Subota, 29.04.2006.

10:47

Kako će se vratiti crkvena imovina

Vlada usvojila Predlog zakona o povraćaju crkvene imovine, o poljoprivrednom zemljištu i tržištu hartija od vrednosti.

Izvor: B92

Kako æe se vratiti crkvena imovina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

milan-vp

pre 17 godina

Kada Srbija 'skine sa grbace Crnu Goru' onda dolaze Kostunicih 'pet minuta'.
Nezavisnost Kosova - moze, ali je 2/3 Kosova u posedu SPC. Zakon u Srbiji imamo i on vazi na celoj teritoriji Srbije.
Gospodo u KG-pi, izvolite na Medjunarodni sud u Hagu da se ovaj problem razjasni.
U medjuvremenu se 'dno' u Srbiji pomera 'na nize' za jos 10-20 godina.
To bi bila prva pomisao (aproksimacija) neresive jednacine. Takodje, u istom medjuvremenu se formiraju nove NATO baze u neposrednom okruzenju. Dovoljan povod da Kostunica i Tadic ponovo idu na poklonjenje Aleksiju II.
Za savet i uputstvo.

B.Mikic

pre 17 godina

Moram priznati da sam malo zbunjen kada je u pitanju crkvana imovina. Prvo, voleo bih da znam kolika ja ta crkvena imovina i naravno, na koji nacin je crkva dosla u posed iste. Ako smem da primetim. Mislim da se Crkvi u poslednje vreme preterano dopusta da uzme ucesce u politickom zivotu Srbije. To nije dobro iz prostog razloga. Ja kao vernik Crkvu dozivljavam kao cistu, iskrenu i humanu instituciju, dok za politiku to ne mogu tvrditi.

balkanac

pre 17 godina

A kada će se najzad doneti zakon i vratiti nacionalizovana imovina građanima, pojedincima ?
Zašto je Srbija uz protektorat u Bosni, jedina zemlja u okruženju, na Balkanu, koja nije izvršila povraćaj ili nadoknadu nacionalizovane imovine svojim građanima ?!
Ako je ovaj povraćaj imovine crkvi prethodnica povraćaja imovine i građanima, to je ok., ali ako će se na tome ostati, takav pristup rešavanju jednog te istog problema se jednostavno nemože opravdati !!

zoki

pre 17 godina

Koliko god vama koji ste odrasli u komuniustickoj Yu to izgledalo strasno Srbija ce morati da vrati imovinu ako ne sada onda kada bude morala uci u EU.

milos

pre 17 godina

Toliko o demokratiji i jednakim pravima za sve...

Da li se to imovina prvo vraca istoj onoj crkvi za koju se odvajaju sredstva od poreza koji svi mi placamo, istoj toj crkvi kojoj je dopusteno da proizvodi /ikone, svece, razne rekvizite/, pruza usluge za novac, kupuje i prodaje a na to da ne plati porez...

Toliko o demokratiji,... mislim teokratiji u povoju

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Vracanje imovine verskim zajednicama je principijelno pitanje i dobro je da se konacno naslo na dnevnom redu. Ako me secanje sluzi, 1990. je Skupstina Srbije izglasala slican zakon, ali ga je Milosevic sprecio vetom.
Ovo ce biti jos jedan dobar signal za investitore.

Pera Jovic

pre 17 godina

Nije lose da se SPC i svim ostalim verskim zajednicama vrati ono sto je bilo njihovo,..ali pitam se kad ce se ista stvar desiti i sa "obicnim" gradjanima Srbije?

