Četvrtak, 13.04.2006.

10:31

"Vatrogasci nisu hteli da dođu"

U jednom soliteru u Leksovcu jutros izbio požar, vatrogasci i građani evakuisali stanare.

Izvor: B92

"Vatrogasci nisu hteli da doðu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Pera

pre 18 godina

Za neupucene. Vatrogasna sluzba je pod ingerencijom MUPa (nazalost) a ne lokalne samouprave. Tako da lokalna samouprava i da hoce ne moze nista da promeni, a MUP nece. Jer su im bitniji crni dzipovi i crne limuzine nego vatrogasna vozila i oprema!
Stanje ce se promeniti kad vatrogasci vrate se pod okrilje lokalne samouprave.

Ilija

pre 18 godina

Na prvom spratu te zgrade se nalazi obdanište, i to je ono što je najtužnije. Naša obdaništa su po stanbenim zgradama sa dotrajalom instalacijom, a više od godinu dana ne može da se otkrije gde su završile pronovarene pare iz budžeta opštine Leskovac.

Zoran

pre 18 godina

Dobro je da niko nije ozbiljnije stradao. Necu da komentarisem rad vatrogasnih sluzbi u Srbiji, jer je vecina nacelnika za ZATVOR...
Bio sam svedok reakcije vatrogasaca prilikom paljenja Saborne crkve u Nisu. Pola sata su razvaljivali kapiju, da bi onda shvatili da je kamion siri od betonskog prolaza na kapiji. Kada su usli u dvoriste crkve posle sat vremena( na sporedni ulaz) pozar su poceli da gase vodom.
*Uljna isparenja se gase iskljucivo lakom penom, na malim rastojanjima prahom ili kada postoje uslovi za hermeticko zatvaranje upaljenog prostora Halonom*
Vecina njih je sigurno pobegla sa casa kada su to ucili, a uz to nikada nisam cuo da se i jedan nacelnik vatrogasne brigade ikada pozalio da nema sredstva za gasenje i da su im spremnici pene prazni.
Inace nemam nikakve veze sa vatrogasnom sluzbom, ali imam dosta iskustva sa brodova, gde je protivpozarna zastita jedan od glavnih faktora prezivljavanja.

gazda Čeda

pre 18 godina

svi koji rade u privatnim firmama, znaju koliko ih maltretiraju razne vatrogasne inspakcije oko PP zaštite! Morate da platite obuku jednog čoveka koji će da bude za to zadužen u firmi, morate redovno da servisirate PP aparate, da imate gromobran na iznajmljenim objektima, a ako nešto od pomenutog slučajno nemate, palćate velike kazne. E, ako je zakon isti za sve, ko će da odgovara u ovom slučaju?! Slažem se da je nemaština učinila svoje, ali je li se neko bunio zbog zastarele opreme??!! Bitno je da plata stiže svakog 1. u mesecu, a?!

Dule

pre 18 godina

Samo sam cekao da neko opet opali po SPC, posto su oni izgleda krivi za sve. Po onoj staroj "pre rata nismo imali nista, a onda dodjose Nemci i unistise sve", tako i danas mnogi okrivljuju crkvu cak i za pozar i neprimereno reagovanje!? Sto se neko ne zapita kako je moguce da u gradu sa soliterima nema opreme za gasenje pozara preko 5 spratova? Nije tu rec o nemanju para, vec nas standardni javasluk, po sistemu "nece valjda", pare se trose na druge, mnogo "efektnije i vidljivije" stvari, da ne pominjem licne koristi. Ovde su najmanje krivi vatrogasci koji nisu bili spremni da skacu u vatru bez adekvatne opreme, ali me ne bi cudilo da se na njih (naravno uz dezurno krive popove) sruci vecina narodnog jeda.

