Sreda, 14.11.2018.

07:00

Figaro: Srbija ponižena u Parizu, "zabrljali smo"

Protokol francuskog predsednika smestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Figaro: Srbija ponižena u Parizu, "zabrljali smo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@Sin Gruja
Pogrešio si.Izneo si broj poginulih vojnika koji verovatno odgovara broju direktno poginulih u ratnim dejstvima.
Tačan broj,izveden iz vojne evidencije je ušao u izveštaj na mirovnoj konferenciji u Parizu.
Srbija je bila ipak ozbiljna drzava (za razliku od Kraljevine Jugoslavije) i vodila je preciznu evidenciju.
Do septembra 1915 poginulo je tačno 172508 vojnika ,još 34781 vojnik je preminuo od posledica ranjavanja u vojnim sanitetima na teritoriji Srbije,Albanija je odnela 77455 vojnika a Solunski front 36477.
Tome svemu se dodaje i 81214 boraca koji su preminuli ili ubijeni u zarobljeništvu gde su izgladnjivsni ali i korišćeni za rad u rudnicima i kopanje rovova prilikom ratnih dejstava na italijanskom frontu.
Gubici sroske vojske u toku Velikig rata ,kada su vojnici u pitanju su 402435 vojnika .
Civilne žrtve su bile takodje veće nego što si naveo - verovatno nisi računao epidemiju tifusa.
Ukupni gubici Srbije su 1247435 ljudi.
Zvanični podaci.

par vijuga vise u glavi

pre 5 godina

Taj komentar, "Zabrljali smo", je za one sa jeftinijim ulaznicama. U politici se nista ne dogadja slucajno, pa ni raspored sedenja/stajanja. Ovakvim rasporedom je drzava domacin poslala dve veoma jasne poruke:
- Ne zatezite oko Kosova, i,
- Ne obigravajte oko Rusije
Ili cete sledeci put sedeti u zadnjem redu, odn. necete ni biti pozvani...

A da je nas predsednik shvatio poruku, shvatio je. Samo to necete cuti iz njegovih usta, sasvim sigurno.

jasdf

pre 5 godina

@sta reci
Obelezavanje Dana primirja ce ponovo biti sledece godine, bilo je i proslo. Fotografija verovatno nece biti uopste bitna. Meni je asocijacija na Dan secanja fotografija iz '84, ovu vec ne pamtim (ni proslogodisnju). Mozda ce nasi politicari gurati ovu, ali nista bitno i znacajno na njoj.

marija

pre 5 godina

U diplomatiji ne postoje prijatelji već isključivo INTERESI
Prvo pravilo! Što ga prije naučimo bolje za nas!
(Austrougar, 14. novembar 2018 11:28)

Ovo nije nikakva diplomatija iz interesa što je sasvim legitimno,
ovde se radi o pokušaju reviziji istorije.

Ravangrad

pre 5 godina

Sve ovo oko protokola je politikanstvo.Ne treba u to mesati obican narod .Pa koliko je samo Arno Gujon uradio na srpskom pitanju vezanom za Kosovo.Srbija u Francuskoj sigurno ima mnogo prijatelja.Zbog njih tteba birati reci.Ovo sa protokolarnim greskama je svakako vredno kritike i reagovanja,ali ne treba biti na kraj srca vec se truditi da se Srbija predstavi kakva u stvari jeste.Jedna mala zemlja,a veliki ljudi.Srbija nisu samo njeni politicari koji se nisu pokazali u poslednjih 70.g.Srbija su njeni umetnici,sportisti,naucnici i mnogi vredni i posteni domacini.

sta reci

pre 5 godina

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 14. novembar 2018 10:30) #

Sve je ovo lepo i drago mi je da i dalje imamo prijatelje u toj divnoj zemlji. Ali, nazalost, fotografija ce ostati vazna NAJMANJE do sledece stogodisnjice. I mnoga deca ce je vidjati u udzbenicima, knjigama itt.

marko

pre 5 godina

Svako je bio na mestu koje zasluzuje
(t, 14. novembar 2018 07:31)

Као рецимо Турска, за коју је опште познато да је имала све могуће прекиде преговора са ЕУ на искључиво инсистирање Француске, и то још од времена Ширака, преко Саркозија, Оланда, дакле свих. Тако да остави своје жеље по страни.

Ако ћемо реално нису преседника и нас толико понизили Французи колико је то сам председник урадио. Нико није могао да га натера да иде на ту супротну трибину. Ако је већ видео протокол тек кад је стигао, могао је лепо да се извине домаћину и да каже да као представник државе просто не пристаје на такво место по протоколу и да се једноставно искључи са догађа тихо и без икаквог скандала. Ако би Макрон отказао посету, онда молим лепо ништа од тога. Па не мисли ваљда преседник сада додатно да понижава државу тако што ће да му организује свечани дочек са све народом. Е то би било кулминација понижења. Ок, долази Макрон са свитом неким послом, нека то буде посао, не мора тај додатни понижавајући зачин. Ми би у овом тренутку још требали да будемо и захвални Макрону ако би отказао посету, и да тако испегла ову будалаштину са прославе, јер знајући ове наше, додатно понижење нам не гине, па бар да нас Макрон спаси беде.

Sin.Gruja

pre 5 godina

Krece se ladja francuska. Njihova stvar i njihova sramota. Ona Srbija i ona Francuska, ispisale su velicanstvene stranice zajednicke proslosti, tako da ih nijedan Makron ili Vucic, ne mogu danas umanjiti, omalovazavati, uvrediti jednu ili drugu. Ovo je pre svega samo jos jedan, licni poraz, zle kobi koja se nadvila nad Srbijom. Dodao bih, kako je prilicno neumesno jos jedno jako rasprostranjeno licitiranje zrtvama Srbije u WWI, u nameri da se na taj nacin znacaj Srbije u pobedi u ratu, dodatno uveca. Nepotrebeno. Vec je dovoljno veliki i prevazilazi znacaj jedne ovako male drzave i naroda. Srbija (sa teritorijama oslobodjenim u Balkanskim ratovima) je pre WWI imala oko 4.5 miliona stanovnika. Ukupno u WWI izgubila oko 275.000 vojnika. Ukupno izgubila 450.000 civila. Nema mesta nikakvim polovinama, četvrtinama, celokupnog, nekad muskog, ovakvog ili onakvog stanovnistva. Nema potrebe od nasih pobednika, praviti danas nekakve gubitnike. Oni su te 1914.godine otisli u rat protiv Golijata, pokidali, i vratili se kuci kao heroji. Slavi im!

ja sam tu

pre 5 godina

Ima onaj vic o tome, da ti nije svako neprijatelj ko te gurne u merdé, i da nije svako prijatelj ko te izvadi iz merdé!
On a merdé francuskog protokola više znači za pomen junacima nego da je predsednik sedeo tamo gde je trebalo. Zbog greške, pominju se žrtve, pominjuje se doprinos, što smo na žalost svi mi prvi skrajnuli u zaborav. Mrtve volimo onoliko koliko ih pominjemo, zbog ove greške mnogi će pomenuti srpske žrtve. Bolje ovakva greška Francuske, nego granate pogrešnog kalibra. U svakom slučaju veliki smognu da kažu, izvinite, pa čak i zasrali smo, kada je u pitanju gruba greška.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...
(Milosav, 14. novembar 2018 08:31)

Upravo tako Milosave, ovo ni približno nije Srbija od pre 100 godina. Ona u kojoj ratni zločinci nose uniforme velikih srpskih vojvoda, ona u kojoj se traži sigurna kuća za srpske ratne zločince, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci sede u parlamentu, ona u kojoj se ratni zločinci sprdaju sa genocidom u Srebrenici,ona u kojoj se promovišu knjige osuđenih ratnih zločinaca, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci agituju za članstvo u SNS... Pa nije Evropa naivna da vođi takve Srbije da počasno mesto. I što neko reče, svakako bi Đinđić dobio mesto koje ondašnjoj Srbiji i pripada, sa pobednicima.

goljko

pre 5 godina

Za one koji su preskocili istoriju- u Verdunu 1984 je nastala jedna od napoznatijih fotografija gde se na proslavi zavrsetka I sv rata francuski predsednik i nemacki kancelar drze za ruke po najvecem pljusku.

Na Balkanu su obelezavanja godisnjica ratova prilika za potpirivanje mrznje, na zapadu prilika da se pokaze kako su nove generacije uspele da prevazidju razmirice svojih predaka. Tako da je ovde za zapad cudovisno pomenuti neprijatelje iz I sv rata u negativnom kontekstu. To je Trampova i Putinova doktrina, kao i marginalaca a la Lepen, ovde na zapadu to ne prolazi.

Nada Bunjak

pre 5 godina

Dragi francuzi, upravo napustam Pariz, sa velikom tugom u srcu. Zao mi je sto se je francuska vlata tako ponela prema Srbiji, ne francuski narod. Prisustvovala sam na proslavi 10 novembra kao clan Udruzenja Drustvo za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918, bilo je nas 11 clanova, sedeli smo na tribini broj 4 u trecem I cetvrtom redu. Proslava je bila velicanstvena ali velika nepravda prema Srbiji, nisu ni jednom recju pomenuli Solunski front I proboj nasih heroja, ratnika. Recital je bio na francuskom, engleskom, nemackom I kineskom, srbi nisu pomenuti. Naseg Predsednika su iz pijeteta morali da stave da stoji u prvom redu. To nije bio politicki skup nego odavanje poste svim poginulim vojnicima koji I onima koji su preziveli I borili se do kraja rata. Hvala Gospodine Makron otvorili ste nam oci. Srbi I Srbija ostaju dostojanstveni. Moj deda djeneral Milan Z. Krstic borio se u Prvom svetskom ratu do pobede I odlikovan je pored svih ordena I oredenom Francuske Legije Casti.

dzeki

pre 5 godina

ljudi, ja mislim da mi nismo ponizeni a pogotovo zrtve rata, te heroji nikada i niko ne moze poniziti, to su bree HEROJI, ovo je ponizavanje samo VUCICA i tako to treba shvatiti, malo da ga spuste na zemlju i njegov prijatelj Taci dq mu se smeska.

Kokorayko

pre 5 godina

Postoji samo jedna osoba,koja je uspela da uništi sve što smo gradili od prvog srpskog ustanka na ovamo, niko nije vodio tako sumanutu i pogrešnu politiku kao on,najveći neprijatelj Srbije a Srbin.
Slobodan Milošević, ponavljao bi ovo svako dan bez prestanka u svim medijima.
Zbog takvog ne znam kako da ga nazovem čoveka, smo izgubili sve saveznike i danas nam je ovako, kao što jeste, najgore od svega i dlaj sledimo njegovu poremećenu politiku ,koja nas je dovela na rub propasti.
Nadam se da će Vučić i oni koji budu vladali posle njega uspeti da se otrgnu od tog zla i te potpuno promašene politike.
Francuzi nisu naši neprijatelji, već politika Slobodana Miloševića.
Da ne zaboravimo zbog te budale smo izgubili ratove i Kosovo.

Milan

pre 5 godina

Sta drugo moze desnicarski Figaro da napise, nego da brani wannabe nacionalistickog diktatora Vucica u jednoj krajnje nebitnoj stvari. Zabole me gde je sedeo. Sta je uopste trazio tamo? Sto nije bio na nekom od mesta stradanja naseg naroda u velikom ratu? Ako se vec osecao ponizenim, sto se nije okrenuo i otisao. Za ovo moze da mu bude kriv samo njegov debeli ministar inostranih poslova, jer nase ministarstvo nije iskomuniciralo protokol sa francuzima. Ali da je mogao da bira mesto, izabrao bi Vucic bas to. Ovako, na stogodisnjicu kraja velikog rata u kojem je umrlo vise od milion nasih ljudi mi pricamo o tome gde je diktatorova guza sedela. Ma zabole me vise za njih i njihove spinove.

ja

pre 5 godina

@ (Deda Stanoje, 14. novembar 2018 09:56)

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...

ArtuDitu

pre 5 godina

Srbiji je jasno pokazano gde joj je mesto. Takodje, dansnja politika, svidelo se to nama ili ne, ne zarezuje puno sta je bilo pre sto godina. Zato je za one koje su bili neprijatelji rezervisano mesto u prvom redu a za one koji su izgubili trecinu stanovnistva mesto je sa konobarima i ostalim osobljem. Mozda je ovo i poruka danasnje Evrope da Srbiju vidi kao izazivaca tog rata (koji bi se dogodio i bez Sarajevskog atentata) i Principa kao teroristu iz danasnje perspektive (ma koliko se mi ne slagali sa time). Mesto gde se nalazio predsednik Srbije tokom svecane ceremonije pokazuje i gde se danas nalazi Srbija. A ona je na zacelju u svemu. Najnize plate, potpuna obespravljenost obicnog stanovnistva, najzagadjeniji vazduh u Evropi, manje od 10% stanovnistva ima sve svoje zube i isto toliko nema nijedan svoj zub, postali smo deponija Evrope za proizvode od hrane do tehnike, najprljavije industrije se najavljuju kao epohalne investicije, u eri tehnologije Srbima se smese poslovi motanja kablova, pravljenja guma za automobile i lepljenja djonova na cipele i patike. Treba da se zapitamo kakav odnos mi imamo prema drzavi, kako vlast (bilo koja u poslednjih 30 godina) tretira gradjane pa ne bi trebalo da se cudimo kako nas tretiraju drugi. Na kraju, ova vlast je pristala na potpuno podanicki odnos prema vodecim evropskim drzavama. One su pokazale gde je mesto za podanike. A podanici nikada nisu u prvim redovima. Tu su glavni igraci i novi prijatelji ma kakvi da su oni. Sve ovo se znalo verovatno i pre ceremonije i zato nije trebalo ni otici. Ali, ego i marketing jedne osobe trenutno su jaci od bilo kojih interesa. Cak i drzavnih.

pera

pre 5 godina

@hm?
Bravo za komentar. Bez namere da velicam Tita, sa kojim se sadasnji toliko poredi, ovako nesto ni u snu nije moglo da se desi upravo zato sto se tada ipak vodilo mnogo vise racuna o diplomatiji i ugledu u svetu. Da se saznalo na vreme, mogao je i da se lepo ne pojavi, da ambasada izda saopstenje mu nije bilo dobro ili koju vec drugu laz, zavisno sta zeli da se postigne. Sto je najgore, ja verujem da je on i znao i da je deo te price da se Srbija namerno srozava dok nam ne postane sve jedno i priznamo vise Kosovo.

Srdjan G.

pre 5 godina

Zamisljam sledecu situaciju... Docekamo predsednika Francuske sa naopako okrenutim zastavama. Slucajno.. Kako li bi se oosecali gradjani Francuske i DA LI bi odreagovali. A mi se posle izvinimo jer smo eto, pogresno postavili citavu stvar na nase jarbole.
Sram ih bilo. KOliko god to njima nista ne znacilo. Sram neka ih bude.

Mi to naravno necemo uciniti. I ne treba. A da li su zasluzili? Gospodo, na zalost, moramo vam reci da - JESTE!

ziki

pre 5 godina

Sta je ova zurba,sve je bilo planirano sa scenariom Makron-Erdogan-Vucic-Putin!
Geoplolitika i geostrateski planovi,normalizacija sa Srbijom da vise nema konfikte i ratovi na regionu,ekonomski razvoj zbog novog poredka na svetu!
Rusija ima svoje sopstvene interese o Krimu,aphaziju i osetiu pa i za istocnu ukrainu.Vucic i Taci su vise kao akteri nego oni koi odlucuje,nadjeno dva coveka koi moraju da izvrsavaju ono sto veliki kroili,ni vi ni mi nismo mocni i sa ovom mentalitetu nikada nece da imamo istoriski dogovor za zao! Nit srbija nit kosovo necu da budu zadovoljni sa bilo koju dogovor ili odluku,poenta sve ove da imamo mira i da cuvamo mira,treba da se pomirimo sa realnost,bice bolno sa obe strane?!
Nasu sudbinu su kroili veliki i ce nas kroiti uvek,za zao ili za srecu smo na raskrsnicu interesa veliki i mocni,daj jednom da se upametimo se jednom u suprotnom nase majke uvek bicu na crnu..!!!

dule

pre 5 godina

Ako smo mi izgubili 62 % muske populacije u prvom svetskom ratu a izgubili smo i dobar deo u drugom svetskom ratu

Moje pitanje je??

Ako su junaci i casni ljudi izginuli u tim ratovima a mali deo tih junaka koji su preziveli bili su polu bogalji

Ko su nasi pradedovi ,dedovi ?

Ko je to nas pravio ??

Pa vrlo je verovatno da ti sto su ostali zivi i sto su nas pravili da su secikese,varalice,potkazivaci,cinkarosi,kukavice

Jel sada ljudima jasno zasto smo ovakvi kakvi smo??

Kada nas stiskaju mi vicemo CUTI NE TALASAJ

Geni su cudo

Skakac u stomak

pre 5 godina

Iza brda sve objasnio. Bravo majstore. Malo se ima sta dodati tvom komentaru. Jedan veliki jubilej iskoriscen je od strane drzave domacina, Francuske, za izrazavanje aktuelnih ovovremenskih politickih opredeljenja. Apsolutno da smo u takvoj konstelaciji mi, Srbi, autsajderi, a Albanci favoriti. To nam je svima jasno. Ipak, ovaj dogadjaj nije trebalo da nas jos jednom na to podseti. Reakcije sa nase, srpske, strane takodje neadekvatne, preosetljive. Vidi se da smo zedni bilo kakvog priznanja, postovanja, posle nametnutog nam imidza "losih momaka" u 90-im godinama. Ipak, velike sile su mnogo veca zlopamtila nego sto bismo mi to voleli. "Once I did bad and that I heard ever. Twice I did good, but that I heard never."

ja

pre 5 godina

@ (Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)

To za broj stanovnika je najobičniji urbani mit. Jedini, iole pouzdani, podaci koje mi imamo, su turski popisi, od kojih je prvi iz 1455. godine i prema kojem je na teritoriji današnje Srbije (sa Kosovom) živelo između 300.000 i 450.000 ljudi. U to vreme, u Engleskoj je živelo oko 2 miliona ljudi.

