Petak, 22.03.2019.

11:55

"Kriza je na pomolu"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je izjava predsednika SAD Donalada Trampa o priznaju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni "nesretna".

Izvor: Beta

"Kriza je na pomolu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 5 godina

@(Cinik, 22. mart 2019 20:40)

Je l' shvataš ti da Trump nije Clinton?

Kakve veze Izrael i Trump imaju sa Kosovom?

Trump je bio na strani Jugoslavije što se Kosova tiče... pogledaj njegove stare izjave.

Ariel Sharon je 1999 vrlo oštro kritikovao Clintona što se Clintove politike u vezi sa Kosovom tiče... mnogo oštrije nego mnogi političari iz Srbije, pogotovo od Đinđića i sličnih.

Izrael nikada nije priznao Kosovo.


Meni nije jasno kako to neki u Srbiji izgleda ne kapiraju da Trump nije ista politička struja kao Clinton i Obama... kao da neki žive u pećini i ne prate uopšte koliko su oni koji podržavaju Trumpa protiv Clintonovih i obratno.

Vidi, da ti objasnim neke stvari...

Za vreme Clintona su i Izrael terali da prepusti ono što Arapi zovu "Zapadna obala" (Judeju i Samariju) i Gazu na upravu Palestincima.

Klintonovi i Obama u Americi takozvanu "progressive" struju ("progressives" se prevodi kao "naprednjaci"), koja vodi sličnu politiku kao Čedin LDP i poznata je po tome da generalno gaji velike simpatije prema Arapima i Albancima... za vreme Obame su i odbili da podrže Izrael u UN i slično.

Trump ne spada u tu struju... Trump bi možda mogao da se uporedi sa politikom kakvu vode Dveri jer su po mnogim pitanjima vrlo bliski... Trump je republikanac za kojeg uglavnom glasaju "Evangelicals" (religiozni protestanti) i Ortodoksni Jevreji, kojima je vrlo bitno da se crkve i sinagoge zaštite od Islamista.

fdsaj

pre 5 godina

@jasdf
Tacno je da Ukrajina nije napala Rusiju, ali je pripremala teren da to
ucine kauboji postavljanjem vojne baze na Krimu, kao i na Kosovou,
kako bi mogli u odredjenoj prilici da napadne Rusiju. O represijama
prema Rusima koji zive u Ukrajini da i ne govorim, iako preko
milion ukrajinaca zivi i radi u Rusiji.
Kakva je to demokratska politika, gde jedan predsednik jednostavno
priznaje (poklanja) tudje teritorije drugoj drzavi? Razmisli malo...?

zvezdan

pre 5 godina

A šta je sa protivpravnom okupacijom (i deklarisanoj nezavisnosti) severnog Kipra od strane Turske? Tu je jedan licemerniji od drugoga.

baraka

pre 5 godina

Nije priznala ni Palestina i vecina arapskih zemalja. Zato Izrael i ne priznaje , dobili mig od SAD da ne priznaju jer bi povukli priznanje i ovo malo arapskih zemalja sto ih he priznalo. Nasa politika priznanja Palestine nas drzi da Kosovo ne moze preci 2/3 za razne organizacije dok ne postignemo kompromis.

e to se kaže džaba ste krečili

pre 5 godina

Postaje legitimno vojno menjati granice silom ako se za time ukaže strateška potreba. Menjanje granica tek tako nije legitimno a oko ovoga čak postoji i rezolucija koja ništi posledice Izraelskog upada. Ali ovo daleko pojednostavljuje i pojeftinjuje stvari, jer im više nije potrebno da nalaze borce za slobodu koji na kraju prerastu u kriminalno teroristički element koji ne mogu da kontrolišu i onda im se obije o glavu. SAD će menjati granice ako im je to potrebno bez potrebe da to bude opravdano demokratijom ili ljudskim pravima. Posve direktno, treba mi, a ti nisi kadar da to zadržiš, uzimam. Odgovara i Kini i Rusiji ama baš svakoj sili koja negde ima neku spornu teritoriju i resurse da je uzme. Evropa je nadrljala biće nešto poput poligona na kome važe srednjevekovna pravila sile i dometa moći ovoga ili onoga.

MadMax

pre 5 godina

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.
(патриЈота62, 22. mart 2019 12:52)
Izrael nije nikada priznao tzv Kosovo. Bez obzira što nisu uopšte nežni prema Palestincima, mi treba da održavamo maksimalno dobre odnose sa Izraelom i da koristimo njihove kanale za lobiranje u SAD.

OPA

pre 5 godina

@SSSS
Golansku visoravan Izralel je osvojio posto se uspesno odbranio od zajednickog napada vise drzava na njega.
Krim je deo Ukrajine koji je Rusija okupirala i proglasila svojom teritorijom.
Eto ti razlika. Izrael nije agresor u tom slucaju, a Rusija u slucaju Krima jeste.

Бошко О.

pre 5 godina

Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka
(Naša braća Jevreji, 22. mart 2019 13:34)
У своје име говори.

libero

pre 5 godina

Kada je stvaran Izrael trebalo je da odmah ima prave granice: Zapadna granica reka Nil, istocna granica Eufrat, severna granica 160 km severno od Damaska i juzna granica 160 km juzno od Jerusalima.

zna se

pre 5 godina

Potez Trumpa kojim će se samo pokrenuti lavina i novi sukobi.

Obzirom da je mnogo interesa u pitanju ovo može voditi i mnogo većim sukobima. Svet nije ono što je bio 1967...

baraka

pre 5 godina

Svi pominju 6-dnevni rat i kako su navodno napali Izrael. Oprostite kako je formiran Izrael ? Ko je zbog toga isteran iz kuca i otisao u izbeglistvo. Neko kaze Jevreji su tamo ziveli pre 2000 godina da ali su ziveli i Arapi. Jevreje nisu proterali Arapi nego Rimljani. Poredjenje bi bilo da se Srbi vrate u Ukrajinu i kazu mi smo odavde potekli i ovo je nase. Sto mislite kako bi reagovali Ukrajinci ? Problem zvani Izrael su stvorile zapadne kolonijalne sile a sav taj islamski terorizam je i nastao zbog Palestine. Resi Palestinu resio si 90 posto svetskog terorizma. A Amerika ga svojim ponasanjem samo podstice.

