Ponedeljak, 13.08.2018.

12:39

Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp...

Do skoro su se sve zapadne sile protivile crtanju novih granica na Balkanu, ali onda je došao Tramp, piše u tekstu <a href="https://www.buzzfeednews.com/article/albertonardelli/serbia-kosovo-trump#.si49eD1g54" class="text-link" target= "_blank">“Bazfid njuza”.</a>

Izvor: B92

Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Misa

pre 5 godina

Za sta god se Tramp licno uhvatio to se osusilo. Citate li malo, gospodo politikanti?
Zeznuo ga Sung (Koreja), pa Putin (Helsinki), pa Iran (sad moze da nastavi sa nuklernim oruzjem), pa milion raznih laganja itd.

Toliko

pre 5 godina

(Crvenkapa, 13. avgust 2018 14:10)

Nema potrebe ovo da ponavljate ovo slusamo vec 30 godina od Slobodana Milosevica pa na dalje kako smo mi non stop pod nekom okupacijom, kako smo zrtve svuda u regionu, kako nas mrze, kako niko ne zna da tumaci ustav SFRJ i ostala lupetanja a oni prvi prekrsio ustav tako sto silom skidali vladu na Kosovu, Vojvodini, Crnoj Gori itd.

Niste jos nista naucili a vuk vas pojeo vec tri puta do sada.

BeKo

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.
(deki83, 13. avgust 2018 13:43)

Ako ti je 83 iz nika godište sve ti je oprošteno.Juga se kao i prethodno SSSR raspala po unutrašnjim granicama (dakle granice republika nisu menjane).Za promenu granica su bile Srbija i Hrvatska (naravno zbog podele Bosne) ali nisu uspele.Naravno da je menjanje
granica problem,specijalno etnički princip koji je i doveo do ratova 90 ih i ogromnog broja raseljenih, proteranih i ubijenih.Pre 10-tak dana je bio dan sećanja na 250 hiljada proteranih u Oluji (već zaboravili?) a još 2 miliona ljudi je pobeglo ili proterano u Bosni od 92-95.Razlog su bile upravo "zamišljene" nove etničke granice.Amerika se slaže jer ih to neće ni dotaći,Rusiji odgovara jer će imati gde da crta granice na etničkom principu (Estonija,Ukraina,Moldavija,Gruzija) ali EU neodgovara jer bi pola njenjih članica međusobno tražilo novo razgraničenje.Evo samo npr Mađarska bi mogla da traži deo Hrvatske,Srbije,Rumunije i Slovačke.Slovenija i Hrvatska bi možda tražili delove Austrije (Celovec) .....
Primera i mogućnosti koliko hoćeš a ti se pitaš otkud strah kod evropskih zvaničnika.

Бата Стојковић

pre 5 godina

Пристрасност ЕУ тј. њеног већег дела је толико очигледна да се то више не може сакрити. Апсолутно не разумем шта Србија тражи у таквом друштву где главну реч воде Немачка и Француска уз асистенцију Велике Британије која би да напусти ЕУ али не жели да се одрекне привилегија.

zapanjen

pre 5 godina

Da li je moguće da je samo Rasim Ljajić video i REKAO, čovek Muslimanske veroispovesti..da bi razmenom teritorija samo Srbija izgubila.. Da bi Srbija opet dala svoju teritoriju za svoju.. Da li ste svi slepi ili se pravite neznalice.. Ili ste toliko ogrizli u vlast da niste više svoji.. Da im date teritorij i da dodju na samu granicu Vranja, Niša.. Da li ima iko mozga da pomeri toliko granicu.. Onda Madjarskoj dajte Suboticu..Rumunima Vrsac.. Ovoliko izdajnika Srbija nije imala u svom postojanju

DanasnjaOmladina

pre 5 godina

Buzzfeed?! Nema ovo veze sa bilo cim, poenta je da sa ukaze kako civilizovane Evropske drzave misle drukcije od Trampa. Ne volim Trampa mislim da je katastrofa zbog svoje ekonomske politike (protekcionizma, smanjivanje poreza bogatima po cenu duga, veci vojni budzet), ali ovo je pljuvanje bez osnova.

Denko

pre 5 godina

Dogovorite podelu, stavite resenje na referendum pa nek gragjani odluce... Kako je situacija sada samo se lazete da je Kosovo sastavni deo Srbije, jer nije.

Yugocinik

pre 5 godina

"Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp..."

Pogresna konstatacija, jer problemi nisu nastali dolaskom Trampa, vec rasturanjem SFRJ. Jedino je Jugoslavija u kojoj je Srbija sa JNA bila najdominantniji faktor, garantovala da ce svi Srbi ziveti u jednoj drzavi, kao i to da ce Kosovo trajno ostati u njenom sastavu.

Ko je kriv Srbiji sto svoje interese 90-tih nije uskladila sa EU i Americkim!? Prisetite se,dugo je Amerika podrzavala opstanak SFRJ uprkos Nemackoj i ostalim Zapadnim drzavama.

Trebalo je samo malo modifikovati Titovu strategiju koji je decenijama od Zapada dobijao milijarde, ali mi smo od AV-a i ostalih slusli i podlegli vizijama o Karlobagu, Karlovcu, Ogulinu i Virovitici.

E pa ne moze se posle kapitulacije u Kumanovu, u miru povratiti izgubljeno u ratu. Mnogo smo jadni.

