Petak, 24.03.2006.

12:16

Povučena poternica za Čekuom

Interpol je saopštio da je povukao poternicu za kosovskim premijerom Agimom Čekuom.

Izvor: FoNet

Povuèena poternica za Èekuom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 18 godina

Pa mi smo toliko neozbiljni da nas tako i medjunarodna zajednica tretira.
Pa sto se nas tice Ceku da li je on terorista ili ne kad mi toga u Srbiji imamo napretek.Nama ne smetaju vlastiti teroristi i "junaci"poput Mladica and CO
ali nam zato smetaju oni drugi.
Pocistimo prvo nase vlastito dvoriste da bi mogli suditi o drugima, a sudovima ostavimo da rade svoj posao(medjunarodni sud)a ne ovaj nas koji je potpuno korumpiran.Nemojmo da nase slabosti prebacujemo na druge
i da smatramo da su nam uvek neki drugi krivi.
Use i u svoje kljuse .
pozdrav Klin.

Ludozbunjen

pre 18 godina

Da je pre neku godinu Sadam Husein podneo interpolu zahtev interpolu za izrucenje Dzordz Busha, da li bi Dzordz bio izrucen?

kalimero

pre 18 godina

Pitanje za Predsjednika SiCG, Srbije, Predsjednika Vlade Srbije, Ministra Draskovica: Zasto je SiCG a i Srbija i dalje clan INTERPOLA?

goodman

pre 18 godina

Pa sada su sve maske pale. Funkcioner UN na Kosovu, sef UNMIK-a jednim dekretom ukida poternicu SCG sa obrazlozenjem da je to potrebno zato sto je gen Ceku izabran za predsednika vlade Kosova. Ne moze se covek sa flekom u dosijeu birati za predsednika vlade. To bi bilo kao kad bi Kostunica poverio general Mladicu mesto ministra odbrane ili nacelnika generalstaba i dao nalog celom svetu da skine poternicu za njega.

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Према начелу англо-саксонског принципа права,повлачење потернице за Чекуом је правно утемељена.Они су само искористили повлачење потернице за Миром,као правни преседан и то применили у овом случају,што је по том начелу потпуно правно коректно.Образложења за Миру су била да је адвокат дао реч или да је дата кауција у потпуности су идентична са образложењем за Чекуа о његовом другачијем правном статусу.Начело равноправности свих људи пред законом је недодирљиво и зато не треба имати два аршина.

Sve se placa

pre 18 godina

I Donald Rumsfild je bio prijatelj sa Sadamom u periodu borbe protiv Irana. Imaju slike u kojima se ne samo rukuju nego grle kao da su najbolji drugovi. A sada "terorista", "diktator" itd. Samo nek se pazi Ceku misleci da je nedodirljiv. Kad prodje 15 minuta njeogve slave bice, a koji si ti ono? Prodace te za cisternu nafte.

Dragan R

pre 18 godina

Mene samo interesuje kakav je ugled Srbije kada je u pitanju poternica za Markom i Mirom i Bogoljubom? Zasto niko niko ne optuzi komunisticku Rusiju koja cuva nase kriminalce.da li to spada u postovanje nase zemlje. Ceo svet lepo vidi da se mi idgramo sa takvim stvarima kao sto su poternice,cas ih raspisemo cas ih poclacimo tako da vise niko nezna da li vaze ili9 ne vaze. Time dokazujemo da kod politika a ne policija i sud daju poternice.

Moje ime?Pa da i ja posle dobijem poternicu

pre 18 godina

Srbija je sama sebe dovela do ovakve smesne situacije.Poternica za Klintona,Siraka,Solanu...
Hej komsije,drzava je ozbiljna stvar

Milan

pre 18 godina

Setite se samo sta je pre desetak godina zapadna stampa pisala o Gadafiju. Sad ga niko ne spominje, postao je covek pozitivan.
Samil Basajev je uvek bio borac za slobodu u ocima zapada, a on je bio premijer Cecenije.
Pa sto ne bi i Ceku? Covek je mozda napravio par kikseva u zivotu, ubio 10-20 ili kojeg vise srbina, ali desava se, pogrese ljudi. Ali sad ce da pomogne srbima, ne treba sumnjati u njegovu humanost i iskrenost.

otvorite oci

pre 18 godina

za neobavestene, srbija je izgubila rat, ne samo jedan nego 4. Ruku na srce albancima su pomogli NATO i USA ali su pobedili, prema tome historiju pisu pobednici. Ne secam se ja da posle drugog svetskog rata da ijedan od saveznika bude osudjivan ili poternice sa njime. Toliko od mene, i znam istina boli.

Milan

pre 18 godina

Vrlo jednostavno pitanje za politicke lidere nase zemlje:premijera kostunicu i Predsednika Tadica:Posle ovog sto se desilo sa poternicom protiv Tacija gde je granica vaseg ponizenja preko koje necete ici?

Vesna

pre 18 godina

Zaiste ne vidim ni jedan razlog vise da se potrudimo da udjemo u EU. Tamo je, ocigledno, sve trulo. Da smo pametni pa da sredjujemo svoju zemlju zbog nas samih. Nije lako, ali je moguce, i naravno, dugotrajno. Da sa svima budemo dobre komsije i u dobrim odnosima, ali da se drzimo one stare "svoja kucica-svoja slobodica".

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Nije tacno da SAD i EU imaju dva arsina.SAD ima jedan jedini arsin u vidu teleskopa,gde duzinu prilagodjavaju situaciji.Dok je slusao,dok je bio pokoran,gospodin Milosevic,sada pokojni,dobio epitet:"covek mira".To je bilo 1995.godine,ali kada je poceo da ne slusa,da se ne pokori,kada je hteo da bude SULTAN ili CAR,onda se menjao duzina arsina.Isto tako jedan makedonski Albanac zvani Ali Ahmeti,bio jednom u nekom americkom spisku kao nepodoban,i nije mogao da putuje u SAD i EU.Covek se brzo "opasuljio"i sada je na celu najvece albanske partije koja participira u parlament i vladi Makedonije.Agim Ceku,sada premijer Kosova,kao oficir JNA bio u sluzbi u Hrvatskoj i ima njeno drzavljanstvo.Kada je poceo rat u Kosovo dosao covek da pomaze sunarodnicima.Dali je covek vrsio genocid ja ne znam.Ponekad se kaze da on treba bar po komandnoj liniji da odgovara.OVK,ruku na srce, vise je licila na guerilu nego na vojsku.Nije bilo skoro nikakve komunikacije ,npr.Lapa i Drenice.To znaju najbolje kosovski Srbi i kosovski Albanci.Marko Milosevic je bio u Hag i to u ruskim diplomatskim kolima i nije niko digo prasinu.Ruku na srce ne znam dali je bio u spisku Interpola.Enver Kelmendi,24.mart2006

Boban

pre 18 godina

Dali je moguce da mi Srbi i nasa zemlja Srbija nevidimo da nas niko nezarezuje nizasta i da nas u svemu ignorisu. Od nas traze sve a nase ne priznaju nista. Ignorisu sve nase interpol poternice pocev od Mire i Marka pa sve nadalje.Sve nase Srbe traze u Hag i ucenjuju nas na sve moguce nacine a sve one koji su vrsili zlocine nad srpskim narodom njih oslobadjaju. Zar nase rukovodstvo nevidi da su oni Srbiju i srpski narod osudili na davljenje,samo nas dave polako, gurnu nas u vodu pa malo popuste da uzmemo vazduha taman toliko da se ponadamo da smo spaseni a oni nas gurnu ponovo jos dublje i tako ce trajati stalno dok nas ne udave potpuno. BOBAN MONTREAL-CANADA

djuro

pre 18 godina

Ovi argumenti koje iznosi Petersen su mi potpuno fantasticni. Znaci, poternica je prestala da vazi jer je optuzeni postao premijer. Kako je onda uopste podignuta optuznica protiv Milosevica, jer i on je bio neki predsednik pa im to onda nije smetalo? Da nije pravo pitanje malo drugacije: kako je neko uopste postao premijer kad postoji vazeca Interpolova poternica protiv njega?
One koji kao ne razumeju zasto je ovo opasno i zasto ce Srbi sada da glasaju za radikale, treba objasniti da je to iz istog razloga zbog koga oni glasaju za Cekua, Tacija, Haradinaja, a ne za Suroija. Samo da podsetim, optuznica i poternica nisu "Miloseviceve" nego "Djindjiceve", iz 2001 ili 2002, ako to moze da pomogne da se objasni kome tacno je ovde udaren samar. Povlacenje poternice je nepostovanje tuzitelja,a to znaci nepostovanje ove Srbije danas, (ili i one Djindjiceve koja je uhapsila i predala Hagu tog Milosevica), a ne zlocinackog rezima od pre 2000-te. Ovim jednim potezom MZ srusen je sav kredibilitet demokratskih partija u Srbiji, i njihovi krhki rezultati u ubedjivanju naroda da sa Evropom i Zapadom mozemo ziveti u miru i da Sloba nije bio u pravu. E pa izgleda da jeste.

Ana

pre 18 godina

Soren Jasen Petersen je aparatchik / cinovnik UN (pogledajte njegovu biografiju na www i bice vam jasno ko je i sta je) i kao takvom njemu je stalo da dobija svoju debelu UN cinovnicku platu- a da bi je dobijao onda mora da konstantno nabija tenziju promovisuci zlocince i izazivajuci srpsku vladu...

Barbus

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da su "terorije zavjere" cista glupost. Vidite kako je sada sve drugacije od kako su u Srbiji na vlasti poslusne stranke. Nema vise dvostrukih standarda, ponizavanja, kaznjavanja, ucjenjivanja i prijetnji Zapada upucenog Srbiji. Sada je to sve na ravnopravnoj, maltene drugarskoj, osnovi. Zapad nas voli, samo na malo cudan nacin. Shvaticemo to valjda jednog dana.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije posao Interpola da samostalno procenjuje poternice, nego da izdaje medjunarodne poternice u ime drzava clanica.
Ako Interpol moze da ukine poternice izdate od jedne clanice, ne vidim razloga zasto ta ista drzava ne bi ukinula vaznost poternica Interpola na svojoj teritoriji. Ukoliko Interpol misli da su poternice iz Srbije politicki motivisane i nelegitimne, onda ne vidim razlog za clanstvo Srbije u toj organizaciji.