Boris Banović

pre 5 godina

Rezolucije Saveta bezbednosti UN , očigledno, nisu obavezujuće za SAD, tj. UN postaju beznačajno međunarodno telo, pandan lovačkim udruženjima !?

Regioskop

pre 5 godina

Podrska Trampu i Izraelu, dole Erdogan koji pravi sve probleme u regionu.
 (Toxic_PR, 22. mart 2019 13:08) 

Sta rece i osta ziv. USA gazi region od 1978, od momenta islamske revolucije u Iranu. Njihov je proizvod rat Irak-Iran, zaljevski rat, invazija 2003, gazenje svih rezolucija itd... Turska je nemocna, inace bi to sprecili da mogu. Interesi USA i TR se vise ne poklapaju.

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука.
(miki, 22. mart 2019 13:19)


Drago mi je što postoje komentatori koji odlično poznaju istoriju i razloge sukoba i ratova između Izraela i Palestinaca i Izraela i arapskih džava. Da dodam: odmah posle formiranja države Izrel, tadašnje izraelsko rukovodstvo je tadašnjem palestinskom rukovodstvu predložilo potpuno zajednički politički, ekonomski i društveni život; Palestinci su odbili i javno poručili da neće biti mira dok u Izraelu ne pobiju SVE Jevreje a ako neki slučajno preživi, svejedno da li je žena, invalid, dete ili stara i/li osoba, da će ih baciti u more. Da su Palestinci prihvatili nastavili da poštuju ondašnji predlog Izraela, tamo bi i sad bio mir...

Ante

pre 5 godina

Uvijek podrška za Izrael. Ali ovo je greška Trampa.
Ako se priznaje "realnost" na terenu, kao Golanska Visoravan i Kosovo, nema NIKAKVOG razloga da se ne prizna i Krim onda.
Em većinski rusko stanovništvo, Em važno za sigurnost Rusije, Em će dugo biti u Rusiji.
Koliko će još država pomisliti da mogu napraviti nešto slično?
Amerika namjerno ruši međunarodno pravo i vraća stvari na vojno polje, gdje je najjača.
Ali možda ne računa na više frontova.
Ili to, ili je on stvarno ruski čovjek unajmljen da napravi "s... e."

selektivno tumačenje istorije nekih

pre 5 godina

"Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)!"

A šta je prethodilo tome?

Dragan

pre 5 godina

Kaže se "da Arapi polože oružje i priznaju Izrael, zavladao bi MIR, da Izrael položi oružje i razoruža se, nestalo bi ga za dva dana".
Potpuno ispravna odluka Amerike i Trampa, status qvo ne vodu ničem.O Erdogovanom trpanju nosa svuda bespotrebno je puno pisati, čovek je umislio da je sultan i pokušava da obnovi turski uticaj na sve zemlje Bliskog istoka.Nekad je to Turska radila oružjem, sada pokušava politički.Šta reći kada je u predizbornoj kampanji koristio i masakr na N.Zelandu pričajući da je to ustvari udar na Tursku.Neverovatno!

ОПГ1

pre 5 godina

Реџеп се много заиграо после неуспелог пуча,данас то долази полако на наплату.

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .
(Aleksa Kumić, 22. mart 2019 12:44)


Sve što ste napisali je apsolutno tačno! Sećam se tog rata, tada sam bila učenica Učiteljske škole u Beogradu, takođe se sećam Naserovog gluljenja kada je javno sebi predložio davanje ostavke na mestu predsednika (da, tako je učinio) i sećam se da su milioni Egipćana glumili da su spontano izašli na ulice egipatskih gradova i onim arapskim specifičnim arlaukanjem ga molili da ne podnosi ostavku(...) Trebalo je da prođe najmanje tri decenije da shvatim da je moj otac bio u pravu kada je želeo da Izrael pobedi i da shvatim da je Titova politika podržavanja Palestinaca i, uopšte, Arapa bila potpuno pogrešna.
Od tada uvek i za svaki događaj uodnosu Palestinci - Izrael i Izrael - Arapi pomislim: bavo za Izrael!...

Drmezni Piljota

pre 5 godina

@NikolaCG, pa to je taj lažni demokratski sistem lažne smenjivosti vlasti. Ako grešku naprave recimo demokrate, republikanci se kad dođu na vlast prave ludi, kao i obrnuto. Pojeo vuk magarca! (Jin - Jan), znači uvek postoji podeljenost između ljudi i na tome izgleda počiva sve, pa i ta kvazi demokratija.

NikolaCG

pre 5 godina

Ako su demokrate za vrijeme Obame, a i generalno demokrate imale jedan stav sa kojim se slazem po pitanju njihove spoljne politike, to je onda odnos prema Izraelu. Protivili su se ekspanzionistickim ciljevima Izraela i po pitanju Jerusalima, Golanske visoravni itd, a i protiv Jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali. Mislim zamislite da u 21. vijeku neko kontinuirano kolonizuje neku teritoriju tako sto izbacuje prethodno stanovnistvo. Negdje ne izbacuju ako nema naselja naravno, ali je svejedno strasno. Ovi sada sve to podrzavaju.

Naša braća Jevreji

pre 5 godina

Izraelci carevi. Arapi iz 4 države ih napali, a ovi ih oladili. Posle su ih 1973. Sirija i Egipat ponovo napali. Izraelci su opet pobedili. Arapi žele da unište državu Izrael. Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka

jasdf

pre 5 godina

@SSSS
Sirija je napala Izrael, Ukrajina nikada nije napala Rusiju. Rusija je potpisala sporazum da nece vrsiti ekonomske, diplomatske niti vojne pritiske na Ukrajinu te da ce i vojnom silom braniti teritorijalni integritet Ukrajine (sa sve Krimom) bez obzira na medjusobne odnose i unutrasnje stanje u Ukrajini, a za uzvrat se Ukrajina odrice nuklearnog arsenala. Sirija i Izrael nisu nikad sklapale sporazum.

