Petak, 23.06.2006.

18:01

Susret vojnih pilota Srbije i SAD-a

Američki i srpski piloti prvi put se sreli posle 1999. godine na vojnom aerodromu u Batajnici i otvorili novu fazu saradnje.

Izvor: B92

Susret vojnih pilota Srbije i SAD-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Y2K6

pre 17 godina

Nekim ljudima bas nista nikada nece biti jasno! Neduzne zrtve bombardovanja su se prevrtale u grobu onda kada je zlocinac Milosevic bio sahranjivan sa nekakvim pocastima i uniformisanim penzionerima pored njegovog kovcega, a ne kada su F-16s sleteli u Batajnicu. Rat sa susedima i bombardovanje od strane nasih saveznika nam je uvalio Milosevic. On je iskoristio nasu zaostalost, ksenofobiju, primitivnost, sovinizam, netrpeljivost prema drugima i sta sve ne jos, da bi opstao na vlasti vodeci Srbiju iz jednog rata u drugi. Cetiri rata, hej(!), pa koliko nam treba da nesto ukapiramo?!?

FAR cry

pre 17 godina

F16 je pred penzijom a zamenik mu stiže od 2010. tzv RAPTOR.to će biti stelth lovac super performansi za "tričavih" 100 mil.$.F15 je trenutno Američki najbolji,najbrži i najubojitiji lovac presretač za klasu bolji od F16.E to već vredi kupiti.I Eurofighter je jakooo dobar ne bas kao RAPTOR ali bar za klasu bolji od 20 god. starog F16.

Boris

pre 17 godina

Samo da se ne zaboravi da Amerikanci nisu došli '99 jer nisu imali šta drugo da rade, nego ih je pozvao Milošević sa njegovom bolesnom politikom. A što se tiče onog majora koji nas je bombardovao i da on nema ovde šta da traži, on je profesionalni vojnik koji ide gde ga pošalju. Pa zar nismo i mi to tražili od naših vojnika u svim ovim ratovima? Jel' to znači da svi mi koji smo, na ovaj ili onaj način, učestvovali u Slobinim pohodima (a da tom prilikom nismo prekršili ni jedan Božji ili ljudski zakon) više nikada ne treba da mrdnemo iz Srbije?
Kamo sreće da je ovakva poseta bila krajem '80-tih, ali ni sada nije prekasno.

milan

pre 17 godina

Ma nemoj, 1999 je bila "daleka proslost". Mozda za tebe ... jel si posle toga bombardovao jos neke drzave pa se vise i ne secas, ali za nas nije, pogotovo ne za one koji su izgubili zivote, ili za onog pilota sto je branio zvoju zemlju !!.
Gde nam je i malo dostojanstva.

rilez

pre 17 godina

ovo sletanje je nedopustivo zbog dogadaja koji su bili u bliskoj proslosti. Sto se tice
aviona mi imamo dugu tradiciju u proizvodnji i treba raditi male avione kakve
rade recimo slovenci. Ratni avioni nam ne trebaju jer se
pokazalo da prilicno jaka flota ne vredi nista protiv jaceg neprijatelja.Ipak, moglo
bi se kupiti par SU-30 koji
mnogi strucnjaci ocenjuju kao najbolji, cisto da imamo koji.
Mozda u nekoj situaciji dobro dode. Sto se tice iznajljivanja baza Nato-u ni
slucajno. Ovih dana je francuska civilna firma najavila mogucnost servisiranja aviona kod nas.
Odlicno. I njima zbog jeftine radne snage i nama zbog zarade i tehnologije.

Majmun

pre 17 godina

Pa bar ovaj sto nas je bombardovao nije morao da dolazi... Ovi nasi nemaju cak ni toliko dostojanstva da ne prihvate njegovo prisustvo. Ne moze se ovako... Bez nekih elementarnih moralnih principa, sta nam vredi i Evropa i svet... Nije tacno da bas sve moramo da prihvatimo. Pa i taj svet bi nas vise postovao i imao bi bolji odnos prema nama kada bi se drzali nekakvih principa, naravno uz otvorenost ka saradnji. Vreme je da se politika oplemeni moralnim vrednostima, jer ovakva kakva je sada, stvara sve vecu drustvenu nesigurnost i opstu apatiju. Tako ce ostati cak i ako dodje do znacajnog ekonomskog pomaka. Pa nije hrana sve sto coveku treba, inace se ne bi razlikovao od ostatka zivog sveta na zemlji. Ljudima su potrebne ideje i vizije, stvari u koje ce da veruju...

Peca

pre 17 godina

Bavim se dugo vazduhoplovstvom i vrslo jasno mogu da kazem sledece: savremeni borbeni avioni nisu samo kupovina nekog aviona i tacka. Oni zahtevaju ogromnu industriju iza sebe kao garanciju da ce biti podrzani za vreme eksploatacije. Mi kao drzava u finansijskim teskocama jos jako dugo necemo uopste moci da kupimo ozbiljne avione jer su uzasno skupi. I pitanje je strategije: koliko njih i da li su nam potrebni? Zemlje kao Srbija mogu obnoviti vazduhoplovstvo samo uz sirok trgovinski medjudrzavni ugovor a tu imamo samo dve opcije: amerika ili EU sa eurofihter-om. Vise bih voleo da sam kandidat za clanstvo u EU za nekih 10 - 15 godina ali da imam izuzetno jake veze sa Amerikom i njenom industrijom a dobra je prilika da uvod u to bude nekoliko desetina F-16 export verzije. Ne sanjajte da bolje avione mozemo imati - ne mozemo jer su preskupi i necemo moci ko zna koliko jos desetina godina. Moderni ruski avioni su isto tako dobri - Mig 29 je ravnopravan F-16 ako samo pricamo o karakteristikama aviona ali to nije sve. Tu bi placali solarno a to nam ne odgovara. Na kraju, dosta tog bolesnog antiamerikanizma. Dosta smo zabrljali devedesetih nemojte da nas neko pocne podsecati na nase zlocine koji su do bombardovanja i doveli.

Plikuscht

pre 17 godina

Jel' vi stvarno verujete da se dogovori oko kupovine aviotehnologije i odredjenih tipova aviona radi tako sto posaljes komada dva da slete na neki aerodrom da ga 'vide' tudji piloti, sluzba za odrzavanje aerodroma, strazari, kuvari, itd.!?!?
Tako se prodaje po vama? Pa nije ceo svet buvljak na koji ste navikli - da pipnes, rastegnes i pomirises pre nego li kupis!!!

Miki

pre 17 godina

Bolje je da budemo sa Amerima prijatelji nego neprijatelji,EU nas tretira kao kretene i ne zele bas nesto sa nama da se bakcu,Rusi nas samo zavlace praznim pricama o prijateljstvu a prodali bi rodjenu majku samo ako se dogovoris oko cene,pa sam onda srecan kad makar Ameri zele da se druze sa nama,ipak su oni Boss-ovi na kugli zemaljskoj,od emocija se nezivi niti nam one obecavaju bolju buducnost,treba biti pragmatican!Dali neko zna koliko su stari ti nasi migovi,koliko sati letenja vec imaju iza sebe,mislim da su F14 i F15 ipak malo novije proizvodnje,pitajte nase pilote sa kojim letelicama bi im bilo draze da lete!Zivelo Srpsko-Americko prijateljstvo! Mani pravdu, od toga nezive ni ovi u evropi a kamoli mi,moja deca su mi milija od pravde i ponosa!!!Srbija!

Pančevac

pre 17 godina

Ovo sam ja pročitao između redova
evo vidite ovo su avioni koji su Vas bombardovali a iste te koji su vas tukli ćemo vam prodati, pa videli ste kakvi su u dejstvu na ciljeve iz prve ruke
pa šta kažete, naravno onaj F 117 koji imate u delovima ćemo Vam isto naplatiti a i onaj F 16 koji isto imate u delovima
eventualno za ta dva možemo da vam damo božićni popust od 2 %
ajmo sad ozbiljno malo
saradnja može donekle ali treba nikako nasedati na "poklon pakete"
EU nminovnost, NATO neminovnost
znači ako već stremimo ka tome nedozvoliti da nam uvale neki otpad, bolje i nemati ništa od toga nego imato djubre, djubreta imamo koliko oćeš puni hangari toga

boris

pre 17 godina

Ne bih da me neko pogresno shvati,nisam za ratove,niti osvetoljubiv,ali ovo je stvarno ponizavajuce.Pa ti ljudi su bombardovali nase gradove,ubijali nasu decu,i sada dolaze kao da nista nije bilo?Eto,malo smo vas bombardovali,ali nema veze sad cemo biti prijatelji?Ja sam svestan da ne mozemo protiv njih,ali ono sto mozemo,je da bar imamo toliko dostojanstva da se ne smeskamo i ne ulizujemo ubicama nase dece.