Relativan terorizam

pre 18 godina

U slucaju Srbije, nakon sto su '80 godina bile serije silovanja i plasenja od strane Albanaca, pocela su masovna proterivanja. Policija koja je bila pod albanskom upravom je ignorisala zavodjenje reda i Srbi su prepusteni sami sebi kao i sada, ponovo pod Albanskom upravom. Mogu samo zamisliti sta bi ste radili da nema medjunarodnih snaga. Ameri imaju pravo da love nekoga ko je na drugoj strani planete jer je ugrozio njihov narod i domovinu. A mi kao drzava nismo mogli da zavedemo red u samoj drzavi, nego smo na kraju mi ispali teroristi. Ako cemo da pricamo o istoriji kosova i kome pripada pogledajte koliko je bilo Srpskih manastira pre nego sto ste ih popalili. Da li postoje americkei istorijski objekti u Iraku i Avganistanu da opravdaju njihovo prisustvo tamo.
Ne bih rekao.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Znaci medjunarodna zajednica vas tera da glasate za one za koje vi ne zelite, i koji Srbe teraju u samounistenje zato sto je Interpol povukao ilegalnu poternicu protiv Cekua? Ne mogu da nadjem konekciju, pomozite malo ovde...

.

pre 18 godina

Sablaznjavajte se vi o ukidanju poternice za Cekuom, a nama Kosovo ode. Sami sebe kaznjavamo svojim uzaludnim kukanjem. Niko nas ne cuje, jeste li coravi? Mnogo bi nam bolje bilo da ostanemo u dobrim odnosima sa Cekuom, jer ce se Kosovo jednog dana pitati u EU da li da se Srbiji dozvoli pristup Evropskoj zajednici ili ne.

A koji je ono bio razlog sto je Kostunica povukao poternicu za Mirom Markovic i njenim sinom?

Schegel_Wien

pre 18 godina

Serbska vlada ocigledno sama sebi skace u stomak.Znajuci da Srbija na Kosovu nema nikakav suverinitet,te raspisivanje poternica za Cekuom i Taciem je cista glupost kad su oni gradjani Kosova.Vidis da bratska Rusija ignorise sve Srpske poternice kao da ne postoje.Svi Haski i drugi begunci koji su van domasaja Srpskom pravosudju setaju se slobodno po Moskvi.Zato kad u napred znate kakav ce biti rezultat nemoj da kvarite odnose sa Albancima jer cete kad tad morati sa njima da razgovarate i da saradjujete u svim sferama zivota.

Gusia

pre 18 godina

Albanci sa Kosova su se borili protiv okupatora i zato su za saveznike dobili NATO trupe. Vasi su genarali ucinili zlocine. Ceku je u svakom slucaju vredan svog polozaja. Vi jos ne shvatate da ce vam tek doci racuni za sve sto ste ucinili. Zapadu se ne zuri. Zalosno je da nieste pripremljeni za istinu.

Laku noć i Srećno

pre 18 godina

Jasni signali iz Srbije, jasan odgovor međunaorodne zajednice. Ovih zadnjih nedelja je svetu poslata jasna poruka: duh Slobodana Miloševića i njegove politike prema inostranstvu su i dalje živi. Ispadi i napadi koji su svetskoj javnosti iznešeni su više nego zabrinjavajući. Licemeran stav g.Koštunice koji je pod svoju mantiju stavio sve one koji bi i po zakonima Republike Srbije trebali da odgovaraju za zločine bio je veoma jasan i pokazao se najotvorenije u izveštajima državne televizije. U studiju pozvani sagovornici su uvek kad su hteli da izraze nešto negativno ili kritiku, bili prekidani od strane voditelja. To nije baš profesionalnost koja se od nezavisnog novinarstva zahteva. Isto važi za goste tokom diskusije o Miloševiću kao i za jučerašnji „Otvoreni studio“ o NATO bombardovanju. Srbi ponovo ratuju. U naše ime ratuju RTS, Večernje Novosti, Kurir i drugi koji flankiraju poteze i pokušaje državnih organa Republike Srbije da se putem sopstvene definicije deklarišu sebe kao međunarodno priznati i ravnopravni organi. To nije tako, jer je ignorisanje naloga za hapšenje crvena karta i najgora opomena srpskim političkim vođama da se država i njeni organi tretiraju kao institucije jedne zemlje koja se pežorativno naziva „Bananska Republika“.
To potvrđuju i izjave oficijenih domaćih čelnika da zemljom ne vladaju oni koji su zaduženi za to već neke druge sile. Srbija je svetu pokazala svoje pravo lice i to za veoma kratko vreme. Time smo mi ti koji smo značajno doprineli da se albanski stavovi uvaže i ocene kao tačni, a ne drugi.

Talekk_sna

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje kakav uticaj ima ova vlada i njen premijer na zapadu. A i ponovo pravimo istu grešku. Ovo je čist produkt lobiranja i interesa, a ne zato što nas neko ne voli na zaapadu, kao cela Evropa razmišlja kad se probudi kako Srbiju da uništi. Srbija po ko zna koji put pravi istu, ali slovima istu grašku. To je da misli da sama može da opstane (posledica ponovo autističnosti Mlohavog), i da nekog u svetu interesuje idiotizam oko Kosovskog mita kao srcu Srbije i svetoj Srbskoj zemlji. Ko se još ponosi i veliča toliko bitku koju je izgubio. Izgubljena bitko koja je najavila proces nestajanja Srbije sve do današnjih dana. Umesto da nešto naučimo iz istorije i poboljšamo svoju poziciju u budućnosti, mi uporno pokušavamo da živimo istoriju. Čeku je njihov heroj zato što ostvaruje ciljeve čitavog Albanskog naroda, i to nije ništa čudno. Mi treba da se upitamo u čemu je problem, hvalimo se da smo veliko narod, inteligentan i sposoban, a zadnjih 15 godina ništa drugo ne doživljavamo nego poniženja, gubitak teritorija, belu kugu, vladavinu ludila, i poraz na gotovo svim poljima. Za to nam nije niko kriv, a najmanje Albanci. Oni ostvaruju svoj san koji su počeli da sanjaju pre stotinak godina i zato im svaka čast. A što je to na našu štetu to je naš problem, i naša krivica.
Molim te Majko Srbijo, radi da imamo bolju budućnost, a ne da menjamo prošlos.

Danko

pre 18 godina

Nista mi nismo naucili!
Nismo naucili da treba imati prijatelja, da treba neko znacajan u svetu da zastupa tvoje interese, da platimo i objasnimo ko je u pravu a ko ne. Sve prepustamo slucaju, mislimo, resice se to nekako, pa pravda je iza nas. Vec najmanje 15 godina radimo tako i onda se cudimo kako su svi "protiv" nas!
Trebalo je 5. Oktobra pohvatati sve optuzene i za Hag, raspustiti sudove, rascistiti u policiji, zabraniti SPS, JUL i Radikale na odredjeno vreme ( dok ne preispitaju svoje postupke sami ili pred sudom ).
Ruku na srce, neki su hteli ali su bili u manjini,vecina nije htela i sada su na vlasti.
Mislio sam da posle 5 Oktobra nece biti nikad vise potrebno itzaci na ulicu i traziti neka prava.
Ako ovako nastave zavrsice, htelei ili ne, ono sto je Milosevic zapoceo, a to je da budemo toliko jaki i priznati u svetu da ce nam Albanija biti uzor.
Stvarno treba 6. Oktobar, stim da na listi od pre 5.Oktobra treba dodati jos neke kojima nije vise mesto u politici. Dost vise!

sava

pre 18 godina

Nije povucena poternica zato sto zapad smatra da Ceku nije kriv, vec zato sto im treba da utera red na Kosovu. Skontali su oni da je demokratija na Kosovu mrtvo slovo na papiru i da se tamo, kao i u svakom drugom nerazvijenom i patrijahalnom drustvu, postuje jedino rec lidera. A sto se nas Srba tice, bolje da cutimo i da pustimo zapad da se preganja sa njima. Dok im se ne smuce. A do tada ... bar nisu kamen oko vrata nasem budzetu.

Doctor Wu

pre 18 godina

Ovo, kao i ona jutrosnja vest o prakticnom 'izopcavanju' Srbije iz EU u bliskoj buducnosti bi trebalo da pomogne dobronamernom ali dosta naivnom delu naseg stanovnistva da najzad shvati da clanstvo u EU ne donosi automatski red, mir i stabilizaciju. U EU postoji red i mir, ali samo za NEKE gradjane velike trojke- UK, Francuske i Nemacke- a ostali kako se snadju. I u EU postoji korupcija na svim nivoima, kriminal, lazljivi su kao i mi, a sve one stvari za koje smo se s pravom bunili protiv Milosevica i smatrali ih za anitcivilizacijske- lazi, prevare, politicki pritisak na policiju, siledzijstvo- oni svakodnevno primenjuju. Kad covek sve sabere i oduzme, bez obzira na javno deklarisanu podrsku demokratiji u Srbiji, ispada da bi Zapadu jako odgovaralo da radikali dodju na vlast u Srbiji, i oni sa svoje strane cine sve da do toga dodje. Na nama je da to po SVAKU cenu sprecimo.

Muhamed

pre 18 godina

Evo i zvanicno da se zna ko je ko i sta je sta: Sunze zalazi na Zapadu. Dok australijsko Ministarsvo prihvata izrucene "svojeg" drzavljanina Hrvatskoj, Interpol ukida medjunarodnu poternicu podignutu pre 4 godine jer je u medjuvremenu optuzeni postao "premijer" Kosova pod UMNIK-om. Sve je jasno ko Dan. Sada kada smo najzad shvatili pravila trebalo bi da pocnemo da igramo po njima. Voleo bih samo da od drugih, koji su to mnogo prepredenije, lukavije, licimernije vec uradili ili rade, naucimo tehniku igre po Zapadnim pravilima: Njima (MZ) da se dopadne i dopada a mi da osvarujemo nase interese. Samo bez POSTENJA i MARKETINGA molim.....

