Četvrtak, 02.03.2006.

12:38

BiH vs SCG: Danas o istočnoj Bosni

Zastupnici BiH tvrde da su vlasti u Beogradu u proleće 1992. učestvovale u planskom etničkom čišćenju muslimana u istočnoj BiH

Izvor: Beta

BiH vs SCG: Danas o istoènoj Bosni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

ex-sarajlija

pre 18 godina

Najjaci dokaz za etnicko ciscenje i ``genocid`` bio bi popis stanovnistva u BiH.
Pogotovu u vecim gradovima (Sarajevo,Tuzla,Banja Luka,Zenica,Mostar).
Nema ga vec 15 godina i opstruira ga SDA sa blagonaklonoscu`Medjunarodne zajednice``.ZASTO?

Domagoj

pre 18 godina

Kada je BiH podnijela tuzbu je "Republika Srpska" jos uvijek stvarana. Tako da je ne bitno sta jedna jos uvijek ziva fasistoidna tvorevina misli o tuzbi BiH protiv SCG. I nije tocno da su svi isto stradali. U BiH je posljedicama rata poginulo 100.000 ljudi, od toga 70% Bosnjaka, 25% Srba i 5% Hrvata. Tri puta vise Bosnjaka je ubijeno, tako da je izjava politicarke iz jos okupiranog dijela BiH dovoljan dokaz o genezi tvorevine koju zastupa!

Vise puta proteran

pre 18 godina

Cini mi se da se neke stvari ovde olako zaboravljaju. Ili se, jednostavno, vecini nisu desavale - na njihovu srecu.
Da li je ikada placena (kome i od koga) odsteta za genocid izvrsen nad Srbima te iste istocne Bosne (ukljucujuci i SVE muske i vecinu zenskih clanova moje porodice)?
Ne mislim da krivci za ubistva i proterivanja koja su se desila u ovom poslednjem ratu (ali i svim prethodnim) treba da prodju nekaznjeno, ali PRAVI krivci, a ne desetak miliona napacenih i do bede dovedenih gradjana jedne osakacene zemlje.
Pod pravim krivcima podrazumevam ne samo izvrsioce nego i izazivace i podstrekace, sa sve tri strane. Ravnopravno.

nada

pre 18 godina

Cudim se kako su prvo bosanski Muslimani ratovali sa Srbima pa posle sa Hrvatima i na kraju Muslimani sa Muslimanima a sada tuze samo Srbiju. Cudno, Nada Paris

Sergio, USA

pre 18 godina

Kosa na glavi mi se vise dize od tih prica o "genocidnoj tvorevini". Pa koja to danasnja drzava nije "genocidna tvorevina": USA, Engleska, Francuska, Hrvatska, Bosna, Turska, ...? Ima da se namucite da pronadjete neku danasnju drzavu koja nije barem u nekom trenutku svoje istorije pocinila genocid nad nekim.

Sarajlija

pre 18 godina

Predlazem delagitima RS (koji se toliko brinu o stradanju Bosnjaka) da umjesto sto se trude da zaustave postojeci proces, podnesu novu tuzbu protiv Hrvatske zbog stradanja Bosnjaka.

Ђорђе

pre 18 godina

Што се тиче саме тужбе БиХ против Србије и Црне Горе прате и друге, у најмању руку, контроверзе.
Прва - одлуку Председништва БиХ, неопходну за њено подизање, никад нико није видео, нити је има у архиви овог органа. Због тога се оправдано сумња да је тужба поднесена на, у најмању руку, споран начин.
Друга - чланом 5. анекса 2. на Устав БиХ предвиђено је да чланови првог послератног Председништва БиХ у року од 15 дана од ступања на дужност добију све међународне уговоре које је Република БиХ склопила од 1. јануара 1992. године до потписивања Дејтонског споразума. Aкти, који им не буду стављени на увид, „биће отказани”. Одлука о тужавању Југославије никад није стављена на увид члановима првог послератног Председништва БиХ. То значи да је она, са становишта унутрашњег права, практично отказана.
Трећа - српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић у октобру 1999. године ставио је вето на одлуку Aлије Изетбеговића и Aнте Јелавића да се настави поступак против тадашње Југославије. Радишићев вето потврдила је Народна скупштина Републике Српске. Због тога, по Уставу БиХ, Изетбеговићева и Јелавићева одлука није могла да ступи на снагу. Кршећи Устав БиХ, Изетбеговић и Јелавић су обавестили Хаг да се поступак по тужби наставља.
Четврта - тужба је без сагласности српске стране допуњена 1998. године. Допуном је оспорен легалитет и легитимитет Републике Српске, чиме је БиХ тужила и свој саставни дио. Такав случај у историји правосуђа није забележен.
Пета - полазећи од претходно наведених пропуста, српски члан Председништва БиХ Борислав Паравац затражио је средином децембра од Уставног суда БиХ да оцени уставност тужбе против Савезне Републике Југославије, односно Србије и Црне Горе. Упркос значају овог питања, Уставни суд је одлучио да Паравчев захтев решава у редовној процедури.

