Petak, 21.09.2018.

13:29

Direktorka odlučila: Marko je prebačen u drugo odeljenje

Marko, učenik sedmog razreda zemunske osnovne škole, koji je trpeo vršnjačko maltretiranje, pobedio je. Premešten je u drugo odeljenje.

Izvor: B92

Direktorka odluèila: Marko je prebaèen u drugo odeljenje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 5 godina

@x
Grešite.Ni Školi ni CSR nikako nisu vezane ruke.To su izgovoei.
Na osnovu peocene psihologa i pedagoga direktor škole može da premesti učenika u drugo odeljenje - potpuno interna stvar i jedino što je potrebno je da pedagog i psiholog stoje iza svoje profesionalne procene i da su pre toga pkušali da reše peoblem na srugi način.
CSR ,kojeg je Škola obavezna da izvesti ukoliko peoceni da ne može sama ima mnogo šira ovlašćenja koja obuhvataju ne premeštanje deteta iz škole već i IZMEŠTANJE DETETA IZ PRIMARNE PORODICE ukoliko porodica ne želi da saradjuje ili ako ta saradnja nije zadovoljavajuća.Pre toga može pisati peijave za zanemarivanje (vaspitno zapostavljanje) roditeljima i inicirati keivične postupke.
Nažalost,pravne službe Centara ne prate kvalitet pedagoga i psihologa ,osećaju se inferiorno u odnosu na tužioce,advokate,sudije pa žesto izbegavaju da pokreću postupke ,već upućuju žrtve sa same ro rade privatnom tužbom.Pravne službe usporavaju,otežavaju rad Centara i kada su razvodi u pitanju jer se isto ponašaju kada je poridično nasilje u pitanju.
Naravoučenije - ovlašćenja imaju ali bi majradije da se vi sami upuštate u dugotrrajne sudske postipke,arčite vreme i novac i pojačavate neprijateljstvo sukobljenih strana.
Škola može i sad da vas kazni - dovoljno je da ne prijavite opravdan izostanak deteta ili da ne dostavite opravdanje 7 dana po povratku deteta u školu.
Nema vezanih ruku.

Zdenka Maletin

pre 5 godina

Moj sin je takodje bio maltretiran u šestom. Brzom, ličnom intervencijom, prebacila sam ga u drugu školu. Na vreme...rezultat...brzo sam odreagovala, sukob nije eskalirao...bio je na dve maturske večeri...ali nikad im nije zaboravio poniženje, prostakluk i bezobrazluk. Ne druži se sa nijednim drugom iz te škole. Sa društvom iz druge škole ostvario trajno prijatwljstvo. Neke rane nikad ne zarastu...

x

pre 5 godina

Mnogi komentatori sa pravom konstatuju da ova trojica siledzija treba da budu razbijeni kao grupa i izbaceni u tri razlicite skole , a da zrtva treba da ostane gde je bila. Nazalost, nisu upoznati da su skoli vezane ruke i da nema nikakvih zakonskih osnova da to uradi. Sve naopako! Zrtva jedino moze da se spase ako pobegne ! Totalno jalov sistem Da li vam je poznato da Aleksin zakon jos uvek nije usvojen? Ne postoji nijedno logicno objasnjenje za tako nesto.
Istovremeno je svasta vanredno i preko noci i po pravilu naopako provuceno od zakona kroz tu istu "narodnu skupstinu". Pogledajte pricu o Aleksi, Isidori , da shvatite gde zivite.

Komša

pre 5 godina

"U medjuvremenu,pijedini učenici su se organizovali,stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali".
Napokon ispravna reakcija roditelja.Koliko god Marko bio ugrožen nije samo on maltretiran - na decu je vršen pritisak da se sa njim ne druže ,nisu smela da reaguju. Faktički svako dete koje je iz straha bojkotovalo Marka,koje nije smelo da prijavi šta se dešava je žrtva nasilja.
Deca često kada se posvadjaju odmah počnu da "pridobijaju saveznike" da nagovaraju drugove da ignorišu tog s kojim su se posvadjali.
To u početku nije planirano kao peiprema za maltretiranje ali kada žrtva ostane sama,izolovama nekima padne na pamet da odu korak dalje - organizovanjem bojkota su svesno ili nesvesno pripremili bar prećutnu saglasnost okoline za to.
Skoro sam bio svedok takvog slučaja (deca uzrasta 10-12 godina) i savetovao sinu da se najnormalnije druži sa oba medjusobno posvadjana deteta.To su izgleda uradili i drugi roditelji i za par dana je sve bilo normalno.
Dobro je vaspitavati dete da ne bude povodljivo,da izbegava da bude deo bilo kakvog čopora jer grupna psihologija (psihologija rulje) kad tad donese zlo i svede se na puku poslušnost dominantnom pojedincu ili ekipi.

Jelena

pre 5 godina

Moja deca su imala problem sa "bogatim" sinom prosle skolske godine gde je skola stala na stranu "bogatog sina" sa ocem "vojnim licem" a moju decu i jos par decaka su dobili kazne i dalje ne znam zbog cega, na kraju smo završili na sudu i naravno sudija je presudio u nasu korist, na zalost skola stiti decu roditelja koji su na nekom položaju ili imaju koji dinar vise. Na zalost mnoge vrednosti smo u skolstvu i drustvu izgubili i sada se deca vrednuju po tome sta su mu roditelji i cime se bave umesto da sva deca u skoli budu jednaka, te ako nemas skupe patike i telefon iphone onda nista ne vredi 😢

Nikola

pre 5 godina

Slikajte i intervjuišite roditelje ta tri zlostavljača. Neka ih prepoznaju komšije i kolege sa posla. Da se njihovim dikama ponose majke i očevi pred celom nacijom. Dajte da ih vidimo.

Biće gore

pre 5 godina

Šta? Zar neće, kao što novi pravilnik minisarstva prosvete (namerno pišem malim slovima) od 15. septembra nalaže, prestupnici morati da mu na ime pričinjene duševne i fizičke štete, nose ranac od škole do kuće? I da zajedno rade domaći? Ovako ugroženo dete ostade bez "pomoćnika". Ono kada zakon "osmisli" način da zlostavljač ne bude kažnjen, nego blago upozoren i trudom "osvešćen". Kad ono, ni novina da se ispoštuje, nego po starom (i to zahvaljujući pritisku javnosti), da se u stvari problem gurne pod tepih, siledžija nastavi sa svojom praksom ali na nekoj drugoj žrtvi. A jadno dete, jadna ugrožena deca u sebi posade traume za ceo život. Jadni smo.

PovlacenjePredSilom

pre 5 godina

Znam dosta mojih ortaka i drugih sto dalje ili blize okoline sto vaspitavaju decu bukvalno tipa udari,ne kmeci,uzvrati. Cak oni nisu takvi,ali eto roditelji su zapravo ti u svemu sto deci namecu lose nesto.I u bavljenju sportom i u silnim aktivnostima nametnutim. Dovoljno vam je kad pogledate sistem foliranja kroz slavljenja rodjendana u igraonicama od malena. Nabiju decu u neku prostoriju malo vecu,a parkovi okolo zvrje prazni.Vise mamama i tatama folirantima sluze da kroz decu,upoznaju se i pricaju megalomanske pricice i isticu sebe prvensteveno svim i svacim.Moja skola bivsa,a jesam covek od 43 godine,nije imala ni psihologe ni pedagoge ni logopede ni nista. Roditelji nisu znali sem keva,ocevi nimalo, u koju skolu idemo,a bili smo ok ucenici iako pravili razne ispade,ali ne ovakve prirode.Mada uvek je pa i tada bilo bilo kabadahija. Skole ne mogu vaspitavati decu,ako su roditelji gori ili bahati ljudi. Nas uciteljica kad je povlacila za zulufe,jel svi smo imali duze kose,bilo je vaspitno i bez zalbe ikakve. Sad ne smeju nastavnici,od roditelja ni da guknu.Inace sam otac dvoje deteta.

PukniZoro

pre 5 godina

U bedmoj,siromasnoj Srbiji,gde 5% ljudi,pa i 10% uticu na sve,a vecina od njih sa parama stecenim u 99% sumnjivim poslovima i tange frange mahinacijama kroje istovremeno sistem svima od obdanista,porodilista pre,skolama pa na kraju krajeaa do groba,tj.JKP pogrebnih usluga. Svuda se oni pitaju,namecu pravila,manijace.
Ovde niko vidim ne pominje da su decaka maltretirali zato sto nije imao dobre patike i krpe kao oni. To je Srbija oduvek bila,da se ne lazemo i 60-tih,70tih,90tih tek,pa sad enormno. Jos se onda bune roditelji i kao saveti roditelja,glupost koju bi ukinuo inace, kad se kaze da se nose djacke bluze. Odem kod seste na Maltu,sva deca u uniformama. U Norveskoj sam bio kod brata kaze mi on da vidis decu bogatasa sta nose tj.kako idu u skolu,da moje dete je za njih izaslo iz casopisa zabarskog modnog. A ovde od besa,gramzivosti izopacenih vrednosti dozvolilo se sve,najgorima. Da kreiraju model drustva.

Pitalica

pre 5 godina

I koja je sada garancija da ga ti decaci nece maltetirati na velikim i malim odmorima, kada dolazi i odlazi iz skole. Sve dok se oni ne sakncionisu adekvatno od premestanaj iz odelenja u odelenje nema neke valjde, osim promene skole.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

I ovu bitku smo izgubili. Svaki dan gubimo po jednu, i sve smo dalje od normalnog i uređenog društva. Marko, sine, drži se, valjda neće ovo zlo do veka trajati...

Nex

pre 5 godina

Meni je sve ovo sto se dogadja naopako. Ja sam imao ekipicu u osnovnoj pa i u srednjoj gde smo gledali da budemo prvi u sportu. Sta ja znam, to nam je bilo nesto iz teen dana, da nas devojcice/devojke gledaju. E sad i mi smo maltretirali decu - one koji maltretiraju slabije. I to nam je bila fora... sad kad procitam ne znam da li sam bio u pravu ili ne. Maltretiranje je maltretiranje

chema

pre 5 godina

24 neopravdana letiš iz škole. Nosi mobilni, ukor direktora, smanjena ocena iz vladanja. Napravi tuču van škole. Kad sutra dan nema škole ne može da se zaposli. E kad bi se to tako napravilo, onda bi se i sami roditelji zapitali kako vaspitavaju decu!!!

Hrabri krojac

pre 5 godina

Molim novinare da daju ime, prezime i sliku te direktorke koja izbacuje iz odeljenja zlostavljano dete i da serujemo da je svi znaju po bruci. Ako sistem ne radi nista onda bar mi da uradimo koliko mozemo.

ekser

pre 5 godina

Nazalost sad ce ga maltretirati i u drugom odeljenju, druga deca znaju zasto je prebacen, verovatno i tamo ima neki "huligan", koji ce da ga maltretira jer zna da je "slabic"...ovo je poraz, malom sve najbolje i bori se a prosveti jedan veliki minus za poraz...

opa

pre 5 godina

Ja cu samo reci bravo za majku. Ona je svoje dete spasila. To dete ce izrasti u normalnu osobu. A svi vi koji mislite da treba pustiti dete da se samo izbori setite se Alekse. Toliko.

Slobodan gradjanin

pre 5 godina

Pobedila su deca, Markovi drugari,jer su se suprotstavili nasilnicima. Nisam siguran da će razredna i direktorka da pročitaju sve ljudske osude nasilnika.

71

pre 5 godina

Baš smo pali nisko, u većini komentara je poziv na linč. A da li je sve baš istina? Da li su "siledžije" stvarno siledžije? Naravno pod pritiskom medija ovo je logičan potez ali kako je već neko napomenuo treba dobro proučiti priču pre donošenja zaključaka i poziva na linč. Znam za skorašnji primer gde učenik uz asistenciju majke proziva ceo razred da ga maltretiraju. Pri tome vecina učenika se prvi put susrela sa njim (nepune dve nedelje). Ispostavilo se da je isto bilo i osnovnoj školi i da je takodje bio "zrtva" ostalih učenika. A majka je vršila pritisak na sve moguće načine da se kažnjavaju učenici a i nastavnici. Sve je stvar je samo percepcije. Da učeniku treba pomoći to svakako i bez pogovora ali to bi trebalo da bude posao školskih pedagoga i psihologa da tačno procene da li treba da rade sa takozvanim nasilnicima ili sa takozvanom žrtvom. A prebacivanje učenika iz odeljenja u odeljenje ili drugu školu je samo poraz školskog sistema i socijalnih službi u adekvatnom radu sa učenicima i prevenciji bilo kog oblika nasilja

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

На жалост, ово није победа. Те силеџије су требали да раздвоје и преместе у друга одељења или чак у друге школе - да се разбије та групица и удаље физичким путем што је даље могуће. Овако га неће узнемиравати једино током наставе. А и јавност је дечку направила магарећу услугу - обележен је као неко ко је малтретиран и плашим се да ништа није постигнуто да се малтретирање не настави.

Gh0$t

pre 5 godina

Ona je trebala svoje dete da upise na samoodbranu ili bilo koju borbenu vestinu da nauci. Postao bi samouvereniji, i ne bi vise mogli da ga diraju.

46

pre 5 godina

Hahahahaha kakva pobeda, ma bravo. Odvojen od drustva zbog toga sto su ga maltretirali, umesto njih trojicu da razmeste po razlicitim razredima. Pa zar stvarno neko misli da ta trojica nece naci novu zrtvu sve dok su zajedno? Pa to i jeste problem nase drzave, ne moze da se resi problem vec samo da se zataska linijom manjeg otpora. U fazonu, de ti mali da mi tebe prebacimo, tako resimo problem, a njima trojici svejedno ne mozemo nista.

