Sreda, 25.01.2006.

08:59

44 poginula u železničkoj nesreći

U prekjučeranjem udesu voza kod Bioča poginula su 44 putnika, dosadašnji je bilans nesreće.

Izvor: B92

44 poginula u železnièkoj nesreæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

"Vlada Crne Gore otvorila je žiro-račun za pomoć stradalima, u Crnogorskoj komercijalnoj banci. Broj računa je 510-0-40, s pozivom na broj 293908-23012006."

Petrit

pre 18 godina

Saucesce svim porodicama poginulih.
Mnogo mi je zao zo ovu nesrecu, budite hrabri i ovim teskim momentima.
Petrit,Prizren,Kosovo

Aleksandar (USA)

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama nastradalih a povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. Pitanje, da li postoji neki cyber prostor, link ili bilo sta gde se mogu uplatiti sredstva za pomoc porodicama nastradalih kao i povredjenima? Molim vas ako neko zna nesto nek javi. Hvala.

ZA RAZMISLJANJE!!!

pre 18 godina

U dijelu crnogorske javnosti, od direktora Zeljeznice CG, se pokusava osuditi jedan covjek prije bilo kakve istrage. Jedan od direktora, Rakocevic, optuzuje masinovodju Drobnjaka da je glavni krivac. Imam osjecaj da se zeli sve svaliti na tog jadnog covjeka, za kojega sam ubijedjen na osnovu svega sto se moglo cuti, da je najmanje kriv, ili da nije uopste kriv. Rasudjujte sami na osnovu sledecih pitanja.
1. Zasto je Drobnjak bio jedini masinovodja na liniji, iako pravila predvidjaju obavezno dvojicu? To povlaci odgovornost uprave Zeljeznice CG.
2. Kako direktor Rakocevic ima smjelosti i obraza, da tvrdi da je voz bio ispravan, kada se isti vise puta zaustavljao zbog odredjenih problema?
3. Zasto sa stanice u Podgorici nije bila poslata lokomotiva za ispomoc zaustavljenom vozu? Naime, voz je bio zadnji put zaustavljen 800 m nakon stanice u Bratonozicima, gdje je usamljeni Drobnjak sa 2 policajca i 2 kondiktera pokusao da otkloni kvar. Kako je masinovodja izjavio istraznom sudiji uputio je poziv stanici u Podgorici za pomoc. Pomoc nije stigla za 34 minuta koliko je voz mirovao do samopokretanja. Inace za one koji ne znaju, od Podgorice do mjesta gdje je bio zaustavljen voz ima 15-20 minuta voznje. Umjesto da odmah poslaju lokomotivu za voz koji je u stanju mirovanja BEZ KOCNICA, direktor Rakocevic izjavljuje kako su reagovali brzo, tako sto su uklonili sve vagone i lokomotive sa stanice u PG, ocekujuci da voz moze da se spusti u Podgorici bez kocnica i zaustavi u ravnici!? Ovo je izjavio u sinocnoj emisiji na TVCG!!!
Kocnice koje su drzale voz su predvidjene da tu funkciju obavljaju 2 sata. izdrzale su 34 minuta!!! Ali ipak dovoljno u ovoj situaciji da je sa obliznje podgoricke stanice poslata lokomotiva u pomoc. Ipak direktori su procijenili da voz moze da "sleti" u Podgorici niz najveci nagib na ovoj pruzi od Beograda do Bara od 25 promila!!!
Na kraju Slobodan Drobnjak je, kada se voz samopokrenuo uspio da uskoci u voz sa 2 policajca i kondukterom, kako je isam rekao: ulazeci u voz znao sam da ulazim u voz smrti. Drugi kondukter nije uspio da udje u voz. Mozda mu je to spasilo zivot.
Odgovornost za direktore i upravu Zeljeznice CG! Nije problem u masinovodjama i kondukterima. Oni svoj posao obavljaju dobro, imajuci u vidu i uslove u kojima rade. Ne treba dozvoliti da se direktori sakriju iza masinovodje, svaljivanjem kompletne krivice na njega. Kada su to spremni uraditi kolegi sa posla, mozete zamisliti sto bi uradili bilo kojemu putniku da bi zastitili sebe.

Dojna Galic Barr M.D.

pre 18 godina

Ostavimo ekspertima da ispituju razlog nesrece i da sprece ponavljanje u buducnosti. Nije dosta izraziti saucesce porodicama i pozeliti ozdravljenje ranjenima. Pozivamo sve Srbe i Jugoslovene da posalju makar jedan dolar konzulatima ili ambasadama Dosta nas ima po inostranstvu. Mislim da bi skupili dosta para za lecenje i rehabilitaciju povredjenih. To su i fizicke i emotivne traume kojima treba obratiti paznju. Sada su povredjenima i porodici umrlih najpotrebnije nasa sloga, dobro srce, novcana pomoc i molitve, ne rasprave i politicke svadje. Svaka drzava, sve religiozne ustanove bi isto trebale da posalju pomoc jer se i njima desavaju slicne tragedije cak sa novim i odlicnim prevoznim sredstvima. Prestanemo sa kritikom i spekulacijom sta je dovelo do tragedije, a narocito iskoriscavanje tuzne situacije za licne svrhe i politiziranje.
Nase su molitve sa vama. Poslacemo pomoc
Yugosloveni iz Illinoisa koje vole otadzbinu

irina tedrick

pre 18 godina

Iskreno saucese porodicama poginulih putnika i brzo ozdravljenje povrijedjenima! Naleznim organima: " U pamet se braco Crnogorci"...

Beogradjani iz Melburna

pre 18 godina

Tragedija... Neka pocivaju u miru. Porodicama poginulih izjavljujemo iskreno saucesce. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak. Nadamo se da ce svi odgovorni za ovu veliku nesrecu snositi posledice i da se kola nece slomiti na masinovodji.

SUZANA iz Holandije

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicamo....A onima koji su ranjeni da oporave.. Sad je pravo pitanje koje krv za ovu tragediju.. gde je bila inspekcija. Ja jednom godisnje idem dole i bila sam sa vozom i znam da putevi nisu svuda kako treba..zalim kad vidim tako nesto strasno i ovo sve posle rata.. BOZE POMIZI TI LJUDIMA U OVA TESKA VREMENA

Tuzna

pre 18 godina

Kako je sve ovo strasno i zalosno...
Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Onima koji su nastradali zelim vecni mir.
Velika je ovo opomena za sve "vodece ljude " Srbije i Crne Gore, al nazalost nista od toga njih nece dotaci ...

Almas

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama stradalih. Nadamo se da cete iz ovakvih tragedija izlaziti samo jaci i da ce vam Bog dati snagu da sve prebrodite.

Nerzis

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Sve tople zelje i molitve za brz oporavak povredjenih. Dirljive su sve ove vesti i govore koliko smo tuzni svi skupa. Sada je sve na istrazi, a u javnosti s jedne strane cuju se optuzbe za masinovodju, osoblje...Sve je uredu sa prugom, vozom, tehnicki pregledi... I sve trpi ljudski faktor? Da se ne zavaravamo! Sta je DRZAVA CRNA GORA(?) preduzela i koliko je ulozila u poslednje vreme u pruge, lokomotive, opremu, sisteme, stanice? Ne bih zeleo da ovaj komentar shvatimo politicki nego da i tog masinovodju pogledamo sa ljudske strane. On protiv mocnog aparata DRZAVE koja pre svih istraga nije kriva? Bez obzira da li je krivica do coveka ili nije, on ce to sve sigurno nositi na dusi. Neka svoj deo krivice prihvati i mocni aparat Crne Gore. Razlog vise da se podsetimo letosnjeg sudara brodova, stanja aviona u nacionalnoj CG kompaniji, autobusa kod drzavnih prevoznika, a o infrastrukturii da se ne govori. Ostaje samo pitanje kako se ovako nesto slicno ne desava u ozbiljnim drzavama(hvala Bogu). Da i za nas ima nade pokazuje rodjenje deteta neposredno posle ove nesrece. Zelim mu dug i srecan zivot, u zemlji koja ce imati normalne pruge, lokomotive, puteve.....

Dijaspora-fr

pre 18 godina

Porodicama poginulih iskreno saucesce , povredjenima brz oporavak.Posle svih zrtava ratovima i svim nemirima u zemlji , ja zaista nemam komentara , zalosno.

