Utorak, 01.08.2006.

11:27

"Đinđićeva pisma o Kosovu"

Nekadašnji ambasador Slovenije Borut Šuklje piše o pismima Zorana Đinđića i bečkim pregovorima o Kosovu.

Izvor: B92

"Ðinðiæeva pisma o Kosovu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Nenad-Paderborn

pre 17 godina

Zao mi je sto su bolesni umovi sa izvrnutom slikom zivota ubili coveka koji je toliko znao i borio se protiv onih koji su i danas ostali na vlasti.Sta vredi njegov zivot i mnogi nasi ako ce Srbijom da vlada isti gnev,nemastinja,prazne price,Karici...Ako ce narod i dalje lose da zivi,ako ce penzioneri i dalje jedva da prezivljavaju i nekako odvajaju za lekove,ako ce mladi od citave Evrope videti Beograd...Eto sta radikali nude ako dodju na vlast.Imaju najvecu predispoziciju da pobede na izborima i narod odvedu u rat i jos vecu bedu.Mi smo krivi."Sava je odlican slikar.Da sam ja slikar i ja bih tako slikao..."Luka Laban

aleksa, 18.05.

pre 17 godina

Nama Kosovo niko nije uzeo sami smo ga dali. Nikada nismo znali, mislim na vlast, ili nismo umeli da se uhvatimo sa problemom - Kosovo. A najveća greška je napravljena na poslednjim izborima koji su bojkotovani. Da je narod na Kosovu tada izašao na izbore i da smo dobili većinu u skupštini stvari bi sada bile drugačije. Onda bi se političkim sredstvima, kojima jedino i može, borili za svoje. Ovako se sada oni bore. Niko nama nije kriv, slušali smo pogrešne bilo je i onih koji su pozivali da se na izbore obavezno izadje. Ali, oni drugi su bili izgleda glasniji. A sad........
A da li nas neko ucenjuje i da li je to u redu? Naravno da nas ucenjuju i naravno da to nije u redu. Ali, imati moć je čudesna stvar. A u jednom trenutku smo mi imali tu čudesnu stvar u svojim rukama kada je Kosovo u pitanju i nismo je iskoritili. Zašto? Očigledno je to tako nekome odgovaralo.
A naš poslednji prosvetitelj, dr Zoran Djindjić, je pokušao sve što je mogao ali nije imao sa kim. Danas narod pati a oni likuju, i pokojnog ga mrze. Bili bi mi zemlja i po, ali samo sa Zokijem ovako nećemo biti niko i ništa a i dalje će nas ucenjivati, jer im se može, a mi im ne možemo ništa.

Dj.M.V.

pre 17 godina

Pa ta pisma je Djindjic licno dao Dobrici Cosicu pise sve o tome u knjizi KOSOVO tako da mi koji nesto i citamo i hocemo da znamo odavno za to znamo ali Cosic je obecao nastavak-a od njega nista tj sta sve zna oko 12.3.2003 da ce da napise a ono NISTA.

Mina

pre 17 godina

Pitam se samo sta je sa svim ovim Slovencima? Odjednom im naspelo da pricaju o Kosovu. Kako ja mogu da znam da li je ono sto prica Suklje istina ili nije. Prvo se pominje da se radi o poverljivim pismima, sto znaci da nisu dostupna javnosti, a posle Suklje izlazi kao dobra vila da nam saopsti sadrzinu tih pisama. I ne shvatam zasto su ona bitna, danas kada premijera vise nema, a pitanje Kosova se resava na neki sasvim drugi nacin.

zoran

pre 17 godina

ovo je jos jedan dokaz da je dr djindjic nojbolji politicar, doplomata i lider kog je srbija u svojoj istoriji imala (govorimo o poslednjih 200 godina, iz perioda pre toga znamo vise iz bajki)

andro

pre 17 godina

Ni Djindjic ni Kostunica ne bi/ce uspeli da formalno sacuvaju Kosovo, jer ono je izgubljeno kada smo se odande iselili i postali zanemariva manjina, a to je samo cementirano Milosevicevom politikom i time sto su SAD napravili ogromnu bazu tamo (koja je zajedno sa bazama u Bugarskoj jedna od kljucnih za kontrolu bliskog istoka, otkada Turska sve vise uslovljava americke vojne operacije). Kostunicin komentar je primeren i Djindjic da je ziv bi rekao nesto slicno.
I ostavite vec jednom istoriji da sudi o bivsim i sadasnjim srpskim premijerima. Istorija o ljudima sudi po njihovim delima a ne na osnovu glorifikujuce novinske kampanje.

Marko

pre 17 godina

Ono sto izuzetno vredja i ono sto pokazuje pravi "patriotizam" nasih patriota, je da su ubili coveka koji je istinski bio patriota. Nema tu vise nikakve price kakvu bi oni trebali ulogu da zauzimaju u nasem drustvu i da pozivaju na oruzanu odbranu ako su pre toga unistili svaku mogucu drugu alternativu.

Nenad

pre 17 godina

Necu zaboraviti gostovanje Zorana Djindjica na londonskom LSE-u u jesen 2002. Na pitanje studenta iz publike: "Koje bi po vama bilo najbolje resenje za Kosovo?", Djindjic je odgovorio: "Ja ne znam, jel znate mozda vi?!". Toliko o tome.

Nemac

pre 17 godina

Djindjica su postovali u razvijenom svetu (EU, USA) koji ce da odlucuje o statusu Kosova (nece Srbi i Albanci sigurno), pa bi po logici stvari jedino Djindjic mogao da sacuva Kosovo u Srbiji. Po mom misljenju Nemci koji su bili naklonjeni Djindjicu, kao najuticajniji u EU, bi pomogli Srbiji da sacuva Kosovo (zbog Djnindjica). Ovako, posto coveka vise nema, sve sanse su izgubljene. Trenutne nase politicare niko ne ferma niti u EU niti u USA, a poznati su samo po praznim obecanjima (setite se kako su obecavali izrucenje Mladica pa nista od toga ni dan danas). Steta za Djindjica sto su ga ubili, a samim tim i za Srbiju.

Doctor Wu

pre 17 godina

Obzirom da je Djindjic ubijen nekoliko nedelja posto su ova pisma poslata bilo bi interesantno videti sta je tacno njihov sadrzaj.

PZ

pre 17 godina

Bez mnogo komentara o pismima i statusu Kosova (jer ce uskoro to svi i saznati), samo kratko - Djindjic je bio genijalstina koju retko daje srpska politicka scena.

Cika Laza

pre 17 godina

Svi o Djindjicu, a niko o demagogiji... Koliko ja znam, Kostunica se nije odrekao evropske perspektive zbog Kosova, vec zamene "ulazak u EU" za "nezavisnost Kosova". Sto ne znaci da Srbija nije za ulazak u EU (evropska perspektiva), vec da nece trgovati takvim stvarima. Ulazak u EU je nesto normalno (neki koji ce uci u EU uskoro ekonomski i pravno nisu jaci i uredjeniji od nas ! - a i u Evropi smo, zar ne ??). Ali ovo je cista demagogija. Mnogima ce ostati (glasnija) izjava doticnog da se Srbija odrekla EU perspektive, umesto da cuju ono sto je receno. Najgore je to da sam protiv Kostinicine politike, SRS-a, SPS-a i ostale levice ... ali se istina mora reci.
JA SAM LJUT !

