Petak, 22.06.2018.

12:15

Rusi u Srbiji: Ne želimo natrag. Znate zašto?

Prema podacima ruske agencije za statistiku Rostat, nakon početka rata u Ukrajini 2014. u Srbiju se tokom dve godine doselilo ukupno 2.080 državljana Rusije.

Izvor: RSE

Rusi u Srbiji: Ne želimo natrag. Znate zašto? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 5 godina

@(voja, 22. jun 2018 14:40

Svi Amerikanci koje znam i koji su bar malo ziveli u Evropi (bar par meseci) kopaju i rukama i nogama da ostanu u Evropi. Interesantno.

Nemačka je zakon bre

pre 5 godina

Uf kako je meni bilo dobro u Rusiji. Uživao sam u Moskvi, Petrogradu, Kazanju, brodom po Volzi...ali to sam bio kao turista. Imam izgleda idealnu kombinaciju. Radim u Nemačkoj, ulazim u Rusiju sa srpskim pasošem bez vize i uživam u jeftinoj Rusiji kao turista. Lepa je Rusija uza turiste ali ne bih tamo mogao živeti (klima, način mišljenja i odnosi medju ljudimaú.

Marko

pre 5 godina

Dajte porodicama sa decom trajni smeštaj u srbiji deci do 3 godine odma državljanstvo a roditeljima posle sedam godina .Ako nam stanoništvo odlazi i nestaje uvozimo braću slovene tako je i kralj Aleksandar radio posle odmazde komunista i debelo smo profitirali .

Jovan

pre 5 godina

Za Srbiju bi ovo trebalo da bude "pozeljna" migracija, narocito sa juzne i istocne delove Srbije, gde ima sve manje i manje radno sposobnog stanovnistva. U svakom slucaju je bolja varijanta nego Avganistanci i Pakistanci, jer ljudi u svakom slucaju treba da se integrisu. A, neko ko je slicne kulture ce se lakse integrisati i cak doneti neke pozitivne stvari.

Futurama

pre 5 godina

Što se stope ubistava u Rusiji tiče ona je dosta visoka medjutim mnogo je manja nego 90tih i ranih 2000 tih i u konstantnom je opadanju.
Neke cifre su (broj ubijenih na 100000 stanovnika za godinu dana):
1990 - 14,3 1995 -30,8 2000 - 28,2 2005 - 25 2010 - 13,6, 2014 -10,8 2017 - 6. Statistika iz 2017 je za 20% gora nego u SAD a 5-6 puta gora nego u Srbiji. Stopa silovanja je što je interesantno vrlo niska ili se manje prijavljuje (5-6 puta manja nego u SAD i 2-3 puta manja nego u Francuskoj i Nemačkoj). Jednostavno posledice 90tih u Rusiji će se osećati dosta dugo.
Zaključak je da je Srbija, ma koliko neverovanto zvučalo po bezbednosti u svetskom vrhu.
Takodje bitno je ko tačno strada. Ako su ubijeni uglavnom žrtve mafijaških obračuna onda je stanovništvo koje je van tog društva prilično bezbedno. Postoje i neke specifičnosti vezane za odredjenu zemlju. Npr. česta masovna ubistva po školama/firmama u SAD čega u Srbiji pa ni u Rusiji uglavnom nema.
U Srbiji je broj samoubistava 10x veći od ubistava što opet govori nešto drugo...

Rusija zemlja užasa

pre 5 godina

Čak je i jadna Srbija mila nekom iz zavičaja koljača iz Rostova, Andreja Čikatila. Mračan grad, mračna zemlja. Zaista, osim lepih žena i kvalitetnih inžinjera,Rusija je jedno od najstrašnijih delova planete.

kokan

pre 5 godina

Prilično tačno.Već nekoliko godina ruska mafija je najveća u Evropi.Do 2014 je bila italijanska tj sicilijanska.U selima oko ruskih gradova postoje seoske straže zbog zakona po kome ako ti se zapali njiva ili kuća gubiš i jedno i drugo i tu zemlju država prodaje njihovim tajkunima.Bivši pripadnici KGBa su sad telohranitelji tajkunima i ima snimaka kako prebijaju radnike koji nešto štrajkuju ispred svojih firmi.

aco

pre 5 godina

Много више Срба се одесели за Русију, иако Руса има 20 пута више него Срба. То јасно показује да је је Русија боље место за живот од Србије.

Mia

pre 5 godina

Zivim dugo u Svajcarskoj i , obzirom da sam trgovac po zanimanju , u situaciji sam da razgovaram sa raznim nacijama . U Cirihu zivi vise od 160 nacija. Srbija je prelepa zemlja i osim birokratije koja je zivi uzas , druge stvari su jako povoljne. Samnom dolaze moji prijatelji Svacarci na odmoru i svaki put me zapanje idejama sta bi oni uradilinsa svim tim sta mi imamao. Meni , licno to nikad ne bi palo na pamet a i vecini kod nas jer smo mi generalno jos uvek u komunizmu, bar sto se tice nacina razmisljanja. Sve cekamo da nam neko servira , i posao i veze, i skolovanje , i standard. To je razlika izmedju Zapada i nas , oni nista ne cekaju vec se bore. Apeopo toga , ix Amerikanaca mi je reklo upravo sve ovo , sto ovi peicaju , i za Svicu. Necete verovati ali statistika kaze da smo po kriminalu , porodicnom nasilju i drugim deliktima gotovo kao Svica. E sada sto nam nista nase ne valja je vise stvar za psihologiju, geneticare jer to ima vise sa licnim vaspitanjem ili ti ne vaspitanjem.

V.B

pre 5 godina

U okolini i u samoj Vrnjačkoj Banji nekoliko desetina kuća su kupili ili izgradili Rusi.To je počelo mnogo pre 2014-e godine i nema veze sa ekonomskom krizom ili kriminalom.Vidljivo je da su ti ljudi(porodice)finansijski odlično situirani,verovatno su obezbedili i svoje unuke,a ovde su došli na produženi odmor.Koliko sam primetio većina i dalje putuje u Rusiju.Pretpostavljam da ima i onih,koji ne posećuju svoju zemlju,a razlog teško da su neke političke slobode ili bezbednost.Ne mogu da tvrdim,ali moguće da među njima ima i onih,koji su novac stekli na neke sumnjive načine,pa strahuju od zakona ili svojih nekadašnjih"poslovnih partnera".U Crnu Goru su se još pre 10-15 godina mnogi Rusi sklonili i oprali novac,pre svega kroz kupovinu nekretnina.U svakom slučaju glavni razlog za dolazak Rusa je klima,jer u Moskvi i Sankt Petersburgu u toku zime sunčeva svetlost se meri u satima i minutima.

комша

pre 5 godina

Моја пријатељица је дошла из Харкова те 2014. године. Не треба објашњавати разлог. Украјина је много већа беда од нас, плус рат.