Goran

pre 17 godina

Bush nije neprijatelj Srba, Klinton je druga prica a pogotovo Olbrajtova i Holbruk. Ipak, kako bilo da bilo bolje sa Amerikancima nego sa Nemcima, Francuzima i Emglezima. Amerika je od svih zapadnih zemalja na unutrasnjem planu najdemokratskija. To proizlazi iz njene istorije jer su se ipak tamo neki traperi borili za slobodu i nezavisnost od britanske krune. Ne znam odkud tolika ljubav ovde za Engleze, Francuze i Nemce, ti samo gledaju da nas iskoriste i da nam uzmu onda meru. I dan danas politicku misao tih zemalja krasi duh prohujlih? kolonijalnih vremena. Amerika kad nesto osvoji se nakon toga ponasa emancipatorski i nastoji da ta zemlja stane na noge npr. Nemacka pa i Irak...

stevan

pre 17 godina

Da podsetim.Rusi i Gripen co. traze kes za njihove aparate i u slucaju da imate recimo Su-35 ako nemate podrsku radarskih letelica i radara sa zemlje te letelice su bespomocne .Elem rata nece vise biti ali ako gradimo novu avijaciju tu treba misliti i na delove za avione ,snabdevanje naoruzanja za letelice i najvaznije logisticka podrska bez koje su to ipak samo kante na nebu.F-16 je oborio 2 Mig-29 nad Srbijom i 4 mig-21 nad Bosnom.Izrael je samo u jednom danu u ratu sa Egiptom ,Libijom i Sirijom unistio 800 avijona ruske proizvodnje.Krivo nam je da to je tacno ali i nasi su avioni tukli polozaje u Hrvatskoj i prvih dana rata Sarajevo o tome ima film.Uvek od jakog ima jaci i opet jaci.Ovo je sansa za sve ne samo za armiju pa braco pamet u glavu.

duska

pre 17 godina

Srbija nema novac da plati opravke aviona, za uniforme, i drugo pa jednostavno neka vam US i NATO plate ratnu ostetu pa cete imati novac a ne da vam prodaju avione a posle cete kupovati delove po paprenoj ceni, i to ako ih dobijete, vidite sta su uradili sa Venecuelom.
Koliko je to velika sila vidi se kako su sredili Irak, a o njihovom narodu i drzavi to netreba ni govoriti, beda i sirotinje na svakom koraku. Neznam gde su dobro doneli tesko onom gde oni zgaze tu trava ne raste. Od njih ste dobili vec jednom nuklearni otpad zbog kog je svaki drugi Srbin oboleo, a sada i vojni.

Komsija sa Novog Beograda

pre 17 godina

Tesko je onome koji je izgubio najdraze te 99. dok gleda te pilote koji su 99
"(od)radili svoju duznost", ali i pored toga ova zemlja i Vojska idu dalje, sto se da primetiti jer dosta je mladih staresina. Nema vise "djenerala i brkatih majora",vide se ti novi ljudi.
I jos jednom se potvrdjuje da kakvu imamo drzavu Vojska nam je fenomenalna. Samo napred u saradnju sa svim vojskama sveta ako treba.
Vlast moze i od njih nesto da nauci (npr. o suocavanju sa prosloscu)

Tesla

pre 17 godina

Video sam fotografije na stranici Ministarstva odbrane Srbije i sve je zaista izgledalo vrlo pristojno: http://www.mod.gov.yu/01aktuelno/014-najave-s.htm

Doktor

pre 17 godina

F-16 je odlican avion i divno bi mu stajao takovski krst i amblem prestonicke 127.eskadrile.
Ovde se inace proteze nekoliko komentara koji se cesto pojavljuju javnosti a pri tome ne odgovaraju istini -
Nepristojno je meriti na tasu zrtve rate.Svaka nastradala osoba je tragedija za sebe, ali istine radi -
1) mala Milica nije stradala od bombe nego od nesretno zalutale granate PVO nase vojske. Za taj podatak znaju svi protivavionci koji su bili rasporedjeni oko aerodroma Batajnica. Takve tragicne greske u ratnim vremenima nisu popularne da se javno priznaju , pa je na kraju receno da je bila bomba.
2) Milosrdni andjeo nikada nije bio naziv operacije 1999. godine, to je bila obicna izmisljotina Milosevicevih propagandista.

Nenad

pre 17 godina

Sve bi to bilo lepo kada bi mi ZAISTA imali koristi od toga
(kao npr. Egipat kada je posle izgubljenog rata sa Izraelom promenio saveznika -umesto Rusa,okrenuli su se ka SAD,ali je za uzvrat vratio Sinaj). Ali oni nama oduzimaju Kosovo,izivljavaju se na nama na sve nacine pa i tako sto salju pilota KOJI NAS JE BOMBARDOVAO...Zaista je trebalo imati zeludac beloglavog supa pa im pruziti ruku.Na tome cestitam nasim pilotima.

Gunar Knob

pre 17 godina

Dobra stvar.
Ima simbolike - tacno.
Pred Srbijom su dva puta:
- Jedan u ,doduse neravnopravno,partnerstvo sa jos zadugo, najvecom vojnom silom i demokratijom na svetu (ne zaboraviti da njihovom dobrom voljom jedemo lebac od odobrenih kredita)
- ili, savez sa buducim vojnim silama Rusije i Dalekog Istoka.
Kako okrenes, nama nece biti sve po meri. Ipak, ja sam za punu saradnju sa USA. Ne iz emocija vec pragmaticnosti i postovanja prema sistemu koji je od ledine za 300 godina napravio ne super vec hiper silu.
Takodje, da USA ima malo vise razumevanja naseg mentaliteta , ti piloti su mogli na nekakav prigodan i simbolican nacin pomenuti srpske pilote - protivnike u proslom sukobu. To bi donelo mnogo vise pozitivnih pomaka u pomirenju.

Ilija

pre 17 godina

4.000 ljudi. Mislim da se špekuliše ta brojka.
Ej, ljuuuudiii... pa neka je i 400!!!
Zašto...
A da ne govorimo o tome da je Srbija sravnjena sa zemljom???
Šta je ovo...
CINIZAM NAJTEŽE VRSTE

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Venecuela kupuje ruske avione nakon sto su Amerikanci odbili da im isporuce delove za F16.
Inace, F16 je dobar avion po pristupacnoj ceni, osetno jeftiniji od F15 i F18. Koriste ga mnoge evropske zemlje, Izrael je pre par godina kupio oko 50 komada.

Magnus Pyke

pre 17 godina

Sta je trebalo da im uradimo, da ih sacekamo u "zasedi" negde oko Batajnice i onda oborimo i tako osvetimo sve zrtve bivseg rezima.
Mnogo se duvamo i pravimo vazni a kada dodje stani-pani onda smo manji od makovog zrna. Naravno Ameri ce da nam uvale neke tamo krseve dok su nasi Mig-ovi poslednja tehnologija (iz ranih 70-ih).
Bio sam u Beogradu sve vreme bombardovanja i izgubio dobrog prijatelja koji je nesretno poginuo na samo par dana pre zavrsetka celog ludila. To je sada sve iza nas i treba gledati dalje u buducnost.
Sada nam treba malo pameti da izaberemo prave "prijatelje" i tako pokusamo da spasimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo.

vodnik

pre 17 godina

Pa dobro zar da prodjemo kao Hrvati i mnogi drugi sa tim otpadom? Pisete kako se na greskama uci,a evo pozdravljate kupovinu njihovog polovnog otpada!!!!!

armera

pre 17 godina

Ovo mi je stvarno smesno. Jedan kaze sto nam oni ne daju sleteti u Washington, neki drugi usporedjuju Americke Avione sa kantama. Ljudi pa do sada ste im sudili u vasim sudevima. Sto ih sada ne hapsite?
Ja mislim da samo pravite sebe smesnim. Umesto da shvatite da su se stvari promenule i da se okrecete buducnosti, vi jos uvek inat sa citavim svetom.

Ajlban Berisa, peje

pre 17 godina

Pa i nas su Srbi bomborardovali pa pak se vecina Albanca zalaze da sa Srbima (Kosovarima) zajedno zive, to je normalno.

Deki New York

pre 17 godina

Ljudi tu se ne radi o kupovini aviona vec o preuzimanju baza oni su to davno naumili a sada to i ostvaruju. Uzece na ovaj ili onaj nacin kako god okrenete. Inace sto se nasih aviona tice nama i Rusi skidaju kapu kako uopste i polecu sa zemlje sto je ujedno i dokaz da su nasi avio mehanicari najbolji na svetu. Mogli su da ih docekaju i sa ona tri MIG-23 od Gadafija pa da budemo jos smesniji.

Kajmakcalan

pre 17 godina

"Daleka proslost"
Da kao jedna dobra video igrica, tako su je dozivljavali. Ali to su prevazisli, zaboravili, sad imaju novi kompljuter i ovoga puta mogu da lokuju 50 a gadjaju 25 meta istovremeno.
Ali ko nam je kriv umesto da prvi udjemo u NATO i tako se spasemo cele one nesrece sad se ko poslednji slepci slikamo za njihove prijatelje da mogu da potvrde da su bili ovde. Pa sto nisu seli u putnicki avion i dosli ko ostali ljudi. I dalje nas dozivljavaju kao Papuance, "vidi sedim sa srbima, nas dvoje a njih 100 al sam baja, a!". Bljak, ali moramo da progutamo dosta gorkih pilula jer oni su beskrupulozni politicari. USA mogu da te pregaze uniste all zato mogu i da sagrade i pomognu zavisi samo kad se prodash, i za koliko! Bice bolje.

фон Рихтхофен

pre 17 godina

Да би све било у духу помирења хајде да људи из 250 бригаде посете колеге у САД. Стручна размена искустава!

Samo napred!!

pre 17 godina

Tako i treba da smo im se pridrsuili kad se cela Istaocna Evropa pridruzila, Srbija nika ne bi bila u situaciji kao tokom SRS-a, SPS-a, JUL-a, samo nepred i puna integracija u Evro Atlanske i evropske Eu integracija. Napred Srbijo i nikad vise bratimenja sa Belorusijom, Rusjimo i Kinom.

jumanji

pre 17 godina

Saradnja treba da postoji i treba gledati u budicnost. Kontra pitanje: da li treba i srpski piloti da odu u posjetu roditeljima djece koja su izgubila zivote u ratovima 1991-1995 tokom avionskih napada?

