Četvrtak, 13.04.2006.

08:04

Vlada Kosova: Rezolucija i poziv

Vlada Kosova usvojila Predlog rezolucije o poštovanju prava manjina i pozvala srpsku zajednicu u kosovske institucije.

Izvor: B92

Vlada Kosova: Rezolucija i poziv IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

sendi

pre 18 godina

Konacno je krajnje vrijeme da Kosovo dobije nezavisnost,normalno uz obavezu postivanja prava svih manjina koje zive tamo.Poslije svih patnji i ugnjetavanja,od strane ralicitih "vladara"(tiranina)iz Beograda, kroz koje je
taj napaceni narod,uzadnjih 50 godina tamo prosao,nezavisnot bi bila,krajnje realan ishod.Pljacka i lopvluk su davno svrseno vrijeme.To bi vlastodrscima u Beogradu trbalo da bude vise nego jasno i trbalo bi pocnu da zive od vlastitog rada,naravno ukoliko znaju uopste nesto casno i posteno da rade.Licno mislim da je jednoj velikoj vecini mjesto iza resetake i to zauvijek.

tony

pre 18 godina

Zar posle svega sto ste uradili albanskom narodu cni treba da imaju osecaj krivice za ono sta su uradili srbima na kosovu a srbi su totalno neduzni i nemaju nikakve krivice.Sve je sloba sam uradio.Pa sto nas ne zastitiste tada kad je sloba bio na vlasti? zasto ocekujete sada da vam mi titramo.Dok se srbi iz srbije isa kosova ne izvine javno ine zatraze oprostaj nema nista od suzivota na Kosovu.A sto se tice poziva o ulasku u institucije Kosova zovemo vas da ne kazete da mi sami o svemu odlucujemo.Pa razmislite malo,da smo kojim slucajem jos uvek zajedno da li biste vi dozvolili da mi uticemo na krojenje vase politike?

Dino

pre 18 godina

Sama cinjenica da je nezavisnost Kosova oznacena kao jedno od mogucih resenja,ta opcija je permanentno u fokusu iz razloga sto se radi o potencijalno najvecoj promeni a i sto se za nju "hvataju" kosovski Albanci kao jedini, ali dopusteni potencijalni izbor za njih, te brojni medjunarodni faktori koji bi radije da pristanu na ucene nego li da forsiraju medjunarodno pravne norme.Treba, medjutim, imati u vidu da je to samo jedna od opcija, no i detetu je jasno da prema normama medjunarodnog prava, ona je najmanje verovatna, gotovo neverovatna.I pored toga sto mi zivimo u svetu gde vlada pravda sile i velicine, moram da kazem da se niko pa ni velike sile ne mogu tako olako odreci pravnih normi. Zato je misljenje gosp. Lavrova sasvim razumljivo, jer opcija nezavisnosti je upravo jedino moguca ako Srbija kao jedna od strana u pregovorima na to pristane. Ni u kom drugom scenariju ta opcija niti je zamisljena niti je moguca. Otuda su pojacani pritisci na Srbiju da se pomiri sa "unapred" donetom odlukom isl., pustanjem raznih altrnativnih scenarija, samo da se u Srbiji oslabi javno mnjenje i da se ona pomiri "sa sudbinom" svoje juzne pokrajine. Kazem, bez dogovora dve strane, Kosovskih Albanaca i Srbije nikada nece biti nezavisnog Kosova niti ce biti ikakvog resenja. Albanci su ocigledno savetovani da budu perzistentni u zahtevima, no jasno je da je pozitivan ishod za njih vrlo neverovatan, ma koliko oni bili "uvereni" u to. Ja se usudjujem cak reci da je podela Kosova i Metohije daleko realnija opcija od nezavisnosti a to je ono sto Albance najvise muci, jer su potpuno svesni toga. Za uvodjenje opcije podele Albancima se moze ponuditi i opcija prisajedinjenja Albaniji, a jedno integralno resenje sakako bi pretpostavljalo i siri scenario, ukljucujuci i Republiku Srpsku, ili, cak jedan njen deo, zavisno od resenja Kosova. Nista nije iskljuceno, a zurba sa ustavnim resenjima u Bih govori da se zeli zacmentirati RS u BiH pre resenja kosovskog pitanja, sto ne bi trebalo dopustiti.RS bi morala sve svoje nadleznosti ne trajno preneti na BiH vec samo delegirati deo svojih funkcija, s opcijom da ih moze uvek povratiti. Bez toga, sama sebi potkopava sudbinu a i olaksava ishod nepozeljnog resenja Kosova za srpsku stranu.

Ben

pre 18 godina

Milosevic je lagao kosovske srbe 10 godina rekavsi im da je kosovo srbija da ne moze im niko nista i slicno i na kraju okrenuo im je ledja.Mislim da i ova vlast isto postupa sa njima i oni na kraju ce ih ostaviti na cedilu.

Jovan

pre 18 godina

Zar nisu ljudi iz kosovske vlade do 1999. bojkotovali sve srpske institucije i imali svoje paralelne. Svoje probleme nisu ni pomisljali da resavaju kroz institucije (A tako se Albanci iz Preseva i Bujanovca ponasaju i danas). Nisu nista hteli da imaju s cak ni sa srpskim opozicionim strankama koje su se borile protiv Milosevica. Sada, ako bas mora zbog standarda, neka udju i ti Srbi u institucije, da bi Kosovo bilo nezavisno. Ali, svi su albanski komentatori saglasni da Srbi ne uobrazavaju da su nesto vazni. Sve u svemu tuzno, ne zna se ko je gori.

max

pre 18 godina

Gospodo!!!!
Krajnje je vreme da srušimo jedan veliki mit: ne smemo i ne možemo da baziramo budućnost na prošlosti. Ne, to ne znači da treba da zaboravljamo događaje iz prošlosti. Ali iz njih, prevashodno, treba da učimo i naučeno primenjujemo na budućnost. Džaba svih rezolucija, preporuka, zaklinjanja i svega ostalog ako nema dobre volje da živimo jedni pored drugih.
Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci.... Svi mogu biti dobronamerni i živeti jedni pored drugih ali samo ako je u pitanju neko drugo mesto a ne Balkan. U USA, Australiji, Britaniji, Nemačkoj i ko zna još gde žive normalno. Ne moraju da se "vole" ali zajedno privređuju u kraju u kome žive. Šta je problem pa u ovim krajevima ne možemo da shvatimo da emocije ostavimo na stranu i okrenemo se ekonomiji i ekonomskoj povezanosti. Vremenom će i emocije postati pozitivnije.
Jadno je gledati kako malobrojna "ekipa" ekstremista u svakom narodu podgreva mržnju prema okolini i nastvlja da u takvom društvu deeeeebeeelo profitira na tuđim nesrećama.
Svi na ovim našim (nesrećnim) prostorima moramo da shvatimo da smo sa svojim stavovima prema okolini samo roba u lakim trgovinama zlonamernih. Ako dignemo glavu i pomognemo jedni drugima neće biti mesta za lake zarade i prevare bazirane na mržnji. Trgovci mržnje moraće da potraže drugo tržište...