Vlasta

pre 18 godina

Evo nekoliko podataka za vatrogasnu cetu Pozarevac.Prosek starosti voyila u ceti je 21 godinu,i to sa sve FAP-om koji je 2004-to godiste.E sad zamislite prosek pre njegove nabavke!!!! No,za ovakve vrste intervencija,mnogo je bitno kako je vatrogasna jedinica snabdevena opremom za zastitu disajnih organa,odnosno izolacionih aparata.Nisam siguran kakva je situacija u Leskovcu,ali Pozarevac je tek nedavno nabavila opremu za punjenje boca sa vazduhom,pa je situacija delimicno podnosljiva.Ako jedinica u Leskovcu ima 10 ili 15 izolacionih aparata,i ako oni nisu svi puni (200 bara),tada oni nisu u mogucnosti da evakuisu zgradu.Jos jedna stvar.U Beogradu bi na ovakav objekat izaslo najmanje 10-tak vozila,dok u inutrasnjosti su retke jedinice koje imaju vise od 7-8 vozila ukupno.Tolika je briga MUP-a o unutrasnosti.....

Slobodan

pre 18 godina

Ovo je strasno, nisu krivi vatrogasci sto nemaju opremu tj. sto su je sigurno trazili a nisu dobili! Kako je moguce da grad sa soliterom u vatrogasnom autoparku nema vozilo za tu vrstu intervencija? Za to treba i mora neko da odgovara! Taj neko je lokalna samouprava koja trosi pare iz budzeta na druge uglavnom nevazne stvari. Jel treba da cekamo da neko izgubi zivot da bi se odreagovalo!?

kaza

pre 18 godina

sobzirom da sam 13 god. radio na kosovo a zatim jos 2 u srbiju kao vatrogasac nema potrebe praviti buku oko vatrogasaca to su garantujem sposobni momci koji znaju svoj poso i rade posteno kad su intervencije ne stede se garantujem al mogucnosti su jedno a potrebe drugo sad sam u inostranstvo i nije isto raditi kao vatrogasac kod nas i vani verujte mnogo vise vrede nasi vatrogasci od mnogih na zapad a tehnika im je toliko jaka i kvalitetna da nesmem ni da pomislim na moje kolege koliko su izlozeni riziko , pocev od vozila ,izolacionih aparata zastitnih odela,i sto je naj bitnije prilikom intervencije vatr.ekipe niko se ne muva oko njih nema civila galame i muvanja saobracaj se prilagodjava njima i sto je jako bitno niko ih ne smatra kao komunalce sto je sa nasim vatrogascima na zalost tako ovde su na ceni i dobro placeni zato nemoj da mi grdite VATROGASCE to su pravi heroji i ljudine heroji ;ZIVELI VATROGASCI; smederevci i svi sa kosova

IPMutant

pre 18 godina

Kao inženjer elektrotehnike bih hteo samo da malo obratim pažnju čitalaca na razlog požara! Vrlo verovatno je razlog ovog požara činjenica da ljudi potpuno zanemaruju ulogu osigurača. Nego lepo, kada ti crkne osigurač zbog toga što si "na istu fazu" priključio i rernu i peglu i TA peć i ko zna šta još ti lepo crknuti osigurač prespojiš dovoljnim brojem "licni" i neka nam je Bog na pomoći.
E, onda se desi to sto se u Leskovcu desilo.
Pamet u glavu!

maki

pre 18 godina

Sa jednim novim vatrogasnim kamionom i starom opremom ne moze da se gase pozari u gradu sa blizu sto hiljada stanovnika ma koliko bilo sposobno ljudstvo.
Gok se načelnici iz supa vozikaju u kolima u kojima bi im i Neš Bridzis zavideo. Para ima samo se troše na pogrešne stvari.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Da li ce neko zbog propusta zbog kojih su bili ugrozeni ljudski zivoti zaglaviti robiju ili, mozda, biti smenjen? Vatrogasci su dosli sa onim sto su mogli da pokrenu, treba samo utvrditi ko je odgovoran i adekvatno ga "nagraditi".