Partizan 1917

pre 5 godina

@(46, 21. septembar 2018 15:15)

Što bi nalalazi novu žrtvu kad je ista dostupna na odmoru iako sad ide u drugi razdred,ostao je u istoj školi.

nekad i sad

pre 5 godina

"Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?"
(Stojadinac, 21. septembar 2018 15:00)

Ja sam bio u osnovnoj skoli od 1972-1980, rec je o jednoj veoma uglednoj i poznatoj skoli u centru centra Beograda. I nesto se bas i ne secam doticnih persona. Bila je samo jedna bakica zvana pedagog. Tek negde pri kraju skolovanja na jednoj kancelariji se pojavila tabla "psiholog", na sta smo mi zbijali šale. Doticne zene i jesu bile za podsmeh, jer je rezultat njihovog rada bio nula. U skoli je bilo nekoliko problematicne dece, tzv. mangupa, koji su maltretirali ostalu decu. Neki od njih su imali oceve na visokim polozajima u SUPu, drzavnoj bezbednosti, diplomatiji ... i niko nije smeo da ih pipne. Nasuprot tome, deca-zrtve su uvek ispadala krivci, pogotovo ovi ciji su roditelji bili obicni radnici ili sluzbenici. Problem je i tada resavan premestanjem zrtava iz skole u skolu, a bilo kakav pokusaj da se o tim pojavama pise u novinama bio je zataskavan od strane urednika. To znam jer je otac jednog maltretiranog decaka bio novinar, kome je urednik pocepao tekst koji je ovaj pokusao da napise na tu temu. Prvi i jedini put kada je bilo kakva prica o vrsnjackom nasilju izasla u javnost je tragedija na Konjarniku, kada su jednog decka pretukli do smrti, mislim da je to bilo bas pri kraju moje osnovne skole. Od tada do danas se nije mnogo toga promenilo, a vi koji se cudite ste verovatno ziveli u nekoj bajci ...

DTS

pre 5 godina

Za sve vas koji bi da izbacuju i premestaju djake u druge skole, prvo zakon u ruke.
A po njemu djak se ne moze ni "izbaciti" ni premestiti bez saglasnosti njegovih roditelja. To je samo kap u moru pravila kojima su prosvetnim radnicima vezali ruke u mnogim stvarima. Naravno, mislim na ministre koji, kako se promene, u zakon stavljaju razne "genijalne" ideje.

Someone

pre 5 godina

Nije trebao Marko da se premesti vec nasilnici. Prvo da se detaljno ispita slucaj i ukoliko se ustanovi da su ta trojica bili veoma nasilni prema njemu da se cak premeste u drugu skolu. To je pravda a ne neduzno dete vuci iz jednog odeljenja u drugo.

ArtuDitu

pre 5 godina

Ovo je samo sklanjanje pred siledzijama. Standard, uz cutanje, koji ovo drustvo postavlja jos od vrtica. I zar po recima direktorke, od pre neki dan, nije bio psiholog zaduzen za premestanje u drugi razred a da ona samo potpisuje a ne donosi odluku vezanu za transfer ucenika. Sada citamo da je ona donela odluku. Da li ona tako krsi neki zakon, statut skole, sta ce im onda psiholog?
Roditelji, sada ste dobili model koji treba da koristite. Kakvi obrasci, timovi u skoli koji ce nasilje da stepenuju, vec pravac mediji. I onda pritisak. To jedino daje rezultat.
Na kraju cele ove price svedoci smo da drugarstvo medju decom skoro da ne postoji. Ako je vrsnjacima bila potrebna cela ova medijska predstava da bi zastitili drugara sa kojim provode vreme svaki dan treba da se zapitamo kakvi ce ljudi postati od takve dece spremne da cutke gledaju maltretiranje slabijeg.
Svi mi treba da se zapitamo zasto smo dozvolili da se sklanjamo i cutimo pred siledzijama svake vrste?

Aleksandar

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....
(dux, 21. septembar 2018 14:45)

Kolega, to lepo zvuči u teoriji. A, u praksi se desi da dete izvrši samoubistvo dok mi teoretišemo.

Stojadinac

pre 5 godina

U mnogim skolama nemate pedagoga, vec npr. samo psihologa ili obrnuto - ko je kriv?
Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?
Odeljenjski staresina cesto nije ni u smeni sa svojim odeljenjem, a ponekad je i dva dana u drugoj skoli (i sve to za manje od 100 dinara dnevno) - ko je kriv?
Po kom zakonu i clanu mislite da ucenike premestate u druge skole
Ja sam Za, samo mi recite po kom zakonu? - ko je kriv sto je tako?

Kicko

pre 5 godina

Marko je izgubio.
Trebalo je nasilnike premestiti u druga odelenja ili škole.
Ovako je on kao žrtva, još morao i da se skloni.
Kakvu ste to poruku poslali?!!

goblin

pre 5 godina

Zašto se ne premeste oni koji vrše nasilje??? Sada ce naći "nekog novog Marka" i nastaviti sa iživljavanjem i maltretiranjem,pa tako u krug.Nema države,nema sistema,nema reda.

Solo

pre 5 godina

Cuj pobedio, a on prebacen. Trebalo je da prebace nasilnike u drugo odeljene. Ovim su nasilnici pobedili jer su oni njega isterali iz odeljenja.

rale

pre 5 godina

Hahahahahha, pa valjda su delikventi trebali da budu prebaceni? Ne kapiram!?! Kaznili ga prebacivanjem zbog toga sto su ga maltretirali. Srbijoooooo!

sitno

pre 5 godina

To sto je prebacen u drugo odeljenje ne znaci i da ga vise nece maltretirati. Treba pratiti ponasanje tih nasilnika jer ce sada mozda naci drugu "metu".

Razocarani srbin

pre 5 godina

Nije ovo Markova pobeda nego poraz drustva u celini. Pobeda bi bila da je on u svom razredu a ovi ostali mangupi svaki dan da mu se zahvaljuju sto je sa njima unodeljenju a njemu da ne sme dlaka glave da fali... Zato i jesmo tu gde jesmo,jer djaci mogu da cine sta go pozele,a pre samo 20 godina nastavnik je bio Bog i batina...nije smela muva da se cuje u razredu... a ovako, on je prebacen, direktorka ublazila problem za koji nije znala ni da postoji...javnost zapanjena razmazenoscu ovog neocvrslog deteta,a mangupi su dobili putokaz kojim putem da idu... od osnovne skole pa na dalje slobodno cini sta god zelis, sankcija nema, zrtva ce ih snositi...

djoni

pre 5 godina

Pobedio je tako sto mora da se provlaci kroz stampu, sto mora da se maltretira oko papirologije i uklapa u novu sredinu? Sta ce biti kad sretne te likove u dvoristu? Koje su sankcije za te sto su ga maltretirali? Koliko je pobedio? 5-0?

John

pre 5 godina

A-ha! Vi'š kako može, samo kad se hoće.
Odjednom se svi ponašaju drugačije - oni koji nisu smeli da sede s njim ili se druže s njm - sad ga brane (verovatno su malo i nalupali siledžije); kod direktorke sad sve može, prebacuje ga i bez zahteva...

Anja

pre 5 godina

Pobeda bi bila da su nasilnici izbaceni a ne da je on kao zrtva "pobedio" tako sto mu je dozvoljeno da pobegne.
Ovo je poraz i sramota za skolu.

neki tata

pre 5 godina

Ocigledno je dete sve docekalo sa olaksannjem i raduje se. To je dobro.

Jeste dignuta velika frka, ali neka se dize svaki put i za svako dete, dok god ne postane normalno da toga u skoli ne sme da bude.

Svaka cast novinarima za ovo, to su teme koje treba pratiti pomno, jer su sustinske za sve nas.

dux

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....

JelenaD

pre 5 godina

"U međuvremenu, pojedini učenici su se organizovali i stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali. "

Bravo smekeri!

Vilana

pre 5 godina

Pobedio kazete?!!Ajd....Sta ce mo kad nasilnici pronadju sledecu zrtvu?Ili sa gomilom druge dece koja eto nisu stigla na naslovnice,pa se njihov problem ne resava.Kad naslovnice budu XY dobio takvu i takvu kaznu,roditelji platili toliko i toliko,nema vajde.

olimp

pre 5 godina

Pobedio, a on zrtva prebacen u drugo odeljenje? Ispada da je on kriv i zato je prebacen u drugo odeljenje, a dripci koji su ga maltretirali ostace bez kazne, i u svom odeljenju. Logika napredno- nakaradna.

singapore18

pre 5 godina

Pobedilo je nasilje. Dečaka je trebalo ostaviti u istom odeljenju.Nasilnike je trebalo poslati kući uz obavezni društveno-korisni rad do kraja školske godine kao uslov za polaganje razrednog ispita o trošku roditelja.Za roditelje takođe primerena novčana kazna. U slučaju da ih to ne opameti, sledeće godine i roditelje i decu u odgovarajuće vaspitne ustanove

зоркаптил

pre 5 godina

Сад само да се надамо да и у другом разреду нема мангупа. А има их сигурно. Уместо да казне оног ко је крив, они склањају жртву, удаљују га од другова које је имао, а велико је питање како ће бити прихваћен у новом разреду. Није ово хепи енд!

bozidar

pre 5 godina

pobedili su licemeri,koji sebe nazivaju prosvetnim radnicima jer su prosli bez sankcije-sto je ustvari njima jedino i bitno.pobedili su nasilnici jer su ostali gde su bili,izgubio je jedino marko...

Milan

pre 5 godina

Ako tako treba pobeda u skolama u Srbiji onda je pobedio.Mada sustinsko pitanje nije koje dete je gubitnik a koje pobednik nego koje preventivne mere su odrasli stvorili da se ovakve stvari nedesavaju.Deca nikada nisu kriva jer odrasli vapitavaju(trebalo bi)decu a ne obrnuto.

NemanjaZZZ

pre 5 godina

Dobro, da li su delikventi izbačeni iz škole? Da li su im roditelji pozvani u policiju na dalje procesuiranje?

Ako nisu, ova škola, njena direktorka i ostali u upravi moraju snositi pravne posledice.

Princeza

pre 5 godina

OVO NIJE POBEDA! To sto je prebacen u drugo odeljenje je samo bezanje od problema i to ne ovog deteta nego skole. Na ovom primeru se jos jednom pokazalo da je skola a i drzava nemocna da se obracuna sa vrsnjackim nasiljem ilu nasiljem uopste.

kal drogo

pre 5 godina

Nije ovo nikakva pobeda,siledzije su trebale da budu izbacene jer ovako ih nece spreciti da nastave sa maltretiranjem to sto je prebacen u drugo odeljenje,vidja ce se po hodnicima dvoristu itd...da su izbaceni,to bi bila pobeda.

novisad021

pre 5 godina

Treba da se adekvatno kazne roditelji te dece. Udri im po dzepu pa ce da vaspitataju svoju decu.Ovako ce oni naci drugu zrtvu.
Nego najverovatnije su deca uticajnih skolovanih ljudi pa nista se nece uraditi zbog toga.

Aldebaran

pre 5 godina

Meni ovo nimalo ne liči na pobedu, naprotiv!

Zašto je dete bilo maltretirano? Pošto ovde nije naveden razlog, da pogađam: nije li možda zato što mu se majka zove Drita i zato dete nije "naše"? U današnjoj Srbiji "Drita" je sve samo ne "dobro" ime!

I šta je bilo s nasilnicima? Ništa, naravno, kao i obično! Sad će samo naći drugu žrtvu koja, po rečima prepametnog ministraprosvete, ima "nacrtanu metu na čelu" i nastaviće po starom.

Zato nema govora o nekakvoj "pobedi", nego je ovo samo još jedan težak poraz ovog duboko poremećenog i bolesnog društva!

Jova

pre 5 godina

Zašto u ovoj zemlji sve mora naopako? Zašto nisu ti koji ga muče izbačeni iz škole? Zašto se u ovoj zemlji žrtva sklanja a zločinci ostaju ne kažnjeni? Sad je kao problem rešen? pa ti majmuni će sada nekoga drugog da muče... Šta je sa odmorima.... o bože

ivica

pre 5 godina

Prebačen u drugi odeljenje? I to je podeda?! A oni što su ga maltretirali, sad će nivu žrtvu naći. Šta je sa njima i njihovim roditeljima?! E Srbijo moja mučna, ako ovo rešenje nazivate pobedom.

Pametnjaković

pre 5 godina

Meni deluje ko da je on kažnjen, trebalo je izbaciti iz škole one koji su pravili probleme, jer drugo odeljenje ne znači da do konflikta neće ponovo doći na odmoru ili posle škole. Problem je što se u Srbiji, zbog negativne selekcije, zapošljavaju najgori, tako imamo najgore moguće učitelje, profesore, itd. koji imaju gomile kompleksa i nisu zainteresovani da rade kako treba jer su u 90% slučajeva zaposleni preko veze pa ni ne moraju da rade kako treba. Cela Srbija je problem.