Vuk zemunski

pre 17 godina

Možda neke demokrate nisu razumele Đinđića - ni on nije bio za predaju Kosmeta, ako ste zaboravili. Sećam se njegovog gostovanja u Beču (tada opozicioni lider, perfektan nemački jezik, doktor filosofije, sjajan izgled, mlad, lep, švapske domaćice podivljale kad su ga videle, kud ćeš boljeg PR-a?! a sad imamo opet bele čarapice u Skupštini) i čovek reče - Kosmet je srpski! Sutra, nama "naklonjeni" Standard objavljuje komentar sa naslovom "Svi Srbi su isti". Prema tome, nemojte sada u pokojnom premijeru tražiti zaleđinu za potpisivanje nezavisnosti Kosmeta. Ako vi loše pamtite, ima nas koji smo malo bolji u tome, da vas podsetimo.

Stalno se srpska "konstruktivnost" vezuje za naše teritorijalne, političke, vojne i sve ostale ustupke prema neprijateljima. Eto, shvatite već jednom - nismo konstruktivni, nećemo da izdamo državu zato što nas tako lepo molite, nećemo u vašu Evropu koja nas mlati kad god ne slušamo. Eto, nećemo slušati i dalje. I, šta sad? Doći ćete opet? Bujrum, što rekoše braća muslimani. Jednom ćete nas se manuti, nadam se.

Što se tiče Slovenaca, ponavljam - neka daju Hrvatima Piran, a Italijanima svoje parče Istre, ako već bez davanja teritorija nema EU. Mi Kosmet ne damo, osim silom, a u tom slučaju sigurno ćemo se vratiti. Porašće valjda u ovoj zemlji neka nova generacija koja će umeti više da voli i bolje da vodi svoju državu Srbiju. Ako im išta ostavimo od te države. Pamet u glavu, braćo Srbi. Jednom dato nikad se ne vraća, na oteto imaš neka prava. Makar da plačeš za njim. A ovako?

Dejan

pre 17 godina

Koštunica i Đinđić nisu isti red veličina i besmisleno ih je porediti. Mada, ne vidim zašto je problem izjava da se nećeš odreći dijela teritorije zbog EU. Ne vidim ni otkud im uopšte pravo da to nameću kao uslov.

bozidar kostic

pre 17 godina

G-din Rupel olako daje tudje u ime drugih. Pitanje je da li bi se on odrekao na primer Bele Krajine u korist Austrije ? Da li bi se on odrekao bilo kojeg dela Slovencke teritorije u ime Evrope ? Ne bi sigurno. Srbija je demokratska drzava sa garantovanim granicama i ni jedan internacinalni zakon ili sud moze dozvoliti odvajanje od njene teritorije. Ako EU i US budu insistirali na tome onda ce se principi demokratije, koji oni toliko vole i postuju, ozbiljno poljuljati i to ce biti primer za druge, narocito za one ekstremne, da urade isto.

O cemu se radi.

pre 17 godina

Ne vidim da bi ijedna zemlja pristala na gubitak dela teritorije pogotovo ako je oduzet vojnim putem kao zamenu za nesto sto joj prirodno pripada. Dacu ti da dises ako pristanes da radis nedelju dana u mesecu bez plate?! Ponovo se ispostavlja da ni sada ni ranije nisu bila u pitanju ljudska prava i slobode vec prosta zelja za nezavisnoscu na teritoriji bez drugih naroda i manjina. Posle ratova sa drugim balkanskim narodima dolazi do manje ili vise uspesnog zajednickog zivota. U slucaju Albanaca i Srba u praksi to je, za sada, nemoguce.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A ja mislim da je Rupelova izjava problem. Ako je nezavisnost Kosova ZAISTA uslov za Srbiju da (nekad) udje u EU, onda "Hvala, ali ne, hvala." Po kojoj to logici samo mi treba da placamo tako skupu ulaznicu za tu (problematicnu) zajednicu? Osim toga, bode oci ovaj deo izjave g.Rupela: "...razne izjave koje su sve drugo, samo ne doprinos rešenju konačnog statusa Kosova"" Po svemu sudeci, vecina svetskih mocnika, onih pravih i onih malo manjih, pod pojmom konacnog statusa podrazumevaju nezavisnost Kosova, ali im je neprijatno da to otvoreno kazu, pa tu cinjenicu zavijaju u razna pakovanja - te nismo konstruktivni (a nasa delegacija bas priprema razlicite predloge i opcije), te jesmo konzervativni i nazadni (jer necemo lepo da zamolimo Albance da im poklonimo na srebrnom tanjiru nezavisnost) i slicno. Mnoge izjave nasih zvanicnika su upravo odgovor na razne otvorene i maskirane pritiske na nasu zemlju da "dobrovoljno" da Kosovu nezavisnost, sto se ocigledno ne trazi nigde drugde u svetu, ni od jednog drugog naroda i drzave. Na kraju krajeva, g.Rupel se ponasa do neke mere i neprofesionalno - nije problem u izjavi, vec u stavu nase zemlje, izjava je samo pokazatelj stava. Ako se tako gleda, g.Rupel je trebalo da kaze da ima problem sa stavom nase zemlje. Sto nam vec jednom otvoreno ne nametnu taj protektorat pa da se ne cimamo vise sa izjavama i da ne moramo niocemu da razmisljamo!

jako zabrinut

pre 17 godina

Ta izjava je problematicna kako za koga. Za one koji podrzavaju vladu i Kostunicu nije, za one koji love u mutnoj privatizaciji na Kosovu iza ledja Srbije jeste. Srbija je za Sloveniju Kina, puno Srba, najveca od svih ex Yu republika i potencijalno lokalna sila ako se Srbi opamete, a to ce se desiti kad tad, p aSrbiju treba sto vise smanjiti i energetski onesposobiti kako bi taj razvoj bio sto sporiji. Nek Rupel ide na bliski istok da resava probleme Palestine i Libana ako nema pametnija posla u svojoj zemlji, a Srbiju ostavi da sama leci svoje rane i resava svoje probleme.

Мислилац

pre 17 godina

Коментар за први део вести: Сви изјаву Војислава Коштунице тумаче као да је Србија спремна да се одрекне европске будућности зарад Косова а ја је тумачим тако да Србија неће пристати на прекрајање својих међународно признатих граница зарад обећања о "убрзаном приступању ЕУ" или неких других. Таква скандалозна обећања је баш Рупел износио у својим изјавама (односно тако сам ја протумачио његове изјаве). Такве изјаве су по мени увреда за било коју независну државу. Чак да се Србији нуди "дил" попут "Република Српска за Косово", то би био шамар међународном праву. Не знам зашто се баш Рупел толико меша у читаву ствар, то је занимљиво питање за новинаре да истраже какви су и колики интереси Словеније у Србији и посебно на Косову.

Коментар за други део вести: Сећам се да је покојни Ђинђић инсистирао на отварању питања коначног статуса Косова и уопште решења косовског проблема и да је то било примљено са вееееликом резервом на Западу... ко зна, можда је и то био један од разлога за његово убиство :( Да смо тада преузели иницијативу, сигурно бисмо имали бољу позицију у преговорима него што је данас случај. Ови исти ставови преговарачког тима Србије би звучали другачије из уста Зорана Ђинђића, у то сам сигуран.