Prvi zvanični popis u Srbiji je urađen 1834. i tada nas je bilo 680.000. Ako dodamo ostatak Srbije, verovatno ne više od milion. U Engleskoj je tada živelo oko 13 miliona ljudi.

Popis od pre Balkanskih ratova Srbiji daje nešto manje od 3 miliona ljudi. Ako dodamo Vojvodinu i Kosovo, to je, verovatno, 4-5 miliona duša. A u Engleskoj - 33 miliona!

Postoji još jedna zabluda koja kaže da bi nas bilo ko mrava, da nismo ginuli u ratovima u 20. veku. To je apsolutno netačno! Malo sam istraživao i poredio podatke sa zemljama koje su, u to vreme, bile približno iste veličine i ekonomske razvijenosti kao Srbija, a koje nisu učestvovale u ratovima. Ako pomnožite broj stanovnika iz poslednjeg popisa pred ratove (1910. godina) sa ukupnim priraštajem stanovništva u uporednim zemljama, vidi se da bi Srbija danas trebalo da ima između 7.5 i 8.5 miliona stanovnika. Dakle, Srbija je nadoknadila sve svoje demografske gubitke, a imali bismo tih 8.5 miliona stanovnika, samo da nije bilo masovnog iseljavanja u ovih poslednjih 20-ak godina. Dakle, veću demografsku štetu su nam napravile 90-te i 2000-te, nego Balkanski i svetski ratovi zajedno...

Stojac=din

pre 5 godina

A u Srbiji niko ne pominje kako su zarobljeni francuski piloti vezivani za vojne instalacije tokom bombardovanja Bosne (sto je inace ratni zlocin- pravljenje ljudskog stita od ratnih zarobljenika). I misli se da je Francuska zaboravila da je tokom tih desavanja u Bosni na vlasti isto bio sps/srs/jul kao i danas? Pa ne bi Francuska bila velika zemlja da ima pamcenje zlatne ribice.

FrancoSrb

pre 5 godina

@Odball

Od kako je pocela ova ujdurma pokusavao sam na vise portala da posaljem slican komentar, ali me ne objavljuju. Ti si rekao ono sto i ja mislim. Moji dedovi i po ocu i po majci su prosli albansku golgotu, solunski front i vratili se svojim porodicama. Danas zivum u Francuskoj kao francuski penzioner i mogu reci da me je takodje neizmerno razocarao i Makron i njagovi saradnici koji su se brinuli o protokolu. kao i prosli strani prijatelji i saborci u ratovima. Nisu ni Francuska ni Engleska, ni Rusija ratovali ZBOG Srbije nego su svi imali neke SVOJE interese. Danas imaju neke druge koji su aktuelni. Ali treba ici dalje. Makron i Vucic ce biti i proci ce, a istorija ce ostati. Mi Srbi kao narod ne bi smo smeli zaboraviti tu svetlu proslost.

Brugi

pre 5 godina

Navikli smo mi na razna poniženja ovih decenija, ovo je samo jedno u nizu (bila greška ili ne), i to jedno od manjih. Bili smo "rogati Srbi", "bradati divljaci", bombardovani smo, pa i ovo najnovije "Srbija ide u dobrom pravcu" a nikad gore, itd.

Međutim, biti ponižen od strane tamo nekih je jedno, ali je mnogo veći problem što smo konstantno ponižavani i uništavani od naših izabranih. Počevši od "niko ne sme da vas bije", čekanjem u redovima za hleb i šećer, zločinima i progonom u naše ime, dilovima sa kriminalcima, lažima, montažama, pa onda "pare na Kipru pojela maca", nameštenim tenderima, Dulićevim sajtovima od 25K evra, Cvetkovićevim "greškama u knjigovodstvu", Tadićevim sistemom "glas za kilo brašna", a onda ispijanjem mleka pred kamerama, pa usavršavanjem već nabrojanog iz 90-ih i 2000-ih, sajtovima od 200K evra, pa akcizama, praznim obećanjima, rušenjima pod fantomkama, ukidanjem novinarstva, urušavanjem obrazovanja, degradacijom Narodne skupštine, sprdnjom sa demokratijom, ispiranjem mozga, ucenjivanjem, reketiranjem, pretnjama, vređanjem novinara, itd, itd, itd. Mnogo bi još moglo da se nabraja, ali niti ima mesta ovde, niti ja imam živaca da se podsećam.

To gde je izvesna persona sedela na nekoj tamo birokratskoj proslavi, pored svega nabrojanog, me zabole levi ćošak. Pogotovo što je baš ta persona kumovala ili direktno organizovala ova najgora poniženja koja proživljavamo. Pa neka malo.

Ljuti naprednjak

pre 5 godina

Narod nema hleba da jede i jedine misli su mu kako se dočepati Nemačke, Austrije, Francuske itd. Zabole narod za povređen ponos članova SNS i Barona Minhauzena koji iz Kine kaže prodali smo Ikarbus a onda dođe u Srbiju i pravi se lud. Budući lojalan građanin Nemačke. Danke.

Gledalac

pre 5 godina

Povod za rat, Sarajevski atentat. Uzrok, želja germanskog korpusa da prodre na Istok, jedna od. Prekretnica rata proboj Solunskog fronta združenih snaga, gde jedan od najvećih doprinosa ima srpska vojska sa Vojvodom Petrom Bojovićem na čelu. Srbija dovedena na ivicu biološke invalidnosti u ratu koji joj je nametnut i koji je za nju bio nametnut.
11.11.2018. na pomenutoj proslavi u prvom redu sede predstavnici zemalja koje su svetu darivale slobodu, nikako
Angela Merkel. Na nekom ekonomskom forumu, konferenciji moći u Kanberi datuma MM.DD.YYYY. npr. sede prefstavnici prema rasporedu kao u Parizu. Bitan je kriterijum, ako nam je do pravde. A valjda jeste. Makar u mišljenju.

Pantagruel

pre 5 godina

У изворном тексту чланка, на француском језику, употребљен је вулгарнији израз него "забрљали смо" (онај који се и у нашем народном језику користи, а има везе са једном физиолошком радњом). Ердогана су назвали "турским султаном" и "наследником геноцидног османског царства". То је слобода мишљења и изражавања, а не ово код нас.

hm?

pre 5 godina

Ovo je veliki propust nase ambasade u Parizu. Ambasada je trebala da dodje do podataka u vezi ceremonije, na ovaj ili onaj nacin, jer je njihov posao da pripreme Predsednika kada dolazi u drzavu gde su poslati da rade. Da su radili kako treba, saznali bi i za zastavu, Tacija, raspored sedenja, Putina.... ovako smo ponizeni, ali smo postali I svesni da nam diplomatija sluzi za zaposljavanje partijskih i rodjackih kadrova....

kalcokera

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање: 
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?
(Сириус, 14. novembar 2018 08:30)

jel širak?

Predrag

pre 5 godina

Momci, morate da shvatite elementarnu stvar. Nije ovoga puta ponižena Srbija. Srbija je došla na poziv domaćina i ispoštovala vaš protokol. Ponižena je Francuska! To je prava istina. Ponizili ste sebe. E sad, da li smo trebali da plaćamo mesta "sa skupljim ulaznicama" to je pitanje. Ali ja mislim da ne.

Markes

pre 5 godina

Citao sam komentare na originalnom clanku. Ima bas veliki broj komentara ima i 90% kritikuju Makrona za ovo s*anje koje su napravili. Takodje u dosta komentara se podseca na znacaj srpske borbe u prvom svetskom ratu kao i na ogromne gubitke koje je pretrpio srpski narod.

stranger

pre 5 godina

Nasao sam tekst i vidim da ima preko 200 komentara na isti. Ne znam francuski a bas me interesuje sta pisu u komentarima. Ako neko zna neka napise onako generalno kakvi su komentari.

p.s. Djindjic nikad ne bi bio ovako ponizen.

bgd

pre 5 godina

(Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)
Jedino što je u tvom komentaru tačno je to da volimo da ratujemo (ali za druge), sve ostalo je deo mitomanije nastale krajem 80ih god prošlog veka. Narod na ovim prostorima ima više poraza nego pobeda. Zato je toliko dugo bio pod Turcima/Nemcima i Mađarima, Vizantijcima, Rimljanima... i zato u 20. veku nije umeo da organizuje svoju državu, jer nije mogao da prihvati da je ima. Zato smo danas opet vazali onim silama kojima smo sanjali da budemo, Srbi Rusima, Bosanci Turcima i Arapima a Hrvati i Slovenci Nemcima. U tom ludilu najgore su prošli Makedonci i Crnogorci i zato se na njihovom primeru najbolje primećuje naše ludilo.

Deda Stanoje

pre 5 godina

Moj savet Tanjugu i B92 - prvo proverite pa onda pisite nesto!
Dakle, nije objavio Figaro - nego je objavljeno na debatnim stranicama FigaroVox. To su, izvinite, "pisma citalaca". Iako ga jeste napisao u editorijalu jedan od urednika Figaroa. Ipak nije clanak za "front page".

Сириус

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање:
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?

Milosav

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...

skeptik

pre 5 godina

Da se ne lazemo ovo je veliko ponizenje. Za Vucica bas me briha ali ponizena je Srbija i najvise srpske zrtve iz I svetskog rata. Sto je najsmesnije i najtragicnije mi sa Francuskom imamo sporazum o starteskom partnerstvu. Taj ugovor ja mislim imamo samo jos sa Susiojom i Kinom. Nemamo nikakve od toga sto smo sada ljuti i uvredjeni. Velike zemlje imaju taj luksuz, male ne. Tereza Mej nije ni prisustvovala toj proslavi iako su Englezi i Francuszi zapravo dobili I svetski rat zato sto je imala proslavu kod kuce. To je zemlja koja postuje svoju tradiciju sa sve popijem koji svi nose. Ovaj nas nesretnik nije ni znao za Natalijinu ramondu dok je Klop nije stavio. Dok ne pocenmo da postujemo sebe i svoju tradiciju nece nas ni drugi postovati. Sa ovom vlascu koja je sluga zapada to se nece desiti.

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Da, zabrljali su, koliko namerno ne znamo, koliko mnogo, vidi se.
Samo molim patriJote i klovn-političare, da mi nikako ne zabrljamo. Toga se plašim.

Bruno

pre 5 godina

Zadnji 15 g sam bio u ubedjenju da je srbija slaba zato sto je i Francuska slaba u diplomatiji...ocigledno da sam pogresio.
Bas su nas ponizili...sta tek treba od drugi da se ocekuje.

Sve se vidi sve se zna, ko se kome dopada

pre 5 godina

(Iza brda, 14. novembar 2018 08:17)

E pa vidiš. Protokol je trebao da na ovu proslavu pozove potomke (sa sve šajkačama i opancima) naših predaka, koji časno izgiboše u Velikom ratu, a ne Ovoga, koji tim istim potomcima, ali 100-tinak godina kasnije već 30-ak godina od Srbije pravi rusku guberniju na margini Evrope i sve ono što je Darko rekao u svom komentaru.

sitno

pre 5 godina

1. Napravis spisak ko je ucestvovao u I sv. ratu.

2. Okvirno odredis ko je - za sta zasluzan.

3. Uzmes u obzir koliko je ko imao zrtava.

4. Napravis raspored sedenja.


Eto, mislim da tu ima ova cetiri jednostavna koraka, ako sam neki zaboravio ispravite me. Zasto je ovo jednoj velikoj Francuskoj bilo tesko ne znam.

Prosto ko pasulj.

ranko

pre 5 godina

Sigurno ne slucajno,uzasan potez Francuza.Ali u isto vreme,da razmislimo da li mozemo da zamislimo da se nas ambasador izvinjava nekoj maloj beznacajnoj zemlji ili ovakav tekst u nekim nasim uglednim(ako ima takvih) novinama.Bruka je odnos prema nasoj drzavi kao i sto je bruka za nas ko nas predstavlja.Bice da mi slabo razumemo da tu postoji neka veza.

Kud' se junačiš?

pre 5 godina

U jednom trenutku, pre dosta godina demografski podaci kažu da je nas i Engleza bilo po 6 miliona. Njih danas ima 70 miliona a nas...znamo.
Al' volemo da ratujemo i ginemo, pobeđujemo, više nego ' leba da jedemo. Jedino više od toga volemo da sve izgubimo u miru.
Tuga & Trpnja & Inat & Mazohizam, drago mi je, Srbin.

Iza brda

pre 5 godina

@Darko, 14. novembar 2018 07:33
Prvenstveno su ponižene Srpske žrtve u Velikom ratu. Preko milion i dvestotine hiljada mrtvih. Francuzi, su trebali da imaju u vidu da ovde nije reč o Predsedniku Srbije, Republici Srbiji i njenoj trenutnoj poziciji u svetu i Evropi, kao i da se ne radi ovde o Aleksandru Vučiću lično. Ovo je pitanje odavanja počasti nekim drugim ljudima, žrtvama Velikog rata, vojnicima saveznicima sa kojima je Francuska bila u bratstvu po oružju. E, to je ona tačka (nepriznavanje i omalovažavanje Srpskih žrtava zarad dnevne politike) preko koje ne sme da se predje. Dakle, Francuska je pljunula na Cer, na Kolubaru, Na Šabac, na Albansku golgotu, na Plavu Grobnicu i Zejtinlik....na sve ono ge su Srpske žrtve pale zarad pobede u Velikom ratu. Zato je Francuski čin gnusan i odvratan. A ne zbog Vučića.

Sir Giles

pre 5 godina

@singer

Medjunarodni rejting Srbije početkom 20. veka bio je takođe nizak zbog ubistva kraljevskog para od strane oficira koji su se kralju zakleli na vernost. Svi su sa prekorom gledali Srbiju tokom aneksione krize kada su građani demonstrirali i tražili rat. Balkanski ratovi i isteravanje Osmanlija sa većeg dela Balkana, ratni zločini o kojima izveštavaju svetski mediji na dnevnoj bazi i dva pokušaja zauzimanja albanske obale nisu Srbiju uzdigle u očima saveznika. Treči pokušaj osvajanja severne Albanije desio se u proleće 1915. u sred epidemije tifusa i kolere. I tad su saveznici poludeli na Srbiju. Nisu bili ni za rasturanje Austro-Ugarske. Spomenik na Kalemegdanu je podigla Francuska sama sebi... Batalite mitove. A da je ovo danas svinjarija, jeste. Da „pomalo“ i zaslužujemo. Reklo bi se.

Bole

pre 5 godina

@Kud' se junačiš?

Nas i Engleza nikad u istoriji nije bio jednak broj. Uvek je Engleza bilo 6 do 7 puta više. Znam i ko je tu budalaštinu prvi izrekao 1917 u pozdravnom govoru u Vestminsteru, ali to nije bitno za ovu priču. Mnogo gore je činjenica da je većini ovaj pogrešan podatak ostao u podsvesti i poslužio kao jedan od glavnih dokaza da smo narod koji je dobijao u ratovima a gubio u miru.

London 94

pre 5 godina

Zasto se neko me zapita:
Pa ovo je godisnjica mira (100 godina od prestanka rata WW 1.
A mi u Srbiji I X- Jugoslaviji vodili ratove pre :15/20 godina. I jos da nas postave na prvom redu.
Zato je tako kako je. I zato smo tu gde jesmo?!

skeptik

pre 5 godina

Pogledajte kako botovi lupjau minuse na svaki komentar o vodji. Briga njih za Srbiju. E pa zbog toga, zbog napada na Danas i Koraxa, zbog gasenja medija, zbog zastrasivanja... Vucic i jeste bio u magarecoj glupi. Diktatorima je mesto u tamo. Pamet u glavu braco Srbi.

Oddball

pre 5 godina

Preci su nam ginuli za Srbiju i za svoje domove. Ne za Francusku, Makrona ili Vučića i baš me briga gde će licemerni "Evropljani" da nas stave u idiotskim protokolima i ispraznim proslavama. Ja svoju istoriju znam i ne stidim je se. Ako su nam ovakvi prijatelji...

ZLOBEX

pre 5 godina

..."Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija"...

Ovo što sada piše Figaro ustvari je samo soljenje rane, ponovno naglašavanje poniženja, a nikako izvinjenje.

Subjektivni

pre 5 godina

Nema veze, ništa strašno. Ionako već godinama dosta predstavnika zapadnih sila pokušava da prekroji istoriju i nametne teret prvog svetskog rata isključivo Srbiji zbog atentata prestolonaslednika, a ne austrougarskoj nameri da se širi. To je mnogo veće poniženje od ovoga u Parizu (koje nije malo).

Ali hvala im. Potreban je ovakav reality check sa vremena na vreme. U suštini, rade sve isto kao sa nemačkom nakon tog istog prvog svetskog rata, ništa se iz istorije ne uči. Drugi svetski rat je direktna posledica tereta koji je sručen na nemačku nakon prvog. Bez namere da poredim Srbiju sa nacistima ali nakon svega, ne može čovek s da se ne zamisli da li je vreme za treći...

holivudski frizer

pre 5 godina

Zar nije divno da smo jedva dočekali da nam neko da povoda da nešto slomimo razbijemo polupamo vandalizujemo. Tako treba braćo! Unistavajmo spomenike nek vide ko smo mi i da sa nama nema šale! Gadjajmo Makrona jajima kad dodje. I trulim paradajzom ! Živeo Balkan ! Dole kultura ! Šta će nama kultura kada nas na svakom koraku ponizavaju! Je li tako braćo? Tako li je ili možda ipak nije !