Zorica

pre 17 godina

Kako vlada moze da predlaze zakone na osnovu pausalnih ocena? Valjda prvo treba da se popise i egzaktno utvrdi koliko je to i sta, pa tek onda da se donese zakon. Valjda skupstina mora da zna koliko ce to da optereti budzet, drzavu, narod. Da li ce iz zgrada gde su sad skole da se ove isele il ce drzava placati rentu za koriscenje crkvenih zgrada? Kakav je ovo bezobrazluk od predloga?????????????? Muka mi je od ove vlade, a i od ovih svih drugih koji cute i pustaju da ladno jedna klero-grupa zavrsi sve sto je naumla. Sramota!!! A sad jos G17 smislio kako da ovoj vladi da jos lufta do proleca iduce godne (kao dogovor Ds-a sa DSS da se ovma da podrska da rade sta hoce, a da izbori budu iduce godine), valjda dok postave sve svoje na mesta drzavnih sekretara, dok istekne 4 godine pa ubice izadju iz zatvora, dok se sve gradjansko i evropsko ne zatre, dok u svim udzbenicma ne prevlada kreacionalizam i mitomanija, dok svi mediji ne predju na jedinstvenu uredjivacku politiku dirigovanu iz jednog centra moci. E, to ce biti sasvim dovoljno da onda moze i ustav i novi zbori, a ova grupa koja je sad na vlasti pridruzice se svojima iz senke i nesmetano vladati ovom zemljom narednih sto godina. Najtuznije je sto tabloidi u svu tu prljavstinu mesaju i Ruzicu Djindjic (to valjda da bi clanstvo DS prihvatilo tu budalastinu za koju se javnost priprema u reziji g17).

Dovla

pre 17 godina

Treba pozdraviti svako ispravljanje nepravdi i zuluma, ali su prioriteti ove vlade naprosto skandalozni. Crkva dobija imovinu odmah, a građani (kao da nije dovoljno što im se raznim "markicama" i na druge nezakonite i protivustavne načine otima novac za istu tu crkvu) neka se strpe još koju godinu, valjda dok na vlast ne dođe neka vlada koja je njihov pravi predstavnik a ove marionete SPC, obaveštajnih službi i ratnih profitera ne završe tamo kuda ubrzano smeraju - iza rešetaka. To što je većina žrtvi komunističkog terora već poumirala a da se nisu dočekali pravde Koštunici i kompaniji očigledno nimalo ne smeta, važno je da oni koji kriju i blagosiljaju ratne zločince i guraju Srbiju u srednjevekovni mrak i siromaštvo imaju prednost.

Bata

pre 17 godina

Hocemo li i Turcima onda vracati zemljiste, posto su i oni bili "vekovima" vlasnici istog? Mozda da im Dinkic napise cek i izvinjenje zbog uzurpacije?

Gluposti - ima toliko mesta u zemlji gde bi novac poreznika mogao pametno da se investira, a umesto toga on ce u ovim kriticnim vremenima nepovratno da se da crkvi? Koja to vrsta lobotomije vlada po Srbiji? Hajde da je zemlja dostigla standard, ekonomski nivo i rezerve jedne Britanije, Francuske ili Italije, pa da se ovakva pitanja stavljaju na sto za raspravu, ali ako je vladi u ovom momentu najvaznije da "namiri" crkvu, onda moze kompletna da se zamonasi i zavrsi ovu saradu.

Ivan

pre 17 godina

Da li se neko setio da postavi pitanje kako je crkva došla do 'svoje' imovine pre komunista?
Otkuda crkvi imovina, zemljšta i dr.? Da li su to kupili pre rata na slobodnom tržištu i bez nelojalne konkurencije, ili su jednostavno zaboli kolac i rekli 'Ovo je naše Bogom dano'?

Adam Smith

pre 17 godina

Ovo me podseca na pitanje kako su danasnji stanovnici dosli do svojih Vila na Dedinju: radom ili pljackom 1945 tudje imovine. Barem Crkva je svoje zemljiste imala vekovima i tu se radi o vlasnistvu zemlje. Da je davno vracena zemlja Crkvi, sada vi SPC imala dosta zemlje po Kosovu.

Misha

pre 17 godina

A kako je crkva ostvarivala svoju imovinu?

Na prevaru! Zivi kako god hoces da zivis, a onda testamentom pokloni crkvi ono sto ti ostane, da bi na osnovu toga popovi "podmitili" Boga i preveli te iz pakla u raj. Pogledajte o tome ovo, pisano 1939. godine, u cuvenoj Dvornikovicevoj Karakterologiji Jugoslovena:

“Za vlastelu pod carem Dušanom vladalo je već u ono doba mišljenje da je pokvarena i nepatriotična. ...