Crvenkapa

pre 5 godina

Bilo kakva promena granice Srbije moze samo uz odustajanje od misljenja Badinterove komisije - dakle, republicke granice nisu drzavne, SFRJ se deli po etnickom principu (pravo naroda na samoopredeljenje)
1. RSK u granicama s kraja 1991. (pre okupacije) dobija pravo na nezavisnost (koju ima u skladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u RH do 1990. godine)
2. Drvar i drugi delovi Republike Srpske okupirani 1994. i 1995. se pripajaju Republici Srpskoj, koja dobija pravo na nezavisnost (koju ima u sladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u BIH u trenutku raspada SFRJ)
3. Kao znak dobre volje, Srbij daje pravo na nezavisnost delovima Kosova vecinski naseljenim Albancima. Ovo pravo imaju iskljucivo uz dozvolu Srbije, s obzirom na to da, kao nacionalna manjina, nisu imali pravo na samoopredeljenje prema Ustavu SFRJ

Ako treba da cekamo na ovo 200 godina, cekacemo. Do tada moze samo podela Kosova u odnosu 100:0 (deo koji pripada Srbiji:deo koji je nezavisan).

zzzzz

pre 5 godina

Poenta teksta uopšte nije na podeli Kosova, za koje je 99,9% čitalaca Buzzfeed-a baš briga, nego naglašavanje nekompetentnosti i nepromišljenosti politike Trampove administracije, što je jednom proliberalnom portalu mnogo bitnije. Kosovo i Srbija su u svemu tome beznačajni. Ovde je reč o Trampovom pozicioniranju kao "čoveka koji rešava stvari", ma koliko ih zapravo komplikovao svojim potezima (slično je bilo kada je prihvatio Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je imalo trenutni katastrofalni efekat). Sa druge strane, Evropa posmatra situaciju iz ugla konflikta s Rusijom i pokušaja homogenizacije evropske spoljne politike i konsolidacije EU kao globalne sile, pogotovo u kontekstu Brexit-a. Nakon verovatnog rešenja grčko-makedonskog spora i potonjeg pridruživanja Makedonije EU i NATO, jedini preostali problemi neujedinjenosti u delovima Evrope koji nisu na granici sa Rusijom jesu oni u kojima učestvuju Srbi - Kosovo i BiH. Samim tim, EU gleda na Srbe kao na kamen u cipeli i kao mali remetilački faktor u slici ujedinjene Evrope. U svemu tome, Srbija i Kosovo doživljavaju sebe kao daleko značajnije nego što jesu. Mi smo delić globalne slike i kao takvi se malo pitamo.

Alex

pre 5 godina

Razmena teritorija bi dovela do rata.To svi znaju pa opipavaju puls glavnim akterima.
Evropu niko ništa i ne pita pa Amerikanci ponovo pale vatre na Balkanu.

Direktor

pre 5 godina

Granice nisu zapaljive kad se Srbima uzima. Sutra ce uzeti Vojvodinu ili Rasku pa ce opet biti “presedan” i nece biti zapaljivanja. A kad se Srbija ne da ili hoce nesto da povrati odmah ide retorika kako ce poceti rat. Zele da ukinu RS u Bosni pa niko ne prica da bi to zapalilo Balkan a cim neko pomene nezavisnu RS odmah svi polude i govore i zapaljivanju i ratovima

Price za malu decu

pre 5 godina

91. Nemacka je svesrdno podrzala otcepljenje Hrvatske i Slovenije i cak dugo lobirala da to ucine i ostale zemlje tadasnje Evropske zajednice. 2008. ista Evropa zdusno je podrzala nezavisno Kosovo.
A sada su toboze zabrinuti?

chombe

pre 5 godina

Trampa Kosovo ne zanima vec americku administraciju koja ustvari vodi spoljnu politiku po dugorocnim, ustaljenim planovima. Tako da promene stava ne moze biti, visi interesi su u pitanju.

Samocenzurisi

pre 5 godina

"prema jednom, još nezvaničnom planu koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova u kom uglavnom žive Srbi pripoji Srbiji, koja bi zauzvrat Kosovu bio dat južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci. "
Ovo ne podrzava Srbija vec izdajnicki rezim koji je na vlasti samo jer su Srbi postali najvece kukavice i ovce na svetu!Bukvalno mozes da im radis sta hoces a oni samo cute!

Drasko

pre 5 godina

Srbija smatra KiM svojim a tako piše i u Ustavu, kosovski Albanci su proglasili nezavisnost i tzv Kosovo smatraju svojim.Mislim da je porebno neko kompromisno rešenje koje bi prihvatile obe strane i koje bi označilo jednom za svagda sukob između trenutno 2 najveća naroda na Balkanu a to su Srbi i Albanci.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Ovi što su protiv promene granica na Balkanu, jesu li protiv promena granica svih država, uključujući i Srbiju, ili to ne važi za Srbiju? Preciznije, kada kažu da su protiv promene granica, da li to znači da prihvataju krnje granice avnojevske Srbije sa AP KiM u svom sastavu, ili su za granice Srbije bez tzv. države Kosova?Ako je ovo drugo u pitanju, onda se radi o pravnom nasilju i licemerju bez presedana. U tom slučaju bi Srbija morala da se pozove na mirovne sporazume koji su okončali balkanske ratove i l sv. rat. Usput da poništi i proglasi nelegalnim i ništavnim zaključke AVNOJevskih zasedanja, koji su izrazito štetni po srpske nacionalne interese. Na to nas obavezuju žrtve koje je srpski narod podneo za slobodu u tim oslobodilačkim ratovima.

deki83

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.

Koza

pre 5 godina

100% dogovr Trampa i Putina pre 3 nedelje. Do tad su svi protiv podele. I Rusija, i Amerika, I Vucic. Odjendom svi menjau pricu i sada je podela jedino sta cujemo.

tamoneko

pre 5 godina

davanje Kosmeta jos i da zamislim da neki drzavnik moze da opravda.. ali davanje dve opstine sa juga (Presevo i Bujanovac) od ukupno 20.000 stanivnika ne da ne mogu da shvatim neeegooo

mada, mislim da ove dole niko cak ni zavrtanjem ruku ne moze da natera da daju ista u zamenu za priznanje

Goran

pre 5 godina

Gospodo moja, ja vam se obraćam da se malo raspitate. Da li je tačno da je 2.4.2017. na predsedničkim izborima pravo glasa imalo 6.724.949 građana? Od tog broja, na glasanje je izašlo 3.655.365 građana. Od izašlih, Srpska napredna stranka je uz sve stranke osim opozicionih dobila 2 miliona glasova. Sad vam je lako da znate. Sabirajte, oduzimajte koliko je ogromno biračko telo Srpske napredne stranke. Po mom računu, ostane 4.724.949 građana koji nisu dali svoje poverenje Aleksandru Vučiću. Ovim putem bih sve zamolio pre nego što kažu, da prvo razmisle.

