Utorak, 18.06.2019.

08:59

Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio za TV Prvu da je test "prodat" i da se to dogodilo u "nekoj školi".

Izvor: Veèernje novosti

Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biæe smena VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Papua Nova Srbija

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.
(Јабучило, 18. jun 2019 09:33)
Ali mi nismo ozbiljna zemlja, mi jesmo ali na televiziji.

Simon

pre 4 godine

@ marinko, Sašina ideja je dobra jer u tom slučaju, kada bi se svi nakačili, ne bi pao ni jedan server zbog toga jer se ne bi nakačili učenici već po jedna odgovorna osoba za svaku lokaciju. Ovo nije Kina nego Srbija, nema baš toliko lokacija da bi se čekalo satima na login, išlo bi to odmah. Drugo, šta znači katastrofalan internet van većih mesta? Imate 3G, LTE mreže svuda pa sa mobilnog i hotspota uglavnom svi to mogu. Tonere i te data kartice valjda može ministarstvo da obezbedi. Ako to ne može, pa koji će nam onda đavo i obrazovanje i školski sistem?

Зоки

pre 4 godine

Не знам шта овај човек прича. Јуче су деца пре почетка теста из српског језика имала тест и решења. То је такође кружило интернетом. Да смо Кина или Јапан, он би први поднео оставку. Срамота

Saša

pre 4 godine

Ne putem mejla nego putem linka sa adrese koja se otvara u određeno vreme određenog dana. Naloge za pristup prethodno dobije po jedna odgovorna osoba na svakom mestu polaganja (ali link je zatvoren do samog početka prijemnog). Obučenost te osobe mora biti na nivou jedan LEVI KLIK mišem na link, upiše korisničko ime i pasvord i klikne OK. Možda (a i ne mora... jer može i direktno) da klike još i FILE pa upiše koliko primeraka i PRINT. Povezani printer sa dovoljno papira završava posao... Kakve kese, kakvi rezervni testovi, koje štamparije, MUP, obezbeđenja... ovo danas petaci mogu da vam naprave bez problema...

marinko

pre 4 godine

@Saša
Ideja ti je dobra, ali je realizacija skoro pa nemoguća.
Većina škola u Srbiji, van većih mesta, ima katastrofalan internet. Serveri ministarstva prosvete su, takođe, katastrofalni, pa kada bi se svi odjednom nakačali da skidaju neki link, trebalo bi barem par sati da se to odradi, i to ako serveri ne padnu, a verovatno bi se to desilo. Isto tako, većina škola u Srbiji ima užasne štampače, čije tonere pune nastavnici od svog novca, kao što i sami kupuju papir i kredu i sve ostalo što im treba, pošto naravno da za prosvetu nema para, a i kad si zaposlio u prosveti, potupno je „normalno“ da sam kupuješ materijal za rad.
Možda spolja izgleda da je situacija u prosveti loša, ali istina je da je ona još gora nego što možete da zamislite. Ovo što se desilo je samo logična posledica svega što se radi godinama.
Ali, zaista verujem da će biti digitalizacije naredne godine. Kod nas se sve radi na silu, tako da naravno da će sve biti kako ministar kaže, bez ikakvih ispitivanja i testiranja sistema. Uostalom, koga briga za decu. Ona su tu samo da bi odredjen broj ljudi imao posao.

Лола

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.
(nema, 18. jun 2019 10:04)

Неће. Они знају шта купују. Лећи ће поштен свет, који мисли да су сви поштено учили и да су поштено стекли знање и диплому. Увек надрља поштен свет. Фукара се снађе.

Pela

pre 4 godine

Umesto sto testirate decu, trebali bi da istestiraju ministarstvo i profesore, ali na postenje. Verovatno pola ne bi proslo.
(Dex, 18. jun 2019 10:24)

Ne trpajte u isti kos. Ministarstvo nije isto sto i profesori.

Dežurni nastavnik

pre 4 godine

Direktorka je po testove išla jutros i obaveštenje o odlaganju koje je stiglo na mejl škole stiglo je pre nego što se ona vratila sa testovima. Nikakve rezervne kopije ne postoje. U svakoj kesi se nalazi po 20 testova i npr. ako imate 57 osmaka uzimate 3 kese neotvorene, one se otvaraju direktno u školi pred komisijom, prebrojavaju se i višak se vraća Školskoj upravi. Priča ministra jednostavno ne pije vodu.

vladimir

pre 4 godine

Ovo je još jedan pokazatelj kolko nam je propalo društvo. U svakoj normalnoj državi nešto slično se ne dešava. Ako bi se i desilo jednom, nebi se ponovilo. Kod nas se naravno ovo dešava i ponavlja.

sturmmann

pre 4 godine

Tekst briljantno opisuje PROVIZORIJUM od države.

Bilo bi odlično kada bi se testiranje obavljalo u prostorijama koje bi čuvali teško naoružani pripadnici tzv. MUP-a Srbije.

Ulaz u školu bi čuvao čuveni oklopni transporter "Lazar".

Testove bi dopremili specijalci koji bi se spuštali iz helikoptera, sa kutijama u kojima bi bili zapečaćeni testovi.

Pregled ispravnosti testova bi obavila na licu mesta REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA, s obzirom na njihovo OGROMNO iskustvo.

Za početak, i to je dovoljno.