Naročito pada u oči kod više vlastele, nezajažljiva pohlepa za imanjem i vladanjem i to u tolikoj meri da često ni porodica ni vera (iako su se Boga bojali i obično pred smrt pokušavali da ga podmite zadužbinama), država pogotovu, za njih nisu predstavljale nikakve moralne kočnice. ...

Feudalac je često osećao kao svoje staleško pravo i to da unižava i čovečje dostojanstvo u svome podaniku (”pravo prve noći“, sramotne telesne kazne itd.), da ga tretira kao roba, iako je ”pobožno“ dizao crkve i znao za hrišćanski nauk da su ”svi ljudi stvoreni na sliku i priliku Božju“ i da su ”pred Bogom svi jednaki“.

Nije tek Osmanlija iz našeg naroda stvorio raju i čifčiju; sav taj društveni red od koga su postradale naše srednjevekovne države, zatekli su Turci gotov i izgrađen u našim zemljama. ...

Naš srednji vek poznavao je i instituciju ropstva. Robovi u Srbiji ”otroci“, bili su ili ratni zarobljenici ili raznim drugim načinima (otimanjem ili trgovinom) stečeni ljudski inventar kojim je gospodar mogao neograničeno da raspolaže. Dešavalo se da su i sami roditelji prodavali svoju decu.” (Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena 714-716)

Toliko o nasoj pravoslavnoj duhovnosti.

f

pre 17 godina

"...fizicka lica ne vracaju imovinu crkvi ,vec je nadoknadjuje drzava".Kroz poreze koje placaju fizicka lica.Nisam protiv da svako dobije ono sto mu pripada.Sa izuzetkom crkve.I koliko sam razumela bice im vracen samo deo imovine sto me raduje.Vracanje njima celokupne imovine znacilo bi ogromne novce za obestecenje,jer crkva je bila najveci kapitalisticki posednik u predratnoj Srbiji.To je opet naravno znacilo mnostvo bezzemljaske sirotinje na drugoj strani.Uvek po grbaci jadnog nam naroda.Sa druge strane u materijalnoj moci njenoj pociva i njena politicka moc.Ja iako sam vernik ne zelim da se crkva mesa previse u politicke odnose.Zapravo moze da se mesa ali ne i da kroji scenario,sto ona cini.

Ticky

pre 17 godina

Zivim u Sloveniji - drzavi EU koja je u glavnom crkvi vratila imovinu. Kazem u glavnom, jer se upravo sada npr.vodi spor izmedju katolicke crkve i drzave oko ostrva na Bledu! Sustina je u tome ko ce uzimati novac od turista. A kod nas je sve krajnje politicko pitanje. Da crkvi nije bespravno oduzeta imovina na Kosovu sada Metohija ne bi bila zemlja privatnih lica. Crkva svoja imanja nije prodavala. A sada ce joj drzava to nadoknaditi, a odakle drzavi novac? Razmislite o tome.

f

pre 17 godina

"...fizicka lica ne vracaju imovinu crkvi ,vec je nadoknadjuje drzava".Kroz poreze koje placaju fizicka lica.Nisam protiv da svako dobije ono sto mu pripada.Sa izuzetkom crkve.I koliko sam razumela bice im vracen samo deo imovine sto me raduje.Vracanje njima celokupne imovine znacilo bi ogromne novce za obestecenje,jer crkva je bila najveci kapitalisticki posednik u predratnoj Srbiji.To je opet naravno znacilo mnostvo bezzemljaske sirotinje na drugoj strani.Uvek po grbaci jadnog nam naroda.Sa druge strane u materijalnoj moci njenoj pociva i njena politicka moc.Ja iako sam vernik ne zelim da se crkva mesa previse u politicke odnose.Zapravo moze da se mesa ali ne i da kroji scenario,sto ona cini.

Misha

pre 17 godina

A kako je crkva ostvarivala svoju imovinu?