Nemilosrdni anđeo

pre 17 godina

DA LI ĆE TI PILOTI POSETITI RODITELJE MRTVE TROGODIŠNJE MILICE IZ BATAJNICE KOJA JE UBIJENA NA NOŠI NA PRAVDI BOGA. Kao ih nije stid da kažu da su učestvovali u napadima na Srbiju.

mima

pre 17 godina

Kakav paradoks, malo smo vas bombardovali , ali to je bilo strogo poslovno- jelte nista licno- a sad bi da vas malo modernizujemo i uvalimo vam nase krseve- pa stvarno kuda vodi ovaj svet????????

red alert

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak priprema Srbije za ulazak u "partnerstvo za mir" a kasnije i u NATO. Ono sto se desilo ne treba zaboraviti vec se time i posluziti da nam se takva glupost nika da vise ne desi!!!

dragan

pre 17 godina

Dobra vest za Srbiju,konacno ne koga volimo ,nego sa kim trebamo saradjivati.Pomozi Boze da ovi bude ulazak Srbije u blizi krug saveznika SAD-a
pozdrav

fotograf sa krilcima

pre 17 godina

Kako svi lazu pa oni nisu prvi iz te eskadrile koji su sleteli u Srbiji i onaj je sleteo kod Sapca, kazao nam je onda Dzejmi Sej, da je jadan promasio aerodrom!
Ovi su sada nasli aerodrom i cak su leteli i ispod 10000 metara, ali neka ih DOBRODOSLI!
Sto se tice kupovine aviona na koje ce se crtati Takovski Krst mislim da su mnogo bolji ili ruski ili Gripeni iz Svedske od americkih kanti, o tome valja misliti i to veoma!
A da, a zasto ne i eurofajteri!

zoran

pre 17 godina

Ovo je mucno citati.
Koliko su pobili nevinog sveta a sada se smeju kao da nije nista bilo.
Jos ce da nam prodaju to djubre od aviona. Pa i Cavez, predsednik Venecuele, se otarasio tog otpada i uzima od Rusa SU-35.
Mizerija i nista drugo....
Amerikanci nam prijatelji..!!!! Vecu komediju nisam u zivotu video. Tragicno zbog porodica koje izgubise svoje najdraze u onom bombardovanju.

Rakovica

pre 17 godina

Uopste nije uvreda sto su poslali pilota koji je bombardovao 1999. Cak mislim da je i mnogo bolje nego da su slali one koji uopste nisu ucestvovali u tom ratu. Ovo treba da dokaze da smo emotivno izrasli iz decijeg balkanskog mozga i da se vise ne "vredjamo" vec da razmisljamo; da umemo sa svakim da razgovaramo od koga imamo koristi. A vi "uvredljivi" cutite - zivot vas vredja svkog dana pa ga ne bojkotujes vec zivite.

mister x

pre 17 godina

Lepo nema šta, prvo su nas bombardovali a sada dolaze da se malo "vidimo" i "popričamo" Lepa poruka samo ko zna da čita između redova "tukli smo vas i naravno vi nas morate lepo dočekati" Zbogom SRBIJO!!!!!!

Era

pre 17 godina

Pametno i napred u ovakvu saradnju. To je ono sto nam treba. Srbi nikada nisu bili americki neprijatelji cak ni za vreme potpuno bezmislenog rata iz 1999. koji je predstavljao nadmetanje Milosevica i Holbruka/Olbrajtove. To nikako nesme da bude prepreka vojnoj saradnji Srbije i SAD. Samo napred sa nasim stari saveznicima - puna podrska ovoj politici! Evo dajem njivu koju sam nasledio od pradede u Prilikama kod Ivanjice za Americku vojnu bazu. To je bila i pradedina zelja.

Shone

pre 17 godina

Prvo moram da kazem da nije lako preci preko svih stvari koje su sada vec iza nas, ali su ipak prisutne..Medjutim moramo se okrenuti buducnosti ako iole zelimo bolja vremena za nase najmladje koji dolaze..A citav cin od dolaska F-16 do njihovog odlaska, mogao bi biti jedan Dobar primer nasim "dragim" politicarima kako se sve moze ako se hoce i to na najbolji nacin...Za Srbiju--(voj.pilot)

beograd 80

pre 17 godina

a da li ce i nasi sa borbenim avionima da slete u washington ? koji je to tupan dozvolio istom pilotu koji je bombardovao '99 da opet dode istim borbenim avionom? sta je to simbolika mira? ja sam za saradnju sa njima,bolje nego sa EU ,ali ovo je zalosno

Milan

pre 17 godina

Da parafraziram (po sećanju) metaforu Dr Đinđića: "Međunarodna zajednica je kao klima. Ne možeš se praviti da je ne priznaješ, već joj se moraš prilagoditi!"

Petar

pre 17 godina

Neka se uspostavlja diplomatska i vojna saradnja sa SAD. Ali smatram za uvredu i ponizavanje cele drzave, da dodje pilot koji je ucestvovao u bombardovanju SRJ, mogli su bar poslati drugog pilota.

драган

pre 17 godina

Прво конгресмени траже да се помогне Србији у реформама, па слете два авиона, па се помиње помоћ САД у опреми,па још и школовање,... Све ово мирише на уваљивање половних Ф16, или недај Боже, Ф14. Али само ако демократски прихватимо наметнута решења која су смислили бирократе из бриселских и вашингтонских подрума

Prijatelj

pre 17 godina

Super! Drago mi je da cujem pametne izjave sa obe strane. Vojna saradnja i prijateljstvo je nama potrebno isto kao i Srbiji.

Rakac

pre 17 godina

Sta reci posle citanja ove vesti?Najpre se covek seti onih neduznih civilnih (i vojnih) zrtava iz ona strahovita 72 dana 1999. godine.Nisam (hvala Bogu) bio mobilisan tada, ali sam kao i svi u SRJ prezivljavao sve i svasta.Nisam se toliko plasio za sebe, navikao sam bio jer sam bio vec u ratu (1992).Zato, neka je laka zemlja svim zrtvama tog besmislenog rata.A sto se tice vojne saradnje SAD i Srbije, pa, Boze moj, zivot ide dalje.Ako vec biramo vojnog saveznika i prijaelja, onda je najbolje da to bude najjaca vojna sila na svetu, zar ne?

Doktor

pre 17 godina

F-16 je odlican avion i divno bi mu stajao takovski krst i amblem prestonicke 127.eskadrile.
Ovde se inace proteze nekoliko komentara koji se cesto pojavljuju javnosti a pri tome ne odgovaraju istini -
Nepristojno je meriti na tasu zrtve rate.Svaka nastradala osoba je tragedija za sebe, ali istine radi -
1) mala Milica nije stradala od bombe nego od nesretno zalutale granate PVO nase vojske. Za taj podatak znaju svi protivavionci koji su bili rasporedjeni oko aerodroma Batajnica. Takve tragicne greske u ratnim vremenima nisu popularne da se javno priznaju , pa je na kraju receno da je bila bomba.
2) Milosrdni andjeo nikada nije bio naziv operacije 1999. godine, to je bila obicna izmisljotina Milosevicevih propagandista.

boris

pre 17 godina

Ne bih da me neko pogresno shvati,nisam za ratove,niti osvetoljubiv,ali ovo je stvarno ponizavajuce.Pa ti ljudi su bombardovali nase gradove,ubijali nasu decu,i sada dolaze kao da nista nije bilo?Eto,malo smo vas bombardovali,ali nema veze sad cemo biti prijatelji?Ja sam svestan da ne mozemo protiv njih,ali ono sto mozemo,je da bar imamo toliko dostojanstva da se ne smeskamo i ne ulizujemo ubicama nase dece.

Peca

pre 17 godina

Bavim se dugo vazduhoplovstvom i vrslo jasno mogu da kazem sledece: savremeni borbeni avioni nisu samo kupovina nekog aviona i tacka. Oni zahtevaju ogromnu industriju iza sebe kao garanciju da ce biti podrzani za vreme eksploatacije. Mi kao drzava u finansijskim teskocama jos jako dugo necemo uopste moci da kupimo ozbiljne avione jer su uzasno skupi. I pitanje je strategije: koliko njih i da li su nam potrebni? Zemlje kao Srbija mogu obnoviti vazduhoplovstvo samo uz sirok trgovinski medjudrzavni ugovor a tu imamo samo dve opcije: amerika ili EU sa eurofihter-om. Vise bih voleo da sam kandidat za clanstvo u EU za nekih 10 - 15 godina ali da imam izuzetno jake veze sa Amerikom i njenom industrijom a dobra je prilika da uvod u to bude nekoliko desetina F-16 export verzije. Ne sanjajte da bolje avione mozemo imati - ne mozemo jer su preskupi i necemo moci ko zna koliko jos desetina godina. Moderni ruski avioni su isto tako dobri - Mig 29 je ravnopravan F-16 ako samo pricamo o karakteristikama aviona ali to nije sve. Tu bi placali solarno a to nam ne odgovara. Na kraju, dosta tog bolesnog antiamerikanizma. Dosta smo zabrljali devedesetih nemojte da nas neko pocne podsecati na nase zlocine koji su do bombardovanja i doveli.

milan

pre 17 godina

Ma nemoj, 1999 je bila "daleka proslost". Mozda za tebe ... jel si posle toga bombardovao jos neke drzave pa se vise i ne secas, ali za nas nije, pogotovo ne za one koji su izgubili zivote, ili za onog pilota sto je branio zvoju zemlju !!.
Gde nam je i malo dostojanstva.