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Srbija nema nikakvog legitimiteta nad gradjanima Kosova i zbog toga bilokakva poternica raspisana od strane Srbije jeste nevalidna, i to je interpol potvrdio sada. Polako ali sigurno sve institucije sveta priznaju nezavisnost Kosova, a ako misli neko da ce se Albanci uznemiriti sto ih Srbija ne prizna onda se isti varaju.

Bogdan

pre 18 godina

E sad je bar lako. Mladica za premijera pa zbog njegovog novog statusa da mu se ukine optuznica a i sve potjernice, Karadzica za predsjednika neke nove Republike ili nove drzavne zajednice (bilo je raznih pa zasto ne i neka nova). OStale neuhvacene haske optuzenike za premijere drzava clanica nove drzave i tako redom. Ah, da Marka i Miru za neke ministre (recimo saobracaja i obrazovanja) i Srbija u EU. Interpol ponisti potjernice, Srbija nema nikakvih drugih obaveza prema medjunarodnim institucijama, a evo i proljece stize. Divota, krasota, ljepota...

Milan Jurjevic

pre 18 godina

Nije toliko bitan stav i ponasanje gospodjice Raskovic,bitni su dupli standardi koje veliki imaju od pocetka sukoba na prostorima bivse SFRJ. Poternica je legalna jer dolazi od legalnog organa.
Ovakvim ponasanjem medjunarodna zajednica samo tjera vodu na mlin bivsih snaga. A to nije nista novo,oni to rade vec 16 godina.Umjesto da postuju pravne norme i smiruju tenzije oni samo raspiruju vatru. Nije vazno ko je za koga DS, DSS , RADIKALE itd . ovo je bruka za sve gradjane i pravo.

milos

pre 18 godina

Bilo bi stvarno iznenadjenje da neko sa albanske strane, makar i poluanonimno, prizna da je neko od Albanaca sa Kosova zlochinac. Ni kod nas u Srbiji to ne ide lako, ali ipak jedan deo ljudi ima savesti da otvoreno kaze da su Mladic, Karadzic i ostali zlochinci. Zato ima nade da cemo jednog dana postati normalno drustvo.
Taj general Cheku je jos pre zlochina koje je uchinio na Kosovu, kao general hrvatske vojske, pochinio zlochine nad Srbima u Hrvatskoj, i postoje svedochanstva kanadskih oficira koji su tome prisustvovali. Ako je NATO odluchio da ga kao svog saveznika amnestira, Bog ga nece amnestirati ... Sve dok je stav Albanaca sa Kosova takav da podrzhavaju zlochince iz sopstvenih redova samo zato shto su njihovi, slabe su shanse da ce ikada postati civilizovano i normalno evropsko drushtvo. To ne govorim da bih ikoga uvredio, nego da se zamisle.

Nikola

pre 18 godina

O ovim i slichnim stvarima trebalo je da se razmislja prije 10ak godina. Sad samo zhanjemo shto smo posijali. Pa trpimo nepravdu Bozhju!

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova" - a kako to da je uprkos poternici postao predsednik vlade Kosova? Nisam pravnik i ne poznajem njihovu terminologiju, ali za ovo mora da postoji neki izraz, kad se posledica pretvori u uzrok. Recimo, zatvorenik pobegne iz zatvora. Cini li ga to nevinim? Po MZ-Jesen-Petersen logici - da! Ovo ne da je sramota, nego vrhunski kriminal. Ovo je u rangu "Cilj opravdava sredstvo - Hirosima, Nagasaki, NATO bombardovanje marta 1999"

Ko je ugasio svetlo???

pre 18 godina

E, al mu je srocila, svaka joj cast. Petersen ce sad sav da se potrese, a o Ceku-u da i ne govorimo. Nema bre sta vise za Kosovo da se brinemo - resena stvar u nasu korist. Gde li su nam bili ovi samo ovi silni diplomatski talenti da sprece Oluju u Krajini?
Kako da se poternice pokrenute od strane Srbije shvate iole ozbiljno, kad se sama drzava Srbija sali sa Interpolom i povlaci dva puta poternice za Mirom Markovic.

onaj

pre 18 godina

Jos jedna u nizu provokacija na koje ne treba nasedati. Samo mirno, videcemo kako ce izaci iz ove situacije bez naseg pristanka da Kosmet dobije nezavisnost.

Pyotr

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova"
Bas lepo... Ako bi Mladic kojim slucajem sad postao premijer Srbije (sto, nazalost, ne bi bio neki veci problem), da li bi se ukinule i sve poternice za njim?

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Pa sta se cudite komsije a i ti Sanda.Predmet optuznice protiv Gjen.Agima Cekua kao i Hashima Thaqija sastavljen od strane MUP-a Srbije i organa pravosudja -tuzilastva vec nekoliko godina je pazljivo prosao preko ruke nadleznih u Haskom tuzilastvu i Tribunalu.Secamo se jos od dana Vladana Batica. Zakljucak nije bilo pravnog osnova da se protiv njih pokrene neki krivicni postupak za ratne zlocine. Nije bilo pravnog osnova za neki krivicni postupak. A Vasa Vlada jos strogo insistira i protestira po svetu i trudi se da dolazi do nekog sudjenja i montiranog procesa protiv Njega i Thaqija unutar drzave Srbije, samo zbog cinjenice da Vi mislite da je Gjen.Agim Ceku terorista i zlikovac i da treba da odgovara za neke "ratne zlocine" opet po misljenju drzave Srbije. Zadnje je vreme da se to ostavlja na nadleznost profesionalnih pravnih institucija i organa pravosudja.Uopste me ne iznemirava stvorena situacija u vezi Gjenerala, uzimajuzi u obzir da zalosno po Vasim misljenjima danas na Kosova nema tog Albanca koji nije terorista ili na neki nacin zlikovac.Posebno mi Albanci imamo jako gorko iskustvo sa organima pravosudja drzave Srbije narocito od 1990 godine, pa sve do 1998 prije pocetka rata,i verujemo profesionalnosti Mup-a Srbije, kao i Tuzilastva iste da stvore i fiktivne krivicne predmete protiv N lica samo zbog nijhove nacionalne pripadnosti.

bt

pre 18 godina

Ima i jedna dobra stvar u ovome. Ako nekome dosad nije bilo jasno sta je medjunarodna zajednica i koliko postuje cak i svoje sopstvene zakone i norme, onda sada vise nema dileme. Dosad su zagovaraci ulaska u EU kao glavni argument navodili uvodjenje reda i zakona, a sta je onda ovo?

bt

pre 18 godina

Ima i jedna dobra stvar u ovome. Ako nekome dosad nije bilo jasno sta je medjunarodna zajednica i koliko postuje cak i svoje sopstvene zakone i norme, onda sada vise nema dileme. Dosad su zagovaraci ulaska u EU kao glavni argument navodili uvodjenje reda i zakona, a sta je onda ovo?

Pyotr

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova"
Bas lepo... Ako bi Mladic kojim slucajem sad postao premijer Srbije (sto, nazalost, ne bi bio neki veci problem), da li bi se ukinule i sve poternice za njim?

Ko je ugasio svetlo???

pre 18 godina

E, al mu je srocila, svaka joj cast. Petersen ce sad sav da se potrese, a o Ceku-u da i ne govorimo. Nema bre sta vise za Kosovo da se brinemo - resena stvar u nasu korist. Gde li su nam bili ovi samo ovi silni diplomatski talenti da sprece Oluju u Krajini?
Kako da se poternice pokrenute od strane Srbije shvate iole ozbiljno, kad se sama drzava Srbija sali sa Interpolom i povlaci dva puta poternice za Mirom Markovic.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova" - a kako to da je uprkos poternici postao predsednik vlade Kosova? Nisam pravnik i ne poznajem njihovu terminologiju, ali za ovo mora da postoji neki izraz, kad se posledica pretvori u uzrok. Recimo, zatvorenik pobegne iz zatvora. Cini li ga to nevinim? Po MZ-Jesen-Petersen logici - da! Ovo ne da je sramota, nego vrhunski kriminal. Ovo je u rangu "Cilj opravdava sredstvo - Hirosima, Nagasaki, NATO bombardovanje marta 1999"

onaj

pre 18 godina

Jos jedna u nizu provokacija na koje ne treba nasedati. Samo mirno, videcemo kako ce izaci iz ove situacije bez naseg pristanka da Kosmet dobije nezavisnost.

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Pa sta se cudite komsije a i ti Sanda.Predmet optuznice protiv Gjen.Agima Cekua kao i Hashima Thaqija sastavljen od strane MUP-a Srbije i organa pravosudja -tuzilastva vec nekoliko godina je pazljivo prosao preko ruke nadleznih u Haskom tuzilastvu i Tribunalu.Secamo se jos od dana Vladana Batica. Zakljucak nije bilo pravnog osnova da se protiv njih pokrene neki krivicni postupak za ratne zlocine. Nije bilo pravnog osnova za neki krivicni postupak. A Vasa Vlada jos strogo insistira i protestira po svetu i trudi se da dolazi do nekog sudjenja i montiranog procesa protiv Njega i Thaqija unutar drzave Srbije, samo zbog cinjenice da Vi mislite da je Gjen.Agim Ceku terorista i zlikovac i da treba da odgovara za neke "ratne zlocine" opet po misljenju drzave Srbije. Zadnje je vreme da se to ostavlja na nadleznost profesionalnih pravnih institucija i organa pravosudja.Uopste me ne iznemirava stvorena situacija u vezi Gjenerala, uzimajuzi u obzir da zalosno po Vasim misljenjima danas na Kosova nema tog Albanca koji nije terorista ili na neki nacin zlikovac.Posebno mi Albanci imamo jako gorko iskustvo sa organima pravosudja drzave Srbije narocito od 1990 godine, pa sve do 1998 prije pocetka rata,i verujemo profesionalnosti Mup-a Srbije, kao i Tuzilastva iste da stvore i fiktivne krivicne predmete protiv N lica samo zbog nijhove nacionalne pripadnosti.

