Ponedeljak, 12.11.2018.

09:41

Ambasador FR: Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu.

Izvor: B92

Ambasador FR: Molimo Vuèiæa i srpski narod za izvinjenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Сава

pre 5 godina

Ако се Француски дипломата извинуо нека истраже ко је из протокола починио ту,очигледно намерну грешку и грубу провокацију и нека сноси последице.

Jovan

pre 5 godina

Ovo je samo posledica. Kad su se culi prvi glasovi da Vucic ne treba da ide u Paris, posle prve provokacije sa zastavom u Notr Damu, prepametni je ignorisao i jos se ljutio kako da ne ide, tamo je nesto za promociju Srbije uz njegovu ljubljenu Merkel. Samarcina za jednog nedostojnog pozicije predsednika, ali na zalost I samar zemlji koja je izabrala jednog takvog mitomana.

Komša

pre 5 godina

@Srbijanac
Prava,Karadjordjeva Srbija je bliža pravoj Francuskoj nego bilo kome- stvorena je na istim principima a mi većih i iskrenijih saveznika u 19. veku od obaveštajne službe poljske emigracije i Velike Francuske nismo imali.
Nije strašno kada površno gledaš na istoriju i izvodiš pogrešne zaključke - ali je strašno kada ne kapiraš osnovnu ideju koja je dovela do oslobodjenja tvog naroda i stvaranja tvoje države.
Što se pomenute municije tiče - naručena od Francuza koji su u tom trdnutku nili opterećeni borbama ,te su dogovorili sa Grcima da nam oni dostave municiju a Francuzi posle da to "prebiju" - kalibar dobar dužina čaura neodgovarajuća - greška.
Takodje je prička o tome kako je Ruski car ucenio Francuze i Engleze poluistina prouzrokovana nepoznavanjem odnosa Francuske, Rusije i Engleske.
Da nije Francuza Solunskog fronta ne bi bilo ,zapravo su oni zapretili Engleskoj separatnim mirom a pre toga vršili pritisak i za evakuaciju naše vojske - Rusija je samo potpomogla njihove napore u odredjenom trenutku (dosolila) i napravila prevagu.
Suviše komplikovana priča (i Italija se dosta pitala - čak je najviše i uradila po tom pitanju a Francuzi su više bili organizatori).
Dakle ,istina je da su Rusi i Francuzi peimorali Engleze.
Rusija je za Englesku večiti rival a za Francusku mogući strateški saveznik (Nemačka pretnja,ali i smanjenje uticaja Engleske).
Sada su FR i SR "malo" drugačije - Evropa sve više liči na Veliku Nemačku.

DZK

pre 5 godina

Teško, ali baš TEŠKO licemerje … Kao, oni poštuju istorijsku ulogu i značaj Srbije za pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i Beograd mora da poštuje ulogu i značaj Kosova. Izvinite, ČEGA ? Teritorije koja tada nije ni postojala kao bilo kakav pravni entitet, čak ni u smislu autonomije, a kamoli državnog suvereniteta ? Hoće li na kraju ispasti da je "Republika Kosovo" zaštićeni beli medved neke alternativne istorije koja se piše pred našim očima, pa će im davati poseban tretman prilikom obeležavanja svih bitnih datuma iz prošlosti ? Gde je kraj tom arogantnom, autističnom ludilu zapadnih država ? Kako bi, gospodine ambasadore, bilo da je Srbija na svoju proslavu pozvala predstavnike Korzike, paralelno sa zvaničnicima Francuske, i još im dala mesto u prvom redu ? Ili. kada dođe neka važna godišnjica iz doba WW2, da zvanično pozove i one koji veličaju ulogu Višijevke Francuske, pod istovetnim sloganom da treba jednako tretirati i pobednike i poražene, i postojeće i samoproglašene države ? … U stvari, ceo ovaj slučaj govori ne samo o patološkom licemerju Zapada, nego i o suštinskoj snishodljivosti i degutantnom kapitulanstvu vlasti u Beogradu. Kada ne bismo bili obična krpa od države i kada bismo zaista pokazali da poštujemo sebe, onda bi i zauzvrat dobili poštovanje, a ne ovakva poniženja i teška blamiranja.

jasdf

pre 5 godina

@Srbijanac
Zato smo mi Alziru poslali pravi kalibar da lakse pobedi Francuze?
Uostalom, koja je to vojna logika da ti je cilj da saveznik prodje sto losije? Mogli su jednostavno da ne posalju nista. Nisu bili duzni na to.

Srbijanac

pre 5 godina

Nismo mi NIKADA bili bliski sa francuzima. Oni su nama u toku 1-og rata poslali pogresan kalibar za nase haubice i to namerno da bi nemacke i austorougarske trupe ostale sto duze na juznom frontu. Ko francuze, ruse i britance ne zna, skupo bi ih platio.

Pirocanac

pre 5 godina

Ne treba se cuditi ovakvom razvoju dogadjaja; Francuske, kojoj je podignut spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu, vise nema, a jos duze nema one Srbije koja je podigla taj spomenik...

bg info

pre 5 godina

jbg. sve je to interes a mi se zanosimo u neka prijateljstva.. slucajnost ne postoji. zamisli da je makron bio u 8 redu.. al ajde. to smo pre 100 god sa francuzima bili bliski danas to nije slicaj

Ivan

pre 5 godina

Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.
(Petar, 12. novembar 2018 13:17)

O civilizaciji i humanizmu Austro-ugarske monarhije svedoce brojna vesala za srpske civile od Macve do Sumadije.Arcibald Rajs i ostali stranci koji su se zatekli u Srbiji u to vreme sve su dokumentovali pa te horor slike imas u njihovim izvestajima.Bosna je anektirana posle sloma Osmanlijskog carstva i postala je kolonija za izvlacenje rudnih i drugih bogatstava.

Biljana

pre 5 godina

Mozda ovo ima veze sa docekivanjem, velicanjem i rehabilitacijom osudjenih u Hagu? Mislite o tome. Da ne dodje do zabune, treba da se osude jos mnogi i sa drugih strana, pa ce i druge strane biti skrajnute ako ih velicaju.

ZOZON

pre 5 godina

Na paradi u Moskvi povodom dana pobede 9. maja, Vucic bese u prvom redu pored Putina... Ono sto rece Dachic (ajd i on nesto da pametno kaze) - kad budem mogao da pozovem ministra inostranih poslova Amerika onako kako mogu da pozovem Lavrova - onda cemo imati bliske odnose i sa SAD. Verovatno slicno vazi i za ostale zapadne zemlje. E sad ko je tu pogresio u koracima tj. tako nas odaljio od zapada i priblizio Rusiji - sam bog zna....

bubnjar

pre 5 godina

Mi nema sta da se ljutimo na Francuze, prvo su oni stavili u prve edove svoje danasnje NATO saveznike pa tewk onda druge. Ko je nama kriv kad mi obozavamo Ruse i Kineze, igramo kontru protiv zapada i onda jos da sedimo u prvom redu? Ma nemojte? Pa gde toga ima? Mislimo da smo preterano vazni a ne znamo da pronademo mesto u istoriji a bome ni u realnom zivotu. Samo dramimo, kukamo i placemo.

vazno da imas internet pa i da se tvoj nepismeni glas cuje

pre 5 godina

Petar@
Pametnjakovicu, Srbija se Ustancima oslobadjala od Turaka. Srbija nije nista odradjivala za bilo koga, sukob kolonijalnih sila i njihovih zelja za raspodelom kolonija po Africi i svetu je dovela do I sv. rata. Zalosno je da toliko nista ne znas.

Petar

pre 5 godina

Nadam se da će Srbija napokon osvjestiti i shvatiti da je za Francuze i Engleze odradjivala prljavi posao u WW1.
Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.

Žika

pre 5 godina

Gde je Vučić sedeo za vreme vecere? Zašto Srbija ništa ne zna? AV je na službenim stranicama objavio samo jednu fotografiju iz Pariza, a hrvatska Predsednica čitav album fotografija. Kolinda je sedela u prvom redu u kojem i Tramp, Merkel, Putin i Makron, a za večerom je sedela sa Ciprasom i drugima koje baš i ne poznam. A AV nije nista objavio. Zašto?

zlatko

pre 5 godina

Diplomatska kurtoazija i pokvarenost u suštini. Građani Srbije moraju biti svesni da danas plaćamo i još dugo ćemo loš izbor političara koji vode politiku ove države sa svetlom i velikom tradicijom. Uspeli su loši i zli političari da Srbiju dovedu na mesto gde nikada u svojoj istoriji nije bila. Najljubaznije vas molim da objavite komentar.

Ana

pre 5 godina

Nije bitno gde je bio Tači, već gde ste stavili Srbiju. Fuj, fuj! Bedan kraj nekada sjajnog prijateljstva. Ne moraju odnosi i politika dve države danas da budu kao nekada; vremena se menjaju i to je razumljivo. Ali makar na stogodišnjicu kraja jednog rata koji je ostavio trajne posledice na učesnike, Evropu i svet, taj jedan dan, stvari su MORALE da izgledaju makar malo drugačije. Malo drugačije. Jasna je poruka organizatora o ujedinjenoj Evropi danas, ali ipak; uvek postoji način. Jednom u životu svi mi imamo priliku da obeležimo 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. I onda dobijemo ovaj sramni fijasko. Ne vrede izvinjenja, ambasadore.

Dragan Ferencevic

pre 5 godina

Svi koji su imali nekog ucesnika Solunskog fronta, lepo treba da se skupe da napisu Pismo peticiju ili sta vec da ne prihvataju izvinjene jer je to vrlo licemerno, znali su sta rade. toliko od mene bar su vam preci to zasluzili u ovim vremenima.

svakom svoje

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga
(kkk, 12. novembar 2018 09:46

Hmm..kralj Aleksandar nije tako lose priman...dok mu ne dodjose glave nasi sugradjani u Francuskoj.
Sto se tice Tita, apsolutno nisi u pravu. Da je on ziv sjedio bi sigurno u prvom redu i to uz predstavnika Francuske ili Engleske kao predstavnik jedne od zemalja Antante.
Pogledaj docek Tita kod Kenedija, kod Niksona, kod engleske kraljice, kod kineskog predsjednika..
To je bilo nesto drugo, sada je Srbija degradirana na nivo pomocnika sekretara i slicnih praktikanata.
ali Vodja Srbije ce vec i tim da se zadovolji i predstavi to kao trijumf i priznanje.

greske su moguce

pre 5 godina

Kod organizacije ovakvih velikih proslava propusti su moguci. I to se desavalo i ranije. Nigde se nije mogao videti ni Grcki premijer Cipras, a Grocka je dala i te kakav doprinos u I Svetskom ratu. Ovde niko ne trazi objasnjenje naseg MSP tj sa li je nasa Ambasada u Parizu bila u radnom kontaktu sa francuskim Protokolom i da li je trazila informacije o preseansu koju ce se primenjivati. A trebalo je. Sve ostalo je gubljenje vremena i zatvaranje u nase balkansko dvoriste.

Милорад Попов

pre 5 godina

Ево, већ скоро 100 година, епилогом Првог светског рата, сматра се нестанаг са географске карте четири царства, Немачког, Руског, Аустро-угарског и Турског. Углавном се не спомиње нестанак, још једне државе, Краљевине Србије. Као и ова четири царста (која су рат изгубила) и она, која је рат добила, такође је поделила њихову судбину. Већ на мировној конференцији у Паризу, представници Краљевине СХС, нису седели за столом, са државама победницама.

istorija majka života

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.
(007, 12. novembar 2018 11:31)

Bonde da bi predvideli gde smo za 100 godina, moramo dobro, dobro da proucimo i da znamo sta je bilo u poslednjih 100 godina. Nije izvodljivo na neki drugi nacin, veruj mi...

allegretto

pre 5 godina

Za Vučića me baš briga, nije moj predsednik, a što se izvinjenja tiče, ne prihvatam ga! Baš sam "ubeđen" da je sve ispalo slučajno... Licemeri!

