Utorak, 26.07.2005.

08:53

Vladika Jovan: S radošću u zatvor

Vladika Jovan je oko 15 sati i 30 minuta ušao u skopski zatvor Idrizovo, gde će izdržavati kaznu od jedne ipo godine zatvora.

Izvor: B92

Vladika Jovan: S radošæu u zatvor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Небојша, Ниш

pre 18 godina

Зар је чудо да нам се дешава све што нам се дешава када смо оволико овакви какви јесмо, пљујемо на све што је Свето, псујемо Бога скоро у свакој прилици а Он нам ништа нажао није учинио, очекујући притом милост за себе (од кога?) те у свом слепилу и незнању смо спремни да газимо све и свакога око себе, осуђујући унапред иако нисмо ни позвани ни кадри да судимо.

И док та иста титоистичка вештачка творевина неможе ни неколико села да контролише, или не жели да их контролише јер су на хероинско-кокаинском путу за Европу, дотле је највећа опасност за исту група Великодостојника који не признају тзв. мпц, коју узгред не признаје ниједна Црква у свету. И за крај, молим за опроштај све оне које сам мојим скромним мишљењем можда повредио и увредио, Бог, Анђели и сви Свети нека су са свима нама.

Yugo

pre 18 godina

Da nije bilo Srba i Srbije, Makedonija ne bi ni postojala .Izgleda da su oni zaboravili da je 12000 Srba poginulo u Kumanovskoj bitci da ih oslobodi od Turaka, traze da ih priznamo po imenu koje UN ne priznaju, a kamoli crkvu da im priznamo. Srpski poreski obveznici su im vise od polovine Skoplja izgradili posle zemljotresa i zbog svega toga mi nismo izgleda po njima po volji, a ne smeta im sto im Albanci drze pola drzave i sto ce im uzeti celu za par godina pa im crkva nece ni trebati. E pa gospodo, vi koji sebe nazivate i svojatate Grcki naziv Makedonija srecno vam bilo.

dragan

pre 18 godina

Pod jedan: niko ne sme da ide u zatvor zbog svojih stavova pa ni jovan, pod dva: ovo nije crkveni i verski sukob kako ga prikazuje spc, vec direktan atak na makedonski narod i njegovu samobitnost i pod tri: ima jedno drvo u samom centru ohrida, zove se cinar, e pa to drvo je starije od ove karikature koja sebe zove srpskom pravoslavnom crkvom, a crkve oko cinara su starije od tog drveta, pa neka pukovnici imaju to u vidu kada ovdasnjem narodu objasnjavaju kako srpska crkva koja se zna se kako (nekanonski) odvojila od ohridske crkve treba kao da prizna postojanje mpc.

julija

pre 18 godina

Braco Srbi nije u redu da reagujete na ovaj nacin, da oplakujete Jovana i slicno, nazalost niste dovoljno informisani. Pa zar ako je Jovan vladika srpski ili makedonski, nije bitno,dali mu to daje za pravo da proneveri donaciju namenjenu za izgradnju crkve od 50 000 eura? Zar to nije krivicno delo i pitam se zasto ovo srpski mediji niti ne pominju.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Moram da se javim jos jednom. Bez obzira na sve, bilo bi jako opasno da se drzava Srbija mesa u ovo vise nego sto bi se mesala da je u pitanju neki drugi slucaj drasticnog krsenja ljudskih prava u susedstvu. Mitropolit Jovan je Makedonac, drzavljanin Makedonije, Ohridska Arhiepiskopija je makedonska crkva. Eventualnim mesanjem, drzava bi podigla problem na medjudrzavni nivo, a to je upravo ono sto zastupaju oni koji su Mitropolita strpali u zatvor.

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Potpuno je ne bitno sta ja mislim o sukobu SPC i MPC. Bitno je da jedan covek ide u zatvor zbog svoje verske pripadnosti. Makedonci, uzmite se u pamet. Ovo je divljastvo dostojno jednog najgorih diktatura za koje znam.

Milos

pre 18 godina

Svaka cast oce Jovane. Uz bozju pomoc i to ce proci, ali jadni Makedonski narod nikada nece shvatiti, da im nije bilo Srba nebi imali ni ovu malu Makedoniju. SPC se drzi Kanona i to tece svojim tokom. Boze pomozi napacenom i izmanipulisanom makedonskom narodu da misli svojom glavom. Braco Makedonci otac Jovan je vrsio legalan pravoslavni cin koji i vi morate ciniti, a zasto je to radio, zato sto su ga vlasti isterale iz svetinje kojom se sluzio i ispovedao gospodu, ali i u ime svog narod, a ne tamo nekog osvajaca i njegovih verskih opredelenja. Kako sada stvari stoje Makedonci su od pustih zelja za nesta visim autoritetom upropastili i odnose sa srpskim narodom koji im je veciti brat i saveznik, koji ih ne osvaja niti usvaja vec samo pokusavaju bratski da im pomogne u svim nedacama. Ti njihovi bajni savetnici vec su odredili da ih predaju u ruke Vatikana. Postavite braco Makedonci pitanje svojoj vlasti sta hoce od vas, neku podelu, neku novu veru, novu propast Makedonije, ili da vas predaju u tudje ruke. Braco nedajte da vas unistavaju, zar vam nije dosta podela i usitnjavanja, o Boze dali neko radi u ime vas, a za korist neke nove vere ili za svoj djep.

Amel

pre 18 godina

Sto rece neko, bilo je sudjenje, dokazana je krivica i gotovo. Mozda ce neko da kaze da je kazna prestroga, jer ako uporedimo kazne Makedonskog pravosudja sa kaznama iz Nisa zbog paljenja Dzamije, onda je stvarno previse. Ali jedno je Srbija a drugo je Makedonija. U Srbiji je izgleda normalno da svestena lica pozivaju na mrznju, da voze ukradene dzipove, da blagosiljaju ratne zlocince itd. Proizvod toga su deca koja pale verske objekte, skorpioni, beli orlovi, tigrovi. Ovo bi trebalo da bude primer i Srbiji, da svako ko siri versku i nacionalnu mrznju dobije zasluzenu kaznu, posebno svestena lica, koja su vidimo ponajvise kriva i za rastuci terorizam u svetu.

Dejan

pre 18 godina

Makedonce kao narod gotivim i mislim da smo vrlo bliski, ali mi nije jasno ovo natezanje oko Jovana. Kakav apsurd njega strpati u zatvor zbog raspirivanja nacionalne mrznje, a covek Makedonac koji propoveda hriscanstvo u Makedoniji! Bojim se da Makedonci imaju mnogo vecih neprijatelja u okruzenju od Srba. Koliko ja vidim, jedino je "Srpska" Makedonija ostala Makedoncima, dok su Bugarska i Grcka utopljene. Da ne pricam o Albanskom pitanju...

vasseleo

pre 18 godina

ogromna je to sramota za makedonsku drzavu. Oni, cini mi se, nisu ni svesni koju gresku prave, to nigde u svetu demokratije ne moze biti prihvaceno. Zamislite da u USA ili Kanadi ili bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji bude osudjen i uhapsen crkveni verodostojnik bilo koje konfesije. Prosto nezamislivo, makar da drzavotvorci u BJRM misle da ce tako dati legitimitet izmisljenoj crkvi. Pa ne misle oni da ce tako da preuzmu bogomolje SPC u Makedoniji? To je vrhunac apsurda, ako zele da osnuju novu crkvu, onda neka izvole graditi sebi hramove.
Sta radi nasa drzava, cuti kao uvek. To je takodje jedan od uzasa sa nase strane. Nije tacno da je to samo crkveno pitanje, to je i pitanje nasledja srpskog naroda u zemlji juznih nam suseda.A da ne govorimo o slobodi ispovedanja vere, koja je drasticno povredjena kod njih. Gde je sada gdin predsednik Tadic, umesto sto se slikao sa Crvenkovskim, mogao je nesto da uradi po tom pitanju. lako se slikati , dok oni nas kamenjem ,mi bi njih hlebom.Dokle tako, Srbija mora da po pitanju medju susedstva da pre svega stiti intewrese svoga naroda i svoje kulture i kulturne bastine. Po cemu se hramovi SPC u Makedoniji i hramovi SPC na Kosovu ili CG razlikuju?. Nema razlike,osim ako nasi politicki nojevi misle da se sve zavrsava na medjunarodnom priznanju.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Као прво, Православне цркве нису националне него помесне. Као друго, проблеми између СПЦ и тзв. МПЦ су настали зато што се држава (Македонија) у име нације (Македонаца) почела мешати у црквене ствари, а да при томе нико од људи који су доносили кључне одлуке није био члан те Цркве (били су комунисти). Нове власти у Македонији су по инерцији наставиле да гурају исту политику и покушавају да међуцркјвене односе расправљају на међудржавном нивоу.
У међувремену, православни свештеници и монаси из других земаља, који су на пропутовању кроз Македонију, не могу кроз ову државу да путују у њиховој традиционалној одећи (мантијама), осим уколико долазе на позив тзв. МПЦ.
Владика Јован је увидео да та тврдоглавост не може да донесе добро ни народу ни цркви ни држави. Остао је код потписа који су македонски епископи ставили на споразум са СПЦ, а који су под политичким притиском повукли.
Владика Јован није мањи Македонац од оних који су га у име одбране нације послали у затвор. Све што подноси - подноси из најдубљих верских осећања и љубави према свом народу. Срамна пресуда којом је осуђен је сама по себи довољна да добије азил у било којој демократској земљи света. Очигледно је да он то није желео да искористи.

ja

pre 18 godina

Ovde se brkaju pojmovi! Vladika ide u zatvor zato sto je bogosluzio vjernicima koji pripadaju SPC. To je u BJRM okaraktersiano kao krivicno djelo. Priznanje MPC treba da dobije od svih pravoslavnih crkava, znaci ne samo od SPC. Ni drzave ne dobijaju priznanje kad to one hoce, nego kad ih ostale suverene drzave priznaju. Inace sigurno je da nijedna NVO nece reagovati, jer reaguju samo kad dobiju "zeleno svjetlo" od finansijera, sto je i normalno. Ko placa on i komanduje. Ako nista BJRM (sto je pravo ime, a ne Makedonija) bi trebala biti osudjena zbog zabrane prolaza svestenicima SPC. Zasto ta zabrana ne vazi i za ostale vjerske sluzbenike. Ima li primjera u svjetu za ovakvu selektivnost??

