Petak, 28.04.2006.

17:24

Ugovor Beograda s Majkrosoftom

Zahvaljujući ugovoru beogradskih vlasti s Majkrosoftom, Beograđani bi trebalo mnogo brže da završavaju administrativne poslove.

Izvor: B92

Ugovor Beograda s Majkrosoftom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 17 godina

Instalaciju, konfiguraciju i održavanje sustava ionako će vršiti informatički stručnjaci, zar ne? Toliko o opasci kako je za Linux potreban veći stupanj informatičkog znanja. On je potreban, ali samo u segmentu postavljanja cijele priče na noge (za razliku od Windowsa koje "svaka baba" (TM) misli da može i zna instalirati, pa to čak i napravi, ali onda imamo brdo sustava koji su podešeni kao da ih je poplava izbacila). Korisnička strana Linuxa je i više nego user-friendly i svi ti činovnici o kojima sad pričamo možda bi potrošili jedan dan da se nauče i prilagode na drukčije (drukčije, NE neintuitivnije ili lošije) sučelje, a ako administratori znaju svoj posao, onda će bez problema plivati po Linuxu, kao i po Windowsima.
A o uštedi novca ne treba ni pričati - sve su to potencijalne investicije u hardver, ljude itd.

Misa

pre 17 godina

Po meni, drzava je odmah posle "promena" trebala da organizuje na veoma ozbiljnom nivou izradu domace linux distibucije, koja bi bila prilgodjena za rad u svim javnim preduzecima, organima uprave i sl. Takodje i bila dostupna i privatnim firmama i svima ostalima koji ne zele da koriste windows tj. da placaju licencu odnosno da iznose devize iz zemlje, a to poslednje je upravo i najvaznije. Zaista ne postoji razlog da ovako siromasna zemlja izdvaja i jedan dinar za software ako ne mora.
A onaj 1 promil stanovnistva koji ima potrebu za video editingom, projektovanjem i sl. lako ce se vec snaci!
Ali ovo sto radi nasa drzava sa majkrosoftom je zaista kriminal i sramota!

Kristian Lukic, Novi Sad

pre 17 godina

Da apstrahujemo sve stvari vezane za dobre ili lose strane linuxa i windowsa u tehnickom smislu... Ali cinjenica je da ako upotrebljavate slobodne softvere i sofvere otvorenog koda, vi dajete novac lokalnim developerima, univerzitetu, domacim kompanijama tj. sprecavate odliv mozgova, pomazete domacu IT industriju. A ako domaci developeri dobiju mogucnost da rade na tako velikim projektima kakav je informatizacija Beograda ili Novog Sada oni ce kasnije taj 'know-how' moci implemetirati i izvoziti sirom sveta. Podatak da je GoDaddy presao na Windows nije relevatna zato sto je to privatna kompanija koju ne interesuje da li ce se lokalna IT industrija razvijati ili ne. U slucaju Beograda i Novog Sada se radi o javnim administracijama i sredstvima poreskim obveznika, i one su u obavezi da razmisljaju o javnom interesu ( pa i o razvoju srpske IT industrije).

Skocko

pre 17 godina

"Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker". Da li stvarno mislis da ce jedna salterska sluzbenica raditi u MovieMaker-u. Za to sto njima treba dobar je i Microsoft bas zbog svoje jednostavnosti.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"pre četiri godine, kada je 99 odsto svih Majkrosoftovih programa bilo nelegalno." Jel? Nisam znao. Pa, time bi trebalo da se pozabave americke vlasti, a ne nase!
Inace, Linux je za neke "glupe" i "siromasne" zemlje, tipa Juzna Koreja, Norveska i jos po neka, a mi bogati cemo jos postati "suvlasnici MS-a". Inace, cujem da je MS juce imao najveci pad cena akcija za zadnjih 6 godina, mozda Linux tu nema nikakvog uticaja, mozda ima.

Korisnik svega i svacega

pre 17 godina

Tesko je reci ko je ovde u pravu. Ipak, Windows je user-friendly, brzo se savladava i lako se koristi. Da bi neko ovladao Linux-om potrebno je da je informaticki pismen.. Sto se tice stabilnosti sistema - pa MS je toliko unapredio operativni sistem da ja svoj racunar nisam restartovao niti jednom od kada imam XP. Ista stvar sa serverima - potrebno je imati dobre ljude koji odrzavaju mrezu, email se da lako kontrolisati kao i Web-browsing (pa to sve kompanije u svetu rade), a tu su i savremeni anti-virus programi koji su jako kvalitetni. Sve u svemu, ovo uopste nije losa vest!

Aleksandar

pre 17 godina

Osoba koja ovde proglasi ljude koji su komentarisali - neznalicama, ocito da nema pojma ni o mrezama, ni o odrzavanju, a o unix/posix based sistemima je cuo samo na nekom sastanku gde Mikrosoftova birokratija plasi priucenjake kako sve sto nije MS predstavlja blasfemiju za IT industriju i babarogu za ne-programere - i to pre 5-6 godina jer se danas ni sam Microsoft ne usudjuje da tako nesto izjavljuje.
Ne bih da ulazim u bespredmetnu diskusiju, jer komentari ne sluze tome, ali o snazi Linux i BSD sistema vam moze posvedociti ubedljivo najveci i najrazvijeniji servis na internetu - Google. Za ostale tehnicke detalje o tome zasto prakticno nema virusa za isti (a za neupucene - nije zato sto je korisnicka baza mala) moze se vec dosta naci na netu.
Poenta je da je, kao prvo, Linux daleko napredovao u odnosu na sredinu devedesetih, i danas je apsolutno jednako lako koristiti isti kao i Windows, te ne zahteva apsolutno nikakva dodatna poducavanja postojecih korisnika. A prednost koriscenja bilo kog open-source, unix-based sistema (pre svega Linux-a i BSD-a) u javnim institucijama nije direktna cena - glavna prednost je otvorenost i modularnost samih sistema koji sa nula ulaganja omogucava dalje razvijanje i uposljenje domace IT industrije. Naime, biti dobar administrator/developer za Microsoft-ove sisteme zahteva ogromna pocetna ulaganja (Windows Server 2003 + SQL Server kostaju kao celo skolovanje profesionalnih programera, a to je minimum platforme za internet/intranet microsoft based aplikacije, a na to treba dodati cenu Visual Studio .NET-a i Windows XP-a koji su potrebni samom programeru da bi uopste mogao da pise za takav jedan server - a o dodatnim licencama, sertifikatima itd. i da ne govorim) te zato kod nas takvih ljudi i nema, a i da ima i sami priznaju da je to cisto bacanje para - za $0, i slovima: nula americkih dolara - se moze dobiti stabilniji i sigurniji sistem na kome moze takodje sa istim tolikim ulaganjem programer da razvija dalje internet/intranet aplikacije, bez ikakvih skrivenih troskova. To je cela poenta - pocetno ulaganje je najmanja stavka. Najvise para ode kasnije pri eksploataciji i odrzavanju sistema, i tu su Microsoft-ova resenja verovatno na poslednjem mestu u IT svetu - jednostavno nisu ni priblizno vredna tog novca. Da ima malo mozga (kao sto nema), a malo manje licnih interesa, novac koji ce se baciti Microsoft-u za legalizaciju nelegalnog bi se ulozio u poboljsanje hardvera, a usteda pri daljoj eksploataciji sistema bi mogla da se ulozi u domacu IT industriju koja bi usavrsila takav sistem i ucinila ga 'sistemom za uzor'... No - ovo je Srbija, kad smo mi bili promisljeni i racionalni?

