Četvrtak, 12.05.2005.

13:47

Još mnogo zakona do "belog šengena"

Da bi SCG došla na "belu šengensku listu" neophodno je da usvoji brojne nove zakone.

Izvor: B92

Još mnogo zakona do "belog šengena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

realnost

pre 18 godina

Ne vidim problem u tome kad ce da nas stave na tu njihovu belu sengen listu kad vecina nas i nema novca ni za autobusku kartu a kamoli za boravak!!!

Cinik

pre 18 godina

Zasto bismo slobodno putovali na Zapad? Prosecan Srbin (koji, budimo iskreni, nije mnogo putovao ni u vreme kad se to moglo) mogao bi doziveti sok kad bi video da u zapadnim zemljama stanovnistvo nije etnicki cisto.

zoka

pre 18 godina

Ma kakva EU, sta ce to nama. Nama je da se zezamo na Ravnoj gori, tu smo najjaci. E, bela viza, roze viza, nismo mi u tom fazonu. Nama je najlepse kada smo kod kuce na nasem terenu, tu nam je najbolje. Ne moramo da radimo, a opet se ima; jede se pije se, slavi se, gradi se. Sta ces vise od zivota.

mb

pre 18 godina

Bez slobode kretenja nema ni slobode uma niti ekonomskog razvoja. Ova tema treba da bude bukvalno svakog dana na B92 i bas me zanima da li neko ima neku nameru da organizjue neke mirne i interesnte proteste koje bi bili pristuni kako na nasim tako i na evropskim medijima. pa neka i vlada to organzuje potajno, sto da ne, to bi bio veci patriotizam nego skrivanje generala. Da se razumemo sa mojim pasoshem putujem gde hocu ali me pogadja to da iako posle Slobe nam trebaju vize, iako nema razloga za tako nesto.
Ona energija iz 1996-97 bi mogla mnogo toga da promeni u Srbiji.
Pozdrav iz J.Amerike kojoj ne trebaju vize za Evropu.

Cex

pre 18 godina

Ne samo da bi trebalo da ova tema bude broj 1, nego bi trebalo SVAKI put na konferenciji za stampu predsednika vlade i bilo kog ministra postaviti ova dva pitanja:
1. Kada cete usvojiti potrebne zakone za dolazak na belu sengen listu?
2. Kada cete usvojiti zakone potrebne za ulazak u Evropsku Uniju?

Mihajlo

pre 18 godina

To sve govori o nasoj naravi... Govori da mi u stvari i ne zasluzujemo da postanemo deo Evrope jer svest o tome kod nas i ne postoji. Pa mi smo zemlja u kojoj su oni najgori uvek na vrhu, u kojoj se oni za sve pitaju i vode glavnu rec! Njima nista i ne znaci stavljanje na belu listu jer oni u Evropu putuju bez problema. Pogledajte samo ratne perjanice Milosevica kako sada sede u Strazburu i prave se da su ordinarni evropejci. Mislili smo da ce se od 5.oktobra stvari promeniti na bolje-zeznuli smo se kao i obicno! Ponovo su se najgori probili do povrsine objasnnjavajuci nam kako se izmislja topla voda! Najveci problem je, dakle, sto ovde razum jos uvek nije ovladao i sto se pravi ljudi i ne usudjuju da stanu na put svim tim likovima! Tuzna smo mi i nesrecna zemlja! Plasi me sto kraj cak ni ne slutim a kamo li vidim!

Bubuleja

pre 18 godina

Neka zaduzeni odmah sastave listu zakona i daju na hitno usvajanje u paketu (ako se vec mora) pa da trosimo energiju i vreme u neke produktivnije stvari.

DP

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje koliko je sve ono sto domaci politicari hoce da pokazu kao "ucenjivanje iz inostranstva" u stvari rezultat nefunkcionisanja nase drzave i neagilnost/nerad tih istih politicara. Nije ni cudo sto medjunarodnoj zajednici izgledamo kao crna tacka u Evropi kada ni republicka vlada i parlament ne mogu nista da izglasaju a ovi savezni tek ne rade apsolutno nista.
Sramota treba opet izaci na ulice i sve ih isterati iz fotelja do poslednjeg i dovesti neke sasvim nove ljude. Koliko je bilo ponuda iz inostranstva koje nasi politicari nisu ni udostojili odgovora.
Nazalost cini mi se da ce proci jos puno vode dunavom pre nego sto cemo moci normalno da putujemo bilo gde.

Milos

pre 18 godina

Hteo bih da pohvalim sto se ova vest zadnjih nedelja nanovo vraca na dnevni red. Po meni bi ova vest trebala svakog dana da bude vest dana, tj. koju smo stavku prethodnog dana uradili da bi danas bili jedan korak blizi beloj listi. Ukoliko sve ostavimo "nadleznim organima" u Evropu bez vize necemo nikad.

Kiks_UK

pre 18 godina

Britanski Economist je pre mesec dana pisao da ce nam 'bele sengenske vize' biti ponudjene za uzvrat statusa Kosova. Zakone je u nasoj skupstini moguce doneti za par dana-jer na opoziciju niko ne obraca paznju kad je za govornicom. Ali Kosovo je malo veca tema. Da ga ne prodamo za turisticke aranzmane.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, pa boli njih uvo za vas - oni putuju bez problema i jos im je sve placeno, a vi narode - muci se i dalje!!! Izes ga, svako ima politicare kakve je izabrao - kad budete definitivno hteli da vidite neke krajeve Evrope bez cekanja ispred ambasada, onda drugi put na izborima glasajte za one stranke, koje isto tako hoce u Evropu, a ne one radikalne "maratonce"!!!