Y2K6

pre 17 godina

Nekim ljudima bas nista nikada nece biti jasno! Neduzne zrtve bombardovanja su se prevrtale u grobu onda kada je zlocinac Milosevic bio sahranjivan sa nekakvim pocastima i uniformisanim penzionerima pored njegovog kovcega, a ne kada su F-16s sleteli u Batajnicu. Rat sa susedima i bombardovanje od strane nasih saveznika nam je uvalio Milosevic. On je iskoristio nasu zaostalost, ksenofobiju, primitivnost, sovinizam, netrpeljivost prema drugima i sta sve ne jos, da bi opstao na vlasti vodeci Srbiju iz jednog rata u drugi. Cetiri rata, hej(!), pa koliko nam treba da nesto ukapiramo?!?

Rakac

pre 17 godina

Sta reci posle citanja ove vesti?Najpre se covek seti onih neduznih civilnih (i vojnih) zrtava iz ona strahovita 72 dana 1999. godine.Nisam (hvala Bogu) bio mobilisan tada, ali sam kao i svi u SRJ prezivljavao sve i svasta.Nisam se toliko plasio za sebe, navikao sam bio jer sam bio vec u ratu (1992).Zato, neka je laka zemlja svim zrtvama tog besmislenog rata.A sto se tice vojne saradnje SAD i Srbije, pa, Boze moj, zivot ide dalje.Ako vec biramo vojnog saveznika i prijaelja, onda je najbolje da to bude najjaca vojna sila na svetu, zar ne?

Prijatelj

pre 17 godina

Super! Drago mi je da cujem pametne izjave sa obe strane. Vojna saradnja i prijateljstvo je nama potrebno isto kao i Srbiji.

драган

pre 17 godina

Прво конгресмени траже да се помогне Србији у реформама, па слете два авиона, па се помиње помоћ САД у опреми,па још и школовање,... Све ово мирише на уваљивање половних Ф16, или недај Боже, Ф14. Али само ако демократски прихватимо наметнута решења која су смислили бирократе из бриселских и вашингтонских подрума

Milan

pre 17 godina

Da parafraziram (po sećanju) metaforu Dr Đinđića: "Međunarodna zajednica je kao klima. Ne možeš se praviti da je ne priznaješ, već joj se moraš prilagoditi!"

Petar

pre 17 godina

Neka se uspostavlja diplomatska i vojna saradnja sa SAD. Ali smatram za uvredu i ponizavanje cele drzave, da dodje pilot koji je ucestvovao u bombardovanju SRJ, mogli su bar poslati drugog pilota.

Shone

pre 17 godina

Prvo moram da kazem da nije lako preci preko svih stvari koje su sada vec iza nas, ali su ipak prisutne..Medjutim moramo se okrenuti buducnosti ako iole zelimo bolja vremena za nase najmladje koji dolaze..A citav cin od dolaska F-16 do njihovog odlaska, mogao bi biti jedan Dobar primer nasim "dragim" politicarima kako se sve moze ako se hoce i to na najbolji nacin...Za Srbiju--(voj.pilot)

beograd 80

pre 17 godina

a da li ce i nasi sa borbenim avionima da slete u washington ? koji je to tupan dozvolio istom pilotu koji je bombardovao '99 da opet dode istim borbenim avionom? sta je to simbolika mira? ja sam za saradnju sa njima,bolje nego sa EU ,ali ovo je zalosno

mister x

pre 17 godina

Lepo nema šta, prvo su nas bombardovali a sada dolaze da se malo "vidimo" i "popričamo" Lepa poruka samo ko zna da čita između redova "tukli smo vas i naravno vi nas morate lepo dočekati" Zbogom SRBIJO!!!!!!

Rakovica

pre 17 godina

Uopste nije uvreda sto su poslali pilota koji je bombardovao 1999. Cak mislim da je i mnogo bolje nego da su slali one koji uopste nisu ucestvovali u tom ratu. Ovo treba da dokaze da smo emotivno izrasli iz decijeg balkanskog mozga i da se vise ne "vredjamo" vec da razmisljamo; da umemo sa svakim da razgovaramo od koga imamo koristi. A vi "uvredljivi" cutite - zivot vas vredja svkog dana pa ga ne bojkotujes vec zivite.

zoran

pre 17 godina

Ovo je mucno citati.
Koliko su pobili nevinog sveta a sada se smeju kao da nije nista bilo.
Jos ce da nam prodaju to djubre od aviona. Pa i Cavez, predsednik Venecuele, se otarasio tog otpada i uzima od Rusa SU-35.
Mizerija i nista drugo....
Amerikanci nam prijatelji..!!!! Vecu komediju nisam u zivotu video. Tragicno zbog porodica koje izgubise svoje najdraze u onom bombardovanju.

Era

pre 17 godina

Pametno i napred u ovakvu saradnju. To je ono sto nam treba. Srbi nikada nisu bili americki neprijatelji cak ni za vreme potpuno bezmislenog rata iz 1999. koji je predstavljao nadmetanje Milosevica i Holbruka/Olbrajtove. To nikako nesme da bude prepreka vojnoj saradnji Srbije i SAD. Samo napred sa nasim stari saveznicima - puna podrska ovoj politici! Evo dajem njivu koju sam nasledio od pradede u Prilikama kod Ivanjice za Americku vojnu bazu. To je bila i pradedina zelja.

fotograf sa krilcima

pre 17 godina

Kako svi lazu pa oni nisu prvi iz te eskadrile koji su sleteli u Srbiji i onaj je sleteo kod Sapca, kazao nam je onda Dzejmi Sej, da je jadan promasio aerodrom!
Ovi su sada nasli aerodrom i cak su leteli i ispod 10000 metara, ali neka ih DOBRODOSLI!
Sto se tice kupovine aviona na koje ce se crtati Takovski Krst mislim da su mnogo bolji ili ruski ili Gripeni iz Svedske od americkih kanti, o tome valja misliti i to veoma!
A da, a zasto ne i eurofajteri!

red alert

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak priprema Srbije za ulazak u "partnerstvo za mir" a kasnije i u NATO. Ono sto se desilo ne treba zaboraviti vec se time i posluziti da nam se takva glupost nika da vise ne desi!!!

Nemilosrdni anđeo

pre 17 godina

DA LI ĆE TI PILOTI POSETITI RODITELJE MRTVE TROGODIŠNJE MILICE IZ BATAJNICE KOJA JE UBIJENA NA NOŠI NA PRAVDI BOGA. Kao ih nije stid da kažu da su učestvovali u napadima na Srbiju.

mima

pre 17 godina

Kakav paradoks, malo smo vas bombardovali , ali to je bilo strogo poslovno- jelte nista licno- a sad bi da vas malo modernizujemo i uvalimo vam nase krseve- pa stvarno kuda vodi ovaj svet????????

dragan

pre 17 godina

Dobra vest za Srbiju,konacno ne koga volimo ,nego sa kim trebamo saradjivati.Pomozi Boze da ovi bude ulazak Srbije u blizi krug saveznika SAD-a
pozdrav

jumanji

pre 17 godina

Saradnja treba da postoji i treba gledati u budicnost. Kontra pitanje: da li treba i srpski piloti da odu u posjetu roditeljima djece koja su izgubila zivote u ratovima 1991-1995 tokom avionskih napada?

фон Рихтхофен

pre 17 godina

Да би све било у духу помирења хајде да људи из 250 бригаде посете колеге у САД. Стручна размена искустава!

Samo napred!!

pre 17 godina

Tako i treba da smo im se pridrsuili kad se cela Istaocna Evropa pridruzila, Srbija nika ne bi bila u situaciji kao tokom SRS-a, SPS-a, JUL-a, samo nepred i puna integracija u Evro Atlanske i evropske Eu integracija. Napred Srbijo i nikad vise bratimenja sa Belorusijom, Rusjimo i Kinom.

vodnik

pre 17 godina

Pa dobro zar da prodjemo kao Hrvati i mnogi drugi sa tim otpadom? Pisete kako se na greskama uci,a evo pozdravljate kupovinu njihovog polovnog otpada!!!!!

Ajlban Berisa, peje

pre 17 godina

Pa i nas su Srbi bomborardovali pa pak se vecina Albanca zalaze da sa Srbima (Kosovarima) zajedno zive, to je normalno.

armera

pre 17 godina

Ovo mi je stvarno smesno. Jedan kaze sto nam oni ne daju sleteti u Washington, neki drugi usporedjuju Americke Avione sa kantama. Ljudi pa do sada ste im sudili u vasim sudevima. Sto ih sada ne hapsite?
Ja mislim da samo pravite sebe smesnim. Umesto da shvatite da su se stvari promenule i da se okrecete buducnosti, vi jos uvek inat sa citavim svetom.

Deki New York

pre 17 godina

Ljudi tu se ne radi o kupovini aviona vec o preuzimanju baza oni su to davno naumili a sada to i ostvaruju. Uzece na ovaj ili onaj nacin kako god okrenete. Inace sto se nasih aviona tice nama i Rusi skidaju kapu kako uopste i polecu sa zemlje sto je ujedno i dokaz da su nasi avio mehanicari najbolji na svetu. Mogli su da ih docekaju i sa ona tri MIG-23 od Gadafija pa da budemo jos smesniji.