Boban Adelaide

pre 17 godina

Svojevremeno sam bio jedan od pljuvača Microsofta, ali sam radeći u industriji u Australiji shvatio da postoji nešto što se zove TCO, ili ukupan trošak vlasništva, i ponekad nešto što je u startu džabe može biti vrlo skupo. Uostalom, zašto je najveća svetska firma za hosting i registraciju domena (GoDaddy.com) prešla sa Linuxa na Windowsa (a tu su i neke druge priče http://www.zdnet.com.au/insight/software/soa/Migration_news_Windows_to_Linux_and_vice_versa/0,39023769,39248795,00.htm).Takođe Windows platforma je daleko bolje dokumentovana i podržana on Linuxa i raznih Unix distribucija (uprkos tome što su otvorenog koda) i što je najvažnije, lakše je naći obučene ljude (koji su dakle jevtiniji). I konačno, Srbija kao savremena kolonija, mora da pazi da bude dobra sa Koka Kolom, Boingom i Microsoftom, kao stožerima američke privrede. I ma koliko to sve žalosno zvučalo, to je ipak najjevtinija verzija reketa za platiti. Sve to nije dovoljno da se sudi da li je ova odluka dobra, ali ni da je loša.

Kajmakcalan

pre 17 godina

A sta ce da se desi sa cuvarima TAJNE....onima koji nas decenijama teraju da popunjavamo bezbrojne formulare, cekamo u redovima, pravimo budale od sebe itd....oce li te gnjide neko da pocisti konacno.

Dejan

pre 17 godina

Mozda sam ja zaista (ne)srecan sto kada god se druzim sa gradskim vlastima ovde u Kanadi i US nalecem na MS, ali to vam je braco ovde zakon. Autodesk i MS drze sve zivo, i svidelo se to meni ili ne, ja kao inzenjer moram da ih pratim.

To sto je nekom sada za neke igrice lepsi Linux, svaka cast, ali za bilo koji ozbiljni posao i komunikaciju sa ostalima, tu nema mnogo price. Konacno, mene ne interesuje da u opstini rade genijalci, vec da mi odrade posao koji mi treba. Za kraj, ovi sto im Windows krasira par puta dnevno, mozda malo bolji maintenance i hardware mogu cuda da naprave.

Dragoljub

pre 17 godina

Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker da napravi video, koji sam prethodno satima montirao. Nije uspelo. Srecom, setio sam se da prebacim podatke (bili su na eksternom disku) na drugu masinu, tako da sam na njoj uspeo da napravim video. Video mi je trebao za posao. Microsoft mi je pojeo zivce, i nekoliko sati vrlo dragocenog vremena. Zakljucak: Microsoftovi proizvodi jesu za siroke narodne mase, ali nisu ni za kakvu iole profesionalnu primenu. Drugi to rade efikasnije, stabilnije bolje, a neki (open source) i mnogo jeftinije.

Miki

pre 17 godina

Ocigledno je da vecina koja je poslala komentare na ovu vest zna jako malo o mrezama kao i o razlikama izmedju Windows-a i Linux-a. Isticati sigurnost kao poen za Linux je podjednako kao kada bi neko rekao da u Saudijskoj Arabiji svi znaju da plivaju, posto davljenje nije (cest) uzrok smrti. Ili da prevedem, u pustinji je jako tesko da se neko udavi...
Windows izgleda mnogo ranjiviji od Linuxa po pitanju virusa iz prostog razloga sto ima mnogo vise korisnika (ako govorimo o personalnim racunarima, a ne mrezama i serverima, onda je odnos verovatno veci nego 90:10)... Kada neko pise (pravi) virus on zeli da tim virusom napadne sto je moguce veci broj korisnika, i potpuno je normalno zasto se pisu za Windows, pisanje za ostale OS-ove je prosto gubljenje vremena.
Sto se tice sigurnosti mreze (a ja odrzavam svoja dva servera vec izvesno vreme) ili servera, jos jednom nema govora o nekoj vecoj sigurnosti na strani Linuxa. Da pojednostavim pricu... U ovom slucaju je upravo obrnuto. Posto je vecina servera pre nekoliko godina bila na Linux-u, hacker-i su se specijalizovali za Linux i danas imate gomile programa koji upravo koriste rupe u Linux-u, naravno i open source programeri (programeri koji podrzavaju open source) daju sve od sebe da naprave zakrpe najbrze moguce, ali ovde je poenta da oni prave zakrpu tek kad im hacker-i otkriju rupu (jel' uocavate slicnost sa Windows-om i personalnim kompjuterima?)...
Ne zelim da budem pogrsno shvacen da na bilo koji nacin branim MS i gluposti koje oni prave "u" svojim programima, ali prosto receno Windows je "user friendly" operativni sistem, i kao takav uvek ce imati odlucujucu prednost u odnosu na Linux - Nema potrebe da imas bilo kakvo znanje o samom operativnom sistemu da bi koristio bilo koji od usluznih programa koji su za njega "pisani"...