Veljko

pre 17 godina

Pitanje je koliko ce ta trgovinsko-carinsko.industriska unija potrajati.KiM su deo Srbije vekovima i trebalo bi to i d aostanu,a kave ce se finansiske i ostale unije graditi u buducnosti(sa Japanom,Kenijom,Argentinom-ko zna).Menjati kKiM za clanstvo u bilo kakvoj organizaciji koja je jako promenjivog karaktera a pogotovu ovoj koja je jako nehomogena je besmisleno.

Nesolventan

pre 17 godina

Zašto je Koštunicina izjava problem za Rupela i Evropu? Valjda zato što su navikli da sve što od nas traže dajemo najmanje dvostruko, uz pitanje - hoćete li još? Šta je za njih konstruktivan pristup rešavanja kosmetskog problema? Izgleda, samo bezuslovno prihvatanje nametnutih rešenja. Mi smo, kao zemlja i narod, izgubili svaki kredibilitet i dostojanstvo i to pragmatična Evropa i Svet koriste i to osećanje dobro neguje kod nas. Udaraju nas po po ušima i nećemo se buniti sve zarad predstave o novom evropskom duhu koji se stvara u Srbiji, opterećenoj prevelikim kompleksom odgovornosti i za šta treba i za šta ne treba. Pogodili su nam mentalnu i karakternu žicu o želji da budemo pravdoljubivi i pravedni i hrišćansku crtu da se krivica treba okajati i to koriste do besvesti. A mi, nenavikli na racionalni i pragmatični svet, vaspitavani u duhu "nebeske Srbije" sve to gutamo ko noj konzerve. Teško će biti bez Evrope, ali da li dotle treba da ostanemo i bez države, pa kao pojedinci da potpisujemo pristupnicu za Evropu? Moramo imati svoje JA. Bez sopstvenog JA čovek je nula, a narodi bez perspektive. Na aslabiće i zec vadi onu stvar, dok ljude sa stavom svi poštuju. Ne treba ići kontra svih. Videli smo kuda to vodi, a i da nismo videli, besmisleno je. Treba samo izgraditi stav i nacionalnu strategiju Srbije. Zato, gospodine Rupel, drago mi je ako ste se bar malkice zabrinuli. Valjda je to početak. Samo da ne bude kao kod Slobe- zategni pa onda duplo popusti?

MIlan

pre 17 godina

Pa to se i moglo ocekivati od jednog pametnog coveka , ali na zalost njega vise nema.
Pragmatizam i inteligencija koje je imamo Djindjic su kvaliteti na koje na zalost vise ne mozemo da racunamo.
Najstrasnije sto njegovi oponenti nikada nece poceti da se rukovode njegovim idejama (sto bi za Srbiju bilo fenomenalno) makar i ne priznajuci kvalitet tog coveka , njima su njihove male prcije krajnji domet.
Stotinu puta je receno da ce istorija suditi o svima , na moju radost poceli smo relativno brzo da saznajemo ko je sta i kako radio za ovu drzavu. i na kraju nadam se da istoriju nece prepravljati i krojiti oni koje ne zelim ni da pomenem , u stvari gresim rekli smo da oni i ne postije.

Pathon

pre 17 godina

Zoran Djindjic je pogresio samo u jednom - ubedjivao nas je, zloslutno, da se njegovim smaknucem nece zaustaviti pozitivne promene u Srbiji i regionu. Bio je previse skroman. Njegovo je odsustvo ogromno u poredjenju sa morem nesposobnjakovica koji danas upravljaju srpskim brodicem. Steta.

Zoka

pre 17 godina

Eh, kad bi te "ljudske" spodobe sto su ubile Djindjica bile u stanju razumeti makar i stoti deo onoga sto je Zoran Djindjic razumevao, shvatao i na vreme predvidjao ..... Ova pisma su samo jos jedan dokaz da smo izgubili verovatno najsposobnijeg srpskog politicara XX/XXI veka.

Eagle Ingle

pre 17 godina

Pokojni premijer Srbije je bio vise konstruktivniji nego ovaj sadasnji. Nije bio predstavnik tvrde linije kao ovaj sadasnji. Da je on ziv danas narod Srbije bi znao vise u vezi Kosova nego sto znaju sa ovim sadasnjim. Đinđić je bio pravi demokrata na razliku sa ovim sadasnjim.

Milica Andrejevic

pre 17 godina

Jos jedan dokaz da je Djindjic mislio unapred i resavao stvari na vreme..znamo ko je na njegovu ideju da treba pokrenuti pitanje Kosova reagovao recenicom prerano je o tome govoriti to pitanje je za 2005godinu..to su reci danasnjeg premijera Kostunice..evo ovaj premijer ima sanse da pokaze sta moze da uradi ..ja mislim da je zakasnio dobrano!!!

goran

pre 17 godina

O mrtvima sve najlepse. Kosovo je izgubljeno jer ta dva naroda mogu ziveti jedni pored drugih ali ne zajedno. Mozda u nekom buducem stolecu ali sada sa tolikom verskom netrpeljivoscu koja vlada svetom, pokusavati staviti ih zajedno je sumanuto. Vreme je propusteno i za razbijenim krcakom ne treba plakati. Resiti se nepozeljne manjine moze se samo nasilno kao sto su to Hrvati ucinili. Srbi nisu to uspeli a sada to i ne mogu i treba priznati da je Kosovo izgubljeno. Ali posto nista u istoriji nije konacno mozda mozemo reci "za sada".

Pathon

pre 17 godina

Zoran Djindjic je pogresio samo u jednom - ubedjivao nas je, zloslutno, da se njegovim smaknucem nece zaustaviti pozitivne promene u Srbiji i regionu. Bio je previse skroman. Njegovo je odsustvo ogromno u poredjenju sa morem nesposobnjakovica koji danas upravljaju srpskim brodicem. Steta.

Milica Andrejevic

pre 17 godina

Jos jedan dokaz da je Djindjic mislio unapred i resavao stvari na vreme..znamo ko je na njegovu ideju da treba pokrenuti pitanje Kosova reagovao recenicom prerano je o tome govoriti to pitanje je za 2005godinu..to su reci danasnjeg premijera Kostunice..evo ovaj premijer ima sanse da pokaze sta moze da uradi ..ja mislim da je zakasnio dobrano!!!

Eagle Ingle

pre 17 godina

Pokojni premijer Srbije je bio vise konstruktivniji nego ovaj sadasnji. Nije bio predstavnik tvrde linije kao ovaj sadasnji. Da je on ziv danas narod Srbije bi znao vise u vezi Kosova nego sto znaju sa ovim sadasnjim. Đinđić je bio pravi demokrata na razliku sa ovim sadasnjim.

MIlan

pre 17 godina

Pa to se i moglo ocekivati od jednog pametnog coveka , ali na zalost njega vise nema.
Pragmatizam i inteligencija koje je imamo Djindjic su kvaliteti na koje na zalost vise ne mozemo da racunamo.
Najstrasnije sto njegovi oponenti nikada nece poceti da se rukovode njegovim idejama (sto bi za Srbiju bilo fenomenalno) makar i ne priznajuci kvalitet tog coveka , njima su njihove male prcije krajnji domet.
Stotinu puta je receno da ce istorija suditi o svima , na moju radost poceli smo relativno brzo da saznajemo ko je sta i kako radio za ovu drzavu. i na kraju nadam se da istoriju nece prepravljati i krojiti oni koje ne zelim ni da pomenem , u stvari gresim rekli smo da oni i ne postije.

goran

pre 17 godina

O mrtvima sve najlepse. Kosovo je izgubljeno jer ta dva naroda mogu ziveti jedni pored drugih ali ne zajedno. Mozda u nekom buducem stolecu ali sada sa tolikom verskom netrpeljivoscu koja vlada svetom, pokusavati staviti ih zajedno je sumanuto. Vreme je propusteno i za razbijenim krcakom ne treba plakati. Resiti se nepozeljne manjine moze se samo nasilno kao sto su to Hrvati ucinili. Srbi nisu to uspeli a sada to i ne mogu i treba priznati da je Kosovo izgubljeno. Ali posto nista u istoriji nije konacno mozda mozemo reci "za sada".

