Četvrtak, 20.09.2018.

09:17

Zar mali Aleksa nije bio dovoljan?

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja i još jedno pitanje zašto škola nije reagovala na vreme. Aleksina majka: Zar vam slučaj Alekse nije bio alarm?

Izvor: B92

Zar mali Aleksa nije bio dovoljan? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Škole dvostrukih aršina

pre 5 godina

Idemo redom:
1. Razredne starešine neće da se zameraju roditeljima, pogotovo ako su ovi neke face.
2. Direktori neće da im se škole provlače po sudovima i novinama jer to, zaboga, škodi rejtingu škole.
3. Policiju boli ..... za takve stvari u fazonu "nije to ništa, igrala se deca".
4. Školski pedagozi i psiholozi primaju plate da bi ispijali kafu.
I onda imate to što imate.

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

Smuleco

pre 5 godina

Ova država vam je, moji sunarodnici, maćeha! Zato ste verovatno i glasali za ove sa vlasti, i samo napred(no), glasajte ponovo! Mnogo nam je dobro, zar ne?

Nevena

pre 5 godina

Nije potrebno uvesti gradjansko , ja mislim da to postoji.Ne moze jedan profesor na jednom casu nikoga da nauci da se ponasa adekvatno/Potrebno je da svi subjekti drustva i skole,rade na obrazovanju i vaspitanju dece i mladih.Jer ,cim zazvoni , situacija je sasvim drugacija.Nema adekvatnog kaznjavanja.Nove mere o drustveno korisnom radu , kao kazni, vode ka ismejavanju obnih koji rade, ciste , uredjuju zbunje i sl.Bolje je decu angazovati oko uredjenja skole i davati im aktivnosti.Potrena im je akcija i nesto gde se mogu pokazati.Setite se poplave 2914. kada veliki broj mladih nije mogao da udje u autobuse kod Sajma, da bi isli u Makis , da pakuju pesak u dzakove, pa su isli i svojim kolima.Potrebno im je da potrose energiju, da se osete vrednim , kad vide rezultate svog rada , pa ce znati da cene i postuju i druge i njihov trud.Nikome nece biti nista , ako zasuce rukave , a dobit je ogromna za sve.

Zena drugog sistema

pre 5 godina

Iva i Si su sve objasnili pre mene. Svako od nas moze da doprinese tako sto ce: 1/ davati primer sopstvenim ponasanjem kako se drugi ljudi postuju i uvazavaju ma ko oni bili (znam nije lako jer nam drustvo, cak i ovo zapadno salje potpuno drugu poruku) 2/ razgovarati sa sopstvenim detetom i objasnjavati mu emocije i zdrave stavove u zivotu
Deca jesu coporativno nastrojena skoro do 20 i neke godine, ali ono dete ciji se roditelj iskreno interesuje za njega nema razloga da bilo koga maltretira niti da pusti da ga maltretiraju.

Damir

pre 5 godina

Ja sam zrtva vrsnjackog nasilja! Od kraja 8-og i pocetka 1-og srednje skole sve do kraja skolovanja,i znam sta je ne nasilje,nego teror na nekim jadnikom kao sto sam bio ja! Nisam voleo da se tucem i nisam voleo kao ni dan danas da drugom pravim zlo,u bilo kojem obliku! Da sada nepricamo vise o meni!-Ova danasnja vlast,mislim politicka,nema pojma o tome kako se resavaju ovakvi problemi,ili nece da zna? Ali budemo li jos pustali da nam deca od kada se rode do punolestva gledaju na televiziji kojekakve filmove,crtane filmove i na internetu nasilja bilo koje vrste i oblika koje dolazi sa zapadne pa i sa svih strana sveta,postacemo drzava manijaka,psihopata i hladnokrvnih ubica,kao sto je slucaj u toj nedokucivoj famoznoj ,toliko hvaljenoj AMERICI! Narode! Ako zelis da nam se deca koja su zrtve nasilja nepretvaraju u samoubice i psihicke bolesnike,jer ih nema ni ko saslusati,ni ko da da neki savet ili nesto da uradi po tom pitanju ili odbraniti,navikavaj se na ovakve slucajeve kao na svakodnevnicu kao na nesto NORMALNO!A deca koja budu bila nasinici i ostace takvi ,pa jos i gori,a politicari, skolski direktori,nastavnici ,ucitelji,vaspitaci,pedagozi,neka samo okrecu glavu od svakog problema i neka vise razmisljaju ogodisnjim odmorima i uzivanju,dok nepocnu bezati od svojih ucenika kada se budu ubijali po skolama kao u GETIMA i SKOLAMA u AMERICI! Kao u filmovima! Prst na celo,dok jos nije KASNO! Pametnom dosta!!!

Šibica

pre 5 godina

"a deca koja su označena kao nasilnici kazala su da se oni druže sa maltretiranim detetom i da i ono njih vređa, a kada vređaju njega on ode pa se žali majci." Njih ima nekoliko a on je jedan.

b100

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...
(oberin martel, 20. septembar 2018 11:34)


Nismo vas do sada videli da strajkujete ili da bar dignete glas protiv tih losih zakona i pravilnika. Javljate se samo u septembru kad pocinje skolska godina i kad vas uhvati dosada od dva meseca raspusta da trazite vece plate.

the-Driv3r

pre 5 godina

Meni je žao što "kasnim" sa komentarom pa se neće videti. Kao neko koje je mlad (25) i imao raznih situacija sa nasilnicima mogu vam reći da je sve ovo posledica reformi školstva prethodnih 10-15 godina. Moja učiteljica je početkom 2000ih još smela da koristi metodu "zulufa" a da ne dobije odkaz, to se desilo 1 ili 2 puta i bilo je dovoljno, više nikom nije palo na pamet da maltretira bilo koga u njenom razredu, psuje tokom časa ili pravi piz*arije. Sve je to lepo, dečija prava, novi propisi, zakoni, ali kada deci omogućiš mnogo, a to ne ispratiš sa dobrim vaspitanjem i pedagogijom imamo ovo. Neka deca lažu, a roditelji su lakoverni jer nemaju vremena za njih, lakše je okriviti drugo dete ili nastavnika nego svoj dom popraviti, i eto onda se desi ovo. Ne kažem da je klečanje po kukuruzu sprečavalo nastanak mangupa i bitangi, bilo je njih i ranije, ali ovo prelazi svaku meru.

cojans

pre 5 godina

kako da smene svoj kadar? u najgoru ruku može dobiti neku od fotelja u ministarstvu pravde i prosvete...... toliko o Srbiji i njenim institucijama...... hvala

Milos

pre 5 godina

Seca. se kada sam bio 6 razred osnovne skole. Isao sam u skolu sa dosta roma. Cesto je bilo problema sa njima (ne direktno ja nego druga deca), jer em ih je bilo mnogo em su svi stariji jer su padali godine. Al znam i kako smo mi resili taj problem. Igrao fudbal sa mojim drustvom kod skolskog terena, secam se tata mi kupio novu loptu. Dolaze oni, i kao ajde mars sa terena al ostavite loptu. Mi sta cemo, mladji i jos uplaseni otisli i ostavili loptu. Posle toga dolazim kuci ispricam tati sve, on poludi i kao ajde s mnom reci mi gde su. Dosli smo do terena kada su videli da idemo sa mojim tatom krenuli da beze. Otac moj stigne jednog jer se okliznuo i pao, ubio boga oca u njemu. Od tog dana, nikad nisu dosli na teren il da prave probleme.

_Deutex

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....
(Marko, 20. septembar 2018 11:11)

Izvini, molim te, a ko je kriv ako nisu roditelji i škola? Jel' su ti kriminalci rođeni sa 20+ godina pa rade to što rade, tek tako?

Nikola

pre 5 godina

Nije do skole. Do roditelja je. Ime, prezime i da vidimo ko su, cime se bave i zasto nisu socijalizovali decu. Ako ne mogu, Centar za socijalni rad i smestite nasilnike u specijalne ustanove. Oni nisu za skolu.

Pilipenda

pre 5 godina

Pa je l predsednik države jednom izjavio, da ne može da se obračunava sa huliganima na stadionima, ima preča posla... Tako i ovo.

hajduk jovica

pre 5 godina

Evo ja se prijavljujem sa par ortaka da ucestvujemo u timu koji ce sprecavati vrsnjacko nasilje i stititi nezasticenu decu od samozivih, devijantnih ili protektiranih divljaka. Da, i ti divljaci su deca i treba im pomoci ali to je drugi problem kojim isto neko treba da se bavi, ali ne mogu zbog toga generacije neduzne dece da budu upropastene. Uvescemo hotline u raznim gradovima pa neka nas zove svako maltretirano dete ili unesreceni roditelj. Policija je nesposobna ili nedovoljno placena, a o drugim sluzbama da ne pricam. Dosta vise ovog banditizma! Hocemo normalno mesto za zivot!

mama jedne ucenice

pre 5 godina

Znaci, gospodja direktorka je imala saznanja da je jos u aprilu bilo "zadirkivanja", a onda se vajka nemanjem vremena u junu da resi problem? Vremena je bilo da se problem odmah sasece, uostalom, zar ne kazu prosvetari da rade i nakon zavrsene skolske godine, sto znaci da ste imali bar jos mesec dana nakon 13. juna, pa i one dve-tri famozne sedmice pre 1. septembra da vidite sta cete! Proveli ste celo leto, dva i po puna meseca, da vam jedna nesrecna i zastrasena decija dusica nije pala na pamet? Ja bih na vasem mestu, gospodjo, zrtvovala cak i malo svoga odmora i porazmislila sta mogu da uradim da se nadje neko resenje i dete od prvog casa u septembru bar oseti da skola stoji iza njega. Makar me ne platili za to i makar niko i ne znao za to - jer ako se tom detetu nesto desi, koliko god ste debelokozac, mozete biti sigurni da nikada vise necete moci mirno spavati. Ja sam to naucila od mojih ucitelja - onih koje su vitlali po svim selima i gudurama ove zemlje i koji su sa decom provodili ceo svoj dan, bez da kazu "moja odgovornost se zavrsava na pragu ucionice i u mesecnom koeficijentu." Pravi ucitelj nije onaj koji vas uci gradivo, nego onaj koji vam daje i znanje za zivot. Vi, gospodjo, nastavite da prebacujete krivicu na mucenu majku, iako bi najbolje bilo da priznate celoj naciji da niste kompetentni, a svakako ni zainteresovani da radite svoj posao.

voodoo

pre 5 godina

Ja uvek na ovakvu temu se zapitam kome pricaju ovi sto kazu skola nije odgovorna, krivi su roditelji, jer to pricate roditelju cije je dete zrtva? Roditelji mogu i ne moraju da budu krivi, a institucije, skola, socijalno su tu da iskontrolisu tu decu i kada primete probleme reaguju, a onda i nadlezne institucije sankcionisu te roditelje cija su deca nasilnici, a ne da svi u glas pricamo roditeljima cija su deca zrtve, losi roditelji su krivi. Losih roditelja ce uvek i svuda biti, kao i nasilnika i problematicnih, to ne mozete iskoreniti, ali mozete kontrolisati i kaznjavati, a to kod nas izostaje. Nije prvi put da se po godinu dana problemi nasilja u skolama prosto ignorisu, dok ne dodje do medija ili nekog ozbiljnijeg incidenta. Zaista gde je to nastavno osoblje, sta oni imaju u mozgovima kada jasno vide izolovano dete od ostalih da nemaju nikakvu reakciju, brigu, ako ne oni da pitaju i popricaju da posalju dete kod skolskog psihologa i slicno. Tek psiholog sa svojim savetom, ojacaj, fantastican savet.

besna glista

pre 5 godina

Nase drustvo je izrazito agresivno. Nasilje se neguje kao vrhunski oblik komunikacije i potencira u svakoj prilici. Dokle god je tako, ni jedan problem u ovoj zemlji nece biti resen.

Smuleco

pre 5 godina

Direktori škola i školski psiholozi ništa ne rade na sankcionisanju i psihološkoj obradi nasilnika po školama, jer čuvaju svoje pozicije, a često i ne smeju to da urade, jer su roditelji nasilnika i sami nasilnici, i iz kriminogenog i političko-estradnog miljea, ovog propalog društva.

neko tamo iz mase

pre 5 godina

U moje vreme,ne tako davno,15 godina unazad, znalo se ko je ko i kako se resavju ovakve stvari.
Brzo,bolno i EFIKASNO!
Sad ne smes da povisis ton na dete,a nedaj boze nesto vise.
Od kuce sve polazi,huligana ne bi bilo da su im roditelji radni,vredni.
Deci su uzor pre svega roditelji pa svi ostali.

Darko

pre 5 godina

Profesori odredjuju koje ponasanje je prihvatljivo a koje nije.
(Ukratko, 20. septembar 2018 11:50)

Netačno. To propisuju Vlada i ministarstvo.

Mare

pre 5 godina

Ja sam pre 20 godina dobro iskusio maltretiranje jačih od mene. Kada su me moji roditelji ispisali iz škole i upisali u drugu, razlog ispisivanja iz škole su naveli "promena adrese", tako je i dan danas, škole guraju probleme pod tepih i ne žele kontrolu od prosvetne inspekcije, o tome se radi.
Napraviti zakone za decu koja idu u škole, i angažovati firme za obezbeđenje. Ne mogu nasilnici da idu u školu, nego u popravni dom na prevaspitavanje i kanalisanje osobina, dakle prebacivanje učenika iz škola u popravni dom, a roditeljima učenika velike novčane kazne za pretpljeni bol i strah oštećene osobe.
Eto rešenja.

Rada

pre 5 godina

Iz ličnog iskustva, pošto mi dete nažalost ide u ovu školu, smatram da direktorka pod hitno treba da menja profesiju, nikakav pedagog nije, sramota je da persona kao dotična bude na poziciji na kojoj jeste. Svaki njen komentar u vezi ovog slučaja je suvišan....toliko o bezbednosti dece u ovoj prosvetnoj ustanovi koja bi pored znanja koje bi deca trebalo da steknu bude prioritet.

sturmmann

pre 5 godina

"Mali Aleksa je previse!!!"

NAJBOLJI KOMENTAR, UJEDNO I SUŠTINA STVARI!!!
BRAVO!!!
SVAKA ČAST!!!

Uzgred, baš bi me interesovalo da POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST (da, baš ona!) kaže svoje mišljenje o tome, zašto MONSTRUMI koji su mučili Aleksu nisu adekvatno kažnjeni?

Da su kažnjeni, da li bi to onda bila DISKRIMINACIJA?

Eto zanimljivih pitanja za nju.

Baš me interesuje šta bi na to rekla.

Mišljenje tzv. MUP-a Srbije (ako ga uopšte imaju), "neovisnog" sudstva, "školskog policajca" kao i direktorke škole o slučaju malog Alekse (pokoj mu duši) možete vezati mački o rep.

Tačno toliko vrede, kao i osobe od kojih potiču.

milan

pre 5 godina

Odnos dece u školi je bitan momenat ako ne i najvažniji za decu, rodilje i društvo i zato treba, mora se na toj problematici više raditi i uraditi od svih činilaca. Nastavnički kadar se ako treba i uz povećanje plata kompletno angažovati u praćenju i sprečavanju odnosa dece jednog prema drugom da je to za dalje vaspitanje, jačanje karaktera dece jedan od najbitijih momenata.

oberin martel

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...

visoko nepotrebno obrazovan

pre 5 godina

Pa kad pustate decu u ovakve skole? Treba prebaciti na kucno obrazovanje preko interneta. Em bolji profesori, em bolja objasnjenja, em usteda vremena na putovanju do skole, em manje guzve, manja potrosnja goriva...

Djordje

pre 5 godina

Ovakvu priču možete naći u većini škola u Srbiji. Školi je lakše da se dete koje ima problem sa vršnjacima, iako je nedužno, ispiše iz škole i problem je rešen. Brigo moja pređi na drugoga, i naravno da ništa ne izađe van okvira škole.

