Ponedeljak, 30.01.2006.

16:15

Susret Tadić-Tači u Atini

U Atini su se susreli lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači.

Izvor: B92

Susret Tadiæ-Taèi u Atini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Milovan

pre 18 godina

Gospodo ,
Treba da nam bude jasno da Kosovo kao Kosovo u Srbiji ce biti samo izvor velikih problema.
Sada nam predstoji samo trgovina i to treba da nam bude jasno.
Zastititi nase manastire i spomenike medjunarodnom konvencijom ( nesto kao Sveta gora ) a sa ostalim trgovati. Kao direktan prijem u EU , skidanje svih drzavnih kredita , kompletno finansiranje izbeglica po evropskom standardu i prebacivanje iste svojine koju su imali na Kosovu u Srbiju ,dodatnu finansijsku ali direktni kes pomoc od cc 20 milijardi dolara .
Ovo je sitna para jer Albanski lobi barata mnogo vecim ciframa;
I prekinuti agoniju.
Kosovskih Albanaca bez statusa i koji cekaju deportaciju iz EU je cc 500 000 , sta ce nam ta socijala kada ni sa svojom nemamo kud.

Nenad

pre 18 godina

Izgleda da smo zaboravili narodnu izreku koja glasi: "Teško onome kome su Rusi pomogli i koga su Kinezi nahranili."
Zato "use i u svoje kljuse".

dragan

pre 18 godina

U Rusku "bratsku" politiku odavno više ne verujem. Nema "majke Rusije" kao što nema ni "majke Srbije" kada su u pitanju bosanski Srbi. Svi gledaju svoje interese i svoje fotelje da ih što duže sačuvaju. Rusima ide u prilog visoka cena nafte i gasa i enormne zarade koje dobijaju tim putem. Mi smo pošteno rečeno njima "zadnja rupa na svirali". Izjave ovakve vrste su čista kozmetika.
Ne znam zašto predsednik Tadić žali što nije bio na sahrani Rugovi kada ga nisu ni želeli videti na sahrani....

Nebojsa

pre 18 godina

Nema 'leba od Rusije. Dajte ljudi, otreznite se. Treba sacuvati ono sto sada imamo, a to su srpske enklave na Kosovu. Cak i da im damo sve ostalo, ne postoji tu nikakva nezavisnost. Mozda u nazivu ili u njihovim glavama - u realnosti je drugacije. Ja zivim na Kosovu, i ono sto nedostaje jeste bezbednost. A za nezavisnost cemo lako. Dobicemo mi nezavisnost u Strpcu, Mitrovici, Gracanici. Ja mislim da je to cak i podela Kosova na neki nacin. Inace, najlepse bi bilo pola-pola. Mozda smo nekad tu opciju imali, definitvno smo je izgubili zahvaljujuci katastrofalnim greskama nasih politicara.
Na kraju, verujem da je nas pregovaracki tim daleko kvalitetniji od Albanskog - i ako ne bude uticaja i ultimatuma sa strane - sve ce biti OK.

Goran, Pozega

pre 18 godina

Joj, opet nam Rusi pomazu. Nemojte molim vas braco Rusi. Pomazete nam od 92 pa evo gde dogurasmo. Od ruske pomoci i patriotizma druzine radikalske nikako da se oporavimo.

Sasa

pre 18 godina

Stvarno ne razumem kome u Srbiji uopste treba Kosovo i zbog cega?? Jos milion nezaposlenih mozda na birou koji u proseku imaju 21 godinu?? Sto se mene tice Kosovu nezavisnost a na granici kineski zid jedno 20 godina pa da pregovaramo posle o uklanjanju istog. Kosovo u Srbiji je totalna propast za Srbiju, ko to ne vidi mnogo gleda televiziju.

madregora

pre 18 godina

A, pa da, opet nas spasavaju Rusi...Dolaze, samo sto nisu...Tako su nas vec nekoliko puta spasavali tokom istorije, a mi tako zarko verovali u ljubav nase velike majcice Rusije. Ta, ajte molim vas, da se podsetimo samo I ustanka protiv Turaka taman u vreme Rusko-Turskog rata, pa od silnih obecanja ostade samo snadjite se braco Srbi. Ili recimo surovanje sa Nemcima oko podele Poljske pa mi da zaustavljamo Svabe na putu za Rusiju, pa pruzaj ledja. Bojim se da ce i ovaj put ako se jos i oni umesaju da tvrde pazar, eto nama veselja. Ovaj Balkan je stvarno dusu dao da odmeravaju snage Zapad i Istok, naravno zahvaljujuci nasim medjusobnim balkanskim nerasciscenim odnosima a mi, trk u prve vojne redove...Na zalost nisu oni jedini za kojima je Balkan trcao, ali Srbi "pale" na Ruse. Samo nesto mi se cini da nam to ni dosad nije donelo dobra, vec bi bilo valjda vreme da jasno gledamo sta nam ko nudi i sta nam je sa time ciniti, ocigledno je da nas bas mnogo i ne pitaju za misljenje. I jos kad bi najzad shvatili da tu bas neke posebne ljubavi u politici i nema vec se vise nekako radi o racunici, pa ko racuna bolje, vec se pokazalo...

bane017

pre 18 godina

Sve je dobro samo ono sto mi se nesvidja je to da pregovori zavise od volje albanaca da pregovaraju, odredjuju datume pregovora i slicno. Bas jadno...

Дежа ву

pre 18 godina

Већ виђен сценарио, као и `99. Светска бенка и остали повериоци ће отписати или репрограмирати део дуга Русији. Истовремено се међународна заједница неће уплитати у решавање проблема Чеченије, севастопољске (црноморске) флоте и сл. Умеђувремену ће бити решаван статус Космета. Волео бих да грешим ,али последњи Рус (политичар) који сее заузео за Србе био је Николај 2. Романов. Волео бих да грешим, ...

Dick Steele

pre 18 godina

Ukoliko K&M dobije nezavisnost, i Čečenija bi mogla po istom receptu. I Ujguri na SZ Kine bi isto tako jednom mogli tražiti nezavisnost. Da o Tajvanu i ne govorimo ... Korzika je isto tako blizu referenduma o nezavisnosti. Baski i Katalonci o tome razmišljaju još energičnije. Kao što vidimo i (vele)sile poput Rusije, Kine, Francuske i Španije imaju sličnih seperatističkih problema kao i mi. Da ne govorimo o zemaljama, gde su tenzije između nacionalnih i religioznih grupa još žešće. Govorim o Turskoj i Kurdima, o Iraku i njezinim Kurdima i Arapima, o Indiji i Kašmiru, Šri Lanki i Tamilcima, o Filipinima i muslimanskoj manjini na jugu zemlje, o Gruziji i Abhaziji i Južnoj Osetiji, o Azerbajdžanu i Nagornje Karabahu. Ukoliko K&M postane nezavisna uz protivljenje Srbije, čiji deo je K&M i po Ustavu Republike Srbije i po priznanju drugih članica UN, onda je jasno i da bi sve nabrojene zemlje jednom čekala ista sudbina. K&M kao precedens?
Ako nabrojene zemlje to tako vide, K&M nikada neće biti nezavisna zemlja. Ako ne vide, teško im se piše ...

Dusan

pre 18 godina

Koliko je ponizavajuce to sto je nas najjaci argument po pitanju statusa Kosova to sto je problem analogan onome koji ruska federacija ima sa svojim muslimanskim republikama. Na stranu to sto Srbija nikada nije bila principijelna zona Ruskog interesa, na nacin na koji je to bila Bugarska, recimo, i da zbog toga nije verovatno da oni zbog nas bilo sta rizikuju. To da je Putinova Rusija 2006 uticajnija od Jeljcinove Rusije pocetka 1999, jeste tac no, ali zivi bili pa videli hoce li se to odraziti u drugoj, zavrsnoj rundi kosovske fertutme. Ja bih rekao ne.