Drasko

pre 18 godina

Ljudi da nije neka diverzija, sve treba ispitati.
Kako da ne rade ni kocnice u kabinama?
Na kraju moje saucesce porodicama i prijateljima nastradalih...

lionheart_ulcinj

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u nesreci u kojoj je svaka rijec suvisna. Mogu samo da zamislim bol koji oni osjecaju! Svim povrijedjenima zelim brz oporavak!!!

peter

pre 18 godina

Ja sam Hercegovac iz Gacka, zelim porodicama ciji su najmiliji nastradali u ovoj nesreci iskreno saucersce, a povredjenim brzo ozdravljenje. A sto se tice masinovodje on je nevin, jedna od rukovodioca zeleznice CG rece da nije postovao proceduru a koja je ta procedura ako vec govori o njoj to bih trebali da saopstite narodu. Ja koliko znam svaka lokomotiva ima svoju knjigu u kojoj se upisuju nalazi onih koji je kontrolisu, a te nalaze mora da procita rukovodilac odrzavanja i da potpise kada je procitao i sta uradio da bih to otklonijo, ako to postoji onda lako se moze doci gde je lezi zec. A izjave pojedinih "bidja badja" nam govori da krivicu treba svaliti na masinovodju sto je van svake pameti.
A i zacudilo me je da ministar za saobracaj poklonojo Crnogorskoj vladi 200.000 evra na ime dotacija za kampanju nezavisne CG.
Porodicama nastradalim jos jednom da izjavim moje saucesce.

DRAGICA

pre 18 godina

Nema onih reci i onoliko suza kojima covek moze da dokaze svu tugu,gnev i patnju povodom ove katastofalne nesrece.Zelim ovim prilikom da izrazim duboko i najiskrenije saucesce porodicama i prijateljima nastradalih,a od srca zelim sto brzi i bolji oporavak onima koji su lakse i teze povredjeni.
Iskreno mislim da ne treba kriviti masinovodju jer ni on covek nije bio svestan sta se dogadja,najlakse je kriviti onog ko radi a najlakse je opravdati one koji prave i pustaju takvu masineriju da radi.Iskreno se nadam da ce se na ovoj nesreci zavrsiti sve ono kobno sto prati ovaj narod,zalosno je da neduzni ispastaju za greske politicara i neodgovornih vlasti koje misle da parama moze sve da se kupi a ne znaju da ljudski zivot vredi vise od bilo kojih para,da detinjstvo i mladost vrede vise od njihovih ogavnih novcanica i titula.STRASNO

Zoran USA

pre 18 godina

U ime srba iz Orlanda upucujem iskreno saucesce svim porodicama nastradalih u toj velikoj nesreci koja se dogodila u Crnoj Gori.Boze pomozi ljudima i deci koji se nalaze u kriticnom stanju u bolnicama da prezive ovu tesku nesrecu.

Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ne bi bilo dobro raspravljati o tome ko je bio kriv dali je bilo skrta taj voz ili nije jer za neke politicare mislim da je ovo -dobrodoslo-da manipulisu mrtvim ljudima radi svojih interesa i treba zabraniti i oduzeti rijec u parlamentu svima onima koji budu htjeli da se bave ovom nesrecnom tragedijom .Slicne se stvari desavaju svakodnevno u svijetu i u vise razvijenim zemljama.U njemackoj preprosle i prosle godine zivot su izgubili desetine ljudi ,u japanu isto tako finskoj,italiju idrugim mjestima i sa savremenim vozovima -pendolinom ,inter citi-i drugim savremenim vozovima.U Indiji se jednom ili dva puta mjesecno se desavaju takvi udesi i na stotine umiru.Iz bivse jugoslavije jedino slovenija ispunjava saobracaj i infrastrukturu po EU standardu a u drugi republikama sve je po starome ,ali to ne znaci da nova teknika nikada ne izda prisjetimo se dva najsavremenijih avio kompanija Sviss Air i Konkorda koji su se srusili i odnijeli stotine zivota a neki stari avioni stari i po 40 godina Janbodxet i Niki Lauda jos lete i izlete sigurno.Ljudi su napravili masine i one ponekad znaju da izdaju ,kao sto i ljudi izdaju.Saucesce u zalosti svim porodicama .

Marina

pre 18 godina

Dogadjajem sam sokirana, ali ne zacudjena. Znajuci stanje auto puteva i pruga, kao i vozova, autobusa i automobila koji se voze, cudi me da ovako katastrofalnih nesreca nemamo cesce i sa vise mrtvih. Koliko ljudi treba da izgine da bi se u nasoj zemlji postovali zakoni?

Бане, Лесковац

pre 18 godina

Искрено саучешће породицама погинулих путника, а повређенима желим брз и успешан опоравак

London Thinking

pre 18 godina

Da li je zaista moguce da jedna vozna kompozicija, iz zasutavljenog polozaja (dakle 0km/h) postigne toliku veliku brzinu da isklizne sa sina, onda se vrati na njih, ponovo poveca brzinu, onda udari desnom stranom u zid tunela (sto mu jel' da opet smanji brzinu), i onda opet poveca brzinu na preko 150km/h do konacnog iskliznuca iz sina - I SVE TO U SAMO 700 METARA? Mislim da porodice poginulih i povredjenih zasluzuju realnije objasnjenje...

Stajls

pre 18 godina

Kao sto sam pretpostaljao,kola ce se slomiti na jadnom masinovodji,jer on nije politicki ni ekonomsko jak,a narodu treba "zrtveni jarac " .Da je rukovodstvo Zeljeznice Crne Gore tih 200.000 eura ulozilo u remont voznih sredstava a ne u mutne politicke vode,sada ne bismo imali ovu tragediju ovako... Ako neko treba da odgovara pred bogom i narodom,to je poslovodstvo crnogorskih zeleznica,a nikako jadni Slobodan Drobnjak,koji je,siguran sam milion posto uradio sve sto je i trebao da uradi.Ovo vam govorim sa strucne strane,jer obavljam funkciju masinovodje,vozio sam taj elektromotorni voz nebrojano puta,znam sve njegove vrline i sve njegove mane,mada je onih drugih itekako vise,i nikakve tvrdnje nabedjenih strucnjaka me ne moze ubediti u suprotno.Uz svo duzno postovanje porodicama postradalih i povredjenih putnika,uz izraze najdubljeg saucescamne dozvolimo da jadnog Drobnjaka osudjujemo pre vremena !!!!!!!!!

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

Sa suzama u ocima kucma ovaj tekst i saljem najiskrenije saucesce svim porodicima i prijateljima poginulih. Svaki daljnji komentar je suvisan u ovim danima tuge i bola.

Aco Cabarkapa

pre 18 godina

Ja Aco Cabarkapa kao rodjak Radomira Cabarkape NE MOGU ni izbliza da naslutim kolicinu bola koju osjeca moj rodjak kojem su poginuli zena i najmladji sin. To jutro sam ga prepoznao na televiziji i ZALEDIO SE!!!Ljudi moji ne postoji taj osjecaj da se opise kad na tv-u, prepoznas rodjaka koga je zadesila tragedija,on je inace rodjeni brat od strica mom ocu... Zapitajmo se ljudi svi mi, koliko je ovaj zivot samo obican suvi list u jeseni zivota koji samo ceka da opadne kao i milioni drugih.....

Srdjan

pre 18 godina

E sada kada bi svi nastradali koji su preziveli, odnosno porodice poginulih mogle da dobiju od zeleznice dostojne odstete onda bi mozda svi mi imali realno pravo da se ljutimo na svet sto nas ne prihvata i odbacuje nas. Medjutim, posto se drzava ( mi sami ) ponasa-(mo) na ovaj nacin prema sopstvenim gradjanima onda nemamo pravo nista bolje da ocekujemo ni od Evrope i sveta...

Vuk zemunski

pre 18 godina

I dalje sam užasnut, naročito posle čitanja svedočanstava sa lica mesta. Da sam samo sanjao, probudio bih se od strave.

Ne mogu da odolim, a da ne primetim, da je i ovaj neverovatno tužan i tragičan događaj iskorišćen u prizemne političke svrhe. Te Crna Gora može sama (Sveto Marović), te zemlje u okruženju - Srbija i Hrvatska (TV CG to veče, dok se nije znalo ni ko je pređiveo, a ko nije).... Zar je moguće da je sve u službi politike? Mi smo još uvek jedna država. A i da nismo, crnogorska tuga je i naša, srpska. Koliko nas ima koji znamo ljude iz CG, koji cenimo, volimo i poštujemo taj narod? Šta će nam izjave politikanata koji i tešku narodnu nesreću koriste za promociju ličnih političkih ciljeva? Da su samo jedan procenat novca, volje i truda uložili u infrastrukturu, umesto u politiku, danas bi Enisa 1985, Bojana 1975, Damir 2001, Naida 1985 - bili živi.