Vanja Petrović

pre 5 godina

Mišljenja sam da je ipak došlo do greške u protokolu. Kosovo je crna rupa Evrope, siromašna, u ratnom sukobu, prolaznica narkotika i oružja, i država koja nije ni postojala do pre desetak godina. Smetalo mi je oku što se njihov predsednik ili premijer, šta li je već, nalazio u epicentru događanja.

Sa druge strane, i Tsipras premijer Grčke se nigde ne vidi. Malopre sam ga tražila po fotografijama, ali se teško može uočiti na grupnim. No, niko u grčkoj štampi to i ne pominje, takođe sam i to proverila. Ne treba se od toga praviti bauk...

Fakat je da pozicija današnje Srbije u svetu nije baš dobra, i da nas smatraju agresorima i nacionalistima. To znamo mi koji živimo izvan zemlje duže vreme.
Ko je za to kriv? Nisu valjda svi ostali loši a samo je Srbija cvećka?

C i n i k

pre 5 godina

Sve ok.
Makrona treba docekati kao iskrenog prijatelja,a to sto samo mi ne vidimo da je Kosovo odavno nezavisno, od Srbije narocito,to je nas problem.Svet ide dalje,tako i mi moramo da se ponasamo.Kosovo je propala prica i ne treba gubiti vreme i novac na to guslanje o srednjem veku jer je besmisleno.

007

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.

Никола87

pre 5 godina

Многи читаоци и коментатори на порталу ће, у својој (на жалост, оправданој) озлојеђености и горчини, то занемарити, али ово извињење је само још једна потврда лепе чињенице да су нам од свих западних народа (европских или прекоокеанских) Французи били и остали најискренији и најближи пријатељи. Оваква извињења ће нам, од осталих западњака, упутити само понеки обичан грађанин, и НИЈЕДАН дипломата нити политичар. Та мисао нагони на утеху и понос, али и на тугу, зато што је подршка Француске кроз историју одувек, па и сад, уступала место анимозитету Англосаксонаца, одувек моћнијих и утицајнијих од Гала, али зато што се из све чешћих извињења Француза Србима дâ назрети да се Французи коначно кају и да увиђају да им је земља можда трајно уништена економски, културолошки, социјално... Сад не треба бити злобан и хладан, ваљало би захвалити се људима попут Мондолонија и уживати у исконској традицији пријатељства између наших народа, колико год да она још буде постојала, притиснута убрзаним таласом културног поништења. А тај талас, да не буде забуне, прети свима нама у Европи.

Moze, moze

pre 5 godina

"Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima."
(mokisa, 12. novembar 2018 09:44)

Moze nam uvek biti gore. Bar trideset godina unazad tesim sebe da smo sisli do dna i da sada mozemo samo da krenemo navise Nazalost, to dno kao da nastavlja da nam se izmice ispod nas. A za to sto nas je snaslo, i sto nas snalazi, glavni krivci smo MI SAMI! Ostatak sveta je samo doprineo cinjenjem ili ne cinjenjem. Mi kao narod smo trebali da u proslosti imamo m...a pa da se suprostavimo domacim prodavcima magle jos od 1945. I to onim "nasim", srpskim. Ali ne, udvaraci i podrepe muve su cinile sve da se domognu vlasti na stetu naroda. Ko god da se usudio pobuniti znamo kako je i gde zavrsavao. I tamo ga nisu slali ni Francuzi, ni Ameri, ni Englezi, ni Rusi... Ne, ne slali su ih nasi Srbi na drzavnim funkcijama. Na nesrecu, danas su isti ti samo preobukli odela i promenili imena a princip je ostao isti. Ko god da podigne glas, proglase ga da je"Narodni neprijatelj".

Deepblue

pre 5 godina

Stvarno ne znam šta je radila naša ambasada u Francuskoj? Zar nisu mogli kontaktirati njihov Protokol i da se malo pozanimaju o ovom ili onom. Posao sa MVP, i svakako razrešenja, možda čak i ambasadora.

Yugocinik

pre 5 godina

"e l moguće da ste lično uvređeni i pogođeni? Da mi neki psiholog objasni ovaj fenomen. Hvala!"
(E, 12. novembar 2018 10:04)

Nisam psiholog, al' mogu da probam. Vidi ovako:

Francuska nam je spasila vojsku od gladi i bolesti, pa su sa Amerima omogucili dinastiji Karadjordjevic stvaranje Jugoslavije (Vojvodina, Kosovo, Dalmacija, Slovenija, Crna Gora.....) u kojoj su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi i za koju je omiljeni srpski heroj Gavrilo Princip dao svoj zivot.

Posle Drugog svetskog rata, od Jugoslavije su napravili "malu Ameriku" u odnosu na istocnoevropske zemlje dajuci Titu "sakom i kapom" zajmove i kredite od cega je napravljena skoro pa celokupna sadasnja infrastruktura, plus Zadar i Istra-za malo, pa i Trst.

Pocetkom devedesetih nudili su nam da prvi, preko reda, budemo primljeni u EU, ali to se nama nije cinilo kao dobra ideja, pa sad' imamo izgubljene ratove, mrtve, ranjene, izbeglice i kapitulacije, te gomile ex yu drzavica-mesnih zajednica u kojima su Srbi nacionalne manjine.

Naravno mi nikada ni za sta nismo krivi, jer su tu stalno dezurni nam krivci poput: Francuza, Rusa, Amerikanaca, Engleza, Vatikana,

Jeremija

pre 5 godina

Hvala na naporu da popravite ono što se popraviti ne može. Među mojim precima su i petorica dedova koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta. Mamin i tatin otac i tri mamina strica. Dvojica od njih su vitezovi Karađorđeve zvezde. Iz obe porodice (mamine i tatine) u Prvom ratu poginulo je ili umrlo od bolesti njih 18.
Nisu mi dali mandat, Vaša ekselencijo, da izvinjenje prihvatim. Uostalom, svi moji preci borili su se za slobodu Srbije, a ne za mesto na tribinama prilikom proslave. I zbog toga je Vaše izvinjenje neprihvatljivo.

Dejan

pre 5 godina

Treba traziti od svih srpskih novinara koji ce prisustvovati na koferenciji za stampu, kada Makron dodje u posetu, da traze izvinjenje srpskom narodu javno za postupak za koji je on licno odgovoran kao predsednik Francuske!

Milan

pre 5 godina

Не прихватам извињење јер је лажно. Планирано дугорочно понижавање Србије и српских тешких жртава за слободу од стране Француске је тако дрско и планирано да народ треба Макрона да дочека достојанствено му окренувши леђа. Боље би било да се Његова екселенција амбасадор Француске није појављивао у нашој јавности са лажним извињењем.

Rob Sinji

pre 5 godina

Da je redosled u izvinjenju bio drugačiji možda bih i poverovao u iskrenost. Odnosno da ste se izvinili prvo Srpskom narodu pa predsedniku. Ovako mislim da je u pitanju kontrola načinjene štete pred posetu predsednika Francuske pa nam stavljate obloge da nas manje boli glava od vašeg šamaranja. A i da se izbegne neki skandal koji bi i onako nikada manju popularnost Francuskog predsednika još više potkopao.

mali veliki covek

pre 5 godina

Izvinjenje treba da uputi onaj ko je to organizovao, ili sam predsednik Francuske. Lokalno, to je nedovoljno. Mada mi smo ionak navikli na ponizenja sve od predsednika SAD do salterskog sluzbenika kod "nas". Lokalno smo najjaci u Svetu, ugledni, postovani sa prijateljima na sve strane. Ma vodimo 100 : 0 protiv celog Sveta. A istina je, istina je "Tamo daleko", daleko od zemlje za koju smo se borili i slobode koju smo izvojevali.

Искра октябрa

pre 5 godina

Само је фалило да каже да ће на обележавању 200-те годишњице све да буде дрзгачије.... Аххахахаха, како се ови спрдају са Србијом. У памет вам Срби, када бирате савезнике. Немци су започели и изгубили оба СВЕТСКА рата, али своје савезнике из тих ратова и мазе и пазе, а нас наши савезници из тих ратова, мало бомбардују, мало понижавају, а некада се и спрдају са нама као у овом случају.

dark poet, Paris

pre 5 godina

Kao gluvi telefoni, oni ga pitaju jednu konkretnu stvar a njegov odgovor nema ni jednu dodirnu tačku sa tim pitanjem. Što bi pros’ narod rek’o: kaga bre ti praviš budalom?!

balkanToro

pre 5 godina

Hteli su da nas ponize i to je svesno uradjeno. Nema tu nikakve greške, da pokazu gde nam je mesto i sta misle o nama. I nemojte da mislite da nas mnogo nesto zale sto smo izginuli u WWI. Smatraju da smo krivci za taj rat. I Britanci i Francuzi, a Nemci i Austrija da ne govorimo. A ovo sad je isto jao i tad. Da nas počiste i da nam saviju glavu.
A nismo ni mi cvece

mrkulj

pre 5 godina

Ambasador je profesionalac i njega niko nije pitao za protokol ceremonije. Al drzavni Protokol i MIP Francuske su to uradili namerno. Sve u svemu...velika sramota...i naznaka koliko smo u Parizu (o)cenjeni...

Bucko razmišljam

pre 5 godina

Ne znam šta se dogoilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je Mondolini za Prvu televiziju.

Ako je i bila "greška" za tu grešku Srbija sama snosi najvecu odgovornost !
Srbija je ocigledno "uporno tvrdeci" da "Kosovo je Srbija" naprosto "zbunila organizatore" koji su Hasima Tacija smatrajuci ga jednim od "predstavnika Srbije" pozicionirali u prve redove amatrajuci da je svejedno da li Vucic ili Hasim Taci predstavljaju Srbiju i tako se Vucicu "zalomilo zacelje" !
Mozda ce nekom drugom prigodom kada svima postane jasno da "Kosovo NIJE Srbija" Vucic biti "prepoznat" kao predstavnik Srbije pa ce "s'obzirom na veliko-narastao ugled" Srbije u svetu dobiti "pocasno mesto uz PUTINA" a Hasima Tacija ce "gurnuti" sa "ZAPADNJACIMA" ?

Persona non grata

pre 5 godina

Ne treba da se izvinjavate ni Vučiću ni sadašnjim Srbima koji su nedostojni svojih predaka, treba da se izvinjavate srpskim žrtvama I svetskog rata, koje su svesno izignorisane i zaboravljene kako u današnjoj Fransuskoj tako i u ovakvoj Srbiji. Obraz ko đon.

Rema

pre 5 godina

Pobeda u I ratu nam je samo donela vece probleme...
Stvorena je Jugoslavija koja nas je koštala isto toliko...
Danas su pobednici neki drugi! To su Hrvatska, Nemačka itd... To su zemlje koje su bile na suprotnoj strani i tada i u drugom ratu i opet će biti.
Nama je potrebno da nađemo svoje mesto, koje očigledno nije u zadnjem redu ceremonija u Parizu!
Ali, nismo ni mi toliko glupi, jednom ćemo već naučiti!

sasa jokic

pre 5 godina

Srbija je izgubila 62% muskog stanovnistva, rodoljuba, koji su se borili za svoju zemlju. Velika vecina onih koji su preziveli su oni koji su u stilu Vulina izbegli mobilizaciju. E takvi su se razmnozavali, i promenili mentalnu sliku Srbije, zato smo tu gde smo.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Mene samo zanima kakva je ovo poruka.Plasi me ako ovo znaci da ce Kosmet zauzeti mesto Srbije ukoliko ne uradimo ono sto od nas zahtevaju nasi zapadni "prijatelji".

