Subota, 17.03.2018.

11:42

"Ako ništa ne uradimo, završili smo kao nacija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj.

Izvor: Tanjug

"Ako ništa ne uradimo, završili smo kao nacija" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

345 Komentari

Sortiraj po:

kaja

pre 6 godina

(Mk 4:22, 17. mart 2018 23:41)
Potpuno sam zaprepaštena vašim komentarom!! Vaše mišljenje još više podupire tezu, da žene moraju dooobro razmisliti sa kime žele da osnuju porodicu. Iskreno se nadam da je takvih kao vi izuzetno malo!

Zoran9zy49

pre 6 godina

Republika Srbija

206.170 (broj predškolske dece 2016) - statistika
+544.632 (broj učenika u osnovnim školama 2016/17) - statistika
+250.011 (broj učenika u srednjim školama 2016/17) - statistika
___________
=1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
*****
7.040.272 (broj STANOVNIKA srbije bez albanaca 1.Januar.2017) - Po Vučiću iz priloženog teksta.
-6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
________
=315.323 (ovo je broj dece do 18 g.(nemaju pravo glasa)
*****
1.000.813
-315.323
_________
=685.490 (broj dece koji se izgubio u priči g.Vučića)
*****
6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
+1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
__________
=7.725.762 (realniji broj stanovništva srbije (bez albanaca) početkom 2017 godine.)

P.S.
Statistički podaci nadjeni pretragom interneta.
POZDRAV.

Mk 4:22

pre 6 godina

POGREŠNO!
ocu dajte 30.000 mesečno, na namensku kartucu, za lekove, hranu, knjige, 20% odevanje .. i ako to ne uloži u porodicu - stub srama
u novine i u aps, ne zaslužuje decu

nije li već jasno, iz iskustva i rezultata, dajući ženi
FINANSIRATE RASTURANJE PORODICE I DALJU SVEUKUPNU DEGRADACIJU, od moralne do demografske

stvaramo svet kopiladi bez očeva i čudimo se što se upravo tako ponašaju

Andjela

pre 6 godina

Suočavamo se sa velikim gubicima i postali smo stara nacija, to se mora zaustaviti merama koje će podsticati mlade na zasnivanje porodice i rađanje više dece.

Anai

pre 6 godina

Pa da mi nije zatborena fabrika ja bih radjala decu,a ovako od cega da ih izdrzavam.Ako odem za Svedsku,radjam petoro dece,tamo me nece ostaviti na cedilu kao ovde.Ko hoce neka radja,ali smatram da smo mi Srbi nacija koje vise nema.Zar je malo nuklearnog otpada baceno,da radjamo bolesnu decu.

neko place za Decom !

pre 6 godina

Cudni neki komentari Ako ja trebam da gledam za jedno dete koliko cu para dobiti!Za prvo dete ne treba nikakva pomoc od drzave jer to je nesto zasto zivis I boris se za 2 3 da a za 4 najvise...Neko bi platio celo bogastvo da postane otac majka a neki ovde se se sprdaju koliko bi novca dobiti!

Jana

pre 6 godina

Svakodnevno gubimo veliki broj ljudi, daleko veći nego što je broj novorođene dece, i to se mora promeniti. Država će se fokusirati na donošenje potrebnih mera kako bi ta statistika postala drugačija.

Nikola

pre 6 godina

Svima nama interesi Srbije moraju biti iznad interesa stranaka i pojedinaca. Ljudi koji su na vlasti razmisljaju tako i mislim da je vreme da svi krenu da razmisljaju u tom pravcu.

Majka Patriota

pre 6 godina

Gospodine predsedniče ja sam do juče bila na porodiljskom odsustvu sa drugim detetom i bila sam zaposlena kao lekar na određeno vreme u državnom sektoru. Juče su me pozvali da potpišem ugovor o raskidu radnog odnosa. U upravi svi kažu da im je žao ali da su prinuđeni da daju otkaze svima koji nemaju zasnovan radni odnos na neodređeno vreme. Ja sam stvarno razočarana i ubuđujem supruga koji je oficir VS da napustimo SRBIJU i da idemo u BELI SVET gde se možda poštuju majke a i deca. Meni je žao i naroda i države. Učinite nešto radikalno inače nećete imati kome da budete Predsednik.

Vasilije

pre 6 godina

Baš me čudi to što predsednik kaže za natalitet i nizak prirodni priraštaj, jer mi kao narod imamo baš dosta seksa. Svakodnevno od strane predsednika i naprednjačkih dahija doživljAVamo prinudni seks u zdrav razum.

Sloba milosevic

pre 6 godina

Da li ce ista na ovoj planeti udovoljiti nesposobnim srbendama,ko vam je kriv sto ste zavrsili osnovnu a hocete 1000e platu?Nemojte da se mnozite hvala

ivan78bg

pre 6 godina

Rece covek koji je vratio pdv na bebi opremu.Koji je ukinuo davanja u Bg za trudnice i poroditelj.Obraza bez.Odlaze Vucicu i beze glavom bez obzira od tebe i takvih kao sto si ti.Nece se vracati a deca ce im biti Amerikanci Nemci Svedjani.....

Made in Serbia

pre 6 godina

Ćerka 6 meseci stara je pre četiri meseca dobila pasoš gde piše 'British citizenship'!!!! Hvala ti Srbijo što si mi otvorila oči. Dok ne srušite do temelja Pravni i Ekonomski fakultet nećete nas videti....

steva cvet

pre 6 godina

ne razumem kako je dosao do racunice od 12 miliona evra, neka mi neko objasni? koliko mi je poznato, godisnje se rodi 70000 dece u Srbiji. u najjefinijem slucaju, sva ta deca bi bila prvorodjena, i onda bi godisnji trosak bio 800 evra * 70000 dece = 56 miliona evra. koliki bi tek bio trosak da uracunamo jos i drugo, trece i cetvrto dete..

Zoran

pre 6 godina

Razvilo se crno vreme opadanja,

Nabujao šljam i razvrat i poroci,

Podig'o se truli zadah propadanja,

Umrli su svi heroji i proroci.

Progledale sve jazbine i kanali,

Na visoko podigli se sutereni,

Svi podmukli, svi prokleti i svi mali

Postali su danas naši suvereni.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,

Ismejane sve vrline i poštenje,

Poniženi svi grobovi i životi,

Uprljano i opelo i krštenje.

Zakovana petvekovna zvona bune,

Pobegao duh jedinstva i bog rata;

Obesimo sve praznike i tribune,

Gojimo se od grehova i od blata.

Od pandura stvorili smo velikaše,

Dostojanstva podeliše idioti,

Lopovi nam izrađuju bogataše

Mračne duše nazvaše se patrioti.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,

Svoju hrabrost na podvale i obede,

Budućnosti zatrovasmo sve izvore,

A poraze proglasismo za pobede.

Mesto svetle istorije i grobova

Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;

Od nesrećne braće naše, od robova,

Zatvorismo svoje oči i džepove.

Ostala nam još prašina na hartiji

K'o jedina uspomena na džinove;

Sad svu slavu pronađosmo u partiji,

Pir poruge dohvatio sve sinove.

Pod sramotom živi naše pokolenje,

Ne čuju se ni protesti ni jauci;

Pod sramotom živi naše javno mnenje,

Naraštaji, koji sišu k'o pauci.

Pomrčina pritisnula naše dane,

Ne vidi se jadna naša zemlja huda;

Al' kad požar poduhvati na sve strane,

Kuda ćemo od svetlosti i od suda!

(Vladislav Petković-DIS pre više od 100 godina)

Cika Ramadan

pre 6 godina

* Od veceras nema struju od 20.00 do 06.00
* Od veceras sve kafice su zatvoreno.
* Muskarci od veceras nema vise strajka.
* Moramo da podrzimo gospodina Vucica jer nam treba radna snaga...fabrike sa sve strane otvoreno pardon bez vrata i prozora samo zidovi.

Radnik

pre 6 godina

Sta je sa mnogim zaposlenim u javnim ustanovama i firmama koji imaju sve privilegije a niti su ozenjeni ili udate.Njima treba smanjiti platu a povecati onima koji imaju dece.Za pocetak...

SM

pre 6 godina

Meni je 25 godina, najkasnije do sredine sledeće godine odlazim u Holandiju. Eto mu botovi, neka oni prave decu, treba neko da botuje kad ovi odu u zasluženu peMziju. Vaarwel diktatore!

hana

pre 6 godina

Teorijski i principijalno, podizanje dece se drasticno razlikuju... ako samo razmisljate i trazite da se steknu uslovi to ce vam otezati odluku... a ako se dete rodi videcete da se uvek nadje i ima i da je to nesto najlepse na svetu.

Milic

pre 6 godina

Demografski problem u Srbiji trebao je biti rešavan decenijama unazad, ali šta je tu je. Ovo pitanje se mora rešavati ne samo donetim uredbama o isplatama za svako novorodjeno dete, već i nizom mera u drugim oblastima koje će i deci i majkama, a i celom društvu doneti sigurnost. Država se definitivno mora pozabaviti dugoročnom populacionom politikom.

Smrda

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.
(милко, 17. mart 2018 11:58)

To je sve ok, a sta ces da radis kada moras kod doktora ili ne daj boze u bolnicu? Ili sta ces da radis kada moras da se bakces sa salterusama? Takodje, kako mislis da neko podigne kredit za i tu kucu sa platom od 300 evra? Da vidim tu banku koja ce ti dati kredit, osim ako nemas ugovor za stalno i platu od preko 500e sto je veruj mi, danas retkost ovde. Ako si mislio da naslede kucu od roditelja, e to je vec drugo, ali nije zivot da cekas da ti roditelju umru pa da konacno imas svoje mesto gde ces da zivis.

Smokiii

pre 6 godina

Zaista svaka čast treba sve uraditi na povećanju nataliteta u Srbiji, ovo je jedan od načina, svaka finanisjka pomoć države je dobrodošla.

licno misljenje

pre 6 godina

Ako hoces da ubijes neku naciju kreni od prosvete i kulture. Sve je ovo lepo i bice mali podstrek nekim roditeljima,ali smatram da svaku od pomoci koju je naveo predsednik treba vezati za odredjeni vid kontrola,a pocevsi od lekarskih kontrola,odvodjenja dece u vrtice,skolu i slicne institucije koje bi pokazale da su te pare namenjene za njihovo dobro. Mnogi socijalni slucajevi poslednjih decenija zive od toga sto imaju mnogo dece i u njih ne ulazu ni najosnovnije.

35

pre 6 godina

mi smo odavno završili...nadam se da neke buduće generacije to sebi neće dozvoliti, već će se iškolovati, naučiti jezik i zauvek otići iz ove smrdljive i korumpirane države

zimzeleni

pre 6 godina

Ništa ne brini predsedniče, imaš moju reč: Čim moje, sada dvogodišnje dete poraste - pravac razvijeni svet, kad već ja nisam mogao. Pozdrav sa Vračara, samo nastavi.

Filozof

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...
(Marko)

Ali zato imaju veliku stopu stranih privremenih i naturalizovanih gradjana koji opsluzuju privredu, otvaraju male biznise, placaju poreze,trose novac i tako doprinose obrtu bogatstva i razvoju...to se kod nas nece nikada dogoditi jer prvo nemamo novaca, ideja i programa za rast i integraciju stranaca (ni domacih) i drugo a ne manje vazno, ksenofobicni smo i iskljucivi jedva ovih nekoliko hiljada imigranata podnosimo a i oni jedva cekaju da uteknu...e to je odumiranje jer nema populacione i demografske politikeiz uglavnom gore navedena dva razloga..

Miloš Marković

pre 6 godina

Lepa vest.Ovakav podsticaj je zaista bio potreban u ovom trenutku značajno smanjenog nataliteta.Država dokazuje da se brine o porastu istog i najbolji način motiviše majke.

bot projektuje sebe

pre 6 godina

Nama Srbima da dođe na vlast i Bog s neba sam ne bi valjao jer smo mi lenštine uvek prepune izgovora i traženja krivca u drugome.
(EGLS, 17. mart 2018 15:12)
@
Tu vrstu isprazne frazeologije sačuvaj za sednice otadžbinske uprave SNS-a. Srbi kada odu na zapad odgovara im vlast i nisu lenštine. Zato decu i radjaju nekim drugim državama a ne ovoj septičkoj jami.

Sindikat

pre 6 godina

Razvalili ste nas skroz,nama nema pomoći nikakve,decu iskljucivo ucim engleski,i čim budu spremni pokazaću gde je granica,ja i žena smo odsvirali,imamo po 47 godina i još čekamo bolje....more Mršš više!!!

lenka85

pre 6 godina

Bezanje od odgovornsti nas je i dovelo do ovakve situacije. Strah od neuspeha i razocarenja... Zato je ovaj vidi podsticanja dobrodosa svima koji zele da se ostvare u ulozi roditelja, treba se podstaci i porodie koje pokusavaju nazalost i vestackim putem dobiti decu...

Njeno kraljevsko visocanstvo p.....

pre 6 godina

@4 sata - cela plata

A da ne bi jos nesto, malo sampanjca i kavijara mozda ? Ako niste izabrali muza koji ce moci da vas izdrzava mnogo srece sledeci put. Ne kacite se ostalim poreskim obveznicima o vrat, njima nemate nista da ponudite !

vlada 001

pre 6 godina

vo je jos jedan pokazatelj kolko predcednik Aleksandar Vucic vodi racuna o svom narodu svojoj zemlji i pokusava da teozivi na svaki nacin i u svakom pogledu, Srbija je na pravom putu Srbija zivii

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Šta reći a ne zaplakati?! Čitam komentare i ne mogu da verujem?! Ovaj se narod raduje svom nestanku?! Valjda iz inata Vučiću ili Vulinu?! Bilo šta da država predloiži nailazi na neverovatan odijum?! Nailazi na salve mržnji, pakosti i sveopšte histerije. Valjda je to refleks kada je to bila turska država koju je narod sa pravom, krnjio, spoticao, opstruirao i rušio. Sećam se pre par godina je neki ministar privrede, kao podsticaj domaćoj proizvodnji predložio, "kupujmo domaće"?! Sve se živo obrušilo na takvu "retrogradnu" ideju?! Ministar je bio medijski "zgažen". Svima je bilo neverovatna ideja da kupuju domaće odnosno, djubre i škart koji proizvodei?! Evo sada je slična situacija i sa natalitetom?! Zar da ljudi radjaju decu?! E, nećemo u inat Vučiću?! Samodestruktivno i tragično do beznadja?! Ne mogu Albanci da se sete pa da za predsednika Srbije kandiduju Tačija. Siguran sam da bi osvojio mnogo više glasova od Vučića?! Naravno, iz inata. Neki bi ovo nazvali nacijom infantilnih, ja bih rekao da je dijagnoza daleko ozbiljnija.

Petar

pre 6 godina

Ovim mrziteljima aktuelne Vlade smeta sto Srbija ima para da pomogne (makar finansijski) povecanje nataliteta. Smeta i onima sto mrze sve sto je Srpsko, makar po objavljenim komentarima.

Aldebaran

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?
(Rajko, 17. mart 2018 14:18)

A šta si drugo očekivao od botova sendvičara?! Nešto pametno?!

Botovi i botovanje (kao i druga strana iste zle pare, preletači i prelatanje) su jedan od najvidljivijih pokazatelja moralnog urušavanja i propadanja srpskog društva, ali i pokazatelj zašto u Srbiji neće NIKAD biti bolje, iz prostog razlog što ne može biti bolje!

Kako može biti bolje kad je toliki broj ljudi nema nikakvih problema da se proda za sendvič?! Kako može biti bolje kad ne pojedinci, nego celi opštinski odbori đuture preleću u vladajuću stranku?!

Hvale se da SNS ima oko 700.000 članova. To je praktično svaki 10-ti odrasli Srbin! I svih 700.000 hiljada su beskompromisni borci za napredak, željni da se politički aktiviraju i samo zato su se učlanili u SNS?! Ma, da, a ja sam rimski Papa!

Ne može biti bolje pored tako nenormalnog broja laktaša i poltrona. Može biti samo još više lopovluka, primitivizma, korupcije i nepravde, ali boljitka nikako!

E, od svega toga ljudi beže i zato neće da imaju decu u Srbiji jer misle na budućnost svoje dece, koje u Srbiji NEMA! Mala plata je samo jedan od razloga (i posledica opšte situacije), ali u mnogim slučajevima nije čak ni glavni!

Rex Serbus

pre 6 godina

Mislim da je ovo nepovratan proces, genocid nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu i podmukli komunizam uzeli su svoj danak, jedino što još možemo da uradimo je da pokvarimo planove onima koji su nas istrebili da bi se dokopali naših teritorija i to tako što ćemo Srbiju kao prostor pokloniti Rusima i Kinezima, pa nek se zapad onda ovde bije sa njima kad im Srbi već nisu valjali.

Zaratustra

pre 6 godina

Tačno tako,bez povećanja nataliteta a samim tim i bolje demografske slike Srbije,nema ekonomskog boljitka,novih radnih mesta,izdvajanja za budžet,a penzioni sistem postaje neodrživ!

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Причај ти то трудницама из ЕрСрбије којима нису продужени уговори након доласка са породиљског и Синиши Малом који је председник управног одбора.

Hoce li vise taj kraj...

pre 6 godina

Mi smo kao nacija zavrsili uradili nesto ili ne. A naravno da nista necemo ni da uradimo. Fakat nisi samo ti tome doprineo, imao si konkurenciju par decenija. Ali od kada je nemas, brzinom svetlosti si pretvorio ovu zemlju u pustos (ne populacionu, vec humanisticku). Zavadio si ljude, ponizio si obrazovane, ubio si srednju klasu, nahuskao neuke na svoje sunarodnike, unapredio si sljam, drzavu ti vodi oportunisticki plankton, 50% naroda si pretvorio u apoliticnu dezorijentisanu masu, 25% si kupio (milom ili silom) a nad 25% orgijas 25 sati dnevno vec 6 godina. Ajde zapitaj se realno, a zasto bi ono malo nas sto je preostalo trebalo uopste spasavati (cak i da moze, cak i da ti mozes, a ne mozes)? Voleo bih da gresim ali ja samo tako vidim tvoju zaostavstinu.

ACA

pre 6 godina

Svaka cast za preduzete mere. Ulagati i u zdravstvu i mogucnosti da svi gradjni dobiju mogucnost lecenja bez cekanja.
(ana, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Cao Ana :)

Johny O.

pre 6 godina

Stopa nataliteta je dosta opala u poslednje vreme. Mora se nesto uraditi po tom pitanju.
(Darko, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Jesi li ti nešto uradio?

pece savest a vojvodo

pre 6 godina

Zamisli da sedis u Vučićevom društvu. On priča o planovima za izvoz Mercedesa iz Ikarbusa i kine. Auu brate nit da kažeš na zdravlje nit istina.

ZAPOSLENA

pre 6 godina

Ko zastupa interes nas ZAPOSLENIH žena koje volimo decu i porodicu i posao ?
Treba predložiti da ZAPOSLENE majke sa dvoje dece rade ŠEST SATI dnevno (2 manje od ostalih) a za punu platu. (razliku od 100 evra plaća država)!
Tako će majke izbeći saobraćajne gužve, biti vredne na poslu
i imati više vremena za vaspitavanje dece !

Cinik

pre 6 godina

Kuca je izgorela a ti sad dolazis u dvoriste i vices "evo kofe, sad cemo da sipamo vodu i da gasimo". Kada je problem (mortalitet + emigracija > nataliteta) postao akutan, trebalo je reagovati, ali ni tada ovo resenje ne bi pomoglo. Ono sto bi pomoglo, a sto bi bilo i odrzivo je sledece:
Za svako dete roditelju 1/2 prosecne penzije do kraja zivota uz sledeci uslove. Ova penzija pocinje da se isplacuje pod sledecim uslovima
a) kada se dete zaposli i kada prestane da zivi u istom domacinstvu sa roditeljima.
b) za dete, koje jos nije ispunilo uslova a) roditelji gube pravo na ovo vrstu penzije ukoliko dete ima kriminalni dosije.

burgiba

pre 6 godina

Supruga j ja sam smo otišli iz Srbije zbog tebe i tvoje politike iz 90ih i sad doprinosimo natalitetu Kanade. Ponekad mi je žao što mi deca slabo pričaju srpski, ali to je manje zlo od toga da se rodiš bez perspektive u životu.

Negativni

pre 6 godina

Uplasio se Vucic ,jer ce uskoro ostati bez svojih glasaca i nece imati ko da ga izglasa za dozivotnog predsednika
(GubimVolju, 17. mart 2018 11:55)

A zašto da se plaši? Pa ne odlaze njegovi glasači iz zemlje već oni kojima je dosta nasilja, korupcije i nekulture. On će uskoro imati 100% podrške jer pametnih ovde više biti neće.
I vladaće do smrti. I to naše smrti.

zoran

pre 6 godina

Gospodin prica o natalitetu a zaboravio je da je ukinuo besplatne udzbenike, deciji dodatak 2700 din i za to vam treba 28 papira, roditelji koji primaju minimalac sa troje dece nemaju pravo na deciji dodatak jer imaju prevelika primanja, pdv na deciju hranu i pelene je 20% dok je za novine, casopise i ostalu zutu stampu 10% nezaposlene zene neravno nemeju nikakva prava na porodiljski.

Cani

pre 6 godina

Seljadin ti Nemoj då se brines za Nas,bolje je beli Schengen nego Bela kuga.
A ko vas treba pomoc Ali Vidim da vas treba, Obratite ste kod vase prvo komsije,då vama pomognem na prirastaj.

Старац Исаија

pre 6 godina

Није проблем наталитета српски проблем, нити је у питању сиромаштво. Па у Шведској или Норвешкој ако видиш бебу можеш животом да се кладиш да је дете досељеника. Срби су народ коме је одузета нада; ништа не убија човека као безнађе, изређаше се последњих 20 година све гори до горег, нико млад и нормалан не жели да остане овде. Нестајемо.

Žare

pre 6 godina

Kada u društvu nastupi stepen degeneracije, koji kod nas vlada, bojim se da su odavno pređene sve granice i da je nestanak neminovan.
Zato ljudi, a pogoovo deco, ne slušajte dramosera i bežite odavde kako znate i umete. Gledajte da se ostvarite na individualnom planu, i obezbedite kvalitetno okruženje u kojem će odrastati vaša deca. A natalitet neka mu podiže Brnabić i njegovi retardirani sendvičari. Kada odu svi normalni na čijoj grbači obitavaju, prirodna selekcija će učiniti svoje.
Sputnjik mi je objavio komentar, čik da vidim hoćete li i vi!

Emigrantkinja

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.
(Milica, 17. mart 2018 12:44)

Nece odmah imati drzavljanstvo, pobogu Milice. U Evropi se drzavljanstvo ne stice rodjenjem, to vazi u Americi i Kanadi. Imace srpsko drzavljanstvo, ako su im roditelji srbi bez obzira sto su rodjeni u Nemackoj, a sebi ces samo da otezas vadjenje istog jer ces sve morati da radis preko srpske ambasade. U slucaju da ti ili muz imate Nemacko onda ok.

djuro

pre 6 godina

@Ukinite PDV na bebi opremu!Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!
(dare 011, 17. mart 2018 13:47)


Na ovakav komentar nećeš dobiti plus od pete kolone i NVO... jer, ipak bi realizacija tvojih stavova unapredila Srbiju.. Samo svadja izmedju nas i destrukcija dolaze u obzir...

predlog

pre 6 godina

Da li bi mogli početi da štancujemo decu na fotokopiru.Kad mogu organi,oruzje i ko zna šta još mogli bismo brzo doći do mnooooogo dece.

Sreten

pre 6 godina

Pricam ti pricu a ukida se povrat PDV-a na bebi i deciju opremu umesto da se ukine pdv pa da ta odeca i obuca budu jeftiniji. To nemozete da resite a ovamo kukanje. Sram neka vas bude.

Porodica je bitna

pre 6 godina

@ Gojku i Rajku : Odlični komentari, ali ima nade ! !
Evo jedna ali vredna mera za povećanje natalitet, koju bi prihvatile sve ZAPOSLENE mame koje vole svoju decu, ali koje ne stižu da se igraju dovoljno sa njima .
Kada bi mame sa troje i višem dece imale pravo da rade do penzije 4-5 sati dnevno (za punu platu) ,
uspele bi i da rade, i da vaspitavaju svoju decu na ispravan način !!

lepi

pre 6 godina

Nije Vucic kriv sto je deo mog naroda kilav, Ili zensko nije videla...lepse u kafani kladzi uz pivo nego deca da se prave ili cuvaju...
Veliki pozdrav od tate

boris

pre 6 godina

ja bi ga nesto pitao..kao pripadnik vojske nego se plasim da me ne nazove barabom..sta bi sa onim stanovima za vojsku..mart je..NEKO KO IDE USKORO IZ VOJSKE U SVABIJU

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

Lupi pa ostane živ

pre 6 godina

Nije problem u natalitetu nego u odlasku mladih iz Srbije! Srpkinje radjaju a neke druge zemlje onda usvajaju srpsku madost i talenat. Zasto dragi AV? Ajde to objasnite?

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

s.

pre 6 godina

"...natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo".
(Filip, 17. mart 2018 12:47)

Pa Filipe, a ti navali večeras, udarnički.

oki

pre 6 godina

Srbi, čudna sorta. ...ne daš im, ne valja, daš im, opet ne valja. Tražili ste, gledajte (ne, tu ne mislim na zadnje izbore) . Pozdrav iz ravnice holandske.

mille

pre 6 godina

zapadna evropa odumire, mi samo sledimo trendove. ko sto rece ulebek svi mrzimo ovaj odvratni darvnisticko eksplatatorski sistem u kome zivimo al to nam je i dalje najtrazenija i najprodavanija roba.

GoriOdSvihOkupatora

pre 6 godina

Obraz djon. Care nebeski, od kako sam se rodio (krajem osamdesetih) znam samo za ratove, sukobe, mrznju, besparicu, dugove i puko prezivljavanje. 28 GODINA, (ej!) slusam jednu te istu bagru koja me ubedjuje da ce biti bolje, a vreme leti a sve je gore. Bogu hvala, skolovao sam se dok ste vi davali lazna obecanja i sad cekam vizu pa paljba da NAPOKON zivim, osnivam porodicu, vratim dugove i pomognem mojima koji nisu u mogucnosti da uteknu iz propale drzave a penziju pitanje da ce i imati. Muka mi je od vasih kvazi strucnjaka, kriminalaca na funkcijama, splavarki i rijalitija, bezube okoline, raspalog zdravstva, bednih plata... Jesi me mozda stipendirao dok sam studirao, obezbedio neki studentski posao, povlastice? Adio bre, moje dete nece piti step drink na kasikicu, jesti matijeviceve toksicne pastete sa tvojim likom niti trpeti nasilnicko ponasanje svojih vrsnjaka u skoli.

bdp

pre 6 godina

ovo nije moj komentar, ovo je samo obaveštenje da moj komentar na ovo iznošenje "predsednika" nikada ne biste objavili jer bi bio prepun psovki i uvreda. on ovim vredja svakoga ko ima IQ preko 20.

Bluesteel

pre 6 godina

Bitka je izgubljena,kao i sve kod nas price i samo price. Nista o cemu pricate ne funkcionise u praksi. Imate par gradova u kpjima ima sivota ave ostalo je oronulo i napusteno. Izadjite iz Ns ili Bg,to je tuga. Sela su ostala pusta gradovi opstine od bekad 30000ak sada imaju 15000 staraca ...itd kasno nazalost

natalija

pre 6 godina

To se odlučivalo 1989. Pao je Berlinski zid i nestao Varšavski pakt... staljinisti iz Srbije to NISU PRIZNAVALI, ponašali su se kao da su oni SAD, SSSR, Kina... umesto da se izvrši tranzicija komunizma u kapitalizam umesto da se izvrši SOCIAJLIZACIJA naroda "ratni lobi" nas je uveo u 4 samoubilačka rata. Do dana današnjeg smo žrtva tog "ratnog lobija" (1987-2018).

Исти услови за све!

pre 6 godina

Правна држава нама треба!
И кад неко почне приватни посао да има подршку државе пар година, и да после има исте услове као конкурент који је члан или финансијер владајуће странке па да за свој рад може и да заради, уместо да мора да гаси фирму после годину две покушавања да се избори са неправедном да не кажем криминалном конкуренцијом.
И да видиш како ће државна каса бити све пунија и плате све веће и беба све више а емиграната и незапослених све мање.

dacha

pre 6 godina

čitam neke ovde što kritikuju pojedine komentatore što ističu novac kao najveći razlog katastrofalne demografske situacije pa lepo pitam te pametnjakoviće a sa čim oni plaćaju račune,grejanje,vodu,prevoz ,hranu,odeću,obuću i sve ostalo što je tekovina 21 veka? Da možda ne dobijate to za džaba....sram vas bilo što prozivate ljude i što u upoređujete nas sa nekim katastrofalno siromašnim zemljama u kojoj rađaju silnu decu a deca žive u uslovima iz 15 veka...ako je to tako super odselite se u Indiju pa rađajte decu na ulicama Delhija i delite hranu sa pacovima...jel to normalno gospodo?

mare

pre 6 godina

Zdrava drzava i zdravo drustvo se gradi polako, pazljivo i sa puno odgovornosti i truda. Mi smo svedoci totalnog urusavanja drzave.., za 5 godina smo se vratili u srednji vek

Serbistan

pre 6 godina

O svemu se prica osim o korupciji, bezvlascu, kriminalu i nepotizmu. To su razlozi zasto ljudi napustaju zemlju, i za njih ste krivi vi politicari i vasi botovi.

siki

pre 6 godina

"Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила?.. 2 пута на летовање и скијање?"
@(милко, 17. mart 2018 11:58)

Može mi se. Moj život moja stvar. Inače, bio sam 3x na letovanju prošle godine. Imaš nešto protiv?

iVar

pre 6 godina

besplatne vantelesne procedure za sve parove ,rasteretite administrativne procedure, a ne ka do sada,i bez starosnog ogranicenja,kao u izraelu.

Marko

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...

Rođače

pre 6 godina

Ehej,

Samo nastavi tako, ja završavam postdiplomske studije u 45 godini.
Drugi fakultet. Radim dva posla. Žena i ja zarađujemo više od ostalih. Imamo našu kuću, dvorište, kola, plac za vikendicu.
I sve ćemo to da prodamo i da odemo odavde zato što tvoji prilepci i prefarbani žuti prilepci vode i kradu ovu zemlju.
Zagađeni smo, prljavi, zidaju se tržni centri, svetli novogodišnja rasveta, piči fontana, rehabilituješ Nedića, valjda zbog tvog Novaka, šta li...
Od Vesića ne može ni jedan tender da se dobije u beogradskom vodovodu, ista je slika i po ostalim državnim firmama, dižeš akcize i hvališ se suficitom.
Ferari tvog drugara ne sme ni policija da odnese ispred beogradskog dramskog, Pro inter tvoga bate svaku licencu naplaćuje i zatvara izvođače radova pa radnici ostaju bez posla i plata...
Inspektori za očuvanje okoline, rada, građevine ne smeju bez najave da se pojave kod investitora...