Београдски

pre 18 godina

Уколико би се Путин одиста успешно залагао да Косово и фактички поново постане део српске државе, учинио би нам медвеђу услугу. Да је то тако, драги земљаци, довољно је знати пар чињеница и нешто основачке аритметике:
Српски бруто национални доходак по глави становника износи око 2096 евра, а косовски око 964 евра. Србија, без Косова има око 6 милиона становника а Косово око 2 милиона. Уз мало рачуна долазимо до закључка да би у случају поновног прикључења косовске српској привреди, укупан бруто национални доходак по глави становника износио око 1823 евра. Значи садашњи српски бруто нациомални доходак по глави становника смањио би се за 273 евра или за више од 13%!
А да ли би то била једина невоља?!

miki

pre 18 godina

Ma prosto je neverovatno da neki jos uvek misle da ce Kosovo ostati u Srbiji. Ma ljudi, to je vec davno reseno. Ova Putinova izjava samo je u funkciji dobivanja nekog ustupka od zapada. Boli njega uvo i za nas i za Kosovo. Ne buditi smesni...
Ode Kosovo i bolje je tako...

paja

pre 18 godina

Putin pre svega gleda interes Rusije. To što je interes Rusije i naš interes je dobro za nas. Ista je situacija i sa Kinom.
Racionalno gledajući isti interes imaju i druge države.
Kada kažem interes mislim na to da se ne prave presedani u međunarodnom pravnom sistemu koji u drugim kontekstima mogu da škode Rusiji, Kini i drugima.
Razbijanje SFRJ je bilo u funkciji kreiranje presedana da bi se slično uradilo negde drugde (Rusija, Kina, Indija, Pakistan, itd.).
Stratezi koji su ovo zagovarali su se preračunali jer kritičan i projektovan presedan nije stvoren i po svemu sudeći neće (sem ako ne žele globalno zahladjenje odnosa između Rusije, Kine i Indije s jedne strane naspram SAD i EU).
Mislim da nikome u SAD i EU trenutno ne odgovara zahladjenje odnosa sa Rusijom, Kinom i Indijom.
Prvo, pokazalo se da je takozvana "jedina svetska supersila" sa partnerima ranjiva i sa ograničenim resursima (ljudskim, tehničkim i finansijskim).
Drugo, odnos moći (vojne, političke, ekonomske) se u planetarnim razmerama menja i već sada je udeo SAD i EU manji nego pre 15, 10 odnosno 5 godina. To im se ne sviđa ali trenutno nemaju instrumente da to promene (a neće ih ni moći stvoriti jer su potencijale za razvoj iscrpli a Rusija, Kina i Indija su tek na početku svog planetarnog uspona jer im planetarne okolnosti globalizacije idu na ruku-pogledati stope ekonomskog rasta).
Treće, u situaciji kada su sve karte otvorene i kada su suparnici izgradili strateške kapacitete za ravnopravnu utakmicu na globalnom nivou (finansije, vojna doktrina, diplomatski kapaciteti, ljudski resursi, energetski resursi, itd) nije zahvalno vući riskantne poteze jer je ta situacija sigurno analizirana i odgovori su pripremljeni. Pripremljeni odgovori su sigurno asimetrični (drugim rečima kreativni) i samim tim u funkciji jačanja njihove strateške pozicije. U toj situaciji bolje je ne rizikovati jer zbog male vajde (pokušaja da se stvori nezavisno Kosovo) može da se izgubi mnogo više (poremećaj globalne političke i ekonomske ravnoteže na sopstvenu štetu).

banjaluka

pre 18 godina

naravno da je ovo dobra vijest. ali ne treba se previse nadati i prije smo se nadali i uzdali u ruse pa su nam okrenuli ledja tj ostali su samo na pretnjama SB i UN a sve kako mi se cini cak i na stetu rusije zarad para ili nekih drugih interesa koje su ostvarivali za uzvrat. pomoc, podrska i razumjevanje je svakako dobro dosla ali nema nam pomoci ako si sami ne pomognemo stegnemo redove usaglasimo nasa licna misljenja i sa cvrstim stavom krenemo u potragu za podrskom! sve je na nama...

goran

pre 18 godina

Ukoliko je Kosovo vazno za Rusiju koliko i sudbina ruskog regruta koji je pre nekoliko dana zbog izivljavanja staresina ostao bez obe noge sumnjam da ce Kosovu od toga biti bolje.

mm

pre 18 godina

Sve ce biti tako dok se Rusija ne nagodi o nekim stvarima sa zapadom. Onda ce im Rusija dati Kosovo i nece glasati u UN SB ni za ni protiv. Vec vidjeno s Jelcinom.

NATO rusofil

pre 18 godina

Nas i rusa 150 miliona (opada nam natalitet) Za nas je najbolje kompromisno resenje u dogovoru sa albancima sa Kosova i Metohije i to dugorocno, da li je to podela kosova, izgradnja zida ili ne to ne znam, znam samo da i jedni i drugi moramo necega da se odreknemo ali ako se neko svega odrekne onda je to resenje kratkorocno ( citaj do novog rata). Sasvim je jasno da ce na kraju biti kako se dogovore velike sile, e sada kamo srece da se to poklopi sa kompromisnim resenjem, ako se ne poklopi onda je taj dogovor velikih sila kratkorocan sto je za sve nas pogubno.

Zoran Djuric

pre 18 godina

Treba biti logican. Putinov primarni problem danas je Cecenija. Ako dans zeli da ima punu kontrolu nad Cecenijom , Putin mora da vodi svetsku a ne rusku politiku. Zast bi se Putin upustao u bilo kakav konflikt sa Zapadom radi Kosova, a da mu Ceceni rovare zemljom? Dakle radi se samo o interesima i nikako o nekoj sentimentalnosti ili "bratskim odnosima". Srbija je samo usputni "problem" i Zapad i Istoka. Prvo se mora postici sporazum u okvirima mondializacije, a na kraju ako ostane malo vremena ono se moze najkrace posvetiti Kosmetu.

ruzica

pre 18 godina

Gospodin predsednik Rusije Putin nikako ne obecava nishta Srbiji. Covek jednostavno izlazhe svoj stav po pitanju Kosova (kao sto u svim gorucim svetskim problemima velike sile imaju svoj stav). A to sto je Kosovo bitno za Rusiju nije zato sto Rusija nesto kao Srbiji obecava ili cini, vec zato sto je situacija analogna situaciji i problemu koji gospodinu Putin i Rusija imaju sa Cecenijom. Nemojmo stalno ocekivati da ce neko da nas brani ili da nam pomazhe.Ljudi odrastite,i shvatite da nam niko i nikada nije pomagao za DZ!