Kopčam se na ledja....

pre 5 godina

Krava se ritnula, mleko je prosuto. Gotovom poslu, mane nema. Većina Srba sa malo mozga u glavi je znala da u Parizu sledi Srbiji još jedan šamar, pored onog sa zastavom Kosova*, samo nismo znali nalin na koji će to da se dogodi. Uživajte, Francuzi, u vašim novim saveznicima. Brata po oružju ste juče sahranili. Izvinjenje ne prihvatamo. Zbogom.

Sasa

pre 5 godina

Ma važi, „nenamerna” greška. Realno nismo bili cvećke poslednjih decenija, ali ovo nismo zaslužili, i nema te vode koja će oprati ovu sramotu.

Deki

pre 5 godina

Govor Makrona je bio takav kao da je samo Francuska učestvovala u pobedi, pomenuvši GB. Gde je Srbija, Belgija, Rusija...? Oni su trebali da budu do Makrona a ne Tramp, SAD su ušli u rat 1917. Znači drugi red, a Nemačka, Austrija treći. Za ove koji nisu postojali da ne pričamo...

mokisa

pre 5 godina

Neka hvala na izvinjenju. Posto dolazi Makron neka mu se Srpski narod zahvali belim carsavima preko prozora i balkona. Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima.

kkk

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga

Masa

pre 5 godina

Nije 62 vec 52%. I to je svakako strašno. Lepo što se predsednik Makron izvinuo. Ali posle priče i objašnjenja sa zastavom, trebao je on a i svi u organizaciji obratiti pažnju na tretman Srbije.

pox

pre 5 godina

Protokol je skandalozan i skoro neoprostiv. Ali pokazuje ikako funkcioniše srpska diplomatija pod Ovim Što Sve Zna. Da se neko uključio ranije, moglo je da se predupredi.

miroslav

pre 5 godina

Mi smo izgubili po 2 miliona ljudi u dva svetska rata boreci se za Francuske interese. Zauzvrat smo dobili zastavu Kosova na ceremoniji. Mislim da tolike zrtve zasluzuju malo vise postovanja.

Opet - ne vidim da ce neko u Francuskoj odgovarati ili biti smenjen - tako da njegovo "izvinjenje" i ne smatram iskrenim.

Pre bih rekao da je ovaj primer pokazao koliko Francusku boli ona stvar za saveznika Srbiju i nase poginule pretke. Ovo je sramota!
A jos gora sramota je sto predsednbik Srbije pokazuje na ni on od samopostovanja niti od postovanja zrtava nema nista. Njega zanima samo kako da ga Francuska podrzi u ostajanju na vlasti! Sramno i jadno!

$$$

pre 5 godina

Kad bi nam gospodin ambasador još rekao u čemu smo to bliski i kada su zadnji put glasali za nešto što Srbija smatra svojim interesom ili se makar uzdržali da ne glasaju protiv Srbije.

skeptik

pre 5 godina

Nemas ti za sta da se pravdas. Ti si samo ambasador a Makron presednik koji vodi zemlju. Inace koliko vidim u prvom redu nema ni Tereza Mej pa ne vidim da se nesto Englezi ljute. Makronu je sada vaznija Nemacka i Taci ali to opet nema veze sa onom Francuskom iz 1918. Toj Francuskoj Srbija treba da bude zahvalna ovoj ne.

Užas...

pre 5 godina

Bar bi ti, kao diplomata, politicar, trebalo da znas da se vlasti, politicari na vrhu drzave menjaju svuda u svetu, pa i kod nas. Prema tome, izvinjenje narodu, a ne trenutnoj vlasti...

srbenda

pre 5 godina

Dzaba se ti Ambasadore izvinjavas.Neko ti je to posle skandalaiz Pariza naredio.Bilo pa proslo.Ivinjenje je trebalo da uputi Predsednik Francuske

au nepismeni

pre 5 godina

Pa i na svadbi se zna unapred gde ces sedeti. Postoje oni koji su placeni da bi skupili sve informacije....i onda lepo odlucis. Kao Poljaci , na primer.

Gong

pre 5 godina

Težina izvinjenja Ambasadora je zanemarljiva u odnosu na težinu nanete štete Srbiji, nipodaštavanja njenih žrtava i izdaje savezništva po ko zna koji put, te promocije tačija (namerno malim "t") i njegovog terorističko-kriminalnog Kosova! Neka se Makron izvini prvom prilikom, za koju treba da se "izlakta" da je napravi što pre, pa će izvinjenje imati nekog smisla.

Dejan

pre 5 godina

Svete , znate kako se kaže "Posle j..... nema kajanja"
Vazda nas drndate pa se navodno izvinjavate, ja ne primam izvinjenje a valjda se i moj mali glas negde računa.

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Dobro, lakše je tražiti izvinjenje, nego uraditi stvari kako treba. Pored toga ovo izvinjenje je lokalno, a slike iz Pariz su obišle svet...

Milica Sl

pre 5 godina

Sad se jasno vidi da je potez da se učestvuje bio totalna katastrofa. Ali naš predsednik misli da je najpametniji i mislio je da će biti glavna zvezda.

Ilija Čvorović lično

pre 5 godina

Desilo se to da je jasan kao dan albanski lobi jači od sve srpske politike! Ono što Dacic maze oči narodu sa povlačenjem priznanja od nekih ne bitnih i nepoznatih državica je primjer srpske politike tj. njene jačine! Albanci su jaki ko zemlja i to su dokazali na ovom skupu, a dokazat će još puno puta na bitnim primjerima! Nikad niko od jačih zemalja neće povući priznanje Kosova!

Ma da

pre 5 godina

Znaš koliko nas briga za vaše izvinjenje. Ovo ostaje za istoriju, a izvinjenje ne može da ispravi ono što se desilo juče na stogodišnjicu završetka Velikog rata. To ostavlja gorak ukus i poniženje svim Srbima. Sad ste uradili to što ste uradili, a mi sledeći put da budemo pažljivi i ne dozvoljavamo stranim mediokritetima da unižavaju ne nas, nego sve one stotine hiljada ljudi koji su umrli za slobodu Srbije i Evrope. Skoro ovoliko poniženje nismo doživeli, i to od Francuske.

Dusan

pre 5 godina

Srpski narod nije ni bio u Parizu. Niko ozbiljan Francusku vise ne smatra saveznikom tako da je tvoje izvinjenje koliko god licemerno, nepotrebno.

iseedeadpeople

pre 5 godina

ma daaaaa,verovatno je raspored napravljen spontano jel tako? Srbija danas nema prijatelja,a najmanje na zapadu, to je činjenica.činjenica je i da svetom vladaju oni koji su izgubili prvi i drugi svetski rat.

dule

pre 5 godina

Svaka cast voditeljima tv.Prve, koji su na direktan način, svojim pitanjima, suočili predstavnika francuske drzave, sa pitanjima na koje ni vrstan diplomata ne moze da pruzi drugaciji odgovor. Ponizavanje Srbije, njenih zrtava, na 100 godina od kraja Veliko rata, ne zasluzuje nista drugo.

Persona non grata

pre 5 godina

Ne treba da se izvinjavate ni Vučiću ni sadašnjim Srbima koji su nedostojni svojih predaka, treba da se izvinjavate srpskim žrtvama I svetskog rata, koje su svesno izignorisane i zaboravljene kako u današnjoj Fransuskoj tako i u ovakvoj Srbiji. Obraz ko đon.

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Dobro, lakše je tražiti izvinjenje, nego uraditi stvari kako treba. Pored toga ovo izvinjenje je lokalno, a slike iz Pariz su obišle svet...

Dejan

pre 5 godina

Svete , znate kako se kaže "Posle j..... nema kajanja"
Vazda nas drndate pa se navodno izvinjavate, ja ne primam izvinjenje a valjda se i moj mali glas negde računa.

au nepismeni

pre 5 godina

Pa i na svadbi se zna unapred gde ces sedeti. Postoje oni koji su placeni da bi skupili sve informacije....i onda lepo odlucis. Kao Poljaci , na primer.

$$$

pre 5 godina

Kad bi nam gospodin ambasador još rekao u čemu smo to bliski i kada su zadnji put glasali za nešto što Srbija smatra svojim interesom ili se makar uzdržali da ne glasaju protiv Srbije.

Dejan

pre 5 godina

Treba traziti od svih srpskih novinara koji ce prisustvovati na koferenciji za stampu, kada Makron dodje u posetu, da traze izvinjenje srpskom narodu javno za postupak za koji je on licno odgovoran kao predsednik Francuske!

Milan

pre 5 godina

Не прихватам извињење јер је лажно. Планирано дугорочно понижавање Србије и српских тешких жртава за слободу од стране Француске је тако дрско и планирано да народ треба Макрона да дочека достојанствено му окренувши леђа. Боље би било да се Његова екселенција амбасадор Француске није појављивао у нашој јавности са лажним извињењем.

mokisa

pre 5 godina

Neka hvala na izvinjenju. Posto dolazi Makron neka mu se Srpski narod zahvali belim carsavima preko prozora i balkona. Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima.

iseedeadpeople

pre 5 godina

ma daaaaa,verovatno je raspored napravljen spontano jel tako? Srbija danas nema prijatelja,a najmanje na zapadu, to je činjenica.činjenica je i da svetom vladaju oni koji su izgubili prvi i drugi svetski rat.

Deki

pre 5 godina

Govor Makrona je bio takav kao da je samo Francuska učestvovala u pobedi, pomenuvši GB. Gde je Srbija, Belgija, Rusija...? Oni su trebali da budu do Makrona a ne Tramp, SAD su ušli u rat 1917. Znači drugi red, a Nemačka, Austrija treći. Za ove koji nisu postojali da ne pričamo...

Никола87

pre 5 godina

Многи читаоци и коментатори на порталу ће, у својој (на жалост, оправданој) озлојеђености и горчини, то занемарити, али ово извињење је само још једна потврда лепе чињенице да су нам од свих западних народа (европских или прекоокеанских) Французи били и остали најискренији и најближи пријатељи. Оваква извињења ће нам, од осталих западњака, упутити само понеки обичан грађанин, и НИЈЕДАН дипломата нити политичар. Та мисао нагони на утеху и понос, али и на тугу, зато што је подршка Француске кроз историју одувек, па и сад, уступала место анимозитету Англосаксонаца, одувек моћнијих и утицајнијих од Гала, али зато што се из све чешћих извињења Француза Србима дâ назрети да се Французи коначно кају и да увиђају да им је земља можда трајно уништена економски, културолошки, социјално... Сад не треба бити злобан и хладан, ваљало би захвалити се људима попут Мондолонија и уживати у исконској традицији пријатељства између наших народа, колико год да она још буде постојала, притиснута убрзаним таласом културног поништења. А тај талас, да не буде забуне, прети свима нама у Европи.

Kopčam se na ledja....

pre 5 godina

Krava se ritnula, mleko je prosuto. Gotovom poslu, mane nema. Većina Srba sa malo mozga u glavi je znala da u Parizu sledi Srbiji još jedan šamar, pored onog sa zastavom Kosova*, samo nismo znali nalin na koji će to da se dogodi. Uživajte, Francuzi, u vašim novim saveznicima. Brata po oružju ste juče sahranili. Izvinjenje ne prihvatamo. Zbogom.