Ne treba ni da nas bude. Jer ti dečko ni dana staža u životu nemaš.A vodiš nas u crnu rupu.
Kome šta nije jasno videće za par meseci kada ćeš za naše opšte dobro priznati Kosovo i objasniti kako će nam zbog toga za 2-3 godine biti mnogo bolje.

I ono kad si mi sinove pomilovao po glavi, odmah su otišli na tuširanje...

Cunez

pre 6 godina

Ahahaha koje ti price pricas Vucucu. Pa da li si ti normalan? Jos godinu dana fakulteta i ja odoh, semu sam vec napravio i sredio. Meni je neka moja mladost prosla (kao sasvim mali u ratovima i nemastini), kao osnovac socijala kad malo bolje razmislim, o srednjoj da ne pricam. Mene nisi iskolovao jer studiram privatno i o svom trosku apsolutno. I eto doslo mi je vreme da jos malo pravim decu. Otisla mi je mladost u bedi i sta sad? Ko ce to da mi vrati? Ti? Pa milion evra sad da mi date otisao bih svakako jer tebi i svim ostalim "politicarima" (citaj nesposobnjakovicima) ne oprastam nikad, a tako cu da ucim i decu svoju. Bio ti meni pozdravljen!

Piksi

pre 6 godina

Onima koji nisu glasali, ili koji su glasali al za ovu ekipu, želim srećne penzije za jedno desetak godina, da vidim odakle će ih dobijati i kolike će biti.

Bob

pre 6 godina

Za mene je glavni problem porodilista. Kada mi se zena poradjala morao sam da castim doktorku 300 evra da bi porodila moju zenu jer je termin prosao 10 dana, a oni nisu hteli da je porode. Nisam smeo da rizikujem vise da mi slucajnu ne umru zena ili dete. Kada sam dao pare porodili su je istog dana i to carskim rezom. Jedna porodilja koja je lezala sa mojom zenom je bila u istom problemu i nije dala pare, nazalost rodila je mrtvu bebu. Zato ja nisam smeo da rizikujem i da imam jos jedno dete.

Balkanac

pre 6 godina

Trideset godina ti i tvoja polumenta, SPS, DS SRS, DSSi dr vladate, petljate, bogatite se i pricate o nekakvom natalitetu, zakonu o radu, a narod odlazi, zene ne radjaju jer ako zatrudne nece da ih prime na posao, bebi oprema skupa.... Moj predcednice, opozicijo,, pozicijo vi ste najveca posast koja nas je zadesila.

4 sata - cela plata

pre 6 godina

Predložene mere neće povećati natalitet kod Srba..
Bolje je da se majkama za TREĆE dete omogući :
- plaćeno porodiljsko 2 godine , a
- posle da imaju pravo da rade do penzije 4 sata, za punu platu.

Тако би се не једно радно место запослиле ДВЕ мајке са по троје деце ,
а и деца би више времена проводила са мајкама, што је неопходно да постану нормалне личности !

Rajko

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?

Ko je OVDE lud

pre 6 godina

Ako nacija ima ima samo 6 995 808-6 724 949 = 270 859 ovoliko stanovnika koji nemaju pravo glasa onda je to stvarno propala nacija.
A možda su podaci RIK_a netačni pa nas neko krade.

http://rs.n1info.com/a239024/Bg-Izbori/Broj-glasaca-u-birackom-spisku-2017.html

Priča bez kraja

pre 6 godina

Dobro, kome ovo odgovara? Realno, odlaze oni koji ne mogu da se "snađu", nisu botovi, itd... Vi će te na kraju imati 98% glasova i vlasti. Šta smeta? I Belorusija je naprednija od nas.

Rajko

pre 6 godina

Konačno se i ja slažem sa vođom. Gotovi smo potpuno. Nakon što nas radikali i slobisti reformišu ni kamen na kamenu neće da ostane.
Lepo je od njega što je posle 6 godina "reformi" počeo redovno da najavljuje kataklizme i katastrofe, a za koje ćemo biti krivi "mi", ali i "oni". On nikako nije kriv nikada i ni za šta. To se u Srbiji zove uspešan i samokritičan političar.

Nikson

pre 6 godina

Ovim putem bi samo hteo da cestitam zapadnim agenturamam na uspehu gasenja srpskog naroda na ovim prostorima, nacuili ste ih da je samo novac bitan u zivotu i da samo preko novca gledaju sve oko sebe, da rade baustel po evropi dok ih evropljani orobljavaju i daju im jos smesniju platu, ali neka oni nek zive u zabludi da im je tamo lepo u tudjini i svima ovima koji komentarisu da sutra idu u nemacku, idite daleko vam lepa kuca, i tamo cete biti jos veci kmetovi nego ovde, ali sta ja pricam obicnim zatupljenicima zapada, ovde ima posla i svako ko zeli da radi moze da radi, a sve ostalo su lazi i prevare.
Pametnom dovoljno!

Milan

pre 6 godina

Slobodno se razmnožavaj i nabavi još par žena, poput Arapa. Mi, siromašni muškarci nemamo motiv u ovakvoj državi zahvaljujući tebi i ekipi. Relativno sam mlad pa sam i kao takav nesposoban za tako nešto, prosto ne mogu. Mi smo vodeća nacija po tome (zna se na šta se misli), a malo se priča na tu temu. Hvala tebi i ekipi na "entuzijazmu".

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

boom92

pre 6 godina

Koliko si ti kontradiktoran čovek! Smanjiš plate i penzije, pa očekuješ da ljudi imaju po troje, četvoro dece... Samo još da nauče od vazduha da žive i nema problema..

Komša

pre 6 godina

Iako su mi deca već velika (najstariji već preko 20 g. ima),pa nemam nikalve lične koristi ( iako imamo troje) slažem se da bi majke trebalo da dobiju neku platu za "treće dete" i to ne u periodu od 10 godina već do kraja školovanja.
Za 4. nisam.Ne bi trebalo da država podstiče "štancovanje" dece već da pruži pomoć za postepen rast priraštaja ,vodeći pri tome računa da decu roditelji i neguju,školuju,vaspitavaju - nije samo prosta reprodukcija u pitanju nego i sve ono što prati formiranje deteta u zdravu,normalnu ,odgovornu osobu,sposobnu bar da živi samostalno i ne bude kasnije na teretu društva,ako ne da pruži nešto društvu.
Mi već sada imamo haos u porodičnim odnosima kao čestu pojavu,imamo preopterećene Centre za socojalni rad koji nisu u stanju da u potpunosti pomognu i koriguju stanje u takvim porodicama jer je takvih sve više.
Finansiranje 4. deteta u situaciji kada se jedva snalazimo sa niskim priraštajem može da nas košta - da platimo dodatno na ćupriji,pro bi narod rekao.
Zato moramo da imamo meru ali i da uslove poboljšavamo jer novac jeste mnogo važan ali nije jedino važan...Ovo je dobronamerno,bez neke političke pozadine...

kakvu naciju zelite?

pre 6 godina

Da li Vucic stvarno zeli da u ovoj zemlji rastu i privredjuju ljudi koji su samosvesni, zaradjuju za sebe, obrazovani su, imaju svoje misljenje i stav i prava ili zeli da se radja nesto drugo?

Pozdrav iz Surreya

pre 6 godina

Zato sto mi je, kao univerzitetskom profesoru krajnje posvecenom svom poslu, isti zavisio od dekana koje je do svoje 20. godine igrao trule kobile i jedino sto je u svom "sklovanju" naucio bilo je da "mune," "smota" i preleti svakoj vladajucoj opciji. Zato sto ni jednu javnu uslugu u drzavi kojoj sam placala porez i doprinosila svojim radom nisam mogla dobiti bez veze. Zato sto su mi u prodavnicama prodavali ono sto pasuje profitu nepismenih tajkuna, a na pijacama otrov. Zato sto me je na ulici u sred bela dana mogao pogoditi rikoset, i zato sto su mi odgovorni ljudi te drzave govorili da treba da mrzim svakoga ko nije kao ja, i zato sto su mi deca u vrticu i skoli bila izlozena nakaradnim "idealima" turbo folk mentaliteta. Zato...sto u toj zemlji nisam imala slobodu da biram i planiram. Zato... smo ja i moja porodica odavno ponosni podanici Njenog Kraljevskog Velicanstva, a u drzavu koju su od nas onog 9. marta oteli alavi politicari svih opcija, odem jos samo ja, i to samo kada moram da zavrsim pitanja ostavine koja se otvaraju kako nasi stari nestaju. Moja deca vise ne govore srpski, cak ni muz i ja retko izmedju sebe,a moji unuci verovatno nece znati ni gde se Srbija nalazi. I to smatram da je sasvim fer, kada na vagu stavim sva ona ponizenja koja smo kao ljudi u toj zemlji doziveli.

Zeljka

pre 6 godina

Mere ce imati pozitivan uticaj na losu demografsku prognozu koja ocekuje srpski narod i zasigurno ce imati valiki znacaj u povecanju nataliteta.

progledajte bolje

pre 6 godina

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić

Nije istina da nemamo dece.Nekoliko mojih prijatelja su izasli u Nemacku u svojoj 36 godini sa troje dece.Znaci jedna porodica sa 3 dece,njih petoro.Malo li je ? Vratice se ? Oce vraga.Prodali su kucu u SRB i kupili u D,Nemacka dobila na natalitetu njih 5.Ovaj plan je dobar i svakoj porodici je dobrodosao neki dinar,ali sta cemo sa kvalitetom zivota ,korupcijom,izivljavanjem od raznoraznih salterusa,pripadnika rlektro distribucije,pandura,cekanja u redovima,nekvalitenim gorivom,internetom,benzinom,platom,putevima sa rupama,kupljenim diplomama,neresenim ubistvima,.....Proslo je Titovo vreme i nismo zatvoren sistem.Imamo internet i znamo da tamo negde postoji lepsi zivot.Dzabe placas,ocu i da zivim.

moj savet

pre 6 godina

...27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj.
Tacno toliko ima od Slobe do njega...eto koliko nas vec vodje zamajavaju,a kako vidim nastavice se i narednih 27 god.zato spasavaj se ko moze i dzada odavde.

samo da kazem...

pre 6 godina

Neće imati 5.5 miliona već 2 miliona. Svi mladi će otići... Penzioneri poumirati... Kad bolje razmislim neće biti ni 2 miliona...

Мики

pre 6 godina

Он као да шест(6) година апсолутно не влада и даље продаје маглу глупавом народу,оптужује претходне власти а његовој влади готово сви из претходног режима:Дачић,Палма,Расим,Вулин,Весић,Мали,сав шљам из ДСС,Чанак,Чеда..

Trla baba lan!

pre 6 godina

"Ako ništa ne uradimo, završili smo kao nacija"
Prvo, iz tvojih usta u bozije usi i ne daj boze dugog cekanja, pa da i nama vec jednom svane kao delu neke druge nacije.
Drugo, pa i ti imas mladu zenu, pa izvoli jos troje da das primer.
To mu ti je samo 3-4 godine, pa mozda tada po neka b u d a * a i resi da rodi u raspaloj Srbiji!

Mile

pre 6 godina

Kakva demagogija, Pa ministarka koja sedi pored njega i zadužena je za demografiju rodila je jedno dete koje je emigriralo i živi u inostranstvu...

dare 011

pre 6 godina

Ukinite PDV na bebi opremu!
Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!
Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!

Kupac diplome

pre 6 godina

Obezbedi ti rođače kvalitetno školovanje, zdravstvo, pristojne plate i uhapsi više te tajkune i lopove te im oduzmi svu nelegalno stečenu imovinu počev od političara (bez izuzetka) pa možda i razmislimo. Ovako, uopšte nije bitan kvantitet, već kvalitet. Šta nam znači horda nepismenih, siromašnih i besnih ljudi jer u ovakvom sistemu koji do dan danas postoji, čovek ne može biti bolji i drugačiji od pećinskog čoveka. Svako dobro!

Specialist Burnham

pre 6 godina

Nestaćemo kao nacija?
Evo duša mi se cepa.
Da je pravde, ovde bi '99-te bio uveden protektorat UN, a sve što podseća na političara osuđeno.

Џони

pre 6 godina

У принципу, Србијом већ деценијама влада бесконачна Вартоломејска ноћ, систематски терор, обесправљивање и истребљивање (симболичко и дословно) идеолошких неистомишљеника, а ми који смо се усудили на право на нормалнији живот смо као хугеноти који су својевремено потражили срећу диљем света, било где само не у њиховој Француској. Побећи из ове страдије постало је питање опстанка, или макар интегритета. Једини евентуални проблем би ми био то што моја деца у тој некој другој земљи више неће бити Срби, али онда, ако ни хугеноти у Америци нису имали проблем с тим да се више не зову Французима, ваљда ћу и ја релативно лако заборавити да сам Србин (на жалост). Тужно је, јер је то ипак праштање са дотадашњим идентитетом, али ваљда је све то принцип еволуције: прилагоди се, или те нема.

A.

pre 6 godina

Priča čovek koji je poslednjih šest godina u vrhu vlasti (prvi potpredsednik, premijer, premijer u vladama, predsednik države), a standard od 2012. sve niži.
Zarade koje primamo u dinarima su sve niže (jer je dinar najjači prema evru).
I dalje primamo umanjene penzije ("Srpski budžet je treću godinu zaredom u suficitu", rekao je Vučić.), a poznato je da su penzioneri nekad materijalno pomagali svoju odraslu decu.
Mesečni režijski troškovi su sve veći.

Da li bilo ko ima podatak koliko mladih je za poslednjih šest godina otišlo u inostranstvo zbog posla (višeg standarda)? Upravo onih koji bi trebalo (i koji mogu) da imaju naslednike.

radnik

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu: 

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali? 
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00) 

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje

ja nemam tolika primanja ni u ludilu i hvala bogu imam cetvoro divne dece ali drzava ne pita za nas na zalost

seljadin

pre 6 godina

Predsednik nije obavesten najvecu depopulaciju je dozivelo Kosovo najvise po 1 ili nijedno dete Albanci ce svi sa Kosova cim dobiju beli Sengen .

Konstruktivna kritika

pre 6 godina

Predložene finansijeske mere za povećanje nataliteta u Srbiji su nedovoljne. Potrebno je o trošku države dodatno predvideti za svaku zaposlenu ženu :
1. Za prvo dete - 1 godina plaćenog polse porođaja,
plus još 1 godina rada 4 sata .
2. Za drugo dete - dodatno, još 10 godina skraćenog rada za 2 sata (da se izbegnu saobraćajne guževe i majka bude više sa decom), uz punu platu.
3. za treće i svako sledeće dete, pravo majke da radi 4 sata (za punu platu) do penzije..

Suština predloženih mera je da se olakša položaj majke sa višer dece
i da se na jedno radno mesto zapsole DVE majke sa više dece..

Dilbert

pre 6 godina

Supruga i ja smo programeri,ziveli i radili u inostranstvu. Imamo troje dece,zaradili lepo ali nas nostalgija nagovori da se vratimo. I dalje radili za strane kompanije i ziveli u Srbiji,dakle sasvim pristojno. E sad, upisi dete u vrtic-nosi kovertu onom,upisi dete u skolu-nosi kovertu ovom, odes kod lekara...znamo kako sve to ide. Obijaj saltere za sve i svasta,jos ako znaju da pristojno zaradjujes,pa eto veselja... Drzava nema sistem,sve se svodi na javasluk i boljenje medjunozja. Vratili smo se u "mrsko" nam inostranstvo jer postoji funkcionalna drzava sa sistemom koji funkcionise,ako nista onda zbog dece. Napravite sistem,rasteretite roditelje.

petar popović

pre 6 godina

Страшно заудара тај његов махнити напор да призна Косово и да све нас обрлати на своју страну и онда да каже да није он то урадио него сви ми. До дана данашњег није рекао шта ће се то десити ако не признамо Косово, али зато на сва звона труби о томе како су га пет година лагали (ЗСО). Мисли да је мајстор манипулације ако истовремено пљује по "Међународној заједници", на једној страни, а на другој тражи да се покоримо истој.

dax

pre 6 godina

Ostaces vodjo sam sa svojim botovima.....Zena i ja cekamo papire ovih dana i odosmo preko....vratiti se nikad necemo....Ovde nikad normalno biti nece....

VladaNS

pre 6 godina

Odlično, ti se skloniš i to ti je već nekoliko desetina hiljada odlazaka manje na godišnjem nivou. Nadam se da će mu neko reći u lice ono što svi znaju - on je glavni krivac za depopulaciju Srbije.

Naopak

pre 6 godina

25 godina si sa crno-crvenom družinom zdušno radio da se sve unazadi, sruši, da na kraju i nestanemo kao nacija, tako da si se kasno setio. Dobro si uradio taj naopaki posao, nažalost.

Gradjanin

pre 6 godina

Problem je jednostavno resiv.Neka AV naredidi svojim botovima,j....e se umesto sto pisete gluposti i nebuloze po medijima i bice dece koliko hoces.

Goran

pre 6 godina

Ne treba meni novac i posao od Vucica, sam cu se snaci, pametan sam.
Evo kada cu da pravim decu u Srbiji:

1. Kada u zdravstvu budu radili strucni, efikasni i ljubazni ljudi.
2. Kada ne moram da gubim vise od dva sata za bilo koji papir ili dozvolu, dakle efikasna administracija, jos bolje elektronska.
3. Kada se uvede privatni PIO fond koji ja mogu da kontrolisem a ne da mi neko tamo facari buducu penziju.
4. Kada se rijaliti programi zabrane pre 12 sati uvece.
5. Kada se javno huskanje i pozivanje u rat propise kao krivicno delo.

Eto, za ove stvari zaista nije potreban novac vec sistematizacija i ukidanje partokratije i nepotizma, tek tada cu biti spreman da dobijem dete. Ako se ovo ne promeni, pa mi zaista i ne zasluzujemo ovakvi da postojimo kao nacija, onako realno.

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

Olja Tomic

pre 6 godina

Vučiću, ti si direktno odgovoran za ovakvu demografsku sliku, stanje nacije i države, jer učestvuješ u kreiranju uslova od devedesetih na ovaj ili onaj način. Od 2012. praktično sam vladaš. Nemaš opravdanja za ono što radiš i posledice koje te aktivnosti donose Srbiji. Savestan čovek bi se sakrio u mišju rupu i molio Boga da mu oprosti grehe. Moj besplatan savet dotičnom.

Munzeovac

pre 6 godina

I mojih dvoje (22 i 20 god) uskoro odlaze iz ove “drzave”, a i zena (45) sa njima... Ja cu uskoro ili iz drzave ili u zemlju, tako da racunaj slobodno jos -4... Nasu decu smo bukvalno “oterali”, sto savetujemo svima (normalnim) ljudima koje znamo, da se ne bi vise davili u ovoj tzv. partijsko-rodbinsko-mafijaskoj drzavi. Nije drzava za sve nacije, ko ne zna i ne moze da je stvara, odrzava i vodi, nece je ni imati.
Auf Wiedersehen!

BGD

pre 6 godina

Vučiću.Pad nataliteta se nekako poklapa sa 8 sednicom i dolaskom Braće Milošević,Mirka Marjanovića i VAS Srpskih Radikala Na vlast.
Vučiću,Prelomi sa Kosovom i Kosovskim Mitom,Otkači Srbiju od Pogubnog Ruskog Bratskog zagrljaja,Nateraju SPC da prihvati Ovozemaljski kalendar,Dekretom izjednači upotrebu Vukove Glagoljice i Ćirilice.Punom parom U EU.To sve može da se uradi za 2 meseca i napredak DRUŠTVA ĆE BITI MUNJEVIT.
p.s.Oslobodi Medije i Srbiju oslobodi od VULINA,Rističević a,Martinovića,Atlagić a i sl.likova.

Hitra koala

pre 6 godina

U Srbiji nedostaje pravde. Usput, malo ste novca izdvojili. Mora to više objektivno, a moraju ljudi da shvate da im se šanse posle 25 rapidno smanjuju da dobiju dete, pogotvo žene.

pozdrav iz Hrlsinkija

pre 6 godina

kada se ukine autokratija i samovolja predsednika, kada prestane lopovvluk. možda ću dovesti svoju decu u srbiju. dotle,zaboravi druže predsedniče.

Саша С.

pre 6 godina

Највећи проблем Србије је не симетричан развој и због тога прилив становништва је убрзан ка Београду и Новом Саду, празнећи, највише, рубне делове земље са југа и истока државе. Уместо што у главном граду стимулишете државне чиновнике и пензионере тако што за исти посао добијају веће зараде, некакве картице са попустима за пензионере - које важе само за Београд... правдајући такве мере већим трошковима живота, ви треба ОБРНУТО да стимулишете све осим Београда, јер ће главни град увек бити најразвијеније место у држави!

neny

pre 6 godina

Neke nacionalne manjine kod kojih 3,4 itd. dete i pored ekstremnog siromastva nije problem vec trljaju ruke. Demografski problem se ne resava na taj nacin, nego celim setom zakona koji obuhvataju zastitu zene na radnom mestu, stanarska prava za roditelje, podsticaj resavanja stambenih problema, suzbijanje abortusa, stimulans da zene sa vise dece da imaju vece penzije, vise mesta u obdanistima, povrat pdv-a za bebi opremu i ono sto je najvaznije mere za suzbijanje masovnog iseljavanja mladih!

ok

pre 6 godina

Ja sam mlad covek i ne mogu da verujem koliko su stare generacije sahranile ovu drzavu. Rasturili ste Jugoslaviju, izgubili sve moguce ratove i sad glasate za Vucica. Niije ni cudno sto mladi ljudi odlaze iz drzave. sramota..

iv

pre 6 godina

Mi i dalje pričamo priču kako treba deca da se rađaju da bi zarađivali nečije penzije,
Alooo bre,
ja sam za svoju penziju odvajam,tj. njima plaćam,dokle bre više da deca i unuci moraju da otplaćuju nešto što je već svaki penzioner odradio i platio

person

pre 6 godina

I to kaze covek koji ima neogranicenu moc i vlast poslednih 6 godina?
I koji je vladao i devedesetih?

Pa sta si cekao do sada?

I zasto to sada pricas kada si pre 3 godine javno napadao majke koje radjaju decu i ostaju kod kuce da ih neguju jer tako "uzimaju pare od drzave".

Sram te bilo

Sem

pre 6 godina

Prosto je, smanjite poreze.

Mnogo veći problem od nataliteta su migracije. Nažalost jako puno ljudi iz moje generacije znam da su otišli negde napolje da grade život i stvaraju porodice. Sve to proizilazi iz loše finansijske situacije ovde...

Milica

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.

glhf

pre 6 godina

Za početak ukinite vulgarnosti na TV-u, tj rijalitije, da se vrati malo kult porodice, pravih vrednosti. Da cure ne jure samo imućne, već da pokušaju same nešto da stvore. Da ne prave selfije po ceo dan. Da momci shvate da nije novac jedini (niti presudni) uslov da se osnuje porodica. I naravno ukinite samodestruktivne poreze na bebi opremu, dohranu itd. I onda može da se priča o nečemu dalje...

srbin

pre 6 godina

E moji Srbi kao da ste svi odrasli pod staklenim zvonom!! Pradedovi imali po 10toro dece u jos gorim uslovima pa nisu kukali kao vi sada, nista vam ne valja ni dobro ni lose! Nigde nije lepse nego u Srbiji ma ko god bio na Vlasti ni ovi Lesinari a ni oni predhodni! Naucio vas zapad samo o novcu da mislite!

Milan

pre 6 godina

Mora se mnogo toga uraditi na programu za veštačku oplodnju, da to bude mnogo efikasnije i finansijski povoljnije za bračne parove koji više puta pokušavaju. Otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih ljudi, takođe će doprineti prirodnom priraštaju zemlje.

Ziv je Draza

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.
(sofronije, 17. mart 2018 11:49)

mislis na normalnu drzavu kao sto je nemacka? Vidim da im super ide sto se tice nataliteta. Ili na normalnu drzavu kao sto je Kosovo?

Vladimir Ilic

pre 6 godina

Vlasnik firme u kojoj radim,BMW serije 3,njegova supruga BMW serije 1,motor bmw gs.Stan na Vracaru i na N.Beogradu,imaju jedno dete.Moji kolega vozac,p onosni vlasnik citroena saxo i dela kuce u Surcinu,troje dece...ja dvoje,trece nazalost izgubili,hyundai atos 2001...stan u Kotezu 45kvm(nasledstvo)...Moje misljenje:znam da se masa nece sloziti,decu zelis ili ne..spreman si na "zrtvu"ili ne...novac,bitan,ali nije presudan...decu obozavam,sreca koju mi daruju svakodnevno,nemerljiva je sa bilo kakvim i bilo kojim materijalnim "zadovoljstvom"...

aleksandar

pre 6 godina

zena ima 29 a ja 38 god.... imamo decaka 5.5 god.... zena radi u vrticu NA ZAMENI vec 3 god ceka da je zaposle.... i zamislite sad gospodja ostane trudna i simika sa posla pa posle juri gde i kako se zaposliti.... ja bi jos jedno dete ali..........

veljkoni

pre 6 godina

Pa možda da probas sa 0 procenata PDVa na sve proizvode za bebe...da povecaš plate svim radnicima i radnicima, da im vratiš otetih 10 posto u proteklih 4 godina. Pa da vidiš kako će biti drugačije.

Neshvaćen

pre 6 godina

Kako da pravim decu kad radim na ugovor od 3 meseca i ne znam da li cu sutra izgubiti posao?! Necu da pravim slepce...
Ova drzava treba da obezbedi posao ljudima kao sto sam ja, a ne da radim posao gde je potrebna osnovna skola, a imam visoko obrazovanje! Sistem vam ne valja gospodo, zato ljudi i beze odavde da bi osigurali buducnost za svoje potomke! Izgubile su se vrednosti u ovoj nama dragoj Srbiji! Nekvalfikovani kadrovi vam vode privredu, skole i drzavu...zasto? Zato sto vise cenite vezu i partijsku knjizicu. Mi koji to nemamo i hocemo posteno da se zaposlimo i da radimo smo naj****!

mamlaz

pre 6 godina

Tako to biva kad lažeš naciju da radi za 500 evra mesečno, da je stopa nezaposlenosti niska i da smo ekonomsko čudo regiona i Evrope. Onda onaj koji zna da sabere 2 i 2 pobegne daleko od tih laži i tamo pravi decu.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Za pocetak - prestanite da kradete od sopstvenog naroda. Za normalan zivot i natalitet potreban je zivotni standard. Sta je bilo sa stanovima od 350eur/m2? Jel ti mislis da se deca prave i hrane od Farme i Velikog brata? I od plate od 250eur mesecno?

prosecni srbin

pre 6 godina

alo bre ja sam dobio otkaz u firmi jer sam operisao tumor i bio na bolovanje!!!! Ja ne radim supruga ne radi imamo jedno dete o kojoj drzavi i natalitetu ova ****** prica???

crni sin

pre 6 godina

bilo bi dobro kad bi se na celoj planeti broj ljudi smanjivao, inace cemo kao ziva vrsta brzo doci do propasti. mali prirodni prirastaj je ustvari dobra stvar za srbiju, zamislite da nas sad ima recimo 15 miliona, pa mi bismo se ovakvi kakvi smo mlatili po ulicama za koru hleba.

Da komšiji ne crkne krava!

pre 6 godina

Koliko sam uspio primjetiti ekonomska situacija nije glavni faktor, bje#e ljudi od tebe Fireru, tebe i tvoje razularene skalamerije koji svi bukvalno rade šta im padne na pamet, od načelnika općine tamo neke selendre pa sve od šefa države, tebe, za vas Ustav i zakoni ne važe, nakon 2012. se iz Srbije iselilo više ljudi nego iz Hrvatske od osamostaljenja!

Marija

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00)

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje.

Stradija

pre 6 godina

Gospodine predsednice problem je mnoooogo dublji. Recimo primarni cilj svakog od vas političara je da participirate i ostanete u vlasti a ne vodjenje ispravne politike. Vec tri decenije se ne ulaze u obrazovanje vec se promoviše nerad, laka zarada i burazerska ekonomija. Bez kvalitetne baze postajemo ekstremno nekonkurentni. Samim tim nema ni investicija, ni rasta, ni buducnosti. Zbog poltronizma kvalitetni ljudi odlaze i osnivaju porodice daleko odavde. Drzava dozvoljava da radnik ne bude ili bude placen mizerno, ne treba biti genije i odluciti se za zivot bez dece. A umesto konkretnih mera vi osnivate jos jednu sluzbu za uhlebljenje poltrona.

street boy

pre 6 godina

Mene ste otjerali `95. ti si u to vrijeme bio 'mirotvorac'(radikal),
ja Srbin iz Bosne, dezerter (pobegulja). Ne dadoste mi da se redovno
prijavim pa sam bio prinudjen da radim na crno i da se krijem za
vrijeme racija kad ste hapsili pobegulje i vodili na raatiste. Nikada
niste odgovarali za one koje ste na silu gurnuli u rat a dosta ih je
izginulo. Da ne duljim 'zapalio sam preko bare' sa zenom i dvoje djece,
danas imam 4 unuka 4 Kandjanina koji nece raditi za 300 eura mjesecno.

Mister Hajd

pre 6 godina

Sa tobom i tvojima smo definitivno završili priču ... Poslednji šljam je isplivao na površinu ...vi ste poput onog smeća koje je zakrčilo srpske reke i jezera... vi ste ekološka katastrofa !

Petar

pre 6 godina

Ljudi vidim svi komentarisete kako odlazite ili kako ce vam deca otici pa nek Vucic vidi sta ce. Kao iz inata, ljuti ste, sad cete da mu kazete. Jel kapirate da se radi o Srbiji a ne Vucicu? Ne mozete reci: ja idem a za tebe Vucicu me briga?? Pa nece Vucic propasti ako vi odete ili nemate decu nego drzava Srbija i Srbi kao narod. Tako da jedino mozete reci: ja idem a da ce Srbija opstati me briga. Sad ako vama nije problem da srpski rod nestane onda ok ali ne kapiram kad neko prica kako ce otici (a da pritome zna da nikad nece jer ne moze ali je lepo glumiti ovde po komentarima) kao u inat Vucicu...