Besimi

pre 18 godina

Pre svega nikad nije bilo univerzalnih reshenja. Nema ih ni danas i neche ih biti ni sutra.
Politika nije matematika da se formulom reshavaju problemi.

alban no pasaran

pre 18 godina

Jos 1 poen za nas, velik kao SSSR... Tek ce se videti snaga nasih argumenata, a ovakve izjave su dokaz da argumenti nisu prazno slovo na papiru... Oni izgubise Rugovu, mi dobismo Putina. Cek da vidim da se neko od svetskih lidera javno izjasni ZA nezavisno Kosovo... Game on!

krle

pre 18 godina

Ja sam govorio da ce i savet bezbednosti biti podeljen po pitanju Kosova. Bice opet istok-zapad. Sa jedne strane istocne velesile Rusija i Kina a sa druge velika Britanija i USA a Francuska ce biti neopredeljena i sve sto se dogovori istok i zapad bice prihvatljivo i za Francusku. Vazno je da nasa delegacija udje u pregovore veoma pripremljena i sa cetvoro otvorenih ociju. Ponavljam samo ako mi pristanemo da se izgubi Kosovo i Metohija onda cemo ga izgubiti. I zapad zna da nametnuto resenje nije dugorocno resenje i samo ako i Beograd prihvati da kosmet bude nezavisan onda ga defakto gubimo. Nadam se da nasa delegacija nece izgubiti obraz i da nece popustiti pod bilo kakvim pritiscima. Obecavace nam svasta samo da se odreknemo naseg duhovnog teritorija a mi moramo biti slozni i odbaciti to. Dabi ucvrstili svoje pozicije moramo da manevrisemo veoma dobro tj. da saradjujemo sa zapadom u vezi Haga i da to sto pre zavrsimo kako zapad nebi imao izgovora da kaznjava demokratski izabranu vladu Srbije i na kraju krajevo srpski narod.

Zoran V.

pre 18 godina

Bravo Ruski predsedniče, Vladimir Putin neće ostaviti Srbiju na milost i nemilost svetskim razbojnicima da kroje i odredjuju sudbinu Srpskog naroda.. Kosovo i Metohija biće kost u grlu svakom ko se namerači da ga otme od Sbije!!

maljcik

pre 18 godina

Rusija je resila pitanje Cecenije tako sto je pokrenula vojnu akciju i izbacila mudzahedine i sada imaju jurisidikciju u ceceniji. Nama se preti i otvoreno se zagovara nezavisnost jednog dela jedne suverene drzave. Napomenucu da nije vise Rusija tako slaba kao sto mnogi misle. Nikada u zivotu Rusija nije imala toliko deviznih rezerva koliko danas ima u svojim bankama. Godisnji ekonomski rats je uz Kineski najveci na svetu a zapad je zavisan od Rusije jer Rusija ima najvise rezervi nafte i gasa na svetu. Rusija je jednostavno mnogo jaca nego sto je bila za vreme Jeljcina a i Putina zapad nemoze ucenjivati kao sto je ucenjivao Jeljcina jer Putin nije osoba koja popusta. jednostavno nije takav tip

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zbog ovakvog stava ce srpsko drustvo ostati polarizovano, s'jedne strane ultrakonzervativne pro-orijent snage koje su pokusale da zrtvuju srpski suverenitet Rusiji 1999, s'druge strane demokratski progresivne snage koje teze zapadnim vrednostima drzavnog i drustvenog uredjenja sa pragmaticnom dugorocnom politikom koja ce osigurati opstanak srpskog naroda na prostoru Balkana. Nereseni problemi koji su doveli do ove socijalne i ekonomske krize, da ne kazem i katastrofe su uzrok bele kuge u Srbiji. Ako Kosovo pretvorimo u Palestinu onda ce ostati formalno u srpskim granicama ali dali cemo biti bezbedni u Srbiji? Nasa deca....gde je perspektiva? Kako spasti brak kad druga polovina ga ne zeli 100%?

Dijaspora EU

pre 18 godina

Nije vazno samo za Rusiju, vec za celu medjunarodnu zajednicu i medjunarodno pravo. To ce biti presedan zbog kojeg ce se mnogi pokajati.

MK

pre 18 godina

I Boris Jelcin je obecao Milosevicu pomoc i ratnu opremu za vreme nato bombardovanja i na kraju sta smo dobili. Putin nam opet obecava kao Jelcin - brda i doljina - koje na zalost mozemo ih videti samo na atlasu. Putinu je nametnuo sebi puno problema u Ceceniju i ne zna sam kako da se izvuce a kamoli pomoci oko statusa Kosova, putinu je u ovom trenutku zainteresovan kako da dodje do neke busetine ulja u Siberiju i prebaciti na svoje ime dok je na vlast i postati drugi Abramovic. Znaci Putin je u prolazu i nemojte se nadati niti verovati u njegovu pomoc jer da je hteo pomoci pomogao bi ranije kada je jos postojala nada da se sacuva Kosovo. Sada su i vicevi kod nas postali stvarnost: Kasno Janko na Kosovo stize.

aco

pre 18 godina

Ah ah konacno prvi predsednik da kaze nesto bitno za Srbiju. Bice to dugo i toplo leto. Cini mi se da srbijanske sanse rastu u pregovorima. Ova godina je pocela sa puno dobrih vesti.

stratus

pre 18 godina

Naravno, ne zele oni ovakvo ili onakvo resenje za status Kosova zbog Srbije, vec zbog sebe samih. Igrom slucaja, resenje koje njima ide na ruku je ono koje zagovara i nasa strana, a to je da nema nezavisnosti. Licno mislim da je za nas bolje resenje podela Kosova, ali je to resenje koje ne odgovara Rusiji (zamislite samo slicno resenje za neku od problematicnih situacija u Rusiji - no way!).

aco

pre 18 godina

Ah ah konacno prvi predsednik da kaze nesto bitno za Srbiju. Bice to dugo i toplo leto. Cini mi se da srbijanske sanse rastu u pregovorima. Ova godina je pocela sa puno dobrih vesti.

MK

pre 18 godina

I Boris Jelcin je obecao Milosevicu pomoc i ratnu opremu za vreme nato bombardovanja i na kraju sta smo dobili. Putin nam opet obecava kao Jelcin - brda i doljina - koje na zalost mozemo ih videti samo na atlasu. Putinu je nametnuo sebi puno problema u Ceceniju i ne zna sam kako da se izvuce a kamoli pomoci oko statusa Kosova, putinu je u ovom trenutku zainteresovan kako da dodje do neke busetine ulja u Siberiju i prebaciti na svoje ime dok je na vlast i postati drugi Abramovic. Znaci Putin je u prolazu i nemojte se nadati niti verovati u njegovu pomoc jer da je hteo pomoci pomogao bi ranije kada je jos postojala nada da se sacuva Kosovo. Sada su i vicevi kod nas postali stvarnost: Kasno Janko na Kosovo stize.

stratus

pre 18 godina

Naravno, ne zele oni ovakvo ili onakvo resenje za status Kosova zbog Srbije, vec zbog sebe samih. Igrom slucaja, resenje koje njima ide na ruku je ono koje zagovara i nasa strana, a to je da nema nezavisnosti. Licno mislim da je za nas bolje resenje podela Kosova, ali je to resenje koje ne odgovara Rusiji (zamislite samo slicno resenje za neku od problematicnih situacija u Rusiji - no way!).