Kajmakcalan

pre 17 godina

"Daleka proslost"
Da kao jedna dobra video igrica, tako su je dozivljavali. Ali to su prevazisli, zaboravili, sad imaju novi kompljuter i ovoga puta mogu da lokuju 50 a gadjaju 25 meta istovremeno.
Ali ko nam je kriv umesto da prvi udjemo u NATO i tako se spasemo cele one nesrece sad se ko poslednji slepci slikamo za njihove prijatelje da mogu da potvrde da su bili ovde. Pa sto nisu seli u putnicki avion i dosli ko ostali ljudi. I dalje nas dozivljavaju kao Papuance, "vidi sedim sa srbima, nas dvoje a njih 100 al sam baja, a!". Bljak, ali moramo da progutamo dosta gorkih pilula jer oni su beskrupulozni politicari. USA mogu da te pregaze uniste all zato mogu i da sagrade i pomognu zavisi samo kad se prodash, i za koliko! Bice bolje.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Venecuela kupuje ruske avione nakon sto su Amerikanci odbili da im isporuce delove za F16.
Inace, F16 je dobar avion po pristupacnoj ceni, osetno jeftiniji od F15 i F18. Koriste ga mnoge evropske zemlje, Izrael je pre par godina kupio oko 50 komada.

Ilija

pre 17 godina

4.000 ljudi. Mislim da se špekuliše ta brojka.
Ej, ljuuuudiii... pa neka je i 400!!!
Zašto...
A da ne govorimo o tome da je Srbija sravnjena sa zemljom???
Šta je ovo...
CINIZAM NAJTEŽE VRSTE

Magnus Pyke

pre 17 godina

Sta je trebalo da im uradimo, da ih sacekamo u "zasedi" negde oko Batajnice i onda oborimo i tako osvetimo sve zrtve bivseg rezima.
Mnogo se duvamo i pravimo vazni a kada dodje stani-pani onda smo manji od makovog zrna. Naravno Ameri ce da nam uvale neke tamo krseve dok su nasi Mig-ovi poslednja tehnologija (iz ranih 70-ih).
Bio sam u Beogradu sve vreme bombardovanja i izgubio dobrog prijatelja koji je nesretno poginuo na samo par dana pre zavrsetka celog ludila. To je sada sve iza nas i treba gledati dalje u buducnost.
Sada nam treba malo pameti da izaberemo prave "prijatelje" i tako pokusamo da spasimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo.

Gunar Knob

pre 17 godina

Dobra stvar.
Ima simbolike - tacno.
Pred Srbijom su dva puta:
- Jedan u ,doduse neravnopravno,partnerstvo sa jos zadugo, najvecom vojnom silom i demokratijom na svetu (ne zaboraviti da njihovom dobrom voljom jedemo lebac od odobrenih kredita)
- ili, savez sa buducim vojnim silama Rusije i Dalekog Istoka.
Kako okrenes, nama nece biti sve po meri. Ipak, ja sam za punu saradnju sa USA. Ne iz emocija vec pragmaticnosti i postovanja prema sistemu koji je od ledine za 300 godina napravio ne super vec hiper silu.
Takodje, da USA ima malo vise razumevanja naseg mentaliteta , ti piloti su mogli na nekakav prigodan i simbolican nacin pomenuti srpske pilote - protivnike u proslom sukobu. To bi donelo mnogo vise pozitivnih pomaka u pomirenju.

Nenad

pre 17 godina

Sve bi to bilo lepo kada bi mi ZAISTA imali koristi od toga
(kao npr. Egipat kada je posle izgubljenog rata sa Izraelom promenio saveznika -umesto Rusa,okrenuli su se ka SAD,ali je za uzvrat vratio Sinaj). Ali oni nama oduzimaju Kosovo,izivljavaju se na nama na sve nacine pa i tako sto salju pilota KOJI NAS JE BOMBARDOVAO...Zaista je trebalo imati zeludac beloglavog supa pa im pruziti ruku.Na tome cestitam nasim pilotima.

Komsija sa Novog Beograda

pre 17 godina

Tesko je onome koji je izgubio najdraze te 99. dok gleda te pilote koji su 99
"(od)radili svoju duznost", ali i pored toga ova zemlja i Vojska idu dalje, sto se da primetiti jer dosta je mladih staresina. Nema vise "djenerala i brkatih majora",vide se ti novi ljudi.
I jos jednom se potvrdjuje da kakvu imamo drzavu Vojska nam je fenomenalna. Samo napred u saradnju sa svim vojskama sveta ako treba.
Vlast moze i od njih nesto da nauci (npr. o suocavanju sa prosloscu)

Tesla

pre 17 godina

Video sam fotografije na stranici Ministarstva odbrane Srbije i sve je zaista izgledalo vrlo pristojno: http://www.mod.gov.yu/01aktuelno/014-najave-s.htm

duska

pre 17 godina

Srbija nema novac da plati opravke aviona, za uniforme, i drugo pa jednostavno neka vam US i NATO plate ratnu ostetu pa cete imati novac a ne da vam prodaju avione a posle cete kupovati delove po paprenoj ceni, i to ako ih dobijete, vidite sta su uradili sa Venecuelom.
Koliko je to velika sila vidi se kako su sredili Irak, a o njihovom narodu i drzavi to netreba ni govoriti, beda i sirotinje na svakom koraku. Neznam gde su dobro doneli tesko onom gde oni zgaze tu trava ne raste. Od njih ste dobili vec jednom nuklearni otpad zbog kog je svaki drugi Srbin oboleo, a sada i vojni.

stevan

pre 17 godina

Da podsetim.Rusi i Gripen co. traze kes za njihove aparate i u slucaju da imate recimo Su-35 ako nemate podrsku radarskih letelica i radara sa zemlje te letelice su bespomocne .Elem rata nece vise biti ali ako gradimo novu avijaciju tu treba misliti i na delove za avione ,snabdevanje naoruzanja za letelice i najvaznije logisticka podrska bez koje su to ipak samo kante na nebu.F-16 je oborio 2 Mig-29 nad Srbijom i 4 mig-21 nad Bosnom.Izrael je samo u jednom danu u ratu sa Egiptom ,Libijom i Sirijom unistio 800 avijona ruske proizvodnje.Krivo nam je da to je tacno ali i nasi su avioni tukli polozaje u Hrvatskoj i prvih dana rata Sarajevo o tome ima film.Uvek od jakog ima jaci i opet jaci.Ovo je sansa za sve ne samo za armiju pa braco pamet u glavu.

Goran

pre 17 godina

Bush nije neprijatelj Srba, Klinton je druga prica a pogotovo Olbrajtova i Holbruk. Ipak, kako bilo da bilo bolje sa Amerikancima nego sa Nemcima, Francuzima i Emglezima. Amerika je od svih zapadnih zemalja na unutrasnjem planu najdemokratskija. To proizlazi iz njene istorije jer su se ipak tamo neki traperi borili za slobodu i nezavisnost od britanske krune. Ne znam odkud tolika ljubav ovde za Engleze, Francuze i Nemce, ti samo gledaju da nas iskoriste i da nam uzmu onda meru. I dan danas politicku misao tih zemalja krasi duh prohujlih? kolonijalnih vremena. Amerika kad nesto osvoji se nakon toga ponasa emancipatorski i nastoji da ta zemlja stane na noge npr. Nemacka pa i Irak...

Pančevac

pre 17 godina

Ovo sam ja pročitao između redova
evo vidite ovo su avioni koji su Vas bombardovali a iste te koji su vas tukli ćemo vam prodati, pa videli ste kakvi su u dejstvu na ciljeve iz prve ruke
pa šta kažete, naravno onaj F 117 koji imate u delovima ćemo Vam isto naplatiti a i onaj F 16 koji isto imate u delovima
eventualno za ta dva možemo da vam damo božićni popust od 2 %
ajmo sad ozbiljno malo
saradnja može donekle ali treba nikako nasedati na "poklon pakete"
EU nminovnost, NATO neminovnost
znači ako već stremimo ka tome nedozvoliti da nam uvale neki otpad, bolje i nemati ništa od toga nego imato djubre, djubreta imamo koliko oćeš puni hangari toga

Miki

pre 17 godina

Bolje je da budemo sa Amerima prijatelji nego neprijatelji,EU nas tretira kao kretene i ne zele bas nesto sa nama da se bakcu,Rusi nas samo zavlace praznim pricama o prijateljstvu a prodali bi rodjenu majku samo ako se dogovoris oko cene,pa sam onda srecan kad makar Ameri zele da se druze sa nama,ipak su oni Boss-ovi na kugli zemaljskoj,od emocija se nezivi niti nam one obecavaju bolju buducnost,treba biti pragmatican!Dali neko zna koliko su stari ti nasi migovi,koliko sati letenja vec imaju iza sebe,mislim da su F14 i F15 ipak malo novije proizvodnje,pitajte nase pilote sa kojim letelicama bi im bilo draze da lete!Zivelo Srpsko-Americko prijateljstvo! Mani pravdu, od toga nezive ni ovi u evropi a kamoli mi,moja deca su mi milija od pravde i ponosa!!!Srbija!

Plikuscht

pre 17 godina

Jel' vi stvarno verujete da se dogovori oko kupovine aviotehnologije i odredjenih tipova aviona radi tako sto posaljes komada dva da slete na neki aerodrom da ga 'vide' tudji piloti, sluzba za odrzavanje aerodroma, strazari, kuvari, itd.!?!?
Tako se prodaje po vama? Pa nije ceo svet buvljak na koji ste navikli - da pipnes, rastegnes i pomirises pre nego li kupis!!!