Bu2nin

pre 5 godina

Iz Budve sam i imam dosta poznanika, sto iz Rusije, sto iz Ukr, Bjelorusije... Svi koji zive ođe, pricaju isto, da im se svidja jer mogu slobodno đecu da puste ispred zgrade da se igraju cak i nocu. U pocetku sam mislio kako prećeruju a onda sma shvatio da ipak govore istinu... Nije ninkod nas sve kako treba al kod njih je izgleda daleko od toga...

voja

pre 5 godina

Imam vise poznanika Amerikanaca ovde u Nemackoj koji su jedva cekali da se vojske otkace i o de zapocnu civilni zivot ovde.O USA i ne sanjaju,ovde im je OK,mnogo bolje nego tamo kazu.

EU Citizen

pre 5 godina

Rusija je za turizam prijatna (osim kretenske birokratije) država, sada je i prilično jeftina, barem za zapadni džep, a u velikim gradovima, gde je, ako niste primarno ljubitelj prirode, većina zanimljivih stvari, kvalitet restorana i svih mogućih usluga je jako poboljšan (mada, čim mrdnete par desetina kilometara iz Moskve ili Pitera, totalno druga priča, katastrofa, sirotinja, prljavština). Međutim, sve to važi ako niste Rus, odnosno, niste pod šapom lokalne kvazifeudalne KGB-ovsko-tajkunske kleptokratije koja je, kao u Srbiji, samo sto puta gore, monopolizovala skoro sve od čega može dobro da se zaradi, a, iako su porezi nominalno niski, ako niste deo te ekipe, a u to nije lako ući čak i da hoćete i imate stomak, čim se malo "istaknete", tj. pređete neku granicu zarade, počinje potpuno otvoreno i bezočno reketiranje. To je osnovni razlog što Rusi masovno odlaze i iznose kapital, samo u Srbiju ide relativna sirotinja, u Ameriku, London i Švajcarsku bogataši, a u Nemačku, Austriju, Češku i neke druge evropske zemlje srednja klasa, i sitiniji bogataši.

LalaNS

pre 5 godina

Bio u Rusiji, rusofil sam i pricam ruski, cisto da se opravdam. Najveci sok mi je bio sto kod njih samo glavne ulice imaju rasvetu a vec male i izmedju zgrada nema. Posle 21 je mrkli mrak i nikako se ne izlazi sam do radnje,odmah ti kazu da ce te neko napasti, i to ne u nekoj prometnoj ulici vec u spaljnaja (porodicnom delu grada). Tipicna zgrada u Rusiji i Ukrajini ima babu u sobici na ulazu u zgradu, zvonis i baba otvara prozorcic i proverava jesi krimos,pita te za broj stana i redom, i to sve samo da bi posle 21 sat usao u sopstveni stan. Ko je bio a da nije bio u hotelu zna. Najveca trauma je bila kad je baba vezala vrata od zgrade zenskim najlonkama i gledam je kroz prozorcic i lupam a ona spava. Naravno da Rusi kod nas uzivaju, kao sto i mi uzivamo u Austriji,Nemackoj.

СтанеБг

pre 5 godina

Како тужна свест једног Руса, да жели у Србији да живи само зато да би са њеним пасошем посетио Венецију. Туга и јад. Подсети ме на причу Дуција Симоновића како је, пред утакмицу са СССР-ом на Светском првенству неком, био опчињен и узбуђен, као млади левичар и слободарски дух, јер игра са представницима земље која је победила фашизам и извела револуцију, скинула окове потлаченима широм света итд. Кад оно, уместо Руса које је он замишљао и којима се дивио, дошли некакви конзументи, који су размишљали само о томе како да прошверцују златни ланац кући и купе себи маркиране фармерке...То је то...Запад је победио јер се ослања на једино што је човеку у дубини душе свето -на метеријално, на стицање, на ајфон, фармерке и патике. Једино то суштински занима 99% људи на планети.

Meekrob

pre 5 godina

I od goreg ima gore... Putovao sam poslovno po mnogim africkim zemljama, i kao sto smo mi za zapadne Evropljane divlja, neuredjena zemlja (sto objektivno i jesmo), tako smo za, recimo, Etiopiju, Gvineju, Chad - Eldorado, verujte mi.

BGD

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve tekstove koji za Razliku od tekstova koje Plasira SPUTNIK,preko Večernjih Novosti,Informera,Politike,Srpskog Telegrafa,B92.net ,iznosi ISTINU.

dgfdf

pre 5 godina

Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.
(srdjan, 22. jun 2018 12:40)
Ne verujem da je trenutno Srbija Zapad za bilo koga, ali ima neke pogodnosti u odnosu na građane bivšeg SSSR-a. Najveći broj njihovog gradskog stanovništva je za vreme socijalizma živeo u takozvanim komunalkama, stanovima u kojima zajedno živi po nekoliko porodica (jedna soba, jedna porodica) sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Čak i normalni stanovi (jedan stan za jednu porodicu) su bili daleko manji nego prosečni jugoslovenski. Veličina privatnih kuća je bila zakonski ograničena. Gradnja privatnih kuća je za njihov standard bila teško moguća. Ta katastrofalna stambena situacija je glavni razlog zbog kojeg su oni hrlili bilo gde van Rusije.Danas je situacija nešto drugačija,ali su stanovi ipak preskupi. Sem toga, cene osnovnih životnih potrebština su visoke, pa kad se uporede sa platama nije to nešto puno više nego u Srbiji. Sa nekom ušteđevinom zarađenom u Rusiji može se u Srbiji lepo živeti baš zbog te cenovne razlike. Kriminal je po zvaničnim statistikama tamo zapanjujuće visok u odnosu na sve evropske zemlje. Klima je kod nas blaža. Sve su to razlozi zašto bi neki Rus poželeo da pre živi ovde nego tamo. Naravno blesavo je idealizovati i Srbiju i Rusiju. Iako su sve zemlje istočne Evrope uključujući tu i Poljsku, Češku i sve ostale nerealno napumpale BDP zahvaljujući stranim investicijama, to nema veze sa stvarnim životnim standardom.

pera kojot super genije

pre 5 godina

o boze, pa ljudi ne idu u nemacku,norvesku,austriju... zato sto vole te zemlje,nego zbog para,da je ljubav u pitanju nebi ni odlazili iz Srbije.

bla bla

pre 5 godina

У томе и јесте фора у Америци се бар о томе пише и говори а у Русији ћути и таји то је комунистичко наслеђе прикривање свега што може нанети штету и бацити ново светло на жалост свих русофила Русија је земља у великим финансијским политичким економским проблемима о којима се не говори овде се само прича о Путину и његовој генијалности која показаће време и није нешто велика

Jeremija

pre 5 godina

Ako sam dobro shvatio, ovi ljudi su živjeli 50 kilometara od ratne zone i djeca su im trebala ići u vojsku i rat. Život u takvim područjima (o kojoj god zemlji bilo riječ) sigurno nije ugodan. Priča o statistici i nacionalnim osjećanjima je tu u drugom planu.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Proverite koliko Amerikanaca živi u evropskim državama između ostalih i u Srbiji, i ne pada im napamet da se vrate u SAD. Čak je i M. Mur napravio dokumentarac o tome.Tendenciozno kao i uvek, niste izneverili očekivanja.

