskim. Zelite li to?

Dobrivoje

pre 17 godina

političari u Srbiji treba da se jasno izjasne o sledećim stvarima:
1. Da li je u dugoročnom interesu Srbije da Kosovo ostane u sastavu države (što sa sobom povlači ozbiljno razmatranje gore navedenih pitanja(kako Srbija može da pomogne Kosovu, ili kakav interes Srbija može da ima od Kosova; kakav scenario može da nastane ulaskom skoro 1,500,000 disciplinovanih albanskih glasača u birački spisak Srbije; kako će ta demografija izgledati za 5, 10 i 20 godina...)
2. Koji su to mehanizmi koji oni predlažu, ako su već velikom većinom za to da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir - da se vrati Srpksa vojska i policija na Kosovo?? da se vrate graničari Srbije na granicu sa Albanijom?? Šta oni predlažu??
I koji bi bili njiohovi odgovori na sledeća pitanja:
1. Da li je Srbija učinila nešto po pitanju vraćanja Kosova iz nezavisnosti od 1999. godine do danas, osim što se svuda samo protivila nezavisnosti pokrajne i kukala o "Više od autonomije manje od nezavisnosti"?
2. Da li danas neko od Srpskih političara može da se prošeta slobodno ulicama Prištine, Peći, Prizrena?
3. Da li neko od političara može da pristane na to da ostankom Kosova u Srbiji Ministar odrbrane ili Ministar spoljnih polsova Srbije bude Albanac?
4. Da li su spremni da jedan deo budžeta Srbije bude usmeren ka Albanskim građanima, koji su većinom svakako na nižem ekonomskom stepenu razvijenosti nego ostatak Srbije?
5. Kakav je stav međunarodne zajednice po pitanju ostanka Kosova u Srbiji?
Bojim se da odgovori na ova pitanja nikako ne idu u prilog ideji ostanka Kosova u Srbiji...
Jedino mi je žao jadnog naroda srpskog koji tamo živi i kome teško može da se pomogne dok su na Kosovu, koje je druga država... Nemojmo žrtvovati budućnost 8,000,000 Srba u Srbiji, zarad mita o Kosovu - pružimo šansu Srbima sa Kosova da se vrate i integrišu sa nama u matici. Koliko smo izbeglica i raseljenih ljudi primili do sad, primimo i 100,000 Srba sa Kosova i nastavimo dalje ka evropi.
Nemojmo se boriti i dalje protiv vetrenjača i uzdati u braću Ruse, budimo REALNI!

mika

pre 17 godina

Sta mi hocemo teritoriju i ljude na njoj ili samo teritoriju. Ako sada nismo sposobni da komuniciramo sa dragim nam komsijama kakocemo ako ih neko prisili da zive sa nama. Sta nam to nasi politicari nude. Samo prazne fraze i nervozu. Setite se njima nije bio potreban UN i dozvola kada su nas bombardovali. Znaci Kosovo ide hteli mi to ili ne. Pa ako se malo opustimo manje ce da boli.

Toza

pre 17 godina

Ako bi Kosovo ponovo postalo sastavni deo Srbije u bilo kom obliku imali bi smo "palestinizaciju" Srbije. Može vrlo lako doći do masovne eskalacije terorizma po čitavoj Srbiji, naročito po velikim gradovima. Da li nam Kosovo stvarno treba sam oda bi zadovoljili mitomansku sujetu?

Opijum

pre 17 godina

Ne verujem da ce Srbi uopste ucestvovati u ovom razgovorima. Kostunicinim odbijanjem a la Sloba da primi izaslanika UN i Tadicevim komicnim "ne" Ujedinjenim nacijama i istorijskoj stvarnosti, Srbi su se sami diskvalifikovali za svaki dalji razgovor. A sesto culo mi kaze da Rusija i Kina imaju malo precih interesa nego da stite politicke karijere minornih balkanskih politicara, a sedmo da ce nekako UK, Francuska i Nemacka ubediti Slovacku i da ce EU biti medju prvima da prizna nezavisno Kosovo. Razumem frustraciju srpskih nacionalista, ali sta posejes to i pozanjes. Pa izvolte, uzivajte u plodovima velikosrpskog nacionalizma.