Dijaspora EU

pre 18 godina

Nije vazno samo za Rusiju, vec za celu medjunarodnu zajednicu i medjunarodno pravo. To ce biti presedan zbog kojeg ce se mnogi pokajati.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zbog ovakvog stava ce srpsko drustvo ostati polarizovano, s'jedne strane ultrakonzervativne pro-orijent snage koje su pokusale da zrtvuju srpski suverenitet Rusiji 1999, s'druge strane demokratski progresivne snage koje teze zapadnim vrednostima drzavnog i drustvenog uredjenja sa pragmaticnom dugorocnom politikom koja ce osigurati opstanak srpskog naroda na prostoru Balkana. Nereseni problemi koji su doveli do ove socijalne i ekonomske krize, da ne kazem i katastrofe su uzrok bele kuge u Srbiji. Ako Kosovo pretvorimo u Palestinu onda ce ostati formalno u srpskim granicama ali dali cemo biti bezbedni u Srbiji? Nasa deca....gde je perspektiva? Kako spasti brak kad druga polovina ga ne zeli 100%?

krle

pre 18 godina

Ja sam govorio da ce i savet bezbednosti biti podeljen po pitanju Kosova. Bice opet istok-zapad. Sa jedne strane istocne velesile Rusija i Kina a sa druge velika Britanija i USA a Francuska ce biti neopredeljena i sve sto se dogovori istok i zapad bice prihvatljivo i za Francusku. Vazno je da nasa delegacija udje u pregovore veoma pripremljena i sa cetvoro otvorenih ociju. Ponavljam samo ako mi pristanemo da se izgubi Kosovo i Metohija onda cemo ga izgubiti. I zapad zna da nametnuto resenje nije dugorocno resenje i samo ako i Beograd prihvati da kosmet bude nezavisan onda ga defakto gubimo. Nadam se da nasa delegacija nece izgubiti obraz i da nece popustiti pod bilo kakvim pritiscima. Obecavace nam svasta samo da se odreknemo naseg duhovnog teritorija a mi moramo biti slozni i odbaciti to. Dabi ucvrstili svoje pozicije moramo da manevrisemo veoma dobro tj. da saradjujemo sa zapadom u vezi Haga i da to sto pre zavrsimo kako zapad nebi imao izgovora da kaznjava demokratski izabranu vladu Srbije i na kraju krajevo srpski narod.

Zoran V.

pre 18 godina

Bravo Ruski predsedniče, Vladimir Putin neće ostaviti Srbiju na milost i nemilost svetskim razbojnicima da kroje i odredjuju sudbinu Srpskog naroda.. Kosovo i Metohija biće kost u grlu svakom ko se namerači da ga otme od Sbije!!

maljcik

pre 18 godina

Rusija je resila pitanje Cecenije tako sto je pokrenula vojnu akciju i izbacila mudzahedine i sada imaju jurisidikciju u ceceniji. Nama se preti i otvoreno se zagovara nezavisnost jednog dela jedne suverene drzave. Napomenucu da nije vise Rusija tako slaba kao sto mnogi misle. Nikada u zivotu Rusija nije imala toliko deviznih rezerva koliko danas ima u svojim bankama. Godisnji ekonomski rats je uz Kineski najveci na svetu a zapad je zavisan od Rusije jer Rusija ima najvise rezervi nafte i gasa na svetu. Rusija je jednostavno mnogo jaca nego sto je bila za vreme Jeljcina a i Putina zapad nemoze ucenjivati kao sto je ucenjivao Jeljcina jer Putin nije osoba koja popusta. jednostavno nije takav tip

mm

pre 18 godina

Sve ce biti tako dok se Rusija ne nagodi o nekim stvarima sa zapadom. Onda ce im Rusija dati Kosovo i nece glasati u UN SB ni za ni protiv. Vec vidjeno s Jelcinom.

ruzica

pre 18 godina

Gospodin predsednik Rusije Putin nikako ne obecava nishta Srbiji. Covek jednostavno izlazhe svoj stav po pitanju Kosova (kao sto u svim gorucim svetskim problemima velike sile imaju svoj stav). A to sto je Kosovo bitno za Rusiju nije zato sto Rusija nesto kao Srbiji obecava ili cini, vec zato sto je situacija analogna situaciji i problemu koji gospodinu Putin i Rusija imaju sa Cecenijom. Nemojmo stalno ocekivati da ce neko da nas brani ili da nam pomazhe.Ljudi odrastite,i shvatite da nam niko i nikada nije pomagao za DZ!

goran

pre 18 godina

Ukoliko je Kosovo vazno za Rusiju koliko i sudbina ruskog regruta koji je pre nekoliko dana zbog izivljavanja staresina ostao bez obe noge sumnjam da ce Kosovu od toga biti bolje.

Zoran Djuric

pre 18 godina

Treba biti logican. Putinov primarni problem danas je Cecenija. Ako dans zeli da ima punu kontrolu nad Cecenijom , Putin mora da vodi svetsku a ne rusku politiku. Zast bi se Putin upustao u bilo kakav konflikt sa Zapadom radi Kosova, a da mu Ceceni rovare zemljom? Dakle radi se samo o interesima i nikako o nekoj sentimentalnosti ili "bratskim odnosima". Srbija je samo usputni "problem" i Zapad i Istoka. Prvo se mora postici sporazum u okvirima mondializacije, a na kraju ako ostane malo vremena ono se moze najkrace posvetiti Kosmetu.

alban no pasaran

pre 18 godina

Jos 1 poen za nas, velik kao SSSR... Tek ce se videti snaga nasih argumenata, a ovakve izjave su dokaz da argumenti nisu prazno slovo na papiru... Oni izgubise Rugovu, mi dobismo Putina. Cek da vidim da se neko od svetskih lidera javno izjasni ZA nezavisno Kosovo... Game on!

banjaluka

pre 18 godina

naravno da je ovo dobra vijest. ali ne treba se previse nadati i prije smo se nadali i uzdali u ruse pa su nam okrenuli ledja tj ostali su samo na pretnjama SB i UN a sve kako mi se cini cak i na stetu rusije zarad para ili nekih drugih interesa koje su ostvarivali za uzvrat. pomoc, podrska i razumjevanje je svakako dobro dosla ali nema nam pomoci ako si sami ne pomognemo stegnemo redove usaglasimo nasa licna misljenja i sa cvrstim stavom krenemo u potragu za podrskom! sve je na nama...

Besimi

pre 18 godina

Pre svega nikad nije bilo univerzalnih reshenja. Nema ih ni danas i neche ih biti ni sutra.
Politika nije matematika da se formulom reshavaju problemi.

NATO rusofil

pre 18 godina

Nas i rusa 150 miliona (opada nam natalitet) Za nas je najbolje kompromisno resenje u dogovoru sa albancima sa Kosova i Metohije i to dugorocno, da li je to podela kosova, izgradnja zida ili ne to ne znam, znam samo da i jedni i drugi moramo necega da se odreknemo ali ako se neko svega odrekne onda je to resenje kratkorocno ( citaj do novog rata). Sasvim je jasno da ce na kraju biti kako se dogovore velike sile, e sada kamo srece da se to poklopi sa kompromisnim resenjem, ako se ne poklopi onda je taj dogovor velikih sila kratkorocan sto je za sve nas pogubno.