Samo napred!

cole

pre 4 godine

U ovoj zemlji samo krađa prolazi. Počev od osnovne škole, tu ide prepisivanje(resavska škola), zatim upis u srednje škole, opet krađa i to na upisu...prepisivanje, krađa testova, gde god se okreneš vidiš ventilatore...samo levo-desno, gore-dole, prepiši, ukradi itd...izbori se kradu na isti način, samo se gleda da se otme vlast. Mi smo jedna tragikomična zemlja dembelija.

cito

pre 4 godine

Pa ovo je smehoteka... Za vek vekova ovi testovi, UVEK, mogu biti "provaljeni" kako kaze ministar. Pa zasto stresirate ovu decicu??? Napravi 5 verzija testova i 6 stek, koji ce ici "online", a za koji ces znati samo ti ministre i oni koji su ga sastavljali. Po 1 projektor u svaku salu i u ovakvoj situaciji, samo pustis iz fotelje 6 verziju. Ako je i on provaljen, onda se zna od koga je. 100 nacina da se ovo uradi i sredi ali lepse je kada se uzimaju parice...

Stojan Novakovic

pre 4 godine

E moj ministre. Ja sam polagao prijemni za srednju skolu 1997. Dobijali smo zbirke sa 600 zadataka. U 9:50, tadasnji ministar je citao brojeve zadataka a Radio beograd prenosio. U svim skolama su preko razglasa culi svi ucenici i nakon toga brojevi zadataka ispisivani na tabli da svi vide. Radilo se u sali za fizicko kao i sada. Do 9:30 svi smo morali da budemo na svojim mestima, u 10:00 pocinjala izrada zadataka. Zbog cega se sada ne radi tako?
Digitalizacija ce mnogo skuplje kostati i opet ce biti mogucnost da procure neki podaci.

starwars

pre 4 godine

Prvo ovi nakaradni testovi su uvedeni 1990. Nicemu ne sluze. I treba ih ukinuti pod hitno. Nisu nista doneli dobro. Prijemni je za fakultet, specijalne skole.

mozaks

pre 4 godine

samo pokazujemo koliko smo kao drustvo.u celini bolesni za lopovlukom.oni koji su to narucili,bolje.bi bilo da razmisle koliko su im deca nepismena,zahvaljujuci upravo bas njima kao roditeljima.em time obelezavaju svoju decu,kao sto su nekad nacisti obelezavali jevreje,jer ce uvek i u toku zivota ih neko recima obeleziti,bocnuti,da su glupi,a nazalost najveci krivac za to je njihov roditelje.
naravno da nemoze svako da bude doktor medicine,advokat,profesor,dobar majstor neko nazalost bude i kriminalac,drogas,a to najvise zavisi od roditelja.
dragi oce ili majko,ko god ucinio..pokusao da kupi test,preko korumpiranog profesora..samo pokazujete kakvi ste,a svoju decu obelezavate za ceo zivot.
sram da vas bude!

Борко

pre 4 godine

Људи моји!?...
Немојте да се играте са таквим стварима !!!
Немојте да васпитавате децу и омладину да у животу постижу све на лак и нечастан начин, да не кажем крађом за "шаку долара". Сутра ће бити лоши лекари, инжењери, правници идт... од којих могу да зависе животи других људи.

Darko

pre 4 godine

Moram da odgovorim ovom sa pseudonimom "ja". Na internetu (to je ono čime plaše ljude) primećen je test sa rešenjima na društvenim mrežama (to su mreže na onome čime plaše ljude) pa je čak i ministar Šarčević ali nije isključeno uz pomoć svojih pomoćnika došao do epohalnog zaključka da je test "negde" procureo. Kontemplacija prilikom donošenja konačnog zaključka je siguran sam potrajala, ali sada je najvažnije da se izašlo u javnost sa stavom da je test provaljen.

Nemanja

pre 4 godine

Ne smena, u zatvor treba da idu! Dokle god su nam taove reakcije za krivicna dela, uvek ce se ponavljati. 10 godina robije dodeliti pa da vidimo ko ce se ponovo usuditit...

MilanO

pre 4 godine

U Velikoj Britaniji su takodje procureli testovi iz matematike, s tim sto su oni odrzali test iako je procurelo, sto je jos gore. Tako da nismo jedini.

pametnica

pre 4 godine

Bac ili velika matura se polaze u vecini zapadnih zemalja, negde ministar procita pitanja u etar -za celu naciju, i cuje se preko skolskog razglasa ?

Joker

pre 4 godine

A tek kakav šou ima da bude sa digitalnim testovima ?
to znači ministarstvo putem interneta i mailova šalje to školskoj upravi a školska uprava školama a kako ?
putem maila ? nesigurno
putem vibera ?
putem w.appa ?

Tek tad ce da bude hakerisanja, muljaže, prodaje, preprodaje......pa onda neko je pritisnuo pogresno dugme i slucajno mail zavrsio kod nekog itd itd
jedva cekam sledecu godinu .

miki

pre 4 godine

Ej a najjaci su mi ovi sto kazu kako je postenije upisati decu na osnovu uspeha iz skole nego polagati prijemni . Pa gore je po decu da se upisu na osnovu uspeha jer je ogroman broj laznih vukovaca koji su to postigli na slavu svojih roditelja ili deca iz sela i manjih gradova.