Kraljevčanin

pre 5 godina

Za sve koji brkaju pojmove. Razlika između Golanske visoravni i Krima je jednostavna. Sa Krima niko nije raketirao Rusiju, kao što su arapi raketirali Izrael. Zato su Izraelci i zauzeli taj pojas od Sirije. Zato Tramp i kaže da je to u cilju očuvanja bezbednosti Izraela. Ne kažem da se slažem, samo konstatujem.

yoxy

pre 5 godina

(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)
jel? gde si to pročitao? nije relevantno, ali je apsolutno netačno. Izrael nije priznao Kosovo! Srbija jeste priznala Palestinu, a i glasala je za osude Izraela. Sve može da se proveri.

miki

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука. У супротном, Израел не би могао да се одбрани при истовременом нападу са три различита фронта.

Друга позадина окупације може бити повратак јеврејске контроле над Голанском висоравни која је за време краља Соломона припадала тадашњој краљевини Израел - Самарији.

Prof.

pre 5 godina

Kosovo je prvo piznala Turska i Avganistan. Tako da....gospoda turska sad sebi skaču u stomak. Uostalom šta ih se to tiče kada i oni vršljaju po Siriji.

Dunster

pre 5 godina

"Ko drugome jamu kopa sam u nju upada". Erdogan je jedan od prvih koji je priznao Kosovo* a Turska učestvovala u agresiji na Srbiju. Zato bravo za Trampa i krivo mi što je Izrael bez velike potrebe vratio Sinaj.

NikolaCG

pre 5 godina

Za sve ove koji spominu rat 67', podrzavaju pravo okupacije, pa i makar u samoodbrani. Razmislite malo glavom logicki pa vidite da nije sve crno bijelo.
Arapske zemlje su bile protiv Izraela to je jasno, i od samog kreiranja njegovog. Ali taj sestodnevni je po mom misljenju iniciran od strane Izraela prije svega. Ne sumnjam da je kod Sirije i Egipta kao glavnih protivnika Izraela bilo planova o nekom sukobu sa Izraelom, ali je prvi napad izvrsio upravo Izrael. I to po Egipatskim avionima, zamisli koji su bili totalno nebranjeni i nespremni za ofanzivne operacije, niti za defanzivne. Pa kako su Izraelci tu djelovali preventivno ? Mislim onda se bilo kakav napad moze nazvati preventivnim. Slicno su prosli i Jordanci i Sirijci koji nisu imali ni slicnu avijaciju kao sto je imao Egipat. Egipat je ostao bez avijacije, Sirija sa zaostalom doktrinom "napadati masovno sa tenkovima bez icega drugog" i Izrael je pobjedio.

23sudija

pre 5 godina

Zasluzeno.
Izrael je ratovao sam protiv 4-5 drzava te 1967 i da se rusi nisu umesali Izrael bi sad drzao pola Egipta Sirije i bogami ceo Jordan. Šestodnevni rat je jedna od najboljih vojnih operacija u istoriji i okupacija odredjenih teritorija je zasluzena kazna za Arape cija je zelja bila da uniste Izrsel a koji su se u tom ratu pokazali vojno nesposobnima.

Jipi

pre 5 godina

Trump je nezabeleženo zlo u istoriji čovečanstva.

Uništava klimu, povlači se iz pariskog klimatskog sporazuma, pravi haos gde god to može i to sve iz cisto ličnog interesa.
Ako mu se da novca, on je tu da pravi haos... da li naftaši, da li Izrael, da li Arabija, da li Rusija, da li proizvođači uglja, da li oružari, farmaceutske kompanije...?

Aleksa Kumić

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .

патриЈота62

pre 5 godina

A među prvima je priznao KiM ka državu.Licemerju nikad kraja.
(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.

23sudija

pre 5 godina

Zasluzeno.
Izrael je ratovao sam protiv 4-5 drzava te 1967 i da se rusi nisu umesali Izrael bi sad drzao pola Egipta Sirije i bogami ceo Jordan. Šestodnevni rat je jedna od najboljih vojnih operacija u istoriji i okupacija odredjenih teritorija je zasluzena kazna za Arape cija je zelja bila da uniste Izrsel a koji su se u tom ratu pokazali vojno nesposobnima.

Aleksa Kumić

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .

baraka

pre 5 godina

Svi pominju 6-dnevni rat i kako su navodno napali Izrael. Oprostite kako je formiran Izrael ? Ko je zbog toga isteran iz kuca i otisao u izbeglistvo. Neko kaze Jevreji su tamo ziveli pre 2000 godina da ali su ziveli i Arapi. Jevreje nisu proterali Arapi nego Rimljani. Poredjenje bi bilo da se Srbi vrate u Ukrajinu i kazu mi smo odavde potekli i ovo je nase. Sto mislite kako bi reagovali Ukrajinci ? Problem zvani Izrael su stvorile zapadne kolonijalne sile a sav taj islamski terorizam je i nastao zbog Palestine. Resi Palestinu resio si 90 posto svetskog terorizma. A Amerika ga svojim ponasanjem samo podstice.

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .
(Aleksa Kumić, 22. mart 2019 12:44)


Sve što ste napisali je apsolutno tačno! Sećam se tog rata, tada sam bila učenica Učiteljske škole u Beogradu, takođe se sećam Naserovog gluljenja kada je javno sebi predložio davanje ostavke na mestu predsednika (da, tako je učinio) i sećam se da su milioni Egipćana glumili da su spontano izašli na ulice egipatskih gradova i onim arapskim specifičnim arlaukanjem ga molili da ne podnosi ostavku(...) Trebalo je da prođe najmanje tri decenije da shvatim da je moj otac bio u pravu kada je želeo da Izrael pobedi i da shvatim da je Titova politika podržavanja Palestinaca i, uopšte, Arapa bila potpuno pogrešna.
Od tada uvek i za svaki događaj uodnosu Palestinci - Izrael i Izrael - Arapi pomislim: bavo za Izrael!...

Dunster

pre 5 godina

"Ko drugome jamu kopa sam u nju upada". Erdogan je jedan od prvih koji je priznao Kosovo* a Turska učestvovala u agresiji na Srbiju. Zato bravo za Trampa i krivo mi što je Izrael bez velike potrebe vratio Sinaj.

