Subota, 21.10.2017.

13:24

"Evropa ne pripada hrišćanima, Isusa i Mariju bi izbacili"

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Evropa ne pripada samo hrišćanima.

Izvor: Tanjug

"Evropa ne pripada hrišæanima, Isusa i Mariju bi izbacili" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

nenad

pre 6 godina

Ovo o matematici i astronomiji je primer kako 100 puta ponovljena laz postaje istina. Astronomija i matematika su starije od Islama, cak I samo pismo kojem su pisane islamske knjige postojalo je ranije.
Ali kao sto su religijski fanatici evropi doneli mracni srednji vek pa je sve ostalo u to vreme u poredjenju sa evropom izgledalo napredno, tako I sada zbog fanatika iz Saudi Arabije koji finansiraju vahabizam nema goreg mesta od bliskog istoka....

Џони Хазард

pre 6 godina

Сва исламска достигнућа датирају од пре више од хиљаду година. Ислам је култура која је у декаденцији више од миленијума. Нема ту ничега више што би могло да се понуди савременом свету, осим бескрајног насиља и затуцаности.

ivke

pre 6 godina

musliman je vernik koji pripada islamskoj religiji.Postujem to.Ali po izetbegovicu muslimani su dosli iz arabije,gospodine tvoji preci nisu dosli iz arabije,vec su bili hriscani Srbi-sloveni

realno

pre 6 godina

Bakir veze nema sa muslimanima koji su doneli matematiku i kulturu.On je potomak lokalnih naroda koji su primili islam.Dok bosnjaci ne priznaju svoje poreklo bice zbunjeni i u konfliktu sa drugima i sa sobom.

Gyengem

pre 6 godina

Dok ne vidim nekog belca da bude predsednik neke africke zemlje, azijske zemlje, muslimanske zemlje, dok ne vidim da se hriscanima grade crkve po bliskom istoku, dok ne vidim da u saudijskoj Arabiji i slicnim zemljama hriscani imaju pravo da piju alkohol i jedu svinjetinu, da imaju svoje prodavnice koje prodaju takve proizvode, dok ne vidim da u vecini africkih i azijskoj zemalja stanovnistvo nije homogeno, onda mozete vi ostali da pricate o toleranciji i multikulturalizmu.

Dokle god postoje dvostruki arsini, ja ostajem politicki nekorerektan, nazovite me kako hocete, ksenofobom, fasistom, nacistom, islamofobom, nije me briga, ja volim svoje poreklo, naciju, religiju, rasu, jezik, istoriju i time se ponosim, necu da ne masem mojom zastavom da bi toboze bio tolerantan prema nekome, necu da teram zenu i cerku da se pokriju "da ne bi provocirale" da kako ih ne bi silovali.
Jeste, belac sam, evropljanin, sloven, musko sam, i ne stidim se toga, a vi delite malo lekcije o toleranciji arapskim seicima, mene to zaista ne interesuje.

sturmmann

pre 6 godina

Grad Fes (otud i naziv crvene kape) je imao oko 40 000 Hrišćana. Onda su došli Muslimani. POSLE NJIHOVOG ŠIRENJA VERE, kapa, koja je do tada bila bele boje, pravi se od crvenog platna.
Ponosni na svoje USPEŠNO ŠIRENJE VERE, Muslimani su u Fesu umakali bele kape U ŠTA BAKIRE?. Posle toga su POSTAJALE CRVENE, BAKIRE!
A tu muslimansku frazu da "ko ubije jednog čoveka, kao da je ubio celi svet" najpametnije zaboravite SVI, APSOLUTNO SVI, ONA NEMA VEZE SA REALNOŠĆU!!!

Uzgred, Bakire, objasni nam kako se postupa u Saudijskoj Arabiji sa čovekom kome nađu Bibliju.
Ako ne znaš (u šta sumnjam), nađi na netu.
Takođe bi bilo dobro da objasniš ISLAMSKO viđenje braka između Muslimanke i Hrišćana. To znaš odlično, kao i SARAJLIJE.
Ispričaj nam nešto o tome.
Poučno je za Hrišćane.

aco

pre 6 godina

"muslimanski instrument gitara".
Onda je struja pravoslavna po toj logici. Ne pripada Evropa samo hriscanima, tacno. Onda arapske zemlje ne bi trebalo da pripadaju samo muslimanima...

nemanja.s

pre 6 godina

Muslimani bi trebalo da srede svoje države, da daju primer drugima. Tada će Evropljani trčati da žive i rade u Jordanu, Egiptu i Indoneziji. Treba da pokažu Evropi kako se neguje suživot, različitost, i tako. Zašto svi hoće u Evropu?!