Marko

pre 6 godina

Nije problem u ekonomiji već u lošem uticaju okoline. Danas uce decu da se ne uzimaju pre 35-te da ne radjaju rano. Kako trebaju bogato da se udaju. Kao treba da beže u inostranstvo. Zatim uticaj medija,rijalitija, instagrama i drugih drustvenih mreza je katastrofalan. Mnogi padaju u depresiju zbog nerealizovanih maštarija... Ovo je jako kompleksno pitanje.

slucaj x

pre 6 godina

Isto koliko i biracki spisak. A 1,2 miliona maloletnih!!! Znaci 1,2 miliona nepostojecih glasaca u spiskovima preko kojih svi vi nazovi politicari kradete izbore a posle i celu zemlju!

Doktor direktor

pre 6 godina

Ja sam računao jedno 50 godina da ćemo da ostanemo bez stanovništva ako se ovako nastavi, bez ratova ili neke kuge a kako kod nas svakih 20 godina neki rat a ni zdravstvo nam nije neko zaključak donesite sami..

Aleksandar

pre 6 godina

Supruga i ja imamo dvoje i bežimo iz zemlje, jer gde oni odrastaju i gde treba da postanu ljudi..., normalnom dovoljno. Nemamo dva života, čekao sam dosta, da bar deca imaju perspektivu.

Serpica Alek

pre 6 godina

Koja bre strategija ovo je uveliko spremanje za parlamentarne izbore jer covek prica ono sto vecina roditelja zeli da cuje pa nek upali kod 30% onih koji ne glasaju za njega pun pogodak.
On koji sve zna kao nema pojma da niko normalan ne sme da ima vise od jednog ili plafon dvoje dece jer ste napravili lopovsko partijski sistem u kojem niko osim vas lignjosava ne moze da pliva. Svi to vide i znaju a vi kao spremate strategiju kao brinete o gradjanima. Dvolicno. Jos imate partijsku armiju koja se nada da ce prezivetu u vasem sistemu a pojma nemaju da ce deliti sudbinu sa svima.

Berliner

pre 6 godina

Ja sam otišao iz Srbije da bih imao decu koja neće gledati i slušati tebe i tvoju ekipu.Moja deca kao i deca stotina hiljada ljudi koji su od vas pobegli,neće biti Srbi jer žive i socijalizuju se u vama stranim kulturama.Pozdrav

Bojana

pre 6 godina

Definitivno smo dosli do neke donje granice sto se tice radjanja beba, koja je zabrinjavajuca.Ali je dobro sto se drzava dotakla tog pitanja i sto je ovaj problem shvacen ozbiljni i vrlo odgovorno. Ovi podsticajni programi ce sigurno omocuti veci broj rodjenih beba.

mozaks

pre 6 godina

mladi.odlaze,a ko.moze i ima.priliku,od starijih takodje..to pokiticari vide,pogotovo.na.nizem nivou,ali jednostavno cute,jer su na pozicijama.koje.im.obezbedjuju dobru.platu,a politicka stranka gleda da to traje dok.god.je.na.vlasti.
dajte platu ,najnizu da ne bude ispod 40.000 u ovom trenutku,da prosecna bude barem 70.000 i resili ste 90% problema..jer ce sa tom platom i ovim cenama nas covek bolje ziveti ovde.nego sa 1700 eu plate u austriji ili nemackoj!
zene ne radjaju decu,zbog drzave,vec iz ljubavi sa svojim covekom radi potomstva.kad oboje imaju slicne plate navedene,mozda se neko.odluci i na 5 dece,a taj podsticaj ce ih samo dodatno ptpomognuti da se odluce na taj korak.
G.dine Predsednice i g.djo premijerko resite se vasih parazitnih direktora i direktorcica,politicara na lokalnom.nivou,koji sve cine da bi vas prikazali u negativnom svetlu,iako.licno.imaju koristi od vaseg truda i zelje da se bolje zivi,jer oni zive ko carevi sa platama koje premasuju i 150.000 din a gde su dodaci,dnevnice,raznorazne privilegije..

Filip

pre 6 godina

Čitam komentare i vidim da se ljudi šale i zezaju na račun nataliteta, ali natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo.

X-MEN

pre 6 godina

Nemam deciji dodatak i zivim u tudjem stanu.... i naravno placamo kiruju 100e mesecno.Kada sam otisao u opstinu ( Vrbas ) da podnesemo papire za deciji dodatak kazu nem nemate pravo! I naravno pomiris se sa takvom drzavom i moje dete sad vec ima 4 godine i nema deciji dodatak a ima nas 5 clanova u porodici ovo je samo jedan primer koji sam morao da spomenem....itd

korov

pre 6 godina

Av je zamenio teze...nije nama toliko potrebno da se više dece rada već da ne odlaze iz zemlje. Ako sistem i dalje bude ovakav nikave mere neće povećati broj stanovnika. Sada radjamo decu koja imaju velike izglede da postanu Nemci, britanci, francuzi...

mare

pre 6 godina

Ja radim na tome da odem odavde i planiram da stvorim porodicu sto dalje odavde. Ovfe bih samo osudio decu na necovecanski zivot pun mizerije , loseg zdravstva ,partijskog zaposljavanja,nepotizma ...

Stefan

pre 6 godina

Nema povecanja nataliteta dok se ne vrati optimizam i nada u drustvu. To je jedino moguce kad ti i tvoji poltroni odete sa vlasti. Mladi bjeze u inostranstvo od lopovluka i primitivizma.

Dr Miggyy

pre 6 godina

Најгледаније ТВ емисије код нас су “Упитник”, када код ΛV гостује Оливера Јовичевић и “Ћирилица”, када код истог “водитеља”, гостује Миломир Марић. Што се тиче јачања популације, омладина почиње са реализацијом одмах и то гладна. Јуриш!

Strokavi mozak

pre 6 godina

Vidi ga on se brine mukica.Njegova ce ionako u inostranstvo na skolovanje pa ko zna gde.A ja da pravim decu da se zlopate ovde.E pa nece da moze.I treba da se zatremo bolje nismo ni zasluzili.

jadnici

pre 6 godina

Hvala ti drzavo (namerno malim) na zabrani zaposljavanja u javnom sektoru, verenica 6 godina radi sa fakultetom i polozenim pravosudnim ispitom u Sudu na odredjeno vreme i ne sme da dobije dete, jer je posle nece vratiti na posao... Trpi ona, trpi veza, sve trpi zbog te neizvesnosti, hoce li joj produziti ili nece, svako malo...

Na odredjeno znaci i da ne moze da napreduje u struci, da je zaglavljena na istoj plati, da joj se ugovor produzava kako se sefici cefne, na mesec, dva, tri, pa pauza gde i dalje mora da radi...

Hvala ti drzavo sto mi sestra 11 godina ne moze da dobije posao za stalno u predskolskoj ustanovi iako je davno stekla licencu, zbog politickog, prekorednog zaposljavanja, radi samo kao zamena, sakupila je 3 godine staza na tome, jer ako se jednom ne javi pa-pa, vise je nece zvati, da ne pominjemo da je vise NIKAD nece zvati ako ostane u drugom stanju. Samim tim, ne moze da se uda, osamostali, osnuje porodicu...

I na kraju, hvala ti drzavo sto mi roditelji sa punim radnim stazom imaju 14 i 23 hiljada penziju, koja cesto nije dovoljna ni za lekove i dazbine, a hranu da ne pominjemo...

Moju bedu cu zadrzati za sebe i pozeleti ti da se sto pre raspadnes, da nas neko drugi uzme pod svoje i izvede iz naprednjackog, dosovskog i kojeg sve vec ne mraka...

Petar

pre 6 godina

Ljudi nemaju vise dece jer ne mogu finansijski ispratiti dvoje, troje ili cetvoro a ne jer ne bi hteli vise dece, tako da ne vidim kako se ista moze promeniti na bolje u Srbiji jer ekonomija se sigurno nece toliko znacajno da bi ljudi mogli izdrzavati vise dece. A nismo ni narod kao Albanci ili Romi koji samo radjaju pa kako god ziveli pa im svaka kuca ima po sedmoro, osmoro dece..
Cak i Nemacka kao najveca sila Evrope ne bi prezivela bez Turaka i Arapa koji dolaze jer nemaju dovoljno populacije a cela Evropa u globalu ima problem sa natalitetom

Marksizam

pre 6 godina

Nismo preko noći došli do ovoga. Devedesetih je plata bila 10 DEM, a paket (bitno manje pelena je bilo tada u pakovanju) Pampers-a 25 DEM. Mnogi mladi ljudi odlaze već 25 godina i kad dobiju porodicu ostaju da žive tamo gde su. Mnoge stvari su se manjale nabolje, ali nedovoljno i nedovoljno brzo da bi se trend zaustavio. Mnogi roditelji i danas žele da im se deca školuju i(li) zaposle u inostranstvu. Država treba da preduzme sve u njenoj mogućnosti, ali ovaj trend neće biti lako zaustaviti.

singer

pre 6 godina

ovakve mere izgledaju na prvi pogled dobro, ali praksa drugih zemalja pokazuje da ce ih koristiti najvise neprilagodivi, koji ce da parazitiraju na davanjima za decu i imace veliki broj dece, jer ce im svako od njih donositi 30 hiljada mesecno.

ludilo

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.

janbo

pre 6 godina

Da, tačno je da Srbija gubi stanovništvo već 67 godina, ali s obzirom na tolike migracije čudi me da brojka nije još gora. Iskreno ne verujem da trenutno ima 6.9 miliona stanovnika jer mnogi koji žive de facto na zapadu godinama su samo prijavljeni ovde.

Zašto nema dece? Većina će reći siromaštvo, ne mogu da priušte. To nije tačno. Najsiromašnije države ili etničke grupe imaju mnogo dece i nemaju taj problem. Stvar je vremena u kom se živi i pripadanja civilizacijskom krugu. Ovako kako je u Srbiji je svuda na Zapaau, oni opstaju samo zbog pridošlica koji rađaju puno dece.

Kod nas su poslednje generacije koje su imale puno dece oni rođeni 30-ih, i tamo 50-ih do 60-ih su rađali. Tada je stanovništvo bilo ruralno, deca su umirala, nije se islo u skolu, rađalo se plemenski, pogotovo po zabačenijim krajevima. Nakon toga dolazi do urbanizacije i velike industrijalizacije pa kada su ti ljudi odrasli već su bile 70e, 80-e, odlazili su u gradove, bežali iz siromaštva, završavali neke škole, i od tada kreće to 1, 2 dece plafon. To bi bili moji roditelji, imaju mene i sestru, a oni iznad su baba i deda koji su imali 5 dece, i sa očeve i sa mamine strane.

I za kraj ono što Vučić kaže završićemo kao nacija, to je vrlo moguće i to jeste put kojim ceo svet ide. Nestaće nacionalne države. Svi će da liče na USA, već evropske zemlje liče, ukinuće se granice svako će živeti gde hoće i biće ko god hoće. Teoretičari zavera bi rekli ''Svetska država''. To možda i nije daleko od istine.

Mici

pre 6 godina

"Ko rodi trece i cetvrto dete pomoc od 30 000 din. 10 godina" Sta ovo znaci ? Jadni ti ljudi koji nasednu na ovo. Sta ce ta deca da rade kada napune deset godina i kada pomoci vise ne bude bilo. Ova drzava treba da obezbedi radna mesta i normalne plate pa ce ljudi sami da planiraju porodicu i da deca mogu da zive dostojanstveno a ne kao socijalni slucajevi. Nama ne trebaju getoi sa decom na socijalnoj pomoci nego normalno gradjanstvo. Nije problem samo roditi dete, nego ga odgajiti u dobrog coveka i odskolovati.

car

pre 6 godina

vi sto hocete da idete...idite. srecan put. tamo negde sistem jeste uredjeniji ali ni tamo ne cvetaju ruze. pola vas sto ode ce se vratiti posle 2-3godine kad vidi da ni tamo ne cvetaju tuze. sta ste se istripovali da samo vas cekaju. ne glasam vec neko vreme jer nemam za koga, ali covek je rekao istinu ovaj put. ako nista izgubicemo identitet za 50godina a vi sto idete gubite ga odmah. srecno svima gde god bili

sanja

pre 6 godina

vucko moj, penzioneri ne treba da zavise od dece već od investicija. dokle vise ovaj komunizam i piramidalne seme. napravite fond za investiranje kao što sve razvijene države imaju i odatle plaćajte penzije, a ne iz poreza građana. užas kakav vodja i kakav pristup problemu.

Heeeeej

pre 6 godina

tacno sami smo krivi ali na celu sa svim politicarima od 80 ih pa do danas. Beda i neizvesnost u bolje sutra (koje nikad nije doslo)naterala ljude na takve odluke.Taj broj od skoro 7 mil. je vec mnogo mnogo manji.Ali statistika je cudo.

Marko

pre 6 godina

Bravo,Kakav predlog,kakva ideja!
Nego sta bi sa nama koji vec imamo cetvoro dece i borimo se za vazduh a kamoli za egzistenciju.Nemam nista protiv Roma ali sad ce mo da postanemo manjina.Sram vas bilo.Treba odavde bezati

T-Zex

pre 6 godina

Videti kakve su mogucnosti za pomoc porodicama da se sire . Bez dece nema buducnosti. Ko to ne vidi , dzaba mu glava . Drzava da pod hitno napravi strategiju za to.

Krsman

pre 6 godina

Dobili smo bebu u januaru, lomatali smo se po opstini i socijalnom za roditeljski dodatak, muka jedna. Pri kraju smo sa papirologijom samo sto je novac za prvo dete vise nego smesan. Da li ljudi koji sede u vlasti znaju sta je sve potrebno za bebu? Kada odraste, nadam se da ce zivot nastaviti u nekoj uredjenoj zemlji, svuda samo ne ovde.

милко

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.

Coa

pre 6 godina

Lol, pa odumiremo kao nacija jer je vrlo zanimljiva ekipa na vlasti, koja toliko dobro radi da ljudi beže glavom bez obzira preko... Mnogo ste vi pravite pametni, ali ljudi ipak nisu toliko glupavi!
Za botove, usled ovoliko velikog odlaska doktora, šta mislite ko će da nas/vas leči?

Bozzo

pre 6 godina

Ne,Vučiću,ti si kriv! Svaki mlad normalan čovek ko ima iole mogućnosti gleda da živi i zasniva poeoddicu negde gde mu plata neće biti tvojih lažnih,nepostojećih 450€,već pravih 2000€.Tamo gde država ne funkcioniše po mafijaško-partijsko-rodbinskim vezama,već na pravnim principima. Ma,vredi li uopšte nabrajati??

Mihailo

pre 6 godina

Ako svi Vi političari koji ste do sada vladali odete, vratite opljačkano i na vlast dođu ljudi koji nemaju veze sa vama, onda ima nade u protivnom Srbija je na putu bez povratka.
Znajući Vas političare druga opcija je izvesna.

Mila

pre 6 godina

Ovaj problem je toliko ozbiljan da nema težeg od njega. Opet je Aleksandar Vučić taj, koji ga postavlja u prvi plan, ranije ga niko nije ni pominjao, bila je važna samo vlast i vlast i ništa drugo.

sofronije

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.

Micko

pre 6 godina

Covece, osvrni se oko sebe, na svakom cosku caruju primitivizam, korupcija i razbojnistvo. Primitivni ljudi, primitivni nagoni, bezvlasce, kriminal, najgori su zauzeli najvise pozicije, a pametni se masovno iseljavaju. Tome ste najvise doprineli ti i tvoja nova i stara partija, a sada ronis krokodiske suze. Nema Srbiji spasa, smrtno se razbolela jos 1990. godine, ali je proces umiranja spor i bolan.

Očigledno

pre 6 godina

Greši drug precednik, ovo je projekcija koja ne uzima u razmatranje depopulaciju kroz emigraciju stanovništva. Realno je da izgubimo bar 30% stanovnika do 2030. I mi jesmo završili kao nacija, to je sada izvesno. I greši da smo mi krivi, on je kriv! Dobro, i mi smo krivi jer ga uporno glasamo, ali to je već druga tema.

Mikhail Tal

pre 6 godina

Sami smo krivi za priraštaj? A šta kažete na Prvi, Drugi svetski rat, Balkanske ratove, ratove devedesetih koje ste i sami podsticali i huškali?

aplicirao za kanadu

pre 6 godina

godpodine Predsednice
moja zena meni skoro kaze:uh,kako bi volela da rodim i trece,pa pogledaj ih,nema nista lepse,al kad pomislim,koliko para pucamo za privatne klinike,koliko nam je lose zdravstvo,kad pomislim da svakog dana po 3 sata radim domaci sa starijom jer nam je skolski sistem katastrofa,kad pomislim da ti i ja sa fakultetima jedva prezivljavamo,jer se ne guramo i nismo clanovi partije,kad pomislim da mi i dalje vagamo dal smo cetnici il partizani,muslimani ili pravoslavci,da ce ,nikad se ne zna,mozda neki novi rat,kad pogledam nasu skupstinu o cemu raspravlja,kad pogledam ta lica koja su nam ministri,kad pomislim da nemamo ljudskih parkova,igraonica,sadrzaja za tu decu,kad ta deca nemaju sansu,jer rodjenje u srbiji i zivot je poput zivota u kavezu,kad pomislim da ce mozda neciji sinovi ravnopravniji za zivot ovde od mojih,jer nam pravda i sudstvo sluze samo za sminku,kad pomislim da radimo po 2 posla,tebe nema po 15 sati samo da bi ziveli normalno,dodje mi ne da ne rodim decu nego sve da prodam i da odem gde god..
a ja se mislim,jos malo,jos samo malo,i ostade Srbija i bez nas cetvoro
gospodine predsednice,nisu zene krive
moj brat je ubraku vec 6 godina,ima 36 vec,i ne zeli decu dok nema uslova za njih
uci nemacki,planira gore da ih radja
pozdrav

Marko

pre 6 godina

I....jos nekoliko desetina plata od po 100+k......a o ideji materijalne pomoci porodici,penzija za majke troje i vise dece, neka nadoknada za nezaposlene majke ili bilo sta konkretno.....nista!

pravda

pre 6 godina

Zavrsicemo kao nacija, jer ste nas vi politicari, iz peroda 1990g do danas- doveli do prosjackog stapa. I nikada niste odgovarali za to- vec nam sad prosipate zabrinutost..

Vlada

pre 6 godina

Haha a ima 7 miliona glasaca... Naravno da cemo izumreti kao narod na ovom prostoru jer nas vode losi politicari zadnjih 25 godina i rezultat toga je da ce se radjati Srbi u Nemackoj, Austriji, Norveskoj.... Problem je sto vecina njih nece vise biti Srbi a i zasto bi pa njihovi roditelji su pobegli od vas trenutnih na vlasti kao i od onih prethodnih. Mogu da izmisle politiku populacionu kakvu god hoce od toga nema nista jer mladih ljudi nema beze iz ove drzave a ne mogu babe od 60 godina da radjaju decu.

sofronije

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.

ok

pre 6 godina

Ja sam mlad covek i ne mogu da verujem koliko su stare generacije sahranile ovu drzavu. Rasturili ste Jugoslaviju, izgubili sve moguce ratove i sad glasate za Vucica. Niije ni cudno sto mladi ljudi odlaze iz drzave. sramota..

pravda

pre 6 godina

Zavrsicemo kao nacija, jer ste nas vi politicari, iz peroda 1990g do danas- doveli do prosjackog stapa. I nikada niste odgovarali za to- vec nam sad prosipate zabrinutost..

Mister Hajd

pre 6 godina

Sa tobom i tvojima smo definitivno završili priču ... Poslednji šljam je isplivao na površinu ...vi ste poput onog smeća koje je zakrčilo srpske reke i jezera... vi ste ekološka katastrofa !

Mile

pre 6 godina

Kakva demagogija, Pa ministarka koja sedi pored njega i zadužena je za demografiju rodila je jedno dete koje je emigriralo i živi u inostranstvu...

Micko

pre 6 godina

Covece, osvrni se oko sebe, na svakom cosku caruju primitivizam, korupcija i razbojnistvo. Primitivni ljudi, primitivni nagoni, bezvlasce, kriminal, najgori su zauzeli najvise pozicije, a pametni se masovno iseljavaju. Tome ste najvise doprineli ti i tvoja nova i stara partija, a sada ronis krokodiske suze. Nema Srbiji spasa, smrtno se razbolela jos 1990. godine, ali je proces umiranja spor i bolan.

Munzeovac

pre 6 godina

I mojih dvoje (22 i 20 god) uskoro odlaze iz ove “drzave”, a i zena (45) sa njima... Ja cu uskoro ili iz drzave ili u zemlju, tako da racunaj slobodno jos -4... Nasu decu smo bukvalno “oterali”, sto savetujemo svima (normalnim) ljudima koje znamo, da se ne bi vise davili u ovoj tzv. partijsko-rodbinsko-mafijaskoj drzavi. Nije drzava za sve nacije, ko ne zna i ne moze da je stvara, odrzava i vodi, nece je ni imati.
Auf Wiedersehen!

mamlaz

pre 6 godina

Tako to biva kad lažeš naciju da radi za 500 evra mesečno, da je stopa nezaposlenosti niska i da smo ekonomsko čudo regiona i Evrope. Onda onaj koji zna da sabere 2 i 2 pobegne daleko od tih laži i tamo pravi decu.

person

pre 6 godina

I to kaze covek koji ima neogranicenu moc i vlast poslednih 6 godina?
I koji je vladao i devedesetih?

Pa sta si cekao do sada?

I zasto to sada pricas kada si pre 3 godine javno napadao majke koje radjaju decu i ostaju kod kuce da ih neguju jer tako "uzimaju pare od drzave".

Sram te bilo

prosecni srbin

pre 6 godina

alo bre ja sam dobio otkaz u firmi jer sam operisao tumor i bio na bolovanje!!!! Ja ne radim supruga ne radi imamo jedno dete o kojoj drzavi i natalitetu ova ****** prica???

Očigledno

pre 6 godina

Greši drug precednik, ovo je projekcija koja ne uzima u razmatranje depopulaciju kroz emigraciju stanovništva. Realno je da izgubimo bar 30% stanovnika do 2030. I mi jesmo završili kao nacija, to je sada izvesno. I greši da smo mi krivi, on je kriv! Dobro, i mi smo krivi jer ga uporno glasamo, ali to je već druga tema.

Coa

pre 6 godina

Lol, pa odumiremo kao nacija jer je vrlo zanimljiva ekipa na vlasti, koja toliko dobro radi da ljudi beže glavom bez obzira preko... Mnogo ste vi pravite pametni, ali ljudi ipak nisu toliko glupavi!
Za botove, usled ovoliko velikog odlaska doktora, šta mislite ko će da nas/vas leči?

jadnici

pre 6 godina

Hvala ti drzavo (namerno malim) na zabrani zaposljavanja u javnom sektoru, verenica 6 godina radi sa fakultetom i polozenim pravosudnim ispitom u Sudu na odredjeno vreme i ne sme da dobije dete, jer je posle nece vratiti na posao... Trpi ona, trpi veza, sve trpi zbog te neizvesnosti, hoce li joj produziti ili nece, svako malo...

Na odredjeno znaci i da ne moze da napreduje u struci, da je zaglavljena na istoj plati, da joj se ugovor produzava kako se sefici cefne, na mesec, dva, tri, pa pauza gde i dalje mora da radi...

Hvala ti drzavo sto mi sestra 11 godina ne moze da dobije posao za stalno u predskolskoj ustanovi iako je davno stekla licencu, zbog politickog, prekorednog zaposljavanja, radi samo kao zamena, sakupila je 3 godine staza na tome, jer ako se jednom ne javi pa-pa, vise je nece zvati, da ne pominjemo da je vise NIKAD nece zvati ako ostane u drugom stanju. Samim tim, ne moze da se uda, osamostali, osnuje porodicu...

I na kraju, hvala ti drzavo sto mi roditelji sa punim radnim stazom imaju 14 i 23 hiljada penziju, koja cesto nije dovoljna ni za lekove i dazbine, a hranu da ne pominjemo...

Moju bedu cu zadrzati za sebe i pozeleti ti da se sto pre raspadnes, da nas neko drugi uzme pod svoje i izvede iz naprednjackog, dosovskog i kojeg sve vec ne mraka...

Berliner

pre 6 godina

Ja sam otišao iz Srbije da bih imao decu koja neće gledati i slušati tebe i tvoju ekipu.Moja deca kao i deca stotina hiljada ljudi koji su od vas pobegli,neće biti Srbi jer žive i socijalizuju se u vama stranim kulturama.Pozdrav

Krsman

pre 6 godina

Dobili smo bebu u januaru, lomatali smo se po opstini i socijalnom za roditeljski dodatak, muka jedna. Pri kraju smo sa papirologijom samo sto je novac za prvo dete vise nego smesan. Da li ljudi koji sede u vlasti znaju sta je sve potrebno za bebu? Kada odraste, nadam se da ce zivot nastaviti u nekoj uredjenoj zemlji, svuda samo ne ovde.

Bozzo

pre 6 godina

Ne,Vučiću,ti si kriv! Svaki mlad normalan čovek ko ima iole mogućnosti gleda da živi i zasniva poeoddicu negde gde mu plata neće biti tvojih lažnih,nepostojećih 450€,već pravih 2000€.Tamo gde država ne funkcioniše po mafijaško-partijsko-rodbinskim vezama,već na pravnim principima. Ma,vredi li uopšte nabrajati??

aplicirao za kanadu

pre 6 godina

godpodine Predsednice
moja zena meni skoro kaze:uh,kako bi volela da rodim i trece,pa pogledaj ih,nema nista lepse,al kad pomislim,koliko para pucamo za privatne klinike,koliko nam je lose zdravstvo,kad pomislim da svakog dana po 3 sata radim domaci sa starijom jer nam je skolski sistem katastrofa,kad pomislim da ti i ja sa fakultetima jedva prezivljavamo,jer se ne guramo i nismo clanovi partije,kad pomislim da mi i dalje vagamo dal smo cetnici il partizani,muslimani ili pravoslavci,da ce ,nikad se ne zna,mozda neki novi rat,kad pogledam nasu skupstinu o cemu raspravlja,kad pogledam ta lica koja su nam ministri,kad pomislim da nemamo ljudskih parkova,igraonica,sadrzaja za tu decu,kad ta deca nemaju sansu,jer rodjenje u srbiji i zivot je poput zivota u kavezu,kad pomislim da ce mozda neciji sinovi ravnopravniji za zivot ovde od mojih,jer nam pravda i sudstvo sluze samo za sminku,kad pomislim da radimo po 2 posla,tebe nema po 15 sati samo da bi ziveli normalno,dodje mi ne da ne rodim decu nego sve da prodam i da odem gde god..
a ja se mislim,jos malo,jos samo malo,i ostade Srbija i bez nas cetvoro
gospodine predsednice,nisu zene krive
moj brat je ubraku vec 6 godina,ima 36 vec,i ne zeli decu dok nema uslova za njih
uci nemacki,planira gore da ih radja
pozdrav

GoriOdSvihOkupatora

pre 6 godina

Obraz djon. Care nebeski, od kako sam se rodio (krajem osamdesetih) znam samo za ratove, sukobe, mrznju, besparicu, dugove i puko prezivljavanje. 28 GODINA, (ej!) slusam jednu te istu bagru koja me ubedjuje da ce biti bolje, a vreme leti a sve je gore. Bogu hvala, skolovao sam se dok ste vi davali lazna obecanja i sad cekam vizu pa paljba da NAPOKON zivim, osnivam porodicu, vratim dugove i pomognem mojima koji nisu u mogucnosti da uteknu iz propale drzave a penziju pitanje da ce i imati. Muka mi je od vasih kvazi strucnjaka, kriminalaca na funkcijama, splavarki i rijalitija, bezube okoline, raspalog zdravstva, bednih plata... Jesi me mozda stipendirao dok sam studirao, obezbedio neki studentski posao, povlastice? Adio bre, moje dete nece piti step drink na kasikicu, jesti matijeviceve toksicne pastete sa tvojim likom niti trpeti nasilnicko ponasanje svojih vrsnjaka u skoli.

Milica

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.

Rođače

pre 6 godina

Ehej,

Samo nastavi tako, ja završavam postdiplomske studije u 45 godini.
Drugi fakultet. Radim dva posla. Žena i ja zarađujemo više od ostalih. Imamo našu kuću, dvorište, kola, plac za vikendicu.
I sve ćemo to da prodamo i da odemo odavde zato što tvoji prilepci i prefarbani žuti prilepci vode i kradu ovu zemlju.
Zagađeni smo, prljavi, zidaju se tržni centri, svetli novogodišnja rasveta, piči fontana, rehabilituješ Nedića, valjda zbog tvog Novaka, šta li...
Od Vesića ne može ni jedan tender da se dobije u beogradskom vodovodu, ista je slika i po ostalim državnim firmama, dižeš akcize i hvališ se suficitom.
Ferari tvog drugara ne sme ni policija da odnese ispred beogradskog dramskog, Pro inter tvoga bate svaku licencu naplaćuje i zatvara izvođače radova pa radnici ostaju bez posla i plata...
Inspektori za očuvanje okoline, rada, građevine ne smeju bez najave da se pojave kod investitora...

Ne treba ni da nas bude. Jer ti dečko ni dana staža u životu nemaš.A vodiš nas u crnu rupu.
Kome šta nije jasno videće za par meseci kada ćeš za naše opšte dobro priznati Kosovo i objasniti kako će nam zbog toga za 2-3 godine biti mnogo bolje.

I ono kad si mi sinove pomilovao po glavi, odmah su otišli na tuširanje...

ludilo

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.

Marija

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00)

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje.

милко

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.

mare

pre 6 godina

Ja radim na tome da odem odavde i planiram da stvorim porodicu sto dalje odavde. Ovfe bih samo osudio decu na necovecanski zivot pun mizerije , loseg zdravstva ,partijskog zaposljavanja,nepotizma ...

X-MEN

pre 6 godina

Nemam deciji dodatak i zivim u tudjem stanu.... i naravno placamo kiruju 100e mesecno.Kada sam otisao u opstinu ( Vrbas ) da podnesemo papire za deciji dodatak kazu nem nemate pravo! I naravno pomiris se sa takvom drzavom i moje dete sad vec ima 4 godine i nema deciji dodatak a ima nas 5 clanova u porodici ovo je samo jedan primer koji sam morao da spomenem....itd

Marko

pre 6 godina

Bravo,Kakav predlog,kakva ideja!
Nego sta bi sa nama koji vec imamo cetvoro dece i borimo se za vazduh a kamoli za egzistenciju.Nemam nista protiv Roma ali sad ce mo da postanemo manjina.Sram vas bilo.Treba odavde bezati

Mila

pre 6 godina

Ovaj problem je toliko ozbiljan da nema težeg od njega. Opet je Aleksandar Vučić taj, koji ga postavlja u prvi plan, ranije ga niko nije ni pominjao, bila je važna samo vlast i vlast i ništa drugo.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Za pocetak - prestanite da kradete od sopstvenog naroda. Za normalan zivot i natalitet potreban je zivotni standard. Sta je bilo sa stanovima od 350eur/m2? Jel ti mislis da se deca prave i hrane od Farme i Velikog brata? I od plate od 250eur mesecno?

