Petak, 30.10.2020.

08:38

Preminuo mitropolit Amfilohije, opelo u Podgorici će održati patrijarh Irinej

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici, saopštio je Episkopski savet.

Izvor: B92

Preminuo mitropolit Amfilohije, opelo u Podgorici æe održati patrijarh Irinej IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

202 Komentari

Sortiraj po:

Toleranti, Peje

pre 3 godine

Čekali smo na reakciju najboljeg na svetu, ali nje nije bilo ni na vidiku. Nikakvu emociju nije ispoljavao Novak, koji je u ovom susretu prezentovao, verovatno, nikada dužu bradu.

Mozda zbog Amfilohije??
Videcemo dali ce biti na sahranu.

Novak

pre 3 godine

Sta reci o osobi koja, kao veliki predstavnik pravoslavnog hriscanstva, siri mrznju, moli se za necije upokojenje, proklinje i zeli nekome zlo. Drzi opelo zivim ljudima, kako god se oni zvali. Propagira teorije zavere, rusofil koji je dosao iz srednjeg veka. Hricanin mora da siri ljubav i dobrotu. Predstavnici crkve moraju da se bave religijom a ne politikom. Jedino sto mogu je da ga citiram:"ko se mača maši - od mača će i poginuti"

WillyWonka

pre 3 godine

Pa eto, podržavao je ratne zločince Karadžića i Mladića, tako da ne mogu reći da mi je žao, a za grijehe koje je počinio ima onaj gore da odredi kako će i šta će. Sve u svemu, s obzirom da nije osudio genocid, jako negativna istorijska ličnost.

What about the Dome

pre 3 godine

Podari Gospode nasem novopredstavljenom Mitropolitu Rajska naselja Tvoja gde pravednici blazenstvuju. Jer Pravda je Tvoja pravda vecna i rec je Tvoja istina i Ti si nase Vaskrsenje i Zivot.
Amin.

Karma

pre 3 godine

Ko se diže protiv Boga da truje i huška i obmanjuje narod da otima Crkvenu imovinu On će ga zgromit jer On nema milosti prema neprijateljima svojim.

Osvesti se covece

pre 3 godine

Covek impresivnog obrazovanja i fanaticnog delovanja na stetu srpskog naroda. Pamticu ga po huskanju na rat, slikama sa puskom u rukama, skupim automobilima, otporu prema bilo kakvoj reformi Srbije i sramnom govoru na sahrani pokojnog premijera Djindjica. Ipak, neka mu je laka crna zemlja a Bog je svakako najbolji sudija.

Vaskresenje ne biva bez smrti

pre 3 godine

Neka mu Gospod podari mir i vecni zivot. Ucvrstio je jedinstvo SPC a u nasledje ostavio primer kako se treba boriti za veru, zemlju i svoj narod. Slava mu!

Рајко Четник

pre 3 godine

Последњи поздрав нашем вољеном митрополиту , нека му је лака земља.
Моли се за наш грешни српски род.

Brko

pre 3 godine

Nadam se da će ova tužna vest malo dozvati svesti i pameti onaj deo naroda koji olako shvata situaciju sa ovim virusom, a posebno mlade koje pozivam da uzdržavanje od provoda i velikog broja kontakata, ali i poštovanje mera i nošenje maski, shvate kao odgovornost i žrtvu najpre za starije članove porodice, a onda i za prijatelje, komšije. Tako neka ova tužna vest bude opomena i poziv na žrtvovanje malo svog komfora i zadovoljstva zarad bližnjih. A čemu pravoslavlje uči, ako ne žrtvovanju za bližnje, uzdržavanju... Čuvajte se i čuvajte druge oko sebe. Amfilohiju neka je laka zemlja!

Brko

pre 3 godine

Previse je bio izlozen kontaktima sa ljudima koji nisu postovali ni minimum, ne samo epidemioloskih mera, nego ni minimum kulture, da se ne ljube i ne grle sa covekom u ozbiljnim godinama u vreme ekspanzije opasnog virusa. Sama kampanja negiranja opasnosti od virusa pravi takvu atmosferu da se podrazumeva da neko mora da ulazi u bliske kontakte, iako za tim nema neke velik epotrebe. Naravno, svako se moze zaraziti i uz sve mere, svako moze preminuti od bilo cega, ali zasto povecavati verovatnocu u toj meri i zasto ne postujemo zdravlje i zivot, svoj i tudji.

Nowitzki

pre 3 godine

Покој му души! Обавио је своју мисију спасења цркве у Црној Гори. Бог му је подарио живота да то заврши..

Bucko razmišljam

pre 3 godine

O mrtvima sve najbolje ali ako cemo posteno retko ko je imao tako "pogan jezik" kao on !
Najiskrenije receno, ne radujem se nicijoj smrti pa tako ni smrti mitropolita crnogorskoprimorskog Gosp. Amfilohija ali bih lagao kada bih napisao da me je njegova smrt "duboko potresla" i da njegovu smrt smatram "nenadoknadivim gubitkom" !

nikola drezgić

pre 3 godine

Neko kaže da se mešao u politiku.Ja samo mislim da je umeo da prepozna đubre.Meni ga je mnogo žao.Sve vreme mi slika u glavi kad sa maskom preko brade dolazi mučenik na glasanje.

sturmmann

pre 3 godine

Pred kraj života postigao je po svoj prilici najveću pobedu u svom životu, zasluženo.