Saša

pre 4 godine

U vezi "digitalizacije"... Evo najjednostavnije i najsigurnije varijante -tu je potreban jedan laserski štampač na svakom od mesta za polaganje i jedna odgovorna osoba (nastavnik) koji će kada deca sednu da odštampa pred njima za 5 minuta testove sa određenog linka koji se otvara u tačno određeno vreme i podeli. To je tako teško? Nema para? Rezervni testovi? Pazi koja je to "digitalizacija"... Mi jesmo malo zaostali u tehnološkom smislu ali ovo nema baš nikakvog smisla "neko (?!) je otvorio kesu (?!) sa rezervnim testovima (?!) i prodao (?!)".

nema

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.

Brixy

pre 4 godine

Sad vise ne vazi ona krilatica iz Alan Forda, "tko uci znat ce, tko krade, imat ce." Nego, "tko krade, znat ce." Promenila je vremena. Samo je drzava ostala Alan Fordovska sa ministrima koji ne daju ostavke.

Mediocritical

pre 4 godine

Unaprediti dilera testova, u čuvara testova. Tako će stizati samo u prave ruke, onima kojima su namenjeni... A ne da se izaziva haos nekontrololisanim curenjima, koja su najveća, i redovna prepreka. A oni koji ih rešavaju, mogu preko grane da se snađu, ovde je opasna konkurencija.

Јабучило

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.

др Јасмина

pre 4 godine

Škole su tek jutros dobile testove, tako da nisu mogli da ih prodaju sinoć.
(Mile, 18. jun 2019 09:26)

Тачно. Тестове продају они који их састављају и штампају. Тако је сваке године само се заташкава. На малој матури се масовно преписује, а директори помажу.
Све је само форма и фарса. Сви положе матуру и сви су одлични , а не знају, на пимер, како да израчунају обим квадрата у другом разреду гимназије. Зато су и надобудни. Празан лонац далеко се чује.

Deda Jevrem

pre 4 godine

Ne razume ljude koji će sve da kažu i sve da optuže, ali neće da kažu ništa protiv onih koji su tu i uradili. E ako vam do sada nije bilo jasno zašto nam je ovako loše i zašto nikako da se krene sa mrtve tačke, pa evo vam odgovora. Godinama unazad učimo decu da je uredu prepisati i prevariti na testu za upis, na razgovoru za posao itd. i na taj način nam na odgovorna mesta dolaze prevaranti i lažovi. Generacije sa iskvarenim moralnim normama su stigle. Sad više ništa ne može da se uradi. Na žalost.

Gica

pre 4 godine

Ahahahaha neko je prodao test...u zemlji laznih studenata,laznih doktorata i kobajagi fakulteta...prodaje se test za upis u srednju skolu...STRASNO NA KAKVOM SMO DNU.

Maja

pre 4 godine

Drago mi je jer deca nisu kriva,već ste vi odrasli zatajili.Toliko halabuke i samo da deca ne prepisuju i ako se neko usudi da to uradi biće sankcionisan,udaljen da prijemnog,polagace u avgustu.....
Šta sada ,ministreee....
Još jedan dan stresa
zbog svih vas,a gde su tu deca....
Nisu oni krivi ,a ispaštaju

кикирики семенке

pre 4 godine

Млађо, нисте довољно узели новца од једног штампања па деде дај још једно.
И нисам знао да Министарство просвете нема надлежност и одговорност на "терену" него само у згради. Ееееее...

Јабучило

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.

др Јасмина

pre 4 godine

Škole su tek jutros dobile testove, tako da nisu mogli da ih prodaju sinoć.
(Mile, 18. jun 2019 09:26)

Тачно. Тестове продају они који их састављају и штампају. Тако је сваке године само се заташкава. На малој матури се масовно преписује, а директори помажу.
Све је само форма и фарса. Сви положе матуру и сви су одлични , а не знају, на пимер, како да израчунају обим квадрата у другом разреду гимназије. Зато су и надобудни. Празан лонац далеко се чује.

Gica

pre 4 godine

Ahahahaha neko je prodao test...u zemlji laznih studenata,laznih doktorata i kobajagi fakulteta...prodaje se test za upis u srednju skolu...STRASNO NA KAKVOM SMO DNU.

Brixy

pre 4 godine

Sad vise ne vazi ona krilatica iz Alan Forda, "tko uci znat ce, tko krade, imat ce." Nego, "tko krade, znat ce." Promenila je vremena. Samo je drzava ostala Alan Fordovska sa ministrima koji ne daju ostavke.

Лола

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.
(nema, 18. jun 2019 10:04)

Неће. Они знају шта купују. Лећи ће поштен свет, који мисли да су сви поштено учили и да су поштено стекли знање и диплому. Увек надрља поштен свет. Фукара се снађе.

MilanO

pre 4 godine

U Velikoj Britaniji su takodje procureli testovi iz matematike, s tim sto su oni odrzali test iako je procurelo, sto je jos gore. Tako da nismo jedini.

кикирики семенке

pre 4 godine

Млађо, нисте довољно узели новца од једног штампања па деде дај још једно.
И нисам знао да Министарство просвете нема надлежност и одговорност на "терену" него само у згради. Ееееее...