Vlada

pre 6 godina

Haha a ima 7 miliona glasaca... Naravno da cemo izumreti kao narod na ovom prostoru jer nas vode losi politicari zadnjih 25 godina i rezultat toga je da ce se radjati Srbi u Nemackoj, Austriji, Norveskoj.... Problem je sto vecina njih nece vise biti Srbi a i zasto bi pa njihovi roditelji su pobegli od vas trenutnih na vlasti kao i od onih prethodnih. Mogu da izmisle politiku populacionu kakvu god hoce od toga nema nista jer mladih ljudi nema beze iz ove drzave a ne mogu babe od 60 godina da radjaju decu.

street boy

pre 6 godina

Mene ste otjerali `95. ti si u to vrijeme bio 'mirotvorac'(radikal),
ja Srbin iz Bosne, dezerter (pobegulja). Ne dadoste mi da se redovno
prijavim pa sam bio prinudjen da radim na crno i da se krijem za
vrijeme racija kad ste hapsili pobegulje i vodili na raatiste. Nikada
niste odgovarali za one koje ste na silu gurnuli u rat a dosta ih je
izginulo. Da ne duljim 'zapalio sam preko bare' sa zenom i dvoje djece,
danas imam 4 unuka 4 Kandjanina koji nece raditi za 300 eura mjesecno.

srbin

pre 6 godina

E moji Srbi kao da ste svi odrasli pod staklenim zvonom!! Pradedovi imali po 10toro dece u jos gorim uslovima pa nisu kukali kao vi sada, nista vam ne valja ni dobro ni lose! Nigde nije lepse nego u Srbiji ma ko god bio na Vlasti ni ovi Lesinari a ni oni predhodni! Naucio vas zapad samo o novcu da mislite!

Marko

pre 6 godina

I....jos nekoliko desetina plata od po 100+k......a o ideji materijalne pomoci porodici,penzija za majke troje i vise dece, neka nadoknada za nezaposlene majke ili bilo sta konkretno.....nista!

car

pre 6 godina

vi sto hocete da idete...idite. srecan put. tamo negde sistem jeste uredjeniji ali ni tamo ne cvetaju ruze. pola vas sto ode ce se vratiti posle 2-3godine kad vidi da ni tamo ne cvetaju tuze. sta ste se istripovali da samo vas cekaju. ne glasam vec neko vreme jer nemam za koga, ali covek je rekao istinu ovaj put. ako nista izgubicemo identitet za 50godina a vi sto idete gubite ga odmah. srecno svima gde god bili

Stefan

pre 6 godina

Nema povecanja nataliteta dok se ne vrati optimizam i nada u drustvu. To je jedino moguce kad ti i tvoji poltroni odete sa vlasti. Mladi bjeze u inostranstvo od lopovluka i primitivizma.

VladaNS

pre 6 godina

Odlično, ti se skloniš i to ti je već nekoliko desetina hiljada odlazaka manje na godišnjem nivou. Nadam se da će mu neko reći u lice ono što svi znaju - on je glavni krivac za depopulaciju Srbije.

Mikhail Tal

pre 6 godina

Sami smo krivi za priraštaj? A šta kažete na Prvi, Drugi svetski rat, Balkanske ratove, ratove devedesetih koje ste i sami podsticali i huškali?

slucaj x

pre 6 godina

Isto koliko i biracki spisak. A 1,2 miliona maloletnih!!! Znaci 1,2 miliona nepostojecih glasaca u spiskovima preko kojih svi vi nazovi politicari kradete izbore a posle i celu zemlju!

Filip

pre 6 godina

Čitam komentare i vidim da se ljudi šale i zezaju na račun nataliteta, ali natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo.

aleksandar

pre 6 godina

zena ima 29 a ja 38 god.... imamo decaka 5.5 god.... zena radi u vrticu NA ZAMENI vec 3 god ceka da je zaposle.... i zamislite sad gospodja ostane trudna i simika sa posla pa posle juri gde i kako se zaposliti.... ja bi jos jedno dete ali..........

Mihailo

pre 6 godina

Ako svi Vi političari koji ste do sada vladali odete, vratite opljačkano i na vlast dođu ljudi koji nemaju veze sa vama, onda ima nade u protivnom Srbija je na putu bez povratka.
Znajući Vas političare druga opcija je izvesna.

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

korov

pre 6 godina

Av je zamenio teze...nije nama toliko potrebno da se više dece rada već da ne odlaze iz zemlje. Ako sistem i dalje bude ovakav nikave mere neće povećati broj stanovnika. Sada radjamo decu koja imaju velike izglede da postanu Nemci, britanci, francuzi...

Priča bez kraja

pre 6 godina

Dobro, kome ovo odgovara? Realno, odlaze oni koji ne mogu da se "snađu", nisu botovi, itd... Vi će te na kraju imati 98% glasova i vlasti. Šta smeta? I Belorusija je naprednija od nas.

Rajko

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?

Bojana

pre 6 godina

Definitivno smo dosli do neke donje granice sto se tice radjanja beba, koja je zabrinjavajuca.Ali je dobro sto se drzava dotakla tog pitanja i sto je ovaj problem shvacen ozbiljni i vrlo odgovorno. Ovi podsticajni programi ce sigurno omocuti veci broj rodjenih beba.

s.

pre 6 godina

"...natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo".
(Filip, 17. mart 2018 12:47)

Pa Filipe, a ti navali večeras, udarnički.

Petar

pre 6 godina

Ljudi vidim svi komentarisete kako odlazite ili kako ce vam deca otici pa nek Vucic vidi sta ce. Kao iz inata, ljuti ste, sad cete da mu kazete. Jel kapirate da se radi o Srbiji a ne Vucicu? Ne mozete reci: ja idem a za tebe Vucicu me briga?? Pa nece Vucic propasti ako vi odete ili nemate decu nego drzava Srbija i Srbi kao narod. Tako da jedino mozete reci: ja idem a da ce Srbija opstati me briga. Sad ako vama nije problem da srpski rod nestane onda ok ali ne kapiram kad neko prica kako ce otici (a da pritome zna da nikad nece jer ne moze ali je lepo glumiti ovde po komentarima) kao u inat Vucicu...

Milan

pre 6 godina

Mora se mnogo toga uraditi na programu za veštačku oplodnju, da to bude mnogo efikasnije i finansijski povoljnije za bračne parove koji više puta pokušavaju. Otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih ljudi, takođe će doprineti prirodnom priraštaju zemlje.

Marko

pre 6 godina

Nije problem u ekonomiji već u lošem uticaju okoline. Danas uce decu da se ne uzimaju pre 35-te da ne radjaju rano. Kako trebaju bogato da se udaju. Kao treba da beže u inostranstvo. Zatim uticaj medija,rijalitija, instagrama i drugih drustvenih mreza je katastrofalan. Mnogi padaju u depresiju zbog nerealizovanih maštarija... Ovo je jako kompleksno pitanje.

Sem

pre 6 godina

Prosto je, smanjite poreze.

Mnogo veći problem od nataliteta su migracije. Nažalost jako puno ljudi iz moje generacije znam da su otišli negde napolje da grade život i stvaraju porodice. Sve to proizilazi iz loše finansijske situacije ovde...

iVar

pre 6 godina

besplatne vantelesne procedure za sve parove ,rasteretite administrativne procedure, a ne ka do sada,i bez starosnog ogranicenja,kao u izraelu.

Da komšiji ne crkne krava!

pre 6 godina

Koliko sam uspio primjetiti ekonomska situacija nije glavni faktor, bje#e ljudi od tebe Fireru, tebe i tvoje razularene skalamerije koji svi bukvalno rade šta im padne na pamet, od načelnika općine tamo neke selendre pa sve od šefa države, tebe, za vas Ustav i zakoni ne važe, nakon 2012. se iz Srbije iselilo više ljudi nego iz Hrvatske od osamostaljenja!

janbo

pre 6 godina

Da, tačno je da Srbija gubi stanovništvo već 67 godina, ali s obzirom na tolike migracije čudi me da brojka nije još gora. Iskreno ne verujem da trenutno ima 6.9 miliona stanovnika jer mnogi koji žive de facto na zapadu godinama su samo prijavljeni ovde.

Zašto nema dece? Većina će reći siromaštvo, ne mogu da priušte. To nije tačno. Najsiromašnije države ili etničke grupe imaju mnogo dece i nemaju taj problem. Stvar je vremena u kom se živi i pripadanja civilizacijskom krugu. Ovako kako je u Srbiji je svuda na Zapaau, oni opstaju samo zbog pridošlica koji rađaju puno dece.

Kod nas su poslednje generacije koje su imale puno dece oni rođeni 30-ih, i tamo 50-ih do 60-ih su rađali. Tada je stanovništvo bilo ruralno, deca su umirala, nije se islo u skolu, rađalo se plemenski, pogotovo po zabačenijim krajevima. Nakon toga dolazi do urbanizacije i velike industrijalizacije pa kada su ti ljudi odrasli već su bile 70e, 80-e, odlazili su u gradove, bežali iz siromaštva, završavali neke škole, i od tada kreće to 1, 2 dece plafon. To bi bili moji roditelji, imaju mene i sestru, a oni iznad su baba i deda koji su imali 5 dece, i sa očeve i sa mamine strane.

I za kraj ono što Vučić kaže završićemo kao nacija, to je vrlo moguće i to jeste put kojim ceo svet ide. Nestaće nacionalne države. Svi će da liče na USA, već evropske zemlje liče, ukinuće se granice svako će živeti gde hoće i biće ko god hoće. Teoretičari zavera bi rekli ''Svetska država''. To možda i nije daleko od istine.

Aleksandar

pre 6 godina

Supruga i ja imamo dvoje i bežimo iz zemlje, jer gde oni odrastaju i gde treba da postanu ljudi..., normalnom dovoljno. Nemamo dva života, čekao sam dosta, da bar deca imaju perspektivu.

Mici

pre 6 godina

"Ko rodi trece i cetvrto dete pomoc od 30 000 din. 10 godina" Sta ovo znaci ? Jadni ti ljudi koji nasednu na ovo. Sta ce ta deca da rade kada napune deset godina i kada pomoci vise ne bude bilo. Ova drzava treba da obezbedi radna mesta i normalne plate pa ce ljudi sami da planiraju porodicu i da deca mogu da zive dostojanstveno a ne kao socijalni slucajevi. Nama ne trebaju getoi sa decom na socijalnoj pomoci nego normalno gradjanstvo. Nije problem samo roditi dete, nego ga odgajiti u dobrog coveka i odskolovati.

Balkanac

pre 6 godina

Trideset godina ti i tvoja polumenta, SPS, DS SRS, DSSi dr vladate, petljate, bogatite se i pricate o nekakvom natalitetu, zakonu o radu, a narod odlazi, zene ne radjaju jer ako zatrudne nece da ih prime na posao, bebi oprema skupa.... Moj predcednice, opozicijo,, pozicijo vi ste najveca posast koja nas je zadesila.

Marksizam

pre 6 godina

Nismo preko noći došli do ovoga. Devedesetih je plata bila 10 DEM, a paket (bitno manje pelena je bilo tada u pakovanju) Pampers-a 25 DEM. Mnogi mladi ljudi odlaze već 25 godina i kad dobiju porodicu ostaju da žive tamo gde su. Mnoge stvari su se manjale nabolje, ali nedovoljno i nedovoljno brzo da bi se trend zaustavio. Mnogi roditelji i danas žele da im se deca školuju i(li) zaposle u inostranstvu. Država treba da preduzme sve u njenoj mogućnosti, ali ovaj trend neće biti lako zaustaviti.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Vidi ga on se brine mukica.Njegova ce ionako u inostranstvo na skolovanje pa ko zna gde.A ja da pravim decu da se zlopate ovde.E pa nece da moze.I treba da se zatremo bolje nismo ni zasluzili.

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

Pozdrav iz Surreya

pre 6 godina

Zato sto mi je, kao univerzitetskom profesoru krajnje posvecenom svom poslu, isti zavisio od dekana koje je do svoje 20. godine igrao trule kobile i jedino sto je u svom "sklovanju" naucio bilo je da "mune," "smota" i preleti svakoj vladajucoj opciji. Zato sto ni jednu javnu uslugu u drzavi kojoj sam placala porez i doprinosila svojim radom nisam mogla dobiti bez veze. Zato sto su mi u prodavnicama prodavali ono sto pasuje profitu nepismenih tajkuna, a na pijacama otrov. Zato sto me je na ulici u sred bela dana mogao pogoditi rikoset, i zato sto su mi odgovorni ljudi te drzave govorili da treba da mrzim svakoga ko nije kao ja, i zato sto su mi deca u vrticu i skoli bila izlozena nakaradnim "idealima" turbo folk mentaliteta. Zato...sto u toj zemlji nisam imala slobodu da biram i planiram. Zato... smo ja i moja porodica odavno ponosni podanici Njenog Kraljevskog Velicanstva, a u drzavu koju su od nas onog 9. marta oteli alavi politicari svih opcija, odem jos samo ja, i to samo kada moram da zavrsim pitanja ostavine koja se otvaraju kako nasi stari nestaju. Moja deca vise ne govore srpski, cak ni muz i ja retko izmedju sebe,a moji unuci verovatno nece znati ni gde se Srbija nalazi. I to smatram da je sasvim fer, kada na vagu stavim sva ona ponizenja koja smo kao ljudi u toj zemlji doziveli.

Marko

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...

Goran

pre 6 godina

Ne treba meni novac i posao od Vucica, sam cu se snaci, pametan sam.
Evo kada cu da pravim decu u Srbiji:

1. Kada u zdravstvu budu radili strucni, efikasni i ljubazni ljudi.
2. Kada ne moram da gubim vise od dva sata za bilo koji papir ili dozvolu, dakle efikasna administracija, jos bolje elektronska.
3. Kada se uvede privatni PIO fond koji ja mogu da kontrolisem a ne da mi neko tamo facari buducu penziju.
4. Kada se rijaliti programi zabrane pre 12 sati uvece.
5. Kada se javno huskanje i pozivanje u rat propise kao krivicno delo.

Eto, za ove stvari zaista nije potreban novac vec sistematizacija i ukidanje partokratije i nepotizma, tek tada cu biti spreman da dobijem dete. Ako se ovo ne promeni, pa mi zaista i ne zasluzujemo ovakvi da postojimo kao nacija, onako realno.

T-Zex

pre 6 godina

Videti kakve su mogucnosti za pomoc porodicama da se sire . Bez dece nema buducnosti. Ko to ne vidi , dzaba mu glava . Drzava da pod hitno napravi strategiju za to.

sanja

pre 6 godina

vucko moj, penzioneri ne treba da zavise od dece već od investicija. dokle vise ovaj komunizam i piramidalne seme. napravite fond za investiranje kao što sve razvijene države imaju i odatle plaćajte penzije, a ne iz poreza građana. užas kakav vodja i kakav pristup problemu.

Rajko

pre 6 godina

Konačno se i ja slažem sa vođom. Gotovi smo potpuno. Nakon što nas radikali i slobisti reformišu ni kamen na kamenu neće da ostane.
Lepo je od njega što je posle 6 godina "reformi" počeo redovno da najavljuje kataklizme i katastrofe, a za koje ćemo biti krivi "mi", ali i "oni". On nikako nije kriv nikada i ni za šta. To se u Srbiji zove uspešan i samokritičan političar.

glhf

pre 6 godina

Za početak ukinite vulgarnosti na TV-u, tj rijalitije, da se vrati malo kult porodice, pravih vrednosti. Da cure ne jure samo imućne, već da pokušaju same nešto da stvore. Da ne prave selfije po ceo dan. Da momci shvate da nije novac jedini (niti presudni) uslov da se osnuje porodica. I naravno ukinite samodestruktivne poreze na bebi opremu, dohranu itd. I onda može da se priča o nečemu dalje...

Cunez

pre 6 godina

Ahahaha koje ti price pricas Vucucu. Pa da li si ti normalan? Jos godinu dana fakulteta i ja odoh, semu sam vec napravio i sredio. Meni je neka moja mladost prosla (kao sasvim mali u ratovima i nemastini), kao osnovac socijala kad malo bolje razmislim, o srednjoj da ne pricam. Mene nisi iskolovao jer studiram privatno i o svom trosku apsolutno. I eto doslo mi je vreme da jos malo pravim decu. Otisla mi je mladost u bedi i sta sad? Ko ce to da mi vrati? Ti? Pa milion evra sad da mi date otisao bih svakako jer tebi i svim ostalim "politicarima" (citaj nesposobnjakovicima) ne oprastam nikad, a tako cu da ucim i decu svoju. Bio ti meni pozdravljen!

Neshvaćen

pre 6 godina

Kako da pravim decu kad radim na ugovor od 3 meseca i ne znam da li cu sutra izgubiti posao?! Necu da pravim slepce...
Ova drzava treba da obezbedi posao ljudima kao sto sam ja, a ne da radim posao gde je potrebna osnovna skola, a imam visoko obrazovanje! Sistem vam ne valja gospodo, zato ljudi i beze odavde da bi osigurali buducnost za svoje potomke! Izgubile su se vrednosti u ovoj nama dragoj Srbiji! Nekvalfikovani kadrovi vam vode privredu, skole i drzavu...zasto? Zato sto vise cenite vezu i partijsku knjizicu. Mi koji to nemamo i hocemo posteno da se zaposlimo i da radimo smo naj****!

Dilbert

pre 6 godina

Supruga i ja smo programeri,ziveli i radili u inostranstvu. Imamo troje dece,zaradili lepo ali nas nostalgija nagovori da se vratimo. I dalje radili za strane kompanije i ziveli u Srbiji,dakle sasvim pristojno. E sad, upisi dete u vrtic-nosi kovertu onom,upisi dete u skolu-nosi kovertu ovom, odes kod lekara...znamo kako sve to ide. Obijaj saltere za sve i svasta,jos ako znaju da pristojno zaradjujes,pa eto veselja... Drzava nema sistem,sve se svodi na javasluk i boljenje medjunozja. Vratili smo se u "mrsko" nam inostranstvo jer postoji funkcionalna drzava sa sistemom koji funkcionise,ako nista onda zbog dece. Napravite sistem,rasteretite roditelje.

Olja Tomic

pre 6 godina

Vučiću, ti si direktno odgovoran za ovakvu demografsku sliku, stanje nacije i države, jer učestvuješ u kreiranju uslova od devedesetih na ovaj ili onaj način. Od 2012. praktično sam vladaš. Nemaš opravdanja za ono što radiš i posledice koje te aktivnosti donose Srbiji. Savestan čovek bi se sakrio u mišju rupu i molio Boga da mu oprosti grehe. Moj besplatan savet dotičnom.

Vladimir Ilic

pre 6 godina

Vlasnik firme u kojoj radim,BMW serije 3,njegova supruga BMW serije 1,motor bmw gs.Stan na Vracaru i na N.Beogradu,imaju jedno dete.Moji kolega vozac,p onosni vlasnik citroena saxo i dela kuce u Surcinu,troje dece...ja dvoje,trece nazalost izgubili,hyundai atos 2001...stan u Kotezu 45kvm(nasledstvo)...Moje misljenje:znam da se masa nece sloziti,decu zelis ili ne..spreman si na "zrtvu"ili ne...novac,bitan,ali nije presudan...decu obozavam,sreca koju mi daruju svakodnevno,nemerljiva je sa bilo kakvim i bilo kojim materijalnim "zadovoljstvom"...

progledajte bolje

pre 6 godina

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić

Nije istina da nemamo dece.Nekoliko mojih prijatelja su izasli u Nemacku u svojoj 36 godini sa troje dece.Znaci jedna porodica sa 3 dece,njih petoro.Malo li je ? Vratice se ? Oce vraga.Prodali su kucu u SRB i kupili u D,Nemacka dobila na natalitetu njih 5.Ovaj plan je dobar i svakoj porodici je dobrodosao neki dinar,ali sta cemo sa kvalitetom zivota ,korupcijom,izivljavanjem od raznoraznih salterusa,pripadnika rlektro distribucije,pandura,cekanja u redovima,nekvalitenim gorivom,internetom,benzinom,platom,putevima sa rupama,kupljenim diplomama,neresenim ubistvima,.....Proslo je Titovo vreme i nismo zatvoren sistem.Imamo internet i znamo da tamo negde postoji lepsi zivot.Dzabe placas,ocu i da zivim.

Bob

pre 6 godina

Za mene je glavni problem porodilista. Kada mi se zena poradjala morao sam da castim doktorku 300 evra da bi porodila moju zenu jer je termin prosao 10 dana, a oni nisu hteli da je porode. Nisam smeo da rizikujem vise da mi slucajnu ne umru zena ili dete. Kada sam dao pare porodili su je istog dana i to carskim rezom. Jedna porodilja koja je lezala sa mojom zenom je bila u istom problemu i nije dala pare, nazalost rodila je mrtvu bebu. Zato ja nisam smeo da rizikujem i da imam jos jedno dete.

Dr Miggyy

pre 6 godina

Најгледаније ТВ емисије код нас су “Упитник”, када код ΛV гостује Оливера Јовичевић и “Ћирилица”, када код истог “водитеља”, гостује Миломир Марић. Што се тиче јачања популације, омладина почиње са реализацијом одмах и то гладна. Јуриш!

mozaks

pre 6 godina

mladi.odlaze,a ko.moze i ima.priliku,od starijih takodje..to pokiticari vide,pogotovo.na.nizem nivou,ali jednostavno cute,jer su na pozicijama.koje.im.obezbedjuju dobru.platu,a politicka stranka gleda da to traje dok.god.je.na.vlasti.
dajte platu ,najnizu da ne bude ispod 40.000 u ovom trenutku,da prosecna bude barem 70.000 i resili ste 90% problema..jer ce sa tom platom i ovim cenama nas covek bolje ziveti ovde.nego sa 1700 eu plate u austriji ili nemackoj!
zene ne radjaju decu,zbog drzave,vec iz ljubavi sa svojim covekom radi potomstva.kad oboje imaju slicne plate navedene,mozda se neko.odluci i na 5 dece,a taj podsticaj ce ih samo dodatno ptpomognuti da se odluce na taj korak.
G.dine Predsednice i g.djo premijerko resite se vasih parazitnih direktora i direktorcica,politicara na lokalnom.nivou,koji sve cine da bi vas prikazali u negativnom svetlu,iako.licno.imaju koristi od vaseg truda i zelje da se bolje zivi,jer oni zive ko carevi sa platama koje premasuju i 150.000 din a gde su dodaci,dnevnice,raznorazne privilegije..

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

Serbistan

pre 6 godina

O svemu se prica osim o korupciji, bezvlascu, kriminalu i nepotizmu. To su razlozi zasto ljudi napustaju zemlju, i za njih ste krivi vi politicari i vasi botovi.

Zeljka

pre 6 godina

Mere ce imati pozitivan uticaj na losu demografsku prognozu koja ocekuje srpski narod i zasigurno ce imati valiki znacaj u povecanju nataliteta.

Stradija

pre 6 godina

Gospodine predsednice problem je mnoooogo dublji. Recimo primarni cilj svakog od vas političara je da participirate i ostanete u vlasti a ne vodjenje ispravne politike. Vec tri decenije se ne ulaze u obrazovanje vec se promoviše nerad, laka zarada i burazerska ekonomija. Bez kvalitetne baze postajemo ekstremno nekonkurentni. Samim tim nema ni investicija, ni rasta, ni buducnosti. Zbog poltronizma kvalitetni ljudi odlaze i osnivaju porodice daleko odavde. Drzava dozvoljava da radnik ne bude ili bude placen mizerno, ne treba biti genije i odluciti se za zivot bez dece. A umesto konkretnih mera vi osnivate jos jednu sluzbu za uhlebljenje poltrona.

Komša

pre 6 godina

Iako su mi deca već velika (najstariji već preko 20 g. ima),pa nemam nikalve lične koristi ( iako imamo troje) slažem se da bi majke trebalo da dobiju neku platu za "treće dete" i to ne u periodu od 10 godina već do kraja školovanja.
Za 4. nisam.Ne bi trebalo da država podstiče "štancovanje" dece već da pruži pomoć za postepen rast priraštaja ,vodeći pri tome računa da decu roditelji i neguju,školuju,vaspitavaju - nije samo prosta reprodukcija u pitanju nego i sve ono što prati formiranje deteta u zdravu,normalnu ,odgovornu osobu,sposobnu bar da živi samostalno i ne bude kasnije na teretu društva,ako ne da pruži nešto društvu.
Mi već sada imamo haos u porodičnim odnosima kao čestu pojavu,imamo preopterećene Centre za socojalni rad koji nisu u stanju da u potpunosti pomognu i koriguju stanje u takvim porodicama jer je takvih sve više.
Finansiranje 4. deteta u situaciji kada se jedva snalazimo sa niskim priraštajem može da nas košta - da platimo dodatno na ćupriji,pro bi narod rekao.
Zato moramo da imamo meru ali i da uslove poboljšavamo jer novac jeste mnogo važan ali nije jedino važan...Ovo je dobronamerno,bez neke političke pozadine...

siki

pre 6 godina

"Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила?.. 2 пута на летовање и скијање?"
@(милко, 17. mart 2018 11:58)

Može mi se. Moj život moja stvar. Inače, bio sam 3x na letovanju prošle godine. Imaš nešto protiv?

samo da kazem...

pre 6 godina

Neće imati 5.5 miliona već 2 miliona. Svi mladi će otići... Penzioneri poumirati... Kad bolje razmislim neće biti ni 2 miliona...

Lupi pa ostane živ

pre 6 godina

Nije problem u natalitetu nego u odlasku mladih iz Srbije! Srpkinje radjaju a neke druge zemlje onda usvajaju srpsku madost i talenat. Zasto dragi AV? Ajde to objasnite?

Specialist Burnham

pre 6 godina

Nestaćemo kao nacija?
Evo duša mi se cepa.
Da je pravde, ovde bi '99-te bio uveden protektorat UN, a sve što podseća na političara osuđeno.

Serpica Alek

pre 6 godina

Koja bre strategija ovo je uveliko spremanje za parlamentarne izbore jer covek prica ono sto vecina roditelja zeli da cuje pa nek upali kod 30% onih koji ne glasaju za njega pun pogodak.
On koji sve zna kao nema pojma da niko normalan ne sme da ima vise od jednog ili plafon dvoje dece jer ste napravili lopovsko partijski sistem u kojem niko osim vas lignjosava ne moze da pliva. Svi to vide i znaju a vi kao spremate strategiju kao brinete o gradjanima. Dvolicno. Jos imate partijsku armiju koja se nada da ce prezivetu u vasem sistemu a pojma nemaju da ce deliti sudbinu sa svima.

veljkoni

pre 6 godina

Pa možda da probas sa 0 procenata PDVa na sve proizvode za bebe...da povecaš plate svim radnicima i radnicima, da im vratiš otetih 10 posto u proteklih 4 godina. Pa da vidiš kako će biti drugačije.

Milan

pre 6 godina

Slobodno se razmnožavaj i nabavi još par žena, poput Arapa. Mi, siromašni muškarci nemamo motiv u ovakvoj državi zahvaljujući tebi i ekipi. Relativno sam mlad pa sam i kao takav nesposoban za tako nešto, prosto ne mogu. Mi smo vodeća nacija po tome (zna se na šta se misli), a malo se priča na tu temu. Hvala tebi i ekipi na "entuzijazmu".

iv

pre 6 godina

Mi i dalje pričamo priču kako treba deca da se rađaju da bi zarađivali nečije penzije,
Alooo bre,
ja sam za svoju penziju odvajam,tj. njima plaćam,dokle bre više da deca i unuci moraju da otplaćuju nešto što je već svaki penzioner odradio i platio

Piksi

pre 6 godina

Onima koji nisu glasali, ili koji su glasali al za ovu ekipu, želim srećne penzije za jedno desetak godina, da vidim odakle će ih dobijati i kolike će biti.

boom92

pre 6 godina

Koliko si ti kontradiktoran čovek! Smanjiš plate i penzije, pa očekuješ da ljudi imaju po troje, četvoro dece... Samo još da nauče od vazduha da žive i nema problema..

petar popović

pre 6 godina

Страшно заудара тај његов махнити напор да призна Косово и да све нас обрлати на своју страну и онда да каже да није он то урадио него сви ми. До дана данашњег није рекао шта ће се то десити ако не признамо Косово, али зато на сва звона труби о томе како су га пет година лагали (ЗСО). Мисли да је мајстор манипулације ако истовремено пљује по "Међународној заједници", на једној страни, а на другој тражи да се покоримо истој.

dax

pre 6 godina

Ostaces vodjo sam sa svojim botovima.....Zena i ja cekamo papire ovih dana i odosmo preko....vratiti se nikad necemo....Ovde nikad normalno biti nece....

ivan78bg

pre 6 godina

Rece covek koji je vratio pdv na bebi opremu.Koji je ukinuo davanja u Bg za trudnice i poroditelj.Obraza bez.Odlaze Vucicu i beze glavom bez obzira od tebe i takvih kao sto si ti.Nece se vracati a deca ce im biti Amerikanci Nemci Svedjani.....

BGD

pre 6 godina

Vučiću.Pad nataliteta se nekako poklapa sa 8 sednicom i dolaskom Braće Milošević,Mirka Marjanovića i VAS Srpskih Radikala Na vlast.
Vučiću,Prelomi sa Kosovom i Kosovskim Mitom,Otkači Srbiju od Pogubnog Ruskog Bratskog zagrljaja,Nateraju SPC da prihvati Ovozemaljski kalendar,Dekretom izjednači upotrebu Vukove Glagoljice i Ćirilice.Punom parom U EU.To sve može da se uradi za 2 meseca i napredak DRUŠTVA ĆE BITI MUNJEVIT.
p.s.Oslobodi Medije i Srbiju oslobodi od VULINA,Rističević a,Martinovića,Atlagić a i sl.likova.

Gradjanin

pre 6 godina

Problem je jednostavno resiv.Neka AV naredidi svojim botovima,j....e se umesto sto pisete gluposti i nebuloze po medijima i bice dece koliko hoces.

pozdrav iz Hrlsinkija

pre 6 godina

kada se ukine autokratija i samovolja predsednika, kada prestane lopovvluk. možda ću dovesti svoju decu u srbiju. dotle,zaboravi druže predsedniče.