Šturm

pre 5 godina

A za sve to vreme, Vladu i 250 poslanika u Skupštini baš briga što još nije usvojen Aleksin zakon!
(Domaćin, 20. septembar 2018 10:12)

Što bi ih bilo briga?
Problem ih ne dotiče, a mentalno i fizički su mnogo bliži nasilnicima nego normalnim ljudima. Većina ima osnovno obrazovanje (ne računam kupljene diplome), dok uživa na visokim državnim funkcijama i blagodetima koje te funkcije nose. U isto vreme, narod ih obilato podržava na izborima.
Što bi se oni potresali oko neke tamo dece?

123

pre 5 godina

Zanimljivo je da se to karakterise kao zadirkivanje. Pitam se kad bi neko uradio isto roditeljima nasilnika, nista vise samo ono sto mali nasilnik radi zlostavljanom detetu, da li bi se to okarakterisalo kao zadirkivanje isto?

Vladimir

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta ocekujete, pa to su deca istih onih ljudi koji vas maltretiraju inace, i vi sad od tih ljudi koji vas maltretiraju trazite da promene svoju decu? Ne ide to tako, zapitajte se.

opa

pre 5 godina

Pa razmislite da li djaci treba da nose uniforme? Da li treba da se uvede stojanje u cosku?
(Kata, 20. septembar 2018 11:03) jeste uniforme sve resavaju. Posebno nevaspitanje kod kuce

zaprepascen

pre 5 godina

Covece kakva je to zemlja postala u kojoj prisholog kaze: maltretiranom detetu da „ojača“ i da se onima koji su se okomili na njega predsatvi na drugi način i da im da do znanja da ako je sitan ne mora da znači da nije dobar drug.
Drugim recima, ti mali moras da se dokazes ovima sto te maltretiraju. Ovo je za mene porazno. Srecan sam sto sam se odselio i sto moje dete ne mora da ide u takvu skolu ali ne mogu reci koliko mi je zao svakog deteta u Srbiji koje mora da prolazi kroz ovo.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Школа није реаговала!?? А шта школа може реално да уради!?? Класика земље Србије! Овде риба смрди од главе, а чисти се од репа! Систем је тај који доводи до вршњачког насиља и који га подржава. Школство у Србији је уништено тотално. И не само школство, већ комплетан образовно-васпитни систем! Наставницима су руке везане. До министарства просвете не могу да дођу. Министарство је за њих недодириво. Када се у нормалном свету деси то што се десило са малим Алексом, министар просвете сам поднесе оставку, а овде се скида глава разредној, која ништа не може да учини. Зна се ко је одговоран за Алексину смрт, али такви су такође недодириви, јер шта ће да нам каже ЕУ ако се на мањинама у Србији спроведе закон!?? За неке ствари да би се уништиле, потребно је време. Тако је и са државама и народима. Србија ће нестати као држава, а ми као народ, у колико не променимо партијашке системе, без обзира ко је на власти. Партијаштво и незнање полако долазе на наплату. Уништено је школство, здравство, судство, војска, све.. Али оно главно, уништена је породица. Србијом влада партијаштво, неморал, безакоње.. Нека је Бог у помоћи овом дечаку из 7.разреда, његовој породици и осталој дечици у земљи Србији..

nele

pre 5 godina

citam komentare
naravno da ima veliku odgovornost skola
ali
da svako od nas postavi sebi pitanje
kako resiti npr problem sa komsijom i to punoletnim
hoce li sup da vam to resi
a ovo su maloletna lica
pritom svako saopstenje mupa glasi da su ti i ti od ranije poznati
pa ja bih rekao da najpre sudstvo pa sup pa roditelj pa skola moraju da menjaju ponasanje ka nasilnicima kada su vec postali nasilnici

sale009

pre 5 godina

kratko i efikasno - smeniti direktorku kao nauk za sve direktore gde se ova vrsta nasilja prijavljuje. najbolje rešenje za dete je prebaciti ga u drugu školu..

Trollston

pre 5 godina

Svi smo isli u skolu, znamo kako ovo funkcionise. U grupi koja maltretira postoji jedan koji je vodja, ostali uglavnom prate, jer se plase da ne zavrse kao maltretirani i budi izopsteni. Kolovodju kazniti i prebaciti u drugu skolu, a ako institucije to nece da urade, zna se kako se to resava na ulici...

bgd

pre 5 godina

Otac sam jednog srednjoskolca i osnovca,da se mom detetu ovako nesto dogodi,pa jos da traje mesecima e pa ljudi moja ova nazovi direktorka zapamtila bi me za ceo zivot..a tek roditelji tih malih,gnusnih,nevaspitanih ucenika...!!!

klo

pre 5 godina

Moje dete je imalo slične probleme. Na moje reakcije razredni uopšte nije reagovao. Onda sam počeo da učim dete kako da se odbrani i kada je jednog od njih bacio na sto sve je prestalo. Toliko o njihovoj hrabrosti. Sada je to moje dete magistar farmacije i na pitanje da li se viđa sa kim iz osnovne škole, samo odmahne kao da je nije ni bilo. To je tužno ali i zasluženo od strane kabadahija.

milodar

pre 5 godina

da cujem da moj klinac maltretira u skoli svog drugara imali bi nas dvojica ozbiljan razgovor uz adekvatnu pretnju.
roditelji su odgovorni, ja vam to kao roditelj kazem.

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Моје дете, седми разред, је добило друга са посебним потребама. Део деце из одељења га психички, а сада већ и физички злоставља, док га други део безуспешно брани. Када деца која га штите на разредном часу помену проблем, разредни старешина игнорише њихове речи и прелази на тачку разно. Толико о просветним радницима и њиховој посвећености и обучености, изузецима свака част. Колико видим, злостављана деца немају од кога да траже помоћ. Извештаји тима за превенцију вршњачког насиља вероватно приказују идеалну слику школе.

Децу учим да не мрзе боју људи, веру и социјално порекло. Учим их да не смеју никога да злостављају нити да трпе злостављање. Контролом телефона реаговао сам на слање претећих порука, и објаснио детету да је то вид насиља и да то не сме да ради.

mracni

pre 5 godina

Pored ovog slucaja u ovom trenutku postoji jos 100 za koje niko ne zna, a koji su isti ili gori od ovog. U tom periodu razvoja vlada zakon rulje. Slabici se grupisu oko "vodje" da ne bi bili oznaceni. Vodja je obicno razmazeno, egoisticno deriste bogatih roditelja bez vaspitanja koji je navikao da sve dobija na tacni i on je kod kuce "nase fino dijete" ili propalitet iz neke nefunkcionalne porodice koji ne gubi nista cak i ako ga kazne. Prostog rijesenja nema, ovo je uzasan problem za onog koji trpi maltretiranje. Rijesenja su cesto privremena i slabasna da izazivaju kontra efekat. Ako npr budu malo kaznjeni onda zrtva navlaci jos vecu mrznju i to se prenosi van skole. Pojedinac ima nekoliko opcija: Da se sam obracuna po zakonu rulje, da napusti sredinu i ode na drugo mjesto, da prijavi nadleznima. Ova zadnja opcija bi bila validna da je ovo pravna drzava, ali posto to nije slucaj, tu nema trajnog rijesenja. U nekoj uredjenoj zemlji zakon bi trebao da snazno kaznjava sve koji vrse nasilje. Maloljetnicki zatvori, kazneno-popravne ustanove, velike novcane kazne za roditelje nasilnika, trajno izbacivanje iz skole. Vrlo je prosto: Oni vrse nasilje jer NEMA KAZNE.

Marko

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....

Bobić

pre 5 godina

Seo bih pored svog deteta u klupu, a onda porazgovarao sa nasilnicima. Daj Bože i sa njihovim roditeljima.
Kad počnu da kažnjavaju nasilnike i izbacuju iz škole tako da oni moraju menjati školu, a ne žrtva, e tada možda razmisle. Nasilnici se ne boje institucija sistema.

Komša

pre 5 godina

@Vladimir
Za početak direktor bi trebalo da shvati da incident u školi kojom rukovodi ne znači da je škola loša i da rejting škole neće biti niži ako problem prijavi nadležnima.
Dakle,da shvate da minimalizovanje problema zarad "ugleda" škole nije rešenje.
Za početak.
Prič kako se sve dešava van škole a u školi je samo zadirkivanje u pitanju je izgovor za nečinjenje i pokušaj izbegavanja odgovornosti.
Ovakvo ponašanje je uobičajeno za decu - kada se posvadjaju svako često neko dete počne da lobira kod drugara da bojkoriju dete sa kojim je u svadji.Ako se to ne prekine,ako izostane reakcija roditelja organizator bojkota se osokoli i onda počinje da se ponača sve nasilnije (posršku sredine,makar prećutnu je dobio).
Umesto što je detetu savetovano da "ojača" (u čemu nema ničeg lošeg) moralo se razgovarati i sa roditeljima nasilnika ali i sa drugim roditeljima - roditeljski sastanak.
Mnogo je bitno da druga deca pasivno ne učestvuju u maltretiranju (bojkotu) već da se druže sa žrtvom.
Na taj način sredina pokazuje nasilnicima da je njihovo ponašanje loše.
I na kraju - škola je u obavezi da prijavi Centru a Centar bi trebalo da napiše prijavu ako izostane saradnja roditelja ili se nastavi sa takvim ponašanjem.
Ovaj problem se lako rešava ukoliko žrtva nije ostavljena sama od sistema.

делија нс

pre 5 godina

Да мајка је крива. Требала се обраћати сваки дан свима редом и опет ништа не би урадили (рекли би вјероватно нека "лудача", дијете размажено....). Не могу да вјерујем да школа нема рјешења за оваке случајеве (који мој ту раде педагози, психолози, директори, саветници, разредне старјешине, наставници ако немају права сазнања о таквим проблемима - да ли уопште прате понашање дјетета, немогуће је непримјетити промјене понашања, изолованост ако их то уопште и занима осим како узети динар више од издвача књига, екскурзија....). Све и да није пријављен случај "малтретирања" овакве ствари не могу проћи незапажено да се ради иоле озбиљније.

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

danguba

pre 5 godina

Djeca znaju biti izrazito brutalna, kao zvjeri u coporu. Kada si jednom oznacen kao meta i izbacen iz copora, tada ti niko vise ne prilazi, jer se boji za svoj status. Naravno, problem je siri, univerzalan, mada je kod nas posebno izrazen zbog sveopsteg moralnog i drustvenog sunovrata posljednjih decenija. Kao drustvo, uopste nismo spremni da prihvatimo iole drugacije individue. Namece ti se da budes dio mase, mislis i ponasas se kao vecina...,ili kako vodja kaze.

Sinki

pre 5 godina

Moram reci da danasnja djeca znaju biti nevjerovatno zlobna.Da li je to do roditelja i vaspitanja,ili se rodis tako zloban,ali je ovo zaista katastrofa.

opa

pre 5 godina

Ja ne razumem ko voli da gleda ove voditelje? Tacno se vidi da su neobrazovani? Zabranila bih da novinar bude neobrazovan, nenacitan, nevaspitan. Ovo je bilo mucno gledati

Smuleco

pre 5 godina

Na žalost, svi u državi, koji bi trebalo da rešavaju akutni problem vršnjačkog nasilja u školama žmure, i bacaju pod tepih zlo koje hara. Direktori škola, i školski psiholozi ne žele da "talasaju", jer čuvaju svoje pozicije, a profesori su nemoćni. I tako smo u vrzinom kolu nemoći i beznađa. A mrtva deca, i ona koja će se ubiti, ili biti možda ubijena, nisu imala, i nemaju nikakvu šansu u ovakvom društvu i državi, koji ništa ne čine, da zaštite decu od baraba među njima.

Darko

pre 5 godina

Koliko mi je žao ovog deteta. Živimo u takvom društvu, rijaliti programa i ostalih glupostima gde su uzor deci ljudi bez morala. Totalno zanemarili ono osnovno a to je škola i obrazovanje.

expert

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.

Neko ko je sve preziveo

pre 5 godina

U prvoj godini srednje škole došao sam u drugu sredinu gde sam od ranije poznavao samo jednog ucenika.Upao sam u razred sa jako losim momcima koji su em bili losi ucenici em klosari po profesiji.Godinu dana trpeo sam njihova poniženja i maltretiranja.Od davanja pogrdnih nadimaka do fizičkog nasilja njih vise.Resio sam to na svoj način jednog sam prebio na mrtvo ime za primer.

Sale Austrija

pre 5 godina

Molim vas da pojasnimo neke stvari: rođen sam i živim u austriji ovde neki ljudi govore kako toga Ima samo u srbiji i to nije tačno vršnjačko nasilje postoji svuda 13 godina sam se ovde u austriji školovao i video sam da u svakoj školi u kojoj sam bio je bilo vršnjačko nasilje prisutno jedino što oni protiv toga rade je da pošalju neke ljude da pričaju o mobingu a deca izložena vršnjačkom nasilju ćute najčešće a i u po nekim školama ima neka vrsta školskog psihologa što dolazi možda tako jednom nedeljno u školi.. još nešto da dodam: takođe se I neretko događaju tuče ispred škola pa i često i u školama zatim deca počinju često da puše pa čak i u uzrastu od već 11 (!) godina neka čak i ranije i ako se takve stvari sankcionišu su sve češća i od kako sam ja završio školu ništa se nije promenilo na bolje već samo na gore i deca još sve ranije i sve više počinju da konzumiraju marihuanu i svakodnevno vidim decu iz škole na zvučnike u javnosti puštaju bučnu muziku.. Molim vas da objavite komentar ljudi trebaju da vide da se takve stvari ne dešavaju samo u srbiji već svuda..

Predrag

pre 5 godina

A kada ćemo ozbiljno da popričamo o motivima zašto se deca "zadirkuju"?! Motivi su mahom zbog toga što su neka deca drugačija, od ekonomskog položaja roditelja, pa do nacionalnog, rasnog, verskog, seksualnog identiteta.

sasa

pre 5 godina

Sta rade ti ucitelji? Direktorka kaze da se majka nije dovoljno glasno bunila a psiholog predlaze da dete ojaca?! Sta je bre ovo? Kakvi to ljudi rade sa decom?
I sta uce tu decu tamo? Da li su ta deca upoznata sa slucajom malog Aleksa? Da li oni znaju sta je u redu a sta nije?

neko tamo

pre 5 godina

iz licnog iskustva govorim... direktori zataskavaju svaki slucaj nasilja. sluze se svim sredstvima i uradice bilo sta samo da ne dodje do javnosti da je u skoli bilo nasilja. zato mi je neopisivo drago kada ovakvi slucajevi dospeju u javnost. zataskavaju, a onda im eksplodira u lice.

jesmo mi u dzungli

pre 5 godina

Kada tri idu na jednog i to sve u jednog dugom periodu onda je jasno ko je tu napadac, a ko zrtva, neverovatno da se nalaze opravdanja u stilu " i on njih zadirkuje".

Nisu primetili? Da dete sedi samo u klupi? Niko im nije prijavio? Sad ce jos i majka da im bude kriva sto je rekla "zadirkivanje , a ne "nasilje"? Mozda je ona trebala da dodje u skolu i dezura na hodniku?

Klasicno bezanje od odgovornosti i prebacivanje krivice na drugoga.

Mici

pre 5 godina

Ne vredi kada mentalitet ljudi ne moze da se promeni. Sama izjava psihologa govori sve. Nasilje se u ovom drustvu tolerise i krivci su svi od roditelja preko zaposlenih do vrha drzave!

BobmarkSRB

pre 5 godina

Vremenom ce se ispostaviti da ce ti nasilnici i skoncati nasilno u ranim godinama zivota zato sto ih njihov nagon tako vodi i treba a oni koji preteknu bice klosari celog zivota...mali budi jak jos koja god i gledaces ih sa visine...vremenom dodje sve na svoje mesto !!!

Boze me sacuvaj...

pre 5 godina

Licno sam bio zrtva psihickog (srecom ne cesto i fizickog) nasilja u skoli jer sam uvek bio mali, bolesljiv i slab , pa samim tim nisam mogao da se suprotstavim nasilnicima. One fore tipa "ignorisi ih i pustice te" su nebuloze, jer jednostavno ne pale. Nisam nikada imao tolikih problema da imam suicidalne tendencije, ali sam dugo vremena posle skole bio socijalno neprilagodjen, stidljiv, povucen i nisam imao puno uspeha kod devojaka i smatram da je sve to posledica maltretiranja koje sam trpeo kao dete.