Ulažite u puteve i pruge koje vi koristite svakodnevno, a ne u tunele kojima se vozim ja, turista, jednom godišnje! Nije mi stalo da skratim putovanje za pola sata, ako će to nekog nesrećnika ubuduće glave da košta.
Pozdrav, Vuk zemunski

Crnogorci iz Milvokija

pre 18 godina

U ime dvadesetak Crnogoraca, koji zive u Milvokiju upucujemo iskreno saucesce porodicama ciji su najdrazi stradali u teskoj zeljeznickoj nesreci kod Bioca. Saoracajne nesrece su dnevna pojava sto ne ide u prilog dobro uredjene zemlje koja ima u Evropi najvise policajaca i akademika po glavi stanovnika. Prosjek pogunulih na drumovima u odnosu na broj stanovnika je alarmantan u Crnoj Gori, za uzbunu je veci razlog cak nego u Srbiji, u kojoj je od 1990 do danas poginulo 16.000 a tu brojku treba pomnoziti sa 2,5 puta tesko povrijedjenih. Dakle, na drumu je izgubljena divizija i po. Rafalne izjave crnogorskih zvanicnika o dobroj organizovanosti u ovoj opstoj nesreci "kao da se ocekivala nesreca" pokazuje koliko je nespretna necista savjest, koliko je para spireno za referendum. Ovo sto se desilo - i kamen da proplace.
Crnogoraci iz Milvokija

Jelena Bg

pre 18 godina

Jedan covek je u nesreci izgubio sina i suprugu, a dvoje dece mu je tesko povredjeno. Od kako sam to videla sinoc na tv-u ne prestajem da mislim o tim jadnicima sa kojima se zivot tako okrutno poigrao, ne mogu njegov lik i one suze da izbacim iz glave...
Pomolimo se Bogu za te malisane, pomolimo se za sve povredjene da prezive i oporave se, a poginulima za pokoj dusa. Bog je jedan, isti je za sve nas jadne i gresne...

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Dok je ova tragedija aktuelna (verovatno jos naredna 2-3 dana) svi su preokupirani njome. Medjutim, mogu zamisliti sta ce biti za jednu godinu, kada se na ove nesrecnike niko vise nece secati. A citam da je puno povredjenih u vratnim prsljenovima, kicmi, unutrasnjim organima... Njihovo lecenje i oporavak ce sigurno trajati godinama. Vec sada vidim njihove izjave, kako ih niko ne posecuje, kako nemaju novca za skupa lecenja, kako im zdravstvena administracija trazi participaciju ili pun iznost troskova, kako ih sikaniraju sa jednog saltera na drugi. Hoce li javnost i politicari i tada biti vako mobilizirani kao sada ili tada ce mo da se bavimo drugim "vaznijim" stvarima ...

Srbijanka iz dijaspore.

pre 18 godina

Tuzno. Ovde su reci suvisne. Strasna tragedija u kojoj porodicama samo vreme moze pomoci u njihovom bolu. Moje iskreno saucesce.

Sladjana

pre 18 godina

Kada se ovakve nesreće dogode, čovek prosto zanemi i traži reči kojima bi utešio porodice nastradalih. Ničeg pametnog ne mogu da se setim, osim da kažem da mi je zaista iskreno žao svih nastradalih i moje iskreno saučešće njihovim porodicama.

Ema

pre 18 godina

Iskreno saucesce svim porodicama koji su izgubili svoje nejmilije u teskoj saobracajnoj nesreci. Tuga me hvata kad vidim da je toliko ljudi i dece izgubilo zivot.

marijan

pre 18 godina

Iskrena sućut obiteljima poginulih i najljepše želje za što brži oporavak svim povrijeđenim osobama.
Duga Resa - Hrvatska

lazar bojanić

pre 18 godina

strašno , nemam reči ...iskreno saučešće svima kojima su najbliži nastradali ....
moram samo da priznam da mi pomalo nije jasna rečenica u tekstu gde citiram kaže da se voz normalno zaustavio 700m pre mesta nesreće i zatim se pokrenuo i uspeo da ubrza do max 150Km/h ... ja ima brza kola sa 100KS i mislim da za 700m ne mogu da dostignu tu brzinu ...malo mi je to čudno , kao da je neko "dao gas do daske " i skočio sa voza ?

D.POPOVIC

pre 18 godina

Letos sam usao u taj voz u Podgorici i vozio se do Sutomora. I najvecem laiku bilo je jasno da se radi o krsu u stanju raspadanja a ne o vozu u kojem trebaju da se prevoze putnici. Licno, cudi me da do nesrece nije znatno ranije doslo. Sigurno da neko treba da odgovara, ali mislim da to nije masinovodja. Nije on kriv sto je u saobracaj pusten voz koji je odavno zreo za otpad. Kriva je uprava zeleznice. Krive su i inspekcijske sluzbe koje blagovremeno, pre nekoliko godina nisu iskljucile ovaj krs iz saobracaja. Verovatno deo krivice snosi i MUP. Iskreno zalim zbog zrtava, ali ako se sve svede na hapsenju masinovodje veoma brzo ce doci do slicne ili jos vece nesrece jer u Crnog Gori i Srbiji 90% vozova je u katastrofalnom stanju, mozda jos gorem nego ovaj koji je sleteo u Moracu.

ZA RAZMISLJANJE!!!

pre 18 godina

U dijelu crnogorske javnosti, od direktora Zeljeznice CG, se pokusava osuditi jedan covjek prije bilo kakve istrage. Jedan od direktora, Rakocevic, optuzuje masinovodju Drobnjaka da je glavni krivac. Imam osjecaj da se zeli sve svaliti na tog jadnog covjeka, za kojega sam ubijedjen na osnovu svega sto se moglo cuti, da je najmanje kriv, ili da nije uopste kriv. Rasudjujte sami na osnovu sledecih pitanja.
1. Zasto je Drobnjak bio jedini masinovodja na liniji, iako pravila predvidjaju obavezno dvojicu? To povlaci odgovornost uprave Zeljeznice CG.
2. Kako direktor Rakocevic ima smjelosti i obraza, da tvrdi da je voz bio ispravan, kada se isti vise puta zaustavljao zbog odredjenih problema?
3. Zasto sa stanice u Podgorici nije bila poslata lokomotiva za ispomoc zaustavljenom vozu? Naime, voz je bio zadnji put zaustavljen 800 m nakon stanice u Bratonozicima, gdje je usamljeni Drobnjak sa 2 policajca i 2 kondiktera pokusao da otkloni kvar. Kako je masinovodja izjavio istraznom sudiji uputio je poziv stanici u Podgorici za pomoc. Pomoc nije stigla za 34 minuta koliko je voz mirovao do samopokretanja. Inace za one koji ne znaju, od Podgorice do mjesta gdje je bio zaustavljen voz ima 15-20 minuta voznje. Umjesto da odmah poslaju lokomotivu za voz koji je u stanju mirovanja BEZ KOCNICA, direktor Rakocevic izjavljuje kako su reagovali brzo, tako sto su uklonili sve vagone i lokomotive sa stanice u PG, ocekujuci da voz moze da se spusti u Podgorici bez kocnica i zaustavi u ravnici!? Ovo je izjavio u sinocnoj emisiji na TVCG!!!
Kocnice koje su drzale voz su predvidjene da tu funkciju obavljaju 2 sata. izdrzale su 34 minuta!!! Ali ipak dovoljno u ovoj situaciji da je sa obliznje podgoricke stanice poslata lokomotiva u pomoc. Ipak direktori su procijenili da voz moze da "sleti" u Podgorici niz najveci nagib na ovoj pruzi od Beograda do Bara od 25 promila!!!
Na kraju Slobodan Drobnjak je, kada se voz samopokrenuo uspio da uskoci u voz sa 2 policajca i kondukterom, kako je isam rekao: ulazeci u voz znao sam da ulazim u voz smrti. Drugi kondukter nije uspio da udje u voz. Mozda mu je to spasilo zivot.
Odgovornost za direktore i upravu Zeljeznice CG! Nije problem u masinovodjama i kondukterima. Oni svoj posao obavljaju dobro, imajuci u vidu i uslove u kojima rade. Ne treba dozvoliti da se direktori sakriju iza masinovodje, svaljivanjem kompletne krivice na njega. Kada su to spremni uraditi kolegi sa posla, mozete zamisliti sto bi uradili bilo kojemu putniku da bi zastitili sebe.