Zoka

pre 17 godina

Eh, kad bi te "ljudske" spodobe sto su ubile Djindjica bile u stanju razumeti makar i stoti deo onoga sto je Zoran Djindjic razumevao, shvatao i na vreme predvidjao ..... Ova pisma su samo jos jedan dokaz da smo izgubili verovatno najsposobnijeg srpskog politicara XX/XXI veka.

O cemu se radi.

pre 17 godina

Ne vidim da bi ijedna zemlja pristala na gubitak dela teritorije pogotovo ako je oduzet vojnim putem kao zamenu za nesto sto joj prirodno pripada. Dacu ti da dises ako pristanes da radis nedelju dana u mesecu bez plate?! Ponovo se ispostavlja da ni sada ni ranije nisu bila u pitanju ljudska prava i slobode vec prosta zelja za nezavisnoscu na teritoriji bez drugih naroda i manjina. Posle ratova sa drugim balkanskim narodima dolazi do manje ili vise uspesnog zajednickog zivota. U slucaju Albanaca i Srba u praksi to je, za sada, nemoguce.

bozidar kostic

pre 17 godina

G-din Rupel olako daje tudje u ime drugih. Pitanje je da li bi se on odrekao na primer Bele Krajine u korist Austrije ? Da li bi se on odrekao bilo kojeg dela Slovencke teritorije u ime Evrope ? Ne bi sigurno. Srbija je demokratska drzava sa garantovanim granicama i ni jedan internacinalni zakon ili sud moze dozvoliti odvajanje od njene teritorije. Ako EU i US budu insistirali na tome onda ce se principi demokratije, koji oni toliko vole i postuju, ozbiljno poljuljati i to ce biti primer za druge, narocito za one ekstremne, da urade isto.

Nesolventan

pre 17 godina

Zašto je Koštunicina izjava problem za Rupela i Evropu? Valjda zato što su navikli da sve što od nas traže dajemo najmanje dvostruko, uz pitanje - hoćete li još? Šta je za njih konstruktivan pristup rešavanja kosmetskog problema? Izgleda, samo bezuslovno prihvatanje nametnutih rešenja. Mi smo, kao zemlja i narod, izgubili svaki kredibilitet i dostojanstvo i to pragmatična Evropa i Svet koriste i to osećanje dobro neguje kod nas. Udaraju nas po po ušima i nećemo se buniti sve zarad predstave o novom evropskom duhu koji se stvara u Srbiji, opterećenoj prevelikim kompleksom odgovornosti i za šta treba i za šta ne treba. Pogodili su nam mentalnu i karakternu žicu o želji da budemo pravdoljubivi i pravedni i hrišćansku crtu da se krivica treba okajati i to koriste do besvesti. A mi, nenavikli na racionalni i pragmatični svet, vaspitavani u duhu "nebeske Srbije" sve to gutamo ko noj konzerve. Teško će biti bez Evrope, ali da li dotle treba da ostanemo i bez države, pa kao pojedinci da potpisujemo pristupnicu za Evropu? Moramo imati svoje JA. Bez sopstvenog JA čovek je nula, a narodi bez perspektive. Na aslabiće i zec vadi onu stvar, dok ljude sa stavom svi poštuju. Ne treba ići kontra svih. Videli smo kuda to vodi, a i da nismo videli, besmisleno je. Treba samo izgraditi stav i nacionalnu strategiju Srbije. Zato, gospodine Rupel, drago mi je ako ste se bar malkice zabrinuli. Valjda je to početak. Samo da ne bude kao kod Slobe- zategni pa onda duplo popusti?

Мислилац

pre 17 godina

Коментар за први део вести: Сви изјаву Војислава Коштунице тумаче као да је Србија спремна да се одрекне европске будућности зарад Косова а ја је тумачим тако да Србија неће пристати на прекрајање својих међународно признатих граница зарад обећања о "убрзаном приступању ЕУ" или неких других. Таква скандалозна обећања је баш Рупел износио у својим изјавама (односно тако сам ја протумачио његове изјаве). Такве изјаве су по мени увреда за било коју независну државу. Чак да се Србији нуди "дил" попут "Република Српска за Косово", то би био шамар међународном праву. Не знам зашто се баш Рупел толико меша у читаву ствар, то је занимљиво питање за новинаре да истраже какви су и колики интереси Словеније у Србији и посебно на Косову.

Коментар за други део вести: Сећам се да је покојни Ђинђић инсистирао на отварању питања коначног статуса Косова и уопште решења косовског проблема и да је то било примљено са вееееликом резервом на Западу... ко зна, можда је и то био један од разлога за његово убиство :( Да смо тада преузели иницијативу, сигурно бисмо имали бољу позицију у преговорима него што је данас случај. Ови исти ставови преговарачког тима Србије би звучали другачије из уста Зорана Ђинђића, у то сам сигуран.

Veljko

pre 17 godina

Pitanje je koliko ce ta trgovinsko-carinsko.industriska unija potrajati.KiM su deo Srbije vekovima i trebalo bi to i d aostanu,a kave ce se finansiske i ostale unije graditi u buducnosti(sa Japanom,Kenijom,Argentinom-ko zna).Menjati kKiM za clanstvo u bilo kakvoj organizaciji koja je jako promenjivog karaktera a pogotovu ovoj koja je jako nehomogena je besmisleno.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Možda neke demokrate nisu razumele Đinđića - ni on nije bio za predaju Kosmeta, ako ste zaboravili. Sećam se njegovog gostovanja u Beču (tada opozicioni lider, perfektan nemački jezik, doktor filosofije, sjajan izgled, mlad, lep, švapske domaćice podivljale kad su ga videle, kud ćeš boljeg PR-a?! a sad imamo opet bele čarapice u Skupštini) i čovek reče - Kosmet je srpski! Sutra, nama "naklonjeni" Standard objavljuje komentar sa naslovom "Svi Srbi su isti". Prema tome, nemojte sada u pokojnom premijeru tražiti zaleđinu za potpisivanje nezavisnosti Kosmeta. Ako vi loše pamtite, ima nas koji smo malo bolji u tome, da vas podsetimo.

Stalno se srpska "konstruktivnost" vezuje za naše teritorijalne, političke, vojne i sve ostale ustupke prema neprijateljima. Eto, shvatite već jednom - nismo konstruktivni, nećemo da izdamo državu zato što nas tako lepo molite, nećemo u vašu Evropu koja nas mlati kad god ne slušamo. Eto, nećemo slušati i dalje. I, šta sad? Doći ćete opet? Bujrum, što rekoše braća muslimani. Jednom ćete nas se manuti, nadam se.