Beogradjanin

pre 18 godina

Hajde da jednom postanemo normalna drzava pa da zanemarimo verske, nacionalne i rasne pripadnosti i da konflikte pocnemo da resavamo po ZAKONU. U tom slucaju ovde imamo verske zakone (kanone) i drzavne zakone i medjunarodne konvencije. Tako neka se autokefalnost resava po cvrkvenim zakonima, a pravo svojine nad crkvama, imanjima i manastitrima zajedno sa ljudskim pravima na slobodu veroispovesti pred civilnim zakonima. Srecom, posto je Republika Makedonija clanica Saveta Evrope i ako se neki njen Sud ili drugi organ ogresi o medjunarodne civilizacijske norme, uvek se moze zaliti... Lepo pozdrav juznim susedima iz Beograda.

Slavko

pre 18 godina

Ovo je sramotno za Makedoniju i Makedonce. Vladiku u zatvor - pa to se ni u Turskoj nebi desilo?!? Ako su do sada i imali ikakvih simpatija u ostalim pomjesnim pravoslavnim crkvama - sigurno ih vise nemaju. Pa ko bi dao autokefalnost crkvi koja hapsi episkope???

Suzi Jun 26,2005

pre 18 godina

Narode, Narode Pravoslavni, svi vi koji ovako osudjujete naseg Vladiku, znate li vi uopste nesto o Kanonskom Pravoslavlju? Bog ce oprostiti svima vama jer ne znate sta pricate, ali jednog dana kada budete shvatili pokajte se ali iz duse i srca. Reci koje je izgovorio nas Vladika vama su sada smesne ali jednog dana bice vam jasna svaka hjegova rec koju vi sada ne razumete a optuzujete je. Njegove su reci,iskrene i jasne. Mnogo vise doprinecete ako se pomolite i shvatite pravu vrednost svega ovoga sto se desava, jer ovo sto se desava nasem Vladiki to se upravo desava i svima nama Pravoslavcima.

Zivkovic

pre 18 godina

Makedonsko pravosudje je udarilo istorijsku samarcinu Makedoncima, na radost ostalih drzavljana, koju ce vreme tesko sprati. Ostajem bez reci pre ovim nasiljem nad verom. Tako su radili Rimljani. Zar nije utvrdjen nacin kako se stice autokefalnost - nego zatvaranjem svestenika. Sramota. Isto bih to rekao i da su osudili nekog katolickog, muslimanskog ili bilo kog drugog svestenika. Iza svega stoji politika i ekonomija. S r a m o t a!!!!

Lala iz Banata

pre 18 godina

A zašto SPC gura svoj nos u stvari drugih država. Ako već Vladika Jovan želi da postane član SPC, neka to i učini, ali ne vidim razlog da povuče za sobom i celu arhiepiskopiju.
Eto dokaza o teoriji nebeskog naroda koju su zajednički lansirali SPC i MIlošević. "Uvek su Srbi u pravu!" Zato su i ostvarili svoj san da su danas svi Srbi u jednoj državi.
Ako Makedonci hoće svoju crkvu - to je njihovo pravo. Pozdrav iz Vojvodine!

Cincarin

pre 18 godina

Dakle, sve ovo sto se desava u poslednje vreme na relaciji SPC - MPC je za mene cisti nadrealizam. SPC koja se istorijski iznedrila iz MPC sada se proglasava starijom od svoje majke. I jos uzima sebi za pravo da izdaje licence i "upotrebne dozvole" pravoslavnim crkvama drugih naroda.Na kraju, ako treba da se bira izmedju Apostola Pavla i Patrijarha Pavla, neka svako izabere po veri i savesti.

g.m.

pre 18 godina

Bilo bi dobro objaviti konkretno sta je ucinio (rekao) vladika Jovan, da bismo imali uvid u to "krivicno delo". Da ne ispadne da vladiki sude zbog verbalnog delikta, a sto civilizovana Evropa ne poznaje. Ni jedan skof ili nadskof koji se, uprkos crkvenoj (i papinoj) dogmi, opredelio za "slobodnu teologiju", nije zavrsio u zatvoru! (P.S. Ako je uistinu napadao druge vere i narode, ili je prekrsio vazece drzavne zakone (poput, recimo, divlje gradnje crkve u CG!), to treba sankcionisati!)

Elementarno upucen u problematiku

pre 18 godina

Vladika je Jovan je potpuno neosnovano optuzen i osudjen pred pristrasnim sudom. Arhiepiskopija Ohridska ciji je on prvojerarh 80% bogosluzenja obavlja na Makednoskom jeziku (ostatak je na crkvenoslovenskom i grckom) i autonomija koja joj je data od strane SPC bi mogla vremenom da preraste i u nesto vece. SPC, Ohridska Arhiepiskopija i sam Vladika Jovan NIKADA nisu negirali makedonsku naciju. Ko ne veruje, neka procita nishki sporazum koji su TRI vladike MPC potpisale a onda dvojica povukla potpis pod pritiskom jednog od vladika MPC. Vladika Jovan se raduje jer je svestan da nikom nista nije zgresio i da ce mu se robijanje kao potpuno nevinom na kraju isplatiti. Tuzno je sto makednoski narod ne shvata da je izmanipulisan i da ga dvojica uticajnih vladika MPC zarad sopstvenih interesa drze odsecenim od Vaseljenskog Pravoslavlja. Sa stanovista SPC potpuno bi neodgovorno bilo priznati otcepljenje koje nije utemeljeno u kanonima i time pre svega ozvaniciti one episkope MPC koji ne ispunjavaju ni jedan uslov da to budu.

Dositej

pre 18 godina

Što volim ove spcovce, samo pričaju o mučeništvu, stradanjima i patnji. Ako se mučiš, stradaš i patiš, kažu oni, ti onda na najbolji mogući način dokazuješ svoju privrženost veri.
Dobro, važi, a je l' bi mogli malo da se dokazujete i širenjem ljubavi među ljudima, pomaganjem, praštanjem, ili to ostavljate luzerima, dok je za vas, prave vernike, rezervisana patnja, muke i stradanje.
Sve pravoslavne crkve su nacionalne, pa što ne i MPC i CGPC. Ah, da... te nacije ne postoje.
Jovici zelim da mu zatvorski dani brzo prođu. Ako je bas tako srećan što ide u tvorza, nek ostane do kraja života - ne gine mu da postane svetac.

Why?

pre 18 godina

Zasto ovaj covek ide u zatvor? Kakvu je on mrznju raspirivao? Ja bih rekao da zvanicna Makedonija mnogo vise raspiruje mrznju! Nije Vladika Jovan hapsio nikog, ni sikanirao ni zabranjivao.... To je Makedonija koja redovno hapsi nase popove kad prolaze prema Grckoj, to Makedonija zabranjuje prolaz kroz svoju zemlju ZBOG VERSKE PRIPADNOSTI!!!! Ako neko krsi ljudska prava na verskoj i rasnoj osnovi, onda je to Makedonija i njihova policija, a ne gospodin Jovan! Ovde bi trebao HRW da reaguje, i Sonja Biserko, i Natasa Kandic i da zastite Vladiku Jovana.

novosadjanin

pre 18 godina

Kao mali kršten sam u katolickoj crkvi jer je moja baka po majci bila katolik(mešavina svih naroda koji se mogu naći u Srednjoj Evropi), a roditelji emancipovani tj. komunisti. Vremenom sam rastao i izgradio sam svoj nacionalni identitet i postao sam Srbin jer su mi i otac i majka (po ocu) Srbi. Tako sam ja Srbin katoličke veroispovesti i to niko ne razume iako ih ja potsećam da je ,na primer, Ivo Andrić bio Srbin katoličke veroispovesti. A ovo pričam jer hoću da poručim Makednoncima a i svim drugima na Balkanu da vera i nacija nemaju veze jedno sa drugim i da je to samo izraženo na Balkanu i zbog toga je mnogo ljudi stadalo. Takođe, znam da katolički sveštenici mogu da drže mise u svim zemljama na planeti Zemlji i ne vidim ni jedan razlog zašto sveštenici Srpske crkve ne bi mogli da drže liturgije u zemlji Makedoniji ako tamo postoji i jedan vernik koji će prisustvovati takvoj liturgiji. Uskraćivanje prava verniku i svešteniku da se mole je uskraćivanje osnovnih ljudskih prava.