Majmun

pre 17 godina

Pa bar ovaj sto nas je bombardovao nije morao da dolazi... Ovi nasi nemaju cak ni toliko dostojanstva da ne prihvate njegovo prisustvo. Ne moze se ovako... Bez nekih elementarnih moralnih principa, sta nam vredi i Evropa i svet... Nije tacno da bas sve moramo da prihvatimo. Pa i taj svet bi nas vise postovao i imao bi bolji odnos prema nama kada bi se drzali nekakvih principa, naravno uz otvorenost ka saradnji. Vreme je da se politika oplemeni moralnim vrednostima, jer ovakva kakva je sada, stvara sve vecu drustvenu nesigurnost i opstu apatiju. Tako ce ostati cak i ako dodje do znacajnog ekonomskog pomaka. Pa nije hrana sve sto coveku treba, inace se ne bi razlikovao od ostatka zivog sveta na zemlji. Ljudima su potrebne ideje i vizije, stvari u koje ce da veruju...

rilez

pre 17 godina

ovo sletanje je nedopustivo zbog dogadaja koji su bili u bliskoj proslosti. Sto se tice
aviona mi imamo dugu tradiciju u proizvodnji i treba raditi male avione kakve
rade recimo slovenci. Ratni avioni nam ne trebaju jer se
pokazalo da prilicno jaka flota ne vredi nista protiv jaceg neprijatelja.Ipak, moglo
bi se kupiti par SU-30 koji
mnogi strucnjaci ocenjuju kao najbolji, cisto da imamo koji.
Mozda u nekoj situaciji dobro dode. Sto se tice iznajljivanja baza Nato-u ni
slucajno. Ovih dana je francuska civilna firma najavila mogucnost servisiranja aviona kod nas.
Odlicno. I njima zbog jeftine radne snage i nama zbog zarade i tehnologije.

Boris

pre 17 godina

Samo da se ne zaboravi da Amerikanci nisu došli '99 jer nisu imali šta drugo da rade, nego ih je pozvao Milošević sa njegovom bolesnom politikom. A što se tiče onog majora koji nas je bombardovao i da on nema ovde šta da traži, on je profesionalni vojnik koji ide gde ga pošalju. Pa zar nismo i mi to tražili od naših vojnika u svim ovim ratovima? Jel' to znači da svi mi koji smo, na ovaj ili onaj način, učestvovali u Slobinim pohodima (a da tom prilikom nismo prekršili ni jedan Božji ili ljudski zakon) više nikada ne treba da mrdnemo iz Srbije?
Kamo sreće da je ovakva poseta bila krajem '80-tih, ali ni sada nije prekasno.

FAR cry

pre 17 godina

F16 je pred penzijom a zamenik mu stiže od 2010. tzv RAPTOR.to će biti stelth lovac super performansi za "tričavih" 100 mil.$.F15 je trenutno Američki najbolji,najbrži i najubojitiji lovac presretač za klasu bolji od F16.E to već vredi kupiti.I Eurofighter je jakooo dobar ne bas kao RAPTOR ali bar za klasu bolji od 20 god. starog F16.

Y2K6

pre 17 godina

Nekim ljudima bas nista nikada nece biti jasno! Neduzne zrtve bombardovanja su se prevrtale u grobu onda kada je zlocinac Milosevic bio sahranjivan sa nekakvim pocastima i uniformisanim penzionerima pored njegovog kovcega, a ne kada su F-16s sleteli u Batajnicu. Rat sa susedima i bombardovanje od strane nasih saveznika nam je uvalio Milosevic. On je iskoristio nasu zaostalost, ksenofobiju, primitivnost, sovinizam, netrpeljivost prema drugima i sta sve ne jos, da bi opstao na vlasti vodeci Srbiju iz jednog rata u drugi. Cetiri rata, hej(!), pa koliko nam treba da nesto ukapiramo?!?

Rakac

pre 17 godina

Sta reci posle citanja ove vesti?Najpre se covek seti onih neduznih civilnih (i vojnih) zrtava iz ona strahovita 72 dana 1999. godine.Nisam (hvala Bogu) bio mobilisan tada, ali sam kao i svi u SRJ prezivljavao sve i svasta.Nisam se toliko plasio za sebe, navikao sam bio jer sam bio vec u ratu (1992).Zato, neka je laka zemlja svim zrtvama tog besmislenog rata.A sto se tice vojne saradnje SAD i Srbije, pa, Boze moj, zivot ide dalje.Ako vec biramo vojnog saveznika i prijaelja, onda je najbolje da to bude najjaca vojna sila na svetu, zar ne?

Boris

pre 17 godina

Samo da se ne zaboravi da Amerikanci nisu došli '99 jer nisu imali šta drugo da rade, nego ih je pozvao Milošević sa njegovom bolesnom politikom. A što se tiče onog majora koji nas je bombardovao i da on nema ovde šta da traži, on je profesionalni vojnik koji ide gde ga pošalju. Pa zar nismo i mi to tražili od naših vojnika u svim ovim ratovima? Jel' to znači da svi mi koji smo, na ovaj ili onaj način, učestvovali u Slobinim pohodima (a da tom prilikom nismo prekršili ni jedan Božji ili ljudski zakon) više nikada ne treba da mrdnemo iz Srbije?
Kamo sreće da je ovakva poseta bila krajem '80-tih, ali ni sada nije prekasno.

FAR cry

pre 17 godina

F16 je pred penzijom a zamenik mu stiže od 2010. tzv RAPTOR.to će biti stelth lovac super performansi za "tričavih" 100 mil.$.F15 je trenutno Američki najbolji,najbrži i najubojitiji lovac presretač za klasu bolji od F16.E to već vredi kupiti.I Eurofighter je jakooo dobar ne bas kao RAPTOR ali bar za klasu bolji od 20 god. starog F16.

Prijatelj

pre 17 godina

Super! Drago mi je da cujem pametne izjave sa obe strane. Vojna saradnja i prijateljstvo je nama potrebno isto kao i Srbiji.

драган

pre 17 godina

Прво конгресмени траже да се помогне Србији у реформама, па слете два авиона, па се помиње помоћ САД у опреми,па још и школовање,... Све ово мирише на уваљивање половних Ф16, или недај Боже, Ф14. Али само ако демократски прихватимо наметнута решења која су смислили бирократе из бриселских и вашингтонских подрума

Milan

pre 17 godina

Da parafraziram (po sećanju) metaforu Dr Đinđića: "Međunarodna zajednica je kao klima. Ne možeš se praviti da je ne priznaješ, već joj se moraš prilagoditi!"

Petar

pre 17 godina

Neka se uspostavlja diplomatska i vojna saradnja sa SAD. Ali smatram za uvredu i ponizavanje cele drzave, da dodje pilot koji je ucestvovao u bombardovanju SRJ, mogli su bar poslati drugog pilota.

Shone

pre 17 godina

Prvo moram da kazem da nije lako preci preko svih stvari koje su sada vec iza nas, ali su ipak prisutne..Medjutim moramo se okrenuti buducnosti ako iole zelimo bolja vremena za nase najmladje koji dolaze..A citav cin od dolaska F-16 do njihovog odlaska, mogao bi biti jedan Dobar primer nasim "dragim" politicarima kako se sve moze ako se hoce i to na najbolji nacin...Za Srbiju--(voj.pilot)

beograd 80

pre 17 godina

a da li ce i nasi sa borbenim avionima da slete u washington ? koji je to tupan dozvolio istom pilotu koji je bombardovao '99 da opet dode istim borbenim avionom? sta je to simbolika mira? ja sam za saradnju sa njima,bolje nego sa EU ,ali ovo je zalosno

mister x

pre 17 godina

Lepo nema šta, prvo su nas bombardovali a sada dolaze da se malo "vidimo" i "popričamo" Lepa poruka samo ko zna da čita između redova "tukli smo vas i naravno vi nas morate lepo dočekati" Zbogom SRBIJO!!!!!!

Rakovica

pre 17 godina

Uopste nije uvreda sto su poslali pilota koji je bombardovao 1999. Cak mislim da je i mnogo bolje nego da su slali one koji uopste nisu ucestvovali u tom ratu. Ovo treba da dokaze da smo emotivno izrasli iz decijeg balkanskog mozga i da se vise ne "vredjamo" vec da razmisljamo; da umemo sa svakim da razgovaramo od koga imamo koristi. A vi "uvredljivi" cutite - zivot vas vredja svkog dana pa ga ne bojkotujes vec zivite.

zoran

pre 17 godina

Ovo je mucno citati.
Koliko su pobili nevinog sveta a sada se smeju kao da nije nista bilo.
Jos ce da nam prodaju to djubre od aviona. Pa i Cavez, predsednik Venecuele, se otarasio tog otpada i uzima od Rusa SU-35.
Mizerija i nista drugo....
Amerikanci nam prijatelji..!!!! Vecu komediju nisam u zivotu video. Tragicno zbog porodica koje izgubise svoje najdraze u onom bombardovanju.