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Nije pobeda već kompromis sa budućim siledžijama. Sve najbolje želim ovom dečaku, ali trebalo je ove "face" kazniti i premestiti.

davor

pre 5 godina

Proveren recept je da roditelji problematične dece plaćaju penale školi za svaki ukor i za svaki neopravdani izostanak. Primera radi svaki neopravdani 1000 rsd I svaka ocena manja od 5 iz vladanja po 10000 rsd. Naravno, novac na račun škole a siguran sam da bi ga svaka škola pametno iskoristila. Pa kad dete donese kući uplatnicu od 20000 rsd. tek tada će otac i majka da ga izgrade i upute na normalno ponašanje jer im je izbio značajna sredstva iz kućnog budžeta. Ovako, slegnu ramenima i kažu da mu ne mogu ništa.

NikoLA

pre 5 godina

Ni blizu cak ni Pirovoj pobedi.
Ovo je kazna za dete. Sada dete treba se prilagodjava novom okruzenju. Da ne pricamo o pitanjima poput otkud ti u nasem odeljenju.

Zasto napasnici nisu u drugim skolama ili drugim odeljenjima.

dejan

pre 5 godina

dolazim iz prosvete, i mogu reci da ovo nije pobeda. po ko zna koji put problem je pod tepihom. ali mislim da problem nikad nije samo jedna strana. za problem uvek treba dvoje i ceo slucaj treba dublje istrziti.

Suvada Sinanovic

pre 5 godina

Marko nije trebo napustiti razred,nego su djecaci koji su vrsili nasilje i maltretiranje trebali biti kaznjeni i prbaceni u drugi razred ili skolu.
Djecaci koji su vrfsili nasilje i dalje ce traziti zrtvu.

Хммм

pre 5 godina

Сад испадоше сви ђаци осим једног дечака лоши у разреду из кога је отишао, а није баш тако. Тројица су га малтретирала и треба да буду кажњени, а остали дечаци и девојчице?

dupli_kantar

pre 5 godina

Baš je pobedio.

Umesto da su delikvente izbacili iz škole ili u najmanju ruku njih premestili u drugo odeljenje, a roditelje istih kaznili, oni prave "solomonsko" rešenje.
Najlakše je gurnuti pod tepih.

Mislite da je problem rešen!? Nadam se da jeste, ubeđen sam da nije.

Maja

pre 5 godina

Duša draga! Presladak i pametan dečkić. Mnogo mi je drago što su uspeli. Želim njemu i njegovoj mami sve najbolje. A za nasilnike i ovaj naš nakaradni sistem nemam reči...

Doc

pre 5 godina

Pobedio?!? A sta, sad, kao, ne mogu da ga nadju i maltretiraju ponovo, jer je premesten u drugo odeljenje... kakva sprdnja od skole i drzave..

Stanko

pre 5 godina

Inače ne komentarišem, ali ovakav naslov moram da prokomentarišem. Kao otac dečaka približne dobi kao Marko, žao mi je ali se ovde ne radi o pobedi, već na žalost o porazu. Dete koje je zlostavljano u školi treba da se seli u drugo odeljenje jer se u njegovom odeljenju ne mogu izboriti sa nasilnicima. Kakvo izvrtanje stvarnosti.

Poraz za porazom je ono što sve više karakteriše ovo društvo. Jako žalosno kako učimo decu - povuci se, beži, skrivaj se, skloni se, jer neko ko treba da se bavi zaštitom i obrazovanjem to ne može da uradi. Nemoćni smo, eto nemamo snage da se izborimo sa nasilnicima.

Sramota.

gmar

pre 5 godina

Ne, iugubio je. Sistem je ucinio potez kojim je ovaj decak izgubio. Decak je trebao da ostane, a trojica decaka nasilnika da budu prebaceni u druge skole, i to tri razlicite. Ovako je poslata poruka, ko je nevaljao ostaje, ko nije seli se. Mladji u drugo odeljenje, stariji u drugu drzavu...

realno

pre 5 godina

Kakva pobeda i čija? On da se prilagođava novom razredu, a njima ništa, neka i dalje u svom ambijentu nastave drugog da šikaniraju. A i njega će, verovatno, opet na odmorima. Ali, navikli smo da je sve oko nas nakaradno, krivci (huligani, lopovi, kriminalci, političari)se uvek štite i izvuku.

Sabre

pre 5 godina

Cuj, pobedio. Sad ce TAMO lokalni smaraci da nastave gde su ovi stali, a pritom, sta sprecava ove da ga i dalje maltretiraju na odmoru? Mislim da, na stranu sto se treba pozabaviti ovim stvarima svakako i treba debile kazniti, covek mora imati u vidu da je ovoga uvek bilo i uvek ce biti, a roditeljima je mnogo pametnije da nauce dete da ne bude totalni snowflake, jer ga ni zivot nece maziti i susretace se sa puno goreg u Srbiji od "mama ti je ruzna".

Pera Detlic

pre 5 godina

Kako je jadan taj nas sistem. Pa ti mamlazi mogu da ga maltretiraju i dalje van casova. Umesto da te klipane izbace, oni ustvaru izbacuju maltretirano dete

Dzingis Kan

pre 5 godina

U al je pobedio.. Morali su svoje privatne stvari da iznose na tv da bi ih neko cuo, i kako bi dopreli do nekoga.. Da li je potrebno da se napravi medijska drama da se ucenik prebaci iz jednog u drugo odeljenje?

Milan

pre 5 godina

Dobro je da je problem resen, ali zar ne treba te problematicne ucenike prebaciti u drugu skolu? Ovako ispada kao da je mali Marko na neki nacin kaznjen?

bully-hater

pre 5 godina

Pobedio bi kada bi nasilnici bili prebačeni u drugo odeljenje. Zapravo, upravo tako bi trebalo i rešavati ovakve slučajeve i jasno staviti do znanja nasilnicima da njihovo ponašanje nije prihvatljivo i da će biti izbačeni iz svake zajednice u kojoj se tako budu ponašali.

katsuma

pre 5 godina

marko pobedio? a delikventi koji su ga maltretirali, a nastavnica, direktor i ostali koji nisu sprecili ovaj slucaj? ovde su svi pobedili sem marka izgleda...

Kuzma

pre 5 godina

A deca koja su vršila nasilje,
da li će njihovi roditelji biti ošinuti po džepu?
Kakva je to pobeda da ga sklone?
A ovamo nikakve posledice.
Kakva je to poruka?

Nebojša

pre 5 godina

Zapravo Marko bi pobedio da su ovi premešteni ili izbačeni šta ove male nakaze sprečava da ga napadaju na odmoru ili kada se časovi završe.

V

pre 5 godina

Zar je pobeda ako se skloni onaj ko nije kriv, a oni koji maltretiraju ostaju gde jesu? I zar misle da ce ta trojica prestati da maltretiraju dete zato sto je u drugom odeljenju iste skole, a njih su ljubazno zamolili da to vise ne rade ili ce ih direktor jos jednom opomenuti!

Milan

pre 5 godina

Kako je on pobedio ako je ni kriv ni dužan prebačen u drugo odeljenje? Da je neke pravde, te što su ga maltretirali bi trebalo prebaciti u drugo odeljenje.

Čarapan

pre 5 godina

a sta ce biti sa delikventima?
(OldSchool, 21. septembar 2018 14:00)

I sta sa razrednim, direktorom, celim sistemom, jer sta bi bilo sa detetom da se nije digla ova frka? Kako sad može premeštaj, a pre nije moglo jer FT1P od školskog psihologa...?

Stefan

pre 5 godina

Ja bih rekao da su nasilnici pobedili a skola isla linijom manjeg otpora. Pobeda bi bila da su nasilnici otisli kod psihologa i dobili adekvatnu terapiju a ovaj deckic nastavio sa svojim normalnim zivotom gde nije ugrozio nikog.

Aki

pre 5 godina

Te sto su ga maltretirali..staviti pod poseban nadzor ....upisati im to slu sve moguce evidencije...pa sutra kad budu trazili posao..ili bilo sta od drustva ..neka se zna ko su i kakvi su bili.

Pancha90

pre 5 godina

OK prebacili su ga u drugo odeljenje, ali nasilje se desava tokom velikog odmora, ti isti dripci ce ga maltretirati jos vise. Kako resiti taj problem?

Djapeto

pre 5 godina

Marko pobedio? Kako? On je žrtva, a njega su prebacili u drugo odeljenje. Zašto bahati nasilnici nisu izbačeni iz škole? To bi bila Markova pobeda i oponena svim potencijalnim bahatim siledžijama.

Dr.Obradovic

pre 5 godina

Marko nikada neće pobediti.

Problem je naše školstvo koje, kao i naše društvo, stavlja delikventa ili kriminalca ispred produktivnog člana društva.
Primere za ovo možete videti svaki dan.

Marko je produktivan učenik, dobar momak i đak, ali rešenje je da se MARKO izmesti (čitaj izbaci) iz odeljenja.

Ovo će se preneti i dalje pa će tako Marko kada odraste, pametan i sa diplomom morati da svoje mesto na konkursu za posao ostavi nekom tatinom sinu sa vezom.

Svi smo mi Marko.

Jelena

pre 5 godina

Smatram da bi pobeda bila da su nasilnici kažnjeni. Prebacivanje u drugo odeljenje je bolje od nereagovanja ali je daleko od pobede.

bully-hater

pre 5 godina

Pobedio bi kada bi nasilnici bili prebačeni u drugo odeljenje. Zapravo, upravo tako bi trebalo i rešavati ovakve slučajeve i jasno staviti do znanja nasilnicima da njihovo ponašanje nije prihvatljivo i da će biti izbačeni iz svake zajednice u kojoj se tako budu ponašali.

kal drogo

pre 5 godina

Nije ovo nikakva pobeda,siledzije su trebale da budu izbacene jer ovako ih nece spreciti da nastave sa maltretiranjem to sto je prebacen u drugo odeljenje,vidja ce se po hodnicima dvoristu itd...da su izbaceni,to bi bila pobeda.

Razocarani srbin

pre 5 godina

Nije ovo Markova pobeda nego poraz drustva u celini. Pobeda bi bila da je on u svom razredu a ovi ostali mangupi svaki dan da mu se zahvaljuju sto je sa njima unodeljenju a njemu da ne sme dlaka glave da fali... Zato i jesmo tu gde jesmo,jer djaci mogu da cine sta go pozele,a pre samo 20 godina nastavnik je bio Bog i batina...nije smela muva da se cuje u razredu... a ovako, on je prebacen, direktorka ublazila problem za koji nije znala ni da postoji...javnost zapanjena razmazenoscu ovog neocvrslog deteta,a mangupi su dobili putokaz kojim putem da idu... od osnovne skole pa na dalje slobodno cini sta god zelis, sankcija nema, zrtva ce ih snositi...

Princeza

pre 5 godina

OVO NIJE POBEDA! To sto je prebacen u drugo odeljenje je samo bezanje od problema i to ne ovog deteta nego skole. Na ovom primeru se jos jednom pokazalo da je skola a i drzava nemocna da se obracuna sa vrsnjackim nasiljem ilu nasiljem uopste.

djoni

pre 5 godina

Pobedio je tako sto mora da se provlaci kroz stampu, sto mora da se maltretira oko papirologije i uklapa u novu sredinu? Sta ce biti kad sretne te likove u dvoristu? Koje su sankcije za te sto su ga maltretirali? Koliko je pobedio? 5-0?

dejan

pre 5 godina

dolazim iz prosvete, i mogu reci da ovo nije pobeda. po ko zna koji put problem je pod tepihom. ali mislim da problem nikad nije samo jedna strana. za problem uvek treba dvoje i ceo slucaj treba dublje istrziti.

Kicko

pre 5 godina

Marko je izgubio.
Trebalo je nasilnike premestiti u druga odelenja ili škole.
Ovako je on kao žrtva, još morao i da se skloni.
Kakvu ste to poruku poslali?!!

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Nije pobeda već kompromis sa budućim siledžijama. Sve najbolje želim ovom dečaku, ali trebalo je ove "face" kazniti i premestiti.

Someone

pre 5 godina

Nije trebao Marko da se premesti vec nasilnici. Prvo da se detaljno ispita slucaj i ukoliko se ustanovi da su ta trojica bili veoma nasilni prema njemu da se cak premeste u drugu skolu. To je pravda a ne neduzno dete vuci iz jednog odeljenja u drugo.

Pitalica

pre 5 godina

I koja je sada garancija da ga ti decaci nece maltetirati na velikim i malim odmorima, kada dolazi i odlazi iz skole. Sve dok se oni ne sakncionisu adekvatno od premestanaj iz odelenja u odelenje nema neke valjde, osim promene skole.

nekad i sad

pre 5 godina

"Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?"
(Stojadinac, 21. septembar 2018 15:00)

Ja sam bio u osnovnoj skoli od 1972-1980, rec je o jednoj veoma uglednoj i poznatoj skoli u centru centra Beograda. I nesto se bas i ne secam doticnih persona. Bila je samo jedna bakica zvana pedagog. Tek negde pri kraju skolovanja na jednoj kancelariji se pojavila tabla "psiholog", na sta smo mi zbijali šale. Doticne zene i jesu bile za podsmeh, jer je rezultat njihovog rada bio nula. U skoli je bilo nekoliko problematicne dece, tzv. mangupa, koji su maltretirali ostalu decu. Neki od njih su imali oceve na visokim polozajima u SUPu, drzavnoj bezbednosti, diplomatiji ... i niko nije smeo da ih pipne. Nasuprot tome, deca-zrtve su uvek ispadala krivci, pogotovo ovi ciji su roditelji bili obicni radnici ili sluzbenici. Problem je i tada resavan premestanjem zrtava iz skole u skolu, a bilo kakav pokusaj da se o tim pojavama pise u novinama bio je zataskavan od strane urednika. To znam jer je otac jednog maltretiranog decaka bio novinar, kome je urednik pocepao tekst koji je ovaj pokusao da napise na tu temu. Prvi i jedini put kada je bilo kakva prica o vrsnjackom nasilju izasla u javnost je tragedija na Konjarniku, kada su jednog decka pretukli do smrti, mislim da je to bilo bas pri kraju moje osnovne skole. Od tada do danas se nije mnogo toga promenilo, a vi koji se cudite ste verovatno ziveli u nekoj bajci ...