kompromis

pre 18 godina

Ako gdja Radjenovic misli da ce sa cjenom ukidanja Republike Srpske biti zadovoljni bosnjaci i sud, treba to odmah prihvatiti. Svakako je to genocidna tvorevina koja je najvise kostala Srbe sa obje strane Drine.

Jugosloven

pre 18 godina

Nikakva Jugoslavija nije sprovodila nikakav genocid i etnicka ciscenja. To su sprovodile zlocinacke nacionalsticke tvorevine nastale raspadom Jugoslavije. Niti je JNA unistavala sopstveni narod - to su cinile izdajnicke jedinice koje su se stavile na stranu Velike Srbije i drugih nacionalistickih tvorevina u SFRJ. Ako BiH izlaze svoj predmet protiv Srbije i Crne Gore - neka se na tome zadrzi. A to sto su Srbi i Crnogorci godinama zloupotrebljavali i prisvajali ime Jugoslavije nakon sto su je, zajadno s drugom nacionalsitickom bratijom unistili, potpuno je drugo pitanje.

Palilulac

pre 18 godina

Lora Doban rece: "Sve akcije su sprovedene po istom obrascu. Prvo bi JNA naoružavala Srbe, a zatim bi s paravojnim jedinicama iz Srbije zauzimala mesta, ubijajući, pritvarajući i proterujući muslimansko stanovništvo".
A ko onda naoruza Muslimane u BiH prije nego sto je poceo rat?! Dakle, sad ispade da su se oni branili prackama. A da im oruzje nije stiglo iz susjedne Hrvatske, i ne samo oruzje nego i ljudstvo (mada je veliki broj Muslimana uveliko "stazirao" po ratistima u Hrvatskoj, naravno na hrvatskoj strani). Pa bilo ko ko je boravio u Brckom uoci samog rata mogao je da primjeti MUP-ovce hrvatske. A Murat Sabanovic i ekipa u Zvorniku?!

Rajko Ilišković

pre 18 godina

Ovo suđenje Srbiji i Crnoj Gori pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu još je jedan dokaz da u svijetu više ne postoji nepristrasno sudovanje, niti poštovanje međunarodnog prava. I ovdje se radi o selektivnoj ''pravdi'' i potvrdi sve očiglednije činjenice da su Jugoslavija (čitaj SCG ili Srbi) u današnjem svijetu po diktatu moćnih ppostali corpus separatum i područje za političke, diplomatske, vojne, ekonomske i pravne eksperimente, sve do granice izdržljivosti i posljednjeg Srbina. Kakav je to sud koji se u tužbi SRJ protiv zemalja agresora 1999. godine oglasi nenadležnim, jer SRJ u vrijeme podnođšenja tužbe nije bila članica Ujedinjenih nacija, a po tužbi BiH protiv SRJ nadležnim iako ni u vrijeme te tužbe SRJ nije bila članica UN? Kakav je to sud koji se upušta u raspravu o tužbi koja nije legitimna? U BiH živi milion i po Srba čiji predstavnici u državnim organima BiH niti su pitani niti bi pristali da potpišu tu tužbu. Kakav je to sud koji kobajagi ne vidi licemjerstvo bošnjačke vrhuške, koja za agresiju i genocid nikad nije optužila Hrvatsku? I najzad, kakav je to sud koji pristaje da radi po političkom dikatatu?