Борко

pre 4 godine

Људи моји!?...
Немојте да се играте са таквим стварима !!!
Немојте да васпитавате децу и омладину да у животу постижу све на лак и нечастан начин, да не кажем крађом за "шаку долара". Сутра ће бити лоши лекари, инжењери, правници идт... од којих могу да зависе животи других људи.

nema

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.

Maja

pre 4 godine

Drago mi je jer deca nisu kriva,već ste vi odrasli zatajili.Toliko halabuke i samo da deca ne prepisuju i ako se neko usudi da to uradi biće sankcionisan,udaljen da prijemnog,polagace u avgustu.....
Šta sada ,ministreee....
Još jedan dan stresa
zbog svih vas,a gde su tu deca....
Nisu oni krivi ,a ispaštaju

miki

pre 4 godine

Ej a najjaci su mi ovi sto kazu kako je postenije upisati decu na osnovu uspeha iz skole nego polagati prijemni . Pa gore je po decu da se upisu na osnovu uspeha jer je ogroman broj laznih vukovaca koji su to postigli na slavu svojih roditelja ili deca iz sela i manjih gradova.

Stojan Novakovic

pre 4 godine

E moj ministre. Ja sam polagao prijemni za srednju skolu 1997. Dobijali smo zbirke sa 600 zadataka. U 9:50, tadasnji ministar je citao brojeve zadataka a Radio beograd prenosio. U svim skolama su preko razglasa culi svi ucenici i nakon toga brojevi zadataka ispisivani na tabli da svi vide. Radilo se u sali za fizicko kao i sada. Do 9:30 svi smo morali da budemo na svojim mestima, u 10:00 pocinjala izrada zadataka. Zbog cega se sada ne radi tako?
Digitalizacija ce mnogo skuplje kostati i opet ce biti mogucnost da procure neki podaci.

cito

pre 4 godine

Pa ovo je smehoteka... Za vek vekova ovi testovi, UVEK, mogu biti "provaljeni" kako kaze ministar. Pa zasto stresirate ovu decicu??? Napravi 5 verzija testova i 6 stek, koji ce ici "online", a za koji ces znati samo ti ministre i oni koji su ga sastavljali. Po 1 projektor u svaku salu i u ovakvoj situaciji, samo pustis iz fotelje 6 verziju. Ako je i on provaljen, onda se zna od koga je. 100 nacina da se ovo uradi i sredi ali lepse je kada se uzimaju parice...

sturmmann

pre 4 godine

Tekst briljantno opisuje PROVIZORIJUM od države.

Bilo bi odlično kada bi se testiranje obavljalo u prostorijama koje bi čuvali teško naoružani pripadnici tzv. MUP-a Srbije.

Ulaz u školu bi čuvao čuveni oklopni transporter "Lazar".

Testove bi dopremili specijalci koji bi se spuštali iz helikoptera, sa kutijama u kojima bi bili zapečaćeni testovi.

Pregled ispravnosti testova bi obavila na licu mesta REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA, s obzirom na njihovo OGROMNO iskustvo.

Za početak, i to je dovoljno.

Samo napred!

Dežurni nastavnik

pre 4 godine

Direktorka je po testove išla jutros i obaveštenje o odlaganju koje je stiglo na mejl škole stiglo je pre nego što se ona vratila sa testovima. Nikakve rezervne kopije ne postoje. U svakoj kesi se nalazi po 20 testova i npr. ako imate 57 osmaka uzimate 3 kese neotvorene, one se otvaraju direktno u školi pred komisijom, prebrojavaju se i višak se vraća Školskoj upravi. Priča ministra jednostavno ne pije vodu.

vladimir

pre 4 godine

Ovo je još jedan pokazatelj kolko nam je propalo društvo. U svakoj normalnoj državi nešto slično se ne dešava. Ako bi se i desilo jednom, nebi se ponovilo. Kod nas se naravno ovo dešava i ponavlja.

Deda Jevrem

pre 4 godine

Ne razume ljude koji će sve da kažu i sve da optuže, ali neće da kažu ništa protiv onih koji su tu i uradili. E ako vam do sada nije bilo jasno zašto nam je ovako loše i zašto nikako da se krene sa mrtve tačke, pa evo vam odgovora. Godinama unazad učimo decu da je uredu prepisati i prevariti na testu za upis, na razgovoru za posao itd. i na taj način nam na odgovorna mesta dolaze prevaranti i lažovi. Generacije sa iskvarenim moralnim normama su stigle. Sad više ništa ne može da se uradi. Na žalost.

cole

pre 4 godine

U ovoj zemlji samo krađa prolazi. Počev od osnovne škole, tu ide prepisivanje(resavska škola), zatim upis u srednje škole, opet krađa i to na upisu...prepisivanje, krađa testova, gde god se okreneš vidiš ventilatore...samo levo-desno, gore-dole, prepiši, ukradi itd...izbori se kradu na isti način, samo se gleda da se otme vlast. Mi smo jedna tragikomična zemlja dembelija.

Pela

pre 4 godine

Umesto sto testirate decu, trebali bi da istestiraju ministarstvo i profesore, ali na postenje. Verovatno pola ne bi proslo.
(Dex, 18. jun 2019 10:24)

Ne trpajte u isti kos. Ministarstvo nije isto sto i profesori.