NemanjaZZZ

pre 5 godina

Dobro, da li su delikventi izbačeni iz škole? Da li su im roditelji pozvani u policiju na dalje procesuiranje?

Ako nisu, ova škola, njena direktorka i ostali u upravi moraju snositi pravne posledice.

Milan

pre 5 godina

Kako je on pobedio ako je ni kriv ni dužan prebačen u drugo odeljenje? Da je neke pravde, te što su ga maltretirali bi trebalo prebaciti u drugo odeljenje.

opa

pre 5 godina

Ja cu samo reci bravo za majku. Ona je svoje dete spasila. To dete ce izrasti u normalnu osobu. A svi vi koji mislite da treba pustiti dete da se samo izbori setite se Alekse. Toliko.

46

pre 5 godina

Hahahahaha kakva pobeda, ma bravo. Odvojen od drustva zbog toga sto su ga maltretirali, umesto njih trojicu da razmeste po razlicitim razredima. Pa zar stvarno neko misli da ta trojica nece naci novu zrtvu sve dok su zajedno? Pa to i jeste problem nase drzave, ne moze da se resi problem vec samo da se zataska linijom manjeg otpora. U fazonu, de ti mali da mi tebe prebacimo, tako resimo problem, a njima trojici svejedno ne mozemo nista.

Aki

pre 5 godina

Te sto su ga maltretirali..staviti pod poseban nadzor ....upisati im to slu sve moguce evidencije...pa sutra kad budu trazili posao..ili bilo sta od drustva ..neka se zna ko su i kakvi su bili.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

На жалост, ово није победа. Те силеџије су требали да раздвоје и преместе у друга одељења или чак у друге школе - да се разбије та групица и удаље физичким путем што је даље могуће. Овако га неће узнемиравати једино током наставе. А и јавност је дечку направила магарећу услугу - обележен је као неко ко је малтретиран и плашим се да ништа није постигнуто да се малтретирање не настави.

Jova

pre 5 godina

Zašto u ovoj zemlji sve mora naopako? Zašto nisu ti koji ga muče izbačeni iz škole? Zašto se u ovoj zemlji žrtva sklanja a zločinci ostaju ne kažnjeni? Sad je kao problem rešen? pa ti majmuni će sada nekoga drugog da muče... Šta je sa odmorima.... o bože

Hrabri krojac

pre 5 godina

Molim novinare da daju ime, prezime i sliku te direktorke koja izbacuje iz odeljenja zlostavljano dete i da serujemo da je svi znaju po bruci. Ako sistem ne radi nista onda bar mi da uradimo koliko mozemo.

Stanko

pre 5 godina

Inače ne komentarišem, ali ovakav naslov moram da prokomentarišem. Kao otac dečaka približne dobi kao Marko, žao mi je ali se ovde ne radi o pobedi, već na žalost o porazu. Dete koje je zlostavljano u školi treba da se seli u drugo odeljenje jer se u njegovom odeljenju ne mogu izboriti sa nasilnicima. Kakvo izvrtanje stvarnosti.

Poraz za porazom je ono što sve više karakteriše ovo društvo. Jako žalosno kako učimo decu - povuci se, beži, skrivaj se, skloni se, jer neko ko treba da se bavi zaštitom i obrazovanjem to ne može da uradi. Nemoćni smo, eto nemamo snage da se izborimo sa nasilnicima.

Sramota.

Pera Detlic

pre 5 godina

Kako je jadan taj nas sistem. Pa ti mamlazi mogu da ga maltretiraju i dalje van casova. Umesto da te klipane izbace, oni ustvaru izbacuju maltretirano dete

gmar

pre 5 godina

Ne, iugubio je. Sistem je ucinio potez kojim je ovaj decak izgubio. Decak je trebao da ostane, a trojica decaka nasilnika da budu prebaceni u druge skole, i to tri razlicite. Ovako je poslata poruka, ko je nevaljao ostaje, ko nije seli se. Mladji u drugo odeljenje, stariji u drugu drzavu...

Anja

pre 5 godina

Pobeda bi bila da su nasilnici izbaceni a ne da je on kao zrtva "pobedio" tako sto mu je dozvoljeno da pobegne.
Ovo je poraz i sramota za skolu.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

I ovu bitku smo izgubili. Svaki dan gubimo po jednu, i sve smo dalje od normalnog i uređenog društva. Marko, sine, drži se, valjda neće ovo zlo do veka trajati...

Nikola

pre 5 godina

Slikajte i intervjuišite roditelje ta tri zlostavljača. Neka ih prepoznaju komšije i kolege sa posla. Da se njihovim dikama ponose majke i očevi pred celom nacijom. Dajte da ih vidimo.

Partizan 1917

pre 5 godina

@(46, 21. septembar 2018 15:15)

Što bi nalalazi novu žrtvu kad je ista dostupna na odmoru iako sad ide u drugi razdred,ostao je u istoj školi.

rale

pre 5 godina

Hahahahahha, pa valjda su delikventi trebali da budu prebaceni? Ne kapiram!?! Kaznili ga prebacivanjem zbog toga sto su ga maltretirali. Srbijoooooo!

Aleksandar

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....
(dux, 21. septembar 2018 14:45)

Kolega, to lepo zvuči u teoriji. A, u praksi se desi da dete izvrši samoubistvo dok mi teoretišemo.

ArtuDitu

pre 5 godina

Ovo je samo sklanjanje pred siledzijama. Standard, uz cutanje, koji ovo drustvo postavlja jos od vrtica. I zar po recima direktorke, od pre neki dan, nije bio psiholog zaduzen za premestanje u drugi razred a da ona samo potpisuje a ne donosi odluku vezanu za transfer ucenika. Sada citamo da je ona donela odluku. Da li ona tako krsi neki zakon, statut skole, sta ce im onda psiholog?
Roditelji, sada ste dobili model koji treba da koristite. Kakvi obrasci, timovi u skoli koji ce nasilje da stepenuju, vec pravac mediji. I onda pritisak. To jedino daje rezultat.
Na kraju cele ove price svedoci smo da drugarstvo medju decom skoro da ne postoji. Ako je vrsnjacima bila potrebna cela ova medijska predstava da bi zastitili drugara sa kojim provode vreme svaki dan treba da se zapitamo kakvi ce ljudi postati od takve dece spremne da cutke gledaju maltretiranje slabijeg.
Svi mi treba da se zapitamo zasto smo dozvolili da se sklanjamo i cutimo pred siledzijama svake vrste?

Vilana

pre 5 godina

Pobedio kazete?!!Ajd....Sta ce mo kad nasilnici pronadju sledecu zrtvu?Ili sa gomilom druge dece koja eto nisu stigla na naslovnice,pa se njihov problem ne resava.Kad naslovnice budu XY dobio takvu i takvu kaznu,roditelji platili toliko i toliko,nema vajde.

ekser

pre 5 godina

Nazalost sad ce ga maltretirati i u drugom odeljenju, druga deca znaju zasto je prebacen, verovatno i tamo ima neki "huligan", koji ce da ga maltretira jer zna da je "slabic"...ovo je poraz, malom sve najbolje i bori se a prosveti jedan veliki minus za poraz...

ivica

pre 5 godina

Prebačen u drugi odeljenje? I to je podeda?! A oni što su ga maltretirali, sad će nivu žrtvu naći. Šta je sa njima i njihovim roditeljima?! E Srbijo moja mučna, ako ovo rešenje nazivate pobedom.

NikoLA

pre 5 godina

Ni blizu cak ni Pirovoj pobedi.
Ovo je kazna za dete. Sada dete treba se prilagodjava novom okruzenju. Da ne pricamo o pitanjima poput otkud ti u nasem odeljenju.

Zasto napasnici nisu u drugim skolama ili drugim odeljenjima.

Milan

pre 5 godina

Dobro je da je problem resen, ali zar ne treba te problematicne ucenike prebaciti u drugu skolu? Ovako ispada kao da je mali Marko na neki nacin kaznjen?

зоркаптил

pre 5 godina

Сад само да се надамо да и у другом разреду нема мангупа. А има их сигурно. Уместо да казне оног ко је крив, они склањају жртву, удаљују га од другова које је имао, а велико је питање како ће бити прихваћен у новом разреду. Није ово хепи енд!

PukniZoro

pre 5 godina

U bedmoj,siromasnoj Srbiji,gde 5% ljudi,pa i 10% uticu na sve,a vecina od njih sa parama stecenim u 99% sumnjivim poslovima i tange frange mahinacijama kroje istovremeno sistem svima od obdanista,porodilista pre,skolama pa na kraju krajeaa do groba,tj.JKP pogrebnih usluga. Svuda se oni pitaju,namecu pravila,manijace.
Ovde niko vidim ne pominje da su decaka maltretirali zato sto nije imao dobre patike i krpe kao oni. To je Srbija oduvek bila,da se ne lazemo i 60-tih,70tih,90tih tek,pa sad enormno. Jos se onda bune roditelji i kao saveti roditelja,glupost koju bi ukinuo inace, kad se kaze da se nose djacke bluze. Odem kod seste na Maltu,sva deca u uniformama. U Norveskoj sam bio kod brata kaze mi on da vidis decu bogatasa sta nose tj.kako idu u skolu,da moje dete je za njih izaslo iz casopisa zabarskog modnog. A ovde od besa,gramzivosti izopacenih vrednosti dozvolilo se sve,najgorima. Da kreiraju model drustva.

JelenaD

pre 5 godina

"U međuvremenu, pojedini učenici su se organizovali i stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali. "

Bravo smekeri!

davor

pre 5 godina

Proveren recept je da roditelji problematične dece plaćaju penale školi za svaki ukor i za svaki neopravdani izostanak. Primera radi svaki neopravdani 1000 rsd I svaka ocena manja od 5 iz vladanja po 10000 rsd. Naravno, novac na račun škole a siguran sam da bi ga svaka škola pametno iskoristila. Pa kad dete donese kući uplatnicu od 20000 rsd. tek tada će otac i majka da ga izgrade i upute na normalno ponašanje jer im je izbio značajna sredstva iz kućnog budžeta. Ovako, slegnu ramenima i kažu da mu ne mogu ništa.

Aldebaran

pre 5 godina

Meni ovo nimalo ne liči na pobedu, naprotiv!

Zašto je dete bilo maltretirano? Pošto ovde nije naveden razlog, da pogađam: nije li možda zato što mu se majka zove Drita i zato dete nije "naše"? U današnjoj Srbiji "Drita" je sve samo ne "dobro" ime!

I šta je bilo s nasilnicima? Ništa, naravno, kao i obično! Sad će samo naći drugu žrtvu koja, po rečima prepametnog ministraprosvete, ima "nacrtanu metu na čelu" i nastaviće po starom.

Zato nema govora o nekakvoj "pobedi", nego je ovo samo još jedan težak poraz ovog duboko poremećenog i bolesnog društva!

Suvada Sinanovic

pre 5 godina

Marko nije trebo napustiti razred,nego su djecaci koji su vrsili nasilje i maltretiranje trebali biti kaznjeni i prbaceni u drugi razred ili skolu.
Djecaci koji su vrfsili nasilje i dalje ce traziti zrtvu.

sitno

pre 5 godina

To sto je prebacen u drugo odeljenje ne znaci i da ga vise nece maltretirati. Treba pratiti ponasanje tih nasilnika jer ce sada mozda naci drugu "metu".

Kuzma

pre 5 godina

A deca koja su vršila nasilje,
da li će njihovi roditelji biti ošinuti po džepu?
Kakva je to pobeda da ga sklone?
A ovamo nikakve posledice.
Kakva je to poruka?

Nex

pre 5 godina

Meni je sve ovo sto se dogadja naopako. Ja sam imao ekipicu u osnovnoj pa i u srednjoj gde smo gledali da budemo prvi u sportu. Sta ja znam, to nam je bilo nesto iz teen dana, da nas devojcice/devojke gledaju. E sad i mi smo maltretirali decu - one koji maltretiraju slabije. I to nam je bila fora... sad kad procitam ne znam da li sam bio u pravu ili ne. Maltretiranje je maltretiranje

Doc

pre 5 godina

Pobedio?!? A sta, sad, kao, ne mogu da ga nadju i maltretiraju ponovo, jer je premesten u drugo odeljenje... kakva sprdnja od skole i drzave..

Nebojša

pre 5 godina

Zapravo Marko bi pobedio da su ovi premešteni ili izbačeni šta ove male nakaze sprečava da ga napadaju na odmoru ili kada se časovi završe.