Dr

pre 5 godina

Gaf u Parizu je ponizenje za Vucica licno i politiku koju sprovodi. Rekao bih da je taj akt na neki nacin i zasluzen jer slugama nije mesto medju liderima. Ipak mnogo je ozbiljnije i dalekoseznije ponizenje Srbije, njenog naroda i zrtava koje je Srbija podnela u tom ratu. Najvece ponizenje trpi sama Francuska jer je demonstrirala zacudjujuce nepoznavanje istorije i potpunu dezorjentaciju u njoj. Ocigledno Francuska nije sto je nekada bila ni u kom pogledu. EU je progutala sav nacionalni i ljudski ponos unistavajuci poslednje ostatke Francuske nacije. Kakvi to dunsteri sede u protokolu? Zar Francuska nema novca da konsultuje strucnjake koji bi tim dunsterima objasnili ko je ko? No krivica za incident je prvenstveno Vuciceva. Znao je unapred kakvo ga ponizenje ceka u Parizu i ipak je zarad susreta sa Merkelovom prihvatio poziv. Jednom sluga, uvek sluga, nije mogao pobeci od svoje prirode.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Za kaznu da ove i sledeće godine dodelite državljanstvo za po 30000 stanovnika Srbije. Za veliku Francusku to nije ništa a nama će značiti.

ja

pre 5 godina

Znate, nije Francuska samo Makron, Amerika Buš, Klinton ili Tramp, a Nemačka Kol ili Merkel. Na kraju krajeva, ni Rusija nije = Putin. Svugde ima svesnih i savesnih ljudi, ljudi koji pamte i ljudi koji znaju...

Bane

pre 5 godina

Is ove perspektive dobro je ispalo. Da je sedeo gde je trebao bio bi samo jos jedan drzavnik koji se pojavio. Kao da bi neko u svetu znao da je to srpski predsednik i doprinos koji je Srbija dala. Ovako zahvaljujuci propustu mediji pisu o tome i govori se o Srbiji i srpskim zrtvama.

šetač

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prezime. Srbiji je mesto na strani pobednika. Kao lik i delo njemu mesto tamo nije. Za mene je on simbol 90tih i Miloševićevog režima.

Figaro

pre 5 godina

Nadam se da će Makrona u Beogradu dočekati drugi zamenik pomoćnika podsekretara za poljoprivredu uz zvuke himne Alžira te Fijatom 500L svečano prevesti do
Barajeva a dalje peške do Prištine pa nek tamo nastavi posetu.

Pera

pre 5 godina

Ono sto me izuzetno nervira u svoj ovoj frci oko te proslave je sto se stalno potencira On..kako je On ponizen, skrajnut i td.. On jeste za ponizenje, ali Srbija ne. Dakle, namerno, u vestima o ovoj proslavi ne bih koristio njegovo ime vec - predstavnik Srbije.. I nema mi milije fotke od one gde on, od preko puta gleda u ove svetske face..bolje mesto nisu mogli da mu nadju..

Rade

pre 5 godina

Francuska se trenutno bori za mesto lidera Evrope. Ona nameće svoju logiku i skicira nove puteve razvoja. U svemu tome Francuska sagledava Srbiju kao kamen pored puta - ako joj odgovara oblik, udenuće je u neku svoju konstrukciju, ako ne šutnuće je u vrzinu. Što je najcrnje, odnos velikih sila prema Srbiji nikada nije ni bio drugačiji.

Dragan

pre 5 godina

Link do originalnog članka na francuskom jeziku:

http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/11/13/31002-20181113ARTFIG00340-commemoration-du-11-novembre-la-serbie-injustement-humiliee.php

kzen

pre 5 godina

Nije me mrzelo, otišao sam na http://www.lefigaro.fr/ i osim teksta o tome kako Novak brani Federerove privilegije nisam video ništa vezano za Srbiju na naslovnoj strani koja ima najmanje pedeset naslova niti sam pretragom uspeo pronaći ovaj tekst.
Da su urednici lista smatrali da je ovaj tekst od bilo kakve važnosti postovili bi link na naslovnoj strani a činjenica da ga je nemoguće pronaći ni pretragom pokreće pitanje gde je uopšte taj članak?

Šta kažu u zadrugi!?

pre 5 godina

Kog prijateljstva!? Kad ti neko naplati pomoć, onda to i nije prijateljstvo, nego biznis ... a Makron dolazi naravno da bi prodao nešto (čitaj dao kredit za francusku robu). Naivne Srpske glave ...

Vlada

pre 5 godina

Po prvi put od kad je predsednik meni je žao Vučića. Da je ustao i otišao svi bismo ga pljuvali, jer sam iskreno mislio da naši mediji preuveličavaju celu situaciju. Sada sam ubeđen da je trebao da ustane i pođe, ne zbog svoje sujete, već svog svoje zemlje i na taj način stavi do znanja da ni posle sto godina nećemo da je ponižavaju.

Pedja

pre 5 godina

Greska koja se ponovi vise puta nije greska nego odluka. Tako da sto se mene tice izdali ste moje pretke a samim tim i mene po ko zna koji put i nismo vise prijatelji ako smo nekada i bili. Pozdrav

Milojkovic Jovica

pre 5 godina

Zoran Lilic kao predsednik SRJ je na vojnoj paradi u Moskvi organizovanoj povodom proslave 50 godina od zavrsetka rata sedeo na tribinama. Franjo Tudjman je sedeo u lozi i dobio jedan od najvisih ordena- orden Generala Zukova.

2010 na paradu u Moskvi vojska Srbije nije ni pozvana da ucestvuje, dok je 50tak drugih zemalja ucestvovalo u vojnoj paradi.

Niko se za ovo nije izvinio tako da je ovo lep gest Francuske da makar ispada da je greska u pitanju.

Dule

pre 5 godina

"Figaro" je u pravu !
Kako je se moglo tako "zabrljat" ? NIKAKO - ovo je planirano.
Sramota za srpske i za francuske zrtve.
Izvinjenje ambasadora je ,,malo" za ovo ponizenje !!!
U najmanju ruku ocekujem izvinjenje vlade u parizu - i to pre dolazka makrona u Beograd.
Inace neka ne dolazi !

Rade

pre 5 godina

Dajte ljudi da priznamo da smo u svadji sa svima i da to tako vise ne ide i da nesto treba da se menja. Nikada nam nece biti bolje ako nastavimo da ulazimo u konflikte i okrecemo glavu od istine i logike.

Darko

pre 5 godina

Nije Srbija ponižena, nego Aleksandar Vučić, imenom i prezimenom, jer je ta pozicija bila namenjena njemu lično, a na žalost i nama svima preko NJEGA i njegovog minulog rada od devedesetih na ovama. Francuzi nisu debili ko mi pa da imaju pileće pamćenje i da su zaboravili ko je bio "Balkanski kasapin" i njegove sluge. Ko je bio deportator, ratni huškač i Haški optuženik koji nudi svima da mu pop...še i čiji je on "duhovni otac", ko je protagonista zakona o informisanju, ko se bori protiv kriminala tako da ga ima sve više, ko je protivustavno, bahato, oteo građanima plate i penzije...završite sami. Zato, nemojte misliti da je pozicija Vučića greška. Naravno, sada idu izvinjenja jer je takav formalni diplomatski protokol, ali ono što su hteli da kažu i pokažu, Francuzi (i cela EU), pokazali su vrlo jasno. Nama NEMA napretka sa psima eata devedesetih i valjda će to sada i poslednja Srpska budala da ukapira i nema otklona od devedesetih dok taj otklon ne napravi običan Srbin i to materijalizuje zaokruživanjem na izborima. Đta mislite, kakvu poziciju bi u Parizu dobio dr Zoran Đinđić da smo ga sačuvali upravo od ovakvih o kojima je Pariz i ćuteći, sve rekao...

matori

pre 5 godina

Iskidali se od nerviranja.Veliki saveznici i prijatelji smo bili nekada, onda je dosao radpad SFRJ, crveno crna koalicija , ratovi i na vrhuncu rat protiv najvecih svetskih sila.Danas je crno crvena koalicija na vlasti, retorika slicna, pa ko da nas ceni?

Lilly...

pre 5 godina

I neki u Srbiji su zabrljali....

Citam pre neki dan pisca Milovana Danojlica koji decenijama zivi u Francuskoj kako pun jeda i gorcine pise o Francuzima,a onda neki odavde nastavljaju u istom tonu... pa se nastavlja tako sto prljaju Spomenik Francuskoj i predlazu da se srusi...

A sinoc, Gaga Nikolic prica o Velikom ratu i kako su Francuzi PRIHVATILI u svoje porodice 4000 srpskih malisana, brinuli o njima i skolovali ih....
Neko drugi pise kako je njegov deda negde tamo preziveo tako sto je Francuz s njim delio svoju porciju hrane....
Nemojmo biti nezahvalni, a to sto zaboravljamo one koji su nam dobro cinili...pa to je izgleda nas usud....

sidji do reke

pre 5 godina

s obzirom da su francuzi radili na protokolu za ovu ceremoniju bar godinu dana, sa svim mogućim detaljima, i da je delo nekoliko desetina ljudi (možda i više), malo je teško progutati da je u pitanju greška, propust ili nepromišljenost

tigar

pre 5 godina

Dok mi lobiramo kod malih, komsije lobiraju kod velikih.
Sam je predsednik izjavio da Srbija nema toliko novca da lobira kod velikih.
Cemu ove price?

Saša

pre 5 godina

Francuski protikol u obeležavanju ovakvog jubileja je "zabrljao"? Francuzi su pojam u svetu za sva vremena u organizacijama i protokolarnoj perfekciji! Tako da draga gospodo, lično sumnjam u bilo kakvu nespretnost, nenamernu nepažnju ili slučajnost. Sa druge strane, Spomenik na Kalemgdanu je PONOS za Srbiju i nikada ga ne bih dirao, to je iskreno i od srca podignuto od strane naših pradeda! Uostalom, Francuska sa tim i ne mora da ima ništa ako neće.

Nećkam se

pre 5 godina

Zabrljali? Slučajno? Teško da je tako. U prvom trenutku je izlazak V.Britanije iz EU bio iznenađenje.
Sa ovakvom EU, a sutra Sjedinjenim Evropskim Državama, BREXIT izgleda kao jedino normalno rešenje.

art

pre 5 godina

Za nauk, nikada vise da ne ginu nasa djeca za tudje interese. Ako treba falsifikovati i istoriju i predstaviti 27.mart i Gavrilov atentat kao neopjevane gluposti. Samo da bioloski opstanemo u ovom i ovakvom svjetu.

D10S

pre 5 godina

Nisu nas Francuzi ponizili.
Mi smo nasim ponasanjem od 90. pa na ovamo sami sebe ponozili! Isli u ratove glavom bez obzira, pa ih gubili zbog izdaje politicara. Sami smo sebi naneli bruku i sramotu, sami okrenuli ledja svetu. Ove glumce na ovoj slici, isto kao i Vucica, mnogo je briga za ratove i pomirenja, njih interesuje samo licna korist.
Uostalom, mnogi i nama daju krivicu za pocetak tog rata.

Slava nasem narodu! Zivela Srbija!

obican covek

pre 5 godina

Vucic je trebao da reaguje ne da ceka da se neko sazali. Otisao je iz zemlje na proslavu dogadjaja najznacajnijeg u srpskoj istoriji, na kraju mi nismo dostojno obelezili taj datum. Covece, diplomatska si 0, i diletant i u spoljnjoj politici. Izvinite preci sto smo vas nedostojni, stidim se kao narod.

ls

pre 5 godina

Toliko o tome sta misle o nama, i kakvu ulogu imamo u njihovim zivotima. A vi se nastavite kurciti sa Beogradom, sa ludilom i svakodnevnim flesevima sa Beogradskog asfalta, dok vam Taci otima zemlju ispred nosa, i cereka vam se u facu dok se slika sa svetskim mocnicima na ceremoniji sa kojom nema nikakve veze. A vi i dalje nastavite na nama silu i vlast da demonstrirate, a tamo gde trebate da se pokazete, zadovoljavate se stolicom pored wc-a, i srecni ste sto udisete isti vazduh sa Angelom, koja vas ne j...be ni 5%, a Taci polako ali sigurno ostvaruje svoje ciljeve. Da se razumemo, i vi ste ostvarili svoje, samo sto je vas cilj bio da se uvucete u elitu i da zaradjujete od toga, iako ste daleko od elite.

D10S

pre 5 godina

Nisu nas Francuzi ponizili.
Mi smo nasim ponasanjem od 90. pa na ovamo sami sebe ponozili! Isli u ratove glavom bez obzira, pa ih gubili zbog izdaje politicara. Sami smo sebi naneli bruku i sramotu, sami okrenuli ledja svetu. Ove glumce na ovoj slici, isto kao i Vucica, mnogo je briga za ratove i pomirenja, njih interesuje samo licna korist.
Uostalom, mnogi i nama daju krivicu za pocetak tog rata.

Slava nasem narodu! Zivela Srbija!

Darko

pre 5 godina

Nije Srbija ponižena, nego Aleksandar Vučić, imenom i prezimenom, jer je ta pozicija bila namenjena njemu lično, a na žalost i nama svima preko NJEGA i njegovog minulog rada od devedesetih na ovama. Francuzi nisu debili ko mi pa da imaju pileće pamćenje i da su zaboravili ko je bio "Balkanski kasapin" i njegove sluge. Ko je bio deportator, ratni huškač i Haški optuženik koji nudi svima da mu pop...še i čiji je on "duhovni otac", ko je protagonista zakona o informisanju, ko se bori protiv kriminala tako da ga ima sve više, ko je protivustavno, bahato, oteo građanima plate i penzije...završite sami. Zato, nemojte misliti da je pozicija Vučića greška. Naravno, sada idu izvinjenja jer je takav formalni diplomatski protokol, ali ono što su hteli da kažu i pokažu, Francuzi (i cela EU), pokazali su vrlo jasno. Nama NEMA napretka sa psima eata devedesetih i valjda će to sada i poslednja Srpska budala da ukapira i nema otklona od devedesetih dok taj otklon ne napravi običan Srbin i to materijalizuje zaokruživanjem na izborima. Đta mislite, kakvu poziciju bi u Parizu dobio dr Zoran Đinđić da smo ga sačuvali upravo od ovakvih o kojima je Pariz i ćuteći, sve rekao...

šetač

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prezime. Srbiji je mesto na strani pobednika. Kao lik i delo njemu mesto tamo nije. Za mene je on simbol 90tih i Miloševićevog režima.

sidji do reke

pre 5 godina

s obzirom da su francuzi radili na protokolu za ovu ceremoniju bar godinu dana, sa svim mogućim detaljima, i da je delo nekoliko desetina ljudi (možda i više), malo je teško progutati da je u pitanju greška, propust ili nepromišljenost

obican covek

pre 5 godina

Vucic je trebao da reaguje ne da ceka da se neko sazali. Otisao je iz zemlje na proslavu dogadjaja najznacajnijeg u srpskoj istoriji, na kraju mi nismo dostojno obelezili taj datum. Covece, diplomatska si 0, i diletant i u spoljnjoj politici. Izvinite preci sto smo vas nedostojni, stidim se kao narod.

Oddball

pre 5 godina

Preci su nam ginuli za Srbiju i za svoje domove. Ne za Francusku, Makrona ili Vučića i baš me briga gde će licemerni "Evropljani" da nas stave u idiotskim protokolima i ispraznim proslavama. Ja svoju istoriju znam i ne stidim je se. Ako su nam ovakvi prijatelji...

Figaro

pre 5 godina

Nadam se da će Makrona u Beogradu dočekati drugi zamenik pomoćnika podsekretara za poljoprivredu uz zvuke himne Alžira te Fijatom 500L svečano prevesti do
Barajeva a dalje peške do Prištine pa nek tamo nastavi posetu.

Pedja

pre 5 godina

Greska koja se ponovi vise puta nije greska nego odluka. Tako da sto se mene tice izdali ste moje pretke a samim tim i mene po ko zna koji put i nismo vise prijatelji ako smo nekada i bili. Pozdrav

Iza brda

pre 5 godina

@Darko, 14. novembar 2018 07:33
Prvenstveno su ponižene Srpske žrtve u Velikom ratu. Preko milion i dvestotine hiljada mrtvih. Francuzi, su trebali da imaju u vidu da ovde nije reč o Predsedniku Srbije, Republici Srbiji i njenoj trenutnoj poziciji u svetu i Evropi, kao i da se ne radi ovde o Aleksandru Vučiću lično. Ovo je pitanje odavanja počasti nekim drugim ljudima, žrtvama Velikog rata, vojnicima saveznicima sa kojima je Francuska bila u bratstvu po oružju. E, to je ona tačka (nepriznavanje i omalovažavanje Srpskih žrtava zarad dnevne politike) preko koje ne sme da se predje. Dakle, Francuska je pljunula na Cer, na Kolubaru, Na Šabac, na Albansku golgotu, na Plavu Grobnicu i Zejtinlik....na sve ono ge su Srpske žrtve pale zarad pobede u Velikom ratu. Zato je Francuski čin gnusan i odvratan. A ne zbog Vučića.

skeptik

pre 5 godina

Pogledajte kako botovi lupjau minuse na svaki komentar o vodji. Briga njih za Srbiju. E pa zbog toga, zbog napada na Danas i Koraxa, zbog gasenja medija, zbog zastrasivanja... Vucic i jeste bio u magarecoj glupi. Diktatorima je mesto u tamo. Pamet u glavu braco Srbi.

Markes

pre 5 godina

Citao sam komentare na originalnom clanku. Ima bas veliki broj komentara ima i 90% kritikuju Makrona za ovo s*anje koje su napravili. Takodje u dosta komentara se podseca na znacaj srpske borbe u prvom svetskom ratu kao i na ogromne gubitke koje je pretrpio srpski narod.

Dule

pre 5 godina

"Figaro" je u pravu !
Kako je se moglo tako "zabrljat" ? NIKAKO - ovo je planirano.
Sramota za srpske i za francuske zrtve.
Izvinjenje ambasadora je ,,malo" za ovo ponizenje !!!
U najmanju ruku ocekujem izvinjenje vlade u parizu - i to pre dolazka makrona u Beograd.
Inace neka ne dolazi !

Šta kažu u zadrugi!?

pre 5 godina

Kog prijateljstva!? Kad ti neko naplati pomoć, onda to i nije prijateljstvo, nego biznis ... a Makron dolazi naravno da bi prodao nešto (čitaj dao kredit za francusku robu). Naivne Srpske glave ...

sitno

pre 5 godina

1. Napravis spisak ko je ucestvovao u I sv. ratu.

2. Okvirno odredis ko je - za sta zasluzan.

3. Uzmes u obzir koliko je ko imao zrtava.

4. Napravis raspored sedenja.


Eto, mislim da tu ima ova cetiri jednostavna koraka, ako sam neki zaboravio ispravite me. Zasto je ovo jednoj velikoj Francuskoj bilo tesko ne znam.