Зоки

pre 4 godine

Не знам шта овај човек прича. Јуче су деца пре почетка теста из српског језика имала тест и решења. То је такође кружило интернетом. Да смо Кина или Јапан, он би први поднео оставку. Срамота

Mediocritical

pre 4 godine

Unaprediti dilera testova, u čuvara testova. Tako će stizati samo u prave ruke, onima kojima su namenjeni... A ne da se izaziva haos nekontrololisanim curenjima, koja su najveća, i redovna prepreka. A oni koji ih rešavaju, mogu preko grane da se snađu, ovde je opasna konkurencija.

Joker

pre 4 godine

A tek kakav šou ima da bude sa digitalnim testovima ?
to znači ministarstvo putem interneta i mailova šalje to školskoj upravi a školska uprava školama a kako ?
putem maila ? nesigurno
putem vibera ?
putem w.appa ?

Tek tad ce da bude hakerisanja, muljaže, prodaje, preprodaje......pa onda neko je pritisnuo pogresno dugme i slucajno mail zavrsio kod nekog itd itd
jedva cekam sledecu godinu .

starwars

pre 4 godine

Prvo ovi nakaradni testovi su uvedeni 1990. Nicemu ne sluze. I treba ih ukinuti pod hitno. Nisu nista doneli dobro. Prijemni je za fakultet, specijalne skole.

Saša

pre 4 godine

U vezi "digitalizacije"... Evo najjednostavnije i najsigurnije varijante -tu je potreban jedan laserski štampač na svakom od mesta za polaganje i jedna odgovorna osoba (nastavnik) koji će kada deca sednu da odštampa pred njima za 5 minuta testove sa određenog linka koji se otvara u tačno određeno vreme i podeli. To je tako teško? Nema para? Rezervni testovi? Pazi koja je to "digitalizacija"... Mi jesmo malo zaostali u tehnološkom smislu ali ovo nema baš nikakvog smisla "neko (?!) je otvorio kesu (?!) sa rezervnim testovima (?!) i prodao (?!)".

Nemanja

pre 4 godine

Ne smena, u zatvor treba da idu! Dokle god su nam taove reakcije za krivicna dela, uvek ce se ponavljati. 10 godina robije dodeliti pa da vidimo ko ce se ponovo usuditit...

Saša

pre 4 godine

Ne putem mejla nego putem linka sa adrese koja se otvara u određeno vreme određenog dana. Naloge za pristup prethodno dobije po jedna odgovorna osoba na svakom mestu polaganja (ali link je zatvoren do samog početka prijemnog). Obučenost te osobe mora biti na nivou jedan LEVI KLIK mišem na link, upiše korisničko ime i pasvord i klikne OK. Možda (a i ne mora... jer može i direktno) da klike još i FILE pa upiše koliko primeraka i PRINT. Povezani printer sa dovoljno papira završava posao... Kakve kese, kakvi rezervni testovi, koje štamparije, MUP, obezbeđenja... ovo danas petaci mogu da vam naprave bez problema...

pametnica

pre 4 godine

Bac ili velika matura se polaze u vecini zapadnih zemalja, negde ministar procita pitanja u etar -za celu naciju, i cuje se preko skolskog razglasa ?

mozaks

pre 4 godine

samo pokazujemo koliko smo kao drustvo.u celini bolesni za lopovlukom.oni koji su to narucili,bolje.bi bilo da razmisle koliko su im deca nepismena,zahvaljujuci upravo bas njima kao roditeljima.em time obelezavaju svoju decu,kao sto su nekad nacisti obelezavali jevreje,jer ce uvek i u toku zivota ih neko recima obeleziti,bocnuti,da su glupi,a nazalost najveci krivac za to je njihov roditelje.
naravno da nemoze svako da bude doktor medicine,advokat,profesor,dobar majstor neko nazalost bude i kriminalac,drogas,a to najvise zavisi od roditelja.
dragi oce ili majko,ko god ucinio..pokusao da kupi test,preko korumpiranog profesora..samo pokazujete kakvi ste,a svoju decu obelezavate za ceo zivot.
sram da vas bude!

marinko

pre 4 godine

@Saša
Ideja ti je dobra, ali je realizacija skoro pa nemoguća.
Većina škola u Srbiji, van većih mesta, ima katastrofalan internet. Serveri ministarstva prosvete su, takođe, katastrofalni, pa kada bi se svi odjednom nakačali da skidaju neki link, trebalo bi barem par sati da se to odradi, i to ako serveri ne padnu, a verovatno bi se to desilo. Isto tako, većina škola u Srbiji ima užasne štampače, čije tonere pune nastavnici od svog novca, kao što i sami kupuju papir i kredu i sve ostalo što im treba, pošto naravno da za prosvetu nema para, a i kad si zaposlio u prosveti, potupno je „normalno“ da sam kupuješ materijal za rad.
Možda spolja izgleda da je situacija u prosveti loša, ali istina je da je ona još gora nego što možete da zamislite. Ovo što se desilo je samo logična posledica svega što se radi godinama.
Ali, zaista verujem da će biti digitalizacije naredne godine. Kod nas se sve radi na silu, tako da naravno da će sve biti kako ministar kaže, bez ikakvih ispitivanja i testiranja sistema. Uostalom, koga briga za decu. Ona su tu samo da bi odredjen broj ljudi imao posao.