PovlacenjePredSilom

pre 5 godina

Znam dosta mojih ortaka i drugih sto dalje ili blize okoline sto vaspitavaju decu bukvalno tipa udari,ne kmeci,uzvrati. Cak oni nisu takvi,ali eto roditelji su zapravo ti u svemu sto deci namecu lose nesto.I u bavljenju sportom i u silnim aktivnostima nametnutim. Dovoljno vam je kad pogledate sistem foliranja kroz slavljenja rodjendana u igraonicama od malena. Nabiju decu u neku prostoriju malo vecu,a parkovi okolo zvrje prazni.Vise mamama i tatama folirantima sluze da kroz decu,upoznaju se i pricaju megalomanske pricice i isticu sebe prvensteveno svim i svacim.Moja skola bivsa,a jesam covek od 43 godine,nije imala ni psihologe ni pedagoge ni logopede ni nista. Roditelji nisu znali sem keva,ocevi nimalo, u koju skolu idemo,a bili smo ok ucenici iako pravili razne ispade,ali ne ovakve prirode.Mada uvek je pa i tada bilo bilo kabadahija. Skole ne mogu vaspitavati decu,ako su roditelji gori ili bahati ljudi. Nas uciteljica kad je povlacila za zulufe,jel svi smo imali duze kose,bilo je vaspitno i bez zalbe ikakve. Sad ne smeju nastavnici,od roditelja ni da guknu.Inace sam otac dvoje deteta.

Čarapan

pre 5 godina

a sta ce biti sa delikventima?
(OldSchool, 21. septembar 2018 14:00)

I sta sa razrednim, direktorom, celim sistemom, jer sta bi bilo sa detetom da se nije digla ova frka? Kako sad može premeštaj, a pre nije moglo jer FT1P od školskog psihologa...?

Slobodan gradjanin

pre 5 godina

Pobedila su deca, Markovi drugari,jer su se suprotstavili nasilnicima. Nisam siguran da će razredna i direktorka da pročitaju sve ljudske osude nasilnika.

DTS

pre 5 godina

Za sve vas koji bi da izbacuju i premestaju djake u druge skole, prvo zakon u ruke.
A po njemu djak se ne moze ni "izbaciti" ni premestiti bez saglasnosti njegovih roditelja. To je samo kap u moru pravila kojima su prosvetnim radnicima vezali ruke u mnogim stvarima. Naravno, mislim na ministre koji, kako se promene, u zakon stavljaju razne "genijalne" ideje.

olimp

pre 5 godina

Pobedio, a on zrtva prebacen u drugo odeljenje? Ispada da je on kriv i zato je prebacen u drugo odeljenje, a dripci koji su ga maltretirali ostace bez kazne, i u svom odeljenju. Logika napredno- nakaradna.

goblin

pre 5 godina

Zašto se ne premeste oni koji vrše nasilje??? Sada ce naći "nekog novog Marka" i nastaviti sa iživljavanjem i maltretiranjem,pa tako u krug.Nema države,nema sistema,nema reda.

chema

pre 5 godina

24 neopravdana letiš iz škole. Nosi mobilni, ukor direktora, smanjena ocena iz vladanja. Napravi tuču van škole. Kad sutra dan nema škole ne može da se zaposli. E kad bi se to tako napravilo, onda bi se i sami roditelji zapitali kako vaspitavaju decu!!!

katsuma

pre 5 godina

marko pobedio? a delikventi koji su ga maltretirali, a nastavnica, direktor i ostali koji nisu sprecili ovaj slucaj? ovde su svi pobedili sem marka izgleda...

Jelena

pre 5 godina

Smatram da bi pobeda bila da su nasilnici kažnjeni. Prebacivanje u drugo odeljenje je bolje od nereagovanja ali je daleko od pobede.

Dr.Obradovic

pre 5 godina

Marko nikada neće pobediti.

Problem je naše školstvo koje, kao i naše društvo, stavlja delikventa ili kriminalca ispred produktivnog člana društva.
Primere za ovo možete videti svaki dan.

Marko je produktivan učenik, dobar momak i đak, ali rešenje je da se MARKO izmesti (čitaj izbaci) iz odeljenja.

Ovo će se preneti i dalje pa će tako Marko kada odraste, pametan i sa diplomom morati da svoje mesto na konkursu za posao ostavi nekom tatinom sinu sa vezom.

Svi smo mi Marko.

Dzingis Kan

pre 5 godina

U al je pobedio.. Morali su svoje privatne stvari da iznose na tv da bi ih neko cuo, i kako bi dopreli do nekoga.. Da li je potrebno da se napravi medijska drama da se ucenik prebaci iz jednog u drugo odeljenje?

Stojadinac

pre 5 godina

U mnogim skolama nemate pedagoga, vec npr. samo psihologa ili obrnuto - ko je kriv?
Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?
Odeljenjski staresina cesto nije ni u smeni sa svojim odeljenjem, a ponekad je i dva dana u drugoj skoli (i sve to za manje od 100 dinara dnevno) - ko je kriv?
Po kom zakonu i clanu mislite da ucenike premestate u druge skole
Ja sam Za, samo mi recite po kom zakonu? - ko je kriv sto je tako?

Biće gore

pre 5 godina

Šta? Zar neće, kao što novi pravilnik minisarstva prosvete (namerno pišem malim slovima) od 15. septembra nalaže, prestupnici morati da mu na ime pričinjene duševne i fizičke štete, nose ranac od škole do kuće? I da zajedno rade domaći? Ovako ugroženo dete ostade bez "pomoćnika". Ono kada zakon "osmisli" način da zlostavljač ne bude kažnjen, nego blago upozoren i trudom "osvešćen". Kad ono, ni novina da se ispoštuje, nego po starom (i to zahvaljujući pritisku javnosti), da se u stvari problem gurne pod tepih, siledžija nastavi sa svojom praksom ali na nekoj drugoj žrtvi. A jadno dete, jadna ugrožena deca u sebi posade traume za ceo život. Jadni smo.

Milan

pre 5 godina

Ako tako treba pobeda u skolama u Srbiji onda je pobedio.Mada sustinsko pitanje nije koje dete je gubitnik a koje pobednik nego koje preventivne mere su odrasli stvorili da se ovakve stvari nedesavaju.Deca nikada nisu kriva jer odrasli vapitavaju(trebalo bi)decu a ne obrnuto.

singapore18

pre 5 godina

Pobedilo je nasilje. Dečaka je trebalo ostaviti u istom odeljenju.Nasilnike je trebalo poslati kući uz obavezni društveno-korisni rad do kraja školske godine kao uslov za polaganje razrednog ispita o trošku roditelja.Za roditelje takođe primerena novčana kazna. U slučaju da ih to ne opameti, sledeće godine i roditelje i decu u odgovarajuće vaspitne ustanove

Solo

pre 5 godina

Cuj pobedio, a on prebacen. Trebalo je da prebace nasilnike u drugo odeljene. Ovim su nasilnici pobedili jer su oni njega isterali iz odeljenja.

Jelena

pre 5 godina

Moja deca su imala problem sa "bogatim" sinom prosle skolske godine gde je skola stala na stranu "bogatog sina" sa ocem "vojnim licem" a moju decu i jos par decaka su dobili kazne i dalje ne znam zbog cega, na kraju smo završili na sudu i naravno sudija je presudio u nasu korist, na zalost skola stiti decu roditelja koji su na nekom položaju ili imaju koji dinar vise. Na zalost mnoge vrednosti smo u skolstvu i drustvu izgubili i sada se deca vrednuju po tome sta su mu roditelji i cime se bave umesto da sva deca u skoli budu jednaka, te ako nemas skupe patike i telefon iphone onda nista ne vredi 😢

neki tata

pre 5 godina

Ocigledno je dete sve docekalo sa olaksannjem i raduje se. To je dobro.

Jeste dignuta velika frka, ali neka se dize svaki put i za svako dete, dok god ne postane normalno da toga u skoli ne sme da bude.

Svaka cast novinarima za ovo, to su teme koje treba pratiti pomno, jer su sustinske za sve nas.

bozidar

pre 5 godina

pobedili su licemeri,koji sebe nazivaju prosvetnim radnicima jer su prosli bez sankcije-sto je ustvari njima jedino i bitno.pobedili su nasilnici jer su ostali gde su bili,izgubio je jedino marko...

71

pre 5 godina

Baš smo pali nisko, u većini komentara je poziv na linč. A da li je sve baš istina? Da li su "siledžije" stvarno siledžije? Naravno pod pritiskom medija ovo je logičan potez ali kako je već neko napomenuo treba dobro proučiti priču pre donošenja zaključaka i poziva na linč. Znam za skorašnji primer gde učenik uz asistenciju majke proziva ceo razred da ga maltretiraju. Pri tome vecina učenika se prvi put susrela sa njim (nepune dve nedelje). Ispostavilo se da je isto bilo i osnovnoj školi i da je takodje bio "zrtva" ostalih učenika. A majka je vršila pritisak na sve moguće načine da se kažnjavaju učenici a i nastavnici. Sve je stvar je samo percepcije. Da učeniku treba pomoći to svakako i bez pogovora ali to bi trebalo da bude posao školskih pedagoga i psihologa da tačno procene da li treba da rade sa takozvanim nasilnicima ili sa takozvanom žrtvom. A prebacivanje učenika iz odeljenja u odeljenje ili drugu školu je samo poraz školskog sistema i socijalnih službi u adekvatnom radu sa učenicima i prevenciji bilo kog oblika nasilja

V

pre 5 godina

Zar je pobeda ako se skloni onaj ko nije kriv, a oni koji maltretiraju ostaju gde jesu? I zar misle da ce ta trojica prestati da maltretiraju dete zato sto je u drugom odeljenju iste skole, a njih su ljubazno zamolili da to vise ne rade ili ce ih direktor jos jednom opomenuti!

dux

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....

Zdenka Maletin

pre 5 godina

Moj sin je takodje bio maltretiran u šestom. Brzom, ličnom intervencijom, prebacila sam ga u drugu školu. Na vreme...rezultat...brzo sam odreagovala, sukob nije eskalirao...bio je na dve maturske večeri...ali nikad im nije zaboravio poniženje, prostakluk i bezobrazluk. Ne druži se sa nijednim drugom iz te škole. Sa društvom iz druge škole ostvario trajno prijatwljstvo. Neke rane nikad ne zarastu...

dupli_kantar

pre 5 godina

Baš je pobedio.

Umesto da su delikvente izbacili iz škole ili u najmanju ruku njih premestili u drugo odeljenje, a roditelje istih kaznili, oni prave "solomonsko" rešenje.
Najlakše je gurnuti pod tepih.

Mislite da je problem rešen!? Nadam se da jeste, ubeđen sam da nije.

Djapeto

pre 5 godina

Marko pobedio? Kako? On je žrtva, a njega su prebacili u drugo odeljenje. Zašto bahati nasilnici nisu izbačeni iz škole? To bi bila Markova pobeda i oponena svim potencijalnim bahatim siledžijama.

Pancha90

pre 5 godina

OK prebacili su ga u drugo odeljenje, ali nasilje se desava tokom velikog odmora, ti isti dripci ce ga maltretirati jos vise. Kako resiti taj problem?

Stefan

pre 5 godina

Ja bih rekao da su nasilnici pobedili a skola isla linijom manjeg otpora. Pobeda bi bila da su nasilnici otisli kod psihologa i dobili adekvatnu terapiju a ovaj deckic nastavio sa svojim normalnim zivotom gde nije ugrozio nikog.

Pametnjaković

pre 5 godina

Meni deluje ko da je on kažnjen, trebalo je izbaciti iz škole one koji su pravili probleme, jer drugo odeljenje ne znači da do konflikta neće ponovo doći na odmoru ili posle škole. Problem je što se u Srbiji, zbog negativne selekcije, zapošljavaju najgori, tako imamo najgore moguće učitelje, profesore, itd. koji imaju gomile kompleksa i nisu zainteresovani da rade kako treba jer su u 90% slučajeva zaposleni preko veze pa ni ne moraju da rade kako treba. Cela Srbija je problem.

Komša

pre 5 godina

"U medjuvremenu,pijedini učenici su se organizovali,stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali".
Napokon ispravna reakcija roditelja.Koliko god Marko bio ugrožen nije samo on maltretiran - na decu je vršen pritisak da se sa njim ne druže ,nisu smela da reaguju. Faktički svako dete koje je iz straha bojkotovalo Marka,koje nije smelo da prijavi šta se dešava je žrtva nasilja.
Deca često kada se posvadjaju odmah počnu da "pridobijaju saveznike" da nagovaraju drugove da ignorišu tog s kojim su se posvadjali.
To u početku nije planirano kao peiprema za maltretiranje ali kada žrtva ostane sama,izolovama nekima padne na pamet da odu korak dalje - organizovanjem bojkota su svesno ili nesvesno pripremili bar prećutnu saglasnost okoline za to.
Skoro sam bio svedok takvog slučaja (deca uzrasta 10-12 godina) i savetovao sinu da se najnormalnije druži sa oba medjusobno posvadjana deteta.To su izgleda uradili i drugi roditelji i za par dana je sve bilo normalno.
Dobro je vaspitavati dete da ne bude povodljivo,da izbegava da bude deo bilo kakvog čopora jer grupna psihologija (psihologija rulje) kad tad donese zlo i svede se na puku poslušnost dominantnom pojedincu ili ekipi.

realno

pre 5 godina

Kakva pobeda i čija? On da se prilagođava novom razredu, a njima ništa, neka i dalje u svom ambijentu nastave drugog da šikaniraju. A i njega će, verovatno, opet na odmorima. Ali, navikli smo da je sve oko nas nakaradno, krivci (huligani, lopovi, kriminalci, političari)se uvek štite i izvuku.

novisad021

pre 5 godina

Treba da se adekvatno kazne roditelji te dece. Udri im po dzepu pa ce da vaspitataju svoju decu.Ovako ce oni naci drugu zrtvu.
Nego najverovatnije su deca uticajnih skolovanih ljudi pa nista se nece uraditi zbog toga.