Исти услови за све!

pre 6 godina

Правна држава нама треба!
И кад неко почне приватни посао да има подршку државе пар година, и да после има исте услове као конкурент који је члан или финансијер владајуће странке па да за свој рад може и да заради, уместо да мора да гаси фирму после годину две покушавања да се избори са неправедном да не кажем криминалном конкуренцијом.
И да видиш како ће државна каса бити све пунија и плате све веће и беба све више а емиграната и незапослених све мање.

Bluesteel

pre 6 godina

Bitka je izgubljena,kao i sve kod nas price i samo price. Nista o cemu pricate ne funkcionise u praksi. Imate par gradova u kpjima ima sivota ave ostalo je oronulo i napusteno. Izadjite iz Ns ili Bg,to je tuga. Sela su ostala pusta gradovi opstine od bekad 30000ak sada imaju 15000 staraca ...itd kasno nazalost

Petar

pre 6 godina

Ljudi nemaju vise dece jer ne mogu finansijski ispratiti dvoje, troje ili cetvoro a ne jer ne bi hteli vise dece, tako da ne vidim kako se ista moze promeniti na bolje u Srbiji jer ekonomija se sigurno nece toliko znacajno da bi ljudi mogli izdrzavati vise dece. A nismo ni narod kao Albanci ili Romi koji samo radjaju pa kako god ziveli pa im svaka kuca ima po sedmoro, osmoro dece..
Cak i Nemacka kao najveca sila Evrope ne bi prezivela bez Turaka i Arapa koji dolaze jer nemaju dovoljno populacije a cela Evropa u globalu ima problem sa natalitetom

bdp

pre 6 godina

ovo nije moj komentar, ovo je samo obaveštenje da moj komentar na ovo iznošenje "predsednika" nikada ne biste objavili jer bi bio prepun psovki i uvreda. on ovim vredja svakoga ko ima IQ preko 20.

Doktor direktor

pre 6 godina

Ja sam računao jedno 50 godina da ćemo da ostanemo bez stanovništva ako se ovako nastavi, bez ratova ili neke kuge a kako kod nas svakih 20 godina neki rat a ni zdravstvo nam nije neko zaključak donesite sami..

Мики

pre 6 godina

Он као да шест(6) година апсолутно не влада и даље продаје маглу глупавом народу,оптужује претходне власти а његовој влади готово сви из претходног режима:Дачић,Палма,Расим,Вулин,Весић,Мали,сав шљам из ДСС,Чанак,Чеда..

Majka Patriota

pre 6 godina

Gospodine predsedniče ja sam do juče bila na porodiljskom odsustvu sa drugim detetom i bila sam zaposlena kao lekar na određeno vreme u državnom sektoru. Juče su me pozvali da potpišem ugovor o raskidu radnog odnosa. U upravi svi kažu da im je žao ali da su prinuđeni da daju otkaze svima koji nemaju zasnovan radni odnos na neodređeno vreme. Ja sam stvarno razočarana i ubuđujem supruga koji je oficir VS da napustimo SRBIJU i da idemo u BELI SVET gde se možda poštuju majke a i deca. Meni je žao i naroda i države. Učinite nešto radikalno inače nećete imati kome da budete Predsednik.

crni sin

pre 6 godina

bilo bi dobro kad bi se na celoj planeti broj ljudi smanjivao, inace cemo kao ziva vrsta brzo doci do propasti. mali prirodni prirastaj je ustvari dobra stvar za srbiju, zamislite da nas sad ima recimo 15 miliona, pa mi bismo se ovakvi kakvi smo mlatili po ulicama za koru hleba.

Heeeeej

pre 6 godina

tacno sami smo krivi ali na celu sa svim politicarima od 80 ih pa do danas. Beda i neizvesnost u bolje sutra (koje nikad nije doslo)naterala ljude na takve odluke.Taj broj od skoro 7 mil. je vec mnogo mnogo manji.Ali statistika je cudo.

Konstruktivna kritika

pre 6 godina

Predložene finansijeske mere za povećanje nataliteta u Srbiji su nedovoljne. Potrebno je o trošku države dodatno predvideti za svaku zaposlenu ženu :
1. Za prvo dete - 1 godina plaćenog polse porođaja,
plus još 1 godina rada 4 sata .
2. Za drugo dete - dodatno, još 10 godina skraćenog rada za 2 sata (da se izbegnu saobraćajne guževe i majka bude više sa decom), uz punu platu.
3. za treće i svako sledeće dete, pravo majke da radi 4 sata (za punu platu) do penzije..

Suština predloženih mera je da se olakša položaj majke sa višer dece
i da se na jedno radno mesto zapsole DVE majke sa više dece..

moj savet

pre 6 godina

...27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj.
Tacno toliko ima od Slobe do njega...eto koliko nas vec vodje zamajavaju,a kako vidim nastavice se i narednih 27 god.zato spasavaj se ko moze i dzada odavde.

mare

pre 6 godina

Zdrava drzava i zdravo drustvo se gradi polako, pazljivo i sa puno odgovornosti i truda. Mi smo svedoci totalnog urusavanja drzave.., za 5 godina smo se vratili u srednji vek

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

Kupac diplome

pre 6 godina

Obezbedi ti rođače kvalitetno školovanje, zdravstvo, pristojne plate i uhapsi više te tajkune i lopove te im oduzmi svu nelegalno stečenu imovinu počev od političara (bez izuzetka) pa možda i razmislimo. Ovako, uopšte nije bitan kvantitet, već kvalitet. Šta nam znači horda nepismenih, siromašnih i besnih ljudi jer u ovakvom sistemu koji do dan danas postoji, čovek ne može biti bolji i drugačiji od pećinskog čoveka. Svako dobro!

neny

pre 6 godina

Neke nacionalne manjine kod kojih 3,4 itd. dete i pored ekstremnog siromastva nije problem vec trljaju ruke. Demografski problem se ne resava na taj nacin, nego celim setom zakona koji obuhvataju zastitu zene na radnom mestu, stanarska prava za roditelje, podsticaj resavanja stambenih problema, suzbijanje abortusa, stimulans da zene sa vise dece da imaju vece penzije, vise mesta u obdanistima, povrat pdv-a za bebi opremu i ono sto je najvaznije mere za suzbijanje masovnog iseljavanja mladih!

neko place za Decom !

pre 6 godina

Cudni neki komentari Ako ja trebam da gledam za jedno dete koliko cu para dobiti!Za prvo dete ne treba nikakva pomoc od drzave jer to je nesto zasto zivis I boris se za 2 3 da a za 4 najvise...Neko bi platio celo bogastvo da postane otac majka a neki ovde se se sprdaju koliko bi novca dobiti!

Vasilije

pre 6 godina

Baš me čudi to što predsednik kaže za natalitet i nizak prirodni priraštaj, jer mi kao narod imamo baš dosta seksa. Svakodnevno od strane predsednika i naprednjačkih dahija doživljAVamo prinudni seks u zdrav razum.

Andjela

pre 6 godina

Suočavamo se sa velikim gubicima i postali smo stara nacija, to se mora zaustaviti merama koje će podsticati mlade na zasnivanje porodice i rađanje više dece.

Џони

pre 6 godina

У принципу, Србијом већ деценијама влада бесконачна Вартоломејска ноћ, систематски терор, обесправљивање и истребљивање (симболичко и дословно) идеолошких неистомишљеника, а ми који смо се усудили на право на нормалнији живот смо као хугеноти који су својевремено потражили срећу диљем света, било где само не у њиховој Француској. Побећи из ове страдије постало је питање опстанка, или макар интегритета. Једини евентуални проблем би ми био то што моја деца у тој некој другој земљи више неће бити Срби, али онда, ако ни хугеноти у Америци нису имали проблем с тим да се више не зову Французима, ваљда ћу и ја релативно лако заборавити да сам Србин (на жалост). Тужно је, јер је то ипак праштање са дотадашњим идентитетом, али ваљда је све то принцип еволуције: прилагоди се, или те нема.

Ko je OVDE lud

pre 6 godina

Ako nacija ima ima samo 6 995 808-6 724 949 = 270 859 ovoliko stanovnika koji nemaju pravo glasa onda je to stvarno propala nacija.
A možda su podaci RIK_a netačni pa nas neko krade.

http://rs.n1info.com/a239024/Bg-Izbori/Broj-glasaca-u-birackom-spisku-2017.html

Naopak

pre 6 godina

25 godina si sa crno-crvenom družinom zdušno radio da se sve unazadi, sruši, da na kraju i nestanemo kao nacija, tako da si se kasno setio. Dobro si uradio taj naopaki posao, nažalost.

Radnik

pre 6 godina

Sta je sa mnogim zaposlenim u javnim ustanovama i firmama koji imaju sve privilegije a niti su ozenjeni ili udate.Njima treba smanjiti platu a povecati onima koji imaju dece.Za pocetak...

radnik

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu: 

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali? 
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00) 

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje

ja nemam tolika primanja ni u ludilu i hvala bogu imam cetvoro divne dece ali drzava ne pita za nas na zalost

A.

pre 6 godina

Priča čovek koji je poslednjih šest godina u vrhu vlasti (prvi potpredsednik, premijer, premijer u vladama, predsednik države), a standard od 2012. sve niži.
Zarade koje primamo u dinarima su sve niže (jer je dinar najjači prema evru).
I dalje primamo umanjene penzije ("Srpski budžet je treću godinu zaredom u suficitu", rekao je Vučić.), a poznato je da su penzioneri nekad materijalno pomagali svoju odraslu decu.
Mesečni režijski troškovi su sve veći.

Da li bilo ko ima podatak koliko mladih je za poslednjih šest godina otišlo u inostranstvo zbog posla (višeg standarda)? Upravo onih koji bi trebalo (i koji mogu) da imaju naslednike.

dare 011

pre 6 godina

Ukinite PDV na bebi opremu!
Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!
Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!

SM

pre 6 godina

Meni je 25 godina, najkasnije do sredine sledeće godine odlazim u Holandiju. Eto mu botovi, neka oni prave decu, treba neko da botuje kad ovi odu u zasluženu peMziju. Vaarwel diktatore!

Trla baba lan!

pre 6 godina

"Ako ništa ne uradimo, završili smo kao nacija"
Prvo, iz tvojih usta u bozije usi i ne daj boze dugog cekanja, pa da i nama vec jednom svane kao delu neke druge nacije.
Drugo, pa i ti imas mladu zenu, pa izvoli jos troje da das primer.
To mu ti je samo 3-4 godine, pa mozda tada po neka b u d a * a i resi da rodi u raspaloj Srbiji!

4 sata - cela plata

pre 6 godina

Predložene mere neće povećati natalitet kod Srba..
Bolje je da se majkama za TREĆE dete omogući :
- plaćeno porodiljsko 2 godine , a
- posle da imaju pravo da rade do penzije 4 sata, za punu platu.

Тако би се не једно радно место запослиле ДВЕ мајке са по троје деце ,
а и деца би више времена проводила са мајкама, што је неопходно да постану нормалне личности !

Zoran

pre 6 godina

Razvilo se crno vreme opadanja,

Nabujao šljam i razvrat i poroci,

Podig'o se truli zadah propadanja,

Umrli su svi heroji i proroci.

Progledale sve jazbine i kanali,

Na visoko podigli se sutereni,

Svi podmukli, svi prokleti i svi mali

Postali su danas naši suvereni.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,

Ismejane sve vrline i poštenje,

Poniženi svi grobovi i životi,

Uprljano i opelo i krštenje.

Zakovana petvekovna zvona bune,

Pobegao duh jedinstva i bog rata;

Obesimo sve praznike i tribune,

Gojimo se od grehova i od blata.

Od pandura stvorili smo velikaše,

Dostojanstva podeliše idioti,

Lopovi nam izrađuju bogataše

Mračne duše nazvaše se patrioti.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,

Svoju hrabrost na podvale i obede,

Budućnosti zatrovasmo sve izvore,

A poraze proglasismo za pobede.

Mesto svetle istorije i grobova

Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;

Od nesrećne braće naše, od robova,

Zatvorismo svoje oči i džepove.

Ostala nam još prašina na hartiji

K'o jedina uspomena na džinove;

Sad svu slavu pronađosmo u partiji,

Pir poruge dohvatio sve sinove.

Pod sramotom živi naše pokolenje,

Ne čuju se ni protesti ni jauci;

Pod sramotom živi naše javno mnenje,

Naraštaji, koji sišu k'o pauci.

Pomrčina pritisnula naše dane,

Ne vidi se jadna naša zemlja huda;

Al' kad požar poduhvati na sve strane,

Kuda ćemo od svetlosti i od suda!

(Vladislav Petković-DIS pre više od 100 godina)

kakvu naciju zelite?

pre 6 godina

Da li Vucic stvarno zeli da u ovoj zemlji rastu i privredjuju ljudi koji su samosvesni, zaradjuju za sebe, obrazovani su, imaju svoje misljenje i stav i prava ili zeli da se radja nesto drugo?

Ziv je Draza

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.
(sofronije, 17. mart 2018 11:49)

mislis na normalnu drzavu kao sto je nemacka? Vidim da im super ide sto se tice nataliteta. Ili na normalnu drzavu kao sto je Kosovo?

oki

pre 6 godina

Srbi, čudna sorta. ...ne daš im, ne valja, daš im, opet ne valja. Tražili ste, gledajte (ne, tu ne mislim na zadnje izbore) . Pozdrav iz ravnice holandske.

Made in Serbia

pre 6 godina

Ćerka 6 meseci stara je pre četiri meseca dobila pasoš gde piše 'British citizenship'!!!! Hvala ti Srbijo što si mi otvorila oči. Dok ne srušite do temelja Pravni i Ekonomski fakultet nećete nas videti....

Jana

pre 6 godina

Svakodnevno gubimo veliki broj ljudi, daleko veći nego što je broj novorođene dece, i to se mora promeniti. Država će se fokusirati na donošenje potrebnih mera kako bi ta statistika postala drugačija.

Anai

pre 6 godina

Pa da mi nije zatborena fabrika ja bih radjala decu,a ovako od cega da ih izdrzavam.Ako odem za Svedsku,radjam petoro dece,tamo me nece ostaviti na cedilu kao ovde.Ko hoce neka radja,ali smatram da smo mi Srbi nacija koje vise nema.Zar je malo nuklearnog otpada baceno,da radjamo bolesnu decu.

Negativni

pre 6 godina

Uplasio se Vucic ,jer ce uskoro ostati bez svojih glasaca i nece imati ko da ga izglasa za dozivotnog predsednika
(GubimVolju, 17. mart 2018 11:55)

A zašto da se plaši? Pa ne odlaze njegovi glasači iz zemlje već oni kojima je dosta nasilja, korupcije i nekulture. On će uskoro imati 100% podrške jer pametnih ovde više biti neće.
I vladaće do smrti. I to naše smrti.

bot projektuje sebe

pre 6 godina

Nama Srbima da dođe na vlast i Bog s neba sam ne bi valjao jer smo mi lenštine uvek prepune izgovora i traženja krivca u drugome.
(EGLS, 17. mart 2018 15:12)
@
Tu vrstu isprazne frazeologije sačuvaj za sednice otadžbinske uprave SNS-a. Srbi kada odu na zapad odgovara im vlast i nisu lenštine. Zato decu i radjaju nekim drugim državama a ne ovoj septičkoj jami.

hana

pre 6 godina

Teorijski i principijalno, podizanje dece se drasticno razlikuju... ako samo razmisljate i trazite da se steknu uslovi to ce vam otezati odluku... a ako se dete rodi videcete da se uvek nadje i ima i da je to nesto najlepse na svetu.

licno misljenje

pre 6 godina

Ako hoces da ubijes neku naciju kreni od prosvete i kulture. Sve je ovo lepo i bice mali podstrek nekim roditeljima,ali smatram da svaku od pomoci koju je naveo predsednik treba vezati za odredjeni vid kontrola,a pocevsi od lekarskih kontrola,odvodjenja dece u vrtice,skolu i slicne institucije koje bi pokazale da su te pare namenjene za njihovo dobro. Mnogi socijalni slucajevi poslednjih decenija zive od toga sto imaju mnogo dece i u njih ne ulazu ni najosnovnije.

Milic

pre 6 godina

Demografski problem u Srbiji trebao je biti rešavan decenijama unazad, ali šta je tu je. Ovo pitanje se mora rešavati ne samo donetim uredbama o isplatama za svako novorodjeno dete, već i nizom mera u drugim oblastima koje će i deci i majkama, a i celom društvu doneti sigurnost. Država se definitivno mora pozabaviti dugoročnom populacionom politikom.

singer

pre 6 godina

ovakve mere izgledaju na prvi pogled dobro, ali praksa drugih zemalja pokazuje da ce ih koristiti najvise neprilagodivi, koji ce da parazitiraju na davanjima za decu i imace veliki broj dece, jer ce im svako od njih donositi 30 hiljada mesecno.

Emigrantkinja

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.
(Milica, 17. mart 2018 12:44)

Nece odmah imati drzavljanstvo, pobogu Milice. U Evropi se drzavljanstvo ne stice rodjenjem, to vazi u Americi i Kanadi. Imace srpsko drzavljanstvo, ako su im roditelji srbi bez obzira sto su rodjeni u Nemackoj, a sebi ces samo da otezas vadjenje istog jer ces sve morati da radis preko srpske ambasade. U slucaju da ti ili muz imate Nemacko onda ok.

Hoce li vise taj kraj...

pre 6 godina

Mi smo kao nacija zavrsili uradili nesto ili ne. A naravno da nista necemo ni da uradimo. Fakat nisi samo ti tome doprineo, imao si konkurenciju par decenija. Ali od kada je nemas, brzinom svetlosti si pretvorio ovu zemlju u pustos (ne populacionu, vec humanisticku). Zavadio si ljude, ponizio si obrazovane, ubio si srednju klasu, nahuskao neuke na svoje sunarodnike, unapredio si sljam, drzavu ti vodi oportunisticki plankton, 50% naroda si pretvorio u apoliticnu dezorijentisanu masu, 25% si kupio (milom ili silom) a nad 25% orgijas 25 sati dnevno vec 6 godina. Ajde zapitaj se realno, a zasto bi ono malo nas sto je preostalo trebalo uopste spasavati (cak i da moze, cak i da ti mozes, a ne mozes)? Voleo bih da gresim ali ja samo tako vidim tvoju zaostavstinu.

natalija

pre 6 godina

To se odlučivalo 1989. Pao je Berlinski zid i nestao Varšavski pakt... staljinisti iz Srbije to NISU PRIZNAVALI, ponašali su se kao da su oni SAD, SSSR, Kina... umesto da se izvrši tranzicija komunizma u kapitalizam umesto da se izvrši SOCIAJLIZACIJA naroda "ratni lobi" nas je uveo u 4 samoubilačka rata. Do dana današnjeg smo žrtva tog "ratnog lobija" (1987-2018).

Nikola

pre 6 godina

Svima nama interesi Srbije moraju biti iznad interesa stranaka i pojedinaca. Ljudi koji su na vlasti razmisljaju tako i mislim da je vreme da svi krenu da razmisljaju u tom pravcu.

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Причај ти то трудницама из ЕрСрбије којима нису продужени уговори након доласка са породиљског и Синиши Малом који је председник управног одбора.

Njeno kraljevsko visocanstvo p.....

pre 6 godina

@4 sata - cela plata

A da ne bi jos nesto, malo sampanjca i kavijara mozda ? Ako niste izabrali muza koji ce moci da vas izdrzava mnogo srece sledeci put. Ne kacite se ostalim poreskim obveznicima o vrat, njima nemate nista da ponudite !

Aldebaran

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?
(Rajko, 17. mart 2018 14:18)

A šta si drugo očekivao od botova sendvičara?! Nešto pametno?!

Botovi i botovanje (kao i druga strana iste zle pare, preletači i prelatanje) su jedan od najvidljivijih pokazatelja moralnog urušavanja i propadanja srpskog društva, ali i pokazatelj zašto u Srbiji neće NIKAD biti bolje, iz prostog razlog što ne može biti bolje!

Kako može biti bolje kad je toliki broj ljudi nema nikakvih problema da se proda za sendvič?! Kako može biti bolje kad ne pojedinci, nego celi opštinski odbori đuture preleću u vladajuću stranku?!

Hvale se da SNS ima oko 700.000 članova. To je praktično svaki 10-ti odrasli Srbin! I svih 700.000 hiljada su beskompromisni borci za napredak, željni da se politički aktiviraju i samo zato su se učlanili u SNS?! Ma, da, a ja sam rimski Papa!

Ne može biti bolje pored tako nenormalnog broja laktaša i poltrona. Može biti samo još više lopovluka, primitivizma, korupcije i nepravde, ali boljitka nikako!

E, od svega toga ljudi beže i zato neće da imaju decu u Srbiji jer misle na budućnost svoje dece, koje u Srbiji NEMA! Mala plata je samo jedan od razloga (i posledica opšte situacije), ali u mnogim slučajevima nije čak ni glavni!

Petar

pre 6 godina

Ovim mrziteljima aktuelne Vlade smeta sto Srbija ima para da pomogne (makar finansijski) povecanje nataliteta. Smeta i onima sto mrze sve sto je Srpsko, makar po objavljenim komentarima.

Sindikat

pre 6 godina

Razvalili ste nas skroz,nama nema pomoći nikakve,decu iskljucivo ucim engleski,i čim budu spremni pokazaću gde je granica,ja i žena smo odsvirali,imamo po 47 godina i još čekamo bolje....more Mršš više!!!

Smokiii

pre 6 godina

Zaista svaka čast treba sve uraditi na povećanju nataliteta u Srbiji, ovo je jedan od načina, svaka finanisjka pomoć države je dobrodošla.

Zaratustra

pre 6 godina

Tačno tako,bez povećanja nataliteta a samim tim i bolje demografske slike Srbije,nema ekonomskog boljitka,novih radnih mesta,izdvajanja za budžet,a penzioni sistem postaje neodrživ!

Miloš Marković

pre 6 godina

Lepa vest.Ovakav podsticaj je zaista bio potreban u ovom trenutku značajno smanjenog nataliteta.Država dokazuje da se brine o porastu istog i najbolji način motiviše majke.

Саша С.

pre 6 godina

Највећи проблем Србије је не симетричан развој и због тога прилив становништва је убрзан ка Београду и Новом Саду, празнећи, највише, рубне делове земље са југа и истока државе. Уместо што у главном граду стимулишете државне чиновнике и пензионере тако што за исти посао добијају веће зараде, некакве картице са попустима за пензионере - које важе само за Београд... правдајући такве мере већим трошковима живота, ви треба ОБРНУТО да стимулишете све осим Београда, јер ће главни град увек бити најразвијеније место у држави!

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Šta reći a ne zaplakati?! Čitam komentare i ne mogu da verujem?! Ovaj se narod raduje svom nestanku?! Valjda iz inata Vučiću ili Vulinu?! Bilo šta da država predloiži nailazi na neverovatan odijum?! Nailazi na salve mržnji, pakosti i sveopšte histerije. Valjda je to refleks kada je to bila turska država koju je narod sa pravom, krnjio, spoticao, opstruirao i rušio. Sećam se pre par godina je neki ministar privrede, kao podsticaj domaćoj proizvodnji predložio, "kupujmo domaće"?! Sve se živo obrušilo na takvu "retrogradnu" ideju?! Ministar je bio medijski "zgažen". Svima je bilo neverovatna ideja da kupuju domaće odnosno, djubre i škart koji proizvodei?! Evo sada je slična situacija i sa natalitetom?! Zar da ljudi radjaju decu?! E, nećemo u inat Vučiću?! Samodestruktivno i tragično do beznadja?! Ne mogu Albanci da se sete pa da za predsednika Srbije kandiduju Tačija. Siguran sam da bi osvojio mnogo više glasova od Vučića?! Naravno, iz inata. Neki bi ovo nazvali nacijom infantilnih, ja bih rekao da je dijagnoza daleko ozbiljnija.

ACA

pre 6 godina

Svaka cast za preduzete mere. Ulagati i u zdravstvu i mogucnosti da svi gradjni dobiju mogucnost lecenja bez cekanja.
(ana, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Cao Ana :)

zimzeleni

pre 6 godina

Ništa ne brini predsedniče, imaš moju reč: Čim moje, sada dvogodišnje dete poraste - pravac razvijeni svet, kad već ja nisam mogao. Pozdrav sa Vračara, samo nastavi.

dacha

pre 6 godina

čitam neke ovde što kritikuju pojedine komentatore što ističu novac kao najveći razlog katastrofalne demografske situacije pa lepo pitam te pametnjakoviće a sa čim oni plaćaju račune,grejanje,vodu,prevoz ,hranu,odeću,obuću i sve ostalo što je tekovina 21 veka? Da možda ne dobijate to za džaba....sram vas bilo što prozivate ljude i što u upoređujete nas sa nekim katastrofalno siromašnim zemljama u kojoj rađaju silnu decu a deca žive u uslovima iz 15 veka...ako je to tako super odselite se u Indiju pa rađajte decu na ulicama Delhija i delite hranu sa pacovima...jel to normalno gospodo?

burgiba

pre 6 godina

Supruga j ja sam smo otišli iz Srbije zbog tebe i tvoje politike iz 90ih i sad doprinosimo natalitetu Kanade. Ponekad mi je žao što mi deca slabo pričaju srpski, ali to je manje zlo od toga da se rodiš bez perspektive u životu.

Smrda

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.
(милко, 17. mart 2018 11:58)

To je sve ok, a sta ces da radis kada moras kod doktora ili ne daj boze u bolnicu? Ili sta ces da radis kada moras da se bakces sa salterusama? Takodje, kako mislis da neko podigne kredit za i tu kucu sa platom od 300 evra? Da vidim tu banku koja ce ti dati kredit, osim ako nemas ugovor za stalno i platu od preko 500e sto je veruj mi, danas retkost ovde. Ako si mislio da naslede kucu od roditelja, e to je vec drugo, ali nije zivot da cekas da ti roditelju umru pa da konacno imas svoje mesto gde ces da zivis.

Rex Serbus

pre 6 godina

Mislim da je ovo nepovratan proces, genocid nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu i podmukli komunizam uzeli su svoj danak, jedino što još možemo da uradimo je da pokvarimo planove onima koji su nas istrebili da bi se dokopali naših teritorija i to tako što ćemo Srbiju kao prostor pokloniti Rusima i Kinezima, pa nek se zapad onda ovde bije sa njima kad im Srbi već nisu valjali.

35

pre 6 godina

mi smo odavno završili...nadam se da neke buduće generacije to sebi neće dozvoliti, već će se iškolovati, naučiti jezik i zauvek otići iz ove smrdljive i korumpirane države

lepi

pre 6 godina

Nije Vucic kriv sto je deo mog naroda kilav, Ili zensko nije videla...lepse u kafani kladzi uz pivo nego deca da se prave ili cuvaju...
Veliki pozdrav od tate

Sreten

pre 6 godina

Pricam ti pricu a ukida se povrat PDV-a na bebi i deciju opremu umesto da se ukine pdv pa da ta odeca i obuca budu jeftiniji. To nemozete da resite a ovamo kukanje. Sram neka vas bude.

seljadin

pre 6 godina

Predsednik nije obavesten najvecu depopulaciju je dozivelo Kosovo najvise po 1 ili nijedno dete Albanci ce svi sa Kosova cim dobiju beli Sengen .

lenka85

pre 6 godina

Bezanje od odgovornsti nas je i dovelo do ovakve situacije. Strah od neuspeha i razocarenja... Zato je ovaj vidi podsticanja dobrodosa svima koji zele da se ostvare u ulozi roditelja, treba se podstaci i porodie koje pokusavaju nazalost i vestackim putem dobiti decu...

mille

pre 6 godina

zapadna evropa odumire, mi samo sledimo trendove. ko sto rece ulebek svi mrzimo ovaj odvratni darvnisticko eksplatatorski sistem u kome zivimo al to nam je i dalje najtrazenija i najprodavanija roba.

vlada 001

pre 6 godina

vo je jos jedan pokazatelj kolko predcednik Aleksandar Vucic vodi racuna o svom narodu svojoj zemlji i pokusava da teozivi na svaki nacin i u svakom pogledu, Srbija je na pravom putu Srbija zivii

djuro

pre 6 godina

@Ukinite PDV na bebi opremu!Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!
(dare 011, 17. mart 2018 13:47)


Na ovakav komentar nećeš dobiti plus od pete kolone i NVO... jer, ipak bi realizacija tvojih stavova unapredila Srbiju.. Samo svadja izmedju nas i destrukcija dolaze u obzir...

Žare

pre 6 godina

Kada u društvu nastupi stepen degeneracije, koji kod nas vlada, bojim se da su odavno pređene sve granice i da je nestanak neminovan.
Zato ljudi, a pogoovo deco, ne slušajte dramosera i bežite odavde kako znate i umete. Gledajte da se ostvarite na individualnom planu, i obezbedite kvalitetno okruženje u kojem će odrastati vaša deca. A natalitet neka mu podiže Brnabić i njegovi retardirani sendvičari. Kada odu svi normalni na čijoj grbači obitavaju, prirodna selekcija će učiniti svoje.
Sputnjik mi je objavio komentar, čik da vidim hoćete li i vi!

Старац Исаија

pre 6 godina

Није проблем наталитета српски проблем, нити је у питању сиромаштво. Па у Шведској или Норвешкој ако видиш бебу можеш животом да се кладиш да је дете досељеника. Срби су народ коме је одузета нада; ништа не убија човека као безнађе, изређаше се последњих 20 година све гори до горег, нико млад и нормалан не жели да остане овде. Нестајемо.

zoran

pre 6 godina

Gospodin prica o natalitetu a zaboravio je da je ukinuo besplatne udzbenike, deciji dodatak 2700 din i za to vam treba 28 papira, roditelji koji primaju minimalac sa troje dece nemaju pravo na deciji dodatak jer imaju prevelika primanja, pdv na deciju hranu i pelene je 20% dok je za novine, casopise i ostalu zutu stampu 10% nezaposlene zene neravno nemeju nikakva prava na porodiljski.

steva cvet

pre 6 godina

ne razumem kako je dosao do racunice od 12 miliona evra, neka mi neko objasni? koliko mi je poznato, godisnje se rodi 70000 dece u Srbiji. u najjefinijem slucaju, sva ta deca bi bila prvorodjena, i onda bi godisnji trosak bio 800 evra * 70000 dece = 56 miliona evra. koliki bi tek bio trosak da uracunamo jos i drugo, trece i cetvrto dete..

Cika Ramadan

pre 6 godina

* Od veceras nema struju od 20.00 do 06.00
* Od veceras sve kafice su zatvoreno.
* Muskarci od veceras nema vise strajka.
* Moramo da podrzimo gospodina Vucica jer nam treba radna snaga...fabrike sa sve strane otvoreno pardon bez vrata i prozora samo zidovi.