Krajisnik

pre 17 godina

Po mom misljenju nazalost najbolja je podjela Kosova i osiguravanje srpskih objekata i spomenika tako da budu pod nasom zastitom.

1. Ionako nam ne treba cijelo Kosovo jer koliko bi samo novca trebalo da se suzbije korupcija i digne nikakva ekonomija Kosova na noge.
2. Ko zeli da u parlamentu Srbije budu albanci pa da mijenjaju ustav, drzavne simbole.
3. Bosanski Srbi ce moci trazit nezavisnost istim putem kao sta ce Albanci dobit Kosovo.
Spasimo sto se spasit moze

Ivan

pre 17 godina

Ja nemam problema sa nezavisnošću Kosova. Čak mislim da je, s obzirom na realno stanje, to najbolje rešenje i za Srbiju. Žao mi je što srpski političari nikada nisu imali viziju i što time već 20 godina neprekidno štete svojoj zemlji i svom narodu.

Nele

pre 17 godina

Drago mi je da ima sve vise ljudi koji komentarisu da za Srbiju u perspektivi nije dobro da Kosovo ostane u zajednici. Zajednockog zivota nema dok god postoje ljudi koji razmisljaju kao onaj Raskovickin zamenik u emisiji "Replika". On nijednog trenutka nije rekao Albanci vec "siptari". Posebno ono: "Ako Kosovo bude nezavisno ja cu se iseliti". Takvi se ljudi kao bore za ostanak Kosova ali kad bi moglo bez Albanaca ili makar da se ne cuju. Tesko da ce tako ici. Zato, mislim da bi bilo bolje da se u miru rastanemo, da u medjuvremenu razmenjujemo dobra koliko je to moguce a da onda nekad svi zajedno budemo u EU bez granica. Verovatno cu za mnoge biti izdajnik sa ovakvim razmisljanjem ali ja sam samo iskren covek sa zeljom da se ne izgubi ni jedna glava ni na jednoj strani.

lalaa

pre 17 godina

ako kosovo postane nezavisno, samostalna drzava, prvo sto ce se desiti jeste referendum za prikljucak kosova na albaniju! ukoliko se to tako desi, postali bi jos 10 konflikta u regionu, dal u vojvodini, republikoj srpskoj itd.! Makedonija bi se takodje podelila i svi bi argumentirali, ako oni mogu sto nebi i mi! i bili bi upravu sa tim! za mene je jedino dugorocno i najpametnije resenje da se kosovo podeli! za srbiju jedini nacin da na pametan i konstruktivan nacin ima deo kosova! tu ideju treba forsirati i ako je albanci nezele, nezelimo ni mi odtimanje kosova, pa ga moramo prihvatiti ako UN tako odluci zar ne?

Jagoda iz Njegoševe

pre 17 godina

Pošto je u današnjoj Srbiji govoriti istinu jednako biti izdajnik , evo i ja se upisujem u tu listu "izdajnika" i podržavam sve one koji smatraju da je kranje vreme da se prihvati realnost ,tj. ono što svi vidimo i znamo , dok je sve ostalo gubljenje vremena i mrcvarenje naroda.