paja

pre 18 godina

Putin pre svega gleda interes Rusije. To što je interes Rusije i naš interes je dobro za nas. Ista je situacija i sa Kinom.
Racionalno gledajući isti interes imaju i druge države.
Kada kažem interes mislim na to da se ne prave presedani u međunarodnom pravnom sistemu koji u drugim kontekstima mogu da škode Rusiji, Kini i drugima.
Razbijanje SFRJ je bilo u funkciji kreiranje presedana da bi se slično uradilo negde drugde (Rusija, Kina, Indija, Pakistan, itd.).
Stratezi koji su ovo zagovarali su se preračunali jer kritičan i projektovan presedan nije stvoren i po svemu sudeći neće (sem ako ne žele globalno zahladjenje odnosa između Rusije, Kine i Indije s jedne strane naspram SAD i EU).
Mislim da nikome u SAD i EU trenutno ne odgovara zahladjenje odnosa sa Rusijom, Kinom i Indijom.
Prvo, pokazalo se da je takozvana "jedina svetska supersila" sa partnerima ranjiva i sa ograničenim resursima (ljudskim, tehničkim i finansijskim).
Drugo, odnos moći (vojne, političke, ekonomske) se u planetarnim razmerama menja i već sada je udeo SAD i EU manji nego pre 15, 10 odnosno 5 godina. To im se ne sviđa ali trenutno nemaju instrumente da to promene (a neće ih ni moći stvoriti jer su potencijale za razvoj iscrpli a Rusija, Kina i Indija su tek na početku svog planetarnog uspona jer im planetarne okolnosti globalizacije idu na ruku-pogledati stope ekonomskog rasta).
Treće, u situaciji kada su sve karte otvorene i kada su suparnici izgradili strateške kapacitete za ravnopravnu utakmicu na globalnom nivou (finansije, vojna doktrina, diplomatski kapaciteti, ljudski resursi, energetski resursi, itd) nije zahvalno vući riskantne poteze jer je ta situacija sigurno analizirana i odgovori su pripremljeni. Pripremljeni odgovori su sigurno asimetrični (drugim rečima kreativni) i samim tim u funkciji jačanja njihove strateške pozicije. U toj situaciji bolje je ne rizikovati jer zbog male vajde (pokušaja da se stvori nezavisno Kosovo) može da se izgubi mnogo više (poremećaj globalne političke i ekonomske ravnoteže na sopstvenu štetu).

miki

pre 18 godina

Ma prosto je neverovatno da neki jos uvek misle da ce Kosovo ostati u Srbiji. Ma ljudi, to je vec davno reseno. Ova Putinova izjava samo je u funkciji dobivanja nekog ustupka od zapada. Boli njega uvo i za nas i za Kosovo. Ne buditi smesni...
Ode Kosovo i bolje je tako...

Dick Steele

pre 18 godina

Ukoliko K&M dobije nezavisnost, i Čečenija bi mogla po istom receptu. I Ujguri na SZ Kine bi isto tako jednom mogli tražiti nezavisnost. Da o Tajvanu i ne govorimo ... Korzika je isto tako blizu referenduma o nezavisnosti. Baski i Katalonci o tome razmišljaju još energičnije. Kao što vidimo i (vele)sile poput Rusije, Kine, Francuske i Španije imaju sličnih seperatističkih problema kao i mi. Da ne govorimo o zemaljama, gde su tenzije između nacionalnih i religioznih grupa još žešće. Govorim o Turskoj i Kurdima, o Iraku i njezinim Kurdima i Arapima, o Indiji i Kašmiru, Šri Lanki i Tamilcima, o Filipinima i muslimanskoj manjini na jugu zemlje, o Gruziji i Abhaziji i Južnoj Osetiji, o Azerbajdžanu i Nagornje Karabahu. Ukoliko K&M postane nezavisna uz protivljenje Srbije, čiji deo je K&M i po Ustavu Republike Srbije i po priznanju drugih članica UN, onda je jasno i da bi sve nabrojene zemlje jednom čekala ista sudbina. K&M kao precedens?
Ako nabrojene zemlje to tako vide, K&M nikada neće biti nezavisna zemlja. Ako ne vide, teško im se piše ...

Београдски

pre 18 godina

Уколико би се Путин одиста успешно залагао да Косово и фактички поново постане део српске државе, учинио би нам медвеђу услугу. Да је то тако, драги земљаци, довољно је знати пар чињеница и нешто основачке аритметике:
Српски бруто национални доходак по глави становника износи око 2096 евра, а косовски око 964 евра. Србија, без Косова има око 6 милиона становника а Косово око 2 милиона. Уз мало рачуна долазимо до закључка да би у случају поновног прикључења косовске српској привреди, укупан бруто национални доходак по глави становника износио око 1823 евра. Значи садашњи српски бруто нациомални доходак по глави становника смањио би се за 273 евра или за више од 13%!
А да ли би то била једина невоља?!

Dusan

pre 18 godina

Koliko je ponizavajuce to sto je nas najjaci argument po pitanju statusa Kosova to sto je problem analogan onome koji ruska federacija ima sa svojim muslimanskim republikama. Na stranu to sto Srbija nikada nije bila principijelna zona Ruskog interesa, na nacin na koji je to bila Bugarska, recimo, i da zbog toga nije verovatno da oni zbog nas bilo sta rizikuju. To da je Putinova Rusija 2006 uticajnija od Jeljcinove Rusije pocetka 1999, jeste tac no, ali zivi bili pa videli hoce li se to odraziti u drugoj, zavrsnoj rundi kosovske fertutme. Ja bih rekao ne.

bane017

pre 18 godina

Sve je dobro samo ono sto mi se nesvidja je to da pregovori zavise od volje albanaca da pregovaraju, odredjuju datume pregovora i slicno. Bas jadno...

Дежа ву

pre 18 godina

Већ виђен сценарио, као и `99. Светска бенка и остали повериоци ће отписати или репрограмирати део дуга Русији. Истовремено се међународна заједница неће уплитати у решавање проблема Чеченије, севастопољске (црноморске) флоте и сл. Умеђувремену ће бити решаван статус Космета. Волео бих да грешим ,али последњи Рус (политичар) који сее заузео за Србе био је Николај 2. Романов. Волео бих да грешим, ...

madregora

pre 18 godina

A, pa da, opet nas spasavaju Rusi...Dolaze, samo sto nisu...Tako su nas vec nekoliko puta spasavali tokom istorije, a mi tako zarko verovali u ljubav nase velike majcice Rusije. Ta, ajte molim vas, da se podsetimo samo I ustanka protiv Turaka taman u vreme Rusko-Turskog rata, pa od silnih obecanja ostade samo snadjite se braco Srbi. Ili recimo surovanje sa Nemcima oko podele Poljske pa mi da zaustavljamo Svabe na putu za Rusiju, pa pruzaj ledja. Bojim se da ce i ovaj put ako se jos i oni umesaju da tvrde pazar, eto nama veselja. Ovaj Balkan je stvarno dusu dao da odmeravaju snage Zapad i Istok, naravno zahvaljujuci nasim medjusobnim balkanskim nerasciscenim odnosima a mi, trk u prve vojne redove...Na zalost nisu oni jedini za kojima je Balkan trcao, ali Srbi "pale" na Ruse. Samo nesto mi se cini da nam to ni dosad nije donelo dobra, vec bi bilo valjda vreme da jasno gledamo sta nam ko nudi i sta nam je sa time ciniti, ocigledno je da nas bas mnogo i ne pitaju za misljenje. I jos kad bi najzad shvatili da tu bas neke posebne ljubavi u politici i nema vec se vise nekako radi o racunici, pa ko racuna bolje, vec se pokazalo...

Goran, Pozega

pre 18 godina

Joj, opet nam Rusi pomazu. Nemojte molim vas braco Rusi. Pomazete nam od 92 pa evo gde dogurasmo. Od ruske pomoci i patriotizma druzine radikalske nikako da se oporavimo.

Sasa

pre 18 godina

Stvarno ne razumem kome u Srbiji uopste treba Kosovo i zbog cega?? Jos milion nezaposlenih mozda na birou koji u proseku imaju 21 godinu?? Sto se mene tice Kosovu nezavisnost a na granici kineski zid jedno 20 godina pa da pregovaramo posle o uklanjanju istog. Kosovo u Srbiji je totalna propast za Srbiju, ko to ne vidi mnogo gleda televiziju.