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...
(Lili, 22. jun 2018 12:22)

Rostov je glavna tranzitna baza za rusku vojsku koja ide preko granice u Ukrajinu. U bolnice u Rostovu dopremaju i ranjene borce tzv. Novorosije koji nakon otpuštanja znaju pijani i naoružani divljati po gradu. Na ivici grada je niknulo veliko groblje sa brojevima umjesto imena na kojem krišom pokapaju poginule preko granice.

Zbog Mundijala su malo zaveli red ali se posljedice rata preko granice u Rostovu se i te kako osjećaju.

Svi u regiji oko Rostova koji imaju sinove od 16-17 godina pokušavaju ih nekako izvući da izbjegnu služenje vojnog roka, vjerovatno je i ovdje taj slučaj...

Goran

pre 5 godina

Moj bivši kolega je došao iz Rusije. Kaže - za njega je ovo idealna zemlja - klima je mnogo lepša, zemlja je mala, može da je obiđe za čas, može da putuje i do Bosne ili Crne Gore (ako sredi EU vizu, moći će i dalje), cene su slične, ovde je dobio veću platu (pre krize je plata u Rusiji bila veća, ali pošto je vezana za Rublju, prepolovila se), kriminala ima, ali manje nego u Rusiji, korupcije ima, ali manje nego u Rusiji, sloboda govora je veća (kaže - kad bih ja rekao o svom vođi bilo šta od ovoga što vi pričate za svog - pojeo bi me mrak i svi tragovi o mom postojanju, ikada, bi bii izbrisani) a najbolji razlog mu je - može da vozi brzo i da podmiti policajca, ako ga zaustavi.
Dakle - i od nas ima jadnijih, nema dna ... ako vas to teši.

Vigotski

pre 5 godina

A ja evo bez veih poteskoca otvorio tri firme u Rusiji, 5 godina non stop na terenu i nikada nisam cuo pucanj iz vatrenog oruzja. Par puta koskanje oko prvenstva prolaza ali sta sad, nismo braca ako se ponekad ne potucemo. I to u Moskvi i Ekaterinburgu koji su statisticki najopasniji gradovi.
Nego dobro, svakom po zelji...razumem ja vas da morate da malo nastimujete pricu kako ste pobegli plaseci se za bezbednost i opstanak kako biste lakse resili papire. Srecno.

Lili

pre 5 godina

I od svih drzava sveta izabrali Srbiju? Da im je bilo toliko tesko u Rusiji ne bi otisli na gore (u Srbiju) nego dalje na zapad. I sta rece, gradjanima Rusije je potrebna viza za ulazak u EU? Bas cudno, i gradjanima EU je potrebna viza za ulazak u Rusiju ... Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...

srdjan

pre 5 godina

U Srbiji sam radio za rusku firmu, isli smo na poslovni put u Sloveniju. U autu nas trojica, od toga nas dvojica imamo srpski pasos i Rus sa ruskim pasosem (odobrena viza, sve regularno). Na granici nama uzeli pasose, cekirali i vratili, nisu ni pitali gde i zasto idemo a jadnog Rusa izvukli napolje, pa mu pola sata gledali i provelavali vizu pa ga ispitivali, haos, pritom normalan covek... zadrzali nas zbog njega preko sat vremena na granici. 90 posto Rusa koje sam upoznao da rade u Srbiji ostaju, kupuju nekretnine ili zele da ostanu u Srbiji. Uvek sam se pitao kako li je kod njih u Rusiji kad zele u Srbiji da ostanu?! Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.

z

pre 5 godina

Ja bih eto proputovao Rusiju, a verovatno mi ni ceo život ne bi bio dovoljan da to uradim temeljno. I to ne zbog Rusa, već zbog tolikog dijapazona prirodnih lepota. Italija me nikad nije zanimala po tom pitanju.

vid

pre 5 godina

ahah jeste ovde je penzija super j nema ubistava nigde. inace preuvelicavanje o situaciji u rusiji je bas dominantno ,kako je tamo toliko lose a realno je mnogo mnogo bolje nego sto je bilo devedesetih ko je bio zna i zivi sada tamo .

Beric

pre 5 godina

E sada Rusofili iz Srbije pu pod noge pa u vasu Rusiju. Srbiji ce biti puno bolje bez vas i vase demagogije i lazi. Ovo se odnosi i na politicare koji sanja o Rusiji.

gfdgfd

pre 5 godina

A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.
(awk, 22. jun 2018 12:23)

Najbolje bi bilo da umesto TV-a uključiš mozak. Ako želiš da uporediš stopu kriminala u Srbiji i ostalim zemljama, to se ne radi paljenjem TV-a, već pregledom zvanične statistike o stopi ubistava i poređenjem sa drugim zemljama. Pogledati zvanične statistike o stopi ubistava i ostalog kriminala. Srbija je ispod evropskog proseka, a Rusija i Ukrajina značajno iznad proseka. U zemljama bivšeg SSSR-a je čak zapanjujuće visoka stopa ubistava.

awk

pre 5 godina

Necemo ni mi uskoro moci bez viza, pobrinuo se AV za to. A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.

awk

pre 5 godina

Necemo ni mi uskoro moci bez viza, pobrinuo se AV za to. A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.

srdjan

pre 5 godina

U Srbiji sam radio za rusku firmu, isli smo na poslovni put u Sloveniju. U autu nas trojica, od toga nas dvojica imamo srpski pasos i Rus sa ruskim pasosem (odobrena viza, sve regularno). Na granici nama uzeli pasose, cekirali i vratili, nisu ni pitali gde i zasto idemo a jadnog Rusa izvukli napolje, pa mu pola sata gledali i provelavali vizu pa ga ispitivali, haos, pritom normalan covek... zadrzali nas zbog njega preko sat vremena na granici. 90 posto Rusa koje sam upoznao da rade u Srbiji ostaju, kupuju nekretnine ili zele da ostanu u Srbiji. Uvek sam se pitao kako li je kod njih u Rusiji kad zele u Srbiji da ostanu?! Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.

Goran

pre 5 godina

Moj bivši kolega je došao iz Rusije. Kaže - za njega je ovo idealna zemlja - klima je mnogo lepša, zemlja je mala, može da je obiđe za čas, može da putuje i do Bosne ili Crne Gore (ako sredi EU vizu, moći će i dalje), cene su slične, ovde je dobio veću platu (pre krize je plata u Rusiji bila veća, ali pošto je vezana za Rublju, prepolovila se), kriminala ima, ali manje nego u Rusiji, korupcije ima, ali manje nego u Rusiji, sloboda govora je veća (kaže - kad bih ja rekao o svom vođi bilo šta od ovoga što vi pričate za svog - pojeo bi me mrak i svi tragovi o mom postojanju, ikada, bi bii izbrisani) a najbolji razlog mu je - može da vozi brzo i da podmiti policajca, ako ga zaustavi.
Dakle - i od nas ima jadnijih, nema dna ... ako vas to teši.

Bu2nin

pre 5 godina

Iz Budve sam i imam dosta poznanika, sto iz Rusije, sto iz Ukr, Bjelorusije... Svi koji zive ođe, pricaju isto, da im se svidja jer mogu slobodno đecu da puste ispred zgrade da se igraju cak i nocu. U pocetku sam mislio kako prećeruju a onda sma shvatio da ipak govore istinu... Nije ninkod nas sve kako treba al kod njih je izgleda daleko od toga...