Aleksandar (USA)

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama nastradalih a povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. Pitanje, da li postoji neki cyber prostor, link ili bilo sta gde se mogu uplatiti sredstva za pomoc porodicama nastradalih kao i povredjenima? Molim vas ako neko zna nesto nek javi. Hvala.

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

"Vlada Crne Gore otvorila je žiro-račun za pomoć stradalima, u Crnogorskoj komercijalnoj banci. Broj računa je 510-0-40, s pozivom na broj 293908-23012006."

D.POPOVIC

pre 18 godina

Letos sam usao u taj voz u Podgorici i vozio se do Sutomora. I najvecem laiku bilo je jasno da se radi o krsu u stanju raspadanja a ne o vozu u kojem trebaju da se prevoze putnici. Licno, cudi me da do nesrece nije znatno ranije doslo. Sigurno da neko treba da odgovara, ali mislim da to nije masinovodja. Nije on kriv sto je u saobracaj pusten voz koji je odavno zreo za otpad. Kriva je uprava zeleznice. Krive su i inspekcijske sluzbe koje blagovremeno, pre nekoliko godina nisu iskljucile ovaj krs iz saobracaja. Verovatno deo krivice snosi i MUP. Iskreno zalim zbog zrtava, ali ako se sve svede na hapsenju masinovodje veoma brzo ce doci do slicne ili jos vece nesrece jer u Crnog Gori i Srbiji 90% vozova je u katastrofalnom stanju, mozda jos gorem nego ovaj koji je sleteo u Moracu.

marijan

pre 18 godina

Iskrena sućut obiteljima poginulih i najljepše želje za što brži oporavak svim povrijeđenim osobama.
Duga Resa - Hrvatska

lazar bojanić

pre 18 godina

strašno , nemam reči ...iskreno saučešće svima kojima su najbliži nastradali ....
moram samo da priznam da mi pomalo nije jasna rečenica u tekstu gde citiram kaže da se voz normalno zaustavio 700m pre mesta nesreće i zatim se pokrenuo i uspeo da ubrza do max 150Km/h ... ja ima brza kola sa 100KS i mislim da za 700m ne mogu da dostignu tu brzinu ...malo mi je to čudno , kao da je neko "dao gas do daske " i skočio sa voza ?

Ema

pre 18 godina

Iskreno saucesce svim porodicama koji su izgubili svoje nejmilije u teskoj saobracajnoj nesreci. Tuga me hvata kad vidim da je toliko ljudi i dece izgubilo zivot.

Sladjana

pre 18 godina

Kada se ovakve nesreće dogode, čovek prosto zanemi i traži reči kojima bi utešio porodice nastradalih. Ničeg pametnog ne mogu da se setim, osim da kažem da mi je zaista iskreno žao svih nastradalih i moje iskreno saučešće njihovim porodicama.

Srbijanka iz dijaspore.

pre 18 godina

Tuzno. Ovde su reci suvisne. Strasna tragedija u kojoj porodicama samo vreme moze pomoci u njihovom bolu. Moje iskreno saucesce.

Vuk zemunski

pre 18 godina

I dalje sam užasnut, naročito posle čitanja svedočanstava sa lica mesta. Da sam samo sanjao, probudio bih se od strave.

Ne mogu da odolim, a da ne primetim, da je i ovaj neverovatno tužan i tragičan događaj iskorišćen u prizemne političke svrhe. Te Crna Gora može sama (Sveto Marović), te zemlje u okruženju - Srbija i Hrvatska (TV CG to veče, dok se nije znalo ni ko je pređiveo, a ko nije).... Zar je moguće da je sve u službi politike? Mi smo još uvek jedna država. A i da nismo, crnogorska tuga je i naša, srpska. Koliko nas ima koji znamo ljude iz CG, koji cenimo, volimo i poštujemo taj narod? Šta će nam izjave politikanata koji i tešku narodnu nesreću koriste za promociju ličnih političkih ciljeva? Da su samo jedan procenat novca, volje i truda uložili u infrastrukturu, umesto u politiku, danas bi Enisa 1985, Bojana 1975, Damir 2001, Naida 1985 - bili živi.

Ulažite u puteve i pruge koje vi koristite svakodnevno, a ne u tunele kojima se vozim ja, turista, jednom godišnje! Nije mi stalo da skratim putovanje za pola sata, ako će to nekog nesrećnika ubuduće glave da košta.
Pozdrav, Vuk zemunski

Crnogorci iz Milvokija

pre 18 godina

U ime dvadesetak Crnogoraca, koji zive u Milvokiju upucujemo iskreno saucesce porodicama ciji su najdrazi stradali u teskoj zeljeznickoj nesreci kod Bioca. Saoracajne nesrece su dnevna pojava sto ne ide u prilog dobro uredjene zemlje koja ima u Evropi najvise policajaca i akademika po glavi stanovnika. Prosjek pogunulih na drumovima u odnosu na broj stanovnika je alarmantan u Crnoj Gori, za uzbunu je veci razlog cak nego u Srbiji, u kojoj je od 1990 do danas poginulo 16.000 a tu brojku treba pomnoziti sa 2,5 puta tesko povrijedjenih. Dakle, na drumu je izgubljena divizija i po. Rafalne izjave crnogorskih zvanicnika o dobroj organizovanosti u ovoj opstoj nesreci "kao da se ocekivala nesreca" pokazuje koliko je nespretna necista savjest, koliko je para spireno za referendum. Ovo sto se desilo - i kamen da proplace.
Crnogoraci iz Milvokija

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Dok je ova tragedija aktuelna (verovatno jos naredna 2-3 dana) svi su preokupirani njome. Medjutim, mogu zamisliti sta ce biti za jednu godinu, kada se na ove nesrecnike niko vise nece secati. A citam da je puno povredjenih u vratnim prsljenovima, kicmi, unutrasnjim organima... Njihovo lecenje i oporavak ce sigurno trajati godinama. Vec sada vidim njihove izjave, kako ih niko ne posecuje, kako nemaju novca za skupa lecenja, kako im zdravstvena administracija trazi participaciju ili pun iznost troskova, kako ih sikaniraju sa jednog saltera na drugi. Hoce li javnost i politicari i tada biti vako mobilizirani kao sada ili tada ce mo da se bavimo drugim "vaznijim" stvarima ...

Jelena Bg

pre 18 godina

Jedan covek je u nesreci izgubio sina i suprugu, a dvoje dece mu je tesko povredjeno. Od kako sam to videla sinoc na tv-u ne prestajem da mislim o tim jadnicima sa kojima se zivot tako okrutno poigrao, ne mogu njegov lik i one suze da izbacim iz glave...
Pomolimo se Bogu za te malisane, pomolimo se za sve povredjene da prezive i oporave se, a poginulima za pokoj dusa. Bog je jedan, isti je za sve nas jadne i gresne...

Aco Cabarkapa

pre 18 godina

Ja Aco Cabarkapa kao rodjak Radomira Cabarkape NE MOGU ni izbliza da naslutim kolicinu bola koju osjeca moj rodjak kojem su poginuli zena i najmladji sin. To jutro sam ga prepoznao na televiziji i ZALEDIO SE!!!Ljudi moji ne postoji taj osjecaj da se opise kad na tv-u, prepoznas rodjaka koga je zadesila tragedija,on je inace rodjeni brat od strica mom ocu... Zapitajmo se ljudi svi mi, koliko je ovaj zivot samo obican suvi list u jeseni zivota koji samo ceka da opadne kao i milioni drugih.....

Srdjan

pre 18 godina

E sada kada bi svi nastradali koji su preziveli, odnosno porodice poginulih mogle da dobiju od zeleznice dostojne odstete onda bi mozda svi mi imali realno pravo da se ljutimo na svet sto nas ne prihvata i odbacuje nas. Medjutim, posto se drzava ( mi sami ) ponasa-(mo) na ovaj nacin prema sopstvenim gradjanima onda nemamo pravo nista bolje da ocekujemo ni od Evrope i sveta...