Gospodu otišao je, Gospod se njegovoj duši raduje.

Pavle

pre 3 godine

Хвала ти Ђедо, хвала ти што си увек био уз нас, хвала ти што си нас чувао, хвала ти што си нас бранио, хвала ти што смо победили. Хвала ти на свему Ђедо! Вечна ти слава, велики човече.

...kada sam bio mali, znao sam svoj pravac!...

pre 3 godine

ау, човече...
не могу да верујем...

оче амфилохије, вечнаја памјат и да те анђели божји чувају на небесима!

bosko

pre 3 godine

Nije ga mesanje u politiku koštalo života, nego tvrdnja da nema virusa, da se niko nikad nije zarazio na pričešću, da ga čuva sveti Vasilije. Vidim ima gomila poštovaoca lika i dela, nije on bio toliko sladak kako ga predstavljate vuče on mračne repove za sobom. A i bio je star. Ovde kada neko umre od kovida bude samo broj u zbiru, kao da nikad nije postojao, njemu bar objaviše podatke.

Вук Томановић

pre 3 godine

Почивај у миру, добри наш Митрополите, ти си свој задатак од Бога обавио. Данас се уписујеш међу највеће Србе на оном свету, а на нама остаје да наставимо твоје дело. Вратићемо Његошеву капелу на врх Ловћена. Нека ти је вечна Слава!

NavoliM

pre 3 godine

I njemu I nama ce biti bolje sada. On je otisao kod gazde I pustio nas na miru. Veliki vernik, mali čovek, pogani jezik, srednjevekovni mentalitet. Valjda ce ovaj sledeci da uvede reformu ali jako sumnjam u to.

Alpinista

pre 3 godine

Uradio je veliki posao i kao nagradu dobio je odlazak sa ovog groznog sveta na neko mnogo lepse mesto. Neka ti je vecna slava i pocivaj u miru.

Boston Celtics

pre 3 godine

Retko antipatičan i nadobudan tip.
Sušta suprotnost vladiki Grigoriju, prototipu Božijeg čoveka.

Anfilohije već zna postoji li pakao... ili "jedno veliko i crno" ništa.
Jer Raj teško da se doseže na način koji je propagirao.

@realKomentator

pre 3 godine

Večnaja pamjat i Carstvo Nebesko,svjatjejši vladiko!
Daće Bog da se posvetiš,pa da imamo još jednog velikog zastupnika pred Bogom za nas grešne.

веверица

pre 3 godine

површно гледано, јако непријатан човек био, али:
борио се против слобе и слобиних, сачувао јединство срба и црногораца, скинуо мила...
стварно свака част!!!

Pantagruel

pre 3 godine

Од Његоша до њега Црна Гора није имала значајнијег црквеног поглавара. Чак ни патријарх Гаврило Дожић није урадио значајнију ствар за цео српски народ него он.

Ercov

pre 3 godine

Šokiran sam, suza mi je sama krenula. Koliko je samo ljudi naš Đedo po Metohiji sahranio 99-e, kada su Srbi ubijani svaki dan, kada nije bilo nikog svecu da im zapali... Vecna mu slava i hvala

Kun' - fu Panda

pre 3 godine

Vjecan pocinak. Da stanes blizu Boga sto i zasluzujes. Puno si uradio za crkvu i srpski narod i njegovo ujedinjenje i to ti je najveca zaostavstina. Ostaje zal sto nisi bio Patrijarh.......

vodonoša

pre 3 godine

Večnaja pamjat časni vladiko, bistre misli i viteškog obraza. Takav treba da bude pastir koji vodi narod, da zna kada da bude blag, a kada da mu reč bude kao mač. Neka ti Gospod podari carstvo nebesko, u miru počivaj oče.

Закржљала расо

pre 3 godine

Велики Амфилохије! Велики губитак за православље и још већи за српство... наш најобразованији владика, човек огромног међународног искуства а опет бескомпромисан у православљу, јер православље не може да прави компромисе, оно је изнад свега, оно је пут и циљ... а наш Ђедо је то знао, један од ретких... почивај у миру владико... :-(

Melita Sandić

pre 3 godine

Bio si uz narod kada je bilo najteže, svih ovih godina. Svašta smo prošli zajedno, ti sa crkvom i narodom i narod sa tobom. Neka ti je večna slava!