Muhamed

pre 18 godina

Evo i zvanicno da se zna ko je ko i sta je sta: Sunze zalazi na Zapadu. Dok australijsko Ministarsvo prihvata izrucene "svojeg" drzavljanina Hrvatskoj, Interpol ukida medjunarodnu poternicu podignutu pre 4 godine jer je u medjuvremenu optuzeni postao "premijer" Kosova pod UMNIK-om. Sve je jasno ko Dan. Sada kada smo najzad shvatili pravila trebalo bi da pocnemo da igramo po njima. Voleo bih samo da od drugih, koji su to mnogo prepredenije, lukavije, licimernije vec uradili ili rade, naucimo tehniku igre po Zapadnim pravilima: Njima (MZ) da se dopadne i dopada a mi da osvarujemo nase interese. Samo bez POSTENJA i MARKETINGA molim.....

Milan Jurjevic

pre 18 godina

Nije toliko bitan stav i ponasanje gospodjice Raskovic,bitni su dupli standardi koje veliki imaju od pocetka sukoba na prostorima bivse SFRJ. Poternica je legalna jer dolazi od legalnog organa.
Ovakvim ponasanjem medjunarodna zajednica samo tjera vodu na mlin bivsih snaga. A to nije nista novo,oni to rade vec 16 godina.Umjesto da postuju pravne norme i smiruju tenzije oni samo raspiruju vatru. Nije vazno ko je za koga DS, DSS , RADIKALE itd . ovo je bruka za sve gradjane i pravo.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Srbija nema nikakvog legitimiteta nad gradjanima Kosova i zbog toga bilokakva poternica raspisana od strane Srbije jeste nevalidna, i to je interpol potvrdio sada. Polako ali sigurno sve institucije sveta priznaju nezavisnost Kosova, a ako misli neko da ce se Albanci uznemiriti sto ih Srbija ne prizna onda se isti varaju.

milos

pre 18 godina

Bilo bi stvarno iznenadjenje da neko sa albanske strane, makar i poluanonimno, prizna da je neko od Albanaca sa Kosova zlochinac. Ni kod nas u Srbiji to ne ide lako, ali ipak jedan deo ljudi ima savesti da otvoreno kaze da su Mladic, Karadzic i ostali zlochinci. Zato ima nade da cemo jednog dana postati normalno drustvo.
Taj general Cheku je jos pre zlochina koje je uchinio na Kosovu, kao general hrvatske vojske, pochinio zlochine nad Srbima u Hrvatskoj, i postoje svedochanstva kanadskih oficira koji su tome prisustvovali. Ako je NATO odluchio da ga kao svog saveznika amnestira, Bog ga nece amnestirati ... Sve dok je stav Albanaca sa Kosova takav da podrzhavaju zlochince iz sopstvenih redova samo zato shto su njihovi, slabe su shanse da ce ikada postati civilizovano i normalno evropsko drushtvo. To ne govorim da bih ikoga uvredio, nego da se zamisle.

Bogdan

pre 18 godina

E sad je bar lako. Mladica za premijera pa zbog njegovog novog statusa da mu se ukine optuznica a i sve potjernice, Karadzica za predsjednika neke nove Republike ili nove drzavne zajednice (bilo je raznih pa zasto ne i neka nova). OStale neuhvacene haske optuzenike za premijere drzava clanica nove drzave i tako redom. Ah, da Marka i Miru za neke ministre (recimo saobracaja i obrazovanja) i Srbija u EU. Interpol ponisti potjernice, Srbija nema nikakvih drugih obaveza prema medjunarodnim institucijama, a evo i proljece stize. Divota, krasota, ljepota...

Doctor Wu

pre 18 godina

Ovo, kao i ona jutrosnja vest o prakticnom 'izopcavanju' Srbije iz EU u bliskoj buducnosti bi trebalo da pomogne dobronamernom ali dosta naivnom delu naseg stanovnistva da najzad shvati da clanstvo u EU ne donosi automatski red, mir i stabilizaciju. U EU postoji red i mir, ali samo za NEKE gradjane velike trojke- UK, Francuske i Nemacke- a ostali kako se snadju. I u EU postoji korupcija na svim nivoima, kriminal, lazljivi su kao i mi, a sve one stvari za koje smo se s pravom bunili protiv Milosevica i smatrali ih za anitcivilizacijske- lazi, prevare, politicki pritisak na policiju, siledzijstvo- oni svakodnevno primenjuju. Kad covek sve sabere i oduzme, bez obzira na javno deklarisanu podrsku demokratiji u Srbiji, ispada da bi Zapadu jako odgovaralo da radikali dodju na vlast u Srbiji, i oni sa svoje strane cine sve da do toga dodje. Na nama je da to po SVAKU cenu sprecimo.

Nikola

pre 18 godina

O ovim i slichnim stvarima trebalo je da se razmislja prije 10ak godina. Sad samo zhanjemo shto smo posijali. Pa trpimo nepravdu Bozhju!

sava

pre 18 godina

Nije povucena poternica zato sto zapad smatra da Ceku nije kriv, vec zato sto im treba da utera red na Kosovu. Skontali su oni da je demokratija na Kosovu mrtvo slovo na papiru i da se tamo, kao i u svakom drugom nerazvijenom i patrijahalnom drustvu, postuje jedino rec lidera. A sto se nas Srba tice, bolje da cutimo i da pustimo zapad da se preganja sa njima. Dok im se ne smuce. A do tada ... bar nisu kamen oko vrata nasem budzetu.

Talekk_sna

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje kakav uticaj ima ova vlada i njen premijer na zapadu. A i ponovo pravimo istu grešku. Ovo je čist produkt lobiranja i interesa, a ne zato što nas neko ne voli na zaapadu, kao cela Evropa razmišlja kad se probudi kako Srbiju da uništi. Srbija po ko zna koji put pravi istu, ali slovima istu grašku. To je da misli da sama može da opstane (posledica ponovo autističnosti Mlohavog), i da nekog u svetu interesuje idiotizam oko Kosovskog mita kao srcu Srbije i svetoj Srbskoj zemlji. Ko se još ponosi i veliča toliko bitku koju je izgubio. Izgubljena bitko koja je najavila proces nestajanja Srbije sve do današnjih dana. Umesto da nešto naučimo iz istorije i poboljšamo svoju poziciju u budućnosti, mi uporno pokušavamo da živimo istoriju. Čeku je njihov heroj zato što ostvaruje ciljeve čitavog Albanskog naroda, i to nije ništa čudno. Mi treba da se upitamo u čemu je problem, hvalimo se da smo veliko narod, inteligentan i sposoban, a zadnjih 15 godina ništa drugo ne doživljavamo nego poniženja, gubitak teritorija, belu kugu, vladavinu ludila, i poraz na gotovo svim poljima. Za to nam nije niko kriv, a najmanje Albanci. Oni ostvaruju svoj san koji su počeli da sanjaju pre stotinak godina i zato im svaka čast. A što je to na našu štetu to je naš problem, i naša krivica.
Molim te Majko Srbijo, radi da imamo bolju budućnost, a ne da menjamo prošlos.

Danko

pre 18 godina

Nista mi nismo naucili!
Nismo naucili da treba imati prijatelja, da treba neko znacajan u svetu da zastupa tvoje interese, da platimo i objasnimo ko je u pravu a ko ne. Sve prepustamo slucaju, mislimo, resice se to nekako, pa pravda je iza nas. Vec najmanje 15 godina radimo tako i onda se cudimo kako su svi "protiv" nas!
Trebalo je 5. Oktobra pohvatati sve optuzene i za Hag, raspustiti sudove, rascistiti u policiji, zabraniti SPS, JUL i Radikale na odredjeno vreme ( dok ne preispitaju svoje postupke sami ili pred sudom ).
Ruku na srce, neki su hteli ali su bili u manjini,vecina nije htela i sada su na vlasti.
Mislio sam da posle 5 Oktobra nece biti nikad vise potrebno itzaci na ulicu i traziti neka prava.
Ako ovako nastave zavrsice, htelei ili ne, ono sto je Milosevic zapoceo, a to je da budemo toliko jaki i priznati u svetu da ce nam Albanija biti uzor.
Stvarno treba 6. Oktobar, stim da na listi od pre 5.Oktobra treba dodati jos neke kojima nije vise mesto u politici. Dost vise!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Znaci medjunarodna zajednica vas tera da glasate za one za koje vi ne zelite, i koji Srbe teraju u samounistenje zato sto je Interpol povukao ilegalnu poternicu protiv Cekua? Ne mogu da nadjem konekciju, pomozite malo ovde...

Laku noć i Srećno

pre 18 godina

Jasni signali iz Srbije, jasan odgovor međunaorodne zajednice. Ovih zadnjih nedelja je svetu poslata jasna poruka: duh Slobodana Miloševića i njegove politike prema inostranstvu su i dalje živi. Ispadi i napadi koji su svetskoj javnosti iznešeni su više nego zabrinjavajući. Licemeran stav g.Koštunice koji je pod svoju mantiju stavio sve one koji bi i po zakonima Republike Srbije trebali da odgovaraju za zločine bio je veoma jasan i pokazao se najotvorenije u izveštajima državne televizije. U studiju pozvani sagovornici su uvek kad su hteli da izraze nešto negativno ili kritiku, bili prekidani od strane voditelja. To nije baš profesionalnost koja se od nezavisnog novinarstva zahteva. Isto važi za goste tokom diskusije o Miloševiću kao i za jučerašnji „Otvoreni studio“ o NATO bombardovanju. Srbi ponovo ratuju. U naše ime ratuju RTS, Večernje Novosti, Kurir i drugi koji flankiraju poteze i pokušaje državnih organa Republike Srbije da se putem sopstvene definicije deklarišu sebe kao međunarodno priznati i ravnopravni organi. To nije tako, jer je ignorisanje naloga za hapšenje crvena karta i najgora opomena srpskim političkim vođama da se država i njeni organi tretiraju kao institucije jedne zemlje koja se pežorativno naziva „Bananska Republika“.
To potvrđuju i izjave oficijenih domaćih čelnika da zemljom ne vladaju oni koji su zaduženi za to već neke druge sile. Srbija je svetu pokazala svoje pravo lice i to za veoma kratko vreme. Time smo mi ti koji smo značajno doprineli da se albanski stavovi uvaže i ocene kao tačni, a ne drugi.