Srb-in...

pre 17 godina

"Zapadne diplomate navode da bi nesaradnja Beograda označila apriorno odbijanje, čime bi bila otežana zaštitnička uloga Rusije prema Srbima".
Cemu onda pregovori? Ovo znaci da Srbija mora da prihvati ono sto joj se namece ili ce snositi konsekvence u smislu nametanja tog istog resenja. Znaci, prostije, dobrovoljno prihvatite nametnuto resenje da vam ga mi ne bismo nametali...

jovan

pre 17 godina

Jutros kada sam se probudio,uzeh iz postnskog sanduceta Borås Tidningen(a to je u prevodu gradske novine),i procitam jedan zanimljiv clanak o Kosovu.U tom clanku pise da je Kosovo od 1999 god pa na ovamo pozajmilo od razlicitih svetskih bankarskih institucija 8 milijarde svedskih kruna,a ukupan njihov dug prema bankama je negde oko 134 milijarde kruna(verovatno da oni racunaju njihov dug sto je Kosovo imalo dok je bilo u sastavu bivse Jugoslavije),a te sve cifre ja objavila sadasnji potpredsednik vlade za ekonomske odnose sa inostranstvom Gordana Lazarevic.
Posle ovakvog clanka dolazim do zakjlucka,da treba sto pre da se oslobodimo Kosova.
Prva stvar:Trenutno na Kosovu zivi oko 95%Albanaca.a ostatak su Srbi,Romi i ostali.Albanci imaju jos uvek ekspanziju nantaliteta,dok mi Srbi u proseku imamo 1-2 deteta.Oni ako ostanu u sastavu Srbije,imace daleko veci uticaj kao biracko telo u politickom odlucivanju,i direktno ce odlucivati o izbornom rezlutatu.
Druga stvar:Nasi Srbi su masovno prodavali kuce i imanja pocev od 1970 pa sve do 1999godine(toboze zbog pritiska od strane Albanskog zivlja),i za sve to dobijali ogromne sume novaca,pa su onda od tih para kupovali kuce i stanove po Srbiji.U stvari svi Srbi koji su bili imucni i koji su imali sta da prodaju su to i uradili(a po mom shvatanju je to izdaja),a onaj najsiromasniji deo Srpskog stanovnistva koji je ostao,jer nisu imali sta da prodaju,su postale zrtve onog
i sadasnjeg rezima da bi manipulisali njima,zarad jeftinih politickih poena.
Gospodo draga.Kosovo je izgubljeno odavno.Mi vise ne mamo sta da trazimo tamo,ali bi zato bilo pametnije od
sadasnje vlade koja je jos po ustavu zakonita,da svi preostali Srbi koji zele da napuste Kosovo,da im pomgne u ekonomskom socijalnom i u stambenom pogledu.
Preporucio bih pregovarackom timu da ne ispoljava tvrdoglavost,nego da samo argumentima i cinjenicama,pokusa da utice na Akhtisarija da u najvecoj mogucoj meri zastiti nase crkve i manastire,preostali nealbanski zivalj koji bi ostao.
Puno pozdrava vama u redakciju i svim vasim citaocima sajta od Dr.Jovana iz Svedske.

prorok

pre 17 godina

Pregovori ce potrajati a mi cemo odbijati svako resenje. Onda ce da nas medjunarodna zajednica optuzi da opstruisemo pregovore. Albanci ce proglasiti nezavisnost uz podrsku SAD. Srbi sa severa ce proglasiti otcepljenje od Kosova i prikljucenje Srbiji uz podrsku Beograda. Docice do sukoba i oni ce se zavrsiti pregovorima i resenjem jos nepovoljnijim za Srbe.

Marco

pre 17 godina

Pretpostavimo da Kosovo ostane u Srbiji. Postavljaju se pitanja:
Da li se Alabnci mogu integrisati u Srbiju u politickom, kulturnom ili bilo kojem smislu?
Da li bi to bila garancija za nove sukobe?
Da li bi Kosovo bilo kamen oko vrata za Srbiju - pogotovo u ekonomskom smislu?

IvanS

pre 17 godina

Bez obzira koliko ga nisam voleo i, koliko sam se protiv njega borio, ovaj rasplet pokazuje da bi bilo ko na mestu Milosevica, prosao isto. Pocev od priznavanja Slovenije, Hrvatske, Bosne, pa do Kosova, kasnije Sandzaka i Vojvodine, zapad je pokazao da je jos od poznih 80-tih imao jasan cilj. Sloba im se tu namestio kao "kec na jedanaest".