Što se tiče Slovenaca, ponavljam - neka daju Hrvatima Piran, a Italijanima svoje parče Istre, ako već bez davanja teritorija nema EU. Mi Kosmet ne damo, osim silom, a u tom slučaju sigurno ćemo se vratiti. Porašće valjda u ovoj zemlji neka nova generacija koja će umeti više da voli i bolje da vodi svoju državu Srbiju. Ako im išta ostavimo od te države. Pamet u glavu, braćo Srbi. Jednom dato nikad se ne vraća, na oteto imaš neka prava. Makar da plačeš za njim. A ovako?

jako zabrinut

pre 17 godina

Ta izjava je problematicna kako za koga. Za one koji podrzavaju vladu i Kostunicu nije, za one koji love u mutnoj privatizaciji na Kosovu iza ledja Srbije jeste. Srbija je za Sloveniju Kina, puno Srba, najveca od svih ex Yu republika i potencijalno lokalna sila ako se Srbi opamete, a to ce se desiti kad tad, p aSrbiju treba sto vise smanjiti i energetski onesposobiti kako bi taj razvoj bio sto sporiji. Nek Rupel ide na bliski istok da resava probleme Palestine i Libana ako nema pametnija posla u svojoj zemlji, a Srbiju ostavi da sama leci svoje rane i resava svoje probleme.

Dejan

pre 17 godina

Koštunica i Đinđić nisu isti red veličina i besmisleno ih je porediti. Mada, ne vidim zašto je problem izjava da se nećeš odreći dijela teritorije zbog EU. Ne vidim ni otkud im uopšte pravo da to nameću kao uslov.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A ja mislim da je Rupelova izjava problem. Ako je nezavisnost Kosova ZAISTA uslov za Srbiju da (nekad) udje u EU, onda "Hvala, ali ne, hvala." Po kojoj to logici samo mi treba da placamo tako skupu ulaznicu za tu (problematicnu) zajednicu? Osim toga, bode oci ovaj deo izjave g.Rupela: "...razne izjave koje su sve drugo, samo ne doprinos rešenju konačnog statusa Kosova"" Po svemu sudeci, vecina svetskih mocnika, onih pravih i onih malo manjih, pod pojmom konacnog statusa podrazumevaju nezavisnost Kosova, ali im je neprijatno da to otvoreno kazu, pa tu cinjenicu zavijaju u razna pakovanja - te nismo konstruktivni (a nasa delegacija bas priprema razlicite predloge i opcije), te jesmo konzervativni i nazadni (jer necemo lepo da zamolimo Albance da im poklonimo na srebrnom tanjiru nezavisnost) i slicno. Mnoge izjave nasih zvanicnika su upravo odgovor na razne otvorene i maskirane pritiske na nasu zemlju da "dobrovoljno" da Kosovu nezavisnost, sto se ocigledno ne trazi nigde drugde u svetu, ni od jednog drugog naroda i drzave. Na kraju krajeva, g.Rupel se ponasa do neke mere i neprofesionalno - nije problem u izjavi, vec u stavu nase zemlje, izjava je samo pokazatelj stava. Ako se tako gleda, g.Rupel je trebalo da kaze da ima problem sa stavom nase zemlje. Sto nam vec jednom otvoreno ne nametnu taj protektorat pa da se ne cimamo vise sa izjavama i da ne moramo niocemu da razmisljamo!

Cika Laza

pre 17 godina

Svi o Djindjicu, a niko o demagogiji... Koliko ja znam, Kostunica se nije odrekao evropske perspektive zbog Kosova, vec zamene "ulazak u EU" za "nezavisnost Kosova". Sto ne znaci da Srbija nije za ulazak u EU (evropska perspektiva), vec da nece trgovati takvim stvarima. Ulazak u EU je nesto normalno (neki koji ce uci u EU uskoro ekonomski i pravno nisu jaci i uredjeniji od nas ! - a i u Evropi smo, zar ne ??). Ali ovo je cista demagogija. Mnogima ce ostati (glasnija) izjava doticnog da se Srbija odrekla EU perspektive, umesto da cuju ono sto je receno. Najgore je to da sam protiv Kostinicine politike, SRS-a, SPS-a i ostale levice ... ali se istina mora reci.
JA SAM LJUT !

Doctor Wu

pre 17 godina

Obzirom da je Djindjic ubijen nekoliko nedelja posto su ova pisma poslata bilo bi interesantno videti sta je tacno njihov sadrzaj.

Nemac

pre 17 godina

Djindjica su postovali u razvijenom svetu (EU, USA) koji ce da odlucuje o statusu Kosova (nece Srbi i Albanci sigurno), pa bi po logici stvari jedino Djindjic mogao da sacuva Kosovo u Srbiji. Po mom misljenju Nemci koji su bili naklonjeni Djindjicu, kao najuticajniji u EU, bi pomogli Srbiji da sacuva Kosovo (zbog Djnindjica). Ovako, posto coveka vise nema, sve sanse su izgubljene. Trenutne nase politicare niko ne ferma niti u EU niti u USA, a poznati su samo po praznim obecanjima (setite se kako su obecavali izrucenje Mladica pa nista od toga ni dan danas). Steta za Djindjica sto su ga ubili, a samim tim i za Srbiju.

PZ

pre 17 godina

Bez mnogo komentara o pismima i statusu Kosova (jer ce uskoro to svi i saznati), samo kratko - Djindjic je bio genijalstina koju retko daje srpska politicka scena.

Nenad

pre 17 godina

Necu zaboraviti gostovanje Zorana Djindjica na londonskom LSE-u u jesen 2002. Na pitanje studenta iz publike: "Koje bi po vama bilo najbolje resenje za Kosovo?", Djindjic je odgovorio: "Ja ne znam, jel znate mozda vi?!". Toliko o tome.

Marko

pre 17 godina

Ono sto izuzetno vredja i ono sto pokazuje pravi "patriotizam" nasih patriota, je da su ubili coveka koji je istinski bio patriota. Nema tu vise nikakve price kakvu bi oni trebali ulogu da zauzimaju u nasem drustvu i da pozivaju na oruzanu odbranu ako su pre toga unistili svaku mogucu drugu alternativu.

andro

pre 17 godina

Ni Djindjic ni Kostunica ne bi/ce uspeli da formalno sacuvaju Kosovo, jer ono je izgubljeno kada smo se odande iselili i postali zanemariva manjina, a to je samo cementirano Milosevicevom politikom i time sto su SAD napravili ogromnu bazu tamo (koja je zajedno sa bazama u Bugarskoj jedna od kljucnih za kontrolu bliskog istoka, otkada Turska sve vise uslovljava americke vojne operacije). Kostunicin komentar je primeren i Djindjic da je ziv bi rekao nesto slicno.
I ostavite vec jednom istoriji da sudi o bivsim i sadasnjim srpskim premijerima. Istorija o ljudima sudi po njihovim delima a ne na osnovu glorifikujuce novinske kampanje.

zoran

pre 17 godina

ovo je jos jedan dokaz da je dr djindjic nojbolji politicar, doplomata i lider kog je srbija u svojoj istoriji imala (govorimo o poslednjih 200 godina, iz perioda pre toga znamo vise iz bajki)

Mina

pre 17 godina

Pitam se samo sta je sa svim ovim Slovencima? Odjednom im naspelo da pricaju o Kosovu. Kako ja mogu da znam da li je ono sto prica Suklje istina ili nije. Prvo se pominje da se radi o poverljivim pismima, sto znaci da nisu dostupna javnosti, a posle Suklje izlazi kao dobra vila da nam saopsti sadrzinu tih pisama. I ne shvatam zasto su ona bitna, danas kada premijera vise nema, a pitanje Kosova se resava na neki sasvim drugi nacin.