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

Sa suzama u ocima kucma ovaj tekst i saljem najiskrenije saucesce svim porodicima i prijateljima poginulih. Svaki daljnji komentar je suvisan u ovim danima tuge i bola.

London Thinking

pre 18 godina

Da li je zaista moguce da jedna vozna kompozicija, iz zasutavljenog polozaja (dakle 0km/h) postigne toliku veliku brzinu da isklizne sa sina, onda se vrati na njih, ponovo poveca brzinu, onda udari desnom stranom u zid tunela (sto mu jel' da opet smanji brzinu), i onda opet poveca brzinu na preko 150km/h do konacnog iskliznuca iz sina - I SVE TO U SAMO 700 METARA? Mislim da porodice poginulih i povredjenih zasluzuju realnije objasnjenje...

Stajls

pre 18 godina

Kao sto sam pretpostaljao,kola ce se slomiti na jadnom masinovodji,jer on nije politicki ni ekonomsko jak,a narodu treba "zrtveni jarac " .Da je rukovodstvo Zeljeznice Crne Gore tih 200.000 eura ulozilo u remont voznih sredstava a ne u mutne politicke vode,sada ne bismo imali ovu tragediju ovako... Ako neko treba da odgovara pred bogom i narodom,to je poslovodstvo crnogorskih zeleznica,a nikako jadni Slobodan Drobnjak,koji je,siguran sam milion posto uradio sve sto je i trebao da uradi.Ovo vam govorim sa strucne strane,jer obavljam funkciju masinovodje,vozio sam taj elektromotorni voz nebrojano puta,znam sve njegove vrline i sve njegove mane,mada je onih drugih itekako vise,i nikakve tvrdnje nabedjenih strucnjaka me ne moze ubediti u suprotno.Uz svo duzno postovanje porodicama postradalih i povredjenih putnika,uz izraze najdubljeg saucescamne dozvolimo da jadnog Drobnjaka osudjujemo pre vremena !!!!!!!!!

Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ne bi bilo dobro raspravljati o tome ko je bio kriv dali je bilo skrta taj voz ili nije jer za neke politicare mislim da je ovo -dobrodoslo-da manipulisu mrtvim ljudima radi svojih interesa i treba zabraniti i oduzeti rijec u parlamentu svima onima koji budu htjeli da se bave ovom nesrecnom tragedijom .Slicne se stvari desavaju svakodnevno u svijetu i u vise razvijenim zemljama.U njemackoj preprosle i prosle godine zivot su izgubili desetine ljudi ,u japanu isto tako finskoj,italiju idrugim mjestima i sa savremenim vozovima -pendolinom ,inter citi-i drugim savremenim vozovima.U Indiji se jednom ili dva puta mjesecno se desavaju takvi udesi i na stotine umiru.Iz bivse jugoslavije jedino slovenija ispunjava saobracaj i infrastrukturu po EU standardu a u drugi republikama sve je po starome ,ali to ne znaci da nova teknika nikada ne izda prisjetimo se dva najsavremenijih avio kompanija Sviss Air i Konkorda koji su se srusili i odnijeli stotine zivota a neki stari avioni stari i po 40 godina Janbodxet i Niki Lauda jos lete i izlete sigurno.Ljudi su napravili masine i one ponekad znaju da izdaju ,kao sto i ljudi izdaju.Saucesce u zalosti svim porodicama .

Zoran USA

pre 18 godina

U ime srba iz Orlanda upucujem iskreno saucesce svim porodicama nastradalih u toj velikoj nesreci koja se dogodila u Crnoj Gori.Boze pomozi ljudima i deci koji se nalaze u kriticnom stanju u bolnicama da prezive ovu tesku nesrecu.

Marina

pre 18 godina

Dogadjajem sam sokirana, ali ne zacudjena. Znajuci stanje auto puteva i pruga, kao i vozova, autobusa i automobila koji se voze, cudi me da ovako katastrofalnih nesreca nemamo cesce i sa vise mrtvih. Koliko ljudi treba da izgine da bi se u nasoj zemlji postovali zakoni?

Бане, Лесковац

pre 18 godina

Искрено саучешће породицама погинулих путника, а повређенима желим брз и успешан опоравак

DRAGICA

pre 18 godina

Nema onih reci i onoliko suza kojima covek moze da dokaze svu tugu,gnev i patnju povodom ove katastofalne nesrece.Zelim ovim prilikom da izrazim duboko i najiskrenije saucesce porodicama i prijateljima nastradalih,a od srca zelim sto brzi i bolji oporavak onima koji su lakse i teze povredjeni.
Iskreno mislim da ne treba kriviti masinovodju jer ni on covek nije bio svestan sta se dogadja,najlakse je kriviti onog ko radi a najlakse je opravdati one koji prave i pustaju takvu masineriju da radi.Iskreno se nadam da ce se na ovoj nesreci zavrsiti sve ono kobno sto prati ovaj narod,zalosno je da neduzni ispastaju za greske politicara i neodgovornih vlasti koje misle da parama moze sve da se kupi a ne znaju da ljudski zivot vredi vise od bilo kojih para,da detinjstvo i mladost vrede vise od njihovih ogavnih novcanica i titula.STRASNO

peter

pre 18 godina

Ja sam Hercegovac iz Gacka, zelim porodicama ciji su najmiliji nastradali u ovoj nesreci iskreno saucersce, a povredjenim brzo ozdravljenje. A sto se tice masinovodje on je nevin, jedna od rukovodioca zeleznice CG rece da nije postovao proceduru a koja je ta procedura ako vec govori o njoj to bih trebali da saopstite narodu. Ja koliko znam svaka lokomotiva ima svoju knjigu u kojoj se upisuju nalazi onih koji je kontrolisu, a te nalaze mora da procita rukovodilac odrzavanja i da potpise kada je procitao i sta uradio da bih to otklonijo, ako to postoji onda lako se moze doci gde je lezi zec. A izjave pojedinih "bidja badja" nam govori da krivicu treba svaliti na masinovodju sto je van svake pameti.
A i zacudilo me je da ministar za saobracaj poklonojo Crnogorskoj vladi 200.000 evra na ime dotacija za kampanju nezavisne CG.
Porodicama nastradalim jos jednom da izjavim moje saucesce.

lionheart_ulcinj

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u nesreci u kojoj je svaka rijec suvisna. Mogu samo da zamislim bol koji oni osjecaju! Svim povrijedjenima zelim brz oporavak!!!

Dijaspora-fr

pre 18 godina

Porodicama poginulih iskreno saucesce , povredjenima brz oporavak.Posle svih zrtava ratovima i svim nemirima u zemlji , ja zaista nemam komentara , zalosno.

Drasko

pre 18 godina

Ljudi da nije neka diverzija, sve treba ispitati.
Kako da ne rade ni kocnice u kabinama?
Na kraju moje saucesce porodicama i prijateljima nastradalih...

irina tedrick

pre 18 godina

Iskreno saucese porodicama poginulih putnika i brzo ozdravljenje povrijedjenima! Naleznim organima: " U pamet se braco Crnogorci"...

SUZANA iz Holandije

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicamo....A onima koji su ranjeni da oporave.. Sad je pravo pitanje koje krv za ovu tragediju.. gde je bila inspekcija. Ja jednom godisnje idem dole i bila sam sa vozom i znam da putevi nisu svuda kako treba..zalim kad vidim tako nesto strasno i ovo sve posle rata.. BOZE POMIZI TI LJUDIMA U OVA TESKA VREMENA

Nerzis

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Sve tople zelje i molitve za brz oporavak povredjenih. Dirljive su sve ove vesti i govore koliko smo tuzni svi skupa. Sada je sve na istrazi, a u javnosti s jedne strane cuju se optuzbe za masinovodju, osoblje...Sve je uredu sa prugom, vozom, tehnicki pregledi... I sve trpi ljudski faktor? Da se ne zavaravamo! Sta je DRZAVA CRNA GORA(?) preduzela i koliko je ulozila u poslednje vreme u pruge, lokomotive, opremu, sisteme, stanice? Ne bih zeleo da ovaj komentar shvatimo politicki nego da i tog masinovodju pogledamo sa ljudske strane. On protiv mocnog aparata DRZAVE koja pre svih istraga nije kriva? Bez obzira da li je krivica do coveka ili nije, on ce to sve sigurno nositi na dusi. Neka svoj deo krivice prihvati i mocni aparat Crne Gore. Razlog vise da se podsetimo letosnjeg sudara brodova, stanja aviona u nacionalnoj CG kompaniji, autobusa kod drzavnih prevoznika, a o infrastrukturii da se ne govori. Ostaje samo pitanje kako se ovako nesto slicno ne desava u ozbiljnim drzavama(hvala Bogu). Da i za nas ima nade pokazuje rodjenje deteta neposredno posle ove nesrece. Zelim mu dug i srecan zivot, u zemlji koja ce imati normalne pruge, lokomotive, puteve.....