Tomislav, Beograd

pre 18 godina

U modernom svetu, državna politika bi trebalo da bude razdvojena od crkvene politike. U državi Srbiji je, prema rečima njenog predsednika, potpuno odvojeno delovanje državnih predstavnika i crkvenih velikodostojnika. Izgleda da država Makedonija nije u potpunosti odvojila državno od crkvenog ustrojstva, a ovaj potez makednoskih vlasti samo govori o tome da zapravo makedonski narod traga za identitetom. Na žalost, na Balkanu religijska pripadnost odredjuje i nacionalnu pripadnost.

Zli komsija

pre 18 godina

Ako je doticni gospodin zasluzio zatvor - tamo treba i da ide, bez obzira sta je u privatnom zivotu. Ono sto ga ceka posle ovog zivota mene ne interesuje ali se zalazem da svi koji ne postuju red i pravila drzava kao pravnih subjekata za to treba i da odgovaraju.
A sto se velikosrBovanja o Makedoniji kao drzavi koja "ne kontrolise deo" svoje teritorije tice - "prosetati" do Kosova i Metohije...

Topličanin Milan

pre 18 godina

Makedonski državni organi su inače, već poznati po svojim "civilizacijskim" postupcima, koji, doduše nisu prikladni za ovaj vek, prema svemu što potiče od Srpske Pravoslavne Crkve. U Evropi, ako je ovo deo Evrope, članovima SPC je zabranjeno čak, i da prolaze preko teritorije BJRM. Interesantno je da ovakav pristup nije naišao na osudu tolikih humanitarnih društava kako iz Srbije tako i iz Makedonije. Da li je ovakva odluka makedonske vlade, koja još uvek važi diskriminatorska i anticivilizacijska ili...
Nije greh ovoga vladike u njegovoj veri. Ona je prava i tvrda jer je za svoje uverenje i veru spreman i na stradanje. Njegov greh je što propagira jedinstvo i mirno rešenje problema sa Matičnom Crkvom odnosno, sa SPC....

Sasa Banja Luka

pre 18 godina

Ne znam sto ce to Makedoncima, ali bojim se da na ovom Balkanu jos nista nije rijeseno...mislim da ce se nove granice ponovo odredjivati i to ne voljom balkanskih naroda vec...znamo koga..a tu bas i ne vidim, nazalost, neku makedonsku drzavu, barem ne u ovom obliku...

Elena

pre 18 godina

Zasto drzava Srbija i njena oficijalna politika ne prizna da postoji makedonska drzava, makedonski narod sa svojim makedonskim jezikom, sa makedonskom kulturom i istorijom. Ako se to desi, morace da prizna da postoji i Makedonska pravoslavna crkva koja je najstarija na Balkanu, ne znam kako je vremenom ispalo da mora SPC da prizna MPC, nije ni bitno, ono sto je najvaznije je da makedonski narod hoce svoju makedonsku crkvu i to svi treba da postuju. Zato G-dine Pavle i ostali popovi priznajte MPC i resite svoj problem. Nama makedoncima je svejedno sta vi radite i koga priznajete, ali necemo dozvoliti stvaranje paralelne crkve...

Komunista

pre 18 godina

Okrivljenom je dokazana krivica, izrecena presuda i upucen je na izdrzavanje kazne. Tacka. Da li se on pritom smeje ili place - njegova stvar.

CG (a)teist

pre 18 godina

Uh, zasto kod nas nije polozaj crkve tako jednostavan kao kod juznog suseda, koji je vec potpisao sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU, pa da recimo citamo vest sa Cetinja da je vladika tamosnji osudjen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja verske i nacionalne mrznje.

gnev

pre 18 godina

Svi koji me znaju, znaju koliko mi nasa crkva i njen talibanizam ide na nerve. Ali ovaj covek ide u zatvor zbog necega zbog cega se u zatvor ide mozda samo u nekim diktaturama, i bez obzira na to sta ko mislio o crkvi, treba ustati u odbranu njega kao pojedinca, a samim tim i slobode kao univerzalnog principa. Velika sramota za prijateljsku Makedoniju. Treba vec jednom shvatiti da je ovakav nacin resavanja politickih, pa i istorijskih problema morao biti prevazidjen, pre svega na Balkanu, jer nas je sve zajedno previse skupo kostao.

Marko

pre 18 godina

Vladika Jovan kaze da je za njega radost sto moze da posvedoci za svoju veru i crkvu. Pitam se sta ce da posvedoci kada doje Bogu na istinu, jer je neminovno da je odgovoran zbog odredjenih ljudi koje je takodje Bog stvorio.

Gasha

pre 18 godina

Zar ne bi sad recimo Fond za humanitarno pravo, Helsinski odbor za ljudska prava, Amnesty International i slicne organizacije trebalo da reaguju? Stvarno me zanima da vidim da li su opsezne akcije zastite ljudskih prava, koje inace, srca podrzavam, moguce samo kada neko strada od srpske ruke.

stoprocentni

pre 18 godina

Tako se i Seselj trsio kad je isao u Hag pa ga evo danas, kumi i moli da ga puste.
Vladici sretan put, ugodan odmor i nadam se da ce nam web92 omoguciti kontakt adresu, kako bi smo doticnom prestavniku srBa mogli poslati neku razglednicu, konzervu i sl.

geak

pre 18 godina

Ево правога Архипастира своје Цркве!
Можемо слободно рећи да Црква своје постојање црпи и из страдања њених чланова. Гдје има страдања, има и мучеништва. А крв мученика је сјеме за нови нараштај правих хришћана. Надам се да ће ово успјети препознати и народ у Македонији, и стати на страну Цркве признате од свих.
Кога Бог воли, на онога и пушта страдања. Зато, Владико Јоване, знај да тебе и твоју паству Бог воли, и у тој љубави и поднеси своја страдања и понеси овај свој крст.

Zoran

pre 18 godina

Vladika Jovan osuđen je zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. A na to on govori: To je za mene radost, to što mogu da posvedočim za svoju veru, za svoju crkvu i za nadu koju imamo. Ovde se radi o crkvama koje su pravoslavne, hrišćanske, i ne razumem čemu služi ovaj i ovakav Vladika Jovan.

Dorcolac

pre 18 godina

Makedonska drzava nema vlast na delu svoje teritorije, i to je mnogo ne intrigira. Mnogo vaznije je hapsiti srpskog popa. Ovaj potez je los za odnose dve crkve i naroda.

Rade

pre 18 godina

Braćo Makedonci, poslali ste u zatvor sveštenika koji služio liturgiju po kanonu, samo zato što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zašto to radite? Mislite da je to dobro? Mislite da će vas to učiniti boljim, srećnijim, uspešnijim, lešim, bogatijim,slobodnijim?

geak

pre 18 godina

Ево правога Архипастира своје Цркве!
Можемо слободно рећи да Црква своје постојање црпи и из страдања њених чланова. Гдје има страдања, има и мучеништва. А крв мученика је сјеме за нови нараштај правих хришћана. Надам се да ће ово успјети препознати и народ у Македонији, и стати на страну Цркве признате од свих.
Кога Бог воли, на онога и пушта страдања. Зато, Владико Јоване, знај да тебе и твоју паству Бог воли, и у тој љубави и поднеси своја страдања и понеси овај свој крст.

Rade

pre 18 godina

Braćo Makedonci, poslali ste u zatvor sveštenika koji služio liturgiju po kanonu, samo zato što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zašto to radite? Mislite da je to dobro? Mislite da će vas to učiniti boljim, srećnijim, uspešnijim, lešim, bogatijim,slobodnijim?

Zoran

pre 18 godina

Vladika Jovan osuđen je zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. A na to on govori: To je za mene radost, to što mogu da posvedočim za svoju veru, za svoju crkvu i za nadu koju imamo. Ovde se radi o crkvama koje su pravoslavne, hrišćanske, i ne razumem čemu služi ovaj i ovakav Vladika Jovan.

stoprocentni

pre 18 godina

Tako se i Seselj trsio kad je isao u Hag pa ga evo danas, kumi i moli da ga puste.
Vladici sretan put, ugodan odmor i nadam se da ce nam web92 omoguciti kontakt adresu, kako bi smo doticnom prestavniku srBa mogli poslati neku razglednicu, konzervu i sl.

Dorcolac

pre 18 godina

Makedonska drzava nema vlast na delu svoje teritorije, i to je mnogo ne intrigira. Mnogo vaznije je hapsiti srpskog popa. Ovaj potez je los za odnose dve crkve i naroda.

Marko

pre 18 godina

Vladika Jovan kaze da je za njega radost sto moze da posvedoci za svoju veru i crkvu. Pitam se sta ce da posvedoci kada doje Bogu na istinu, jer je neminovno da je odgovoran zbog odredjenih ljudi koje je takodje Bog stvorio.

Gasha

pre 18 godina

Zar ne bi sad recimo Fond za humanitarno pravo, Helsinski odbor za ljudska prava, Amnesty International i slicne organizacije trebalo da reaguju? Stvarno me zanima da vidim da li su opsezne akcije zastite ljudskih prava, koje inace, srca podrzavam, moguce samo kada neko strada od srpske ruke.

Zli komsija

pre 18 godina

Ako je doticni gospodin zasluzio zatvor - tamo treba i da ide, bez obzira sta je u privatnom zivotu. Ono sto ga ceka posle ovog zivota mene ne interesuje ali se zalazem da svi koji ne postuju red i pravila drzava kao pravnih subjekata za to treba i da odgovaraju.
A sto se velikosrBovanja o Makedoniji kao drzavi koja "ne kontrolise deo" svoje teritorije tice - "prosetati" do Kosova i Metohije...