Boris Banović

pre 5 godina

Rezolucije Saveta bezbednosti UN , očigledno, nisu obavezujuće za SAD, tj. UN postaju beznačajno međunarodno telo, pandan lovačkim udruženjima !?

Prof.

pre 5 godina

Kosovo je prvo piznala Turska i Avganistan. Tako da....gospoda turska sad sebi skaču u stomak. Uostalom šta ih se to tiče kada i oni vršljaju po Siriji.

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука.
(miki, 22. mart 2019 13:19)


Drago mi je što postoje komentatori koji odlično poznaju istoriju i razloge sukoba i ratova između Izraela i Palestinaca i Izraela i arapskih džava. Da dodam: odmah posle formiranja države Izrel, tadašnje izraelsko rukovodstvo je tadašnjem palestinskom rukovodstvu predložilo potpuno zajednički politički, ekonomski i društveni život; Palestinci su odbili i javno poručili da neće biti mira dok u Izraelu ne pobiju SVE Jevreje a ako neki slučajno preživi, svejedno da li je žena, invalid, dete ili stara i/li osoba, da će ih baciti u more. Da su Palestinci prihvatili nastavili da poštuju ondašnji predlog Izraela, tamo bi i sad bio mir...

MadMax

pre 5 godina

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.
(патриЈота62, 22. mart 2019 12:52)
Izrael nije nikada priznao tzv Kosovo. Bez obzira što nisu uopšte nežni prema Palestincima, mi treba da održavamo maksimalno dobre odnose sa Izraelom i da koristimo njihove kanale za lobiranje u SAD.

miki

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука. У супротном, Израел не би могао да се одбрани при истовременом нападу са три различита фронта.

Друга позадина окупације може бити повратак јеврејске контроле над Голанском висоравни која је за време краља Соломона припадала тадашњој краљевини Израел - Самарији.

патриЈота62

pre 5 godina

A među prvima je priznao KiM ka državu.Licemerju nikad kraja.
(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.

Regioskop

pre 5 godina

Podrska Trampu i Izraelu, dole Erdogan koji pravi sve probleme u regionu.
 (Toxic_PR, 22. mart 2019 13:08) 

Sta rece i osta ziv. USA gazi region od 1978, od momenta islamske revolucije u Iranu. Njihov je proizvod rat Irak-Iran, zaljevski rat, invazija 2003, gazenje svih rezolucija itd... Turska je nemocna, inace bi to sprecili da mogu. Interesi USA i TR se vise ne poklapaju.

Dragan

pre 5 godina

Kaže se "da Arapi polože oružje i priznaju Izrael, zavladao bi MIR, da Izrael položi oružje i razoruža se, nestalo bi ga za dva dana".
Potpuno ispravna odluka Amerike i Trampa, status qvo ne vodu ničem.O Erdogovanom trpanju nosa svuda bespotrebno je puno pisati, čovek je umislio da je sultan i pokušava da obnovi turski uticaj na sve zemlje Bliskog istoka.Nekad je to Turska radila oružjem, sada pokušava politički.Šta reći kada je u predizbornoj kampanji koristio i masakr na N.Zelandu pričajući da je to ustvari udar na Tursku.Neverovatno!

Jipi

pre 5 godina

Trump je nezabeleženo zlo u istoriji čovečanstva.

Uništava klimu, povlači se iz pariskog klimatskog sporazuma, pravi haos gde god to može i to sve iz cisto ličnog interesa.
Ako mu se da novca, on je tu da pravi haos... da li naftaši, da li Izrael, da li Arabija, da li Rusija, da li proizvođači uglja, da li oružari, farmaceutske kompanije...?

Naša braća Jevreji

pre 5 godina

Izraelci carevi. Arapi iz 4 države ih napali, a ovi ih oladili. Posle su ih 1973. Sirija i Egipat ponovo napali. Izraelci su opet pobedili. Arapi žele da unište državu Izrael. Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka

Бошко О.

pre 5 godina

Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka
(Naša braća Jevreji, 22. mart 2019 13:34)
У своје име говори.

Ante

pre 5 godina

Uvijek podrška za Izrael. Ali ovo je greška Trampa.
Ako se priznaje "realnost" na terenu, kao Golanska Visoravan i Kosovo, nema NIKAKVOG razloga da se ne prizna i Krim onda.
Em većinski rusko stanovništvo, Em važno za sigurnost Rusije, Em će dugo biti u Rusiji.
Koliko će još država pomisliti da mogu napraviti nešto slično?
Amerika namjerno ruši međunarodno pravo i vraća stvari na vojno polje, gdje je najjača.
Ali možda ne računa na više frontova.
Ili to, ili je on stvarno ruski čovjek unajmljen da napravi "s... e."

zna se

pre 5 godina

Potez Trumpa kojim će se samo pokrenuti lavina i novi sukobi.

Obzirom da je mnogo interesa u pitanju ovo može voditi i mnogo većim sukobima. Svet nije ono što je bio 1967...

selektivno tumačenje istorije nekih

pre 5 godina

"Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)!"

A šta je prethodilo tome?

Kraljevčanin

pre 5 godina

Za sve koji brkaju pojmove. Razlika između Golanske visoravni i Krima je jednostavna. Sa Krima niko nije raketirao Rusiju, kao što su arapi raketirali Izrael. Zato su Izraelci i zauzeli taj pojas od Sirije. Zato Tramp i kaže da je to u cilju očuvanja bezbednosti Izraela. Ne kažem da se slažem, samo konstatujem.

e to se kaže džaba ste krečili

pre 5 godina

Postaje legitimno vojno menjati granice silom ako se za time ukaže strateška potreba. Menjanje granica tek tako nije legitimno a oko ovoga čak postoji i rezolucija koja ništi posledice Izraelskog upada. Ali ovo daleko pojednostavljuje i pojeftinjuje stvari, jer im više nije potrebno da nalaze borce za slobodu koji na kraju prerastu u kriminalno teroristički element koji ne mogu da kontrolišu i onda im se obije o glavu. SAD će menjati granice ako im je to potrebno bez potrebe da to bude opravdano demokratijom ili ljudskim pravima. Posve direktno, treba mi, a ti nisi kadar da to zadržiš, uzimam. Odgovara i Kini i Rusiji ama baš svakoj sili koja negde ima neku spornu teritoriju i resurse da je uzme. Evropa je nadrljala biće nešto poput poligona na kome važe srednjevekovna pravila sile i dometa moći ovoga ili onoga.

yoxy

pre 5 godina

(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)
jel? gde si to pročitao? nije relevantno, ali je apsolutno netačno. Izrael nije priznao Kosovo! Srbija jeste priznala Palestinu, a i glasala je za osude Izraela. Sve može da se proveri.