Almas

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama stradalih. Nadamo se da cete iz ovakvih tragedija izlaziti samo jaci i da ce vam Bog dati snagu da sve prebrodite.

Tuzna

pre 18 godina

Kako je sve ovo strasno i zalosno...
Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Onima koji su nastradali zelim vecni mir.
Velika je ovo opomena za sve "vodece ljude " Srbije i Crne Gore, al nazalost nista od toga njih nece dotaci ...

Beogradjani iz Melburna

pre 18 godina

Tragedija... Neka pocivaju u miru. Porodicama poginulih izjavljujemo iskreno saucesce. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak. Nadamo se da ce svi odgovorni za ovu veliku nesrecu snositi posledice i da se kola nece slomiti na masinovodji.

Petrit

pre 18 godina

Saucesce svim porodicama poginulih.
Mnogo mi je zao zo ovu nesrecu, budite hrabri i ovim teskim momentima.
Petrit,Prizren,Kosovo

Dojna Galic Barr M.D.

pre 18 godina

Ostavimo ekspertima da ispituju razlog nesrece i da sprece ponavljanje u buducnosti. Nije dosta izraziti saucesce porodicama i pozeliti ozdravljenje ranjenima. Pozivamo sve Srbe i Jugoslovene da posalju makar jedan dolar konzulatima ili ambasadama Dosta nas ima po inostranstvu. Mislim da bi skupili dosta para za lecenje i rehabilitaciju povredjenih. To su i fizicke i emotivne traume kojima treba obratiti paznju. Sada su povredjenima i porodici umrlih najpotrebnije nasa sloga, dobro srce, novcana pomoc i molitve, ne rasprave i politicke svadje. Svaka drzava, sve religiozne ustanove bi isto trebale da posalju pomoc jer se i njima desavaju slicne tragedije cak sa novim i odlicnim prevoznim sredstvima. Prestanemo sa kritikom i spekulacijom sta je dovelo do tragedije, a narocito iskoriscavanje tuzne situacije za licne svrhe i politiziranje.
Nase su molitve sa vama. Poslacemo pomoc
Yugosloveni iz Illinoisa koje vole otadzbinu

D.POPOVIC

pre 18 godina

Letos sam usao u taj voz u Podgorici i vozio se do Sutomora. I najvecem laiku bilo je jasno da se radi o krsu u stanju raspadanja a ne o vozu u kojem trebaju da se prevoze putnici. Licno, cudi me da do nesrece nije znatno ranije doslo. Sigurno da neko treba da odgovara, ali mislim da to nije masinovodja. Nije on kriv sto je u saobracaj pusten voz koji je odavno zreo za otpad. Kriva je uprava zeleznice. Krive su i inspekcijske sluzbe koje blagovremeno, pre nekoliko godina nisu iskljucile ovaj krs iz saobracaja. Verovatno deo krivice snosi i MUP. Iskreno zalim zbog zrtava, ali ako se sve svede na hapsenju masinovodje veoma brzo ce doci do slicne ili jos vece nesrece jer u Crnog Gori i Srbiji 90% vozova je u katastrofalnom stanju, mozda jos gorem nego ovaj koji je sleteo u Moracu.

marijan

pre 18 godina

Iskrena sućut obiteljima poginulih i najljepše želje za što brži oporavak svim povrijeđenim osobama.
Duga Resa - Hrvatska

lazar bojanić

pre 18 godina

strašno , nemam reči ...iskreno saučešće svima kojima su najbliži nastradali ....
moram samo da priznam da mi pomalo nije jasna rečenica u tekstu gde citiram kaže da se voz normalno zaustavio 700m pre mesta nesreće i zatim se pokrenuo i uspeo da ubrza do max 150Km/h ... ja ima brza kola sa 100KS i mislim da za 700m ne mogu da dostignu tu brzinu ...malo mi je to čudno , kao da je neko "dao gas do daske " i skočio sa voza ?

Ema

pre 18 godina

Iskreno saucesce svim porodicama koji su izgubili svoje nejmilije u teskoj saobracajnoj nesreci. Tuga me hvata kad vidim da je toliko ljudi i dece izgubilo zivot.

Sladjana

pre 18 godina

Kada se ovakve nesreće dogode, čovek prosto zanemi i traži reči kojima bi utešio porodice nastradalih. Ničeg pametnog ne mogu da se setim, osim da kažem da mi je zaista iskreno žao svih nastradalih i moje iskreno saučešće njihovim porodicama.

Srbijanka iz dijaspore.

pre 18 godina

Tuzno. Ovde su reci suvisne. Strasna tragedija u kojoj porodicama samo vreme moze pomoci u njihovom bolu. Moje iskreno saucesce.

Vuk zemunski

pre 18 godina

I dalje sam užasnut, naročito posle čitanja svedočanstava sa lica mesta. Da sam samo sanjao, probudio bih se od strave.

Ne mogu da odolim, a da ne primetim, da je i ovaj neverovatno tužan i tragičan događaj iskorišćen u prizemne političke svrhe. Te Crna Gora može sama (Sveto Marović), te zemlje u okruženju - Srbija i Hrvatska (TV CG to veče, dok se nije znalo ni ko je pređiveo, a ko nije).... Zar je moguće da je sve u službi politike? Mi smo još uvek jedna država. A i da nismo, crnogorska tuga je i naša, srpska. Koliko nas ima koji znamo ljude iz CG, koji cenimo, volimo i poštujemo taj narod? Šta će nam izjave politikanata koji i tešku narodnu nesreću koriste za promociju ličnih političkih ciljeva? Da su samo jedan procenat novca, volje i truda uložili u infrastrukturu, umesto u politiku, danas bi Enisa 1985, Bojana 1975, Damir 2001, Naida 1985 - bili živi.

Ulažite u puteve i pruge koje vi koristite svakodnevno, a ne u tunele kojima se vozim ja, turista, jednom godišnje! Nije mi stalo da skratim putovanje za pola sata, ako će to nekog nesrećnika ubuduće glave da košta.
Pozdrav, Vuk zemunski

Crnogorci iz Milvokija

pre 18 godina

U ime dvadesetak Crnogoraca, koji zive u Milvokiju upucujemo iskreno saucesce porodicama ciji su najdrazi stradali u teskoj zeljeznickoj nesreci kod Bioca. Saoracajne nesrece su dnevna pojava sto ne ide u prilog dobro uredjene zemlje koja ima u Evropi najvise policajaca i akademika po glavi stanovnika. Prosjek pogunulih na drumovima u odnosu na broj stanovnika je alarmantan u Crnoj Gori, za uzbunu je veci razlog cak nego u Srbiji, u kojoj je od 1990 do danas poginulo 16.000 a tu brojku treba pomnoziti sa 2,5 puta tesko povrijedjenih. Dakle, na drumu je izgubljena divizija i po. Rafalne izjave crnogorskih zvanicnika o dobroj organizovanosti u ovoj opstoj nesreci "kao da se ocekivala nesreca" pokazuje koliko je nespretna necista savjest, koliko je para spireno za referendum. Ovo sto se desilo - i kamen da proplace.
Crnogoraci iz Milvokija

Makedonac u Bugarskoj

pre 18 godina

Dok je ova tragedija aktuelna (verovatno jos naredna 2-3 dana) svi su preokupirani njome. Medjutim, mogu zamisliti sta ce biti za jednu godinu, kada se na ove nesrecnike niko vise nece secati. A citam da je puno povredjenih u vratnim prsljenovima, kicmi, unutrasnjim organima... Njihovo lecenje i oporavak ce sigurno trajati godinama. Vec sada vidim njihove izjave, kako ih niko ne posecuje, kako nemaju novca za skupa lecenja, kako im zdravstvena administracija trazi participaciju ili pun iznost troskova, kako ih sikaniraju sa jednog saltera na drugi. Hoce li javnost i politicari i tada biti vako mobilizirani kao sada ili tada ce mo da se bavimo drugim "vaznijim" stvarima ...