Conte Leone

pre 5 godina

O tome da su granice "zapaljive", trebali su da razmisljaju pre nego li su nam sve ovo uradili...a sada opet na stetu Srbije, nisu za pipanje!?
Jasna je njihova vojno-politicka moc...ali nije narod do te mere glup, da ne zna sta je dobro a sta zlo!

nikola

pre 5 godina

Nista sto se nas tice nema sta da se pomera. Kosovo je nasa zemlja i tako neka ostane. Svaki problem sa Albancima resite vi , i za sve budite odgovorni!
Pa nismo mi ludi da menjamo sami granice, nego se borimo za goli opstanak naroda i spasavamo sta se moze spasiti!!!!!

bunjuel

pre 5 godina

“Granice su zapaljive. jednostavno ne znate šta će se dogoditi ako ih pipnete”

ne znam o kakvim granicama mi treba da pitamo Francuze, Nemce, i društvo. S Francuskom samo o nedovoljnim pravima Arapa i ostalih migranata, sa Nemačkom samo o problemima i njihovom neuspehu da omoguće što bolju integraciju što više migranata sa bliskog istoka. Sa Britanijom ne vidim o čemu bi se i razgovaralo. Sa Italijom samo o podeli i principijelnoj podršci onoj Ligi za sever ili kako se već zove, koja hoće da otcepi deo zemlje. Samo đonom. Upravo zato što su granice zapaljive. Zaslužili su mnogo gore, što se nadam da će ih zveknuti.

Гепард

pre 5 godina

Размена територија може са Албанијом, да повратимо Скадар и Драч, они нека узме Улцињ, ма може и Бар...Космет је ионако наш...Чудо је медијска машинерија и креирање јавног мњења данас....Референдум је једино решење, иако знамо како би се завршио собзиром да живимо у земљи где је ex радикал на власти и у 21.веку...

Vuk

pre 5 godina

Americki predsednici imaju 0% uticaja na americku spoljnu politiku, shvatite to ljudi vec jednom. Tramp je samo rijaliti TV. Isto je bio i Obama i Bus i sve unazad do Kenedija koji je bio zadnji predsednik koji je pokusao da radi na svoju ruku i znamo kako je prosao.

aco

pre 5 godina

Повратак дела Косова, а и припајање Р.Српске кошта, само треба платити САД. За неколико десетина милијардинби пристали, питање је да ли смо ми спремни да то платимо.

Meraklija

pre 5 godina

...razmena teritorija ne dolazi u obzir, zašto da mi dajemo Kosovu bilo šta, treba zamrznuti konflikt ili tražiti da se sever Kosova pripoji Srbiji, bez formalnog priznanja Kosova, sve drugo je poniženje za Srbiju, za uzvrat, Srbija više ne bi blokirala Kosovo

selimir

pre 5 godina

Vučić se osilio pa misli da može da radi šta god pomisli, jer kontroliše poluge moći, i vlada autokratski. Ali rekao bih da će mu se ova nagla promena stava da se prizna Kosovo u zamenu za deo teritorije upravo i obiti o glavu. Ne može bukvalno preko noći da se menja priča "Kosovo je Srbija" a da to ne kazne birači. Srbi su kao narod poznati po trpeljivosti ali su isto tako poznati i po onom "dok dotera cara do duvara".

Kole

pre 5 godina

Podela Kosova znači da ćemo zemlju da podelimo na Kosovo i ostatak Srbije. A onda ćemo Kosovo da damo njima a Srbiju ćemo da zadržimo. Ako želimo da im štrpnemo malo od severnog dela onda moramo da im damo malo Preševa i Bujanovca. Jel sad jasno ili mora još da se crta?

Goran

pre 5 godina

Gospodo moja, ja vam se obraćam da se malo raspitate. Da li je tačno da je 2.4.2017. na predsedničkim izborima pravo glasa imalo 6.724.949 građana? Od tog broja, na glasanje je izašlo 3.655.365 građana. Od izašlih, Srpska napredna stranka je uz sve stranke osim opozicionih dobila 2 miliona glasova. Sad vam je lako da znate. Sabirajte, oduzimajte koliko je ogromno biračko telo Srpske napredne stranke. Po mom računu, ostane 4.724.949 građana koji nisu dali svoje poverenje Aleksandru Vučiću. Ovim putem bih sve zamolio pre nego što kažu, da prvo razmisle.

Conte Leone

pre 5 godina

O tome da su granice "zapaljive", trebali su da razmisljaju pre nego li su nam sve ovo uradili...a sada opet na stetu Srbije, nisu za pipanje!?
Jasna je njihova vojno-politicka moc...ali nije narod do te mere glup, da ne zna sta je dobro a sta zlo!

zapanjen

pre 5 godina

Da li je moguće da je samo Rasim Ljajić video i REKAO, čovek Muslimanske veroispovesti..da bi razmenom teritorija samo Srbija izgubila.. Da bi Srbija opet dala svoju teritoriju za svoju.. Da li ste svi slepi ili se pravite neznalice.. Ili ste toliko ogrizli u vlast da niste više svoji.. Da im date teritorij i da dodju na samu granicu Vranja, Niša.. Da li ima iko mozga da pomeri toliko granicu.. Onda Madjarskoj dajte Suboticu..Rumunima Vrsac.. Ovoliko izdajnika Srbija nije imala u svom postojanju

Price za malu decu

pre 5 godina

91. Nemacka je svesrdno podrzala otcepljenje Hrvatske i Slovenije i cak dugo lobirala da to ucine i ostale zemlje tadasnje Evropske zajednice. 2008. ista Evropa zdusno je podrzala nezavisno Kosovo.
A sada su toboze zabrinuti?

deki83

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.