АцаНС

pre 3 godine

За све који се питају зашто je заузимао кревет у болници итд: Митрополит није хтео ни да се тестира на вирус ни да иде у болницу, не верујем ни да је тражио да користи респиратор. Доктори по етичким правилима морају пружати помоћ чак и онима који то не желе.
Друга ствар: зашто му сада Бог не помогне итд. Богу се не молимо да би смо живели сто година, већ да се заслужи нешто више, да се са овог света оде чистог образа и мирне савести. Ако је неко пример истрајности и непоколебљивог карактера у најгорим могућим околностима то је био наш Митрополит. Врло лако је он могао да се приклони мафијашки анти-српској хистерији, па би много угодније провео претходних 30 година, али он је изабрао други пут.
За све оне који га мрзе због малициозно и ван контекста извучених цитата, нека погледају у целини макар један његов говор, можда ће схватити поруку.

Вјечна слава нашем Митрополиту

nkcz

pre 3 godine

Ненадокнадив губитак за српски народ и цркву. Бојим се још горег периода без њега . Вечна ти слава и хвала ! Достојан!

Novica

pre 3 godine

Vječnaja pamjat i neka nađeli Božiji na svojim krilima uznesu dušu u rajsko naselje!

Izgubi viteška Crna Gora oca, a cijeli sprski narod duhovnog pastira i viteza. Počivaj u miru Vladiko mili i neka tvoje molitve ne prestanu za naš narod pret tronom svemogućeg Boga!

maunt5

pre 3 godine

Ovo je za mene jako tuzna vest.
Borio se za stpstvo i pravo Srva u Crnoj Gori i Kosovu.
Bio je buntovnik, ali sa pravom.Vrliki borac.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve sto je uradio za srpski narod.

catapa

pre 3 godine

Ostace zapamcen kao gigant i veliki borac. Nazalost politika je obelezila njegov zivot, vise nego hriscanstvo. To je usud vremena i prostora u kome i na kome je ziveo.

šejn

pre 3 godine

težak udarac za ekstremno krilo SPC...ostaće u sećanju po skandaloznom govoru na opelu ubijenom premijeru Srbije 2003. godine...davao pečat jednoj gorkoj epohi Srbije i Balkana...

Marko

pre 3 godine

Nevezano od religije bio je simbol borbe Crne Gore protiv korupcije i kriminala. Takodje, bio je primer Crnogorca koji postuje i svoju crnogorsku drzavnost i srpsku nacionalnost. Zao mi je sto nije docekao slobodu i u Srbiji. Neka mu je vecna slava.

legolas

pre 3 godine

Neka ti je vladiko večni pokoj!
Ogovoran, saplitan,a ostao postojan i pravedan, i pored teškog bremena na plećima. Organizovao i obnavljao manastire i crkve, vratio narod u njih i veru u narod. Pravi pastir i Hristov apostol!

Od danas si vladiko u raju!

Locutus

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja. Možda se sada ostali malo urazume kada je u pitanju Covid-19, mada sumnjam. U suštini i ti ljudi iz sveštenstva su kao i svi ostali. Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.

its me

pre 3 godine

večna mu slava. uspeo je u onome za šta se borio, da sruši Milov režim i zaustavi zakon o veroispovesti. odlazi kao pobednik, nije mala stvar. sad je na njegovim naslednicima, posebno mislim na one van crkve, da tu pobedu i ovekoveče u zajedništvu.

dejka

pre 3 godine

Tužan sam, pretužan. Jedan od 3-A.
Samo trojicu vladika sam spoznao kao svoje duhovne očeve, Atanasija Jeftića, Artemija i b. p. AMFILOHIJA
Neka ti je večna slava i hvala

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

I kao ateisti mi je vrlo žao, jer čovek se borio za ljude, ne samo za crkvene interese. Retko ko to u današnjim društvima a kamoli u crkvama radi. Saučešće porodici i ožalošcenima u bolu.

Marko

pre 3 godine

Nevezano od religije bio je simbol borbe Crne Gore protiv korupcije i kriminala. Takodje, bio je primer Crnogorca koji postuje i svoju crnogorsku drzavnost i srpsku nacionalnost. Zao mi je sto nije docekao slobodu i u Srbiji. Neka mu je vecna slava.

šejn

pre 3 godine

težak udarac za ekstremno krilo SPC...ostaće u sećanju po skandaloznom govoru na opelu ubijenom premijeru Srbije 2003. godine...davao pečat jednoj gorkoj epohi Srbije i Balkana...

legolas

pre 3 godine

Neka ti je vladiko večni pokoj!
Ogovoran, saplitan,a ostao postojan i pravedan, i pored teškog bremena na plećima. Organizovao i obnavljao manastire i crkve, vratio narod u njih i veru u narod. Pravi pastir i Hristov apostol!

Od danas si vladiko u raju!

bosko

pre 3 godine

Nije ga mesanje u politiku koštalo života, nego tvrdnja da nema virusa, da se niko nikad nije zarazio na pričešću, da ga čuva sveti Vasilije. Vidim ima gomila poštovaoca lika i dela, nije on bio toliko sladak kako ga predstavljate vuče on mračne repove za sobom. A i bio je star. Ovde kada neko umre od kovida bude samo broj u zbiru, kao da nikad nije postojao, njemu bar objaviše podatke.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

I kao ateisti mi je vrlo žao, jer čovek se borio za ljude, ne samo za crkvene interese. Retko ko to u današnjim društvima a kamoli u crkvama radi. Saučešće porodici i ožalošcenima u bolu.

maunt5

pre 3 godine

Ovo je za mene jako tuzna vest.
Borio se za stpstvo i pravo Srva u Crnoj Gori i Kosovu.
Bio je buntovnik, ali sa pravom.Vrliki borac.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve sto je uradio za srpski narod.