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...
(Lili, 22. jun 2018 12:22)

Rostov je glavna tranzitna baza za rusku vojsku koja ide preko granice u Ukrajinu. U bolnice u Rostovu dopremaju i ranjene borce tzv. Novorosije koji nakon otpuštanja znaju pijani i naoružani divljati po gradu. Na ivici grada je niknulo veliko groblje sa brojevima umjesto imena na kojem krišom pokapaju poginule preko granice.

Zbog Mundijala su malo zaveli red ali se posljedice rata preko granice u Rostovu se i te kako osjećaju.

Svi u regiji oko Rostova koji imaju sinove od 16-17 godina pokušavaju ih nekako izvući da izbjegnu služenje vojnog roka, vjerovatno je i ovdje taj slučaj...

Beric

pre 5 godina

E sada Rusofili iz Srbije pu pod noge pa u vasu Rusiju. Srbiji ce biti puno bolje bez vas i vase demagogije i lazi. Ovo se odnosi i na politicare koji sanja o Rusiji.

bla bla

pre 5 godina

У томе и јесте фора у Америци се бар о томе пише и говори а у Русији ћути и таји то је комунистичко наслеђе прикривање свега што може нанети штету и бацити ново светло на жалост свих русофила Русија је земља у великим финансијским политичким економским проблемима о којима се не говори овде се само прича о Путину и његовој генијалности која показаће време и није нешто велика

gfdgfd

pre 5 godina

A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.
(awk, 22. jun 2018 12:23)

Najbolje bi bilo da umesto TV-a uključiš mozak. Ako želiš da uporediš stopu kriminala u Srbiji i ostalim zemljama, to se ne radi paljenjem TV-a, već pregledom zvanične statistike o stopi ubistava i poređenjem sa drugim zemljama. Pogledati zvanične statistike o stopi ubistava i ostalog kriminala. Srbija je ispod evropskog proseka, a Rusija i Ukrajina značajno iznad proseka. U zemljama bivšeg SSSR-a je čak zapanjujuće visoka stopa ubistava.

Lili

pre 5 godina

I od svih drzava sveta izabrali Srbiju? Da im je bilo toliko tesko u Rusiji ne bi otisli na gore (u Srbiju) nego dalje na zapad. I sta rece, gradjanima Rusije je potrebna viza za ulazak u EU? Bas cudno, i gradjanima EU je potrebna viza za ulazak u Rusiju ... Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...

Vigotski

pre 5 godina

A ja evo bez veih poteskoca otvorio tri firme u Rusiji, 5 godina non stop na terenu i nikada nisam cuo pucanj iz vatrenog oruzja. Par puta koskanje oko prvenstva prolaza ali sta sad, nismo braca ako se ponekad ne potucemo. I to u Moskvi i Ekaterinburgu koji su statisticki najopasniji gradovi.
Nego dobro, svakom po zelji...razumem ja vas da morate da malo nastimujete pricu kako ste pobegli plaseci se za bezbednost i opstanak kako biste lakse resili papire. Srecno.

pera kojot super genije

pre 5 godina

o boze, pa ljudi ne idu u nemacku,norvesku,austriju... zato sto vole te zemlje,nego zbog para,da je ljubav u pitanju nebi ni odlazili iz Srbije.

KOSIGNAS

pre 5 godina

Proverite koliko Amerikanaca živi u evropskim državama između ostalih i u Srbiji, i ne pada im napamet da se vrate u SAD. Čak je i M. Mur napravio dokumentarac o tome.Tendenciozno kao i uvek, niste izneverili očekivanja.

Jeremija

pre 5 godina

Ako sam dobro shvatio, ovi ljudi su živjeli 50 kilometara od ratne zone i djeca su im trebala ići u vojsku i rat. Život u takvim područjima (o kojoj god zemlji bilo riječ) sigurno nije ugodan. Priča o statistici i nacionalnim osjećanjima je tu u drugom planu.

LalaNS

pre 5 godina

Bio u Rusiji, rusofil sam i pricam ruski, cisto da se opravdam. Najveci sok mi je bio sto kod njih samo glavne ulice imaju rasvetu a vec male i izmedju zgrada nema. Posle 21 je mrkli mrak i nikako se ne izlazi sam do radnje,odmah ti kazu da ce te neko napasti, i to ne u nekoj prometnoj ulici vec u spaljnaja (porodicnom delu grada). Tipicna zgrada u Rusiji i Ukrajini ima babu u sobici na ulazu u zgradu, zvonis i baba otvara prozorcic i proverava jesi krimos,pita te za broj stana i redom, i to sve samo da bi posle 21 sat usao u sopstveni stan. Ko je bio a da nije bio u hotelu zna. Najveca trauma je bila kad je baba vezala vrata od zgrade zenskim najlonkama i gledam je kroz prozorcic i lupam a ona spava. Naravno da Rusi kod nas uzivaju, kao sto i mi uzivamo u Austriji,Nemackoj.

СтанеБг

pre 5 godina

Како тужна свест једног Руса, да жели у Србији да живи само зато да би са њеним пасошем посетио Венецију. Туга и јад. Подсети ме на причу Дуција Симоновића како је, пред утакмицу са СССР-ом на Светском првенству неком, био опчињен и узбуђен, као млади левичар и слободарски дух, јер игра са представницима земље која је победила фашизам и извела револуцију, скинула окове потлаченима широм света итд. Кад оно, уместо Руса које је он замишљао и којима се дивио, дошли некакви конзументи, који су размишљали само о томе како да прошверцују златни ланац кући и купе себи маркиране фармерке...То је то...Запад је победио јер се ослања на једино што је човеку у дубини душе свето -на метеријално, на стицање, на ајфон, фармерке и патике. Једино то суштински занима 99% људи на планети.

z

pre 5 godina

Ja bih eto proputovao Rusiju, a verovatno mi ni ceo život ne bi bio dovoljan da to uradim temeljno. I to ne zbog Rusa, već zbog tolikog dijapazona prirodnih lepota. Italija me nikad nije zanimala po tom pitanju.

Jovan

pre 5 godina

Za Srbiju bi ovo trebalo da bude "pozeljna" migracija, narocito sa juzne i istocne delove Srbije, gde ima sve manje i manje radno sposobnog stanovnistva. U svakom slucaju je bolja varijanta nego Avganistanci i Pakistanci, jer ljudi u svakom slucaju treba da se integrisu. A, neko ko je slicne kulture ce se lakse integrisati i cak doneti neke pozitivne stvari.

vid

pre 5 godina

ahah jeste ovde je penzija super j nema ubistava nigde. inace preuvelicavanje o situaciji u rusiji je bas dominantno ,kako je tamo toliko lose a realno je mnogo mnogo bolje nego sto je bilo devedesetih ko je bio zna i zivi sada tamo .

Marko

pre 5 godina

Dajte porodicama sa decom trajni smeštaj u srbiji deci do 3 godine odma državljanstvo a roditeljima posle sedam godina .Ako nam stanoništvo odlazi i nestaje uvozimo braću slovene tako je i kralj Aleksandar radio posle odmazde komunista i debelo smo profitirali .

voja

pre 5 godina

Imam vise poznanika Amerikanaca ovde u Nemackoj koji su jedva cekali da se vojske otkace i o de zapocnu civilni zivot ovde.O USA i ne sanjaju,ovde im je OK,mnogo bolje nego tamo kazu.