Na prevaru! Zivi kako god hoces da zivis, a onda testamentom pokloni crkvi ono sto ti ostane, da bi na osnovu toga popovi "podmitili" Boga i preveli te iz pakla u raj. Pogledajte o tome ovo, pisano 1939. godine, u cuvenoj Dvornikovicevoj Karakterologiji Jugoslovena:

“Za vlastelu pod carem Dušanom vladalo je već u ono doba mišljenje da je pokvarena i nepatriotična. ...

Naročito pada u oči kod više vlastele, nezajažljiva pohlepa za imanjem i vladanjem i to u tolikoj meri da često ni porodica ni vera (iako su se Boga bojali i obično pred smrt pokušavali da ga podmite zadužbinama), država pogotovu, za njih nisu predstavljale nikakve moralne kočnice. ...

Feudalac je često osećao kao svoje staleško pravo i to da unižava i čovečje dostojanstvo u svome podaniku (”pravo prve noći“, sramotne telesne kazne itd.), da ga tretira kao roba, iako je ”pobožno“ dizao crkve i znao za hrišćanski nauk da su ”svi ljudi stvoreni na sliku i priliku Božju“ i da su ”pred Bogom svi jednaki“.

Nije tek Osmanlija iz našeg naroda stvorio raju i čifčiju; sav taj društveni red od koga su postradale naše srednjevekovne države, zatekli su Turci gotov i izgrađen u našim zemljama. ...

Naš srednji vek poznavao je i instituciju ropstva. Robovi u Srbiji ”otroci“, bili su ili ratni zarobljenici ili raznim drugim načinima (otimanjem ili trgovinom) stečeni ljudski inventar kojim je gospodar mogao neograničeno da raspolaže. Dešavalo se da su i sami roditelji prodavali svoju decu.” (Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena 714-716)

Toliko o nasoj pravoslavnoj duhovnosti.

Ivan

pre 17 godina

Da li se neko setio da postavi pitanje kako je crkva došla do 'svoje' imovine pre komunista?
Otkuda crkvi imovina, zemljšta i dr.? Da li su to kupili pre rata na slobodnom tržištu i bez nelojalne konkurencije, ili su jednostavno zaboli kolac i rekli 'Ovo je naše Bogom dano'?

Adam Smith

pre 17 godina

Ovo me podseca na pitanje kako su danasnji stanovnici dosli do svojih Vila na Dedinju: radom ili pljackom 1945 tudje imovine. Barem Crkva je svoje zemljiste imala vekovima i tu se radi o vlasnistvu zemlje. Da je davno vracena zemlja Crkvi, sada vi SPC imala dosta zemlje po Kosovu.

Ticky

pre 17 godina

Zivim u Sloveniji - drzavi EU koja je u glavnom crkvi vratila imovinu. Kazem u glavnom, jer se upravo sada npr.vodi spor izmedju katolicke crkve i drzave oko ostrva na Bledu! Sustina je u tome ko ce uzimati novac od turista. A kod nas je sve krajnje politicko pitanje. Da crkvi nije bespravno oduzeta imovina na Kosovu sada Metohija ne bi bila zemlja privatnih lica. Crkva svoja imanja nije prodavala. A sada ce joj drzava to nadoknaditi, a odakle drzavi novac? Razmislite o tome.

Zorica

pre 17 godina

Kako vlada moze da predlaze zakone na osnovu pausalnih ocena? Valjda prvo treba da se popise i egzaktno utvrdi koliko je to i sta, pa tek onda da se donese zakon. Valjda skupstina mora da zna koliko ce to da optereti budzet, drzavu, narod. Da li ce iz zgrada gde su sad skole da se ove isele il ce drzava placati rentu za koriscenje crkvenih zgrada? Kakav je ovo bezobrazluk od predloga?????????????? Muka mi je od ove vlade, a i od ovih svih drugih koji cute i pustaju da ladno jedna klero-grupa zavrsi sve sto je naumla. Sramota!!! A sad jos G17 smislio kako da ovoj vladi da jos lufta do proleca iduce godne (kao dogovor Ds-a sa DSS da se ovma da podrska da rade sta hoce, a da izbori budu iduce godine), valjda dok postave sve svoje na mesta drzavnih sekretara, dok istekne 4 godine pa ubice izadju iz zatvora, dok se sve gradjansko i evropsko ne zatre, dok u svim udzbenicma ne prevlada kreacionalizam i mitomanija, dok svi mediji ne predju na jedinstvenu uredjivacku politiku dirigovanu iz jednog centra moci. E, to ce biti sasvim dovoljno da onda moze i ustav i novi zbori, a ova grupa koja je sad na vlasti pridruzice se svojima iz senke i nesmetano vladati ovom zemljom narednih sto godina. Najtuznije je sto tabloidi u svu tu prljavstinu mesaju i Ruzicu Djindjic (to valjda da bi clanstvo DS prihvatilo tu budalastinu za koju se javnost priprema u reziji g17).