Vladimir Arandjelovic

pre 17 godina

Kostunica i ostali rodoljupci kosovskim pitanjem dopinguju svoje posustale politicke karijere, ne shvatajuci da je gro njegovog politickog kapitala spiskao jos Slobodan Milosevic.

lasta

pre 17 godina

pa bili smo svi zajedno, puno nas, pa nismo znali tako da zivimo. ko je vise ili manje kriv je uvek diskutabilno. al da nismo znali da zajedno zivimo - to je fakat. Oni koji to znaju ne ratuju medusobno, a mi jesmo. E onda... bolje svako sebi u Evropu bez granica, i zasukat rukave. Mozda poceti i misliti o planeti na kojoj se desava nesto kao globalna promena klime, i ako nju ne pocnemo malo bolje da tretirmao, odosmo svi zajedno u ....

nek se potpise sto se potpisati mora. milioni srba (mladih, visokoobrazovanih sposobnih i ornih) iz srbije su se odselili, ne iz nacionalnih razloga, pretpostavljam. I bili i jesu primljeni i prihvaceni od potpunih stranaca, neko manje neko vise, stekli prijatelje svih boja i vera, kolege isto tako, niko za njima nesto ne place...

sto je bilo bilo je, podvuc crtu, platit ceh pa dalje. ajmo svi zajedno... i - mirno. Odboleti izgubljeno, a mnogi su izgubili jako jako puno u poslednjih 20 godina... isplakati se dobro, pa dalje.

Slobo

pre 17 godina

Do skoro sam mislio da Kosovo treba da ostane srpsko po svaku cenu (osim rata). Ali sto vise citam, sve sam dalji od mog stava.
Kosovo zaista treba podeliti (t.j. od Severne Mitrovice pa na gore da ostane srpsko). Naravno, to ne bi bilo fer prema Srbima koji su malo unutar Kosova. Za to bi trebalo da se pobrine vlast a bogami i mi sami gradjani.
Zasto sam promenio misljenje? Zato sto zaista moze da se desi za 30-40 godina, da nam predsednik ili premijer bude Albanac i da vise od polovine skupstine cine Albanci, posto kod njih zena radja 3-4 dece, nase radjaju 1-2 u proseku.
Sve je to zalosno ali istinito i bolje da sad damo jedan deo Kosova a drugi da zadrzimo. Bili bi i jedni i drugi na dobitku.

Dejan

pre 17 godina

Postovana gospodo,
nije problem sto ce Srbija izgubiti Kosovo i Metohiju, problem je sto ce Srbi izgubiti i Srbiju. Srbija se ne brani u Beogradu nego na njenim granicama, sadasnjim koje su znatno manje nego pre. Svestan sam cinjenice da je ovo samo finalizacija procesa koji traje od 1945 god., kada je zabranjen povratak Srbima na Kosovo i Metohiju, ali sam svestan i cinjenice da ce nam uzimati po parce Srbije kako kome padne na pamet i na kraju ce ostati samo Beograd i uza okolina. Zato je neophodno da Kosovo i Metohija ostanu sastavni deo Srbije bez obzira da li tamo zive Albanci, Srbi ili neko treci.