ОПГ1

pre 5 godina

Реџеп се много заиграо после неуспелог пуча,данас то долази полако на наплату.

jasdf

pre 5 godina

@SSSS
Sirija je napala Izrael, Ukrajina nikada nije napala Rusiju. Rusija je potpisala sporazum da nece vrsiti ekonomske, diplomatske niti vojne pritiske na Ukrajinu te da ce i vojnom silom braniti teritorijalni integritet Ukrajine (sa sve Krimom) bez obzira na medjusobne odnose i unutrasnje stanje u Ukrajini, a za uzvrat se Ukrajina odrice nuklearnog arsenala. Sirija i Izrael nisu nikad sklapale sporazum.

NikolaCG

pre 5 godina

Ako su demokrate za vrijeme Obame, a i generalno demokrate imale jedan stav sa kojim se slazem po pitanju njihove spoljne politike, to je onda odnos prema Izraelu. Protivili su se ekspanzionistickim ciljevima Izraela i po pitanju Jerusalima, Golanske visoravni itd, a i protiv Jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali. Mislim zamislite da u 21. vijeku neko kontinuirano kolonizuje neku teritoriju tako sto izbacuje prethodno stanovnistvo. Negdje ne izbacuju ako nema naselja naravno, ali je svejedno strasno. Ovi sada sve to podrzavaju.

NikolaCG

pre 5 godina

Za sve ove koji spominu rat 67', podrzavaju pravo okupacije, pa i makar u samoodbrani. Razmislite malo glavom logicki pa vidite da nije sve crno bijelo.
Arapske zemlje su bile protiv Izraela to je jasno, i od samog kreiranja njegovog. Ali taj sestodnevni je po mom misljenju iniciran od strane Izraela prije svega. Ne sumnjam da je kod Sirije i Egipta kao glavnih protivnika Izraela bilo planova o nekom sukobu sa Izraelom, ali je prvi napad izvrsio upravo Izrael. I to po Egipatskim avionima, zamisli koji su bili totalno nebranjeni i nespremni za ofanzivne operacije, niti za defanzivne. Pa kako su Izraelci tu djelovali preventivno ? Mislim onda se bilo kakav napad moze nazvati preventivnim. Slicno su prosli i Jordanci i Sirijci koji nisu imali ni slicnu avijaciju kao sto je imao Egipat. Egipat je ostao bez avijacije, Sirija sa zaostalom doktrinom "napadati masovno sa tenkovima bez icega drugog" i Izrael je pobjedio.

zvezdan

pre 5 godina

A šta je sa protivpravnom okupacijom (i deklarisanoj nezavisnosti) severnog Kipra od strane Turske? Tu je jedan licemerniji od drugoga.

libero

pre 5 godina

Kada je stvaran Izrael trebalo je da odmah ima prave granice: Zapadna granica reka Nil, istocna granica Eufrat, severna granica 160 km severno od Damaska i juzna granica 160 km juzno od Jerusalima.

Drmezni Piljota

pre 5 godina

@NikolaCG, pa to je taj lažni demokratski sistem lažne smenjivosti vlasti. Ako grešku naprave recimo demokrate, republikanci se kad dođu na vlast prave ludi, kao i obrnuto. Pojeo vuk magarca! (Jin - Jan), znači uvek postoji podeljenost između ljudi i na tome izgleda počiva sve, pa i ta kvazi demokratija.

OPA

pre 5 godina

@SSSS
Golansku visoravan Izralel je osvojio posto se uspesno odbranio od zajednickog napada vise drzava na njega.
Krim je deo Ukrajine koji je Rusija okupirala i proglasila svojom teritorijom.
Eto ti razlika. Izrael nije agresor u tom slucaju, a Rusija u slucaju Krima jeste.

fdsaj

pre 5 godina

@jasdf
Tacno je da Ukrajina nije napala Rusiju, ali je pripremala teren da to
ucine kauboji postavljanjem vojne baze na Krimu, kao i na Kosovou,
kako bi mogli u odredjenoj prilici da napadne Rusiju. O represijama
prema Rusima koji zive u Ukrajini da i ne govorim, iako preko
milion ukrajinaca zivi i radi u Rusiji.
Kakva je to demokratska politika, gde jedan predsednik jednostavno
priznaje (poklanja) tudje teritorije drugoj drzavi? Razmisli malo...?

baraka

pre 5 godina

Nije priznala ni Palestina i vecina arapskih zemalja. Zato Izrael i ne priznaje , dobili mig od SAD da ne priznaju jer bi povukli priznanje i ovo malo arapskih zemalja sto ih he priznalo. Nasa politika priznanja Palestine nas drzi da Kosovo ne moze preci 2/3 za razne organizacije dok ne postignemo kompromis.

Maks

pre 5 godina

@(Cinik, 22. mart 2019 20:40)

Je l' shvataš ti da Trump nije Clinton?

Kakve veze Izrael i Trump imaju sa Kosovom?

Trump je bio na strani Jugoslavije što se Kosova tiče... pogledaj njegove stare izjave.

Ariel Sharon je 1999 vrlo oštro kritikovao Clintona što se Clintove politike u vezi sa Kosovom tiče... mnogo oštrije nego mnogi političari iz Srbije, pogotovo od Đinđića i sličnih.

Izrael nikada nije priznao Kosovo.


Meni nije jasno kako to neki u Srbiji izgleda ne kapiraju da Trump nije ista politička struja kao Clinton i Obama... kao da neki žive u pećini i ne prate uopšte koliko su oni koji podržavaju Trumpa protiv Clintonovih i obratno.

Vidi, da ti objasnim neke stvari...