Prosto ko pasulj.

ls

pre 5 godina

Toliko o tome sta misle o nama, i kakvu ulogu imamo u njihovim zivotima. A vi se nastavite kurciti sa Beogradom, sa ludilom i svakodnevnim flesevima sa Beogradskog asfalta, dok vam Taci otima zemlju ispred nosa, i cereka vam se u facu dok se slika sa svetskim mocnicima na ceremoniji sa kojom nema nikakve veze. A vi i dalje nastavite na nama silu i vlast da demonstrirate, a tamo gde trebate da se pokazete, zadovoljavate se stolicom pored wc-a, i srecni ste sto udisete isti vazduh sa Angelom, koja vas ne j...be ni 5%, a Taci polako ali sigurno ostvaruje svoje ciljeve. Da se razumemo, i vi ste ostvarili svoje, samo sto je vas cilj bio da se uvucete u elitu i da zaradjujete od toga, iako ste daleko od elite.

ZLOBEX

pre 5 godina

..."Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija"...

Ovo što sada piše Figaro ustvari je samo soljenje rane, ponovno naglašavanje poniženja, a nikako izvinjenje.

Vlada

pre 5 godina

Po prvi put od kad je predsednik meni je žao Vučića. Da je ustao i otišao svi bismo ga pljuvali, jer sam iskreno mislio da naši mediji preuveličavaju celu situaciju. Sada sam ubeđen da je trebao da ustane i pođe, ne zbog svoje sujete, već svog svoje zemlje i na taj način stavi do znanja da ni posle sto godina nećemo da je ponižavaju.

Sve se vidi sve se zna, ko se kome dopada

pre 5 godina

(Iza brda, 14. novembar 2018 08:17)

E pa vidiš. Protokol je trebao da na ovu proslavu pozove potomke (sa sve šajkačama i opancima) naših predaka, koji časno izgiboše u Velikom ratu, a ne Ovoga, koji tim istim potomcima, ali 100-tinak godina kasnije već 30-ak godina od Srbije pravi rusku guberniju na margini Evrope i sve ono što je Darko rekao u svom komentaru.

Saša

pre 5 godina

Francuski protikol u obeležavanju ovakvog jubileja je "zabrljao"? Francuzi su pojam u svetu za sva vremena u organizacijama i protokolarnoj perfekciji! Tako da draga gospodo, lično sumnjam u bilo kakvu nespretnost, nenamernu nepažnju ili slučajnost. Sa druge strane, Spomenik na Kalemgdanu je PONOS za Srbiju i nikada ga ne bih dirao, to je iskreno i od srca podignuto od strane naših pradeda! Uostalom, Francuska sa tim i ne mora da ima ništa ako neće.

ja

pre 5 godina

Znate, nije Francuska samo Makron, Amerika Buš, Klinton ili Tramp, a Nemačka Kol ili Merkel. Na kraju krajeva, ni Rusija nije = Putin. Svugde ima svesnih i savesnih ljudi, ljudi koji pamte i ljudi koji znaju...

Nada Bunjak

pre 5 godina

Dragi francuzi, upravo napustam Pariz, sa velikom tugom u srcu. Zao mi je sto se je francuska vlata tako ponela prema Srbiji, ne francuski narod. Prisustvovala sam na proslavi 10 novembra kao clan Udruzenja Drustvo za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918, bilo je nas 11 clanova, sedeli smo na tribini broj 4 u trecem I cetvrtom redu. Proslava je bila velicanstvena ali velika nepravda prema Srbiji, nisu ni jednom recju pomenuli Solunski front I proboj nasih heroja, ratnika. Recital je bio na francuskom, engleskom, nemackom I kineskom, srbi nisu pomenuti. Naseg Predsednika su iz pijeteta morali da stave da stoji u prvom redu. To nije bio politicki skup nego odavanje poste svim poginulim vojnicima koji I onima koji su preziveli I borili se do kraja rata. Hvala Gospodine Makron otvorili ste nam oci. Srbi I Srbija ostaju dostojanstveni. Moj deda djeneral Milan Z. Krstic borio se u Prvom svetskom ratu do pobede I odlikovan je pored svih ordena I oredenom Francuske Legije Casti.

Milosav

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...

Bruno

pre 5 godina

Zadnji 15 g sam bio u ubedjenju da je srbija slaba zato sto je i Francuska slaba u diplomatiji...ocigledno da sam pogresio.
Bas su nas ponizili...sta tek treba od drugi da se ocekuje.

kzen

pre 5 godina

Nije me mrzelo, otišao sam na http://www.lefigaro.fr/ i osim teksta o tome kako Novak brani Federerove privilegije nisam video ništa vezano za Srbiju na naslovnoj strani koja ima najmanje pedeset naslova niti sam pretragom uspeo pronaći ovaj tekst.
Da su urednici lista smatrali da je ovaj tekst od bilo kakve važnosti postovili bi link na naslovnoj strani a činjenica da ga je nemoguće pronaći ni pretragom pokreće pitanje gde je uopšte taj članak?

skeptik

pre 5 godina

Da se ne lazemo ovo je veliko ponizenje. Za Vucica bas me briha ali ponizena je Srbija i najvise srpske zrtve iz I svetskog rata. Sto je najsmesnije i najtragicnije mi sa Francuskom imamo sporazum o starteskom partnerstvu. Taj ugovor ja mislim imamo samo jos sa Susiojom i Kinom. Nemamo nikakve od toga sto smo sada ljuti i uvredjeni. Velike zemlje imaju taj luksuz, male ne. Tereza Mej nije ni prisustvovala toj proslavi iako su Englezi i Francuszi zapravo dobili I svetski rat zato sto je imala proslavu kod kuce. To je zemlja koja postuje svoju tradiciju sa sve popijem koji svi nose. Ovaj nas nesretnik nije ni znao za Natalijinu ramondu dok je Klop nije stavio. Dok ne pocenmo da postujemo sebe i svoju tradiciju nece nas ni drugi postovati. Sa ovom vlascu koja je sluga zapada to se nece desiti.

art

pre 5 godina

Za nauk, nikada vise da ne ginu nasa djeca za tudje interese. Ako treba falsifikovati i istoriju i predstaviti 27.mart i Gavrilov atentat kao neopjevane gluposti. Samo da bioloski opstanemo u ovom i ovakvom svjetu.

Deda Stanoje

pre 5 godina

Moj savet Tanjugu i B92 - prvo proverite pa onda pisite nesto!
Dakle, nije objavio Figaro - nego je objavljeno na debatnim stranicama FigaroVox. To su, izvinite, "pisma citalaca". Iako ga jeste napisao u editorijalu jedan od urednika Figaroa. Ipak nije clanak za "front page".

marko

pre 5 godina

Svako je bio na mestu koje zasluzuje
(t, 14. novembar 2018 07:31)

Као рецимо Турска, за коју је опште познато да је имала све могуће прекиде преговора са ЕУ на искључиво инсистирање Француске, и то још од времена Ширака, преко Саркозија, Оланда, дакле свих. Тако да остави своје жеље по страни.

Ако ћемо реално нису преседника и нас толико понизили Французи колико је то сам председник урадио. Нико није могао да га натера да иде на ту супротну трибину. Ако је већ видео протокол тек кад је стигао, могао је лепо да се извине домаћину и да каже да као представник државе просто не пристаје на такво место по протоколу и да се једноставно искључи са догађа тихо и без икаквог скандала. Ако би Макрон отказао посету, онда молим лепо ништа од тога. Па не мисли ваљда преседник сада додатно да понижава државу тако што ће да му организује свечани дочек са све народом. Е то би било кулминација понижења. Ок, долази Макрон са свитом неким послом, нека то буде посао, не мора тај додатни понижавајући зачин. Ми би у овом тренутку још требали да будемо и захвални Макрону ако би отказао посету, и да тако испегла ову будалаштину са прославе, јер знајући ове наше, додатно понижење нам не гине, па бар да нас Макрон спаси беде.

Srdjan G.

pre 5 godina

Zamisljam sledecu situaciju... Docekamo predsednika Francuske sa naopako okrenutim zastavama. Slucajno.. Kako li bi se oosecali gradjani Francuske i DA LI bi odreagovali. A mi se posle izvinimo jer smo eto, pogresno postavili citavu stvar na nase jarbole.
Sram ih bilo. KOliko god to njima nista ne znacilo. Sram neka ih bude.

Mi to naravno necemo uciniti. I ne treba. A da li su zasluzili? Gospodo, na zalost, moramo vam reci da - JESTE!

matori

pre 5 godina

Iskidali se od nerviranja.Veliki saveznici i prijatelji smo bili nekada, onda je dosao radpad SFRJ, crveno crna koalicija , ratovi i na vrhuncu rat protiv najvecih svetskih sila.Danas je crno crvena koalicija na vlasti, retorika slicna, pa ko da nas ceni?

Milojkovic Jovica

pre 5 godina

Zoran Lilic kao predsednik SRJ je na vojnoj paradi u Moskvi organizovanoj povodom proslave 50 godina od zavrsetka rata sedeo na tribinama. Franjo Tudjman je sedeo u lozi i dobio jedan od najvisih ordena- orden Generala Zukova.

2010 na paradu u Moskvi vojska Srbije nije ni pozvana da ucestvuje, dok je 50tak drugih zemalja ucestvovalo u vojnoj paradi.

Niko se za ovo nije izvinio tako da je ovo lep gest Francuske da makar ispada da je greska u pitanju.

Lilly...

pre 5 godina

I neki u Srbiji su zabrljali....

Citam pre neki dan pisca Milovana Danojlica koji decenijama zivi u Francuskoj kako pun jeda i gorcine pise o Francuzima,a onda neki odavde nastavljaju u istom tonu... pa se nastavlja tako sto prljaju Spomenik Francuskoj i predlazu da se srusi...

A sinoc, Gaga Nikolic prica o Velikom ratu i kako su Francuzi PRIHVATILI u svoje porodice 4000 srpskih malisana, brinuli o njima i skolovali ih....
Neko drugi pise kako je njegov deda negde tamo preziveo tako sto je Francuz s njim delio svoju porciju hrane....
Nemojmo biti nezahvalni, a to sto zaboravljamo one koji su nam dobro cinili...pa to je izgleda nas usud....

ArtuDitu

pre 5 godina

Srbiji je jasno pokazano gde joj je mesto. Takodje, dansnja politika, svidelo se to nama ili ne, ne zarezuje puno sta je bilo pre sto godina. Zato je za one koje su bili neprijatelji rezervisano mesto u prvom redu a za one koji su izgubili trecinu stanovnistva mesto je sa konobarima i ostalim osobljem. Mozda je ovo i poruka danasnje Evrope da Srbiju vidi kao izazivaca tog rata (koji bi se dogodio i bez Sarajevskog atentata) i Principa kao teroristu iz danasnje perspektive (ma koliko se mi ne slagali sa time). Mesto gde se nalazio predsednik Srbije tokom svecane ceremonije pokazuje i gde se danas nalazi Srbija. A ona je na zacelju u svemu. Najnize plate, potpuna obespravljenost obicnog stanovnistva, najzagadjeniji vazduh u Evropi, manje od 10% stanovnistva ima sve svoje zube i isto toliko nema nijedan svoj zub, postali smo deponija Evrope za proizvode od hrane do tehnike, najprljavije industrije se najavljuju kao epohalne investicije, u eri tehnologije Srbima se smese poslovi motanja kablova, pravljenja guma za automobile i lepljenja djonova na cipele i patike. Treba da se zapitamo kakav odnos mi imamo prema drzavi, kako vlast (bilo koja u poslednjih 30 godina) tretira gradjane pa ne bi trebalo da se cudimo kako nas tretiraju drugi. Na kraju, ova vlast je pristala na potpuno podanicki odnos prema vodecim evropskim drzavama. One su pokazale gde je mesto za podanike. A podanici nikada nisu u prvim redovima. Tu su glavni igraci i novi prijatelji ma kakvi da su oni. Sve ovo se znalo verovatno i pre ceremonije i zato nije trebalo ni otici. Ali, ego i marketing jedne osobe trenutno su jaci od bilo kojih interesa. Cak i drzavnih.

dule

pre 5 godina

Ako smo mi izgubili 62 % muske populacije u prvom svetskom ratu a izgubili smo i dobar deo u drugom svetskom ratu

Moje pitanje je??

Ako su junaci i casni ljudi izginuli u tim ratovima a mali deo tih junaka koji su preziveli bili su polu bogalji

Ko su nasi pradedovi ,dedovi ?

Ko je to nas pravio ??

Pa vrlo je verovatno da ti sto su ostali zivi i sto su nas pravili da su secikese,varalice,potkazivaci,cinkarosi,kukavice

Jel sada ljudima jasno zasto smo ovakvi kakvi smo??

Kada nas stiskaju mi vicemo CUTI NE TALASAJ

Geni su cudo

ja

pre 5 godina

@ (Deda Stanoje, 14. novembar 2018 09:56)

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...

Milan

pre 5 godina

Sta drugo moze desnicarski Figaro da napise, nego da brani wannabe nacionalistickog diktatora Vucica u jednoj krajnje nebitnoj stvari. Zabole me gde je sedeo. Sta je uopste trazio tamo? Sto nije bio na nekom od mesta stradanja naseg naroda u velikom ratu? Ako se vec osecao ponizenim, sto se nije okrenuo i otisao. Za ovo moze da mu bude kriv samo njegov debeli ministar inostranih poslova, jer nase ministarstvo nije iskomuniciralo protokol sa francuzima. Ali da je mogao da bira mesto, izabrao bi Vucic bas to. Ovako, na stogodisnjicu kraja velikog rata u kojem je umrlo vise od milion nasih ljudi mi pricamo o tome gde je diktatorova guza sedela. Ma zabole me vise za njih i njihove spinove.

Ravangrad

pre 5 godina

Sve ovo oko protokola je politikanstvo.Ne treba u to mesati obican narod .Pa koliko je samo Arno Gujon uradio na srpskom pitanju vezanom za Kosovo.Srbija u Francuskoj sigurno ima mnogo prijatelja.Zbog njih tteba birati reci.Ovo sa protokolarnim greskama je svakako vredno kritike i reagovanja,ali ne treba biti na kraj srca vec se truditi da se Srbija predstavi kakva u stvari jeste.Jedna mala zemlja,a veliki ljudi.Srbija nisu samo njeni politicari koji se nisu pokazali u poslednjih 70.g.Srbija su njeni umetnici,sportisti,naucnici i mnogi vredni i posteni domacini.

Nećkam se

pre 5 godina

Zabrljali? Slučajno? Teško da je tako. U prvom trenutku je izlazak V.Britanije iz EU bio iznenađenje.
Sa ovakvom EU, a sutra Sjedinjenim Evropskim Državama, BREXIT izgleda kao jedino normalno rešenje.

Dr

pre 5 godina

Gaf u Parizu je ponizenje za Vucica licno i politiku koju sprovodi. Rekao bih da je taj akt na neki nacin i zasluzen jer slugama nije mesto medju liderima. Ipak mnogo je ozbiljnije i dalekoseznije ponizenje Srbije, njenog naroda i zrtava koje je Srbija podnela u tom ratu. Najvece ponizenje trpi sama Francuska jer je demonstrirala zacudjujuce nepoznavanje istorije i potpunu dezorjentaciju u njoj. Ocigledno Francuska nije sto je nekada bila ni u kom pogledu. EU je progutala sav nacionalni i ljudski ponos unistavajuci poslednje ostatke Francuske nacije. Kakvi to dunsteri sede u protokolu? Zar Francuska nema novca da konsultuje strucnjake koji bi tim dunsterima objasnili ko je ko? No krivica za incident je prvenstveno Vuciceva. Znao je unapred kakvo ga ponizenje ceka u Parizu i ipak je zarad susreta sa Merkelovom prihvatio poziv. Jednom sluga, uvek sluga, nije mogao pobeci od svoje prirode.

marija

pre 5 godina

U diplomatiji ne postoje prijatelji već isključivo INTERESI
Prvo pravilo! Što ga prije naučimo bolje za nas!
(Austrougar, 14. novembar 2018 11:28)

Ovo nije nikakva diplomatija iz interesa što je sasvim legitimno,
ovde se radi o pokušaju reviziji istorije.

Pera

pre 5 godina

Ono sto me izuzetno nervira u svoj ovoj frci oko te proslave je sto se stalno potencira On..kako je On ponizen, skrajnut i td.. On jeste za ponizenje, ali Srbija ne. Dakle, namerno, u vestima o ovoj proslavi ne bih koristio njegovo ime vec - predstavnik Srbije.. I nema mi milije fotke od one gde on, od preko puta gleda u ove svetske face..bolje mesto nisu mogli da mu nadju..

Predrag

pre 5 godina

Momci, morate da shvatite elementarnu stvar. Nije ovoga puta ponižena Srbija. Srbija je došla na poziv domaćina i ispoštovala vaš protokol. Ponižena je Francuska! To je prava istina. Ponizili ste sebe. E sad, da li smo trebali da plaćamo mesta "sa skupljim ulaznicama" to je pitanje. Ali ja mislim da ne.

ja

pre 5 godina

@ (Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)

To za broj stanovnika je najobičniji urbani mit. Jedini, iole pouzdani, podaci koje mi imamo, su turski popisi, od kojih je prvi iz 1455. godine i prema kojem je na teritoriji današnje Srbije (sa Kosovom) živelo između 300.000 i 450.000 ljudi. U to vreme, u Engleskoj je živelo oko 2 miliona ljudi.

Prvi zvanični popis u Srbiji je urađen 1834. i tada nas je bilo 680.000. Ako dodamo ostatak Srbije, verovatno ne više od milion. U Engleskoj je tada živelo oko 13 miliona ljudi.

Popis od pre Balkanskih ratova Srbiji daje nešto manje od 3 miliona ljudi. Ako dodamo Vojvodinu i Kosovo, to je, verovatno, 4-5 miliona duša. A u Engleskoj - 33 miliona!