Pera Jovic

pre 17 godina

Nije lose da se SPC i svim ostalim verskim zajednicama vrati ono sto je bilo njihovo,..ali pitam se kad ce se ista stvar desiti i sa "obicnim" gradjanima Srbije?

Bata

pre 17 godina

Hocemo li i Turcima onda vracati zemljiste, posto su i oni bili "vekovima" vlasnici istog? Mozda da im Dinkic napise cek i izvinjenje zbog uzurpacije?

Gluposti - ima toliko mesta u zemlji gde bi novac poreznika mogao pametno da se investira, a umesto toga on ce u ovim kriticnim vremenima nepovratno da se da crkvi? Koja to vrsta lobotomije vlada po Srbiji? Hajde da je zemlja dostigla standard, ekonomski nivo i rezerve jedne Britanije, Francuske ili Italije, pa da se ovakva pitanja stavljaju na sto za raspravu, ali ako je vladi u ovom momentu najvaznije da "namiri" crkvu, onda moze kompletna da se zamonasi i zavrsi ovu saradu.

Dovla

pre 17 godina

Treba pozdraviti svako ispravljanje nepravdi i zuluma, ali su prioriteti ove vlade naprosto skandalozni. Crkva dobija imovinu odmah, a građani (kao da nije dovoljno što im se raznim "markicama" i na druge nezakonite i protivustavne načine otima novac za istu tu crkvu) neka se strpe još koju godinu, valjda dok na vlast ne dođe neka vlada koja je njihov pravi predstavnik a ove marionete SPC, obaveštajnih službi i ratnih profitera ne završe tamo kuda ubrzano smeraju - iza rešetaka. To što je većina žrtvi komunističkog terora već poumirala a da se nisu dočekali pravde Koštunici i kompaniji očigledno nimalo ne smeta, važno je da oni koji kriju i blagosiljaju ratne zločince i guraju Srbiju u srednjevekovni mrak i siromaštvo imaju prednost.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Vracanje imovine verskim zajednicama je principijelno pitanje i dobro je da se konacno naslo na dnevnom redu. Ako me secanje sluzi, 1990. je Skupstina Srbije izglasala slican zakon, ali ga je Milosevic sprecio vetom.
Ovo ce biti jos jedan dobar signal za investitore.

milos

pre 17 godina

Toliko o demokratiji i jednakim pravima za sve...

Da li se to imovina prvo vraca istoj onoj crkvi za koju se odvajaju sredstva od poreza koji svi mi placamo, istoj toj crkvi kojoj je dopusteno da proizvodi /ikone, svece, razne rekvizite/, pruza usluge za novac, kupuje i prodaje a na to da ne plati porez...

Toliko o demokratiji,... mislim teokratiji u povoju

zoki

pre 17 godina

Koliko god vama koji ste odrasli u komuniustickoj Yu to izgledalo strasno Srbija ce morati da vrati imovinu ako ne sada onda kada bude morala uci u EU.

balkanac

pre 17 godina

A kada će se najzad doneti zakon i vratiti nacionalizovana imovina građanima, pojedincima ?
Zašto je Srbija uz protektorat u Bosni, jedina zemlja u okruženju, na Balkanu, koja nije izvršila povraćaj ili nadoknadu nacionalizovane imovine svojim građanima ?!
Ako je ovaj povraćaj imovine crkvi prethodnica povraćaja imovine i građanima, to je ok., ali ako će se na tome ostati, takav pristup rešavanju jednog te istog problema se jednostavno nemože opravdati !!