Gusia

pre 18 godina

Albanci sa Kosova su se borili protiv okupatora i zato su za saveznike dobili NATO trupe. Vasi su genarali ucinili zlocine. Ceku je u svakom slucaju vredan svog polozaja. Vi jos ne shvatate da ce vam tek doci racuni za sve sto ste ucinili. Zapadu se ne zuri. Zalosno je da nieste pripremljeni za istinu.

Schegel_Wien

pre 18 godina

Serbska vlada ocigledno sama sebi skace u stomak.Znajuci da Srbija na Kosovu nema nikakav suverinitet,te raspisivanje poternica za Cekuom i Taciem je cista glupost kad su oni gradjani Kosova.Vidis da bratska Rusija ignorise sve Srpske poternice kao da ne postoje.Svi Haski i drugi begunci koji su van domasaja Srpskom pravosudju setaju se slobodno po Moskvi.Zato kad u napred znate kakav ce biti rezultat nemoj da kvarite odnose sa Albancima jer cete kad tad morati sa njima da razgovarate i da saradjujete u svim sferama zivota.

.

pre 18 godina

Sablaznjavajte se vi o ukidanju poternice za Cekuom, a nama Kosovo ode. Sami sebe kaznjavamo svojim uzaludnim kukanjem. Niko nas ne cuje, jeste li coravi? Mnogo bi nam bolje bilo da ostanemo u dobrim odnosima sa Cekuom, jer ce se Kosovo jednog dana pitati u EU da li da se Srbiji dozvoli pristup Evropskoj zajednici ili ne.

A koji je ono bio razlog sto je Kostunica povukao poternicu za Mirom Markovic i njenim sinom?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Nije tacno da SAD i EU imaju dva arsina.SAD ima jedan jedini arsin u vidu teleskopa,gde duzinu prilagodjavaju situaciji.Dok je slusao,dok je bio pokoran,gospodin Milosevic,sada pokojni,dobio epitet:"covek mira".To je bilo 1995.godine,ali kada je poceo da ne slusa,da se ne pokori,kada je hteo da bude SULTAN ili CAR,onda se menjao duzina arsina.Isto tako jedan makedonski Albanac zvani Ali Ahmeti,bio jednom u nekom americkom spisku kao nepodoban,i nije mogao da putuje u SAD i EU.Covek se brzo "opasuljio"i sada je na celu najvece albanske partije koja participira u parlament i vladi Makedonije.Agim Ceku,sada premijer Kosova,kao oficir JNA bio u sluzbi u Hrvatskoj i ima njeno drzavljanstvo.Kada je poceo rat u Kosovo dosao covek da pomaze sunarodnicima.Dali je covek vrsio genocid ja ne znam.Ponekad se kaze da on treba bar po komandnoj liniji da odgovara.OVK,ruku na srce, vise je licila na guerilu nego na vojsku.Nije bilo skoro nikakve komunikacije ,npr.Lapa i Drenice.To znaju najbolje kosovski Srbi i kosovski Albanci.Marko Milosevic je bio u Hag i to u ruskim diplomatskim kolima i nije niko digo prasinu.Ruku na srce ne znam dali je bio u spisku Interpola.Enver Kelmendi,24.mart2006

Boban

pre 18 godina

Dali je moguce da mi Srbi i nasa zemlja Srbija nevidimo da nas niko nezarezuje nizasta i da nas u svemu ignorisu. Od nas traze sve a nase ne priznaju nista. Ignorisu sve nase interpol poternice pocev od Mire i Marka pa sve nadalje.Sve nase Srbe traze u Hag i ucenjuju nas na sve moguce nacine a sve one koji su vrsili zlocine nad srpskim narodom njih oslobadjaju. Zar nase rukovodstvo nevidi da su oni Srbiju i srpski narod osudili na davljenje,samo nas dave polako, gurnu nas u vodu pa malo popuste da uzmemo vazduha taman toliko da se ponadamo da smo spaseni a oni nas gurnu ponovo jos dublje i tako ce trajati stalno dok nas ne udave potpuno. BOBAN MONTREAL-CANADA

Relativan terorizam

pre 18 godina

U slucaju Srbije, nakon sto su '80 godina bile serije silovanja i plasenja od strane Albanaca, pocela su masovna proterivanja. Policija koja je bila pod albanskom upravom je ignorisala zavodjenje reda i Srbi su prepusteni sami sebi kao i sada, ponovo pod Albanskom upravom. Mogu samo zamisliti sta bi ste radili da nema medjunarodnih snaga. Ameri imaju pravo da love nekoga ko je na drugoj strani planete jer je ugrozio njihov narod i domovinu. A mi kao drzava nismo mogli da zavedemo red u samoj drzavi, nego smo na kraju mi ispali teroristi. Ako cemo da pricamo o istoriji kosova i kome pripada pogledajte koliko je bilo Srpskih manastira pre nego sto ste ih popalili. Da li postoje americkei istorijski objekti u Iraku i Avganistanu da opravdaju njihovo prisustvo tamo.
Ne bih rekao.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije posao Interpola da samostalno procenjuje poternice, nego da izdaje medjunarodne poternice u ime drzava clanica.
Ako Interpol moze da ukine poternice izdate od jedne clanice, ne vidim razloga zasto ta ista drzava ne bi ukinula vaznost poternica Interpola na svojoj teritoriji. Ukoliko Interpol misli da su poternice iz Srbije politicki motivisane i nelegitimne, onda ne vidim razlog za clanstvo Srbije u toj organizaciji.

Vesna

pre 18 godina

Zaiste ne vidim ni jedan razlog vise da se potrudimo da udjemo u EU. Tamo je, ocigledno, sve trulo. Da smo pametni pa da sredjujemo svoju zemlju zbog nas samih. Nije lako, ali je moguce, i naravno, dugotrajno. Da sa svima budemo dobre komsije i u dobrim odnosima, ali da se drzimo one stare "svoja kucica-svoja slobodica".

Barbus

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da su "terorije zavjere" cista glupost. Vidite kako je sada sve drugacije od kako su u Srbiji na vlasti poslusne stranke. Nema vise dvostrukih standarda, ponizavanja, kaznjavanja, ucjenjivanja i prijetnji Zapada upucenog Srbiji. Sada je to sve na ravnopravnoj, maltene drugarskoj, osnovi. Zapad nas voli, samo na malo cudan nacin. Shvaticemo to valjda jednog dana.

Ana

pre 18 godina

Soren Jasen Petersen je aparatchik / cinovnik UN (pogledajte njegovu biografiju na www i bice vam jasno ko je i sta je) i kao takvom njemu je stalo da dobija svoju debelu UN cinovnicku platu- a da bi je dobijao onda mora da konstantno nabija tenziju promovisuci zlocince i izazivajuci srpsku vladu...

djuro

pre 18 godina

Ovi argumenti koje iznosi Petersen su mi potpuno fantasticni. Znaci, poternica je prestala da vazi jer je optuzeni postao premijer. Kako je onda uopste podignuta optuznica protiv Milosevica, jer i on je bio neki predsednik pa im to onda nije smetalo? Da nije pravo pitanje malo drugacije: kako je neko uopste postao premijer kad postoji vazeca Interpolova poternica protiv njega?
One koji kao ne razumeju zasto je ovo opasno i zasto ce Srbi sada da glasaju za radikale, treba objasniti da je to iz istog razloga zbog koga oni glasaju za Cekua, Tacija, Haradinaja, a ne za Suroija. Samo da podsetim, optuznica i poternica nisu "Miloseviceve" nego "Djindjiceve", iz 2001 ili 2002, ako to moze da pomogne da se objasni kome tacno je ovde udaren samar. Povlacenje poternice je nepostovanje tuzitelja,a to znaci nepostovanje ove Srbije danas, (ili i one Djindjiceve koja je uhapsila i predala Hagu tog Milosevica), a ne zlocinackog rezima od pre 2000-te. Ovim jednim potezom MZ srusen je sav kredibilitet demokratskih partija u Srbiji, i njihovi krhki rezultati u ubedjivanju naroda da sa Evropom i Zapadom mozemo ziveti u miru i da Sloba nije bio u pravu. E pa izgleda da jeste.

Milan

pre 18 godina

Vrlo jednostavno pitanje za politicke lidere nase zemlje:premijera kostunicu i Predsednika Tadica:Posle ovog sto se desilo sa poternicom protiv Tacija gde je granica vaseg ponizenja preko koje necete ici?

otvorite oci

pre 18 godina

za neobavestene, srbija je izgubila rat, ne samo jedan nego 4. Ruku na srce albancima su pomogli NATO i USA ali su pobedili, prema tome historiju pisu pobednici. Ne secam se ja da posle drugog svetskog rata da ijedan od saveznika bude osudjivan ili poternice sa njime. Toliko od mene, i znam istina boli.

Milan

pre 18 godina

Setite se samo sta je pre desetak godina zapadna stampa pisala o Gadafiju. Sad ga niko ne spominje, postao je covek pozitivan.
Samil Basajev je uvek bio borac za slobodu u ocima zapada, a on je bio premijer Cecenije.
Pa sto ne bi i Ceku? Covek je mozda napravio par kikseva u zivotu, ubio 10-20 ili kojeg vise srbina, ali desava se, pogrese ljudi. Ali sad ce da pomogne srbima, ne treba sumnjati u njegovu humanost i iskrenost.