Mk 4:22

pre 6 godina

POGREŠNO!
ocu dajte 30.000 mesečno, na namensku kartucu, za lekove, hranu, knjige, 20% odevanje .. i ako to ne uloži u porodicu - stub srama
u novine i u aps, ne zaslužuje decu

nije li već jasno, iz iskustva i rezultata, dajući ženi
FINANSIRATE RASTURANJE PORODICE I DALJU SVEUKUPNU DEGRADACIJU, od moralne do demografske

stvaramo svet kopiladi bez očeva i čudimo se što se upravo tako ponašaju

Johny O.

pre 6 godina

Stopa nataliteta je dosta opala u poslednje vreme. Mora se nesto uraditi po tom pitanju.
(Darko, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Jesi li ti nešto uradio?

Nikson

pre 6 godina

Ovim putem bi samo hteo da cestitam zapadnim agenturamam na uspehu gasenja srpskog naroda na ovim prostorima, nacuili ste ih da je samo novac bitan u zivotu i da samo preko novca gledaju sve oko sebe, da rade baustel po evropi dok ih evropljani orobljavaju i daju im jos smesniju platu, ali neka oni nek zive u zabludi da im je tamo lepo u tudjini i svima ovima koji komentarisu da sutra idu u nemacku, idite daleko vam lepa kuca, i tamo cete biti jos veci kmetovi nego ovde, ali sta ja pricam obicnim zatupljenicima zapada, ovde ima posla i svako ko zeli da radi moze da radi, a sve ostalo su lazi i prevare.
Pametnom dovoljno!

pece savest a vojvodo

pre 6 godina

Zamisli da sedis u Vučićevom društvu. On priča o planovima za izvoz Mercedesa iz Ikarbusa i kine. Auu brate nit da kažeš na zdravlje nit istina.

Hitra koala

pre 6 godina

U Srbiji nedostaje pravde. Usput, malo ste novca izdvojili. Mora to više objektivno, a moraju ljudi da shvate da im se šanse posle 25 rapidno smanjuju da dobiju dete, pogotvo žene.

Filozof

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...
(Marko)

Ali zato imaju veliku stopu stranih privremenih i naturalizovanih gradjana koji opsluzuju privredu, otvaraju male biznise, placaju poreze,trose novac i tako doprinose obrtu bogatstva i razvoju...to se kod nas nece nikada dogoditi jer prvo nemamo novaca, ideja i programa za rast i integraciju stranaca (ni domacih) i drugo a ne manje vazno, ksenofobicni smo i iskljucivi jedva ovih nekoliko hiljada imigranata podnosimo a i oni jedva cekaju da uteknu...e to je odumiranje jer nema populacione i demografske politikeiz uglavnom gore navedena dva razloga..

boris

pre 6 godina

ja bi ga nesto pitao..kao pripadnik vojske nego se plasim da me ne nazove barabom..sta bi sa onim stanovima za vojsku..mart je..NEKO KO IDE USKORO IZ VOJSKE U SVABIJU

Zoran9zy49

pre 6 godina

Republika Srbija

206.170 (broj predškolske dece 2016) - statistika
+544.632 (broj učenika u osnovnim školama 2016/17) - statistika
+250.011 (broj učenika u srednjim školama 2016/17) - statistika
___________
=1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
*****
7.040.272 (broj STANOVNIKA srbije bez albanaca 1.Januar.2017) - Po Vučiću iz priloženog teksta.
-6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
________
=315.323 (ovo je broj dece do 18 g.(nemaju pravo glasa)
*****
1.000.813
-315.323
_________
=685.490 (broj dece koji se izgubio u priči g.Vučića)
*****
6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
+1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
__________
=7.725.762 (realniji broj stanovništva srbije (bez albanaca) početkom 2017 godine.)

P.S.
Statistički podaci nadjeni pretragom interneta.
POZDRAV.

Sloba milosevic

pre 6 godina

Da li ce ista na ovoj planeti udovoljiti nesposobnim srbendama,ko vam je kriv sto ste zavrsili osnovnu a hocete 1000e platu?Nemojte da se mnozite hvala

predlog

pre 6 godina

Da li bi mogli početi da štancujemo decu na fotokopiru.Kad mogu organi,oruzje i ko zna šta još mogli bismo brzo doći do mnooooogo dece.

ZAPOSLENA

pre 6 godina

Ko zastupa interes nas ZAPOSLENIH žena koje volimo decu i porodicu i posao ?
Treba predložiti da ZAPOSLENE majke sa dvoje dece rade ŠEST SATI dnevno (2 manje od ostalih) a za punu platu. (razliku od 100 evra plaća država)!
Tako će majke izbeći saobraćajne gužve, biti vredne na poslu
i imati više vremena za vaspitavanje dece !

Cinik

pre 6 godina

Kuca je izgorela a ti sad dolazis u dvoriste i vices "evo kofe, sad cemo da sipamo vodu i da gasimo". Kada je problem (mortalitet + emigracija > nataliteta) postao akutan, trebalo je reagovati, ali ni tada ovo resenje ne bi pomoglo. Ono sto bi pomoglo, a sto bi bilo i odrzivo je sledece:
Za svako dete roditelju 1/2 prosecne penzije do kraja zivota uz sledeci uslove. Ova penzija pocinje da se isplacuje pod sledecim uslovima
a) kada se dete zaposli i kada prestane da zivi u istom domacinstvu sa roditeljima.
b) za dete, koje jos nije ispunilo uslova a) roditelji gube pravo na ovo vrstu penzije ukoliko dete ima kriminalni dosije.

kaja

pre 6 godina

(Mk 4:22, 17. mart 2018 23:41)
Potpuno sam zaprepaštena vašim komentarom!! Vaše mišljenje još više podupire tezu, da žene moraju dooobro razmisliti sa kime žele da osnuju porodicu. Iskreno se nadam da je takvih kao vi izuzetno malo!

Cani

pre 6 godina

Seljadin ti Nemoj då se brines za Nas,bolje je beli Schengen nego Bela kuga.
A ko vas treba pomoc Ali Vidim da vas treba, Obratite ste kod vase prvo komsije,då vama pomognem na prirastaj.

Porodica je bitna

pre 6 godina

@ Gojku i Rajku : Odlični komentari, ali ima nade ! !
Evo jedna ali vredna mera za povećanje natalitet, koju bi prihvatile sve ZAPOSLENE mame koje vole svoju decu, ali koje ne stižu da se igraju dovoljno sa njima .
Kada bi mame sa troje i višem dece imale pravo da rade do penzije 4-5 sati dnevno (za punu platu) ,
uspele bi i da rade, i da vaspitavaju svoju decu na ispravan način !!

car

pre 6 godina

vi sto hocete da idete...idite. srecan put. tamo negde sistem jeste uredjeniji ali ni tamo ne cvetaju ruze. pola vas sto ode ce se vratiti posle 2-3godine kad vidi da ni tamo ne cvetaju tuze. sta ste se istripovali da samo vas cekaju. ne glasam vec neko vreme jer nemam za koga, ali covek je rekao istinu ovaj put. ako nista izgubicemo identitet za 50godina a vi sto idete gubite ga odmah. srecno svima gde god bili

srbin

pre 6 godina

E moji Srbi kao da ste svi odrasli pod staklenim zvonom!! Pradedovi imali po 10toro dece u jos gorim uslovima pa nisu kukali kao vi sada, nista vam ne valja ni dobro ni lose! Nigde nije lepse nego u Srbiji ma ko god bio na Vlasti ni ovi Lesinari a ni oni predhodni! Naucio vas zapad samo o novcu da mislite!

sofronije

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.

siki

pre 6 godina

"Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила?.. 2 пута на летовање и скијање?"
@(милко, 17. mart 2018 11:58)

Može mi se. Moj život moja stvar. Inače, bio sam 3x na letovanju prošle godine. Imaš nešto protiv?

Rajko

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

Lupi pa ostane živ

pre 6 godina

Nije problem u natalitetu nego u odlasku mladih iz Srbije! Srpkinje radjaju a neke druge zemlje onda usvajaju srpsku madost i talenat. Zasto dragi AV? Ajde to objasnite?

slucaj x

pre 6 godina

Isto koliko i biracki spisak. A 1,2 miliona maloletnih!!! Znaci 1,2 miliona nepostojecih glasaca u spiskovima preko kojih svi vi nazovi politicari kradete izbore a posle i celu zemlju!

ok

pre 6 godina

Ja sam mlad covek i ne mogu da verujem koliko su stare generacije sahranile ovu drzavu. Rasturili ste Jugoslaviju, izgubili sve moguce ratove i sad glasate za Vucica. Niije ni cudno sto mladi ljudi odlaze iz drzave. sramota..

Nikson

pre 6 godina

Ovim putem bi samo hteo da cestitam zapadnim agenturamam na uspehu gasenja srpskog naroda na ovim prostorima, nacuili ste ih da je samo novac bitan u zivotu i da samo preko novca gledaju sve oko sebe, da rade baustel po evropi dok ih evropljani orobljavaju i daju im jos smesniju platu, ali neka oni nek zive u zabludi da im je tamo lepo u tudjini i svima ovima koji komentarisu da sutra idu u nemacku, idite daleko vam lepa kuca, i tamo cete biti jos veci kmetovi nego ovde, ali sta ja pricam obicnim zatupljenicima zapada, ovde ima posla i svako ko zeli da radi moze da radi, a sve ostalo su lazi i prevare.
Pametnom dovoljno!

Serbistan

pre 6 godina

O svemu se prica osim o korupciji, bezvlascu, kriminalu i nepotizmu. To su razlozi zasto ljudi napustaju zemlju, i za njih ste krivi vi politicari i vasi botovi.

Priča bez kraja

pre 6 godina

Dobro, kome ovo odgovara? Realno, odlaze oni koji ne mogu da se "snađu", nisu botovi, itd... Vi će te na kraju imati 98% glasova i vlasti. Šta smeta? I Belorusija je naprednija od nas.

Balkanac

pre 6 godina

Trideset godina ti i tvoja polumenta, SPS, DS SRS, DSSi dr vladate, petljate, bogatite se i pricate o nekakvom natalitetu, zakonu o radu, a narod odlazi, zene ne radjaju jer ako zatrudne nece da ih prime na posao, bebi oprema skupa.... Moj predcednice, opozicijo,, pozicijo vi ste najveca posast koja nas je zadesila.

pravda

pre 6 godina

Zavrsicemo kao nacija, jer ste nas vi politicari, iz peroda 1990g do danas- doveli do prosjackog stapa. I nikada niste odgovarali za to- vec nam sad prosipate zabrinutost..

Mila

pre 6 godina

Ovaj problem je toliko ozbiljan da nema težeg od njega. Opet je Aleksandar Vučić taj, koji ga postavlja u prvi plan, ranije ga niko nije ni pominjao, bila je važna samo vlast i vlast i ništa drugo.

Mister Hajd

pre 6 godina

Sa tobom i tvojima smo definitivno završili priču ... Poslednji šljam je isplivao na površinu ...vi ste poput onog smeća koje je zakrčilo srpske reke i jezera... vi ste ekološka katastrofa !

bdp

pre 6 godina

ovo nije moj komentar, ovo je samo obaveštenje da moj komentar na ovo iznošenje "predsednika" nikada ne biste objavili jer bi bio prepun psovki i uvreda. on ovim vredja svakoga ko ima IQ preko 20.

Krsman

pre 6 godina

Dobili smo bebu u januaru, lomatali smo se po opstini i socijalnom za roditeljski dodatak, muka jedna. Pri kraju smo sa papirologijom samo sto je novac za prvo dete vise nego smesan. Da li ljudi koji sede u vlasti znaju sta je sve potrebno za bebu? Kada odraste, nadam se da ce zivot nastaviti u nekoj uredjenoj zemlji, svuda samo ne ovde.

Očigledno

pre 6 godina

Greši drug precednik, ovo je projekcija koja ne uzima u razmatranje depopulaciju kroz emigraciju stanovništva. Realno je da izgubimo bar 30% stanovnika do 2030. I mi jesmo završili kao nacija, to je sada izvesno. I greši da smo mi krivi, on je kriv! Dobro, i mi smo krivi jer ga uporno glasamo, ali to je već druga tema.

милко

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.

Stradija

pre 6 godina

Gospodine predsednice problem je mnoooogo dublji. Recimo primarni cilj svakog od vas političara je da participirate i ostanete u vlasti a ne vodjenje ispravne politike. Vec tri decenije se ne ulaze u obrazovanje vec se promoviše nerad, laka zarada i burazerska ekonomija. Bez kvalitetne baze postajemo ekstremno nekonkurentni. Samim tim nema ni investicija, ni rasta, ni buducnosti. Zbog poltronizma kvalitetni ljudi odlaze i osnivaju porodice daleko odavde. Drzava dozvoljava da radnik ne bude ili bude placen mizerno, ne treba biti genije i odluciti se za zivot bez dece. A umesto konkretnih mera vi osnivate jos jednu sluzbu za uhlebljenje poltrona.

Marko

pre 6 godina

I....jos nekoliko desetina plata od po 100+k......a o ideji materijalne pomoci porodici,penzija za majke troje i vise dece, neka nadoknada za nezaposlene majke ili bilo sta konkretno.....nista!

jadnici

pre 6 godina

Hvala ti drzavo (namerno malim) na zabrani zaposljavanja u javnom sektoru, verenica 6 godina radi sa fakultetom i polozenim pravosudnim ispitom u Sudu na odredjeno vreme i ne sme da dobije dete, jer je posle nece vratiti na posao... Trpi ona, trpi veza, sve trpi zbog te neizvesnosti, hoce li joj produziti ili nece, svako malo...

Na odredjeno znaci i da ne moze da napreduje u struci, da je zaglavljena na istoj plati, da joj se ugovor produzava kako se sefici cefne, na mesec, dva, tri, pa pauza gde i dalje mora da radi...

Hvala ti drzavo sto mi sestra 11 godina ne moze da dobije posao za stalno u predskolskoj ustanovi iako je davno stekla licencu, zbog politickog, prekorednog zaposljavanja, radi samo kao zamena, sakupila je 3 godine staza na tome, jer ako se jednom ne javi pa-pa, vise je nece zvati, da ne pominjemo da je vise NIKAD nece zvati ako ostane u drugom stanju. Samim tim, ne moze da se uda, osamostali, osnuje porodicu...

I na kraju, hvala ti drzavo sto mi roditelji sa punim radnim stazom imaju 14 i 23 hiljada penziju, koja cesto nije dovoljna ni za lekove i dazbine, a hranu da ne pominjemo...

Moju bedu cu zadrzati za sebe i pozeleti ti da se sto pre raspadnes, da nas neko drugi uzme pod svoje i izvede iz naprednjackog, dosovskog i kojeg sve vec ne mraka...

aplicirao za kanadu

pre 6 godina

godpodine Predsednice
moja zena meni skoro kaze:uh,kako bi volela da rodim i trece,pa pogledaj ih,nema nista lepse,al kad pomislim,koliko para pucamo za privatne klinike,koliko nam je lose zdravstvo,kad pomislim da svakog dana po 3 sata radim domaci sa starijom jer nam je skolski sistem katastrofa,kad pomislim da ti i ja sa fakultetima jedva prezivljavamo,jer se ne guramo i nismo clanovi partije,kad pomislim da mi i dalje vagamo dal smo cetnici il partizani,muslimani ili pravoslavci,da ce ,nikad se ne zna,mozda neki novi rat,kad pogledam nasu skupstinu o cemu raspravlja,kad pogledam ta lica koja su nam ministri,kad pomislim da nemamo ljudskih parkova,igraonica,sadrzaja za tu decu,kad ta deca nemaju sansu,jer rodjenje u srbiji i zivot je poput zivota u kavezu,kad pomislim da ce mozda neciji sinovi ravnopravniji za zivot ovde od mojih,jer nam pravda i sudstvo sluze samo za sminku,kad pomislim da radimo po 2 posla,tebe nema po 15 sati samo da bi ziveli normalno,dodje mi ne da ne rodim decu nego sve da prodam i da odem gde god..
a ja se mislim,jos malo,jos samo malo,i ostade Srbija i bez nas cetvoro
gospodine predsednice,nisu zene krive
moj brat je ubraku vec 6 godina,ima 36 vec,i ne zeli decu dok nema uslova za njih
uci nemacki,planira gore da ih radja
pozdrav

street boy

pre 6 godina

Mene ste otjerali `95. ti si u to vrijeme bio 'mirotvorac'(radikal),
ja Srbin iz Bosne, dezerter (pobegulja). Ne dadoste mi da se redovno
prijavim pa sam bio prinudjen da radim na crno i da se krijem za
vrijeme racija kad ste hapsili pobegulje i vodili na raatiste. Nikada
niste odgovarali za one koje ste na silu gurnuli u rat a dosta ih je
izginulo. Da ne duljim 'zapalio sam preko bare' sa zenom i dvoje djece,
danas imam 4 unuka 4 Kandjanina koji nece raditi za 300 eura mjesecno.

veljkoni

pre 6 godina

Pa možda da probas sa 0 procenata PDVa na sve proizvode za bebe...da povecaš plate svim radnicima i radnicima, da im vratiš otetih 10 posto u proteklih 4 godina. Pa da vidiš kako će biti drugačije.

Ziv je Draza

pre 6 godina

Nece nijedno dete da ti radi za 200 evra Vucicu. Zato odlaze cim zavrse skole. Nece niko na silu da pravi decu, vec vi morate da stvorite normalnu drzavu da ta deca rastu. A to vama nije u interesu.
(sofronije, 17. mart 2018 11:49)

mislis na normalnu drzavu kao sto je nemacka? Vidim da im super ide sto se tice nataliteta. Ili na normalnu drzavu kao sto je Kosovo?

Coa

pre 6 godina

Lol, pa odumiremo kao nacija jer je vrlo zanimljiva ekipa na vlasti, koja toliko dobro radi da ljudi beže glavom bez obzira preko... Mnogo ste vi pravite pametni, ali ljudi ipak nisu toliko glupavi!
Za botove, usled ovoliko velikog odlaska doktora, šta mislite ko će da nas/vas leči?

Mikhail Tal

pre 6 godina

Sami smo krivi za priraštaj? A šta kažete na Prvi, Drugi svetski rat, Balkanske ratove, ratove devedesetih koje ste i sami podsticali i huškali?

glhf

pre 6 godina

Za početak ukinite vulgarnosti na TV-u, tj rijalitije, da se vrati malo kult porodice, pravih vrednosti. Da cure ne jure samo imućne, već da pokušaju same nešto da stvore. Da ne prave selfije po ceo dan. Da momci shvate da nije novac jedini (niti presudni) uslov da se osnuje porodica. I naravno ukinite samodestruktivne poreze na bebi opremu, dohranu itd. I onda može da se priča o nečemu dalje...

Piksi

pre 6 godina

Onima koji nisu glasali, ili koji su glasali al za ovu ekipu, želim srećne penzije za jedno desetak godina, da vidim odakle će ih dobijati i kolike će biti.

Vlada

pre 6 godina

Haha a ima 7 miliona glasaca... Naravno da cemo izumreti kao narod na ovom prostoru jer nas vode losi politicari zadnjih 25 godina i rezultat toga je da ce se radjati Srbi u Nemackoj, Austriji, Norveskoj.... Problem je sto vecina njih nece vise biti Srbi a i zasto bi pa njihovi roditelji su pobegli od vas trenutnih na vlasti kao i od onih prethodnih. Mogu da izmisle politiku populacionu kakvu god hoce od toga nema nista jer mladih ljudi nema beze iz ove drzave a ne mogu babe od 60 godina da radjaju decu.

Marko

pre 6 godina

Bravo,Kakav predlog,kakva ideja!
Nego sta bi sa nama koji vec imamo cetvoro dece i borimo se za vazduh a kamoli za egzistenciju.Nemam nista protiv Roma ali sad ce mo da postanemo manjina.Sram vas bilo.Treba odavde bezati

Berliner

pre 6 godina

Ja sam otišao iz Srbije da bih imao decu koja neće gledati i slušati tebe i tvoju ekipu.Moja deca kao i deca stotina hiljada ljudi koji su od vas pobegli,neće biti Srbi jer žive i socijalizuju se u vama stranim kulturama.Pozdrav

Micko

pre 6 godina

Covece, osvrni se oko sebe, na svakom cosku caruju primitivizam, korupcija i razbojnistvo. Primitivni ljudi, primitivni nagoni, bezvlasce, kriminal, najgori su zauzeli najvise pozicije, a pametni se masovno iseljavaju. Tome ste najvise doprineli ti i tvoja nova i stara partija, a sada ronis krokodiske suze. Nema Srbiji spasa, smrtno se razbolela jos 1990. godine, ali je proces umiranja spor i bolan.

Da komšiji ne crkne krava!

pre 6 godina

Koliko sam uspio primjetiti ekonomska situacija nije glavni faktor, bje#e ljudi od tebe Fireru, tebe i tvoje razularene skalamerije koji svi bukvalno rade šta im padne na pamet, od načelnika općine tamo neke selendre pa sve od šefa države, tebe, za vas Ustav i zakoni ne važe, nakon 2012. se iz Srbije iselilo više ljudi nego iz Hrvatske od osamostaljenja!

BGD

pre 6 godina

Vučiću.Pad nataliteta se nekako poklapa sa 8 sednicom i dolaskom Braće Milošević,Mirka Marjanovića i VAS Srpskih Radikala Na vlast.
Vučiću,Prelomi sa Kosovom i Kosovskim Mitom,Otkači Srbiju od Pogubnog Ruskog Bratskog zagrljaja,Nateraju SPC da prihvati Ovozemaljski kalendar,Dekretom izjednači upotrebu Vukove Glagoljice i Ćirilice.Punom parom U EU.To sve može da se uradi za 2 meseca i napredak DRUŠTVA ĆE BITI MUNJEVIT.
p.s.Oslobodi Medije i Srbiju oslobodi od VULINA,Rističević a,Martinovića,Atlagić a i sl.likova.

Heeeeej

pre 6 godina

tacno sami smo krivi ali na celu sa svim politicarima od 80 ih pa do danas. Beda i neizvesnost u bolje sutra (koje nikad nije doslo)naterala ljude na takve odluke.Taj broj od skoro 7 mil. je vec mnogo mnogo manji.Ali statistika je cudo.

mare

pre 6 godina

Ja radim na tome da odem odavde i planiram da stvorim porodicu sto dalje odavde. Ovfe bih samo osudio decu na necovecanski zivot pun mizerije , loseg zdravstva ,partijskog zaposljavanja,nepotizma ...

Rođače

pre 6 godina

Ehej,

Samo nastavi tako, ja završavam postdiplomske studije u 45 godini.
Drugi fakultet. Radim dva posla. Žena i ja zarađujemo više od ostalih. Imamo našu kuću, dvorište, kola, plac za vikendicu.
I sve ćemo to da prodamo i da odemo odavde zato što tvoji prilepci i prefarbani žuti prilepci vode i kradu ovu zemlju.
Zagađeni smo, prljavi, zidaju se tržni centri, svetli novogodišnja rasveta, piči fontana, rehabilituješ Nedića, valjda zbog tvog Novaka, šta li...
Od Vesića ne može ni jedan tender da se dobije u beogradskom vodovodu, ista je slika i po ostalim državnim firmama, dižeš akcize i hvališ se suficitom.
Ferari tvog drugara ne sme ni policija da odnese ispred beogradskog dramskog, Pro inter tvoga bate svaku licencu naplaćuje i zatvara izvođače radova pa radnici ostaju bez posla i plata...
Inspektori za očuvanje okoline, rada, građevine ne smeju bez najave da se pojave kod investitora...

Ne treba ni da nas bude. Jer ti dečko ni dana staža u životu nemaš.A vodiš nas u crnu rupu.
Kome šta nije jasno videće za par meseci kada ćeš za naše opšte dobro priznati Kosovo i objasniti kako će nam zbog toga za 2-3 godine biti mnogo bolje.

I ono kad si mi sinove pomilovao po glavi, odmah su otišli na tuširanje...

Mihailo

pre 6 godina

Ako svi Vi političari koji ste do sada vladali odete, vratite opljačkano i na vlast dođu ljudi koji nemaju veze sa vama, onda ima nade u protivnom Srbija je na putu bez povratka.
Znajući Vas političare druga opcija je izvesna.

Marija

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00)

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje.

Munzeovac

pre 6 godina

I mojih dvoje (22 i 20 god) uskoro odlaze iz ove “drzave”, a i zena (45) sa njima... Ja cu uskoro ili iz drzave ili u zemlju, tako da racunaj slobodno jos -4... Nasu decu smo bukvalno “oterali”, sto savetujemo svima (normalnim) ljudima koje znamo, da se ne bi vise davili u ovoj tzv. partijsko-rodbinsko-mafijaskoj drzavi. Nije drzava za sve nacije, ko ne zna i ne moze da je stvara, odrzava i vodi, nece je ni imati.
Auf Wiedersehen!

Aleksandar

pre 6 godina

Supruga i ja imamo dvoje i bežimo iz zemlje, jer gde oni odrastaju i gde treba da postanu ljudi..., normalnom dovoljno. Nemamo dva života, čekao sam dosta, da bar deca imaju perspektivu.

Sem

pre 6 godina

Prosto je, smanjite poreze.

Mnogo veći problem od nataliteta su migracije. Nažalost jako puno ljudi iz moje generacije znam da su otišli negde napolje da grade život i stvaraju porodice. Sve to proizilazi iz loše finansijske situacije ovde...

Petar

pre 6 godina

Ljudi nemaju vise dece jer ne mogu finansijski ispratiti dvoje, troje ili cetvoro a ne jer ne bi hteli vise dece, tako da ne vidim kako se ista moze promeniti na bolje u Srbiji jer ekonomija se sigurno nece toliko znacajno da bi ljudi mogli izdrzavati vise dece. A nismo ni narod kao Albanci ili Romi koji samo radjaju pa kako god ziveli pa im svaka kuca ima po sedmoro, osmoro dece..
Cak i Nemacka kao najveca sila Evrope ne bi prezivela bez Turaka i Arapa koji dolaze jer nemaju dovoljno populacije a cela Evropa u globalu ima problem sa natalitetom

Milica

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.

Anarchy

pre 6 godina

Dobro jutro Kolumbo, otkrio si Ameriku jel. Da je ispunio barem jedno od silnih obecanja, situacija bi bila drugacija. Prvo zbog veoma loseg standarda i ne sredjene drzave u kojoj se zakoni primenjuju selektivno, dobar deo se stanovnistva se radja van Srbije i nece nikad biti vise deo Srbiji, najveci nas grad posle Beograda je Bec u Austriji samo zivi vise Srba nego u druga dva nasa najveca grada, Nisu i Novom Sadu, preko 300 hiljada zvanicno, a ima ih i vise, to je apsolutno katastrofalno. Drugo sta bi sa obecanjam iz kampanje za parlamentarne izbore o prosecnoj plati za trece dete porodicama do 18. godine tog deteta, sta bi sa povecanjem standarda, sta bi sa zastitom zena od otkaza ili gubljenja pozicije u firmi nakon trudnickog i porodiljaskog bolovanja, sta bi sa ukidanjem poreza na bebi hranu i opremu, jeftinije obrazovanje. Svako moze da izadje i kaze Srbi ... se i zene radjajte, sta posle, bolje i da nam opada broj nego da pocnemo da jedemo jedni druge od gladi. On sad izlazi sa nekom parolom sav ponosan, 6 godina sa apsolutnom vlascu, prstom nije mrdno, samo podizu namete i sada jos izlazi sa punim pravom da pametuje i drzi predavanje.

Strokavi mozak

pre 6 godina

Vidi ga on se brine mukica.Njegova ce ionako u inostranstvo na skolovanje pa ko zna gde.A ja da pravim decu da se zlopate ovde.E pa nece da moze.I treba da se zatremo bolje nismo ni zasluzili.

Bluesteel

pre 6 godina

Bitka je izgubljena,kao i sve kod nas price i samo price. Nista o cemu pricate ne funkcionise u praksi. Imate par gradova u kpjima ima sivota ave ostalo je oronulo i napusteno. Izadjite iz Ns ili Bg,to je tuga. Sela su ostala pusta gradovi opstine od bekad 30000ak sada imaju 15000 staraca ...itd kasno nazalost

ludilo

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu:

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali?
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave.

Dr Miggyy

pre 6 godina

Најгледаније ТВ емисије код нас су “Упитник”, када код ΛV гостује Оливера Јовичевић и “Ћирилица”, када код истог “водитеља”, гостује Миломир Марић. Што се тиче јачања популације, омладина почиње са реализацијом одмах и то гладна. Јуриш!

janbo

pre 6 godina

Da, tačno je da Srbija gubi stanovništvo već 67 godina, ali s obzirom na tolike migracije čudi me da brojka nije još gora. Iskreno ne verujem da trenutno ima 6.9 miliona stanovnika jer mnogi koji žive de facto na zapadu godinama su samo prijavljeni ovde.

Zašto nema dece? Većina će reći siromaštvo, ne mogu da priušte. To nije tačno. Najsiromašnije države ili etničke grupe imaju mnogo dece i nemaju taj problem. Stvar je vremena u kom se živi i pripadanja civilizacijskom krugu. Ovako kako je u Srbiji je svuda na Zapaau, oni opstaju samo zbog pridošlica koji rađaju puno dece.

Kod nas su poslednje generacije koje su imale puno dece oni rođeni 30-ih, i tamo 50-ih do 60-ih su rađali. Tada je stanovništvo bilo ruralno, deca su umirala, nije se islo u skolu, rađalo se plemenski, pogotovo po zabačenijim krajevima. Nakon toga dolazi do urbanizacije i velike industrijalizacije pa kada su ti ljudi odrasli već su bile 70e, 80-e, odlazili su u gradove, bežali iz siromaštva, završavali neke škole, i od tada kreće to 1, 2 dece plafon. To bi bili moji roditelji, imaju mene i sestru, a oni iznad su baba i deda koji su imali 5 dece, i sa očeve i sa mamine strane.

I za kraj ono što Vučić kaže završićemo kao nacija, to je vrlo moguće i to jeste put kojim ceo svet ide. Nestaće nacionalne države. Svi će da liče na USA, već evropske zemlje liče, ukinuće se granice svako će živeti gde hoće i biće ko god hoće. Teoretičari zavera bi rekli ''Svetska država''. To možda i nije daleko od istine.

Bozzo

pre 6 godina

Ne,Vučiću,ti si kriv! Svaki mlad normalan čovek ko ima iole mogućnosti gleda da živi i zasniva poeoddicu negde gde mu plata neće biti tvojih lažnih,nepostojećih 450€,već pravih 2000€.Tamo gde država ne funkcioniše po mafijaško-partijsko-rodbinskim vezama,već na pravnim principima. Ma,vredi li uopšte nabrajati??