Postoji još jedna zabluda koja kaže da bi nas bilo ko mrava, da nismo ginuli u ratovima u 20. veku. To je apsolutno netačno! Malo sam istraživao i poredio podatke sa zemljama koje su, u to vreme, bile približno iste veličine i ekonomske razvijenosti kao Srbija, a koje nisu učestvovale u ratovima. Ako pomnožite broj stanovnika iz poslednjeg popisa pred ratove (1910. godina) sa ukupnim priraštajem stanovništva u uporednim zemljama, vidi se da bi Srbija danas trebalo da ima između 7.5 i 8.5 miliona stanovnika. Dakle, Srbija je nadoknadila sve svoje demografske gubitke, a imali bismo tih 8.5 miliona stanovnika, samo da nije bilo masovnog iseljavanja u ovih poslednjih 20-ak godina. Dakle, veću demografsku štetu su nam napravile 90-te i 2000-te, nego Balkanski i svetski ratovi zajedno...

sta reci

pre 5 godina

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 14. novembar 2018 10:30) #

Sve je ovo lepo i drago mi je da i dalje imamo prijatelje u toj divnoj zemlji. Ali, nazalost, fotografija ce ostati vazna NAJMANJE do sledece stogodisnjice. I mnoga deca ce je vidjati u udzbenicima, knjigama itt.

Rade

pre 5 godina

Francuska se trenutno bori za mesto lidera Evrope. Ona nameće svoju logiku i skicira nove puteve razvoja. U svemu tome Francuska sagledava Srbiju kao kamen pored puta - ako joj odgovara oblik, udenuće je u neku svoju konstrukciju, ako ne šutnuće je u vrzinu. Što je najcrnje, odnos velikih sila prema Srbiji nikada nije ni bio drugačiji.

Skakac u stomak

pre 5 godina

Iza brda sve objasnio. Bravo majstore. Malo se ima sta dodati tvom komentaru. Jedan veliki jubilej iskoriscen je od strane drzave domacina, Francuske, za izrazavanje aktuelnih ovovremenskih politickih opredeljenja. Apsolutno da smo u takvoj konstelaciji mi, Srbi, autsajderi, a Albanci favoriti. To nam je svima jasno. Ipak, ovaj dogadjaj nije trebalo da nas jos jednom na to podseti. Reakcije sa nase, srpske, strane takodje neadekvatne, preosetljive. Vidi se da smo zedni bilo kakvog priznanja, postovanja, posle nametnutog nam imidza "losih momaka" u 90-im godinama. Ipak, velike sile su mnogo veca zlopamtila nego sto bismo mi to voleli. "Once I did bad and that I heard ever. Twice I did good, but that I heard never."

Brugi

pre 5 godina

Navikli smo mi na razna poniženja ovih decenija, ovo je samo jedno u nizu (bila greška ili ne), i to jedno od manjih. Bili smo "rogati Srbi", "bradati divljaci", bombardovani smo, pa i ovo najnovije "Srbija ide u dobrom pravcu" a nikad gore, itd.

Međutim, biti ponižen od strane tamo nekih je jedno, ali je mnogo veći problem što smo konstantno ponižavani i uništavani od naših izabranih. Počevši od "niko ne sme da vas bije", čekanjem u redovima za hleb i šećer, zločinima i progonom u naše ime, dilovima sa kriminalcima, lažima, montažama, pa onda "pare na Kipru pojela maca", nameštenim tenderima, Dulićevim sajtovima od 25K evra, Cvetkovićevim "greškama u knjigovodstvu", Tadićevim sistemom "glas za kilo brašna", a onda ispijanjem mleka pred kamerama, pa usavršavanjem već nabrojanog iz 90-ih i 2000-ih, sajtovima od 200K evra, pa akcizama, praznim obećanjima, rušenjima pod fantomkama, ukidanjem novinarstva, urušavanjem obrazovanja, degradacijom Narodne skupštine, sprdnjom sa demokratijom, ispiranjem mozga, ucenjivanjem, reketiranjem, pretnjama, vređanjem novinara, itd, itd, itd. Mnogo bi još moglo da se nabraja, ali niti ima mesta ovde, niti ja imam živaca da se podsećam.

To gde je izvesna persona sedela na nekoj tamo birokratskoj proslavi, pored svega nabrojanog, me zabole levi ćošak. Pogotovo što je baš ta persona kumovala ili direktno organizovala ova najgora poniženja koja proživljavamo. Pa neka malo.

Bane

pre 5 godina

Is ove perspektive dobro je ispalo. Da je sedeo gde je trebao bio bi samo jos jedan drzavnik koji se pojavio. Kao da bi neko u svetu znao da je to srpski predsednik i doprinos koji je Srbija dala. Ovako zahvaljujuci propustu mediji pisu o tome i govori se o Srbiji i srpskim zrtvama.

Sir Giles

pre 5 godina

@singer

Medjunarodni rejting Srbije početkom 20. veka bio je takođe nizak zbog ubistva kraljevskog para od strane oficira koji su se kralju zakleli na vernost. Svi su sa prekorom gledali Srbiju tokom aneksione krize kada su građani demonstrirali i tražili rat. Balkanski ratovi i isteravanje Osmanlija sa većeg dela Balkana, ratni zločini o kojima izveštavaju svetski mediji na dnevnoj bazi i dva pokušaja zauzimanja albanske obale nisu Srbiju uzdigle u očima saveznika. Treči pokušaj osvajanja severne Albanije desio se u proleće 1915. u sred epidemije tifusa i kolere. I tad su saveznici poludeli na Srbiju. Nisu bili ni za rasturanje Austro-Ugarske. Spomenik na Kalemegdanu je podigla Francuska sama sebi... Batalite mitove. A da je ovo danas svinjarija, jeste. Da „pomalo“ i zaslužujemo. Reklo bi se.

hm?

pre 5 godina

Ovo je veliki propust nase ambasade u Parizu. Ambasada je trebala da dodje do podataka u vezi ceremonije, na ovaj ili onaj nacin, jer je njihov posao da pripreme Predsednika kada dolazi u drzavu gde su poslati da rade. Da su radili kako treba, saznali bi i za zastavu, Tacija, raspored sedenja, Putina.... ovako smo ponizeni, ali smo postali I svesni da nam diplomatija sluzi za zaposljavanje partijskih i rodjackih kadrova....

Kokorayko

pre 5 godina

Postoji samo jedna osoba,koja je uspela da uništi sve što smo gradili od prvog srpskog ustanka na ovamo, niko nije vodio tako sumanutu i pogrešnu politiku kao on,najveći neprijatelj Srbije a Srbin.
Slobodan Milošević, ponavljao bi ovo svako dan bez prestanka u svim medijima.
Zbog takvog ne znam kako da ga nazovem čoveka, smo izgubili sve saveznike i danas nam je ovako, kao što jeste, najgore od svega i dlaj sledimo njegovu poremećenu politiku ,koja nas je dovela na rub propasti.
Nadam se da će Vučić i oni koji budu vladali posle njega uspeti da se otrgnu od tog zla i te potpuno promašene politike.
Francuzi nisu naši neprijatelji, već politika Slobodana Miloševića.
Da ne zaboravimo zbog te budale smo izgubili ratove i Kosovo.

dzeki

pre 5 godina

ljudi, ja mislim da mi nismo ponizeni a pogotovo zrtve rata, te heroji nikada i niko ne moze poniziti, to su bree HEROJI, ovo je ponizavanje samo VUCICA i tako to treba shvatiti, malo da ga spuste na zemlju i njegov prijatelj Taci dq mu se smeska.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...
(Milosav, 14. novembar 2018 08:31)

Upravo tako Milosave, ovo ni približno nije Srbija od pre 100 godina. Ona u kojoj ratni zločinci nose uniforme velikih srpskih vojvoda, ona u kojoj se traži sigurna kuća za srpske ratne zločince, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci sede u parlamentu, ona u kojoj se ratni zločinci sprdaju sa genocidom u Srebrenici,ona u kojoj se promovišu knjige osuđenih ratnih zločinaca, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci agituju za članstvo u SNS... Pa nije Evropa naivna da vođi takve Srbije da počasno mesto. I što neko reče, svakako bi Đinđić dobio mesto koje ondašnjoj Srbiji i pripada, sa pobednicima.

Rade

pre 5 godina

Dajte ljudi da priznamo da smo u svadji sa svima i da to tako vise ne ide i da nesto treba da se menja. Nikada nam nece biti bolje ako nastavimo da ulazimo u konflikte i okrecemo glavu od istine i logike.

Bole

pre 5 godina

@Kud' se junačiš?

Nas i Engleza nikad u istoriji nije bio jednak broj. Uvek je Engleza bilo 6 do 7 puta više. Znam i ko je tu budalaštinu prvi izrekao 1917 u pozdravnom govoru u Vestminsteru, ali to nije bitno za ovu priču. Mnogo gore je činjenica da je većini ovaj pogrešan podatak ostao u podsvesti i poslužio kao jedan od glavnih dokaza da smo narod koji je dobijao u ratovima a gubio u miru.

Ljuti naprednjak

pre 5 godina

Narod nema hleba da jede i jedine misli su mu kako se dočepati Nemačke, Austrije, Francuske itd. Zabole narod za povređen ponos članova SNS i Barona Minhauzena koji iz Kine kaže prodali smo Ikarbus a onda dođe u Srbiju i pravi se lud. Budući lojalan građanin Nemačke. Danke.

FrancoSrb

pre 5 godina

@Odball

Od kako je pocela ova ujdurma pokusavao sam na vise portala da posaljem slican komentar, ali me ne objavljuju. Ti si rekao ono sto i ja mislim. Moji dedovi i po ocu i po majci su prosli albansku golgotu, solunski front i vratili se svojim porodicama. Danas zivum u Francuskoj kao francuski penzioner i mogu reci da me je takodje neizmerno razocarao i Makron i njagovi saradnici koji su se brinuli o protokolu. kao i prosli strani prijatelji i saborci u ratovima. Nisu ni Francuska ni Engleska, ni Rusija ratovali ZBOG Srbije nego su svi imali neke SVOJE interese. Danas imaju neke druge koji su aktuelni. Ali treba ici dalje. Makron i Vucic ce biti i proci ce, a istorija ce ostati. Mi Srbi kao narod ne bi smo smeli zaboraviti tu svetlu proslost.

tigar

pre 5 godina

Dok mi lobiramo kod malih, komsije lobiraju kod velikih.
Sam je predsednik izjavio da Srbija nema toliko novca da lobira kod velikih.
Cemu ove price?

Subjektivni

pre 5 godina

Nema veze, ništa strašno. Ionako već godinama dosta predstavnika zapadnih sila pokušava da prekroji istoriju i nametne teret prvog svetskog rata isključivo Srbiji zbog atentata prestolonaslednika, a ne austrougarskoj nameri da se širi. To je mnogo veće poniženje od ovoga u Parizu (koje nije malo).

Ali hvala im. Potreban je ovakav reality check sa vremena na vreme. U suštini, rade sve isto kao sa nemačkom nakon tog istog prvog svetskog rata, ništa se iz istorije ne uči. Drugi svetski rat je direktna posledica tereta koji je sručen na nemačku nakon prvog. Bez namere da poredim Srbiju sa nacistima ali nakon svega, ne može čovek s da se ne zamisli da li je vreme za treći...

Kud' se junačiš?

pre 5 godina

U jednom trenutku, pre dosta godina demografski podaci kažu da je nas i Engleza bilo po 6 miliona. Njih danas ima 70 miliona a nas...znamo.
Al' volemo da ratujemo i ginemo, pobeđujemo, više nego ' leba da jedemo. Jedino više od toga volemo da sve izgubimo u miru.
Tuga & Trpnja & Inat & Mazohizam, drago mi je, Srbin.

kalcokera

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање: 
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?
(Сириус, 14. novembar 2018 08:30)

jel širak?

holivudski frizer

pre 5 godina

Zar nije divno da smo jedva dočekali da nam neko da povoda da nešto slomimo razbijemo polupamo vandalizujemo. Tako treba braćo! Unistavajmo spomenike nek vide ko smo mi i da sa nama nema šale! Gadjajmo Makrona jajima kad dodje. I trulim paradajzom ! Živeo Balkan ! Dole kultura ! Šta će nama kultura kada nas na svakom koraku ponizavaju! Je li tako braćo? Tako li je ili možda ipak nije !

Pantagruel

pre 5 godina

У изворном тексту чланка, на француском језику, употребљен је вулгарнији израз него "забрљали смо" (онај који се и у нашем народном језику користи, а има везе са једном физиолошком радњом). Ердогана су назвали "турским султаном" и "наследником геноцидног османског царства". То је слобода мишљења и изражавања, а не ово код нас.

London 94

pre 5 godina

Zasto se neko me zapita:
Pa ovo je godisnjica mira (100 godina od prestanka rata WW 1.
A mi u Srbiji I X- Jugoslaviji vodili ratove pre :15/20 godina. I jos da nas postave na prvom redu.
Zato je tako kako je. I zato smo tu gde jesmo?!

stranger

pre 5 godina

Nasao sam tekst i vidim da ima preko 200 komentara na isti. Ne znam francuski a bas me interesuje sta pisu u komentarima. Ako neko zna neka napise onako generalno kakvi su komentari.

p.s. Djindjic nikad ne bi bio ovako ponizen.

Stojac=din

pre 5 godina

A u Srbiji niko ne pominje kako su zarobljeni francuski piloti vezivani za vojne instalacije tokom bombardovanja Bosne (sto je inace ratni zlocin- pravljenje ljudskog stita od ratnih zarobljenika). I misli se da je Francuska zaboravila da je tokom tih desavanja u Bosni na vlasti isto bio sps/srs/jul kao i danas? Pa ne bi Francuska bila velika zemlja da ima pamcenje zlatne ribice.

ranko

pre 5 godina

Sigurno ne slucajno,uzasan potez Francuza.Ali u isto vreme,da razmislimo da li mozemo da zamislimo da se nas ambasador izvinjava nekoj maloj beznacajnoj zemlji ili ovakav tekst u nekim nasim uglednim(ako ima takvih) novinama.Bruka je odnos prema nasoj drzavi kao i sto je bruka za nas ko nas predstavlja.Bice da mi slabo razumemo da tu postoji neka veza.

Sin.Gruja

pre 5 godina

Krece se ladja francuska. Njihova stvar i njihova sramota. Ona Srbija i ona Francuska, ispisale su velicanstvene stranice zajednicke proslosti, tako da ih nijedan Makron ili Vucic, ne mogu danas umanjiti, omalovazavati, uvrediti jednu ili drugu. Ovo je pre svega samo jos jedan, licni poraz, zle kobi koja se nadvila nad Srbijom. Dodao bih, kako je prilicno neumesno jos jedno jako rasprostranjeno licitiranje zrtvama Srbije u WWI, u nameri da se na taj nacin znacaj Srbije u pobedi u ratu, dodatno uveca. Nepotrebeno. Vec je dovoljno veliki i prevazilazi znacaj jedne ovako male drzave i naroda. Srbija (sa teritorijama oslobodjenim u Balkanskim ratovima) je pre WWI imala oko 4.5 miliona stanovnika. Ukupno u WWI izgubila oko 275.000 vojnika. Ukupno izgubila 450.000 civila. Nema mesta nikakvim polovinama, četvrtinama, celokupnog, nekad muskog, ovakvog ili onakvog stanovnistva. Nema potrebe od nasih pobednika, praviti danas nekakve gubitnike. Oni su te 1914.godine otisli u rat protiv Golijata, pokidali, i vratili se kuci kao heroji. Slavi im!

pera

pre 5 godina

@hm?
Bravo za komentar. Bez namere da velicam Tita, sa kojim se sadasnji toliko poredi, ovako nesto ni u snu nije moglo da se desi upravo zato sto se tada ipak vodilo mnogo vise racuna o diplomatiji i ugledu u svetu. Da se saznalo na vreme, mogao je i da se lepo ne pojavi, da ambasada izda saopstenje mu nije bilo dobro ili koju vec drugu laz, zavisno sta zeli da se postigne. Sto je najgore, ja verujem da je on i znao i da je deo te price da se Srbija namerno srozava dok nam ne postane sve jedno i priznamo vise Kosovo.

par vijuga vise u glavi

pre 5 godina

Taj komentar, "Zabrljali smo", je za one sa jeftinijim ulaznicama. U politici se nista ne dogadja slucajno, pa ni raspored sedenja/stajanja. Ovakvim rasporedom je drzava domacin poslala dve veoma jasne poruke:
- Ne zatezite oko Kosova, i,
- Ne obigravajte oko Rusije
Ili cete sledeci put sedeti u zadnjem redu, odn. necete ni biti pozvani...

A da je nas predsednik shvatio poruku, shvatio je. Samo to necete cuti iz njegovih usta, sasvim sigurno.

Сириус

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање:
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Da, zabrljali su, koliko namerno ne znamo, koliko mnogo, vidi se.
Samo molim patriJote i klovn-političare, da mi nikako ne zabrljamo. Toga se plašim.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Za kaznu da ove i sledeće godine dodelite državljanstvo za po 30000 stanovnika Srbije. Za veliku Francusku to nije ništa a nama će značiti.

bgd

pre 5 godina

(Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)
Jedino što je u tvom komentaru tačno je to da volimo da ratujemo (ali za druge), sve ostalo je deo mitomanije nastale krajem 80ih god prošlog veka. Narod na ovim prostorima ima više poraza nego pobeda. Zato je toliko dugo bio pod Turcima/Nemcima i Mađarima, Vizantijcima, Rimljanima... i zato u 20. veku nije umeo da organizuje svoju državu, jer nije mogao da prihvati da je ima. Zato smo danas opet vazali onim silama kojima smo sanjali da budemo, Srbi Rusima, Bosanci Turcima i Arapima a Hrvati i Slovenci Nemcima. U tom ludilu najgore su prošli Makedonci i Crnogorci i zato se na njihovom primeru najbolje primećuje naše ludilo.