Jr

pre 6 godina

Obično se kaže da je veliki doprinos islamskog sveta Evropi u nauci, filozofiji i drugim znanjima, tj. da su preko islamskog sveta ta znanja stigla u Evropu. Zanimljivo je pitati istoričare da li je znanje koje nam je došlo preko islamskog sveta zapravo ono što je preživelo muslimansko uništenje Bliskog istoka i tamošnjeg hrišćanskog i jevrejskog sveta, a ne da nam je to predato od njih kako se često navodi?

D

pre 6 godina

Na sahrani svoje majke, koja je samo po porijeklu bila musliman (zena apsolutno nije bila religiozna), nepoznati (!!) muskarac mi je kroz zube isiktao da se odmaknem od groba.

Kako u tom bunilu nisam odreagovala, ne znam, a mozda i bolje; novine bi pisale.

Ali eto, na sahrani sopstvene majke ja nisam smjela da pridjem jer sam- žensko!

Tako da, molim vas, nemojte mi o zatucanosti pričati!!

VanDeTotal

pre 6 godina

Ovo je, bitnim delom, izvozenje sopstvenih prolbema ostalima. Osecaj pripadnosti svojoj verskoj zajednici je normalna stvar. Iako je minimalan broj radikalnih muslimana efekti su krupni. Medjutim, slika islama u Evropi je oduvek bila divergentna. Od vremena pre visokog sredjeg veka Turci nisu mogli biti kulturolski deo Evrope. Ako Evropa pripada muslimanima oni, prvi, treba to i da pokazu, i da se prilagode(liberalizam i nije bas tako tolerantna stvar), a ne da sve prekrojavaju po svom ukusu. Cast cestitim ljudima ma koje vere bili, ovde se radi o stalnoj opasnosti koriscenja vere za burne drustvene projekte.

mrmlj

pre 6 godina

ukoliko se dobro secam casova istorije, 313. godine je hriscanstvo prihvaceno kao zvanicna religija u rimskom carstvu. islam nastaje pocetkom VII veka u arabiji i potrajalo je dok se rasirio po celom arabijskom poluostrvu a kamoli maloj aziji i severnoj africi preko kojih je i dosao do evrope. tacno je da su obe religije “uvezene” sa bliskog istoka ali sa znacajno vecom vremenskom razlikom od “nekoliko vekova”.

Dragan

pre 6 godina

Daj onda da vidimo neku crkvu u Saudijskoj Arabiji. Jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja je bila sagrađena upravo tamo, kada Islam nije ni postojao. Danas je naravno nema, kao ni mnogih drugih. Džeda je bio hrišćanski grad do sredine 19. veka kada je izvršen masakr nad hrišćanskim stanovništvom. Da li Arapsko poluostrvo pripada samo Arapima i muslimanima?

Jovan

pre 6 godina

Ako cemo pravo pola Evrope ukljucujuci tu i BiH kao i citavu ex YU, Slovacka, Ceska, Nemacka, Poljska ceo Balkan i istocna Evropa bi po tome pripadala Slovenima i Rodnoj veri tj. Paganima kako ih hriscanska crkva pogrdno naziva.

Pametnije je da gospodin cuti jer vrlo lako se moze desiti da se Sloveni svih zemalja udruze i preuzmu vlast i komandovanje citavom Evropom posto smo ipak namnogoljudniji i najjaci narod.

A onda nece vise biti vera sem jedne jedine. Vere prirode i planete Zemlje. Doslo je vreme da se vratimo korenima i udruzimo pod istom zastavom koja ne dozovljava deljenje po kvazi izmisljenim verama smisljenim kako bi se manipulisalo narodima i kako bi se drzali u sukobima.

nece da bude

pre 6 godina

Citajuci clanak pomislim covek je u pravu a onda se setim clanka od pre neki dan sta smes a sta ne smes da radis kao turista u Emiratima, Saudijsko Arabiji, Iranu i zakljucim da nije u pravu. Imaju oni mnogo toga da srede u svom dvoristu. Zastali su negde posle sapuna, gitara i matematike. Hriscani se ne drze samo religije vec i logike.

Vladislav Jovanović

pre 6 godina

Ne bih rekao da donekle nije u pravu. Rekao bih generalno svet ne pripada samo jednima ili samo drugima, kako važi za Evropu, tako i za sve druge delove sveta. Ali, pitao bih nešto: "Zašto je onda u arapskim zemljama zabranjena gradnja svih verskih objekata sem džamija?"

Evropljanin

pre 6 godina

Islamsko (Arapsko i Tursko) osvajanje hriscanskih zemalja je bilo izuzetno brutalno i zlocinacko i islamske drzave nisu nikad preispitale svoju proslost, na nacin na koji je to uradila Nemacka, Britanija ili Amerika. Razumljivo je zasto su onda Evropske zemlje zabrinute kako ce imigranti iz islamskih drzava ponasati. Pogotovo sto ti imigranti ne dele evropske vrednosti tolerancije, demokratije i liberalizma. Neprihvatljivo je sto Turska jos uvek negira genocide nad Jermenima, Grcima i Srbima. To da neko mrzi muslimane zato sto su muslimani je cista glupost.

