Petak, 22.01.2021.

07:19

Preminula glumica Mira Furlan, bolovala od virusa Zapadnog Nila

Glumica <a href="https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2023&amp;mm=02&amp;dd=27&amp;nav_id=2295202" class="text-link" target= "_blank">Mira Furlan</a> preminula je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu.

Izvor: B92

Preminula glumica Mira Furlan, bolovala od virusa Zapadnog Nila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

212 Komentari

Sortiraj po:

Bez veze

pre 3 godine

Bas steta, obelezila je kinematografiju ovih prostora, fina, nezna, topla osoba, mila zena, prirodna, bas mi je zao. Lepo je neko rekao da je njenom smrcu otkinuto parce naseg detinjstva. Bas tako. I prerano je otisla, ali bas prerano. Velika steta.

pola-pola ZG

pre 3 godine

(Arminowski, 22. januar 2021 13:09)

Sve je ovo lijepo napisano, ne samo od Tebe, već i velike većine ovdje, ali mala ispravka - Goran Gajić nije iz Beograda, već iz Zagreba...
U BG je studirao režiju, jer je u ZG 2x pao na prijemnom ('genijalci' su stvarno imali talenta za prepoznati kvalitetu).
Uostalom, to nije bilo ni bitno; super smo se kužili i pred Zvečkom i Kavkazom sam sretao Katarinu i Idole kojI su tu bili češće nego u BG i obratno - Film je visio ispred SKC-a češće nego u ZG...
Krasna, divna vremena...
Baš kao i neprežaljena, prekrasna Mira...

Amarkord

pre 3 godine

Mira Furlan je bila deo stare, dobre Juge koja polako nestaje i bledi u sećanju. Tek tu i tamo neki odlazak, kao što je ovaj, podseti nas na prošlo vreme i sve ono što smo bili, imali i izgubili. Tužna vest.

Čudno

pre 3 godine

Zaboravio sam bio na nju potpuno, i evo podsjetih se da postoji na ovaj način. Preko vijesti da je preminula. I to pokazuje koliko je regionalna kinematografija propala sa nestankom SFRJ. Imam nekoliko njenih filmova u kolekciji, Ljepota Poroka, U raljama života itd. Ona čak nije ni pripadala baš najstarijoj SFRJ generaciji. Više srednjoj generaciji. Ali od SFRJ velikana glumišta mislim da je sada nekih desetak ostalo živo. Bukvalno.

Bojan Markovic

pre 3 godine

Procitao sam ovo jos rano jutros.
Ne mogu da je se ne setim kad sam je jednom video u Knez Mihajlovoj krajem 80-ih.... Tako obicna a tako posebna. Izuzetna.
Kakva divan osoba nas je napustila....
Nemam reci, istinski sam tuzan :-((

....

pre 3 godine

Kultura. Mnogi ni ne znaju sta znaci ta rec u ovim otrcanim poganim vremenima. A ja kad pomislim na velicine poput Mire, najcesce mi ta rec prolazi kroz glavu. Kultura. Ponos. Dostojanstvo. Znanje. Elegancija. Kvalitet. Moji generaciju ako nesto dokrajci, to ce definitivno biti ova nesnosljiva nostalgija za kvalitetnijim ljudima i kvalitetnijim vremenima. A s druge strane, znam da nista nije vecno i da zivot ide svojim prirodnim tokom. Zato spavaj nam mirno princezo. Princezo velikog Jugoslovenskog glumista. Zauvek ces biti mlada i nasmejana, i onako magicno misteriozna. Taj duh i ta slika niti moze da ostari niti moze da umre. Nema sanse.

Dragan

pre 3 godine

Razlika izmedju one moćne i ozbiljne Jugoslavije i ovih novopečenih amaterskih enklava najbolje se očitava u usporedbi glumaca i umetnika iz onog i ovog vremena. Kad kazes Mira Furlan, prođe ti kroz glavu cela jedna galaksija osećaja. Jedno veliko bogatstvo divnih momenata zauvek urezanih u gene. I eto opet sam se najezio. A gledati sve ove nove generacije glumaca u pokusaju, ne izazivaju u meni ama bas nista. Jer skala vrednosti je spustena nisko, prenisko. Pocivaj u miru legendo.

delboj

pre 3 godine

Integritet, dostojanstvo, plemenitost, inteligencija, harizma, šarm, talenat...
Počivaj u miru, zaslužila si!
(Volim i ja vas, 22. januar 2021 14:03)

I nevidjeni seksispil i zenstvenost. Ikona.

D.

pre 3 godine

Sokoran sam jer nisam ovo mogao da ocekujem. Niti za tako nesto moze da se pripremi. Kako mislite....umrla Mira Furlan? Pa to je kao da mi neko tvrdi ej nebo vise nije plavo. Neprihvatljivo. Razmisljam o ovom jadnom Balkanu. Razmisljam kakav bi zivot bio da se prokleti rat nije dogodio i da se niko nisakim nije zakrvio. Mozete li da zamislite jos stotine tih divnih filmova i predstava, i festivala, i obrazovnih emisija za decu, i koncerata. Zakinuti smo za stotine velikih umetnickih ostvarenja, koja se nikad nisu desila jer su nacionalisti odlucili da je vreme za krv, za kič, za jeftini kafanski šund. Doneli su nam nacionalisti malogradanstinu i primitivizam, lepo upakovan u sarenilo svih boja, ali bez ukusa. Moja Mira Furlan nema i ne treba nista da ima s tim. Ona ce ziveti vecno u jednoj lepsoj i srecnijoj dimenziji. Dimenziji koju skoro pa mogu da osetim i dotaknem svaki put kad joj pogledam u oči.

Arminowski

pre 3 godine

Po meni, jedna od najboljih glumica iz bivše Jugoslavije, tik uz Nedu Arnerić i Milenu Dravić. Napustila je zemlju kad je nacionalizam počeo harati Jugoslavijom početkom rata jer nije htjela da bude saučesnik ničije bahatosti. Hrvatica, Židovskih korijena koja je javno pljunula Tuđmanu u lice i javno se odrekla separatističke i fašističke retorike koju je on nametao masama luđaka. Jedinstvena i prava Jugoslavenka. Čitao sam njene intervjue i uvijek se divio njenoj hrabrosti i odvažnosti, čvrstom stavu i samouvjerenju. Neka joj je laka crna zemlja. Žena lavica koja nije gledala na vjeru i naciju, nego na dobrotu duše bez obzira kakvo ime i prezime čovjek nosio. Ode sve što je valjalo, nažalost.
Kroz kakve je sve muke prolazila, izbacili je iz HNK jer nije bila podobna, jer je voljela svojeg Gorana Gajića, koji je eto bio iz BG. Imao sam priliku dva puta da je privatno upoznam, ćakulali, smijali se, čudili se svemu i zahvalni bili što smo odrasli u jednoj divnoj sredini. I moja baka je bila Židovka pa smo o tome razgovarali. Kroz sve što su nam naši najdraži prošli malo smo pričali, ali smo jedno drugome u očima pročitali. Draga Miro, na boljem si mjestu. Nadam se da se sjećaš Armina iz Bihaća, onog visokog, plavog dječaka koji je bio pun pitanja i kojem si na kraju rekla: "čuvaj nam bratstvo i jedinstvo, i budi dobar". Spavaj mirno, anđele.

warlock

pre 3 godine

Vranka Gavran Cvjetkovic, simbol krsevite Dalmacije, pune bola i suza, majke i jednima i drugima, od kojih je pobjegla jer su je zarad gluposti i sljepila odbacili!

Kupac diplome

pre 3 godine

Počivaj u miru, lepa i dobra ženo! Pobegla mučenica iz ove ludare zvane EX-YU. U Hrvatskoj i Srbiji je veoma loše tretirana tih godina. Spasila se odlaskom u SAD. Bar je živela u normalnom društvu koliko-toliko.

@Berliner

pre 3 godine

Ne znam da su je Srbi ikada prezreli ili bilo koga drugoga ko je bio za Jugoslaviju. Odakle ti to? Ona je bila iz plejade onih Hrvata koju su bili za Jugoslaviju i zato nisu imali najbolji tretman u Neovisnoj Hrvatskoj (kao Parlov, Surbek i jos neki). Velika glumica i veliki covek. Zalosno je sto je prerano otisla.

Eto

pre 3 godine

Draga redakcijo, preminula je sa 65 godina, a u 66oj godini.