Meraklija

pre 5 godina

...razmena teritorija ne dolazi u obzir, zašto da mi dajemo Kosovu bilo šta, treba zamrznuti konflikt ili tražiti da se sever Kosova pripoji Srbiji, bez formalnog priznanja Kosova, sve drugo je poniženje za Srbiju, za uzvrat, Srbija više ne bi blokirala Kosovo

nikola

pre 5 godina

Nista sto se nas tice nema sta da se pomera. Kosovo je nasa zemlja i tako neka ostane. Svaki problem sa Albancima resite vi , i za sve budite odgovorni!
Pa nismo mi ludi da menjamo sami granice, nego se borimo za goli opstanak naroda i spasavamo sta se moze spasiti!!!!!

Kole

pre 5 godina

Podela Kosova znači da ćemo zemlju da podelimo na Kosovo i ostatak Srbije. A onda ćemo Kosovo da damo njima a Srbiju ćemo da zadržimo. Ako želimo da im štrpnemo malo od severnog dela onda moramo da im damo malo Preševa i Bujanovca. Jel sad jasno ili mora još da se crta?

chombe

pre 5 godina

Trampa Kosovo ne zanima vec americku administraciju koja ustvari vodi spoljnu politiku po dugorocnim, ustaljenim planovima. Tako da promene stava ne moze biti, visi interesi su u pitanju.

Drasko

pre 5 godina

Srbija smatra KiM svojim a tako piše i u Ustavu, kosovski Albanci su proglasili nezavisnost i tzv Kosovo smatraju svojim.Mislim da je porebno neko kompromisno rešenje koje bi prihvatile obe strane i koje bi označilo jednom za svagda sukob između trenutno 2 najveća naroda na Balkanu a to su Srbi i Albanci.

Koza

pre 5 godina

100% dogovr Trampa i Putina pre 3 nedelje. Do tad su svi protiv podele. I Rusija, i Amerika, I Vucic. Odjendom svi menjau pricu i sada je podela jedino sta cujemo.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Ovi što su protiv promene granica na Balkanu, jesu li protiv promena granica svih država, uključujući i Srbiju, ili to ne važi za Srbiju? Preciznije, kada kažu da su protiv promene granica, da li to znači da prihvataju krnje granice avnojevske Srbije sa AP KiM u svom sastavu, ili su za granice Srbije bez tzv. države Kosova?Ako je ovo drugo u pitanju, onda se radi o pravnom nasilju i licemerju bez presedana. U tom slučaju bi Srbija morala da se pozove na mirovne sporazume koji su okončali balkanske ratove i l sv. rat. Usput da poništi i proglasi nelegalnim i ništavnim zaključke AVNOJevskih zasedanja, koji su izrazito štetni po srpske nacionalne interese. Na to nas obavezuju žrtve koje je srpski narod podneo za slobodu u tim oslobodilačkim ratovima.

Vuk

pre 5 godina

Americki predsednici imaju 0% uticaja na americku spoljnu politiku, shvatite to ljudi vec jednom. Tramp je samo rijaliti TV. Isto je bio i Obama i Bus i sve unazad do Kenedija koji je bio zadnji predsednik koji je pokusao da radi na svoju ruku i znamo kako je prosao.

Yugocinik

pre 5 godina

"Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp..."

Pogresna konstatacija, jer problemi nisu nastali dolaskom Trampa, vec rasturanjem SFRJ. Jedino je Jugoslavija u kojoj je Srbija sa JNA bila najdominantniji faktor, garantovala da ce svi Srbi ziveti u jednoj drzavi, kao i to da ce Kosovo trajno ostati u njenom sastavu.

Ko je kriv Srbiji sto svoje interese 90-tih nije uskladila sa EU i Americkim!? Prisetite se,dugo je Amerika podrzavala opstanak SFRJ uprkos Nemackoj i ostalim Zapadnim drzavama.

Trebalo je samo malo modifikovati Titovu strategiju koji je decenijama od Zapada dobijao milijarde, ali mi smo od AV-a i ostalih slusli i podlegli vizijama o Karlobagu, Karlovcu, Ogulinu i Virovitici.

E pa ne moze se posle kapitulacije u Kumanovu, u miru povratiti izgubljeno u ratu. Mnogo smo jadni.

Гепард

pre 5 godina

Размена територија може са Албанијом, да повратимо Скадар и Драч, они нека узме Улцињ, ма може и Бар...Космет је ионако наш...Чудо је медијска машинерија и креирање јавног мњења данас....Референдум је једино решење, иако знамо како би се завршио собзиром да живимо у земљи где је ex радикал на власти и у 21.веку...

Samocenzurisi

pre 5 godina

"prema jednom, još nezvaničnom planu koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova u kom uglavnom žive Srbi pripoji Srbiji, koja bi zauzvrat Kosovu bio dat južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci. "
Ovo ne podrzava Srbija vec izdajnicki rezim koji je na vlasti samo jer su Srbi postali najvece kukavice i ovce na svetu!Bukvalno mozes da im radis sta hoces a oni samo cute!

zzzzz

pre 5 godina

Poenta teksta uopšte nije na podeli Kosova, za koje je 99,9% čitalaca Buzzfeed-a baš briga, nego naglašavanje nekompetentnosti i nepromišljenosti politike Trampove administracije, što je jednom proliberalnom portalu mnogo bitnije. Kosovo i Srbija su u svemu tome beznačajni. Ovde je reč o Trampovom pozicioniranju kao "čoveka koji rešava stvari", ma koliko ih zapravo komplikovao svojim potezima (slično je bilo kada je prihvatio Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je imalo trenutni katastrofalni efekat). Sa druge strane, Evropa posmatra situaciju iz ugla konflikta s Rusijom i pokušaja homogenizacije evropske spoljne politike i konsolidacije EU kao globalne sile, pogotovo u kontekstu Brexit-a. Nakon verovatnog rešenja grčko-makedonskog spora i potonjeg pridruživanja Makedonije EU i NATO, jedini preostali problemi neujedinjenosti u delovima Evrope koji nisu na granici sa Rusijom jesu oni u kojima učestvuju Srbi - Kosovo i BiH. Samim tim, EU gleda na Srbe kao na kamen u cipeli i kao mali remetilački faktor u slici ujedinjene Evrope. U svemu tome, Srbija i Kosovo doživljavaju sebe kao daleko značajnije nego što jesu. Mi smo delić globalne slike i kao takvi se malo pitamo.