Dragan R

pre 18 godina

Mene samo interesuje kakav je ugled Srbije kada je u pitanju poternica za Markom i Mirom i Bogoljubom? Zasto niko niko ne optuzi komunisticku Rusiju koja cuva nase kriminalce.da li to spada u postovanje nase zemlje. Ceo svet lepo vidi da se mi idgramo sa takvim stvarima kao sto su poternice,cas ih raspisemo cas ih poclacimo tako da vise niko nezna da li vaze ili9 ne vaze. Time dokazujemo da kod politika a ne policija i sud daju poternice.

Moje ime?Pa da i ja posle dobijem poternicu

pre 18 godina

Srbija je sama sebe dovela do ovakve smesne situacije.Poternica za Klintona,Siraka,Solanu...
Hej komsije,drzava je ozbiljna stvar

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Према начелу англо-саксонског принципа права,повлачење потернице за Чекуом је правно утемељена.Они су само искористили повлачење потернице за Миром,као правни преседан и то применили у овом случају,што је по том начелу потпуно правно коректно.Образложења за Миру су била да је адвокат дао реч или да је дата кауција у потпуности су идентична са образложењем за Чекуа о његовом другачијем правном статусу.Начело равноправности свих људи пред законом је недодирљиво и зато не треба имати два аршина.

Sve se placa

pre 18 godina

I Donald Rumsfild je bio prijatelj sa Sadamom u periodu borbe protiv Irana. Imaju slike u kojima se ne samo rukuju nego grle kao da su najbolji drugovi. A sada "terorista", "diktator" itd. Samo nek se pazi Ceku misleci da je nedodirljiv. Kad prodje 15 minuta njeogve slave bice, a koji si ti ono? Prodace te za cisternu nafte.

goodman

pre 18 godina

Pa sada su sve maske pale. Funkcioner UN na Kosovu, sef UNMIK-a jednim dekretom ukida poternicu SCG sa obrazlozenjem da je to potrebno zato sto je gen Ceku izabran za predsednika vlade Kosova. Ne moze se covek sa flekom u dosijeu birati za predsednika vlade. To bi bilo kao kad bi Kostunica poverio general Mladicu mesto ministra odbrane ili nacelnika generalstaba i dao nalog celom svetu da skine poternicu za njega.

kalimero

pre 18 godina

Pitanje za Predsjednika SiCG, Srbije, Predsjednika Vlade Srbije, Ministra Draskovica: Zasto je SiCG a i Srbija i dalje clan INTERPOLA?

Ludozbunjen

pre 18 godina

Da je pre neku godinu Sadam Husein podneo interpolu zahtev interpolu za izrucenje Dzordz Busha, da li bi Dzordz bio izrucen?

milan

pre 18 godina

Pa mi smo toliko neozbiljni da nas tako i medjunarodna zajednica tretira.
Pa sto se nas tice Ceku da li je on terorista ili ne kad mi toga u Srbiji imamo napretek.Nama ne smetaju vlastiti teroristi i "junaci"poput Mladica and CO
ali nam zato smetaju oni drugi.
Pocistimo prvo nase vlastito dvoriste da bi mogli suditi o drugima, a sudovima ostavimo da rade svoj posao(medjunarodni sud)a ne ovaj nas koji je potpuno korumpiran.Nemojmo da nase slabosti prebacujemo na druge
i da smatramo da su nam uvek neki drugi krivi.
Use i u svoje kljuse .
pozdrav Klin.

bt

pre 18 godina

Ima i jedna dobra stvar u ovome. Ako nekome dosad nije bilo jasno sta je medjunarodna zajednica i koliko postuje cak i svoje sopstvene zakone i norme, onda sada vise nema dileme. Dosad su zagovaraci ulaska u EU kao glavni argument navodili uvodjenje reda i zakona, a sta je onda ovo?

Pyotr

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova"
Bas lepo... Ako bi Mladic kojim slucajem sad postao premijer Srbije (sto, nazalost, ne bi bio neki veci problem), da li bi se ukinule i sve poternice za njim?

Ko je ugasio svetlo???

pre 18 godina

E, al mu je srocila, svaka joj cast. Petersen ce sad sav da se potrese, a o Ceku-u da i ne govorimo. Nema bre sta vise za Kosovo da se brinemo - resena stvar u nasu korist. Gde li su nam bili ovi samo ovi silni diplomatski talenti da sprece Oluju u Krajini?
Kako da se poternice pokrenute od strane Srbije shvate iole ozbiljno, kad se sama drzava Srbija sali sa Interpolom i povlaci dva puta poternice za Mirom Markovic.

ni uslovno, ni bezuslovno

pre 18 godina

"Poternica je povučena zbog njegovog novog statusa predsednika Vlade Kosova" - a kako to da je uprkos poternici postao predsednik vlade Kosova? Nisam pravnik i ne poznajem njihovu terminologiju, ali za ovo mora da postoji neki izraz, kad se posledica pretvori u uzrok. Recimo, zatvorenik pobegne iz zatvora. Cini li ga to nevinim? Po MZ-Jesen-Petersen logici - da! Ovo ne da je sramota, nego vrhunski kriminal. Ovo je u rangu "Cilj opravdava sredstvo - Hirosima, Nagasaki, NATO bombardovanje marta 1999"

onaj

pre 18 godina

Jos jedna u nizu provokacija na koje ne treba nasedati. Samo mirno, videcemo kako ce izaci iz ove situacije bez naseg pristanka da Kosmet dobije nezavisnost.

Bashkim Cerrca

pre 18 godina

Pa sta se cudite komsije a i ti Sanda.Predmet optuznice protiv Gjen.Agima Cekua kao i Hashima Thaqija sastavljen od strane MUP-a Srbije i organa pravosudja -tuzilastva vec nekoliko godina je pazljivo prosao preko ruke nadleznih u Haskom tuzilastvu i Tribunalu.Secamo se jos od dana Vladana Batica. Zakljucak nije bilo pravnog osnova da se protiv njih pokrene neki krivicni postupak za ratne zlocine. Nije bilo pravnog osnova za neki krivicni postupak. A Vasa Vlada jos strogo insistira i protestira po svetu i trudi se da dolazi do nekog sudjenja i montiranog procesa protiv Njega i Thaqija unutar drzave Srbije, samo zbog cinjenice da Vi mislite da je Gjen.Agim Ceku terorista i zlikovac i da treba da odgovara za neke "ratne zlocine" opet po misljenju drzave Srbije. Zadnje je vreme da se to ostavlja na nadleznost profesionalnih pravnih institucija i organa pravosudja.Uopste me ne iznemirava stvorena situacija u vezi Gjenerala, uzimajuzi u obzir da zalosno po Vasim misljenjima danas na Kosova nema tog Albanca koji nije terorista ili na neki nacin zlikovac.Posebno mi Albanci imamo jako gorko iskustvo sa organima pravosudja drzave Srbije narocito od 1990 godine, pa sve do 1998 prije pocetka rata,i verujemo profesionalnosti Mup-a Srbije, kao i Tuzilastva iste da stvore i fiktivne krivicne predmete protiv N lica samo zbog nijhove nacionalne pripadnosti.

Muhamed

pre 18 godina

Evo i zvanicno da se zna ko je ko i sta je sta: Sunze zalazi na Zapadu. Dok australijsko Ministarsvo prihvata izrucene "svojeg" drzavljanina Hrvatskoj, Interpol ukida medjunarodnu poternicu podignutu pre 4 godine jer je u medjuvremenu optuzeni postao "premijer" Kosova pod UMNIK-om. Sve je jasno ko Dan. Sada kada smo najzad shvatili pravila trebalo bi da pocnemo da igramo po njima. Voleo bih samo da od drugih, koji su to mnogo prepredenije, lukavije, licimernije vec uradili ili rade, naucimo tehniku igre po Zapadnim pravilima: Njima (MZ) da se dopadne i dopada a mi da osvarujemo nase interese. Samo bez POSTENJA i MARKETINGA molim.....

Milan Jurjevic

pre 18 godina

Nije toliko bitan stav i ponasanje gospodjice Raskovic,bitni su dupli standardi koje veliki imaju od pocetka sukoba na prostorima bivse SFRJ. Poternica je legalna jer dolazi od legalnog organa.
Ovakvim ponasanjem medjunarodna zajednica samo tjera vodu na mlin bivsih snaga. A to nije nista novo,oni to rade vec 16 godina.Umjesto da postuju pravne norme i smiruju tenzije oni samo raspiruju vatru. Nije vazno ko je za koga DS, DSS , RADIKALE itd . ovo je bruka za sve gradjane i pravo.

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Srbija nema nikakvog legitimiteta nad gradjanima Kosova i zbog toga bilokakva poternica raspisana od strane Srbije jeste nevalidna, i to je interpol potvrdio sada. Polako ali sigurno sve institucije sveta priznaju nezavisnost Kosova, a ako misli neko da ce se Albanci uznemiriti sto ih Srbija ne prizna onda se isti varaju.

milos

pre 18 godina

Bilo bi stvarno iznenadjenje da neko sa albanske strane, makar i poluanonimno, prizna da je neko od Albanaca sa Kosova zlochinac. Ni kod nas u Srbiji to ne ide lako, ali ipak jedan deo ljudi ima savesti da otvoreno kaze da su Mladic, Karadzic i ostali zlochinci. Zato ima nade da cemo jednog dana postati normalno drustvo.
Taj general Cheku je jos pre zlochina koje je uchinio na Kosovu, kao general hrvatske vojske, pochinio zlochine nad Srbima u Hrvatskoj, i postoje svedochanstva kanadskih oficira koji su tome prisustvovali. Ako je NATO odluchio da ga kao svog saveznika amnestira, Bog ga nece amnestirati ... Sve dok je stav Albanaca sa Kosova takav da podrzhavaju zlochince iz sopstvenih redova samo zato shto su njihovi, slabe su shanse da ce ikada postati civilizovano i normalno evropsko drushtvo. To ne govorim da bih ikoga uvredio, nego da se zamisle.