A to su ti poslednji divni tragovi sfrj koji odlaze, ostaju ovi novi koji sfrj glumište i takvu pozorišnu i filmsku scenu mogu samo da sanjaju.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Pa dokle vise, pobogu.
Jedinstvena lepota i pojava. Prosto je zracila necim posebnim.
Maestralne uloge, da ih ne nabrajam, samo cu izdvojiti njeno pojavljivanje u "Vratice se rode". Koliko je oplemenila celu seriju kratkim boravkom u njoj.
Zaista ima nesto impresivno u njoj.
Naklon velikoj umetnici

gargleblaster

pre 3 godine

Moja Zagrepcanka, Jugoslovenka do kraja, ideal lepote i karaktera, uzor u svakom smislu.
Oterana od divljaka koji su zeleli ovo sto imamo sada i otisla mnogo pre vremena.
Zbogom Miro, tamo negde mozda i postoji Juga koja nam tako nedostaje.
Ovo ovde je pakao.

Smuleco

pre 3 godine

(Berliner, 22. januar 2021 10:59)

Ko kaže da su je Srbi prezreli jer je Hrvatica? Naprotiv, u Beogradu je imala puno prijatelja, i bila uvek rado viđen gost.

polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

Kraljica! Sećam se kada sam bio klinac I kad smo imali samo 2 TV kanala. Ako bude neki film na TV I roditelji pročitaju na početku filma da glumi Mira, odmah me šalju na spavanje jer znaju da će biti golotinje LOL. Sali na stranu. Pocivaj u Miru dobra naša Miro.

Little Radoyica

pre 3 godine

Neverovatna kombinacija talenta, lepote i neke urođene otmenosti i odmerenosti. Sjajna glumica, prelepa, čvrsta i osetljiva u isti mah, uz to i pronicljiva, lucidna - treba pročitati njenu zbirku tekstova koje je objavljivala u "Feral Tribjunu", a koja je izašla pod naslovom "Totalna rasprodaja" - sjajni tekstovi... Tužan dan...

Žarko

pre 3 godine

Sreo sam je 1990. u jednoj samoposluzi u Utrinama u Zagrebu.
Nisam mogao da verujem da je ispred mene Mira Furlan.
Malo sam se nepristojno zagledao i tad sam bio siguran da je to ona.
Večna joj slava,bila je divna.

Amidža

pre 3 godine

Polako ali sigurno odlaze javne ličnosti koje su obeležile našu mladost. Može se reći i da su na neke delovali i kreirali njihove obrasce ponašanja, oblačenja, želje za obrazovanjem i na ostale pozitivne trendove.
Nestaju jaki ljudi i neće se dugo pojavljivati...

Berliner

pre 3 godine

Mira Furlan, jedna od najboljih jugoslovenskih glumica! Pobegla sa ovih prostora kad je videla kakve hijene su preuzele sve, a nije htela da se prikloni ni jednoj lešinarskoj strani. Do kraja života je govorila kako je njena domovina bila Jugoslavija, i kad je ona nestala, odlučila da ode, jer joj domovine više nema. Hrvati je se odrekli jer je Jugoslovenka, Srbi je prezreli jer je Hrvatica. Sav besmisao ljudske gluposti. Počivaj u miru.

eh

pre 3 godine

Odlazi još jedan prototip idealne žene za mnoge mlade rođene do 1970.
(Jalijaš, 22. januar 2021 09:55)

Taj sam. 1962. Senzualna, jaka, neverovatna, nekako sam je dozivljavao kao svoju vrsnjakinju tamo sredinom osamdesetih, iako je ocigledno bila 7 godina mladja... valjda mi je prijala ta pomisao... jos jedno divno secanje koje je danas dobilo nijansu tuge jer je vise necemo gledati, makar ne na ovom svetu (kao sto je slucaj i sa Zokijem Radmilovicem, Batom Stojkovicem, Draganom i Milenom, Glogovcem itt itt)...
Neka joj je mir Bozji i pokoj dusi!

Sasa

pre 3 godine

Bog je sišao na svoju livadu i ubrao najlepši cvet...
Ova umetnica nije prihvatala podele,volela je svoje ali poštovala svaku razliku izmedju ljudi u ovom regionu,nikada nije želela da ponizi nikoga a samim tim je sebe izdizala u sam vrh umetnika,svi smo bili njena publika i svi smo je voleli kao i ona nas...igraj Miro boljima od nas,neka se Bog divi tvojoj veličini ....neka je večna tvoja slava ....

TnT

pre 3 godine

Tuga sta reci. Zasto takve osobe zive relativno kratko i zasto takve plementie licnosti beze od ovog ludila (u Ameriku ili gdegod) a ludaci nam ostaju da nam truju zivote.

Divna zeno pocivaj u miru :(

Gazda Mitke

pre 3 godine

Dosla era umiranja posle 60e godine. Znam i poznajem najvise takvih ljudi, oba moja roditelja takodje. Uslo je nesto medju nas i jede nas nemilosrdno. Miro uzivaj u vecnom miru, kad si vec morala prerano da odes.

I.T.

pre 3 godine

Preminula je najlepša Jugoslovenska glumica, dama među glumicama. Neka joj je laka crna zemlja. Saučešće porodici i celoj bivšoj Jugoslaviji.

Čika Paja

pre 3 godine

Koja tuga, u šoku sam!
Neka ti je laka zemlja, i najiskrenije saučešće porodici.

Glumica za sva vremena, lepotica.
10 god. je bila starija od mene, i mogu reći da nije bilo muškarca čije srce nije zaigralo - kada bi je video.

Ostavila je neizbrisiv trag u zemlji u kojoj smo odrasli.
Neka joj je večna slava!

Izuzetan put

pre 3 godine

Kada neko kaze Hrvatska lepotica, ne pada mi na um nikakva Severina, Rozga, i ne znam koja, vec Mira Furlan. Za mene definicija Hrvatske lepote.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Priznata od svih
(GPPP, 22. januar 2021 07:30)

Pa ne baš od svih, ali oni u ovom trenutku nisu bitni. Naša Mira, velika, jedna od najvećih, želim verovati da ćeš gore konačno naći svoj mir.

Demar Derozan

pre 3 godine

Izuzetna glumica, medju najboljim s prostora bivse Ju, iz fine gradske zagrebacke potodice je potekla, 90-te i raspad Ju je tesko podnela pa je svoj mir nasla u Americi, velika tuga i saucesce porodici

Marko

pre 3 godine

90-te su je otjerale sa ovih prostora. Nije mogla da podnese ono šta se dešavalo. Otišla je da ne mora gledati kako ljudsku bijedu i koliko ljudi mogu nisko da padnu. Njen svaki djed i baka su druge nacije a Mira je bila kozmopolit i iznad svega vrsna u svom poslu. Veliko glumačko ime, velik borac, ostaje u memoriji. R.I.P.

box

pre 3 godine

Mira je bila odlicna glumica i jako lepa zena. Nek pociva u miru. A vas pateticare bez ukusa molim da prestanete sa glupostima tipa "i ova godina nam uzima najbolje" jer verovali ili ne ljudi umiru svake godine a ne samo baksuznih godina.

Tema

pre 3 godine

Lepotica i jedna od najboljih glumica koje je Juga imala. Kultni Otac na sluzbenom putu mi ostaje u secanju kad pomislim na nju. Pocivaj u miru legendo.

za dobra stara druzenja

pre 3 godine

Uh vest koja bas presece.Prelepa zena,sjajna glumica,toliko secanja na maestralne uloge i jako lepo vreme.Pocivaj u mru i hvala za ulepsano detinstvo.

Jova

pre 3 godine

Ustao sam, skuvao kafu, upalio kompjuter da pročitam vesti i preseo mi život. Ne žalim puno za njenim neostvarenim ulogama, to ima ko da je zameni, mnoge je i sama naučila. Žao mi je nje takve kakva je bila, moralna, humana, hrabra... takva je bila jedinstvena i nezamenljiva. Moja najdraža Jugoslovenka.

miki

pre 3 godine

vrhunska glumica,vrhunska! uz sonju,milenu i mirjanu najkvalitetnija glumica jugoslavije a sigurno i šire!mogla je sve da odglumi sa svojim ličnim pečatom! takva raskoš od talenta,takvo savršeno telo, takav dobar karakter, te prelepe zele oči koje se ne zaboravljaju!počivaj u miru draga miro!

sturmmann

pre 3 godine

U najmanju ruku, impresivna osoba.

U najmanju ruku.

Samo raj za tebe, NIKADA za one koji su ti za života učinili zlo.

