Ponedeljak, 19.02.2018.

20:54

"Srbi su herojski narod, Rusi hoće da zatruju naše odnose"

Američki kongresmen Ted Po izjavio je prošle nedelje u Kongresu da su Srbi herojski narod, kao i da Rusi žele da zatruju odnose između SAD i Srbije.

Izvor: B92

"Srbi su herojski narod, Rusi hoæe da zatruju naše odnose" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Petar Nikolic

pre 6 godina

1990. godine smo imali najbolju poziciju u istočnoj Evropi. Saveznici USA u dva svetska rata i 45 godina mira. I onda se dogadja šta? Svi hrle ka EU i NATO, čak i nesrećni albanci. A mi? Mi glasamo za Miloševića koji 1991 proteruje američkog ambasadora Cimermana. Mogu misliti koliko su u Vašingtonu bili iznenadjeni. 1997. OVK je bila na spisku terorističkih organizacija, a Milošević faktor mira na Balkanu posle Dejtona. Ali, posle izbora te godine Sloba ulazi u koaliciju sa Šešeljem okreće se rusima (umesto koalicije sa SPO koja je već bila gotova stvar) i tako dobismo bombardovanje. Ameri su čvrsto rešili da ga skinu sa vlasti i pošalju u Hag. Zaključak, 10 godina rata sa celim svetom i gubitak Kosova da bi čovek koji je ubijao političke protivnike bio još koju godinu na vlasti.

Serbistan

pre 6 godina

Ma svi su krivi, a odgovornost srpskog naroda sto je glasao za Milosevica i poltrone nikom nista. Sve sto su nam uradili je posledica onoga sto su srpska vlast i db uradli. Posle drugog svetskog rata do danas Amerika nam je dala daleko vise nego sto nam je porusila tokom bombardovanja, i dalje nam daju. Srpski db, koji i dalje vlada, je jedini krivac.

Miki

pre 6 godina

hahah jesu se rusofili i putinofili uplasili da ce neko njihov imaginarni "savez" sa "bracom" Rusima pokvariti...

Tako je bre da se jednom srede stvari izmedu USA i Srbije i da se Srbija vrati svom istorijskom i pravom savezniku!

Bravo!

Molim vas da mi ovaj put objavite komentar!

Vaske

pre 6 godina

(Tip2, 19. februar 2018 22:06)

Ako je Amerika naš prirodni saveznik, kao što tvrdite onda neće biti problema da nam vrate otetu teritoriju na Kosmetu i plate odštetu za bombardovane objekte iz 1999te godine. Tek tada možemo sesti za sto i pričati o prijateljstvu i saradnji.

KDOJ

pre 6 godina

Ovaj čovek je član srpskog kokusa, tako da mu je ovo što govori u opisu posla za koji je plaćen. Sve je to u redu i u načelu tačno, ali je problem u tome što su loši odnosi Srbije i SAD postali konstanta američke spoljne politike od 1991 do danas, i što se u suštini nisu popravili ni posle 17 godina od skidanja Miloševića sa vlasti (a on i njegov režim su navodno bili glavni problem). Ruski uticaj ovde jeste nešto prisutniji u poslednjih nekoliko godina, ali je zapadni i dalje neuporedivo veći. Uzmite za primer bankarski sektor: da li ovde dominiraju zapadne ili ruske banke? U periodu od 2001 do danas su sve vlade osim Koštuničine bile prozapadno orijentisane, AV je što se toga tiče šampion, i opet nema pomaka. Na Balkanu očigledno ima kooperativnijih klijenata, a srbima apsolutna poslušnost nekako nikada nije išla od ruke. Pošto je u toku prestrojavanje za novi globalni sukob koji je već počeo, upravo se to traži. Znači: priznati Kosovo, udariti sankcije Rusiji, aplicirati za članstvo u NATO, poslati par bataljona u Avganistan i Irak da se tamo upišemo u listu strelaca, pa bi onda možda mogli da razgovaramo. Ovako - mlaćenje prazne slame.

only fools and horses

pre 6 godina

A za spašavanje svih tih pilota su baš dobro nagradili srpski narod. Bombardovanjem Beograda, Niša i ostalih srpskih gradova. Tokom 1944. ukupno su 11 puta bombardovali Beograd, najžešće prvog i drugog dana vaskrsa, tepih bombama. Preko 3000 civila je poginulo, 5000 ranjeno. Mnogo, mnogo više su porušili Beograd nego Sofiju, Zagreb ili Bukurešt, koji su im bili u tom trenutku neprijatelji. Eto, takve saveznike smo imali. Da ne pričam što su podržali Tita i komuniste nasuprot Draži. A orden koji su mu posthumno dali mogu da okače mačku o rep.
U suštini, sa takvim saveznicima nismo ni morali da imamo neprijatelje.

Istina oslobađa

pre 6 godina

U čemu je razlika između SADAa i Rusiije? SAD je van svakog prava bombardovao jednu zemlju bez dozvole UNa i oteo mu deo teritorije, Rusija je učinila isto (doduše bez bombardovanja) i otela Ukrajini njen deo tj Krim. Međunarodno pravo postoji na papiru, ali u praksi ga sprovode velike sile kako im se ćefne. Srbija jedino tu može da balansira tako što će se skoncentrisati na svoje interese i koristiti obe sile maksimalno u svoju korist.

Tera

pre 6 godina

(Zemun grad SPO, 19. februar 2018 21:17)
I ja sam verovao u tu bajku dok nisam cuo da na radiju Slobodna Evropa, US administracija proziva Tadica nacionalistom, jer nije hteo da da neke ustupke vezane za Kosovo. Tada mi je bilo sve jasno kao dan. To sto vi pricate moze, samo i jedino samo, ako se Srbi odreknu svega sto im US kazu. Ako smo spremni za to, onda ajmo tim putem, ali znajte da ce nam i beogadski pasaluk biti mali. Ni sa Rusima mi necemo bolje proci.

Amore

pre 6 godina

Hahahaha, prave saljivdzije ovi amerikanci. Kao kad komicar isprica vic publici a posle vica nastane tisina. Nikad im humor nije bio jaca strana.

Komša

pre 6 godina

@spovac
Džabe objašnjavaš.Ne smeta njemu što nas Amer hvali.
Njemu smeta što Amerikanac ističe primer jednog zaboravljenog heroja i mučenika i prvog ustanika u porobljenoj Evropi.
Ne bih ulazio u novije razdoblje odnosa Srbije i SAD ali za svako slovo koje je Amerikanac napisao/izgovorio a tiče se odnosa naroda Amerike i Srba postoje istorijski dokazi.
U Drugom svetskom ratu Amerika je bila iskreni saveznik Srba od početka do kraja.
Rusi/Sovjeti su nas izdali 1944 (Kruševac i čitav niz mesta u Srbiji) i predali Srbiju u ruke izrazito antisrpskim snagama ,Englezi 1943. godine.
Za vreme sudjenja srpskom heroju američka advokatska komora je organizovala paralelno sudjenje na kojem su najbolje američke sudije presudjivale a najveći advokati branili besmrtnog Generala - najpoznatiji i najnagradjivaniji novimari su izveštavali sa tog sudjenja a najuglednoji Amerikanci organozovali proteste.
Na srpsku veliku žalost,uticaj SAD u Evropi tada nije bio dovoljno jak inače bi gradjanska,nacionalno svesna Srbija pobedila,kao i u svim predhodnim ratovima.