Gledalac

pre 5 godina

Povod za rat, Sarajevski atentat. Uzrok, želja germanskog korpusa da prodre na Istok, jedna od. Prekretnica rata proboj Solunskog fronta združenih snaga, gde jedan od najvećih doprinosa ima srpska vojska sa Vojvodom Petrom Bojovićem na čelu. Srbija dovedena na ivicu biološke invalidnosti u ratu koji joj je nametnut i koji je za nju bio nametnut.
11.11.2018. na pomenutoj proslavi u prvom redu sede predstavnici zemalja koje su svetu darivale slobodu, nikako
Angela Merkel. Na nekom ekonomskom forumu, konferenciji moći u Kanberi datuma MM.DD.YYYY. npr. sede prefstavnici prema rasporedu kao u Parizu. Bitan je kriterijum, ako nam je do pravde. A valjda jeste. Makar u mišljenju.

Komša

pre 5 godina

@Sin Gruja
Pogrešio si.Izneo si broj poginulih vojnika koji verovatno odgovara broju direktno poginulih u ratnim dejstvima.
Tačan broj,izveden iz vojne evidencije je ušao u izveštaj na mirovnoj konferenciji u Parizu.
Srbija je bila ipak ozbiljna drzava (za razliku od Kraljevine Jugoslavije) i vodila je preciznu evidenciju.
Do septembra 1915 poginulo je tačno 172508 vojnika ,još 34781 vojnik je preminuo od posledica ranjavanja u vojnim sanitetima na teritoriji Srbije,Albanija je odnela 77455 vojnika a Solunski front 36477.
Tome svemu se dodaje i 81214 boraca koji su preminuli ili ubijeni u zarobljeništvu gde su izgladnjivsni ali i korišćeni za rad u rudnicima i kopanje rovova prilikom ratnih dejstava na italijanskom frontu.
Gubici sroske vojske u toku Velikig rata ,kada su vojnici u pitanju su 402435 vojnika .
Civilne žrtve su bile takodje veće nego što si naveo - verovatno nisi računao epidemiju tifusa.
Ukupni gubici Srbije su 1247435 ljudi.
Zvanični podaci.

Dragan

pre 5 godina

Link do originalnog članka na francuskom jeziku:

http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/11/13/31002-20181113ARTFIG00340-commemoration-du-11-novembre-la-serbie-injustement-humiliee.php

goljko

pre 5 godina

Za one koji su preskocili istoriju- u Verdunu 1984 je nastala jedna od napoznatijih fotografija gde se na proslavi zavrsetka I sv rata francuski predsednik i nemacki kancelar drze za ruke po najvecem pljusku.

Na Balkanu su obelezavanja godisnjica ratova prilika za potpirivanje mrznje, na zapadu prilika da se pokaze kako su nove generacije uspele da prevazidju razmirice svojih predaka. Tako da je ovde za zapad cudovisno pomenuti neprijatelje iz I sv rata u negativnom kontekstu. To je Trampova i Putinova doktrina, kao i marginalaca a la Lepen, ovde na zapadu to ne prolazi.

ja sam tu

pre 5 godina

Ima onaj vic o tome, da ti nije svako neprijatelj ko te gurne u merdé, i da nije svako prijatelj ko te izvadi iz merdé!
On a merdé francuskog protokola više znači za pomen junacima nego da je predsednik sedeo tamo gde je trebalo. Zbog greške, pominju se žrtve, pominjuje se doprinos, što smo na žalost svi mi prvi skrajnuli u zaborav. Mrtve volimo onoliko koliko ih pominjemo, zbog ove greške mnogi će pomenuti srpske žrtve. Bolje ovakva greška Francuske, nego granate pogrešnog kalibra. U svakom slučaju veliki smognu da kažu, izvinite, pa čak i zasrali smo, kada je u pitanju gruba greška.

ziki

pre 5 godina

Sta je ova zurba,sve je bilo planirano sa scenariom Makron-Erdogan-Vucic-Putin!
Geoplolitika i geostrateski planovi,normalizacija sa Srbijom da vise nema konfikte i ratovi na regionu,ekonomski razvoj zbog novog poredka na svetu!
Rusija ima svoje sopstvene interese o Krimu,aphaziju i osetiu pa i za istocnu ukrainu.Vucic i Taci su vise kao akteri nego oni koi odlucuje,nadjeno dva coveka koi moraju da izvrsavaju ono sto veliki kroili,ni vi ni mi nismo mocni i sa ovom mentalitetu nikada nece da imamo istoriski dogovor za zao! Nit srbija nit kosovo necu da budu zadovoljni sa bilo koju dogovor ili odluku,poenta sve ove da imamo mira i da cuvamo mira,treba da se pomirimo sa realnost,bice bolno sa obe strane?!
Nasu sudbinu su kroili veliki i ce nas kroiti uvek,za zao ili za srecu smo na raskrsnicu interesa veliki i mocni,daj jednom da se upametimo se jednom u suprotnom nase majke uvek bicu na crnu..!!!

jasdf

pre 5 godina

@sta reci
Obelezavanje Dana primirja ce ponovo biti sledece godine, bilo je i proslo. Fotografija verovatno nece biti uopste bitna. Meni je asocijacija na Dan secanja fotografija iz '84, ovu vec ne pamtim (ni proslogodisnju). Mozda ce nasi politicari gurati ovu, ali nista bitno i znacajno na njoj.

D10S

pre 5 godina

Nisu nas Francuzi ponizili.
Mi smo nasim ponasanjem od 90. pa na ovamo sami sebe ponozili! Isli u ratove glavom bez obzira, pa ih gubili zbog izdaje politicara. Sami smo sebi naneli bruku i sramotu, sami okrenuli ledja svetu. Ove glumce na ovoj slici, isto kao i Vucica, mnogo je briga za ratove i pomirenja, njih interesuje samo licna korist.
Uostalom, mnogi i nama daju krivicu za pocetak tog rata.

Slava nasem narodu! Zivela Srbija!

Darko

pre 5 godina

Nije Srbija ponižena, nego Aleksandar Vučić, imenom i prezimenom, jer je ta pozicija bila namenjena njemu lično, a na žalost i nama svima preko NJEGA i njegovog minulog rada od devedesetih na ovama. Francuzi nisu debili ko mi pa da imaju pileće pamćenje i da su zaboravili ko je bio "Balkanski kasapin" i njegove sluge. Ko je bio deportator, ratni huškač i Haški optuženik koji nudi svima da mu pop...še i čiji je on "duhovni otac", ko je protagonista zakona o informisanju, ko se bori protiv kriminala tako da ga ima sve više, ko je protivustavno, bahato, oteo građanima plate i penzije...završite sami. Zato, nemojte misliti da je pozicija Vučića greška. Naravno, sada idu izvinjenja jer je takav formalni diplomatski protokol, ali ono što su hteli da kažu i pokažu, Francuzi (i cela EU), pokazali su vrlo jasno. Nama NEMA napretka sa psima eata devedesetih i valjda će to sada i poslednja Srpska budala da ukapira i nema otklona od devedesetih dok taj otklon ne napravi običan Srbin i to materijalizuje zaokruživanjem na izborima. Đta mislite, kakvu poziciju bi u Parizu dobio dr Zoran Đinđić da smo ga sačuvali upravo od ovakvih o kojima je Pariz i ćuteći, sve rekao...

šetač

pre 5 godina

Nije ovde u pitanju prezime. Srbiji je mesto na strani pobednika. Kao lik i delo njemu mesto tamo nije. Za mene je on simbol 90tih i Miloševićevog režima.

Oddball

pre 5 godina

Preci su nam ginuli za Srbiju i za svoje domove. Ne za Francusku, Makrona ili Vučića i baš me briga gde će licemerni "Evropljani" da nas stave u idiotskim protokolima i ispraznim proslavama. Ja svoju istoriju znam i ne stidim je se. Ako su nam ovakvi prijatelji...

obican covek

pre 5 godina

Vucic je trebao da reaguje ne da ceka da se neko sazali. Otisao je iz zemlje na proslavu dogadjaja najznacajnijeg u srpskoj istoriji, na kraju mi nismo dostojno obelezili taj datum. Covece, diplomatska si 0, i diletant i u spoljnjoj politici. Izvinite preci sto smo vas nedostojni, stidim se kao narod.

skeptik

pre 5 godina

Pogledajte kako botovi lupjau minuse na svaki komentar o vodji. Briga njih za Srbiju. E pa zbog toga, zbog napada na Danas i Koraxa, zbog gasenja medija, zbog zastrasivanja... Vucic i jeste bio u magarecoj glupi. Diktatorima je mesto u tamo. Pamet u glavu braco Srbi.

ls

pre 5 godina

Toliko o tome sta misle o nama, i kakvu ulogu imamo u njihovim zivotima. A vi se nastavite kurciti sa Beogradom, sa ludilom i svakodnevnim flesevima sa Beogradskog asfalta, dok vam Taci otima zemlju ispred nosa, i cereka vam se u facu dok se slika sa svetskim mocnicima na ceremoniji sa kojom nema nikakve veze. A vi i dalje nastavite na nama silu i vlast da demonstrirate, a tamo gde trebate da se pokazete, zadovoljavate se stolicom pored wc-a, i srecni ste sto udisete isti vazduh sa Angelom, koja vas ne j...be ni 5%, a Taci polako ali sigurno ostvaruje svoje ciljeve. Da se razumemo, i vi ste ostvarili svoje, samo sto je vas cilj bio da se uvucete u elitu i da zaradjujete od toga, iako ste daleko od elite.

Vlada

pre 5 godina

Po prvi put od kad je predsednik meni je žao Vučića. Da je ustao i otišao svi bismo ga pljuvali, jer sam iskreno mislio da naši mediji preuveličavaju celu situaciju. Sada sam ubeđen da je trebao da ustane i pođe, ne zbog svoje sujete, već svog svoje zemlje i na taj način stavi do znanja da ni posle sto godina nećemo da je ponižavaju.

Milan

pre 5 godina

Sta drugo moze desnicarski Figaro da napise, nego da brani wannabe nacionalistickog diktatora Vucica u jednoj krajnje nebitnoj stvari. Zabole me gde je sedeo. Sta je uopste trazio tamo? Sto nije bio na nekom od mesta stradanja naseg naroda u velikom ratu? Ako se vec osecao ponizenim, sto se nije okrenuo i otisao. Za ovo moze da mu bude kriv samo njegov debeli ministar inostranih poslova, jer nase ministarstvo nije iskomuniciralo protokol sa francuzima. Ali da je mogao da bira mesto, izabrao bi Vucic bas to. Ovako, na stogodisnjicu kraja velikog rata u kojem je umrlo vise od milion nasih ljudi mi pricamo o tome gde je diktatorova guza sedela. Ma zabole me vise za njih i njihove spinove.

kzen

pre 5 godina

Nije me mrzelo, otišao sam na http://www.lefigaro.fr/ i osim teksta o tome kako Novak brani Federerove privilegije nisam video ništa vezano za Srbiju na naslovnoj strani koja ima najmanje pedeset naslova niti sam pretragom uspeo pronaći ovaj tekst.
Da su urednici lista smatrali da je ovaj tekst od bilo kakve važnosti postovili bi link na naslovnoj strani a činjenica da ga je nemoguće pronaći ni pretragom pokreće pitanje gde je uopšte taj članak?

Milosav

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...

ZLOBEX

pre 5 godina

..."Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija"...

Ovo što sada piše Figaro ustvari je samo soljenje rane, ponovno naglašavanje poniženja, a nikako izvinjenje.

par vijuga vise u glavi

pre 5 godina

Taj komentar, "Zabrljali smo", je za one sa jeftinijim ulaznicama. U politici se nista ne dogadja slucajno, pa ni raspored sedenja/stajanja. Ovakvim rasporedom je drzava domacin poslala dve veoma jasne poruke:
- Ne zatezite oko Kosova, i,
- Ne obigravajte oko Rusije
Ili cete sledeci put sedeti u zadnjem redu, odn. necete ni biti pozvani...

A da je nas predsednik shvatio poruku, shvatio je. Samo to necete cuti iz njegovih usta, sasvim sigurno.

Sve se vidi sve se zna, ko se kome dopada

pre 5 godina

(Iza brda, 14. novembar 2018 08:17)

E pa vidiš. Protokol je trebao da na ovu proslavu pozove potomke (sa sve šajkačama i opancima) naših predaka, koji časno izgiboše u Velikom ratu, a ne Ovoga, koji tim istim potomcima, ali 100-tinak godina kasnije već 30-ak godina od Srbije pravi rusku guberniju na margini Evrope i sve ono što je Darko rekao u svom komentaru.

Brugi

pre 5 godina

Navikli smo mi na razna poniženja ovih decenija, ovo je samo jedno u nizu (bila greška ili ne), i to jedno od manjih. Bili smo "rogati Srbi", "bradati divljaci", bombardovani smo, pa i ovo najnovije "Srbija ide u dobrom pravcu" a nikad gore, itd.

Međutim, biti ponižen od strane tamo nekih je jedno, ali je mnogo veći problem što smo konstantno ponižavani i uništavani od naših izabranih. Počevši od "niko ne sme da vas bije", čekanjem u redovima za hleb i šećer, zločinima i progonom u naše ime, dilovima sa kriminalcima, lažima, montažama, pa onda "pare na Kipru pojela maca", nameštenim tenderima, Dulićevim sajtovima od 25K evra, Cvetkovićevim "greškama u knjigovodstvu", Tadićevim sistemom "glas za kilo brašna", a onda ispijanjem mleka pred kamerama, pa usavršavanjem već nabrojanog iz 90-ih i 2000-ih, sajtovima od 200K evra, pa akcizama, praznim obećanjima, rušenjima pod fantomkama, ukidanjem novinarstva, urušavanjem obrazovanja, degradacijom Narodne skupštine, sprdnjom sa demokratijom, ispiranjem mozga, ucenjivanjem, reketiranjem, pretnjama, vređanjem novinara, itd, itd, itd. Mnogo bi još moglo da se nabraja, ali niti ima mesta ovde, niti ja imam živaca da se podsećam.

To gde je izvesna persona sedela na nekoj tamo birokratskoj proslavi, pored svega nabrojanog, me zabole levi ćošak. Pogotovo što je baš ta persona kumovala ili direktno organizovala ova najgora poniženja koja proživljavamo. Pa neka malo.

Kokorayko

pre 5 godina

Postoji samo jedna osoba,koja je uspela da uništi sve što smo gradili od prvog srpskog ustanka na ovamo, niko nije vodio tako sumanutu i pogrešnu politiku kao on,najveći neprijatelj Srbije a Srbin.
Slobodan Milošević, ponavljao bi ovo svako dan bez prestanka u svim medijima.
Zbog takvog ne znam kako da ga nazovem čoveka, smo izgubili sve saveznike i danas nam je ovako, kao što jeste, najgore od svega i dlaj sledimo njegovu poremećenu politiku ,koja nas je dovela na rub propasti.
Nadam se da će Vučić i oni koji budu vladali posle njega uspeti da se otrgnu od tog zla i te potpuno promašene politike.
Francuzi nisu naši neprijatelji, već politika Slobodana Miloševića.
Da ne zaboravimo zbog te budale smo izgubili ratove i Kosovo.

Pantagruel

pre 5 godina

У изворном тексту чланка, на француском језику, употребљен је вулгарнији израз него "забрљали смо" (онај који се и у нашем народном језику користи, а има везе са једном физиолошком радњом). Ердогана су назвали "турским султаном" и "наследником геноцидног османског царства". То је слобода мишљења и изражавања, а не ово код нас.

Saša

pre 5 godina

Francuski protikol u obeležavanju ovakvog jubileja je "zabrljao"? Francuzi su pojam u svetu za sva vremena u organizacijama i protokolarnoj perfekciji! Tako da draga gospodo, lično sumnjam u bilo kakvu nespretnost, nenamernu nepažnju ili slučajnost. Sa druge strane, Spomenik na Kalemgdanu je PONOS za Srbiju i nikada ga ne bih dirao, to je iskreno i od srca podignuto od strane naših pradeda! Uostalom, Francuska sa tim i ne mora da ima ništa ako neće.

Ljuti naprednjak

pre 5 godina

Narod nema hleba da jede i jedine misli su mu kako se dočepati Nemačke, Austrije, Francuske itd. Zabole narod za povređen ponos članova SNS i Barona Minhauzena koji iz Kine kaže prodali smo Ikarbus a onda dođe u Srbiju i pravi se lud. Budući lojalan građanin Nemačke. Danke.

hm?

pre 5 godina

Ovo je veliki propust nase ambasade u Parizu. Ambasada je trebala da dodje do podataka u vezi ceremonije, na ovaj ili onaj nacin, jer je njihov posao da pripreme Predsednika kada dolazi u drzavu gde su poslati da rade. Da su radili kako treba, saznali bi i za zastavu, Tacija, raspored sedenja, Putina.... ovako smo ponizeni, ali smo postali I svesni da nam diplomatija sluzi za zaposljavanje partijskih i rodjackih kadrova....

Rade

pre 5 godina

Francuska se trenutno bori za mesto lidera Evrope. Ona nameće svoju logiku i skicira nove puteve razvoja. U svemu tome Francuska sagledava Srbiju kao kamen pored puta - ako joj odgovara oblik, udenuće je u neku svoju konstrukciju, ako ne šutnuće je u vrzinu. Što je najcrnje, odnos velikih sila prema Srbiji nikada nije ni bio drugačiji.