pred02

pre 18 godina

Bela Sengen lista je cisto nas problem, a ne ucenjivanje Evrope.
Dakle, incijativa jeste da nasa vlada uradi sta treba i da tacne propise. Nasi pasosi nisu po nikakvim standardima, a nas vizni rezim otvara nase granice.
Evo su kljucni problemi
- Sadasnji pasosi se lako falsifikuju: Evrospka banka za rekonstrukciju je vec dala milione MUP-u pre 2-3 godine da urade novi sistem licnih isprava koji ukljucuje nove pasose. Medjutim, taj projekat je negde tu stao (kada su se menjale vlada, naravno). Licno sam prisustvova kada je firma iz Kanade, koja radi pasose za nekih 105 zemlja bila da predstavi ono sto nude.
- Nas vizni rezim je haos: Zasto mislite da JAT i Aviogenex lete za Lebanon, Libiju, Tursku, Egipat i ostale "nezavisne zemlje." Zato sto nama ne trebaju tamo vize. Ako nama netrebaju vizu, onda njima netrebaju za Srbiju. Ako ce Evropa da otvori granice nama, onda mi moramo da zatvorimo granice tim zemljama (libija, lebanon, egipat) posto te zemlje ce preko Srbije da ilegalno u Evropu.
Ovih 30-40 zakona mogu da se za mesec dana prerade i puste u vladi, ali ovi kurtoni od politicara nazalost nemaju incijativu. Zasto? Zato sto sa sluzbenim pasosima oni vrlo lako putuju ili dobijaju vize, ne samo za sebe, nego za sve oko njih (baba, tetka, ujak) svi koji imaju vezu u SMIP-u to mogu da srede niti da cekaju u redu, niti da se drkaju.
Ova ili bilo koja vlada bi mogla da dosta politickih pojena, barem u Beogradu, da pokupi ako bi to sredila - sto moze da radi.
Tudjman je video da moze da skupi politicke poene otvorite gradjanima, tako da oni jesu ispunili uslove itekako. Njihovi pasosi od jos pre n godina su po standardima EU i USA, video sam ih licno, i mnogo su savremeniji nego nasi.
Takodje, ako mislite da EU i ostali neznaju koliko je laznih i falsifikovanih pasosa, onda gresite. Grci - na primer - takodje, kao braca balkanci, imaju dosta pasosa preko veze - a zato im Amerikanci uveli vize za Ameriku (jedina EU clanica od original 15 kojima treba viza za Ameriku).
Pa onda vidite. Treba izvrsiti pritisak na vladu, posto licno ih boli

DrEvil

pre 18 godina

"Potrebno je doneti 35-40 propisa", a vlast je pozurila da krene od novih pasosa tj od onog propisa kojim ce uzeti pare, dok propisi koji ne donose pare mogu da cekaju.
Da li ima logike u konstataciji da je nas pasos lako falsifikovati pa ga zato treba menjati? Zar ce falsifikatori da stancuju nas pasos i onda stanu u red za vizu skoro svake zemlje na kugli zemaljskoj? Cak i ona tvrdnja da se pasosi nece moci vaditi u ambasadama govori o tome koliko vlast u matici nema poverenja u svoje ambasade tj zele pare direktno. Secate li se biometrijskih licnih karti koje je krenuo da uvodi Dusan Mihajlovic pa je jos bilo hvale kako ce Srbija biti jedina koja ima tako savremene licne karte a u stvari radilo se o proneveri 20 miliona dolara? Naravoucenije: Kada god cujete da se u Srbiji uvodi nesto savremeno to znaci da vlast planira da zaradi na sopstvenom narodu.

Jelena

pre 18 godina

Slovenci, svesni da bez tih i slicnih zakona ne mogu u EU, jednoglasno su glasali u skupstini, i u proseku za 12 min izglasali svaki. I pozicija i opozicija se slozili da se to mora. Tako moraju i ovi nasi, ili nas nema u EU ni do 2100.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Isti uslovi vaze za sve a Hrvati su to ispunili odavno. Kao sto smo se uverili, isti uslovi vaze za sve, pregovarati se moze 1000 godina ali uslovi i standardi se moraju ispuniti tu "skupstinske" trgovine nema! Takva je evropska birokratija, ista pravila za sve.

Blago njima

pre 18 godina

Bitno je da su se ministri postarali da se vize ukinu za diplomatske pasose! A obican narod ko sta pita. E sada se zapitajte sta je ciniti vlasniku spediterske firme u SiCG. Da bi normalno radio posao njegovi vozaci moraju da ili svakih 6 meseci vade nove vize za vise ulazaka (cime se gubi dragoceno vreme, a i novac) ili da imaju pasos neke drzave za cije gradjane nisu potrebne vize. Drugim recima, da bi covek normalno radio sa inostranstvom u Srbiji mora da zaposljava Hrvate ili Slovence?! Aman, ljudi, gde je tu logika?! SRAMOTA!

Zoran

pre 18 godina

Koliko i kako nasi dobro placeni poslanici rade ja se vise u donosenje tih 30 do 40 zakona uopste ne nadam. Danas mi koji jos imamo srecu da putujemo i to radimo sa pasosima nepostojece drzave. Svi pricaju u zemlji i inostrabnstvu o drzavnoj zajednici SCG a mi putujemo sa pasosima "Republike Jugoslavije" koje vise nema. Jednog dana ce nam zabraniti jednostavno ulaz u EU zbog tih istih pasosa.

Komunist

pre 18 godina

Posle svega sto je drzava Srbija uradila, a ogromna vecina njenog naroda podrzala, bolje da cute tisi od vode i nizi od trave i da ne mastaju ni okakvim vizama. Ja ih prvi ne bioh pustio nigde van te njihove nebeske Srbije, pa nek uzivaju. Jedino je nepravda sto zbog ove vecine, manjina ne moze da putuje kad pozeli.

zoran

pre 18 godina

Pa to kad bi odradili, pa to bi bio osecaj kao kad zatrpane rudare izvadite iz jame, ugruvani, da, ali zivi i oslobodjeni. Ma mislim, reci nemam.

Simon

pre 18 godina

Vidim, bice to uskoro...
I ponavljam, necu da stanem ni u jedan red za vizu, ni ispred jedne ambasade, nikada. Video sam na sta to lici. Samo cu putovati tamo gde se dobija grupna viza ili se vadi na samoj granici.
Eto, tako, pa vi sad vidite sta cete :):):)

Šetač s Kalemegdana

pre 18 godina

Konstatacija: Sve u svemu treba nam funkcionirajuća država. A ko kaže da ne može zbog bilo kojih razloga nije u pravu. Treba zatvoriti sve poslanike u skupštini i tek ih napolje pustiti kad budu svi potrebni zakoni usvojeni. Maratonska sednica bi se završila za 14 dana.
Da se međusobno ne lažemo: Uvek se može kad se hoće...