артиљерац

pre 6 godina

@ Zemun grad SPO Аман бре више с тим лажим о "убризгавању" СТОТИНА милијарди
долара од стране САД.Ја сам прадавне 1971,питао врло надлежног човека,Миленка
Бојанића,Председника Скупштине Србије,Др економије и Професора Универзитета.
Насмејао се.Све што смо "добили" од САД су 3,2 милиарде$ КРЕДИТА из маршаловог
плана са,тад малом,каматом од 2,6% годишње.И НИШТА ВИШЕ.КРЕДИТ,не поклон.СФРЈ
је пред распад била дужна 22 милијарде$.1990 предсденик СИВ-а Анте Марковић
иде у вашингтон да тражи од ММФ и Светске Банке 5 милијарди$ за стабилизацију
привреде.Одбијен је с образложењем да смо презадужени.Да су стварно постојале стотине "убризганих" милијарди,СФРЈ би била Швајцарска.Уосталом,о том кредиту је писао и Владимир Велебит,који је био на разговорима у Паризу и Вашингтону
1952.Иначе,Тито је највећи део тог кредита потрошио на куповину америчког
наоружања.

Saša

pre 6 godina

Nažalost prijatelju, tačno je, bili smo herojski narod ali smo zato umlaćeni u 20. veku toliko da je sada najveće herojstvo da opstanemo uopšte. Bili smo i veliki saveznici ali sada imate veće. Tako da, dosta je bilo, nemojte nas više u neku visoku politiku i za potkusurivanje sa Rusijom, teško ćemo izdržati...

Бата Стојковић

pre 6 godina

“Više od 60 godina je ova operacija bila tajna, ali sada se sećamo hrabrosti srpskih prijatelja i kažemo hvala. Duh misije Haljard i dalje živi kao neverovatna priča o otporu i heroizmu“, rekao je Po.
Да господине а онда сте одлучили да да се удружите са онима који су били против вас деценијама и заједно са њима сручили хиљаде бомби на ваше некадашње савезнике. Видите Руси су стали на нашу страну као и ви у Великом Рату и ми им то никада не можемо заборавити. А вас што се тиче из истих разлога вама опраштамо и оно што никоме не би у нади да ће те применити став према нама, међутим ви и даље терате по старом. Докле побогу?

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(артиљерац, 19. februar 2018 22:00)
Vi pisete samo o jednom kreditu, dok su SAD pola veka pomagale Jugoslaviju. Njihovim sredstvima izgradjen je veci deo infrastrukture u Jugoslaviji. Amerikanci su obezbedili naoruzanje za JNA, a njihovim parama je sagradjen podzemni aerodrom u Bihacu. Za samo tri godine Jugoslavija je od SAD dobila 292 klipna, 192 mlazna, 20 transportnih, 22 mlazna izviđačka i 43 nadzvučna aviona. Stiglo je i 1.120 bestrzajnih i 715 samohodnih topova, oko hiljadu protivavionskih topova, pet hiljada bazuka, 918 tenkova, 565 oklopnih automobila, 2.500 protivavionskih mitraljeza, 34.000 automata, 4.387 radio-uređaja, 545 agregata, 24 pokretne radionice veze, hiljade brodskih topova i mitraljeza, bacača raketa, protivpodmorničkih dubinskih mina, radara, bombi, stotine hiljada najrazličitijih granata. Ovi podatci su svakom dostupni na internetu.
Sto se tice Ante Markovica, SAD i EU su nudile 5 milijardi dolara za njegov program reformi, kao i ekspresno clanstvo Jugoslavije u EU, pod uslovom da se lideri republika dogovore o buducem ustrojstvu Jugoslavije. Tudjman i Milosevic su odbili taj predlog. Prvi je trazio iskljucivo nezavisnu Hrvatsku, a drugi cvrstu federaciju na koju druge republike nisu htele da pristanu.

BOBA

pre 6 godina

(artiljerac, 22.00) A da li Vam je Milenko Bojanić objasnio od kojih para je sagradjena posleratna Jugoslavija? Na Japan bačene atomske bombe, Nemačka uništena, Francuska bila okupirana i opljačkana, Engleska bombardovana i razrušena, ekonomski iscrpljena, SSSR nam zaveo sankcije a imali smo pare i za auto-put, aerodrom, Novi Beograd, JAT, Zastavu. Setite se da je 1960 (1961) održan samit nesvrstanih i da je sve ovo već tada postojalo i to samo 15 godina od kraja rata i 10 godina od sankcija Inform biroa. Odakle pare prijatelju i od koga smo mogli da ih dobijemo? Nemoj mi samo reći da su izgradile omladinske radne akcije, ipak smo ozbiljni ljudi i u godinama čim ste znali druga Milenka Bojanića.

prijatelj na delu

pre 6 godina

Smekerski nije napomenuo milione dolara za obnovu zemlje posle II sv. rata, koje je US dala Jugoslaviji u vidu zajmova koji nikad nisu vraceni, vec su otpisani kao grantovi, kao poklon.

.....

pre 6 godina

(Idi begaj, 19. februar 2018 21:03)

Još samo da vaši zemljaci ne zakopavaju burad sa radioaktivnim otpadom u zemlju pa će neko i da poveruje da su vam samo Amerikanci krivi

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Pre dvadesetak dana gospodin Vujovic koji je bio savetnik Slobodana Milosevica na pregovorima u Dejtonu u zimu 1995. posvedocio je da su Amerikanci preko njega predali Milosevicu predlog za politicku autonomiju Albanaca u okviru Srbije.Prema Vujovicevim recima, Milosevic je zguzvao papire i gadjao ga njima. Tako je propustena prilika da se spreci najgore i Kosovo ostane trajno u granicama Srbije uz garanciju SAD, Rusije i EU.

Gorana

pre 6 godina

Nikako da shvate da su '99. bombardovali Srbiju i njene građane, a ne Slobodana Miloševića.
(blek stena, 19. februar 2018 21:26)

Pa ako tako gledamo na stvari nije nas bombardovala Amerika nego tadasnja administracija SAD i njenih partnera uz Evrope. Americki narod nas nije bombardovao nikada. E sad ako kazemo da je narod birao administraciju onda je i nas narod birao Slobu pa se prica opet vraca na pocetak...