Nebojsa

pre 18 godina

Nema 'leba od Rusije. Dajte ljudi, otreznite se. Treba sacuvati ono sto sada imamo, a to su srpske enklave na Kosovu. Cak i da im damo sve ostalo, ne postoji tu nikakva nezavisnost. Mozda u nazivu ili u njihovim glavama - u realnosti je drugacije. Ja zivim na Kosovu, i ono sto nedostaje jeste bezbednost. A za nezavisnost cemo lako. Dobicemo mi nezavisnost u Strpcu, Mitrovici, Gracanici. Ja mislim da je to cak i podela Kosova na neki nacin. Inace, najlepse bi bilo pola-pola. Mozda smo nekad tu opciju imali, definitvno smo je izgubili zahvaljujuci katastrofalnim greskama nasih politicara.
Na kraju, verujem da je nas pregovaracki tim daleko kvalitetniji od Albanskog - i ako ne bude uticaja i ultimatuma sa strane - sve ce biti OK.

dragan

pre 18 godina

U Rusku "bratsku" politiku odavno više ne verujem. Nema "majke Rusije" kao što nema ni "majke Srbije" kada su u pitanju bosanski Srbi. Svi gledaju svoje interese i svoje fotelje da ih što duže sačuvaju. Rusima ide u prilog visoka cena nafte i gasa i enormne zarade koje dobijaju tim putem. Mi smo pošteno rečeno njima "zadnja rupa na svirali". Izjave ovakve vrste su čista kozmetika.
Ne znam zašto predsednik Tadić žali što nije bio na sahrani Rugovi kada ga nisu ni želeli videti na sahrani....

Nenad

pre 18 godina

Izgleda da smo zaboravili narodnu izreku koja glasi: "Teško onome kome su Rusi pomogli i koga su Kinezi nahranili."
Zato "use i u svoje kljuse".

Milovan

pre 18 godina

Gospodo ,
Treba da nam bude jasno da Kosovo kao Kosovo u Srbiji ce biti samo izvor velikih problema.
Sada nam predstoji samo trgovina i to treba da nam bude jasno.
Zastititi nase manastire i spomenike medjunarodnom konvencijom ( nesto kao Sveta gora ) a sa ostalim trgovati. Kao direktan prijem u EU , skidanje svih drzavnih kredita , kompletno finansiranje izbeglica po evropskom standardu i prebacivanje iste svojine koju su imali na Kosovu u Srbiju ,dodatnu finansijsku ali direktni kes pomoc od cc 20 milijardi dolara .
Ovo je sitna para jer Albanski lobi barata mnogo vecim ciframa;
I prekinuti agoniju.
Kosovskih Albanaca bez statusa i koji cekaju deportaciju iz EU je cc 500 000 , sta ce nam ta socijala kada ni sa svojom nemamo kud.

aco

pre 18 godina

Ah ah konacno prvi predsednik da kaze nesto bitno za Srbiju. Bice to dugo i toplo leto. Cini mi se da srbijanske sanse rastu u pregovorima. Ova godina je pocela sa puno dobrih vesti.

MK

pre 18 godina

I Boris Jelcin je obecao Milosevicu pomoc i ratnu opremu za vreme nato bombardovanja i na kraju sta smo dobili. Putin nam opet obecava kao Jelcin - brda i doljina - koje na zalost mozemo ih videti samo na atlasu. Putinu je nametnuo sebi puno problema u Ceceniju i ne zna sam kako da se izvuce a kamoli pomoci oko statusa Kosova, putinu je u ovom trenutku zainteresovan kako da dodje do neke busetine ulja u Siberiju i prebaciti na svoje ime dok je na vlast i postati drugi Abramovic. Znaci Putin je u prolazu i nemojte se nadati niti verovati u njegovu pomoc jer da je hteo pomoci pomogao bi ranije kada je jos postojala nada da se sacuva Kosovo. Sada su i vicevi kod nas postali stvarnost: Kasno Janko na Kosovo stize.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zbog ovakvog stava ce srpsko drustvo ostati polarizovano, s'jedne strane ultrakonzervativne pro-orijent snage koje su pokusale da zrtvuju srpski suverenitet Rusiji 1999, s'druge strane demokratski progresivne snage koje teze zapadnim vrednostima drzavnog i drustvenog uredjenja sa pragmaticnom dugorocnom politikom koja ce osigurati opstanak srpskog naroda na prostoru Balkana. Nereseni problemi koji su doveli do ove socijalne i ekonomske krize, da ne kazem i katastrofe su uzrok bele kuge u Srbiji. Ako Kosovo pretvorimo u Palestinu onda ce ostati formalno u srpskim granicama ali dali cemo biti bezbedni u Srbiji? Nasa deca....gde je perspektiva? Kako spasti brak kad druga polovina ga ne zeli 100%?

stratus

pre 18 godina

Naravno, ne zele oni ovakvo ili onakvo resenje za status Kosova zbog Srbije, vec zbog sebe samih. Igrom slucaja, resenje koje njima ide na ruku je ono koje zagovara i nasa strana, a to je da nema nezavisnosti. Licno mislim da je za nas bolje resenje podela Kosova, ali je to resenje koje ne odgovara Rusiji (zamislite samo slicno resenje za neku od problematicnih situacija u Rusiji - no way!).

Dijaspora EU

pre 18 godina

Nije vazno samo za Rusiju, vec za celu medjunarodnu zajednicu i medjunarodno pravo. To ce biti presedan zbog kojeg ce se mnogi pokajati.

krle

pre 18 godina

Ja sam govorio da ce i savet bezbednosti biti podeljen po pitanju Kosova. Bice opet istok-zapad. Sa jedne strane istocne velesile Rusija i Kina a sa druge velika Britanija i USA a Francuska ce biti neopredeljena i sve sto se dogovori istok i zapad bice prihvatljivo i za Francusku. Vazno je da nasa delegacija udje u pregovore veoma pripremljena i sa cetvoro otvorenih ociju. Ponavljam samo ako mi pristanemo da se izgubi Kosovo i Metohija onda cemo ga izgubiti. I zapad zna da nametnuto resenje nije dugorocno resenje i samo ako i Beograd prihvati da kosmet bude nezavisan onda ga defakto gubimo. Nadam se da nasa delegacija nece izgubiti obraz i da nece popustiti pod bilo kakvim pritiscima. Obecavace nam svasta samo da se odreknemo naseg duhovnog teritorija a mi moramo biti slozni i odbaciti to. Dabi ucvrstili svoje pozicije moramo da manevrisemo veoma dobro tj. da saradjujemo sa zapadom u vezi Haga i da to sto pre zavrsimo kako zapad nebi imao izgovora da kaznjava demokratski izabranu vladu Srbije i na kraju krajevo srpski narod.