Komunista

pre 18 godina

Okrivljenom je dokazana krivica, izrecena presuda i upucen je na izdrzavanje kazne. Tacka. Da li se on pritom smeje ili place - njegova stvar.

Elena

pre 18 godina

Zasto drzava Srbija i njena oficijalna politika ne prizna da postoji makedonska drzava, makedonski narod sa svojim makedonskim jezikom, sa makedonskom kulturom i istorijom. Ako se to desi, morace da prizna da postoji i Makedonska pravoslavna crkva koja je najstarija na Balkanu, ne znam kako je vremenom ispalo da mora SPC da prizna MPC, nije ni bitno, ono sto je najvaznije je da makedonski narod hoce svoju makedonsku crkvu i to svi treba da postuju. Zato G-dine Pavle i ostali popovi priznajte MPC i resite svoj problem. Nama makedoncima je svejedno sta vi radite i koga priznajete, ali necemo dozvoliti stvaranje paralelne crkve...

Sasa Banja Luka

pre 18 godina

Ne znam sto ce to Makedoncima, ali bojim se da na ovom Balkanu jos nista nije rijeseno...mislim da ce se nove granice ponovo odredjivati i to ne voljom balkanskih naroda vec...znamo koga..a tu bas i ne vidim, nazalost, neku makedonsku drzavu, barem ne u ovom obliku...

gnev

pre 18 godina

Svi koji me znaju, znaju koliko mi nasa crkva i njen talibanizam ide na nerve. Ali ovaj covek ide u zatvor zbog necega zbog cega se u zatvor ide mozda samo u nekim diktaturama, i bez obzira na to sta ko mislio o crkvi, treba ustati u odbranu njega kao pojedinca, a samim tim i slobode kao univerzalnog principa. Velika sramota za prijateljsku Makedoniju. Treba vec jednom shvatiti da je ovakav nacin resavanja politickih, pa i istorijskih problema morao biti prevazidjen, pre svega na Balkanu, jer nas je sve zajedno previse skupo kostao.

CG (a)teist

pre 18 godina

Uh, zasto kod nas nije polozaj crkve tako jednostavan kao kod juznog suseda, koji je vec potpisao sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU, pa da recimo citamo vest sa Cetinja da je vladika tamosnji osudjen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja verske i nacionalne mrznje.

Topličanin Milan

pre 18 godina

Makedonski državni organi su inače, već poznati po svojim "civilizacijskim" postupcima, koji, doduše nisu prikladni za ovaj vek, prema svemu što potiče od Srpske Pravoslavne Crkve. U Evropi, ako je ovo deo Evrope, članovima SPC je zabranjeno čak, i da prolaze preko teritorije BJRM. Interesantno je da ovakav pristup nije naišao na osudu tolikih humanitarnih društava kako iz Srbije tako i iz Makedonije. Da li je ovakva odluka makedonske vlade, koja još uvek važi diskriminatorska i anticivilizacijska ili...
Nije greh ovoga vladike u njegovoj veri. Ona je prava i tvrda jer je za svoje uverenje i veru spreman i na stradanje. Njegov greh je što propagira jedinstvo i mirno rešenje problema sa Matičnom Crkvom odnosno, sa SPC....

Why?

pre 18 godina

Zasto ovaj covek ide u zatvor? Kakvu je on mrznju raspirivao? Ja bih rekao da zvanicna Makedonija mnogo vise raspiruje mrznju! Nije Vladika Jovan hapsio nikog, ni sikanirao ni zabranjivao.... To je Makedonija koja redovno hapsi nase popove kad prolaze prema Grckoj, to Makedonija zabranjuje prolaz kroz svoju zemlju ZBOG VERSKE PRIPADNOSTI!!!! Ako neko krsi ljudska prava na verskoj i rasnoj osnovi, onda je to Makedonija i njihova policija, a ne gospodin Jovan! Ovde bi trebao HRW da reaguje, i Sonja Biserko, i Natasa Kandic i da zastite Vladiku Jovana.

novosadjanin

pre 18 godina

Kao mali kršten sam u katolickoj crkvi jer je moja baka po majci bila katolik(mešavina svih naroda koji se mogu naći u Srednjoj Evropi), a roditelji emancipovani tj. komunisti. Vremenom sam rastao i izgradio sam svoj nacionalni identitet i postao sam Srbin jer su mi i otac i majka (po ocu) Srbi. Tako sam ja Srbin katoličke veroispovesti i to niko ne razume iako ih ja potsećam da je ,na primer, Ivo Andrić bio Srbin katoličke veroispovesti. A ovo pričam jer hoću da poručim Makednoncima a i svim drugima na Balkanu da vera i nacija nemaju veze jedno sa drugim i da je to samo izraženo na Balkanu i zbog toga je mnogo ljudi stadalo. Takođe, znam da katolički sveštenici mogu da drže mise u svim zemljama na planeti Zemlji i ne vidim ni jedan razlog zašto sveštenici Srpske crkve ne bi mogli da drže liturgije u zemlji Makedoniji ako tamo postoji i jedan vernik koji će prisustvovati takvoj liturgiji. Uskraćivanje prava verniku i svešteniku da se mole je uskraćivanje osnovnih ljudskih prava.

Dositej

pre 18 godina

Što volim ove spcovce, samo pričaju o mučeništvu, stradanjima i patnji. Ako se mučiš, stradaš i patiš, kažu oni, ti onda na najbolji mogući način dokazuješ svoju privrženost veri.
Dobro, važi, a je l' bi mogli malo da se dokazujete i širenjem ljubavi među ljudima, pomaganjem, praštanjem, ili to ostavljate luzerima, dok je za vas, prave vernike, rezervisana patnja, muke i stradanje.
Sve pravoslavne crkve su nacionalne, pa što ne i MPC i CGPC. Ah, da... te nacije ne postoje.
Jovici zelim da mu zatvorski dani brzo prođu. Ako je bas tako srećan što ide u tvorza, nek ostane do kraja života - ne gine mu da postane svetac.

Tomislav, Beograd

pre 18 godina

U modernom svetu, državna politika bi trebalo da bude razdvojena od crkvene politike. U državi Srbiji je, prema rečima njenog predsednika, potpuno odvojeno delovanje državnih predstavnika i crkvenih velikodostojnika. Izgleda da država Makedonija nije u potpunosti odvojila državno od crkvenog ustrojstva, a ovaj potez makednoskih vlasti samo govori o tome da zapravo makedonski narod traga za identitetom. Na žalost, na Balkanu religijska pripadnost odredjuje i nacionalnu pripadnost.

g.m.

pre 18 godina

Bilo bi dobro objaviti konkretno sta je ucinio (rekao) vladika Jovan, da bismo imali uvid u to "krivicno delo". Da ne ispadne da vladiki sude zbog verbalnog delikta, a sto civilizovana Evropa ne poznaje. Ni jedan skof ili nadskof koji se, uprkos crkvenoj (i papinoj) dogmi, opredelio za "slobodnu teologiju", nije zavrsio u zatvoru! (P.S. Ako je uistinu napadao druge vere i narode, ili je prekrsio vazece drzavne zakone (poput, recimo, divlje gradnje crkve u CG!), to treba sankcionisati!)

Elementarno upucen u problematiku

pre 18 godina

Vladika je Jovan je potpuno neosnovano optuzen i osudjen pred pristrasnim sudom. Arhiepiskopija Ohridska ciji je on prvojerarh 80% bogosluzenja obavlja na Makednoskom jeziku (ostatak je na crkvenoslovenskom i grckom) i autonomija koja joj je data od strane SPC bi mogla vremenom da preraste i u nesto vece. SPC, Ohridska Arhiepiskopija i sam Vladika Jovan NIKADA nisu negirali makedonsku naciju. Ko ne veruje, neka procita nishki sporazum koji su TRI vladike MPC potpisale a onda dvojica povukla potpis pod pritiskom jednog od vladika MPC. Vladika Jovan se raduje jer je svestan da nikom nista nije zgresio i da ce mu se robijanje kao potpuno nevinom na kraju isplatiti. Tuzno je sto makednoski narod ne shvata da je izmanipulisan i da ga dvojica uticajnih vladika MPC zarad sopstvenih interesa drze odsecenim od Vaseljenskog Pravoslavlja. Sa stanovista SPC potpuno bi neodgovorno bilo priznati otcepljenje koje nije utemeljeno u kanonima i time pre svega ozvaniciti one episkope MPC koji ne ispunjavaju ni jedan uslov da to budu.

Zivkovic

pre 18 godina

Makedonsko pravosudje je udarilo istorijsku samarcinu Makedoncima, na radost ostalih drzavljana, koju ce vreme tesko sprati. Ostajem bez reci pre ovim nasiljem nad verom. Tako su radili Rimljani. Zar nije utvrdjen nacin kako se stice autokefalnost - nego zatvaranjem svestenika. Sramota. Isto bih to rekao i da su osudili nekog katolickog, muslimanskog ili bilo kog drugog svestenika. Iza svega stoji politika i ekonomija. S r a m o t a!!!!

Lala iz Banata

pre 18 godina

A zašto SPC gura svoj nos u stvari drugih država. Ako već Vladika Jovan želi da postane član SPC, neka to i učini, ali ne vidim razlog da povuče za sobom i celu arhiepiskopiju.
Eto dokaza o teoriji nebeskog naroda koju su zajednički lansirali SPC i MIlošević. "Uvek su Srbi u pravu!" Zato su i ostvarili svoj san da su danas svi Srbi u jednoj državi.
Ako Makedonci hoće svoju crkvu - to je njihovo pravo. Pozdrav iz Vojvodine!