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Interes svake odgovorne drzave su dobri odnosi sa Amerikom.Ovde niko ne zeli da uvazi cinjenicu da je Zapad,najvise Amerika u Titovu Jugoslaviju ubrizgala nekoliko stotina milijardi dolara.SAD su dok je rat u Hrvatskoj trajao, podrzavale integritet SFRJ. Brutalna etnicka ciscenja, opsade gradova u BiH, promenila su javno mnjenje SAD, a potom i njenu politiku.I pored toga Amerika se drzala embarga na oruzje BiH. Amerikanci su autori za Srbe u Krajini veoma povoljnog plana Z4. Prema svedocanstvu ambasadora BiH u UN, Holbruk je fizicki nasrnuo na Izedbegovica,trazeci da ovaj zaustavi ofanzivu na Banjaluku 1995.. Republika Srpska priznata je na konferenciji na kojoj su glavnu rec imali Amerikanci.
Vise od deceniju Milosevic je politicki eksplatisao neodrzivu situaciju na KiM, umesto da sa Zapadom dogovori autonomiju za Albance, on je podrzavao boljsevicku opoziciju u Rusiji i tako okrenuo protiv sebe i Srbije zvanicnu Moskvu i Zapad.KiM mu je bila baza, ne samo za skupu prodaju patriotizma, vec i za izbornu kradju. ,,Albanci sa Kosova su profitirali zbog tragedije Bosne" kaze Azem Vlasi. Zaista, nakon svega sto se tamo desavalo, a najvise opsade Sarajeva i Srebrenice, njima je bilo lakse da dodju do cilja, predstavljajuci sebe kao sledecu metu.
Samo da smo mi ovde srusili rezim, i promenili politiku prema Zapadu, bombardovanja i gubitka KiM ne bi bilo. Na nesrecu, bojkot izbora 1997.sprecio promeme. Koalicija Zajedno bi tada pobedila i promenila katastrofalnu politiku drzave.

spovac

pre 6 godina

Pored ovakvih prijatelja kao sto su nam amerikanci nama neprijatelji nisu ni potrebni.
(bacvanin, 19. februar 2018 21:00)
Francuzi i Nemci su u vekovnim medjusobnim ratovima izgubili milione ljudi, a danas su najveci saveznici. Mi smo u ratu sa Amerikom bili tri meseca i to za vreme Slobodana Milosevica kada Srbija nije licila na sebe. U politickom sporu smo dve decenije.Kroz veci deo istorije bili smo saveznici.
Kad je Srbija sledila svoju tradiciju bilo je ovako:
28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:
Narodu Sjedinjenih Država:
U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...

BOBA

pre 6 godina

Kakvi komentari! A da li je većini komentatora poznato da su nam ,braća, Rusi 1947-1948 zaveli najstrašnije sankcije posle rezolucije Inform biroa i da smo preživeli isključivo zbog američke pomoći, stotine hiljada tona žita, ,urmini, paketi, i ,trumanova jaja, što je poznato svakom ko je rodjen posle 1941. godine, vazdušni most kojim nam je stizala svakodnevna američka pomoć, zatim 200 milijardi dolara pomoći koje je Titov izaslanik Vladimir Velebit doneo iz Amerike i od kojih je napravljen Novi Beograd, aerodrom, auto put Bratstvo jedinstvo, osnovane gotovo sve firme, sagradjeni putevi, škole, bolnice. Zapitajte se od čega je to sagradjeno, da li smo možda pare dobili od Japana, Engleske, Francuske, Nemačke... Ispitajte koja je radio stanica bila naslušanija, Glas Amerike i čuveni Grga Zlatoper od koga smo očekivali vesti o padu komunizma itd. itd. A za bombardovanje obratite se Slobodanu Miloševiću, odnosno njegovom nacional socijalističkom režimu. Znam da istina mnoge boli ali ona je jedna i jedina.

aco

pre 6 godina

Samo da "zanemarimo" bombardovanje '99 i onda smo priatelji. U oba velika rat smo bili saveznici, ali njihov istorijski doprinos Srbiji nije ni 5% onog sto nam je Rusija pruzila, a ona nas nije nikad napadala. Oteli su nam pokrajinu, a Rusi ne dozvoljavaju legalizaciju njihovih delovanja. Ne mogu se SAD ni porediti sa Rusijom kad su u pitanju dobri odnosi sa Srbijom.

Novosadski mostovi

pre 6 godina

Eto do kraja će nas još ubediti da nas je Rusija bombardovala '45 i '99. i da nam je uvela sankcije 90tih i da nam je otela Kosovo. Da se razumemo nisu cvećke ni jedni ni drugi, ali Rusija bar ne vređa inteligenciju podmuklom propagandaom i izvrtanjem stvari ponavljanjem laži dok ne postanu istina. Eto toliko.

ja sam ja,jeremija

pre 6 godina

E ovo mi se sviđa.
Počinju ameri da nas hvale što znači da nas polako ali sigurno otimaju iz ruskog medveđeg zagrljaja.
Samo braćo Ameri nastavite tako

Pero

pre 6 godina

Brate, jel ti to mene zezaš? Bombe sam verovatno sanjao, a možda su čak to bili rusi. Sve bi uradili da nas posvađaju. Neka si radio sve što si radio, ali nemoj nas molim te još samo budalama praviti.

aco

pre 6 godina

Samo da "zanemarimo" bombardovanje '99 i onda smo priatelji. U oba velika rat smo bili saveznici, ali njihov istorijski doprinos Srbiji nije ni 5% onog sto nam je Rusija pruzila, a ona nas nije nikad napadala. Oteli su nam pokrajinu, a Rusi ne dozvoljavaju legalizaciju njihovih delovanja. Ne mogu se SAD ni porediti sa Rusijom kad su u pitanju dobri odnosi sa Srbijom.

only fools and horses

pre 6 godina

A za spašavanje svih tih pilota su baš dobro nagradili srpski narod. Bombardovanjem Beograda, Niša i ostalih srpskih gradova. Tokom 1944. ukupno su 11 puta bombardovali Beograd, najžešće prvog i drugog dana vaskrsa, tepih bombama. Preko 3000 civila je poginulo, 5000 ranjeno. Mnogo, mnogo više su porušili Beograd nego Sofiju, Zagreb ili Bukurešt, koji su im bili u tom trenutku neprijatelji. Eto, takve saveznike smo imali. Da ne pričam što su podržali Tita i komuniste nasuprot Draži. A orden koji su mu posthumno dali mogu da okače mačku o rep.
U suštini, sa takvim saveznicima nismo ni morali da imamo neprijatelje.

Vaske

pre 6 godina

(Tip2, 19. februar 2018 22:06)

Ako je Amerika naš prirodni saveznik, kao što tvrdite onda neće biti problema da nam vrate otetu teritoriju na Kosmetu i plate odštetu za bombardovane objekte iz 1999te godine. Tek tada možemo sesti za sto i pričati o prijateljstvu i saradnji.

Saša

pre 6 godina

Nažalost prijatelju, tačno je, bili smo herojski narod ali smo zato umlaćeni u 20. veku toliko da je sada najveće herojstvo da opstanemo uopšte. Bili smo i veliki saveznici ali sada imate veće. Tako da, dosta je bilo, nemojte nas više u neku visoku politiku i za potkusurivanje sa Rusijom, teško ćemo izdržati...