Samo raj za tebe.

Lagator

pre 3 godine

Bas mi je zao.
Sta je kroz zivot prozivela.
Ostala bez majke bu 16oj god.
Drzava joj oduzela stan i dobila otkaz u zagrebackom pozorištu zbog ljubavi sa Srbinom, da bi nji dvoje na kraju se preselili u SAD.
Zbogom Miro.

Milan Ultras

pre 3 godine

Ksko je počela i ova 2021 biće još gora nego 2020.Zovem Michael J.Fox da dođje sa vremenskom mašinom da nas vrati u srećne 80-te.

Znalac

pre 3 godine

divna i pazljiva osoba, divna glumica! Izdigla se iznad balkanske kaljuge i pokazala da je veliki covek! Imala se rasta i roditi. Svaka joj cast i hvala na svemu! Saucesce porodici!

Istina

pre 3 godine

Pokoj dusi i blazenstvo medju andjelima. Kako si u jednom filmu rekla " Coveku moj vodime nazad u M.... nije ovo zamene". Iskreno saucesce porodici.

Pantelija

pre 3 godine

I ova godina je izgleda pocela ovako...
Zbogom prelepa Miro. Stvarno diva Jugoslovenske kinematografije.
Tako nezna a tako prodorna. Svaku ulogu je maestralno izvela.

Tako mlada, ne mogu da shvatim ... sta je 65 ako si zdrav i mocan. Pocivaj u miru.

Praško proleće

pre 3 godine

Draga naša Mira... Diva jugoslovenskog glumišta, dama, prognana, snažna, ponosna, talentovana, lepa... Mnogo ćete nam nedostajati. Počivajte u miru. Вјечнаја памјат.

Алекса

pre 3 godine

Мира Фурлан....Југославенка и то једна од најлепших...


Непоновљив осмех...

alex

pre 3 godine

Div od zene....nazalost umiru oni najbolji ...Milena , Mira....kakva je ona bila ikona nekada...na kraju krajeva vecine glumice nece ni prici njenoj velicini...

Skandi

pre 3 godine

Rano, Miro... :( Tužna sam što je otišlo još jedno lice mog detinjstva, jedna nepovljiva osoba izuzetne harizme i lepote, jedan veliki čovek! Počivaj u miru i hvala ti za sve!

мишо

pre 3 godine

мислим да нема потребе да поред њеног имена стоји глумица ,као да не знамо ко је Мира Фурлан, некА јој је лака земља.

NikolaBg

pre 3 godine

Veličina njene duše koju je pokazivala i u glumi i u stvarnom životu kao žena i pre svega kao čovek je nemerljiva. Ode još jedna dama među damama, žao mi je puno.

Jare u mleku

pre 3 godine

Jedna od retkih koja je mogla da odglumi istrošenu, nesretnu ženu a i negovanu damu sa stilom. Žena sa stavom. Oči mutne poput mastila. U takve žene se zaljubljivalo bez pogleda na telo.

Dux

pre 3 godine

Fenomenalna žena, vrhunska glumica, izuzetno atraktivna i puna sarma i harizme. Za neke od nas bila je seks simbol. Veoma mi je zao. Moje saučešće porodici.

Gde ja živim

pre 3 godine

Ne smiruje se priroda, i dalje uzima samo najbolje. Prelepa žena, odlična glumica. Neka joj je laka zemlja i večna slava. Počivajte u miru gospođo Furlan.

PROFESOR

pre 3 godine

Prokleti Balkan, pa ima li kraja, odlaze nam velikani u godinama kada su nam još toliko još mnogo mogli dati. Gospodjo Furlan, počivajte u miru i neka Vas andjeli čuvaju.
Grad Novi Sad Vas je obožavao!

mare

pre 3 godine

tako mi je zao. neverovatno da ovako veliki ljudi odlaze ovako rano. Zena je ostavila sve i otisla u nepoznato zbog ljubavi ili nedostatka razumevanja za novi sistem vrednosti. Toga vise nema.

Феликс

pre 3 godine

Баш сам тужан због ове вести, расплакала ме је.
Мира је остављала утисак дивне особе, имала је посебну енергију и не пада ми нико на памет из јавног простора са киме би је могао упоредити.
Почивала у вечном миру и радости

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Jedna od najvećih legendi ovih prostora.
Otišla u balkanski mit. Antigona i Medea neće nikad biti kako si ih ti odigrala.
Spavaj mirno, i konačno se odmori od svih balkanskih go*ana koji te nisu cijenili i koji su te proganjali kroz tvoje cijelo biće.
R.I.P.

Che

pre 3 godine

Šok. Velika umjetnica. Kako je život okrutan! Nakon ovakvih vijesti ili kad bi čuo da mi je umro neki vršnjak kojeg sam poznavao, pare koje bi skupljao za npr. za novi šporet preusmjerio bi na neko putovanje.

dzoni

pre 3 godine

Jedna od hrabrih osoba koja nije htela da ucestvuje u balkanskom ludilu 90tih..1991 izbacena iz pozorista u Zagrebu jer nije htela da da otkaz u pozoristu u Beogradu..u Zagrebu su vodili orkestriranu kampanju protiv nje a dobijala je i pretnje smrcu i na kraju je morala da pobegne daleko odavde.

my way

pre 3 godine

Uh, kako je uzasno pocela ova godina... Odose 2 vrasnjakinje, Mira Furlan i Tanja Roberts, ode Natali Delon... danas je raj mnogo lepse mesto. Pocivajte u miru, lepotice!

No.1

pre 3 godine

Prelepa žena je bila. Sećam se kada sam prvi put gledao Lost, delovala mi je poznato, uopšte nisam znao da je otišla preko bare.
počivaj u miru Miro.

Slobodan Petrovic

pre 3 godine

Najbolja glumica Jugoslavije,nenametljiva i prelepa.....Jako mi je zao sto je preminula jos jedan divan umetnik. Nazalost zivot je kratak.....ne zivite ga uzalud.

Slobodan Petrovic

pre 3 godine

Najbolja glumica Jugoslavije,nenametljiva i prelepa.....Jako mi je zao sto je preminula jos jedan divan umetnik. Nazalost zivot je kratak.....ne zivite ga uzalud.

dzoni

pre 3 godine

Jedna od hrabrih osoba koja nije htela da ucestvuje u balkanskom ludilu 90tih..1991 izbacena iz pozorista u Zagrebu jer nije htela da da otkaz u pozoristu u Beogradu..u Zagrebu su vodili orkestriranu kampanju protiv nje a dobijala je i pretnje smrcu i na kraju je morala da pobegne daleko odavde.

Berliner

pre 3 godine

Mira Furlan, jedna od najboljih jugoslovenskih glumica! Pobegla sa ovih prostora kad je videla kakve hijene su preuzele sve, a nije htela da se prikloni ni jednoj lešinarskoj strani. Do kraja života je govorila kako je njena domovina bila Jugoslavija, i kad je ona nestala, odlučila da ode, jer joj domovine više nema. Hrvati je se odrekli jer je Jugoslovenka, Srbi je prezreli jer je Hrvatica. Sav besmisao ljudske gluposti. Počivaj u miru.

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Jedna od najvećih legendi ovih prostora.
Otišla u balkanski mit. Antigona i Medea neće nikad biti kako si ih ti odigrala.
Spavaj mirno, i konačno se odmori od svih balkanskih go*ana koji te nisu cijenili i koji su te proganjali kroz tvoje cijelo biće.
R.I.P.

Jova

pre 3 godine

Ustao sam, skuvao kafu, upalio kompjuter da pročitam vesti i preseo mi život. Ne žalim puno za njenim neostvarenim ulogama, to ima ko da je zameni, mnoge je i sama naučila. Žao mi je nje takve kakva je bila, moralna, humana, hrabra... takva je bila jedinstvena i nezamenljiva. Moja najdraža Jugoslovenka.

my way

pre 3 godine

Uh, kako je uzasno pocela ova godina... Odose 2 vrasnjakinje, Mira Furlan i Tanja Roberts, ode Natali Delon... danas je raj mnogo lepse mesto. Pocivajte u miru, lepotice!

No.1

pre 3 godine

Prelepa žena je bila. Sećam se kada sam prvi put gledao Lost, delovala mi je poznato, uopšte nisam znao da je otišla preko bare.
počivaj u miru Miro.

gargleblaster

pre 3 godine

Moja Zagrepcanka, Jugoslovenka do kraja, ideal lepote i karaktera, uzor u svakom smislu.
Oterana od divljaka koji su zeleli ovo sto imamo sada i otisla mnogo pre vremena.
Zbogom Miro, tamo negde mozda i postoji Juga koja nam tako nedostaje.
Ovo ovde je pakao.