London 94

pre 5 godina

Zasto se neko me zapita:
Pa ovo je godisnjica mira (100 godina od prestanka rata WW 1.
A mi u Srbiji I X- Jugoslaviji vodili ratove pre :15/20 godina. I jos da nas postave na prvom redu.
Zato je tako kako je. I zato smo tu gde jesmo?!

tigar

pre 5 godina

Dok mi lobiramo kod malih, komsije lobiraju kod velikih.
Sam je predsednik izjavio da Srbija nema toliko novca da lobira kod velikih.
Cemu ove price?

skeptik

pre 5 godina

Da se ne lazemo ovo je veliko ponizenje. Za Vucica bas me briha ali ponizena je Srbija i najvise srpske zrtve iz I svetskog rata. Sto je najsmesnije i najtragicnije mi sa Francuskom imamo sporazum o starteskom partnerstvu. Taj ugovor ja mislim imamo samo jos sa Susiojom i Kinom. Nemamo nikakve od toga sto smo sada ljuti i uvredjeni. Velike zemlje imaju taj luksuz, male ne. Tereza Mej nije ni prisustvovala toj proslavi iako su Englezi i Francuszi zapravo dobili I svetski rat zato sto je imala proslavu kod kuce. To je zemlja koja postuje svoju tradiciju sa sve popijem koji svi nose. Ovaj nas nesretnik nije ni znao za Natalijinu ramondu dok je Klop nije stavio. Dok ne pocenmo da postujemo sebe i svoju tradiciju nece nas ni drugi postovati. Sa ovom vlascu koja je sluga zapada to se nece desiti.

marko

pre 5 godina

Svako je bio na mestu koje zasluzuje
(t, 14. novembar 2018 07:31)

Као рецимо Турска, за коју је опште познато да је имала све могуће прекиде преговора са ЕУ на искључиво инсистирање Француске, и то још од времена Ширака, преко Саркозија, Оланда, дакле свих. Тако да остави своје жеље по страни.

Ако ћемо реално нису преседника и нас толико понизили Французи колико је то сам председник урадио. Нико није могао да га натера да иде на ту супротну трибину. Ако је већ видео протокол тек кад је стигао, могао је лепо да се извине домаћину и да каже да као представник државе просто не пристаје на такво место по протоколу и да се једноставно искључи са догађа тихо и без икаквог скандала. Ако би Макрон отказао посету, онда молим лепо ништа од тога. Па не мисли ваљда преседник сада додатно да понижава државу тако што ће да му организује свечани дочек са све народом. Е то би било кулминација понижења. Ок, долази Макрон са свитом неким послом, нека то буде посао, не мора тај додатни понижавајући зачин. Ми би у овом тренутку још требали да будемо и захвални Макрону ако би отказао посету, и да тако испегла ову будалаштину са прославе, јер знајући ове наше, додатно понижење нам не гине, па бар да нас Макрон спаси беде.

bgd

pre 5 godina

(Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)
Jedino što je u tvom komentaru tačno je to da volimo da ratujemo (ali za druge), sve ostalo je deo mitomanije nastale krajem 80ih god prošlog veka. Narod na ovim prostorima ima više poraza nego pobeda. Zato je toliko dugo bio pod Turcima/Nemcima i Mađarima, Vizantijcima, Rimljanima... i zato u 20. veku nije umeo da organizuje svoju državu, jer nije mogao da prihvati da je ima. Zato smo danas opet vazali onim silama kojima smo sanjali da budemo, Srbi Rusima, Bosanci Turcima i Arapima a Hrvati i Slovenci Nemcima. U tom ludilu najgore su prošli Makedonci i Crnogorci i zato se na njihovom primeru najbolje primećuje naše ludilo.

art

pre 5 godina

Za nauk, nikada vise da ne ginu nasa djeca za tudje interese. Ako treba falsifikovati i istoriju i predstaviti 27.mart i Gavrilov atentat kao neopjevane gluposti. Samo da bioloski opstanemo u ovom i ovakvom svjetu.

matori

pre 5 godina

Iskidali se od nerviranja.Veliki saveznici i prijatelji smo bili nekada, onda je dosao radpad SFRJ, crveno crna koalicija , ratovi i na vrhuncu rat protiv najvecih svetskih sila.Danas je crno crvena koalicija na vlasti, retorika slicna, pa ko da nas ceni?

ArtuDitu

pre 5 godina

Srbiji je jasno pokazano gde joj je mesto. Takodje, dansnja politika, svidelo se to nama ili ne, ne zarezuje puno sta je bilo pre sto godina. Zato je za one koje su bili neprijatelji rezervisano mesto u prvom redu a za one koji su izgubili trecinu stanovnistva mesto je sa konobarima i ostalim osobljem. Mozda je ovo i poruka danasnje Evrope da Srbiju vidi kao izazivaca tog rata (koji bi se dogodio i bez Sarajevskog atentata) i Principa kao teroristu iz danasnje perspektive (ma koliko se mi ne slagali sa time). Mesto gde se nalazio predsednik Srbije tokom svecane ceremonije pokazuje i gde se danas nalazi Srbija. A ona je na zacelju u svemu. Najnize plate, potpuna obespravljenost obicnog stanovnistva, najzagadjeniji vazduh u Evropi, manje od 10% stanovnistva ima sve svoje zube i isto toliko nema nijedan svoj zub, postali smo deponija Evrope za proizvode od hrane do tehnike, najprljavije industrije se najavljuju kao epohalne investicije, u eri tehnologije Srbima se smese poslovi motanja kablova, pravljenja guma za automobile i lepljenja djonova na cipele i patike. Treba da se zapitamo kakav odnos mi imamo prema drzavi, kako vlast (bilo koja u poslednjih 30 godina) tretira gradjane pa ne bi trebalo da se cudimo kako nas tretiraju drugi. Na kraju, ova vlast je pristala na potpuno podanicki odnos prema vodecim evropskim drzavama. One su pokazale gde je mesto za podanike. A podanici nikada nisu u prvim redovima. Tu su glavni igraci i novi prijatelji ma kakvi da su oni. Sve ovo se znalo verovatno i pre ceremonije i zato nije trebalo ni otici. Ali, ego i marketing jedne osobe trenutno su jaci od bilo kojih interesa. Cak i drzavnih.

dule

pre 5 godina

Ako smo mi izgubili 62 % muske populacije u prvom svetskom ratu a izgubili smo i dobar deo u drugom svetskom ratu

Moje pitanje je??

Ako su junaci i casni ljudi izginuli u tim ratovima a mali deo tih junaka koji su preziveli bili su polu bogalji

Ko su nasi pradedovi ,dedovi ?

Ko je to nas pravio ??

Pa vrlo je verovatno da ti sto su ostali zivi i sto su nas pravili da su secikese,varalice,potkazivaci,cinkarosi,kukavice

Jel sada ljudima jasno zasto smo ovakvi kakvi smo??

Kada nas stiskaju mi vicemo CUTI NE TALASAJ

Geni su cudo

Dr

pre 5 godina

Gaf u Parizu je ponizenje za Vucica licno i politiku koju sprovodi. Rekao bih da je taj akt na neki nacin i zasluzen jer slugama nije mesto medju liderima. Ipak mnogo je ozbiljnije i dalekoseznije ponizenje Srbije, njenog naroda i zrtava koje je Srbija podnela u tom ratu. Najvece ponizenje trpi sama Francuska jer je demonstrirala zacudjujuce nepoznavanje istorije i potpunu dezorjentaciju u njoj. Ocigledno Francuska nije sto je nekada bila ni u kom pogledu. EU je progutala sav nacionalni i ljudski ponos unistavajuci poslednje ostatke Francuske nacije. Kakvi to dunsteri sede u protokolu? Zar Francuska nema novca da konsultuje strucnjake koji bi tim dunsterima objasnili ko je ko? No krivica za incident je prvenstveno Vuciceva. Znao je unapred kakvo ga ponizenje ceka u Parizu i ipak je zarad susreta sa Merkelovom prihvatio poziv. Jednom sluga, uvek sluga, nije mogao pobeci od svoje prirode.

Nećkam se

pre 5 godina

Zabrljali? Slučajno? Teško da je tako. U prvom trenutku je izlazak V.Britanije iz EU bio iznenađenje.
Sa ovakvom EU, a sutra Sjedinjenim Evropskim Državama, BREXIT izgleda kao jedino normalno rešenje.

Pera

pre 5 godina

Ono sto me izuzetno nervira u svoj ovoj frci oko te proslave je sto se stalno potencira On..kako je On ponizen, skrajnut i td.. On jeste za ponizenje, ali Srbija ne. Dakle, namerno, u vestima o ovoj proslavi ne bih koristio njegovo ime vec - predstavnik Srbije.. I nema mi milije fotke od one gde on, od preko puta gleda u ove svetske face..bolje mesto nisu mogli da mu nadju..

dzeki

pre 5 godina

ljudi, ja mislim da mi nismo ponizeni a pogotovo zrtve rata, te heroji nikada i niko ne moze poniziti, to su bree HEROJI, ovo je ponizavanje samo VUCICA i tako to treba shvatiti, malo da ga spuste na zemlju i njegov prijatelj Taci dq mu se smeska.

pera

pre 5 godina

@hm?
Bravo za komentar. Bez namere da velicam Tita, sa kojim se sadasnji toliko poredi, ovako nesto ni u snu nije moglo da se desi upravo zato sto se tada ipak vodilo mnogo vise racuna o diplomatiji i ugledu u svetu. Da se saznalo na vreme, mogao je i da se lepo ne pojavi, da ambasada izda saopstenje mu nije bilo dobro ili koju vec drugu laz, zavisno sta zeli da se postigne. Sto je najgore, ja verujem da je on i znao i da je deo te price da se Srbija namerno srozava dok nam ne postane sve jedno i priznamo vise Kosovo.

Sir Giles

pre 5 godina

@singer

Medjunarodni rejting Srbije početkom 20. veka bio je takođe nizak zbog ubistva kraljevskog para od strane oficira koji su se kralju zakleli na vernost. Svi su sa prekorom gledali Srbiju tokom aneksione krize kada su građani demonstrirali i tražili rat. Balkanski ratovi i isteravanje Osmanlija sa većeg dela Balkana, ratni zločini o kojima izveštavaju svetski mediji na dnevnoj bazi i dva pokušaja zauzimanja albanske obale nisu Srbiju uzdigle u očima saveznika. Treči pokušaj osvajanja severne Albanije desio se u proleće 1915. u sred epidemije tifusa i kolere. I tad su saveznici poludeli na Srbiju. Nisu bili ni za rasturanje Austro-Ugarske. Spomenik na Kalemegdanu je podigla Francuska sama sebi... Batalite mitove. A da je ovo danas svinjarija, jeste. Da „pomalo“ i zaslužujemo. Reklo bi se.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovuh dana ima dosta komentara tipa “ to nije Francuska od pre 100 godina”, a da li smo mi “Srbija” od pre 100 godina. Kada će mo prestati da gledamo u “ komšijino dvorište “ i malo pogledati u svoje...
(Milosav, 14. novembar 2018 08:31)

Upravo tako Milosave, ovo ni približno nije Srbija od pre 100 godina. Ona u kojoj ratni zločinci nose uniforme velikih srpskih vojvoda, ona u kojoj se traži sigurna kuća za srpske ratne zločince, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci sede u parlamentu, ona u kojoj se ratni zločinci sprdaju sa genocidom u Srebrenici,ona u kojoj se promovišu knjige osuđenih ratnih zločinaca, ona u kojoj osuđeni ratni zločinci agituju za članstvo u SNS... Pa nije Evropa naivna da vođi takve Srbije da počasno mesto. I što neko reče, svakako bi Đinđić dobio mesto koje ondašnjoj Srbiji i pripada, sa pobednicima.

Rade

pre 5 godina

Dajte ljudi da priznamo da smo u svadji sa svima i da to tako vise ne ide i da nesto treba da se menja. Nikada nam nece biti bolje ako nastavimo da ulazimo u konflikte i okrecemo glavu od istine i logike.

Subjektivni

pre 5 godina

Nema veze, ništa strašno. Ionako već godinama dosta predstavnika zapadnih sila pokušava da prekroji istoriju i nametne teret prvog svetskog rata isključivo Srbiji zbog atentata prestolonaslednika, a ne austrougarskoj nameri da se širi. To je mnogo veće poniženje od ovoga u Parizu (koje nije malo).

Ali hvala im. Potreban je ovakav reality check sa vremena na vreme. U suštini, rade sve isto kao sa nemačkom nakon tog istog prvog svetskog rata, ništa se iz istorije ne uči. Drugi svetski rat je direktna posledica tereta koji je sručen na nemačku nakon prvog. Bez namere da poredim Srbiju sa nacistima ali nakon svega, ne može čovek s da se ne zamisli da li je vreme za treći...

holivudski frizer

pre 5 godina

Zar nije divno da smo jedva dočekali da nam neko da povoda da nešto slomimo razbijemo polupamo vandalizujemo. Tako treba braćo! Unistavajmo spomenike nek vide ko smo mi i da sa nama nema šale! Gadjajmo Makrona jajima kad dodje. I trulim paradajzom ! Živeo Balkan ! Dole kultura ! Šta će nama kultura kada nas na svakom koraku ponizavaju! Je li tako braćo? Tako li je ili možda ipak nije !

Kud' se junačiš?

pre 5 godina

U jednom trenutku, pre dosta godina demografski podaci kažu da je nas i Engleza bilo po 6 miliona. Njih danas ima 70 miliona a nas...znamo.
Al' volemo da ratujemo i ginemo, pobeđujemo, više nego ' leba da jedemo. Jedino više od toga volemo da sve izgubimo u miru.
Tuga & Trpnja & Inat & Mazohizam, drago mi je, Srbin.

Bole

pre 5 godina

@Kud' se junačiš?

Nas i Engleza nikad u istoriji nije bio jednak broj. Uvek je Engleza bilo 6 do 7 puta više. Znam i ko je tu budalaštinu prvi izrekao 1917 u pozdravnom govoru u Vestminsteru, ali to nije bitno za ovu priču. Mnogo gore je činjenica da je većini ovaj pogrešan podatak ostao u podsvesti i poslužio kao jedan od glavnih dokaza da smo narod koji je dobijao u ratovima a gubio u miru.

ranko

pre 5 godina

Sigurno ne slucajno,uzasan potez Francuza.Ali u isto vreme,da razmislimo da li mozemo da zamislimo da se nas ambasador izvinjava nekoj maloj beznacajnoj zemlji ili ovakav tekst u nekim nasim uglednim(ako ima takvih) novinama.Bruka je odnos prema nasoj drzavi kao i sto je bruka za nas ko nas predstavlja.Bice da mi slabo razumemo da tu postoji neka veza.

stranger

pre 5 godina

Nasao sam tekst i vidim da ima preko 200 komentara na isti. Ne znam francuski a bas me interesuje sta pisu u komentarima. Ako neko zna neka napise onako generalno kakvi su komentari.

p.s. Djindjic nikad ne bi bio ovako ponizen.

Stojac=din

pre 5 godina

A u Srbiji niko ne pominje kako su zarobljeni francuski piloti vezivani za vojne instalacije tokom bombardovanja Bosne (sto je inace ratni zlocin- pravljenje ljudskog stita od ratnih zarobljenika). I misli se da je Francuska zaboravila da je tokom tih desavanja u Bosni na vlasti isto bio sps/srs/jul kao i danas? Pa ne bi Francuska bila velika zemlja da ima pamcenje zlatne ribice.

Сириус

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање:
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?

Madhva (Hare Krišna)

pre 5 godina

Da, zabrljali su, koliko namerno ne znamo, koliko mnogo, vidi se.
Samo molim patriJote i klovn-političare, da mi nikako ne zabrljamo. Toga se plašim.

Prokleta avlija

pre 5 godina

Za kaznu da ove i sledeće godine dodelite državljanstvo za po 30000 stanovnika Srbije. Za veliku Francusku to nije ništa a nama će značiti.

Sin.Gruja

pre 5 godina

Krece se ladja francuska. Njihova stvar i njihova sramota. Ona Srbija i ona Francuska, ispisale su velicanstvene stranice zajednicke proslosti, tako da ih nijedan Makron ili Vucic, ne mogu danas umanjiti, omalovazavati, uvrediti jednu ili drugu. Ovo je pre svega samo jos jedan, licni poraz, zle kobi koja se nadvila nad Srbijom. Dodao bih, kako je prilicno neumesno jos jedno jako rasprostranjeno licitiranje zrtvama Srbije u WWI, u nameri da se na taj nacin znacaj Srbije u pobedi u ratu, dodatno uveca. Nepotrebeno. Vec je dovoljno veliki i prevazilazi znacaj jedne ovako male drzave i naroda. Srbija (sa teritorijama oslobodjenim u Balkanskim ratovima) je pre WWI imala oko 4.5 miliona stanovnika. Ukupno u WWI izgubila oko 275.000 vojnika. Ukupno izgubila 450.000 civila. Nema mesta nikakvim polovinama, četvrtinama, celokupnog, nekad muskog, ovakvog ili onakvog stanovnistva. Nema potrebe od nasih pobednika, praviti danas nekakve gubitnike. Oni su te 1914.godine otisli u rat protiv Golijata, pokidali, i vratili se kuci kao heroji. Slavi im!

ja

pre 5 godina

@ (Kud' se junačiš?, 14. novembar 2018 08:06)

To za broj stanovnika je najobičniji urbani mit. Jedini, iole pouzdani, podaci koje mi imamo, su turski popisi, od kojih je prvi iz 1455. godine i prema kojem je na teritoriji današnje Srbije (sa Kosovom) živelo između 300.000 i 450.000 ljudi. U to vreme, u Engleskoj je živelo oko 2 miliona ljudi.

Prvi zvanični popis u Srbiji je urađen 1834. i tada nas je bilo 680.000. Ako dodamo ostatak Srbije, verovatno ne više od milion. U Engleskoj je tada živelo oko 13 miliona ljudi.

Popis od pre Balkanskih ratova Srbiji daje nešto manje od 3 miliona ljudi. Ako dodamo Vojvodinu i Kosovo, to je, verovatno, 4-5 miliona duša. A u Engleskoj - 33 miliona!