Dj.M.V.

pre 17 godina

Pa ta pisma je Djindjic licno dao Dobrici Cosicu pise sve o tome u knjizi KOSOVO tako da mi koji nesto i citamo i hocemo da znamo odavno za to znamo ali Cosic je obecao nastavak-a od njega nista tj sta sve zna oko 12.3.2003 da ce da napise a ono NISTA.

aleksa, 18.05.

pre 17 godina

Nama Kosovo niko nije uzeo sami smo ga dali. Nikada nismo znali, mislim na vlast, ili nismo umeli da se uhvatimo sa problemom - Kosovo. A najveća greška je napravljena na poslednjim izborima koji su bojkotovani. Da je narod na Kosovu tada izašao na izbore i da smo dobili većinu u skupštini stvari bi sada bile drugačije. Onda bi se političkim sredstvima, kojima jedino i može, borili za svoje. Ovako se sada oni bore. Niko nama nije kriv, slušali smo pogrešne bilo je i onih koji su pozivali da se na izbore obavezno izadje. Ali, oni drugi su bili izgleda glasniji. A sad........
A da li nas neko ucenjuje i da li je to u redu? Naravno da nas ucenjuju i naravno da to nije u redu. Ali, imati moć je čudesna stvar. A u jednom trenutku smo mi imali tu čudesnu stvar u svojim rukama kada je Kosovo u pitanju i nismo je iskoritili. Zašto? Očigledno je to tako nekome odgovaralo.
A naš poslednji prosvetitelj, dr Zoran Djindjić, je pokušao sve što je mogao ali nije imao sa kim. Danas narod pati a oni likuju, i pokojnog ga mrze. Bili bi mi zemlja i po, ali samo sa Zokijem ovako nećemo biti niko i ništa a i dalje će nas ucenjivati, jer im se može, a mi im ne možemo ništa.

Nenad-Paderborn

pre 17 godina

Zao mi je sto su bolesni umovi sa izvrnutom slikom zivota ubili coveka koji je toliko znao i borio se protiv onih koji su i danas ostali na vlasti.Sta vredi njegov zivot i mnogi nasi ako ce Srbijom da vlada isti gnev,nemastinja,prazne price,Karici...Ako ce narod i dalje lose da zivi,ako ce penzioneri i dalje jedva da prezivljavaju i nekako odvajaju za lekove,ako ce mladi od citave Evrope videti Beograd...Eto sta radikali nude ako dodju na vlast.Imaju najvecu predispoziciju da pobede na izborima i narod odvedu u rat i jos vecu bedu.Mi smo krivi."Sava je odlican slikar.Da sam ja slikar i ja bih tako slikao..."Luka Laban

Pathon

pre 17 godina

Zoran Djindjic je pogresio samo u jednom - ubedjivao nas je, zloslutno, da se njegovim smaknucem nece zaustaviti pozitivne promene u Srbiji i regionu. Bio je previse skroman. Njegovo je odsustvo ogromno u poredjenju sa morem nesposobnjakovica koji danas upravljaju srpskim brodicem. Steta.

Milica Andrejevic

pre 17 godina

Jos jedan dokaz da je Djindjic mislio unapred i resavao stvari na vreme..znamo ko je na njegovu ideju da treba pokrenuti pitanje Kosova reagovao recenicom prerano je o tome govoriti to pitanje je za 2005godinu..to su reci danasnjeg premijera Kostunice..evo ovaj premijer ima sanse da pokaze sta moze da uradi ..ja mislim da je zakasnio dobrano!!!

Eagle Ingle

pre 17 godina

Pokojni premijer Srbije je bio vise konstruktivniji nego ovaj sadasnji. Nije bio predstavnik tvrde linije kao ovaj sadasnji. Da je on ziv danas narod Srbije bi znao vise u vezi Kosova nego sto znaju sa ovim sadasnjim. Đinđić je bio pravi demokrata na razliku sa ovim sadasnjim.

MIlan

pre 17 godina

Pa to se i moglo ocekivati od jednog pametnog coveka , ali na zalost njega vise nema.
Pragmatizam i inteligencija koje je imamo Djindjic su kvaliteti na koje na zalost vise ne mozemo da racunamo.
Najstrasnije sto njegovi oponenti nikada nece poceti da se rukovode njegovim idejama (sto bi za Srbiju bilo fenomenalno) makar i ne priznajuci kvalitet tog coveka , njima su njihove male prcije krajnji domet.
Stotinu puta je receno da ce istorija suditi o svima , na moju radost poceli smo relativno brzo da saznajemo ko je sta i kako radio za ovu drzavu. i na kraju nadam se da istoriju nece prepravljati i krojiti oni koje ne zelim ni da pomenem , u stvari gresim rekli smo da oni i ne postije.

goran

pre 17 godina

O mrtvima sve najlepse. Kosovo je izgubljeno jer ta dva naroda mogu ziveti jedni pored drugih ali ne zajedno. Mozda u nekom buducem stolecu ali sada sa tolikom verskom netrpeljivoscu koja vlada svetom, pokusavati staviti ih zajedno je sumanuto. Vreme je propusteno i za razbijenim krcakom ne treba plakati. Resiti se nepozeljne manjine moze se samo nasilno kao sto su to Hrvati ucinili. Srbi nisu to uspeli a sada to i ne mogu i treba priznati da je Kosovo izgubljeno. Ali posto nista u istoriji nije konacno mozda mozemo reci "za sada".

Zoka

pre 17 godina

Eh, kad bi te "ljudske" spodobe sto su ubile Djindjica bile u stanju razumeti makar i stoti deo onoga sto je Zoran Djindjic razumevao, shvatao i na vreme predvidjao ..... Ova pisma su samo jos jedan dokaz da smo izgubili verovatno najsposobnijeg srpskog politicara XX/XXI veka.

O cemu se radi.

pre 17 godina

Ne vidim da bi ijedna zemlja pristala na gubitak dela teritorije pogotovo ako je oduzet vojnim putem kao zamenu za nesto sto joj prirodno pripada. Dacu ti da dises ako pristanes da radis nedelju dana u mesecu bez plate?! Ponovo se ispostavlja da ni sada ni ranije nisu bila u pitanju ljudska prava i slobode vec prosta zelja za nezavisnoscu na teritoriji bez drugih naroda i manjina. Posle ratova sa drugim balkanskim narodima dolazi do manje ili vise uspesnog zajednickog zivota. U slucaju Albanaca i Srba u praksi to je, za sada, nemoguce.

bozidar kostic

pre 17 godina

G-din Rupel olako daje tudje u ime drugih. Pitanje je da li bi se on odrekao na primer Bele Krajine u korist Austrije ? Da li bi se on odrekao bilo kojeg dela Slovencke teritorije u ime Evrope ? Ne bi sigurno. Srbija je demokratska drzava sa garantovanim granicama i ni jedan internacinalni zakon ili sud moze dozvoliti odvajanje od njene teritorije. Ako EU i US budu insistirali na tome onda ce se principi demokratije, koji oni toliko vole i postuju, ozbiljno poljuljati i to ce biti primer za druge, narocito za one ekstremne, da urade isto.