nikola

pre 17 godina

prijatelji, pa da je neko sposoban da koristi linux, vec bi bio napolju a ne bi radio po opstinskim sluzbama. Ostali su samo oni najnesposobniji. Ni microsoft nece uspeti da savladaju. samo ce vam sad sa saltera mrtvi ladni reci pao sistem i to je to. sad ce postati nemoguce dobiti dokumente...

bojan

pre 17 godina

sve je ovo super, i linux ubuntu stvarno deluje wow, ali ovde niko se spominje Mac OS i Apple rachunare.
Mislim, opšte je poznato da su apsolutno vredni ulaganja u svakom smislu (da skratim pros & cons), te da tu virusa nema, a što se nabavke pratećeg softvera tiče - u beogradu to makar NIJE nikakav problem... šta ste zapeli za pc ???

bora

pre 17 godina

Ovde očigledno nema mnogo pameti. Reč je o razbacivanju parama pored otvorenih rešenja.
Pa sa Microsftom nema mnogo razvoja softverske industrije jer je to zatvoren licenciran sistem gde je prag ulaska veoma visok.
U svetu gradovi koji žele da pomognu razvoj softverske industrije prelaze na otvoreni kod jer je tamo prag ulaska u biznis nizak (PC računar, nekoliko CD sa LINUXom i drugim otvorenim softverom).
Nizak start ulaska u biznis znači mogućnost razvoja velikog broja firmi koje će kasnije stasavati u velike (firme ili konzorcijume - svejedno).

Sasha

pre 17 godina

U pitanju je nastavak institucinalizovanog forsiranja jedne kompanije i to sa svih državnih nivoa. Evo sada i gradskog. U školama se već kroz obrazovanje proizode novi korisnici Majkrosofta.

Free as in speech!

pre 17 godina

Bez staegije za uvodjenje sofvera otvorenog koda u drzavne institucije i skole nema napretka. Koliko li nas je kostao ovaj, nadasve stetni, ugovor pitam se...

sunchica

pre 17 godina

Slatko se nasmejah kad sam videla da je neko upotrebio reci "efikasnost" i Microsoft u istoj recenici... Da vidim, 4000 racunara u gradskoj upravi, puta dva restartovanja dnevno, to mu dodje najmanje 600 radnih sati tj kao da 75 ljudi radi samo to... Pa onda kada krenu da naplacuju upgrade, pa da vam prodaju svaku i najimbecilniju aplikaciju za suludo velike pare, pa je sve sto ti programi proizvedu nemoguce koristiti sa bilo cime sto ne potice iz Gatesland-a. Pa virusi od kojih je Microsoft operativne sisteme jednostavno nemoguce zastititi... Sigurna sam da Beograd bar ima programere sposobne da primene nesto zaista efikasno. Zasto se zamajavati sa trecerazrednim softverom?

Zoran

pre 17 godina

Ko sa djavolom tikve sadi, sam u nju upada.
I po ovome smo posebni. Vec je retkost pronaci grad koji nije u akciji oslobadjanja od stega microsofta. Svi traze nacin da predju na Linux. Stvarno ne razumem. Zaista mi nije jasno. Zar Beograd ima toliko para za bacanje?

Starac sa planine

pre 17 godina

Da bi se radilo na nekom open source operativnom sistemu potrebo je i malo racunarske kulture. Naravno, zaposlene u drzavnom sektoru ni motka ne bi nagnala da nauce nesto novo. Ovako, umesto da su pare date na kompjutersko opismenjavanje administracije, potrosene su na microsoftova skupa resenja. I jos se hvale kako su povoljno prosli...

Milosh

pre 17 godina

Slazem se! Onda dodje jedan mass mail sa virusom, otvori radoznala sekretarica, pa posalje koleginici na opstini Zvezdara, ova onoj sa Palilule, pa dodje do predsednika SO, koji posalje Gradonacelniku i tu neki genije klikne i viruscina pojede sve podatke, jer pola njih ne zna da drzac za kafu nije CD-ROM. U svakom slucaju super je sto je Beograd centram MS za ovaj deo Evrope, ali steta je sto sve vezujemo za isti.

alex

pre 17 godina

na zalost umesto da uzmemo neko linux resenje (kao nemci) ili unix (recimo solaris), mi smo se odluchili za zatvoren software i jednog dana ce microsoft moci da nas ucenjuje a mi smo izgubili sve softwareske slobode

alex

pre 17 godina

na zalost umesto da uzmemo neko linux resenje (kao nemci) ili unix (recimo solaris), mi smo se odluchili za zatvoren software i jednog dana ce microsoft moci da nas ucenjuje a mi smo izgubili sve softwareske slobode

Zoran

pre 17 godina

Ko sa djavolom tikve sadi, sam u nju upada.
I po ovome smo posebni. Vec je retkost pronaci grad koji nije u akciji oslobadjanja od stega microsofta. Svi traze nacin da predju na Linux. Stvarno ne razumem. Zaista mi nije jasno. Zar Beograd ima toliko para za bacanje?

Milosh

pre 17 godina

Slazem se! Onda dodje jedan mass mail sa virusom, otvori radoznala sekretarica, pa posalje koleginici na opstini Zvezdara, ova onoj sa Palilule, pa dodje do predsednika SO, koji posalje Gradonacelniku i tu neki genije klikne i viruscina pojede sve podatke, jer pola njih ne zna da drzac za kafu nije CD-ROM. U svakom slucaju super je sto je Beograd centram MS za ovaj deo Evrope, ali steta je sto sve vezujemo za isti.

sunchica

pre 17 godina

Slatko se nasmejah kad sam videla da je neko upotrebio reci "efikasnost" i Microsoft u istoj recenici... Da vidim, 4000 racunara u gradskoj upravi, puta dva restartovanja dnevno, to mu dodje najmanje 600 radnih sati tj kao da 75 ljudi radi samo to... Pa onda kada krenu da naplacuju upgrade, pa da vam prodaju svaku i najimbecilniju aplikaciju za suludo velike pare, pa je sve sto ti programi proizvedu nemoguce koristiti sa bilo cime sto ne potice iz Gatesland-a. Pa virusi od kojih je Microsoft operativne sisteme jednostavno nemoguce zastititi... Sigurna sam da Beograd bar ima programere sposobne da primene nesto zaista efikasno. Zasto se zamajavati sa trecerazrednim softverom?