Goran

pre 18 godina

Sudeci po dinamici kojom se ovde donose zakoni i sprovode reforme, necemo mi moci bez viza u beli svet jos dugo, dugo, ali cemo zato bar slaviti partizanske i cetnicke praznike i pevati rodoljubive pesme, ispijajuci domacu rakiju u miru doma svoga ... da ne kazem "izolovano od ostalog sveta". Kad nam to dosadi, malo cemo da se potucemo sa komsijama, ili rodbinom (ako se i komsije ograde od nas), pa tako opet od pocetka.
"Nikom nije lepse, neg' je nam', samo da j' ovako svaki dan ..."

crnosrbogorac

pre 18 godina

Zaista je velika blamaža to što ne možemo slobodno putovati po svom kontinetu. Ovi naši "KV Politikanti" baš ne umeju ništa. Trebaju nam sposobni a ne ova seljana. 15 godina nas drže u nekom karantinu. Pre pet kodina kao neki 5.oktobar, kao neka promena. Kakva promena: nigde ne možemo, niko nas neće, ma dajte više nemojte nas brukati!!!

kiseonik

pre 18 godina

Ma ljudi moji od toga neće biti ništa još dugi niz godina. Pa još dan danas stoje na graničnim prelazima, na ulazu u SCG u delu koji kontroliše MUP Srbije, table sa nazivom države Savezna Republika Jugoslavija. I vi čekate da vlast uradi nešto urgent. Malo morgen što reče Onaj.

namerni prolaznik

pre 18 godina

Da, da...kad se setim one sekretarice iz Vladine Komisije za priključenje EU kako objašnjava da su novi pasoši mnogo skupi, kako ima tu mnogo posla, kako je rok do kraja godine ali ništa nije fiksirano - može da se odloži, jasno mi je koliko je Vladi stalo da uradi ovaj posao.
Meni je razlog jasan - ako se promene pasoši onda moraju da se promene i onim prijateljima i saradnicima Službe koji ih imaju po nekoliko, svaki na drugo ime, a tu onda može da bude problema.
Otvoriti dosijea Službe odmah!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Pazi ove paušalne "burazerske" procene da treba promeniti "35-40" propisa. Zbog ovakvog neprofesionalnog nacina analiziranja, nikad ne zavrsimo posao kako treba i do kraja. Daj ti nasi velestrucnjaci neka pripreme zakone, cik da skupstine ih ne prihvate...zbog domaceg javasluka i strancarenja oko "Bele Sengenske Liste" bi izbio "6.oktobar".

Dragan

pre 18 godina

Dobro i koliko cemo jos da cekamo da donesete te zakone jos 10 godina, a do tada cemo ko u kavezu da sedimo u Srbiji. Hajde bre ljudi donesite te zakone zamenite vojsku na granici policijom i dajte nove pasose, pa da mozemo ko ljudi da izadjemo iz zemlje i vidimo svet ovako smo ko u getu deca nam sveta nisu videla.Sramota! Ja mislim da to sve moze da se uradi do kraja godine zar ima neceg preceg? 15 godina nigde ne mozemo da izadjemo ko u zatvoru smo stvarno sramota.

Rod

pre 18 godina

Godinama slušam šta će biti urađeno a nikako da vidim da je nešto zaista urađeno i da poboljšanje osetim na svojoj koži.
A kad smo kod bele šengenske liste, mislim da naši političari ne shvataju koliko bi to problema zaista rešilo, pogotovo mladim ljudima: konačno bi nestao privid života u kavezu i, siguran sam, smanjio bi se broj mladih koji odlaze iz zemlje zauvek. Nažalost, takođe sam siguran da naše političare to i ne zanima.

Dejan

pre 18 godina

Misli da je zaista od 2000 godine bilo dovoljno vremena da se bar ti zakoni koje zahteva Evropa usvoje kao i da se zamene granice sa odgovarajucima a ne da budu najgore u Evropi. Medjutim nasi politicari bez obzira iz koje su stranke misle da to pitanje nije vazno. Mislim da bi trebalo da se napravi neko radno telo koje ce se baviti ubrzano samo tim problemom i pripremiti jasan akcioni plan.

Milos Ilic

pre 18 godina

A zassto drugo su placheni nego da odrade ovaj posao?
Novinari mogu dosta da pomognu svakodnevnim pitanjima o planovima, rokovima i izvrssenju.
Na taj naccin opusstanje i nerad poslanika bi bio bar umanjen ako ne i eliminisan.

nesa

pre 18 godina

Komunistima se trenutno ne ispalti da se donose zakoni koji ce nam omoguciti ulazak u EU. Njima ce to biti od koristi onoga momenta kada budu sigurni da ce imovina koju su pokrali (demokratska privatizacija, Hiperinflacija, zajam za preporod Srbije,...), biti legalizovana u okviru instucija sistema Evropske Unije.

Milos Ilic

pre 18 godina

A zassto drugo su placheni nego da odrade ovaj posao?
Novinari mogu dosta da pomognu svakodnevnim pitanjima o planovima, rokovima i izvrssenju.
Na taj naccin opusstanje i nerad poslanika bi bio bar umanjen ako ne i eliminisan.

nesa

pre 18 godina

Komunistima se trenutno ne ispalti da se donose zakoni koji ce nam omoguciti ulazak u EU. Njima ce to biti od koristi onoga momenta kada budu sigurni da ce imovina koju su pokrali (demokratska privatizacija, Hiperinflacija, zajam za preporod Srbije,...), biti legalizovana u okviru instucija sistema Evropske Unije.

Rod

pre 18 godina

Godinama slušam šta će biti urađeno a nikako da vidim da je nešto zaista urađeno i da poboljšanje osetim na svojoj koži.
A kad smo kod bele šengenske liste, mislim da naši političari ne shvataju koliko bi to problema zaista rešilo, pogotovo mladim ljudima: konačno bi nestao privid života u kavezu i, siguran sam, smanjio bi se broj mladih koji odlaze iz zemlje zauvek. Nažalost, takođe sam siguran da naše političare to i ne zanima.