Marko

pre 6 godina

Nije problem u ekonomiji već u lošem uticaju okoline. Danas uce decu da se ne uzimaju pre 35-te da ne radjaju rano. Kako trebaju bogato da se udaju. Kao treba da beže u inostranstvo. Zatim uticaj medija,rijalitija, instagrama i drugih drustvenih mreza je katastrofalan. Mnogi padaju u depresiju zbog nerealizovanih maštarija... Ovo je jako kompleksno pitanje.

Filip

pre 6 godina

Čitam komentare i vidim da se ljudi šale i zezaju na račun nataliteta, ali natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo.

person

pre 6 godina

I to kaze covek koji ima neogranicenu moc i vlast poslednih 6 godina?
I koji je vladao i devedesetih?

Pa sta si cekao do sada?

I zasto to sada pricas kada si pre 3 godine javno napadao majke koje radjaju decu i ostaju kod kuce da ih neguju jer tako "uzimaju pare od drzave".

Sram te bilo

mare

pre 6 godina

Zdrava drzava i zdravo drustvo se gradi polako, pazljivo i sa puno odgovornosti i truda. Mi smo svedoci totalnog urusavanja drzave.., za 5 godina smo se vratili u srednji vek

prosecni srbin

pre 6 godina

alo bre ja sam dobio otkaz u firmi jer sam operisao tumor i bio na bolovanje!!!! Ja ne radim supruga ne radi imamo jedno dete o kojoj drzavi i natalitetu ova ****** prica???

mamlaz

pre 6 godina

Tako to biva kad lažeš naciju da radi za 500 evra mesečno, da je stopa nezaposlenosti niska i da smo ekonomsko čudo regiona i Evrope. Onda onaj koji zna da sabere 2 i 2 pobegne daleko od tih laži i tamo pravi decu.

Stefan

pre 6 godina

Nema povecanja nataliteta dok se ne vrati optimizam i nada u drustvu. To je jedino moguce kad ti i tvoji poltroni odete sa vlasti. Mladi bjeze u inostranstvo od lopovluka i primitivizma.

crni sin

pre 6 godina

bilo bi dobro kad bi se na celoj planeti broj ljudi smanjivao, inace cemo kao ziva vrsta brzo doci do propasti. mali prirodni prirastaj je ustvari dobra stvar za srbiju, zamislite da nas sad ima recimo 15 miliona, pa mi bismo se ovakvi kakvi smo mlatili po ulicama za koru hleba.

Kobaja Grande

pre 6 godina

Za pocetak - prestanite da kradete od sopstvenog naroda. Za normalan zivot i natalitet potreban je zivotni standard. Sta je bilo sa stanovima od 350eur/m2? Jel ti mislis da se deca prave i hrane od Farme i Velikog brata? I od plate od 250eur mesecno?

Mici

pre 6 godina

"Ko rodi trece i cetvrto dete pomoc od 30 000 din. 10 godina" Sta ovo znaci ? Jadni ti ljudi koji nasednu na ovo. Sta ce ta deca da rade kada napune deset godina i kada pomoci vise ne bude bilo. Ova drzava treba da obezbedi radna mesta i normalne plate pa ce ljudi sami da planiraju porodicu i da deca mogu da zive dostojanstveno a ne kao socijalni slucajevi. Nama ne trebaju getoi sa decom na socijalnoj pomoci nego normalno gradjanstvo. Nije problem samo roditi dete, nego ga odgajiti u dobrog coveka i odskolovati.

X-MEN

pre 6 godina

Nemam deciji dodatak i zivim u tudjem stanu.... i naravno placamo kiruju 100e mesecno.Kada sam otisao u opstinu ( Vrbas ) da podnesemo papire za deciji dodatak kazu nem nemate pravo! I naravno pomiris se sa takvom drzavom i moje dete sad vec ima 4 godine i nema deciji dodatak a ima nas 5 clanova u porodici ovo je samo jedan primer koji sam morao da spomenem....itd

mozaks

pre 6 godina

mladi.odlaze,a ko.moze i ima.priliku,od starijih takodje..to pokiticari vide,pogotovo.na.nizem nivou,ali jednostavno cute,jer su na pozicijama.koje.im.obezbedjuju dobru.platu,a politicka stranka gleda da to traje dok.god.je.na.vlasti.
dajte platu ,najnizu da ne bude ispod 40.000 u ovom trenutku,da prosecna bude barem 70.000 i resili ste 90% problema..jer ce sa tom platom i ovim cenama nas covek bolje ziveti ovde.nego sa 1700 eu plate u austriji ili nemackoj!
zene ne radjaju decu,zbog drzave,vec iz ljubavi sa svojim covekom radi potomstva.kad oboje imaju slicne plate navedene,mozda se neko.odluci i na 5 dece,a taj podsticaj ce ih samo dodatno ptpomognuti da se odluce na taj korak.
G.dine Predsednice i g.djo premijerko resite se vasih parazitnih direktora i direktorcica,politicara na lokalnom.nivou,koji sve cine da bi vas prikazali u negativnom svetlu,iako.licno.imaju koristi od vaseg truda i zelje da se bolje zivi,jer oni zive ko carevi sa platama koje premasuju i 150.000 din a gde su dodaci,dnevnice,raznorazne privilegije..

korov

pre 6 godina

Av je zamenio teze...nije nama toliko potrebno da se više dece rada već da ne odlaze iz zemlje. Ako sistem i dalje bude ovakav nikave mere neće povećati broj stanovnika. Sada radjamo decu koja imaju velike izglede da postanu Nemci, britanci, francuzi...

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

sanja

pre 6 godina

vucko moj, penzioneri ne treba da zavise od dece već od investicija. dokle vise ovaj komunizam i piramidalne seme. napravite fond za investiranje kao što sve razvijene države imaju i odatle plaćajte penzije, a ne iz poreza građana. užas kakav vodja i kakav pristup problemu.

Mile

pre 6 godina

Kakva demagogija, Pa ministarka koja sedi pored njega i zadužena je za demografiju rodila je jedno dete koje je emigriralo i živi u inostranstvu...

aleksandar

pre 6 godina

zena ima 29 a ja 38 god.... imamo decaka 5.5 god.... zena radi u vrticu NA ZAMENI vec 3 god ceka da je zaposle.... i zamislite sad gospodja ostane trudna i simika sa posla pa posle juri gde i kako se zaposliti.... ja bi jos jedno dete ali..........

Neshvaćen

pre 6 godina

Kako da pravim decu kad radim na ugovor od 3 meseca i ne znam da li cu sutra izgubiti posao?! Necu da pravim slepce...
Ova drzava treba da obezbedi posao ljudima kao sto sam ja, a ne da radim posao gde je potrebna osnovna skola, a imam visoko obrazovanje! Sistem vam ne valja gospodo, zato ljudi i beze odavde da bi osigurali buducnost za svoje potomke! Izgubile su se vrednosti u ovoj nama dragoj Srbiji! Nekvalfikovani kadrovi vam vode privredu, skole i drzavu...zasto? Zato sto vise cenite vezu i partijsku knjizicu. Mi koji to nemamo i hocemo posteno da se zaposlimo i da radimo smo naj****!

VladaNS

pre 6 godina

Odlično, ti se skloniš i to ti je već nekoliko desetina hiljada odlazaka manje na godišnjem nivou. Nadam se da će mu neko reći u lice ono što svi znaju - on je glavni krivac za depopulaciju Srbije.

GoriOdSvihOkupatora

pre 6 godina

Obraz djon. Care nebeski, od kako sam se rodio (krajem osamdesetih) znam samo za ratove, sukobe, mrznju, besparicu, dugove i puko prezivljavanje. 28 GODINA, (ej!) slusam jednu te istu bagru koja me ubedjuje da ce biti bolje, a vreme leti a sve je gore. Bogu hvala, skolovao sam se dok ste vi davali lazna obecanja i sad cekam vizu pa paljba da NAPOKON zivim, osnivam porodicu, vratim dugove i pomognem mojima koji nisu u mogucnosti da uteknu iz propale drzave a penziju pitanje da ce i imati. Muka mi je od vasih kvazi strucnjaka, kriminalaca na funkcijama, splavarki i rijalitija, bezube okoline, raspalog zdravstva, bednih plata... Jesi me mozda stipendirao dok sam studirao, obezbedio neki studentski posao, povlastice? Adio bre, moje dete nece piti step drink na kasikicu, jesti matijeviceve toksicne pastete sa tvojim likom niti trpeti nasilnicko ponasanje svojih vrsnjaka u skoli.

Serpica Alek

pre 6 godina

Koja bre strategija ovo je uveliko spremanje za parlamentarne izbore jer covek prica ono sto vecina roditelja zeli da cuje pa nek upali kod 30% onih koji ne glasaju za njega pun pogodak.
On koji sve zna kao nema pojma da niko normalan ne sme da ima vise od jednog ili plafon dvoje dece jer ste napravili lopovsko partijski sistem u kojem niko osim vas lignjosava ne moze da pliva. Svi to vide i znaju a vi kao spremate strategiju kao brinete o gradjanima. Dvolicno. Jos imate partijsku armiju koja se nada da ce prezivetu u vasem sistemu a pojma nemaju da ce deliti sudbinu sa svima.

Milan

pre 6 godina

Slobodno se razmnožavaj i nabavi još par žena, poput Arapa. Mi, siromašni muškarci nemamo motiv u ovakvoj državi zahvaljujući tebi i ekipi. Relativno sam mlad pa sam i kao takav nesposoban za tako nešto, prosto ne mogu. Mi smo vodeća nacija po tome (zna se na šta se misli), a malo se priča na tu temu. Hvala tebi i ekipi na "entuzijazmu".

Doktor direktor

pre 6 godina

Ja sam računao jedno 50 godina da ćemo da ostanemo bez stanovništva ako se ovako nastavi, bez ratova ili neke kuge a kako kod nas svakih 20 godina neki rat a ni zdravstvo nam nije neko zaključak donesite sami..

4 sata - cela plata

pre 6 godina

Predložene mere neće povećati natalitet kod Srba..
Bolje je da se majkama za TREĆE dete omogući :
- plaćeno porodiljsko 2 godine , a
- posle da imaju pravo da rade do penzije 4 sata, za punu platu.

Тако би се не једно радно место запослиле ДВЕ мајке са по троје деце ,
а и деца би више времена проводила са мајкама, што је неопходно да постану нормалне личности !

iv

pre 6 godina

Mi i dalje pričamo priču kako treba deca da se rađaju da bi zarađivali nečije penzije,
Alooo bre,
ja sam za svoju penziju odvajam,tj. njima plaćam,dokle bre više da deca i unuci moraju da otplaćuju nešto što je već svaki penzioner odradio i platio

moj savet

pre 6 godina

...27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj.
Tacno toliko ima od Slobe do njega...eto koliko nas vec vodje zamajavaju,a kako vidim nastavice se i narednih 27 god.zato spasavaj se ko moze i dzada odavde.

neny

pre 6 godina

Neke nacionalne manjine kod kojih 3,4 itd. dete i pored ekstremnog siromastva nije problem vec trljaju ruke. Demografski problem se ne resava na taj nacin, nego celim setom zakona koji obuhvataju zastitu zene na radnom mestu, stanarska prava za roditelje, podsticaj resavanja stambenih problema, suzbijanje abortusa, stimulans da zene sa vise dece da imaju vece penzije, vise mesta u obdanistima, povrat pdv-a za bebi opremu i ono sto je najvaznije mere za suzbijanje masovnog iseljavanja mladih!

Hitra koala

pre 6 godina

U Srbiji nedostaje pravde. Usput, malo ste novca izdvojili. Mora to više objektivno, a moraju ljudi da shvate da im se šanse posle 25 rapidno smanjuju da dobiju dete, pogotvo žene.

oki

pre 6 godina

Srbi, čudna sorta. ...ne daš im, ne valja, daš im, opet ne valja. Tražili ste, gledajte (ne, tu ne mislim na zadnje izbore) . Pozdrav iz ravnice holandske.

samo da kazem...

pre 6 godina

Neće imati 5.5 miliona već 2 miliona. Svi mladi će otići... Penzioneri poumirati... Kad bolje razmislim neće biti ni 2 miliona...

progledajte bolje

pre 6 godina

"Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem", rekao je Vučić

Nije istina da nemamo dece.Nekoliko mojih prijatelja su izasli u Nemacku u svojoj 36 godini sa troje dece.Znaci jedna porodica sa 3 dece,njih petoro.Malo li je ? Vratice se ? Oce vraga.Prodali su kucu u SRB i kupili u D,Nemacka dobila na natalitetu njih 5.Ovaj plan je dobar i svakoj porodici je dobrodosao neki dinar,ali sta cemo sa kvalitetom zivota ,korupcijom,izivljavanjem od raznoraznih salterusa,pripadnika rlektro distribucije,pandura,cekanja u redovima,nekvalitenim gorivom,internetom,benzinom,platom,putevima sa rupama,kupljenim diplomama,neresenim ubistvima,.....Proslo je Titovo vreme i nismo zatvoren sistem.Imamo internet i znamo da tamo negde postoji lepsi zivot.Dzabe placas,ocu i da zivim.

petar popović

pre 6 godina

Страшно заудара тај његов махнити напор да призна Косово и да све нас обрлати на своју страну и онда да каже да није он то урадио него сви ми. До дана данашњег није рекао шта ће се то десити ако не признамо Косово, али зато на сва звона труби о томе како су га пет година лагали (ЗСО). Мисли да је мајстор манипулације ако истовремено пљује по "Међународној заједници", на једној страни, а на другој тражи да се покоримо истој.

A.

pre 6 godina

Priča čovek koji je poslednjih šest godina u vrhu vlasti (prvi potpredsednik, premijer, premijer u vladama, predsednik države), a standard od 2012. sve niži.
Zarade koje primamo u dinarima su sve niže (jer je dinar najjači prema evru).
I dalje primamo umanjene penzije ("Srpski budžet je treću godinu zaredom u suficitu", rekao je Vučić.), a poznato je da su penzioneri nekad materijalno pomagali svoju odraslu decu.
Mesečni režijski troškovi su sve veći.

Da li bilo ko ima podatak koliko mladih je za poslednjih šest godina otišlo u inostranstvo zbog posla (višeg standarda)? Upravo onih koji bi trebalo (i koji mogu) da imaju naslednike.

Rajko

pre 6 godina

Konačno se i ja slažem sa vođom. Gotovi smo potpuno. Nakon što nas radikali i slobisti reformišu ni kamen na kamenu neće da ostane.
Lepo je od njega što je posle 6 godina "reformi" počeo redovno da najavljuje kataklizme i katastrofe, a za koje ćemo biti krivi "mi", ali i "oni". On nikako nije kriv nikada i ni za šta. To se u Srbiji zove uspešan i samokritičan političar.

boom92

pre 6 godina

Koliko si ti kontradiktoran čovek! Smanjiš plate i penzije, pa očekuješ da ljudi imaju po troje, četvoro dece... Samo još da nauče od vazduha da žive i nema problema..

Џони

pre 6 godina

У принципу, Србијом већ деценијама влада бесконачна Вартоломејска ноћ, систематски терор, обесправљивање и истребљивање (симболичко и дословно) идеолошких неистомишљеника, а ми који смо се усудили на право на нормалнији живот смо као хугеноти који су својевремено потражили срећу диљем света, било где само не у њиховој Француској. Побећи из ове страдије постало је питање опстанка, или макар интегритета. Једини евентуални проблем би ми био то што моја деца у тој некој другој земљи више неће бити Срби, али онда, ако ни хугеноти у Америци нису имали проблем с тим да се више не зову Французима, ваљда ћу и ја релативно лако заборавити да сам Србин (на жалост). Тужно је, јер је то ипак праштање са дотадашњим идентитетом, али ваљда је све то принцип еволуције: прилагоди се, или те нема.

Pozdrav iz Surreya

pre 6 godina

Zato sto mi je, kao univerzitetskom profesoru krajnje posvecenom svom poslu, isti zavisio od dekana koje je do svoje 20. godine igrao trule kobile i jedino sto je u svom "sklovanju" naucio bilo je da "mune," "smota" i preleti svakoj vladajucoj opciji. Zato sto ni jednu javnu uslugu u drzavi kojoj sam placala porez i doprinosila svojim radom nisam mogla dobiti bez veze. Zato sto su mi u prodavnicama prodavali ono sto pasuje profitu nepismenih tajkuna, a na pijacama otrov. Zato sto me je na ulici u sred bela dana mogao pogoditi rikoset, i zato sto su mi odgovorni ljudi te drzave govorili da treba da mrzim svakoga ko nije kao ja, i zato sto su mi deca u vrticu i skoli bila izlozena nakaradnim "idealima" turbo folk mentaliteta. Zato...sto u toj zemlji nisam imala slobodu da biram i planiram. Zato... smo ja i moja porodica odavno ponosni podanici Njenog Kraljevskog Velicanstva, a u drzavu koju su od nas onog 9. marta oteli alavi politicari svih opcija, odem jos samo ja, i to samo kada moram da zavrsim pitanja ostavine koja se otvaraju kako nasi stari nestaju. Moja deca vise ne govore srpski, cak ni muz i ja retko izmedju sebe,a moji unuci verovatno nece znati ni gde se Srbija nalazi. I to smatram da je sasvim fer, kada na vagu stavim sva ona ponizenja koja smo kao ljudi u toj zemlji doziveli.

Naopak

pre 6 godina

25 godina si sa crno-crvenom družinom zdušno radio da se sve unazadi, sruši, da na kraju i nestanemo kao nacija, tako da si se kasno setio. Dobro si uradio taj naopaki posao, nažalost.

Kupac diplome

pre 6 godina

Obezbedi ti rođače kvalitetno školovanje, zdravstvo, pristojne plate i uhapsi više te tajkune i lopove te im oduzmi svu nelegalno stečenu imovinu počev od političara (bez izuzetka) pa možda i razmislimo. Ovako, uopšte nije bitan kvantitet, već kvalitet. Šta nam znači horda nepismenih, siromašnih i besnih ljudi jer u ovakvom sistemu koji do dan danas postoji, čovek ne može biti bolji i drugačiji od pećinskog čoveka. Svako dobro!

Olja Tomic

pre 6 godina

Vučiću, ti si direktno odgovoran za ovakvu demografsku sliku, stanje nacije i države, jer učestvuješ u kreiranju uslova od devedesetih na ovaj ili onaj način. Od 2012. praktično sam vladaš. Nemaš opravdanja za ono što radiš i posledice koje te aktivnosti donose Srbiji. Savestan čovek bi se sakrio u mišju rupu i molio Boga da mu oprosti grehe. Moj besplatan savet dotičnom.

dax

pre 6 godina

Ostaces vodjo sam sa svojim botovima.....Zena i ja cekamo papire ovih dana i odosmo preko....vratiti se nikad necemo....Ovde nikad normalno biti nece....

E to je nas visedecenijski problem oko koga se sve vrti ,mi sami i nase ponasanje, a narod nikako to da ukapira,jbg

pre 6 godina

E na moje dete, kao buducu majku, ne racunajte. Odlazi u jednom pravcu. Srdacan pozdrav.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nena, 17. mart 2018 11:48)

Pa idite svi vi koji hocete da odete vec jednom pobogu, i uzivajte tamo gde odete,(nemojte se ni vracati vise(dovedite sve svoje odavde ,prodajte sve i uzivajte...i tamo radjajte decu imacete veliku platu,mnogo uredjeniju drzavu,pa sve ima da bude cakum pakum sve ce biti drugacije.
Samo postoji jedan problem i to veliki VI CETE BITI ISTI.
I posle koju godinu opet ce vam sve smetati iako je sve bolje nego ovde vamo ce izgledati isto pa cak i gore.
E moj blenatvi narode.
Mera kao mera nije losa,mozda vama(koji mastate o nekoj ogromnoj carobnoj lovi koja resava sve) ne znaci taj novac nista,ali mnogima ce znaciti.
Znaci idite vec jednom,idite sto dalje,samo nemojte vise kukati jbt bog...

s.

pre 6 godina

"...natalitet nije šala, već ozbiljna stvar na kojoj svi treba da poradimo".
(Filip, 17. mart 2018 12:47)

Pa Filipe, a ti navali večeras, udarnički.

singer

pre 6 godina

ovakve mere izgledaju na prvi pogled dobro, ali praksa drugih zemalja pokazuje da ce ih koristiti najvise neprilagodivi, koji ce da parazitiraju na davanjima za decu i imace veliki broj dece, jer ce im svako od njih donositi 30 hiljada mesecno.

Bojana

pre 6 godina

Definitivno smo dosli do neke donje granice sto se tice radjanja beba, koja je zabrinjavajuca.Ali je dobro sto se drzava dotakla tog pitanja i sto je ovaj problem shvacen ozbiljni i vrlo odgovorno. Ovi podsticajni programi ce sigurno omocuti veci broj rodjenih beba.

Trla baba lan!

pre 6 godina

"Ako ništa ne uradimo, završili smo kao nacija"
Prvo, iz tvojih usta u bozije usi i ne daj boze dugog cekanja, pa da i nama vec jednom svane kao delu neke druge nacije.
Drugo, pa i ti imas mladu zenu, pa izvoli jos troje da das primer.
To mu ti je samo 3-4 godine, pa mozda tada po neka b u d a * a i resi da rodi u raspaloj Srbiji!

radnik

pre 6 godina

Pitanje za ove sto im trebaju vece plate da bi pravili decu: 

U slučaju da supruga i vi imate po 5000 evra platu znaci ukupno 10000evra trenutno u Srbiji. Koliko bi dece imali? 
Dobro razmislite pre nego sto odgovorite, i shvaticete da problem nije u primanjima. Pre bi se reklo u davanjima i odricanjima za tu decu. A to vec nije problem drzave. 
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ludilo, 17. mart 2018 12:00) 

Uuuu, ja bih imala cetvoro! Pravo da ti kazem, sa 10.000 evra bilo bi mi svejedno gde radjam decu. Ali zbog toga sto njihovu buducnost odredjuju nepismeni, podmiceni, alavi, lopovi, sljam, opet bih ih poslala napoje

ja nemam tolika primanja ni u ludilu i hvala bogu imam cetvoro divne dece ali drzava ne pita za nas na zalost

Саша С.

pre 6 godina

Највећи проблем Србије је не симетричан развој и због тога прилив становништва је убрзан ка Београду и Новом Саду, празнећи, највише, рубне делове земље са југа и истока државе. Уместо што у главном граду стимулишете државне чиновнике и пензионере тако што за исти посао добијају веће зараде, некакве картице са попустима за пензионере - које важе само за Београд... правдајући такве мере већим трошковима живота, ви треба ОБРНУТО да стимулишете све осим Београда, јер ће главни град увек бити најразвијеније место у држави!

Specialist Burnham

pre 6 godina

Nestaćemo kao nacija?
Evo duša mi se cepa.
Da je pravde, ovde bi '99-te bio uveden protektorat UN, a sve što podseća na političara osuđeno.

Ko je OVDE lud

pre 6 godina

Ako nacija ima ima samo 6 995 808-6 724 949 = 270 859 ovoliko stanovnika koji nemaju pravo glasa onda je to stvarno propala nacija.
A možda su podaci RIK_a netačni pa nas neko krade.

http://rs.n1info.com/a239024/Bg-Izbori/Broj-glasaca-u-birackom-spisku-2017.html

Goran

pre 6 godina

Ne treba meni novac i posao od Vucica, sam cu se snaci, pametan sam.
Evo kada cu da pravim decu u Srbiji:

1. Kada u zdravstvu budu radili strucni, efikasni i ljubazni ljudi.
2. Kada ne moram da gubim vise od dva sata za bilo koji papir ili dozvolu, dakle efikasna administracija, jos bolje elektronska.
3. Kada se uvede privatni PIO fond koji ja mogu da kontrolisem a ne da mi neko tamo facari buducu penziju.
4. Kada se rijaliti programi zabrane pre 12 sati uvece.
5. Kada se javno huskanje i pozivanje u rat propise kao krivicno delo.

Eto, za ove stvari zaista nije potreban novac vec sistematizacija i ukidanje partokratije i nepotizma, tek tada cu biti spreman da dobijem dete. Ako se ovo ne promeni, pa mi zaista i ne zasluzujemo ovakvi da postojimo kao nacija, onako realno.

Cunez

pre 6 godina

Ahahaha koje ti price pricas Vucucu. Pa da li si ti normalan? Jos godinu dana fakulteta i ja odoh, semu sam vec napravio i sredio. Meni je neka moja mladost prosla (kao sasvim mali u ratovima i nemastini), kao osnovac socijala kad malo bolje razmislim, o srednjoj da ne pricam. Mene nisi iskolovao jer studiram privatno i o svom trosku apsolutno. I eto doslo mi je vreme da jos malo pravim decu. Otisla mi je mladost u bedi i sta sad? Ko ce to da mi vrati? Ti? Pa milion evra sad da mi date otisao bih svakako jer tebi i svim ostalim "politicarima" (citaj nesposobnjakovicima) ne oprastam nikad, a tako cu da ucim i decu svoju. Bio ti meni pozdravljen!

seljadin

pre 6 godina

Predsednik nije obavesten najvecu depopulaciju je dozivelo Kosovo najvise po 1 ili nijedno dete Albanci ce svi sa Kosova cim dobiju beli Sengen .

Мики

pre 6 godina

Он као да шест(6) година апсолутно не влада и даље продаје маглу глупавом народу,оптужује претходне власти а његовој влади готово сви из претходног режима:Дачић,Палма,Расим,Вулин,Весић,Мали,сав шљам из ДСС,Чанак,Чеда..

pozdrav iz Hrlsinkija

pre 6 godina

kada se ukine autokratija i samovolja predsednika, kada prestane lopovvluk. možda ću dovesti svoju decu u srbiju. dotle,zaboravi druže predsedniče.

kakvu naciju zelite?

pre 6 godina

Da li Vucic stvarno zeli da u ovoj zemlji rastu i privredjuju ljudi koji su samosvesni, zaradjuju za sebe, obrazovani su, imaju svoje misljenje i stav i prava ili zeli da se radja nesto drugo?

Mk 4:22

pre 6 godina

POGREŠNO!
ocu dajte 30.000 mesečno, na namensku kartucu, za lekove, hranu, knjige, 20% odevanje .. i ako to ne uloži u porodicu - stub srama
u novine i u aps, ne zaslužuje decu

nije li već jasno, iz iskustva i rezultata, dajući ženi
FINANSIRATE RASTURANJE PORODICE I DALJU SVEUKUPNU DEGRADACIJU, od moralne do demografske

stvaramo svet kopiladi bez očeva i čudimo se što se upravo tako ponašaju

Bob

pre 6 godina

Za mene je glavni problem porodilista. Kada mi se zena poradjala morao sam da castim doktorku 300 evra da bi porodila moju zenu jer je termin prosao 10 dana, a oni nisu hteli da je porode. Nisam smeo da rizikujem vise da mi slucajnu ne umru zena ili dete. Kada sam dao pare porodili su je istog dana i to carskim rezom. Jedna porodilja koja je lezala sa mojom zenom je bila u istom problemu i nije dala pare, nazalost rodila je mrtvu bebu. Zato ja nisam smeo da rizikujem i da imam jos jedno dete.

dare 011

pre 6 godina

Ukinite PDV na bebi opremu!
Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!
Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!

Dilbert

pre 6 godina

Supruga i ja smo programeri,ziveli i radili u inostranstvu. Imamo troje dece,zaradili lepo ali nas nostalgija nagovori da se vratimo. I dalje radili za strane kompanije i ziveli u Srbiji,dakle sasvim pristojno. E sad, upisi dete u vrtic-nosi kovertu onom,upisi dete u skolu-nosi kovertu ovom, odes kod lekara...znamo kako sve to ide. Obijaj saltere za sve i svasta,jos ako znaju da pristojno zaradjujes,pa eto veselja... Drzava nema sistem,sve se svodi na javasluk i boljenje medjunozja. Vratili smo se u "mrsko" nam inostranstvo jer postoji funkcionalna drzava sa sistemom koji funkcionise,ako nista onda zbog dece. Napravite sistem,rasteretite roditelje.

Gradjanin

pre 6 godina

Problem je jednostavno resiv.Neka AV naredidi svojim botovima,j....e se umesto sto pisete gluposti i nebuloze po medijima i bice dece koliko hoces.

mille

pre 6 godina

zapadna evropa odumire, mi samo sledimo trendove. ko sto rece ulebek svi mrzimo ovaj odvratni darvnisticko eksplatatorski sistem u kome zivimo al to nam je i dalje najtrazenija i najprodavanija roba.

Petar

pre 6 godina

Ljudi vidim svi komentarisete kako odlazite ili kako ce vam deca otici pa nek Vucic vidi sta ce. Kao iz inata, ljuti ste, sad cete da mu kazete. Jel kapirate da se radi o Srbiji a ne Vucicu? Ne mozete reci: ja idem a za tebe Vucicu me briga?? Pa nece Vucic propasti ako vi odete ili nemate decu nego drzava Srbija i Srbi kao narod. Tako da jedino mozete reci: ja idem a da ce Srbija opstati me briga. Sad ako vama nije problem da srpski rod nestane onda ok ali ne kapiram kad neko prica kako ce otici (a da pritome zna da nikad nece jer ne moze ali je lepo glumiti ovde po komentarima) kao u inat Vucicu...

Исти услови за све!

pre 6 godina

Правна држава нама треба!
И кад неко почне приватни посао да има подршку државе пар година, и да после има исте услове као конкурент који је члан или финансијер владајуће странке па да за свој рад може и да заради, уместо да мора да гаси фирму после годину две покушавања да се избори са неправедном да не кажем криминалном конкуренцијом.
И да видиш како ће државна каса бити све пунија и плате све веће и беба све више а емиграната и незапослених све мање.

Sreten

pre 6 godina

Pricam ti pricu a ukida se povrat PDV-a na bebi i deciju opremu umesto da se ukine pdv pa da ta odeca i obuca budu jeftiniji. To nemozete da resite a ovamo kukanje. Sram neka vas bude.

Vladimir Ilic

pre 6 godina

Vlasnik firme u kojoj radim,BMW serije 3,njegova supruga BMW serije 1,motor bmw gs.Stan na Vracaru i na N.Beogradu,imaju jedno dete.Moji kolega vozac,p onosni vlasnik citroena saxo i dela kuce u Surcinu,troje dece...ja dvoje,trece nazalost izgubili,hyundai atos 2001...stan u Kotezu 45kvm(nasledstvo)...Moje misljenje:znam da se masa nece sloziti,decu zelis ili ne..spreman si na "zrtvu"ili ne...novac,bitan,ali nije presudan...decu obozavam,sreca koju mi daruju svakodnevno,nemerljiva je sa bilo kakvim i bilo kojim materijalnim "zadovoljstvom"...