Postoji još jedna zabluda koja kaže da bi nas bilo ko mrava, da nismo ginuli u ratovima u 20. veku. To je apsolutno netačno! Malo sam istraživao i poredio podatke sa zemljama koje su, u to vreme, bile približno iste veličine i ekonomske razvijenosti kao Srbija, a koje nisu učestvovale u ratovima. Ako pomnožite broj stanovnika iz poslednjeg popisa pred ratove (1910. godina) sa ukupnim priraštajem stanovništva u uporednim zemljama, vidi se da bi Srbija danas trebalo da ima između 7.5 i 8.5 miliona stanovnika. Dakle, Srbija je nadoknadila sve svoje demografske gubitke, a imali bismo tih 8.5 miliona stanovnika, samo da nije bilo masovnog iseljavanja u ovih poslednjih 20-ak godina. Dakle, veću demografsku štetu su nam napravile 90-te i 2000-te, nego Balkanski i svetski ratovi zajedno...

ziki

pre 5 godina

Sta je ova zurba,sve je bilo planirano sa scenariom Makron-Erdogan-Vucic-Putin!
Geoplolitika i geostrateski planovi,normalizacija sa Srbijom da vise nema konfikte i ratovi na regionu,ekonomski razvoj zbog novog poredka na svetu!
Rusija ima svoje sopstvene interese o Krimu,aphaziju i osetiu pa i za istocnu ukrainu.Vucic i Taci su vise kao akteri nego oni koi odlucuje,nadjeno dva coveka koi moraju da izvrsavaju ono sto veliki kroili,ni vi ni mi nismo mocni i sa ovom mentalitetu nikada nece da imamo istoriski dogovor za zao! Nit srbija nit kosovo necu da budu zadovoljni sa bilo koju dogovor ili odluku,poenta sve ove da imamo mira i da cuvamo mira,treba da se pomirimo sa realnost,bice bolno sa obe strane?!
Nasu sudbinu su kroili veliki i ce nas kroiti uvek,za zao ili za srecu smo na raskrsnicu interesa veliki i mocni,daj jednom da se upametimo se jednom u suprotnom nase majke uvek bicu na crnu..!!!

Gledalac

pre 5 godina

Povod za rat, Sarajevski atentat. Uzrok, želja germanskog korpusa da prodre na Istok, jedna od. Prekretnica rata proboj Solunskog fronta združenih snaga, gde jedan od najvećih doprinosa ima srpska vojska sa Vojvodom Petrom Bojovićem na čelu. Srbija dovedena na ivicu biološke invalidnosti u ratu koji joj je nametnut i koji je za nju bio nametnut.
11.11.2018. na pomenutoj proslavi u prvom redu sede predstavnici zemalja koje su svetu darivale slobodu, nikako
Angela Merkel. Na nekom ekonomskom forumu, konferenciji moći u Kanberi datuma MM.DD.YYYY. npr. sede prefstavnici prema rasporedu kao u Parizu. Bitan je kriterijum, ako nam je do pravde. A valjda jeste. Makar u mišljenju.

Dragan

pre 5 godina

Link do originalnog članka na francuskom jeziku:

http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/11/13/31002-20181113ARTFIG00340-commemoration-du-11-novembre-la-serbie-injustement-humiliee.php

Figaro

pre 5 godina

Nadam se da će Makrona u Beogradu dočekati drugi zamenik pomoćnika podsekretara za poljoprivredu uz zvuke himne Alžira te Fijatom 500L svečano prevesti do
Barajeva a dalje peške do Prištine pa nek tamo nastavi posetu.

goljko

pre 5 godina

Za one koji su preskocili istoriju- u Verdunu 1984 je nastala jedna od napoznatijih fotografija gde se na proslavi zavrsetka I sv rata francuski predsednik i nemacki kancelar drze za ruke po najvecem pljusku.

Na Balkanu su obelezavanja godisnjica ratova prilika za potpirivanje mrznje, na zapadu prilika da se pokaze kako su nove generacije uspele da prevazidju razmirice svojih predaka. Tako da je ovde za zapad cudovisno pomenuti neprijatelje iz I sv rata u negativnom kontekstu. To je Trampova i Putinova doktrina, kao i marginalaca a la Lepen, ovde na zapadu to ne prolazi.

jasdf

pre 5 godina

@sta reci
Obelezavanje Dana primirja ce ponovo biti sledece godine, bilo je i proslo. Fotografija verovatno nece biti uopste bitna. Meni je asocijacija na Dan secanja fotografija iz '84, ovu vec ne pamtim (ni proslogodisnju). Mozda ce nasi politicari gurati ovu, ali nista bitno i znacajno na njoj.

Lilly...

pre 5 godina

I neki u Srbiji su zabrljali....

Citam pre neki dan pisca Milovana Danojlica koji decenijama zivi u Francuskoj kako pun jeda i gorcine pise o Francuzima,a onda neki odavde nastavljaju u istom tonu... pa se nastavlja tako sto prljaju Spomenik Francuskoj i predlazu da se srusi...

A sinoc, Gaga Nikolic prica o Velikom ratu i kako su Francuzi PRIHVATILI u svoje porodice 4000 srpskih malisana, brinuli o njima i skolovali ih....
Neko drugi pise kako je njegov deda negde tamo preziveo tako sto je Francuz s njim delio svoju porciju hrane....
Nemojmo biti nezahvalni, a to sto zaboravljamo one koji su nam dobro cinili...pa to je izgleda nas usud....

Pedja

pre 5 godina

Greska koja se ponovi vise puta nije greska nego odluka. Tako da sto se mene tice izdali ste moje pretke a samim tim i mene po ko zna koji put i nismo vise prijatelji ako smo nekada i bili. Pozdrav

ja sam tu

pre 5 godina

Ima onaj vic o tome, da ti nije svako neprijatelj ko te gurne u merdé, i da nije svako prijatelj ko te izvadi iz merdé!
On a merdé francuskog protokola više znači za pomen junacima nego da je predsednik sedeo tamo gde je trebalo. Zbog greške, pominju se žrtve, pominjuje se doprinos, što smo na žalost svi mi prvi skrajnuli u zaborav. Mrtve volimo onoliko koliko ih pominjemo, zbog ove greške mnogi će pomenuti srpske žrtve. Bolje ovakva greška Francuske, nego granate pogrešnog kalibra. U svakom slučaju veliki smognu da kažu, izvinite, pa čak i zasrali smo, kada je u pitanju gruba greška.

Dule

pre 5 godina

"Figaro" je u pravu !
Kako je se moglo tako "zabrljat" ? NIKAKO - ovo je planirano.
Sramota za srpske i za francuske zrtve.
Izvinjenje ambasadora je ,,malo" za ovo ponizenje !!!
U najmanju ruku ocekujem izvinjenje vlade u parizu - i to pre dolazka makrona u Beograd.
Inace neka ne dolazi !

sitno

pre 5 godina

1. Napravis spisak ko je ucestvovao u I sv. ratu.

2. Okvirno odredis ko je - za sta zasluzan.

3. Uzmes u obzir koliko je ko imao zrtava.

4. Napravis raspored sedenja.


Eto, mislim da tu ima ova cetiri jednostavna koraka, ako sam neki zaboravio ispravite me. Zasto je ovo jednoj velikoj Francuskoj bilo tesko ne znam.

Prosto ko pasulj.

Milojkovic Jovica

pre 5 godina

Zoran Lilic kao predsednik SRJ je na vojnoj paradi u Moskvi organizovanoj povodom proslave 50 godina od zavrsetka rata sedeo na tribinama. Franjo Tudjman je sedeo u lozi i dobio jedan od najvisih ordena- orden Generala Zukova.

2010 na paradu u Moskvi vojska Srbije nije ni pozvana da ucestvuje, dok je 50tak drugih zemalja ucestvovalo u vojnoj paradi.

Niko se za ovo nije izvinio tako da je ovo lep gest Francuske da makar ispada da je greska u pitanju.

Srdjan G.

pre 5 godina

Zamisljam sledecu situaciju... Docekamo predsednika Francuske sa naopako okrenutim zastavama. Slucajno.. Kako li bi se oosecali gradjani Francuske i DA LI bi odreagovali. A mi se posle izvinimo jer smo eto, pogresno postavili citavu stvar na nase jarbole.
Sram ih bilo. KOliko god to njima nista ne znacilo. Sram neka ih bude.

Mi to naravno necemo uciniti. I ne treba. A da li su zasluzili? Gospodo, na zalost, moramo vam reci da - JESTE!

Iza brda

pre 5 godina

@Darko, 14. novembar 2018 07:33
Prvenstveno su ponižene Srpske žrtve u Velikom ratu. Preko milion i dvestotine hiljada mrtvih. Francuzi, su trebali da imaju u vidu da ovde nije reč o Predsedniku Srbije, Republici Srbiji i njenoj trenutnoj poziciji u svetu i Evropi, kao i da se ne radi ovde o Aleksandru Vučiću lično. Ovo je pitanje odavanja počasti nekim drugim ljudima, žrtvama Velikog rata, vojnicima saveznicima sa kojima je Francuska bila u bratstvu po oružju. E, to je ona tačka (nepriznavanje i omalovažavanje Srpskih žrtava zarad dnevne politike) preko koje ne sme da se predje. Dakle, Francuska je pljunula na Cer, na Kolubaru, Na Šabac, na Albansku golgotu, na Plavu Grobnicu i Zejtinlik....na sve ono ge su Srpske žrtve pale zarad pobede u Velikom ratu. Zato je Francuski čin gnusan i odvratan. A ne zbog Vučića.

ja

pre 5 godina

Znate, nije Francuska samo Makron, Amerika Buš, Klinton ili Tramp, a Nemačka Kol ili Merkel. Na kraju krajeva, ni Rusija nije = Putin. Svugde ima svesnih i savesnih ljudi, ljudi koji pamte i ljudi koji znaju...

Predrag

pre 5 godina

Momci, morate da shvatite elementarnu stvar. Nije ovoga puta ponižena Srbija. Srbija je došla na poziv domaćina i ispoštovala vaš protokol. Ponižena je Francuska! To je prava istina. Ponizili ste sebe. E sad, da li smo trebali da plaćamo mesta "sa skupljim ulaznicama" to je pitanje. Ali ja mislim da ne.

Ravangrad

pre 5 godina

Sve ovo oko protokola je politikanstvo.Ne treba u to mesati obican narod .Pa koliko je samo Arno Gujon uradio na srpskom pitanju vezanom za Kosovo.Srbija u Francuskoj sigurno ima mnogo prijatelja.Zbog njih tteba birati reci.Ovo sa protokolarnim greskama je svakako vredno kritike i reagovanja,ali ne treba biti na kraj srca vec se truditi da se Srbija predstavi kakva u stvari jeste.Jedna mala zemlja,a veliki ljudi.Srbija nisu samo njeni politicari koji se nisu pokazali u poslednjih 70.g.Srbija su njeni umetnici,sportisti,naucnici i mnogi vredni i posteni domacini.

Bane

pre 5 godina

Is ove perspektive dobro je ispalo. Da je sedeo gde je trebao bio bi samo jos jedan drzavnik koji se pojavio. Kao da bi neko u svetu znao da je to srpski predsednik i doprinos koji je Srbija dala. Ovako zahvaljujuci propustu mediji pisu o tome i govori se o Srbiji i srpskim zrtvama.

Deda Stanoje

pre 5 godina

Moj savet Tanjugu i B92 - prvo proverite pa onda pisite nesto!
Dakle, nije objavio Figaro - nego je objavljeno na debatnim stranicama FigaroVox. To su, izvinite, "pisma citalaca". Iako ga jeste napisao u editorijalu jedan od urednika Figaroa. Ipak nije clanak za "front page".

Nada Bunjak

pre 5 godina

Dragi francuzi, upravo napustam Pariz, sa velikom tugom u srcu. Zao mi je sto se je francuska vlata tako ponela prema Srbiji, ne francuski narod. Prisustvovala sam na proslavi 10 novembra kao clan Udruzenja Drustvo za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije do 1918, bilo je nas 11 clanova, sedeli smo na tribini broj 4 u trecem I cetvrtom redu. Proslava je bila velicanstvena ali velika nepravda prema Srbiji, nisu ni jednom recju pomenuli Solunski front I proboj nasih heroja, ratnika. Recital je bio na francuskom, engleskom, nemackom I kineskom, srbi nisu pomenuti. Naseg Predsednika su iz pijeteta morali da stave da stoji u prvom redu. To nije bio politicki skup nego odavanje poste svim poginulim vojnicima koji I onima koji su preziveli I borili se do kraja rata. Hvala Gospodine Makron otvorili ste nam oci. Srbi I Srbija ostaju dostojanstveni. Moj deda djeneral Milan Z. Krstic borio se u Prvom svetskom ratu do pobede I odlikovan je pored svih ordena I oredenom Francuske Legije Casti.

ja

pre 5 godina

@ (Deda Stanoje, 14. novembar 2018 09:56)

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...

sta reci

pre 5 godina

Da, objavio ga je "samo" zamenik glavnog urednika Figaroa... Pa u pitanju je mišljenje, a ne vest - normalno je da će da bude objavljeno na Figaro Voxu. Treba pročitati tekst - nije to komentarčić od par rečenica, već ozbiljna analiza, napisana izuzetno oštro i kritički prema francuskoj vlasti i protokolu. A kada se pročita tekst, treba pročitati i komentare običnih ljudi, Francuza. Listom su svi naveli da se stide i da su ogorčeni potezom francuskih vlasti, a dosta njih je i žestoko opleli i po bombardovanju Srbije, a i po Kosovu*. Imamo mi još jako puno prijatelja u Francuskoj...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ja, 14. novembar 2018 10:30) #

Sve je ovo lepo i drago mi je da i dalje imamo prijatelje u toj divnoj zemlji. Ali, nazalost, fotografija ce ostati vazna NAJMANJE do sledece stogodisnjice. I mnoga deca ce je vidjati u udzbenicima, knjigama itt.

marija

pre 5 godina

U diplomatiji ne postoje prijatelji već isključivo INTERESI
Prvo pravilo! Što ga prije naučimo bolje za nas!
(Austrougar, 14. novembar 2018 11:28)

Ovo nije nikakva diplomatija iz interesa što je sasvim legitimno,
ovde se radi o pokušaju reviziji istorije.

Šta kažu u zadrugi!?

pre 5 godina

Kog prijateljstva!? Kad ti neko naplati pomoć, onda to i nije prijateljstvo, nego biznis ... a Makron dolazi naravno da bi prodao nešto (čitaj dao kredit za francusku robu). Naivne Srpske glave ...

Bruno

pre 5 godina

Zadnji 15 g sam bio u ubedjenju da je srbija slaba zato sto je i Francuska slaba u diplomatiji...ocigledno da sam pogresio.
Bas su nas ponizili...sta tek treba od drugi da se ocekuje.

Markes

pre 5 godina

Citao sam komentare na originalnom clanku. Ima bas veliki broj komentara ima i 90% kritikuju Makrona za ovo s*anje koje su napravili. Takodje u dosta komentara se podseca na znacaj srpske borbe u prvom svetskom ratu kao i na ogromne gubitke koje je pretrpio srpski narod.

Skakac u stomak

pre 5 godina

Iza brda sve objasnio. Bravo majstore. Malo se ima sta dodati tvom komentaru. Jedan veliki jubilej iskoriscen je od strane drzave domacina, Francuske, za izrazavanje aktuelnih ovovremenskih politickih opredeljenja. Apsolutno da smo u takvoj konstelaciji mi, Srbi, autsajderi, a Albanci favoriti. To nam je svima jasno. Ipak, ovaj dogadjaj nije trebalo da nas jos jednom na to podseti. Reakcije sa nase, srpske, strane takodje neadekvatne, preosetljive. Vidi se da smo zedni bilo kakvog priznanja, postovanja, posle nametnutog nam imidza "losih momaka" u 90-im godinama. Ipak, velike sile su mnogo veca zlopamtila nego sto bismo mi to voleli. "Once I did bad and that I heard ever. Twice I did good, but that I heard never."

kalcokera

pre 5 godina

...А сада - за оне са јевтинијим улазницама и ''кратким'' памћењем следи наградно питање: 
Који западни председник државе је први посетио СР Југославију после петооктобарских промена?
(Сириус, 14. novembar 2018 08:30)

jel širak?

sidji do reke

pre 5 godina

s obzirom da su francuzi radili na protokolu za ovu ceremoniju bar godinu dana, sa svim mogućim detaljima, i da je delo nekoliko desetina ljudi (možda i više), malo je teško progutati da je u pitanju greška, propust ili nepromišljenost

Komša

pre 5 godina

@Sin Gruja
Pogrešio si.Izneo si broj poginulih vojnika koji verovatno odgovara broju direktno poginulih u ratnim dejstvima.
Tačan broj,izveden iz vojne evidencije je ušao u izveštaj na mirovnoj konferenciji u Parizu.
Srbija je bila ipak ozbiljna drzava (za razliku od Kraljevine Jugoslavije) i vodila je preciznu evidenciju.
Do septembra 1915 poginulo je tačno 172508 vojnika ,još 34781 vojnik je preminuo od posledica ranjavanja u vojnim sanitetima na teritoriji Srbije,Albanija je odnela 77455 vojnika a Solunski front 36477.
Tome svemu se dodaje i 81214 boraca koji su preminuli ili ubijeni u zarobljeništvu gde su izgladnjivsni ali i korišćeni za rad u rudnicima i kopanje rovova prilikom ratnih dejstava na italijanskom frontu.
Gubici sroske vojske u toku Velikig rata ,kada su vojnici u pitanju su 402435 vojnika .
Civilne žrtve su bile takodje veće nego što si naveo - verovatno nisi računao epidemiju tifusa.
Ukupni gubici Srbije su 1247435 ljudi.
Zvanični podaci.

FrancoSrb

pre 5 godina

@Odball

Od kako je pocela ova ujdurma pokusavao sam na vise portala da posaljem slican komentar, ali me ne objavljuju. Ti si rekao ono sto i ja mislim. Moji dedovi i po ocu i po majci su prosli albansku golgotu, solunski front i vratili se svojim porodicama. Danas zivum u Francuskoj kao francuski penzioner i mogu reci da me je takodje neizmerno razocarao i Makron i njagovi saradnici koji su se brinuli o protokolu. kao i prosli strani prijatelji i saborci u ratovima. Nisu ni Francuska ni Engleska, ni Rusija ratovali ZBOG Srbije nego su svi imali neke SVOJE interese. Danas imaju neke druge koji su aktuelni. Ali treba ici dalje. Makron i Vucic ce biti i proci ce, a istorija ce ostati. Mi Srbi kao narod ne bi smo smeli zaboraviti tu svetlu proslost.