Dejan

pre 18 godina

Misli da je zaista od 2000 godine bilo dovoljno vremena da se bar ti zakoni koje zahteva Evropa usvoje kao i da se zamene granice sa odgovarajucima a ne da budu najgore u Evropi. Medjutim nasi politicari bez obzira iz koje su stranke misle da to pitanje nije vazno. Mislim da bi trebalo da se napravi neko radno telo koje ce se baviti ubrzano samo tim problemom i pripremiti jasan akcioni plan.

namerni prolaznik

pre 18 godina

Da, da...kad se setim one sekretarice iz Vladine Komisije za priključenje EU kako objašnjava da su novi pasoši mnogo skupi, kako ima tu mnogo posla, kako je rok do kraja godine ali ništa nije fiksirano - može da se odloži, jasno mi je koliko je Vladi stalo da uradi ovaj posao.
Meni je razlog jasan - ako se promene pasoši onda moraju da se promene i onim prijateljima i saradnicima Službe koji ih imaju po nekoliko, svaki na drugo ime, a tu onda može da bude problema.
Otvoriti dosijea Službe odmah!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Pazi ove paušalne "burazerske" procene da treba promeniti "35-40" propisa. Zbog ovakvog neprofesionalnog nacina analiziranja, nikad ne zavrsimo posao kako treba i do kraja. Daj ti nasi velestrucnjaci neka pripreme zakone, cik da skupstine ih ne prihvate...zbog domaceg javasluka i strancarenja oko "Bele Sengenske Liste" bi izbio "6.oktobar".

kiseonik

pre 18 godina

Ma ljudi moji od toga neće biti ništa još dugi niz godina. Pa još dan danas stoje na graničnim prelazima, na ulazu u SCG u delu koji kontroliše MUP Srbije, table sa nazivom države Savezna Republika Jugoslavija. I vi čekate da vlast uradi nešto urgent. Malo morgen što reče Onaj.

Dragan

pre 18 godina

Dobro i koliko cemo jos da cekamo da donesete te zakone jos 10 godina, a do tada cemo ko u kavezu da sedimo u Srbiji. Hajde bre ljudi donesite te zakone zamenite vojsku na granici policijom i dajte nove pasose, pa da mozemo ko ljudi da izadjemo iz zemlje i vidimo svet ovako smo ko u getu deca nam sveta nisu videla.Sramota! Ja mislim da to sve moze da se uradi do kraja godine zar ima neceg preceg? 15 godina nigde ne mozemo da izadjemo ko u zatvoru smo stvarno sramota.

Simon

pre 18 godina

Vidim, bice to uskoro...
I ponavljam, necu da stanem ni u jedan red za vizu, ni ispred jedne ambasade, nikada. Video sam na sta to lici. Samo cu putovati tamo gde se dobija grupna viza ili se vadi na samoj granici.
Eto, tako, pa vi sad vidite sta cete :):):)

crnosrbogorac

pre 18 godina

Zaista je velika blamaža to što ne možemo slobodno putovati po svom kontinetu. Ovi naši "KV Politikanti" baš ne umeju ništa. Trebaju nam sposobni a ne ova seljana. 15 godina nas drže u nekom karantinu. Pre pet kodina kao neki 5.oktobar, kao neka promena. Kakva promena: nigde ne možemo, niko nas neće, ma dajte više nemojte nas brukati!!!

Goran

pre 18 godina

Sudeci po dinamici kojom se ovde donose zakoni i sprovode reforme, necemo mi moci bez viza u beli svet jos dugo, dugo, ali cemo zato bar slaviti partizanske i cetnicke praznike i pevati rodoljubive pesme, ispijajuci domacu rakiju u miru doma svoga ... da ne kazem "izolovano od ostalog sveta". Kad nam to dosadi, malo cemo da se potucemo sa komsijama, ili rodbinom (ako se i komsije ograde od nas), pa tako opet od pocetka.
"Nikom nije lepse, neg' je nam', samo da j' ovako svaki dan ..."

Šetač s Kalemegdana

pre 18 godina

Konstatacija: Sve u svemu treba nam funkcionirajuća država. A ko kaže da ne može zbog bilo kojih razloga nije u pravu. Treba zatvoriti sve poslanike u skupštini i tek ih napolje pustiti kad budu svi potrebni zakoni usvojeni. Maratonska sednica bi se završila za 14 dana.
Da se međusobno ne lažemo: Uvek se može kad se hoće...

zoran

pre 18 godina

Pa to kad bi odradili, pa to bi bio osecaj kao kad zatrpane rudare izvadite iz jame, ugruvani, da, ali zivi i oslobodjeni. Ma mislim, reci nemam.

Blago njima

pre 18 godina

Bitno je da su se ministri postarali da se vize ukinu za diplomatske pasose! A obican narod ko sta pita. E sada se zapitajte sta je ciniti vlasniku spediterske firme u SiCG. Da bi normalno radio posao njegovi vozaci moraju da ili svakih 6 meseci vade nove vize za vise ulazaka (cime se gubi dragoceno vreme, a i novac) ili da imaju pasos neke drzave za cije gradjane nisu potrebne vize. Drugim recima, da bi covek normalno radio sa inostranstvom u Srbiji mora da zaposljava Hrvate ili Slovence?! Aman, ljudi, gde je tu logika?! SRAMOTA!

Zoran

pre 18 godina

Koliko i kako nasi dobro placeni poslanici rade ja se vise u donosenje tih 30 do 40 zakona uopste ne nadam. Danas mi koji jos imamo srecu da putujemo i to radimo sa pasosima nepostojece drzave. Svi pricaju u zemlji i inostrabnstvu o drzavnoj zajednici SCG a mi putujemo sa pasosima "Republike Jugoslavije" koje vise nema. Jednog dana ce nam zabraniti jednostavno ulaz u EU zbog tih istih pasosa.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Isti uslovi vaze za sve a Hrvati su to ispunili odavno. Kao sto smo se uverili, isti uslovi vaze za sve, pregovarati se moze 1000 godina ali uslovi i standardi se moraju ispuniti tu "skupstinske" trgovine nema! Takva je evropska birokratija, ista pravila za sve.

Komunist

pre 18 godina

Posle svega sto je drzava Srbija uradila, a ogromna vecina njenog naroda podrzala, bolje da cute tisi od vode i nizi od trave i da ne mastaju ni okakvim vizama. Ja ih prvi ne bioh pustio nigde van te njihove nebeske Srbije, pa nek uzivaju. Jedino je nepravda sto zbog ove vecine, manjina ne moze da putuje kad pozeli.

Jelena

pre 18 godina

Slovenci, svesni da bez tih i slicnih zakona ne mogu u EU, jednoglasno su glasali u skupstini, i u proseku za 12 min izglasali svaki. I pozicija i opozicija se slozili da se to mora. Tako moraju i ovi nasi, ili nas nema u EU ni do 2100.