Zeljka

pre 6 godina

Mere ce imati pozitivan uticaj na losu demografsku prognozu koja ocekuje srpski narod i zasigurno ce imati valiki znacaj u povecanju nataliteta.

Anai

pre 6 godina

Pa da mi nije zatborena fabrika ja bih radjala decu,a ovako od cega da ih izdrzavam.Ako odem za Svedsku,radjam petoro dece,tamo me nece ostaviti na cedilu kao ovde.Ko hoce neka radja,ali smatram da smo mi Srbi nacija koje vise nema.Zar je malo nuklearnog otpada baceno,da radjamo bolesnu decu.

Zoran

pre 6 godina

Razvilo se crno vreme opadanja,

Nabujao šljam i razvrat i poroci,

Podig'o se truli zadah propadanja,

Umrli su svi heroji i proroci.

Progledale sve jazbine i kanali,

Na visoko podigli se sutereni,

Svi podmukli, svi prokleti i svi mali

Postali su danas naši suvereni.

Pokradeni svi hramovi i ćivoti,

Ismejane sve vrline i poštenje,

Poniženi svi grobovi i životi,

Uprljano i opelo i krštenje.

Zakovana petvekovna zvona bune,

Pobegao duh jedinstva i bog rata;

Obesimo sve praznike i tribune,

Gojimo se od grehova i od blata.

Od pandura stvorili smo velikaše,

Dostojanstva podeliše idioti,

Lopovi nam izrađuju bogataše

Mračne duše nazvaše se patrioti.

Svoju mudrost rastočismo na izbore,

Svoju hrabrost na podvale i obede,

Budućnosti zatrovasmo sve izvore,

A poraze proglasismo za pobede.

Mesto svetle istorije i grobova

Vaskrsli smo sve pigmeje i repove;

Od nesrećne braće naše, od robova,

Zatvorismo svoje oči i džepove.

Ostala nam još prašina na hartiji

K'o jedina uspomena na džinove;

Sad svu slavu pronađosmo u partiji,

Pir poruge dohvatio sve sinove.

Pod sramotom živi naše pokolenje,

Ne čuju se ni protesti ni jauci;

Pod sramotom živi naše javno mnenje,

Naraštaji, koji sišu k'o pauci.

Pomrčina pritisnula naše dane,

Ne vidi se jadna naša zemlja huda;

Al' kad požar poduhvati na sve strane,

Kuda ćemo od svetlosti i od suda!

(Vladislav Petković-DIS pre više od 100 godina)

Cika Ramadan

pre 6 godina

* Od veceras nema struju od 20.00 do 06.00
* Od veceras sve kafice su zatvoreno.
* Muskarci od veceras nema vise strajka.
* Moramo da podrzimo gospodina Vucica jer nam treba radna snaga...fabrike sa sve strane otvoreno pardon bez vrata i prozora samo zidovi.

Vasilije

pre 6 godina

Baš me čudi to što predsednik kaže za natalitet i nizak prirodni priraštaj, jer mi kao narod imamo baš dosta seksa. Svakodnevno od strane predsednika i naprednjačkih dahija doživljAVamo prinudni seks u zdrav razum.

Sloba milosevic

pre 6 godina

Da li ce ista na ovoj planeti udovoljiti nesposobnim srbendama,ko vam je kriv sto ste zavrsili osnovnu a hocete 1000e platu?Nemojte da se mnozite hvala

Majka Patriota

pre 6 godina

Gospodine predsedniče ja sam do juče bila na porodiljskom odsustvu sa drugim detetom i bila sam zaposlena kao lekar na određeno vreme u državnom sektoru. Juče su me pozvali da potpišem ugovor o raskidu radnog odnosa. U upravi svi kažu da im je žao ali da su prinuđeni da daju otkaze svima koji nemaju zasnovan radni odnos na neodređeno vreme. Ja sam stvarno razočarana i ubuđujem supruga koji je oficir VS da napustimo SRBIJU i da idemo u BELI SVET gde se možda poštuju majke a i deca. Meni je žao i naroda i države. Učinite nešto radikalno inače nećete imati kome da budete Predsednik.

ivan78bg

pre 6 godina

Rece covek koji je vratio pdv na bebi opremu.Koji je ukinuo davanja u Bg za trudnice i poroditelj.Obraza bez.Odlaze Vucicu i beze glavom bez obzira od tebe i takvih kao sto si ti.Nece se vracati a deca ce im biti Amerikanci Nemci Svedjani.....

Made in Serbia

pre 6 godina

Ćerka 6 meseci stara je pre četiri meseca dobila pasoš gde piše 'British citizenship'!!!! Hvala ti Srbijo što si mi otvorila oči. Dok ne srušite do temelja Pravni i Ekonomski fakultet nećete nas videti....

Smrda

pre 6 godina

Ја сам одрастао у породици где је радио само отац, имам 3 брата, живели смо од једне плате заваривача.У садашњим вредностима то је око 300-400 евра месечно.Толико је приходовао мој отац до наших 20тих година.Одшколовали смо се тешком муком.Данас зарађујем 4 пута више од њега и два детета.Који су разлози младима да не праве децу?Морате три аутомобила? 2 пута на летовање и скијање?Милка чоколаде сваки дан?Кров над главом? Ко ради тај и има. Ко хоће тај и може.Не морате да живите у центру Београда.Купите за мање паре плац и саградите кућу.
(милко, 17. mart 2018 11:58)

To je sve ok, a sta ces da radis kada moras kod doktora ili ne daj boze u bolnicu? Ili sta ces da radis kada moras da se bakces sa salterusama? Takodje, kako mislis da neko podigne kredit za i tu kucu sa platom od 300 evra? Da vidim tu banku koja ce ti dati kredit, osim ako nemas ugovor za stalno i platu od preko 500e sto je veruj mi, danas retkost ovde. Ako si mislio da naslede kucu od roditelja, e to je vec drugo, ali nije zivot da cekas da ti roditelju umru pa da konacno imas svoje mesto gde ces da zivis.

Andjela

pre 6 godina

Suočavamo se sa velikim gubicima i postali smo stara nacija, to se mora zaustaviti merama koje će podsticati mlade na zasnivanje porodice i rađanje više dece.

zimzeleni

pre 6 godina

Ništa ne brini predsedniče, imaš moju reč: Čim moje, sada dvogodišnje dete poraste - pravac razvijeni svet, kad već ja nisam mogao. Pozdrav sa Vračara, samo nastavi.

Sindikat

pre 6 godina

Razvalili ste nas skroz,nama nema pomoći nikakve,decu iskljucivo ucim engleski,i čim budu spremni pokazaću gde je granica,ja i žena smo odsvirali,imamo po 47 godina i još čekamo bolje....more Mršš više!!!

Cani

pre 6 godina

Seljadin ti Nemoj då se brines za Nas,bolje je beli Schengen nego Bela kuga.
A ko vas treba pomoc Ali Vidim da vas treba, Obratite ste kod vase prvo komsije,då vama pomognem na prirastaj.

Cinik

pre 6 godina

Kuca je izgorela a ti sad dolazis u dvoriste i vices "evo kofe, sad cemo da sipamo vodu i da gasimo". Kada je problem (mortalitet + emigracija > nataliteta) postao akutan, trebalo je reagovati, ali ni tada ovo resenje ne bi pomoglo. Ono sto bi pomoglo, a sto bi bilo i odrzivo je sledece:
Za svako dete roditelju 1/2 prosecne penzije do kraja zivota uz sledeci uslove. Ova penzija pocinje da se isplacuje pod sledecim uslovima
a) kada se dete zaposli i kada prestane da zivi u istom domacinstvu sa roditeljima.
b) za dete, koje jos nije ispunilo uslova a) roditelji gube pravo na ovo vrstu penzije ukoliko dete ima kriminalni dosije.

burgiba

pre 6 godina

Supruga j ja sam smo otišli iz Srbije zbog tebe i tvoje politike iz 90ih i sad doprinosimo natalitetu Kanade. Ponekad mi je žao što mi deca slabo pričaju srpski, ali to je manje zlo od toga da se rodiš bez perspektive u životu.

Filozof

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...
(Marko)

Ali zato imaju veliku stopu stranih privremenih i naturalizovanih gradjana koji opsluzuju privredu, otvaraju male biznise, placaju poreze,trose novac i tako doprinose obrtu bogatstva i razvoju...to se kod nas nece nikada dogoditi jer prvo nemamo novaca, ideja i programa za rast i integraciju stranaca (ni domacih) i drugo a ne manje vazno, ksenofobicni smo i iskljucivi jedva ovih nekoliko hiljada imigranata podnosimo a i oni jedva cekaju da uteknu...e to je odumiranje jer nema populacione i demografske politikeiz uglavnom gore navedena dva razloga..

steva cvet

pre 6 godina

ne razumem kako je dosao do racunice od 12 miliona evra, neka mi neko objasni? koliko mi je poznato, godisnje se rodi 70000 dece u Srbiji. u najjefinijem slucaju, sva ta deca bi bila prvorodjena, i onda bi godisnji trosak bio 800 evra * 70000 dece = 56 miliona evra. koliki bi tek bio trosak da uracunamo jos i drugo, trece i cetvrto dete..

SM

pre 6 godina

Meni je 25 godina, najkasnije do sredine sledeće godine odlazim u Holandiju. Eto mu botovi, neka oni prave decu, treba neko da botuje kad ovi odu u zasluženu peMziju. Vaarwel diktatore!

Petar

pre 6 godina

Ovim mrziteljima aktuelne Vlade smeta sto Srbija ima para da pomogne (makar finansijski) povecanje nataliteta. Smeta i onima sto mrze sve sto je Srpsko, makar po objavljenim komentarima.

Hoce li vise taj kraj...

pre 6 godina

Mi smo kao nacija zavrsili uradili nesto ili ne. A naravno da nista necemo ni da uradimo. Fakat nisi samo ti tome doprineo, imao si konkurenciju par decenija. Ali od kada je nemas, brzinom svetlosti si pretvorio ovu zemlju u pustos (ne populacionu, vec humanisticku). Zavadio si ljude, ponizio si obrazovane, ubio si srednju klasu, nahuskao neuke na svoje sunarodnike, unapredio si sljam, drzavu ti vodi oportunisticki plankton, 50% naroda si pretvorio u apoliticnu dezorijentisanu masu, 25% si kupio (milom ili silom) a nad 25% orgijas 25 sati dnevno vec 6 godina. Ajde zapitaj se realno, a zasto bi ono malo nas sto je preostalo trebalo uopste spasavati (cak i da moze, cak i da ti mozes, a ne mozes)? Voleo bih da gresim ali ja samo tako vidim tvoju zaostavstinu.

bot projektuje sebe

pre 6 godina

Nama Srbima da dođe na vlast i Bog s neba sam ne bi valjao jer smo mi lenštine uvek prepune izgovora i traženja krivca u drugome.
(EGLS, 17. mart 2018 15:12)
@
Tu vrstu isprazne frazeologije sačuvaj za sednice otadžbinske uprave SNS-a. Srbi kada odu na zapad odgovara im vlast i nisu lenštine. Zato decu i radjaju nekim drugim državama a ne ovoj septičkoj jami.

35

pre 6 godina

mi smo odavno završili...nadam se da neke buduće generacije to sebi neće dozvoliti, već će se iškolovati, naučiti jezik i zauvek otići iz ove smrdljive i korumpirane države

zoran

pre 6 godina

Gospodin prica o natalitetu a zaboravio je da je ukinuo besplatne udzbenike, deciji dodatak 2700 din i za to vam treba 28 papira, roditelji koji primaju minimalac sa troje dece nemaju pravo na deciji dodatak jer imaju prevelika primanja, pdv na deciju hranu i pelene je 20% dok je za novine, casopise i ostalu zutu stampu 10% nezaposlene zene neravno nemeju nikakva prava na porodiljski.

predlog

pre 6 godina

Da li bi mogli početi da štancujemo decu na fotokopiru.Kad mogu organi,oruzje i ko zna šta još mogli bismo brzo doći do mnooooogo dece.

lepi

pre 6 godina

Nije Vucic kriv sto je deo mog naroda kilav, Ili zensko nije videla...lepse u kafani kladzi uz pivo nego deca da se prave ili cuvaju...
Veliki pozdrav od tate

pece savest a vojvodo

pre 6 godina

Zamisli da sedis u Vučićevom društvu. On priča o planovima za izvoz Mercedesa iz Ikarbusa i kine. Auu brate nit da kažeš na zdravlje nit istina.

Jana

pre 6 godina

Svakodnevno gubimo veliki broj ljudi, daleko veći nego što je broj novorođene dece, i to se mora promeniti. Država će se fokusirati na donošenje potrebnih mera kako bi ta statistika postala drugačija.

Johny O.

pre 6 godina

Stopa nataliteta je dosta opala u poslednje vreme. Mora se nesto uraditi po tom pitanju.
(Darko, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Jesi li ti nešto uradio?

Žare

pre 6 godina

Kada u društvu nastupi stepen degeneracije, koji kod nas vlada, bojim se da su odavno pređene sve granice i da je nestanak neminovan.
Zato ljudi, a pogoovo deco, ne slušajte dramosera i bežite odavde kako znate i umete. Gledajte da se ostvarite na individualnom planu, i obezbedite kvalitetno okruženje u kojem će odrastati vaša deca. A natalitet neka mu podiže Brnabić i njegovi retardirani sendvičari. Kada odu svi normalni na čijoj grbači obitavaju, prirodna selekcija će učiniti svoje.
Sputnjik mi je objavio komentar, čik da vidim hoćete li i vi!

Aldebaran

pre 6 godina

Čitam komentare roditelja, jedan sam od njih, i vidim da ljudi ne mogu da imaju više dece zbog privremenih i nesigurnih poslova i na te reči dobijaju negativne ocene?! Ej, bre...Pa kakav smo to narod, ako smo narod uopšte?
(Rajko, 17. mart 2018 14:18)

A šta si drugo očekivao od botova sendvičara?! Nešto pametno?!

Botovi i botovanje (kao i druga strana iste zle pare, preletači i prelatanje) su jedan od najvidljivijih pokazatelja moralnog urušavanja i propadanja srpskog društva, ali i pokazatelj zašto u Srbiji neće NIKAD biti bolje, iz prostog razlog što ne može biti bolje!

Kako može biti bolje kad je toliki broj ljudi nema nikakvih problema da se proda za sendvič?! Kako može biti bolje kad ne pojedinci, nego celi opštinski odbori đuture preleću u vladajuću stranku?!

Hvale se da SNS ima oko 700.000 članova. To je praktično svaki 10-ti odrasli Srbin! I svih 700.000 hiljada su beskompromisni borci za napredak, željni da se politički aktiviraju i samo zato su se učlanili u SNS?! Ma, da, a ja sam rimski Papa!

Ne može biti bolje pored tako nenormalnog broja laktaša i poltrona. Može biti samo još više lopovluka, primitivizma, korupcije i nepravde, ali boljitka nikako!

E, od svega toga ljudi beže i zato neće da imaju decu u Srbiji jer misle na budućnost svoje dece, koje u Srbiji NEMA! Mala plata je samo jedan od razloga (i posledica opšte situacije), ali u mnogim slučajevima nije čak ni glavni!

КOMEНТАТОР

pre 6 godina

Причај ти то трудницама из ЕрСрбије којима нису продужени уговори након доласка са породиљског и Синиши Малом који је председник управног одбора.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Šta reći a ne zaplakati?! Čitam komentare i ne mogu da verujem?! Ovaj se narod raduje svom nestanku?! Valjda iz inata Vučiću ili Vulinu?! Bilo šta da država predloiži nailazi na neverovatan odijum?! Nailazi na salve mržnji, pakosti i sveopšte histerije. Valjda je to refleks kada je to bila turska država koju je narod sa pravom, krnjio, spoticao, opstruirao i rušio. Sećam se pre par godina je neki ministar privrede, kao podsticaj domaćoj proizvodnji predložio, "kupujmo domaće"?! Sve se živo obrušilo na takvu "retrogradnu" ideju?! Ministar je bio medijski "zgažen". Svima je bilo neverovatna ideja da kupuju domaće odnosno, djubre i škart koji proizvodei?! Evo sada je slična situacija i sa natalitetom?! Zar da ljudi radjaju decu?! E, nećemo u inat Vučiću?! Samodestruktivno i tragično do beznadja?! Ne mogu Albanci da se sete pa da za predsednika Srbije kandiduju Tačija. Siguran sam da bi osvojio mnogo više glasova od Vučića?! Naravno, iz inata. Neki bi ovo nazvali nacijom infantilnih, ja bih rekao da je dijagnoza daleko ozbiljnija.

Rex Serbus

pre 6 godina

Mislim da je ovo nepovratan proces, genocid nad Srbima u prvom i drugom svetskom ratu i podmukli komunizam uzeli su svoj danak, jedino što još možemo da uradimo je da pokvarimo planove onima koji su nas istrebili da bi se dokopali naših teritorija i to tako što ćemo Srbiju kao prostor pokloniti Rusima i Kinezima, pa nek se zapad onda ovde bije sa njima kad im Srbi već nisu valjali.

vlada 001

pre 6 godina

vo je jos jedan pokazatelj kolko predcednik Aleksandar Vucic vodi racuna o svom narodu svojoj zemlji i pokusava da teozivi na svaki nacin i u svakom pogledu, Srbija je na pravom putu Srbija zivii

T-Zex

pre 6 godina

Videti kakve su mogucnosti za pomoc porodicama da se sire . Bez dece nema buducnosti. Ko to ne vidi , dzaba mu glava . Drzava da pod hitno napravi strategiju za to.

Nikola

pre 6 godina

Svima nama interesi Srbije moraju biti iznad interesa stranaka i pojedinaca. Ljudi koji su na vlasti razmisljaju tako i mislim da je vreme da svi krenu da razmisljaju u tom pravcu.

kaja

pre 6 godina

(Mk 4:22, 17. mart 2018 23:41)
Potpuno sam zaprepaštena vašim komentarom!! Vaše mišljenje još više podupire tezu, da žene moraju dooobro razmisliti sa kime žele da osnuju porodicu. Iskreno se nadam da je takvih kao vi izuzetno malo!

Zoran9zy49

pre 6 godina

Republika Srbija

206.170 (broj predškolske dece 2016) - statistika
+544.632 (broj učenika u osnovnim školama 2016/17) - statistika
+250.011 (broj učenika u srednjim školama 2016/17) - statistika
___________
=1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
*****
7.040.272 (broj STANOVNIKA srbije bez albanaca 1.Januar.2017) - Po Vučiću iz priloženog teksta.
-6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
________
=315.323 (ovo je broj dece do 18 g.(nemaju pravo glasa)
*****
1.000.813
-315.323
_________
=685.490 (broj dece koji se izgubio u priči g.Vučića)
*****
6.724.949 (broj GLASAČA-predsednički izbori 2.April.2017.) - statistika
+1.000.813 (broj dece u Srbiji 2016/17)
__________
=7.725.762 (realniji broj stanovništva srbije (bez albanaca) početkom 2017 godine.)

P.S.
Statistički podaci nadjeni pretragom interneta.
POZDRAV.

Старац Исаија

pre 6 godina

Није проблем наталитета српски проблем, нити је у питању сиромаштво. Па у Шведској или Норвешкој ако видиш бебу можеш животом да се кладиш да је дете досељеника. Срби су народ коме је одузета нада; ништа не убија човека као безнађе, изређаше се последњих 20 година све гори до горег, нико млад и нормалан не жели да остане овде. Нестајемо.

Negativni

pre 6 godina

Uplasio se Vucic ,jer ce uskoro ostati bez svojih glasaca i nece imati ko da ga izglasa za dozivotnog predsednika
(GubimVolju, 17. mart 2018 11:55)

A zašto da se plaši? Pa ne odlaze njegovi glasači iz zemlje već oni kojima je dosta nasilja, korupcije i nekulture. On će uskoro imati 100% podrške jer pametnih ovde više biti neće.
I vladaće do smrti. I to naše smrti.

boris

pre 6 godina

ja bi ga nesto pitao..kao pripadnik vojske nego se plasim da me ne nazove barabom..sta bi sa onim stanovima za vojsku..mart je..NEKO KO IDE USKORO IZ VOJSKE U SVABIJU

Milan

pre 6 godina

Mora se mnogo toga uraditi na programu za veštačku oplodnju, da to bude mnogo efikasnije i finansijski povoljnije za bračne parove koji više puta pokušavaju. Otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih ljudi, takođe će doprineti prirodnom priraštaju zemlje.

licno misljenje

pre 6 godina

Ako hoces da ubijes neku naciju kreni od prosvete i kulture. Sve je ovo lepo i bice mali podstrek nekim roditeljima,ali smatram da svaku od pomoci koju je naveo predsednik treba vezati za odredjeni vid kontrola,a pocevsi od lekarskih kontrola,odvodjenja dece u vrtice,skolu i slicne institucije koje bi pokazale da su te pare namenjene za njihovo dobro. Mnogi socijalni slucajevi poslednjih decenija zive od toga sto imaju mnogo dece i u njih ne ulazu ni najosnovnije.

Miloš Marković

pre 6 godina

Lepa vest.Ovakav podsticaj je zaista bio potreban u ovom trenutku značajno smanjenog nataliteta.Država dokazuje da se brine o porastu istog i najbolji način motiviše majke.

Radnik

pre 6 godina

Sta je sa mnogim zaposlenim u javnim ustanovama i firmama koji imaju sve privilegije a niti su ozenjeni ili udate.Njima treba smanjiti platu a povecati onima koji imaju dece.Za pocetak...

Smokiii

pre 6 godina

Zaista svaka čast treba sve uraditi na povećanju nataliteta u Srbiji, ovo je jedan od načina, svaka finanisjka pomoć države je dobrodošla.

Marko

pre 6 godina

Zasto selektivno objavljujete komentare? Ekonomski razlog uopste nije glavni. Pogledajte razvijene EU zemlje koje imaju jos nizu stopu nataliteta...

ACA

pre 6 godina

Svaka cast za preduzete mere. Ulagati i u zdravstvu i mogucnosti da svi gradjni dobiju mogucnost lecenja bez cekanja.
(ana, 17. mart 2018 15:20) # Link komentara

Cao Ana :)

Njeno kraljevsko visocanstvo p.....

pre 6 godina

@4 sata - cela plata

A da ne bi jos nesto, malo sampanjca i kavijara mozda ? Ako niste izabrali muza koji ce moci da vas izdrzava mnogo srece sledeci put. Ne kacite se ostalim poreskim obveznicima o vrat, njima nemate nista da ponudite !

neko place za Decom !

pre 6 godina

Cudni neki komentari Ako ja trebam da gledam za jedno dete koliko cu para dobiti!Za prvo dete ne treba nikakva pomoc od drzave jer to je nesto zasto zivis I boris se za 2 3 da a za 4 najvise...Neko bi platio celo bogastvo da postane otac majka a neki ovde se se sprdaju koliko bi novca dobiti!

lenka85

pre 6 godina

Bezanje od odgovornsti nas je i dovelo do ovakve situacije. Strah od neuspeha i razocarenja... Zato je ovaj vidi podsticanja dobrodosa svima koji zele da se ostvare u ulozi roditelja, treba se podstaci i porodie koje pokusavaju nazalost i vestackim putem dobiti decu...

Zaratustra

pre 6 godina

Tačno tako,bez povećanja nataliteta a samim tim i bolje demografske slike Srbije,nema ekonomskog boljitka,novih radnih mesta,izdvajanja za budžet,a penzioni sistem postaje neodrživ!

hana

pre 6 godina

Teorijski i principijalno, podizanje dece se drasticno razlikuju... ako samo razmisljate i trazite da se steknu uslovi to ce vam otezati odluku... a ako se dete rodi videcete da se uvek nadje i ima i da je to nesto najlepse na svetu.

Milic

pre 6 godina

Demografski problem u Srbiji trebao je biti rešavan decenijama unazad, ali šta je tu je. Ovo pitanje se mora rešavati ne samo donetim uredbama o isplatama za svako novorodjeno dete, već i nizom mera u drugim oblastima koje će i deci i majkama, a i celom društvu doneti sigurnost. Država se definitivno mora pozabaviti dugoročnom populacionom politikom.

iVar

pre 6 godina

besplatne vantelesne procedure za sve parove ,rasteretite administrativne procedure, a ne ka do sada,i bez starosnog ogranicenja,kao u izraelu.

Konstruktivna kritika

pre 6 godina

Predložene finansijeske mere za povećanje nataliteta u Srbiji su nedovoljne. Potrebno je o trošku države dodatno predvideti za svaku zaposlenu ženu :
1. Za prvo dete - 1 godina plaćenog polse porođaja,
plus još 1 godina rada 4 sata .
2. Za drugo dete - dodatno, još 10 godina skraćenog rada za 2 sata (da se izbegnu saobraćajne guževe i majka bude više sa decom), uz punu platu.
3. za treće i svako sledeće dete, pravo majke da radi 4 sata (za punu platu) do penzije..

Suština predloženih mera je da se olakša položaj majke sa višer dece
i da se na jedno radno mesto zapsole DVE majke sa više dece..

ZAPOSLENA

pre 6 godina

Ko zastupa interes nas ZAPOSLENIH žena koje volimo decu i porodicu i posao ?
Treba predložiti da ZAPOSLENE majke sa dvoje dece rade ŠEST SATI dnevno (2 manje od ostalih) a za punu platu. (razliku od 100 evra plaća država)!
Tako će majke izbeći saobraćajne gužve, biti vredne na poslu
i imati više vremena za vaspitavanje dece !

Porodica je bitna

pre 6 godina

@ Gojku i Rajku : Odlični komentari, ali ima nade ! !
Evo jedna ali vredna mera za povećanje natalitet, koju bi prihvatile sve ZAPOSLENE mame koje vole svoju decu, ali koje ne stižu da se igraju dovoljno sa njima .
Kada bi mame sa troje i višem dece imale pravo da rade do penzije 4-5 sati dnevno (za punu platu) ,
uspele bi i da rade, i da vaspitavaju svoju decu na ispravan način !!

djuro

pre 6 godina

@Ukinite PDV na bebi opremu!Dajte dojiljama koje su izgubile mleko, dohranu (mleko u prahu) na recept!Selektirajte decu od osnovnih škola za sport a od srednjih za posao!
(dare 011, 17. mart 2018 13:47)


Na ovakav komentar nećeš dobiti plus od pete kolone i NVO... jer, ipak bi realizacija tvojih stavova unapredila Srbiju.. Samo svadja izmedju nas i destrukcija dolaze u obzir...

dacha

pre 6 godina

čitam neke ovde što kritikuju pojedine komentatore što ističu novac kao najveći razlog katastrofalne demografske situacije pa lepo pitam te pametnjakoviće a sa čim oni plaćaju račune,grejanje,vodu,prevoz ,hranu,odeću,obuću i sve ostalo što je tekovina 21 veka? Da možda ne dobijate to za džaba....sram vas bilo što prozivate ljude i što u upoređujete nas sa nekim katastrofalno siromašnim zemljama u kojoj rađaju silnu decu a deca žive u uslovima iz 15 veka...ako je to tako super odselite se u Indiju pa rađajte decu na ulicama Delhija i delite hranu sa pacovima...jel to normalno gospodo?

Komša

pre 6 godina

Iako su mi deca već velika (najstariji već preko 20 g. ima),pa nemam nikalve lične koristi ( iako imamo troje) slažem se da bi majke trebalo da dobiju neku platu za "treće dete" i to ne u periodu od 10 godina već do kraja školovanja.
Za 4. nisam.Ne bi trebalo da država podstiče "štancovanje" dece već da pruži pomoć za postepen rast priraštaja ,vodeći pri tome računa da decu roditelji i neguju,školuju,vaspitavaju - nije samo prosta reprodukcija u pitanju nego i sve ono što prati formiranje deteta u zdravu,normalnu ,odgovornu osobu,sposobnu bar da živi samostalno i ne bude kasnije na teretu društva,ako ne da pruži nešto društvu.
Mi već sada imamo haos u porodičnim odnosima kao čestu pojavu,imamo preopterećene Centre za socojalni rad koji nisu u stanju da u potpunosti pomognu i koriguju stanje u takvim porodicama jer je takvih sve više.
Finansiranje 4. deteta u situaciji kada se jedva snalazimo sa niskim priraštajem može da nas košta - da platimo dodatno na ćupriji,pro bi narod rekao.
Zato moramo da imamo meru ali i da uslove poboljšavamo jer novac jeste mnogo važan ali nije jedino važan...Ovo je dobronamerno,bez neke političke pozadine...

Marksizam

pre 6 godina

Nismo preko noći došli do ovoga. Devedesetih je plata bila 10 DEM, a paket (bitno manje pelena je bilo tada u pakovanju) Pampers-a 25 DEM. Mnogi mladi ljudi odlaze već 25 godina i kad dobiju porodicu ostaju da žive tamo gde su. Mnoge stvari su se manjale nabolje, ali nedovoljno i nedovoljno brzo da bi se trend zaustavio. Mnogi roditelji i danas žele da im se deca školuju i(li) zaposle u inostranstvu. Država treba da preduzme sve u njenoj mogućnosti, ali ovaj trend neće biti lako zaustaviti.

natalija

pre 6 godina

To se odlučivalo 1989. Pao je Berlinski zid i nestao Varšavski pakt... staljinisti iz Srbije to NISU PRIZNAVALI, ponašali su se kao da su oni SAD, SSSR, Kina... umesto da se izvrši tranzicija komunizma u kapitalizam umesto da se izvrši SOCIAJLIZACIJA naroda "ratni lobi" nas je uveo u 4 samoubilačka rata. Do dana današnjeg smo žrtva tog "ratnog lobija" (1987-2018).

Emigrantkinja

pre 6 godina

Ja treba da se porodim u junu nosim blizance ja i moj muz odlazimo kod devera i jetrve u Nemacku da se tamo porodim.Deca ce mi odmah imati drzavljanstvo a deca kada porastu recicu im da nisam htela da rodim u Srbiji zato sto si ti bio predsednik.Nadam se da neces vladati do punoletsva moje dece.
(Milica, 17. mart 2018 12:44)

Nece odmah imati drzavljanstvo, pobogu Milice. U Evropi se drzavljanstvo ne stice rodjenjem, to vazi u Americi i Kanadi. Imace srpsko drzavljanstvo, ako su im roditelji srbi bez obzira sto su rodjeni u Nemackoj, a sebi ces samo da otezas vadjenje istog jer ces sve morati da radis preko srpske ambasade. U slucaju da ti ili muz imate Nemacko onda ok.