Nesolventan

pre 17 godina

Zašto je Koštunicina izjava problem za Rupela i Evropu? Valjda zato što su navikli da sve što od nas traže dajemo najmanje dvostruko, uz pitanje - hoćete li još? Šta je za njih konstruktivan pristup rešavanja kosmetskog problema? Izgleda, samo bezuslovno prihvatanje nametnutih rešenja. Mi smo, kao zemlja i narod, izgubili svaki kredibilitet i dostojanstvo i to pragmatična Evropa i Svet koriste i to osećanje dobro neguje kod nas. Udaraju nas po po ušima i nećemo se buniti sve zarad predstave o novom evropskom duhu koji se stvara u Srbiji, opterećenoj prevelikim kompleksom odgovornosti i za šta treba i za šta ne treba. Pogodili su nam mentalnu i karakternu žicu o želji da budemo pravdoljubivi i pravedni i hrišćansku crtu da se krivica treba okajati i to koriste do besvesti. A mi, nenavikli na racionalni i pragmatični svet, vaspitavani u duhu "nebeske Srbije" sve to gutamo ko noj konzerve. Teško će biti bez Evrope, ali da li dotle treba da ostanemo i bez države, pa kao pojedinci da potpisujemo pristupnicu za Evropu? Moramo imati svoje JA. Bez sopstvenog JA čovek je nula, a narodi bez perspektive. Na aslabiće i zec vadi onu stvar, dok ljude sa stavom svi poštuju. Ne treba ići kontra svih. Videli smo kuda to vodi, a i da nismo videli, besmisleno je. Treba samo izgraditi stav i nacionalnu strategiju Srbije. Zato, gospodine Rupel, drago mi je ako ste se bar malkice zabrinuli. Valjda je to početak. Samo da ne bude kao kod Slobe- zategni pa onda duplo popusti?

Мислилац

pre 17 godina

Коментар за први део вести: Сви изјаву Војислава Коштунице тумаче као да је Србија спремна да се одрекне европске будућности зарад Косова а ја је тумачим тако да Србија неће пристати на прекрајање својих међународно признатих граница зарад обећања о "убрзаном приступању ЕУ" или неких других. Таква скандалозна обећања је баш Рупел износио у својим изјавама (односно тако сам ја протумачио његове изјаве). Такве изјаве су по мени увреда за било коју независну државу. Чак да се Србији нуди "дил" попут "Република Српска за Косово", то би био шамар међународном праву. Не знам зашто се баш Рупел толико меша у читаву ствар, то је занимљиво питање за новинаре да истраже какви су и колики интереси Словеније у Србији и посебно на Косову.

Коментар за други део вести: Сећам се да је покојни Ђинђић инсистирао на отварању питања коначног статуса Косова и уопште решења косовског проблема и да је то било примљено са вееееликом резервом на Западу... ко зна, можда је и то био један од разлога за његово убиство :( Да смо тада преузели иницијативу, сигурно бисмо имали бољу позицију у преговорима него што је данас случај. Ови исти ставови преговарачког тима Србије би звучали другачије из уста Зорана Ђинђића, у то сам сигуран.

Veljko

pre 17 godina

Pitanje je koliko ce ta trgovinsko-carinsko.industriska unija potrajati.KiM su deo Srbije vekovima i trebalo bi to i d aostanu,a kave ce se finansiske i ostale unije graditi u buducnosti(sa Japanom,Kenijom,Argentinom-ko zna).Menjati kKiM za clanstvo u bilo kakvoj organizaciji koja je jako promenjivog karaktera a pogotovu ovoj koja je jako nehomogena je besmisleno.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Možda neke demokrate nisu razumele Đinđića - ni on nije bio za predaju Kosmeta, ako ste zaboravili. Sećam se njegovog gostovanja u Beču (tada opozicioni lider, perfektan nemački jezik, doktor filosofije, sjajan izgled, mlad, lep, švapske domaćice podivljale kad su ga videle, kud ćeš boljeg PR-a?! a sad imamo opet bele čarapice u Skupštini) i čovek reče - Kosmet je srpski! Sutra, nama "naklonjeni" Standard objavljuje komentar sa naslovom "Svi Srbi su isti". Prema tome, nemojte sada u pokojnom premijeru tražiti zaleđinu za potpisivanje nezavisnosti Kosmeta. Ako vi loše pamtite, ima nas koji smo malo bolji u tome, da vas podsetimo.

Stalno se srpska "konstruktivnost" vezuje za naše teritorijalne, političke, vojne i sve ostale ustupke prema neprijateljima. Eto, shvatite već jednom - nismo konstruktivni, nećemo da izdamo državu zato što nas tako lepo molite, nećemo u vašu Evropu koja nas mlati kad god ne slušamo. Eto, nećemo slušati i dalje. I, šta sad? Doći ćete opet? Bujrum, što rekoše braća muslimani. Jednom ćete nas se manuti, nadam se.

Što se tiče Slovenaca, ponavljam - neka daju Hrvatima Piran, a Italijanima svoje parče Istre, ako već bez davanja teritorija nema EU. Mi Kosmet ne damo, osim silom, a u tom slučaju sigurno ćemo se vratiti. Porašće valjda u ovoj zemlji neka nova generacija koja će umeti više da voli i bolje da vodi svoju državu Srbiju. Ako im išta ostavimo od te države. Pamet u glavu, braćo Srbi. Jednom dato nikad se ne vraća, na oteto imaš neka prava. Makar da plačeš za njim. A ovako?

jako zabrinut

pre 17 godina

Ta izjava je problematicna kako za koga. Za one koji podrzavaju vladu i Kostunicu nije, za one koji love u mutnoj privatizaciji na Kosovu iza ledja Srbije jeste. Srbija je za Sloveniju Kina, puno Srba, najveca od svih ex Yu republika i potencijalno lokalna sila ako se Srbi opamete, a to ce se desiti kad tad, p aSrbiju treba sto vise smanjiti i energetski onesposobiti kako bi taj razvoj bio sto sporiji. Nek Rupel ide na bliski istok da resava probleme Palestine i Libana ako nema pametnija posla u svojoj zemlji, a Srbiju ostavi da sama leci svoje rane i resava svoje probleme.

Dejan

pre 17 godina

Koštunica i Đinđić nisu isti red veličina i besmisleno ih je porediti. Mada, ne vidim zašto je problem izjava da se nećeš odreći dijela teritorije zbog EU. Ne vidim ni otkud im uopšte pravo da to nameću kao uslov.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A ja mislim da je Rupelova izjava problem. Ako je nezavisnost Kosova ZAISTA uslov za Srbiju da (nekad) udje u EU, onda "Hvala, ali ne, hvala." Po kojoj to logici samo mi treba da placamo tako skupu ulaznicu za tu (problematicnu) zajednicu? Osim toga, bode oci ovaj deo izjave g.Rupela: "...razne izjave koje su sve drugo, samo ne doprinos rešenju konačnog statusa Kosova"" Po svemu sudeci, vecina svetskih mocnika, onih pravih i onih malo manjih, pod pojmom konacnog statusa podrazumevaju nezavisnost Kosova, ali im je neprijatno da to otvoreno kazu, pa tu cinjenicu zavijaju u razna pakovanja - te nismo konstruktivni (a nasa delegacija bas priprema razlicite predloge i opcije), te jesmo konzervativni i nazadni (jer necemo lepo da zamolimo Albance da im poklonimo na srebrnom tanjiru nezavisnost) i slicno. Mnoge izjave nasih zvanicnika su upravo odgovor na razne otvorene i maskirane pritiske na nasu zemlju da "dobrovoljno" da Kosovu nezavisnost, sto se ocigledno ne trazi nigde drugde u svetu, ni od jednog drugog naroda i drzave. Na kraju krajeva, g.Rupel se ponasa do neke mere i neprofesionalno - nije problem u izjavi, vec u stavu nase zemlje, izjava je samo pokazatelj stava. Ako se tako gleda, g.Rupel je trebalo da kaze da ima problem sa stavom nase zemlje. Sto nam vec jednom otvoreno ne nametnu taj protektorat pa da se ne cimamo vise sa izjavama i da ne moramo niocemu da razmisljamo!