DrEvil

pre 18 godina

"Potrebno je doneti 35-40 propisa", a vlast je pozurila da krene od novih pasosa tj od onog propisa kojim ce uzeti pare, dok propisi koji ne donose pare mogu da cekaju.
Da li ima logike u konstataciji da je nas pasos lako falsifikovati pa ga zato treba menjati? Zar ce falsifikatori da stancuju nas pasos i onda stanu u red za vizu skoro svake zemlje na kugli zemaljskoj? Cak i ona tvrdnja da se pasosi nece moci vaditi u ambasadama govori o tome koliko vlast u matici nema poverenja u svoje ambasade tj zele pare direktno. Secate li se biometrijskih licnih karti koje je krenuo da uvodi Dusan Mihajlovic pa je jos bilo hvale kako ce Srbija biti jedina koja ima tako savremene licne karte a u stvari radilo se o proneveri 20 miliona dolara? Naravoucenije: Kada god cujete da se u Srbiji uvodi nesto savremeno to znaci da vlast planira da zaradi na sopstvenom narodu.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, pa boli njih uvo za vas - oni putuju bez problema i jos im je sve placeno, a vi narode - muci se i dalje!!! Izes ga, svako ima politicare kakve je izabrao - kad budete definitivno hteli da vidite neke krajeve Evrope bez cekanja ispred ambasada, onda drugi put na izborima glasajte za one stranke, koje isto tako hoce u Evropu, a ne one radikalne "maratonce"!!!

pred02

pre 18 godina

Bela Sengen lista je cisto nas problem, a ne ucenjivanje Evrope.
Dakle, incijativa jeste da nasa vlada uradi sta treba i da tacne propise. Nasi pasosi nisu po nikakvim standardima, a nas vizni rezim otvara nase granice.
Evo su kljucni problemi
- Sadasnji pasosi se lako falsifikuju: Evrospka banka za rekonstrukciju je vec dala milione MUP-u pre 2-3 godine da urade novi sistem licnih isprava koji ukljucuje nove pasose. Medjutim, taj projekat je negde tu stao (kada su se menjale vlada, naravno). Licno sam prisustvova kada je firma iz Kanade, koja radi pasose za nekih 105 zemlja bila da predstavi ono sto nude.
- Nas vizni rezim je haos: Zasto mislite da JAT i Aviogenex lete za Lebanon, Libiju, Tursku, Egipat i ostale "nezavisne zemlje." Zato sto nama ne trebaju tamo vize. Ako nama netrebaju vizu, onda njima netrebaju za Srbiju. Ako ce Evropa da otvori granice nama, onda mi moramo da zatvorimo granice tim zemljama (libija, lebanon, egipat) posto te zemlje ce preko Srbije da ilegalno u Evropu.
Ovih 30-40 zakona mogu da se za mesec dana prerade i puste u vladi, ali ovi kurtoni od politicara nazalost nemaju incijativu. Zasto? Zato sto sa sluzbenim pasosima oni vrlo lako putuju ili dobijaju vize, ne samo za sebe, nego za sve oko njih (baba, tetka, ujak) svi koji imaju vezu u SMIP-u to mogu da srede niti da cekaju u redu, niti da se drkaju.
Ova ili bilo koja vlada bi mogla da dosta politickih pojena, barem u Beogradu, da pokupi ako bi to sredila - sto moze da radi.
Tudjman je video da moze da skupi politicke poene otvorite gradjanima, tako da oni jesu ispunili uslove itekako. Njihovi pasosi od jos pre n godina su po standardima EU i USA, video sam ih licno, i mnogo su savremeniji nego nasi.
Takodje, ako mislite da EU i ostali neznaju koliko je laznih i falsifikovanih pasosa, onda gresite. Grci - na primer - takodje, kao braca balkanci, imaju dosta pasosa preko veze - a zato im Amerikanci uveli vize za Ameriku (jedina EU clanica od original 15 kojima treba viza za Ameriku).
Pa onda vidite. Treba izvrsiti pritisak na vladu, posto licno ih boli

Kiks_UK

pre 18 godina

Britanski Economist je pre mesec dana pisao da ce nam 'bele sengenske vize' biti ponudjene za uzvrat statusa Kosova. Zakone je u nasoj skupstini moguce doneti za par dana-jer na opoziciju niko ne obraca paznju kad je za govornicom. Ali Kosovo je malo veca tema. Da ga ne prodamo za turisticke aranzmane.

Milos

pre 18 godina

Hteo bih da pohvalim sto se ova vest zadnjih nedelja nanovo vraca na dnevni red. Po meni bi ova vest trebala svakog dana da bude vest dana, tj. koju smo stavku prethodnog dana uradili da bi danas bili jedan korak blizi beloj listi. Ukoliko sve ostavimo "nadleznim organima" u Evropu bez vize necemo nikad.

DP

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje koliko je sve ono sto domaci politicari hoce da pokazu kao "ucenjivanje iz inostranstva" u stvari rezultat nefunkcionisanja nase drzave i neagilnost/nerad tih istih politicara. Nije ni cudo sto medjunarodnoj zajednici izgledamo kao crna tacka u Evropi kada ni republicka vlada i parlament ne mogu nista da izglasaju a ovi savezni tek ne rade apsolutno nista.
Sramota treba opet izaci na ulice i sve ih isterati iz fotelja do poslednjeg i dovesti neke sasvim nove ljude. Koliko je bilo ponuda iz inostranstva koje nasi politicari nisu ni udostojili odgovora.
Nazalost cini mi se da ce proci jos puno vode dunavom pre nego sto cemo moci normalno da putujemo bilo gde.

Bubuleja

pre 18 godina

Neka zaduzeni odmah sastave listu zakona i daju na hitno usvajanje u paketu (ako se vec mora) pa da trosimo energiju i vreme u neke produktivnije stvari.

Mihajlo

pre 18 godina

To sve govori o nasoj naravi... Govori da mi u stvari i ne zasluzujemo da postanemo deo Evrope jer svest o tome kod nas i ne postoji. Pa mi smo zemlja u kojoj su oni najgori uvek na vrhu, u kojoj se oni za sve pitaju i vode glavnu rec! Njima nista i ne znaci stavljanje na belu listu jer oni u Evropu putuju bez problema. Pogledajte samo ratne perjanice Milosevica kako sada sede u Strazburu i prave se da su ordinarni evropejci. Mislili smo da ce se od 5.oktobra stvari promeniti na bolje-zeznuli smo se kao i obicno! Ponovo su se najgori probili do povrsine objasnnjavajuci nam kako se izmislja topla voda! Najveci problem je, dakle, sto ovde razum jos uvek nije ovladao i sto se pravi ljudi i ne usudjuju da stanu na put svim tim likovima! Tuzna smo mi i nesrecna zemlja! Plasi me sto kraj cak ni ne slutim a kamo li vidim!