Nemačka je zakon bre

pre 5 godina

Uf kako je meni bilo dobro u Rusiji. Uživao sam u Moskvi, Petrogradu, Kazanju, brodom po Volzi...ali to sam bio kao turista. Imam izgleda idealnu kombinaciju. Radim u Nemačkoj, ulazim u Rusiju sa srpskim pasošem bez vize i uživam u jeftinoj Rusiji kao turista. Lepa je Rusija uza turiste ali ne bih tamo mogao živeti (klima, način mišljenja i odnosi medju ljudimaú.

dgfdf

pre 5 godina

Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.
(srdjan, 22. jun 2018 12:40)
Ne verujem da je trenutno Srbija Zapad za bilo koga, ali ima neke pogodnosti u odnosu na građane bivšeg SSSR-a. Najveći broj njihovog gradskog stanovništva je za vreme socijalizma živeo u takozvanim komunalkama, stanovima u kojima zajedno živi po nekoliko porodica (jedna soba, jedna porodica) sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Čak i normalni stanovi (jedan stan za jednu porodicu) su bili daleko manji nego prosečni jugoslovenski. Veličina privatnih kuća je bila zakonski ograničena. Gradnja privatnih kuća je za njihov standard bila teško moguća. Ta katastrofalna stambena situacija je glavni razlog zbog kojeg su oni hrlili bilo gde van Rusije.Danas je situacija nešto drugačija,ali su stanovi ipak preskupi. Sem toga, cene osnovnih životnih potrebština su visoke, pa kad se uporede sa platama nije to nešto puno više nego u Srbiji. Sa nekom ušteđevinom zarađenom u Rusiji može se u Srbiji lepo živeti baš zbog te cenovne razlike. Kriminal je po zvaničnim statistikama tamo zapanjujuće visok u odnosu na sve evropske zemlje. Klima je kod nas blaža. Sve su to razlozi zašto bi neki Rus poželeo da pre živi ovde nego tamo. Naravno blesavo je idealizovati i Srbiju i Rusiju. Iako su sve zemlje istočne Evrope uključujući tu i Poljsku, Češku i sve ostale nerealno napumpale BDP zahvaljujući stranim investicijama, to nema veze sa stvarnim životnim standardom.

комша

pre 5 godina

Моја пријатељица је дошла из Харкова те 2014. године. Не треба објашњавати разлог. Украјина је много већа беда од нас, плус рат.

EU Citizen

pre 5 godina

Rusija je za turizam prijatna (osim kretenske birokratije) država, sada je i prilično jeftina, barem za zapadni džep, a u velikim gradovima, gde je, ako niste primarno ljubitelj prirode, većina zanimljivih stvari, kvalitet restorana i svih mogućih usluga je jako poboljšan (mada, čim mrdnete par desetina kilometara iz Moskve ili Pitera, totalno druga priča, katastrofa, sirotinja, prljavština). Međutim, sve to važi ako niste Rus, odnosno, niste pod šapom lokalne kvazifeudalne KGB-ovsko-tajkunske kleptokratije koja je, kao u Srbiji, samo sto puta gore, monopolizovala skoro sve od čega može dobro da se zaradi, a, iako su porezi nominalno niski, ako niste deo te ekipe, a u to nije lako ući čak i da hoćete i imate stomak, čim se malo "istaknete", tj. pređete neku granicu zarade, počinje potpuno otvoreno i bezočno reketiranje. To je osnovni razlog što Rusi masovno odlaze i iznose kapital, samo u Srbiju ide relativna sirotinja, u Ameriku, London i Švajcarsku bogataši, a u Nemačku, Austriju, Češku i neke druge evropske zemlje srednja klasa, i sitiniji bogataši.

BGD

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve tekstove koji za Razliku od tekstova koje Plasira SPUTNIK,preko Večernjih Novosti,Informera,Politike,Srpskog Telegrafa,B92.net ,iznosi ISTINU.

Meekrob

pre 5 godina

I od goreg ima gore... Putovao sam poslovno po mnogim africkim zemljama, i kao sto smo mi za zapadne Evropljane divlja, neuredjena zemlja (sto objektivno i jesmo), tako smo za, recimo, Etiopiju, Gvineju, Chad - Eldorado, verujte mi.

Mia

pre 5 godina

Zivim dugo u Svajcarskoj i , obzirom da sam trgovac po zanimanju , u situaciji sam da razgovaram sa raznim nacijama . U Cirihu zivi vise od 160 nacija. Srbija je prelepa zemlja i osim birokratije koja je zivi uzas , druge stvari su jako povoljne. Samnom dolaze moji prijatelji Svacarci na odmoru i svaki put me zapanje idejama sta bi oni uradilinsa svim tim sta mi imamao. Meni , licno to nikad ne bi palo na pamet a i vecini kod nas jer smo mi generalno jos uvek u komunizmu, bar sto se tice nacina razmisljanja. Sve cekamo da nam neko servira , i posao i veze, i skolovanje , i standard. To je razlika izmedju Zapada i nas , oni nista ne cekaju vec se bore. Apeopo toga , ix Amerikanaca mi je reklo upravo sve ovo , sto ovi peicaju , i za Svicu. Necete verovati ali statistika kaze da smo po kriminalu , porodicnom nasilju i drugim deliktima gotovo kao Svica. E sada sto nam nista nase ne valja je vise stvar za psihologiju, geneticare jer to ima vise sa licnim vaspitanjem ili ti ne vaspitanjem.

Rusija zemlja užasa

pre 5 godina

Čak je i jadna Srbija mila nekom iz zavičaja koljača iz Rostova, Andreja Čikatila. Mračan grad, mračna zemlja. Zaista, osim lepih žena i kvalitetnih inžinjera,Rusija je jedno od najstrašnijih delova planete.

kokan

pre 5 godina

Prilično tačno.Već nekoliko godina ruska mafija je najveća u Evropi.Do 2014 je bila italijanska tj sicilijanska.U selima oko ruskih gradova postoje seoske straže zbog zakona po kome ako ti se zapali njiva ili kuća gubiš i jedno i drugo i tu zemlju država prodaje njihovim tajkunima.Bivši pripadnici KGBa su sad telohranitelji tajkunima i ima snimaka kako prebijaju radnike koji nešto štrajkuju ispred svojih firmi.

V.B

pre 5 godina

U okolini i u samoj Vrnjačkoj Banji nekoliko desetina kuća su kupili ili izgradili Rusi.To je počelo mnogo pre 2014-e godine i nema veze sa ekonomskom krizom ili kriminalom.Vidljivo je da su ti ljudi(porodice)finansijski odlično situirani,verovatno su obezbedili i svoje unuke,a ovde su došli na produženi odmor.Koliko sam primetio većina i dalje putuje u Rusiju.Pretpostavljam da ima i onih,koji ne posećuju svoju zemlju,a razlog teško da su neke političke slobode ili bezbednost.Ne mogu da tvrdim,ali moguće da među njima ima i onih,koji su novac stekli na neke sumnjive načine,pa strahuju od zakona ili svojih nekadašnjih"poslovnih partnera".U Crnu Goru su se još pre 10-15 godina mnogi Rusi sklonili i oprali novac,pre svega kroz kupovinu nekretnina.U svakom slučaju glavni razlog za dolazak Rusa je klima,jer u Moskvi i Sankt Petersburgu u toku zime sunčeva svetlost se meri u satima i minutima.

aco

pre 5 godina

Много више Срба се одесели за Русију, иако Руса има 20 пута више него Срба. То јасно показује да је је Русија боље место за живот од Србије.