miljan

pre 18 godina

Kad se kaze da je ovo tuzba BiH protiv SiCG ne misli se valjda i na Republiku Srpsku? Anketa koja je sprovedena u Republici Srpskoj pre utakmice u Sarajevu BiH-SCg za koga ce navijati dovoljno sama za sebe govori. Ja se ne secam da je iko rekao da ce navijati za BiH. Cak se i premijer RS izjasnio da navija za SCG. Pa kako onda zastupaju stav vecine?? Demokratija ili nesto drugo...

Onaj sto mu je Kostunica gled-o zgradu dalekozorom (dvogledom)!

pre 18 godina

Zastupnik BiH, nizozemski odvjetnik Phon van den Biesen rekao je su Škorpioni pripadali MUP-u Srbije.
........
Najlakse se pravit lud u Srbiji i negirati sve. Srecom izmisljene su video kamere i audio/video zapisi!
Također su prikazane i snimke srpske opsade Sarajeva, koje je okvalificirana kao genocidna, uz naglasak kako se sve četiri godine odvijala uz punu logističku i drugu podršku Beograda.
U sudnici je prikazana i snimka iz 1994. na kojoj sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica obilazi srpske položaje i hvali vojnike.
Na snimci Koštunica dalekozorom promatra grad i izjavljuje kako se "ovdje najbolje vidi kako trebaju izgledati granice i uređenje buduće Srbije, s ove i one strane Drine".

Dragomir

pre 18 godina

Ko mene i 150.000 Srba istjera iz Sarajeva da mi je samo znati. Mora da je Milosevic. Cekam da mi samo to objasne pa da na miru zivim. Ko istjera iz Mostara onolike Srbe, ko pobi u Sijekovcu neduzan narod. Koliko znam to je bilo uz pucanje na svatove u Sarajevu neposredni povod rata. Oce srpske pare sada.
Ma dokazace oni danas da je Milosevic licno pucao u te ljude, samo ako treba. Pravda po zelji i sili. Sto da ne, pa i to je moguce u danasnje. Oni pocnu rat, iniciraju cepanje zemlje. A mi platimo za to? E lepog li plana za sledeci rat zaista.

DEJAN

pre 18 godina

Ziveci tih godina u zapadnoj Srbiji i granici sa BiH, bio sam i "svedok" svih tih dogadjanja. Nazalost, sve je to tacno sto advokati BiH i pominju. Svidjalo se to nama ili ne ISTNA je na njihovoj strani...

Jakov

pre 18 godina

Mislim da se ovde radi i dve protivurecne stvari... Ili treba da se svi obustave procesi protiv Srba i Hagu i da se sudi celoj drzavi, ili obrnuto. Jer stalno se prica da se krivica i zlocini moraju individualizovati i da iza svakog zlocina stoji osoba sa imenom i prezimenom, a sada se sudi celoj drzavi....

DEJAN

pre 18 godina

Ziveci tih godina u zapadnoj Srbiji i granici sa BiH, bio sam i "svedok" svih tih dogadjanja. Nazalost, sve je to tacno sto advokati BiH i pominju. Svidjalo se to nama ili ne ISTNA je na njihovoj strani...

Jakov

pre 18 godina

Mislim da se ovde radi i dve protivurecne stvari... Ili treba da se svi obustave procesi protiv Srba i Hagu i da se sudi celoj drzavi, ili obrnuto. Jer stalno se prica da se krivica i zlocini moraju individualizovati i da iza svakog zlocina stoji osoba sa imenom i prezimenom, a sada se sudi celoj drzavi....