Grown up

pre 18 godina

Sve se odavno krsi na Kosovu. Pocev od "kontrarevolucije" pa do nelegalnih vojnih snaga paramilitarnih formacija OVK. Svako malo se cuju izjave nekog iz medjunarodne zajednice kako je nezavisnost Kosova neizbezna a sve u cilju pritiska na Srbe da se odreknu Kosova iako rezolucija UN govori sasvim suprotno. Srbima na Kosovu umesto da se pomogne sa njima se manipulise iz celog sveta. I sad kao neko treba da naseda na price kao samo vi izvolite kod nas u parlament pa ce mo mi zajedno da resavamo stvari u nasoj drzavi Kosovo. Pa to je neozbiljno, bezobrazno i smesno.

SLAVISA VASILJEVIC

pre 18 godina

Poziv vlade kosova o zastiti manjina na Kosovu i Metohiji i njihovo ukljucivanje u Privremene Institucije pretstavlja aktivnost vlade o tezni za stvaranjem nove drzave na teritoriji drzave Srbije i ja mislim da Srbi sa Kosmeta nece nasesti na taj trik.Ulazak Srba u insttitucije Kosova direkno je zavisio od situacije na terenu a njihovi rezultati za poslednjnih 7 godina su porazavajuci i oni su imali dovoljno vremena da nesto povoljno urade za Srpsku zajednicu.Svaka aktivnost vlade Kosova koja je u funkciji nezavisnosti za nas Srbe na Kosmetu je neprihvatljiva a ova rezolucija je u stvari takva
(Viki-Strpce-Sevce)

Pak

pre 18 godina

Tesko je vratiti medjusobno poverenje, dok ratni zlocinci nekaznjeno setaju i upravljaju Kosovom. Ko ce da se vrati, ako ga je isterao onaj koji ga sad poziva da se vrati. Sta kad ode UN i MZ sa Kosova, slobodna sezona lova na zeceve?

Vlada, NL

pre 18 godina

Bas kao u onom stihu koji je bio svojevremeno u spici Tup-Tupa (Minimaks) kao parodija na konto raznoraznih morskih-sansona i naseg turbo-folka: "Dodji da ti razbijem glavu..." Elem, dodjite da ucestvujete, da vas, ako je moguce prebrojimo (vas kol'ko je ostalo), pa da vas barem detaljno istrebimo (posto do sada ocigledno nismo). Koje bre crne institucije gde teroristi i ratni zlocinci sede? To mu dodje kao da u Obraz dodje "mala mala mala grupa ..." i sudeluje u tolerantnoj politici Obraza prema gay-ovima. To bre nikad nece biti - 'ajd' sto nece biti, nego sto je neiskreno - licemerno! Kriminalno!

ALTA

pre 18 godina

Ajde da se pomirimo, i kompromisno reshenje da nadjemo, Predlazem da Kosovo dobije nezavisnost , od strane Serbije kao kompromis, a Kosovari da integrishu preostale Srbe na Kosovu, u kosovske Institucije, i to ce biti kompromis sa albanske strane!!!
Mislite o vashoj djeci, ne mislite sa tudje glave, glave glavasha, koji gledaju samo svoju stolicu u sred Beograda, ja se potpuno slazem da i vlada Kosova ako ne postigne nezavisnost na Kosovu niko je nikada vishe nece glasati, tako isto i u Srbi. Ali realno je da se da Kosovu nezavisnost, jer je godinama patila od Srbije, i bila iskorishcena od strane Serbije.... Sto se tice onih koji kazu da nisu albanske institucije nishta ucinile za njih, to je neistina. Ako hocete mozete uzeti nekome silom sve, ali dati nekom neshto na silu nikada ne mozesh!
Pa i kosovski pravoslavci koji zive i rodjeni su na Kosovu, treba da prihvate pomoc a ne da je odbijaju, jer vjerovali ili ne vi ste manjina na Kosovu tako da se puno lahko moze desiti da cete ostati ni na nebu ni na zemlji. Ali ce biti Kasno.
Covjek kroji sudbinu u mjestu gdje zivi, a ne na Nebu, ovo shto patite po enklavama sada to ste trazili to i dobijate, jer ste prije rata na Kosovu glumili bogove po Kosovu. I hvala dragom Allahu shto vishe nije tako kako je bilo. Neka mi niko ne prica o kompromisima , meni je na vrh nosa taj kopromis vishe , ako hocete da zivite zajedno u nezavisnom Kosovu, sa Albancima i da se brojite kao Kosovari, pravoslavne pripadnosti OK, ako ne znate put za Srbiju, i nikada se ne vracajte, stvarno mi je na nos sve doshlo!

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kakve i koje prirode i boje treba da bude poziv za ulazak i rad u Kosovske institucije za pripadnike Srpske kao i drugih nacionalnosti da bi bio iskren i srdacan. Ako su Vam vrata sirom otvorena, a to vide i prate i nadlezne institucije koje ce odlucivati o konacnom statusu Kosova kao i procesu decentralizacije a Vi jos bojkotirate te Institucije time nanesete gubitak i zastoj samo pripadnicima Vaseg naroda koji zive i rade na Kosova. Ovim i slicnim bojkotiranjima drzavnih institucija Kosova komsije varate se ako mislite da cete time prolongirati i zaustaviti marsiranje Kosova ka samostalnosti i buduce nezavisne drzave. Mislim da ste previse rano poceli da zaboravite da je ne tako davno na Kosova bio unistavajuci rat sa velikim posledicima. Previse je rano ocekivati da se preko noci to zaboravlja i baca u proslost. Sto se tice vracanja izbeglih na svojim ognjistima to Oni najbolje znaju dali su ostavili mesta da se slobodno vracaju na Kosova, zavisno od njihovih aktivnosti i radnji tokom rata. Previse je rano i ocekivati i traziti da ce Kosova uskoro postati nova Svajcarska, jer nove institucije drzave Kosova i novo Kosova smo poceli da gradimo nakon zavrestka rata od leta 1999 god. Potpuno laze i neiskren je lice koje kaze da na Kosova danas cvetaju ruze , ali verujete mi dragi komsije da ni danasnja Srbija nista, ama apsolutno nista ne stoji bolje od Kosova.

Dragomir

pre 18 godina

Ova nezapamcena farsa oko stvaranja druge Albanske drzave na Balkanu svakako je nelogicna do te mere da mora da postoji neko objasnjenje zasto se to radi.
Moje je misljenje da je mafija sa Kosova toliko uspela da podmiti korumpirane medjunarodne politicare da mogu slobodno da traze drzavu i u Makedoniji i Crnoj Gori i dobice je. Samo postepeno.
E sada ko ce i kada da tu Veliku Abaniju rastura zavisi opet od toga koliko para da ovim belosvetskim mafijasima.