Darko

pre 4 godine

Moram da odgovorim ovom sa pseudonimom "ja". Na internetu (to je ono čime plaše ljude) primećen je test sa rešenjima na društvenim mrežama (to su mreže na onome čime plaše ljude) pa je čak i ministar Šarčević ali nije isključeno uz pomoć svojih pomoćnika došao do epohalnog zaključka da je test "negde" procureo. Kontemplacija prilikom donošenja konačnog zaključka je siguran sam potrajala, ali sada je najvažnije da se izašlo u javnost sa stavom da je test provaljen.

Papua Nova Srbija

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.
(Јабучило, 18. jun 2019 09:33)
Ali mi nismo ozbiljna zemlja, mi jesmo ali na televiziji.

Simon

pre 4 godine

@ marinko, Sašina ideja je dobra jer u tom slučaju, kada bi se svi nakačili, ne bi pao ni jedan server zbog toga jer se ne bi nakačili učenici već po jedna odgovorna osoba za svaku lokaciju. Ovo nije Kina nego Srbija, nema baš toliko lokacija da bi se čekalo satima na login, išlo bi to odmah. Drugo, šta znači katastrofalan internet van većih mesta? Imate 3G, LTE mreže svuda pa sa mobilnog i hotspota uglavnom svi to mogu. Tonere i te data kartice valjda može ministarstvo da obezbedi. Ako to ne može, pa koji će nam onda đavo i obrazovanje i školski sistem?

Јабучило

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.

др Јасмина

pre 4 godine

Škole su tek jutros dobile testove, tako da nisu mogli da ih prodaju sinoć.
(Mile, 18. jun 2019 09:26)

Тачно. Тестове продају они који их састављају и штампају. Тако је сваке године само се заташкава. На малој матури се масовно преписује, а директори помажу.
Све је само форма и фарса. Сви положе матуру и сви су одлични , а не знају, на пимер, како да израчунају обим квадрата у другом разреду гимназије. Зато су и надобудни. Празан лонац далеко се чује.

Brixy

pre 4 godine

Sad vise ne vazi ona krilatica iz Alan Forda, "tko uci znat ce, tko krade, imat ce." Nego, "tko krade, znat ce." Promenila je vremena. Samo je drzava ostala Alan Fordovska sa ministrima koji ne daju ostavke.

Gica

pre 4 godine

Ahahahaha neko je prodao test...u zemlji laznih studenata,laznih doktorata i kobajagi fakulteta...prodaje se test za upis u srednju skolu...STRASNO NA KAKVOM SMO DNU.

кикирики семенке

pre 4 godine

Млађо, нисте довољно узели новца од једног штампања па деде дај још једно.
И нисам знао да Министарство просвете нема надлежност и одговорност на "терену" него само у згради. Ееееее...

cito

pre 4 godine

Pa ovo je smehoteka... Za vek vekova ovi testovi, UVEK, mogu biti "provaljeni" kako kaze ministar. Pa zasto stresirate ovu decicu??? Napravi 5 verzija testova i 6 stek, koji ce ici "online", a za koji ces znati samo ti ministre i oni koji su ga sastavljali. Po 1 projektor u svaku salu i u ovakvoj situaciji, samo pustis iz fotelje 6 verziju. Ako je i on provaljen, onda se zna od koga je. 100 nacina da se ovo uradi i sredi ali lepse je kada se uzimaju parice...

Nemanja

pre 4 godine

Ne smena, u zatvor treba da idu! Dokle god su nam taove reakcije za krivicna dela, uvek ce se ponavljati. 10 godina robije dodeliti pa da vidimo ko ce se ponovo usuditit...

Dežurni nastavnik

pre 4 godine

Direktorka je po testove išla jutros i obaveštenje o odlaganju koje je stiglo na mejl škole stiglo je pre nego što se ona vratila sa testovima. Nikakve rezervne kopije ne postoje. U svakoj kesi se nalazi po 20 testova i npr. ako imate 57 osmaka uzimate 3 kese neotvorene, one se otvaraju direktno u školi pred komisijom, prebrojavaju se i višak se vraća Školskoj upravi. Priča ministra jednostavno ne pije vodu.

Maja

pre 4 godine

Drago mi je jer deca nisu kriva,već ste vi odrasli zatajili.Toliko halabuke i samo da deca ne prepisuju i ako se neko usudi da to uradi biće sankcionisan,udaljen da prijemnog,polagace u avgustu.....
Šta sada ,ministreee....
Još jedan dan stresa
zbog svih vas,a gde su tu deca....
Nisu oni krivi ,a ispaštaju

sturmmann

pre 4 godine

Tekst briljantno opisuje PROVIZORIJUM od države.

Bilo bi odlično kada bi se testiranje obavljalo u prostorijama koje bi čuvali teško naoružani pripadnici tzv. MUP-a Srbije.

Ulaz u školu bi čuvao čuveni oklopni transporter "Lazar".

Testove bi dopremili specijalci koji bi se spuštali iz helikoptera, sa kutijama u kojima bi bili zapečaćeni testovi.

Pregled ispravnosti testova bi obavila na licu mesta REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA, s obzirom na njihovo OGROMNO iskustvo.

Za početak, i to je dovoljno.