Starac sa planine

pre 17 godina

Da bi se radilo na nekom open source operativnom sistemu potrebo je i malo racunarske kulture. Naravno, zaposlene u drzavnom sektoru ni motka ne bi nagnala da nauce nesto novo. Ovako, umesto da su pare date na kompjutersko opismenjavanje administracije, potrosene su na microsoftova skupa resenja. I jos se hvale kako su povoljno prosli...

bora

pre 17 godina

Ovde očigledno nema mnogo pameti. Reč je o razbacivanju parama pored otvorenih rešenja.
Pa sa Microsftom nema mnogo razvoja softverske industrije jer je to zatvoren licenciran sistem gde je prag ulaska veoma visok.
U svetu gradovi koji žele da pomognu razvoj softverske industrije prelaze na otvoreni kod jer je tamo prag ulaska u biznis nizak (PC računar, nekoliko CD sa LINUXom i drugim otvorenim softverom).
Nizak start ulaska u biznis znači mogućnost razvoja velikog broja firmi koje će kasnije stasavati u velike (firme ili konzorcijume - svejedno).

bojan

pre 17 godina

sve je ovo super, i linux ubuntu stvarno deluje wow, ali ovde niko se spominje Mac OS i Apple rachunare.
Mislim, opšte je poznato da su apsolutno vredni ulaganja u svakom smislu (da skratim pros & cons), te da tu virusa nema, a što se nabavke pratećeg softvera tiče - u beogradu to makar NIJE nikakav problem... šta ste zapeli za pc ???

nikola

pre 17 godina

prijatelji, pa da je neko sposoban da koristi linux, vec bi bio napolju a ne bi radio po opstinskim sluzbama. Ostali su samo oni najnesposobniji. Ni microsoft nece uspeti da savladaju. samo ce vam sad sa saltera mrtvi ladni reci pao sistem i to je to. sad ce postati nemoguce dobiti dokumente...

Free as in speech!

pre 17 godina

Bez staegije za uvodjenje sofvera otvorenog koda u drzavne institucije i skole nema napretka. Koliko li nas je kostao ovaj, nadasve stetni, ugovor pitam se...

Sasha

pre 17 godina

U pitanju je nastavak institucinalizovanog forsiranja jedne kompanije i to sa svih državnih nivoa. Evo sada i gradskog. U školama se već kroz obrazovanje proizode novi korisnici Majkrosofta.

Miki

pre 17 godina

Ocigledno je da vecina koja je poslala komentare na ovu vest zna jako malo o mrezama kao i o razlikama izmedju Windows-a i Linux-a. Isticati sigurnost kao poen za Linux je podjednako kao kada bi neko rekao da u Saudijskoj Arabiji svi znaju da plivaju, posto davljenje nije (cest) uzrok smrti. Ili da prevedem, u pustinji je jako tesko da se neko udavi...
Windows izgleda mnogo ranjiviji od Linuxa po pitanju virusa iz prostog razloga sto ima mnogo vise korisnika (ako govorimo o personalnim racunarima, a ne mrezama i serverima, onda je odnos verovatno veci nego 90:10)... Kada neko pise (pravi) virus on zeli da tim virusom napadne sto je moguce veci broj korisnika, i potpuno je normalno zasto se pisu za Windows, pisanje za ostale OS-ove je prosto gubljenje vremena.
Sto se tice sigurnosti mreze (a ja odrzavam svoja dva servera vec izvesno vreme) ili servera, jos jednom nema govora o nekoj vecoj sigurnosti na strani Linuxa. Da pojednostavim pricu... U ovom slucaju je upravo obrnuto. Posto je vecina servera pre nekoliko godina bila na Linux-u, hacker-i su se specijalizovali za Linux i danas imate gomile programa koji upravo koriste rupe u Linux-u, naravno i open source programeri (programeri koji podrzavaju open source) daju sve od sebe da naprave zakrpe najbrze moguce, ali ovde je poenta da oni prave zakrpu tek kad im hacker-i otkriju rupu (jel' uocavate slicnost sa Windows-om i personalnim kompjuterima?)...
Ne zelim da budem pogrsno shvacen da na bilo koji nacin branim MS i gluposti koje oni prave "u" svojim programima, ali prosto receno Windows je "user friendly" operativni sistem, i kao takav uvek ce imati odlucujucu prednost u odnosu na Linux - Nema potrebe da imas bilo kakvo znanje o samom operativnom sistemu da bi koristio bilo koji od usluznih programa koji su za njega "pisani"...

Dragoljub

pre 17 godina

Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker da napravi video, koji sam prethodno satima montirao. Nije uspelo. Srecom, setio sam se da prebacim podatke (bili su na eksternom disku) na drugu masinu, tako da sam na njoj uspeo da napravim video. Video mi je trebao za posao. Microsoft mi je pojeo zivce, i nekoliko sati vrlo dragocenog vremena. Zakljucak: Microsoftovi proizvodi jesu za siroke narodne mase, ali nisu ni za kakvu iole profesionalnu primenu. Drugi to rade efikasnije, stabilnije bolje, a neki (open source) i mnogo jeftinije.

Dejan

pre 17 godina

Mozda sam ja zaista (ne)srecan sto kada god se druzim sa gradskim vlastima ovde u Kanadi i US nalecem na MS, ali to vam je braco ovde zakon. Autodesk i MS drze sve zivo, i svidelo se to meni ili ne, ja kao inzenjer moram da ih pratim.

To sto je nekom sada za neke igrice lepsi Linux, svaka cast, ali za bilo koji ozbiljni posao i komunikaciju sa ostalima, tu nema mnogo price. Konacno, mene ne interesuje da u opstini rade genijalci, vec da mi odrade posao koji mi treba. Za kraj, ovi sto im Windows krasira par puta dnevno, mozda malo bolji maintenance i hardware mogu cuda da naprave.

Kajmakcalan

pre 17 godina

A sta ce da se desi sa cuvarima TAJNE....onima koji nas decenijama teraju da popunjavamo bezbrojne formulare, cekamo u redovima, pravimo budale od sebe itd....oce li te gnjide neko da pocisti konacno.