pera

pre 18 godina

Vatrogasci su deo mupa tako da njihova oprema zavisi od budzeta koji im se odobri iz mupa, cak i da im lokalne vlasti kupe vozilo moze sutra da dodje naredba da se ono prebaci u drugu opstinu posto od trenutka preuzimanja ono pripada mup-u.
malo obavestenosti nije na odmet :)

vidim

pre 18 godina

A, pa ovoj drzavi je prece da crkvi odobri profit od postanskih markica ili da finansira Mladica, nego da unapredi vatrogasni vozni park. Pozari i poplave nemaju moc da politicki podrze ove sa vlasti.

Mladen

pre 18 godina

pa da..sada treba da razmisljamo o obnovi voznog parka i opreme..naravno treba da se dogodi nesto ovako pa da pocnemo da mislimo !! Srbija = Dembelija!!

Ivana

pre 18 godina

... u unutrašnjosti jeste sve mnogo gore nego u Beogradu, međutim kad bi lokalni "moćnici" malo više mislili o tome kako da pošteno i praktično upotrebe date im budžete umesto da njima višestruko plate poslove svojih firmi koje rade poslove za grad (sukob interesa, ma da), možda bi se našlo para i za komunalne poslove. U ovom slučaju vatrogasci nisu imali neke boce sa kiseonikom dok im ih nije dostavila susedna brigada udaljena samo 40-tak km. Da li će neko da odgovara, ako ne zbog pravde, onda bar da se ne bi desilo slično sa mnogo gorim posledicama?

Aleksandra

pre 18 godina

Ono sto se desilo danas u Leskovcu privuklo je paznju javnosti. Da li to znaci da samo ovakvi nemili dogadjaji okrecu oci drzave i medija na nas iz unutrasnjosti? Vatrogasna sluzba u ovom gradu nije jedini problem koji Leskovac ima, to najbolje znaju oni koji u njemu zive.

Dragan

pre 18 godina

Pravo je vreme da ovakav dogadjaj pokrene pitanje vatrogasne službe. Izdvajanje iz policije (uz "de-generalizaciju") i stavljanje u službu lokalne samouprave, uz oživljavanje dobrovoljnog vatrogastva, je jedini način da ova služba ponovo stane na noge.

Dusan

pre 18 godina

U MUP-u su potroseni milioni evra na Micubisije, Pezoe, Audije i sl. koje vozikaju raznorazni nacelnici, komandiri, sefovi i sl. A vatrogasna vozila su u Beogradskoj brigadi stara u proseku 22 godine. U unutrasnjosti je situacija na ivici katastrofe. Nemaju akumulatore, pa pale kamione sa klocni. Posto nemaju kompresore, cekaju nekoliko minuta da se stvori kompresija u sistemu za kocenje. Vozila su pre za muzej, nego za akciju.

Dusan

pre 18 godina

U MUP-u su potroseni milioni evra na Micubisije, Pezoe, Audije i sl. koje vozikaju raznorazni nacelnici, komandiri, sefovi i sl. A vatrogasna vozila su u Beogradskoj brigadi stara u proseku 22 godine. U unutrasnjosti je situacija na ivici katastrofe. Nemaju akumulatore, pa pale kamione sa klocni. Posto nemaju kompresore, cekaju nekoliko minuta da se stvori kompresija u sistemu za kocenje. Vozila su pre za muzej, nego za akciju.

Dragan

pre 18 godina

Pravo je vreme da ovakav dogadjaj pokrene pitanje vatrogasne službe. Izdvajanje iz policije (uz "de-generalizaciju") i stavljanje u službu lokalne samouprave, uz oživljavanje dobrovoljnog vatrogastva, je jedini način da ova služba ponovo stane na noge.