Arminowski

pre 3 godine

Po meni, jedna od najboljih glumica iz bivše Jugoslavije, tik uz Nedu Arnerić i Milenu Dravić. Napustila je zemlju kad je nacionalizam počeo harati Jugoslavijom početkom rata jer nije htjela da bude saučesnik ničije bahatosti. Hrvatica, Židovskih korijena koja je javno pljunula Tuđmanu u lice i javno se odrekla separatističke i fašističke retorike koju je on nametao masama luđaka. Jedinstvena i prava Jugoslavenka. Čitao sam njene intervjue i uvijek se divio njenoj hrabrosti i odvažnosti, čvrstom stavu i samouvjerenju. Neka joj je laka crna zemlja. Žena lavica koja nije gledala na vjeru i naciju, nego na dobrotu duše bez obzira kakvo ime i prezime čovjek nosio. Ode sve što je valjalo, nažalost.
Kroz kakve je sve muke prolazila, izbacili je iz HNK jer nije bila podobna, jer je voljela svojeg Gorana Gajića, koji je eto bio iz BG. Imao sam priliku dva puta da je privatno upoznam, ćakulali, smijali se, čudili se svemu i zahvalni bili što smo odrasli u jednoj divnoj sredini. I moja baka je bila Židovka pa smo o tome razgovarali. Kroz sve što su nam naši najdraži prošli malo smo pričali, ali smo jedno drugome u očima pročitali. Draga Miro, na boljem si mjestu. Nadam se da se sjećaš Armina iz Bihaća, onog visokog, plavog dječaka koji je bio pun pitanja i kojem si na kraju rekla: "čuvaj nam bratstvo i jedinstvo, i budi dobar". Spavaj mirno, anđele.

мишо

pre 3 godine

мислим да нема потребе да поред њеног имена стоји глумица ,као да не знамо ко је Мира Фурлан, некА јој је лака земља.

Lagator

pre 3 godine

Bas mi je zao.
Sta je kroz zivot prozivela.
Ostala bez majke bu 16oj god.
Drzava joj oduzela stan i dobila otkaz u zagrebackom pozorištu zbog ljubavi sa Srbinom, da bi nji dvoje na kraju se preselili u SAD.
Zbogom Miro.

Smuleco

pre 3 godine

(Berliner, 22. januar 2021 10:59)

Ko kaže da su je Srbi prezreli jer je Hrvatica? Naprotiv, u Beogradu je imala puno prijatelja, i bila uvek rado viđen gost.

Dux

pre 3 godine

Fenomenalna žena, vrhunska glumica, izuzetno atraktivna i puna sarma i harizme. Za neke od nas bila je seks simbol. Veoma mi je zao. Moje saučešće porodici.

sturmmann

pre 3 godine

U najmanju ruku, impresivna osoba.

U najmanju ruku.

Samo raj za tebe, NIKADA za one koji su ti za života učinili zlo.

Samo raj za tebe.

Феликс

pre 3 godine

Баш сам тужан због ове вести, расплакала ме је.
Мира је остављала утисак дивне особе, имала је посебну енергију и не пада ми нико на памет из јавног простора са киме би је могао упоредити.
Почивала у вечном миру и радости

@Berliner

pre 3 godine

Ne znam da su je Srbi ikada prezreli ili bilo koga drugoga ko je bio za Jugoslaviju. Odakle ti to? Ona je bila iz plejade onih Hrvata koju su bili za Jugoslaviju i zato nisu imali najbolji tretman u Neovisnoj Hrvatskoj (kao Parlov, Surbek i jos neki). Velika glumica i veliki covek. Zalosno je sto je prerano otisla.

D.

pre 3 godine

Sokoran sam jer nisam ovo mogao da ocekujem. Niti za tako nesto moze da se pripremi. Kako mislite....umrla Mira Furlan? Pa to je kao da mi neko tvrdi ej nebo vise nije plavo. Neprihvatljivo. Razmisljam o ovom jadnom Balkanu. Razmisljam kakav bi zivot bio da se prokleti rat nije dogodio i da se niko nisakim nije zakrvio. Mozete li da zamislite jos stotine tih divnih filmova i predstava, i festivala, i obrazovnih emisija za decu, i koncerata. Zakinuti smo za stotine velikih umetnickih ostvarenja, koja se nikad nisu desila jer su nacionalisti odlucili da je vreme za krv, za kič, za jeftini kafanski šund. Doneli su nam nacionalisti malogradanstinu i primitivizam, lepo upakovan u sarenilo svih boja, ali bez ukusa. Moja Mira Furlan nema i ne treba nista da ima s tim. Ona ce ziveti vecno u jednoj lepsoj i srecnijoj dimenziji. Dimenziji koju skoro pa mogu da osetim i dotaknem svaki put kad joj pogledam u oči.

Jare u mleku

pre 3 godine

Jedna od retkih koja je mogla da odglumi istrošenu, nesretnu ženu a i negovanu damu sa stilom. Žena sa stavom. Oči mutne poput mastila. U takve žene se zaljubljivalo bez pogleda na telo.

Izuzetan put

pre 3 godine

Kada neko kaze Hrvatska lepotica, ne pada mi na um nikakva Severina, Rozga, i ne znam koja, vec Mira Furlan. Za mene definicija Hrvatske lepote.

Skandi

pre 3 godine

Rano, Miro... :( Tužna sam što je otišlo još jedno lice mog detinjstva, jedna nepovljiva osoba izuzetne harizme i lepote, jedan veliki čovek! Počivaj u miru i hvala ti za sve!

Kupac diplome

pre 3 godine

Počivaj u miru, lepa i dobra ženo! Pobegla mučenica iz ove ludare zvane EX-YU. U Hrvatskoj i Srbiji je veoma loše tretirana tih godina. Spasila se odlaskom u SAD. Bar je živela u normalnom društvu koliko-toliko.

Dragan

pre 3 godine

Razlika izmedju one moćne i ozbiljne Jugoslavije i ovih novopečenih amaterskih enklava najbolje se očitava u usporedbi glumaca i umetnika iz onog i ovog vremena. Kad kazes Mira Furlan, prođe ti kroz glavu cela jedna galaksija osećaja. Jedno veliko bogatstvo divnih momenata zauvek urezanih u gene. I eto opet sam se najezio. A gledati sve ove nove generacije glumaca u pokusaju, ne izazivaju u meni ama bas nista. Jer skala vrednosti je spustena nisko, prenisko. Pocivaj u miru legendo.

Алекса

pre 3 godine

Мира Фурлан....Југославенка и то једна од најлепших...


Непоновљив осмех...

Marko

pre 3 godine

90-te su je otjerale sa ovih prostora. Nije mogla da podnese ono šta se dešavalo. Otišla je da ne mora gledati kako ljudsku bijedu i koliko ljudi mogu nisko da padnu. Njen svaki djed i baka su druge nacije a Mira je bila kozmopolit i iznad svega vrsna u svom poslu. Veliko glumačko ime, velik borac, ostaje u memoriji. R.I.P.

Little Radoyica

pre 3 godine

Neverovatna kombinacija talenta, lepote i neke urođene otmenosti i odmerenosti. Sjajna glumica, prelepa, čvrsta i osetljiva u isti mah, uz to i pronicljiva, lucidna - treba pročitati njenu zbirku tekstova koje je objavljivala u "Feral Tribjunu", a koja je izašla pod naslovom "Totalna rasprodaja" - sjajni tekstovi... Tužan dan...

Žarko

pre 3 godine

Sreo sam je 1990. u jednoj samoposluzi u Utrinama u Zagrebu.
Nisam mogao da verujem da je ispred mene Mira Furlan.
Malo sam se nepristojno zagledao i tad sam bio siguran da je to ona.
Večna joj slava,bila je divna.

Gde ja živim

pre 3 godine

Ne smiruje se priroda, i dalje uzima samo najbolje. Prelepa žena, odlična glumica. Neka joj je laka zemlja i večna slava. Počivajte u miru gospođo Furlan.

Sasa

pre 3 godine

Bog je sišao na svoju livadu i ubrao najlepši cvet...
Ova umetnica nije prihvatala podele,volela je svoje ali poštovala svaku razliku izmedju ljudi u ovom regionu,nikada nije želela da ponizi nikoga a samim tim je sebe izdizala u sam vrh umetnika,svi smo bili njena publika i svi smo je voleli kao i ona nas...igraj Miro boljima od nas,neka se Bog divi tvojoj veličini ....neka je večna tvoja slava ....