Alex

pre 5 godina

Razmena teritorija bi dovela do rata.To svi znaju pa opipavaju puls glavnim akterima.
Evropu niko ništa i ne pita pa Amerikanci ponovo pale vatre na Balkanu.

Direktor

pre 5 godina

Granice nisu zapaljive kad se Srbima uzima. Sutra ce uzeti Vojvodinu ili Rasku pa ce opet biti “presedan” i nece biti zapaljivanja. A kad se Srbija ne da ili hoce nesto da povrati odmah ide retorika kako ce poceti rat. Zele da ukinu RS u Bosni pa niko ne prica da bi to zapalilo Balkan a cim neko pomene nezavisnu RS odmah svi polude i govore i zapaljivanju i ratovima

Crvenkapa

pre 5 godina

Bilo kakva promena granice Srbije moze samo uz odustajanje od misljenja Badinterove komisije - dakle, republicke granice nisu drzavne, SFRJ se deli po etnickom principu (pravo naroda na samoopredeljenje)
1. RSK u granicama s kraja 1991. (pre okupacije) dobija pravo na nezavisnost (koju ima u skladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u RH do 1990. godine)
2. Drvar i drugi delovi Republike Srpske okupirani 1994. i 1995. se pripajaju Republici Srpskoj, koja dobija pravo na nezavisnost (koju ima u sladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u BIH u trenutku raspada SFRJ)
3. Kao znak dobre volje, Srbij daje pravo na nezavisnost delovima Kosova vecinski naseljenim Albancima. Ovo pravo imaju iskljucivo uz dozvolu Srbije, s obzirom na to da, kao nacionalna manjina, nisu imali pravo na samoopredeljenje prema Ustavu SFRJ

Ako treba da cekamo na ovo 200 godina, cekacemo. Do tada moze samo podela Kosova u odnosu 100:0 (deo koji pripada Srbiji:deo koji je nezavisan).

Denko

pre 5 godina

Dogovorite podelu, stavite resenje na referendum pa nek gragjani odluce... Kako je situacija sada samo se lazete da je Kosovo sastavni deo Srbije, jer nije.

BeKo

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.
(deki83, 13. avgust 2018 13:43)

Ako ti je 83 iz nika godište sve ti je oprošteno.Juga se kao i prethodno SSSR raspala po unutrašnjim granicama (dakle granice republika nisu menjane).Za promenu granica su bile Srbija i Hrvatska (naravno zbog podele Bosne) ali nisu uspele.Naravno da je menjanje
granica problem,specijalno etnički princip koji je i doveo do ratova 90 ih i ogromnog broja raseljenih, proteranih i ubijenih.Pre 10-tak dana je bio dan sećanja na 250 hiljada proteranih u Oluji (već zaboravili?) a još 2 miliona ljudi je pobeglo ili proterano u Bosni od 92-95.Razlog su bile upravo "zamišljene" nove etničke granice.Amerika se slaže jer ih to neće ni dotaći,Rusiji odgovara jer će imati gde da crta granice na etničkom principu (Estonija,Ukraina,Moldavija,Gruzija) ali EU neodgovara jer bi pola njenjih članica međusobno tražilo novo razgraničenje.Evo samo npr Mađarska bi mogla da traži deo Hrvatske,Srbije,Rumunije i Slovačke.Slovenija i Hrvatska bi možda tražili delove Austrije (Celovec) .....
Primera i mogućnosti koliko hoćeš a ti se pitaš otkud strah kod evropskih zvaničnika.

tamoneko

pre 5 godina

davanje Kosmeta jos i da zamislim da neki drzavnik moze da opravda.. ali davanje dve opstine sa juga (Presevo i Bujanovac) od ukupno 20.000 stanivnika ne da ne mogu da shvatim neeegooo

mada, mislim da ove dole niko cak ni zavrtanjem ruku ne moze da natera da daju ista u zamenu za priznanje

selimir

pre 5 godina

Vučić se osilio pa misli da može da radi šta god pomisli, jer kontroliše poluge moći, i vlada autokratski. Ali rekao bih da će mu se ova nagla promena stava da se prizna Kosovo u zamenu za deo teritorije upravo i obiti o glavu. Ne može bukvalno preko noći da se menja priča "Kosovo je Srbija" a da to ne kazne birači. Srbi su kao narod poznati po trpeljivosti ali su isto tako poznati i po onom "dok dotera cara do duvara".

Бата Стојковић

pre 5 godina

Пристрасност ЕУ тј. њеног већег дела је толико очигледна да се то више не може сакрити. Апсолутно не разумем шта Србија тражи у таквом друштву где главну реч воде Немачка и Француска уз асистенцију Велике Британије која би да напусти ЕУ али не жели да се одрекне привилегија.

aco

pre 5 godina

Повратак дела Косова, а и припајање Р.Српске кошта, само треба платити САД. За неколико десетина милијардинби пристали, питање је да ли смо ми спремни да то платимо.

bunjuel

pre 5 godina

“Granice su zapaljive. jednostavno ne znate šta će se dogoditi ako ih pipnete”

ne znam o kakvim granicama mi treba da pitamo Francuze, Nemce, i društvo. S Francuskom samo o nedovoljnim pravima Arapa i ostalih migranata, sa Nemačkom samo o problemima i njihovom neuspehu da omoguće što bolju integraciju što više migranata sa bliskog istoka. Sa Britanijom ne vidim o čemu bi se i razgovaralo. Sa Italijom samo o podeli i principijelnoj podršci onoj Ligi za sever ili kako se već zove, koja hoće da otcepi deo zemlje. Samo đonom. Upravo zato što su granice zapaljive. Zaslužili su mnogo gore, što se nadam da će ih zveknuti.