Ivana

pre 18 godina

... u unutrašnjosti jeste sve mnogo gore nego u Beogradu, međutim kad bi lokalni "moćnici" malo više mislili o tome kako da pošteno i praktično upotrebe date im budžete umesto da njima višestruko plate poslove svojih firmi koje rade poslove za grad (sukob interesa, ma da), možda bi se našlo para i za komunalne poslove. U ovom slučaju vatrogasci nisu imali neke boce sa kiseonikom dok im ih nije dostavila susedna brigada udaljena samo 40-tak km. Da li će neko da odgovara, ako ne zbog pravde, onda bar da se ne bi desilo slično sa mnogo gorim posledicama?

Aleksandra

pre 18 godina

Ono sto se desilo danas u Leskovcu privuklo je paznju javnosti. Da li to znaci da samo ovakvi nemili dogadjaji okrecu oci drzave i medija na nas iz unutrasnjosti? Vatrogasna sluzba u ovom gradu nije jedini problem koji Leskovac ima, to najbolje znaju oni koji u njemu zive.

Mladen

pre 18 godina

pa da..sada treba da razmisljamo o obnovi voznog parka i opreme..naravno treba da se dogodi nesto ovako pa da pocnemo da mislimo !! Srbija = Dembelija!!

pera

pre 18 godina

Vatrogasci su deo mupa tako da njihova oprema zavisi od budzeta koji im se odobri iz mupa, cak i da im lokalne vlasti kupe vozilo moze sutra da dodje naredba da se ono prebaci u drugu opstinu posto od trenutka preuzimanja ono pripada mup-u.
malo obavestenosti nije na odmet :)

vidim

pre 18 godina

A, pa ovoj drzavi je prece da crkvi odobri profit od postanskih markica ili da finansira Mladica, nego da unapredi vatrogasni vozni park. Pozari i poplave nemaju moc da politicki podrze ove sa vlasti.

maki

pre 18 godina

Sa jednim novim vatrogasnim kamionom i starom opremom ne moze da se gase pozari u gradu sa blizu sto hiljada stanovnika ma koliko bilo sposobno ljudstvo.
Gok se načelnici iz supa vozikaju u kolima u kojima bi im i Neš Bridzis zavideo. Para ima samo se troše na pogrešne stvari.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Da li ce neko zbog propusta zbog kojih su bili ugrozeni ljudski zivoti zaglaviti robiju ili, mozda, biti smenjen? Vatrogasci su dosli sa onim sto su mogli da pokrenu, treba samo utvrditi ko je odgovoran i adekvatno ga "nagraditi".

IPMutant

pre 18 godina

Kao inženjer elektrotehnike bih hteo samo da malo obratim pažnju čitalaca na razlog požara! Vrlo verovatno je razlog ovog požara činjenica da ljudi potpuno zanemaruju ulogu osigurača. Nego lepo, kada ti crkne osigurač zbog toga što si "na istu fazu" priključio i rernu i peglu i TA peć i ko zna šta još ti lepo crknuti osigurač prespojiš dovoljnim brojem "licni" i neka nam je Bog na pomoći.
E, onda se desi to sto se u Leskovcu desilo.
Pamet u glavu!

Slobodan

pre 18 godina

Ovo je strasno, nisu krivi vatrogasci sto nemaju opremu tj. sto su je sigurno trazili a nisu dobili! Kako je moguce da grad sa soliterom u vatrogasnom autoparku nema vozilo za tu vrstu intervencija? Za to treba i mora neko da odgovara! Taj neko je lokalna samouprava koja trosi pare iz budzeta na druge uglavnom nevazne stvari. Jel treba da cekamo da neko izgubi zivot da bi se odreagovalo!?