Smatram da su svi krivi, od profesora koje mrzi da se zamaraju "decjim glupostima" ,cast izuzecima, preko ostale dece koja retko staju u odbranu maltretiranih osoba i neretko podrzavaju nasilnike, zatim roditelja cije dete naravno nikad nista lose ne bi uradilo, zatim uprave skole koji ne zele da im se zatrese fotelja, posebno kada je roditelj nasilnika neka uticajnija licnost (sto je cesto jer deca takvih ljudi su obicno nasilna) i naravno najveci krivac je zakon, jer danas detetu ne sme da fali dlaka s glave.

Licno smatram, mada verovatno ne mogu da budem objektivan po tom pitanju, da nasilnike treba kaznjavati onako kako oni tretiraju svoje zrtve - tuci ih pred celom skolom, staviti ih na stub srama i ukoliko ponove nasilnicko ponasanje 2. put izbaciti ih iz skole i onemoguciti bilo kakvo dalje skolovanje, pa ko hoce sebi da unisti zivot nek izvoli.

Eto toliko od mene, zao mi je ove dece 20 godina kasnije, a problematika identicna kao u moje vreme.

Marko

pre 5 godina

Kad bi se to desilo mom detetu, bilo bi krvi. Ne zanima me da li bih posle zavrsio u zatvoru i da li bi me u novinama nazivali monstrumom.

Si

pre 5 godina

Jedno dete ne moze da zadirkuje njih vise, svaki profesor i direktor koji poveruje u ovo je ili potpuni idiot ili lazov. Medju decom vlada copor, kao medju vukovima. Sam decak nikad nece moci ni da pridje coporu a da mu ne uzvrate tri puta gore. Izdvojiti alfa decaka i dobro kazniti, mozda cak i ukloniti iz skole na neko vreme. Za ostale iz grupe ce biti dovoljno da roditelji pricaju sa njima, u odsustvu glavnog idiota ce imati priliku da na normalan nacin promene ponasanje.
Ovo sto sam napisao smatram da je tacno, a sve i da nije takav slucaj, opet ce biti za korak vise nego sto je i jedna skola uradila. Uraditi bilo sta, iako se ovde u zemlji vise voli tragedija, pa tek onda da se prica sta je trebalo biti i kako postupiti, a decka do tad vise nece biti.

Kolee

pre 5 godina

Ubaciti kamere u svaku ucionicu kao i u toalet, ne u kabine naravno. I kad pocnete da izbacujete manijake iz skole na osnovu dokaza prestace mangupisanje i maltretiranje djece po skolama.

Владимир

pre 5 godina

Ајде сад немојте ни ви да се придружујете "чопору" који одмах пљује наставнике и директора него реците шта је то требао директор да уради? Шта би сте ви учинили да сте на његовом/њеном месту?
Мајка место да одмах оде код разредног и лично поразговара са њим шаље му СМС поруку!
Родитељи проводе 20 сати дневно са својом децом а наставник 45 минута са њих стотину и онда кад нешто зашкрипи крив је наставник! Ако родитељи не могу да васпотају то једно дете шта очекујете од тог наставника?
Нећу да браним просвету,сигурно је да ту има пуно мана али слика није тако црно-бела,нису само они одговорни за васпитање наше деце.

PythonAI

pre 5 godina

Ja sam bio žrtva nasilja u školi. Lomili su me svaki dan i vređali. Samo zato što sam bio povučen. Bio sam na ivici da uradim isto što i Aleksa. Na svu sreću nisam.
Danas imam ženu, dvoje dece, živim u Nemačkoj i radim kao programer za 120k, a propaliteti koji su me mučili su ili zatvoru ili ginu kao plaćenici na stranim frontovima.
Deco, imajte snage, izdržite samo još malo, završiće se ta škola i imaćete nalepši život. Setite se da je i Elon Musk bio žrtva nasilja i pogledajte gde je sad.

Dejvid Kulik

pre 5 godina

@BobmarkSRB - ovo potpisujem , bas tako je bilo u mom slucaju. Skoro svaki dan maltretiranje. Fora je sto sam ja samo ucio sto vise i na kraju zavrsio faks osnovao firmu i imam preko 300 zaposlenih sto ovde sto u inostranstvu.
Dan pobede za mene je bio 9. jun 2009 kada sam dobio mail od jednog od tih tipova koji je nekako preziveo i '90 a da nije ubijen gde mi se pozalio na losu licnu situaciju i da li bih mogao da ga zaposlim makar kao cuvara.
Sve dodje na svoje - posle sam shvatio da je u pitanju neka vrste socijalne evolucije gde su upravo ovi nasilnic a kasnije krimosi na dnu lanca ishrane i vrlo brzo nestaju.

goblin

pre 5 godina

Ti nasilnici u normalnim zemljama brzo propadnu u životu kada izađu iz srednje škole(ako SISTEM ne uspe da ih dovede u red),samo u Srbiji napreduju i uz pomoc partijske knjižice,kupljenih diploma,veza sa kriminalom postaju "stubovi društva",dok maltretirana i pametna deca trpe godinama i cim završe skolovanje beze odavde glavom bez obzira.Negativna selekcija,zato i propadamo.

pera

pre 5 godina

to dete je moglo da se ubije samo i jedino zbog roditeljskog vaspitanja... zadirkivanja u skoli je oduvek bilo i bice... direktorka Maja je pravi profesionalac, a ovakvim glupim hajkama se prosvetnim radnicima samo vezuju ruke... za pocetak bi drzava trebalo da uvede uniforme u skole, a ne ovako kao divlja banda

opa

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.
(expert, 20. septembar 2018 10:09) Kapiram da si roditelj jednog nasilnika. Bas taj najslabiji kad je nasamo sa trojicim rmpalija napadne ih a onda kod kuce uvece place u krevet i vice hocu da se u ubijem. Sram te bilo bagro!

jasamaja

pre 5 godina

Svega ovoga je bilo oduvek, sano u naše vreme ja kao roditelj maltretiranog deteta odem i polomim koske detetu nasilniku ili njegovom tati/mami i tu se sve završava. Danas, uz silne protokole i procedure ispada ovako, ej nema vremena da reaguje za 7 dana? Samo, mom detetu kad bi se to dešavalo, nema tog protokola koji bi me zaustavio, pa posle u zatvor, nema veze.

generacija bez budućnosti

pre 5 godina

ja tu decu ne bih maltretirao, ali roditelji njihovi...strah bi um uvukao u kosti da se plaše da izađu iz kuće i osete se kao mučeni učenik

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Skole reaguju ali im zakon ne dozvoljava ni trunku mogucnosti da se izbore sa nasilnicima. Pa da li iko zna, da prosvetari ne smeju ni popreko pogledati te mlade nasilnike? Odmah im sleduje prigovor, suspenzija i javno blacenje. Drzava treba da uvede zakon i da takve salje u popravne domove i jedinice specijalnog tipa. Nasilnistvo dolazi od kuce, a ne iz skole.

Sretenko

pre 5 godina

Au sta isprica ova direktorka. Da zena nijednom reci niti gestom ne pokaza da joj je imalo zao zrtve nasilja ili da obeca da ce nesto preduzeti, nego cak svaljuje krivicu na majku i dete i samo joj stalo da skine odgovornost sa sebe i skole pritom napadajuci zrtve. Prakticno se i sama direktorka prikljucila diskriminaciji i lincovanju tog djaka. Ovo je nedopustivo.

evo ja cu kao biti pedagog, a ti budi psiholog, vazi?

pre 5 godina

Cuj ove genijalne ideje- Psiholog savetovao dtetu da "ojaca" i da se predstavi u drugom svetlu????
Gde nalazite te psihologe?
Gde vam je osnovno vaspitanje, osecaj za drustvenu zajednicu?
Srbija je dosla dotle da deca grizu jedni druge, to je sindrom iz zivotinjskog sveta, tri mladunca kljucaju cetvrtog dok ga ne izbace iz gnezda.
To rade odrasli i to deca gledaju svakog dana , pa sto bi se oni drugacije ponasali.
Roditelji dece-nasilnika ne reaguju, nastavnici ne reaguju- zadirkivanje ,cuj Boga ti- znaci odstrel je dozvoljen.
Zemlja koja izjeda samu sebe.

blabla

pre 5 godina

Problem je u tim pojedincima/pojedincu sto terorisu ostalu decu a ostali nemogu nista protiv toga i cute. Profesori skola se prave da to ne vide, jako puno djaka ćuti o tome i trpi.ali.... Ovo je moj slucaj iz osnovne i srednje i zato sam mrzeo svaki minut proveden tamo zbog tih osoba koje nikad nisu sankcionisane..a mozda je moglo ipak biti drugacije..

Zuba

pre 5 godina

Za nasu drzavu ocigledno nije. Jel treba jos jedan mlad zivot da se ugasi da bi se upalio alarm.
Dokle vise da se cuti za vrsnjacko nasilje?

Gohan

pre 5 godina

Država vam pomoći neće gospođo.

Što se tiče vašeg dečaka, najbolje je da porazgovara sa psihologom za početak.

Što se tiče dece koja maltretiraju vašeg sina.. Porazgovarajte sa njihovim roditeljima i neka smire tu dečurliju. Ukoliko nastave i dalje, krenite sa vašim sinom u pkolu i išamarajte tu bagru. Batina je iz raja izašla.

Belgijanac

pre 5 godina

Ma koji bolan alarm?!
Kao da je to vršnjačko maltretiranje novost, pa toga je bilo i prije 40 godina kad sam ja išao u školu, samo nije bilo interneta!

Protoss

pre 5 godina

Zato sto su sistem i drzava tesko bolesni, a institucije kao i oni koji upravljaju ovom drzavom reaguju kada bude vec kasno, jednostavno su nezainteresovanii.. To se u praksi vec 25 godina desava... Zamislite drzavu i sistem koji ne mogu da se izbore sa problemom vrsnjackog nasilja, zamislite koliko je ta drzava slaba i njene institucije...

Svi opasni

pre 5 godina

Ocigledno da nije. Kada cemo se suociti sa cinjenicom da smo divlje drustvo kojim vlada nasilje. Takva situacija ovde traje decenijama. Deca rade samo ono sto su ih stariji naucili.

evo ja cu kao biti pedagog, a ti budi psiholog, vazi?

pre 5 godina

Cuj ove genijalne ideje- Psiholog savetovao dtetu da "ojaca" i da se predstavi u drugom svetlu????
Gde nalazite te psihologe?
Gde vam je osnovno vaspitanje, osecaj za drustvenu zajednicu?
Srbija je dosla dotle da deca grizu jedni druge, to je sindrom iz zivotinjskog sveta, tri mladunca kljucaju cetvrtog dok ga ne izbace iz gnezda.
To rade odrasli i to deca gledaju svakog dana , pa sto bi se oni drugacije ponasali.
Roditelji dece-nasilnika ne reaguju, nastavnici ne reaguju- zadirkivanje ,cuj Boga ti- znaci odstrel je dozvoljen.
Zemlja koja izjeda samu sebe.

Boze me sacuvaj...

pre 5 godina

Licno sam bio zrtva psihickog (srecom ne cesto i fizickog) nasilja u skoli jer sam uvek bio mali, bolesljiv i slab , pa samim tim nisam mogao da se suprotstavim nasilnicima. One fore tipa "ignorisi ih i pustice te" su nebuloze, jer jednostavno ne pale. Nisam nikada imao tolikih problema da imam suicidalne tendencije, ali sam dugo vremena posle skole bio socijalno neprilagodjen, stidljiv, povucen i nisam imao puno uspeha kod devojaka i smatram da je sve to posledica maltretiranja koje sam trpeo kao dete.

Smatram da su svi krivi, od profesora koje mrzi da se zamaraju "decjim glupostima" ,cast izuzecima, preko ostale dece koja retko staju u odbranu maltretiranih osoba i neretko podrzavaju nasilnike, zatim roditelja cije dete naravno nikad nista lose ne bi uradilo, zatim uprave skole koji ne zele da im se zatrese fotelja, posebno kada je roditelj nasilnika neka uticajnija licnost (sto je cesto jer deca takvih ljudi su obicno nasilna) i naravno najveci krivac je zakon, jer danas detetu ne sme da fali dlaka s glave.

Licno smatram, mada verovatno ne mogu da budem objektivan po tom pitanju, da nasilnike treba kaznjavati onako kako oni tretiraju svoje zrtve - tuci ih pred celom skolom, staviti ih na stub srama i ukoliko ponove nasilnicko ponasanje 2. put izbaciti ih iz skole i onemoguciti bilo kakvo dalje skolovanje, pa ko hoce sebi da unisti zivot nek izvoli.

Eto toliko od mene, zao mi je ove dece 20 godina kasnije, a problematika identicna kao u moje vreme.

Svi opasni

pre 5 godina

Ocigledno da nije. Kada cemo se suociti sa cinjenicom da smo divlje drustvo kojim vlada nasilje. Takva situacija ovde traje decenijama. Deca rade samo ono sto su ih stariji naucili.

Kolee

pre 5 godina

Ubaciti kamere u svaku ucionicu kao i u toalet, ne u kabine naravno. I kad pocnete da izbacujete manijake iz skole na osnovu dokaza prestace mangupisanje i maltretiranje djece po skolama.

jasamaja

pre 5 godina

Svega ovoga je bilo oduvek, sano u naše vreme ja kao roditelj maltretiranog deteta odem i polomim koske detetu nasilniku ili njegovom tati/mami i tu se sve završava. Danas, uz silne protokole i procedure ispada ovako, ej nema vremena da reaguje za 7 dana? Samo, mom detetu kad bi se to dešavalo, nema tog protokola koji bi me zaustavio, pa posle u zatvor, nema veze.

Sretenko

pre 5 godina

Au sta isprica ova direktorka. Da zena nijednom reci niti gestom ne pokaza da joj je imalo zao zrtve nasilja ili da obeca da ce nesto preduzeti, nego cak svaljuje krivicu na majku i dete i samo joj stalo da skine odgovornost sa sebe i skole pritom napadajuci zrtve. Prakticno se i sama direktorka prikljucila diskriminaciji i lincovanju tog djaka. Ovo je nedopustivo.

danguba

pre 5 godina

Djeca znaju biti izrazito brutalna, kao zvjeri u coporu. Kada si jednom oznacen kao meta i izbacen iz copora, tada ti niko vise ne prilazi, jer se boji za svoj status. Naravno, problem je siri, univerzalan, mada je kod nas posebno izrazen zbog sveopsteg moralnog i drustvenog sunovrata posljednjih decenija. Kao drustvo, uopste nismo spremni da prihvatimo iole drugacije individue. Namece ti se da budes dio mase, mislis i ponasas se kao vecina...,ili kako vodja kaze.

Si

pre 5 godina

Jedno dete ne moze da zadirkuje njih vise, svaki profesor i direktor koji poveruje u ovo je ili potpuni idiot ili lazov. Medju decom vlada copor, kao medju vukovima. Sam decak nikad nece moci ni da pridje coporu a da mu ne uzvrate tri puta gore. Izdvojiti alfa decaka i dobro kazniti, mozda cak i ukloniti iz skole na neko vreme. Za ostale iz grupe ce biti dovoljno da roditelji pricaju sa njima, u odsustvu glavnog idiota ce imati priliku da na normalan nacin promene ponasanje.
Ovo sto sam napisao smatram da je tacno, a sve i da nije takav slucaj, opet ce biti za korak vise nego sto je i jedna skola uradila. Uraditi bilo sta, iako se ovde u zemlji vise voli tragedija, pa tek onda da se prica sta je trebalo biti i kako postupiti, a decka do tad vise nece biti.