Novosadski mostovi

pre 6 godina

Eto do kraja će nas još ubediti da nas je Rusija bombardovala '45 i '99. i da nam je uvela sankcije 90tih i da nam je otela Kosovo. Da se razumemo nisu cvećke ni jedni ni drugi, ali Rusija bar ne vređa inteligenciju podmuklom propagandaom i izvrtanjem stvari ponavljanjem laži dok ne postanu istina. Eto toliko.

KDOJ

pre 6 godina

Ovaj čovek je član srpskog kokusa, tako da mu je ovo što govori u opisu posla za koji je plaćen. Sve je to u redu i u načelu tačno, ali je problem u tome što su loši odnosi Srbije i SAD postali konstanta američke spoljne politike od 1991 do danas, i što se u suštini nisu popravili ni posle 17 godina od skidanja Miloševića sa vlasti (a on i njegov režim su navodno bili glavni problem). Ruski uticaj ovde jeste nešto prisutniji u poslednjih nekoliko godina, ali je zapadni i dalje neuporedivo veći. Uzmite za primer bankarski sektor: da li ovde dominiraju zapadne ili ruske banke? U periodu od 2001 do danas su sve vlade osim Koštuničine bile prozapadno orijentisane, AV je što se toga tiče šampion, i opet nema pomaka. Na Balkanu očigledno ima kooperativnijih klijenata, a srbima apsolutna poslušnost nekako nikada nije išla od ruke. Pošto je u toku prestrojavanje za novi globalni sukob koji je već počeo, upravo se to traži. Znači: priznati Kosovo, udariti sankcije Rusiji, aplicirati za članstvo u NATO, poslati par bataljona u Avganistan i Irak da se tamo upišemo u listu strelaca, pa bi onda možda mogli da razgovaramo. Ovako - mlaćenje prazne slame.

Бата Стојковић

pre 6 godina

“Više od 60 godina je ova operacija bila tajna, ali sada se sećamo hrabrosti srpskih prijatelja i kažemo hvala. Duh misije Haljard i dalje živi kao neverovatna priča o otporu i heroizmu“, rekao je Po.
Да господине а онда сте одлучили да да се удружите са онима који су били против вас деценијама и заједно са њима сручили хиљаде бомби на ваше некадашње савезнике. Видите Руси су стали на нашу страну као и ви у Великом Рату и ми им то никада не можемо заборавити. А вас што се тиче из истих разлога вама опраштамо и оно што никоме не би у нади да ће те применити став према нама, међутим ви и даље терате по старом. Докле побогу?

Amore

pre 6 godina

Hahahaha, prave saljivdzije ovi amerikanci. Kao kad komicar isprica vic publici a posle vica nastane tisina. Nikad im humor nije bio jaca strana.

Pero

pre 6 godina

Brate, jel ti to mene zezaš? Bombe sam verovatno sanjao, a možda su čak to bili rusi. Sve bi uradili da nas posvađaju. Neka si radio sve što si radio, ali nemoj nas molim te još samo budalama praviti.

артиљерац

pre 6 godina

@ Zemun grad SPO Аман бре више с тим лажим о "убризгавању" СТОТИНА милијарди
долара од стране САД.Ја сам прадавне 1971,питао врло надлежног човека,Миленка
Бојанића,Председника Скупштине Србије,Др економије и Професора Универзитета.
Насмејао се.Све што смо "добили" од САД су 3,2 милиарде$ КРЕДИТА из маршаловог
плана са,тад малом,каматом од 2,6% годишње.И НИШТА ВИШЕ.КРЕДИТ,не поклон.СФРЈ
је пред распад била дужна 22 милијарде$.1990 предсденик СИВ-а Анте Марковић
иде у вашингтон да тражи од ММФ и Светске Банке 5 милијарди$ за стабилизацију
привреде.Одбијен је с образложењем да смо презадужени.Да су стварно постојале стотине "убризганих" милијарди,СФРЈ би била Швајцарска.Уосталом,о том кредиту је писао и Владимир Велебит,који је био на разговорима у Паризу и Вашингтону
1952.Иначе,Тито је највећи део тог кредита потрошио на куповину америчког
наоружања.

BOBA

pre 6 godina

(artiljerac, 22.00) A da li Vam je Milenko Bojanić objasnio od kojih para je sagradjena posleratna Jugoslavija? Na Japan bačene atomske bombe, Nemačka uništena, Francuska bila okupirana i opljačkana, Engleska bombardovana i razrušena, ekonomski iscrpljena, SSSR nam zaveo sankcije a imali smo pare i za auto-put, aerodrom, Novi Beograd, JAT, Zastavu. Setite se da je 1960 (1961) održan samit nesvrstanih i da je sve ovo već tada postojalo i to samo 15 godina od kraja rata i 10 godina od sankcija Inform biroa. Odakle pare prijatelju i od koga smo mogli da ih dobijemo? Nemoj mi samo reći da su izgradile omladinske radne akcije, ipak smo ozbiljni ljudi i u godinama čim ste znali druga Milenka Bojanića.

BOBA

pre 6 godina

Kakvi komentari! A da li je većini komentatora poznato da su nam ,braća, Rusi 1947-1948 zaveli najstrašnije sankcije posle rezolucije Inform biroa i da smo preživeli isključivo zbog američke pomoći, stotine hiljada tona žita, ,urmini, paketi, i ,trumanova jaja, što je poznato svakom ko je rodjen posle 1941. godine, vazdušni most kojim nam je stizala svakodnevna američka pomoć, zatim 200 milijardi dolara pomoći koje je Titov izaslanik Vladimir Velebit doneo iz Amerike i od kojih je napravljen Novi Beograd, aerodrom, auto put Bratstvo jedinstvo, osnovane gotovo sve firme, sagradjeni putevi, škole, bolnice. Zapitajte se od čega je to sagradjeno, da li smo možda pare dobili od Japana, Engleske, Francuske, Nemačke... Ispitajte koja je radio stanica bila naslušanija, Glas Amerike i čuveni Grga Zlatoper od koga smo očekivali vesti o padu komunizma itd. itd. A za bombardovanje obratite se Slobodanu Miloševiću, odnosno njegovom nacional socijalističkom režimu. Znam da istina mnoge boli ali ona je jedna i jedina.

Gorana

pre 6 godina

Nikako da shvate da su '99. bombardovali Srbiju i njene građane, a ne Slobodana Miloševića.
(blek stena, 19. februar 2018 21:26)

Pa ako tako gledamo na stvari nije nas bombardovala Amerika nego tadasnja administracija SAD i njenih partnera uz Evrope. Americki narod nas nije bombardovao nikada. E sad ako kazemo da je narod birao administraciju onda je i nas narod birao Slobu pa se prica opet vraca na pocetak...