Ivan

pre 5 godina

Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.
(Petar, 12. novembar 2018 13:17)

O civilizaciji i humanizmu Austro-ugarske monarhije svedoce brojna vesala za srpske civile od Macve do Sumadije.Arcibald Rajs i ostali stranci koji su se zatekli u Srbiji u to vreme sve su dokumentovali pa te horor slike imas u njihovim izvestajima.Bosna je anektirana posle sloma Osmanlijskog carstva i postala je kolonija za izvlacenje rudnih i drugih bogatstava.

sasa jokic

pre 5 godina

Srbija je izgubila 62% muskog stanovnistva, rodoljuba, koji su se borili za svoju zemlju. Velika vecina onih koji su preziveli su oni koji su u stilu Vulina izbegli mobilizaciju. E takvi su se razmnozavali, i promenili mentalnu sliku Srbije, zato smo tu gde smo.

balkanToro

pre 5 godina

Hteli su da nas ponize i to je svesno uradjeno. Nema tu nikakve greške, da pokazu gde nam je mesto i sta misle o nama. I nemojte da mislite da nas mnogo nesto zale sto smo izginuli u WWI. Smatraju da smo krivci za taj rat. I Britanci i Francuzi, a Nemci i Austrija da ne govorimo. A ovo sad je isto jao i tad. Da nas počiste i da nam saviju glavu.
A nismo ni mi cvece

007

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.

Ana

pre 5 godina

Nije bitno gde je bio Tači, već gde ste stavili Srbiju. Fuj, fuj! Bedan kraj nekada sjajnog prijateljstva. Ne moraju odnosi i politika dve države danas da budu kao nekada; vremena se menjaju i to je razumljivo. Ali makar na stogodišnjicu kraja jednog rata koji je ostavio trajne posledice na učesnike, Evropu i svet, taj jedan dan, stvari su MORALE da izgledaju makar malo drugačije. Malo drugačije. Jasna je poruka organizatora o ujedinjenoj Evropi danas, ali ipak; uvek postoji način. Jednom u životu svi mi imamo priliku da obeležimo 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. I onda dobijemo ovaj sramni fijasko. Ne vrede izvinjenja, ambasadore.

allegretto

pre 5 godina

Za Vučića me baš briga, nije moj predsednik, a što se izvinjenja tiče, ne prihvatam ga! Baš sam "ubeđen" da je sve ispalo slučajno... Licemeri!

Jeremija

pre 5 godina

Hvala na naporu da popravite ono što se popraviti ne može. Među mojim precima su i petorica dedova koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta. Mamin i tatin otac i tri mamina strica. Dvojica od njih su vitezovi Karađorđeve zvezde. Iz obe porodice (mamine i tatine) u Prvom ratu poginulo je ili umrlo od bolesti njih 18.
Nisu mi dali mandat, Vaša ekselencijo, da izvinjenje prihvatim. Uostalom, svi moji preci borili su se za slobodu Srbije, a ne za mesto na tribinama prilikom proslave. I zbog toga je Vaše izvinjenje neprihvatljivo.

Sasa

pre 5 godina

Ma važi, „nenamerna” greška. Realno nismo bili cvećke poslednjih decenija, ali ovo nismo zaslužili, i nema te vode koja će oprati ovu sramotu.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Mene samo zanima kakva je ovo poruka.Plasi me ako ovo znaci da ce Kosmet zauzeti mesto Srbije ukoliko ne uradimo ono sto od nas zahtevaju nasi zapadni "prijatelji".

Dragan Ferencevic

pre 5 godina

Svi koji su imali nekog ucesnika Solunskog fronta, lepo treba da se skupe da napisu Pismo peticiju ili sta vec da ne prihvataju izvinjene jer je to vrlo licemerno, znali su sta rade. toliko od mene bar su vam preci to zasluzili u ovim vremenima.

srbenda

pre 5 godina

Dzaba se ti Ambasadore izvinjavas.Neko ti je to posle skandalaiz Pariza naredio.Bilo pa proslo.Ivinjenje je trebalo da uputi Predsednik Francuske

Dusan

pre 5 godina

Srpski narod nije ni bio u Parizu. Niko ozbiljan Francusku vise ne smatra saveznikom tako da je tvoje izvinjenje koliko god licemerno, nepotrebno.

pox

pre 5 godina

Protokol je skandalozan i skoro neoprostiv. Ali pokazuje ikako funkcioniše srpska diplomatija pod Ovim Što Sve Zna. Da se neko uključio ranije, moglo je da se predupredi.

skeptik

pre 5 godina

Nemas ti za sta da se pravdas. Ti si samo ambasador a Makron presednik koji vodi zemlju. Inace koliko vidim u prvom redu nema ni Tereza Mej pa ne vidim da se nesto Englezi ljute. Makronu je sada vaznija Nemacka i Taci ali to opet nema veze sa onom Francuskom iz 1918. Toj Francuskoj Srbija treba da bude zahvalna ovoj ne.

dule

pre 5 godina

Svaka cast voditeljima tv.Prve, koji su na direktan način, svojim pitanjima, suočili predstavnika francuske drzave, sa pitanjima na koje ni vrstan diplomata ne moze da pruzi drugaciji odgovor. Ponizavanje Srbije, njenih zrtava, na 100 godina od kraja Veliko rata, ne zasluzuje nista drugo.

Gong

pre 5 godina

Težina izvinjenja Ambasadora je zanemarljiva u odnosu na težinu nanete štete Srbiji, nipodaštavanja njenih žrtava i izdaje savezništva po ko zna koji put, te promocije tačija (namerno malim "t") i njegovog terorističko-kriminalnog Kosova! Neka se Makron izvini prvom prilikom, za koju treba da se "izlakta" da je napravi što pre, pa će izvinjenje imati nekog smisla.

miroslav

pre 5 godina

Mi smo izgubili po 2 miliona ljudi u dva svetska rata boreci se za Francuske interese. Zauzvrat smo dobili zastavu Kosova na ceremoniji. Mislim da tolike zrtve zasluzuju malo vise postovanja.

Opet - ne vidim da ce neko u Francuskoj odgovarati ili biti smenjen - tako da njegovo "izvinjenje" i ne smatram iskrenim.

Pre bih rekao da je ovaj primer pokazao koliko Francusku boli ona stvar za saveznika Srbiju i nase poginule pretke. Ovo je sramota!
A jos gora sramota je sto predsednbik Srbije pokazuje na ni on od samopostovanja niti od postovanja zrtava nema nista. Njega zanima samo kako da ga Francuska podrzi u ostajanju na vlasti! Sramno i jadno!

dark poet, Paris

pre 5 godina

Kao gluvi telefoni, oni ga pitaju jednu konkretnu stvar a njegov odgovor nema ni jednu dodirnu tačku sa tim pitanjem. Što bi pros’ narod rek’o: kaga bre ti praviš budalom?!

Ma da

pre 5 godina

Znaš koliko nas briga za vaše izvinjenje. Ovo ostaje za istoriju, a izvinjenje ne može da ispravi ono što se desilo juče na stogodišnjicu završetka Velikog rata. To ostavlja gorak ukus i poniženje svim Srbima. Sad ste uradili to što ste uradili, a mi sledeći put da budemo pažljivi i ne dozvoljavamo stranim mediokritetima da unižavaju ne nas, nego sve one stotine hiljada ljudi koji su umrli za slobodu Srbije i Evrope. Skoro ovoliko poniženje nismo doživeli, i to od Francuske.

kkk

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga

Искра октябрa

pre 5 godina

Само је фалило да каже да ће на обележавању 200-те годишњице све да буде дрзгачије.... Аххахахаха, како се ови спрдају са Србијом. У памет вам Срби, када бирате савезнике. Немци су започели и изгубили оба СВЕТСКА рата, али своје савезнике из тих ратова и мазе и пазе, а нас наши савезници из тих ратова, мало бомбардују, мало понижавају, а некада се и спрдају са нама као у овом случају.

istorija majka života

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.
(007, 12. novembar 2018 11:31)

Bonde da bi predvideli gde smo za 100 godina, moramo dobro, dobro da proucimo i da znamo sta je bilo u poslednjih 100 godina. Nije izvodljivo na neki drugi nacin, veruj mi...

Yugocinik

pre 5 godina

"e l moguće da ste lično uvređeni i pogođeni? Da mi neki psiholog objasni ovaj fenomen. Hvala!"
(E, 12. novembar 2018 10:04)

Nisam psiholog, al' mogu da probam. Vidi ovako:

Francuska nam je spasila vojsku od gladi i bolesti, pa su sa Amerima omogucili dinastiji Karadjordjevic stvaranje Jugoslavije (Vojvodina, Kosovo, Dalmacija, Slovenija, Crna Gora.....) u kojoj su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi i za koju je omiljeni srpski heroj Gavrilo Princip dao svoj zivot.

Posle Drugog svetskog rata, od Jugoslavije su napravili "malu Ameriku" u odnosu na istocnoevropske zemlje dajuci Titu "sakom i kapom" zajmove i kredite od cega je napravljena skoro pa celokupna sadasnja infrastruktura, plus Zadar i Istra-za malo, pa i Trst.

Pocetkom devedesetih nudili su nam da prvi, preko reda, budemo primljeni u EU, ali to se nama nije cinilo kao dobra ideja, pa sad' imamo izgubljene ratove, mrtve, ranjene, izbeglice i kapitulacije, te gomile ex yu drzavica-mesnih zajednica u kojima su Srbi nacionalne manjine.

Naravno mi nikada ni za sta nismo krivi, jer su tu stalno dezurni nam krivci poput: Francuza, Rusa, Amerikanaca, Engleza, Vatikana,

mrkulj

pre 5 godina

Ambasador je profesionalac i njega niko nije pitao za protokol ceremonije. Al drzavni Protokol i MIP Francuske su to uradili namerno. Sve u svemu...velika sramota...i naznaka koliko smo u Parizu (o)cenjeni...

Milica Sl

pre 5 godina

Sad se jasno vidi da je potez da se učestvuje bio totalna katastrofa. Ali naš predsednik misli da je najpametniji i mislio je da će biti glavna zvezda.

vazno da imas internet pa i da se tvoj nepismeni glas cuje

pre 5 godina

Petar@
Pametnjakovicu, Srbija se Ustancima oslobadjala od Turaka. Srbija nije nista odradjivala za bilo koga, sukob kolonijalnih sila i njihovih zelja za raspodelom kolonija po Africi i svetu je dovela do I sv. rata. Zalosno je da toliko nista ne znas.

Deepblue

pre 5 godina

Stvarno ne znam šta je radila naša ambasada u Francuskoj? Zar nisu mogli kontaktirati njihov Protokol i da se malo pozanimaju o ovom ili onom. Posao sa MVP, i svakako razrešenja, možda čak i ambasadora.

Ilija Čvorović lično

pre 5 godina

Desilo se to da je jasan kao dan albanski lobi jači od sve srpske politike! Ono što Dacic maze oči narodu sa povlačenjem priznanja od nekih ne bitnih i nepoznatih državica je primjer srpske politike tj. njene jačine! Albanci su jaki ko zemlja i to su dokazali na ovom skupu, a dokazat će još puno puta na bitnim primjerima! Nikad niko od jačih zemalja neće povući priznanje Kosova!

svakom svoje

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga
(kkk, 12. novembar 2018 09:46

Hmm..kralj Aleksandar nije tako lose priman...dok mu ne dodjose glave nasi sugradjani u Francuskoj.
Sto se tice Tita, apsolutno nisi u pravu. Da je on ziv sjedio bi sigurno u prvom redu i to uz predstavnika Francuske ili Engleske kao predstavnik jedne od zemalja Antante.
Pogledaj docek Tita kod Kenedija, kod Niksona, kod engleske kraljice, kod kineskog predsjednika..
To je bilo nesto drugo, sada je Srbija degradirana na nivo pomocnika sekretara i slicnih praktikanata.
ali Vodja Srbije ce vec i tim da se zadovolji i predstavi to kao trijumf i priznanje.