Bucko razmišljam

pre 3 godine

O mrtvima sve najbolje ali ako cemo posteno retko ko je imao tako "pogan jezik" kao on !
Najiskrenije receno, ne radujem se nicijoj smrti pa tako ni smrti mitropolita crnogorskoprimorskog Gosp. Amfilohija ali bih lagao kada bih napisao da me je njegova smrt "duboko potresla" i da njegovu smrt smatram "nenadoknadivim gubitkom" !

Boston Celtics

pre 3 godine

Retko antipatičan i nadobudan tip.
Sušta suprotnost vladiki Grigoriju, prototipu Božijeg čoveka.

Anfilohije već zna postoji li pakao... ili "jedno veliko i crno" ništa.
Jer Raj teško da se doseže na način koji je propagirao.

Osvesti se covece

pre 3 godine

Covek impresivnog obrazovanja i fanaticnog delovanja na stetu srpskog naroda. Pamticu ga po huskanju na rat, slikama sa puskom u rukama, skupim automobilima, otporu prema bilo kakvoj reformi Srbije i sramnom govoru na sahrani pokojnog premijera Djindjica. Ipak, neka mu je laka crna zemlja a Bog je svakako najbolji sudija.

Novak

pre 3 godine

Sta reci o osobi koja, kao veliki predstavnik pravoslavnog hriscanstva, siri mrznju, moli se za necije upokojenje, proklinje i zeli nekome zlo. Drzi opelo zivim ljudima, kako god se oni zvali. Propagira teorije zavere, rusofil koji je dosao iz srednjeg veka. Hricanin mora da siri ljubav i dobrotu. Predstavnici crkve moraju da se bave religijom a ne politikom. Jedino sto mogu je da ga citiram:"ko se mača maši - od mača će i poginuti"

АцаНС

pre 3 godine

За све који се питају зашто je заузимао кревет у болници итд: Митрополит није хтео ни да се тестира на вирус ни да иде у болницу, не верујем ни да је тражио да користи респиратор. Доктори по етичким правилима морају пружати помоћ чак и онима који то не желе.
Друга ствар: зашто му сада Бог не помогне итд. Богу се не молимо да би смо живели сто година, већ да се заслужи нешто више, да се са овог света оде чистог образа и мирне савести. Ако је неко пример истрајности и непоколебљивог карактера у најгорим могућим околностима то је био наш Митрополит. Врло лако је он могао да се приклони мафијашки анти-српској хистерији, па би много угодније провео претходних 30 година, али он је изабрао други пут.
За све оне који га мрзе због малициозно и ван контекста извучених цитата, нека погледају у целини макар један његов говор, можда ће схватити поруку.

Вјечна слава нашем Митрополиту

Melita Sandić

pre 3 godine

Bio si uz narod kada je bilo najteže, svih ovih godina. Svašta smo prošli zajedno, ti sa crkvom i narodom i narod sa tobom. Neka ti je večna slava!

WillyWonka

pre 3 godine

Pa eto, podržavao je ratne zločince Karadžića i Mladića, tako da ne mogu reći da mi je žao, a za grijehe koje je počinio ima onaj gore da odredi kako će i šta će. Sve u svemu, s obzirom da nije osudio genocid, jako negativna istorijska ličnost.

NavoliM

pre 3 godine

I njemu I nama ce biti bolje sada. On je otisao kod gazde I pustio nas na miru. Veliki vernik, mali čovek, pogani jezik, srednjevekovni mentalitet. Valjda ce ovaj sledeci da uvede reformu ali jako sumnjam u to.

Nowitzki

pre 3 godine

Покој му души! Обавио је своју мисију спасења цркве у Црној Гори. Бог му је подарио живота да то заврши..

Закржљала расо

pre 3 godine

Велики Амфилохије! Велики губитак за православље и још већи за српство... наш најобразованији владика, човек огромног међународног искуства а опет бескомпромисан у православљу, јер православље не може да прави компромисе, оно је изнад свега, оно је пут и циљ... а наш Ђедо је то знао, један од ретких... почивај у миру владико... :-(

Pantagruel

pre 3 godine

Од Његоша до њега Црна Гора није имала значајнијег црквеног поглавара. Чак ни патријарх Гаврило Дожић није урадио значајнију ствар за цео српски народ него он.

Kun' - fu Panda

pre 3 godine

Vjecan pocinak. Da stanes blizu Boga sto i zasluzujes. Puno si uradio za crkvu i srpski narod i njegovo ujedinjenje i to ti je najveca zaostavstina. Ostaje zal sto nisi bio Patrijarh.......

nikola drezgić

pre 3 godine

Neko kaže da se mešao u politiku.Ja samo mislim da je umeo da prepozna đubre.Meni ga je mnogo žao.Sve vreme mi slika u glavi kad sa maskom preko brade dolazi mučenik na glasanje.