PROFESOR

pre 3 godine

Prokleti Balkan, pa ima li kraja, odlaze nam velikani u godinama kada su nam još toliko još mnogo mogli dati. Gospodjo Furlan, počivajte u miru i neka Vas andjeli čuvaju.
Grad Novi Sad Vas je obožavao!

Pantelija

pre 3 godine

I ova godina je izgleda pocela ovako...
Zbogom prelepa Miro. Stvarno diva Jugoslovenske kinematografije.
Tako nezna a tako prodorna. Svaku ulogu je maestralno izvela.

Tako mlada, ne mogu da shvatim ... sta je 65 ako si zdrav i mocan. Pocivaj u miru.

Praško proleće

pre 3 godine

Draga naša Mira... Diva jugoslovenskog glumišta, dama, prognana, snažna, ponosna, talentovana, lepa... Mnogo ćete nam nedostajati. Počivajte u miru. Вјечнаја памјат.

NikolaBg

pre 3 godine

Veličina njene duše koju je pokazivala i u glumi i u stvarnom životu kao žena i pre svega kao čovek je nemerljiva. Ode još jedna dama među damama, žao mi je puno.

eh

pre 3 godine

Odlazi još jedan prototip idealne žene za mnoge mlade rođene do 1970.
(Jalijaš, 22. januar 2021 09:55)

Taj sam. 1962. Senzualna, jaka, neverovatna, nekako sam je dozivljavao kao svoju vrsnjakinju tamo sredinom osamdesetih, iako je ocigledno bila 7 godina mladja... valjda mi je prijala ta pomisao... jos jedno divno secanje koje je danas dobilo nijansu tuge jer je vise necemo gledati, makar ne na ovom svetu (kao sto je slucaj i sa Zokijem Radmilovicem, Batom Stojkovicem, Draganom i Milenom, Glogovcem itt itt)...
Neka joj je mir Bozji i pokoj dusi!

alex

pre 3 godine

Div od zene....nazalost umiru oni najbolji ...Milena , Mira....kakva je ona bila ikona nekada...na kraju krajeva vecine glumice nece ni prici njenoj velicini...

TnT

pre 3 godine

Tuga sta reci. Zasto takve osobe zive relativno kratko i zasto takve plementie licnosti beze od ovog ludila (u Ameriku ili gdegod) a ludaci nam ostaju da nam truju zivote.

Divna zeno pocivaj u miru :(

polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

Kraljica! Sećam se kada sam bio klinac I kad smo imali samo 2 TV kanala. Ako bude neki film na TV I roditelji pročitaju na početku filma da glumi Mira, odmah me šalju na spavanje jer znaju da će biti golotinje LOL. Sali na stranu. Pocivaj u Miru dobra naša Miro.

Čika Paja

pre 3 godine

Koja tuga, u šoku sam!
Neka ti je laka zemlja, i najiskrenije saučešće porodici.

Glumica za sva vremena, lepotica.
10 god. je bila starija od mene, i mogu reći da nije bilo muškarca čije srce nije zaigralo - kada bi je video.

Ostavila je neizbrisiv trag u zemlji u kojoj smo odrasli.
Neka joj je večna slava!

Demar Derozan

pre 3 godine

Izuzetna glumica, medju najboljim s prostora bivse Ju, iz fine gradske zagrebacke potodice je potekla, 90-te i raspad Ju je tesko podnela pa je svoj mir nasla u Americi, velika tuga i saucesce porodici

I.T.

pre 3 godine

Preminula je najlepša Jugoslovenska glumica, dama među glumicama. Neka joj je laka crna zemlja. Saučešće porodici i celoj bivšoj Jugoslaviji.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Pa dokle vise, pobogu.
Jedinstvena lepota i pojava. Prosto je zracila necim posebnim.
Maestralne uloge, da ih ne nabrajam, samo cu izdvojiti njeno pojavljivanje u "Vratice se rode". Koliko je oplemenila celu seriju kratkim boravkom u njoj.
Zaista ima nesto impresivno u njoj.
Naklon velikoj umetnici

box

pre 3 godine

Mira je bila odlicna glumica i jako lepa zena. Nek pociva u miru. A vas pateticare bez ukusa molim da prestanete sa glupostima tipa "i ova godina nam uzima najbolje" jer verovali ili ne ljudi umiru svake godine a ne samo baksuznih godina.

Znalac

pre 3 godine

divna i pazljiva osoba, divna glumica! Izdigla se iznad balkanske kaljuge i pokazala da je veliki covek! Imala se rasta i roditi. Svaka joj cast i hvala na svemu! Saucesce porodici!

Che

pre 3 godine

Šok. Velika umjetnica. Kako je život okrutan! Nakon ovakvih vijesti ili kad bi čuo da mi je umro neki vršnjak kojeg sam poznavao, pare koje bi skupljao za npr. za novi šporet preusmjerio bi na neko putovanje.

Istina

pre 3 godine

Pokoj dusi i blazenstvo medju andjelima. Kako si u jednom filmu rekla " Coveku moj vodime nazad u M.... nije ovo zamene". Iskreno saucesce porodici.

Eto

pre 3 godine

Draga redakcijo, preminula je sa 65 godina, a u 66oj godini.

A to su ti poslednji divni tragovi sfrj koji odlaze, ostaju ovi novi koji sfrj glumište i takvu pozorišnu i filmsku scenu mogu samo da sanjaju.

warlock

pre 3 godine

Vranka Gavran Cvjetkovic, simbol krsevite Dalmacije, pune bola i suza, majke i jednima i drugima, od kojih je pobjegla jer su je zarad gluposti i sljepila odbacili!

miki

pre 3 godine

vrhunska glumica,vrhunska! uz sonju,milenu i mirjanu najkvalitetnija glumica jugoslavije a sigurno i šire!mogla je sve da odglumi sa svojim ličnim pečatom! takva raskoš od talenta,takvo savršeno telo, takav dobar karakter, te prelepe zele oči koje se ne zaboravljaju!počivaj u miru draga miro!

Amidža

pre 3 godine

Polako ali sigurno odlaze javne ličnosti koje su obeležile našu mladost. Može se reći i da su na neke delovali i kreirali njihove obrasce ponašanja, oblačenja, želje za obrazovanjem i na ostale pozitivne trendove.
Nestaju jaki ljudi i neće se dugo pojavljivati...

mare

pre 3 godine

tako mi je zao. neverovatno da ovako veliki ljudi odlaze ovako rano. Zena je ostavila sve i otisla u nepoznato zbog ljubavi ili nedostatka razumevanja za novi sistem vrednosti. Toga vise nema.

delboj

pre 3 godine

Integritet, dostojanstvo, plemenitost, inteligencija, harizma, šarm, talenat...
Počivaj u miru, zaslužila si!
(Volim i ja vas, 22. januar 2021 14:03)

I nevidjeni seksispil i zenstvenost. Ikona.

Gazda Mitke

pre 3 godine

Dosla era umiranja posle 60e godine. Znam i poznajem najvise takvih ljudi, oba moja roditelja takodje. Uslo je nesto medju nas i jede nas nemilosrdno. Miro uzivaj u vecnom miru, kad si vec morala prerano da odes.

Tema

pre 3 godine

Lepotica i jedna od najboljih glumica koje je Juga imala. Kultni Otac na sluzbenom putu mi ostaje u secanju kad pomislim na nju. Pocivaj u miru legendo.

za dobra stara druzenja

pre 3 godine

Uh vest koja bas presece.Prelepa zena,sjajna glumica,toliko secanja na maestralne uloge i jako lepo vreme.Pocivaj u mru i hvala za ulepsano detinstvo.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Priznata od svih
(GPPP, 22. januar 2021 07:30)

Pa ne baš od svih, ali oni u ovom trenutku nisu bitni. Naša Mira, velika, jedna od najvećih, želim verovati da ćeš gore konačno naći svoj mir.

....

pre 3 godine

Kultura. Mnogi ni ne znaju sta znaci ta rec u ovim otrcanim poganim vremenima. A ja kad pomislim na velicine poput Mire, najcesce mi ta rec prolazi kroz glavu. Kultura. Ponos. Dostojanstvo. Znanje. Elegancija. Kvalitet. Moji generaciju ako nesto dokrajci, to ce definitivno biti ova nesnosljiva nostalgija za kvalitetnijim ljudima i kvalitetnijim vremenima. A s druge strane, znam da nista nije vecno i da zivot ide svojim prirodnim tokom. Zato spavaj nam mirno princezo. Princezo velikog Jugoslovenskog glumista. Zauvek ces biti mlada i nasmejana, i onako magicno misteriozna. Taj duh i ta slika niti moze da ostari niti moze da umre. Nema sanse.