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Skole reaguju ali im zakon ne dozvoljava ni trunku mogucnosti da se izbore sa nasilnicima. Pa da li iko zna, da prosvetari ne smeju ni popreko pogledati te mlade nasilnike? Odmah im sleduje prigovor, suspenzija i javno blacenje. Drzava treba da uvede zakon i da takve salje u popravne domove i jedinice specijalnog tipa. Nasilnistvo dolazi od kuce, a ne iz skole.

goblin

pre 5 godina

Ti nasilnici u normalnim zemljama brzo propadnu u životu kada izađu iz srednje škole(ako SISTEM ne uspe da ih dovede u red),samo u Srbiji napreduju i uz pomoc partijske knjižice,kupljenih diploma,veza sa kriminalom postaju "stubovi društva",dok maltretirana i pametna deca trpe godinama i cim završe skolovanje beze odavde glavom bez obzira.Negativna selekcija,zato i propadamo.

neko tamo

pre 5 godina

iz licnog iskustva govorim... direktori zataskavaju svaki slucaj nasilja. sluze se svim sredstvima i uradice bilo sta samo da ne dodje do javnosti da je u skoli bilo nasilja. zato mi je neopisivo drago kada ovakvi slucajevi dospeju u javnost. zataskavaju, a onda im eksplodira u lice.

Neko ko je sve preziveo

pre 5 godina

U prvoj godini srednje škole došao sam u drugu sredinu gde sam od ranije poznavao samo jednog ucenika.Upao sam u razred sa jako losim momcima koji su em bili losi ucenici em klosari po profesiji.Godinu dana trpeo sam njihova poniženja i maltretiranja.Od davanja pogrdnih nadimaka do fizičkog nasilja njih vise.Resio sam to na svoj način jednog sam prebio na mrtvo ime za primer.

opa

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.
(expert, 20. septembar 2018 10:09) Kapiram da si roditelj jednog nasilnika. Bas taj najslabiji kad je nasamo sa trojicim rmpalija napadne ih a onda kod kuce uvece place u krevet i vice hocu da se u ubijem. Sram te bilo bagro!

PythonAI

pre 5 godina

Ja sam bio žrtva nasilja u školi. Lomili su me svaki dan i vređali. Samo zato što sam bio povučen. Bio sam na ivici da uradim isto što i Aleksa. Na svu sreću nisam.
Danas imam ženu, dvoje dece, živim u Nemačkoj i radim kao programer za 120k, a propaliteti koji su me mučili su ili zatvoru ili ginu kao plaćenici na stranim frontovima.
Deco, imajte snage, izdržite samo još malo, završiće se ta škola i imaćete nalepši život. Setite se da je i Elon Musk bio žrtva nasilja i pogledajte gde je sad.

Sinki

pre 5 godina

Moram reci da danasnja djeca znaju biti nevjerovatno zlobna.Da li je to do roditelja i vaspitanja,ili se rodis tako zloban,ali je ovo zaista katastrofa.

Dejvid Kulik

pre 5 godina

@BobmarkSRB - ovo potpisujem , bas tako je bilo u mom slucaju. Skoro svaki dan maltretiranje. Fora je sto sam ja samo ucio sto vise i na kraju zavrsio faks osnovao firmu i imam preko 300 zaposlenih sto ovde sto u inostranstvu.
Dan pobede za mene je bio 9. jun 2009 kada sam dobio mail od jednog od tih tipova koji je nekako preziveo i '90 a da nije ubijen gde mi se pozalio na losu licnu situaciju i da li bih mogao da ga zaposlim makar kao cuvara.
Sve dodje na svoje - posle sam shvatio da je u pitanju neka vrste socijalne evolucije gde su upravo ovi nasilnic a kasnije krimosi na dnu lanca ishrane i vrlo brzo nestaju.

Protoss

pre 5 godina

Zato sto su sistem i drzava tesko bolesni, a institucije kao i oni koji upravljaju ovom drzavom reaguju kada bude vec kasno, jednostavno su nezainteresovanii.. To se u praksi vec 25 godina desava... Zamislite drzavu i sistem koji ne mogu da se izbore sa problemom vrsnjackog nasilja, zamislite koliko je ta drzava slaba i njene institucije...

Darko

pre 5 godina

Koliko mi je žao ovog deteta. Živimo u takvom društvu, rijaliti programa i ostalih glupostima gde su uzor deci ljudi bez morala. Totalno zanemarili ono osnovno a to je škola i obrazovanje.

BobmarkSRB

pre 5 godina

Vremenom ce se ispostaviti da ce ti nasilnici i skoncati nasilno u ranim godinama zivota zato sto ih njihov nagon tako vodi i treba a oni koji preteknu bice klosari celog zivota...mali budi jak jos koja god i gledaces ih sa visine...vremenom dodje sve na svoje mesto !!!

blabla

pre 5 godina

Problem je u tim pojedincima/pojedincu sto terorisu ostalu decu a ostali nemogu nista protiv toga i cute. Profesori skola se prave da to ne vide, jako puno djaka ćuti o tome i trpi.ali.... Ovo je moj slucaj iz osnovne i srednje i zato sam mrzeo svaki minut proveden tamo zbog tih osoba koje nikad nisu sankcionisane..a mozda je moglo ipak biti drugacije..

Gohan

pre 5 godina

Država vam pomoći neće gospođo.

Što se tiče vašeg dečaka, najbolje je da porazgovara sa psihologom za početak.

Što se tiče dece koja maltretiraju vašeg sina.. Porazgovarajte sa njihovim roditeljima i neka smire tu dečurliju. Ukoliko nastave i dalje, krenite sa vašim sinom u pkolu i išamarajte tu bagru. Batina je iz raja izašla.

Mici

pre 5 godina

Ne vredi kada mentalitet ljudi ne moze da se promeni. Sama izjava psihologa govori sve. Nasilje se u ovom drustvu tolerise i krivci su svi od roditelja preko zaposlenih do vrha drzave!

Predrag

pre 5 godina

A kada ćemo ozbiljno da popričamo o motivima zašto se deca "zadirkuju"?! Motivi su mahom zbog toga što su neka deca drugačija, od ekonomskog položaja roditelja, pa do nacionalnog, rasnog, verskog, seksualnog identiteta.

sasa

pre 5 godina

Sta rade ti ucitelji? Direktorka kaze da se majka nije dovoljno glasno bunila a psiholog predlaze da dete ojaca?! Sta je bre ovo? Kakvi to ljudi rade sa decom?
I sta uce tu decu tamo? Da li su ta deca upoznata sa slucajom malog Aleksa? Da li oni znaju sta je u redu a sta nije?

Smuleco

pre 5 godina

Na žalost, svi u državi, koji bi trebalo da rešavaju akutni problem vršnjačkog nasilja u školama žmure, i bacaju pod tepih zlo koje hara. Direktori škola, i školski psiholozi ne žele da "talasaju", jer čuvaju svoje pozicije, a profesori su nemoćni. I tako smo u vrzinom kolu nemoći i beznađa. A mrtva deca, i ona koja će se ubiti, ili biti možda ubijena, nisu imala, i nemaju nikakvu šansu u ovakvom društvu i državi, koji ništa ne čine, da zaštite decu od baraba među njima.

mracni

pre 5 godina

Pored ovog slucaja u ovom trenutku postoji jos 100 za koje niko ne zna, a koji su isti ili gori od ovog. U tom periodu razvoja vlada zakon rulje. Slabici se grupisu oko "vodje" da ne bi bili oznaceni. Vodja je obicno razmazeno, egoisticno deriste bogatih roditelja bez vaspitanja koji je navikao da sve dobija na tacni i on je kod kuce "nase fino dijete" ili propalitet iz neke nefunkcionalne porodice koji ne gubi nista cak i ako ga kazne. Prostog rijesenja nema, ovo je uzasan problem za onog koji trpi maltretiranje. Rijesenja su cesto privremena i slabasna da izazivaju kontra efekat. Ako npr budu malo kaznjeni onda zrtva navlaci jos vecu mrznju i to se prenosi van skole. Pojedinac ima nekoliko opcija: Da se sam obracuna po zakonu rulje, da napusti sredinu i ode na drugo mjesto, da prijavi nadleznima. Ova zadnja opcija bi bila validna da je ovo pravna drzava, ali posto to nije slucaj, tu nema trajnog rijesenja. U nekoj uredjenoj zemlji zakon bi trebao da snazno kaznjava sve koji vrse nasilje. Maloljetnicki zatvori, kazneno-popravne ustanove, velike novcane kazne za roditelje nasilnika, trajno izbacivanje iz skole. Vrlo je prosto: Oni vrse nasilje jer NEMA KAZNE.

Zuba

pre 5 godina

Za nasu drzavu ocigledno nije. Jel treba jos jedan mlad zivot da se ugasi da bi se upalio alarm.
Dokle vise da se cuti za vrsnjacko nasilje?

klo

pre 5 godina

Moje dete je imalo slične probleme. Na moje reakcije razredni uopšte nije reagovao. Onda sam počeo da učim dete kako da se odbrani i kada je jednog od njih bacio na sto sve je prestalo. Toliko o njihovoj hrabrosti. Sada je to moje dete magistar farmacije i na pitanje da li se viđa sa kim iz osnovne škole, samo odmahne kao da je nije ni bilo. To je tužno ali i zasluženo od strane kabadahija.

milodar

pre 5 godina

da cujem da moj klinac maltretira u skoli svog drugara imali bi nas dvojica ozbiljan razgovor uz adekvatnu pretnju.
roditelji su odgovorni, ja vam to kao roditelj kazem.

jesmo mi u dzungli

pre 5 godina

Kada tri idu na jednog i to sve u jednog dugom periodu onda je jasno ko je tu napadac, a ko zrtva, neverovatno da se nalaze opravdanja u stilu " i on njih zadirkuje".

Nisu primetili? Da dete sedi samo u klupi? Niko im nije prijavio? Sad ce jos i majka da im bude kriva sto je rekla "zadirkivanje , a ne "nasilje"? Mozda je ona trebala da dodje u skolu i dezura na hodniku?

Klasicno bezanje od odgovornosti i prebacivanje krivice na drugoga.

Trollston

pre 5 godina

Svi smo isli u skolu, znamo kako ovo funkcionise. U grupi koja maltretira postoji jedan koji je vodja, ostali uglavnom prate, jer se plase da ne zavrse kao maltretirani i budi izopsteni. Kolovodju kazniti i prebaciti u drugu skolu, a ako institucije to nece da urade, zna se kako se to resava na ulici...

Šturm

pre 5 godina

A za sve to vreme, Vladu i 250 poslanika u Skupštini baš briga što još nije usvojen Aleksin zakon!
(Domaćin, 20. septembar 2018 10:12)

Što bi ih bilo briga?
Problem ih ne dotiče, a mentalno i fizički su mnogo bliži nasilnicima nego normalnim ljudima. Većina ima osnovno obrazovanje (ne računam kupljene diplome), dok uživa na visokim državnim funkcijama i blagodetima koje te funkcije nose. U isto vreme, narod ih obilato podržava na izborima.
Što bi se oni potresali oko neke tamo dece?

zaprepascen

pre 5 godina

Covece kakva je to zemlja postala u kojoj prisholog kaze: maltretiranom detetu da „ojača“ i da se onima koji su se okomili na njega predsatvi na drugi način i da im da do znanja da ako je sitan ne mora da znači da nije dobar drug.
Drugim recima, ti mali moras da se dokazes ovima sto te maltretiraju. Ovo je za mene porazno. Srecan sam sto sam se odselio i sto moje dete ne mora da ide u takvu skolu ali ne mogu reci koliko mi je zao svakog deteta u Srbiji koje mora da prolazi kroz ovo.

bgd

pre 5 godina

Otac sam jednog srednjoskolca i osnovca,da se mom detetu ovako nesto dogodi,pa jos da traje mesecima e pa ljudi moja ova nazovi direktorka zapamtila bi me za ceo zivot..a tek roditelji tih malih,gnusnih,nevaspitanih ucenika...!!!

делија нс

pre 5 godina

Да мајка је крива. Требала се обраћати сваки дан свима редом и опет ништа не би урадили (рекли би вјероватно нека "лудача", дијете размажено....). Не могу да вјерујем да школа нема рјешења за оваке случајеве (који мој ту раде педагози, психолози, директори, саветници, разредне старјешине, наставници ако немају права сазнања о таквим проблемима - да ли уопште прате понашање дјетета, немогуће је непримјетити промјене понашања, изолованост ако их то уопште и занима осим како узети динар више од издвача књига, екскурзија....). Све и да није пријављен случај "малтретирања" овакве ствари не могу проћи незапажено да се ради иоле озбиљније.

Pilipenda

pre 5 godina

Pa je l predsednik države jednom izjavio, da ne može da se obračunava sa huliganima na stadionima, ima preča posla... Tako i ovo.

mama jedne ucenice

pre 5 godina

Znaci, gospodja direktorka je imala saznanja da je jos u aprilu bilo "zadirkivanja", a onda se vajka nemanjem vremena u junu da resi problem? Vremena je bilo da se problem odmah sasece, uostalom, zar ne kazu prosvetari da rade i nakon zavrsene skolske godine, sto znaci da ste imali bar jos mesec dana nakon 13. juna, pa i one dve-tri famozne sedmice pre 1. septembra da vidite sta cete! Proveli ste celo leto, dva i po puna meseca, da vam jedna nesrecna i zastrasena decija dusica nije pala na pamet? Ja bih na vasem mestu, gospodjo, zrtvovala cak i malo svoga odmora i porazmislila sta mogu da uradim da se nadje neko resenje i dete od prvog casa u septembru bar oseti da skola stoji iza njega. Makar me ne platili za to i makar niko i ne znao za to - jer ako se tom detetu nesto desi, koliko god ste debelokozac, mozete biti sigurni da nikada vise necete moci mirno spavati. Ja sam to naucila od mojih ucitelja - onih koje su vitlali po svim selima i gudurama ove zemlje i koji su sa decom provodili ceo svoj dan, bez da kazu "moja odgovornost se zavrsava na pragu ucionice i u mesecnom koeficijentu." Pravi ucitelj nije onaj koji vas uci gradivo, nego onaj koji vam daje i znanje za zivot. Vi, gospodjo, nastavite da prebacujete krivicu na mucenu majku, iako bi najbolje bilo da priznate celoj naciji da niste kompetentni, a svakako ni zainteresovani da radite svoj posao.

Djordje

pre 5 godina

Ovakvu priču možete naći u većini škola u Srbiji. Školi je lakše da se dete koje ima problem sa vršnjacima, iako je nedužno, ispiše iz škole i problem je rešen. Brigo moja pređi na drugoga, i naravno da ništa ne izađe van okvira škole.

Nikola

pre 5 godina

Nije do skole. Do roditelja je. Ime, prezime i da vidimo ko su, cime se bave i zasto nisu socijalizovali decu. Ako ne mogu, Centar za socijalni rad i smestite nasilnike u specijalne ustanove. Oni nisu za skolu.

hajduk jovica

pre 5 godina

Evo ja se prijavljujem sa par ortaka da ucestvujemo u timu koji ce sprecavati vrsnjacko nasilje i stititi nezasticenu decu od samozivih, devijantnih ili protektiranih divljaka. Da, i ti divljaci su deca i treba im pomoci ali to je drugi problem kojim isto neko treba da se bavi, ali ne mogu zbog toga generacije neduzne dece da budu upropastene. Uvescemo hotline u raznim gradovima pa neka nas zove svako maltretirano dete ili unesreceni roditelj. Policija je nesposobna ili nedovoljno placena, a o drugim sluzbama da ne pricam. Dosta vise ovog banditizma! Hocemo normalno mesto za zivot!

Mare

pre 5 godina

Ja sam pre 20 godina dobro iskusio maltretiranje jačih od mene. Kada su me moji roditelji ispisali iz škole i upisali u drugu, razlog ispisivanja iz škole su naveli "promena adrese", tako je i dan danas, škole guraju probleme pod tepih i ne žele kontrolu od prosvetne inspekcije, o tome se radi.
Napraviti zakone za decu koja idu u škole, i angažovati firme za obezbeđenje. Ne mogu nasilnici da idu u školu, nego u popravni dom na prevaspitavanje i kanalisanje osobina, dakle prebacivanje učenika iz škola u popravni dom, a roditeljima učenika velike novčane kazne za pretpljeni bol i strah oštećene osobe.
Eto rešenja.