Toliko

pre 5 godina

(Crvenkapa, 13. avgust 2018 14:10)

Nema potrebe ovo da ponavljate ovo slusamo vec 30 godina od Slobodana Milosevica pa na dalje kako smo mi non stop pod nekom okupacijom, kako smo zrtve svuda u regionu, kako nas mrze, kako niko ne zna da tumaci ustav SFRJ i ostala lupetanja a oni prvi prekrsio ustav tako sto silom skidali vladu na Kosovu, Vojvodini, Crnoj Gori itd.

Niste jos nista naucili a vuk vas pojeo vec tri puta do sada.

DanasnjaOmladina

pre 5 godina

Buzzfeed?! Nema ovo veze sa bilo cim, poenta je da sa ukaze kako civilizovane Evropske drzave misle drukcije od Trampa. Ne volim Trampa mislim da je katastrofa zbog svoje ekonomske politike (protekcionizma, smanjivanje poreza bogatima po cenu duga, veci vojni budzet), ali ovo je pljuvanje bez osnova.

Misa

pre 5 godina

Za sta god se Tramp licno uhvatio to se osusilo. Citate li malo, gospodo politikanti?
Zeznuo ga Sung (Koreja), pa Putin (Helsinki), pa Iran (sad moze da nastavi sa nuklernim oruzjem), pa milion raznih laganja itd.

Goran

pre 5 godina

Gospodo moja, ja vam se obraćam da se malo raspitate. Da li je tačno da je 2.4.2017. na predsedničkim izborima pravo glasa imalo 6.724.949 građana? Od tog broja, na glasanje je izašlo 3.655.365 građana. Od izašlih, Srpska napredna stranka je uz sve stranke osim opozicionih dobila 2 miliona glasova. Sad vam je lako da znate. Sabirajte, oduzimajte koliko je ogromno biračko telo Srpske napredne stranke. Po mom računu, ostane 4.724.949 građana koji nisu dali svoje poverenje Aleksandru Vučiću. Ovim putem bih sve zamolio pre nego što kažu, da prvo razmisle.

zapanjen

pre 5 godina

Da li je moguće da je samo Rasim Ljajić video i REKAO, čovek Muslimanske veroispovesti..da bi razmenom teritorija samo Srbija izgubila.. Da bi Srbija opet dala svoju teritoriju za svoju.. Da li ste svi slepi ili se pravite neznalice.. Ili ste toliko ogrizli u vlast da niste više svoji.. Da im date teritorij i da dodju na samu granicu Vranja, Niša.. Da li ima iko mozga da pomeri toliko granicu.. Onda Madjarskoj dajte Suboticu..Rumunima Vrsac.. Ovoliko izdajnika Srbija nije imala u svom postojanju

Kole

pre 5 godina

Podela Kosova znači da ćemo zemlju da podelimo na Kosovo i ostatak Srbije. A onda ćemo Kosovo da damo njima a Srbiju ćemo da zadržimo. Ako želimo da im štrpnemo malo od severnog dela onda moramo da im damo malo Preševa i Bujanovca. Jel sad jasno ili mora još da se crta?

Toliko

pre 5 godina

(Crvenkapa, 13. avgust 2018 14:10)

Nema potrebe ovo da ponavljate ovo slusamo vec 30 godina od Slobodana Milosevica pa na dalje kako smo mi non stop pod nekom okupacijom, kako smo zrtve svuda u regionu, kako nas mrze, kako niko ne zna da tumaci ustav SFRJ i ostala lupetanja a oni prvi prekrsio ustav tako sto silom skidali vladu na Kosovu, Vojvodini, Crnoj Gori itd.

Niste jos nista naucili a vuk vas pojeo vec tri puta do sada.

Гепард

pre 5 godina

Размена територија може са Албанијом, да повратимо Скадар и Драч, они нека узме Улцињ, ма може и Бар...Космет је ионако наш...Чудо је медијска машинерија и креирање јавног мњења данас....Референдум је једино решење, иако знамо како би се завршио собзиром да живимо у земљи где је ex радикал на власти и у 21.веку...

Koza

pre 5 godina

100% dogovr Trampa i Putina pre 3 nedelje. Do tad su svi protiv podele. I Rusija, i Amerika, I Vucic. Odjendom svi menjau pricu i sada je podela jedino sta cujemo.

Yugocinik

pre 5 godina

"Niko nije bio za podelu Kosova, ali onda je došao Tramp..."

Pogresna konstatacija, jer problemi nisu nastali dolaskom Trampa, vec rasturanjem SFRJ. Jedino je Jugoslavija u kojoj je Srbija sa JNA bila najdominantniji faktor, garantovala da ce svi Srbi ziveti u jednoj drzavi, kao i to da ce Kosovo trajno ostati u njenom sastavu.

Ko je kriv Srbiji sto svoje interese 90-tih nije uskladila sa EU i Americkim!? Prisetite se,dugo je Amerika podrzavala opstanak SFRJ uprkos Nemackoj i ostalim Zapadnim drzavama.

Trebalo je samo malo modifikovati Titovu strategiju koji je decenijama od Zapada dobijao milijarde, ali mi smo od AV-a i ostalih slusli i podlegli vizijama o Karlobagu, Karlovcu, Ogulinu i Virovitici.

E pa ne moze se posle kapitulacije u Kumanovu, u miru povratiti izgubljeno u ratu. Mnogo smo jadni.