B.Mikic

pre 17 godina

Moram priznati da sam malo zbunjen kada je u pitanju crkvana imovina. Prvo, voleo bih da znam kolika ja ta crkvena imovina i naravno, na koji nacin je crkva dosla u posed iste. Ako smem da primetim. Mislim da se Crkvi u poslednje vreme preterano dopusta da uzme ucesce u politickom zivotu Srbije. To nije dobro iz prostog razloga. Ja kao vernik Crkvu dozivljavam kao cistu, iskrenu i humanu instituciju, dok za politiku to ne mogu tvrditi.

milan-vp

pre 17 godina

Kada Srbija 'skine sa grbace Crnu Goru' onda dolaze Kostunicih 'pet minuta'.
Nezavisnost Kosova - moze, ali je 2/3 Kosova u posedu SPC. Zakon u Srbiji imamo i on vazi na celoj teritoriji Srbije.
Gospodo u KG-pi, izvolite na Medjunarodni sud u Hagu da se ovaj problem razjasni.
U medjuvremenu se 'dno' u Srbiji pomera 'na nize' za jos 10-20 godina.
To bi bila prva pomisao (aproksimacija) neresive jednacine. Takodje, u istom medjuvremenu se formiraju nove NATO baze u neposrednom okruzenju. Dovoljan povod da Kostunica i Tadic ponovo idu na poklonjenje Aleksiju II.
Za savet i uputstvo.

f

pre 17 godina

"...fizicka lica ne vracaju imovinu crkvi ,vec je nadoknadjuje drzava".Kroz poreze koje placaju fizicka lica.Nisam protiv da svako dobije ono sto mu pripada.Sa izuzetkom crkve.I koliko sam razumela bice im vracen samo deo imovine sto me raduje.Vracanje njima celokupne imovine znacilo bi ogromne novce za obestecenje,jer crkva je bila najveci kapitalisticki posednik u predratnoj Srbiji.To je opet naravno znacilo mnostvo bezzemljaske sirotinje na drugoj strani.Uvek po grbaci jadnog nam naroda.Sa druge strane u materijalnoj moci njenoj pociva i njena politicka moc.Ja iako sam vernik ne zelim da se crkva mesa previse u politicke odnose.Zapravo moze da se mesa ali ne i da kroji scenario,sto ona cini.

Misha

pre 17 godina

A kako je crkva ostvarivala svoju imovinu?

Na prevaru! Zivi kako god hoces da zivis, a onda testamentom pokloni crkvi ono sto ti ostane, da bi na osnovu toga popovi "podmitili" Boga i preveli te iz pakla u raj. Pogledajte o tome ovo, pisano 1939. godine, u cuvenoj Dvornikovicevoj Karakterologiji Jugoslovena:

“Za vlastelu pod carem Dušanom vladalo je već u ono doba mišljenje da je pokvarena i nepatriotična. ...

Naročito pada u oči kod više vlastele, nezajažljiva pohlepa za imanjem i vladanjem i to u tolikoj meri da često ni porodica ni vera (iako su se Boga bojali i obično pred smrt pokušavali da ga podmite zadužbinama), država pogotovu, za njih nisu predstavljale nikakve moralne kočnice. ...

Feudalac je često osećao kao svoje staleško pravo i to da unižava i čovečje dostojanstvo u svome podaniku (”pravo prve noći“, sramotne telesne kazne itd.), da ga tretira kao roba, iako je ”pobožno“ dizao crkve i znao za hrišćanski nauk da su ”svi ljudi stvoreni na sliku i priliku Božju“ i da su ”pred Bogom svi jednaki“.

Nije tek Osmanlija iz našeg naroda stvorio raju i čifčiju; sav taj društveni red od koga su postradale naše srednjevekovne države, zatekli su Turci gotov i izgrađen u našim zemljama. ...

Naš srednji vek poznavao je i instituciju ropstva. Robovi u Srbiji ”otroci“, bili su ili ratni zarobljenici ili raznim drugim načinima (otimanjem ili trgovinom) stečeni ljudski inventar kojim je gospodar mogao neograničeno da raspolaže. Dešavalo se da su i sami roditelji prodavali svoju decu.” (Vladimir Dvorniković, Karakterologija Jugoslovena 714-716)

Toliko o nasoj pravoslavnoj duhovnosti.