Za vreme Clintona su i Izrael terali da prepusti ono što Arapi zovu "Zapadna obala" (Judeju i Samariju) i Gazu na upravu Palestincima.

Klintonovi i Obama u Americi takozvanu "progressive" struju ("progressives" se prevodi kao "naprednjaci"), koja vodi sličnu politiku kao Čedin LDP i poznata je po tome da generalno gaji velike simpatije prema Arapima i Albancima... za vreme Obame su i odbili da podrže Izrael u UN i slično.

Trump ne spada u tu struju... Trump bi možda mogao da se uporedi sa politikom kakvu vode Dveri jer su po mnogim pitanjima vrlo bliski... Trump je republikanac za kojeg uglavnom glasaju "Evangelicals" (religiozni protestanti) i Ortodoksni Jevreji, kojima je vrlo bitno da se crkve i sinagoge zaštite od Islamista.

Jipi

pre 5 godina

Trump je nezabeleženo zlo u istoriji čovečanstva.

Uništava klimu, povlači se iz pariskog klimatskog sporazuma, pravi haos gde god to može i to sve iz cisto ličnog interesa.
Ako mu se da novca, on je tu da pravi haos... da li naftaši, da li Izrael, da li Arabija, da li Rusija, da li proizvođači uglja, da li oružari, farmaceutske kompanije...?

OPA

pre 5 godina

@SSSS
Golansku visoravan Izralel je osvojio posto se uspesno odbranio od zajednickog napada vise drzava na njega.
Krim je deo Ukrajine koji je Rusija okupirala i proglasila svojom teritorijom.
Eto ti razlika. Izrael nije agresor u tom slucaju, a Rusija u slucaju Krima jeste.

23sudija

pre 5 godina

Zasluzeno.
Izrael je ratovao sam protiv 4-5 drzava te 1967 i da se rusi nisu umesali Izrael bi sad drzao pola Egipta Sirije i bogami ceo Jordan. Šestodnevni rat je jedna od najboljih vojnih operacija u istoriji i okupacija odredjenih teritorija je zasluzena kazna za Arape cija je zelja bila da uniste Izrsel a koji su se u tom ratu pokazali vojno nesposobnima.

Aleksa Kumić

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Izrael je 1967 bio napadnut od strane Sirije , Jordana , Egipta i Iraka . Te četiri države imale su a i sada imaju preko 100 miliona stanovnika a Izrael danas ima oko 7,5 miliona . Tada je Izrael vodio odbrambeni rat jer bi im država bila uništena ( a to je i bio cilj napada na Izrael ). Ako je Izrael tada pobio protivnike u odbrambenom ratu za 6 dana , onda ima sva prava da anektira Golansku Visoravan . Drugi put će Arapi razmisliti da li će ih napasti . Poznato je da pobednici nakon ratova odredjuju sudbinu poraženih , tako je bilo i u Prvom i u Drugom svetskom ratu , čemu onda čudjenje za aneksiju Golanske visoravni .
Živeo Izrael i njegov požrtvovanio narod .
(Aleksa Kumić, 22. mart 2019 12:44)


Sve što ste napisali je apsolutno tačno! Sećam se tog rata, tada sam bila učenica Učiteljske škole u Beogradu, takođe se sećam Naserovog gluljenja kada je javno sebi predložio davanje ostavke na mestu predsednika (da, tako je učinio) i sećam se da su milioni Egipćana glumili da su spontano izašli na ulice egipatskih gradova i onim arapskim specifičnim arlaukanjem ga molili da ne podnosi ostavku(...) Trebalo je da prođe najmanje tri decenije da shvatim da je moj otac bio u pravu kada je želeo da Izrael pobedi i da shvatim da je Titova politika podržavanja Palestinaca i, uopšte, Arapa bila potpuno pogrešna.
Od tada uvek i za svaki događaj uodnosu Palestinci - Izrael i Izrael - Arapi pomislim: bavo za Izrael!...

libero

pre 5 godina

Kada je stvaran Izrael trebalo je da odmah ima prave granice: Zapadna granica reka Nil, istocna granica Eufrat, severna granica 160 km severno od Damaska i juzna granica 160 km juzno od Jerusalima.

baraka

pre 5 godina

Svi pominju 6-dnevni rat i kako su navodno napali Izrael. Oprostite kako je formiran Izrael ? Ko je zbog toga isteran iz kuca i otisao u izbeglistvo. Neko kaze Jevreji su tamo ziveli pre 2000 godina da ali su ziveli i Arapi. Jevreje nisu proterali Arapi nego Rimljani. Poredjenje bi bilo da se Srbi vrate u Ukrajinu i kazu mi smo odavde potekli i ovo je nase. Sto mislite kako bi reagovali Ukrajinci ? Problem zvani Izrael su stvorile zapadne kolonijalne sile a sav taj islamski terorizam je i nastao zbog Palestine. Resi Palestinu resio si 90 posto svetskog terorizma. A Amerika ga svojim ponasanjem samo podstice.

Бошко О.

pre 5 godina

Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka
(Naša braća Jevreji, 22. mart 2019 13:34)
У своје име говори.

NikolaCG

pre 5 godina

Za sve ove koji spominu rat 67', podrzavaju pravo okupacije, pa i makar u samoodbrani. Razmislite malo glavom logicki pa vidite da nije sve crno bijelo.
Arapske zemlje su bile protiv Izraela to je jasno, i od samog kreiranja njegovog. Ali taj sestodnevni je po mom misljenju iniciran od strane Izraela prije svega. Ne sumnjam da je kod Sirije i Egipta kao glavnih protivnika Izraela bilo planova o nekom sukobu sa Izraelom, ali je prvi napad izvrsio upravo Izrael. I to po Egipatskim avionima, zamisli koji su bili totalno nebranjeni i nespremni za ofanzivne operacije, niti za defanzivne. Pa kako su Izraelci tu djelovali preventivno ? Mislim onda se bilo kakav napad moze nazvati preventivnim. Slicno su prosli i Jordanci i Sirijci koji nisu imali ni slicnu avijaciju kao sto je imao Egipat. Egipat je ostao bez avijacije, Sirija sa zaostalom doktrinom "napadati masovno sa tenkovima bez icega drugog" i Izrael je pobjedio.