Marko

pre 5 godina

Kad bi se to desilo mom detetu, bilo bi krvi. Ne zanima me da li bih posle zavrsio u zatvoru i da li bi me u novinama nazivali monstrumom.

generacija bez budućnosti

pre 5 godina

ja tu decu ne bih maltretirao, ali roditelji njihovi...strah bi um uvukao u kosti da se plaše da izađu iz kuće i osete se kao mučeni učenik

Rada

pre 5 godina

Iz ličnog iskustva, pošto mi dete nažalost ide u ovu školu, smatram da direktorka pod hitno treba da menja profesiju, nikakav pedagog nije, sramota je da persona kao dotična bude na poziciji na kojoj jeste. Svaki njen komentar u vezi ovog slučaja je suvišan....toliko o bezbednosti dece u ovoj prosvetnoj ustanovi koja bi pored znanja koje bi deca trebalo da steknu bude prioritet.

Komša

pre 5 godina

@Vladimir
Za početak direktor bi trebalo da shvati da incident u školi kojom rukovodi ne znači da je škola loša i da rejting škole neće biti niži ako problem prijavi nadležnima.
Dakle,da shvate da minimalizovanje problema zarad "ugleda" škole nije rešenje.
Za početak.
Prič kako se sve dešava van škole a u školi je samo zadirkivanje u pitanju je izgovor za nečinjenje i pokušaj izbegavanja odgovornosti.
Ovakvo ponašanje je uobičajeno za decu - kada se posvadjaju svako često neko dete počne da lobira kod drugara da bojkoriju dete sa kojim je u svadji.Ako se to ne prekine,ako izostane reakcija roditelja organizator bojkota se osokoli i onda počinje da se ponača sve nasilnije (posršku sredine,makar prećutnu je dobio).
Umesto što je detetu savetovano da "ojača" (u čemu nema ničeg lošeg) moralo se razgovarati i sa roditeljima nasilnika ali i sa drugim roditeljima - roditeljski sastanak.
Mnogo je bitno da druga deca pasivno ne učestvuju u maltretiranju (bojkotu) već da se druže sa žrtvom.
Na taj način sredina pokazuje nasilnicima da je njihovo ponašanje loše.
I na kraju - škola je u obavezi da prijavi Centru a Centar bi trebalo da napiše prijavu ako izostane saradnja roditelja ili se nastavi sa takvim ponašanjem.
Ovaj problem se lako rešava ukoliko žrtva nije ostavljena sama od sistema.

neko tamo iz mase

pre 5 godina

U moje vreme,ne tako davno,15 godina unazad, znalo se ko je ko i kako se resavju ovakve stvari.
Brzo,bolno i EFIKASNO!
Sad ne smes da povisis ton na dete,a nedaj boze nesto vise.
Od kuce sve polazi,huligana ne bi bilo da su im roditelji radni,vredni.
Deci su uzor pre svega roditelji pa svi ostali.

Bobić

pre 5 godina

Seo bih pored svog deteta u klupu, a onda porazgovarao sa nasilnicima. Daj Bože i sa njihovim roditeljima.
Kad počnu da kažnjavaju nasilnike i izbacuju iz škole tako da oni moraju menjati školu, a ne žrtva, e tada možda razmisle. Nasilnici se ne boje institucija sistema.

_Deutex

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....
(Marko, 20. septembar 2018 11:11)

Izvini, molim te, a ko je kriv ako nisu roditelji i škola? Jel' su ti kriminalci rođeni sa 20+ godina pa rade to što rade, tek tako?

Belgijanac

pre 5 godina

Ma koji bolan alarm?!
Kao da je to vršnjačko maltretiranje novost, pa toga je bilo i prije 40 godina kad sam ja išao u školu, samo nije bilo interneta!

oberin martel

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...

Vladimir

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta ocekujete, pa to su deca istih onih ljudi koji vas maltretiraju inace, i vi sad od tih ljudi koji vas maltretiraju trazite da promene svoju decu? Ne ide to tako, zapitajte se.

Sale Austrija

pre 5 godina

Molim vas da pojasnimo neke stvari: rođen sam i živim u austriji ovde neki ljudi govore kako toga Ima samo u srbiji i to nije tačno vršnjačko nasilje postoji svuda 13 godina sam se ovde u austriji školovao i video sam da u svakoj školi u kojoj sam bio je bilo vršnjačko nasilje prisutno jedino što oni protiv toga rade je da pošalju neke ljude da pričaju o mobingu a deca izložena vršnjačkom nasilju ćute najčešće a i u po nekim školama ima neka vrsta školskog psihologa što dolazi možda tako jednom nedeljno u školi.. još nešto da dodam: takođe se I neretko događaju tuče ispred škola pa i često i u školama zatim deca počinju često da puše pa čak i u uzrastu od već 11 (!) godina neka čak i ranije i ako se takve stvari sankcionišu su sve češća i od kako sam ja završio školu ništa se nije promenilo na bolje već samo na gore i deca još sve ranije i sve više počinju da konzumiraju marihuanu i svakodnevno vidim decu iz škole na zvučnike u javnosti puštaju bučnu muziku.. Molim vas da objavite komentar ljudi trebaju da vide da se takve stvari ne dešavaju samo u srbiji već svuda..

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Моје дете, седми разред, је добило друга са посебним потребама. Део деце из одељења га психички, а сада већ и физички злоставља, док га други део безуспешно брани. Када деца која га штите на разредном часу помену проблем, разредни старешина игнорише њихове речи и прелази на тачку разно. Толико о просветним радницима и њиховој посвећености и обучености, изузецима свака част. Колико видим, злостављана деца немају од кога да траже помоћ. Извештаји тима за превенцију вршњачког насиља вероватно приказују идеалну слику школе.

Децу учим да не мрзе боју људи, веру и социјално порекло. Учим их да не смеју никога да злостављају нити да трпе злостављање. Контролом телефона реаговао сам на слање претећих порука, и објаснио детету да је то вид насиља и да то не сме да ради.

besna glista

pre 5 godina

Nase drustvo je izrazito agresivno. Nasilje se neguje kao vrhunski oblik komunikacije i potencira u svakoj prilici. Dokle god je tako, ni jedan problem u ovoj zemlji nece biti resen.

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Школа није реаговала!?? А шта школа може реално да уради!?? Класика земље Србије! Овде риба смрди од главе, а чисти се од репа! Систем је тај који доводи до вршњачког насиља и који га подржава. Школство у Србији је уништено тотално. И не само школство, већ комплетан образовно-васпитни систем! Наставницима су руке везане. До министарства просвете не могу да дођу. Министарство је за њих недодириво. Када се у нормалном свету деси то што се десило са малим Алексом, министар просвете сам поднесе оставку, а овде се скида глава разредној, која ништа не може да учини. Зна се ко је одговоран за Алексину смрт, али такви су такође недодириви, јер шта ће да нам каже ЕУ ако се на мањинама у Србији спроведе закон!?? За неке ствари да би се уништиле, потребно је време. Тако је и са државама и народима. Србија ће нестати као држава, а ми као народ, у колико не променимо партијашке системе, без обзира ко је на власти. Партијаштво и незнање полако долазе на наплату. Уништено је школство, здравство, судство, војска, све.. Али оно главно, уништена је породица. Србијом влада партијаштво, неморал, безакоње.. Нека је Бог у помоћи овом дечаку из 7.разреда, његовој породици и осталој дечици у земљи Србији..

Smuleco

pre 5 godina

Direktori škola i školski psiholozi ništa ne rade na sankcionisanju i psihološkoj obradi nasilnika po školama, jer čuvaju svoje pozicije, a često i ne smeju to da urade, jer su roditelji nasilnika i sami nasilnici, i iz kriminogenog i političko-estradnog miljea, ovog propalog društva.

Владимир

pre 5 godina

Ајде сад немојте ни ви да се придружујете "чопору" који одмах пљује наставнике и директора него реците шта је то требао директор да уради? Шта би сте ви учинили да сте на његовом/њеном месту?
Мајка место да одмах оде код разредног и лично поразговара са њим шаље му СМС поруку!
Родитељи проводе 20 сати дневно са својом децом а наставник 45 минута са њих стотину и онда кад нешто зашкрипи крив је наставник! Ако родитељи не могу да васпотају то једно дете шта очекујете од тог наставника?
Нећу да браним просвету,сигурно је да ту има пуно мана али слика није тако црно-бела,нису само они одговорни за васпитање наше деце.

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

sturmmann

pre 5 godina

"Mali Aleksa je previse!!!"

NAJBOLJI KOMENTAR, UJEDNO I SUŠTINA STVARI!!!
BRAVO!!!
SVAKA ČAST!!!

Uzgred, baš bi me interesovalo da POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST (da, baš ona!) kaže svoje mišljenje o tome, zašto MONSTRUMI koji su mučili Aleksu nisu adekvatno kažnjeni?

Da su kažnjeni, da li bi to onda bila DISKRIMINACIJA?

Eto zanimljivih pitanja za nju.

Baš me interesuje šta bi na to rekla.

Mišljenje tzv. MUP-a Srbije (ako ga uopšte imaju), "neovisnog" sudstva, "školskog policajca" kao i direktorke škole o slučaju malog Alekse (pokoj mu duši) možete vezati mački o rep.

Tačno toliko vrede, kao i osobe od kojih potiču.

123

pre 5 godina

Zanimljivo je da se to karakterise kao zadirkivanje. Pitam se kad bi neko uradio isto roditeljima nasilnika, nista vise samo ono sto mali nasilnik radi zlostavljanom detetu, da li bi se to okarakterisalo kao zadirkivanje isto?

voodoo

pre 5 godina

Ja uvek na ovakvu temu se zapitam kome pricaju ovi sto kazu skola nije odgovorna, krivi su roditelji, jer to pricate roditelju cije je dete zrtva? Roditelji mogu i ne moraju da budu krivi, a institucije, skola, socijalno su tu da iskontrolisu tu decu i kada primete probleme reaguju, a onda i nadlezne institucije sankcionisu te roditelje cija su deca nasilnici, a ne da svi u glas pricamo roditeljima cija su deca zrtve, losi roditelji su krivi. Losih roditelja ce uvek i svuda biti, kao i nasilnika i problematicnih, to ne mozete iskoreniti, ali mozete kontrolisati i kaznjavati, a to kod nas izostaje. Nije prvi put da se po godinu dana problemi nasilja u skolama prosto ignorisu, dok ne dodje do medija ili nekog ozbiljnijeg incidenta. Zaista gde je to nastavno osoblje, sta oni imaju u mozgovima kada jasno vide izolovano dete od ostalih da nemaju nikakvu reakciju, brigu, ako ne oni da pitaju i popricaju da posalju dete kod skolskog psihologa i slicno. Tek psiholog sa svojim savetom, ojacaj, fantastican savet.

opa

pre 5 godina

Ja ne razumem ko voli da gleda ove voditelje? Tacno se vidi da su neobrazovani? Zabranila bih da novinar bude neobrazovan, nenacitan, nevaspitan. Ovo je bilo mucno gledati

the-Driv3r

pre 5 godina

Meni je žao što "kasnim" sa komentarom pa se neće videti. Kao neko koje je mlad (25) i imao raznih situacija sa nasilnicima mogu vam reći da je sve ovo posledica reformi školstva prethodnih 10-15 godina. Moja učiteljica je početkom 2000ih još smela da koristi metodu "zulufa" a da ne dobije odkaz, to se desilo 1 ili 2 puta i bilo je dovoljno, više nikom nije palo na pamet da maltretira bilo koga u njenom razredu, psuje tokom časa ili pravi piz*arije. Sve je to lepo, dečija prava, novi propisi, zakoni, ali kada deci omogućiš mnogo, a to ne ispratiš sa dobrim vaspitanjem i pedagogijom imamo ovo. Neka deca lažu, a roditelji su lakoverni jer nemaju vremena za njih, lakše je okriviti drugo dete ili nastavnika nego svoj dom popraviti, i eto onda se desi ovo. Ne kažem da je klečanje po kukuruzu sprečavalo nastanak mangupa i bitangi, bilo je njih i ranije, ali ovo prelazi svaku meru.

opa

pre 5 godina

Pa razmislite da li djaci treba da nose uniforme? Da li treba da se uvede stojanje u cosku?
(Kata, 20. septembar 2018 11:03) jeste uniforme sve resavaju. Posebno nevaspitanje kod kuce

pera

pre 5 godina

to dete je moglo da se ubije samo i jedino zbog roditeljskog vaspitanja... zadirkivanja u skoli je oduvek bilo i bice... direktorka Maja je pravi profesionalac, a ovakvim glupim hajkama se prosvetnim radnicima samo vezuju ruke... za pocetak bi drzava trebalo da uvede uniforme u skole, a ne ovako kao divlja banda

Darko

pre 5 godina

Profesori odredjuju koje ponasanje je prihvatljivo a koje nije.
(Ukratko, 20. septembar 2018 11:50)

Netačno. To propisuju Vlada i ministarstvo.

expert

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.

sale009

pre 5 godina

kratko i efikasno - smeniti direktorku kao nauk za sve direktore gde se ova vrsta nasilja prijavljuje. najbolje rešenje za dete je prebaciti ga u drugu školu..

nele

pre 5 godina

citam komentare
naravno da ima veliku odgovornost skola
ali
da svako od nas postavi sebi pitanje
kako resiti npr problem sa komsijom i to punoletnim
hoce li sup da vam to resi
a ovo su maloletna lica
pritom svako saopstenje mupa glasi da su ti i ti od ranije poznati
pa ja bih rekao da najpre sudstvo pa sup pa roditelj pa skola moraju da menjaju ponasanje ka nasilnicima kada su vec postali nasilnici

Marko

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....

b100

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...
(oberin martel, 20. septembar 2018 11:34)


Nismo vas do sada videli da strajkujete ili da bar dignete glas protiv tih losih zakona i pravilnika. Javljate se samo u septembru kad pocinje skolska godina i kad vas uhvati dosada od dva meseca raspusta da trazite vece plate.

Šibica

pre 5 godina

"a deca koja su označena kao nasilnici kazala su da se oni druže sa maltretiranim detetom i da i ono njih vređa, a kada vređaju njega on ode pa se žali majci." Njih ima nekoliko a on je jedan.

Damir

pre 5 godina

Ja sam zrtva vrsnjackog nasilja! Od kraja 8-og i pocetka 1-og srednje skole sve do kraja skolovanja,i znam sta je ne nasilje,nego teror na nekim jadnikom kao sto sam bio ja! Nisam voleo da se tucem i nisam voleo kao ni dan danas da drugom pravim zlo,u bilo kojem obliku! Da sada nepricamo vise o meni!-Ova danasnja vlast,mislim politicka,nema pojma o tome kako se resavaju ovakvi problemi,ili nece da zna? Ali budemo li jos pustali da nam deca od kada se rode do punolestva gledaju na televiziji kojekakve filmove,crtane filmove i na internetu nasilja bilo koje vrste i oblika koje dolazi sa zapadne pa i sa svih strana sveta,postacemo drzava manijaka,psihopata i hladnokrvnih ubica,kao sto je slucaj u toj nedokucivoj famoznoj ,toliko hvaljenoj AMERICI! Narode! Ako zelis da nam se deca koja su zrtve nasilja nepretvaraju u samoubice i psihicke bolesnike,jer ih nema ni ko saslusati,ni ko da da neki savet ili nesto da uradi po tom pitanju ili odbraniti,navikavaj se na ovakve slucajeve kao na svakodnevnicu kao na nesto NORMALNO!A deca koja budu bila nasinici i ostace takvi ,pa jos i gori,a politicari, skolski direktori,nastavnici ,ucitelji,vaspitaci,pedagozi,neka samo okrecu glavu od svakog problema i neka vise razmisljaju ogodisnjim odmorima i uzivanju,dok nepocnu bezati od svojih ucenika kada se budu ubijali po skolama kao u GETIMA i SKOLAMA u AMERICI! Kao u filmovima! Prst na celo,dok jos nije KASNO! Pametnom dosta!!!