Cincarin

pre 18 godina

Dakle, sve ovo sto se desava u poslednje vreme na relaciji SPC - MPC je za mene cisti nadrealizam. SPC koja se istorijski iznedrila iz MPC sada se proglasava starijom od svoje majke. I jos uzima sebi za pravo da izdaje licence i "upotrebne dozvole" pravoslavnim crkvama drugih naroda.Na kraju, ako treba da se bira izmedju Apostola Pavla i Patrijarha Pavla, neka svako izabere po veri i savesti.

Suzi Jun 26,2005

pre 18 godina

Narode, Narode Pravoslavni, svi vi koji ovako osudjujete naseg Vladiku, znate li vi uopste nesto o Kanonskom Pravoslavlju? Bog ce oprostiti svima vama jer ne znate sta pricate, ali jednog dana kada budete shvatili pokajte se ali iz duse i srca. Reci koje je izgovorio nas Vladika vama su sada smesne ali jednog dana bice vam jasna svaka hjegova rec koju vi sada ne razumete a optuzujete je. Njegove su reci,iskrene i jasne. Mnogo vise doprinecete ako se pomolite i shvatite pravu vrednost svega ovoga sto se desava, jer ovo sto se desava nasem Vladiki to se upravo desava i svima nama Pravoslavcima.

Slavko

pre 18 godina

Ovo je sramotno za Makedoniju i Makedonce. Vladiku u zatvor - pa to se ni u Turskoj nebi desilo?!? Ako su do sada i imali ikakvih simpatija u ostalim pomjesnim pravoslavnim crkvama - sigurno ih vise nemaju. Pa ko bi dao autokefalnost crkvi koja hapsi episkope???

Beogradjanin

pre 18 godina

Hajde da jednom postanemo normalna drzava pa da zanemarimo verske, nacionalne i rasne pripadnosti i da konflikte pocnemo da resavamo po ZAKONU. U tom slucaju ovde imamo verske zakone (kanone) i drzavne zakone i medjunarodne konvencije. Tako neka se autokefalnost resava po cvrkvenim zakonima, a pravo svojine nad crkvama, imanjima i manastitrima zajedno sa ljudskim pravima na slobodu veroispovesti pred civilnim zakonima. Srecom, posto je Republika Makedonija clanica Saveta Evrope i ako se neki njen Sud ili drugi organ ogresi o medjunarodne civilizacijske norme, uvek se moze zaliti... Lepo pozdrav juznim susedima iz Beograda.

ja

pre 18 godina

Ovde se brkaju pojmovi! Vladika ide u zatvor zato sto je bogosluzio vjernicima koji pripadaju SPC. To je u BJRM okaraktersiano kao krivicno djelo. Priznanje MPC treba da dobije od svih pravoslavnih crkava, znaci ne samo od SPC. Ni drzave ne dobijaju priznanje kad to one hoce, nego kad ih ostale suverene drzave priznaju. Inace sigurno je da nijedna NVO nece reagovati, jer reaguju samo kad dobiju "zeleno svjetlo" od finansijera, sto je i normalno. Ko placa on i komanduje. Ako nista BJRM (sto je pravo ime, a ne Makedonija) bi trebala biti osudjena zbog zabrane prolaza svestenicima SPC. Zasto ta zabrana ne vazi i za ostale vjerske sluzbenike. Ima li primjera u svjetu za ovakvu selektivnost??

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Као прво, Православне цркве нису националне него помесне. Као друго, проблеми између СПЦ и тзв. МПЦ су настали зато што се држава (Македонија) у име нације (Македонаца) почела мешати у црквене ствари, а да при томе нико од људи који су доносили кључне одлуке није био члан те Цркве (били су комунисти). Нове власти у Македонији су по инерцији наставиле да гурају исту политику и покушавају да међуцркјвене односе расправљају на међудржавном нивоу.
У међувремену, православни свештеници и монаси из других земаља, који су на пропутовању кроз Македонију, не могу кроз ову државу да путују у њиховој традиционалној одећи (мантијама), осим уколико долазе на позив тзв. МПЦ.
Владика Јован је увидео да та тврдоглавост не може да донесе добро ни народу ни цркви ни држави. Остао је код потписа који су македонски епископи ставили на споразум са СПЦ, а који су под политичким притиском повукли.
Владика Јован није мањи Македонац од оних који су га у име одбране нације послали у затвор. Све што подноси - подноси из најдубљих верских осећања и љубави према свом народу. Срамна пресуда којом је осуђен је сама по себи довољна да добије азил у било којој демократској земљи света. Очигледно је да он то није желео да искористи.

Dejan

pre 18 godina

Makedonce kao narod gotivim i mislim da smo vrlo bliski, ali mi nije jasno ovo natezanje oko Jovana. Kakav apsurd njega strpati u zatvor zbog raspirivanja nacionalne mrznje, a covek Makedonac koji propoveda hriscanstvo u Makedoniji! Bojim se da Makedonci imaju mnogo vecih neprijatelja u okruzenju od Srba. Koliko ja vidim, jedino je "Srpska" Makedonija ostala Makedoncima, dok su Bugarska i Grcka utopljene. Da ne pricam o Albanskom pitanju...

vasseleo

pre 18 godina

ogromna je to sramota za makedonsku drzavu. Oni, cini mi se, nisu ni svesni koju gresku prave, to nigde u svetu demokratije ne moze biti prihvaceno. Zamislite da u USA ili Kanadi ili bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji bude osudjen i uhapsen crkveni verodostojnik bilo koje konfesije. Prosto nezamislivo, makar da drzavotvorci u BJRM misle da ce tako dati legitimitet izmisljenoj crkvi. Pa ne misle oni da ce tako da preuzmu bogomolje SPC u Makedoniji? To je vrhunac apsurda, ako zele da osnuju novu crkvu, onda neka izvole graditi sebi hramove.
Sta radi nasa drzava, cuti kao uvek. To je takodje jedan od uzasa sa nase strane. Nije tacno da je to samo crkveno pitanje, to je i pitanje nasledja srpskog naroda u zemlji juznih nam suseda.A da ne govorimo o slobodi ispovedanja vere, koja je drasticno povredjena kod njih. Gde je sada gdin predsednik Tadic, umesto sto se slikao sa Crvenkovskim, mogao je nesto da uradi po tom pitanju. lako se slikati , dok oni nas kamenjem ,mi bi njih hlebom.Dokle tako, Srbija mora da po pitanju medju susedstva da pre svega stiti intewrese svoga naroda i svoje kulture i kulturne bastine. Po cemu se hramovi SPC u Makedoniji i hramovi SPC na Kosovu ili CG razlikuju?. Nema razlike,osim ako nasi politicki nojevi misle da se sve zavrsava na medjunarodnom priznanju.

Amel

pre 18 godina

Sto rece neko, bilo je sudjenje, dokazana je krivica i gotovo. Mozda ce neko da kaze da je kazna prestroga, jer ako uporedimo kazne Makedonskog pravosudja sa kaznama iz Nisa zbog paljenja Dzamije, onda je stvarno previse. Ali jedno je Srbija a drugo je Makedonija. U Srbiji je izgleda normalno da svestena lica pozivaju na mrznju, da voze ukradene dzipove, da blagosiljaju ratne zlocince itd. Proizvod toga su deca koja pale verske objekte, skorpioni, beli orlovi, tigrovi. Ovo bi trebalo da bude primer i Srbiji, da svako ko siri versku i nacionalnu mrznju dobije zasluzenu kaznu, posebno svestena lica, koja su vidimo ponajvise kriva i za rastuci terorizam u svetu.

Milos

pre 18 godina

Svaka cast oce Jovane. Uz bozju pomoc i to ce proci, ali jadni Makedonski narod nikada nece shvatiti, da im nije bilo Srba nebi imali ni ovu malu Makedoniju. SPC se drzi Kanona i to tece svojim tokom. Boze pomozi napacenom i izmanipulisanom makedonskom narodu da misli svojom glavom. Braco Makedonci otac Jovan je vrsio legalan pravoslavni cin koji i vi morate ciniti, a zasto je to radio, zato sto su ga vlasti isterale iz svetinje kojom se sluzio i ispovedao gospodu, ali i u ime svog narod, a ne tamo nekog osvajaca i njegovih verskih opredelenja. Kako sada stvari stoje Makedonci su od pustih zelja za nesta visim autoritetom upropastili i odnose sa srpskim narodom koji im je veciti brat i saveznik, koji ih ne osvaja niti usvaja vec samo pokusavaju bratski da im pomogne u svim nedacama. Ti njihovi bajni savetnici vec su odredili da ih predaju u ruke Vatikana. Postavite braco Makedonci pitanje svojoj vlasti sta hoce od vas, neku podelu, neku novu veru, novu propast Makedonije, ili da vas predaju u tudje ruke. Braco nedajte da vas unistavaju, zar vam nije dosta podela i usitnjavanja, o Boze dali neko radi u ime vas, a za korist neke nove vere ili za svoj djep.