Cika Laza

pre 17 godina

Svi o Djindjicu, a niko o demagogiji... Koliko ja znam, Kostunica se nije odrekao evropske perspektive zbog Kosova, vec zamene "ulazak u EU" za "nezavisnost Kosova". Sto ne znaci da Srbija nije za ulazak u EU (evropska perspektiva), vec da nece trgovati takvim stvarima. Ulazak u EU je nesto normalno (neki koji ce uci u EU uskoro ekonomski i pravno nisu jaci i uredjeniji od nas ! - a i u Evropi smo, zar ne ??). Ali ovo je cista demagogija. Mnogima ce ostati (glasnija) izjava doticnog da se Srbija odrekla EU perspektive, umesto da cuju ono sto je receno. Najgore je to da sam protiv Kostinicine politike, SRS-a, SPS-a i ostale levice ... ali se istina mora reci.
JA SAM LJUT !

Doctor Wu

pre 17 godina

Obzirom da je Djindjic ubijen nekoliko nedelja posto su ova pisma poslata bilo bi interesantno videti sta je tacno njihov sadrzaj.

Nemac

pre 17 godina

Djindjica su postovali u razvijenom svetu (EU, USA) koji ce da odlucuje o statusu Kosova (nece Srbi i Albanci sigurno), pa bi po logici stvari jedino Djindjic mogao da sacuva Kosovo u Srbiji. Po mom misljenju Nemci koji su bili naklonjeni Djindjicu, kao najuticajniji u EU, bi pomogli Srbiji da sacuva Kosovo (zbog Djnindjica). Ovako, posto coveka vise nema, sve sanse su izgubljene. Trenutne nase politicare niko ne ferma niti u EU niti u USA, a poznati su samo po praznim obecanjima (setite se kako su obecavali izrucenje Mladica pa nista od toga ni dan danas). Steta za Djindjica sto su ga ubili, a samim tim i za Srbiju.

PZ

pre 17 godina

Bez mnogo komentara o pismima i statusu Kosova (jer ce uskoro to svi i saznati), samo kratko - Djindjic je bio genijalstina koju retko daje srpska politicka scena.

Nenad

pre 17 godina

Necu zaboraviti gostovanje Zorana Djindjica na londonskom LSE-u u jesen 2002. Na pitanje studenta iz publike: "Koje bi po vama bilo najbolje resenje za Kosovo?", Djindjic je odgovorio: "Ja ne znam, jel znate mozda vi?!". Toliko o tome.

Marko

pre 17 godina

Ono sto izuzetno vredja i ono sto pokazuje pravi "patriotizam" nasih patriota, je da su ubili coveka koji je istinski bio patriota. Nema tu vise nikakve price kakvu bi oni trebali ulogu da zauzimaju u nasem drustvu i da pozivaju na oruzanu odbranu ako su pre toga unistili svaku mogucu drugu alternativu.

andro

pre 17 godina

Ni Djindjic ni Kostunica ne bi/ce uspeli da formalno sacuvaju Kosovo, jer ono je izgubljeno kada smo se odande iselili i postali zanemariva manjina, a to je samo cementirano Milosevicevom politikom i time sto su SAD napravili ogromnu bazu tamo (koja je zajedno sa bazama u Bugarskoj jedna od kljucnih za kontrolu bliskog istoka, otkada Turska sve vise uslovljava americke vojne operacije). Kostunicin komentar je primeren i Djindjic da je ziv bi rekao nesto slicno.
I ostavite vec jednom istoriji da sudi o bivsim i sadasnjim srpskim premijerima. Istorija o ljudima sudi po njihovim delima a ne na osnovu glorifikujuce novinske kampanje.

zoran

pre 17 godina

ovo je jos jedan dokaz da je dr djindjic nojbolji politicar, doplomata i lider kog je srbija u svojoj istoriji imala (govorimo o poslednjih 200 godina, iz perioda pre toga znamo vise iz bajki)

Mina

pre 17 godina

Pitam se samo sta je sa svim ovim Slovencima? Odjednom im naspelo da pricaju o Kosovu. Kako ja mogu da znam da li je ono sto prica Suklje istina ili nije. Prvo se pominje da se radi o poverljivim pismima, sto znaci da nisu dostupna javnosti, a posle Suklje izlazi kao dobra vila da nam saopsti sadrzinu tih pisama. I ne shvatam zasto su ona bitna, danas kada premijera vise nema, a pitanje Kosova se resava na neki sasvim drugi nacin.

Dj.M.V.

pre 17 godina

Pa ta pisma je Djindjic licno dao Dobrici Cosicu pise sve o tome u knjizi KOSOVO tako da mi koji nesto i citamo i hocemo da znamo odavno za to znamo ali Cosic je obecao nastavak-a od njega nista tj sta sve zna oko 12.3.2003 da ce da napise a ono NISTA.

aleksa, 18.05.

pre 17 godina

Nama Kosovo niko nije uzeo sami smo ga dali. Nikada nismo znali, mislim na vlast, ili nismo umeli da se uhvatimo sa problemom - Kosovo. A najveća greška je napravljena na poslednjim izborima koji su bojkotovani. Da je narod na Kosovu tada izašao na izbore i da smo dobili većinu u skupštini stvari bi sada bile drugačije. Onda bi se političkim sredstvima, kojima jedino i može, borili za svoje. Ovako se sada oni bore. Niko nama nije kriv, slušali smo pogrešne bilo je i onih koji su pozivali da se na izbore obavezno izadje. Ali, oni drugi su bili izgleda glasniji. A sad........
A da li nas neko ucenjuje i da li je to u redu? Naravno da nas ucenjuju i naravno da to nije u redu. Ali, imati moć je čudesna stvar. A u jednom trenutku smo mi imali tu čudesnu stvar u svojim rukama kada je Kosovo u pitanju i nismo je iskoritili. Zašto? Očigledno je to tako nekome odgovaralo.
A naš poslednji prosvetitelj, dr Zoran Djindjić, je pokušao sve što je mogao ali nije imao sa kim. Danas narod pati a oni likuju, i pokojnog ga mrze. Bili bi mi zemlja i po, ali samo sa Zokijem ovako nećemo biti niko i ništa a i dalje će nas ucenjivati, jer im se može, a mi im ne možemo ništa.

Nenad-Paderborn

pre 17 godina

Zao mi je sto su bolesni umovi sa izvrnutom slikom zivota ubili coveka koji je toliko znao i borio se protiv onih koji su i danas ostali na vlasti.Sta vredi njegov zivot i mnogi nasi ako ce Srbijom da vlada isti gnev,nemastinja,prazne price,Karici...Ako ce narod i dalje lose da zivi,ako ce penzioneri i dalje jedva da prezivljavaju i nekako odvajaju za lekove,ako ce mladi od citave Evrope videti Beograd...Eto sta radikali nude ako dodju na vlast.Imaju najvecu predispoziciju da pobede na izborima i narod odvedu u rat i jos vecu bedu.Mi smo krivi."Sava je odlican slikar.Da sam ja slikar i ja bih tako slikao..."Luka Laban