Jelena Bg

pre 18 godina

Jedan covek je u nesreci izgubio sina i suprugu, a dvoje dece mu je tesko povredjeno. Od kako sam to videla sinoc na tv-u ne prestajem da mislim o tim jadnicima sa kojima se zivot tako okrutno poigrao, ne mogu njegov lik i one suze da izbacim iz glave...
Pomolimo se Bogu za te malisane, pomolimo se za sve povredjene da prezive i oporave se, a poginulima za pokoj dusa. Bog je jedan, isti je za sve nas jadne i gresne...

Aco Cabarkapa

pre 18 godina

Ja Aco Cabarkapa kao rodjak Radomira Cabarkape NE MOGU ni izbliza da naslutim kolicinu bola koju osjeca moj rodjak kojem su poginuli zena i najmladji sin. To jutro sam ga prepoznao na televiziji i ZALEDIO SE!!!Ljudi moji ne postoji taj osjecaj da se opise kad na tv-u, prepoznas rodjaka koga je zadesila tragedija,on je inace rodjeni brat od strica mom ocu... Zapitajmo se ljudi svi mi, koliko je ovaj zivot samo obican suvi list u jeseni zivota koji samo ceka da opadne kao i milioni drugih.....

Srdjan

pre 18 godina

E sada kada bi svi nastradali koji su preziveli, odnosno porodice poginulih mogle da dobiju od zeleznice dostojne odstete onda bi mozda svi mi imali realno pravo da se ljutimo na svet sto nas ne prihvata i odbacuje nas. Medjutim, posto se drzava ( mi sami ) ponasa-(mo) na ovaj nacin prema sopstvenim gradjanima onda nemamo pravo nista bolje da ocekujemo ni od Evrope i sveta...

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

Sa suzama u ocima kucma ovaj tekst i saljem najiskrenije saucesce svim porodicima i prijateljima poginulih. Svaki daljnji komentar je suvisan u ovim danima tuge i bola.

London Thinking

pre 18 godina

Da li je zaista moguce da jedna vozna kompozicija, iz zasutavljenog polozaja (dakle 0km/h) postigne toliku veliku brzinu da isklizne sa sina, onda se vrati na njih, ponovo poveca brzinu, onda udari desnom stranom u zid tunela (sto mu jel' da opet smanji brzinu), i onda opet poveca brzinu na preko 150km/h do konacnog iskliznuca iz sina - I SVE TO U SAMO 700 METARA? Mislim da porodice poginulih i povredjenih zasluzuju realnije objasnjenje...

Stajls

pre 18 godina

Kao sto sam pretpostaljao,kola ce se slomiti na jadnom masinovodji,jer on nije politicki ni ekonomsko jak,a narodu treba "zrtveni jarac " .Da je rukovodstvo Zeljeznice Crne Gore tih 200.000 eura ulozilo u remont voznih sredstava a ne u mutne politicke vode,sada ne bismo imali ovu tragediju ovako... Ako neko treba da odgovara pred bogom i narodom,to je poslovodstvo crnogorskih zeleznica,a nikako jadni Slobodan Drobnjak,koji je,siguran sam milion posto uradio sve sto je i trebao da uradi.Ovo vam govorim sa strucne strane,jer obavljam funkciju masinovodje,vozio sam taj elektromotorni voz nebrojano puta,znam sve njegove vrline i sve njegove mane,mada je onih drugih itekako vise,i nikakve tvrdnje nabedjenih strucnjaka me ne moze ubediti u suprotno.Uz svo duzno postovanje porodicama postradalih i povredjenih putnika,uz izraze najdubljeg saucescamne dozvolimo da jadnog Drobnjaka osudjujemo pre vremena !!!!!!!!!

Jugosloven

pre 18 godina

Mislim da ne bi bilo dobro raspravljati o tome ko je bio kriv dali je bilo skrta taj voz ili nije jer za neke politicare mislim da je ovo -dobrodoslo-da manipulisu mrtvim ljudima radi svojih interesa i treba zabraniti i oduzeti rijec u parlamentu svima onima koji budu htjeli da se bave ovom nesrecnom tragedijom .Slicne se stvari desavaju svakodnevno u svijetu i u vise razvijenim zemljama.U njemackoj preprosle i prosle godine zivot su izgubili desetine ljudi ,u japanu isto tako finskoj,italiju idrugim mjestima i sa savremenim vozovima -pendolinom ,inter citi-i drugim savremenim vozovima.U Indiji se jednom ili dva puta mjesecno se desavaju takvi udesi i na stotine umiru.Iz bivse jugoslavije jedino slovenija ispunjava saobracaj i infrastrukturu po EU standardu a u drugi republikama sve je po starome ,ali to ne znaci da nova teknika nikada ne izda prisjetimo se dva najsavremenijih avio kompanija Sviss Air i Konkorda koji su se srusili i odnijeli stotine zivota a neki stari avioni stari i po 40 godina Janbodxet i Niki Lauda jos lete i izlete sigurno.Ljudi su napravili masine i one ponekad znaju da izdaju ,kao sto i ljudi izdaju.Saucesce u zalosti svim porodicama .

Zoran USA

pre 18 godina

U ime srba iz Orlanda upucujem iskreno saucesce svim porodicama nastradalih u toj velikoj nesreci koja se dogodila u Crnoj Gori.Boze pomozi ljudima i deci koji se nalaze u kriticnom stanju u bolnicama da prezive ovu tesku nesrecu.

Marina

pre 18 godina

Dogadjajem sam sokirana, ali ne zacudjena. Znajuci stanje auto puteva i pruga, kao i vozova, autobusa i automobila koji se voze, cudi me da ovako katastrofalnih nesreca nemamo cesce i sa vise mrtvih. Koliko ljudi treba da izgine da bi se u nasoj zemlji postovali zakoni?

Бане, Лесковац

pre 18 godina

Искрено саучешће породицама погинулих путника, а повређенима желим брз и успешан опоравак

DRAGICA

pre 18 godina

Nema onih reci i onoliko suza kojima covek moze da dokaze svu tugu,gnev i patnju povodom ove katastofalne nesrece.Zelim ovim prilikom da izrazim duboko i najiskrenije saucesce porodicama i prijateljima nastradalih,a od srca zelim sto brzi i bolji oporavak onima koji su lakse i teze povredjeni.
Iskreno mislim da ne treba kriviti masinovodju jer ni on covek nije bio svestan sta se dogadja,najlakse je kriviti onog ko radi a najlakse je opravdati one koji prave i pustaju takvu masineriju da radi.Iskreno se nadam da ce se na ovoj nesreci zavrsiti sve ono kobno sto prati ovaj narod,zalosno je da neduzni ispastaju za greske politicara i neodgovornih vlasti koje misle da parama moze sve da se kupi a ne znaju da ljudski zivot vredi vise od bilo kojih para,da detinjstvo i mladost vrede vise od njihovih ogavnih novcanica i titula.STRASNO

peter

pre 18 godina

Ja sam Hercegovac iz Gacka, zelim porodicama ciji su najmiliji nastradali u ovoj nesreci iskreno saucersce, a povredjenim brzo ozdravljenje. A sto se tice masinovodje on je nevin, jedna od rukovodioca zeleznice CG rece da nije postovao proceduru a koja je ta procedura ako vec govori o njoj to bih trebali da saopstite narodu. Ja koliko znam svaka lokomotiva ima svoju knjigu u kojoj se upisuju nalazi onih koji je kontrolisu, a te nalaze mora da procita rukovodilac odrzavanja i da potpise kada je procitao i sta uradio da bih to otklonijo, ako to postoji onda lako se moze doci gde je lezi zec. A izjave pojedinih "bidja badja" nam govori da krivicu treba svaliti na masinovodju sto je van svake pameti.
A i zacudilo me je da ministar za saobracaj poklonojo Crnogorskoj vladi 200.000 evra na ime dotacija za kampanju nezavisne CG.
Porodicama nastradalim jos jednom da izjavim moje saucesce.

lionheart_ulcinj

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama poginulih u nesreci u kojoj je svaka rijec suvisna. Mogu samo da zamislim bol koji oni osjecaju! Svim povrijedjenima zelim brz oporavak!!!

Dijaspora-fr

pre 18 godina

Porodicama poginulih iskreno saucesce , povredjenima brz oporavak.Posle svih zrtava ratovima i svim nemirima u zemlji , ja zaista nemam komentara , zalosno.