Milan

pre 17 godina

Kosovo i Metohija se otvoreno otimaju uz precutnu saglasnost Rusije,ali ljudi kada vec otimaju nasi svojeglavi politicari trebaju da se uzmu u pamet i kazu:U redu,ali da vidimo sta zauzvrat dobijamo .Koliko to kosta.A ne neki Kostunica,Nikolic i Dacic da nam objasnjavaju kako Kosovo nema cenu jer je najskuplja srpska rec.Mi smo rat 1999.godine izgubili i sada pobednici NATO i OVK prave nezavisnu drzavu od nase teritorije.Znam da to zvuci jako surovo ali to je jednostavno tako.Mi smo samo jos pravno vlasnici te teritorije koja je bez srpske policije, vojske, sudstva, mi trenutno dole nemamo nijedan atribut drzavnosti.
Znaci ako nas vec i Rusija polako ali sigurno kao uostalom i uvek do sada pusta niz vodu,treba se uzeti u pamet i iz toga izvuci maksimum, prevashodno normalno na zastiti srpskog zivlja dole i normalizaciju njihovog zivota( jer granice se u istoriji menjaju mnogo brze nego sto neki misle,ali bez zivlja nema ni teritorije) ali takodje na zastiti kako privatne tako i drzavne imovine:pre svega rudnog bogastva,znaci to otvoreno reci EU i SAD-u,ok ajde da se vise ne zilavimo mi cemo vam pravno pomoci da tu stvar regulisete lakse,potpisacemo ako treba ali to kosta ???? ( pa nek skupe pare malo Albanci,njihova mafija mislim malo EU,malo SAD),plus olaksan i ubrzan prijem u EU.Ako bi to izdejstvovali znacilo bi da smo malo sazreli i kao narod i kao drzava,ali bojim se sledeceg scenarija,a to je dalje zilavljenje nasih politicara i na kraju proglasenje nezavisnosti Kosova i Metohije,a Srbija ne dobija nista zauzvrat.Ovaj jezivi scenario zvuci poznato zar ne?

Ritter

pre 17 godina

Kad sam zanji put bio da produzim boravak ovde u Nemackoj gde zivim vidim u odeljenju za strance program za repatrijaciju , tj. da se nude pare ljudima koji hoce das se vrate u svoje maticne domovine. I tamo pise da se Kosovo posebno izdvaja iz programa, i nudi se oko 800 eura svakom pojedincu koji hoce da se vrati a oko 1500 za familiju. Za druge zemlje se nude manje sume, tek da ti pokriju put kuci. Ako Kosovo ostane u Srbiji, kako ce izgledati program o readmisiji iseljenika i azilanata, ko ce ga sprovesti? To je jedan od osnovnih zahteva da bi ikada dospeli na belu Schengen listu. Razmislite o tome

A.M.

pre 17 godina

Ljudi,
Ovaj plan Srbima koji zive na Kosmetu ne donosi sigurnost i ljudska prava koja vec godinama dole nemaju. Nasi politicari treba da stave akcenat na fakt da u slucaju nezavisnosti koja se u ovom papiru preporucuje, postoji ogromna opasnost egzodusa preostalog ne-Albanskog stanovnistva. To je realnost ovog predloga. Uostalom, Ceku vec preti Srbima da se ne otcepljuju i priziva dogadjanja u Hrvatskoj iz 90-tih.
Treba samo pitati, zasto da se ne otcepljuju, zar pravo na otcepljenje pripada samo Albancima?
Da nije tuzno, bilo bi smesno.

Mica Zunic

pre 16 godina

Dali jos neko veruje da Kosovo moze ostati u Srbiji bez rata i nasilja?Ako neverujete kao i ja:Da li cete vi otici u taj rat?!Ja necu sigurno,a mnogi oko mene hteli bi Kosovo u Srbiji,pretpostavljam vi isto,ali mnogi ocekuju da neko drugi pogine zbog njihovih ideala,a morate priznati da to uopste nije ljudski.Ovo je samo jedno spontano misljenje bez osvrta na politiku,a da ne postavljamo pitanje:da li bi Srbija bila kvalitetnija ili ne, bez Kosova kakvo je u ovom trenutku?Zar nam ne odnosi mnogo energije taj vecito nereseni problem?I zar se stvarno ne moze naci resenje u Srbiji za tako mali broj Srba sto su jos na kosovu?