Rajko Ilišković

pre 18 godina

Ovo suđenje Srbiji i Crnoj Gori pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu još je jedan dokaz da u svijetu više ne postoji nepristrasno sudovanje, niti poštovanje međunarodnog prava. I ovdje se radi o selektivnoj ''pravdi'' i potvrdi sve očiglednije činjenice da su Jugoslavija (čitaj SCG ili Srbi) u današnjem svijetu po diktatu moćnih ppostali corpus separatum i područje za političke, diplomatske, vojne, ekonomske i pravne eksperimente, sve do granice izdržljivosti i posljednjeg Srbina. Kakav je to sud koji se u tužbi SRJ protiv zemalja agresora 1999. godine oglasi nenadležnim, jer SRJ u vrijeme podnođšenja tužbe nije bila članica Ujedinjenih nacija, a po tužbi BiH protiv SRJ nadležnim iako ni u vrijeme te tužbe SRJ nije bila članica UN? Kakav je to sud koji se upušta u raspravu o tužbi koja nije legitimna? U BiH živi milion i po Srba čiji predstavnici u državnim organima BiH niti su pitani niti bi pristali da potpišu tu tužbu. Kakav je to sud koji kobajagi ne vidi licemjerstvo bošnjačke vrhuške, koja za agresiju i genocid nikad nije optužila Hrvatsku? I najzad, kakav je to sud koji pristaje da radi po političkom dikatatu?

Palilulac

pre 18 godina

Lora Doban rece: "Sve akcije su sprovedene po istom obrascu. Prvo bi JNA naoružavala Srbe, a zatim bi s paravojnim jedinicama iz Srbije zauzimala mesta, ubijajući, pritvarajući i proterujući muslimansko stanovništvo".
A ko onda naoruza Muslimane u BiH prije nego sto je poceo rat?! Dakle, sad ispade da su se oni branili prackama. A da im oruzje nije stiglo iz susjedne Hrvatske, i ne samo oruzje nego i ljudstvo (mada je veliki broj Muslimana uveliko "stazirao" po ratistima u Hrvatskoj, naravno na hrvatskoj strani). Pa bilo ko ko je boravio u Brckom uoci samog rata mogao je da primjeti MUP-ovce hrvatske. A Murat Sabanovic i ekipa u Zvorniku?!

Dragomir

pre 18 godina

Ko mene i 150.000 Srba istjera iz Sarajeva da mi je samo znati. Mora da je Milosevic. Cekam da mi samo to objasne pa da na miru zivim. Ko istjera iz Mostara onolike Srbe, ko pobi u Sijekovcu neduzan narod. Koliko znam to je bilo uz pucanje na svatove u Sarajevu neposredni povod rata. Oce srpske pare sada.
Ma dokazace oni danas da je Milosevic licno pucao u te ljude, samo ako treba. Pravda po zelji i sili. Sto da ne, pa i to je moguce u danasnje. Oni pocnu rat, iniciraju cepanje zemlje. A mi platimo za to? E lepog li plana za sledeci rat zaista.

Jugosloven

pre 18 godina

Nikakva Jugoslavija nije sprovodila nikakav genocid i etnicka ciscenja. To su sprovodile zlocinacke nacionalsticke tvorevine nastale raspadom Jugoslavije. Niti je JNA unistavala sopstveni narod - to su cinile izdajnicke jedinice koje su se stavile na stranu Velike Srbije i drugih nacionalistickih tvorevina u SFRJ. Ako BiH izlaze svoj predmet protiv Srbije i Crne Gore - neka se na tome zadrzi. A to sto su Srbi i Crnogorci godinama zloupotrebljavali i prisvajali ime Jugoslavije nakon sto su je, zajadno s drugom nacionalsitickom bratijom unistili, potpuno je drugo pitanje.

Onaj sto mu je Kostunica gled-o zgradu dalekozorom (dvogledom)!

pre 18 godina

Zastupnik BiH, nizozemski odvjetnik Phon van den Biesen rekao je su Škorpioni pripadali MUP-u Srbije.
........
Najlakse se pravit lud u Srbiji i negirati sve. Srecom izmisljene su video kamere i audio/video zapisi!
Također su prikazane i snimke srpske opsade Sarajeva, koje je okvalificirana kao genocidna, uz naglasak kako se sve četiri godine odvijala uz punu logističku i drugu podršku Beograda.
U sudnici je prikazana i snimka iz 1994. na kojoj sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica obilazi srpske položaje i hvali vojnike.
Na snimci Koštunica dalekozorom promatra grad i izjavljuje kako se "ovdje najbolje vidi kako trebaju izgledati granice i uređenje buduće Srbije, s ove i one strane Drine".