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Potpuno je ne bitno sta ja mislim o sukobu SPC i MPC. Bitno je da jedan covek ide u zatvor zbog svoje verske pripadnosti. Makedonci, uzmite se u pamet. Ovo je divljastvo dostojno jednog najgorih diktatura za koje znam.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Moram da se javim jos jednom. Bez obzira na sve, bilo bi jako opasno da se drzava Srbija mesa u ovo vise nego sto bi se mesala da je u pitanju neki drugi slucaj drasticnog krsenja ljudskih prava u susedstvu. Mitropolit Jovan je Makedonac, drzavljanin Makedonije, Ohridska Arhiepiskopija je makedonska crkva. Eventualnim mesanjem, drzava bi podigla problem na medjudrzavni nivo, a to je upravo ono sto zastupaju oni koji su Mitropolita strpali u zatvor.

julija

pre 18 godina

Braco Srbi nije u redu da reagujete na ovaj nacin, da oplakujete Jovana i slicno, nazalost niste dovoljno informisani. Pa zar ako je Jovan vladika srpski ili makedonski, nije bitno,dali mu to daje za pravo da proneveri donaciju namenjenu za izgradnju crkve od 50 000 eura? Zar to nije krivicno delo i pitam se zasto ovo srpski mediji niti ne pominju.

Yugo

pre 18 godina

Da nije bilo Srba i Srbije, Makedonija ne bi ni postojala .Izgleda da su oni zaboravili da je 12000 Srba poginulo u Kumanovskoj bitci da ih oslobodi od Turaka, traze da ih priznamo po imenu koje UN ne priznaju, a kamoli crkvu da im priznamo. Srpski poreski obveznici su im vise od polovine Skoplja izgradili posle zemljotresa i zbog svega toga mi nismo izgleda po njima po volji, a ne smeta im sto im Albanci drze pola drzave i sto ce im uzeti celu za par godina pa im crkva nece ni trebati. E pa gospodo, vi koji sebe nazivate i svojatate Grcki naziv Makedonija srecno vam bilo.

dragan

pre 18 godina

Pod jedan: niko ne sme da ide u zatvor zbog svojih stavova pa ni jovan, pod dva: ovo nije crkveni i verski sukob kako ga prikazuje spc, vec direktan atak na makedonski narod i njegovu samobitnost i pod tri: ima jedno drvo u samom centru ohrida, zove se cinar, e pa to drvo je starije od ove karikature koja sebe zove srpskom pravoslavnom crkvom, a crkve oko cinara su starije od tog drveta, pa neka pukovnici imaju to u vidu kada ovdasnjem narodu objasnjavaju kako srpska crkva koja se zna se kako (nekanonski) odvojila od ohridske crkve treba kao da prizna postojanje mpc.

Небојша, Ниш

pre 18 godina

Зар је чудо да нам се дешава све што нам се дешава када смо оволико овакви какви јесмо, пљујемо на све што је Свето, псујемо Бога скоро у свакој прилици а Он нам ништа нажао није учинио, очекујући притом милост за себе (од кога?) те у свом слепилу и незнању смо спремни да газимо све и свакога око себе, осуђујући унапред иако нисмо ни позвани ни кадри да судимо.

И док та иста титоистичка вештачка творевина неможе ни неколико села да контролише, или не жели да их контролише јер су на хероинско-кокаинском путу за Европу, дотле је највећа опасност за исту група Великодостојника који не признају тзв. мпц, коју узгред не признаје ниједна Црква у свету. И за крај, молим за опроштај све оне које сам мојим скромним мишљењем можда повредио и увредио, Бог, Анђели и сви Свети нека су са свима нама.

Komunista

pre 18 godina

Okrivljenom je dokazana krivica, izrecena presuda i upucen je na izdrzavanje kazne. Tacka. Da li se on pritom smeje ili place - njegova stvar.

geak

pre 18 godina

Ево правога Архипастира своје Цркве!
Можемо слободно рећи да Црква своје постојање црпи и из страдања њених чланова. Гдје има страдања, има и мучеништва. А крв мученика је сјеме за нови нараштај правих хришћана. Надам се да ће ово успјети препознати и народ у Македонији, и стати на страну Цркве признате од свих.
Кога Бог воли, на онога и пушта страдања. Зато, Владико Јоване, знај да тебе и твоју паству Бог воли, и у тој љубави и поднеси своја страдања и понеси овај свој крст.

Rade

pre 18 godina

Braćo Makedonci, poslali ste u zatvor sveštenika koji služio liturgiju po kanonu, samo zato što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zašto to radite? Mislite da je to dobro? Mislite da će vas to učiniti boljim, srećnijim, uspešnijim, lešim, bogatijim,slobodnijim?

Zoran

pre 18 godina

Vladika Jovan osuđen je zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. A na to on govori: To je za mene radost, to što mogu da posvedočim za svoju veru, za svoju crkvu i za nadu koju imamo. Ovde se radi o crkvama koje su pravoslavne, hrišćanske, i ne razumem čemu služi ovaj i ovakav Vladika Jovan.

stoprocentni

pre 18 godina

Tako se i Seselj trsio kad je isao u Hag pa ga evo danas, kumi i moli da ga puste.
Vladici sretan put, ugodan odmor i nadam se da ce nam web92 omoguciti kontakt adresu, kako bi smo doticnom prestavniku srBa mogli poslati neku razglednicu, konzervu i sl.

Dorcolac

pre 18 godina

Makedonska drzava nema vlast na delu svoje teritorije, i to je mnogo ne intrigira. Mnogo vaznije je hapsiti srpskog popa. Ovaj potez je los za odnose dve crkve i naroda.

Marko

pre 18 godina

Vladika Jovan kaze da je za njega radost sto moze da posvedoci za svoju veru i crkvu. Pitam se sta ce da posvedoci kada doje Bogu na istinu, jer je neminovno da je odgovoran zbog odredjenih ljudi koje je takodje Bog stvorio.

Gasha

pre 18 godina

Zar ne bi sad recimo Fond za humanitarno pravo, Helsinski odbor za ljudska prava, Amnesty International i slicne organizacije trebalo da reaguju? Stvarno me zanima da vidim da li su opsezne akcije zastite ljudskih prava, koje inace, srca podrzavam, moguce samo kada neko strada od srpske ruke.

Zli komsija

pre 18 godina

Ako je doticni gospodin zasluzio zatvor - tamo treba i da ide, bez obzira sta je u privatnom zivotu. Ono sto ga ceka posle ovog zivota mene ne interesuje ali se zalazem da svi koji ne postuju red i pravila drzava kao pravnih subjekata za to treba i da odgovaraju.
A sto se velikosrBovanja o Makedoniji kao drzavi koja "ne kontrolise deo" svoje teritorije tice - "prosetati" do Kosova i Metohije...

Elena

pre 18 godina

Zasto drzava Srbija i njena oficijalna politika ne prizna da postoji makedonska drzava, makedonski narod sa svojim makedonskim jezikom, sa makedonskom kulturom i istorijom. Ako se to desi, morace da prizna da postoji i Makedonska pravoslavna crkva koja je najstarija na Balkanu, ne znam kako je vremenom ispalo da mora SPC da prizna MPC, nije ni bitno, ono sto je najvaznije je da makedonski narod hoce svoju makedonsku crkvu i to svi treba da postuju. Zato G-dine Pavle i ostali popovi priznajte MPC i resite svoj problem. Nama makedoncima je svejedno sta vi radite i koga priznajete, ali necemo dozvoliti stvaranje paralelne crkve...

Sasa Banja Luka

pre 18 godina

Ne znam sto ce to Makedoncima, ali bojim se da na ovom Balkanu jos nista nije rijeseno...mislim da ce se nove granice ponovo odredjivati i to ne voljom balkanskih naroda vec...znamo koga..a tu bas i ne vidim, nazalost, neku makedonsku drzavu, barem ne u ovom obliku...

gnev

pre 18 godina

Svi koji me znaju, znaju koliko mi nasa crkva i njen talibanizam ide na nerve. Ali ovaj covek ide u zatvor zbog necega zbog cega se u zatvor ide mozda samo u nekim diktaturama, i bez obzira na to sta ko mislio o crkvi, treba ustati u odbranu njega kao pojedinca, a samim tim i slobode kao univerzalnog principa. Velika sramota za prijateljsku Makedoniju. Treba vec jednom shvatiti da je ovakav nacin resavanja politickih, pa i istorijskih problema morao biti prevazidjen, pre svega na Balkanu, jer nas je sve zajedno previse skupo kostao.

CG (a)teist

pre 18 godina

Uh, zasto kod nas nije polozaj crkve tako jednostavan kao kod juznog suseda, koji je vec potpisao sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU, pa da recimo citamo vest sa Cetinja da je vladika tamosnji osudjen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja verske i nacionalne mrznje.

Topličanin Milan

pre 18 godina

Makedonski državni organi su inače, već poznati po svojim "civilizacijskim" postupcima, koji, doduše nisu prikladni za ovaj vek, prema svemu što potiče od Srpske Pravoslavne Crkve. U Evropi, ako je ovo deo Evrope, članovima SPC je zabranjeno čak, i da prolaze preko teritorije BJRM. Interesantno je da ovakav pristup nije naišao na osudu tolikih humanitarnih društava kako iz Srbije tako i iz Makedonije. Da li je ovakva odluka makedonske vlade, koja još uvek važi diskriminatorska i anticivilizacijska ili...
Nije greh ovoga vladike u njegovoj veri. Ona je prava i tvrda jer je za svoje uverenje i veru spreman i na stradanje. Njegov greh je što propagira jedinstvo i mirno rešenje problema sa Matičnom Crkvom odnosno, sa SPC....