Gh0$t

pre 5 godina

Ona je trebala svoje dete da upise na samoodbranu ili bilo koju borbenu vestinu da nauci. Postao bi samouvereniji, i ne bi vise mogli da ga diraju.

x

pre 5 godina

Mnogi komentatori sa pravom konstatuju da ova trojica siledzija treba da budu razbijeni kao grupa i izbaceni u tri razlicite skole , a da zrtva treba da ostane gde je bila. Nazalost, nisu upoznati da su skoli vezane ruke i da nema nikakvih zakonskih osnova da to uradi. Sve naopako! Zrtva jedino moze da se spase ako pobegne ! Totalno jalov sistem Da li vam je poznato da Aleksin zakon jos uvek nije usvojen? Ne postoji nijedno logicno objasnjenje za tako nesto.
Istovremeno je svasta vanredno i preko noci i po pravilu naopako provuceno od zakona kroz tu istu "narodnu skupstinu". Pogledajte pricu o Aleksi, Isidori , da shvatite gde zivite.

Maja

pre 5 godina

Duša draga! Presladak i pametan dečkić. Mnogo mi je drago što su uspeli. Želim njemu i njegovoj mami sve najbolje. A za nasilnike i ovaj naš nakaradni sistem nemam reči...

Sabre

pre 5 godina

Cuj, pobedio. Sad ce TAMO lokalni smaraci da nastave gde su ovi stali, a pritom, sta sprecava ove da ga i dalje maltretiraju na odmoru? Mislim da, na stranu sto se treba pozabaviti ovim stvarima svakako i treba debile kazniti, covek mora imati u vidu da je ovoga uvek bilo i uvek ce biti, a roditeljima je mnogo pametnije da nauce dete da ne bude totalni snowflake, jer ga ni zivot nece maziti i susretace se sa puno goreg u Srbiji od "mama ti je ruzna".

Хммм

pre 5 godina

Сад испадоше сви ђаци осим једног дечака лоши у разреду из кога је отишао, а није баш тако. Тројица су га малтретирала и треба да буду кажњени, а остали дечаци и девојчице?

John

pre 5 godina

A-ha! Vi'š kako može, samo kad se hoće.
Odjednom se svi ponašaju drugačije - oni koji nisu smeli da sede s njim ili se druže s njm - sad ga brane (verovatno su malo i nalupali siledžije); kod direktorke sad sve može, prebacuje ga i bez zahteva...

Komša

pre 5 godina

@x
Grešite.Ni Školi ni CSR nikako nisu vezane ruke.To su izgovoei.
Na osnovu peocene psihologa i pedagoga direktor škole može da premesti učenika u drugo odeljenje - potpuno interna stvar i jedino što je potrebno je da pedagog i psiholog stoje iza svoje profesionalne procene i da su pre toga pkušali da reše peoblem na srugi način.
CSR ,kojeg je Škola obavezna da izvesti ukoliko peoceni da ne može sama ima mnogo šira ovlašćenja koja obuhvataju ne premeštanje deteta iz škole već i IZMEŠTANJE DETETA IZ PRIMARNE PORODICE ukoliko porodica ne želi da saradjuje ili ako ta saradnja nije zadovoljavajuća.Pre toga može pisati peijave za zanemarivanje (vaspitno zapostavljanje) roditeljima i inicirati keivične postupke.
Nažalost,pravne službe Centara ne prate kvalitet pedagoga i psihologa ,osećaju se inferiorno u odnosu na tužioce,advokate,sudije pa žesto izbegavaju da pokreću postupke ,već upućuju žrtve sa same ro rade privatnom tužbom.Pravne službe usporavaju,otežavaju rad Centara i kada su razvodi u pitanju jer se isto ponašaju kada je poridično nasilje u pitanju.
Naravoučenije - ovlašćenja imaju ali bi majradije da se vi sami upuštate u dugotrrajne sudske postipke,arčite vreme i novac i pojačavate neprijateljstvo sukobljenih strana.
Škola može i sad da vas kazni - dovoljno je da ne prijavite opravdan izostanak deteta ili da ne dostavite opravdanje 7 dana po povratku deteta u školu.
Nema vezanih ruku.

71

pre 5 godina

Baš smo pali nisko, u većini komentara je poziv na linč. A da li je sve baš istina? Da li su "siledžije" stvarno siledžije? Naravno pod pritiskom medija ovo je logičan potez ali kako je već neko napomenuo treba dobro proučiti priču pre donošenja zaključaka i poziva na linč. Znam za skorašnji primer gde učenik uz asistenciju majke proziva ceo razred da ga maltretiraju. Pri tome vecina učenika se prvi put susrela sa njim (nepune dve nedelje). Ispostavilo se da je isto bilo i osnovnoj školi i da je takodje bio "zrtva" ostalih učenika. A majka je vršila pritisak na sve moguće načine da se kažnjavaju učenici a i nastavnici. Sve je stvar je samo percepcije. Da učeniku treba pomoći to svakako i bez pogovora ali to bi trebalo da bude posao školskih pedagoga i psihologa da tačno procene da li treba da rade sa takozvanim nasilnicima ili sa takozvanom žrtvom. A prebacivanje učenika iz odeljenja u odeljenje ili drugu školu je samo poraz školskog sistema i socijalnih službi u adekvatnom radu sa učenicima i prevenciji bilo kog oblika nasilja

Gh0$t

pre 5 godina

Ona je trebala svoje dete da upise na samoodbranu ili bilo koju borbenu vestinu da nauci. Postao bi samouvereniji, i ne bi vise mogli da ga diraju.

John

pre 5 godina

A-ha! Vi'š kako može, samo kad se hoće.
Odjednom se svi ponašaju drugačije - oni koji nisu smeli da sede s njim ili se druže s njm - sad ga brane (verovatno su malo i nalupali siledžije); kod direktorke sad sve može, prebacuje ga i bez zahteva...

dejan

pre 5 godina

dolazim iz prosvete, i mogu reci da ovo nije pobeda. po ko zna koji put problem je pod tepihom. ali mislim da problem nikad nije samo jedna strana. za problem uvek treba dvoje i ceo slucaj treba dublje istrziti.

dux

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....

Slobodan gradjanin

pre 5 godina

Pobedila su deca, Markovi drugari,jer su se suprotstavili nasilnicima. Nisam siguran da će razredna i direktorka da pročitaju sve ljudske osude nasilnika.

Razocarani srbin

pre 5 godina

Nije ovo Markova pobeda nego poraz drustva u celini. Pobeda bi bila da je on u svom razredu a ovi ostali mangupi svaki dan da mu se zahvaljuju sto je sa njima unodeljenju a njemu da ne sme dlaka glave da fali... Zato i jesmo tu gde jesmo,jer djaci mogu da cine sta go pozele,a pre samo 20 godina nastavnik je bio Bog i batina...nije smela muva da se cuje u razredu... a ovako, on je prebacen, direktorka ublazila problem za koji nije znala ni da postoji...javnost zapanjena razmazenoscu ovog neocvrslog deteta,a mangupi su dobili putokaz kojim putem da idu... od osnovne skole pa na dalje slobodno cini sta god zelis, sankcija nema, zrtva ce ih snositi...

bully-hater

pre 5 godina

Pobedio bi kada bi nasilnici bili prebačeni u drugo odeljenje. Zapravo, upravo tako bi trebalo i rešavati ovakve slučajeve i jasno staviti do znanja nasilnicima da njihovo ponašanje nije prihvatljivo i da će biti izbačeni iz svake zajednice u kojoj se tako budu ponašali.

nekad i sad

pre 5 godina

"Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?"
(Stojadinac, 21. septembar 2018 15:00)

Ja sam bio u osnovnoj skoli od 1972-1980, rec je o jednoj veoma uglednoj i poznatoj skoli u centru centra Beograda. I nesto se bas i ne secam doticnih persona. Bila je samo jedna bakica zvana pedagog. Tek negde pri kraju skolovanja na jednoj kancelariji se pojavila tabla "psiholog", na sta smo mi zbijali šale. Doticne zene i jesu bile za podsmeh, jer je rezultat njihovog rada bio nula. U skoli je bilo nekoliko problematicne dece, tzv. mangupa, koji su maltretirali ostalu decu. Neki od njih su imali oceve na visokim polozajima u SUPu, drzavnoj bezbednosti, diplomatiji ... i niko nije smeo da ih pipne. Nasuprot tome, deca-zrtve su uvek ispadala krivci, pogotovo ovi ciji su roditelji bili obicni radnici ili sluzbenici. Problem je i tada resavan premestanjem zrtava iz skole u skolu, a bilo kakav pokusaj da se o tim pojavama pise u novinama bio je zataskavan od strane urednika. To znam jer je otac jednog maltretiranog decaka bio novinar, kome je urednik pocepao tekst koji je ovaj pokusao da napise na tu temu. Prvi i jedini put kada je bilo kakva prica o vrsnjackom nasilju izasla u javnost je tragedija na Konjarniku, kada su jednog decka pretukli do smrti, mislim da je to bilo bas pri kraju moje osnovne skole. Od tada do danas se nije mnogo toga promenilo, a vi koji se cudite ste verovatno ziveli u nekoj bajci ...

PovlacenjePredSilom

pre 5 godina

Znam dosta mojih ortaka i drugih sto dalje ili blize okoline sto vaspitavaju decu bukvalno tipa udari,ne kmeci,uzvrati. Cak oni nisu takvi,ali eto roditelji su zapravo ti u svemu sto deci namecu lose nesto.I u bavljenju sportom i u silnim aktivnostima nametnutim. Dovoljno vam je kad pogledate sistem foliranja kroz slavljenja rodjendana u igraonicama od malena. Nabiju decu u neku prostoriju malo vecu,a parkovi okolo zvrje prazni.Vise mamama i tatama folirantima sluze da kroz decu,upoznaju se i pricaju megalomanske pricice i isticu sebe prvensteveno svim i svacim.Moja skola bivsa,a jesam covek od 43 godine,nije imala ni psihologe ni pedagoge ni logopede ni nista. Roditelji nisu znali sem keva,ocevi nimalo, u koju skolu idemo,a bili smo ok ucenici iako pravili razne ispade,ali ne ovakve prirode.Mada uvek je pa i tada bilo bilo kabadahija. Skole ne mogu vaspitavati decu,ako su roditelji gori ili bahati ljudi. Nas uciteljica kad je povlacila za zulufe,jel svi smo imali duze kose,bilo je vaspitno i bez zalbe ikakve. Sad ne smeju nastavnici,od roditelja ni da guknu.Inace sam otac dvoje deteta.

kal drogo

pre 5 godina

Nije ovo nikakva pobeda,siledzije su trebale da budu izbacene jer ovako ih nece spreciti da nastave sa maltretiranjem to sto je prebacen u drugo odeljenje,vidja ce se po hodnicima dvoristu itd...da su izbaceni,to bi bila pobeda.

opa

pre 5 godina

Ja cu samo reci bravo za majku. Ona je svoje dete spasila. To dete ce izrasti u normalnu osobu. A svi vi koji mislite da treba pustiti dete da se samo izbori setite se Alekse. Toliko.

Hrabri krojac

pre 5 godina

Molim novinare da daju ime, prezime i sliku te direktorke koja izbacuje iz odeljenja zlostavljano dete i da serujemo da je svi znaju po bruci. Ako sistem ne radi nista onda bar mi da uradimo koliko mozemo.

Sabre

pre 5 godina

Cuj, pobedio. Sad ce TAMO lokalni smaraci da nastave gde su ovi stali, a pritom, sta sprecava ove da ga i dalje maltretiraju na odmoru? Mislim da, na stranu sto se treba pozabaviti ovim stvarima svakako i treba debile kazniti, covek mora imati u vidu da je ovoga uvek bilo i uvek ce biti, a roditeljima je mnogo pametnije da nauce dete da ne bude totalni snowflake, jer ga ni zivot nece maziti i susretace se sa puno goreg u Srbiji od "mama ti je ruzna".

Aldebaran

pre 5 godina

Meni ovo nimalo ne liči na pobedu, naprotiv!

Zašto je dete bilo maltretirano? Pošto ovde nije naveden razlog, da pogađam: nije li možda zato što mu se majka zove Drita i zato dete nije "naše"? U današnjoj Srbiji "Drita" je sve samo ne "dobro" ime!

I šta je bilo s nasilnicima? Ništa, naravno, kao i obično! Sad će samo naći drugu žrtvu koja, po rečima prepametnog ministraprosvete, ima "nacrtanu metu na čelu" i nastaviće po starom.

Zato nema govora o nekakvoj "pobedi", nego je ovo samo još jedan težak poraz ovog duboko poremećenog i bolesnog društva!

Nex

pre 5 godina

Meni je sve ovo sto se dogadja naopako. Ja sam imao ekipicu u osnovnoj pa i u srednjoj gde smo gledali da budemo prvi u sportu. Sta ja znam, to nam je bilo nesto iz teen dana, da nas devojcice/devojke gledaju. E sad i mi smo maltretirali decu - one koji maltretiraju slabije. I to nam je bila fora... sad kad procitam ne znam da li sam bio u pravu ili ne. Maltretiranje je maltretiranje

ekser

pre 5 godina

Nazalost sad ce ga maltretirati i u drugom odeljenju, druga deca znaju zasto je prebacen, verovatno i tamo ima neki "huligan", koji ce da ga maltretira jer zna da je "slabic"...ovo je poraz, malom sve najbolje i bori se a prosveti jedan veliki minus za poraz...