Futurama

pre 5 godina

Što se stope ubistava u Rusiji tiče ona je dosta visoka medjutim mnogo je manja nego 90tih i ranih 2000 tih i u konstantnom je opadanju.
Neke cifre su (broj ubijenih na 100000 stanovnika za godinu dana):
1990 - 14,3 1995 -30,8 2000 - 28,2 2005 - 25 2010 - 13,6, 2014 -10,8 2017 - 6. Statistika iz 2017 je za 20% gora nego u SAD a 5-6 puta gora nego u Srbiji. Stopa silovanja je što je interesantno vrlo niska ili se manje prijavljuje (5-6 puta manja nego u SAD i 2-3 puta manja nego u Francuskoj i Nemačkoj). Jednostavno posledice 90tih u Rusiji će se osećati dosta dugo.
Zaključak je da je Srbija, ma koliko neverovanto zvučalo po bezbednosti u svetskom vrhu.
Takodje bitno je ko tačno strada. Ako su ubijeni uglavnom žrtve mafijaških obračuna onda je stanovništvo koje je van tog društva prilično bezbedno. Postoje i neke specifičnosti vezane za odredjenu zemlju. Npr. česta masovna ubistva po školama/firmama u SAD čega u Srbiji pa ni u Rusiji uglavnom nema.
U Srbiji je broj samoubistava 10x veći od ubistava što opet govori nešto drugo...

Jovan

pre 5 godina

@(voja, 22. jun 2018 14:40

Svi Amerikanci koje znam i koji su bar malo ziveli u Evropi (bar par meseci) kopaju i rukama i nogama da ostanu u Evropi. Interesantno.

Vigotski

pre 5 godina

A ja evo bez veih poteskoca otvorio tri firme u Rusiji, 5 godina non stop na terenu i nikada nisam cuo pucanj iz vatrenog oruzja. Par puta koskanje oko prvenstva prolaza ali sta sad, nismo braca ako se ponekad ne potucemo. I to u Moskvi i Ekaterinburgu koji su statisticki najopasniji gradovi.
Nego dobro, svakom po zelji...razumem ja vas da morate da malo nastimujete pricu kako ste pobegli plaseci se za bezbednost i opstanak kako biste lakse resili papire. Srecno.

z

pre 5 godina

Ja bih eto proputovao Rusiju, a verovatno mi ni ceo život ne bi bio dovoljan da to uradim temeljno. I to ne zbog Rusa, već zbog tolikog dijapazona prirodnih lepota. Italija me nikad nije zanimala po tom pitanju.

Lili

pre 5 godina

I od svih drzava sveta izabrali Srbiju? Da im je bilo toliko tesko u Rusiji ne bi otisli na gore (u Srbiju) nego dalje na zapad. I sta rece, gradjanima Rusije je potrebna viza za ulazak u EU? Bas cudno, i gradjanima EU je potrebna viza za ulazak u Rusiju ... Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...

KOSIGNAS

pre 5 godina

Proverite koliko Amerikanaca živi u evropskim državama između ostalih i u Srbiji, i ne pada im napamet da se vrate u SAD. Čak je i M. Mur napravio dokumentarac o tome.Tendenciozno kao i uvek, niste izneverili očekivanja.

Beric

pre 5 godina

E sada Rusofili iz Srbije pu pod noge pa u vasu Rusiju. Srbiji ce biti puno bolje bez vas i vase demagogije i lazi. Ovo se odnosi i na politicare koji sanja o Rusiji.

aco

pre 5 godina

Много више Срба се одесели за Русију, иако Руса има 20 пута више него Срба. То јасно показује да је је Русија боље место за живот од Србије.

bla bla

pre 5 godina

У томе и јесте фора у Америци се бар о томе пише и говори а у Русији ћути и таји то је комунистичко наслеђе прикривање свега што може нанети штету и бацити ново светло на жалост свих русофила Русија је земља у великим финансијским политичким економским проблемима о којима се не говори овде се само прича о Путину и његовој генијалности која показаће време и није нешто велика

vid

pre 5 godina

ahah jeste ovde je penzija super j nema ubistava nigde. inace preuvelicavanje o situaciji u rusiji je bas dominantno ,kako je tamo toliko lose a realno je mnogo mnogo bolje nego sto je bilo devedesetih ko je bio zna i zivi sada tamo .

awk

pre 5 godina

Necemo ni mi uskoro moci bez viza, pobrinuo se AV za to. A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.

Rusija zemlja užasa

pre 5 godina

Čak je i jadna Srbija mila nekom iz zavičaja koljača iz Rostova, Andreja Čikatila. Mračan grad, mračna zemlja. Zaista, osim lepih žena i kvalitetnih inžinjera,Rusija je jedno od najstrašnijih delova planete.

Tomislav HR koji je oženio Ruskinju iz Donbasa

pre 5 godina

Midlim da su druge stvari u pitanju. Svakako ne vize i gradjanski rat u susednoj Ukrajini ...
(Lili, 22. jun 2018 12:22)

Rostov je glavna tranzitna baza za rusku vojsku koja ide preko granice u Ukrajinu. U bolnice u Rostovu dopremaju i ranjene borce tzv. Novorosije koji nakon otpuštanja znaju pijani i naoružani divljati po gradu. Na ivici grada je niknulo veliko groblje sa brojevima umjesto imena na kojem krišom pokapaju poginule preko granice.

Zbog Mundijala su malo zaveli red ali se posljedice rata preko granice u Rostovu se i te kako osjećaju.

Svi u regiji oko Rostova koji imaju sinove od 16-17 godina pokušavaju ih nekako izvući da izbjegnu služenje vojnog roka, vjerovatno je i ovdje taj slučaj...