Milos

pre 5 godina

Seca. se kada sam bio 6 razred osnovne skole. Isao sam u skolu sa dosta roma. Cesto je bilo problema sa njima (ne direktno ja nego druga deca), jer em ih je bilo mnogo em su svi stariji jer su padali godine. Al znam i kako smo mi resili taj problem. Igrao fudbal sa mojim drustvom kod skolskog terena, secam se tata mi kupio novu loptu. Dolaze oni, i kao ajde mars sa terena al ostavite loptu. Mi sta cemo, mladji i jos uplaseni otisli i ostavili loptu. Posle toga dolazim kuci ispricam tati sve, on poludi i kao ajde s mnom reci mi gde su. Dosli smo do terena kada su videli da idemo sa mojim tatom krenuli da beze. Otac moj stigne jednog jer se okliznuo i pao, ubio boga oca u njemu. Od tog dana, nikad nisu dosli na teren il da prave probleme.

cojans

pre 5 godina

kako da smene svoj kadar? u najgoru ruku može dobiti neku od fotelja u ministarstvu pravde i prosvete...... toliko o Srbiji i njenim institucijama...... hvala

visoko nepotrebno obrazovan

pre 5 godina

Pa kad pustate decu u ovakve skole? Treba prebaciti na kucno obrazovanje preko interneta. Em bolji profesori, em bolja objasnjenja, em usteda vremena na putovanju do skole, em manje guzve, manja potrosnja goriva...

Smuleco

pre 5 godina

Ova država vam je, moji sunarodnici, maćeha! Zato ste verovatno i glasali za ove sa vlasti, i samo napred(no), glasajte ponovo! Mnogo nam je dobro, zar ne?

milan

pre 5 godina

Odnos dece u školi je bitan momenat ako ne i najvažniji za decu, rodilje i društvo i zato treba, mora se na toj problematici više raditi i uraditi od svih činilaca. Nastavnički kadar se ako treba i uz povećanje plata kompletno angažovati u praćenju i sprečavanju odnosa dece jednog prema drugom da je to za dalje vaspitanje, jačanje karaktera dece jedan od najbitijih momenata.

Zena drugog sistema

pre 5 godina

Iva i Si su sve objasnili pre mene. Svako od nas moze da doprinese tako sto ce: 1/ davati primer sopstvenim ponasanjem kako se drugi ljudi postuju i uvazavaju ma ko oni bili (znam nije lako jer nam drustvo, cak i ovo zapadno salje potpuno drugu poruku) 2/ razgovarati sa sopstvenim detetom i objasnjavati mu emocije i zdrave stavove u zivotu
Deca jesu coporativno nastrojena skoro do 20 i neke godine, ali ono dete ciji se roditelj iskreno interesuje za njega nema razloga da bilo koga maltretira niti da pusti da ga maltretiraju.

Škole dvostrukih aršina

pre 5 godina

Idemo redom:
1. Razredne starešine neće da se zameraju roditeljima, pogotovo ako su ovi neke face.
2. Direktori neće da im se škole provlače po sudovima i novinama jer to, zaboga, škodi rejtingu škole.
3. Policiju boli ..... za takve stvari u fazonu "nije to ništa, igrala se deca".
4. Školski pedagozi i psiholozi primaju plate da bi ispijali kafu.
I onda imate to što imate.

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

Nevena

pre 5 godina

Nije potrebno uvesti gradjansko , ja mislim da to postoji.Ne moze jedan profesor na jednom casu nikoga da nauci da se ponasa adekvatno/Potrebno je da svi subjekti drustva i skole,rade na obrazovanju i vaspitanju dece i mladih.Jer ,cim zazvoni , situacija je sasvim drugacija.Nema adekvatnog kaznjavanja.Nove mere o drustveno korisnom radu , kao kazni, vode ka ismejavanju obnih koji rade, ciste , uredjuju zbunje i sl.Bolje je decu angazovati oko uredjenja skole i davati im aktivnosti.Potrena im je akcija i nesto gde se mogu pokazati.Setite se poplave 2914. kada veliki broj mladih nije mogao da udje u autobuse kod Sajma, da bi isli u Makis , da pakuju pesak u dzakove, pa su isli i svojim kolima.Potrebno im je da potrose energiju, da se osete vrednim , kad vide rezultate svog rada , pa ce znati da cene i postuju i druge i njihov trud.Nikome nece biti nista , ako zasuce rukave , a dobit je ogromna za sve.

expert

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.

pera

pre 5 godina

to dete je moglo da se ubije samo i jedino zbog roditeljskog vaspitanja... zadirkivanja u skoli je oduvek bilo i bice... direktorka Maja je pravi profesionalac, a ovakvim glupim hajkama se prosvetnim radnicima samo vezuju ruke... za pocetak bi drzava trebalo da uvede uniforme u skole, a ne ovako kao divlja banda

Belgijanac

pre 5 godina

Ma koji bolan alarm?!
Kao da je to vršnjačko maltretiranje novost, pa toga je bilo i prije 40 godina kad sam ja išao u školu, samo nije bilo interneta!

Владимир

pre 5 godina

Ајде сад немојте ни ви да се придружујете "чопору" који одмах пљује наставнике и директора него реците шта је то требао директор да уради? Шта би сте ви учинили да сте на његовом/њеном месту?
Мајка место да одмах оде код разредног и лично поразговара са њим шаље му СМС поруку!
Родитељи проводе 20 сати дневно са својом децом а наставник 45 минута са њих стотину и онда кад нешто зашкрипи крив је наставник! Ако родитељи не могу да васпотају то једно дете шта очекујете од тог наставника?
Нећу да браним просвету,сигурно је да ту има пуно мана али слика није тако црно-бела,нису само они одговорни за васпитање наше деце.

jasamaja

pre 5 godina

Svega ovoga je bilo oduvek, sano u naše vreme ja kao roditelj maltretiranog deteta odem i polomim koske detetu nasilniku ili njegovom tati/mami i tu se sve završava. Danas, uz silne protokole i procedure ispada ovako, ej nema vremena da reaguje za 7 dana? Samo, mom detetu kad bi se to dešavalo, nema tog protokola koji bi me zaustavio, pa posle u zatvor, nema veze.

Sale Austrija

pre 5 godina

Molim vas da pojasnimo neke stvari: rođen sam i živim u austriji ovde neki ljudi govore kako toga Ima samo u srbiji i to nije tačno vršnjačko nasilje postoji svuda 13 godina sam se ovde u austriji školovao i video sam da u svakoj školi u kojoj sam bio je bilo vršnjačko nasilje prisutno jedino što oni protiv toga rade je da pošalju neke ljude da pričaju o mobingu a deca izložena vršnjačkom nasilju ćute najčešće a i u po nekim školama ima neka vrsta školskog psihologa što dolazi možda tako jednom nedeljno u školi.. još nešto da dodam: takođe se I neretko događaju tuče ispred škola pa i često i u školama zatim deca počinju često da puše pa čak i u uzrastu od već 11 (!) godina neka čak i ranije i ako se takve stvari sankcionišu su sve češća i od kako sam ja završio školu ništa se nije promenilo na bolje već samo na gore i deca još sve ranije i sve više počinju da konzumiraju marihuanu i svakodnevno vidim decu iz škole na zvučnike u javnosti puštaju bučnu muziku.. Molim vas da objavite komentar ljudi trebaju da vide da se takve stvari ne dešavaju samo u srbiji već svuda..

visoko nepotrebno obrazovan

pre 5 godina

Pa kad pustate decu u ovakve skole? Treba prebaciti na kucno obrazovanje preko interneta. Em bolji profesori, em bolja objasnjenja, em usteda vremena na putovanju do skole, em manje guzve, manja potrosnja goriva...

Marko

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....

nele

pre 5 godina

citam komentare
naravno da ima veliku odgovornost skola
ali
da svako od nas postavi sebi pitanje
kako resiti npr problem sa komsijom i to punoletnim
hoce li sup da vam to resi
a ovo su maloletna lica
pritom svako saopstenje mupa glasi da su ti i ti od ranije poznati
pa ja bih rekao da najpre sudstvo pa sup pa roditelj pa skola moraju da menjaju ponasanje ka nasilnicima kada su vec postali nasilnici

b100

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...
(oberin martel, 20. septembar 2018 11:34)


Nismo vas do sada videli da strajkujete ili da bar dignete glas protiv tih losih zakona i pravilnika. Javljate se samo u septembru kad pocinje skolska godina i kad vas uhvati dosada od dva meseca raspusta da trazite vece plate.

Kolee

pre 5 godina

Ubaciti kamere u svaku ucionicu kao i u toalet, ne u kabine naravno. I kad pocnete da izbacujete manijake iz skole na osnovu dokaza prestace mangupisanje i maltretiranje djece po skolama.

PythonAI

pre 5 godina

Ja sam bio žrtva nasilja u školi. Lomili su me svaki dan i vređali. Samo zato što sam bio povučen. Bio sam na ivici da uradim isto što i Aleksa. Na svu sreću nisam.
Danas imam ženu, dvoje dece, živim u Nemačkoj i radim kao programer za 120k, a propaliteti koji su me mučili su ili zatvoru ili ginu kao plaćenici na stranim frontovima.
Deco, imajte snage, izdržite samo još malo, završiće se ta škola i imaćete nalepši život. Setite se da je i Elon Musk bio žrtva nasilja i pogledajte gde je sad.

Predrag

pre 5 godina

A kada ćemo ozbiljno da popričamo o motivima zašto se deca "zadirkuju"?! Motivi su mahom zbog toga što su neka deca drugačija, od ekonomskog položaja roditelja, pa do nacionalnog, rasnog, verskog, seksualnog identiteta.

opa

pre 5 godina

Većina čitalaca a priori komentariše, a niko od nas ne zna činjenice. Vidite da navodni maltretirači kažu da i on njih vređa. Kako znamo da to nije istina? Postoje deca manipulanti, koji pred roditeljima i nastavnicima glume učenike za primer, a nasamo u odnosu sa drugom decom ujedaju kao divlje zveri. Pa kad dobiju batine, onda glume žrtve.
(expert, 20. septembar 2018 10:09) Kapiram da si roditelj jednog nasilnika. Bas taj najslabiji kad je nasamo sa trojicim rmpalija napadne ih a onda kod kuce uvece place u krevet i vice hocu da se u ubijem. Sram te bilo bagro!

Dejvid Kulik

pre 5 godina

@BobmarkSRB - ovo potpisujem , bas tako je bilo u mom slucaju. Skoro svaki dan maltretiranje. Fora je sto sam ja samo ucio sto vise i na kraju zavrsio faks osnovao firmu i imam preko 300 zaposlenih sto ovde sto u inostranstvu.
Dan pobede za mene je bio 9. jun 2009 kada sam dobio mail od jednog od tih tipova koji je nekako preziveo i '90 a da nije ubijen gde mi se pozalio na losu licnu situaciju i da li bih mogao da ga zaposlim makar kao cuvara.
Sve dodje na svoje - posle sam shvatio da je u pitanju neka vrste socijalne evolucije gde su upravo ovi nasilnic a kasnije krimosi na dnu lanca ishrane i vrlo brzo nestaju.

oberin martel

pre 5 godina

Prosvetari, nikad niste u toku i uvek je drugi kriv što se vi ne bavite svojim poslom, ali zato hoćete u deveti platni razred...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dax, 20. septembar 2018 10:08)

Blago rečeno potpuno si neobavešten ali te to ne sprečava da ostavljaš ovakve komentare. Prosvetnim radnicima i školama su ruke potpuno vezane raznim zakonima i pravilnicima koje štancuju vlada i ministarstvo. Nasilnike ne možete ni na koji način da kaznite. I naravno da žele u deveti razred. Kao i svi ostali sa visokom stručnom spremom. Jedan pandur sa šestomesečnim kursem u Srbiji je bolje plaćen od profesora matematike...

_Deutex

pre 5 godina

Ovde svi pljuju skolu. Sta skola moze da uradi- nista. Moze da da uceniku ukor i to je sve.Deca gledaju razne gluposti na tv ekranima i misle da je to normalno. Sudovi pustaju kriminalce na slobodu.novine pune nasilja i svi krive skolu.....
(Marko, 20. septembar 2018 11:11)

Izvini, molim te, a ko je kriv ako nisu roditelji i škola? Jel' su ti kriminalci rođeni sa 20+ godina pa rade to što rade, tek tako?

evo ja cu kao biti pedagog, a ti budi psiholog, vazi?

pre 5 godina

Cuj ove genijalne ideje- Psiholog savetovao dtetu da "ojaca" i da se predstavi u drugom svetlu????
Gde nalazite te psihologe?
Gde vam je osnovno vaspitanje, osecaj za drustvenu zajednicu?
Srbija je dosla dotle da deca grizu jedni druge, to je sindrom iz zivotinjskog sveta, tri mladunca kljucaju cetvrtog dok ga ne izbace iz gnezda.
To rade odrasli i to deca gledaju svakog dana , pa sto bi se oni drugacije ponasali.
Roditelji dece-nasilnika ne reaguju, nastavnici ne reaguju- zadirkivanje ,cuj Boga ti- znaci odstrel je dozvoljen.
Zemlja koja izjeda samu sebe.

Gohan

pre 5 godina

Država vam pomoći neće gospođo.

Što se tiče vašeg dečaka, najbolje je da porazgovara sa psihologom za početak.

Što se tiče dece koja maltretiraju vašeg sina.. Porazgovarajte sa njihovim roditeljima i neka smire tu dečurliju. Ukoliko nastave i dalje, krenite sa vašim sinom u pkolu i išamarajte tu bagru. Batina je iz raja izašla.

Boze me sacuvaj...

pre 5 godina

Licno sam bio zrtva psihickog (srecom ne cesto i fizickog) nasilja u skoli jer sam uvek bio mali, bolesljiv i slab , pa samim tim nisam mogao da se suprotstavim nasilnicima. One fore tipa "ignorisi ih i pustice te" su nebuloze, jer jednostavno ne pale. Nisam nikada imao tolikih problema da imam suicidalne tendencije, ali sam dugo vremena posle skole bio socijalno neprilagodjen, stidljiv, povucen i nisam imao puno uspeha kod devojaka i smatram da je sve to posledica maltretiranja koje sam trpeo kao dete.

Smatram da su svi krivi, od profesora koje mrzi da se zamaraju "decjim glupostima" ,cast izuzecima, preko ostale dece koja retko staju u odbranu maltretiranih osoba i neretko podrzavaju nasilnike, zatim roditelja cije dete naravno nikad nista lose ne bi uradilo, zatim uprave skole koji ne zele da im se zatrese fotelja, posebno kada je roditelj nasilnika neka uticajnija licnost (sto je cesto jer deca takvih ljudi su obicno nasilna) i naravno najveci krivac je zakon, jer danas detetu ne sme da fali dlaka s glave.

Licno smatram, mada verovatno ne mogu da budem objektivan po tom pitanju, da nasilnike treba kaznjavati onako kako oni tretiraju svoje zrtve - tuci ih pred celom skolom, staviti ih na stub srama i ukoliko ponove nasilnicko ponasanje 2. put izbaciti ih iz skole i onemoguciti bilo kakvo dalje skolovanje, pa ko hoce sebi da unisti zivot nek izvoli.

Eto toliko od mene, zao mi je ove dece 20 godina kasnije, a problematika identicna kao u moje vreme.

opa

pre 5 godina

Ja ne razumem ko voli da gleda ove voditelje? Tacno se vidi da su neobrazovani? Zabranila bih da novinar bude neobrazovan, nenacitan, nevaspitan. Ovo je bilo mucno gledati

M. Radosavljevic

pre 5 godina

Skole reaguju ali im zakon ne dozvoljava ni trunku mogucnosti da se izbore sa nasilnicima. Pa da li iko zna, da prosvetari ne smeju ni popreko pogledati te mlade nasilnike? Odmah im sleduje prigovor, suspenzija i javno blacenje. Drzava treba da uvede zakon i da takve salje u popravne domove i jedinice specijalnog tipa. Nasilnistvo dolazi od kuce, a ne iz skole.

neko tamo iz mase

pre 5 godina

U moje vreme,ne tako davno,15 godina unazad, znalo se ko je ko i kako se resavju ovakve stvari.
Brzo,bolno i EFIKASNO!
Sad ne smes da povisis ton na dete,a nedaj boze nesto vise.
Od kuce sve polazi,huligana ne bi bilo da su im roditelji radni,vredni.
Deci su uzor pre svega roditelji pa svi ostali.