What about the Dome

pre 3 godine

Podari Gospode nasem novopredstavljenom Mitropolitu Rajska naselja Tvoja gde pravednici blazenstvuju. Jer Pravda je Tvoja pravda vecna i rec je Tvoja istina i Ti si nase Vaskrsenje i Zivot.
Amin.

Brko

pre 3 godine

Nadam se da će ova tužna vest malo dozvati svesti i pameti onaj deo naroda koji olako shvata situaciju sa ovim virusom, a posebno mlade koje pozivam da uzdržavanje od provoda i velikog broja kontakata, ali i poštovanje mera i nošenje maski, shvate kao odgovornost i žrtvu najpre za starije članove porodice, a onda i za prijatelje, komšije. Tako neka ova tužna vest bude opomena i poziv na žrtvovanje malo svog komfora i zadovoljstva zarad bližnjih. A čemu pravoslavlje uči, ako ne žrtvovanju za bližnje, uzdržavanju... Čuvajte se i čuvajte druge oko sebe. Amfilohiju neka je laka zemlja!

Ercov

pre 3 godine

Šokiran sam, suza mi je sama krenula. Koliko je samo ljudi naš Đedo po Metohiji sahranio 99-e, kada su Srbi ubijani svaki dan, kada nije bilo nikog svecu da im zapali... Vecna mu slava i hvala

Alpinista

pre 3 godine

Uradio je veliki posao i kao nagradu dobio je odlazak sa ovog groznog sveta na neko mnogo lepse mesto. Neka ti je vecna slava i pocivaj u miru.

веверица

pre 3 godine

површно гледано, јако непријатан човек био, али:
борио се против слобе и слобиних, сачувао јединство срба и црногораца, скинуо мила...
стварно свака част!!!

...kada sam bio mali, znao sam svoj pravac!...

pre 3 godine

ау, човече...
не могу да верујем...

оче амфилохије, вечнаја памјат и да те анђели божји чувају на небесима!

its me

pre 3 godine

večna mu slava. uspeo je u onome za šta se borio, da sruši Milov režim i zaustavi zakon o veroispovesti. odlazi kao pobednik, nije mala stvar. sad je na njegovim naslednicima, posebno mislim na one van crkve, da tu pobedu i ovekoveče u zajedništvu.

Вук Томановић

pre 3 godine

Почивај у миру, добри наш Митрополите, ти си свој задатак од Бога обавио. Данас се уписујеш међу највеће Србе на оном свету, а на нама остаје да наставимо твоје дело. Вратићемо Његошеву капелу на врх Ловћена. Нека ти је вечна Слава!

Brko

pre 3 godine

Previse je bio izlozen kontaktima sa ljudima koji nisu postovali ni minimum, ne samo epidemioloskih mera, nego ni minimum kulture, da se ne ljube i ne grle sa covekom u ozbiljnim godinama u vreme ekspanzije opasnog virusa. Sama kampanja negiranja opasnosti od virusa pravi takvu atmosferu da se podrazumeva da neko mora da ulazi u bliske kontakte, iako za tim nema neke velik epotrebe. Naravno, svako se moze zaraziti i uz sve mere, svako moze preminuti od bilo cega, ali zasto povecavati verovatnocu u toj meri i zasto ne postujemo zdravlje i zivot, svoj i tudji.

Pavle

pre 3 godine

Хвала ти Ђедо, хвала ти што си увек био уз нас, хвала ти што си нас чувао, хвала ти што си нас бранио, хвала ти што смо победили. Хвала ти на свему Ђедо! Вечна ти слава, велики човече.

Рајко Четник

pre 3 godine

Последњи поздрав нашем вољеном митрополиту , нека му је лака земља.
Моли се за наш грешни српски род.

nkcz

pre 3 godine

Ненадокнадив губитак за српски народ и цркву. Бојим се још горег периода без њега . Вечна ти слава и хвала ! Достојан!

sturmmann

pre 3 godine

Pred kraj života postigao je po svoj prilici najveću pobedu u svom životu, zasluženo.

Gospodu otišao je, Gospod se njegovoj duši raduje.

Vaskresenje ne biva bez smrti

pre 3 godine

Neka mu Gospod podari mir i vecni zivot. Ucvrstio je jedinstvo SPC a u nasledje ostavio primer kako se treba boriti za veru, zemlju i svoj narod. Slava mu!

vodonoša

pre 3 godine

Večnaja pamjat časni vladiko, bistre misli i viteškog obraza. Takav treba da bude pastir koji vodi narod, da zna kada da bude blag, a kada da mu reč bude kao mač. Neka ti Gospod podari carstvo nebesko, u miru počivaj oče.