miljan

pre 18 godina

Kad se kaze da je ovo tuzba BiH protiv SiCG ne misli se valjda i na Republiku Srpsku? Anketa koja je sprovedena u Republici Srpskoj pre utakmice u Sarajevu BiH-SCg za koga ce navijati dovoljno sama za sebe govori. Ja se ne secam da je iko rekao da ce navijati za BiH. Cak se i premijer RS izjasnio da navija za SCG. Pa kako onda zastupaju stav vecine?? Demokratija ili nesto drugo...

kompromis

pre 18 godina

Ako gdja Radjenovic misli da ce sa cjenom ukidanja Republike Srpske biti zadovoljni bosnjaci i sud, treba to odmah prihvatiti. Svakako je to genocidna tvorevina koja je najvise kostala Srbe sa obje strane Drine.

Ђорђе

pre 18 godina

Што се тиче саме тужбе БиХ против Србије и Црне Горе прате и друге, у најмању руку, контроверзе.
Прва - одлуку Председништва БиХ, неопходну за њено подизање, никад нико није видео, нити је има у архиви овог органа. Због тога се оправдано сумња да је тужба поднесена на, у најмању руку, споран начин.
Друга - чланом 5. анекса 2. на Устав БиХ предвиђено је да чланови првог послератног Председништва БиХ у року од 15 дана од ступања на дужност добију све међународне уговоре које је Република БиХ склопила од 1. јануара 1992. године до потписивања Дејтонског споразума. Aкти, који им не буду стављени на увид, „биће отказани”. Одлука о тужавању Југославије никад није стављена на увид члановима првог послератног Председништва БиХ. То значи да је она, са становишта унутрашњег права, практично отказана.
Трећа - српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић у октобру 1999. године ставио је вето на одлуку Aлије Изетбеговића и Aнте Јелавића да се настави поступак против тадашње Југославије. Радишићев вето потврдила је Народна скупштина Републике Српске. Због тога, по Уставу БиХ, Изетбеговићева и Јелавићева одлука није могла да ступи на снагу. Кршећи Устав БиХ, Изетбеговић и Јелавић су обавестили Хаг да се поступак по тужби наставља.
Четврта - тужба је без сагласности српске стране допуњена 1998. године. Допуном је оспорен легалитет и легитимитет Републике Српске, чиме је БиХ тужила и свој саставни дио. Такав случај у историји правосуђа није забележен.
Пета - полазећи од претходно наведених пропуста, српски члан Председништва БиХ Борислав Паравац затражио је средином децембра од Уставног суда БиХ да оцени уставност тужбе против Савезне Републике Југославије, односно Србије и Црне Горе. Упркос значају овог питања, Уставни суд је одлучио да Паравчев захтев решава у редовној процедури.

Sarajlija

pre 18 godina

Predlazem delagitima RS (koji se toliko brinu o stradanju Bosnjaka) da umjesto sto se trude da zaustave postojeci proces, podnesu novu tuzbu protiv Hrvatske zbog stradanja Bosnjaka.

nada

pre 18 godina

Cudim se kako su prvo bosanski Muslimani ratovali sa Srbima pa posle sa Hrvatima i na kraju Muslimani sa Muslimanima a sada tuze samo Srbiju. Cudno, Nada Paris

Sergio, USA

pre 18 godina

Kosa na glavi mi se vise dize od tih prica o "genocidnoj tvorevini". Pa koja to danasnja drzava nije "genocidna tvorevina": USA, Engleska, Francuska, Hrvatska, Bosna, Turska, ...? Ima da se namucite da pronadjete neku danasnju drzavu koja nije barem u nekom trenutku svoje istorije pocinila genocid nad nekim.