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Pre dvadesetak dana gospodin Vujovic koji je bio savetnik Slobodana Milosevica na pregovorima u Dejtonu u zimu 1995. posvedocio je da su Amerikanci preko njega predali Milosevicu predlog za politicku autonomiju Albanaca u okviru Srbije.Prema Vujovicevim recima, Milosevic je zguzvao papire i gadjao ga njima. Tako je propustena prilika da se spreci najgore i Kosovo ostane trajno u granicama Srbije uz garanciju SAD, Rusije i EU.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(артиљерац, 19. februar 2018 22:00)
Vi pisete samo o jednom kreditu, dok su SAD pola veka pomagale Jugoslaviju. Njihovim sredstvima izgradjen je veci deo infrastrukture u Jugoslaviji. Amerikanci su obezbedili naoruzanje za JNA, a njihovim parama je sagradjen podzemni aerodrom u Bihacu. Za samo tri godine Jugoslavija je od SAD dobila 292 klipna, 192 mlazna, 20 transportnih, 22 mlazna izviđačka i 43 nadzvučna aviona. Stiglo je i 1.120 bestrzajnih i 715 samohodnih topova, oko hiljadu protivavionskih topova, pet hiljada bazuka, 918 tenkova, 565 oklopnih automobila, 2.500 protivavionskih mitraljeza, 34.000 automata, 4.387 radio-uređaja, 545 agregata, 24 pokretne radionice veze, hiljade brodskih topova i mitraljeza, bacača raketa, protivpodmorničkih dubinskih mina, radara, bombi, stotine hiljada najrazličitijih granata. Ovi podatci su svakom dostupni na internetu.
Sto se tice Ante Markovica, SAD i EU su nudile 5 milijardi dolara za njegov program reformi, kao i ekspresno clanstvo Jugoslavije u EU, pod uslovom da se lideri republika dogovore o buducem ustrojstvu Jugoslavije. Tudjman i Milosevic su odbili taj predlog. Prvi je trazio iskljucivo nezavisnu Hrvatsku, a drugi cvrstu federaciju na koju druge republike nisu htele da pristanu.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Interes svake odgovorne drzave su dobri odnosi sa Amerikom.Ovde niko ne zeli da uvazi cinjenicu da je Zapad,najvise Amerika u Titovu Jugoslaviju ubrizgala nekoliko stotina milijardi dolara.SAD su dok je rat u Hrvatskoj trajao, podrzavale integritet SFRJ. Brutalna etnicka ciscenja, opsade gradova u BiH, promenila su javno mnjenje SAD, a potom i njenu politiku.I pored toga Amerika se drzala embarga na oruzje BiH. Amerikanci su autori za Srbe u Krajini veoma povoljnog plana Z4. Prema svedocanstvu ambasadora BiH u UN, Holbruk je fizicki nasrnuo na Izedbegovica,trazeci da ovaj zaustavi ofanzivu na Banjaluku 1995.. Republika Srpska priznata je na konferenciji na kojoj su glavnu rec imali Amerikanci.
Vise od deceniju Milosevic je politicki eksplatisao neodrzivu situaciju na KiM, umesto da sa Zapadom dogovori autonomiju za Albance, on je podrzavao boljsevicku opoziciju u Rusiji i tako okrenuo protiv sebe i Srbije zvanicnu Moskvu i Zapad.KiM mu je bila baza, ne samo za skupu prodaju patriotizma, vec i za izbornu kradju. ,,Albanci sa Kosova su profitirali zbog tragedije Bosne" kaze Azem Vlasi. Zaista, nakon svega sto se tamo desavalo, a najvise opsade Sarajeva i Srebrenice, njima je bilo lakse da dodju do cilja, predstavljajuci sebe kao sledecu metu.
Samo da smo mi ovde srusili rezim, i promenili politiku prema Zapadu, bombardovanja i gubitka KiM ne bi bilo. Na nesrecu, bojkot izbora 1997.sprecio promeme. Koalicija Zajedno bi tada pobedila i promenila katastrofalnu politiku drzave.

Tera

pre 6 godina

(Zemun grad SPO, 19. februar 2018 21:17)
I ja sam verovao u tu bajku dok nisam cuo da na radiju Slobodna Evropa, US administracija proziva Tadica nacionalistom, jer nije hteo da da neke ustupke vezane za Kosovo. Tada mi je bilo sve jasno kao dan. To sto vi pricate moze, samo i jedino samo, ako se Srbi odreknu svega sto im US kazu. Ako smo spremni za to, onda ajmo tim putem, ali znajte da ce nam i beogadski pasaluk biti mali. Ni sa Rusima mi necemo bolje proci.

spovac

pre 6 godina

Pored ovakvih prijatelja kao sto su nam amerikanci nama neprijatelji nisu ni potrebni.
(bacvanin, 19. februar 2018 21:00)
Francuzi i Nemci su u vekovnim medjusobnim ratovima izgubili milione ljudi, a danas su najveci saveznici. Mi smo u ratu sa Amerikom bili tri meseca i to za vreme Slobodana Milosevica kada Srbija nije licila na sebe. U politickom sporu smo dve decenije.Kroz veci deo istorije bili smo saveznici.
Kad je Srbija sledila svoju tradiciju bilo je ovako:
28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:
Narodu Sjedinjenih Država:
U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...

Istina oslobađa

pre 6 godina

U čemu je razlika između SADAa i Rusiije? SAD je van svakog prava bombardovao jednu zemlju bez dozvole UNa i oteo mu deo teritorije, Rusija je učinila isto (doduše bez bombardovanja) i otela Ukrajini njen deo tj Krim. Međunarodno pravo postoji na papiru, ali u praksi ga sprovode velike sile kako im se ćefne. Srbija jedino tu može da balansira tako što će se skoncentrisati na svoje interese i koristiti obe sile maksimalno u svoju korist.

ja sam ja,jeremija

pre 6 godina

E ovo mi se sviđa.
Počinju ameri da nas hvale što znači da nas polako ali sigurno otimaju iz ruskog medveđeg zagrljaja.
Samo braćo Ameri nastavite tako

Komša

pre 6 godina

@spovac
Džabe objašnjavaš.Ne smeta njemu što nas Amer hvali.
Njemu smeta što Amerikanac ističe primer jednog zaboravljenog heroja i mučenika i prvog ustanika u porobljenoj Evropi.
Ne bih ulazio u novije razdoblje odnosa Srbije i SAD ali za svako slovo koje je Amerikanac napisao/izgovorio a tiče se odnosa naroda Amerike i Srba postoje istorijski dokazi.
U Drugom svetskom ratu Amerika je bila iskreni saveznik Srba od početka do kraja.
Rusi/Sovjeti su nas izdali 1944 (Kruševac i čitav niz mesta u Srbiji) i predali Srbiju u ruke izrazito antisrpskim snagama ,Englezi 1943. godine.
Za vreme sudjenja srpskom heroju američka advokatska komora je organizovala paralelno sudjenje na kojem su najbolje američke sudije presudjivale a najveći advokati branili besmrtnog Generala - najpoznatiji i najnagradjivaniji novimari su izveštavali sa tog sudjenja a najuglednoji Amerikanci organozovali proteste.
Na srpsku veliku žalost,uticaj SAD u Evropi tada nije bio dovoljno jak inače bi gradjanska,nacionalno svesna Srbija pobedila,kao i u svim predhodnim ratovima.

prijatelj na delu

pre 6 godina

Smekerski nije napomenuo milione dolara za obnovu zemlje posle II sv. rata, koje je US dala Jugoslaviji u vidu zajmova koji nikad nisu vraceni, vec su otpisani kao grantovi, kao poklon.