Liridon

pre 18 godina

Dobar potez Kosovske vlade , koj treba da se podržava i koji će omogućiti svima onima koji žele da žive na Kosovo da se vrate na svoje kuće i imanje.
Kosovski Srbi i nakon rata sigurno imače više poštovanje ovde na Kosovo nego što imaju u nekim mestima u Srbiji.
Srbi sa Kosova treba da se oslobode od tutorstva Beogradske politike koja ih dovela do ovdje gde su ne samo oni nego i Srbi sa Hrvatske i ostali djelova exYugoslavije.
Oni mislim večina njih nisu krivi za zločine počinjene nad civilima , ženama , decu ali ipak oni trebaju da se distdistanciraju od onih koji su odgovorni za to.
Vrata su vam otvorena pa urazumite se , niko nema ništa protiv vas i niko vas ne mrzi samo što ste Srbi , samo treba da se pomirite činjenicom da i vi ste sa zemlja a ne nebeski narod kao i da tamo gde živi jedan srbin neče bit srbija nego će bit i neka druga država.
Ajmo da pokušamo zajedno da stvorim nešto dobro za buduče generacije.

pavle

pre 18 godina

Predlažem kompromisno rešenje: I Republika Srbija da donese sličnu rezoluciju pa da Kosovski Albanci uđu u institucije svoje države Republike Srbije. Mislim da je to fer. Srbija je demokratska država i nemaju čega, kao njeni građani da se plađe.
Mislim da bi ovaj način bili svi zadovoljni: kosovski Albanci, Srbija i Srbi na Kosovu i MZ.

NINA

pre 18 godina

Da,da, najeli smo se mi Srbi na Kosovu demokratije medjunarodne zajednice i Albanske demokratije.Pa bi sada za samo nekoliko meseci zbog standarda za nezavisno kosovo da nam daju i slobodu i sva prava na zivot, pored svega i prave kuce za nas. Pa gde su bili svih ovih sedam godina,kada se ubijalo,kada su pljackane i paljene kuce. Mi gospodo nemamo struju ,nemamo telefonske veze ,vodu. Za slobodu i sve ostalo bajkovito, od madjunarodne zajednice veliko HVALA, a da da se zahvalim i njihovim albanskim saradnicima na standardima koji vaze samo za nas i koji su jedinstveni u Svetu. Da nije smesno bilo bi zalosno...

igor

pre 18 godina

Kako mogu Srbi da budu manjina u sopstvenoj drzavi? Svi politicari koji koriste tu rec (a i neki nasi je koriste veoma cesto) zapravo smatraju Kosovo iskljuivo albanskom teritorijom. Kosovo, kao i svaki drugi pedalj planete pripada svim ljudima i narodima koji tamo zive, a Srbi, cak i ako se Kosovo proglasi nezavisnim, moraju da budu gradjani prvog a ne drugog reda tamo, sto na primer znaci da Srpski mora biti zvanican jezik (pored Albanskog). Sve ostalo je otimacina koju niko normalan u Srbiji nece prihvatiti kao resenu stvar.

mama ludaca

pre 18 godina

Ne sumnjam da je situacija teska, ali da bi se bilo sta popravilo i za to imalo pomoc i podrsku medjunarodne zajednice MORA SE UCI U INSTITUCIJE KOSOVA.
Ako se manjini koja je kooperativna, uskracuju neka prava ili se, ne daj Boze krse,postoji procedura za zastitu, a ako ste vaninstitucionalni igraci, onda ste kao zecevi u sezoni slobodnog lova.
Mislite svojom glavom, a ne slusajte sugestije i preporuke onih koji sede u Boegradu i pametuju u vase ime.

za rezoluciju

pre 18 godina

Rezolucija vazi za one ljude koji nisu pocinili zla Albanskom stanovnistvu. Normalno da necemo nikada prihvatiti one koji ne zasluzuju to.
Lako je bilo izgubiti obostrano poverenje, veoma tesko je stvoriti ga ponovo (ako je ikad moguce).

Ana

pre 18 godina

Kosovska vlada bi trebalo da ucini vise od rezolucije, jer rezolucije koje garantuju pomenuta prava vec postoje i donete su od mnogo relevantnijih tela, pa se ne postuju. Kosovska vlada bi trebalo da ekslpicitno zabrani sistematsko ubijanje i zlostavljanje Srba i unistavanje srpske imovine i kulturnih bastina. Kosovska vlada mora da komunicira vise sa Kosovskim albancima- i u smislu edukacije i u smislu ozbiljnog kaznjavanja nedela. Tek onda ce Srbi osecati zastitu.

srbin sa Kosmeta

pre 18 godina

Ovo je jos jedna zamka od strane "demokratske " Evrope za nase nesposobne politicare. Uzas ko sve "pokusava" da zadrzi Kosmet u sastavu Srbije. Braco srbi krajnje je vreme da se dozovete pameti i slozi.

jako zabrinut

pre 18 godina

Rezolucije, pozivi, potpisi, izjave...sve pod pritiskom medjunardne zajednice da bi se stvorio privid kao da se nesto radi.....ne to nisu iskrene namere, i to nece ni malo pomoci nealbancima, pogotovo sto rezolucija sama po sebi, pa makar bila ona i rezolucija UN nikoga ne obavezuje ni na sta. Postene istrage i kaznjavanje pocinilaca i pomoc u obnavljanju porusenog pre dve godine bi bilo vec nesto konkretnije i opipljivije, razgovor sa predstavnicima onih koji su izbegli, da se saslusaju njihovi problemi i barem neki od njih rese, e to je vec mnogo teze, najlakse je napisati papir.

jako zabrinut

pre 18 godina

Rezolucije, pozivi, potpisi, izjave...sve pod pritiskom medjunardne zajednice da bi se stvorio privid kao da se nesto radi.....ne to nisu iskrene namere, i to nece ni malo pomoci nealbancima, pogotovo sto rezolucija sama po sebi, pa makar bila ona i rezolucija UN nikoga ne obavezuje ni na sta. Postene istrage i kaznjavanje pocinilaca i pomoc u obnavljanju porusenog pre dve godine bi bilo vec nesto konkretnije i opipljivije, razgovor sa predstavnicima onih koji su izbegli, da se saslusaju njihovi problemi i barem neki od njih rese, e to je vec mnogo teze, najlakse je napisati papir.

srbin sa Kosmeta

pre 18 godina

Ovo je jos jedna zamka od strane "demokratske " Evrope za nase nesposobne politicare. Uzas ko sve "pokusava" da zadrzi Kosmet u sastavu Srbije. Braco srbi krajnje je vreme da se dozovete pameti i slozi.

za rezoluciju

pre 18 godina

Rezolucija vazi za one ljude koji nisu pocinili zla Albanskom stanovnistvu. Normalno da necemo nikada prihvatiti one koji ne zasluzuju to.
Lako je bilo izgubiti obostrano poverenje, veoma tesko je stvoriti ga ponovo (ako je ikad moguce).

Ana

pre 18 godina

Kosovska vlada bi trebalo da ucini vise od rezolucije, jer rezolucije koje garantuju pomenuta prava vec postoje i donete su od mnogo relevantnijih tela, pa se ne postuju. Kosovska vlada bi trebalo da ekslpicitno zabrani sistematsko ubijanje i zlostavljanje Srba i unistavanje srpske imovine i kulturnih bastina. Kosovska vlada mora da komunicira vise sa Kosovskim albancima- i u smislu edukacije i u smislu ozbiljnog kaznjavanja nedela. Tek onda ce Srbi osecati zastitu.

mama ludaca

pre 18 godina

Ne sumnjam da je situacija teska, ali da bi se bilo sta popravilo i za to imalo pomoc i podrsku medjunarodne zajednice MORA SE UCI U INSTITUCIJE KOSOVA.
Ako se manjini koja je kooperativna, uskracuju neka prava ili se, ne daj Boze krse,postoji procedura za zastitu, a ako ste vaninstitucionalni igraci, onda ste kao zecevi u sezoni slobodnog lova.
Mislite svojom glavom, a ne slusajte sugestije i preporuke onih koji sede u Boegradu i pametuju u vase ime.