Ivan

pre 17 godina

Da li se neko setio da postavi pitanje kako je crkva došla do 'svoje' imovine pre komunista?
Otkuda crkvi imovina, zemljšta i dr.? Da li su to kupili pre rata na slobodnom tržištu i bez nelojalne konkurencije, ili su jednostavno zaboli kolac i rekli 'Ovo je naše Bogom dano'?

Adam Smith

pre 17 godina

Ovo me podseca na pitanje kako su danasnji stanovnici dosli do svojih Vila na Dedinju: radom ili pljackom 1945 tudje imovine. Barem Crkva je svoje zemljiste imala vekovima i tu se radi o vlasnistvu zemlje. Da je davno vracena zemlja Crkvi, sada vi SPC imala dosta zemlje po Kosovu.

Ticky

pre 17 godina

Zivim u Sloveniji - drzavi EU koja je u glavnom crkvi vratila imovinu. Kazem u glavnom, jer se upravo sada npr.vodi spor izmedju katolicke crkve i drzave oko ostrva na Bledu! Sustina je u tome ko ce uzimati novac od turista. A kod nas je sve krajnje politicko pitanje. Da crkvi nije bespravno oduzeta imovina na Kosovu sada Metohija ne bi bila zemlja privatnih lica. Crkva svoja imanja nije prodavala. A sada ce joj drzava to nadoknaditi, a odakle drzavi novac? Razmislite o tome.

Zorica

pre 17 godina

Kako vlada moze da predlaze zakone na osnovu pausalnih ocena? Valjda prvo treba da se popise i egzaktno utvrdi koliko je to i sta, pa tek onda da se donese zakon. Valjda skupstina mora da zna koliko ce to da optereti budzet, drzavu, narod. Da li ce iz zgrada gde su sad skole da se ove isele il ce drzava placati rentu za koriscenje crkvenih zgrada? Kakav je ovo bezobrazluk od predloga?????????????? Muka mi je od ove vlade, a i od ovih svih drugih koji cute i pustaju da ladno jedna klero-grupa zavrsi sve sto je naumla. Sramota!!! A sad jos G17 smislio kako da ovoj vladi da jos lufta do proleca iduce godne (kao dogovor Ds-a sa DSS da se ovma da podrska da rade sta hoce, a da izbori budu iduce godine), valjda dok postave sve svoje na mesta drzavnih sekretara, dok istekne 4 godine pa ubice izadju iz zatvora, dok se sve gradjansko i evropsko ne zatre, dok u svim udzbenicma ne prevlada kreacionalizam i mitomanija, dok svi mediji ne predju na jedinstvenu uredjivacku politiku dirigovanu iz jednog centra moci. E, to ce biti sasvim dovoljno da onda moze i ustav i novi zbori, a ova grupa koja je sad na vlasti pridruzice se svojima iz senke i nesmetano vladati ovom zemljom narednih sto godina. Najtuznije je sto tabloidi u svu tu prljavstinu mesaju i Ruzicu Djindjic (to valjda da bi clanstvo DS prihvatilo tu budalastinu za koju se javnost priprema u reziji g17).

Pera Jovic

pre 17 godina

Nije lose da se SPC i svim ostalim verskim zajednicama vrati ono sto je bilo njihovo,..ali pitam se kad ce se ista stvar desiti i sa "obicnim" gradjanima Srbije?

Bata

pre 17 godina

Hocemo li i Turcima onda vracati zemljiste, posto su i oni bili "vekovima" vlasnici istog? Mozda da im Dinkic napise cek i izvinjenje zbog uzurpacije?

Gluposti - ima toliko mesta u zemlji gde bi novac poreznika mogao pametno da se investira, a umesto toga on ce u ovim kriticnim vremenima nepovratno da se da crkvi? Koja to vrsta lobotomije vlada po Srbiji? Hajde da je zemlja dostigla standard, ekonomski nivo i rezerve jedne Britanije, Francuske ili Italije, pa da se ovakva pitanja stavljaju na sto za raspravu, ali ako je vladi u ovom momentu najvaznije da "namiri" crkvu, onda moze kompletna da se zamonasi i zavrsi ovu saradu.