Cex

pre 18 godina

Ne samo da bi trebalo da ova tema bude broj 1, nego bi trebalo SVAKI put na konferenciji za stampu predsednika vlade i bilo kog ministra postaviti ova dva pitanja:
1. Kada cete usvojiti potrebne zakone za dolazak na belu sengen listu?
2. Kada cete usvojiti zakone potrebne za ulazak u Evropsku Uniju?

mb

pre 18 godina

Bez slobode kretenja nema ni slobode uma niti ekonomskog razvoja. Ova tema treba da bude bukvalno svakog dana na B92 i bas me zanima da li neko ima neku nameru da organizjue neke mirne i interesnte proteste koje bi bili pristuni kako na nasim tako i na evropskim medijima. pa neka i vlada to organzuje potajno, sto da ne, to bi bio veci patriotizam nego skrivanje generala. Da se razumemo sa mojim pasoshem putujem gde hocu ali me pogadja to da iako posle Slobe nam trebaju vize, iako nema razloga za tako nesto.
Ona energija iz 1996-97 bi mogla mnogo toga da promeni u Srbiji.
Pozdrav iz J.Amerike kojoj ne trebaju vize za Evropu.

zoka

pre 18 godina

Ma kakva EU, sta ce to nama. Nama je da se zezamo na Ravnoj gori, tu smo najjaci. E, bela viza, roze viza, nismo mi u tom fazonu. Nama je najlepse kada smo kod kuce na nasem terenu, tu nam je najbolje. Ne moramo da radimo, a opet se ima; jede se pije se, slavi se, gradi se. Sta ces vise od zivota.

realnost

pre 18 godina

Ne vidim problem u tome kad ce da nas stave na tu njihovu belu sengen listu kad vecina nas i nema novca ni za autobusku kartu a kamoli za boravak!!!

Cinik

pre 18 godina

Zasto bismo slobodno putovali na Zapad? Prosecan Srbin (koji, budimo iskreni, nije mnogo putovao ni u vreme kad se to moglo) mogao bi doziveti sok kad bi video da u zapadnim zemljama stanovnistvo nije etnicki cisto.

Milos Ilic

pre 18 godina

A zassto drugo su placheni nego da odrade ovaj posao?
Novinari mogu dosta da pomognu svakodnevnim pitanjima o planovima, rokovima i izvrssenju.
Na taj naccin opusstanje i nerad poslanika bi bio bar umanjen ako ne i eliminisan.

nesa

pre 18 godina

Komunistima se trenutno ne ispalti da se donose zakoni koji ce nam omoguciti ulazak u EU. Njima ce to biti od koristi onoga momenta kada budu sigurni da ce imovina koju su pokrali (demokratska privatizacija, Hiperinflacija, zajam za preporod Srbije,...), biti legalizovana u okviru instucija sistema Evropske Unije.

Rod

pre 18 godina

Godinama slušam šta će biti urađeno a nikako da vidim da je nešto zaista urađeno i da poboljšanje osetim na svojoj koži.
A kad smo kod bele šengenske liste, mislim da naši političari ne shvataju koliko bi to problema zaista rešilo, pogotovo mladim ljudima: konačno bi nestao privid života u kavezu i, siguran sam, smanjio bi se broj mladih koji odlaze iz zemlje zauvek. Nažalost, takođe sam siguran da naše političare to i ne zanima.

Dejan

pre 18 godina

Misli da je zaista od 2000 godine bilo dovoljno vremena da se bar ti zakoni koje zahteva Evropa usvoje kao i da se zamene granice sa odgovarajucima a ne da budu najgore u Evropi. Medjutim nasi politicari bez obzira iz koje su stranke misle da to pitanje nije vazno. Mislim da bi trebalo da se napravi neko radno telo koje ce se baviti ubrzano samo tim problemom i pripremiti jasan akcioni plan.

namerni prolaznik

pre 18 godina

Da, da...kad se setim one sekretarice iz Vladine Komisije za priključenje EU kako objašnjava da su novi pasoši mnogo skupi, kako ima tu mnogo posla, kako je rok do kraja godine ali ništa nije fiksirano - može da se odloži, jasno mi je koliko je Vladi stalo da uradi ovaj posao.
Meni je razlog jasan - ako se promene pasoši onda moraju da se promene i onim prijateljima i saradnicima Službe koji ih imaju po nekoliko, svaki na drugo ime, a tu onda može da bude problema.
Otvoriti dosijea Službe odmah!

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Pazi ove paušalne "burazerske" procene da treba promeniti "35-40" propisa. Zbog ovakvog neprofesionalnog nacina analiziranja, nikad ne zavrsimo posao kako treba i do kraja. Daj ti nasi velestrucnjaci neka pripreme zakone, cik da skupstine ih ne prihvate...zbog domaceg javasluka i strancarenja oko "Bele Sengenske Liste" bi izbio "6.oktobar".

kiseonik

pre 18 godina

Ma ljudi moji od toga neće biti ništa još dugi niz godina. Pa još dan danas stoje na graničnim prelazima, na ulazu u SCG u delu koji kontroliše MUP Srbije, table sa nazivom države Savezna Republika Jugoslavija. I vi čekate da vlast uradi nešto urgent. Malo morgen što reče Onaj.

Dragan

pre 18 godina

Dobro i koliko cemo jos da cekamo da donesete te zakone jos 10 godina, a do tada cemo ko u kavezu da sedimo u Srbiji. Hajde bre ljudi donesite te zakone zamenite vojsku na granici policijom i dajte nove pasose, pa da mozemo ko ljudi da izadjemo iz zemlje i vidimo svet ovako smo ko u getu deca nam sveta nisu videla.Sramota! Ja mislim da to sve moze da se uradi do kraja godine zar ima neceg preceg? 15 godina nigde ne mozemo da izadjemo ko u zatvoru smo stvarno sramota.

Simon

pre 18 godina

Vidim, bice to uskoro...
I ponavljam, necu da stanem ni u jedan red za vizu, ni ispred jedne ambasade, nikada. Video sam na sta to lici. Samo cu putovati tamo gde se dobija grupna viza ili se vadi na samoj granici.
Eto, tako, pa vi sad vidite sta cete :):):)

crnosrbogorac

pre 18 godina

Zaista je velika blamaža to što ne možemo slobodno putovati po svom kontinetu. Ovi naši "KV Politikanti" baš ne umeju ništa. Trebaju nam sposobni a ne ova seljana. 15 godina nas drže u nekom karantinu. Pre pet kodina kao neki 5.oktobar, kao neka promena. Kakva promena: nigde ne možemo, niko nas neće, ma dajte više nemojte nas brukati!!!