NINA

pre 18 godina

Da,da, najeli smo se mi Srbi na Kosovu demokratije medjunarodne zajednice i Albanske demokratije.Pa bi sada za samo nekoliko meseci zbog standarda za nezavisno kosovo da nam daju i slobodu i sva prava na zivot, pored svega i prave kuce za nas. Pa gde su bili svih ovih sedam godina,kada se ubijalo,kada su pljackane i paljene kuce. Mi gospodo nemamo struju ,nemamo telefonske veze ,vodu. Za slobodu i sve ostalo bajkovito, od madjunarodne zajednice veliko HVALA, a da da se zahvalim i njihovim albanskim saradnicima na standardima koji vaze samo za nas i koji su jedinstveni u Svetu. Da nije smesno bilo bi zalosno...

igor

pre 18 godina

Kako mogu Srbi da budu manjina u sopstvenoj drzavi? Svi politicari koji koriste tu rec (a i neki nasi je koriste veoma cesto) zapravo smatraju Kosovo iskljuivo albanskom teritorijom. Kosovo, kao i svaki drugi pedalj planete pripada svim ljudima i narodima koji tamo zive, a Srbi, cak i ako se Kosovo proglasi nezavisnim, moraju da budu gradjani prvog a ne drugog reda tamo, sto na primer znaci da Srpski mora biti zvanican jezik (pored Albanskog). Sve ostalo je otimacina koju niko normalan u Srbiji nece prihvatiti kao resenu stvar.

Liridon

pre 18 godina

Dobar potez Kosovske vlade , koj treba da se podržava i koji će omogućiti svima onima koji žele da žive na Kosovo da se vrate na svoje kuće i imanje.
Kosovski Srbi i nakon rata sigurno imače više poštovanje ovde na Kosovo nego što imaju u nekim mestima u Srbiji.
Srbi sa Kosova treba da se oslobode od tutorstva Beogradske politike koja ih dovela do ovdje gde su ne samo oni nego i Srbi sa Hrvatske i ostali djelova exYugoslavije.
Oni mislim večina njih nisu krivi za zločine počinjene nad civilima , ženama , decu ali ipak oni trebaju da se distdistanciraju od onih koji su odgovorni za to.
Vrata su vam otvorena pa urazumite se , niko nema ništa protiv vas i niko vas ne mrzi samo što ste Srbi , samo treba da se pomirite činjenicom da i vi ste sa zemlja a ne nebeski narod kao i da tamo gde živi jedan srbin neče bit srbija nego će bit i neka druga država.
Ajmo da pokušamo zajedno da stvorim nešto dobro za buduče generacije.

pavle

pre 18 godina

Predlažem kompromisno rešenje: I Republika Srbija da donese sličnu rezoluciju pa da Kosovski Albanci uđu u institucije svoje države Republike Srbije. Mislim da je to fer. Srbija je demokratska država i nemaju čega, kao njeni građani da se plađe.
Mislim da bi ovaj način bili svi zadovoljni: kosovski Albanci, Srbija i Srbi na Kosovu i MZ.

Dragomir

pre 18 godina

Ova nezapamcena farsa oko stvaranja druge Albanske drzave na Balkanu svakako je nelogicna do te mere da mora da postoji neko objasnjenje zasto se to radi.
Moje je misljenje da je mafija sa Kosova toliko uspela da podmiti korumpirane medjunarodne politicare da mogu slobodno da traze drzavu i u Makedoniji i Crnoj Gori i dobice je. Samo postepeno.
E sada ko ce i kada da tu Veliku Abaniju rastura zavisi opet od toga koliko para da ovim belosvetskim mafijasima.

SLAVISA VASILJEVIC

pre 18 godina

Poziv vlade kosova o zastiti manjina na Kosovu i Metohiji i njihovo ukljucivanje u Privremene Institucije pretstavlja aktivnost vlade o tezni za stvaranjem nove drzave na teritoriji drzave Srbije i ja mislim da Srbi sa Kosmeta nece nasesti na taj trik.Ulazak Srba u insttitucije Kosova direkno je zavisio od situacije na terenu a njihovi rezultati za poslednjnih 7 godina su porazavajuci i oni su imali dovoljno vremena da nesto povoljno urade za Srpsku zajednicu.Svaka aktivnost vlade Kosova koja je u funkciji nezavisnosti za nas Srbe na Kosmetu je neprihvatljiva a ova rezolucija je u stvari takva
(Viki-Strpce-Sevce)

Grown up

pre 18 godina

Sve se odavno krsi na Kosovu. Pocev od "kontrarevolucije" pa do nelegalnih vojnih snaga paramilitarnih formacija OVK. Svako malo se cuju izjave nekog iz medjunarodne zajednice kako je nezavisnost Kosova neizbezna a sve u cilju pritiska na Srbe da se odreknu Kosova iako rezolucija UN govori sasvim suprotno. Srbima na Kosovu umesto da se pomogne sa njima se manipulise iz celog sveta. I sad kao neko treba da naseda na price kao samo vi izvolite kod nas u parlament pa ce mo mi zajedno da resavamo stvari u nasoj drzavi Kosovo. Pa to je neozbiljno, bezobrazno i smesno.

max

pre 18 godina

Gospodo!!!!
Krajnje je vreme da srušimo jedan veliki mit: ne smemo i ne možemo da baziramo budućnost na prošlosti. Ne, to ne znači da treba da zaboravljamo događaje iz prošlosti. Ali iz njih, prevashodno, treba da učimo i naučeno primenjujemo na budućnost. Džaba svih rezolucija, preporuka, zaklinjanja i svega ostalog ako nema dobre volje da živimo jedni pored drugih.
Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci.... Svi mogu biti dobronamerni i živeti jedni pored drugih ali samo ako je u pitanju neko drugo mesto a ne Balkan. U USA, Australiji, Britaniji, Nemačkoj i ko zna još gde žive normalno. Ne moraju da se "vole" ali zajedno privređuju u kraju u kome žive. Šta je problem pa u ovim krajevima ne možemo da shvatimo da emocije ostavimo na stranu i okrenemo se ekonomiji i ekonomskoj povezanosti. Vremenom će i emocije postati pozitivnije.
Jadno je gledati kako malobrojna "ekipa" ekstremista u svakom narodu podgreva mržnju prema okolini i nastvlja da u takvom društvu deeeeebeeelo profitira na tuđim nesrećama.
Svi na ovim našim (nesrećnim) prostorima moramo da shvatimo da smo sa svojim stavovima prema okolini samo roba u lakim trgovinama zlonamernih. Ako dignemo glavu i pomognemo jedni drugima neće biti mesta za lake zarade i prevare bazirane na mržnji. Trgovci mržnje moraće da potraže drugo tržište...