Milan Ultras

pre 3 godine

Ksko je počela i ova 2021 biće još gora nego 2020.Zovem Michael J.Fox da dođje sa vremenskom mašinom da nas vrati u srećne 80-te.

Bojan Markovic

pre 3 godine

Procitao sam ovo jos rano jutros.
Ne mogu da je se ne setim kad sam je jednom video u Knez Mihajlovoj krajem 80-ih.... Tako obicna a tako posebna. Izuzetna.
Kakva divan osoba nas je napustila....
Nemam reci, istinski sam tuzan :-((

Amarkord

pre 3 godine

Mira Furlan je bila deo stare, dobre Juge koja polako nestaje i bledi u sećanju. Tek tu i tamo neki odlazak, kao što je ovaj, podseti nas na prošlo vreme i sve ono što smo bili, imali i izgubili. Tužna vest.

pola-pola ZG

pre 3 godine

(Arminowski, 22. januar 2021 13:09)

Sve je ovo lijepo napisano, ne samo od Tebe, već i velike većine ovdje, ali mala ispravka - Goran Gajić nije iz Beograda, već iz Zagreba...
U BG je studirao režiju, jer je u ZG 2x pao na prijemnom ('genijalci' su stvarno imali talenta za prepoznati kvalitetu).
Uostalom, to nije bilo ni bitno; super smo se kužili i pred Zvečkom i Kavkazom sam sretao Katarinu i Idole kojI su tu bili češće nego u BG i obratno - Film je visio ispred SKC-a češće nego u ZG...
Krasna, divna vremena...
Baš kao i neprežaljena, prekrasna Mira...

Čudno

pre 3 godine

Zaboravio sam bio na nju potpuno, i evo podsjetih se da postoji na ovaj način. Preko vijesti da je preminula. I to pokazuje koliko je regionalna kinematografija propala sa nestankom SFRJ. Imam nekoliko njenih filmova u kolekciji, Ljepota Poroka, U raljama života itd. Ona čak nije ni pripadala baš najstarijoj SFRJ generaciji. Više srednjoj generaciji. Ali od SFRJ velikana glumišta mislim da je sada nekih desetak ostalo živo. Bukvalno.

Bez veze

pre 3 godine

Bas steta, obelezila je kinematografiju ovih prostora, fina, nezna, topla osoba, mila zena, prirodna, bas mi je zao. Lepo je neko rekao da je njenom smrcu otkinuto parce naseg detinjstva. Bas tako. I prerano je otisla, ali bas prerano. Velika steta.

Berliner

pre 3 godine

Mira Furlan, jedna od najboljih jugoslovenskih glumica! Pobegla sa ovih prostora kad je videla kakve hijene su preuzele sve, a nije htela da se prikloni ni jednoj lešinarskoj strani. Do kraja života je govorila kako je njena domovina bila Jugoslavija, i kad je ona nestala, odlučila da ode, jer joj domovine više nema. Hrvati je se odrekli jer je Jugoslovenka, Srbi je prezreli jer je Hrvatica. Sav besmisao ljudske gluposti. Počivaj u miru.

dzoni

pre 3 godine

Jedna od hrabrih osoba koja nije htela da ucestvuje u balkanskom ludilu 90tih..1991 izbacena iz pozorista u Zagrebu jer nije htela da da otkaz u pozoristu u Beogradu..u Zagrebu su vodili orkestriranu kampanju protiv nje a dobijala je i pretnje smrcu i na kraju je morala da pobegne daleko odavde.

Milan Ultras

pre 3 godine

Ksko je počela i ova 2021 biće još gora nego 2020.Zovem Michael J.Fox da dođje sa vremenskom mašinom da nas vrati u srećne 80-te.

@Berliner

pre 3 godine

Ne znam da su je Srbi ikada prezreli ili bilo koga drugoga ko je bio za Jugoslaviju. Odakle ti to? Ona je bila iz plejade onih Hrvata koju su bili za Jugoslaviju i zato nisu imali najbolji tretman u Neovisnoj Hrvatskoj (kao Parlov, Surbek i jos neki). Velika glumica i veliki covek. Zalosno je sto je prerano otisla.

Izuzetan put

pre 3 godine

Kada neko kaze Hrvatska lepotica, ne pada mi na um nikakva Severina, Rozga, i ne znam koja, vec Mira Furlan. Za mene definicija Hrvatske lepote.

Arminowski

pre 3 godine

Po meni, jedna od najboljih glumica iz bivše Jugoslavije, tik uz Nedu Arnerić i Milenu Dravić. Napustila je zemlju kad je nacionalizam počeo harati Jugoslavijom početkom rata jer nije htjela da bude saučesnik ničije bahatosti. Hrvatica, Židovskih korijena koja je javno pljunula Tuđmanu u lice i javno se odrekla separatističke i fašističke retorike koju je on nametao masama luđaka. Jedinstvena i prava Jugoslavenka. Čitao sam njene intervjue i uvijek se divio njenoj hrabrosti i odvažnosti, čvrstom stavu i samouvjerenju. Neka joj je laka crna zemlja. Žena lavica koja nije gledala na vjeru i naciju, nego na dobrotu duše bez obzira kakvo ime i prezime čovjek nosio. Ode sve što je valjalo, nažalost.
Kroz kakve je sve muke prolazila, izbacili je iz HNK jer nije bila podobna, jer je voljela svojeg Gorana Gajića, koji je eto bio iz BG. Imao sam priliku dva puta da je privatno upoznam, ćakulali, smijali se, čudili se svemu i zahvalni bili što smo odrasli u jednoj divnoj sredini. I moja baka je bila Židovka pa smo o tome razgovarali. Kroz sve što su nam naši najdraži prošli malo smo pričali, ali smo jedno drugome u očima pročitali. Draga Miro, na boljem si mjestu. Nadam se da se sjećaš Armina iz Bihaća, onog visokog, plavog dječaka koji je bio pun pitanja i kojem si na kraju rekla: "čuvaj nam bratstvo i jedinstvo, i budi dobar". Spavaj mirno, anđele.

gargleblaster

pre 3 godine

Moja Zagrepcanka, Jugoslovenka do kraja, ideal lepote i karaktera, uzor u svakom smislu.
Oterana od divljaka koji su zeleli ovo sto imamo sada i otisla mnogo pre vremena.
Zbogom Miro, tamo negde mozda i postoji Juga koja nam tako nedostaje.
Ovo ovde je pakao.

my way

pre 3 godine

Uh, kako je uzasno pocela ova godina... Odose 2 vrasnjakinje, Mira Furlan i Tanja Roberts, ode Natali Delon... danas je raj mnogo lepse mesto. Pocivajte u miru, lepotice!

Kićo Slabinac

pre 3 godine

Jedna od najvećih legendi ovih prostora.
Otišla u balkanski mit. Antigona i Medea neće nikad biti kako si ih ti odigrala.
Spavaj mirno, i konačno se odmori od svih balkanskih go*ana koji te nisu cijenili i koji su te proganjali kroz tvoje cijelo biće.
R.I.P.

polupripitomljeni texasanin

pre 3 godine

Kraljica! Sećam se kada sam bio klinac I kad smo imali samo 2 TV kanala. Ako bude neki film na TV I roditelji pročitaju na početku filma da glumi Mira, odmah me šalju na spavanje jer znaju da će biti golotinje LOL. Sali na stranu. Pocivaj u Miru dobra naša Miro.

Kupac diplome

pre 3 godine

Počivaj u miru, lepa i dobra ženo! Pobegla mučenica iz ove ludare zvane EX-YU. U Hrvatskoj i Srbiji je veoma loše tretirana tih godina. Spasila se odlaskom u SAD. Bar je živela u normalnom društvu koliko-toliko.

PROFESOR

pre 3 godine

Prokleti Balkan, pa ima li kraja, odlaze nam velikani u godinama kada su nam još toliko još mnogo mogli dati. Gospodjo Furlan, počivajte u miru i neka Vas andjeli čuvaju.
Grad Novi Sad Vas je obožavao!