Aleksandar

pre 17 godina

Osoba koja ovde proglasi ljude koji su komentarisali - neznalicama, ocito da nema pojma ni o mrezama, ni o odrzavanju, a o unix/posix based sistemima je cuo samo na nekom sastanku gde Mikrosoftova birokratija plasi priucenjake kako sve sto nije MS predstavlja blasfemiju za IT industriju i babarogu za ne-programere - i to pre 5-6 godina jer se danas ni sam Microsoft ne usudjuje da tako nesto izjavljuje.
Ne bih da ulazim u bespredmetnu diskusiju, jer komentari ne sluze tome, ali o snazi Linux i BSD sistema vam moze posvedociti ubedljivo najveci i najrazvijeniji servis na internetu - Google. Za ostale tehnicke detalje o tome zasto prakticno nema virusa za isti (a za neupucene - nije zato sto je korisnicka baza mala) moze se vec dosta naci na netu.
Poenta je da je, kao prvo, Linux daleko napredovao u odnosu na sredinu devedesetih, i danas je apsolutno jednako lako koristiti isti kao i Windows, te ne zahteva apsolutno nikakva dodatna poducavanja postojecih korisnika. A prednost koriscenja bilo kog open-source, unix-based sistema (pre svega Linux-a i BSD-a) u javnim institucijama nije direktna cena - glavna prednost je otvorenost i modularnost samih sistema koji sa nula ulaganja omogucava dalje razvijanje i uposljenje domace IT industrije. Naime, biti dobar administrator/developer za Microsoft-ove sisteme zahteva ogromna pocetna ulaganja (Windows Server 2003 + SQL Server kostaju kao celo skolovanje profesionalnih programera, a to je minimum platforme za internet/intranet microsoft based aplikacije, a na to treba dodati cenu Visual Studio .NET-a i Windows XP-a koji su potrebni samom programeru da bi uopste mogao da pise za takav jedan server - a o dodatnim licencama, sertifikatima itd. i da ne govorim) te zato kod nas takvih ljudi i nema, a i da ima i sami priznaju da je to cisto bacanje para - za $0, i slovima: nula americkih dolara - se moze dobiti stabilniji i sigurniji sistem na kome moze takodje sa istim tolikim ulaganjem programer da razvija dalje internet/intranet aplikacije, bez ikakvih skrivenih troskova. To je cela poenta - pocetno ulaganje je najmanja stavka. Najvise para ode kasnije pri eksploataciji i odrzavanju sistema, i tu su Microsoft-ova resenja verovatno na poslednjem mestu u IT svetu - jednostavno nisu ni priblizno vredna tog novca. Da ima malo mozga (kao sto nema), a malo manje licnih interesa, novac koji ce se baciti Microsoft-u za legalizaciju nelegalnog bi se ulozio u poboljsanje hardvera, a usteda pri daljoj eksploataciji sistema bi mogla da se ulozi u domacu IT industriju koja bi usavrsila takav sistem i ucinila ga 'sistemom za uzor'... No - ovo je Srbija, kad smo mi bili promisljeni i racionalni?

Boban Adelaide

pre 17 godina

Svojevremeno sam bio jedan od pljuvača Microsofta, ali sam radeći u industriji u Australiji shvatio da postoji nešto što se zove TCO, ili ukupan trošak vlasništva, i ponekad nešto što je u startu džabe može biti vrlo skupo. Uostalom, zašto je najveća svetska firma za hosting i registraciju domena (GoDaddy.com) prešla sa Linuxa na Windowsa (a tu su i neke druge priče http://www.zdnet.com.au/insight/software/soa/Migration_news_Windows_to_Linux_and_vice_versa/0,39023769,39248795,00.htm).Takođe Windows platforma je daleko bolje dokumentovana i podržana on Linuxa i raznih Unix distribucija (uprkos tome što su otvorenog koda) i što je najvažnije, lakše je naći obučene ljude (koji su dakle jevtiniji). I konačno, Srbija kao savremena kolonija, mora da pazi da bude dobra sa Koka Kolom, Boingom i Microsoftom, kao stožerima američke privrede. I ma koliko to sve žalosno zvučalo, to je ipak najjevtinija verzija reketa za platiti. Sve to nije dovoljno da se sudi da li je ova odluka dobra, ali ni da je loša.

Korisnik svega i svacega

pre 17 godina

Tesko je reci ko je ovde u pravu. Ipak, Windows je user-friendly, brzo se savladava i lako se koristi. Da bi neko ovladao Linux-om potrebno je da je informaticki pismen.. Sto se tice stabilnosti sistema - pa MS je toliko unapredio operativni sistem da ja svoj racunar nisam restartovao niti jednom od kada imam XP. Ista stvar sa serverima - potrebno je imati dobre ljude koji odrzavaju mrezu, email se da lako kontrolisati kao i Web-browsing (pa to sve kompanije u svetu rade), a tu su i savremeni anti-virus programi koji su jako kvalitetni. Sve u svemu, ovo uopste nije losa vest!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"pre četiri godine, kada je 99 odsto svih Majkrosoftovih programa bilo nelegalno." Jel? Nisam znao. Pa, time bi trebalo da se pozabave americke vlasti, a ne nase!
Inace, Linux je za neke "glupe" i "siromasne" zemlje, tipa Juzna Koreja, Norveska i jos po neka, a mi bogati cemo jos postati "suvlasnici MS-a". Inace, cujem da je MS juce imao najveci pad cena akcija za zadnjih 6 godina, mozda Linux tu nema nikakvog uticaja, mozda ima.

Skocko

pre 17 godina

"Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker". Da li stvarno mislis da ce jedna salterska sluzbenica raditi u MovieMaker-u. Za to sto njima treba dobar je i Microsoft bas zbog svoje jednostavnosti.

Kristian Lukic, Novi Sad

pre 17 godina

Da apstrahujemo sve stvari vezane za dobre ili lose strane linuxa i windowsa u tehnickom smislu... Ali cinjenica je da ako upotrebljavate slobodne softvere i sofvere otvorenog koda, vi dajete novac lokalnim developerima, univerzitetu, domacim kompanijama tj. sprecavate odliv mozgova, pomazete domacu IT industriju. A ako domaci developeri dobiju mogucnost da rade na tako velikim projektima kakav je informatizacija Beograda ili Novog Sada oni ce kasnije taj 'know-how' moci implemetirati i izvoziti sirom sveta. Podatak da je GoDaddy presao na Windows nije relevatna zato sto je to privatna kompanija koju ne interesuje da li ce se lokalna IT industrija razvijati ili ne. U slucaju Beograda i Novog Sada se radi o javnim administracijama i sredstvima poreskim obveznika, i one su u obavezi da razmisljaju o javnom interesu ( pa i o razvoju srpske IT industrije).