Milos

pre 5 godina

Seca. se kada sam bio 6 razred osnovne skole. Isao sam u skolu sa dosta roma. Cesto je bilo problema sa njima (ne direktno ja nego druga deca), jer em ih je bilo mnogo em su svi stariji jer su padali godine. Al znam i kako smo mi resili taj problem. Igrao fudbal sa mojim drustvom kod skolskog terena, secam se tata mi kupio novu loptu. Dolaze oni, i kao ajde mars sa terena al ostavite loptu. Mi sta cemo, mladji i jos uplaseni otisli i ostavili loptu. Posle toga dolazim kuci ispricam tati sve, on poludi i kao ajde s mnom reci mi gde su. Dosli smo do terena kada su videli da idemo sa mojim tatom krenuli da beze. Otac moj stigne jednog jer se okliznuo i pao, ubio boga oca u njemu. Od tog dana, nikad nisu dosli na teren il da prave probleme.

Damir

pre 5 godina

Ja sam zrtva vrsnjackog nasilja! Od kraja 8-og i pocetka 1-og srednje skole sve do kraja skolovanja,i znam sta je ne nasilje,nego teror na nekim jadnikom kao sto sam bio ja! Nisam voleo da se tucem i nisam voleo kao ni dan danas da drugom pravim zlo,u bilo kojem obliku! Da sada nepricamo vise o meni!-Ova danasnja vlast,mislim politicka,nema pojma o tome kako se resavaju ovakvi problemi,ili nece da zna? Ali budemo li jos pustali da nam deca od kada se rode do punolestva gledaju na televiziji kojekakve filmove,crtane filmove i na internetu nasilja bilo koje vrste i oblika koje dolazi sa zapadne pa i sa svih strana sveta,postacemo drzava manijaka,psihopata i hladnokrvnih ubica,kao sto je slucaj u toj nedokucivoj famoznoj ,toliko hvaljenoj AMERICI! Narode! Ako zelis da nam se deca koja su zrtve nasilja nepretvaraju u samoubice i psihicke bolesnike,jer ih nema ni ko saslusati,ni ko da da neki savet ili nesto da uradi po tom pitanju ili odbraniti,navikavaj se na ovakve slucajeve kao na svakodnevnicu kao na nesto NORMALNO!A deca koja budu bila nasinici i ostace takvi ,pa jos i gori,a politicari, skolski direktori,nastavnici ,ucitelji,vaspitaci,pedagozi,neka samo okrecu glavu od svakog problema i neka vise razmisljaju ogodisnjim odmorima i uzivanju,dok nepocnu bezati od svojih ucenika kada se budu ubijali po skolama kao u GETIMA i SKOLAMA u AMERICI! Kao u filmovima! Prst na celo,dok jos nije KASNO! Pametnom dosta!!!

Neko ko je sve preziveo

pre 5 godina

U prvoj godini srednje škole došao sam u drugu sredinu gde sam od ranije poznavao samo jednog ucenika.Upao sam u razred sa jako losim momcima koji su em bili losi ucenici em klosari po profesiji.Godinu dana trpeo sam njihova poniženja i maltretiranja.Od davanja pogrdnih nadimaka do fizičkog nasilja njih vise.Resio sam to na svoj način jednog sam prebio na mrtvo ime za primer.

BobmarkSRB

pre 5 godina

Vremenom ce se ispostaviti da ce ti nasilnici i skoncati nasilno u ranim godinama zivota zato sto ih njihov nagon tako vodi i treba a oni koji preteknu bice klosari celog zivota...mali budi jak jos koja god i gledaces ih sa visine...vremenom dodje sve na svoje mesto !!!

danguba

pre 5 godina

Djeca znaju biti izrazito brutalna, kao zvjeri u coporu. Kada si jednom oznacen kao meta i izbacen iz copora, tada ti niko vise ne prilazi, jer se boji za svoj status. Naravno, problem je siri, univerzalan, mada je kod nas posebno izrazen zbog sveopsteg moralnog i drustvenog sunovrata posljednjih decenija. Kao drustvo, uopste nismo spremni da prihvatimo iole drugacije individue. Namece ti se da budes dio mase, mislis i ponasas se kao vecina...,ili kako vodja kaze.

neko tamo

pre 5 godina

iz licnog iskustva govorim... direktori zataskavaju svaki slucaj nasilja. sluze se svim sredstvima i uradice bilo sta samo da ne dodje do javnosti da je u skoli bilo nasilja. zato mi je neopisivo drago kada ovakvi slucajevi dospeju u javnost. zataskavaju, a onda im eksplodira u lice.

Nikola

pre 5 godina

Nije do skole. Do roditelja je. Ime, prezime i da vidimo ko su, cime se bave i zasto nisu socijalizovali decu. Ako ne mogu, Centar za socijalni rad i smestite nasilnike u specijalne ustanove. Oni nisu za skolu.

the-Driv3r

pre 5 godina

Meni je žao što "kasnim" sa komentarom pa se neće videti. Kao neko koje je mlad (25) i imao raznih situacija sa nasilnicima mogu vam reći da je sve ovo posledica reformi školstva prethodnih 10-15 godina. Moja učiteljica je početkom 2000ih još smela da koristi metodu "zulufa" a da ne dobije odkaz, to se desilo 1 ili 2 puta i bilo je dovoljno, više nikom nije palo na pamet da maltretira bilo koga u njenom razredu, psuje tokom časa ili pravi piz*arije. Sve je to lepo, dečija prava, novi propisi, zakoni, ali kada deci omogućiš mnogo, a to ne ispratiš sa dobrim vaspitanjem i pedagogijom imamo ovo. Neka deca lažu, a roditelji su lakoverni jer nemaju vremena za njih, lakše je okriviti drugo dete ili nastavnika nego svoj dom popraviti, i eto onda se desi ovo. Ne kažem da je klečanje po kukuruzu sprečavalo nastanak mangupa i bitangi, bilo je njih i ranije, ali ovo prelazi svaku meru.

Sinki

pre 5 godina

Moram reci da danasnja djeca znaju biti nevjerovatno zlobna.Da li je to do roditelja i vaspitanja,ili se rodis tako zloban,ali je ovo zaista katastrofa.

goblin

pre 5 godina

Ti nasilnici u normalnim zemljama brzo propadnu u životu kada izađu iz srednje škole(ako SISTEM ne uspe da ih dovede u red),samo u Srbiji napreduju i uz pomoc partijske knjižice,kupljenih diploma,veza sa kriminalom postaju "stubovi društva",dok maltretirana i pametna deca trpe godinama i cim završe skolovanje beze odavde glavom bez obzira.Negativna selekcija,zato i propadamo.

opa

pre 5 godina

Pa razmislite da li djaci treba da nose uniforme? Da li treba da se uvede stojanje u cosku?
(Kata, 20. septembar 2018 11:03) jeste uniforme sve resavaju. Posebno nevaspitanje kod kuce

Тата спалио Ђенку

pre 5 godina

Школа није реаговала!?? А шта школа може реално да уради!?? Класика земље Србије! Овде риба смрди од главе, а чисти се од репа! Систем је тај који доводи до вршњачког насиља и који га подржава. Школство у Србији је уништено тотално. И не само школство, већ комплетан образовно-васпитни систем! Наставницима су руке везане. До министарства просвете не могу да дођу. Министарство је за њих недодириво. Када се у нормалном свету деси то што се десило са малим Алексом, министар просвете сам поднесе оставку, а овде се скида глава разредној, која ништа не може да учини. Зна се ко је одговоран за Алексину смрт, али такви су такође недодириви, јер шта ће да нам каже ЕУ ако се на мањинама у Србији спроведе закон!?? За неке ствари да би се уништиле, потребно је време. Тако је и са државама и народима. Србија ће нестати као држава, а ми као народ, у колико не променимо партијашке системе, без обзира ко је на власти. Партијаштво и незнање полако долазе на наплату. Уништено је школство, здравство, судство, војска, све.. Али оно главно, уништена је породица. Србијом влада партијаштво, неморал, безакоње.. Нека је Бог у помоћи овом дечаку из 7.разреда, његовој породици и осталој дечици у земљи Србији..

Si

pre 5 godina

Jedno dete ne moze da zadirkuje njih vise, svaki profesor i direktor koji poveruje u ovo je ili potpuni idiot ili lazov. Medju decom vlada copor, kao medju vukovima. Sam decak nikad nece moci ni da pridje coporu a da mu ne uzvrate tri puta gore. Izdvojiti alfa decaka i dobro kazniti, mozda cak i ukloniti iz skole na neko vreme. Za ostale iz grupe ce biti dovoljno da roditelji pricaju sa njima, u odsustvu glavnog idiota ce imati priliku da na normalan nacin promene ponasanje.
Ovo sto sam napisao smatram da je tacno, a sve i da nije takav slucaj, opet ce biti za korak vise nego sto je i jedna skola uradila. Uraditi bilo sta, iako se ovde u zemlji vise voli tragedija, pa tek onda da se prica sta je trebalo biti i kako postupiti, a decka do tad vise nece biti.

Marko

pre 5 godina

Kad bi se to desilo mom detetu, bilo bi krvi. Ne zanima me da li bih posle zavrsio u zatvoru i da li bi me u novinama nazivali monstrumom.

generacija bez budućnosti

pre 5 godina

ja tu decu ne bih maltretirao, ali roditelji njihovi...strah bi um uvukao u kosti da se plaše da izađu iz kuće i osete se kao mučeni učenik

делија нс

pre 5 godina

Да мајка је крива. Требала се обраћати сваки дан свима редом и опет ништа не би урадили (рекли би вјероватно нека "лудача", дијете размажено....). Не могу да вјерујем да школа нема рјешења за оваке случајеве (који мој ту раде педагози, психолози, директори, саветници, разредне старјешине, наставници ако немају права сазнања о таквим проблемима - да ли уопште прате понашање дјетета, немогуће је непримјетити промјене понашања, изолованост ако их то уопште и занима осим како узети динар више од издвача књига, екскурзија....). Све и да није пријављен случај "малтретирања" овакве ствари не могу проћи незапажено да се ради иоле озбиљније.

zaprepascen

pre 5 godina

Covece kakva je to zemlja postala u kojoj prisholog kaze: maltretiranom detetu da „ojača“ i da se onima koji su se okomili na njega predsatvi na drugi način i da im da do znanja da ako je sitan ne mora da znači da nije dobar drug.
Drugim recima, ti mali moras da se dokazes ovima sto te maltretiraju. Ovo je za mene porazno. Srecan sam sto sam se odselio i sto moje dete ne mora da ide u takvu skolu ali ne mogu reci koliko mi je zao svakog deteta u Srbiji koje mora da prolazi kroz ovo.

Komša

pre 5 godina

@Vladimir
Za početak direktor bi trebalo da shvati da incident u školi kojom rukovodi ne znači da je škola loša i da rejting škole neće biti niži ako problem prijavi nadležnima.
Dakle,da shvate da minimalizovanje problema zarad "ugleda" škole nije rešenje.
Za početak.
Prič kako se sve dešava van škole a u školi je samo zadirkivanje u pitanju je izgovor za nečinjenje i pokušaj izbegavanja odgovornosti.
Ovakvo ponašanje je uobičajeno za decu - kada se posvadjaju svako često neko dete počne da lobira kod drugara da bojkoriju dete sa kojim je u svadji.Ako se to ne prekine,ako izostane reakcija roditelja organizator bojkota se osokoli i onda počinje da se ponača sve nasilnije (posršku sredine,makar prećutnu je dobio).
Umesto što je detetu savetovano da "ojača" (u čemu nema ničeg lošeg) moralo se razgovarati i sa roditeljima nasilnika ali i sa drugim roditeljima - roditeljski sastanak.
Mnogo je bitno da druga deca pasivno ne učestvuju u maltretiranju (bojkotu) već da se druže sa žrtvom.
Na taj način sredina pokazuje nasilnicima da je njihovo ponašanje loše.
I na kraju - škola je u obavezi da prijavi Centru a Centar bi trebalo da napiše prijavu ako izostane saradnja roditelja ili se nastavi sa takvim ponašanjem.
Ovaj problem se lako rešava ukoliko žrtva nije ostavljena sama od sistema.

hajduk jovica

pre 5 godina

Evo ja se prijavljujem sa par ortaka da ucestvujemo u timu koji ce sprecavati vrsnjacko nasilje i stititi nezasticenu decu od samozivih, devijantnih ili protektiranih divljaka. Da, i ti divljaci su deca i treba im pomoci ali to je drugi problem kojim isto neko treba da se bavi, ali ne mogu zbog toga generacije neduzne dece da budu upropastene. Uvescemo hotline u raznim gradovima pa neka nas zove svako maltretirano dete ili unesreceni roditelj. Policija je nesposobna ili nedovoljno placena, a o drugim sluzbama da ne pricam. Dosta vise ovog banditizma! Hocemo normalno mesto za zivot!

mama jedne ucenice

pre 5 godina

Znaci, gospodja direktorka je imala saznanja da je jos u aprilu bilo "zadirkivanja", a onda se vajka nemanjem vremena u junu da resi problem? Vremena je bilo da se problem odmah sasece, uostalom, zar ne kazu prosvetari da rade i nakon zavrsene skolske godine, sto znaci da ste imali bar jos mesec dana nakon 13. juna, pa i one dve-tri famozne sedmice pre 1. septembra da vidite sta cete! Proveli ste celo leto, dva i po puna meseca, da vam jedna nesrecna i zastrasena decija dusica nije pala na pamet? Ja bih na vasem mestu, gospodjo, zrtvovala cak i malo svoga odmora i porazmislila sta mogu da uradim da se nadje neko resenje i dete od prvog casa u septembru bar oseti da skola stoji iza njega. Makar me ne platili za to i makar niko i ne znao za to - jer ako se tom detetu nesto desi, koliko god ste debelokozac, mozete biti sigurni da nikada vise necete moci mirno spavati. Ja sam to naucila od mojih ucitelja - onih koje su vitlali po svim selima i gudurama ove zemlje i koji su sa decom provodili ceo svoj dan, bez da kazu "moja odgovornost se zavrsava na pragu ucionice i u mesecnom koeficijentu." Pravi ucitelj nije onaj koji vas uci gradivo, nego onaj koji vam daje i znanje za zivot. Vi, gospodjo, nastavite da prebacujete krivicu na mucenu majku, iako bi najbolje bilo da priznate celoj naciji da niste kompetentni, a svakako ni zainteresovani da radite svoj posao.

voodoo

pre 5 godina

Ja uvek na ovakvu temu se zapitam kome pricaju ovi sto kazu skola nije odgovorna, krivi su roditelji, jer to pricate roditelju cije je dete zrtva? Roditelji mogu i ne moraju da budu krivi, a institucije, skola, socijalno su tu da iskontrolisu tu decu i kada primete probleme reaguju, a onda i nadlezne institucije sankcionisu te roditelje cija su deca nasilnici, a ne da svi u glas pricamo roditeljima cija su deca zrtve, losi roditelji su krivi. Losih roditelja ce uvek i svuda biti, kao i nasilnika i problematicnih, to ne mozete iskoreniti, ali mozete kontrolisati i kaznjavati, a to kod nas izostaje. Nije prvi put da se po godinu dana problemi nasilja u skolama prosto ignorisu, dok ne dodje do medija ili nekog ozbiljnijeg incidenta. Zaista gde je to nastavno osoblje, sta oni imaju u mozgovima kada jasno vide izolovano dete od ostalih da nemaju nikakvu reakciju, brigu, ako ne oni da pitaju i popricaju da posalju dete kod skolskog psihologa i slicno. Tek psiholog sa svojim savetom, ojacaj, fantastican savet.

Šibica

pre 5 godina

"a deca koja su označena kao nasilnici kazala su da se oni druže sa maltretiranim detetom i da i ono njih vređa, a kada vređaju njega on ode pa se žali majci." Njih ima nekoliko a on je jedan.

Protoss

pre 5 godina

Zato sto su sistem i drzava tesko bolesni, a institucije kao i oni koji upravljaju ovom drzavom reaguju kada bude vec kasno, jednostavno su nezainteresovanii.. To se u praksi vec 25 godina desava... Zamislite drzavu i sistem koji ne mogu da se izbore sa problemom vrsnjackog nasilja, zamislite koliko je ta drzava slaba i njene institucije...