Pak

pre 18 godina

Tesko je vratiti medjusobno poverenje, dok ratni zlocinci nekaznjeno setaju i upravljaju Kosovom. Ko ce da se vrati, ako ga je isterao onaj koji ga sad poziva da se vrati. Sta kad ode UN i MZ sa Kosova, slobodna sezona lova na zeceve?

Vlada, NL

pre 18 godina

Bas kao u onom stihu koji je bio svojevremeno u spici Tup-Tupa (Minimaks) kao parodija na konto raznoraznih morskih-sansona i naseg turbo-folka: "Dodji da ti razbijem glavu..." Elem, dodjite da ucestvujete, da vas, ako je moguce prebrojimo (vas kol'ko je ostalo), pa da vas barem detaljno istrebimo (posto do sada ocigledno nismo). Koje bre crne institucije gde teroristi i ratni zlocinci sede? To mu dodje kao da u Obraz dodje "mala mala mala grupa ..." i sudeluje u tolerantnoj politici Obraza prema gay-ovima. To bre nikad nece biti - 'ajd' sto nece biti, nego sto je neiskreno - licemerno! Kriminalno!

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kakve i koje prirode i boje treba da bude poziv za ulazak i rad u Kosovske institucije za pripadnike Srpske kao i drugih nacionalnosti da bi bio iskren i srdacan. Ako su Vam vrata sirom otvorena, a to vide i prate i nadlezne institucije koje ce odlucivati o konacnom statusu Kosova kao i procesu decentralizacije a Vi jos bojkotirate te Institucije time nanesete gubitak i zastoj samo pripadnicima Vaseg naroda koji zive i rade na Kosova. Ovim i slicnim bojkotiranjima drzavnih institucija Kosova komsije varate se ako mislite da cete time prolongirati i zaustaviti marsiranje Kosova ka samostalnosti i buduce nezavisne drzave. Mislim da ste previse rano poceli da zaboravite da je ne tako davno na Kosova bio unistavajuci rat sa velikim posledicima. Previse je rano ocekivati da se preko noci to zaboravlja i baca u proslost. Sto se tice vracanja izbeglih na svojim ognjistima to Oni najbolje znaju dali su ostavili mesta da se slobodno vracaju na Kosova, zavisno od njihovih aktivnosti i radnji tokom rata. Previse je rano i ocekivati i traziti da ce Kosova uskoro postati nova Svajcarska, jer nove institucije drzave Kosova i novo Kosova smo poceli da gradimo nakon zavrestka rata od leta 1999 god. Potpuno laze i neiskren je lice koje kaze da na Kosova danas cvetaju ruze , ali verujete mi dragi komsije da ni danasnja Srbija nista, ama apsolutno nista ne stoji bolje od Kosova.

ALTA

pre 18 godina

Ajde da se pomirimo, i kompromisno reshenje da nadjemo, Predlazem da Kosovo dobije nezavisnost , od strane Serbije kao kompromis, a Kosovari da integrishu preostale Srbe na Kosovu, u kosovske Institucije, i to ce biti kompromis sa albanske strane!!!
Mislite o vashoj djeci, ne mislite sa tudje glave, glave glavasha, koji gledaju samo svoju stolicu u sred Beograda, ja se potpuno slazem da i vlada Kosova ako ne postigne nezavisnost na Kosovu niko je nikada vishe nece glasati, tako isto i u Srbi. Ali realno je da se da Kosovu nezavisnost, jer je godinama patila od Srbije, i bila iskorishcena od strane Serbije.... Sto se tice onih koji kazu da nisu albanske institucije nishta ucinile za njih, to je neistina. Ako hocete mozete uzeti nekome silom sve, ali dati nekom neshto na silu nikada ne mozesh!
Pa i kosovski pravoslavci koji zive i rodjeni su na Kosovu, treba da prihvate pomoc a ne da je odbijaju, jer vjerovali ili ne vi ste manjina na Kosovu tako da se puno lahko moze desiti da cete ostati ni na nebu ni na zemlji. Ali ce biti Kasno.
Covjek kroji sudbinu u mjestu gdje zivi, a ne na Nebu, ovo shto patite po enklavama sada to ste trazili to i dobijate, jer ste prije rata na Kosovu glumili bogove po Kosovu. I hvala dragom Allahu shto vishe nije tako kako je bilo. Neka mi niko ne prica o kompromisima , meni je na vrh nosa taj kopromis vishe , ako hocete da zivite zajedno u nezavisnom Kosovu, sa Albancima i da se brojite kao Kosovari, pravoslavne pripadnosti OK, ako ne znate put za Srbiju, i nikada se ne vracajte, stvarno mi je na nos sve doshlo!

Jovan

pre 18 godina

Zar nisu ljudi iz kosovske vlade do 1999. bojkotovali sve srpske institucije i imali svoje paralelne. Svoje probleme nisu ni pomisljali da resavaju kroz institucije (A tako se Albanci iz Preseva i Bujanovca ponasaju i danas). Nisu nista hteli da imaju s cak ni sa srpskim opozicionim strankama koje su se borile protiv Milosevica. Sada, ako bas mora zbog standarda, neka udju i ti Srbi u institucije, da bi Kosovo bilo nezavisno. Ali, svi su albanski komentatori saglasni da Srbi ne uobrazavaju da su nesto vazni. Sve u svemu tuzno, ne zna se ko je gori.

Ben

pre 18 godina

Milosevic je lagao kosovske srbe 10 godina rekavsi im da je kosovo srbija da ne moze im niko nista i slicno i na kraju okrenuo im je ledja.Mislim da i ova vlast isto postupa sa njima i oni na kraju ce ih ostaviti na cedilu.

Dino

pre 18 godina

Sama cinjenica da je nezavisnost Kosova oznacena kao jedno od mogucih resenja,ta opcija je permanentno u fokusu iz razloga sto se radi o potencijalno najvecoj promeni a i sto se za nju "hvataju" kosovski Albanci kao jedini, ali dopusteni potencijalni izbor za njih, te brojni medjunarodni faktori koji bi radije da pristanu na ucene nego li da forsiraju medjunarodno pravne norme.Treba, medjutim, imati u vidu da je to samo jedna od opcija, no i detetu je jasno da prema normama medjunarodnog prava, ona je najmanje verovatna, gotovo neverovatna.I pored toga sto mi zivimo u svetu gde vlada pravda sile i velicine, moram da kazem da se niko pa ni velike sile ne mogu tako olako odreci pravnih normi. Zato je misljenje gosp. Lavrova sasvim razumljivo, jer opcija nezavisnosti je upravo jedino moguca ako Srbija kao jedna od strana u pregovorima na to pristane. Ni u kom drugom scenariju ta opcija niti je zamisljena niti je moguca. Otuda su pojacani pritisci na Srbiju da se pomiri sa "unapred" donetom odlukom isl., pustanjem raznih altrnativnih scenarija, samo da se u Srbiji oslabi javno mnjenje i da se ona pomiri "sa sudbinom" svoje juzne pokrajine. Kazem, bez dogovora dve strane, Kosovskih Albanaca i Srbije nikada nece biti nezavisnog Kosova niti ce biti ikakvog resenja. Albanci su ocigledno savetovani da budu perzistentni u zahtevima, no jasno je da je pozitivan ishod za njih vrlo neverovatan, ma koliko oni bili "uvereni" u to. Ja se usudjujem cak reci da je podela Kosova i Metohije daleko realnija opcija od nezavisnosti a to je ono sto Albance najvise muci, jer su potpuno svesni toga. Za uvodjenje opcije podele Albancima se moze ponuditi i opcija prisajedinjenja Albaniji, a jedno integralno resenje sakako bi pretpostavljalo i siri scenario, ukljucujuci i Republiku Srpsku, ili, cak jedan njen deo, zavisno od resenja Kosova. Nista nije iskljuceno, a zurba sa ustavnim resenjima u Bih govori da se zeli zacmentirati RS u BiH pre resenja kosovskog pitanja, sto ne bi trebalo dopustiti.RS bi morala sve svoje nadleznosti ne trajno preneti na BiH vec samo delegirati deo svojih funkcija, s opcijom da ih moze uvek povratiti. Bez toga, sama sebi potkopava sudbinu a i olaksava ishod nepozeljnog resenja Kosova za srpsku stranu.