Smuleco

pre 3 godine

(Berliner, 22. januar 2021 10:59)

Ko kaže da su je Srbi prezreli jer je Hrvatica? Naprotiv, u Beogradu je imala puno prijatelja, i bila uvek rado viđen gost.

D.

pre 3 godine

Sokoran sam jer nisam ovo mogao da ocekujem. Niti za tako nesto moze da se pripremi. Kako mislite....umrla Mira Furlan? Pa to je kao da mi neko tvrdi ej nebo vise nije plavo. Neprihvatljivo. Razmisljam o ovom jadnom Balkanu. Razmisljam kakav bi zivot bio da se prokleti rat nije dogodio i da se niko nisakim nije zakrvio. Mozete li da zamislite jos stotine tih divnih filmova i predstava, i festivala, i obrazovnih emisija za decu, i koncerata. Zakinuti smo za stotine velikih umetnickih ostvarenja, koja se nikad nisu desila jer su nacionalisti odlucili da je vreme za krv, za kič, za jeftini kafanski šund. Doneli su nam nacionalisti malogradanstinu i primitivizam, lepo upakovan u sarenilo svih boja, ali bez ukusa. Moja Mira Furlan nema i ne treba nista da ima s tim. Ona ce ziveti vecno u jednoj lepsoj i srecnijoj dimenziji. Dimenziji koju skoro pa mogu da osetim i dotaknem svaki put kad joj pogledam u oči.

мишо

pre 3 godine

мислим да нема потребе да поред њеног имена стоји глумица ,као да не знамо ко је Мира Фурлан, некА јој је лака земља.

Slobodan Petrovic

pre 3 godine

Najbolja glumica Jugoslavije,nenametljiva i prelepa.....Jako mi je zao sto je preminula jos jedan divan umetnik. Nazalost zivot je kratak.....ne zivite ga uzalud.

Jova

pre 3 godine

Ustao sam, skuvao kafu, upalio kompjuter da pročitam vesti i preseo mi život. Ne žalim puno za njenim neostvarenim ulogama, to ima ko da je zameni, mnoge je i sama naučila. Žao mi je nje takve kakva je bila, moralna, humana, hrabra... takva je bila jedinstvena i nezamenljiva. Moja najdraža Jugoslovenka.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Pa dokle vise, pobogu.
Jedinstvena lepota i pojava. Prosto je zracila necim posebnim.
Maestralne uloge, da ih ne nabrajam, samo cu izdvojiti njeno pojavljivanje u "Vratice se rode". Koliko je oplemenila celu seriju kratkim boravkom u njoj.
Zaista ima nesto impresivno u njoj.
Naklon velikoj umetnici

No.1

pre 3 godine

Prelepa žena je bila. Sećam se kada sam prvi put gledao Lost, delovala mi je poznato, uopšte nisam znao da je otišla preko bare.
počivaj u miru Miro.

box

pre 3 godine

Mira je bila odlicna glumica i jako lepa zena. Nek pociva u miru. A vas pateticare bez ukusa molim da prestanete sa glupostima tipa "i ova godina nam uzima najbolje" jer verovali ili ne ljudi umiru svake godine a ne samo baksuznih godina.

Lagator

pre 3 godine

Bas mi je zao.
Sta je kroz zivot prozivela.
Ostala bez majke bu 16oj god.
Drzava joj oduzela stan i dobila otkaz u zagrebackom pozorištu zbog ljubavi sa Srbinom, da bi nji dvoje na kraju se preselili u SAD.
Zbogom Miro.

eh

pre 3 godine

Odlazi još jedan prototip idealne žene za mnoge mlade rođene do 1970.
(Jalijaš, 22. januar 2021 09:55)

Taj sam. 1962. Senzualna, jaka, neverovatna, nekako sam je dozivljavao kao svoju vrsnjakinju tamo sredinom osamdesetih, iako je ocigledno bila 7 godina mladja... valjda mi je prijala ta pomisao... jos jedno divno secanje koje je danas dobilo nijansu tuge jer je vise necemo gledati, makar ne na ovom svetu (kao sto je slucaj i sa Zokijem Radmilovicem, Batom Stojkovicem, Draganom i Milenom, Glogovcem itt itt)...
Neka joj je mir Bozji i pokoj dusi!

Marko

pre 3 godine

90-te su je otjerale sa ovih prostora. Nije mogla da podnese ono šta se dešavalo. Otišla je da ne mora gledati kako ljudsku bijedu i koliko ljudi mogu nisko da padnu. Njen svaki djed i baka su druge nacije a Mira je bila kozmopolit i iznad svega vrsna u svom poslu. Veliko glumačko ime, velik borac, ostaje u memoriji. R.I.P.

Eto

pre 3 godine

Draga redakcijo, preminula je sa 65 godina, a u 66oj godini.

A to su ti poslednji divni tragovi sfrj koji odlaze, ostaju ovi novi koji sfrj glumište i takvu pozorišnu i filmsku scenu mogu samo da sanjaju.

Dragan

pre 3 godine

Razlika izmedju one moćne i ozbiljne Jugoslavije i ovih novopečenih amaterskih enklava najbolje se očitava u usporedbi glumaca i umetnika iz onog i ovog vremena. Kad kazes Mira Furlan, prođe ti kroz glavu cela jedna galaksija osećaja. Jedno veliko bogatstvo divnih momenata zauvek urezanih u gene. I eto opet sam se najezio. A gledati sve ove nove generacije glumaca u pokusaju, ne izazivaju u meni ama bas nista. Jer skala vrednosti je spustena nisko, prenisko. Pocivaj u miru legendo.

Pantelija

pre 3 godine

I ova godina je izgleda pocela ovako...
Zbogom prelepa Miro. Stvarno diva Jugoslovenske kinematografije.
Tako nezna a tako prodorna. Svaku ulogu je maestralno izvela.

Tako mlada, ne mogu da shvatim ... sta je 65 ako si zdrav i mocan. Pocivaj u miru.

Gde ja živim

pre 3 godine

Ne smiruje se priroda, i dalje uzima samo najbolje. Prelepa žena, odlična glumica. Neka joj je laka zemlja i večna slava. Počivajte u miru gospođo Furlan.

Praško proleće

pre 3 godine

Draga naša Mira... Diva jugoslovenskog glumišta, dama, prognana, snažna, ponosna, talentovana, lepa... Mnogo ćete nam nedostajati. Počivajte u miru. Вјечнаја памјат.

sturmmann

pre 3 godine

U najmanju ruku, impresivna osoba.

U najmanju ruku.

Samo raj za tebe, NIKADA za one koji su ti za života učinili zlo.

Samo raj za tebe.

Sasa

pre 3 godine

Bog je sišao na svoju livadu i ubrao najlepši cvet...
Ova umetnica nije prihvatala podele,volela je svoje ali poštovala svaku razliku izmedju ljudi u ovom regionu,nikada nije želela da ponizi nikoga a samim tim je sebe izdizala u sam vrh umetnika,svi smo bili njena publika i svi smo je voleli kao i ona nas...igraj Miro boljima od nas,neka se Bog divi tvojoj veličini ....neka je večna tvoja slava ....

Žarko

pre 3 godine

Sreo sam je 1990. u jednoj samoposluzi u Utrinama u Zagrebu.
Nisam mogao da verujem da je ispred mene Mira Furlan.
Malo sam se nepristojno zagledao i tad sam bio siguran da je to ona.
Večna joj slava,bila je divna.

I.T.

pre 3 godine

Preminula je najlepša Jugoslovenska glumica, dama među glumicama. Neka joj je laka crna zemlja. Saučešće porodici i celoj bivšoj Jugoslaviji.

TnT

pre 3 godine

Tuga sta reci. Zasto takve osobe zive relativno kratko i zasto takve plementie licnosti beze od ovog ludila (u Ameriku ili gdegod) a ludaci nam ostaju da nam truju zivote.

Divna zeno pocivaj u miru :(

warlock

pre 3 godine

Vranka Gavran Cvjetkovic, simbol krsevite Dalmacije, pune bola i suza, majke i jednima i drugima, od kojih je pobjegla jer su je zarad gluposti i sljepila odbacili!

delboj

pre 3 godine

Integritet, dostojanstvo, plemenitost, inteligencija, harizma, šarm, talenat...
Počivaj u miru, zaslužila si!
(Volim i ja vas, 22. januar 2021 14:03)

I nevidjeni seksispil i zenstvenost. Ikona.