Samo napred!

vladimir

pre 4 godine

Ovo je još jedan pokazatelj kolko nam je propalo društvo. U svakoj normalnoj državi nešto slično se ne dešava. Ako bi se i desilo jednom, nebi se ponovilo. Kod nas se naravno ovo dešava i ponavlja.

Stojan Novakovic

pre 4 godine

E moj ministre. Ja sam polagao prijemni za srednju skolu 1997. Dobijali smo zbirke sa 600 zadataka. U 9:50, tadasnji ministar je citao brojeve zadataka a Radio beograd prenosio. U svim skolama su preko razglasa culi svi ucenici i nakon toga brojevi zadataka ispisivani na tabli da svi vide. Radilo se u sali za fizicko kao i sada. Do 9:30 svi smo morali da budemo na svojim mestima, u 10:00 pocinjala izrada zadataka. Zbog cega se sada ne radi tako?
Digitalizacija ce mnogo skuplje kostati i opet ce biti mogucnost da procure neki podaci.

Deda Jevrem

pre 4 godine

Ne razume ljude koji će sve da kažu i sve da optuže, ali neće da kažu ništa protiv onih koji su tu i uradili. E ako vam do sada nije bilo jasno zašto nam je ovako loše i zašto nikako da se krene sa mrtve tačke, pa evo vam odgovora. Godinama unazad učimo decu da je uredu prepisati i prevariti na testu za upis, na razgovoru za posao itd. i na taj način nam na odgovorna mesta dolaze prevaranti i lažovi. Generacije sa iskvarenim moralnim normama su stigle. Sad više ništa ne može da se uradi. Na žalost.

cole

pre 4 godine

U ovoj zemlji samo krađa prolazi. Počev od osnovne škole, tu ide prepisivanje(resavska škola), zatim upis u srednje škole, opet krađa i to na upisu...prepisivanje, krađa testova, gde god se okreneš vidiš ventilatore...samo levo-desno, gore-dole, prepiši, ukradi itd...izbori se kradu na isti način, samo se gleda da se otme vlast. Mi smo jedna tragikomična zemlja dembelija.

Mediocritical

pre 4 godine

Unaprediti dilera testova, u čuvara testova. Tako će stizati samo u prave ruke, onima kojima su namenjeni... A ne da se izaziva haos nekontrololisanim curenjima, koja su najveća, i redovna prepreka. A oni koji ih rešavaju, mogu preko grane da se snađu, ovde je opasna konkurencija.

Joker

pre 4 godine

A tek kakav šou ima da bude sa digitalnim testovima ?
to znači ministarstvo putem interneta i mailova šalje to školskoj upravi a školska uprava školama a kako ?
putem maila ? nesigurno
putem vibera ?
putem w.appa ?

Tek tad ce da bude hakerisanja, muljaže, prodaje, preprodaje......pa onda neko je pritisnuo pogresno dugme i slucajno mail zavrsio kod nekog itd itd
jedva cekam sledecu godinu .

Зоки

pre 4 godine

Не знам шта овај човек прича. Јуче су деца пре почетка теста из српског језика имала тест и решења. То је такође кружило интернетом. Да смо Кина или Јапан, он би први поднео оставку. Срамота

Saša

pre 4 godine

Ne putem mejla nego putem linka sa adrese koja se otvara u određeno vreme određenog dana. Naloge za pristup prethodno dobije po jedna odgovorna osoba na svakom mestu polaganja (ali link je zatvoren do samog početka prijemnog). Obučenost te osobe mora biti na nivou jedan LEVI KLIK mišem na link, upiše korisničko ime i pasvord i klikne OK. Možda (a i ne mora... jer može i direktno) da klike još i FILE pa upiše koliko primeraka i PRINT. Povezani printer sa dovoljno papira završava posao... Kakve kese, kakvi rezervni testovi, koje štamparije, MUP, obezbeđenja... ovo danas petaci mogu da vam naprave bez problema...

Pela

pre 4 godine

Umesto sto testirate decu, trebali bi da istestiraju ministarstvo i profesore, ali na postenje. Verovatno pola ne bi proslo.
(Dex, 18. jun 2019 10:24)

Ne trpajte u isti kos. Ministarstvo nije isto sto i profesori.

Papua Nova Srbija

pre 4 godine

Само смена? А откази, забрана рада у државној служби и кривична одговорност криваца? А надокнада штете? Пошто је штампање тестова за целу Србију? Изгубљено време, поремећени планови и одмори великог броја грађана?
А ако ћемо поштено, за овакав скандал у озбиљној земљи би министар просвете дао оставку.
(Јабучило, 18. jun 2019 09:33)
Ali mi nismo ozbiljna zemlja, mi jesmo ali na televiziji.

pametnica

pre 4 godine

Bac ili velika matura se polaze u vecini zapadnih zemalja, negde ministar procita pitanja u etar -za celu naciju, i cuje se preko skolskog razglasa ?