Samocenzurisi

pre 5 godina

"prema jednom, još nezvaničnom planu koji bi podržala i Srbija, namera je da se severni delovi Kosova u kom uglavnom žive Srbi pripoji Srbiji, koja bi zauzvrat Kosovu bio dat južniji deo pokrajine, u kom žive etnički Albanci. "
Ovo ne podrzava Srbija vec izdajnicki rezim koji je na vlasti samo jer su Srbi postali najvece kukavice i ovce na svetu!Bukvalno mozes da im radis sta hoces a oni samo cute!

Meraklija

pre 5 godina

...razmena teritorija ne dolazi u obzir, zašto da mi dajemo Kosovu bilo šta, treba zamrznuti konflikt ili tražiti da se sever Kosova pripoji Srbiji, bez formalnog priznanja Kosova, sve drugo je poniženje za Srbiju, za uzvrat, Srbija više ne bi blokirala Kosovo

Direktor

pre 5 godina

Granice nisu zapaljive kad se Srbima uzima. Sutra ce uzeti Vojvodinu ili Rasku pa ce opet biti “presedan” i nece biti zapaljivanja. A kad se Srbija ne da ili hoce nesto da povrati odmah ide retorika kako ce poceti rat. Zele da ukinu RS u Bosni pa niko ne prica da bi to zapalilo Balkan a cim neko pomene nezavisnu RS odmah svi polude i govore i zapaljivanju i ratovima

selimir

pre 5 godina

Vučić se osilio pa misli da može da radi šta god pomisli, jer kontroliše poluge moći, i vlada autokratski. Ali rekao bih da će mu se ova nagla promena stava da se prizna Kosovo u zamenu za deo teritorije upravo i obiti o glavu. Ne može bukvalno preko noći da se menja priča "Kosovo je Srbija" a da to ne kazne birači. Srbi su kao narod poznati po trpeljivosti ali su isto tako poznati i po onom "dok dotera cara do duvara".

Бата Стојковић

pre 5 godina

Пристрасност ЕУ тј. њеног већег дела је толико очигледна да се то више не може сакрити. Апсолутно не разумем шта Србија тражи у таквом друштву где главну реч воде Немачка и Француска уз асистенцију Велике Британије која би да напусти ЕУ али не жели да се одрекне привилегија.

bunjuel

pre 5 godina

“Granice su zapaljive. jednostavno ne znate šta će se dogoditi ako ih pipnete”

ne znam o kakvim granicama mi treba da pitamo Francuze, Nemce, i društvo. S Francuskom samo o nedovoljnim pravima Arapa i ostalih migranata, sa Nemačkom samo o problemima i njihovom neuspehu da omoguće što bolju integraciju što više migranata sa bliskog istoka. Sa Britanijom ne vidim o čemu bi se i razgovaralo. Sa Italijom samo o podeli i principijelnoj podršci onoj Ligi za sever ili kako se već zove, koja hoće da otcepi deo zemlje. Samo đonom. Upravo zato što su granice zapaljive. Zaslužili su mnogo gore, što se nadam da će ih zveknuti.

aco

pre 5 godina

Повратак дела Косова, а и припајање Р.Српске кошта, само треба платити САД. За неколико десетина милијардинби пристали, питање је да ли смо ми спремни да то платимо.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Ovi što su protiv promene granica na Balkanu, jesu li protiv promena granica svih država, uključujući i Srbiju, ili to ne važi za Srbiju? Preciznije, kada kažu da su protiv promene granica, da li to znači da prihvataju krnje granice avnojevske Srbije sa AP KiM u svom sastavu, ili su za granice Srbije bez tzv. države Kosova?Ako je ovo drugo u pitanju, onda se radi o pravnom nasilju i licemerju bez presedana. U tom slučaju bi Srbija morala da se pozove na mirovne sporazume koji su okončali balkanske ratove i l sv. rat. Usput da poništi i proglasi nelegalnim i ništavnim zaključke AVNOJevskih zasedanja, koji su izrazito štetni po srpske nacionalne interese. Na to nas obavezuju žrtve koje je srpski narod podneo za slobodu u tim oslobodilačkim ratovima.

zzzzz

pre 5 godina

Poenta teksta uopšte nije na podeli Kosova, za koje je 99,9% čitalaca Buzzfeed-a baš briga, nego naglašavanje nekompetentnosti i nepromišljenosti politike Trampove administracije, što je jednom proliberalnom portalu mnogo bitnije. Kosovo i Srbija su u svemu tome beznačajni. Ovde je reč o Trampovom pozicioniranju kao "čoveka koji rešava stvari", ma koliko ih zapravo komplikovao svojim potezima (slično je bilo kada je prihvatio Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je imalo trenutni katastrofalni efekat). Sa druge strane, Evropa posmatra situaciju iz ugla konflikta s Rusijom i pokušaja homogenizacije evropske spoljne politike i konsolidacije EU kao globalne sile, pogotovo u kontekstu Brexit-a. Nakon verovatnog rešenja grčko-makedonskog spora i potonjeg pridruživanja Makedonije EU i NATO, jedini preostali problemi neujedinjenosti u delovima Evrope koji nisu na granici sa Rusijom jesu oni u kojima učestvuju Srbi - Kosovo i BiH. Samim tim, EU gleda na Srbe kao na kamen u cipeli i kao mali remetilački faktor u slici ujedinjene Evrope. U svemu tome, Srbija i Kosovo doživljavaju sebe kao daleko značajnije nego što jesu. Mi smo delić globalne slike i kao takvi se malo pitamo.