.....

pre 6 godina

(Idi begaj, 19. februar 2018 21:03)

Još samo da vaši zemljaci ne zakopavaju burad sa radioaktivnim otpadom u zemlju pa će neko i da poveruje da su vam samo Amerikanci krivi

Serbistan

pre 6 godina

Ma svi su krivi, a odgovornost srpskog naroda sto je glasao za Milosevica i poltrone nikom nista. Sve sto su nam uradili je posledica onoga sto su srpska vlast i db uradli. Posle drugog svetskog rata do danas Amerika nam je dala daleko vise nego sto nam je porusila tokom bombardovanja, i dalje nam daju. Srpski db, koji i dalje vlada, je jedini krivac.

Miki

pre 6 godina

hahah jesu se rusofili i putinofili uplasili da ce neko njihov imaginarni "savez" sa "bracom" Rusima pokvariti...

Tako je bre da se jednom srede stvari izmedu USA i Srbije i da se Srbija vrati svom istorijskom i pravom savezniku!

Bravo!

Molim vas da mi ovaj put objavite komentar!

Petar Nikolic

pre 6 godina

1990. godine smo imali najbolju poziciju u istočnoj Evropi. Saveznici USA u dva svetska rata i 45 godina mira. I onda se dogadja šta? Svi hrle ka EU i NATO, čak i nesrećni albanci. A mi? Mi glasamo za Miloševića koji 1991 proteruje američkog ambasadora Cimermana. Mogu misliti koliko su u Vašingtonu bili iznenadjeni. 1997. OVK je bila na spisku terorističkih organizacija, a Milošević faktor mira na Balkanu posle Dejtona. Ali, posle izbora te godine Sloba ulazi u koaliciju sa Šešeljem okreće se rusima (umesto koalicije sa SPO koja je već bila gotova stvar) i tako dobismo bombardovanje. Ameri su čvrsto rešili da ga skinu sa vlasti i pošalju u Hag. Zaključak, 10 godina rata sa celim svetom i gubitak Kosova da bi čovek koji je ubijao političke protivnike bio još koju godinu na vlasti.

BOBA

pre 6 godina

Kakvi komentari! A da li je većini komentatora poznato da su nam ,braća, Rusi 1947-1948 zaveli najstrašnije sankcije posle rezolucije Inform biroa i da smo preživeli isključivo zbog američke pomoći, stotine hiljada tona žita, ,urmini, paketi, i ,trumanova jaja, što je poznato svakom ko je rodjen posle 1941. godine, vazdušni most kojim nam je stizala svakodnevna američka pomoć, zatim 200 milijardi dolara pomoći koje je Titov izaslanik Vladimir Velebit doneo iz Amerike i od kojih je napravljen Novi Beograd, aerodrom, auto put Bratstvo jedinstvo, osnovane gotovo sve firme, sagradjeni putevi, škole, bolnice. Zapitajte se od čega je to sagradjeno, da li smo možda pare dobili od Japana, Engleske, Francuske, Nemačke... Ispitajte koja je radio stanica bila naslušanija, Glas Amerike i čuveni Grga Zlatoper od koga smo očekivali vesti o padu komunizma itd. itd. A za bombardovanje obratite se Slobodanu Miloševiću, odnosno njegovom nacional socijalističkom režimu. Znam da istina mnoge boli ali ona je jedna i jedina.

ja sam ja,jeremija

pre 6 godina

E ovo mi se sviđa.
Počinju ameri da nas hvale što znači da nas polako ali sigurno otimaju iz ruskog medveđeg zagrljaja.
Samo braćo Ameri nastavite tako

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Interes svake odgovorne drzave su dobri odnosi sa Amerikom.Ovde niko ne zeli da uvazi cinjenicu da je Zapad,najvise Amerika u Titovu Jugoslaviju ubrizgala nekoliko stotina milijardi dolara.SAD su dok je rat u Hrvatskoj trajao, podrzavale integritet SFRJ. Brutalna etnicka ciscenja, opsade gradova u BiH, promenila su javno mnjenje SAD, a potom i njenu politiku.I pored toga Amerika se drzala embarga na oruzje BiH. Amerikanci su autori za Srbe u Krajini veoma povoljnog plana Z4. Prema svedocanstvu ambasadora BiH u UN, Holbruk je fizicki nasrnuo na Izedbegovica,trazeci da ovaj zaustavi ofanzivu na Banjaluku 1995.. Republika Srpska priznata je na konferenciji na kojoj su glavnu rec imali Amerikanci.
Vise od deceniju Milosevic je politicki eksplatisao neodrzivu situaciju na KiM, umesto da sa Zapadom dogovori autonomiju za Albance, on je podrzavao boljsevicku opoziciju u Rusiji i tako okrenuo protiv sebe i Srbije zvanicnu Moskvu i Zapad.KiM mu je bila baza, ne samo za skupu prodaju patriotizma, vec i za izbornu kradju. ,,Albanci sa Kosova su profitirali zbog tragedije Bosne" kaze Azem Vlasi. Zaista, nakon svega sto se tamo desavalo, a najvise opsade Sarajeva i Srebrenice, njima je bilo lakse da dodju do cilja, predstavljajuci sebe kao sledecu metu.
Samo da smo mi ovde srusili rezim, i promenili politiku prema Zapadu, bombardovanja i gubitka KiM ne bi bilo. Na nesrecu, bojkot izbora 1997.sprecio promeme. Koalicija Zajedno bi tada pobedila i promenila katastrofalnu politiku drzave.

prijatelj na delu

pre 6 godina

Smekerski nije napomenuo milione dolara za obnovu zemlje posle II sv. rata, koje je US dala Jugoslaviji u vidu zajmova koji nikad nisu vraceni, vec su otpisani kao grantovi, kao poklon.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

@(артиљерац, 19. februar 2018 22:00)
Vi pisete samo o jednom kreditu, dok su SAD pola veka pomagale Jugoslaviju. Njihovim sredstvima izgradjen je veci deo infrastrukture u Jugoslaviji. Amerikanci su obezbedili naoruzanje za JNA, a njihovim parama je sagradjen podzemni aerodrom u Bihacu. Za samo tri godine Jugoslavija je od SAD dobila 292 klipna, 192 mlazna, 20 transportnih, 22 mlazna izviđačka i 43 nadzvučna aviona. Stiglo je i 1.120 bestrzajnih i 715 samohodnih topova, oko hiljadu protivavionskih topova, pet hiljada bazuka, 918 tenkova, 565 oklopnih automobila, 2.500 protivavionskih mitraljeza, 34.000 automata, 4.387 radio-uređaja, 545 agregata, 24 pokretne radionice veze, hiljade brodskih topova i mitraljeza, bacača raketa, protivpodmorničkih dubinskih mina, radara, bombi, stotine hiljada najrazličitijih granata. Ovi podatci su svakom dostupni na internetu.
Sto se tice Ante Markovica, SAD i EU su nudile 5 milijardi dolara za njegov program reformi, kao i ekspresno clanstvo Jugoslavije u EU, pod uslovom da se lideri republika dogovore o buducem ustrojstvu Jugoslavije. Tudjman i Milosevic su odbili taj predlog. Prvi je trazio iskljucivo nezavisnu Hrvatsku, a drugi cvrstu federaciju na koju druge republike nisu htele da pristanu.