Darko

pre 4 godine

Moram da odgovorim ovom sa pseudonimom "ja". Na internetu (to je ono čime plaše ljude) primećen je test sa rešenjima na društvenim mrežama (to su mreže na onome čime plaše ljude) pa je čak i ministar Šarčević ali nije isključeno uz pomoć svojih pomoćnika došao do epohalnog zaključka da je test "negde" procureo. Kontemplacija prilikom donošenja konačnog zaključka je siguran sam potrajala, ali sada je najvažnije da se izašlo u javnost sa stavom da je test provaljen.

marinko

pre 4 godine

@Saša
Ideja ti je dobra, ali je realizacija skoro pa nemoguća.
Većina škola u Srbiji, van većih mesta, ima katastrofalan internet. Serveri ministarstva prosvete su, takođe, katastrofalni, pa kada bi se svi odjednom nakačali da skidaju neki link, trebalo bi barem par sati da se to odradi, i to ako serveri ne padnu, a verovatno bi se to desilo. Isto tako, većina škola u Srbiji ima užasne štampače, čije tonere pune nastavnici od svog novca, kao što i sami kupuju papir i kredu i sve ostalo što im treba, pošto naravno da za prosvetu nema para, a i kad si zaposlio u prosveti, potupno je „normalno“ da sam kupuješ materijal za rad.
Možda spolja izgleda da je situacija u prosveti loša, ali istina je da je ona još gora nego što možete da zamislite. Ovo što se desilo je samo logična posledica svega što se radi godinama.
Ali, zaista verujem da će biti digitalizacije naredne godine. Kod nas se sve radi na silu, tako da naravno da će sve biti kako ministar kaže, bez ikakvih ispitivanja i testiranja sistema. Uostalom, koga briga za decu. Ona su tu samo da bi odredjen broj ljudi imao posao.

Saša

pre 4 godine

U vezi "digitalizacije"... Evo najjednostavnije i najsigurnije varijante -tu je potreban jedan laserski štampač na svakom od mesta za polaganje i jedna odgovorna osoba (nastavnik) koji će kada deca sednu da odštampa pred njima za 5 minuta testove sa određenog linka koji se otvara u tačno određeno vreme i podeli. To je tako teško? Nema para? Rezervni testovi? Pazi koja je to "digitalizacija"... Mi jesmo malo zaostali u tehnološkom smislu ali ovo nema baš nikakvog smisla "neko (?!) je otvorio kesu (?!) sa rezervnim testovima (?!) i prodao (?!)".

starwars

pre 4 godine

Prvo ovi nakaradni testovi su uvedeni 1990. Nicemu ne sluze. I treba ih ukinuti pod hitno. Nisu nista doneli dobro. Prijemni je za fakultet, specijalne skole.

MilanO

pre 4 godine

U Velikoj Britaniji su takodje procureli testovi iz matematike, s tim sto su oni odrzali test iako je procurelo, sto je jos gore. Tako da nismo jedini.

mozaks

pre 4 godine

samo pokazujemo koliko smo kao drustvo.u celini bolesni za lopovlukom.oni koji su to narucili,bolje.bi bilo da razmisle koliko su im deca nepismena,zahvaljujuci upravo bas njima kao roditeljima.em time obelezavaju svoju decu,kao sto su nekad nacisti obelezavali jevreje,jer ce uvek i u toku zivota ih neko recima obeleziti,bocnuti,da su glupi,a nazalost najveci krivac za to je njihov roditelje.
naravno da nemoze svako da bude doktor medicine,advokat,profesor,dobar majstor neko nazalost bude i kriminalac,drogas,a to najvise zavisi od roditelja.
dragi oce ili majko,ko god ucinio..pokusao da kupi test,preko korumpiranog profesora..samo pokazujete kakvi ste,a svoju decu obelezavate za ceo zivot.
sram da vas bude!

miki

pre 4 godine

Ej a najjaci su mi ovi sto kazu kako je postenije upisati decu na osnovu uspeha iz skole nego polagati prijemni . Pa gore je po decu da se upisu na osnovu uspeha jer je ogroman broj laznih vukovaca koji su to postigli na slavu svojih roditelja ili deca iz sela i manjih gradova.

nema

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.

Борко

pre 4 godine

Људи моји!?...
Немојте да се играте са таквим стварима !!!
Немојте да васпитавате децу и омладину да у животу постижу све на лак и нечастан начин, да не кажем крађом за "шаку долара". Сутра ће бити лоши лекари, инжењери, правници идт... од којих могу да зависе животи других људи.

Simon

pre 4 godine

@ marinko, Sašina ideja je dobra jer u tom slučaju, kada bi se svi nakačili, ne bi pao ni jedan server zbog toga jer se ne bi nakačili učenici već po jedna odgovorna osoba za svaku lokaciju. Ovo nije Kina nego Srbija, nema baš toliko lokacija da bi se čekalo satima na login, išlo bi to odmah. Drugo, šta znači katastrofalan internet van većih mesta? Imate 3G, LTE mreže svuda pa sa mobilnog i hotspota uglavnom svi to mogu. Tonere i te data kartice valjda može ministarstvo da obezbedi. Ako to ne može, pa koji će nam onda đavo i obrazovanje i školski sistem?

Лола

pre 4 godine

Ima tu i drugi deo, postoje i kupci. Roditelji koji misle da je to uredu, danas test, sutra diploma, doktorat.
Nadam se da će kupci testova jednog dana leći na operacioni sto takvom stručnjaku.
(nema, 18. jun 2019 10:04)

Неће. Они знају шта купују. Лећи ће поштен свет, који мисли да су сви поштено учили и да су поштено стекли знање и диплому. Увек надрља поштен свет. Фукара се снађе.