Misa

pre 17 godina

Po meni, drzava je odmah posle "promena" trebala da organizuje na veoma ozbiljnom nivou izradu domace linux distibucije, koja bi bila prilgodjena za rad u svim javnim preduzecima, organima uprave i sl. Takodje i bila dostupna i privatnim firmama i svima ostalima koji ne zele da koriste windows tj. da placaju licencu odnosno da iznose devize iz zemlje, a to poslednje je upravo i najvaznije. Zaista ne postoji razlog da ovako siromasna zemlja izdvaja i jedan dinar za software ako ne mora.
A onaj 1 promil stanovnistva koji ima potrebu za video editingom, projektovanjem i sl. lako ce se vec snaci!
Ali ovo sto radi nasa drzava sa majkrosoftom je zaista kriminal i sramota!

Marko

pre 17 godina

Instalaciju, konfiguraciju i održavanje sustava ionako će vršiti informatički stručnjaci, zar ne? Toliko o opasci kako je za Linux potreban veći stupanj informatičkog znanja. On je potreban, ali samo u segmentu postavljanja cijele priče na noge (za razliku od Windowsa koje "svaka baba" (TM) misli da može i zna instalirati, pa to čak i napravi, ali onda imamo brdo sustava koji su podešeni kao da ih je poplava izbacila). Korisnička strana Linuxa je i više nego user-friendly i svi ti činovnici o kojima sad pričamo možda bi potrošili jedan dan da se nauče i prilagode na drukčije (drukčije, NE neintuitivnije ili lošije) sučelje, a ako administratori znaju svoj posao, onda će bez problema plivati po Linuxu, kao i po Windowsima.
A o uštedi novca ne treba ni pričati - sve su to potencijalne investicije u hardver, ljude itd.

alex

pre 17 godina

na zalost umesto da uzmemo neko linux resenje (kao nemci) ili unix (recimo solaris), mi smo se odluchili za zatvoren software i jednog dana ce microsoft moci da nas ucenjuje a mi smo izgubili sve softwareske slobode

Zoran

pre 17 godina

Ko sa djavolom tikve sadi, sam u nju upada.
I po ovome smo posebni. Vec je retkost pronaci grad koji nije u akciji oslobadjanja od stega microsofta. Svi traze nacin da predju na Linux. Stvarno ne razumem. Zaista mi nije jasno. Zar Beograd ima toliko para za bacanje?

Milosh

pre 17 godina

Slazem se! Onda dodje jedan mass mail sa virusom, otvori radoznala sekretarica, pa posalje koleginici na opstini Zvezdara, ova onoj sa Palilule, pa dodje do predsednika SO, koji posalje Gradonacelniku i tu neki genije klikne i viruscina pojede sve podatke, jer pola njih ne zna da drzac za kafu nije CD-ROM. U svakom slucaju super je sto je Beograd centram MS za ovaj deo Evrope, ali steta je sto sve vezujemo za isti.

sunchica

pre 17 godina

Slatko se nasmejah kad sam videla da je neko upotrebio reci "efikasnost" i Microsoft u istoj recenici... Da vidim, 4000 racunara u gradskoj upravi, puta dva restartovanja dnevno, to mu dodje najmanje 600 radnih sati tj kao da 75 ljudi radi samo to... Pa onda kada krenu da naplacuju upgrade, pa da vam prodaju svaku i najimbecilniju aplikaciju za suludo velike pare, pa je sve sto ti programi proizvedu nemoguce koristiti sa bilo cime sto ne potice iz Gatesland-a. Pa virusi od kojih je Microsoft operativne sisteme jednostavno nemoguce zastititi... Sigurna sam da Beograd bar ima programere sposobne da primene nesto zaista efikasno. Zasto se zamajavati sa trecerazrednim softverom?

Starac sa planine

pre 17 godina

Da bi se radilo na nekom open source operativnom sistemu potrebo je i malo racunarske kulture. Naravno, zaposlene u drzavnom sektoru ni motka ne bi nagnala da nauce nesto novo. Ovako, umesto da su pare date na kompjutersko opismenjavanje administracije, potrosene su na microsoftova skupa resenja. I jos se hvale kako su povoljno prosli...

bora

pre 17 godina

Ovde očigledno nema mnogo pameti. Reč je o razbacivanju parama pored otvorenih rešenja.
Pa sa Microsftom nema mnogo razvoja softverske industrije jer je to zatvoren licenciran sistem gde je prag ulaska veoma visok.
U svetu gradovi koji žele da pomognu razvoj softverske industrije prelaze na otvoreni kod jer je tamo prag ulaska u biznis nizak (PC računar, nekoliko CD sa LINUXom i drugim otvorenim softverom).
Nizak start ulaska u biznis znači mogućnost razvoja velikog broja firmi koje će kasnije stasavati u velike (firme ili konzorcijume - svejedno).

bojan

pre 17 godina

sve je ovo super, i linux ubuntu stvarno deluje wow, ali ovde niko se spominje Mac OS i Apple rachunare.
Mislim, opšte je poznato da su apsolutno vredni ulaganja u svakom smislu (da skratim pros & cons), te da tu virusa nema, a što se nabavke pratećeg softvera tiče - u beogradu to makar NIJE nikakav problem... šta ste zapeli za pc ???

nikola

pre 17 godina

prijatelji, pa da je neko sposoban da koristi linux, vec bi bio napolju a ne bi radio po opstinskim sluzbama. Ostali su samo oni najnesposobniji. Ni microsoft nece uspeti da savladaju. samo ce vam sad sa saltera mrtvi ladni reci pao sistem i to je to. sad ce postati nemoguce dobiti dokumente...

Free as in speech!

pre 17 godina

Bez staegije za uvodjenje sofvera otvorenog koda u drzavne institucije i skole nema napretka. Koliko li nas je kostao ovaj, nadasve stetni, ugovor pitam se...