tony

pre 18 godina

Zar posle svega sto ste uradili albanskom narodu cni treba da imaju osecaj krivice za ono sta su uradili srbima na kosovu a srbi su totalno neduzni i nemaju nikakve krivice.Sve je sloba sam uradio.Pa sto nas ne zastitiste tada kad je sloba bio na vlasti? zasto ocekujete sada da vam mi titramo.Dok se srbi iz srbije isa kosova ne izvine javno ine zatraze oprostaj nema nista od suzivota na Kosovu.A sto se tice poziva o ulasku u institucije Kosova zovemo vas da ne kazete da mi sami o svemu odlucujemo.Pa razmislite malo,da smo kojim slucajem jos uvek zajedno da li biste vi dozvolili da mi uticemo na krojenje vase politike?

sendi

pre 18 godina

Konacno je krajnje vrijeme da Kosovo dobije nezavisnost,normalno uz obavezu postivanja prava svih manjina koje zive tamo.Poslije svih patnji i ugnjetavanja,od strane ralicitih "vladara"(tiranina)iz Beograda, kroz koje je
taj napaceni narod,uzadnjih 50 godina tamo prosao,nezavisnot bi bila,krajnje realan ishod.Pljacka i lopvluk su davno svrseno vrijeme.To bi vlastodrscima u Beogradu trbalo da bude vise nego jasno i trbalo bi pocnu da zive od vlastitog rada,naravno ukoliko znaju uopste nesto casno i posteno da rade.Licno mislim da je jednoj velikoj vecini mjesto iza resetake i to zauvijek.

jako zabrinut

pre 18 godina

Rezolucije, pozivi, potpisi, izjave...sve pod pritiskom medjunardne zajednice da bi se stvorio privid kao da se nesto radi.....ne to nisu iskrene namere, i to nece ni malo pomoci nealbancima, pogotovo sto rezolucija sama po sebi, pa makar bila ona i rezolucija UN nikoga ne obavezuje ni na sta. Postene istrage i kaznjavanje pocinilaca i pomoc u obnavljanju porusenog pre dve godine bi bilo vec nesto konkretnije i opipljivije, razgovor sa predstavnicima onih koji su izbegli, da se saslusaju njihovi problemi i barem neki od njih rese, e to je vec mnogo teze, najlakse je napisati papir.

srbin sa Kosmeta

pre 18 godina

Ovo je jos jedna zamka od strane "demokratske " Evrope za nase nesposobne politicare. Uzas ko sve "pokusava" da zadrzi Kosmet u sastavu Srbije. Braco srbi krajnje je vreme da se dozovete pameti i slozi.

za rezoluciju

pre 18 godina

Rezolucija vazi za one ljude koji nisu pocinili zla Albanskom stanovnistvu. Normalno da necemo nikada prihvatiti one koji ne zasluzuju to.
Lako je bilo izgubiti obostrano poverenje, veoma tesko je stvoriti ga ponovo (ako je ikad moguce).

Ana

pre 18 godina

Kosovska vlada bi trebalo da ucini vise od rezolucije, jer rezolucije koje garantuju pomenuta prava vec postoje i donete su od mnogo relevantnijih tela, pa se ne postuju. Kosovska vlada bi trebalo da ekslpicitno zabrani sistematsko ubijanje i zlostavljanje Srba i unistavanje srpske imovine i kulturnih bastina. Kosovska vlada mora da komunicira vise sa Kosovskim albancima- i u smislu edukacije i u smislu ozbiljnog kaznjavanja nedela. Tek onda ce Srbi osecati zastitu.

mama ludaca

pre 18 godina

Ne sumnjam da je situacija teska, ali da bi se bilo sta popravilo i za to imalo pomoc i podrsku medjunarodne zajednice MORA SE UCI U INSTITUCIJE KOSOVA.
Ako se manjini koja je kooperativna, uskracuju neka prava ili se, ne daj Boze krse,postoji procedura za zastitu, a ako ste vaninstitucionalni igraci, onda ste kao zecevi u sezoni slobodnog lova.
Mislite svojom glavom, a ne slusajte sugestije i preporuke onih koji sede u Boegradu i pametuju u vase ime.

NINA

pre 18 godina

Da,da, najeli smo se mi Srbi na Kosovu demokratije medjunarodne zajednice i Albanske demokratije.Pa bi sada za samo nekoliko meseci zbog standarda za nezavisno kosovo da nam daju i slobodu i sva prava na zivot, pored svega i prave kuce za nas. Pa gde su bili svih ovih sedam godina,kada se ubijalo,kada su pljackane i paljene kuce. Mi gospodo nemamo struju ,nemamo telefonske veze ,vodu. Za slobodu i sve ostalo bajkovito, od madjunarodne zajednice veliko HVALA, a da da se zahvalim i njihovim albanskim saradnicima na standardima koji vaze samo za nas i koji su jedinstveni u Svetu. Da nije smesno bilo bi zalosno...

igor

pre 18 godina

Kako mogu Srbi da budu manjina u sopstvenoj drzavi? Svi politicari koji koriste tu rec (a i neki nasi je koriste veoma cesto) zapravo smatraju Kosovo iskljuivo albanskom teritorijom. Kosovo, kao i svaki drugi pedalj planete pripada svim ljudima i narodima koji tamo zive, a Srbi, cak i ako se Kosovo proglasi nezavisnim, moraju da budu gradjani prvog a ne drugog reda tamo, sto na primer znaci da Srpski mora biti zvanican jezik (pored Albanskog). Sve ostalo je otimacina koju niko normalan u Srbiji nece prihvatiti kao resenu stvar.