Zoran V.

pre 18 godina

Bravo Ruski predsedniče, Vladimir Putin neće ostaviti Srbiju na milost i nemilost svetskim razbojnicima da kroje i odredjuju sudbinu Srpskog naroda.. Kosovo i Metohija biće kost u grlu svakom ko se namerači da ga otme od Sbije!!

maljcik

pre 18 godina

Rusija je resila pitanje Cecenije tako sto je pokrenula vojnu akciju i izbacila mudzahedine i sada imaju jurisidikciju u ceceniji. Nama se preti i otvoreno se zagovara nezavisnost jednog dela jedne suverene drzave. Napomenucu da nije vise Rusija tako slaba kao sto mnogi misle. Nikada u zivotu Rusija nije imala toliko deviznih rezerva koliko danas ima u svojim bankama. Godisnji ekonomski rats je uz Kineski najveci na svetu a zapad je zavisan od Rusije jer Rusija ima najvise rezervi nafte i gasa na svetu. Rusija je jednostavno mnogo jaca nego sto je bila za vreme Jeljcina a i Putina zapad nemoze ucenjivati kao sto je ucenjivao Jeljcina jer Putin nije osoba koja popusta. jednostavno nije takav tip

mm

pre 18 godina

Sve ce biti tako dok se Rusija ne nagodi o nekim stvarima sa zapadom. Onda ce im Rusija dati Kosovo i nece glasati u UN SB ni za ni protiv. Vec vidjeno s Jelcinom.

ruzica

pre 18 godina

Gospodin predsednik Rusije Putin nikako ne obecava nishta Srbiji. Covek jednostavno izlazhe svoj stav po pitanju Kosova (kao sto u svim gorucim svetskim problemima velike sile imaju svoj stav). A to sto je Kosovo bitno za Rusiju nije zato sto Rusija nesto kao Srbiji obecava ili cini, vec zato sto je situacija analogna situaciji i problemu koji gospodinu Putin i Rusija imaju sa Cecenijom. Nemojmo stalno ocekivati da ce neko da nas brani ili da nam pomazhe.Ljudi odrastite,i shvatite da nam niko i nikada nije pomagao za DZ!

goran

pre 18 godina

Ukoliko je Kosovo vazno za Rusiju koliko i sudbina ruskog regruta koji je pre nekoliko dana zbog izivljavanja staresina ostao bez obe noge sumnjam da ce Kosovu od toga biti bolje.

Zoran Djuric

pre 18 godina

Treba biti logican. Putinov primarni problem danas je Cecenija. Ako dans zeli da ima punu kontrolu nad Cecenijom , Putin mora da vodi svetsku a ne rusku politiku. Zast bi se Putin upustao u bilo kakav konflikt sa Zapadom radi Kosova, a da mu Ceceni rovare zemljom? Dakle radi se samo o interesima i nikako o nekoj sentimentalnosti ili "bratskim odnosima". Srbija je samo usputni "problem" i Zapad i Istoka. Prvo se mora postici sporazum u okvirima mondializacije, a na kraju ako ostane malo vremena ono se moze najkrace posvetiti Kosmetu.

alban no pasaran

pre 18 godina

Jos 1 poen za nas, velik kao SSSR... Tek ce se videti snaga nasih argumenata, a ovakve izjave su dokaz da argumenti nisu prazno slovo na papiru... Oni izgubise Rugovu, mi dobismo Putina. Cek da vidim da se neko od svetskih lidera javno izjasni ZA nezavisno Kosovo... Game on!

banjaluka

pre 18 godina

naravno da je ovo dobra vijest. ali ne treba se previse nadati i prije smo se nadali i uzdali u ruse pa su nam okrenuli ledja tj ostali su samo na pretnjama SB i UN a sve kako mi se cini cak i na stetu rusije zarad para ili nekih drugih interesa koje su ostvarivali za uzvrat. pomoc, podrska i razumjevanje je svakako dobro dosla ali nema nam pomoci ako si sami ne pomognemo stegnemo redove usaglasimo nasa licna misljenja i sa cvrstim stavom krenemo u potragu za podrskom! sve je na nama...

Besimi

pre 18 godina

Pre svega nikad nije bilo univerzalnih reshenja. Nema ih ni danas i neche ih biti ni sutra.
Politika nije matematika da se formulom reshavaju problemi.

NATO rusofil

pre 18 godina

Nas i rusa 150 miliona (opada nam natalitet) Za nas je najbolje kompromisno resenje u dogovoru sa albancima sa Kosova i Metohije i to dugorocno, da li je to podela kosova, izgradnja zida ili ne to ne znam, znam samo da i jedni i drugi moramo necega da se odreknemo ali ako se neko svega odrekne onda je to resenje kratkorocno ( citaj do novog rata). Sasvim je jasno da ce na kraju biti kako se dogovore velike sile, e sada kamo srece da se to poklopi sa kompromisnim resenjem, ako se ne poklopi onda je taj dogovor velikih sila kratkorocan sto je za sve nas pogubno.

paja

pre 18 godina

Putin pre svega gleda interes Rusije. To što je interes Rusije i naš interes je dobro za nas. Ista je situacija i sa Kinom.
Racionalno gledajući isti interes imaju i druge države.
Kada kažem interes mislim na to da se ne prave presedani u međunarodnom pravnom sistemu koji u drugim kontekstima mogu da škode Rusiji, Kini i drugima.
Razbijanje SFRJ je bilo u funkciji kreiranje presedana da bi se slično uradilo negde drugde (Rusija, Kina, Indija, Pakistan, itd.).
Stratezi koji su ovo zagovarali su se preračunali jer kritičan i projektovan presedan nije stvoren i po svemu sudeći neće (sem ako ne žele globalno zahladjenje odnosa između Rusije, Kine i Indije s jedne strane naspram SAD i EU).
Mislim da nikome u SAD i EU trenutno ne odgovara zahladjenje odnosa sa Rusijom, Kinom i Indijom.
Prvo, pokazalo se da je takozvana "jedina svetska supersila" sa partnerima ranjiva i sa ograničenim resursima (ljudskim, tehničkim i finansijskim).
Drugo, odnos moći (vojne, političke, ekonomske) se u planetarnim razmerama menja i već sada je udeo SAD i EU manji nego pre 15, 10 odnosno 5 godina. To im se ne sviđa ali trenutno nemaju instrumente da to promene (a neće ih ni moći stvoriti jer su potencijale za razvoj iscrpli a Rusija, Kina i Indija su tek na početku svog planetarnog uspona jer im planetarne okolnosti globalizacije idu na ruku-pogledati stope ekonomskog rasta).
Treće, u situaciji kada su sve karte otvorene i kada su suparnici izgradili strateške kapacitete za ravnopravnu utakmicu na globalnom nivou (finansije, vojna doktrina, diplomatski kapaciteti, ljudski resursi, energetski resursi, itd) nije zahvalno vući riskantne poteze jer je ta situacija sigurno analizirana i odgovori su pripremljeni. Pripremljeni odgovori su sigurno asimetrični (drugim rečima kreativni) i samim tim u funkciji jačanja njihove strateške pozicije. U toj situaciji bolje je ne rizikovati jer zbog male vajde (pokušaja da se stvori nezavisno Kosovo) može da se izgubi mnogo više (poremećaj globalne političke i ekonomske ravnoteže na sopstvenu štetu).

miki

pre 18 godina

Ma prosto je neverovatno da neki jos uvek misle da ce Kosovo ostati u Srbiji. Ma ljudi, to je vec davno reseno. Ova Putinova izjava samo je u funkciji dobivanja nekog ustupka od zapada. Boli njega uvo i za nas i za Kosovo. Ne buditi smesni...
Ode Kosovo i bolje je tako...

Dick Steele

pre 18 godina

Ukoliko K&M dobije nezavisnost, i Čečenija bi mogla po istom receptu. I Ujguri na SZ Kine bi isto tako jednom mogli tražiti nezavisnost. Da o Tajvanu i ne govorimo ... Korzika je isto tako blizu referenduma o nezavisnosti. Baski i Katalonci o tome razmišljaju još energičnije. Kao što vidimo i (vele)sile poput Rusije, Kine, Francuske i Španije imaju sličnih seperatističkih problema kao i mi. Da ne govorimo o zemaljama, gde su tenzije između nacionalnih i religioznih grupa još žešće. Govorim o Turskoj i Kurdima, o Iraku i njezinim Kurdima i Arapima, o Indiji i Kašmiru, Šri Lanki i Tamilcima, o Filipinima i muslimanskoj manjini na jugu zemlje, o Gruziji i Abhaziji i Južnoj Osetiji, o Azerbajdžanu i Nagornje Karabahu. Ukoliko K&M postane nezavisna uz protivljenje Srbije, čiji deo je K&M i po Ustavu Republike Srbije i po priznanju drugih članica UN, onda je jasno i da bi sve nabrojene zemlje jednom čekala ista sudbina. K&M kao precedens?
Ako nabrojene zemlje to tako vide, K&M nikada neće biti nezavisna zemlja. Ako ne vide, teško im se piše ...