Why?

pre 18 godina

Zasto ovaj covek ide u zatvor? Kakvu je on mrznju raspirivao? Ja bih rekao da zvanicna Makedonija mnogo vise raspiruje mrznju! Nije Vladika Jovan hapsio nikog, ni sikanirao ni zabranjivao.... To je Makedonija koja redovno hapsi nase popove kad prolaze prema Grckoj, to Makedonija zabranjuje prolaz kroz svoju zemlju ZBOG VERSKE PRIPADNOSTI!!!! Ako neko krsi ljudska prava na verskoj i rasnoj osnovi, onda je to Makedonija i njihova policija, a ne gospodin Jovan! Ovde bi trebao HRW da reaguje, i Sonja Biserko, i Natasa Kandic i da zastite Vladiku Jovana.

novosadjanin

pre 18 godina

Kao mali kršten sam u katolickoj crkvi jer je moja baka po majci bila katolik(mešavina svih naroda koji se mogu naći u Srednjoj Evropi), a roditelji emancipovani tj. komunisti. Vremenom sam rastao i izgradio sam svoj nacionalni identitet i postao sam Srbin jer su mi i otac i majka (po ocu) Srbi. Tako sam ja Srbin katoličke veroispovesti i to niko ne razume iako ih ja potsećam da je ,na primer, Ivo Andrić bio Srbin katoličke veroispovesti. A ovo pričam jer hoću da poručim Makednoncima a i svim drugima na Balkanu da vera i nacija nemaju veze jedno sa drugim i da je to samo izraženo na Balkanu i zbog toga je mnogo ljudi stadalo. Takođe, znam da katolički sveštenici mogu da drže mise u svim zemljama na planeti Zemlji i ne vidim ni jedan razlog zašto sveštenici Srpske crkve ne bi mogli da drže liturgije u zemlji Makedoniji ako tamo postoji i jedan vernik koji će prisustvovati takvoj liturgiji. Uskraćivanje prava verniku i svešteniku da se mole je uskraćivanje osnovnih ljudskih prava.

Dositej

pre 18 godina

Što volim ove spcovce, samo pričaju o mučeništvu, stradanjima i patnji. Ako se mučiš, stradaš i patiš, kažu oni, ti onda na najbolji mogući način dokazuješ svoju privrženost veri.
Dobro, važi, a je l' bi mogli malo da se dokazujete i širenjem ljubavi među ljudima, pomaganjem, praštanjem, ili to ostavljate luzerima, dok je za vas, prave vernike, rezervisana patnja, muke i stradanje.
Sve pravoslavne crkve su nacionalne, pa što ne i MPC i CGPC. Ah, da... te nacije ne postoje.
Jovici zelim da mu zatvorski dani brzo prođu. Ako je bas tako srećan što ide u tvorza, nek ostane do kraja života - ne gine mu da postane svetac.

Tomislav, Beograd

pre 18 godina

U modernom svetu, državna politika bi trebalo da bude razdvojena od crkvene politike. U državi Srbiji je, prema rečima njenog predsednika, potpuno odvojeno delovanje državnih predstavnika i crkvenih velikodostojnika. Izgleda da država Makedonija nije u potpunosti odvojila državno od crkvenog ustrojstva, a ovaj potez makednoskih vlasti samo govori o tome da zapravo makedonski narod traga za identitetom. Na žalost, na Balkanu religijska pripadnost odredjuje i nacionalnu pripadnost.

g.m.

pre 18 godina

Bilo bi dobro objaviti konkretno sta je ucinio (rekao) vladika Jovan, da bismo imali uvid u to "krivicno delo". Da ne ispadne da vladiki sude zbog verbalnog delikta, a sto civilizovana Evropa ne poznaje. Ni jedan skof ili nadskof koji se, uprkos crkvenoj (i papinoj) dogmi, opredelio za "slobodnu teologiju", nije zavrsio u zatvoru! (P.S. Ako je uistinu napadao druge vere i narode, ili je prekrsio vazece drzavne zakone (poput, recimo, divlje gradnje crkve u CG!), to treba sankcionisati!)

Elementarno upucen u problematiku

pre 18 godina

Vladika je Jovan je potpuno neosnovano optuzen i osudjen pred pristrasnim sudom. Arhiepiskopija Ohridska ciji je on prvojerarh 80% bogosluzenja obavlja na Makednoskom jeziku (ostatak je na crkvenoslovenskom i grckom) i autonomija koja joj je data od strane SPC bi mogla vremenom da preraste i u nesto vece. SPC, Ohridska Arhiepiskopija i sam Vladika Jovan NIKADA nisu negirali makedonsku naciju. Ko ne veruje, neka procita nishki sporazum koji su TRI vladike MPC potpisale a onda dvojica povukla potpis pod pritiskom jednog od vladika MPC. Vladika Jovan se raduje jer je svestan da nikom nista nije zgresio i da ce mu se robijanje kao potpuno nevinom na kraju isplatiti. Tuzno je sto makednoski narod ne shvata da je izmanipulisan i da ga dvojica uticajnih vladika MPC zarad sopstvenih interesa drze odsecenim od Vaseljenskog Pravoslavlja. Sa stanovista SPC potpuno bi neodgovorno bilo priznati otcepljenje koje nije utemeljeno u kanonima i time pre svega ozvaniciti one episkope MPC koji ne ispunjavaju ni jedan uslov da to budu.

Zivkovic

pre 18 godina

Makedonsko pravosudje je udarilo istorijsku samarcinu Makedoncima, na radost ostalih drzavljana, koju ce vreme tesko sprati. Ostajem bez reci pre ovim nasiljem nad verom. Tako su radili Rimljani. Zar nije utvrdjen nacin kako se stice autokefalnost - nego zatvaranjem svestenika. Sramota. Isto bih to rekao i da su osudili nekog katolickog, muslimanskog ili bilo kog drugog svestenika. Iza svega stoji politika i ekonomija. S r a m o t a!!!!

Lala iz Banata

pre 18 godina

A zašto SPC gura svoj nos u stvari drugih država. Ako već Vladika Jovan želi da postane član SPC, neka to i učini, ali ne vidim razlog da povuče za sobom i celu arhiepiskopiju.
Eto dokaza o teoriji nebeskog naroda koju su zajednički lansirali SPC i MIlošević. "Uvek su Srbi u pravu!" Zato su i ostvarili svoj san da su danas svi Srbi u jednoj državi.
Ako Makedonci hoće svoju crkvu - to je njihovo pravo. Pozdrav iz Vojvodine!

Cincarin

pre 18 godina

Dakle, sve ovo sto se desava u poslednje vreme na relaciji SPC - MPC je za mene cisti nadrealizam. SPC koja se istorijski iznedrila iz MPC sada se proglasava starijom od svoje majke. I jos uzima sebi za pravo da izdaje licence i "upotrebne dozvole" pravoslavnim crkvama drugih naroda.Na kraju, ako treba da se bira izmedju Apostola Pavla i Patrijarha Pavla, neka svako izabere po veri i savesti.

Suzi Jun 26,2005

pre 18 godina

Narode, Narode Pravoslavni, svi vi koji ovako osudjujete naseg Vladiku, znate li vi uopste nesto o Kanonskom Pravoslavlju? Bog ce oprostiti svima vama jer ne znate sta pricate, ali jednog dana kada budete shvatili pokajte se ali iz duse i srca. Reci koje je izgovorio nas Vladika vama su sada smesne ali jednog dana bice vam jasna svaka hjegova rec koju vi sada ne razumete a optuzujete je. Njegove su reci,iskrene i jasne. Mnogo vise doprinecete ako se pomolite i shvatite pravu vrednost svega ovoga sto se desava, jer ovo sto se desava nasem Vladiki to se upravo desava i svima nama Pravoslavcima.

Slavko

pre 18 godina

Ovo je sramotno za Makedoniju i Makedonce. Vladiku u zatvor - pa to se ni u Turskoj nebi desilo?!? Ako su do sada i imali ikakvih simpatija u ostalim pomjesnim pravoslavnim crkvama - sigurno ih vise nemaju. Pa ko bi dao autokefalnost crkvi koja hapsi episkope???

Beogradjanin

pre 18 godina

Hajde da jednom postanemo normalna drzava pa da zanemarimo verske, nacionalne i rasne pripadnosti i da konflikte pocnemo da resavamo po ZAKONU. U tom slucaju ovde imamo verske zakone (kanone) i drzavne zakone i medjunarodne konvencije. Tako neka se autokefalnost resava po cvrkvenim zakonima, a pravo svojine nad crkvama, imanjima i manastitrima zajedno sa ljudskim pravima na slobodu veroispovesti pred civilnim zakonima. Srecom, posto je Republika Makedonija clanica Saveta Evrope i ako se neki njen Sud ili drugi organ ogresi o medjunarodne civilizacijske norme, uvek se moze zaliti... Lepo pozdrav juznim susedima iz Beograda.

ja

pre 18 godina

Ovde se brkaju pojmovi! Vladika ide u zatvor zato sto je bogosluzio vjernicima koji pripadaju SPC. To je u BJRM okaraktersiano kao krivicno djelo. Priznanje MPC treba da dobije od svih pravoslavnih crkava, znaci ne samo od SPC. Ni drzave ne dobijaju priznanje kad to one hoce, nego kad ih ostale suverene drzave priznaju. Inace sigurno je da nijedna NVO nece reagovati, jer reaguju samo kad dobiju "zeleno svjetlo" od finansijera, sto je i normalno. Ko placa on i komanduje. Ako nista BJRM (sto je pravo ime, a ne Makedonija) bi trebala biti osudjena zbog zabrane prolaza svestenicima SPC. Zasto ta zabrana ne vazi i za ostale vjerske sluzbenike. Ima li primjera u svjetu za ovakvu selektivnost??