Svi opasni

pre 5 godina

Ocigledno da nije. Kada cemo se suociti sa cinjenicom da smo divlje drustvo kojim vlada nasilje. Takva situacija ovde traje decenijama. Deca rade samo ono sto su ih stariji naucili.

sasa

pre 5 godina

Sta rade ti ucitelji? Direktorka kaze da se majka nije dovoljno glasno bunila a psiholog predlaze da dete ojaca?! Sta je bre ovo? Kakvi to ljudi rade sa decom?
I sta uce tu decu tamo? Da li su ta deca upoznata sa slucajom malog Aleksa? Da li oni znaju sta je u redu a sta nije?

Darko

pre 5 godina

Koliko mi je žao ovog deteta. Živimo u takvom društvu, rijaliti programa i ostalih glupostima gde su uzor deci ljudi bez morala. Totalno zanemarili ono osnovno a to je škola i obrazovanje.

bgd

pre 5 godina

Otac sam jednog srednjoskolca i osnovca,da se mom detetu ovako nesto dogodi,pa jos da traje mesecima e pa ljudi moja ova nazovi direktorka zapamtila bi me za ceo zivot..a tek roditelji tih malih,gnusnih,nevaspitanih ucenika...!!!

milodar

pre 5 godina

da cujem da moj klinac maltretira u skoli svog drugara imali bi nas dvojica ozbiljan razgovor uz adekvatnu pretnju.
roditelji su odgovorni, ja vam to kao roditelj kazem.

Vladimir

pre 5 godina

Ja ne shvatam sta ocekujete, pa to su deca istih onih ljudi koji vas maltretiraju inace, i vi sad od tih ljudi koji vas maltretiraju trazite da promene svoju decu? Ne ide to tako, zapitajte se.

mracni

pre 5 godina

Pored ovog slucaja u ovom trenutku postoji jos 100 za koje niko ne zna, a koji su isti ili gori od ovog. U tom periodu razvoja vlada zakon rulje. Slabici se grupisu oko "vodje" da ne bi bili oznaceni. Vodja je obicno razmazeno, egoisticno deriste bogatih roditelja bez vaspitanja koji je navikao da sve dobija na tacni i on je kod kuce "nase fino dijete" ili propalitet iz neke nefunkcionalne porodice koji ne gubi nista cak i ako ga kazne. Prostog rijesenja nema, ovo je uzasan problem za onog koji trpi maltretiranje. Rijesenja su cesto privremena i slabasna da izazivaju kontra efekat. Ako npr budu malo kaznjeni onda zrtva navlaci jos vecu mrznju i to se prenosi van skole. Pojedinac ima nekoliko opcija: Da se sam obracuna po zakonu rulje, da napusti sredinu i ode na drugo mjesto, da prijavi nadleznima. Ova zadnja opcija bi bila validna da je ovo pravna drzava, ali posto to nije slucaj, tu nema trajnog rijesenja. U nekoj uredjenoj zemlji zakon bi trebao da snazno kaznjava sve koji vrse nasilje. Maloljetnicki zatvori, kazneno-popravne ustanove, velike novcane kazne za roditelje nasilnika, trajno izbacivanje iz skole. Vrlo je prosto: Oni vrse nasilje jer NEMA KAZNE.

Smuleco

pre 5 godina

Direktori škola i školski psiholozi ništa ne rade na sankcionisanju i psihološkoj obradi nasilnika po školama, jer čuvaju svoje pozicije, a često i ne smeju to da urade, jer su roditelji nasilnika i sami nasilnici, i iz kriminogenog i političko-estradnog miljea, ovog propalog društva.

Mare

pre 5 godina

Ja sam pre 20 godina dobro iskusio maltretiranje jačih od mene. Kada su me moji roditelji ispisali iz škole i upisali u drugu, razlog ispisivanja iz škole su naveli "promena adrese", tako je i dan danas, škole guraju probleme pod tepih i ne žele kontrolu od prosvetne inspekcije, o tome se radi.
Napraviti zakone za decu koja idu u škole, i angažovati firme za obezbeđenje. Ne mogu nasilnici da idu u školu, nego u popravni dom na prevaspitavanje i kanalisanje osobina, dakle prebacivanje učenika iz škola u popravni dom, a roditeljima učenika velike novčane kazne za pretpljeni bol i strah oštećene osobe.
Eto rešenja.

Sretenko

pre 5 godina

Au sta isprica ova direktorka. Da zena nijednom reci niti gestom ne pokaza da joj je imalo zao zrtve nasilja ili da obeca da ce nesto preduzeti, nego cak svaljuje krivicu na majku i dete i samo joj stalo da skine odgovornost sa sebe i skole pritom napadajuci zrtve. Prakticno se i sama direktorka prikljucila diskriminaciji i lincovanju tog djaka. Ovo je nedopustivo.

Mici

pre 5 godina

Ne vredi kada mentalitet ljudi ne moze da se promeni. Sama izjava psihologa govori sve. Nasilje se u ovom drustvu tolerise i krivci su svi od roditelja preko zaposlenih do vrha drzave!

klo

pre 5 godina

Moje dete je imalo slične probleme. Na moje reakcije razredni uopšte nije reagovao. Onda sam počeo da učim dete kako da se odbrani i kada je jednog od njih bacio na sto sve je prestalo. Toliko o njihovoj hrabrosti. Sada je to moje dete magistar farmacije i na pitanje da li se viđa sa kim iz osnovne škole, samo odmahne kao da je nije ni bilo. To je tužno ali i zasluženo od strane kabadahija.

Bobić

pre 5 godina

Seo bih pored svog deteta u klupu, a onda porazgovarao sa nasilnicima. Daj Bože i sa njihovim roditeljima.
Kad počnu da kažnjavaju nasilnike i izbacuju iz škole tako da oni moraju menjati školu, a ne žrtva, e tada možda razmisle. Nasilnici se ne boje institucija sistema.

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

Djordje

pre 5 godina

Ovakvu priču možete naći u većini škola u Srbiji. Školi je lakše da se dete koje ima problem sa vršnjacima, iako je nedužno, ispiše iz škole i problem je rešen. Brigo moja pređi na drugoga, i naravno da ništa ne izađe van okvira škole.

123

pre 5 godina

Zanimljivo je da se to karakterise kao zadirkivanje. Pitam se kad bi neko uradio isto roditeljima nasilnika, nista vise samo ono sto mali nasilnik radi zlostavljanom detetu, da li bi se to okarakterisalo kao zadirkivanje isto?

milan

pre 5 godina

Odnos dece u školi je bitan momenat ako ne i najvažniji za decu, rodilje i društvo i zato treba, mora se na toj problematici više raditi i uraditi od svih činilaca. Nastavnički kadar se ako treba i uz povećanje plata kompletno angažovati u praćenju i sprečavanju odnosa dece jednog prema drugom da je to za dalje vaspitanje, jačanje karaktera dece jedan od najbitijih momenata.

Rada

pre 5 godina

Iz ličnog iskustva, pošto mi dete nažalost ide u ovu školu, smatram da direktorka pod hitno treba da menja profesiju, nikakav pedagog nije, sramota je da persona kao dotična bude na poziciji na kojoj jeste. Svaki njen komentar u vezi ovog slučaja je suvišan....toliko o bezbednosti dece u ovoj prosvetnoj ustanovi koja bi pored znanja koje bi deca trebalo da steknu bude prioritet.

besna glista

pre 5 godina

Nase drustvo je izrazito agresivno. Nasilje se neguje kao vrhunski oblik komunikacije i potencira u svakoj prilici. Dokle god je tako, ni jedan problem u ovoj zemlji nece biti resen.

Darko

pre 5 godina

Profesori odredjuju koje ponasanje je prihvatljivo a koje nije.
(Ukratko, 20. septembar 2018 11:50)

Netačno. To propisuju Vlada i ministarstvo.

Škole dvostrukih aršina

pre 5 godina

Idemo redom:
1. Razredne starešine neće da se zameraju roditeljima, pogotovo ako su ovi neke face.
2. Direktori neće da im se škole provlače po sudovima i novinama jer to, zaboga, škodi rejtingu škole.
3. Policiju boli ..... za takve stvari u fazonu "nije to ništa, igrala se deca".
4. Školski pedagozi i psiholozi primaju plate da bi ispijali kafu.
I onda imate to što imate.

Zuba

pre 5 godina

Za nasu drzavu ocigledno nije. Jel treba jos jedan mlad zivot da se ugasi da bi se upalio alarm.
Dokle vise da se cuti za vrsnjacko nasilje?

Smuleco

pre 5 godina

Na žalost, svi u državi, koji bi trebalo da rešavaju akutni problem vršnjačkog nasilja u školama žmure, i bacaju pod tepih zlo koje hara. Direktori škola, i školski psiholozi ne žele da "talasaju", jer čuvaju svoje pozicije, a profesori su nemoćni. I tako smo u vrzinom kolu nemoći i beznađa. A mrtva deca, i ona koja će se ubiti, ili biti možda ubijena, nisu imala, i nemaju nikakvu šansu u ovakvom društvu i državi, koji ništa ne čine, da zaštite decu od baraba među njima.

Trollston

pre 5 godina

Svi smo isli u skolu, znamo kako ovo funkcionise. U grupi koja maltretira postoji jedan koji je vodja, ostali uglavnom prate, jer se plase da ne zavrse kao maltretirani i budi izopsteni. Kolovodju kazniti i prebaciti u drugu skolu, a ako institucije to nece da urade, zna se kako se to resava na ulici...

џангризалосаурус ст.

pre 5 godina

Моје дете, седми разред, је добило друга са посебним потребама. Део деце из одељења га психички, а сада већ и физички злоставља, док га други део безуспешно брани. Када деца која га штите на разредном часу помену проблем, разредни старешина игнорише њихове речи и прелази на тачку разно. Толико о просветним радницима и њиховој посвећености и обучености, изузецима свака част. Колико видим, злостављана деца немају од кога да траже помоћ. Извештаји тима за превенцију вршњачког насиља вероватно приказују идеалну слику школе.

Децу учим да не мрзе боју људи, веру и социјално порекло. Учим их да не смеју никога да злостављају нити да трпе злостављање. Контролом телефона реаговао сам на слање претећих порука, и објаснио детету да је то вид насиља и да то не сме да ради.

sale009

pre 5 godina

kratko i efikasno - smeniti direktorku kao nauk za sve direktore gde se ova vrsta nasilja prijavljuje. najbolje rešenje za dete je prebaciti ga u drugu školu..

sturmmann

pre 5 godina

"Mali Aleksa je previse!!!"

NAJBOLJI KOMENTAR, UJEDNO I SUŠTINA STVARI!!!
BRAVO!!!
SVAKA ČAST!!!

Uzgred, baš bi me interesovalo da POVERENICA ZA RAVNOPRAVNOST (da, baš ona!) kaže svoje mišljenje o tome, zašto MONSTRUMI koji su mučili Aleksu nisu adekvatno kažnjeni?

Da su kažnjeni, da li bi to onda bila DISKRIMINACIJA?

Eto zanimljivih pitanja za nju.

Baš me interesuje šta bi na to rekla.

Mišljenje tzv. MUP-a Srbije (ako ga uopšte imaju), "neovisnog" sudstva, "školskog policajca" kao i direktorke škole o slučaju malog Alekse (pokoj mu duši) možete vezati mački o rep.

Tačno toliko vrede, kao i osobe od kojih potiču.

Zena drugog sistema

pre 5 godina

Iva i Si su sve objasnili pre mene. Svako od nas moze da doprinese tako sto ce: 1/ davati primer sopstvenim ponasanjem kako se drugi ljudi postuju i uvazavaju ma ko oni bili (znam nije lako jer nam drustvo, cak i ovo zapadno salje potpuno drugu poruku) 2/ razgovarati sa sopstvenim detetom i objasnjavati mu emocije i zdrave stavove u zivotu
Deca jesu coporativno nastrojena skoro do 20 i neke godine, ali ono dete ciji se roditelj iskreno interesuje za njega nema razloga da bilo koga maltretira niti da pusti da ga maltretiraju.

cojans

pre 5 godina

kako da smene svoj kadar? u najgoru ruku može dobiti neku od fotelja u ministarstvu pravde i prosvete...... toliko o Srbiji i njenim institucijama...... hvala

Nevena

pre 5 godina

Nije potrebno uvesti gradjansko , ja mislim da to postoji.Ne moze jedan profesor na jednom casu nikoga da nauci da se ponasa adekvatno/Potrebno je da svi subjekti drustva i skole,rade na obrazovanju i vaspitanju dece i mladih.Jer ,cim zazvoni , situacija je sasvim drugacija.Nema adekvatnog kaznjavanja.Nove mere o drustveno korisnom radu , kao kazni, vode ka ismejavanju obnih koji rade, ciste , uredjuju zbunje i sl.Bolje je decu angazovati oko uredjenja skole i davati im aktivnosti.Potrena im je akcija i nesto gde se mogu pokazati.Setite se poplave 2914. kada veliki broj mladih nije mogao da udje u autobuse kod Sajma, da bi isli u Makis , da pakuju pesak u dzakove, pa su isli i svojim kolima.Potrebno im je da potrose energiju, da se osete vrednim , kad vide rezultate svog rada , pa ce znati da cene i postuju i druge i njihov trud.Nikome nece biti nista , ako zasuce rukave , a dobit je ogromna za sve.

Smuleco

pre 5 godina

Ova država vam je, moji sunarodnici, maćeha! Zato ste verovatno i glasali za ove sa vlasti, i samo napred(no), glasajte ponovo! Mnogo nam je dobro, zar ne?

Iva

pre 5 godina

Mora se raditi na razvijanju empatije kod dece. I roditelji i pedagozi moraju učestvovati u tome jednako. U tom slučaju bi makar bilo manje dece koje nesvesno učestvuju, ili ne prijavljujući opravdavaju malltretiranje drugog deteta od strane nasilnika. Nažalost u zemlji gde nam je emisija tipa Zadruga najgledanija, a crne hronike najčitanije, teško je podstaći ovakav vid ramišljanja. Zato bi država trebalo da donese nove mere, da deca koja su izložena vršnjačkom nasilju, ukoliko roditelji insistiraju da promene školu, da imaju prednost u tome, da se reaguje čim se desi nasilje, da se ukloni dete nasilnik, da se kazni dodatnim časovima volontiranja, jer takvoj problematičnoj deci, samnjena ocena iz vladanja ne znači ništa, čak šta više oni se time hvale. Samoubistvo deteta zbog vršnjačkog nasilja je nešto zbog čega država treba da se zabrine i zapita, jer zamislite koliko dece pati, a mi za njih ne čujemo dok se ne desi ono najstrašnije. Počnite da stvarate zdravu naciju, krenite od dece.

blabla

pre 5 godina

Problem je u tim pojedincima/pojedincu sto terorisu ostalu decu a ostali nemogu nista protiv toga i cute. Profesori skola se prave da to ne vide, jako puno djaka ćuti o tome i trpi.ali.... Ovo je moj slucaj iz osnovne i srednje i zato sam mrzeo svaki minut proveden tamo zbog tih osoba koje nikad nisu sankcionisane..a mozda je moglo ipak biti drugacije..

jesmo mi u dzungli

pre 5 godina

Kada tri idu na jednog i to sve u jednog dugom periodu onda je jasno ko je tu napadac, a ko zrtva, neverovatno da se nalaze opravdanja u stilu " i on njih zadirkuje".

Nisu primetili? Da dete sedi samo u klupi? Niko im nije prijavio? Sad ce jos i majka da im bude kriva sto je rekla "zadirkivanje , a ne "nasilje"? Mozda je ona trebala da dodje u skolu i dezura na hodniku?

Klasicno bezanje od odgovornosti i prebacivanje krivice na drugoga.

Šturm

pre 5 godina

A za sve to vreme, Vladu i 250 poslanika u Skupštini baš briga što još nije usvojen Aleksin zakon!
(Domaćin, 20. septembar 2018 10:12)

Što bi ih bilo briga?
Problem ih ne dotiče, a mentalno i fizički su mnogo bliži nasilnicima nego normalnim ljudima. Većina ima osnovno obrazovanje (ne računam kupljene diplome), dok uživa na visokim državnim funkcijama i blagodetima koje te funkcije nose. U isto vreme, narod ih obilato podržava na izborima.
Što bi se oni potresali oko neke tamo dece?

Pilipenda

pre 5 godina

Pa je l predsednik države jednom izjavio, da ne može da se obračunava sa huliganima na stadionima, ima preča posla... Tako i ovo.