Rob Sinji

pre 5 godina

Da je redosled u izvinjenju bio drugačiji možda bih i poverovao u iskrenost. Odnosno da ste se izvinili prvo Srpskom narodu pa predsedniku. Ovako mislim da je u pitanju kontrola načinjene štete pred posetu predsednika Francuske pa nam stavljate obloge da nas manje boli glava od vašeg šamaranja. A i da se izbegne neki skandal koji bi i onako nikada manju popularnost Francuskog predsednika još više potkopao.

Rema

pre 5 godina

Pobeda u I ratu nam je samo donela vece probleme...
Stvorena je Jugoslavija koja nas je koštala isto toliko...
Danas su pobednici neki drugi! To su Hrvatska, Nemačka itd... To su zemlje koje su bile na suprotnoj strani i tada i u drugom ratu i opet će biti.
Nama je potrebno da nađemo svoje mesto, koje očigledno nije u zadnjem redu ceremonija u Parizu!
Ali, nismo ni mi toliko glupi, jednom ćemo već naučiti!

Užas...

pre 5 godina

Bar bi ti, kao diplomata, politicar, trebalo da znas da se vlasti, politicari na vrhu drzave menjaju svuda u svetu, pa i kod nas. Prema tome, izvinjenje narodu, a ne trenutnoj vlasti...

mali veliki covek

pre 5 godina

Izvinjenje treba da uputi onaj ko je to organizovao, ili sam predsednik Francuske. Lokalno, to je nedovoljno. Mada mi smo ionak navikli na ponizenja sve od predsednika SAD do salterskog sluzbenika kod "nas". Lokalno smo najjaci u Svetu, ugledni, postovani sa prijateljima na sve strane. Ma vodimo 100 : 0 protiv celog Sveta. A istina je, istina je "Tamo daleko", daleko od zemlje za koju smo se borili i slobode koju smo izvojevali.

Žika

pre 5 godina

Gde je Vučić sedeo za vreme vecere? Zašto Srbija ništa ne zna? AV je na službenim stranicama objavio samo jednu fotografiju iz Pariza, a hrvatska Predsednica čitav album fotografija. Kolinda je sedela u prvom redu u kojem i Tramp, Merkel, Putin i Makron, a za večerom je sedela sa Ciprasom i drugima koje baš i ne poznam. A AV nije nista objavio. Zašto?

Милорад Попов

pre 5 godina

Ево, већ скоро 100 година, епилогом Првог светског рата, сматра се нестанаг са географске карте четири царства, Немачког, Руског, Аустро-угарског и Турског. Углавном се не спомиње нестанак, још једне државе, Краљевине Србије. Као и ова четири царста (која су рат изгубила) и она, која је рат добила, такође је поделила њихову судбину. Већ на мировној конференцији у Паризу, представници Краљевине СХС, нису седели за столом, са државама победницама.

Moze, moze

pre 5 godina

"Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima."
(mokisa, 12. novembar 2018 09:44)

Moze nam uvek biti gore. Bar trideset godina unazad tesim sebe da smo sisli do dna i da sada mozemo samo da krenemo navise Nazalost, to dno kao da nastavlja da nam se izmice ispod nas. A za to sto nas je snaslo, i sto nas snalazi, glavni krivci smo MI SAMI! Ostatak sveta je samo doprineo cinjenjem ili ne cinjenjem. Mi kao narod smo trebali da u proslosti imamo m...a pa da se suprostavimo domacim prodavcima magle jos od 1945. I to onim "nasim", srpskim. Ali ne, udvaraci i podrepe muve su cinile sve da se domognu vlasti na stetu naroda. Ko god da se usudio pobuniti znamo kako je i gde zavrsavao. I tamo ga nisu slali ni Francuzi, ni Ameri, ni Englezi, ni Rusi... Ne, ne slali su ih nasi Srbi na drzavnim funkcijama. Na nesrecu, danas su isti ti samo preobukli odela i promenili imena a princip je ostao isti. Ko god da podigne glas, proglase ga da je"Narodni neprijatelj".

zlatko

pre 5 godina

Diplomatska kurtoazija i pokvarenost u suštini. Građani Srbije moraju biti svesni da danas plaćamo i još dugo ćemo loš izbor političara koji vode politiku ove države sa svetlom i velikom tradicijom. Uspeli su loši i zli političari da Srbiju dovedu na mesto gde nikada u svojoj istoriji nije bila. Najljubaznije vas molim da objavite komentar.

Сава

pre 5 godina

Ако се Француски дипломата извинуо нека истраже ко је из протокола починио ту,очигледно намерну грешку и грубу провокацију и нека сноси последице.

Masa

pre 5 godina

Nije 62 vec 52%. I to je svakako strašno. Lepo što se predsednik Makron izvinuo. Ali posle priče i objašnjenja sa zastavom, trebao je on a i svi u organizaciji obratiti pažnju na tretman Srbije.

greske su moguce

pre 5 godina

Kod organizacije ovakvih velikih proslava propusti su moguci. I to se desavalo i ranije. Nigde se nije mogao videti ni Grcki premijer Cipras, a Grocka je dala i te kakav doprinos u I Svetskom ratu. Ovde niko ne trazi objasnjenje naseg MSP tj sa li je nasa Ambasada u Parizu bila u radnom kontaktu sa francuskim Protokolom i da li je trazila informacije o preseansu koju ce se primenjivati. A trebalo je. Sve ostalo je gubljenje vremena i zatvaranje u nase balkansko dvoriste.

Bucko razmišljam

pre 5 godina

Ne znam šta se dogoilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je Mondolini za Prvu televiziju.

Ako je i bila "greška" za tu grešku Srbija sama snosi najvecu odgovornost !
Srbija je ocigledno "uporno tvrdeci" da "Kosovo je Srbija" naprosto "zbunila organizatore" koji su Hasima Tacija smatrajuci ga jednim od "predstavnika Srbije" pozicionirali u prve redove amatrajuci da je svejedno da li Vucic ili Hasim Taci predstavljaju Srbiju i tako se Vucicu "zalomilo zacelje" !
Mozda ce nekom drugom prigodom kada svima postane jasno da "Kosovo NIJE Srbija" Vucic biti "prepoznat" kao predstavnik Srbije pa ce "s'obzirom na veliko-narastao ugled" Srbije u svetu dobiti "pocasno mesto uz PUTINA" a Hasima Tacija ce "gurnuti" sa "ZAPADNJACIMA" ?

ZOZON

pre 5 godina

Na paradi u Moskvi povodom dana pobede 9. maja, Vucic bese u prvom redu pored Putina... Ono sto rece Dachic (ajd i on nesto da pametno kaze) - kad budem mogao da pozovem ministra inostranih poslova Amerika onako kako mogu da pozovem Lavrova - onda cemo imati bliske odnose i sa SAD. Verovatno slicno vazi i za ostale zapadne zemlje. E sad ko je tu pogresio u koracima tj. tako nas odaljio od zapada i priblizio Rusiji - sam bog zna....

Petar

pre 5 godina

Nadam se da će Srbija napokon osvjestiti i shvatiti da je za Francuze i Engleze odradjivala prljavi posao u WW1.
Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.

bg info

pre 5 godina

jbg. sve je to interes a mi se zanosimo u neka prijateljstva.. slucajnost ne postoji. zamisli da je makron bio u 8 redu.. al ajde. to smo pre 100 god sa francuzima bili bliski danas to nije slicaj

bubnjar

pre 5 godina

Mi nema sta da se ljutimo na Francuze, prvo su oni stavili u prve edove svoje danasnje NATO saveznike pa tewk onda druge. Ko je nama kriv kad mi obozavamo Ruse i Kineze, igramo kontru protiv zapada i onda jos da sedimo u prvom redu? Ma nemojte? Pa gde toga ima? Mislimo da smo preterano vazni a ne znamo da pronademo mesto u istoriji a bome ni u realnom zivotu. Samo dramimo, kukamo i placemo.

Pirocanac

pre 5 godina

Ne treba se cuditi ovakvom razvoju dogadjaja; Francuske, kojoj je podignut spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu, vise nema, a jos duze nema one Srbije koja je podigla taj spomenik...

Biljana

pre 5 godina

Mozda ovo ima veze sa docekivanjem, velicanjem i rehabilitacijom osudjenih u Hagu? Mislite o tome. Da ne dodje do zabune, treba da se osude jos mnogi i sa drugih strana, pa ce i druge strane biti skrajnute ako ih velicaju.

Vanja Petrović

pre 5 godina

Mišljenja sam da je ipak došlo do greške u protokolu. Kosovo je crna rupa Evrope, siromašna, u ratnom sukobu, prolaznica narkotika i oružja, i država koja nije ni postojala do pre desetak godina. Smetalo mi je oku što se njihov predsednik ili premijer, šta li je već, nalazio u epicentru događanja.

Sa druge strane, i Tsipras premijer Grčke se nigde ne vidi. Malopre sam ga tražila po fotografijama, ali se teško može uočiti na grupnim. No, niko u grčkoj štampi to i ne pominje, takođe sam i to proverila. Ne treba se od toga praviti bauk...

Fakat je da pozicija današnje Srbije u svetu nije baš dobra, i da nas smatraju agresorima i nacionalistima. To znamo mi koji živimo izvan zemlje duže vreme.
Ko je za to kriv? Nisu valjda svi ostali loši a samo je Srbija cvećka?

C i n i k

pre 5 godina

Sve ok.
Makrona treba docekati kao iskrenog prijatelja,a to sto samo mi ne vidimo da je Kosovo odavno nezavisno, od Srbije narocito,to je nas problem.Svet ide dalje,tako i mi moramo da se ponasamo.Kosovo je propala prica i ne treba gubiti vreme i novac na to guslanje o srednjem veku jer je besmisleno.

Jovan

pre 5 godina

Ovo je samo posledica. Kad su se culi prvi glasovi da Vucic ne treba da ide u Paris, posle prve provokacije sa zastavom u Notr Damu, prepametni je ignorisao i jos se ljutio kako da ne ide, tamo je nesto za promociju Srbije uz njegovu ljubljenu Merkel. Samarcina za jednog nedostojnog pozicije predsednika, ali na zalost I samar zemlji koja je izabrala jednog takvog mitomana.

DZK

pre 5 godina

Teško, ali baš TEŠKO licemerje … Kao, oni poštuju istorijsku ulogu i značaj Srbije za pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i Beograd mora da poštuje ulogu i značaj Kosova. Izvinite, ČEGA ? Teritorije koja tada nije ni postojala kao bilo kakav pravni entitet, čak ni u smislu autonomije, a kamoli državnog suvereniteta ? Hoće li na kraju ispasti da je "Republika Kosovo" zaštićeni beli medved neke alternativne istorije koja se piše pred našim očima, pa će im davati poseban tretman prilikom obeležavanja svih bitnih datuma iz prošlosti ? Gde je kraj tom arogantnom, autističnom ludilu zapadnih država ? Kako bi, gospodine ambasadore, bilo da je Srbija na svoju proslavu pozvala predstavnike Korzike, paralelno sa zvaničnicima Francuske, i još im dala mesto u prvom redu ? Ili. kada dođe neka važna godišnjica iz doba WW2, da zvanično pozove i one koji veličaju ulogu Višijevke Francuske, pod istovetnim sloganom da treba jednako tretirati i pobednike i poražene, i postojeće i samoproglašene države ? … U stvari, ceo ovaj slučaj govori ne samo o patološkom licemerju Zapada, nego i o suštinskoj snishodljivosti i degutantnom kapitulanstvu vlasti u Beogradu. Kada ne bismo bili obična krpa od države i kada bismo zaista pokazali da poštujemo sebe, onda bi i zauzvrat dobili poštovanje, a ne ovakva poniženja i teška blamiranja.