Goran

pre 18 godina

Sudeci po dinamici kojom se ovde donose zakoni i sprovode reforme, necemo mi moci bez viza u beli svet jos dugo, dugo, ali cemo zato bar slaviti partizanske i cetnicke praznike i pevati rodoljubive pesme, ispijajuci domacu rakiju u miru doma svoga ... da ne kazem "izolovano od ostalog sveta". Kad nam to dosadi, malo cemo da se potucemo sa komsijama, ili rodbinom (ako se i komsije ograde od nas), pa tako opet od pocetka.
"Nikom nije lepse, neg' je nam', samo da j' ovako svaki dan ..."

Šetač s Kalemegdana

pre 18 godina

Konstatacija: Sve u svemu treba nam funkcionirajuća država. A ko kaže da ne može zbog bilo kojih razloga nije u pravu. Treba zatvoriti sve poslanike u skupštini i tek ih napolje pustiti kad budu svi potrebni zakoni usvojeni. Maratonska sednica bi se završila za 14 dana.
Da se međusobno ne lažemo: Uvek se može kad se hoće...

zoran

pre 18 godina

Pa to kad bi odradili, pa to bi bio osecaj kao kad zatrpane rudare izvadite iz jame, ugruvani, da, ali zivi i oslobodjeni. Ma mislim, reci nemam.

Blago njima

pre 18 godina

Bitno je da su se ministri postarali da se vize ukinu za diplomatske pasose! A obican narod ko sta pita. E sada se zapitajte sta je ciniti vlasniku spediterske firme u SiCG. Da bi normalno radio posao njegovi vozaci moraju da ili svakih 6 meseci vade nove vize za vise ulazaka (cime se gubi dragoceno vreme, a i novac) ili da imaju pasos neke drzave za cije gradjane nisu potrebne vize. Drugim recima, da bi covek normalno radio sa inostranstvom u Srbiji mora da zaposljava Hrvate ili Slovence?! Aman, ljudi, gde je tu logika?! SRAMOTA!

Zoran

pre 18 godina

Koliko i kako nasi dobro placeni poslanici rade ja se vise u donosenje tih 30 do 40 zakona uopste ne nadam. Danas mi koji jos imamo srecu da putujemo i to radimo sa pasosima nepostojece drzave. Svi pricaju u zemlji i inostrabnstvu o drzavnoj zajednici SCG a mi putujemo sa pasosima "Republike Jugoslavije" koje vise nema. Jednog dana ce nam zabraniti jednostavno ulaz u EU zbog tih istih pasosa.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Isti uslovi vaze za sve a Hrvati su to ispunili odavno. Kao sto smo se uverili, isti uslovi vaze za sve, pregovarati se moze 1000 godina ali uslovi i standardi se moraju ispuniti tu "skupstinske" trgovine nema! Takva je evropska birokratija, ista pravila za sve.

Komunist

pre 18 godina

Posle svega sto je drzava Srbija uradila, a ogromna vecina njenog naroda podrzala, bolje da cute tisi od vode i nizi od trave i da ne mastaju ni okakvim vizama. Ja ih prvi ne bioh pustio nigde van te njihove nebeske Srbije, pa nek uzivaju. Jedino je nepravda sto zbog ove vecine, manjina ne moze da putuje kad pozeli.

Jelena

pre 18 godina

Slovenci, svesni da bez tih i slicnih zakona ne mogu u EU, jednoglasno su glasali u skupstini, i u proseku za 12 min izglasali svaki. I pozicija i opozicija se slozili da se to mora. Tako moraju i ovi nasi, ili nas nema u EU ni do 2100.

DrEvil

pre 18 godina

"Potrebno je doneti 35-40 propisa", a vlast je pozurila da krene od novih pasosa tj od onog propisa kojim ce uzeti pare, dok propisi koji ne donose pare mogu da cekaju.
Da li ima logike u konstataciji da je nas pasos lako falsifikovati pa ga zato treba menjati? Zar ce falsifikatori da stancuju nas pasos i onda stanu u red za vizu skoro svake zemlje na kugli zemaljskoj? Cak i ona tvrdnja da se pasosi nece moci vaditi u ambasadama govori o tome koliko vlast u matici nema poverenja u svoje ambasade tj zele pare direktno. Secate li se biometrijskih licnih karti koje je krenuo da uvodi Dusan Mihajlovic pa je jos bilo hvale kako ce Srbija biti jedina koja ima tako savremene licne karte a u stvari radilo se o proneveri 20 miliona dolara? Naravoucenije: Kada god cujete da se u Srbiji uvodi nesto savremeno to znaci da vlast planira da zaradi na sopstvenom narodu.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Ljudi, pa boli njih uvo za vas - oni putuju bez problema i jos im je sve placeno, a vi narode - muci se i dalje!!! Izes ga, svako ima politicare kakve je izabrao - kad budete definitivno hteli da vidite neke krajeve Evrope bez cekanja ispred ambasada, onda drugi put na izborima glasajte za one stranke, koje isto tako hoce u Evropu, a ne one radikalne "maratonce"!!!