Crvenkapa

pre 5 godina

Bilo kakva promena granice Srbije moze samo uz odustajanje od misljenja Badinterove komisije - dakle, republicke granice nisu drzavne, SFRJ se deli po etnickom principu (pravo naroda na samoopredeljenje)
1. RSK u granicama s kraja 1991. (pre okupacije) dobija pravo na nezavisnost (koju ima u skladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u RH do 1990. godine)
2. Drvar i drugi delovi Republike Srpske okupirani 1994. i 1995. se pripajaju Republici Srpskoj, koja dobija pravo na nezavisnost (koju ima u sladu sa pravom srpskog naroda na samoopredeljenje, a srpski narod je bio konstitutivan u BIH u trenutku raspada SFRJ)
3. Kao znak dobre volje, Srbij daje pravo na nezavisnost delovima Kosova vecinski naseljenim Albancima. Ovo pravo imaju iskljucivo uz dozvolu Srbije, s obzirom na to da, kao nacionalna manjina, nisu imali pravo na samoopredeljenje prema Ustavu SFRJ

Ako treba da cekamo na ovo 200 godina, cekacemo. Do tada moze samo podela Kosova u odnosu 100:0 (deo koji pripada Srbiji:deo koji je nezavisan).

BeKo

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.
(deki83, 13. avgust 2018 13:43)

Ako ti je 83 iz nika godište sve ti je oprošteno.Juga se kao i prethodno SSSR raspala po unutrašnjim granicama (dakle granice republika nisu menjane).Za promenu granica su bile Srbija i Hrvatska (naravno zbog podele Bosne) ali nisu uspele.Naravno da je menjanje
granica problem,specijalno etnički princip koji je i doveo do ratova 90 ih i ogromnog broja raseljenih, proteranih i ubijenih.Pre 10-tak dana je bio dan sećanja na 250 hiljada proteranih u Oluji (već zaboravili?) a još 2 miliona ljudi je pobeglo ili proterano u Bosni od 92-95.Razlog su bile upravo "zamišljene" nove etničke granice.Amerika se slaže jer ih to neće ni dotaći,Rusiji odgovara jer će imati gde da crta granice na etničkom principu (Estonija,Ukraina,Moldavija,Gruzija) ali EU neodgovara jer bi pola njenjih članica međusobno tražilo novo razgraničenje.Evo samo npr Mađarska bi mogla da traži deo Hrvatske,Srbije,Rumunije i Slovačke.Slovenija i Hrvatska bi možda tražili delove Austrije (Celovec) .....
Primera i mogućnosti koliko hoćeš a ti se pitaš otkud strah kod evropskih zvaničnika.

tamoneko

pre 5 godina

davanje Kosmeta jos i da zamislim da neki drzavnik moze da opravda.. ali davanje dve opstine sa juga (Presevo i Bujanovac) od ukupno 20.000 stanivnika ne da ne mogu da shvatim neeegooo

mada, mislim da ove dole niko cak ni zavrtanjem ruku ne moze da natera da daju ista u zamenu za priznanje

Denko

pre 5 godina

Dogovorite podelu, stavite resenje na referendum pa nek gragjani odluce... Kako je situacija sada samo se lazete da je Kosovo sastavni deo Srbije, jer nije.

Conte Leone

pre 5 godina

O tome da su granice "zapaljive", trebali su da razmisljaju pre nego li su nam sve ovo uradili...a sada opet na stetu Srbije, nisu za pipanje!?
Jasna je njihova vojno-politicka moc...ali nije narod do te mere glup, da ne zna sta je dobro a sta zlo!

Drasko

pre 5 godina

Srbija smatra KiM svojim a tako piše i u Ustavu, kosovski Albanci su proglasili nezavisnost i tzv Kosovo smatraju svojim.Mislim da je porebno neko kompromisno rešenje koje bi prihvatile obe strane i koje bi označilo jednom za svagda sukob između trenutno 2 najveća naroda na Balkanu a to su Srbi i Albanci.

nikola

pre 5 godina

Nista sto se nas tice nema sta da se pomera. Kosovo je nasa zemlja i tako neka ostane. Svaki problem sa Albancima resite vi , i za sve budite odgovorni!
Pa nismo mi ludi da menjamo sami granice, nego se borimo za goli opstanak naroda i spasavamo sta se moze spasiti!!!!!

Vuk

pre 5 godina

Americki predsednici imaju 0% uticaja na americku spoljnu politiku, shvatite to ljudi vec jednom. Tramp je samo rijaliti TV. Isto je bio i Obama i Bus i sve unazad do Kenedija koji je bio zadnji predsednik koji je pokusao da radi na svoju ruku i znamo kako je prosao.

deki83

pre 5 godina

Ne razumem taj strah kod evropskih zvaničnika, kada su 91 pustili Jugoslaviju niz vodu tada se nisu brinuli mnogo za promene granica i budućnost te iste Evrope.

Price za malu decu

pre 5 godina

91. Nemacka je svesrdno podrzala otcepljenje Hrvatske i Slovenije i cak dugo lobirala da to ucine i ostale zemlje tadasnje Evropske zajednice. 2008. ista Evropa zdusno je podrzala nezavisno Kosovo.
A sada su toboze zabrinuti?

Alex

pre 5 godina

Razmena teritorija bi dovela do rata.To svi znaju pa opipavaju puls glavnim akterima.
Evropu niko ništa i ne pita pa Amerikanci ponovo pale vatre na Balkanu.

DanasnjaOmladina

pre 5 godina

Buzzfeed?! Nema ovo veze sa bilo cim, poenta je da sa ukaze kako civilizovane Evropske drzave misle drukcije od Trampa. Ne volim Trampa mislim da je katastrofa zbog svoje ekonomske politike (protekcionizma, smanjivanje poreza bogatima po cenu duga, veci vojni budzet), ali ovo je pljuvanje bez osnova.

chombe

pre 5 godina

Trampa Kosovo ne zanima vec americku administraciju koja ustvari vodi spoljnu politiku po dugorocnim, ustaljenim planovima. Tako da promene stava ne moze biti, visi interesi su u pitanju.

Misa

pre 5 godina

Za sta god se Tramp licno uhvatio to se osusilo. Citate li malo, gospodo politikanti?
Zeznuo ga Sung (Koreja), pa Putin (Helsinki), pa Iran (sad moze da nastavi sa nuklernim oruzjem), pa milion raznih laganja itd.