Vise puta proteran

pre 18 godina

Cini mi se da se neke stvari ovde olako zaboravljaju. Ili se, jednostavno, vecini nisu desavale - na njihovu srecu.
Da li je ikada placena (kome i od koga) odsteta za genocid izvrsen nad Srbima te iste istocne Bosne (ukljucujuci i SVE muske i vecinu zenskih clanova moje porodice)?
Ne mislim da krivci za ubistva i proterivanja koja su se desila u ovom poslednjem ratu (ali i svim prethodnim) treba da prodju nekaznjeno, ali PRAVI krivci, a ne desetak miliona napacenih i do bede dovedenih gradjana jedne osakacene zemlje.
Pod pravim krivcima podrazumevam ne samo izvrsioce nego i izazivace i podstrekace, sa sve tri strane. Ravnopravno.

Domagoj

pre 18 godina

Kada je BiH podnijela tuzbu je "Republika Srpska" jos uvijek stvarana. Tako da je ne bitno sta jedna jos uvijek ziva fasistoidna tvorevina misli o tuzbi BiH protiv SCG. I nije tocno da su svi isto stradali. U BiH je posljedicama rata poginulo 100.000 ljudi, od toga 70% Bosnjaka, 25% Srba i 5% Hrvata. Tri puta vise Bosnjaka je ubijeno, tako da je izjava politicarke iz jos okupiranog dijela BiH dovoljan dokaz o genezi tvorevine koju zastupa!

ex-sarajlija

pre 18 godina

Najjaci dokaz za etnicko ciscenje i ``genocid`` bio bi popis stanovnistva u BiH.
Pogotovu u vecim gradovima (Sarajevo,Tuzla,Banja Luka,Zenica,Mostar).
Nema ga vec 15 godina i opstruira ga SDA sa blagonaklonoscu`Medjunarodne zajednice``.ZASTO?

DEJAN

pre 18 godina

Ziveci tih godina u zapadnoj Srbiji i granici sa BiH, bio sam i "svedok" svih tih dogadjanja. Nazalost, sve je to tacno sto advokati BiH i pominju. Svidjalo se to nama ili ne ISTNA je na njihovoj strani...

Jakov

pre 18 godina

Mislim da se ovde radi i dve protivurecne stvari... Ili treba da se svi obustave procesi protiv Srba i Hagu i da se sudi celoj drzavi, ili obrnuto. Jer stalno se prica da se krivica i zlocini moraju individualizovati i da iza svakog zlocina stoji osoba sa imenom i prezimenom, a sada se sudi celoj drzavi....

Rajko Ilišković

pre 18 godina

Ovo suđenje Srbiji i Crnoj Gori pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu još je jedan dokaz da u svijetu više ne postoji nepristrasno sudovanje, niti poštovanje međunarodnog prava. I ovdje se radi o selektivnoj ''pravdi'' i potvrdi sve očiglednije činjenice da su Jugoslavija (čitaj SCG ili Srbi) u današnjem svijetu po diktatu moćnih ppostali corpus separatum i područje za političke, diplomatske, vojne, ekonomske i pravne eksperimente, sve do granice izdržljivosti i posljednjeg Srbina. Kakav je to sud koji se u tužbi SRJ protiv zemalja agresora 1999. godine oglasi nenadležnim, jer SRJ u vrijeme podnođšenja tužbe nije bila članica Ujedinjenih nacija, a po tužbi BiH protiv SRJ nadležnim iako ni u vrijeme te tužbe SRJ nije bila članica UN? Kakav je to sud koji se upušta u raspravu o tužbi koja nije legitimna? U BiH živi milion i po Srba čiji predstavnici u državnim organima BiH niti su pitani niti bi pristali da potpišu tu tužbu. Kakav je to sud koji kobajagi ne vidi licemjerstvo bošnjačke vrhuške, koja za agresiju i genocid nikad nije optužila Hrvatsku? I najzad, kakav je to sud koji pristaje da radi po političkom dikatatu?

Palilulac

pre 18 godina

Lora Doban rece: "Sve akcije su sprovedene po istom obrascu. Prvo bi JNA naoružavala Srbe, a zatim bi s paravojnim jedinicama iz Srbije zauzimala mesta, ubijajući, pritvarajući i proterujući muslimansko stanovništvo".
A ko onda naoruza Muslimane u BiH prije nego sto je poceo rat?! Dakle, sad ispade da su se oni branili prackama. A da im oruzje nije stiglo iz susjedne Hrvatske, i ne samo oruzje nego i ljudstvo (mada je veliki broj Muslimana uveliko "stazirao" po ratistima u Hrvatskoj, naravno na hrvatskoj strani). Pa bilo ko ko je boravio u Brckom uoci samog rata mogao je da primjeti MUP-ovce hrvatske. A Murat Sabanovic i ekipa u Zvorniku?!