Srbijanac

pre 5 godina

Nismo mi NIKADA bili bliski sa francuzima. Oni su nama u toku 1-og rata poslali pogresan kalibar za nase haubice i to namerno da bi nemacke i austorougarske trupe ostale sto duze na juznom frontu. Ko francuze, ruse i britance ne zna, skupo bi ih platio.

Komša

pre 5 godina

@Srbijanac
Prava,Karadjordjeva Srbija je bliža pravoj Francuskoj nego bilo kome- stvorena je na istim principima a mi većih i iskrenijih saveznika u 19. veku od obaveštajne službe poljske emigracije i Velike Francuske nismo imali.
Nije strašno kada površno gledaš na istoriju i izvodiš pogrešne zaključke - ali je strašno kada ne kapiraš osnovnu ideju koja je dovela do oslobodjenja tvog naroda i stvaranja tvoje države.
Što se pomenute municije tiče - naručena od Francuza koji su u tom trdnutku nili opterećeni borbama ,te su dogovorili sa Grcima da nam oni dostave municiju a Francuzi posle da to "prebiju" - kalibar dobar dužina čaura neodgovarajuća - greška.
Takodje je prička o tome kako je Ruski car ucenio Francuze i Engleze poluistina prouzrokovana nepoznavanjem odnosa Francuske, Rusije i Engleske.
Da nije Francuza Solunskog fronta ne bi bilo ,zapravo su oni zapretili Engleskoj separatnim mirom a pre toga vršili pritisak i za evakuaciju naše vojske - Rusija je samo potpomogla njihove napore u odredjenom trenutku (dosolila) i napravila prevagu.
Suviše komplikovana priča (i Italija se dosta pitala - čak je najviše i uradila po tom pitanju a Francuzi su više bili organizatori).
Dakle ,istina je da su Rusi i Francuzi peimorali Engleze.
Rusija je za Englesku večiti rival a za Francusku mogući strateški saveznik (Nemačka pretnja,ali i smanjenje uticaja Engleske).
Sada su FR i SR "malo" drugačije - Evropa sve više liči na Veliku Nemačku.

jasdf

pre 5 godina

@Srbijanac
Zato smo mi Alziru poslali pravi kalibar da lakse pobedi Francuze?
Uostalom, koja je to vojna logika da ti je cilj da saveznik prodje sto losije? Mogli su jednostavno da ne posalju nista. Nisu bili duzni na to.

Persona non grata

pre 5 godina

Ne treba da se izvinjavate ni Vučiću ni sadašnjim Srbima koji su nedostojni svojih predaka, treba da se izvinjavate srpskim žrtvama I svetskog rata, koje su svesno izignorisane i zaboravljene kako u današnjoj Fransuskoj tako i u ovakvoj Srbiji. Obraz ko đon.

balkanToro

pre 5 godina

Hteli su da nas ponize i to je svesno uradjeno. Nema tu nikakve greške, da pokazu gde nam je mesto i sta misle o nama. I nemojte da mislite da nas mnogo nesto zale sto smo izginuli u WWI. Smatraju da smo krivci za taj rat. I Britanci i Francuzi, a Nemci i Austrija da ne govorimo. A ovo sad je isto jao i tad. Da nas počiste i da nam saviju glavu.
A nismo ni mi cvece

allegretto

pre 5 godina

Za Vučića me baš briga, nije moj predsednik, a što se izvinjenja tiče, ne prihvatam ga! Baš sam "ubeđen" da je sve ispalo slučajno... Licemeri!

Kopčam se na ledja....

pre 5 godina

Krava se ritnula, mleko je prosuto. Gotovom poslu, mane nema. Većina Srba sa malo mozga u glavi je znala da u Parizu sledi Srbiji još jedan šamar, pored onog sa zastavom Kosova*, samo nismo znali nalin na koji će to da se dogodi. Uživajte, Francuzi, u vašim novim saveznicima. Brata po oružju ste juče sahranili. Izvinjenje ne prihvatamo. Zbogom.

sasa jokic

pre 5 godina

Srbija je izgubila 62% muskog stanovnistva, rodoljuba, koji su se borili za svoju zemlju. Velika vecina onih koji su preziveli su oni koji su u stilu Vulina izbegli mobilizaciju. E takvi su se razmnozavali, i promenili mentalnu sliku Srbije, zato smo tu gde smo.

Vanja Petrović

pre 5 godina

Mišljenja sam da je ipak došlo do greške u protokolu. Kosovo je crna rupa Evrope, siromašna, u ratnom sukobu, prolaznica narkotika i oružja, i država koja nije ni postojala do pre desetak godina. Smetalo mi je oku što se njihov predsednik ili premijer, šta li je već, nalazio u epicentru događanja.

Sa druge strane, i Tsipras premijer Grčke se nigde ne vidi. Malopre sam ga tražila po fotografijama, ali se teško može uočiti na grupnim. No, niko u grčkoj štampi to i ne pominje, takođe sam i to proverila. Ne treba se od toga praviti bauk...

Fakat je da pozicija današnje Srbije u svetu nije baš dobra, i da nas smatraju agresorima i nacionalistima. To znamo mi koji živimo izvan zemlje duže vreme.
Ko je za to kriv? Nisu valjda svi ostali loši a samo je Srbija cvećka?

Žika

pre 5 godina

Gde je Vučić sedeo za vreme vecere? Zašto Srbija ništa ne zna? AV je na službenim stranicama objavio samo jednu fotografiju iz Pariza, a hrvatska Predsednica čitav album fotografija. Kolinda je sedela u prvom redu u kojem i Tramp, Merkel, Putin i Makron, a za večerom je sedela sa Ciprasom i drugima koje baš i ne poznam. A AV nije nista objavio. Zašto?

kkk

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga

dark poet, Paris

pre 5 godina

Kao gluvi telefoni, oni ga pitaju jednu konkretnu stvar a njegov odgovor nema ni jednu dodirnu tačku sa tim pitanjem. Što bi pros’ narod rek’o: kaga bre ti praviš budalom?!

Искра октябрa

pre 5 godina

Само је фалило да каже да ће на обележавању 200-те годишњице све да буде дрзгачије.... Аххахахаха, како се ови спрдају са Србијом. У памет вам Срби, када бирате савезнике. Немци су започели и изгубили оба СВЕТСКА рата, али своје савезнике из тих ратова и мазе и пазе, а нас наши савезници из тих ратова, мало бомбардују, мало понижавају, а некада се и спрдају са нама као у овом случају.

miroslav

pre 5 godina

Mi smo izgubili po 2 miliona ljudi u dva svetska rata boreci se za Francuske interese. Zauzvrat smo dobili zastavu Kosova na ceremoniji. Mislim da tolike zrtve zasluzuju malo vise postovanja.

Opet - ne vidim da ce neko u Francuskoj odgovarati ili biti smenjen - tako da njegovo "izvinjenje" i ne smatram iskrenim.

Pre bih rekao da je ovaj primer pokazao koliko Francusku boli ona stvar za saveznika Srbiju i nase poginule pretke. Ovo je sramota!
A jos gora sramota je sto predsednbik Srbije pokazuje na ni on od samopostovanja niti od postovanja zrtava nema nista. Njega zanima samo kako da ga Francuska podrzi u ostajanju na vlasti! Sramno i jadno!

mrkulj

pre 5 godina

Ambasador je profesionalac i njega niko nije pitao za protokol ceremonije. Al drzavni Protokol i MIP Francuske su to uradili namerno. Sve u svemu...velika sramota...i naznaka koliko smo u Parizu (o)cenjeni...

Milica Sl

pre 5 godina

Sad se jasno vidi da je potez da se učestvuje bio totalna katastrofa. Ali naš predsednik misli da je najpametniji i mislio je da će biti glavna zvezda.

C i n i k

pre 5 godina

Sve ok.
Makrona treba docekati kao iskrenog prijatelja,a to sto samo mi ne vidimo da je Kosovo odavno nezavisno, od Srbije narocito,to je nas problem.Svet ide dalje,tako i mi moramo da se ponasamo.Kosovo je propala prica i ne treba gubiti vreme i novac na to guslanje o srednjem veku jer je besmisleno.

Moze, moze

pre 5 godina

"Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima."
(mokisa, 12. novembar 2018 09:44)

Moze nam uvek biti gore. Bar trideset godina unazad tesim sebe da smo sisli do dna i da sada mozemo samo da krenemo navise Nazalost, to dno kao da nastavlja da nam se izmice ispod nas. A za to sto nas je snaslo, i sto nas snalazi, glavni krivci smo MI SAMI! Ostatak sveta je samo doprineo cinjenjem ili ne cinjenjem. Mi kao narod smo trebali da u proslosti imamo m...a pa da se suprostavimo domacim prodavcima magle jos od 1945. I to onim "nasim", srpskim. Ali ne, udvaraci i podrepe muve su cinile sve da se domognu vlasti na stetu naroda. Ko god da se usudio pobuniti znamo kako je i gde zavrsavao. I tamo ga nisu slali ni Francuzi, ni Ameri, ni Englezi, ni Rusi... Ne, ne slali su ih nasi Srbi na drzavnim funkcijama. Na nesrecu, danas su isti ti samo preobukli odela i promenili imena a princip je ostao isti. Ko god da podigne glas, proglase ga da je"Narodni neprijatelj".

svakom svoje

pre 5 godina

Na mirovnoj konferenciji u Versaju koja je odrzana povodom zavrsetka rata, srpski premijer Nikola Pasic, je uz najvece drzavne i vojne pocasti usao prvi u salu gde se zasedalo. Cak je i na Beloj Kuci istaknuta srpska zastava. Pogledajte dokle smo stigli sa ovakvom pametnom politikom... Prvo Kralj Aleksandar, pa Tito, pa Sloba, pa oni, pa ovi, pa ko zna jos...
Pozdrav iz inostranstva... Tuga
(kkk, 12. novembar 2018 09:46

Hmm..kralj Aleksandar nije tako lose priman...dok mu ne dodjose glave nasi sugradjani u Francuskoj.
Sto se tice Tita, apsolutno nisi u pravu. Da je on ziv sjedio bi sigurno u prvom redu i to uz predstavnika Francuske ili Engleske kao predstavnik jedne od zemalja Antante.
Pogledaj docek Tita kod Kenedija, kod Niksona, kod engleske kraljice, kod kineskog predsjednika..
To je bilo nesto drugo, sada je Srbija degradirana na nivo pomocnika sekretara i slicnih praktikanata.
ali Vodja Srbije ce vec i tim da se zadovolji i predstavi to kao trijumf i priznanje.

mali veliki covek

pre 5 godina

Izvinjenje treba da uputi onaj ko je to organizovao, ili sam predsednik Francuske. Lokalno, to je nedovoljno. Mada mi smo ionak navikli na ponizenja sve od predsednika SAD do salterskog sluzbenika kod "nas". Lokalno smo najjaci u Svetu, ugledni, postovani sa prijateljima na sve strane. Ma vodimo 100 : 0 protiv celog Sveta. A istina je, istina je "Tamo daleko", daleko od zemlje za koju smo se borili i slobode koju smo izvojevali.