Čudno

pre 3 godine

Zaboravio sam bio na nju potpuno, i evo podsjetih se da postoji na ovaj način. Preko vijesti da je preminula. I to pokazuje koliko je regionalna kinematografija propala sa nestankom SFRJ. Imam nekoliko njenih filmova u kolekciji, Ljepota Poroka, U raljama života itd. Ona čak nije ni pripadala baš najstarijoj SFRJ generaciji. Više srednjoj generaciji. Ali od SFRJ velikana glumišta mislim da je sada nekih desetak ostalo živo. Bukvalno.

Che

pre 3 godine

Šok. Velika umjetnica. Kako je život okrutan! Nakon ovakvih vijesti ili kad bi čuo da mi je umro neki vršnjak kojeg sam poznavao, pare koje bi skupljao za npr. za novi šporet preusmjerio bi na neko putovanje.

Феликс

pre 3 godine

Баш сам тужан због ове вести, расплакала ме је.
Мира је остављала утисак дивне особе, имала је посебну енергију и не пада ми нико на памет из јавног простора са киме би је могао упоредити.
Почивала у вечном миру и радости

Алекса

pre 3 godine

Мира Фурлан....Југославенка и то једна од најлепших...


Непоновљив осмех...

alex

pre 3 godine

Div od zene....nazalost umiru oni najbolji ...Milena , Mira....kakva je ona bila ikona nekada...na kraju krajeva vecine glumice nece ni prici njenoj velicini...

NikolaBg

pre 3 godine

Veličina njene duše koju je pokazivala i u glumi i u stvarnom životu kao žena i pre svega kao čovek je nemerljiva. Ode još jedna dama među damama, žao mi je puno.

Tema

pre 3 godine

Lepotica i jedna od najboljih glumica koje je Juga imala. Kultni Otac na sluzbenom putu mi ostaje u secanju kad pomislim na nju. Pocivaj u miru legendo.

Little Radoyica

pre 3 godine

Neverovatna kombinacija talenta, lepote i neke urođene otmenosti i odmerenosti. Sjajna glumica, prelepa, čvrsta i osetljiva u isti mah, uz to i pronicljiva, lucidna - treba pročitati njenu zbirku tekstova koje je objavljivala u "Feral Tribjunu", a koja je izašla pod naslovom "Totalna rasprodaja" - sjajni tekstovi... Tužan dan...

Demar Derozan

pre 3 godine

Izuzetna glumica, medju najboljim s prostora bivse Ju, iz fine gradske zagrebacke potodice je potekla, 90-te i raspad Ju je tesko podnela pa je svoj mir nasla u Americi, velika tuga i saucesce porodici

Amidža

pre 3 godine

Polako ali sigurno odlaze javne ličnosti koje su obeležile našu mladost. Može se reći i da su na neke delovali i kreirali njihove obrasce ponašanja, oblačenja, želje za obrazovanjem i na ostale pozitivne trendove.
Nestaju jaki ljudi i neće se dugo pojavljivati...

Vot iss yo nem

pre 3 godine

Priznata od svih
(GPPP, 22. januar 2021 07:30)

Pa ne baš od svih, ali oni u ovom trenutku nisu bitni. Naša Mira, velika, jedna od najvećih, želim verovati da ćeš gore konačno naći svoj mir.

Gazda Mitke

pre 3 godine

Dosla era umiranja posle 60e godine. Znam i poznajem najvise takvih ljudi, oba moja roditelja takodje. Uslo je nesto medju nas i jede nas nemilosrdno. Miro uzivaj u vecnom miru, kad si vec morala prerano da odes.

Čika Paja

pre 3 godine

Koja tuga, u šoku sam!
Neka ti je laka zemlja, i najiskrenije saučešće porodici.

Glumica za sva vremena, lepotica.
10 god. je bila starija od mene, i mogu reći da nije bilo muškarca čije srce nije zaigralo - kada bi je video.

Ostavila je neizbrisiv trag u zemlji u kojoj smo odrasli.
Neka joj je večna slava!

....

pre 3 godine

Kultura. Mnogi ni ne znaju sta znaci ta rec u ovim otrcanim poganim vremenima. A ja kad pomislim na velicine poput Mire, najcesce mi ta rec prolazi kroz glavu. Kultura. Ponos. Dostojanstvo. Znanje. Elegancija. Kvalitet. Moji generaciju ako nesto dokrajci, to ce definitivno biti ova nesnosljiva nostalgija za kvalitetnijim ljudima i kvalitetnijim vremenima. A s druge strane, znam da nista nije vecno i da zivot ide svojim prirodnim tokom. Zato spavaj nam mirno princezo. Princezo velikog Jugoslovenskog glumista. Zauvek ces biti mlada i nasmejana, i onako magicno misteriozna. Taj duh i ta slika niti moze da ostari niti moze da umre. Nema sanse.

Bojan Markovic

pre 3 godine

Procitao sam ovo jos rano jutros.
Ne mogu da je se ne setim kad sam je jednom video u Knez Mihajlovoj krajem 80-ih.... Tako obicna a tako posebna. Izuzetna.
Kakva divan osoba nas je napustila....
Nemam reci, istinski sam tuzan :-((

Amarkord

pre 3 godine

Mira Furlan je bila deo stare, dobre Juge koja polako nestaje i bledi u sećanju. Tek tu i tamo neki odlazak, kao što je ovaj, podseti nas na prošlo vreme i sve ono što smo bili, imali i izgubili. Tužna vest.

Dux

pre 3 godine

Fenomenalna žena, vrhunska glumica, izuzetno atraktivna i puna sarma i harizme. Za neke od nas bila je seks simbol. Veoma mi je zao. Moje saučešće porodici.

mare

pre 3 godine

tako mi je zao. neverovatno da ovako veliki ljudi odlaze ovako rano. Zena je ostavila sve i otisla u nepoznato zbog ljubavi ili nedostatka razumevanja za novi sistem vrednosti. Toga vise nema.

za dobra stara druzenja

pre 3 godine

Uh vest koja bas presece.Prelepa zena,sjajna glumica,toliko secanja na maestralne uloge i jako lepo vreme.Pocivaj u mru i hvala za ulepsano detinstvo.

Jare u mleku

pre 3 godine

Jedna od retkih koja je mogla da odglumi istrošenu, nesretnu ženu a i negovanu damu sa stilom. Žena sa stavom. Oči mutne poput mastila. U takve žene se zaljubljivalo bez pogleda na telo.

Skandi

pre 3 godine

Rano, Miro... :( Tužna sam što je otišlo još jedno lice mog detinjstva, jedna nepovljiva osoba izuzetne harizme i lepote, jedan veliki čovek! Počivaj u miru i hvala ti za sve!

Znalac

pre 3 godine

divna i pazljiva osoba, divna glumica! Izdigla se iznad balkanske kaljuge i pokazala da je veliki covek! Imala se rasta i roditi. Svaka joj cast i hvala na svemu! Saucesce porodici!

Istina

pre 3 godine

Pokoj dusi i blazenstvo medju andjelima. Kako si u jednom filmu rekla " Coveku moj vodime nazad u M.... nije ovo zamene". Iskreno saucesce porodici.

miki

pre 3 godine

vrhunska glumica,vrhunska! uz sonju,milenu i mirjanu najkvalitetnija glumica jugoslavije a sigurno i šire!mogla je sve da odglumi sa svojim ličnim pečatom! takva raskoš od talenta,takvo savršeno telo, takav dobar karakter, te prelepe zele oči koje se ne zaboravljaju!počivaj u miru draga miro!

pola-pola ZG

pre 3 godine

(Arminowski, 22. januar 2021 13:09)

Sve je ovo lijepo napisano, ne samo od Tebe, već i velike većine ovdje, ali mala ispravka - Goran Gajić nije iz Beograda, već iz Zagreba...
U BG je studirao režiju, jer je u ZG 2x pao na prijemnom ('genijalci' su stvarno imali talenta za prepoznati kvalitetu).
Uostalom, to nije bilo ni bitno; super smo se kužili i pred Zvečkom i Kavkazom sam sretao Katarinu i Idole kojI su tu bili češće nego u BG i obratno - Film je visio ispred SKC-a češće nego u ZG...
Krasna, divna vremena...
Baš kao i neprežaljena, prekrasna Mira...

Bez veze

pre 3 godine

Bas steta, obelezila je kinematografiju ovih prostora, fina, nezna, topla osoba, mila zena, prirodna, bas mi je zao. Lepo je neko rekao da je njenom smrcu otkinuto parce naseg detinjstva. Bas tako. I prerano je otisla, ali bas prerano. Velika steta.