Era

pre 17 godina

Pametno i napred u ovakvu saradnju. To je ono sto nam treba. Srbi nikada nisu bili americki neprijatelji cak ni za vreme potpuno bezmislenog rata iz 1999. koji je predstavljao nadmetanje Milosevica i Holbruka/Olbrajtove. To nikako nesme da bude prepreka vojnoj saradnji Srbije i SAD. Samo napred sa nasim stari saveznicima - puna podrska ovoj politici! Evo dajem njivu koju sam nasledio od pradede u Prilikama kod Ivanjice za Americku vojnu bazu. To je bila i pradedina zelja.

fotograf sa krilcima

pre 17 godina

Kako svi lazu pa oni nisu prvi iz te eskadrile koji su sleteli u Srbiji i onaj je sleteo kod Sapca, kazao nam je onda Dzejmi Sej, da je jadan promasio aerodrom!
Ovi su sada nasli aerodrom i cak su leteli i ispod 10000 metara, ali neka ih DOBRODOSLI!
Sto se tice kupovine aviona na koje ce se crtati Takovski Krst mislim da su mnogo bolji ili ruski ili Gripeni iz Svedske od americkih kanti, o tome valja misliti i to veoma!
A da, a zasto ne i eurofajteri!

red alert

pre 17 godina

Ovo je samo pocetak priprema Srbije za ulazak u "partnerstvo za mir" a kasnije i u NATO. Ono sto se desilo ne treba zaboraviti vec se time i posluziti da nam se takva glupost nika da vise ne desi!!!

Nemilosrdni anđeo

pre 17 godina

DA LI ĆE TI PILOTI POSETITI RODITELJE MRTVE TROGODIŠNJE MILICE IZ BATAJNICE KOJA JE UBIJENA NA NOŠI NA PRAVDI BOGA. Kao ih nije stid da kažu da su učestvovali u napadima na Srbiju.

mima

pre 17 godina

Kakav paradoks, malo smo vas bombardovali , ali to je bilo strogo poslovno- jelte nista licno- a sad bi da vas malo modernizujemo i uvalimo vam nase krseve- pa stvarno kuda vodi ovaj svet????????

dragan

pre 17 godina

Dobra vest za Srbiju,konacno ne koga volimo ,nego sa kim trebamo saradjivati.Pomozi Boze da ovi bude ulazak Srbije u blizi krug saveznika SAD-a
pozdrav

jumanji

pre 17 godina

Saradnja treba da postoji i treba gledati u budicnost. Kontra pitanje: da li treba i srpski piloti da odu u posjetu roditeljima djece koja su izgubila zivote u ratovima 1991-1995 tokom avionskih napada?

фон Рихтхофен

pre 17 godina

Да би све било у духу помирења хајде да људи из 250 бригаде посете колеге у САД. Стручна размена искустава!

Samo napred!!

pre 17 godina

Tako i treba da smo im se pridrsuili kad se cela Istaocna Evropa pridruzila, Srbija nika ne bi bila u situaciji kao tokom SRS-a, SPS-a, JUL-a, samo nepred i puna integracija u Evro Atlanske i evropske Eu integracija. Napred Srbijo i nikad vise bratimenja sa Belorusijom, Rusjimo i Kinom.

vodnik

pre 17 godina

Pa dobro zar da prodjemo kao Hrvati i mnogi drugi sa tim otpadom? Pisete kako se na greskama uci,a evo pozdravljate kupovinu njihovog polovnog otpada!!!!!

Ajlban Berisa, peje

pre 17 godina

Pa i nas su Srbi bomborardovali pa pak se vecina Albanca zalaze da sa Srbima (Kosovarima) zajedno zive, to je normalno.

armera

pre 17 godina

Ovo mi je stvarno smesno. Jedan kaze sto nam oni ne daju sleteti u Washington, neki drugi usporedjuju Americke Avione sa kantama. Ljudi pa do sada ste im sudili u vasim sudevima. Sto ih sada ne hapsite?
Ja mislim da samo pravite sebe smesnim. Umesto da shvatite da su se stvari promenule i da se okrecete buducnosti, vi jos uvek inat sa citavim svetom.

Deki New York

pre 17 godina

Ljudi tu se ne radi o kupovini aviona vec o preuzimanju baza oni su to davno naumili a sada to i ostvaruju. Uzece na ovaj ili onaj nacin kako god okrenete. Inace sto se nasih aviona tice nama i Rusi skidaju kapu kako uopste i polecu sa zemlje sto je ujedno i dokaz da su nasi avio mehanicari najbolji na svetu. Mogli su da ih docekaju i sa ona tri MIG-23 od Gadafija pa da budemo jos smesniji.

Kajmakcalan

pre 17 godina

"Daleka proslost"
Da kao jedna dobra video igrica, tako su je dozivljavali. Ali to su prevazisli, zaboravili, sad imaju novi kompljuter i ovoga puta mogu da lokuju 50 a gadjaju 25 meta istovremeno.
Ali ko nam je kriv umesto da prvi udjemo u NATO i tako se spasemo cele one nesrece sad se ko poslednji slepci slikamo za njihove prijatelje da mogu da potvrde da su bili ovde. Pa sto nisu seli u putnicki avion i dosli ko ostali ljudi. I dalje nas dozivljavaju kao Papuance, "vidi sedim sa srbima, nas dvoje a njih 100 al sam baja, a!". Bljak, ali moramo da progutamo dosta gorkih pilula jer oni su beskrupulozni politicari. USA mogu da te pregaze uniste all zato mogu i da sagrade i pomognu zavisi samo kad se prodash, i za koliko! Bice bolje.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Venecuela kupuje ruske avione nakon sto su Amerikanci odbili da im isporuce delove za F16.
Inace, F16 je dobar avion po pristupacnoj ceni, osetno jeftiniji od F15 i F18. Koriste ga mnoge evropske zemlje, Izrael je pre par godina kupio oko 50 komada.

Ilija

pre 17 godina

4.000 ljudi. Mislim da se špekuliše ta brojka.
Ej, ljuuuudiii... pa neka je i 400!!!
Zašto...
A da ne govorimo o tome da je Srbija sravnjena sa zemljom???
Šta je ovo...
CINIZAM NAJTEŽE VRSTE

Magnus Pyke

pre 17 godina

Sta je trebalo da im uradimo, da ih sacekamo u "zasedi" negde oko Batajnice i onda oborimo i tako osvetimo sve zrtve bivseg rezima.
Mnogo se duvamo i pravimo vazni a kada dodje stani-pani onda smo manji od makovog zrna. Naravno Ameri ce da nam uvale neke tamo krseve dok su nasi Mig-ovi poslednja tehnologija (iz ranih 70-ih).
Bio sam u Beogradu sve vreme bombardovanja i izgubio dobrog prijatelja koji je nesretno poginuo na samo par dana pre zavrsetka celog ludila. To je sada sve iza nas i treba gledati dalje u buducnost.
Sada nam treba malo pameti da izaberemo prave "prijatelje" i tako pokusamo da spasimo ovo malo zemlje sto nam je ostalo.

Gunar Knob

pre 17 godina

Dobra stvar.
Ima simbolike - tacno.
Pred Srbijom su dva puta:
- Jedan u ,doduse neravnopravno,partnerstvo sa jos zadugo, najvecom vojnom silom i demokratijom na svetu (ne zaboraviti da njihovom dobrom voljom jedemo lebac od odobrenih kredita)
- ili, savez sa buducim vojnim silama Rusije i Dalekog Istoka.
Kako okrenes, nama nece biti sve po meri. Ipak, ja sam za punu saradnju sa USA. Ne iz emocija vec pragmaticnosti i postovanja prema sistemu koji je od ledine za 300 godina napravio ne super vec hiper silu.
Takodje, da USA ima malo vise razumevanja naseg mentaliteta , ti piloti su mogli na nekakav prigodan i simbolican nacin pomenuti srpske pilote - protivnike u proslom sukobu. To bi donelo mnogo vise pozitivnih pomaka u pomirenju.

Doktor

pre 17 godina

F-16 je odlican avion i divno bi mu stajao takovski krst i amblem prestonicke 127.eskadrile.
Ovde se inace proteze nekoliko komentara koji se cesto pojavljuju javnosti a pri tome ne odgovaraju istini -
Nepristojno je meriti na tasu zrtve rate.Svaka nastradala osoba je tragedija za sebe, ali istine radi -
1) mala Milica nije stradala od bombe nego od nesretno zalutale granate PVO nase vojske. Za taj podatak znaju svi protivavionci koji su bili rasporedjeni oko aerodroma Batajnica. Takve tragicne greske u ratnim vremenima nisu popularne da se javno priznaju , pa je na kraju receno da je bila bomba.
2) Milosrdni andjeo nikada nije bio naziv operacije 1999. godine, to je bila obicna izmisljotina Milosevicevih propagandista.

Nenad

pre 17 godina

Sve bi to bilo lepo kada bi mi ZAISTA imali koristi od toga
(kao npr. Egipat kada je posle izgubljenog rata sa Izraelom promenio saveznika -umesto Rusa,okrenuli su se ka SAD,ali je za uzvrat vratio Sinaj). Ali oni nama oduzimaju Kosovo,izivljavaju se na nama na sve nacine pa i tako sto salju pilota KOJI NAS JE BOMBARDOVAO...Zaista je trebalo imati zeludac beloglavog supa pa im pruziti ruku.Na tome cestitam nasim pilotima.