Ilija Čvorović lično

pre 5 godina

Desilo se to da je jasan kao dan albanski lobi jači od sve srpske politike! Ono što Dacic maze oči narodu sa povlačenjem priznanja od nekih ne bitnih i nepoznatih državica je primjer srpske politike tj. njene jačine! Albanci su jaki ko zemlja i to su dokazali na ovom skupu, a dokazat će još puno puta na bitnim primjerima! Nikad niko od jačih zemalja neće povući priznanje Kosova!

Rob Sinji

pre 5 godina

Da je redosled u izvinjenju bio drugačiji možda bih i poverovao u iskrenost. Odnosno da ste se izvinili prvo Srpskom narodu pa predsedniku. Ovako mislim da je u pitanju kontrola načinjene štete pred posetu predsednika Francuske pa nam stavljate obloge da nas manje boli glava od vašeg šamaranja. A i da se izbegne neki skandal koji bi i onako nikada manju popularnost Francuskog predsednika još više potkopao.

Pirocanac

pre 5 godina

Ne treba se cuditi ovakvom razvoju dogadjaja; Francuske, kojoj je podignut spomenik zahvalnosti na Kalemegdanu, vise nema, a jos duze nema one Srbije koja je podigla taj spomenik...

Petar

pre 5 godina

Nadam se da će Srbija napokon osvjestiti i shvatiti da je za Francuze i Engleze odradjivala prljavi posao u WW1.
Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.

Bucko razmišljam

pre 5 godina

Ne znam šta se dogoilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsednika Vučića i srpski narod za izvinjenje“, rekao je Mondolini za Prvu televiziju.

Ako je i bila "greška" za tu grešku Srbija sama snosi najvecu odgovornost !
Srbija je ocigledno "uporno tvrdeci" da "Kosovo je Srbija" naprosto "zbunila organizatore" koji su Hasima Tacija smatrajuci ga jednim od "predstavnika Srbije" pozicionirali u prve redove amatrajuci da je svejedno da li Vucic ili Hasim Taci predstavljaju Srbiju i tako se Vucicu "zalomilo zacelje" !
Mozda ce nekom drugom prigodom kada svima postane jasno da "Kosovo NIJE Srbija" Vucic biti "prepoznat" kao predstavnik Srbije pa ce "s'obzirom na veliko-narastao ugled" Srbije u svetu dobiti "pocasno mesto uz PUTINA" a Hasima Tacija ce "gurnuti" sa "ZAPADNJACIMA" ?

Srbijanac

pre 5 godina

Nismo mi NIKADA bili bliski sa francuzima. Oni su nama u toku 1-og rata poslali pogresan kalibar za nase haubice i to namerno da bi nemacke i austorougarske trupe ostale sto duze na juznom frontu. Ko francuze, ruse i britance ne zna, skupo bi ih platio.

zlatko

pre 5 godina

Diplomatska kurtoazija i pokvarenost u suštini. Građani Srbije moraju biti svesni da danas plaćamo i još dugo ćemo loš izbor političara koji vode politiku ove države sa svetlom i velikom tradicijom. Uspeli su loši i zli političari da Srbiju dovedu na mesto gde nikada u svojoj istoriji nije bila. Najljubaznije vas molim da objavite komentar.

bubnjar

pre 5 godina

Mi nema sta da se ljutimo na Francuze, prvo su oni stavili u prve edove svoje danasnje NATO saveznike pa tewk onda druge. Ko je nama kriv kad mi obozavamo Ruse i Kineze, igramo kontru protiv zapada i onda jos da sedimo u prvom redu? Ma nemojte? Pa gde toga ima? Mislimo da smo preterano vazni a ne znamo da pronademo mesto u istoriji a bome ni u realnom zivotu. Samo dramimo, kukamo i placemo.

ZOZON

pre 5 godina

Na paradi u Moskvi povodom dana pobede 9. maja, Vucic bese u prvom redu pored Putina... Ono sto rece Dachic (ajd i on nesto da pametno kaze) - kad budem mogao da pozovem ministra inostranih poslova Amerika onako kako mogu da pozovem Lavrova - onda cemo imati bliske odnose i sa SAD. Verovatno slicno vazi i za ostale zapadne zemlje. E sad ko je tu pogresio u koracima tj. tako nas odaljio od zapada i priblizio Rusiji - sam bog zna....

bg info

pre 5 godina

jbg. sve je to interes a mi se zanosimo u neka prijateljstva.. slucajnost ne postoji. zamisli da je makron bio u 8 redu.. al ajde. to smo pre 100 god sa francuzima bili bliski danas to nije slicaj

007

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.

Никола87

pre 5 godina

Многи читаоци и коментатори на порталу ће, у својој (на жалост, оправданој) озлојеђености и горчини, то занемарити, али ово извињење је само још једна потврда лепе чињенице да су нам од свих западних народа (европских или прекоокеанских) Французи били и остали најискренији и најближи пријатељи. Оваква извињења ће нам, од осталих западњака, упутити само понеки обичан грађанин, и НИЈЕДАН дипломата нити политичар. Та мисао нагони на утеху и понос, али и на тугу, зато што је подршка Француске кроз историју одувек, па и сад, уступала место анимозитету Англосаксонаца, одувек моћнијих и утицајнијих од Гала, али зато што се из све чешћих извињења Француза Србима дâ назрети да се Французи коначно кају и да увиђају да им је земља можда трајно уништена економски, културолошки, социјално... Сад не треба бити злобан и хладан, ваљало би захвалити се људима попут Мондолонија и уживати у исконској традицији пријатељства између наших народа, колико год да она још буде постојала, притиснута убрзаним таласом културног поништења. А тај талас, да не буде забуне, прети свима нама у Европи.

Jovan

pre 5 godina

Ovo je samo posledica. Kad su se culi prvi glasovi da Vucic ne treba da ide u Paris, posle prve provokacije sa zastavom u Notr Damu, prepametni je ignorisao i jos se ljutio kako da ne ide, tamo je nesto za promociju Srbije uz njegovu ljubljenu Merkel. Samarcina za jednog nedostojnog pozicije predsednika, ali na zalost I samar zemlji koja je izabrala jednog takvog mitomana.

Yugocinik

pre 5 godina

"e l moguće da ste lično uvređeni i pogođeni? Da mi neki psiholog objasni ovaj fenomen. Hvala!"
(E, 12. novembar 2018 10:04)

Nisam psiholog, al' mogu da probam. Vidi ovako:

Francuska nam je spasila vojsku od gladi i bolesti, pa su sa Amerima omogucili dinastiji Karadjordjevic stvaranje Jugoslavije (Vojvodina, Kosovo, Dalmacija, Slovenija, Crna Gora.....) u kojoj su svi Srbi ziveli u jednoj drzavi i za koju je omiljeni srpski heroj Gavrilo Princip dao svoj zivot.

Posle Drugog svetskog rata, od Jugoslavije su napravili "malu Ameriku" u odnosu na istocnoevropske zemlje dajuci Titu "sakom i kapom" zajmove i kredite od cega je napravljena skoro pa celokupna sadasnja infrastruktura, plus Zadar i Istra-za malo, pa i Trst.

Pocetkom devedesetih nudili su nam da prvi, preko reda, budemo primljeni u EU, ali to se nama nije cinilo kao dobra ideja, pa sad' imamo izgubljene ratove, mrtve, ranjene, izbeglice i kapitulacije, te gomile ex yu drzavica-mesnih zajednica u kojima su Srbi nacionalne manjine.

Naravno mi nikada ni za sta nismo krivi, jer su tu stalno dezurni nam krivci poput: Francuza, Rusa, Amerikanaca, Engleza, Vatikana,

Biljana

pre 5 godina

Mozda ovo ima veze sa docekivanjem, velicanjem i rehabilitacijom osudjenih u Hagu? Mislite o tome. Da ne dodje do zabune, treba da se osude jos mnogi i sa drugih strana, pa ce i druge strane biti skrajnute ako ih velicaju.

Masa

pre 5 godina

Nije 62 vec 52%. I to je svakako strašno. Lepo što se predsednik Makron izvinuo. Ali posle priče i objašnjenja sa zastavom, trebao je on a i svi u organizaciji obratiti pažnju na tretman Srbije.

DZK

pre 5 godina

Teško, ali baš TEŠKO licemerje … Kao, oni poštuju istorijsku ulogu i značaj Srbije za pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu, ali i Beograd mora da poštuje ulogu i značaj Kosova. Izvinite, ČEGA ? Teritorije koja tada nije ni postojala kao bilo kakav pravni entitet, čak ni u smislu autonomije, a kamoli državnog suvereniteta ? Hoće li na kraju ispasti da je "Republika Kosovo" zaštićeni beli medved neke alternativne istorije koja se piše pred našim očima, pa će im davati poseban tretman prilikom obeležavanja svih bitnih datuma iz prošlosti ? Gde je kraj tom arogantnom, autističnom ludilu zapadnih država ? Kako bi, gospodine ambasadore, bilo da je Srbija na svoju proslavu pozvala predstavnike Korzike, paralelno sa zvaničnicima Francuske, i još im dala mesto u prvom redu ? Ili. kada dođe neka važna godišnjica iz doba WW2, da zvanično pozove i one koji veličaju ulogu Višijevke Francuske, pod istovetnim sloganom da treba jednako tretirati i pobednike i poražene, i postojeće i samoproglašene države ? … U stvari, ceo ovaj slučaj govori ne samo o patološkom licemerju Zapada, nego i o suštinskoj snishodljivosti i degutantnom kapitulanstvu vlasti u Beogradu. Kada ne bismo bili obična krpa od države i kada bismo zaista pokazali da poštujemo sebe, onda bi i zauzvrat dobili poštovanje, a ne ovakva poniženja i teška blamiranja.

Dejan

pre 5 godina

Treba traziti od svih srpskih novinara koji ce prisustvovati na koferenciji za stampu, kada Makron dodje u posetu, da traze izvinjenje srpskom narodu javno za postupak za koji je on licno odgovoran kao predsednik Francuske!

mokisa

pre 5 godina

Neka hvala na izvinjenju. Posto dolazi Makron neka mu se Srpski narod zahvali belim carsavima preko prozora i balkona. Pokazimo jednom m... kao narod,gore nam i onako biti ne moze.Toliko barem dugujemo precima.

Milan

pre 5 godina

Не прихватам извињење јер је лажно. Планирано дугорочно понижавање Србије и српских тешких жртава за слободу од стране Француске је тако дрско и планирано да народ треба Макрона да дочека достојанствено му окренувши леђа. Боље би било да се Његова екселенција амбасадор Француске није појављивао у нашој јавности са лажним извињењем.

Dragan Ferencevic

pre 5 godina

Svi koji su imali nekog ucesnika Solunskog fronta, lepo treba da se skupe da napisu Pismo peticiju ili sta vec da ne prihvataju izvinjene jer je to vrlo licemerno, znali su sta rade. toliko od mene bar su vam preci to zasluzili u ovim vremenima.

skeptik

pre 5 godina

Nemas ti za sta da se pravdas. Ti si samo ambasador a Makron presednik koji vodi zemlju. Inace koliko vidim u prvom redu nema ni Tereza Mej pa ne vidim da se nesto Englezi ljute. Makronu je sada vaznija Nemacka i Taci ali to opet nema veze sa onom Francuskom iz 1918. Toj Francuskoj Srbija treba da bude zahvalna ovoj ne.

istorija majka života

pre 5 godina

Čime se vi bavite...gde je ko stajao tokom proslave nečega što se desilo pre sto godina. Zašto niko ne misli gde da budemo ZA 100 godina.
Vreme je da ostavite prošlost.
(007, 12. novembar 2018 11:31)

Bonde da bi predvideli gde smo za 100 godina, moramo dobro, dobro da proucimo i da znamo sta je bilo u poslednjih 100 godina. Nije izvodljivo na neki drugi nacin, veruj mi...