@realKomentator

pre 3 godine

Večnaja pamjat i Carstvo Nebesko,svjatjejši vladiko!
Daće Bog da se posvetiš,pa da imamo još jednog velikog zastupnika pred Bogom za nas grešne.

dejka

pre 3 godine

Tužan sam, pretužan. Jedan od 3-A.
Samo trojicu vladika sam spoznao kao svoje duhovne očeve, Atanasija Jeftića, Artemija i b. p. AMFILOHIJA
Neka ti je večna slava i hvala

Karma

pre 3 godine

Ko se diže protiv Boga da truje i huška i obmanjuje narod da otima Crkvenu imovinu On će ga zgromit jer On nema milosti prema neprijateljima svojim.

Novica

pre 3 godine

Vječnaja pamjat i neka nađeli Božiji na svojim krilima uznesu dušu u rajsko naselje!

Izgubi viteška Crna Gora oca, a cijeli sprski narod duhovnog pastira i viteza. Počivaj u miru Vladiko mili i neka tvoje molitve ne prestanu za naš narod pret tronom svemogućeg Boga!

catapa

pre 3 godine

Ostace zapamcen kao gigant i veliki borac. Nazalost politika je obelezila njegov zivot, vise nego hriscanstvo. To je usud vremena i prostora u kome i na kome je ziveo.

Locutus

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja. Možda se sada ostali malo urazume kada je u pitanju Covid-19, mada sumnjam. U suštini i ti ljudi iz sveštenstva su kao i svi ostali. Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.

Toleranti, Peje

pre 3 godine

Čekali smo na reakciju najboljeg na svetu, ali nje nije bilo ni na vidiku. Nikakvu emociju nije ispoljavao Novak, koji je u ovom susretu prezentovao, verovatno, nikada dužu bradu.

Mozda zbog Amfilohije??
Videcemo dali ce biti na sahranu.

šejn

pre 3 godine

težak udarac za ekstremno krilo SPC...ostaće u sećanju po skandaloznom govoru na opelu ubijenom premijeru Srbije 2003. godine...davao pečat jednoj gorkoj epohi Srbije i Balkana...

bosko

pre 3 godine

Nije ga mesanje u politiku koštalo života, nego tvrdnja da nema virusa, da se niko nikad nije zarazio na pričešću, da ga čuva sveti Vasilije. Vidim ima gomila poštovaoca lika i dela, nije on bio toliko sladak kako ga predstavljate vuče on mračne repove za sobom. A i bio je star. Ovde kada neko umre od kovida bude samo broj u zbiru, kao da nikad nije postojao, njemu bar objaviše podatke.

Boston Celtics

pre 3 godine

Retko antipatičan i nadobudan tip.
Sušta suprotnost vladiki Grigoriju, prototipu Božijeg čoveka.

Anfilohije već zna postoji li pakao... ili "jedno veliko i crno" ništa.
Jer Raj teško da se doseže na način koji je propagirao.

Novak

pre 3 godine

Sta reci o osobi koja, kao veliki predstavnik pravoslavnog hriscanstva, siri mrznju, moli se za necije upokojenje, proklinje i zeli nekome zlo. Drzi opelo zivim ljudima, kako god se oni zvali. Propagira teorije zavere, rusofil koji je dosao iz srednjeg veka. Hricanin mora da siri ljubav i dobrotu. Predstavnici crkve moraju da se bave religijom a ne politikom. Jedino sto mogu je da ga citiram:"ko se mača maši - od mača će i poginuti"

WillyWonka

pre 3 godine

Pa eto, podržavao je ratne zločince Karadžića i Mladića, tako da ne mogu reći da mi je žao, a za grijehe koje je počinio ima onaj gore da odredi kako će i šta će. Sve u svemu, s obzirom da nije osudio genocid, jako negativna istorijska ličnost.

Bucko razmišljam

pre 3 godine

O mrtvima sve najbolje ali ako cemo posteno retko ko je imao tako "pogan jezik" kao on !
Najiskrenije receno, ne radujem se nicijoj smrti pa tako ni smrti mitropolita crnogorskoprimorskog Gosp. Amfilohija ali bih lagao kada bih napisao da me je njegova smrt "duboko potresla" i da njegovu smrt smatram "nenadoknadivim gubitkom" !

Osvesti se covece

pre 3 godine

Covek impresivnog obrazovanja i fanaticnog delovanja na stetu srpskog naroda. Pamticu ga po huskanju na rat, slikama sa puskom u rukama, skupim automobilima, otporu prema bilo kakvoj reformi Srbije i sramnom govoru na sahrani pokojnog premijera Djindjica. Ipak, neka mu je laka crna zemlja a Bog je svakako najbolji sudija.

NavoliM

pre 3 godine

I njemu I nama ce biti bolje sada. On je otisao kod gazde I pustio nas na miru. Veliki vernik, mali čovek, pogani jezik, srednjevekovni mentalitet. Valjda ce ovaj sledeci da uvede reformu ali jako sumnjam u to.