Vlasta

pre 18 godina

Evo nekoliko podataka za vatrogasnu cetu Pozarevac.Prosek starosti voyila u ceti je 21 godinu,i to sa sve FAP-om koji je 2004-to godiste.E sad zamislite prosek pre njegove nabavke!!!! No,za ovakve vrste intervencija,mnogo je bitno kako je vatrogasna jedinica snabdevena opremom za zastitu disajnih organa,odnosno izolacionih aparata.Nisam siguran kakva je situacija u Leskovcu,ali Pozarevac je tek nedavno nabavila opremu za punjenje boca sa vazduhom,pa je situacija delimicno podnosljiva.Ako jedinica u Leskovcu ima 10 ili 15 izolacionih aparata,i ako oni nisu svi puni (200 bara),tada oni nisu u mogucnosti da evakuisu zgradu.Jos jedna stvar.U Beogradu bi na ovakav objekat izaslo najmanje 10-tak vozila,dok u inutrasnjosti su retke jedinice koje imaju vise od 7-8 vozila ukupno.Tolika je briga MUP-a o unutrasnosti.....

Dule

pre 18 godina

Samo sam cekao da neko opet opali po SPC, posto su oni izgleda krivi za sve. Po onoj staroj "pre rata nismo imali nista, a onda dodjose Nemci i unistise sve", tako i danas mnogi okrivljuju crkvu cak i za pozar i neprimereno reagovanje!? Sto se neko ne zapita kako je moguce da u gradu sa soliterima nema opreme za gasenje pozara preko 5 spratova? Nije tu rec o nemanju para, vec nas standardni javasluk, po sistemu "nece valjda", pare se trose na druge, mnogo "efektnije i vidljivije" stvari, da ne pominjem licne koristi. Ovde su najmanje krivi vatrogasci koji nisu bili spremni da skacu u vatru bez adekvatne opreme, ali me ne bi cudilo da se na njih (naravno uz dezurno krive popove) sruci vecina narodnog jeda.

kaza

pre 18 godina

sobzirom da sam 13 god. radio na kosovo a zatim jos 2 u srbiju kao vatrogasac nema potrebe praviti buku oko vatrogasaca to su garantujem sposobni momci koji znaju svoj poso i rade posteno kad su intervencije ne stede se garantujem al mogucnosti su jedno a potrebe drugo sad sam u inostranstvo i nije isto raditi kao vatrogasac kod nas i vani verujte mnogo vise vrede nasi vatrogasci od mnogih na zapad a tehnika im je toliko jaka i kvalitetna da nesmem ni da pomislim na moje kolege koliko su izlozeni riziko , pocev od vozila ,izolacionih aparata zastitnih odela,i sto je naj bitnije prilikom intervencije vatr.ekipe niko se ne muva oko njih nema civila galame i muvanja saobracaj se prilagodjava njima i sto je jako bitno niko ih ne smatra kao komunalce sto je sa nasim vatrogascima na zalost tako ovde su na ceni i dobro placeni zato nemoj da mi grdite VATROGASCE to su pravi heroji i ljudine heroji ;ZIVELI VATROGASCI; smederevci i svi sa kosova

gazda Čeda

pre 18 godina

svi koji rade u privatnim firmama, znaju koliko ih maltretiraju razne vatrogasne inspakcije oko PP zaštite! Morate da platite obuku jednog čoveka koji će da bude za to zadužen u firmi, morate redovno da servisirate PP aparate, da imate gromobran na iznajmljenim objektima, a ako nešto od pomenutog slučajno nemate, palćate velike kazne. E, ako je zakon isti za sve, ko će da odgovara u ovom slučaju?! Slažem se da je nemaština učinila svoje, ali je li se neko bunio zbog zastarele opreme??!! Bitno je da plata stiže svakog 1. u mesecu, a?!

Ilija

pre 18 godina

Na prvom spratu te zgrade se nalazi obdanište, i to je ono što je najtužnije. Naša obdaništa su po stanbenim zgradama sa dotrajalom instalacijom, a više od godinu dana ne može da se otkrije gde su završile pronovarene pare iz budžeta opštine Leskovac.