Komsija sa Novog Beograda

pre 17 godina

Tesko je onome koji je izgubio najdraze te 99. dok gleda te pilote koji su 99
"(od)radili svoju duznost", ali i pored toga ova zemlja i Vojska idu dalje, sto se da primetiti jer dosta je mladih staresina. Nema vise "djenerala i brkatih majora",vide se ti novi ljudi.
I jos jednom se potvrdjuje da kakvu imamo drzavu Vojska nam je fenomenalna. Samo napred u saradnju sa svim vojskama sveta ako treba.
Vlast moze i od njih nesto da nauci (npr. o suocavanju sa prosloscu)

Tesla

pre 17 godina

Video sam fotografije na stranici Ministarstva odbrane Srbije i sve je zaista izgledalo vrlo pristojno: http://www.mod.gov.yu/01aktuelno/014-najave-s.htm

duska

pre 17 godina

Srbija nema novac da plati opravke aviona, za uniforme, i drugo pa jednostavno neka vam US i NATO plate ratnu ostetu pa cete imati novac a ne da vam prodaju avione a posle cete kupovati delove po paprenoj ceni, i to ako ih dobijete, vidite sta su uradili sa Venecuelom.
Koliko je to velika sila vidi se kako su sredili Irak, a o njihovom narodu i drzavi to netreba ni govoriti, beda i sirotinje na svakom koraku. Neznam gde su dobro doneli tesko onom gde oni zgaze tu trava ne raste. Od njih ste dobili vec jednom nuklearni otpad zbog kog je svaki drugi Srbin oboleo, a sada i vojni.

stevan

pre 17 godina

Da podsetim.Rusi i Gripen co. traze kes za njihove aparate i u slucaju da imate recimo Su-35 ako nemate podrsku radarskih letelica i radara sa zemlje te letelice su bespomocne .Elem rata nece vise biti ali ako gradimo novu avijaciju tu treba misliti i na delove za avione ,snabdevanje naoruzanja za letelice i najvaznije logisticka podrska bez koje su to ipak samo kante na nebu.F-16 je oborio 2 Mig-29 nad Srbijom i 4 mig-21 nad Bosnom.Izrael je samo u jednom danu u ratu sa Egiptom ,Libijom i Sirijom unistio 800 avijona ruske proizvodnje.Krivo nam je da to je tacno ali i nasi su avioni tukli polozaje u Hrvatskoj i prvih dana rata Sarajevo o tome ima film.Uvek od jakog ima jaci i opet jaci.Ovo je sansa za sve ne samo za armiju pa braco pamet u glavu.

Goran

pre 17 godina

Bush nije neprijatelj Srba, Klinton je druga prica a pogotovo Olbrajtova i Holbruk. Ipak, kako bilo da bilo bolje sa Amerikancima nego sa Nemcima, Francuzima i Emglezima. Amerika je od svih zapadnih zemalja na unutrasnjem planu najdemokratskija. To proizlazi iz njene istorije jer su se ipak tamo neki traperi borili za slobodu i nezavisnost od britanske krune. Ne znam odkud tolika ljubav ovde za Engleze, Francuze i Nemce, ti samo gledaju da nas iskoriste i da nam uzmu onda meru. I dan danas politicku misao tih zemalja krasi duh prohujlih? kolonijalnih vremena. Amerika kad nesto osvoji se nakon toga ponasa emancipatorski i nastoji da ta zemlja stane na noge npr. Nemacka pa i Irak...

boris

pre 17 godina

Ne bih da me neko pogresno shvati,nisam za ratove,niti osvetoljubiv,ali ovo je stvarno ponizavajuce.Pa ti ljudi su bombardovali nase gradove,ubijali nasu decu,i sada dolaze kao da nista nije bilo?Eto,malo smo vas bombardovali,ali nema veze sad cemo biti prijatelji?Ja sam svestan da ne mozemo protiv njih,ali ono sto mozemo,je da bar imamo toliko dostojanstva da se ne smeskamo i ne ulizujemo ubicama nase dece.

Pančevac

pre 17 godina

Ovo sam ja pročitao između redova
evo vidite ovo su avioni koji su Vas bombardovali a iste te koji su vas tukli ćemo vam prodati, pa videli ste kakvi su u dejstvu na ciljeve iz prve ruke
pa šta kažete, naravno onaj F 117 koji imate u delovima ćemo Vam isto naplatiti a i onaj F 16 koji isto imate u delovima
eventualno za ta dva možemo da vam damo božićni popust od 2 %
ajmo sad ozbiljno malo
saradnja može donekle ali treba nikako nasedati na "poklon pakete"
EU nminovnost, NATO neminovnost
znači ako već stremimo ka tome nedozvoliti da nam uvale neki otpad, bolje i nemati ništa od toga nego imato djubre, djubreta imamo koliko oćeš puni hangari toga

Miki

pre 17 godina

Bolje je da budemo sa Amerima prijatelji nego neprijatelji,EU nas tretira kao kretene i ne zele bas nesto sa nama da se bakcu,Rusi nas samo zavlace praznim pricama o prijateljstvu a prodali bi rodjenu majku samo ako se dogovoris oko cene,pa sam onda srecan kad makar Ameri zele da se druze sa nama,ipak su oni Boss-ovi na kugli zemaljskoj,od emocija se nezivi niti nam one obecavaju bolju buducnost,treba biti pragmatican!Dali neko zna koliko su stari ti nasi migovi,koliko sati letenja vec imaju iza sebe,mislim da su F14 i F15 ipak malo novije proizvodnje,pitajte nase pilote sa kojim letelicama bi im bilo draze da lete!Zivelo Srpsko-Americko prijateljstvo! Mani pravdu, od toga nezive ni ovi u evropi a kamoli mi,moja deca su mi milija od pravde i ponosa!!!Srbija!

Peca

pre 17 godina

Bavim se dugo vazduhoplovstvom i vrslo jasno mogu da kazem sledece: savremeni borbeni avioni nisu samo kupovina nekog aviona i tacka. Oni zahtevaju ogromnu industriju iza sebe kao garanciju da ce biti podrzani za vreme eksploatacije. Mi kao drzava u finansijskim teskocama jos jako dugo necemo uopste moci da kupimo ozbiljne avione jer su uzasno skupi. I pitanje je strategije: koliko njih i da li su nam potrebni? Zemlje kao Srbija mogu obnoviti vazduhoplovstvo samo uz sirok trgovinski medjudrzavni ugovor a tu imamo samo dve opcije: amerika ili EU sa eurofihter-om. Vise bih voleo da sam kandidat za clanstvo u EU za nekih 10 - 15 godina ali da imam izuzetno jake veze sa Amerikom i njenom industrijom a dobra je prilika da uvod u to bude nekoliko desetina F-16 export verzije. Ne sanjajte da bolje avione mozemo imati - ne mozemo jer su preskupi i necemo moci ko zna koliko jos desetina godina. Moderni ruski avioni su isto tako dobri - Mig 29 je ravnopravan F-16 ako samo pricamo o karakteristikama aviona ali to nije sve. Tu bi placali solarno a to nam ne odgovara. Na kraju, dosta tog bolesnog antiamerikanizma. Dosta smo zabrljali devedesetih nemojte da nas neko pocne podsecati na nase zlocine koji su do bombardovanja i doveli.

Plikuscht

pre 17 godina

Jel' vi stvarno verujete da se dogovori oko kupovine aviotehnologije i odredjenih tipova aviona radi tako sto posaljes komada dva da slete na neki aerodrom da ga 'vide' tudji piloti, sluzba za odrzavanje aerodroma, strazari, kuvari, itd.!?!?
Tako se prodaje po vama? Pa nije ceo svet buvljak na koji ste navikli - da pipnes, rastegnes i pomirises pre nego li kupis!!!

Majmun

pre 17 godina

Pa bar ovaj sto nas je bombardovao nije morao da dolazi... Ovi nasi nemaju cak ni toliko dostojanstva da ne prihvate njegovo prisustvo. Ne moze se ovako... Bez nekih elementarnih moralnih principa, sta nam vredi i Evropa i svet... Nije tacno da bas sve moramo da prihvatimo. Pa i taj svet bi nas vise postovao i imao bi bolji odnos prema nama kada bi se drzali nekakvih principa, naravno uz otvorenost ka saradnji. Vreme je da se politika oplemeni moralnim vrednostima, jer ovakva kakva je sada, stvara sve vecu drustvenu nesigurnost i opstu apatiju. Tako ce ostati cak i ako dodje do znacajnog ekonomskog pomaka. Pa nije hrana sve sto coveku treba, inace se ne bi razlikovao od ostatka zivog sveta na zemlji. Ljudima su potrebne ideje i vizije, stvari u koje ce da veruju...

rilez

pre 17 godina

ovo sletanje je nedopustivo zbog dogadaja koji su bili u bliskoj proslosti. Sto se tice
aviona mi imamo dugu tradiciju u proizvodnji i treba raditi male avione kakve
rade recimo slovenci. Ratni avioni nam ne trebaju jer se
pokazalo da prilicno jaka flota ne vredi nista protiv jaceg neprijatelja.Ipak, moglo
bi se kupiti par SU-30 koji
mnogi strucnjaci ocenjuju kao najbolji, cisto da imamo koji.
Mozda u nekoj situaciji dobro dode. Sto se tice iznajljivanja baza Nato-u ni
slucajno. Ovih dana je francuska civilna firma najavila mogucnost servisiranja aviona kod nas.
Odlicno. I njima zbog jeftine radne snage i nama zbog zarade i tehnologije.

milan

pre 17 godina

Ma nemoj, 1999 je bila "daleka proslost". Mozda za tebe ... jel si posle toga bombardovao jos neke drzave pa se vise i ne secas, ali za nas nije, pogotovo ne za one koji su izgubili zivote, ili za onog pilota sto je branio zvoju zemlju !!.
Gde nam je i malo dostojanstva.