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Као прво, Православне цркве нису националне него помесне. Као друго, проблеми између СПЦ и тзв. МПЦ су настали зато што се држава (Македонија) у име нације (Македонаца) почела мешати у црквене ствари, а да при томе нико од људи који су доносили кључне одлуке није био члан те Цркве (били су комунисти). Нове власти у Македонији су по инерцији наставиле да гурају исту политику и покушавају да међуцркјвене односе расправљају на међудржавном нивоу.
У међувремену, православни свештеници и монаси из других земаља, који су на пропутовању кроз Македонију, не могу кроз ову државу да путују у њиховој традиционалној одећи (мантијама), осим уколико долазе на позив тзв. МПЦ.
Владика Јован је увидео да та тврдоглавост не може да донесе добро ни народу ни цркви ни држави. Остао је код потписа који су македонски епископи ставили на споразум са СПЦ, а који су под политичким притиском повукли.
Владика Јован није мањи Македонац од оних који су га у име одбране нације послали у затвор. Све што подноси - подноси из најдубљих верских осећања и љубави према свом народу. Срамна пресуда којом је осуђен је сама по себи довољна да добије азил у било којој демократској земљи света. Очигледно је да он то није желео да искористи.

Dejan

pre 18 godina

Makedonce kao narod gotivim i mislim da smo vrlo bliski, ali mi nije jasno ovo natezanje oko Jovana. Kakav apsurd njega strpati u zatvor zbog raspirivanja nacionalne mrznje, a covek Makedonac koji propoveda hriscanstvo u Makedoniji! Bojim se da Makedonci imaju mnogo vecih neprijatelja u okruzenju od Srba. Koliko ja vidim, jedino je "Srpska" Makedonija ostala Makedoncima, dok su Bugarska i Grcka utopljene. Da ne pricam o Albanskom pitanju...

vasseleo

pre 18 godina

ogromna je to sramota za makedonsku drzavu. Oni, cini mi se, nisu ni svesni koju gresku prave, to nigde u svetu demokratije ne moze biti prihvaceno. Zamislite da u USA ili Kanadi ili bilo kojoj zapadnoevropskoj zemlji bude osudjen i uhapsen crkveni verodostojnik bilo koje konfesije. Prosto nezamislivo, makar da drzavotvorci u BJRM misle da ce tako dati legitimitet izmisljenoj crkvi. Pa ne misle oni da ce tako da preuzmu bogomolje SPC u Makedoniji? To je vrhunac apsurda, ako zele da osnuju novu crkvu, onda neka izvole graditi sebi hramove.
Sta radi nasa drzava, cuti kao uvek. To je takodje jedan od uzasa sa nase strane. Nije tacno da je to samo crkveno pitanje, to je i pitanje nasledja srpskog naroda u zemlji juznih nam suseda.A da ne govorimo o slobodi ispovedanja vere, koja je drasticno povredjena kod njih. Gde je sada gdin predsednik Tadic, umesto sto se slikao sa Crvenkovskim, mogao je nesto da uradi po tom pitanju. lako se slikati , dok oni nas kamenjem ,mi bi njih hlebom.Dokle tako, Srbija mora da po pitanju medju susedstva da pre svega stiti intewrese svoga naroda i svoje kulture i kulturne bastine. Po cemu se hramovi SPC u Makedoniji i hramovi SPC na Kosovu ili CG razlikuju?. Nema razlike,osim ako nasi politicki nojevi misle da se sve zavrsava na medjunarodnom priznanju.

Amel

pre 18 godina

Sto rece neko, bilo je sudjenje, dokazana je krivica i gotovo. Mozda ce neko da kaze da je kazna prestroga, jer ako uporedimo kazne Makedonskog pravosudja sa kaznama iz Nisa zbog paljenja Dzamije, onda je stvarno previse. Ali jedno je Srbija a drugo je Makedonija. U Srbiji je izgleda normalno da svestena lica pozivaju na mrznju, da voze ukradene dzipove, da blagosiljaju ratne zlocince itd. Proizvod toga su deca koja pale verske objekte, skorpioni, beli orlovi, tigrovi. Ovo bi trebalo da bude primer i Srbiji, da svako ko siri versku i nacionalnu mrznju dobije zasluzenu kaznu, posebno svestena lica, koja su vidimo ponajvise kriva i za rastuci terorizam u svetu.

Milos

pre 18 godina

Svaka cast oce Jovane. Uz bozju pomoc i to ce proci, ali jadni Makedonski narod nikada nece shvatiti, da im nije bilo Srba nebi imali ni ovu malu Makedoniju. SPC se drzi Kanona i to tece svojim tokom. Boze pomozi napacenom i izmanipulisanom makedonskom narodu da misli svojom glavom. Braco Makedonci otac Jovan je vrsio legalan pravoslavni cin koji i vi morate ciniti, a zasto je to radio, zato sto su ga vlasti isterale iz svetinje kojom se sluzio i ispovedao gospodu, ali i u ime svog narod, a ne tamo nekog osvajaca i njegovih verskih opredelenja. Kako sada stvari stoje Makedonci su od pustih zelja za nesta visim autoritetom upropastili i odnose sa srpskim narodom koji im je veciti brat i saveznik, koji ih ne osvaja niti usvaja vec samo pokusavaju bratski da im pomogne u svim nedacama. Ti njihovi bajni savetnici vec su odredili da ih predaju u ruke Vatikana. Postavite braco Makedonci pitanje svojoj vlasti sta hoce od vas, neku podelu, neku novu veru, novu propast Makedonije, ili da vas predaju u tudje ruke. Braco nedajte da vas unistavaju, zar vam nije dosta podela i usitnjavanja, o Boze dali neko radi u ime vas, a za korist neke nove vere ili za svoj djep.

Vojislav YVR_BGD

pre 18 godina

Potpuno je ne bitno sta ja mislim o sukobu SPC i MPC. Bitno je da jedan covek ide u zatvor zbog svoje verske pripadnosti. Makedonci, uzmite se u pamet. Ovo je divljastvo dostojno jednog najgorih diktatura za koje znam.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

Moram da se javim jos jednom. Bez obzira na sve, bilo bi jako opasno da se drzava Srbija mesa u ovo vise nego sto bi se mesala da je u pitanju neki drugi slucaj drasticnog krsenja ljudskih prava u susedstvu. Mitropolit Jovan je Makedonac, drzavljanin Makedonije, Ohridska Arhiepiskopija je makedonska crkva. Eventualnim mesanjem, drzava bi podigla problem na medjudrzavni nivo, a to je upravo ono sto zastupaju oni koji su Mitropolita strpali u zatvor.

julija

pre 18 godina

Braco Srbi nije u redu da reagujete na ovaj nacin, da oplakujete Jovana i slicno, nazalost niste dovoljno informisani. Pa zar ako je Jovan vladika srpski ili makedonski, nije bitno,dali mu to daje za pravo da proneveri donaciju namenjenu za izgradnju crkve od 50 000 eura? Zar to nije krivicno delo i pitam se zasto ovo srpski mediji niti ne pominju.

Yugo

pre 18 godina

Da nije bilo Srba i Srbije, Makedonija ne bi ni postojala .Izgleda da su oni zaboravili da je 12000 Srba poginulo u Kumanovskoj bitci da ih oslobodi od Turaka, traze da ih priznamo po imenu koje UN ne priznaju, a kamoli crkvu da im priznamo. Srpski poreski obveznici su im vise od polovine Skoplja izgradili posle zemljotresa i zbog svega toga mi nismo izgleda po njima po volji, a ne smeta im sto im Albanci drze pola drzave i sto ce im uzeti celu za par godina pa im crkva nece ni trebati. E pa gospodo, vi koji sebe nazivate i svojatate Grcki naziv Makedonija srecno vam bilo.

dragan

pre 18 godina

Pod jedan: niko ne sme da ide u zatvor zbog svojih stavova pa ni jovan, pod dva: ovo nije crkveni i verski sukob kako ga prikazuje spc, vec direktan atak na makedonski narod i njegovu samobitnost i pod tri: ima jedno drvo u samom centru ohrida, zove se cinar, e pa to drvo je starije od ove karikature koja sebe zove srpskom pravoslavnom crkvom, a crkve oko cinara su starije od tog drveta, pa neka pukovnici imaju to u vidu kada ovdasnjem narodu objasnjavaju kako srpska crkva koja se zna se kako (nekanonski) odvojila od ohridske crkve treba kao da prizna postojanje mpc.

Небојша, Ниш

pre 18 godina

Зар је чудо да нам се дешава све што нам се дешава када смо оволико овакви какви јесмо, пљујемо на све што је Свето, псујемо Бога скоро у свакој прилици а Он нам ништа нажао није учинио, очекујући притом милост за себе (од кога?) те у свом слепилу и незнању смо спремни да газимо све и свакога око себе, осуђујући унапред иако нисмо ни позвани ни кадри да судимо.

И док та иста титоистичка вештачка творевина неможе ни неколико села да контролише, или не жели да их контролише јер су на хероинско-кокаинском путу за Европу, дотле је највећа опасност за исту група Великодостојника који не признају тзв. мпц, коју узгред не признаје ниједна Црква у свету. И за крај, молим за опроштај све оне које сам мојим скромним мишљењем можда повредио и увредио, Бог, Анђели и сви Свети нека су са свима нама.