Zoran

pre 18 godina

Dobro je da niko nije ozbiljnije stradao. Necu da komentarisem rad vatrogasnih sluzbi u Srbiji, jer je vecina nacelnika za ZATVOR...
Bio sam svedok reakcije vatrogasaca prilikom paljenja Saborne crkve u Nisu. Pola sata su razvaljivali kapiju, da bi onda shvatili da je kamion siri od betonskog prolaza na kapiji. Kada su usli u dvoriste crkve posle sat vremena( na sporedni ulaz) pozar su poceli da gase vodom.
*Uljna isparenja se gase iskljucivo lakom penom, na malim rastojanjima prahom ili kada postoje uslovi za hermeticko zatvaranje upaljenog prostora Halonom*
Vecina njih je sigurno pobegla sa casa kada su to ucili, a uz to nikada nisam cuo da se i jedan nacelnik vatrogasne brigade ikada pozalio da nema sredstva za gasenje i da su im spremnici pene prazni.
Inace nemam nikakve veze sa vatrogasnom sluzbom, ali imam dosta iskustva sa brodova, gde je protivpozarna zastita jedan od glavnih faktora prezivljavanja.

Pera

pre 18 godina

Za neupucene. Vatrogasna sluzba je pod ingerencijom MUPa (nazalost) a ne lokalne samouprave. Tako da lokalna samouprava i da hoce ne moze nista da promeni, a MUP nece. Jer su im bitniji crni dzipovi i crne limuzine nego vatrogasna vozila i oprema!
Stanje ce se promeniti kad vatrogasci vrate se pod okrilje lokalne samouprave.

Dusan

pre 18 godina

U MUP-u su potroseni milioni evra na Micubisije, Pezoe, Audije i sl. koje vozikaju raznorazni nacelnici, komandiri, sefovi i sl. A vatrogasna vozila su u Beogradskoj brigadi stara u proseku 22 godine. U unutrasnjosti je situacija na ivici katastrofe. Nemaju akumulatore, pa pale kamione sa klocni. Posto nemaju kompresore, cekaju nekoliko minuta da se stvori kompresija u sistemu za kocenje. Vozila su pre za muzej, nego za akciju.

Dragan

pre 18 godina

Pravo je vreme da ovakav dogadjaj pokrene pitanje vatrogasne službe. Izdvajanje iz policije (uz "de-generalizaciju") i stavljanje u službu lokalne samouprave, uz oživljavanje dobrovoljnog vatrogastva, je jedini način da ova služba ponovo stane na noge.

Ivana

pre 18 godina

... u unutrašnjosti jeste sve mnogo gore nego u Beogradu, međutim kad bi lokalni "moćnici" malo više mislili o tome kako da pošteno i praktično upotrebe date im budžete umesto da njima višestruko plate poslove svojih firmi koje rade poslove za grad (sukob interesa, ma da), možda bi se našlo para i za komunalne poslove. U ovom slučaju vatrogasci nisu imali neke boce sa kiseonikom dok im ih nije dostavila susedna brigada udaljena samo 40-tak km. Da li će neko da odgovara, ako ne zbog pravde, onda bar da se ne bi desilo slično sa mnogo gorim posledicama?

Aleksandra

pre 18 godina

Ono sto se desilo danas u Leskovcu privuklo je paznju javnosti. Da li to znaci da samo ovakvi nemili dogadjaji okrecu oci drzave i medija na nas iz unutrasnjosti? Vatrogasna sluzba u ovom gradu nije jedini problem koji Leskovac ima, to najbolje znaju oni koji u njemu zive.