Dragomir

pre 18 godina

Ko mene i 150.000 Srba istjera iz Sarajeva da mi je samo znati. Mora da je Milosevic. Cekam da mi samo to objasne pa da na miru zivim. Ko istjera iz Mostara onolike Srbe, ko pobi u Sijekovcu neduzan narod. Koliko znam to je bilo uz pucanje na svatove u Sarajevu neposredni povod rata. Oce srpske pare sada.
Ma dokazace oni danas da je Milosevic licno pucao u te ljude, samo ako treba. Pravda po zelji i sili. Sto da ne, pa i to je moguce u danasnje. Oni pocnu rat, iniciraju cepanje zemlje. A mi platimo za to? E lepog li plana za sledeci rat zaista.

Jugosloven

pre 18 godina

Nikakva Jugoslavija nije sprovodila nikakav genocid i etnicka ciscenja. To su sprovodile zlocinacke nacionalsticke tvorevine nastale raspadom Jugoslavije. Niti je JNA unistavala sopstveni narod - to su cinile izdajnicke jedinice koje su se stavile na stranu Velike Srbije i drugih nacionalistickih tvorevina u SFRJ. Ako BiH izlaze svoj predmet protiv Srbije i Crne Gore - neka se na tome zadrzi. A to sto su Srbi i Crnogorci godinama zloupotrebljavali i prisvajali ime Jugoslavije nakon sto su je, zajadno s drugom nacionalsitickom bratijom unistili, potpuno je drugo pitanje.

Onaj sto mu je Kostunica gled-o zgradu dalekozorom (dvogledom)!

pre 18 godina

Zastupnik BiH, nizozemski odvjetnik Phon van den Biesen rekao je su Škorpioni pripadali MUP-u Srbije.
........
Najlakse se pravit lud u Srbiji i negirati sve. Srecom izmisljene su video kamere i audio/video zapisi!
Također su prikazane i snimke srpske opsade Sarajeva, koje je okvalificirana kao genocidna, uz naglasak kako se sve četiri godine odvijala uz punu logističku i drugu podršku Beograda.
U sudnici je prikazana i snimka iz 1994. na kojoj sadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica obilazi srpske položaje i hvali vojnike.
Na snimci Koštunica dalekozorom promatra grad i izjavljuje kako se "ovdje najbolje vidi kako trebaju izgledati granice i uređenje buduće Srbije, s ove i one strane Drine".

miljan

pre 18 godina

Kad se kaze da je ovo tuzba BiH protiv SiCG ne misli se valjda i na Republiku Srpsku? Anketa koja je sprovedena u Republici Srpskoj pre utakmice u Sarajevu BiH-SCg za koga ce navijati dovoljno sama za sebe govori. Ja se ne secam da je iko rekao da ce navijati za BiH. Cak se i premijer RS izjasnio da navija za SCG. Pa kako onda zastupaju stav vecine?? Demokratija ili nesto drugo...

kompromis

pre 18 godina

Ako gdja Radjenovic misli da ce sa cjenom ukidanja Republike Srpske biti zadovoljni bosnjaci i sud, treba to odmah prihvatiti. Svakako je to genocidna tvorevina koja je najvise kostala Srbe sa obje strane Drine.