Dragan

pre 5 godina

Kaže se "da Arapi polože oružje i priznaju Izrael, zavladao bi MIR, da Izrael položi oružje i razoruža se, nestalo bi ga za dva dana".
Potpuno ispravna odluka Amerike i Trampa, status qvo ne vodu ničem.O Erdogovanom trpanju nosa svuda bespotrebno je puno pisati, čovek je umislio da je sultan i pokušava da obnovi turski uticaj na sve zemlje Bliskog istoka.Nekad je to Turska radila oružjem, sada pokušava politički.Šta reći kada je u predizbornoj kampanji koristio i masakr na N.Zelandu pričajući da je to ustvari udar na Tursku.Neverovatno!

Naša braća Jevreji

pre 5 godina

Izraelci carevi. Arapi iz 4 države ih napali, a ovi ih oladili. Posle su ih 1973. Sirija i Egipat ponovo napali. Izraelci su opet pobedili. Arapi žele da unište državu Izrael. Golanska visoravan pripada Izraelu. Uvek uz Izrael. Tačka

Dunster

pre 5 godina

"Ko drugome jamu kopa sam u nju upada". Erdogan je jedan od prvih koji je priznao Kosovo* a Turska učestvovala u agresiji na Srbiju. Zato bravo za Trampa i krivo mi što je Izrael bez velike potrebe vratio Sinaj.

Kraljevčanin

pre 5 godina

Za sve koji brkaju pojmove. Razlika između Golanske visoravni i Krima je jednostavna. Sa Krima niko nije raketirao Rusiju, kao što su arapi raketirali Izrael. Zato su Izraelci i zauzeli taj pojas od Sirije. Zato Tramp i kaže da je to u cilju očuvanja bezbednosti Izraela. Ne kažem da se slažem, samo konstatujem.

selektivno tumačenje istorije nekih

pre 5 godina

"Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)!"

A šta je prethodilo tome?

Samosvesna građanka

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука.
(miki, 22. mart 2019 13:19)


Drago mi je što postoje komentatori koji odlično poznaju istoriju i razloge sukoba i ratova između Izraela i Palestinaca i Izraela i arapskih džava. Da dodam: odmah posle formiranja države Izrel, tadašnje izraelsko rukovodstvo je tadašnjem palestinskom rukovodstvu predložilo potpuno zajednički politički, ekonomski i društveni život; Palestinci su odbili i javno poručili da neće biti mira dok u Izraelu ne pobiju SVE Jevreje a ako neki slučajno preživi, svejedno da li je žena, invalid, dete ili stara i/li osoba, da će ih baciti u more. Da su Palestinci prihvatili nastavili da poštuju ondašnji predlog Izraela, tamo bi i sad bio mir...

jasdf

pre 5 godina

@SSSS
Sirija je napala Izrael, Ukrajina nikada nije napala Rusiju. Rusija je potpisala sporazum da nece vrsiti ekonomske, diplomatske niti vojne pritiske na Ukrajinu te da ce i vojnom silom braniti teritorijalni integritet Ukrajine (sa sve Krimom) bez obzira na medjusobne odnose i unutrasnje stanje u Ukrajini, a za uzvrat se Ukrajina odrice nuklearnog arsenala. Sirija i Izrael nisu nikad sklapale sporazum.

miki

pre 5 godina

Шта је претходило окупацији Голанске висоравни? Хајмо мало о узроцима а не само о последици. Од проглашења независности 1948. Израел је нападнут од стране свих својих суседа, уз економску и војну помоћ читаве Арапске лиге (22 државе тренутно)! Египат затвара Суецки канал 1956. и тиме онемогућава слободни пролазак Израелских бродова. Други рат почиње. Пред трећи Шестодневни рат 1967. Египат уз подршку Арапске лиге блокира Израелску луку Еилат и забрањеује пролазак Израелским бродовима кроз Тирански пролаз. Јордан слаби ток истоимене реке мењањем њених притока како Израел не би могао да наводњава насеља у пустињи Негев у јужном Израелу. О нагомилавању арапских војних трупа на Синају, Голану и на Западној обали не треба ни реч трошити. У таквим ситуацијама превентивни напад Израела је био једина рационална одлука. У супротном, Израел не би могао да се одбрани при истовременом нападу са три различита фронта.

Друга позадина окупације може бити повратак јеврејске контроле над Голанском висоравни која је за време краља Соломона припадала тадашњој краљевини Израел - Самарији.

NikolaCG

pre 5 godina

Ako su demokrate za vrijeme Obame, a i generalno demokrate imale jedan stav sa kojim se slazem po pitanju njihove spoljne politike, to je onda odnos prema Izraelu. Protivili su se ekspanzionistickim ciljevima Izraela i po pitanju Jerusalima, Golanske visoravni itd, a i protiv Jevrejskih naselja na Zapadnoj Obali. Mislim zamislite da u 21. vijeku neko kontinuirano kolonizuje neku teritoriju tako sto izbacuje prethodno stanovnistvo. Negdje ne izbacuju ako nema naselja naravno, ali je svejedno strasno. Ovi sada sve to podrzavaju.

Regioskop

pre 5 godina

Podrska Trampu i Izraelu, dole Erdogan koji pravi sve probleme u regionu.
 (Toxic_PR, 22. mart 2019 13:08) 

Sta rece i osta ziv. USA gazi region od 1978, od momenta islamske revolucije u Iranu. Njihov je proizvod rat Irak-Iran, zaljevski rat, invazija 2003, gazenje svih rezolucija itd... Turska je nemocna, inace bi to sprecili da mogu. Interesi USA i TR se vise ne poklapaju.

MadMax

pre 5 godina

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.
(патриЈота62, 22. mart 2019 12:52)
Izrael nije nikada priznao tzv Kosovo. Bez obzira što nisu uopšte nežni prema Palestincima, mi treba da održavamo maksimalno dobre odnose sa Izraelom i da koristimo njihove kanale za lobiranje u SAD.

ОПГ1

pre 5 godina

Реџеп се много заиграо после неуспелог пуча,данас то долази полако на наплату.