Jeremija

pre 5 godina

Hvala na naporu da popravite ono što se popraviti ne može. Među mojim precima su i petorica dedova koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta. Mamin i tatin otac i tri mamina strica. Dvojica od njih su vitezovi Karađorđeve zvezde. Iz obe porodice (mamine i tatine) u Prvom ratu poginulo je ili umrlo od bolesti njih 18.
Nisu mi dali mandat, Vaša ekselencijo, da izvinjenje prihvatim. Uostalom, svi moji preci borili su se za slobodu Srbije, a ne za mesto na tribinama prilikom proslave. I zbog toga je Vaše izvinjenje neprihvatljivo.

Ana

pre 5 godina

Nije bitno gde je bio Tači, već gde ste stavili Srbiju. Fuj, fuj! Bedan kraj nekada sjajnog prijateljstva. Ne moraju odnosi i politika dve države danas da budu kao nekada; vremena se menjaju i to je razumljivo. Ali makar na stogodišnjicu kraja jednog rata koji je ostavio trajne posledice na učesnike, Evropu i svet, taj jedan dan, stvari su MORALE da izgledaju makar malo drugačije. Malo drugačije. Jasna je poruka organizatora o ujedinjenoj Evropi danas, ali ipak; uvek postoji način. Jednom u životu svi mi imamo priliku da obeležimo 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. I onda dobijemo ovaj sramni fijasko. Ne vrede izvinjenja, ambasadore.

Dejan

pre 5 godina

Svete , znate kako se kaže "Posle j..... nema kajanja"
Vazda nas drndate pa se navodno izvinjavate, ja ne primam izvinjenje a valjda se i moj mali glas negde računa.

Pokondirena tikvica

pre 5 godina

Mene samo zanima kakva je ovo poruka.Plasi me ako ovo znaci da ce Kosmet zauzeti mesto Srbije ukoliko ne uradimo ono sto od nas zahtevaju nasi zapadni "prijatelji".

Ivan

pre 5 godina

Austrougarska monarhija bila je najhumanija, najciviliziranija monarhija toga doba. Bez potlačenih, bez robova, bez kolonija. Kao takvi Britanci i Francuzi su im složili zamku, na koju je Austro ugarska nakraju upala, a odradila ju je Srbija.
Na kraju, Austorugarska je oslobodila i Bosnu i Srbiju od Turaka, bez njene pomoći to nebi bilo moguce. Vraceno joj je nozem u ledja.
(Petar, 12. novembar 2018 13:17)

O civilizaciji i humanizmu Austro-ugarske monarhije svedoce brojna vesala za srpske civile od Macve do Sumadije.Arcibald Rajs i ostali stranci koji su se zatekli u Srbiji u to vreme sve su dokumentovali pa te horor slike imas u njihovim izvestajima.Bosna je anektirana posle sloma Osmanlijskog carstva i postala je kolonija za izvlacenje rudnih i drugih bogatstava.

iseedeadpeople

pre 5 godina

ma daaaaa,verovatno je raspored napravljen spontano jel tako? Srbija danas nema prijatelja,a najmanje na zapadu, to je činjenica.činjenica je i da svetom vladaju oni koji su izgubili prvi i drugi svetski rat.

Deki

pre 5 godina

Govor Makrona je bio takav kao da je samo Francuska učestvovala u pobedi, pomenuvši GB. Gde je Srbija, Belgija, Rusija...? Oni su trebali da budu do Makrona a ne Tramp, SAD su ušli u rat 1917. Znači drugi red, a Nemačka, Austrija treći. Za ove koji nisu postojali da ne pričamo...

greske su moguce

pre 5 godina

Kod organizacije ovakvih velikih proslava propusti su moguci. I to se desavalo i ranije. Nigde se nije mogao videti ni Grcki premijer Cipras, a Grocka je dala i te kakav doprinos u I Svetskom ratu. Ovde niko ne trazi objasnjenje naseg MSP tj sa li je nasa Ambasada u Parizu bila u radnom kontaktu sa francuskim Protokolom i da li je trazila informacije o preseansu koju ce se primenjivati. A trebalo je. Sve ostalo je gubljenje vremena i zatvaranje u nase balkansko dvoriste.

Sasa

pre 5 godina

Ma važi, „nenamerna” greška. Realno nismo bili cvećke poslednjih decenija, ali ovo nismo zaslužili, i nema te vode koja će oprati ovu sramotu.

Rema

pre 5 godina

Pobeda u I ratu nam je samo donela vece probleme...
Stvorena je Jugoslavija koja nas je koštala isto toliko...
Danas su pobednici neki drugi! To su Hrvatska, Nemačka itd... To su zemlje koje su bile na suprotnoj strani i tada i u drugom ratu i opet će biti.
Nama je potrebno da nađemo svoje mesto, koje očigledno nije u zadnjem redu ceremonija u Parizu!
Ali, nismo ni mi toliko glupi, jednom ćemo već naučiti!

vazno da imas internet pa i da se tvoj nepismeni glas cuje

pre 5 godina

Petar@
Pametnjakovicu, Srbija se Ustancima oslobadjala od Turaka. Srbija nije nista odradjivala za bilo koga, sukob kolonijalnih sila i njihovih zelja za raspodelom kolonija po Africi i svetu je dovela do I sv. rata. Zalosno je da toliko nista ne znas.

pox

pre 5 godina

Protokol je skandalozan i skoro neoprostiv. Ali pokazuje ikako funkcioniše srpska diplomatija pod Ovim Što Sve Zna. Da se neko uključio ranije, moglo je da se predupredi.

$$$

pre 5 godina

Kad bi nam gospodin ambasador još rekao u čemu smo to bliski i kada su zadnji put glasali za nešto što Srbija smatra svojim interesom ili se makar uzdržali da ne glasaju protiv Srbije.

srbenda

pre 5 godina

Dzaba se ti Ambasadore izvinjavas.Neko ti je to posle skandalaiz Pariza naredio.Bilo pa proslo.Ivinjenje je trebalo da uputi Predsednik Francuske

Gong

pre 5 godina

Težina izvinjenja Ambasadora je zanemarljiva u odnosu na težinu nanete štete Srbiji, nipodaštavanja njenih žrtava i izdaje savezništva po ko zna koji put, te promocije tačija (namerno malim "t") i njegovog terorističko-kriminalnog Kosova! Neka se Makron izvini prvom prilikom, za koju treba da se "izlakta" da je napravi što pre, pa će izvinjenje imati nekog smisla.

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Dobro, lakše je tražiti izvinjenje, nego uraditi stvari kako treba. Pored toga ovo izvinjenje je lokalno, a slike iz Pariz su obišle svet...

Dusan

pre 5 godina

Srpski narod nije ni bio u Parizu. Niko ozbiljan Francusku vise ne smatra saveznikom tako da je tvoje izvinjenje koliko god licemerno, nepotrebno.

dule

pre 5 godina

Svaka cast voditeljima tv.Prve, koji su na direktan način, svojim pitanjima, suočili predstavnika francuske drzave, sa pitanjima na koje ni vrstan diplomata ne moze da pruzi drugaciji odgovor. Ponizavanje Srbije, njenih zrtava, na 100 godina od kraja Veliko rata, ne zasluzuje nista drugo.

Deepblue

pre 5 godina

Stvarno ne znam šta je radila naša ambasada u Francuskoj? Zar nisu mogli kontaktirati njihov Protokol i da se malo pozanimaju o ovom ili onom. Posao sa MVP, i svakako razrešenja, možda čak i ambasadora.

au nepismeni

pre 5 godina

Pa i na svadbi se zna unapred gde ces sedeti. Postoje oni koji su placeni da bi skupili sve informacije....i onda lepo odlucis. Kao Poljaci , na primer.

Komša

pre 5 godina

@Srbijanac
Prava,Karadjordjeva Srbija je bliža pravoj Francuskoj nego bilo kome- stvorena je na istim principima a mi većih i iskrenijih saveznika u 19. veku od obaveštajne službe poljske emigracije i Velike Francuske nismo imali.
Nije strašno kada površno gledaš na istoriju i izvodiš pogrešne zaključke - ali je strašno kada ne kapiraš osnovnu ideju koja je dovela do oslobodjenja tvog naroda i stvaranja tvoje države.
Što se pomenute municije tiče - naručena od Francuza koji su u tom trdnutku nili opterećeni borbama ,te su dogovorili sa Grcima da nam oni dostave municiju a Francuzi posle da to "prebiju" - kalibar dobar dužina čaura neodgovarajuća - greška.
Takodje je prička o tome kako je Ruski car ucenio Francuze i Engleze poluistina prouzrokovana nepoznavanjem odnosa Francuske, Rusije i Engleske.
Da nije Francuza Solunskog fronta ne bi bilo ,zapravo su oni zapretili Engleskoj separatnim mirom a pre toga vršili pritisak i za evakuaciju naše vojske - Rusija je samo potpomogla njihove napore u odredjenom trenutku (dosolila) i napravila prevagu.
Suviše komplikovana priča (i Italija se dosta pitala - čak je najviše i uradila po tom pitanju a Francuzi su više bili organizatori).
Dakle ,istina je da su Rusi i Francuzi peimorali Engleze.
Rusija je za Englesku večiti rival a za Francusku mogući strateški saveznik (Nemačka pretnja,ali i smanjenje uticaja Engleske).
Sada su FR i SR "malo" drugačije - Evropa sve više liči na Veliku Nemačku.

Милорад Попов

pre 5 godina

Ево, већ скоро 100 година, епилогом Првог светског рата, сматра се нестанаг са географске карте четири царства, Немачког, Руског, Аустро-угарског и Турског. Углавном се не спомиње нестанак, још једне државе, Краљевине Србије. Као и ова четири царста (која су рат изгубила) и она, која је рат добила, такође је поделила њихову судбину. Већ на мировној конференцији у Паризу, представници Краљевине СХС, нису седели за столом, са државама победницама.

Užas...

pre 5 godina

Bar bi ti, kao diplomata, politicar, trebalo da znas da se vlasti, politicari na vrhu drzave menjaju svuda u svetu, pa i kod nas. Prema tome, izvinjenje narodu, a ne trenutnoj vlasti...

Ma da

pre 5 godina

Znaš koliko nas briga za vaše izvinjenje. Ovo ostaje za istoriju, a izvinjenje ne može da ispravi ono što se desilo juče na stogodišnjicu završetka Velikog rata. To ostavlja gorak ukus i poniženje svim Srbima. Sad ste uradili to što ste uradili, a mi sledeći put da budemo pažljivi i ne dozvoljavamo stranim mediokritetima da unižavaju ne nas, nego sve one stotine hiljada ljudi koji su umrli za slobodu Srbije i Evrope. Skoro ovoliko poniženje nismo doživeli, i to od Francuske.

jasdf

pre 5 godina

@Srbijanac
Zato smo mi Alziru poslali pravi kalibar da lakse pobedi Francuze?
Uostalom, koja je to vojna logika da ti je cilj da saveznik prodje sto losije? Mogli su jednostavno da ne posalju nista. Nisu bili duzni na to.

Сава

pre 5 godina

Ако се Француски дипломата извинуо нека истраже ко је из протокола починио ту,очигледно намерну грешку и грубу провокацију и нека сноси последице.