Gorana

pre 6 godina

Nikako da shvate da su '99. bombardovali Srbiju i njene građane, a ne Slobodana Miloševića.
(blek stena, 19. februar 2018 21:26)

Pa ako tako gledamo na stvari nije nas bombardovala Amerika nego tadasnja administracija SAD i njenih partnera uz Evrope. Americki narod nas nije bombardovao nikada. E sad ako kazemo da je narod birao administraciju onda je i nas narod birao Slobu pa se prica opet vraca na pocetak...

.....

pre 6 godina

(Idi begaj, 19. februar 2018 21:03)

Još samo da vaši zemljaci ne zakopavaju burad sa radioaktivnim otpadom u zemlju pa će neko i da poveruje da su vam samo Amerikanci krivi

Pero

pre 6 godina

Brate, jel ti to mene zezaš? Bombe sam verovatno sanjao, a možda su čak to bili rusi. Sve bi uradili da nas posvađaju. Neka si radio sve što si radio, ali nemoj nas molim te još samo budalama praviti.

Zemun grad SPO

pre 6 godina

Pre dvadesetak dana gospodin Vujovic koji je bio savetnik Slobodana Milosevica na pregovorima u Dejtonu u zimu 1995. posvedocio je da su Amerikanci preko njega predali Milosevicu predlog za politicku autonomiju Albanaca u okviru Srbije.Prema Vujovicevim recima, Milosevic je zguzvao papire i gadjao ga njima. Tako je propustena prilika da se spreci najgore i Kosovo ostane trajno u granicama Srbije uz garanciju SAD, Rusije i EU.

aco

pre 6 godina

Samo da "zanemarimo" bombardovanje '99 i onda smo priatelji. U oba velika rat smo bili saveznici, ali njihov istorijski doprinos Srbiji nije ni 5% onog sto nam je Rusija pruzila, a ona nas nije nikad napadala. Oteli su nam pokrajinu, a Rusi ne dozvoljavaju legalizaciju njihovih delovanja. Ne mogu se SAD ni porediti sa Rusijom kad su u pitanju dobri odnosi sa Srbijom.

Serbistan

pre 6 godina

Ma svi su krivi, a odgovornost srpskog naroda sto je glasao za Milosevica i poltrone nikom nista. Sve sto su nam uradili je posledica onoga sto su srpska vlast i db uradli. Posle drugog svetskog rata do danas Amerika nam je dala daleko vise nego sto nam je porusila tokom bombardovanja, i dalje nam daju. Srpski db, koji i dalje vlada, je jedini krivac.

Tera

pre 6 godina

(Zemun grad SPO, 19. februar 2018 21:17)
I ja sam verovao u tu bajku dok nisam cuo da na radiju Slobodna Evropa, US administracija proziva Tadica nacionalistom, jer nije hteo da da neke ustupke vezane za Kosovo. Tada mi je bilo sve jasno kao dan. To sto vi pricate moze, samo i jedino samo, ako se Srbi odreknu svega sto im US kazu. Ako smo spremni za to, onda ajmo tim putem, ali znajte da ce nam i beogadski pasaluk biti mali. Ni sa Rusima mi necemo bolje proci.

Komša

pre 6 godina

@spovac
Džabe objašnjavaš.Ne smeta njemu što nas Amer hvali.
Njemu smeta što Amerikanac ističe primer jednog zaboravljenog heroja i mučenika i prvog ustanika u porobljenoj Evropi.
Ne bih ulazio u novije razdoblje odnosa Srbije i SAD ali za svako slovo koje je Amerikanac napisao/izgovorio a tiče se odnosa naroda Amerike i Srba postoje istorijski dokazi.
U Drugom svetskom ratu Amerika je bila iskreni saveznik Srba od početka do kraja.
Rusi/Sovjeti su nas izdali 1944 (Kruševac i čitav niz mesta u Srbiji) i predali Srbiju u ruke izrazito antisrpskim snagama ,Englezi 1943. godine.
Za vreme sudjenja srpskom heroju američka advokatska komora je organizovala paralelno sudjenje na kojem su najbolje američke sudije presudjivale a najveći advokati branili besmrtnog Generala - najpoznatiji i najnagradjivaniji novimari su izveštavali sa tog sudjenja a najuglednoji Amerikanci organozovali proteste.
Na srpsku veliku žalost,uticaj SAD u Evropi tada nije bio dovoljno jak inače bi gradjanska,nacionalno svesna Srbija pobedila,kao i u svim predhodnim ratovima.

Miki

pre 6 godina

hahah jesu se rusofili i putinofili uplasili da ce neko njihov imaginarni "savez" sa "bracom" Rusima pokvariti...

Tako je bre da se jednom srede stvari izmedu USA i Srbije i da se Srbija vrati svom istorijskom i pravom savezniku!

Bravo!

Molim vas da mi ovaj put objavite komentar!

BOBA

pre 6 godina

(artiljerac, 22.00) A da li Vam je Milenko Bojanić objasnio od kojih para je sagradjena posleratna Jugoslavija? Na Japan bačene atomske bombe, Nemačka uništena, Francuska bila okupirana i opljačkana, Engleska bombardovana i razrušena, ekonomski iscrpljena, SSSR nam zaveo sankcije a imali smo pare i za auto-put, aerodrom, Novi Beograd, JAT, Zastavu. Setite se da je 1960 (1961) održan samit nesvrstanih i da je sve ovo već tada postojalo i to samo 15 godina od kraja rata i 10 godina od sankcija Inform biroa. Odakle pare prijatelju i od koga smo mogli da ih dobijemo? Nemoj mi samo reći da su izgradile omladinske radne akcije, ipak smo ozbiljni ljudi i u godinama čim ste znali druga Milenka Bojanića.

KDOJ

pre 6 godina

Ovaj čovek je član srpskog kokusa, tako da mu je ovo što govori u opisu posla za koji je plaćen. Sve je to u redu i u načelu tačno, ali je problem u tome što su loši odnosi Srbije i SAD postali konstanta američke spoljne politike od 1991 do danas, i što se u suštini nisu popravili ni posle 17 godina od skidanja Miloševića sa vlasti (a on i njegov režim su navodno bili glavni problem). Ruski uticaj ovde jeste nešto prisutniji u poslednjih nekoliko godina, ali je zapadni i dalje neuporedivo veći. Uzmite za primer bankarski sektor: da li ovde dominiraju zapadne ili ruske banke? U periodu od 2001 do danas su sve vlade osim Koštuničine bile prozapadno orijentisane, AV je što se toga tiče šampion, i opet nema pomaka. Na Balkanu očigledno ima kooperativnijih klijenata, a srbima apsolutna poslušnost nekako nikada nije išla od ruke. Pošto je u toku prestrojavanje za novi globalni sukob koji je već počeo, upravo se to traži. Znači: priznati Kosovo, udariti sankcije Rusiji, aplicirati za članstvo u NATO, poslati par bataljona u Avganistan i Irak da se tamo upišemo u listu strelaca, pa bi onda možda mogli da razgovaramo. Ovako - mlaćenje prazne slame.