Marko

pre 3 godine

Nevezano od religije bio je simbol borbe Crne Gore protiv korupcije i kriminala. Takodje, bio je primer Crnogorca koji postuje i svoju crnogorsku drzavnost i srpsku nacionalnost. Zao mi je sto nije docekao slobodu i u Srbiji. Neka mu je vecna slava.

maunt5

pre 3 godine

Ovo je za mene jako tuzna vest.
Borio se za stpstvo i pravo Srva u Crnoj Gori i Kosovu.
Bio je buntovnik, ali sa pravom.Vrliki borac.
Neka mu je vecna slava i hvala za sve sto je uradio za srpski narod.

Aleksis Sanco Panco

pre 3 godine

I kao ateisti mi je vrlo žao, jer čovek se borio za ljude, ne samo za crkvene interese. Retko ko to u današnjim društvima a kamoli u crkvama radi. Saučešće porodici i ožalošcenima u bolu.

Melita Sandić

pre 3 godine

Bio si uz narod kada je bilo najteže, svih ovih godina. Svašta smo prošli zajedno, ti sa crkvom i narodom i narod sa tobom. Neka ti je večna slava!

legolas

pre 3 godine

Neka ti je vladiko večni pokoj!
Ogovoran, saplitan,a ostao postojan i pravedan, i pored teškog bremena na plećima. Organizovao i obnavljao manastire i crkve, vratio narod u njih i veru u narod. Pravi pastir i Hristov apostol!

Od danas si vladiko u raju!

Kun' - fu Panda

pre 3 godine

Vjecan pocinak. Da stanes blizu Boga sto i zasluzujes. Puno si uradio za crkvu i srpski narod i njegovo ujedinjenje i to ti je najveca zaostavstina. Ostaje zal sto nisi bio Patrijarh.......

АцаНС

pre 3 godine

За све који се питају зашто je заузимао кревет у болници итд: Митрополит није хтео ни да се тестира на вирус ни да иде у болницу, не верујем ни да је тражио да користи респиратор. Доктори по етичким правилима морају пружати помоћ чак и онима који то не желе.
Друга ствар: зашто му сада Бог не помогне итд. Богу се не молимо да би смо живели сто година, већ да се заслужи нешто више, да се са овог света оде чистог образа и мирне савести. Ако је неко пример истрајности и непоколебљивог карактера у најгорим могућим околностима то је био наш Митрополит. Врло лако је он могао да се приклони мафијашки анти-српској хистерији, па би много угодније провео претходних 30 година, али он је изабрао други пут.
За све оне који га мрзе због малициозно и ван контекста извучених цитата, нека погледају у целини макар један његов говор, можда ће схватити поруку.

Вјечна слава нашем Митрополиту

Vaskresenje ne biva bez smrti

pre 3 godine

Neka mu Gospod podari mir i vecni zivot. Ucvrstio je jedinstvo SPC a u nasledje ostavio primer kako se treba boriti za veru, zemlju i svoj narod. Slava mu!

Karma

pre 3 godine

Ko se diže protiv Boga da truje i huška i obmanjuje narod da otima Crkvenu imovinu On će ga zgromit jer On nema milosti prema neprijateljima svojim.

Pantagruel

pre 3 godine

Од Његоша до њега Црна Гора није имала значајнијег црквеног поглавара. Чак ни патријарх Гаврило Дожић није урадио значајнију ствар за цео српски народ него он.

Brko

pre 3 godine

Nadam se da će ova tužna vest malo dozvati svesti i pameti onaj deo naroda koji olako shvata situaciju sa ovim virusom, a posebno mlade koje pozivam da uzdržavanje od provoda i velikog broja kontakata, ali i poštovanje mera i nošenje maski, shvate kao odgovornost i žrtvu najpre za starije članove porodice, a onda i za prijatelje, komšije. Tako neka ova tužna vest bude opomena i poziv na žrtvovanje malo svog komfora i zadovoljstva zarad bližnjih. A čemu pravoslavlje uči, ako ne žrtvovanju za bližnje, uzdržavanju... Čuvajte se i čuvajte druge oko sebe. Amfilohiju neka je laka zemlja!

What about the Dome

pre 3 godine

Podari Gospode nasem novopredstavljenom Mitropolitu Rajska naselja Tvoja gde pravednici blazenstvuju. Jer Pravda je Tvoja pravda vecna i rec je Tvoja istina i Ti si nase Vaskrsenje i Zivot.
Amin.

Закржљала расо

pre 3 godine

Велики Амфилохије! Велики губитак за православље и још већи за српство... наш најобразованији владика, човек огромног међународног искуства а опет бескомпромисан у православљу, јер православље не може да прави компромисе, оно је изнад свега, оно је пут и циљ... а наш Ђедо је то знао, један од ретких... почивај у миру владико... :-(

...kada sam bio mali, znao sam svoj pravac!...

pre 3 godine

ау, човече...
не могу да верујем...

оче амфилохије, вечнаја памјат и да те анђели божји чувају на небесима!

Рајко Четник

pre 3 godine

Последњи поздрав нашем вољеном митрополиту , нека му је лака земља.
Моли се за наш грешни српски род.