Ђорђе

pre 18 godina

Што се тиче саме тужбе БиХ против Србије и Црне Горе прате и друге, у најмању руку, контроверзе.
Прва - одлуку Председништва БиХ, неопходну за њено подизање, никад нико није видео, нити је има у архиви овог органа. Због тога се оправдано сумња да је тужба поднесена на, у најмању руку, споран начин.
Друга - чланом 5. анекса 2. на Устав БиХ предвиђено је да чланови првог послератног Председништва БиХ у року од 15 дана од ступања на дужност добију све међународне уговоре које је Република БиХ склопила од 1. јануара 1992. године до потписивања Дејтонског споразума. Aкти, који им не буду стављени на увид, „биће отказани”. Одлука о тужавању Југославије никад није стављена на увид члановима првог послератног Председништва БиХ. То значи да је она, са становишта унутрашњег права, практично отказана.
Трећа - српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић у октобру 1999. године ставио је вето на одлуку Aлије Изетбеговића и Aнте Јелавића да се настави поступак против тадашње Југославије. Радишићев вето потврдила је Народна скупштина Републике Српске. Због тога, по Уставу БиХ, Изетбеговићева и Јелавићева одлука није могла да ступи на снагу. Кршећи Устав БиХ, Изетбеговић и Јелавић су обавестили Хаг да се поступак по тужби наставља.
Четврта - тужба је без сагласности српске стране допуњена 1998. године. Допуном је оспорен легалитет и легитимитет Републике Српске, чиме је БиХ тужила и свој саставни дио. Такав случај у историји правосуђа није забележен.
Пета - полазећи од претходно наведених пропуста, српски члан Председништва БиХ Борислав Паравац затражио је средином децембра од Уставног суда БиХ да оцени уставност тужбе против Савезне Републике Југославије, односно Србије и Црне Горе. Упркос значају овог питања, Уставни суд је одлучио да Паравчев захтев решава у редовној процедури.

Sarajlija

pre 18 godina

Predlazem delagitima RS (koji se toliko brinu o stradanju Bosnjaka) da umjesto sto se trude da zaustave postojeci proces, podnesu novu tuzbu protiv Hrvatske zbog stradanja Bosnjaka.

nada

pre 18 godina

Cudim se kako su prvo bosanski Muslimani ratovali sa Srbima pa posle sa Hrvatima i na kraju Muslimani sa Muslimanima a sada tuze samo Srbiju. Cudno, Nada Paris

Sergio, USA

pre 18 godina

Kosa na glavi mi se vise dize od tih prica o "genocidnoj tvorevini". Pa koja to danasnja drzava nije "genocidna tvorevina": USA, Engleska, Francuska, Hrvatska, Bosna, Turska, ...? Ima da se namucite da pronadjete neku danasnju drzavu koja nije barem u nekom trenutku svoje istorije pocinila genocid nad nekim.

Vise puta proteran

pre 18 godina

Cini mi se da se neke stvari ovde olako zaboravljaju. Ili se, jednostavno, vecini nisu desavale - na njihovu srecu.
Da li je ikada placena (kome i od koga) odsteta za genocid izvrsen nad Srbima te iste istocne Bosne (ukljucujuci i SVE muske i vecinu zenskih clanova moje porodice)?
Ne mislim da krivci za ubistva i proterivanja koja su se desila u ovom poslednjem ratu (ali i svim prethodnim) treba da prodju nekaznjeno, ali PRAVI krivci, a ne desetak miliona napacenih i do bede dovedenih gradjana jedne osakacene zemlje.
Pod pravim krivcima podrazumevam ne samo izvrsioce nego i izazivace i podstrekace, sa sve tri strane. Ravnopravno.

Domagoj

pre 18 godina

Kada je BiH podnijela tuzbu je "Republika Srpska" jos uvijek stvarana. Tako da je ne bitno sta jedna jos uvijek ziva fasistoidna tvorevina misli o tuzbi BiH protiv SCG. I nije tocno da su svi isto stradali. U BiH je posljedicama rata poginulo 100.000 ljudi, od toga 70% Bosnjaka, 25% Srba i 5% Hrvata. Tri puta vise Bosnjaka je ubijeno, tako da je izjava politicarke iz jos okupiranog dijela BiH dovoljan dokaz o genezi tvorevine koju zastupa!

ex-sarajlija

pre 18 godina

Najjaci dokaz za etnicko ciscenje i ``genocid`` bio bi popis stanovnistva u BiH.
Pogotovu u vecim gradovima (Sarajevo,Tuzla,Banja Luka,Zenica,Mostar).
Nema ga vec 15 godina i opstruira ga SDA sa blagonaklonoscu`Medjunarodne zajednice``.ZASTO?