Dovla

pre 17 godina

Treba pozdraviti svako ispravljanje nepravdi i zuluma, ali su prioriteti ove vlade naprosto skandalozni. Crkva dobija imovinu odmah, a građani (kao da nije dovoljno što im se raznim "markicama" i na druge nezakonite i protivustavne načine otima novac za istu tu crkvu) neka se strpe još koju godinu, valjda dok na vlast ne dođe neka vlada koja je njihov pravi predstavnik a ove marionete SPC, obaveštajnih službi i ratnih profitera ne završe tamo kuda ubrzano smeraju - iza rešetaka. To što je većina žrtvi komunističkog terora već poumirala a da se nisu dočekali pravde Koštunici i kompaniji očigledno nimalo ne smeta, važno je da oni koji kriju i blagosiljaju ratne zločince i guraju Srbiju u srednjevekovni mrak i siromaštvo imaju prednost.

Zoki, Vancouver

pre 17 godina

Vracanje imovine verskim zajednicama je principijelno pitanje i dobro je da se konacno naslo na dnevnom redu. Ako me secanje sluzi, 1990. je Skupstina Srbije izglasala slican zakon, ali ga je Milosevic sprecio vetom.
Ovo ce biti jos jedan dobar signal za investitore.

milos

pre 17 godina

Toliko o demokratiji i jednakim pravima za sve...

Da li se to imovina prvo vraca istoj onoj crkvi za koju se odvajaju sredstva od poreza koji svi mi placamo, istoj toj crkvi kojoj je dopusteno da proizvodi /ikone, svece, razne rekvizite/, pruza usluge za novac, kupuje i prodaje a na to da ne plati porez...

Toliko o demokratiji,... mislim teokratiji u povoju

zoki

pre 17 godina

Koliko god vama koji ste odrasli u komuniustickoj Yu to izgledalo strasno Srbija ce morati da vrati imovinu ako ne sada onda kada bude morala uci u EU.

balkanac

pre 17 godina

A kada će se najzad doneti zakon i vratiti nacionalizovana imovina građanima, pojedincima ?
Zašto je Srbija uz protektorat u Bosni, jedina zemlja u okruženju, na Balkanu, koja nije izvršila povraćaj ili nadoknadu nacionalizovane imovine svojim građanima ?!
Ako je ovaj povraćaj imovine crkvi prethodnica povraćaja imovine i građanima, to je ok., ali ako će se na tome ostati, takav pristup rešavanju jednog te istog problema se jednostavno nemože opravdati !!

B.Mikic

pre 17 godina

Moram priznati da sam malo zbunjen kada je u pitanju crkvana imovina. Prvo, voleo bih da znam kolika ja ta crkvena imovina i naravno, na koji nacin je crkva dosla u posed iste. Ako smem da primetim. Mislim da se Crkvi u poslednje vreme preterano dopusta da uzme ucesce u politickom zivotu Srbije. To nije dobro iz prostog razloga. Ja kao vernik Crkvu dozivljavam kao cistu, iskrenu i humanu instituciju, dok za politiku to ne mogu tvrditi.

milan-vp

pre 17 godina

Kada Srbija 'skine sa grbace Crnu Goru' onda dolaze Kostunicih 'pet minuta'.
Nezavisnost Kosova - moze, ali je 2/3 Kosova u posedu SPC. Zakon u Srbiji imamo i on vazi na celoj teritoriji Srbije.
Gospodo u KG-pi, izvolite na Medjunarodni sud u Hagu da se ovaj problem razjasni.
U medjuvremenu se 'dno' u Srbiji pomera 'na nize' za jos 10-20 godina.
To bi bila prva pomisao (aproksimacija) neresive jednacine. Takodje, u istom medjuvremenu se formiraju nove NATO baze u neposrednom okruzenju. Dovoljan povod da Kostunica i Tadic ponovo idu na poklonjenje Aleksiju II.
Za savet i uputstvo.