pred02

pre 18 godina

Bela Sengen lista je cisto nas problem, a ne ucenjivanje Evrope.
Dakle, incijativa jeste da nasa vlada uradi sta treba i da tacne propise. Nasi pasosi nisu po nikakvim standardima, a nas vizni rezim otvara nase granice.
Evo su kljucni problemi
- Sadasnji pasosi se lako falsifikuju: Evrospka banka za rekonstrukciju je vec dala milione MUP-u pre 2-3 godine da urade novi sistem licnih isprava koji ukljucuje nove pasose. Medjutim, taj projekat je negde tu stao (kada su se menjale vlada, naravno). Licno sam prisustvova kada je firma iz Kanade, koja radi pasose za nekih 105 zemlja bila da predstavi ono sto nude.
- Nas vizni rezim je haos: Zasto mislite da JAT i Aviogenex lete za Lebanon, Libiju, Tursku, Egipat i ostale "nezavisne zemlje." Zato sto nama ne trebaju tamo vize. Ako nama netrebaju vizu, onda njima netrebaju za Srbiju. Ako ce Evropa da otvori granice nama, onda mi moramo da zatvorimo granice tim zemljama (libija, lebanon, egipat) posto te zemlje ce preko Srbije da ilegalno u Evropu.
Ovih 30-40 zakona mogu da se za mesec dana prerade i puste u vladi, ali ovi kurtoni od politicara nazalost nemaju incijativu. Zasto? Zato sto sa sluzbenim pasosima oni vrlo lako putuju ili dobijaju vize, ne samo za sebe, nego za sve oko njih (baba, tetka, ujak) svi koji imaju vezu u SMIP-u to mogu da srede niti da cekaju u redu, niti da se drkaju.
Ova ili bilo koja vlada bi mogla da dosta politickih pojena, barem u Beogradu, da pokupi ako bi to sredila - sto moze da radi.
Tudjman je video da moze da skupi politicke poene otvorite gradjanima, tako da oni jesu ispunili uslove itekako. Njihovi pasosi od jos pre n godina su po standardima EU i USA, video sam ih licno, i mnogo su savremeniji nego nasi.
Takodje, ako mislite da EU i ostali neznaju koliko je laznih i falsifikovanih pasosa, onda gresite. Grci - na primer - takodje, kao braca balkanci, imaju dosta pasosa preko veze - a zato im Amerikanci uveli vize za Ameriku (jedina EU clanica od original 15 kojima treba viza za Ameriku).
Pa onda vidite. Treba izvrsiti pritisak na vladu, posto licno ih boli

Kiks_UK

pre 18 godina

Britanski Economist je pre mesec dana pisao da ce nam 'bele sengenske vize' biti ponudjene za uzvrat statusa Kosova. Zakone je u nasoj skupstini moguce doneti za par dana-jer na opoziciju niko ne obraca paznju kad je za govornicom. Ali Kosovo je malo veca tema. Da ga ne prodamo za turisticke aranzmane.

Milos

pre 18 godina

Hteo bih da pohvalim sto se ova vest zadnjih nedelja nanovo vraca na dnevni red. Po meni bi ova vest trebala svakog dana da bude vest dana, tj. koju smo stavku prethodnog dana uradili da bi danas bili jedan korak blizi beloj listi. Ukoliko sve ostavimo "nadleznim organima" u Evropu bez vize necemo nikad.

DP

pre 18 godina

Ovo samo pokazuje koliko je sve ono sto domaci politicari hoce da pokazu kao "ucenjivanje iz inostranstva" u stvari rezultat nefunkcionisanja nase drzave i neagilnost/nerad tih istih politicara. Nije ni cudo sto medjunarodnoj zajednici izgledamo kao crna tacka u Evropi kada ni republicka vlada i parlament ne mogu nista da izglasaju a ovi savezni tek ne rade apsolutno nista.
Sramota treba opet izaci na ulice i sve ih isterati iz fotelja do poslednjeg i dovesti neke sasvim nove ljude. Koliko je bilo ponuda iz inostranstva koje nasi politicari nisu ni udostojili odgovora.
Nazalost cini mi se da ce proci jos puno vode dunavom pre nego sto cemo moci normalno da putujemo bilo gde.

Bubuleja

pre 18 godina

Neka zaduzeni odmah sastave listu zakona i daju na hitno usvajanje u paketu (ako se vec mora) pa da trosimo energiju i vreme u neke produktivnije stvari.

Mihajlo

pre 18 godina

To sve govori o nasoj naravi... Govori da mi u stvari i ne zasluzujemo da postanemo deo Evrope jer svest o tome kod nas i ne postoji. Pa mi smo zemlja u kojoj su oni najgori uvek na vrhu, u kojoj se oni za sve pitaju i vode glavnu rec! Njima nista i ne znaci stavljanje na belu listu jer oni u Evropu putuju bez problema. Pogledajte samo ratne perjanice Milosevica kako sada sede u Strazburu i prave se da su ordinarni evropejci. Mislili smo da ce se od 5.oktobra stvari promeniti na bolje-zeznuli smo se kao i obicno! Ponovo su se najgori probili do povrsine objasnnjavajuci nam kako se izmislja topla voda! Najveci problem je, dakle, sto ovde razum jos uvek nije ovladao i sto se pravi ljudi i ne usudjuju da stanu na put svim tim likovima! Tuzna smo mi i nesrecna zemlja! Plasi me sto kraj cak ni ne slutim a kamo li vidim!

Cex

pre 18 godina

Ne samo da bi trebalo da ova tema bude broj 1, nego bi trebalo SVAKI put na konferenciji za stampu predsednika vlade i bilo kog ministra postaviti ova dva pitanja:
1. Kada cete usvojiti potrebne zakone za dolazak na belu sengen listu?
2. Kada cete usvojiti zakone potrebne za ulazak u Evropsku Uniju?

mb

pre 18 godina

Bez slobode kretenja nema ni slobode uma niti ekonomskog razvoja. Ova tema treba da bude bukvalno svakog dana na B92 i bas me zanima da li neko ima neku nameru da organizjue neke mirne i interesnte proteste koje bi bili pristuni kako na nasim tako i na evropskim medijima. pa neka i vlada to organzuje potajno, sto da ne, to bi bio veci patriotizam nego skrivanje generala. Da se razumemo sa mojim pasoshem putujem gde hocu ali me pogadja to da iako posle Slobe nam trebaju vize, iako nema razloga za tako nesto.
Ona energija iz 1996-97 bi mogla mnogo toga da promeni u Srbiji.
Pozdrav iz J.Amerike kojoj ne trebaju vize za Evropu.

zoka

pre 18 godina

Ma kakva EU, sta ce to nama. Nama je da se zezamo na Ravnoj gori, tu smo najjaci. E, bela viza, roze viza, nismo mi u tom fazonu. Nama je najlepse kada smo kod kuce na nasem terenu, tu nam je najbolje. Ne moramo da radimo, a opet se ima; jede se pije se, slavi se, gradi se. Sta ces vise od zivota.

realnost

pre 18 godina

Ne vidim problem u tome kad ce da nas stave na tu njihovu belu sengen listu kad vecina nas i nema novca ni za autobusku kartu a kamoli za boravak!!!

Cinik

pre 18 godina

Zasto bismo slobodno putovali na Zapad? Prosecan Srbin (koji, budimo iskreni, nije mnogo putovao ni u vreme kad se to moglo) mogao bi doziveti sok kad bi video da u zapadnim zemljama stanovnistvo nije etnicki cisto.