Ante

pre 5 godina

Uvijek podrška za Izrael. Ali ovo je greška Trampa.
Ako se priznaje "realnost" na terenu, kao Golanska Visoravan i Kosovo, nema NIKAKVOG razloga da se ne prizna i Krim onda.
Em većinski rusko stanovništvo, Em važno za sigurnost Rusije, Em će dugo biti u Rusiji.
Koliko će još država pomisliti da mogu napraviti nešto slično?
Amerika namjerno ruši međunarodno pravo i vraća stvari na vojno polje, gdje je najjača.
Ali možda ne računa na više frontova.
Ili to, ili je on stvarno ruski čovjek unajmljen da napravi "s... e."

патриЈота62

pre 5 godina

A među prvima je priznao KiM ka državu.Licemerju nikad kraja.
(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)

Када је Србија гласала да Палестина постане члан УНЕСКА, Израел још увек није признао Косово.

Prof.

pre 5 godina

Kosovo je prvo piznala Turska i Avganistan. Tako da....gospoda turska sad sebi skaču u stomak. Uostalom šta ih se to tiče kada i oni vršljaju po Siriji.

fdsaj

pre 5 godina

@jasdf
Tacno je da Ukrajina nije napala Rusiju, ali je pripremala teren da to
ucine kauboji postavljanjem vojne baze na Krimu, kao i na Kosovou,
kako bi mogli u odredjenoj prilici da napadne Rusiju. O represijama
prema Rusima koji zive u Ukrajini da i ne govorim, iako preko
milion ukrajinaca zivi i radi u Rusiji.
Kakva je to demokratska politika, gde jedan predsednik jednostavno
priznaje (poklanja) tudje teritorije drugoj drzavi? Razmisli malo...?

zna se

pre 5 godina

Potez Trumpa kojim će se samo pokrenuti lavina i novi sukobi.

Obzirom da je mnogo interesa u pitanju ovo može voditi i mnogo većim sukobima. Svet nije ono što je bio 1967...

Drmezni Piljota

pre 5 godina

@NikolaCG, pa to je taj lažni demokratski sistem lažne smenjivosti vlasti. Ako grešku naprave recimo demokrate, republikanci se kad dođu na vlast prave ludi, kao i obrnuto. Pojeo vuk magarca! (Jin - Jan), znači uvek postoji podeljenost između ljudi i na tome izgleda počiva sve, pa i ta kvazi demokratija.

baraka

pre 5 godina

Nije priznala ni Palestina i vecina arapskih zemalja. Zato Izrael i ne priznaje , dobili mig od SAD da ne priznaju jer bi povukli priznanje i ovo malo arapskih zemalja sto ih he priznalo. Nasa politika priznanja Palestine nas drzi da Kosovo ne moze preci 2/3 za razne organizacije dok ne postignemo kompromis.

Boris Banović

pre 5 godina

Rezolucije Saveta bezbednosti UN , očigledno, nisu obavezujuće za SAD, tj. UN postaju beznačajno međunarodno telo, pandan lovačkim udruženjima !?

yoxy

pre 5 godina

(sjfhj, 22. mart 2019 12:33)
jel? gde si to pročitao? nije relevantno, ali je apsolutno netačno. Izrael nije priznao Kosovo! Srbija jeste priznala Palestinu, a i glasala je za osude Izraela. Sve može da se proveri.

e to se kaže džaba ste krečili

pre 5 godina

Postaje legitimno vojno menjati granice silom ako se za time ukaže strateška potreba. Menjanje granica tek tako nije legitimno a oko ovoga čak postoji i rezolucija koja ništi posledice Izraelskog upada. Ali ovo daleko pojednostavljuje i pojeftinjuje stvari, jer im više nije potrebno da nalaze borce za slobodu koji na kraju prerastu u kriminalno teroristički element koji ne mogu da kontrolišu i onda im se obije o glavu. SAD će menjati granice ako im je to potrebno bez potrebe da to bude opravdano demokratijom ili ljudskim pravima. Posve direktno, treba mi, a ti nisi kadar da to zadržiš, uzimam. Odgovara i Kini i Rusiji ama baš svakoj sili koja negde ima neku spornu teritoriju i resurse da je uzme. Evropa je nadrljala biće nešto poput poligona na kome važe srednjevekovna pravila sile i dometa moći ovoga ili onoga.

zvezdan

pre 5 godina

A šta je sa protivpravnom okupacijom (i deklarisanoj nezavisnosti) severnog Kipra od strane Turske? Tu je jedan licemerniji od drugoga.

Maks

pre 5 godina

@(Cinik, 22. mart 2019 20:40)

Je l' shvataš ti da Trump nije Clinton?

Kakve veze Izrael i Trump imaju sa Kosovom?

Trump je bio na strani Jugoslavije što se Kosova tiče... pogledaj njegove stare izjave.

Ariel Sharon je 1999 vrlo oštro kritikovao Clintona što se Clintove politike u vezi sa Kosovom tiče... mnogo oštrije nego mnogi političari iz Srbije, pogotovo od Đinđića i sličnih.

Izrael nikada nije priznao Kosovo.


Meni nije jasno kako to neki u Srbiji izgleda ne kapiraju da Trump nije ista politička struja kao Clinton i Obama... kao da neki žive u pećini i ne prate uopšte koliko su oni koji podržavaju Trumpa protiv Clintonovih i obratno.

Vidi, da ti objasnim neke stvari...

Za vreme Clintona su i Izrael terali da prepusti ono što Arapi zovu "Zapadna obala" (Judeju i Samariju) i Gazu na upravu Palestincima.

Klintonovi i Obama u Americi takozvanu "progressive" struju ("progressives" se prevodi kao "naprednjaci"), koja vodi sličnu politiku kao Čedin LDP i poznata je po tome da generalno gaji velike simpatije prema Arapima i Albancima... za vreme Obame su i odbili da podrže Izrael u UN i slično.

Trump ne spada u tu struju... Trump bi možda mogao da se uporedi sa politikom kakvu vode Dveri jer su po mnogim pitanjima vrlo bliski... Trump je republikanac za kojeg uglavnom glasaju "Evangelicals" (religiozni protestanti) i Ortodoksni Jevreji, kojima je vrlo bitno da se crkve i sinagoge zaštite od Islamista.