Ercov

pre 3 godine

Šokiran sam, suza mi je sama krenula. Koliko je samo ljudi naš Đedo po Metohiji sahranio 99-e, kada su Srbi ubijani svaki dan, kada nije bilo nikog svecu da im zapali... Vecna mu slava i hvala

nikola drezgić

pre 3 godine

Neko kaže da se mešao u politiku.Ja samo mislim da je umeo da prepozna đubre.Meni ga je mnogo žao.Sve vreme mi slika u glavi kad sa maskom preko brade dolazi mučenik na glasanje.

nkcz

pre 3 godine

Ненадокнадив губитак за српски народ и цркву. Бојим се још горег периода без њега . Вечна ти слава и хвала ! Достојан!

Alpinista

pre 3 godine

Uradio je veliki posao i kao nagradu dobio je odlazak sa ovog groznog sveta na neko mnogo lepse mesto. Neka ti je vecna slava i pocivaj u miru.

dejka

pre 3 godine

Tužan sam, pretužan. Jedan od 3-A.
Samo trojicu vladika sam spoznao kao svoje duhovne očeve, Atanasija Jeftića, Artemija i b. p. AMFILOHIJA
Neka ti je večna slava i hvala

vodonoša

pre 3 godine

Večnaja pamjat časni vladiko, bistre misli i viteškog obraza. Takav treba da bude pastir koji vodi narod, da zna kada da bude blag, a kada da mu reč bude kao mač. Neka ti Gospod podari carstvo nebesko, u miru počivaj oče.

Nowitzki

pre 3 godine

Покој му души! Обавио је своју мисију спасења цркве у Црној Гори. Бог му је подарио живота да то заврши..

@realKomentator

pre 3 godine

Večnaja pamjat i Carstvo Nebesko,svjatjejši vladiko!
Daće Bog da se posvetiš,pa da imamo još jednog velikog zastupnika pred Bogom za nas grešne.

Вук Томановић

pre 3 godine

Почивај у миру, добри наш Митрополите, ти си свој задатак од Бога обавио. Данас се уписујеш међу највеће Србе на оном свету, а на нама остаје да наставимо твоје дело. Вратићемо Његошеву капелу на врх Ловћена. Нека ти је вечна Слава!

sturmmann

pre 3 godine

Pred kraj života postigao je po svoj prilici najveću pobedu u svom životu, zasluženo.

Gospodu otišao je, Gospod se njegovoj duši raduje.

Locutus

pre 3 godine

Neka mu je laka zemlja. Možda se sada ostali malo urazume kada je u pitanju Covid-19, mada sumnjam. U suštini i ti ljudi iz sveštenstva su kao i svi ostali. Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.

catapa

pre 3 godine

Ostace zapamcen kao gigant i veliki borac. Nazalost politika je obelezila njegov zivot, vise nego hriscanstvo. To je usud vremena i prostora u kome i na kome je ziveo.

Pavle

pre 3 godine

Хвала ти Ђедо, хвала ти што си увек био уз нас, хвала ти што си нас чувао, хвала ти што си нас бранио, хвала ти што смо победили. Хвала ти на свему Ђедо! Вечна ти слава, велики човече.

веверица

pre 3 godine

површно гледано, јако непријатан човек био, али:
борио се против слобе и слобиних, сачувао јединство срба и црногораца, скинуо мила...
стварно свака част!!!

Novica

pre 3 godine

Vječnaja pamjat i neka nađeli Božiji na svojim krilima uznesu dušu u rajsko naselje!

Izgubi viteška Crna Gora oca, a cijeli sprski narod duhovnog pastira i viteza. Počivaj u miru Vladiko mili i neka tvoje molitve ne prestanu za naš narod pret tronom svemogućeg Boga!

its me

pre 3 godine

večna mu slava. uspeo je u onome za šta se borio, da sruši Milov režim i zaustavi zakon o veroispovesti. odlazi kao pobednik, nije mala stvar. sad je na njegovim naslednicima, posebno mislim na one van crkve, da tu pobedu i ovekoveče u zajedništvu.

Brko

pre 3 godine

Previse je bio izlozen kontaktima sa ljudima koji nisu postovali ni minimum, ne samo epidemioloskih mera, nego ni minimum kulture, da se ne ljube i ne grle sa covekom u ozbiljnim godinama u vreme ekspanzije opasnog virusa. Sama kampanja negiranja opasnosti od virusa pravi takvu atmosferu da se podrazumeva da neko mora da ulazi u bliske kontakte, iako za tim nema neke velik epotrebe. Naravno, svako se moze zaraziti i uz sve mere, svako moze preminuti od bilo cega, ali zasto povecavati verovatnocu u toj meri i zasto ne postujemo zdravlje i zivot, svoj i tudji.

Toleranti, Peje

pre 3 godine

Čekali smo na reakciju najboljeg na svetu, ali nje nije bilo ni na vidiku. Nikakvu emociju nije ispoljavao Novak, koji je u ovom susretu prezentovao, verovatno, nikada dužu bradu.

Mozda zbog Amfilohije??
Videcemo dali ce biti na sahranu.