Bogdan

pre 18 godina

E sad je bar lako. Mladica za premijera pa zbog njegovog novog statusa da mu se ukine optuznica a i sve potjernice, Karadzica za predsjednika neke nove Republike ili nove drzavne zajednice (bilo je raznih pa zasto ne i neka nova). OStale neuhvacene haske optuzenike za premijere drzava clanica nove drzave i tako redom. Ah, da Marka i Miru za neke ministre (recimo saobracaja i obrazovanja) i Srbija u EU. Interpol ponisti potjernice, Srbija nema nikakvih drugih obaveza prema medjunarodnim institucijama, a evo i proljece stize. Divota, krasota, ljepota...

Doctor Wu

pre 18 godina

Ovo, kao i ona jutrosnja vest o prakticnom 'izopcavanju' Srbije iz EU u bliskoj buducnosti bi trebalo da pomogne dobronamernom ali dosta naivnom delu naseg stanovnistva da najzad shvati da clanstvo u EU ne donosi automatski red, mir i stabilizaciju. U EU postoji red i mir, ali samo za NEKE gradjane velike trojke- UK, Francuske i Nemacke- a ostali kako se snadju. I u EU postoji korupcija na svim nivoima, kriminal, lazljivi su kao i mi, a sve one stvari za koje smo se s pravom bunili protiv Milosevica i smatrali ih za anitcivilizacijske- lazi, prevare, politicki pritisak na policiju, siledzijstvo- oni svakodnevno primenjuju. Kad covek sve sabere i oduzme, bez obzira na javno deklarisanu podrsku demokratiji u Srbiji, ispada da bi Zapadu jako odgovaralo da radikali dodju na vlast u Srbiji, i oni sa svoje strane cine sve da do toga dodje. Na nama je da to po SVAKU cenu sprecimo.

Nikola

pre 18 godina

O ovim i slichnim stvarima trebalo je da se razmislja prije 10ak godina. Sad samo zhanjemo shto smo posijali. Pa trpimo nepravdu Bozhju!

sava

pre 18 godina

Nije povucena poternica zato sto zapad smatra da Ceku nije kriv, vec zato sto im treba da utera red na Kosovu. Skontali su oni da je demokratija na Kosovu mrtvo slovo na papiru i da se tamo, kao i u svakom drugom nerazvijenom i patrijahalnom drustvu, postuje jedino rec lidera. A sto se nas Srba tice, bolje da cutimo i da pustimo zapad da se preganja sa njima. Dok im se ne smuce. A do tada ... bar nisu kamen oko vrata nasem budzetu.

Talekk_sna

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje kakav uticaj ima ova vlada i njen premijer na zapadu. A i ponovo pravimo istu grešku. Ovo je čist produkt lobiranja i interesa, a ne zato što nas neko ne voli na zaapadu, kao cela Evropa razmišlja kad se probudi kako Srbiju da uništi. Srbija po ko zna koji put pravi istu, ali slovima istu grašku. To je da misli da sama može da opstane (posledica ponovo autističnosti Mlohavog), i da nekog u svetu interesuje idiotizam oko Kosovskog mita kao srcu Srbije i svetoj Srbskoj zemlji. Ko se još ponosi i veliča toliko bitku koju je izgubio. Izgubljena bitko koja je najavila proces nestajanja Srbije sve do današnjih dana. Umesto da nešto naučimo iz istorije i poboljšamo svoju poziciju u budućnosti, mi uporno pokušavamo da živimo istoriju. Čeku je njihov heroj zato što ostvaruje ciljeve čitavog Albanskog naroda, i to nije ništa čudno. Mi treba da se upitamo u čemu je problem, hvalimo se da smo veliko narod, inteligentan i sposoban, a zadnjih 15 godina ništa drugo ne doživljavamo nego poniženja, gubitak teritorija, belu kugu, vladavinu ludila, i poraz na gotovo svim poljima. Za to nam nije niko kriv, a najmanje Albanci. Oni ostvaruju svoj san koji su počeli da sanjaju pre stotinak godina i zato im svaka čast. A što je to na našu štetu to je naš problem, i naša krivica.
Molim te Majko Srbijo, radi da imamo bolju budućnost, a ne da menjamo prošlos.

Danko

pre 18 godina

Nista mi nismo naucili!
Nismo naucili da treba imati prijatelja, da treba neko znacajan u svetu da zastupa tvoje interese, da platimo i objasnimo ko je u pravu a ko ne. Sve prepustamo slucaju, mislimo, resice se to nekako, pa pravda je iza nas. Vec najmanje 15 godina radimo tako i onda se cudimo kako su svi "protiv" nas!
Trebalo je 5. Oktobra pohvatati sve optuzene i za Hag, raspustiti sudove, rascistiti u policiji, zabraniti SPS, JUL i Radikale na odredjeno vreme ( dok ne preispitaju svoje postupke sami ili pred sudom ).
Ruku na srce, neki su hteli ali su bili u manjini,vecina nije htela i sada su na vlasti.
Mislio sam da posle 5 Oktobra nece biti nikad vise potrebno itzaci na ulicu i traziti neka prava.
Ako ovako nastave zavrsice, htelei ili ne, ono sto je Milosevic zapoceo, a to je da budemo toliko jaki i priznati u svetu da ce nam Albanija biti uzor.
Stvarno treba 6. Oktobar, stim da na listi od pre 5.Oktobra treba dodati jos neke kojima nije vise mesto u politici. Dost vise!

De Oppresso Liber

pre 18 godina

Znaci medjunarodna zajednica vas tera da glasate za one za koje vi ne zelite, i koji Srbe teraju u samounistenje zato sto je Interpol povukao ilegalnu poternicu protiv Cekua? Ne mogu da nadjem konekciju, pomozite malo ovde...

Laku noć i Srećno

pre 18 godina

Jasni signali iz Srbije, jasan odgovor međunaorodne zajednice. Ovih zadnjih nedelja je svetu poslata jasna poruka: duh Slobodana Miloševića i njegove politike prema inostranstvu su i dalje živi. Ispadi i napadi koji su svetskoj javnosti iznešeni su više nego zabrinjavajući. Licemeran stav g.Koštunice koji je pod svoju mantiju stavio sve one koji bi i po zakonima Republike Srbije trebali da odgovaraju za zločine bio je veoma jasan i pokazao se najotvorenije u izveštajima državne televizije. U studiju pozvani sagovornici su uvek kad su hteli da izraze nešto negativno ili kritiku, bili prekidani od strane voditelja. To nije baš profesionalnost koja se od nezavisnog novinarstva zahteva. Isto važi za goste tokom diskusije o Miloševiću kao i za jučerašnji „Otvoreni studio“ o NATO bombardovanju. Srbi ponovo ratuju. U naše ime ratuju RTS, Večernje Novosti, Kurir i drugi koji flankiraju poteze i pokušaje državnih organa Republike Srbije da se putem sopstvene definicije deklarišu sebe kao međunarodno priznati i ravnopravni organi. To nije tako, jer je ignorisanje naloga za hapšenje crvena karta i najgora opomena srpskim političkim vođama da se država i njeni organi tretiraju kao institucije jedne zemlje koja se pežorativno naziva „Bananska Republika“.
To potvrđuju i izjave oficijenih domaćih čelnika da zemljom ne vladaju oni koji su zaduženi za to već neke druge sile. Srbija je svetu pokazala svoje pravo lice i to za veoma kratko vreme. Time smo mi ti koji smo značajno doprineli da se albanski stavovi uvaže i ocene kao tačni, a ne drugi.

Gusia

pre 18 godina

Albanci sa Kosova su se borili protiv okupatora i zato su za saveznike dobili NATO trupe. Vasi su genarali ucinili zlocine. Ceku je u svakom slucaju vredan svog polozaja. Vi jos ne shvatate da ce vam tek doci racuni za sve sto ste ucinili. Zapadu se ne zuri. Zalosno je da nieste pripremljeni za istinu.

Schegel_Wien

pre 18 godina

Serbska vlada ocigledno sama sebi skace u stomak.Znajuci da Srbija na Kosovu nema nikakav suverinitet,te raspisivanje poternica za Cekuom i Taciem je cista glupost kad su oni gradjani Kosova.Vidis da bratska Rusija ignorise sve Srpske poternice kao da ne postoje.Svi Haski i drugi begunci koji su van domasaja Srpskom pravosudju setaju se slobodno po Moskvi.Zato kad u napred znate kakav ce biti rezultat nemoj da kvarite odnose sa Albancima jer cete kad tad morati sa njima da razgovarate i da saradjujete u svim sferama zivota.

.

pre 18 godina

Sablaznjavajte se vi o ukidanju poternice za Cekuom, a nama Kosovo ode. Sami sebe kaznjavamo svojim uzaludnim kukanjem. Niko nas ne cuje, jeste li coravi? Mnogo bi nam bolje bilo da ostanemo u dobrim odnosima sa Cekuom, jer ce se Kosovo jednog dana pitati u EU da li da se Srbiji dozvoli pristup Evropskoj zajednici ili ne.

A koji je ono bio razlog sto je Kostunica povukao poternicu za Mirom Markovic i njenim sinom?