Београдски

pre 18 godina

Уколико би се Путин одиста успешно залагао да Косово и фактички поново постане део српске државе, учинио би нам медвеђу услугу. Да је то тако, драги земљаци, довољно је знати пар чињеница и нешто основачке аритметике:
Српски бруто национални доходак по глави становника износи око 2096 евра, а косовски око 964 евра. Србија, без Косова има око 6 милиона становника а Косово око 2 милиона. Уз мало рачуна долазимо до закључка да би у случају поновног прикључења косовске српској привреди, укупан бруто национални доходак по глави становника износио око 1823 евра. Значи садашњи српски бруто нациомални доходак по глави становника смањио би се за 273 евра или за више од 13%!
А да ли би то била једина невоља?!

Dusan

pre 18 godina

Koliko je ponizavajuce to sto je nas najjaci argument po pitanju statusa Kosova to sto je problem analogan onome koji ruska federacija ima sa svojim muslimanskim republikama. Na stranu to sto Srbija nikada nije bila principijelna zona Ruskog interesa, na nacin na koji je to bila Bugarska, recimo, i da zbog toga nije verovatno da oni zbog nas bilo sta rizikuju. To da je Putinova Rusija 2006 uticajnija od Jeljcinove Rusije pocetka 1999, jeste tac no, ali zivi bili pa videli hoce li se to odraziti u drugoj, zavrsnoj rundi kosovske fertutme. Ja bih rekao ne.

bane017

pre 18 godina

Sve je dobro samo ono sto mi se nesvidja je to da pregovori zavise od volje albanaca da pregovaraju, odredjuju datume pregovora i slicno. Bas jadno...

Дежа ву

pre 18 godina

Већ виђен сценарио, као и `99. Светска бенка и остали повериоци ће отписати или репрограмирати део дуга Русији. Истовремено се међународна заједница неће уплитати у решавање проблема Чеченије, севастопољске (црноморске) флоте и сл. Умеђувремену ће бити решаван статус Космета. Волео бих да грешим ,али последњи Рус (политичар) који сее заузео за Србе био је Николај 2. Романов. Волео бих да грешим, ...

madregora

pre 18 godina

A, pa da, opet nas spasavaju Rusi...Dolaze, samo sto nisu...Tako su nas vec nekoliko puta spasavali tokom istorije, a mi tako zarko verovali u ljubav nase velike majcice Rusije. Ta, ajte molim vas, da se podsetimo samo I ustanka protiv Turaka taman u vreme Rusko-Turskog rata, pa od silnih obecanja ostade samo snadjite se braco Srbi. Ili recimo surovanje sa Nemcima oko podele Poljske pa mi da zaustavljamo Svabe na putu za Rusiju, pa pruzaj ledja. Bojim se da ce i ovaj put ako se jos i oni umesaju da tvrde pazar, eto nama veselja. Ovaj Balkan je stvarno dusu dao da odmeravaju snage Zapad i Istok, naravno zahvaljujuci nasim medjusobnim balkanskim nerasciscenim odnosima a mi, trk u prve vojne redove...Na zalost nisu oni jedini za kojima je Balkan trcao, ali Srbi "pale" na Ruse. Samo nesto mi se cini da nam to ni dosad nije donelo dobra, vec bi bilo valjda vreme da jasno gledamo sta nam ko nudi i sta nam je sa time ciniti, ocigledno je da nas bas mnogo i ne pitaju za misljenje. I jos kad bi najzad shvatili da tu bas neke posebne ljubavi u politici i nema vec se vise nekako radi o racunici, pa ko racuna bolje, vec se pokazalo...

Goran, Pozega

pre 18 godina

Joj, opet nam Rusi pomazu. Nemojte molim vas braco Rusi. Pomazete nam od 92 pa evo gde dogurasmo. Od ruske pomoci i patriotizma druzine radikalske nikako da se oporavimo.

Sasa

pre 18 godina

Stvarno ne razumem kome u Srbiji uopste treba Kosovo i zbog cega?? Jos milion nezaposlenih mozda na birou koji u proseku imaju 21 godinu?? Sto se mene tice Kosovu nezavisnost a na granici kineski zid jedno 20 godina pa da pregovaramo posle o uklanjanju istog. Kosovo u Srbiji je totalna propast za Srbiju, ko to ne vidi mnogo gleda televiziju.

Nebojsa

pre 18 godina

Nema 'leba od Rusije. Dajte ljudi, otreznite se. Treba sacuvati ono sto sada imamo, a to su srpske enklave na Kosovu. Cak i da im damo sve ostalo, ne postoji tu nikakva nezavisnost. Mozda u nazivu ili u njihovim glavama - u realnosti je drugacije. Ja zivim na Kosovu, i ono sto nedostaje jeste bezbednost. A za nezavisnost cemo lako. Dobicemo mi nezavisnost u Strpcu, Mitrovici, Gracanici. Ja mislim da je to cak i podela Kosova na neki nacin. Inace, najlepse bi bilo pola-pola. Mozda smo nekad tu opciju imali, definitvno smo je izgubili zahvaljujuci katastrofalnim greskama nasih politicara.
Na kraju, verujem da je nas pregovaracki tim daleko kvalitetniji od Albanskog - i ako ne bude uticaja i ultimatuma sa strane - sve ce biti OK.

dragan

pre 18 godina

U Rusku "bratsku" politiku odavno više ne verujem. Nema "majke Rusije" kao što nema ni "majke Srbije" kada su u pitanju bosanski Srbi. Svi gledaju svoje interese i svoje fotelje da ih što duže sačuvaju. Rusima ide u prilog visoka cena nafte i gasa i enormne zarade koje dobijaju tim putem. Mi smo pošteno rečeno njima "zadnja rupa na svirali". Izjave ovakve vrste su čista kozmetika.
Ne znam zašto predsednik Tadić žali što nije bio na sahrani Rugovi kada ga nisu ni želeli videti na sahrani....

Nenad

pre 18 godina

Izgleda da smo zaboravili narodnu izreku koja glasi: "Teško onome kome su Rusi pomogli i koga su Kinezi nahranili."
Zato "use i u svoje kljuse".

Milovan

pre 18 godina

Gospodo ,
Treba da nam bude jasno da Kosovo kao Kosovo u Srbiji ce biti samo izvor velikih problema.
Sada nam predstoji samo trgovina i to treba da nam bude jasno.
Zastititi nase manastire i spomenike medjunarodnom konvencijom ( nesto kao Sveta gora ) a sa ostalim trgovati. Kao direktan prijem u EU , skidanje svih drzavnih kredita , kompletno finansiranje izbeglica po evropskom standardu i prebacivanje iste svojine koju su imali na Kosovu u Srbiju ,dodatnu finansijsku ali direktni kes pomoc od cc 20 milijardi dolara .
Ovo je sitna para jer Albanski lobi barata mnogo vecim ciframa;
I prekinuti agoniju.
Kosovskih Albanaca bez statusa i koji cekaju deportaciju iz EU je cc 500 000 , sta ce nam ta socijala kada ni sa svojom nemamo kud.