Mladen

pre 18 godina

pa da..sada treba da razmisljamo o obnovi voznog parka i opreme..naravno treba da se dogodi nesto ovako pa da pocnemo da mislimo !! Srbija = Dembelija!!

pera

pre 18 godina

Vatrogasci su deo mupa tako da njihova oprema zavisi od budzeta koji im se odobri iz mupa, cak i da im lokalne vlasti kupe vozilo moze sutra da dodje naredba da se ono prebaci u drugu opstinu posto od trenutka preuzimanja ono pripada mup-u.
malo obavestenosti nije na odmet :)

vidim

pre 18 godina

A, pa ovoj drzavi je prece da crkvi odobri profit od postanskih markica ili da finansira Mladica, nego da unapredi vatrogasni vozni park. Pozari i poplave nemaju moc da politicki podrze ove sa vlasti.

maki

pre 18 godina

Sa jednim novim vatrogasnim kamionom i starom opremom ne moze da se gase pozari u gradu sa blizu sto hiljada stanovnika ma koliko bilo sposobno ljudstvo.
Gok se načelnici iz supa vozikaju u kolima u kojima bi im i Neš Bridzis zavideo. Para ima samo se troše na pogrešne stvari.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Da li ce neko zbog propusta zbog kojih su bili ugrozeni ljudski zivoti zaglaviti robiju ili, mozda, biti smenjen? Vatrogasci su dosli sa onim sto su mogli da pokrenu, treba samo utvrditi ko je odgovoran i adekvatno ga "nagraditi".

IPMutant

pre 18 godina

Kao inženjer elektrotehnike bih hteo samo da malo obratim pažnju čitalaca na razlog požara! Vrlo verovatno je razlog ovog požara činjenica da ljudi potpuno zanemaruju ulogu osigurača. Nego lepo, kada ti crkne osigurač zbog toga što si "na istu fazu" priključio i rernu i peglu i TA peć i ko zna šta još ti lepo crknuti osigurač prespojiš dovoljnim brojem "licni" i neka nam je Bog na pomoći.
E, onda se desi to sto se u Leskovcu desilo.
Pamet u glavu!

Slobodan

pre 18 godina

Ovo je strasno, nisu krivi vatrogasci sto nemaju opremu tj. sto su je sigurno trazili a nisu dobili! Kako je moguce da grad sa soliterom u vatrogasnom autoparku nema vozilo za tu vrstu intervencija? Za to treba i mora neko da odgovara! Taj neko je lokalna samouprava koja trosi pare iz budzeta na druge uglavnom nevazne stvari. Jel treba da cekamo da neko izgubi zivot da bi se odreagovalo!?

Vlasta

pre 18 godina

Evo nekoliko podataka za vatrogasnu cetu Pozarevac.Prosek starosti voyila u ceti je 21 godinu,i to sa sve FAP-om koji je 2004-to godiste.E sad zamislite prosek pre njegove nabavke!!!! No,za ovakve vrste intervencija,mnogo je bitno kako je vatrogasna jedinica snabdevena opremom za zastitu disajnih organa,odnosno izolacionih aparata.Nisam siguran kakva je situacija u Leskovcu,ali Pozarevac je tek nedavno nabavila opremu za punjenje boca sa vazduhom,pa je situacija delimicno podnosljiva.Ako jedinica u Leskovcu ima 10 ili 15 izolacionih aparata,i ako oni nisu svi puni (200 bara),tada oni nisu u mogucnosti da evakuisu zgradu.Jos jedna stvar.U Beogradu bi na ovakav objekat izaslo najmanje 10-tak vozila,dok u inutrasnjosti su retke jedinice koje imaju vise od 7-8 vozila ukupno.Tolika je briga MUP-a o unutrasnosti.....

Dule

pre 18 godina

Samo sam cekao da neko opet opali po SPC, posto su oni izgleda krivi za sve. Po onoj staroj "pre rata nismo imali nista, a onda dodjose Nemci i unistise sve", tako i danas mnogi okrivljuju crkvu cak i za pozar i neprimereno reagovanje!? Sto se neko ne zapita kako je moguce da u gradu sa soliterima nema opreme za gasenje pozara preko 5 spratova? Nije tu rec o nemanju para, vec nas standardni javasluk, po sistemu "nece valjda", pare se trose na druge, mnogo "efektnije i vidljivije" stvari, da ne pominjem licne koristi. Ovde su najmanje krivi vatrogasci koji nisu bili spremni da skacu u vatru bez adekvatne opreme, ali me ne bi cudilo da se na njih (naravno uz dezurno krive popove) sruci vecina narodnog jeda.