Sasha

pre 17 godina

U pitanju je nastavak institucinalizovanog forsiranja jedne kompanije i to sa svih državnih nivoa. Evo sada i gradskog. U školama se već kroz obrazovanje proizode novi korisnici Majkrosofta.

Miki

pre 17 godina

Ocigledno je da vecina koja je poslala komentare na ovu vest zna jako malo o mrezama kao i o razlikama izmedju Windows-a i Linux-a. Isticati sigurnost kao poen za Linux je podjednako kao kada bi neko rekao da u Saudijskoj Arabiji svi znaju da plivaju, posto davljenje nije (cest) uzrok smrti. Ili da prevedem, u pustinji je jako tesko da se neko udavi...
Windows izgleda mnogo ranjiviji od Linuxa po pitanju virusa iz prostog razloga sto ima mnogo vise korisnika (ako govorimo o personalnim racunarima, a ne mrezama i serverima, onda je odnos verovatno veci nego 90:10)... Kada neko pise (pravi) virus on zeli da tim virusom napadne sto je moguce veci broj korisnika, i potpuno je normalno zasto se pisu za Windows, pisanje za ostale OS-ove je prosto gubljenje vremena.
Sto se tice sigurnosti mreze (a ja odrzavam svoja dva servera vec izvesno vreme) ili servera, jos jednom nema govora o nekoj vecoj sigurnosti na strani Linuxa. Da pojednostavim pricu... U ovom slucaju je upravo obrnuto. Posto je vecina servera pre nekoliko godina bila na Linux-u, hacker-i su se specijalizovali za Linux i danas imate gomile programa koji upravo koriste rupe u Linux-u, naravno i open source programeri (programeri koji podrzavaju open source) daju sve od sebe da naprave zakrpe najbrze moguce, ali ovde je poenta da oni prave zakrpu tek kad im hacker-i otkriju rupu (jel' uocavate slicnost sa Windows-om i personalnim kompjuterima?)...
Ne zelim da budem pogrsno shvacen da na bilo koji nacin branim MS i gluposti koje oni prave "u" svojim programima, ali prosto receno Windows je "user friendly" operativni sistem, i kao takav uvek ce imati odlucujucu prednost u odnosu na Linux - Nema potrebe da imas bilo kakvo znanje o samom operativnom sistemu da bi koristio bilo koji od usluznih programa koji su za njega "pisani"...

Dragoljub

pre 17 godina

Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker da napravi video, koji sam prethodno satima montirao. Nije uspelo. Srecom, setio sam se da prebacim podatke (bili su na eksternom disku) na drugu masinu, tako da sam na njoj uspeo da napravim video. Video mi je trebao za posao. Microsoft mi je pojeo zivce, i nekoliko sati vrlo dragocenog vremena. Zakljucak: Microsoftovi proizvodi jesu za siroke narodne mase, ali nisu ni za kakvu iole profesionalnu primenu. Drugi to rade efikasnije, stabilnije bolje, a neki (open source) i mnogo jeftinije.

Dejan

pre 17 godina

Mozda sam ja zaista (ne)srecan sto kada god se druzim sa gradskim vlastima ovde u Kanadi i US nalecem na MS, ali to vam je braco ovde zakon. Autodesk i MS drze sve zivo, i svidelo se to meni ili ne, ja kao inzenjer moram da ih pratim.

To sto je nekom sada za neke igrice lepsi Linux, svaka cast, ali za bilo koji ozbiljni posao i komunikaciju sa ostalima, tu nema mnogo price. Konacno, mene ne interesuje da u opstini rade genijalci, vec da mi odrade posao koji mi treba. Za kraj, ovi sto im Windows krasira par puta dnevno, mozda malo bolji maintenance i hardware mogu cuda da naprave.

Kajmakcalan

pre 17 godina

A sta ce da se desi sa cuvarima TAJNE....onima koji nas decenijama teraju da popunjavamo bezbrojne formulare, cekamo u redovima, pravimo budale od sebe itd....oce li te gnjide neko da pocisti konacno.

Aleksandar

pre 17 godina

Osoba koja ovde proglasi ljude koji su komentarisali - neznalicama, ocito da nema pojma ni o mrezama, ni o odrzavanju, a o unix/posix based sistemima je cuo samo na nekom sastanku gde Mikrosoftova birokratija plasi priucenjake kako sve sto nije MS predstavlja blasfemiju za IT industriju i babarogu za ne-programere - i to pre 5-6 godina jer se danas ni sam Microsoft ne usudjuje da tako nesto izjavljuje.
Ne bih da ulazim u bespredmetnu diskusiju, jer komentari ne sluze tome, ali o snazi Linux i BSD sistema vam moze posvedociti ubedljivo najveci i najrazvijeniji servis na internetu - Google. Za ostale tehnicke detalje o tome zasto prakticno nema virusa za isti (a za neupucene - nije zato sto je korisnicka baza mala) moze se vec dosta naci na netu.
Poenta je da je, kao prvo, Linux daleko napredovao u odnosu na sredinu devedesetih, i danas je apsolutno jednako lako koristiti isti kao i Windows, te ne zahteva apsolutno nikakva dodatna poducavanja postojecih korisnika. A prednost koriscenja bilo kog open-source, unix-based sistema (pre svega Linux-a i BSD-a) u javnim institucijama nije direktna cena - glavna prednost je otvorenost i modularnost samih sistema koji sa nula ulaganja omogucava dalje razvijanje i uposljenje domace IT industrije. Naime, biti dobar administrator/developer za Microsoft-ove sisteme zahteva ogromna pocetna ulaganja (Windows Server 2003 + SQL Server kostaju kao celo skolovanje profesionalnih programera, a to je minimum platforme za internet/intranet microsoft based aplikacije, a na to treba dodati cenu Visual Studio .NET-a i Windows XP-a koji su potrebni samom programeru da bi uopste mogao da pise za takav jedan server - a o dodatnim licencama, sertifikatima itd. i da ne govorim) te zato kod nas takvih ljudi i nema, a i da ima i sami priznaju da je to cisto bacanje para - za $0, i slovima: nula americkih dolara - se moze dobiti stabilniji i sigurniji sistem na kome moze takodje sa istim tolikim ulaganjem programer da razvija dalje internet/intranet aplikacije, bez ikakvih skrivenih troskova. To je cela poenta - pocetno ulaganje je najmanja stavka. Najvise para ode kasnije pri eksploataciji i odrzavanju sistema, i tu su Microsoft-ova resenja verovatno na poslednjem mestu u IT svetu - jednostavno nisu ni priblizno vredna tog novca. Da ima malo mozga (kao sto nema), a malo manje licnih interesa, novac koji ce se baciti Microsoft-u za legalizaciju nelegalnog bi se ulozio u poboljsanje hardvera, a usteda pri daljoj eksploataciji sistema bi mogla da se ulozi u domacu IT industriju koja bi usavrsila takav sistem i ucinila ga 'sistemom za uzor'... No - ovo je Srbija, kad smo mi bili promisljeni i racionalni?