Drasko

pre 18 godina

Ljudi da nije neka diverzija, sve treba ispitati.
Kako da ne rade ni kocnice u kabinama?
Na kraju moje saucesce porodicama i prijateljima nastradalih...

irina tedrick

pre 18 godina

Iskreno saucese porodicama poginulih putnika i brzo ozdravljenje povrijedjenima! Naleznim organima: " U pamet se braco Crnogorci"...

SUZANA iz Holandije

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicamo....A onima koji su ranjeni da oporave.. Sad je pravo pitanje koje krv za ovu tragediju.. gde je bila inspekcija. Ja jednom godisnje idem dole i bila sam sa vozom i znam da putevi nisu svuda kako treba..zalim kad vidim tako nesto strasno i ovo sve posle rata.. BOZE POMIZI TI LJUDIMA U OVA TESKA VREMENA

Nerzis

pre 18 godina

Iskreno saucesce porodicama nastradalih. Sve tople zelje i molitve za brz oporavak povredjenih. Dirljive su sve ove vesti i govore koliko smo tuzni svi skupa. Sada je sve na istrazi, a u javnosti s jedne strane cuju se optuzbe za masinovodju, osoblje...Sve je uredu sa prugom, vozom, tehnicki pregledi... I sve trpi ljudski faktor? Da se ne zavaravamo! Sta je DRZAVA CRNA GORA(?) preduzela i koliko je ulozila u poslednje vreme u pruge, lokomotive, opremu, sisteme, stanice? Ne bih zeleo da ovaj komentar shvatimo politicki nego da i tog masinovodju pogledamo sa ljudske strane. On protiv mocnog aparata DRZAVE koja pre svih istraga nije kriva? Bez obzira da li je krivica do coveka ili nije, on ce to sve sigurno nositi na dusi. Neka svoj deo krivice prihvati i mocni aparat Crne Gore. Razlog vise da se podsetimo letosnjeg sudara brodova, stanja aviona u nacionalnoj CG kompaniji, autobusa kod drzavnih prevoznika, a o infrastrukturii da se ne govori. Ostaje samo pitanje kako se ovako nesto slicno ne desava u ozbiljnim drzavama(hvala Bogu). Da i za nas ima nade pokazuje rodjenje deteta neposredno posle ove nesrece. Zelim mu dug i srecan zivot, u zemlji koja ce imati normalne pruge, lokomotive, puteve.....

Almas

pre 18 godina

Najiskrenije saucesce svim porodicama stradalih. Nadamo se da cete iz ovakvih tragedija izlaziti samo jaci i da ce vam Bog dati snagu da sve prebrodite.

Tuzna

pre 18 godina

Kako je sve ovo strasno i zalosno...
Moje najiskrenije saucesce porodicama poginulih.
Onima koji su nastradali zelim vecni mir.
Velika je ovo opomena za sve "vodece ljude " Srbije i Crne Gore, al nazalost nista od toga njih nece dotaci ...

Beogradjani iz Melburna

pre 18 godina

Tragedija... Neka pocivaju u miru. Porodicama poginulih izjavljujemo iskreno saucesce. Povredjenima zelimo brz i uspesan oporavak. Nadamo se da ce svi odgovorni za ovu veliku nesrecu snositi posledice i da se kola nece slomiti na masinovodji.

Petrit

pre 18 godina

Saucesce svim porodicama poginulih.
Mnogo mi je zao zo ovu nesrecu, budite hrabri i ovim teskim momentima.
Petrit,Prizren,Kosovo

ZA RAZMISLJANJE!!!

pre 18 godina

U dijelu crnogorske javnosti, od direktora Zeljeznice CG, se pokusava osuditi jedan covjek prije bilo kakve istrage. Jedan od direktora, Rakocevic, optuzuje masinovodju Drobnjaka da je glavni krivac. Imam osjecaj da se zeli sve svaliti na tog jadnog covjeka, za kojega sam ubijedjen na osnovu svega sto se moglo cuti, da je najmanje kriv, ili da nije uopste kriv. Rasudjujte sami na osnovu sledecih pitanja.
1. Zasto je Drobnjak bio jedini masinovodja na liniji, iako pravila predvidjaju obavezno dvojicu? To povlaci odgovornost uprave Zeljeznice CG.
2. Kako direktor Rakocevic ima smjelosti i obraza, da tvrdi da je voz bio ispravan, kada se isti vise puta zaustavljao zbog odredjenih problema?
3. Zasto sa stanice u Podgorici nije bila poslata lokomotiva za ispomoc zaustavljenom vozu? Naime, voz je bio zadnji put zaustavljen 800 m nakon stanice u Bratonozicima, gdje je usamljeni Drobnjak sa 2 policajca i 2 kondiktera pokusao da otkloni kvar. Kako je masinovodja izjavio istraznom sudiji uputio je poziv stanici u Podgorici za pomoc. Pomoc nije stigla za 34 minuta koliko je voz mirovao do samopokretanja. Inace za one koji ne znaju, od Podgorice do mjesta gdje je bio zaustavljen voz ima 15-20 minuta voznje. Umjesto da odmah poslaju lokomotivu za voz koji je u stanju mirovanja BEZ KOCNICA, direktor Rakocevic izjavljuje kako su reagovali brzo, tako sto su uklonili sve vagone i lokomotive sa stanice u PG, ocekujuci da voz moze da se spusti u Podgorici bez kocnica i zaustavi u ravnici!? Ovo je izjavio u sinocnoj emisiji na TVCG!!!
Kocnice koje su drzale voz su predvidjene da tu funkciju obavljaju 2 sata. izdrzale su 34 minuta!!! Ali ipak dovoljno u ovoj situaciji da je sa obliznje podgoricke stanice poslata lokomotiva u pomoc. Ipak direktori su procijenili da voz moze da "sleti" u Podgorici niz najveci nagib na ovoj pruzi od Beograda do Bara od 25 promila!!!
Na kraju Slobodan Drobnjak je, kada se voz samopokrenuo uspio da uskoci u voz sa 2 policajca i kondukterom, kako je isam rekao: ulazeci u voz znao sam da ulazim u voz smrti. Drugi kondukter nije uspio da udje u voz. Mozda mu je to spasilo zivot.
Odgovornost za direktore i upravu Zeljeznice CG! Nije problem u masinovodjama i kondukterima. Oni svoj posao obavljaju dobro, imajuci u vidu i uslove u kojima rade. Ne treba dozvoliti da se direktori sakriju iza masinovodje, svaljivanjem kompletne krivice na njega. Kada su to spremni uraditi kolegi sa posla, mozete zamisliti sto bi uradili bilo kojemu putniku da bi zastitili sebe.

Dojna Galic Barr M.D.

pre 18 godina

Ostavimo ekspertima da ispituju razlog nesrece i da sprece ponavljanje u buducnosti. Nije dosta izraziti saucesce porodicama i pozeliti ozdravljenje ranjenima. Pozivamo sve Srbe i Jugoslovene da posalju makar jedan dolar konzulatima ili ambasadama Dosta nas ima po inostranstvu. Mislim da bi skupili dosta para za lecenje i rehabilitaciju povredjenih. To su i fizicke i emotivne traume kojima treba obratiti paznju. Sada su povredjenima i porodici umrlih najpotrebnije nasa sloga, dobro srce, novcana pomoc i molitve, ne rasprave i politicke svadje. Svaka drzava, sve religiozne ustanove bi isto trebale da posalju pomoc jer se i njima desavaju slicne tragedije cak sa novim i odlicnim prevoznim sredstvima. Prestanemo sa kritikom i spekulacijom sta je dovelo do tragedije, a narocito iskoriscavanje tuzne situacije za licne svrhe i politiziranje.
Nase su molitve sa vama. Poslacemo pomoc
Yugosloveni iz Illinoisa koje vole otadzbinu

Aleksandar (USA)

pre 18 godina

Izrazavam najdublje saucesce porodicama nastradalih a povredjenima zelim brz i uspesan oporavak. Pitanje, da li postoji neki cyber prostor, link ili bilo sta gde se mogu uplatiti sredstva za pomoc porodicama nastradalih kao i povredjenima? Molim vas ako neko zna nesto nek javi. Hvala.

Zoran, Pozega, Srbija

pre 18 godina

"Vlada Crne Gore otvorila je žiro-račun za pomoć stradalima, u Crnogorskoj komercijalnoj banci. Broj računa je 510-0-40, s pozivom na broj 293908-23012006."