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Nije tacno da SAD i EU imaju dva arsina.SAD ima jedan jedini arsin u vidu teleskopa,gde duzinu prilagodjavaju situaciji.Dok je slusao,dok je bio pokoran,gospodin Milosevic,sada pokojni,dobio epitet:"covek mira".To je bilo 1995.godine,ali kada je poceo da ne slusa,da se ne pokori,kada je hteo da bude SULTAN ili CAR,onda se menjao duzina arsina.Isto tako jedan makedonski Albanac zvani Ali Ahmeti,bio jednom u nekom americkom spisku kao nepodoban,i nije mogao da putuje u SAD i EU.Covek se brzo "opasuljio"i sada je na celu najvece albanske partije koja participira u parlament i vladi Makedonije.Agim Ceku,sada premijer Kosova,kao oficir JNA bio u sluzbi u Hrvatskoj i ima njeno drzavljanstvo.Kada je poceo rat u Kosovo dosao covek da pomaze sunarodnicima.Dali je covek vrsio genocid ja ne znam.Ponekad se kaze da on treba bar po komandnoj liniji da odgovara.OVK,ruku na srce, vise je licila na guerilu nego na vojsku.Nije bilo skoro nikakve komunikacije ,npr.Lapa i Drenice.To znaju najbolje kosovski Srbi i kosovski Albanci.Marko Milosevic je bio u Hag i to u ruskim diplomatskim kolima i nije niko digo prasinu.Ruku na srce ne znam dali je bio u spisku Interpola.Enver Kelmendi,24.mart2006

Boban

pre 18 godina

Dali je moguce da mi Srbi i nasa zemlja Srbija nevidimo da nas niko nezarezuje nizasta i da nas u svemu ignorisu. Od nas traze sve a nase ne priznaju nista. Ignorisu sve nase interpol poternice pocev od Mire i Marka pa sve nadalje.Sve nase Srbe traze u Hag i ucenjuju nas na sve moguce nacine a sve one koji su vrsili zlocine nad srpskim narodom njih oslobadjaju. Zar nase rukovodstvo nevidi da su oni Srbiju i srpski narod osudili na davljenje,samo nas dave polako, gurnu nas u vodu pa malo popuste da uzmemo vazduha taman toliko da se ponadamo da smo spaseni a oni nas gurnu ponovo jos dublje i tako ce trajati stalno dok nas ne udave potpuno. BOBAN MONTREAL-CANADA

Relativan terorizam

pre 18 godina

U slucaju Srbije, nakon sto su '80 godina bile serije silovanja i plasenja od strane Albanaca, pocela su masovna proterivanja. Policija koja je bila pod albanskom upravom je ignorisala zavodjenje reda i Srbi su prepusteni sami sebi kao i sada, ponovo pod Albanskom upravom. Mogu samo zamisliti sta bi ste radili da nema medjunarodnih snaga. Ameri imaju pravo da love nekoga ko je na drugoj strani planete jer je ugrozio njihov narod i domovinu. A mi kao drzava nismo mogli da zavedemo red u samoj drzavi, nego smo na kraju mi ispali teroristi. Ako cemo da pricamo o istoriji kosova i kome pripada pogledajte koliko je bilo Srpskih manastira pre nego sto ste ih popalili. Da li postoje americkei istorijski objekti u Iraku i Avganistanu da opravdaju njihovo prisustvo tamo.
Ne bih rekao.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Nije posao Interpola da samostalno procenjuje poternice, nego da izdaje medjunarodne poternice u ime drzava clanica.
Ako Interpol moze da ukine poternice izdate od jedne clanice, ne vidim razloga zasto ta ista drzava ne bi ukinula vaznost poternica Interpola na svojoj teritoriji. Ukoliko Interpol misli da su poternice iz Srbije politicki motivisane i nelegitimne, onda ne vidim razlog za clanstvo Srbije u toj organizaciji.

Vesna

pre 18 godina

Zaiste ne vidim ni jedan razlog vise da se potrudimo da udjemo u EU. Tamo je, ocigledno, sve trulo. Da smo pametni pa da sredjujemo svoju zemlju zbog nas samih. Nije lako, ali je moguce, i naravno, dugotrajno. Da sa svima budemo dobre komsije i u dobrim odnosima, ali da se drzimo one stare "svoja kucica-svoja slobodica".

Barbus

pre 18 godina

Jos jedan dokaz da su "terorije zavjere" cista glupost. Vidite kako je sada sve drugacije od kako su u Srbiji na vlasti poslusne stranke. Nema vise dvostrukih standarda, ponizavanja, kaznjavanja, ucjenjivanja i prijetnji Zapada upucenog Srbiji. Sada je to sve na ravnopravnoj, maltene drugarskoj, osnovi. Zapad nas voli, samo na malo cudan nacin. Shvaticemo to valjda jednog dana.

Ana

pre 18 godina

Soren Jasen Petersen je aparatchik / cinovnik UN (pogledajte njegovu biografiju na www i bice vam jasno ko je i sta je) i kao takvom njemu je stalo da dobija svoju debelu UN cinovnicku platu- a da bi je dobijao onda mora da konstantno nabija tenziju promovisuci zlocince i izazivajuci srpsku vladu...

djuro

pre 18 godina

Ovi argumenti koje iznosi Petersen su mi potpuno fantasticni. Znaci, poternica je prestala da vazi jer je optuzeni postao premijer. Kako je onda uopste podignuta optuznica protiv Milosevica, jer i on je bio neki predsednik pa im to onda nije smetalo? Da nije pravo pitanje malo drugacije: kako je neko uopste postao premijer kad postoji vazeca Interpolova poternica protiv njega?
One koji kao ne razumeju zasto je ovo opasno i zasto ce Srbi sada da glasaju za radikale, treba objasniti da je to iz istog razloga zbog koga oni glasaju za Cekua, Tacija, Haradinaja, a ne za Suroija. Samo da podsetim, optuznica i poternica nisu "Miloseviceve" nego "Djindjiceve", iz 2001 ili 2002, ako to moze da pomogne da se objasni kome tacno je ovde udaren samar. Povlacenje poternice je nepostovanje tuzitelja,a to znaci nepostovanje ove Srbije danas, (ili i one Djindjiceve koja je uhapsila i predala Hagu tog Milosevica), a ne zlocinackog rezima od pre 2000-te. Ovim jednim potezom MZ srusen je sav kredibilitet demokratskih partija u Srbiji, i njihovi krhki rezultati u ubedjivanju naroda da sa Evropom i Zapadom mozemo ziveti u miru i da Sloba nije bio u pravu. E pa izgleda da jeste.

Milan

pre 18 godina

Vrlo jednostavno pitanje za politicke lidere nase zemlje:premijera kostunicu i Predsednika Tadica:Posle ovog sto se desilo sa poternicom protiv Tacija gde je granica vaseg ponizenja preko koje necete ici?

otvorite oci

pre 18 godina

za neobavestene, srbija je izgubila rat, ne samo jedan nego 4. Ruku na srce albancima su pomogli NATO i USA ali su pobedili, prema tome historiju pisu pobednici. Ne secam se ja da posle drugog svetskog rata da ijedan od saveznika bude osudjivan ili poternice sa njime. Toliko od mene, i znam istina boli.

Milan

pre 18 godina

Setite se samo sta je pre desetak godina zapadna stampa pisala o Gadafiju. Sad ga niko ne spominje, postao je covek pozitivan.
Samil Basajev je uvek bio borac za slobodu u ocima zapada, a on je bio premijer Cecenije.
Pa sto ne bi i Ceku? Covek je mozda napravio par kikseva u zivotu, ubio 10-20 ili kojeg vise srbina, ali desava se, pogrese ljudi. Ali sad ce da pomogne srbima, ne treba sumnjati u njegovu humanost i iskrenost.

Dragan R

pre 18 godina

Mene samo interesuje kakav je ugled Srbije kada je u pitanju poternica za Markom i Mirom i Bogoljubom? Zasto niko niko ne optuzi komunisticku Rusiju koja cuva nase kriminalce.da li to spada u postovanje nase zemlje. Ceo svet lepo vidi da se mi idgramo sa takvim stvarima kao sto su poternice,cas ih raspisemo cas ih poclacimo tako da vise niko nezna da li vaze ili9 ne vaze. Time dokazujemo da kod politika a ne policija i sud daju poternice.

Moje ime?Pa da i ja posle dobijem poternicu

pre 18 godina

Srbija je sama sebe dovela do ovakve smesne situacije.Poternica za Klintona,Siraka,Solanu...
Hej komsije,drzava je ozbiljna stvar

Тодоровић Божидар

pre 18 godina

Према начелу англо-саксонског принципа права,повлачење потернице за Чекуом је правно утемељена.Они су само искористили повлачење потернице за Миром,као правни преседан и то применили у овом случају,што је по том начелу потпуно правно коректно.Образложења за Миру су била да је адвокат дао реч или да је дата кауција у потпуности су идентична са образложењем за Чекуа о његовом другачијем правном статусу.Начело равноправности свих људи пред законом је недодирљиво и зато не треба имати два аршина.

Sve se placa

pre 18 godina

I Donald Rumsfild je bio prijatelj sa Sadamom u periodu borbe protiv Irana. Imaju slike u kojima se ne samo rukuju nego grle kao da su najbolji drugovi. A sada "terorista", "diktator" itd. Samo nek se pazi Ceku misleci da je nedodirljiv. Kad prodje 15 minuta njeogve slave bice, a koji si ti ono? Prodace te za cisternu nafte.

goodman

pre 18 godina

Pa sada su sve maske pale. Funkcioner UN na Kosovu, sef UNMIK-a jednim dekretom ukida poternicu SCG sa obrazlozenjem da je to potrebno zato sto je gen Ceku izabran za predsednika vlade Kosova. Ne moze se covek sa flekom u dosijeu birati za predsednika vlade. To bi bilo kao kad bi Kostunica poverio general Mladicu mesto ministra odbrane ili nacelnika generalstaba i dao nalog celom svetu da skine poternicu za njega.

kalimero

pre 18 godina

Pitanje za Predsjednika SiCG, Srbije, Predsjednika Vlade Srbije, Ministra Draskovica: Zasto je SiCG a i Srbija i dalje clan INTERPOLA?

Ludozbunjen

pre 18 godina

Da je pre neku godinu Sadam Husein podneo interpolu zahtev interpolu za izrucenje Dzordz Busha, da li bi Dzordz bio izrucen?

milan

pre 18 godina

Pa mi smo toliko neozbiljni da nas tako i medjunarodna zajednica tretira.
Pa sto se nas tice Ceku da li je on terorista ili ne kad mi toga u Srbiji imamo napretek.Nama ne smetaju vlastiti teroristi i "junaci"poput Mladica and CO
ali nam zato smetaju oni drugi.
Pocistimo prvo nase vlastito dvoriste da bi mogli suditi o drugima, a sudovima ostavimo da rade svoj posao(medjunarodni sud)a ne ovaj nas koji je potpuno korumpiran.Nemojmo da nase slabosti prebacujemo na druge
i da smatramo da su nam uvek neki drugi krivi.
Use i u svoje kljuse .
pozdrav Klin.