Liridon

pre 18 godina

Dobar potez Kosovske vlade , koj treba da se podržava i koji će omogućiti svima onima koji žele da žive na Kosovo da se vrate na svoje kuće i imanje.
Kosovski Srbi i nakon rata sigurno imače više poštovanje ovde na Kosovo nego što imaju u nekim mestima u Srbiji.
Srbi sa Kosova treba da se oslobode od tutorstva Beogradske politike koja ih dovela do ovdje gde su ne samo oni nego i Srbi sa Hrvatske i ostali djelova exYugoslavije.
Oni mislim večina njih nisu krivi za zločine počinjene nad civilima , ženama , decu ali ipak oni trebaju da se distdistanciraju od onih koji su odgovorni za to.
Vrata su vam otvorena pa urazumite se , niko nema ništa protiv vas i niko vas ne mrzi samo što ste Srbi , samo treba da se pomirite činjenicom da i vi ste sa zemlja a ne nebeski narod kao i da tamo gde živi jedan srbin neče bit srbija nego će bit i neka druga država.
Ajmo da pokušamo zajedno da stvorim nešto dobro za buduče generacije.

pavle

pre 18 godina

Predlažem kompromisno rešenje: I Republika Srbija da donese sličnu rezoluciju pa da Kosovski Albanci uđu u institucije svoje države Republike Srbije. Mislim da je to fer. Srbija je demokratska država i nemaju čega, kao njeni građani da se plađe.
Mislim da bi ovaj način bili svi zadovoljni: kosovski Albanci, Srbija i Srbi na Kosovu i MZ.

Dragomir

pre 18 godina

Ova nezapamcena farsa oko stvaranja druge Albanske drzave na Balkanu svakako je nelogicna do te mere da mora da postoji neko objasnjenje zasto se to radi.
Moje je misljenje da je mafija sa Kosova toliko uspela da podmiti korumpirane medjunarodne politicare da mogu slobodno da traze drzavu i u Makedoniji i Crnoj Gori i dobice je. Samo postepeno.
E sada ko ce i kada da tu Veliku Abaniju rastura zavisi opet od toga koliko para da ovim belosvetskim mafijasima.

SLAVISA VASILJEVIC

pre 18 godina

Poziv vlade kosova o zastiti manjina na Kosovu i Metohiji i njihovo ukljucivanje u Privremene Institucije pretstavlja aktivnost vlade o tezni za stvaranjem nove drzave na teritoriji drzave Srbije i ja mislim da Srbi sa Kosmeta nece nasesti na taj trik.Ulazak Srba u insttitucije Kosova direkno je zavisio od situacije na terenu a njihovi rezultati za poslednjnih 7 godina su porazavajuci i oni su imali dovoljno vremena da nesto povoljno urade za Srpsku zajednicu.Svaka aktivnost vlade Kosova koja je u funkciji nezavisnosti za nas Srbe na Kosmetu je neprihvatljiva a ova rezolucija je u stvari takva
(Viki-Strpce-Sevce)

Grown up

pre 18 godina

Sve se odavno krsi na Kosovu. Pocev od "kontrarevolucije" pa do nelegalnih vojnih snaga paramilitarnih formacija OVK. Svako malo se cuju izjave nekog iz medjunarodne zajednice kako je nezavisnost Kosova neizbezna a sve u cilju pritiska na Srbe da se odreknu Kosova iako rezolucija UN govori sasvim suprotno. Srbima na Kosovu umesto da se pomogne sa njima se manipulise iz celog sveta. I sad kao neko treba da naseda na price kao samo vi izvolite kod nas u parlament pa ce mo mi zajedno da resavamo stvari u nasoj drzavi Kosovo. Pa to je neozbiljno, bezobrazno i smesno.

max

pre 18 godina

Gospodo!!!!
Krajnje je vreme da srušimo jedan veliki mit: ne smemo i ne možemo da baziramo budućnost na prošlosti. Ne, to ne znači da treba da zaboravljamo događaje iz prošlosti. Ali iz njih, prevashodno, treba da učimo i naučeno primenjujemo na budućnost. Džaba svih rezolucija, preporuka, zaklinjanja i svega ostalog ako nema dobre volje da živimo jedni pored drugih.
Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci.... Svi mogu biti dobronamerni i živeti jedni pored drugih ali samo ako je u pitanju neko drugo mesto a ne Balkan. U USA, Australiji, Britaniji, Nemačkoj i ko zna još gde žive normalno. Ne moraju da se "vole" ali zajedno privređuju u kraju u kome žive. Šta je problem pa u ovim krajevima ne možemo da shvatimo da emocije ostavimo na stranu i okrenemo se ekonomiji i ekonomskoj povezanosti. Vremenom će i emocije postati pozitivnije.
Jadno je gledati kako malobrojna "ekipa" ekstremista u svakom narodu podgreva mržnju prema okolini i nastvlja da u takvom društvu deeeeebeeelo profitira na tuđim nesrećama.
Svi na ovim našim (nesrećnim) prostorima moramo da shvatimo da smo sa svojim stavovima prema okolini samo roba u lakim trgovinama zlonamernih. Ako dignemo glavu i pomognemo jedni drugima neće biti mesta za lake zarade i prevare bazirane na mržnji. Trgovci mržnje moraće da potraže drugo tržište...

Pak

pre 18 godina

Tesko je vratiti medjusobno poverenje, dok ratni zlocinci nekaznjeno setaju i upravljaju Kosovom. Ko ce da se vrati, ako ga je isterao onaj koji ga sad poziva da se vrati. Sta kad ode UN i MZ sa Kosova, slobodna sezona lova na zeceve?

Vlada, NL

pre 18 godina

Bas kao u onom stihu koji je bio svojevremeno u spici Tup-Tupa (Minimaks) kao parodija na konto raznoraznih morskih-sansona i naseg turbo-folka: "Dodji da ti razbijem glavu..." Elem, dodjite da ucestvujete, da vas, ako je moguce prebrojimo (vas kol'ko je ostalo), pa da vas barem detaljno istrebimo (posto do sada ocigledno nismo). Koje bre crne institucije gde teroristi i ratni zlocinci sede? To mu dodje kao da u Obraz dodje "mala mala mala grupa ..." i sudeluje u tolerantnoj politici Obraza prema gay-ovima. To bre nikad nece biti - 'ajd' sto nece biti, nego sto je neiskreno - licemerno! Kriminalno!

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Kakve i koje prirode i boje treba da bude poziv za ulazak i rad u Kosovske institucije za pripadnike Srpske kao i drugih nacionalnosti da bi bio iskren i srdacan. Ako su Vam vrata sirom otvorena, a to vide i prate i nadlezne institucije koje ce odlucivati o konacnom statusu Kosova kao i procesu decentralizacije a Vi jos bojkotirate te Institucije time nanesete gubitak i zastoj samo pripadnicima Vaseg naroda koji zive i rade na Kosova. Ovim i slicnim bojkotiranjima drzavnih institucija Kosova komsije varate se ako mislite da cete time prolongirati i zaustaviti marsiranje Kosova ka samostalnosti i buduce nezavisne drzave. Mislim da ste previse rano poceli da zaboravite da je ne tako davno na Kosova bio unistavajuci rat sa velikim posledicima. Previse je rano ocekivati da se preko noci to zaboravlja i baca u proslost. Sto se tice vracanja izbeglih na svojim ognjistima to Oni najbolje znaju dali su ostavili mesta da se slobodno vracaju na Kosova, zavisno od njihovih aktivnosti i radnji tokom rata. Previse je rano i ocekivati i traziti da ce Kosova uskoro postati nova Svajcarska, jer nove institucije drzave Kosova i novo Kosova smo poceli da gradimo nakon zavrestka rata od leta 1999 god. Potpuno laze i neiskren je lice koje kaze da na Kosova danas cvetaju ruze , ali verujete mi dragi komsije da ni danasnja Srbija nista, ama apsolutno nista ne stoji bolje od Kosova.