Nikola

pre 5 godina

Slikajte i intervjuišite roditelje ta tri zlostavljača. Neka ih prepoznaju komšije i kolege sa posla. Da se njihovim dikama ponose majke i očevi pred celom nacijom. Dajte da ih vidimo.

x

pre 5 godina

Mnogi komentatori sa pravom konstatuju da ova trojica siledzija treba da budu razbijeni kao grupa i izbaceni u tri razlicite skole , a da zrtva treba da ostane gde je bila. Nazalost, nisu upoznati da su skoli vezane ruke i da nema nikakvih zakonskih osnova da to uradi. Sve naopako! Zrtva jedino moze da se spase ako pobegne ! Totalno jalov sistem Da li vam je poznato da Aleksin zakon jos uvek nije usvojen? Ne postoji nijedno logicno objasnjenje za tako nesto.
Istovremeno je svasta vanredno i preko noci i po pravilu naopako provuceno od zakona kroz tu istu "narodnu skupstinu". Pogledajte pricu o Aleksi, Isidori , da shvatite gde zivite.

Princeza

pre 5 godina

OVO NIJE POBEDA! To sto je prebacen u drugo odeljenje je samo bezanje od problema i to ne ovog deteta nego skole. Na ovom primeru se jos jednom pokazalo da je skola a i drzava nemocna da se obracuna sa vrsnjackim nasiljem ilu nasiljem uopste.

JelenaD

pre 5 godina

"U međuvremenu, pojedini učenici su se organizovali i stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali. "

Bravo smekeri!

Aki

pre 5 godina

Te sto su ga maltretirali..staviti pod poseban nadzor ....upisati im to slu sve moguce evidencije...pa sutra kad budu trazili posao..ili bilo sta od drustva ..neka se zna ko su i kakvi su bili.

Pametnjaković

pre 5 godina

Meni deluje ko da je on kažnjen, trebalo je izbaciti iz škole one koji su pravili probleme, jer drugo odeljenje ne znači da do konflikta neće ponovo doći na odmoru ili posle škole. Problem je što se u Srbiji, zbog negativne selekcije, zapošljavaju najgori, tako imamo najgore moguće učitelje, profesore, itd. koji imaju gomile kompleksa i nisu zainteresovani da rade kako treba jer su u 90% slučajeva zaposleni preko veze pa ni ne moraju da rade kako treba. Cela Srbija je problem.

Хммм

pre 5 godina

Сад испадоше сви ђаци осим једног дечака лоши у разреду из кога је отишао, а није баш тако. Тројица су га малтретирала и треба да буду кажњени, а остали дечаци и девојчице?

davor

pre 5 godina

Proveren recept je da roditelji problematične dece plaćaju penale školi za svaki ukor i za svaki neopravdani izostanak. Primera radi svaki neopravdani 1000 rsd I svaka ocena manja od 5 iz vladanja po 10000 rsd. Naravno, novac na račun škole a siguran sam da bi ga svaka škola pametno iskoristila. Pa kad dete donese kući uplatnicu od 20000 rsd. tek tada će otac i majka da ga izgrade i upute na normalno ponašanje jer im je izbio značajna sredstva iz kućnog budžeta. Ovako, slegnu ramenima i kažu da mu ne mogu ništa.

chema

pre 5 godina

24 neopravdana letiš iz škole. Nosi mobilni, ukor direktora, smanjena ocena iz vladanja. Napravi tuču van škole. Kad sutra dan nema škole ne može da se zaposli. E kad bi se to tako napravilo, onda bi se i sami roditelji zapitali kako vaspitavaju decu!!!

PukniZoro

pre 5 godina

U bedmoj,siromasnoj Srbiji,gde 5% ljudi,pa i 10% uticu na sve,a vecina od njih sa parama stecenim u 99% sumnjivim poslovima i tange frange mahinacijama kroje istovremeno sistem svima od obdanista,porodilista pre,skolama pa na kraju krajeaa do groba,tj.JKP pogrebnih usluga. Svuda se oni pitaju,namecu pravila,manijace.
Ovde niko vidim ne pominje da su decaka maltretirali zato sto nije imao dobre patike i krpe kao oni. To je Srbija oduvek bila,da se ne lazemo i 60-tih,70tih,90tih tek,pa sad enormno. Jos se onda bune roditelji i kao saveti roditelja,glupost koju bi ukinuo inace, kad se kaze da se nose djacke bluze. Odem kod seste na Maltu,sva deca u uniformama. U Norveskoj sam bio kod brata kaze mi on da vidis decu bogatasa sta nose tj.kako idu u skolu,da moje dete je za njih izaslo iz casopisa zabarskog modnog. A ovde od besa,gramzivosti izopacenih vrednosti dozvolilo se sve,najgorima. Da kreiraju model drustva.

Milan

pre 5 godina

Kako je on pobedio ako je ni kriv ni dužan prebačen u drugo odeljenje? Da je neke pravde, te što su ga maltretirali bi trebalo prebaciti u drugo odeljenje.

gmar

pre 5 godina

Ne, iugubio je. Sistem je ucinio potez kojim je ovaj decak izgubio. Decak je trebao da ostane, a trojica decaka nasilnika da budu prebaceni u druge skole, i to tri razlicite. Ovako je poslata poruka, ko je nevaljao ostaje, ko nije seli se. Mladji u drugo odeljenje, stariji u drugu drzavu...

Nebojša

pre 5 godina

Zapravo Marko bi pobedio da su ovi premešteni ili izbačeni šta ove male nakaze sprečava da ga napadaju na odmoru ili kada se časovi završe.

Dzingis Kan

pre 5 godina

U al je pobedio.. Morali su svoje privatne stvari da iznose na tv da bi ih neko cuo, i kako bi dopreli do nekoga.. Da li je potrebno da se napravi medijska drama da se ucenik prebaci iz jednog u drugo odeljenje?

goblin

pre 5 godina

Zašto se ne premeste oni koji vrše nasilje??? Sada ce naći "nekog novog Marka" i nastaviti sa iživljavanjem i maltretiranjem,pa tako u krug.Nema države,nema sistema,nema reda.

Vilana

pre 5 godina

Pobedio kazete?!!Ajd....Sta ce mo kad nasilnici pronadju sledecu zrtvu?Ili sa gomilom druge dece koja eto nisu stigla na naslovnice,pa se njihov problem ne resava.Kad naslovnice budu XY dobio takvu i takvu kaznu,roditelji platili toliko i toliko,nema vajde.

Anja

pre 5 godina

Pobeda bi bila da su nasilnici izbaceni a ne da je on kao zrtva "pobedio" tako sto mu je dozvoljeno da pobegne.
Ovo je poraz i sramota za skolu.

Jova

pre 5 godina

Zašto u ovoj zemlji sve mora naopako? Zašto nisu ti koji ga muče izbačeni iz škole? Zašto se u ovoj zemlji žrtva sklanja a zločinci ostaju ne kažnjeni? Sad je kao problem rešen? pa ti majmuni će sada nekoga drugog da muče... Šta je sa odmorima.... o bože

NemanjaZZZ

pre 5 godina

Dobro, da li su delikventi izbačeni iz škole? Da li su im roditelji pozvani u policiju na dalje procesuiranje?

Ako nisu, ova škola, njena direktorka i ostali u upravi moraju snositi pravne posledice.

Maja

pre 5 godina

Duša draga! Presladak i pametan dečkić. Mnogo mi je drago što su uspeli. Želim njemu i njegovoj mami sve najbolje. A za nasilnike i ovaj naš nakaradni sistem nemam reči...

Stojadinac

pre 5 godina

U mnogim skolama nemate pedagoga, vec npr. samo psihologa ili obrnuto - ko je kriv?
Vecina skola nema defektologa, logopeda, socijalnog radnika (ne mora da je svakog dana u skoli) - ko je kriv zbog toga?
Odeljenjski staresina cesto nije ni u smeni sa svojim odeljenjem, a ponekad je i dva dana u drugoj skoli (i sve to za manje od 100 dinara dnevno) - ko je kriv?
Po kom zakonu i clanu mislite da ucenike premestate u druge skole
Ja sam Za, samo mi recite po kom zakonu? - ko je kriv sto je tako?

DTS

pre 5 godina

Za sve vas koji bi da izbacuju i premestaju djake u druge skole, prvo zakon u ruke.
A po njemu djak se ne moze ni "izbaciti" ni premestiti bez saglasnosti njegovih roditelja. To je samo kap u moru pravila kojima su prosvetnim radnicima vezali ruke u mnogim stvarima. Naravno, mislim na ministre koji, kako se promene, u zakon stavljaju razne "genijalne" ideje.

Aleksandar

pre 5 godina

Nadam se da će mu tamo biti bolje, ali kao dugogodišnji prosvetni radnik znam da u praksi to daje slabe rezultate. Jedini pravi put je pomoći detetu da se ispravi i pokaže svoje kvalitete, naučiti ga da bude svoj, rešenje ne može biti učiti decu da se kriju i sklanjati ih u druga odeljenja....
(dux, 21. septembar 2018 14:45)

Kolega, to lepo zvuči u teoriji. A, u praksi se desi da dete izvrši samoubistvo dok mi teoretišemo.

Живчан_неки_лик

pre 5 godina

На жалост, ово није победа. Те силеџије су требали да раздвоје и преместе у друга одељења или чак у друге школе - да се разбије та групица и удаље физичким путем што је даље могуће. Овако га неће узнемиравати једино током наставе. А и јавност је дечку направила магарећу услугу - обележен је као неко ко је малтретиран и плашим се да ништа није постигнуто да се малтретирање не настави.

Partizan 1917

pre 5 godina

@(46, 21. septembar 2018 15:15)

Što bi nalalazi novu žrtvu kad je ista dostupna na odmoru iako sad ide u drugi razdred,ostao je u istoj školi.

Dule Dabić Gluvaja, selo Gornja Suvaja

pre 5 godina

I ovu bitku smo izgubili. Svaki dan gubimo po jednu, i sve smo dalje od normalnog i uređenog društva. Marko, sine, drži se, valjda neće ovo zlo do veka trajati...

Biće gore

pre 5 godina

Šta? Zar neće, kao što novi pravilnik minisarstva prosvete (namerno pišem malim slovima) od 15. septembra nalaže, prestupnici morati da mu na ime pričinjene duševne i fizičke štete, nose ranac od škole do kuće? I da zajedno rade domaći? Ovako ugroženo dete ostade bez "pomoćnika". Ono kada zakon "osmisli" način da zlostavljač ne bude kažnjen, nego blago upozoren i trudom "osvešćen". Kad ono, ni novina da se ispoštuje, nego po starom (i to zahvaljujući pritisku javnosti), da se u stvari problem gurne pod tepih, siledžija nastavi sa svojom praksom ali na nekoj drugoj žrtvi. A jadno dete, jadna ugrožena deca u sebi posade traume za ceo život. Jadni smo.

ja sam mala pit bul terijer

pre 5 godina

Nije pobeda već kompromis sa budućim siledžijama. Sve najbolje želim ovom dečaku, ali trebalo je ove "face" kazniti i premestiti.

Kuzma

pre 5 godina

A deca koja su vršila nasilje,
da li će njihovi roditelji biti ošinuti po džepu?
Kakva je to pobeda da ga sklone?
A ovamo nikakve posledice.
Kakva je to poruka?

Čarapan

pre 5 godina

a sta ce biti sa delikventima?
(OldSchool, 21. septembar 2018 14:00)

I sta sa razrednim, direktorom, celim sistemom, jer sta bi bilo sa detetom da se nije digla ova frka? Kako sad može premeštaj, a pre nije moglo jer FT1P od školskog psihologa...?

Milan

pre 5 godina

Ako tako treba pobeda u skolama u Srbiji onda je pobedio.Mada sustinsko pitanje nije koje dete je gubitnik a koje pobednik nego koje preventivne mere su odrasli stvorili da se ovakve stvari nedesavaju.Deca nikada nisu kriva jer odrasli vapitavaju(trebalo bi)decu a ne obrnuto.

sitno

pre 5 godina

To sto je prebacen u drugo odeljenje ne znaci i da ga vise nece maltretirati. Treba pratiti ponasanje tih nasilnika jer ce sada mozda naci drugu "metu".

Dr.Obradovic

pre 5 godina

Marko nikada neće pobediti.

Problem je naše školstvo koje, kao i naše društvo, stavlja delikventa ili kriminalca ispred produktivnog člana društva.
Primere za ovo možete videti svaki dan.

Marko je produktivan učenik, dobar momak i đak, ali rešenje je da se MARKO izmesti (čitaj izbaci) iz odeljenja.

Ovo će se preneti i dalje pa će tako Marko kada odraste, pametan i sa diplomom morati da svoje mesto na konkursu za posao ostavi nekom tatinom sinu sa vezom.

Svi smo mi Marko.

ivica

pre 5 godina

Prebačen u drugi odeljenje? I to je podeda?! A oni što su ga maltretirali, sad će nivu žrtvu naći. Šta je sa njima i njihovim roditeljima?! E Srbijo moja mučna, ako ovo rešenje nazivate pobedom.

Jelena

pre 5 godina

Smatram da bi pobeda bila da su nasilnici kažnjeni. Prebacivanje u drugo odeljenje je bolje od nereagovanja ali je daleko od pobede.

neki tata

pre 5 godina

Ocigledno je dete sve docekalo sa olaksannjem i raduje se. To je dobro.