Vaske

pre 6 godina

(Tip2, 19. februar 2018 22:06)

Ako je Amerika naš prirodni saveznik, kao što tvrdite onda neće biti problema da nam vrate otetu teritoriju na Kosmetu i plate odštetu za bombardovane objekte iz 1999te godine. Tek tada možemo sesti za sto i pričati o prijateljstvu i saradnji.

Istina oslobađa

pre 6 godina

U čemu je razlika između SADAa i Rusiije? SAD je van svakog prava bombardovao jednu zemlju bez dozvole UNa i oteo mu deo teritorije, Rusija je učinila isto (doduše bez bombardovanja) i otela Ukrajini njen deo tj Krim. Međunarodno pravo postoji na papiru, ali u praksi ga sprovode velike sile kako im se ćefne. Srbija jedino tu može da balansira tako što će se skoncentrisati na svoje interese i koristiti obe sile maksimalno u svoju korist.

spovac

pre 6 godina

Pored ovakvih prijatelja kao sto su nam amerikanci nama neprijatelji nisu ni potrebni.
(bacvanin, 19. februar 2018 21:00)
Francuzi i Nemci su u vekovnim medjusobnim ratovima izgubili milione ljudi, a danas su najveci saveznici. Mi smo u ratu sa Amerikom bili tri meseca i to za vreme Slobodana Milosevica kada Srbija nije licila na sebe. U politickom sporu smo dve decenije.Kroz veci deo istorije bili smo saveznici.
Kad je Srbija sledila svoju tradiciju bilo je ovako:
28. jula 1918, Predsednik Vudro Vilson izdao je sledeće saopštenje američkom narodu. Pročitano je u crkvama širom zemlje i objavljeno u skoro svim uticajnim dnevnim novinama. Srpska zastava je podignuta iznad Bele Kuće kao i u svim zgradama javnih institucija u glavnom gradu SAD. Poruka je glasila:
Narodu Sjedinjenih Država:
U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen...

only fools and horses

pre 6 godina

A za spašavanje svih tih pilota su baš dobro nagradili srpski narod. Bombardovanjem Beograda, Niša i ostalih srpskih gradova. Tokom 1944. ukupno su 11 puta bombardovali Beograd, najžešće prvog i drugog dana vaskrsa, tepih bombama. Preko 3000 civila je poginulo, 5000 ranjeno. Mnogo, mnogo više su porušili Beograd nego Sofiju, Zagreb ili Bukurešt, koji su im bili u tom trenutku neprijatelji. Eto, takve saveznike smo imali. Da ne pričam što su podržali Tita i komuniste nasuprot Draži. A orden koji su mu posthumno dali mogu da okače mačku o rep.
U suštini, sa takvim saveznicima nismo ni morali da imamo neprijatelje.

Novosadski mostovi

pre 6 godina

Eto do kraja će nas još ubediti da nas je Rusija bombardovala '45 i '99. i da nam je uvela sankcije 90tih i da nam je otela Kosovo. Da se razumemo nisu cvećke ni jedni ni drugi, ali Rusija bar ne vređa inteligenciju podmuklom propagandaom i izvrtanjem stvari ponavljanjem laži dok ne postanu istina. Eto toliko.

артиљерац

pre 6 godina

@ Zemun grad SPO Аман бре више с тим лажим о "убризгавању" СТОТИНА милијарди
долара од стране САД.Ја сам прадавне 1971,питао врло надлежног човека,Миленка
Бојанића,Председника Скупштине Србије,Др економије и Професора Универзитета.
Насмејао се.Све што смо "добили" од САД су 3,2 милиарде$ КРЕДИТА из маршаловог
плана са,тад малом,каматом од 2,6% годишње.И НИШТА ВИШЕ.КРЕДИТ,не поклон.СФРЈ
је пред распад била дужна 22 милијарде$.1990 предсденик СИВ-а Анте Марковић
иде у вашингтон да тражи од ММФ и Светске Банке 5 милијарди$ за стабилизацију
привреде.Одбијен је с образложењем да смо презадужени.Да су стварно постојале стотине "убризганих" милијарди,СФРЈ би била Швајцарска.Уосталом,о том кредиту је писао и Владимир Велебит,који је био на разговорима у Паризу и Вашингтону
1952.Иначе,Тито је највећи део тог кредита потрошио на куповину америчког
наоружања.

Бата Стојковић

pre 6 godina

“Više od 60 godina je ova operacija bila tajna, ali sada se sećamo hrabrosti srpskih prijatelja i kažemo hvala. Duh misije Haljard i dalje živi kao neverovatna priča o otporu i heroizmu“, rekao je Po.
Да господине а онда сте одлучили да да се удружите са онима који су били против вас деценијама и заједно са њима сручили хиљаде бомби на ваше некадашње савезнике. Видите Руси су стали на нашу страну као и ви у Великом Рату и ми им то никада не можемо заборавити. А вас што се тиче из истих разлога вама опраштамо и оно што никоме не би у нади да ће те применити став према нама, међутим ви и даље терате по старом. Докле побогу?

Amore

pre 6 godina

Hahahaha, prave saljivdzije ovi amerikanci. Kao kad komicar isprica vic publici a posle vica nastane tisina. Nikad im humor nije bio jaca strana.

Saša

pre 6 godina

Nažalost prijatelju, tačno je, bili smo herojski narod ali smo zato umlaćeni u 20. veku toliko da je sada najveće herojstvo da opstanemo uopšte. Bili smo i veliki saveznici ali sada imate veće. Tako da, dosta je bilo, nemojte nas više u neku visoku politiku i za potkusurivanje sa Rusijom, teško ćemo izdržati...

Petar Nikolic

pre 6 godina

1990. godine smo imali najbolju poziciju u istočnoj Evropi. Saveznici USA u dva svetska rata i 45 godina mira. I onda se dogadja šta? Svi hrle ka EU i NATO, čak i nesrećni albanci. A mi? Mi glasamo za Miloševića koji 1991 proteruje američkog ambasadora Cimermana. Mogu misliti koliko su u Vašingtonu bili iznenadjeni. 1997. OVK je bila na spisku terorističkih organizacija, a Milošević faktor mira na Balkanu posle Dejtona. Ali, posle izbora te godine Sloba ulazi u koaliciju sa Šešeljem okreće se rusima (umesto koalicije sa SPO koja je već bila gotova stvar) i tako dobismo bombardovanje. Ameri su čvrsto rešili da ga skinu sa vlasti i pošalju u Hag. Zaključak, 10 godina rata sa celim svetom i gubitak Kosova da bi čovek koji je ubijao političke protivnike bio još koju godinu na vlasti.