Boban Adelaide

pre 17 godina

Svojevremeno sam bio jedan od pljuvača Microsofta, ali sam radeći u industriji u Australiji shvatio da postoji nešto što se zove TCO, ili ukupan trošak vlasništva, i ponekad nešto što je u startu džabe može biti vrlo skupo. Uostalom, zašto je najveća svetska firma za hosting i registraciju domena (GoDaddy.com) prešla sa Linuxa na Windowsa (a tu su i neke druge priče http://www.zdnet.com.au/insight/software/soa/Migration_news_Windows_to_Linux_and_vice_versa/0,39023769,39248795,00.htm).Takođe Windows platforma je daleko bolje dokumentovana i podržana on Linuxa i raznih Unix distribucija (uprkos tome što su otvorenog koda) i što je najvažnije, lakše je naći obučene ljude (koji su dakle jevtiniji). I konačno, Srbija kao savremena kolonija, mora da pazi da bude dobra sa Koka Kolom, Boingom i Microsoftom, kao stožerima američke privrede. I ma koliko to sve žalosno zvučalo, to je ipak najjevtinija verzija reketa za platiti. Sve to nije dovoljno da se sudi da li je ova odluka dobra, ali ni da je loša.

Korisnik svega i svacega

pre 17 godina

Tesko je reci ko je ovde u pravu. Ipak, Windows je user-friendly, brzo se savladava i lako se koristi. Da bi neko ovladao Linux-om potrebno je da je informaticki pismen.. Sto se tice stabilnosti sistema - pa MS je toliko unapredio operativni sistem da ja svoj racunar nisam restartovao niti jednom od kada imam XP. Ista stvar sa serverima - potrebno je imati dobre ljude koji odrzavaju mrezu, email se da lako kontrolisati kao i Web-browsing (pa to sve kompanije u svetu rade), a tu su i savremeni anti-virus programi koji su jako kvalitetni. Sve u svemu, ovo uopste nije losa vest!

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"pre četiri godine, kada je 99 odsto svih Majkrosoftovih programa bilo nelegalno." Jel? Nisam znao. Pa, time bi trebalo da se pozabave americke vlasti, a ne nase!
Inace, Linux je za neke "glupe" i "siromasne" zemlje, tipa Juzna Koreja, Norveska i jos po neka, a mi bogati cemo jos postati "suvlasnici MS-a". Inace, cujem da je MS juce imao najveci pad cena akcija za zadnjih 6 godina, mozda Linux tu nema nikakvog uticaja, mozda ima.

Skocko

pre 17 godina

"Juce sam proveo nekoliko sati pokusavajuci da "ubedim" Microsoft MovieMaker". Da li stvarno mislis da ce jedna salterska sluzbenica raditi u MovieMaker-u. Za to sto njima treba dobar je i Microsoft bas zbog svoje jednostavnosti.

Kristian Lukic, Novi Sad

pre 17 godina

Da apstrahujemo sve stvari vezane za dobre ili lose strane linuxa i windowsa u tehnickom smislu... Ali cinjenica je da ako upotrebljavate slobodne softvere i sofvere otvorenog koda, vi dajete novac lokalnim developerima, univerzitetu, domacim kompanijama tj. sprecavate odliv mozgova, pomazete domacu IT industriju. A ako domaci developeri dobiju mogucnost da rade na tako velikim projektima kakav je informatizacija Beograda ili Novog Sada oni ce kasnije taj 'know-how' moci implemetirati i izvoziti sirom sveta. Podatak da je GoDaddy presao na Windows nije relevatna zato sto je to privatna kompanija koju ne interesuje da li ce se lokalna IT industrija razvijati ili ne. U slucaju Beograda i Novog Sada se radi o javnim administracijama i sredstvima poreskim obveznika, i one su u obavezi da razmisljaju o javnom interesu ( pa i o razvoju srpske IT industrije).

Misa

pre 17 godina

Po meni, drzava je odmah posle "promena" trebala da organizuje na veoma ozbiljnom nivou izradu domace linux distibucije, koja bi bila prilgodjena za rad u svim javnim preduzecima, organima uprave i sl. Takodje i bila dostupna i privatnim firmama i svima ostalima koji ne zele da koriste windows tj. da placaju licencu odnosno da iznose devize iz zemlje, a to poslednje je upravo i najvaznije. Zaista ne postoji razlog da ovako siromasna zemlja izdvaja i jedan dinar za software ako ne mora.
A onaj 1 promil stanovnistva koji ima potrebu za video editingom, projektovanjem i sl. lako ce se vec snaci!
Ali ovo sto radi nasa drzava sa majkrosoftom je zaista kriminal i sramota!

Marko

pre 17 godina

Instalaciju, konfiguraciju i održavanje sustava ionako će vršiti informatički stručnjaci, zar ne? Toliko o opasci kako je za Linux potreban veći stupanj informatičkog znanja. On je potreban, ali samo u segmentu postavljanja cijele priče na noge (za razliku od Windowsa koje "svaka baba" (TM) misli da može i zna instalirati, pa to čak i napravi, ali onda imamo brdo sustava koji su podešeni kao da ih je poplava izbacila). Korisnička strana Linuxa je i više nego user-friendly i svi ti činovnici o kojima sad pričamo možda bi potrošili jedan dan da se nauče i prilagode na drukčije (drukčije, NE neintuitivnije ili lošije) sučelje, a ako administratori znaju svoj posao, onda će bez problema plivati po Linuxu, kao i po Windowsima.
A o uštedi novca ne treba ni pričati - sve su to potencijalne investicije u hardver, ljude itd.