Jeste dignuta velika frka, ali neka se dize svaki put i za svako dete, dok god ne postane normalno da toga u skoli ne sme da bude.

Svaka cast novinarima za ovo, to su teme koje treba pratiti pomno, jer su sustinske za sve nas.

Kicko

pre 5 godina

Marko je izgubio.
Trebalo je nasilnike premestiti u druga odelenja ili škole.
Ovako je on kao žrtva, još morao i da se skloni.
Kakvu ste to poruku poslali?!!

46

pre 5 godina

Hahahahaha kakva pobeda, ma bravo. Odvojen od drustva zbog toga sto su ga maltretirali, umesto njih trojicu da razmeste po razlicitim razredima. Pa zar stvarno neko misli da ta trojica nece naci novu zrtvu sve dok su zajedno? Pa to i jeste problem nase drzave, ne moze da se resi problem vec samo da se zataska linijom manjeg otpora. U fazonu, de ti mali da mi tebe prebacimo, tako resimo problem, a njima trojici svejedno ne mozemo nista.

Someone

pre 5 godina

Nije trebao Marko da se premesti vec nasilnici. Prvo da se detaljno ispita slucaj i ukoliko se ustanovi da su ta trojica bili veoma nasilni prema njemu da se cak premeste u drugu skolu. To je pravda a ne neduzno dete vuci iz jednog odeljenja u drugo.

Pitalica

pre 5 godina

I koja je sada garancija da ga ti decaci nece maltetirati na velikim i malim odmorima, kada dolazi i odlazi iz skole. Sve dok se oni ne sakncionisu adekvatno od premestanaj iz odelenja u odelenje nema neke valjde, osim promene skole.

Komša

pre 5 godina

"U medjuvremenu,pijedini učenici su se organizovali,stali u odbranu Marka i sukobili se sa dečacima koji su ga maltretirali".
Napokon ispravna reakcija roditelja.Koliko god Marko bio ugrožen nije samo on maltretiran - na decu je vršen pritisak da se sa njim ne druže ,nisu smela da reaguju. Faktički svako dete koje je iz straha bojkotovalo Marka,koje nije smelo da prijavi šta se dešava je žrtva nasilja.
Deca često kada se posvadjaju odmah počnu da "pridobijaju saveznike" da nagovaraju drugove da ignorišu tog s kojim su se posvadjali.
To u početku nije planirano kao peiprema za maltretiranje ali kada žrtva ostane sama,izolovama nekima padne na pamet da odu korak dalje - organizovanjem bojkota su svesno ili nesvesno pripremili bar prećutnu saglasnost okoline za to.
Skoro sam bio svedok takvog slučaja (deca uzrasta 10-12 godina) i savetovao sinu da se najnormalnije druži sa oba medjusobno posvadjana deteta.To su izgleda uradili i drugi roditelji i za par dana je sve bilo normalno.
Dobro je vaspitavati dete da ne bude povodljivo,da izbegava da bude deo bilo kakvog čopora jer grupna psihologija (psihologija rulje) kad tad donese zlo i svede se na puku poslušnost dominantnom pojedincu ili ekipi.

Komša

pre 5 godina

@x
Grešite.Ni Školi ni CSR nikako nisu vezane ruke.To su izgovoei.
Na osnovu peocene psihologa i pedagoga direktor škole može da premesti učenika u drugo odeljenje - potpuno interna stvar i jedino što je potrebno je da pedagog i psiholog stoje iza svoje profesionalne procene i da su pre toga pkušali da reše peoblem na srugi način.
CSR ,kojeg je Škola obavezna da izvesti ukoliko peoceni da ne može sama ima mnogo šira ovlašćenja koja obuhvataju ne premeštanje deteta iz škole već i IZMEŠTANJE DETETA IZ PRIMARNE PORODICE ukoliko porodica ne želi da saradjuje ili ako ta saradnja nije zadovoljavajuća.Pre toga može pisati peijave za zanemarivanje (vaspitno zapostavljanje) roditeljima i inicirati keivične postupke.
Nažalost,pravne službe Centara ne prate kvalitet pedagoga i psihologa ,osećaju se inferiorno u odnosu na tužioce,advokate,sudije pa žesto izbegavaju da pokreću postupke ,već upućuju žrtve sa same ro rade privatnom tužbom.Pravne službe usporavaju,otežavaju rad Centara i kada su razvodi u pitanju jer se isto ponašaju kada je poridično nasilje u pitanju.
Naravoučenije - ovlašćenja imaju ali bi majradije da se vi sami upuštate u dugotrrajne sudske postipke,arčite vreme i novac i pojačavate neprijateljstvo sukobljenih strana.
Škola može i sad da vas kazni - dovoljno je da ne prijavite opravdan izostanak deteta ili da ne dostavite opravdanje 7 dana po povratku deteta u školu.
Nema vezanih ruku.

djoni

pre 5 godina

Pobedio je tako sto mora da se provlaci kroz stampu, sto mora da se maltretira oko papirologije i uklapa u novu sredinu? Sta ce biti kad sretne te likove u dvoristu? Koje su sankcije za te sto su ga maltretirali? Koliko je pobedio? 5-0?

Stanko

pre 5 godina

Inače ne komentarišem, ali ovakav naslov moram da prokomentarišem. Kao otac dečaka približne dobi kao Marko, žao mi je ali se ovde ne radi o pobedi, već na žalost o porazu. Dete koje je zlostavljano u školi treba da se seli u drugo odeljenje jer se u njegovom odeljenju ne mogu izboriti sa nasilnicima. Kakvo izvrtanje stvarnosti.

Poraz za porazom je ono što sve više karakteriše ovo društvo. Jako žalosno kako učimo decu - povuci se, beži, skrivaj se, skloni se, jer neko ko treba da se bavi zaštitom i obrazovanjem to ne može da uradi. Nemoćni smo, eto nemamo snage da se izborimo sa nasilnicima.

Sramota.

NikoLA

pre 5 godina

Ni blizu cak ni Pirovoj pobedi.
Ovo je kazna za dete. Sada dete treba se prilagodjava novom okruzenju. Da ne pricamo o pitanjima poput otkud ti u nasem odeljenju.

Zasto napasnici nisu u drugim skolama ili drugim odeljenjima.

Doc

pre 5 godina

Pobedio?!? A sta, sad, kao, ne mogu da ga nadju i maltretiraju ponovo, jer je premesten u drugo odeljenje... kakva sprdnja od skole i drzave..

olimp

pre 5 godina

Pobedio, a on zrtva prebacen u drugo odeljenje? Ispada da je on kriv i zato je prebacen u drugo odeljenje, a dripci koji su ga maltretirali ostace bez kazne, i u svom odeljenju. Logika napredno- nakaradna.

зоркаптил

pre 5 godina

Сад само да се надамо да и у другом разреду нема мангупа. А има их сигурно. Уместо да казне оног ко је крив, они склањају жртву, удаљују га од другова које је имао, а велико је питање како ће бити прихваћен у новом разреду. Није ово хепи енд!

Milan

pre 5 godina

Dobro je da je problem resen, ali zar ne treba te problematicne ucenike prebaciti u drugu skolu? Ovako ispada kao da je mali Marko na neki nacin kaznjen?

novisad021

pre 5 godina

Treba da se adekvatno kazne roditelji te dece. Udri im po dzepu pa ce da vaspitataju svoju decu.Ovako ce oni naci drugu zrtvu.
Nego najverovatnije su deca uticajnih skolovanih ljudi pa nista se nece uraditi zbog toga.

V

pre 5 godina

Zar je pobeda ako se skloni onaj ko nije kriv, a oni koji maltretiraju ostaju gde jesu? I zar misle da ce ta trojica prestati da maltretiraju dete zato sto je u drugom odeljenju iste skole, a njih su ljubazno zamolili da to vise ne rade ili ce ih direktor jos jednom opomenuti!

Pancha90

pre 5 godina

OK prebacili su ga u drugo odeljenje, ali nasilje se desava tokom velikog odmora, ti isti dripci ce ga maltretirati jos vise. Kako resiti taj problem?

dupli_kantar

pre 5 godina

Baš je pobedio.

Umesto da su delikvente izbacili iz škole ili u najmanju ruku njih premestili u drugo odeljenje, a roditelje istih kaznili, oni prave "solomonsko" rešenje.
Najlakše je gurnuti pod tepih.

Mislite da je problem rešen!? Nadam se da jeste, ubeđen sam da nije.

singapore18

pre 5 godina

Pobedilo je nasilje. Dečaka je trebalo ostaviti u istom odeljenju.Nasilnike je trebalo poslati kući uz obavezni društveno-korisni rad do kraja školske godine kao uslov za polaganje razrednog ispita o trošku roditelja.Za roditelje takođe primerena novčana kazna. U slučaju da ih to ne opameti, sledeće godine i roditelje i decu u odgovarajuće vaspitne ustanove

realno

pre 5 godina

Kakva pobeda i čija? On da se prilagođava novom razredu, a njima ništa, neka i dalje u svom ambijentu nastave drugog da šikaniraju. A i njega će, verovatno, opet na odmorima. Ali, navikli smo da je sve oko nas nakaradno, krivci (huligani, lopovi, kriminalci, političari)se uvek štite i izvuku.

Stefan

pre 5 godina

Ja bih rekao da su nasilnici pobedili a skola isla linijom manjeg otpora. Pobeda bi bila da su nasilnici otisli kod psihologa i dobili adekvatnu terapiju a ovaj deckic nastavio sa svojim normalnim zivotom gde nije ugrozio nikog.

bozidar

pre 5 godina

pobedili su licemeri,koji sebe nazivaju prosvetnim radnicima jer su prosli bez sankcije-sto je ustvari njima jedino i bitno.pobedili su nasilnici jer su ostali gde su bili,izgubio je jedino marko...

Djapeto

pre 5 godina

Marko pobedio? Kako? On je žrtva, a njega su prebacili u drugo odeljenje. Zašto bahati nasilnici nisu izbačeni iz škole? To bi bila Markova pobeda i oponena svim potencijalnim bahatim siledžijama.

Solo

pre 5 godina

Cuj pobedio, a on prebacen. Trebalo je da prebace nasilnike u drugo odeljene. Ovim su nasilnici pobedili jer su oni njega isterali iz odeljenja.

katsuma

pre 5 godina

marko pobedio? a delikventi koji su ga maltretirali, a nastavnica, direktor i ostali koji nisu sprecili ovaj slucaj? ovde su svi pobedili sem marka izgleda...

Suvada Sinanovic

pre 5 godina

Marko nije trebo napustiti razred,nego su djecaci koji su vrsili nasilje i maltretiranje trebali biti kaznjeni i prbaceni u drugi razred ili skolu.
Djecaci koji su vrfsili nasilje i dalje ce traziti zrtvu.

rale

pre 5 godina

Hahahahahha, pa valjda su delikventi trebali da budu prebaceni? Ne kapiram!?! Kaznili ga prebacivanjem zbog toga sto su ga maltretirali. Srbijoooooo!

Pera Detlic

pre 5 godina

Kako je jadan taj nas sistem. Pa ti mamlazi mogu da ga maltretiraju i dalje van casova. Umesto da te klipane izbace, oni ustvaru izbacuju maltretirano dete

ArtuDitu

pre 5 godina

Ovo je samo sklanjanje pred siledzijama. Standard, uz cutanje, koji ovo drustvo postavlja jos od vrtica. I zar po recima direktorke, od pre neki dan, nije bio psiholog zaduzen za premestanje u drugi razred a da ona samo potpisuje a ne donosi odluku vezanu za transfer ucenika. Sada citamo da je ona donela odluku. Da li ona tako krsi neki zakon, statut skole, sta ce im onda psiholog?
Roditelji, sada ste dobili model koji treba da koristite. Kakvi obrasci, timovi u skoli koji ce nasilje da stepenuju, vec pravac mediji. I onda pritisak. To jedino daje rezultat.
Na kraju cele ove price svedoci smo da drugarstvo medju decom skoro da ne postoji. Ako je vrsnjacima bila potrebna cela ova medijska predstava da bi zastitili drugara sa kojim provode vreme svaki dan treba da se zapitamo kakvi ce ljudi postati od takve dece spremne da cutke gledaju maltretiranje slabijeg.
Svi mi treba da se zapitamo zasto smo dozvolili da se sklanjamo i cutimo pred siledzijama svake vrste?

Jelena

pre 5 godina

Moja deca su imala problem sa "bogatim" sinom prosle skolske godine gde je skola stala na stranu "bogatog sina" sa ocem "vojnim licem" a moju decu i jos par decaka su dobili kazne i dalje ne znam zbog cega, na kraju smo završili na sudu i naravno sudija je presudio u nasu korist, na zalost skola stiti decu roditelja koji su na nekom položaju ili imaju koji dinar vise. Na zalost mnoge vrednosti smo u skolstvu i drustvu izgubili i sada se deca vrednuju po tome sta su mu roditelji i cime se bave umesto da sva deca u skoli budu jednaka, te ako nemas skupe patike i telefon iphone onda nista ne vredi 😢

Zdenka Maletin

pre 5 godina

Moj sin je takodje bio maltretiran u šestom. Brzom, ličnom intervencijom, prebacila sam ga u drugu školu. Na vreme...rezultat...brzo sam odreagovala, sukob nije eskalirao...bio je na dve maturske večeri...ali nikad im nije zaboravio poniženje, prostakluk i bezobrazluk. Ne druži se sa nijednim drugom iz te škole. Sa društvom iz druge škole ostvario trajno prijatwljstvo. Neke rane nikad ne zarastu...