kaza

pre 18 godina

sobzirom da sam 13 god. radio na kosovo a zatim jos 2 u srbiju kao vatrogasac nema potrebe praviti buku oko vatrogasaca to su garantujem sposobni momci koji znaju svoj poso i rade posteno kad su intervencije ne stede se garantujem al mogucnosti su jedno a potrebe drugo sad sam u inostranstvo i nije isto raditi kao vatrogasac kod nas i vani verujte mnogo vise vrede nasi vatrogasci od mnogih na zapad a tehnika im je toliko jaka i kvalitetna da nesmem ni da pomislim na moje kolege koliko su izlozeni riziko , pocev od vozila ,izolacionih aparata zastitnih odela,i sto je naj bitnije prilikom intervencije vatr.ekipe niko se ne muva oko njih nema civila galame i muvanja saobracaj se prilagodjava njima i sto je jako bitno niko ih ne smatra kao komunalce sto je sa nasim vatrogascima na zalost tako ovde su na ceni i dobro placeni zato nemoj da mi grdite VATROGASCE to su pravi heroji i ljudine heroji ;ZIVELI VATROGASCI; smederevci i svi sa kosova

gazda Čeda

pre 18 godina

svi koji rade u privatnim firmama, znaju koliko ih maltretiraju razne vatrogasne inspakcije oko PP zaštite! Morate da platite obuku jednog čoveka koji će da bude za to zadužen u firmi, morate redovno da servisirate PP aparate, da imate gromobran na iznajmljenim objektima, a ako nešto od pomenutog slučajno nemate, palćate velike kazne. E, ako je zakon isti za sve, ko će da odgovara u ovom slučaju?! Slažem se da je nemaština učinila svoje, ali je li se neko bunio zbog zastarele opreme??!! Bitno je da plata stiže svakog 1. u mesecu, a?!

Ilija

pre 18 godina

Na prvom spratu te zgrade se nalazi obdanište, i to je ono što je najtužnije. Naša obdaništa su po stanbenim zgradama sa dotrajalom instalacijom, a više od godinu dana ne može da se otkrije gde su završile pronovarene pare iz budžeta opštine Leskovac.

Zoran

pre 18 godina

Dobro je da niko nije ozbiljnije stradao. Necu da komentarisem rad vatrogasnih sluzbi u Srbiji, jer je vecina nacelnika za ZATVOR...
Bio sam svedok reakcije vatrogasaca prilikom paljenja Saborne crkve u Nisu. Pola sata su razvaljivali kapiju, da bi onda shvatili da je kamion siri od betonskog prolaza na kapiji. Kada su usli u dvoriste crkve posle sat vremena( na sporedni ulaz) pozar su poceli da gase vodom.
*Uljna isparenja se gase iskljucivo lakom penom, na malim rastojanjima prahom ili kada postoje uslovi za hermeticko zatvaranje upaljenog prostora Halonom*
Vecina njih je sigurno pobegla sa casa kada su to ucili, a uz to nikada nisam cuo da se i jedan nacelnik vatrogasne brigade ikada pozalio da nema sredstva za gasenje i da su im spremnici pene prazni.
Inace nemam nikakve veze sa vatrogasnom sluzbom, ali imam dosta iskustva sa brodova, gde je protivpozarna zastita jedan od glavnih faktora prezivljavanja.

Pera

pre 18 godina

Za neupucene. Vatrogasna sluzba je pod ingerencijom MUPa (nazalost) a ne lokalne samouprave. Tako da lokalna samouprava i da hoce ne moze nista da promeni, a MUP nece. Jer su im bitniji crni dzipovi i crne limuzine nego vatrogasna vozila i oprema!
Stanje ce se promeniti kad vatrogasci vrate se pod okrilje lokalne samouprave.