Goran

pre 5 godina

Moj bivši kolega je došao iz Rusije. Kaže - za njega je ovo idealna zemlja - klima je mnogo lepša, zemlja je mala, može da je obiđe za čas, može da putuje i do Bosne ili Crne Gore (ako sredi EU vizu, moći će i dalje), cene su slične, ovde je dobio veću platu (pre krize je plata u Rusiji bila veća, ali pošto je vezana za Rublju, prepolovila se), kriminala ima, ali manje nego u Rusiji, korupcije ima, ali manje nego u Rusiji, sloboda govora je veća (kaže - kad bih ja rekao o svom vođi bilo šta od ovoga što vi pričate za svog - pojeo bi me mrak i svi tragovi o mom postojanju, ikada, bi bii izbrisani) a najbolji razlog mu je - može da vozi brzo i da podmiti policajca, ako ga zaustavi.
Dakle - i od nas ima jadnijih, nema dna ... ako vas to teši.

srdjan

pre 5 godina

U Srbiji sam radio za rusku firmu, isli smo na poslovni put u Sloveniju. U autu nas trojica, od toga nas dvojica imamo srpski pasos i Rus sa ruskim pasosem (odobrena viza, sve regularno). Na granici nama uzeli pasose, cekirali i vratili, nisu ni pitali gde i zasto idemo a jadnog Rusa izvukli napolje, pa mu pola sata gledali i provelavali vizu pa ga ispitivali, haos, pritom normalan covek... zadrzali nas zbog njega preko sat vremena na granici. 90 posto Rusa koje sam upoznao da rade u Srbiji ostaju, kupuju nekretnine ili zele da ostanu u Srbiji. Uvek sam se pitao kako li je kod njih u Rusiji kad zele u Srbiji da ostanu?! Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.

gfdgfd

pre 5 godina

A sto se tice kriminala, ukljucite TV i videcete da svaki dan neko bude izresetan, iskasapljen, silovan itd.
(awk, 22. jun 2018 12:23)

Najbolje bi bilo da umesto TV-a uključiš mozak. Ako želiš da uporediš stopu kriminala u Srbiji i ostalim zemljama, to se ne radi paljenjem TV-a, već pregledom zvanične statistike o stopi ubistava i poređenjem sa drugim zemljama. Pogledati zvanične statistike o stopi ubistava i ostalog kriminala. Srbija je ispod evropskog proseka, a Rusija i Ukrajina značajno iznad proseka. U zemljama bivšeg SSSR-a je čak zapanjujuće visoka stopa ubistava.

Jeremija

pre 5 godina

Ako sam dobro shvatio, ovi ljudi su živjeli 50 kilometara od ratne zone i djeca su im trebala ići u vojsku i rat. Život u takvim područjima (o kojoj god zemlji bilo riječ) sigurno nije ugodan. Priča o statistici i nacionalnim osjećanjima je tu u drugom planu.

pera kojot super genije

pre 5 godina

o boze, pa ljudi ne idu u nemacku,norvesku,austriju... zato sto vole te zemlje,nego zbog para,da je ljubav u pitanju nebi ni odlazili iz Srbije.

BGD

pre 5 godina

Pozdravljam ovakve tekstove koji za Razliku od tekstova koje Plasira SPUTNIK,preko Večernjih Novosti,Informera,Politike,Srpskog Telegrafa,B92.net ,iznosi ISTINU.

Bu2nin

pre 5 godina

Iz Budve sam i imam dosta poznanika, sto iz Rusije, sto iz Ukr, Bjelorusije... Svi koji zive ođe, pricaju isto, da im se svidja jer mogu slobodno đecu da puste ispred zgrade da se igraju cak i nocu. U pocetku sam mislio kako prećeruju a onda sma shvatio da ipak govore istinu... Nije ninkod nas sve kako treba al kod njih je izgleda daleko od toga...

Nemačka je zakon bre

pre 5 godina

Uf kako je meni bilo dobro u Rusiji. Uživao sam u Moskvi, Petrogradu, Kazanju, brodom po Volzi...ali to sam bio kao turista. Imam izgleda idealnu kombinaciju. Radim u Nemačkoj, ulazim u Rusiju sa srpskim pasošem bez vize i uživam u jeftinoj Rusiji kao turista. Lepa je Rusija uza turiste ali ne bih tamo mogao živeti (klima, način mišljenja i odnosi medju ljudimaú.

voja

pre 5 godina

Imam vise poznanika Amerikanaca ovde u Nemackoj koji su jedva cekali da se vojske otkace i o de zapocnu civilni zivot ovde.O USA i ne sanjaju,ovde im je OK,mnogo bolje nego tamo kazu.

Marko

pre 5 godina

Dajte porodicama sa decom trajni smeštaj u srbiji deci do 3 godine odma državljanstvo a roditeljima posle sedam godina .Ako nam stanoništvo odlazi i nestaje uvozimo braću slovene tako je i kralj Aleksandar radio posle odmazde komunista i debelo smo profitirali .

LalaNS

pre 5 godina

Bio u Rusiji, rusofil sam i pricam ruski, cisto da se opravdam. Najveci sok mi je bio sto kod njih samo glavne ulice imaju rasvetu a vec male i izmedju zgrada nema. Posle 21 je mrkli mrak i nikako se ne izlazi sam do radnje,odmah ti kazu da ce te neko napasti, i to ne u nekoj prometnoj ulici vec u spaljnaja (porodicnom delu grada). Tipicna zgrada u Rusiji i Ukrajini ima babu u sobici na ulazu u zgradu, zvonis i baba otvara prozorcic i proverava jesi krimos,pita te za broj stana i redom, i to sve samo da bi posle 21 sat usao u sopstveni stan. Ko je bio a da nije bio u hotelu zna. Najveca trauma je bila kad je baba vezala vrata od zgrade zenskim najlonkama i gledam je kroz prozorcic i lupam a ona spava. Naravno da Rusi kod nas uzivaju, kao sto i mi uzivamo u Austriji,Nemackoj.

Jovan

pre 5 godina

@(voja, 22. jun 2018 14:40

Svi Amerikanci koje znam i koji su bar malo ziveli u Evropi (bar par meseci) kopaju i rukama i nogama da ostanu u Evropi. Interesantno.

Mia

pre 5 godina

Zivim dugo u Svajcarskoj i , obzirom da sam trgovac po zanimanju , u situaciji sam da razgovaram sa raznim nacijama . U Cirihu zivi vise od 160 nacija. Srbija je prelepa zemlja i osim birokratije koja je zivi uzas , druge stvari su jako povoljne. Samnom dolaze moji prijatelji Svacarci na odmoru i svaki put me zapanje idejama sta bi oni uradilinsa svim tim sta mi imamao. Meni , licno to nikad ne bi palo na pamet a i vecini kod nas jer smo mi generalno jos uvek u komunizmu, bar sto se tice nacina razmisljanja. Sve cekamo da nam neko servira , i posao i veze, i skolovanje , i standard. To je razlika izmedju Zapada i nas , oni nista ne cekaju vec se bore. Apeopo toga , ix Amerikanaca mi je reklo upravo sve ovo , sto ovi peicaju , i za Svicu. Necete verovati ali statistika kaze da smo po kriminalu , porodicnom nasilju i drugim deliktima gotovo kao Svica. E sada sto nam nista nase ne valja je vise stvar za psihologiju, geneticare jer to ima vise sa licnim vaspitanjem ili ti ne vaspitanjem.