ALTA

pre 18 godina

Ajde da se pomirimo, i kompromisno reshenje da nadjemo, Predlazem da Kosovo dobije nezavisnost , od strane Serbije kao kompromis, a Kosovari da integrishu preostale Srbe na Kosovu, u kosovske Institucije, i to ce biti kompromis sa albanske strane!!!
Mislite o vashoj djeci, ne mislite sa tudje glave, glave glavasha, koji gledaju samo svoju stolicu u sred Beograda, ja se potpuno slazem da i vlada Kosova ako ne postigne nezavisnost na Kosovu niko je nikada vishe nece glasati, tako isto i u Srbi. Ali realno je da se da Kosovu nezavisnost, jer je godinama patila od Srbije, i bila iskorishcena od strane Serbije.... Sto se tice onih koji kazu da nisu albanske institucije nishta ucinile za njih, to je neistina. Ako hocete mozete uzeti nekome silom sve, ali dati nekom neshto na silu nikada ne mozesh!
Pa i kosovski pravoslavci koji zive i rodjeni su na Kosovu, treba da prihvate pomoc a ne da je odbijaju, jer vjerovali ili ne vi ste manjina na Kosovu tako da se puno lahko moze desiti da cete ostati ni na nebu ni na zemlji. Ali ce biti Kasno.
Covjek kroji sudbinu u mjestu gdje zivi, a ne na Nebu, ovo shto patite po enklavama sada to ste trazili to i dobijate, jer ste prije rata na Kosovu glumili bogove po Kosovu. I hvala dragom Allahu shto vishe nije tako kako je bilo. Neka mi niko ne prica o kompromisima , meni je na vrh nosa taj kopromis vishe , ako hocete da zivite zajedno u nezavisnom Kosovu, sa Albancima i da se brojite kao Kosovari, pravoslavne pripadnosti OK, ako ne znate put za Srbiju, i nikada se ne vracajte, stvarno mi je na nos sve doshlo!

Jovan

pre 18 godina

Zar nisu ljudi iz kosovske vlade do 1999. bojkotovali sve srpske institucije i imali svoje paralelne. Svoje probleme nisu ni pomisljali da resavaju kroz institucije (A tako se Albanci iz Preseva i Bujanovca ponasaju i danas). Nisu nista hteli da imaju s cak ni sa srpskim opozicionim strankama koje su se borile protiv Milosevica. Sada, ako bas mora zbog standarda, neka udju i ti Srbi u institucije, da bi Kosovo bilo nezavisno. Ali, svi su albanski komentatori saglasni da Srbi ne uobrazavaju da su nesto vazni. Sve u svemu tuzno, ne zna se ko je gori.

Ben

pre 18 godina

Milosevic je lagao kosovske srbe 10 godina rekavsi im da je kosovo srbija da ne moze im niko nista i slicno i na kraju okrenuo im je ledja.Mislim da i ova vlast isto postupa sa njima i oni na kraju ce ih ostaviti na cedilu.

Dino

pre 18 godina

Sama cinjenica da je nezavisnost Kosova oznacena kao jedno od mogucih resenja,ta opcija je permanentno u fokusu iz razloga sto se radi o potencijalno najvecoj promeni a i sto se za nju "hvataju" kosovski Albanci kao jedini, ali dopusteni potencijalni izbor za njih, te brojni medjunarodni faktori koji bi radije da pristanu na ucene nego li da forsiraju medjunarodno pravne norme.Treba, medjutim, imati u vidu da je to samo jedna od opcija, no i detetu je jasno da prema normama medjunarodnog prava, ona je najmanje verovatna, gotovo neverovatna.I pored toga sto mi zivimo u svetu gde vlada pravda sile i velicine, moram da kazem da se niko pa ni velike sile ne mogu tako olako odreci pravnih normi. Zato je misljenje gosp. Lavrova sasvim razumljivo, jer opcija nezavisnosti je upravo jedino moguca ako Srbija kao jedna od strana u pregovorima na to pristane. Ni u kom drugom scenariju ta opcija niti je zamisljena niti je moguca. Otuda su pojacani pritisci na Srbiju da se pomiri sa "unapred" donetom odlukom isl., pustanjem raznih altrnativnih scenarija, samo da se u Srbiji oslabi javno mnjenje i da se ona pomiri "sa sudbinom" svoje juzne pokrajine. Kazem, bez dogovora dve strane, Kosovskih Albanaca i Srbije nikada nece biti nezavisnog Kosova niti ce biti ikakvog resenja. Albanci su ocigledno savetovani da budu perzistentni u zahtevima, no jasno je da je pozitivan ishod za njih vrlo neverovatan, ma koliko oni bili "uvereni" u to. Ja se usudjujem cak reci da je podela Kosova i Metohije daleko realnija opcija od nezavisnosti a to je ono sto Albance najvise muci, jer su potpuno svesni toga. Za uvodjenje opcije podele Albancima se moze ponuditi i opcija prisajedinjenja Albaniji, a jedno integralno resenje sakako bi pretpostavljalo i siri scenario, ukljucujuci i Republiku Srpsku, ili, cak jedan njen deo, zavisno od resenja Kosova. Nista nije iskljuceno, a zurba sa ustavnim resenjima u Bih govori da se zeli zacmentirati RS u BiH pre resenja kosovskog pitanja, sto ne bi trebalo dopustiti.RS bi morala sve svoje nadleznosti ne trajno preneti na BiH vec samo delegirati deo svojih funkcija, s opcijom da ih moze uvek povratiti. Bez toga, sama sebi potkopava sudbinu a i olaksava ishod nepozeljnog resenja Kosova za srpsku stranu.

tony

pre 18 godina

Zar posle svega sto ste uradili albanskom narodu cni treba da imaju osecaj krivice za ono sta su uradili srbima na kosovu a srbi su totalno neduzni i nemaju nikakve krivice.Sve je sloba sam uradio.Pa sto nas ne zastitiste tada kad je sloba bio na vlasti? zasto ocekujete sada da vam mi titramo.Dok se srbi iz srbije isa kosova ne izvine javno ine zatraze oprostaj nema nista od suzivota na Kosovu.A sto se tice poziva o ulasku u institucije Kosova zovemo vas da ne kazete da mi sami o svemu odlucujemo.Pa razmislite malo,da smo kojim slucajem jos uvek zajedno da li biste vi dozvolili da mi uticemo na krojenje vase politike?

sendi

pre 18 godina

Konacno je krajnje vrijeme da Kosovo dobije nezavisnost,normalno uz obavezu postivanja prava svih manjina koje zive tamo.Poslije svih patnji i ugnjetavanja,od strane ralicitih "vladara"(tiranina)iz Beograda, kroz koje je
taj napaceni narod,uzadnjih 50 godina tamo prosao,nezavisnot bi bila,krajnje realan ishod.Pljacka i lopvluk su davno svrseno vrijeme.To bi vlastodrscima u Beogradu trbalo da bude vise nego jasno i trbalo bi pocnu da zive od vlastitog rada,naravno ukoliko znaju uopste nesto casno i posteno da rade.Licno mislim da je jednoj velikoj vecini mjesto iza resetake i to zauvijek.