Futurama

pre 5 godina

Što se stope ubistava u Rusiji tiče ona je dosta visoka medjutim mnogo je manja nego 90tih i ranih 2000 tih i u konstantnom je opadanju.
Neke cifre su (broj ubijenih na 100000 stanovnika za godinu dana):
1990 - 14,3 1995 -30,8 2000 - 28,2 2005 - 25 2010 - 13,6, 2014 -10,8 2017 - 6. Statistika iz 2017 je za 20% gora nego u SAD a 5-6 puta gora nego u Srbiji. Stopa silovanja je što je interesantno vrlo niska ili se manje prijavljuje (5-6 puta manja nego u SAD i 2-3 puta manja nego u Francuskoj i Nemačkoj). Jednostavno posledice 90tih u Rusiji će se osećati dosta dugo.
Zaključak je da je Srbija, ma koliko neverovanto zvučalo po bezbednosti u svetskom vrhu.
Takodje bitno je ko tačno strada. Ako su ubijeni uglavnom žrtve mafijaških obračuna onda je stanovništvo koje je van tog društva prilično bezbedno. Postoje i neke specifičnosti vezane za odredjenu zemlju. Npr. česta masovna ubistva po školama/firmama u SAD čega u Srbiji pa ni u Rusiji uglavnom nema.
U Srbiji je broj samoubistava 10x veći od ubistava što opet govori nešto drugo...

V.B

pre 5 godina

U okolini i u samoj Vrnjačkoj Banji nekoliko desetina kuća su kupili ili izgradili Rusi.To je počelo mnogo pre 2014-e godine i nema veze sa ekonomskom krizom ili kriminalom.Vidljivo je da su ti ljudi(porodice)finansijski odlično situirani,verovatno su obezbedili i svoje unuke,a ovde su došli na produženi odmor.Koliko sam primetio većina i dalje putuje u Rusiju.Pretpostavljam da ima i onih,koji ne posećuju svoju zemlju,a razlog teško da su neke političke slobode ili bezbednost.Ne mogu da tvrdim,ali moguće da među njima ima i onih,koji su novac stekli na neke sumnjive načine,pa strahuju od zakona ili svojih nekadašnjih"poslovnih partnera".U Crnu Goru su se još pre 10-15 godina mnogi Rusi sklonili i oprali novac,pre svega kroz kupovinu nekretnina.U svakom slučaju glavni razlog za dolazak Rusa je klima,jer u Moskvi i Sankt Petersburgu u toku zime sunčeva svetlost se meri u satima i minutima.

EU Citizen

pre 5 godina

Rusija je za turizam prijatna (osim kretenske birokratije) država, sada je i prilično jeftina, barem za zapadni džep, a u velikim gradovima, gde je, ako niste primarno ljubitelj prirode, većina zanimljivih stvari, kvalitet restorana i svih mogućih usluga je jako poboljšan (mada, čim mrdnete par desetina kilometara iz Moskve ili Pitera, totalno druga priča, katastrofa, sirotinja, prljavština). Međutim, sve to važi ako niste Rus, odnosno, niste pod šapom lokalne kvazifeudalne KGB-ovsko-tajkunske kleptokratije koja je, kao u Srbiji, samo sto puta gore, monopolizovala skoro sve od čega može dobro da se zaradi, a, iako su porezi nominalno niski, ako niste deo te ekipe, a u to nije lako ući čak i da hoćete i imate stomak, čim se malo "istaknete", tj. pređete neku granicu zarade, počinje potpuno otvoreno i bezočno reketiranje. To je osnovni razlog što Rusi masovno odlaze i iznose kapital, samo u Srbiju ide relativna sirotinja, u Ameriku, London i Švajcarsku bogataši, a u Nemačku, Austriju, Češku i neke druge evropske zemlje srednja klasa, i sitiniji bogataši.

СтанеБг

pre 5 godina

Како тужна свест једног Руса, да жели у Србији да живи само зато да би са њеним пасошем посетио Венецију. Туга и јад. Подсети ме на причу Дуција Симоновића како је, пред утакмицу са СССР-ом на Светском првенству неком, био опчињен и узбуђен, као млади левичар и слободарски дух, јер игра са представницима земље која је победила фашизам и извела револуцију, скинула окове потлаченима широм света итд. Кад оно, уместо Руса које је он замишљао и којима се дивио, дошли некакви конзументи, који су размишљали само о томе како да прошверцују златни ланац кући и купе себи маркиране фармерке...То је то...Запад је победио јер се ослања на једино што је човеку у дубини душе свето -на метеријално, на стицање, на ајфон, фармерке и патике. Једино то суштински занима 99% људи на планети.

kokan

pre 5 godina

Prilično tačno.Već nekoliko godina ruska mafija je najveća u Evropi.Do 2014 je bila italijanska tj sicilijanska.U selima oko ruskih gradova postoje seoske straže zbog zakona po kome ako ti se zapali njiva ili kuća gubiš i jedno i drugo i tu zemlju država prodaje njihovim tajkunima.Bivši pripadnici KGBa su sad telohranitelji tajkunima i ima snimaka kako prebijaju radnike koji nešto štrajkuju ispred svojih firmi.

dgfdf

pre 5 godina

Pa mi smo "zapad" za njih! Barem oni tako gledaju.
(srdjan, 22. jun 2018 12:40)
Ne verujem da je trenutno Srbija Zapad za bilo koga, ali ima neke pogodnosti u odnosu na građane bivšeg SSSR-a. Najveći broj njihovog gradskog stanovništva je za vreme socijalizma živeo u takozvanim komunalkama, stanovima u kojima zajedno živi po nekoliko porodica (jedna soba, jedna porodica) sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Čak i normalni stanovi (jedan stan za jednu porodicu) su bili daleko manji nego prosečni jugoslovenski. Veličina privatnih kuća je bila zakonski ograničena. Gradnja privatnih kuća je za njihov standard bila teško moguća. Ta katastrofalna stambena situacija je glavni razlog zbog kojeg su oni hrlili bilo gde van Rusije.Danas je situacija nešto drugačija,ali su stanovi ipak preskupi. Sem toga, cene osnovnih životnih potrebština su visoke, pa kad se uporede sa platama nije to nešto puno više nego u Srbiji. Sa nekom ušteđevinom zarađenom u Rusiji može se u Srbiji lepo živeti baš zbog te cenovne razlike. Kriminal je po zvaničnim statistikama tamo zapanjujuće visok u odnosu na sve evropske zemlje. Klima je kod nas blaža. Sve su to razlozi zašto bi neki Rus poželeo da pre živi ovde nego tamo. Naravno blesavo je idealizovati i Srbiju i Rusiju. Iako su sve zemlje istočne Evrope uključujući tu i Poljsku, Češku i sve ostale nerealno napumpale BDP zahvaljujući stranim investicijama, to nema veze sa stvarnim životnim standardom.

Jovan

pre 5 godina

Za Srbiju bi ovo trebalo da bude "pozeljna" migracija, narocito sa juzne i istocne delove Srbije, gde ima sve manje i manje radno sposobnog stanovnistva. U svakom slucaju je bolja varijanta nego Avganistanci i Pakistanci, jer ljudi u svakom slucaju treba da se integrisu. A, neko ko je slicne kulture ce se lakse integrisati i cak doneti neke pozitivne stvari.

Meekrob

pre 5 godina

I od goreg ima gore... Putovao sam poslovno po mnogim africkim zemljama, i kao sto smo mi za zapadne Evropljane divlja, neuredjena zemlja (sto objektivno i jesmo), tako smo za, recimo, Etiopiju, Gvineju, Chad - Eldorado, verujte mi.

комша

pre 5 godina

Моја пријатељица је дошла из Харкова те 2014. године. Не треба објашњавати разлог. Украјина је много већа беда од нас, плус рат.