Nemanja

pre 6 godina

Evo pitanja iz istorije za gospodina Izetbegovica: Kako je ko dosao?
Hriscani su na teritorije Evrope dosli kao mucenici, razapinjani, spaljivani, bacani lavovima. Muslimani su u Evropu dosli kao osvajaci, sa ognjem i macem. Od nastanka islama do prvog krstaskog pohoda, hriscanaska Evropa je trpela nekoliko vekova razaranja. Izgubili su skoro sve zemlje na bliskom istoku, jug Italije i skoro celu Spaniju. Tokom tog perioda stotine hiljada su odvedene u belo ropstvo, nasilno prevodjene u islam.
Naucna dostignuca o kojima prica su dostignuca pokorenih naroda na islamskim teritorijama. Tudjim lovorikama se ne valja kititi dok istorija pamti.
Dakle gospodine Izetbegovicu, kako ste dosli ovde?

lazar bojanic

pre 6 godina

gospodin Bakir je dosta dobrih cinjenica izneo vezano za prodor matematike i ostalih nauka preko pokorene Spanije koja je dugo bila pod Mavarima ...

Medjutim zaboravio je da naglasi jednu ali nama hriscanima najvazniju stvar . Islam je pokusao da udje u Evropu silom i to je ono sto je rezultovalo otporom koji traje vekovima ...

kraja

pre 6 godina

...treba sad oprati onu glupost od prekjuce...
...onomad babova prcija koju je ostavio erdoganu, a danas lekcija o hriscanstvu i islamu...
...kakve to veze ima sa bosnom koja je sve dalja od bosne iz jugoslavije...???
...sve siromasnija, sve podeljenija, opljackana, verski izmanipulisana...
...jedno je sigurno, izetbegovic treba sto pre da se ukloni iz politike...

Ne mrzim nikog

pre 6 godina

Mislim da bi muslimani (evropski i neevropski) pre svega trebali da "pociste svoje dvoriste" i da izmedju sebe samih rese pitanja ekstremizma i raznih drugih oblika iskljucivosti i netrpeljivosti prema svim ostalim ljudima, pa tek onda da pocnu da dele lekcije drugima. Mnogo nas je svesno da su ekstremisti manjina u islamskom svetu, ali i dalje ogromnu vecinu ekstremista na svetskom nivou cine muslimani, a ne budisti ili hriscani...

Vladislav Jovanović

pre 6 godina

Ne bih rekao da donekle nije u pravu. Rekao bih generalno svet ne pripada samo jednima ili samo drugima, kako važi za Evropu, tako i za sve druge delove sveta. Ali, pitao bih nešto: "Zašto je onda u arapskim zemljama zabranjena gradnja svih verskih objekata sem džamija?"

Ne mrzim nikog

pre 6 godina

Mislim da bi muslimani (evropski i neevropski) pre svega trebali da "pociste svoje dvoriste" i da izmedju sebe samih rese pitanja ekstremizma i raznih drugih oblika iskljucivosti i netrpeljivosti prema svim ostalim ljudima, pa tek onda da pocnu da dele lekcije drugima. Mnogo nas je svesno da su ekstremisti manjina u islamskom svetu, ali i dalje ogromnu vecinu ekstremista na svetskom nivou cine muslimani, a ne budisti ili hriscani...

D

pre 6 godina

Na sahrani svoje majke, koja je samo po porijeklu bila musliman (zena apsolutno nije bila religiozna), nepoznati (!!) muskarac mi je kroz zube isiktao da se odmaknem od groba.

Kako u tom bunilu nisam odreagovala, ne znam, a mozda i bolje; novine bi pisale.

Ali eto, na sahrani sopstvene majke ja nisam smjela da pridjem jer sam- žensko!

Tako da, molim vas, nemojte mi o zatucanosti pričati!!

Dragan

pre 6 godina

Daj onda da vidimo neku crkvu u Saudijskoj Arabiji. Jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja je bila sagrađena upravo tamo, kada Islam nije ni postojao. Danas je naravno nema, kao ni mnogih drugih. Džeda je bio hrišćanski grad do sredine 19. veka kada je izvršen masakr nad hrišćanskim stanovništvom. Da li Arapsko poluostrvo pripada samo Arapima i muslimanima?

Nemanja

pre 6 godina

Evo pitanja iz istorije za gospodina Izetbegovica: Kako je ko dosao?
Hriscani su na teritorije Evrope dosli kao mucenici, razapinjani, spaljivani, bacani lavovima. Muslimani su u Evropu dosli kao osvajaci, sa ognjem i macem. Od nastanka islama do prvog krstaskog pohoda, hriscanaska Evropa je trpela nekoliko vekova razaranja. Izgubili su skoro sve zemlje na bliskom istoku, jug Italije i skoro celu Spaniju. Tokom tog perioda stotine hiljada su odvedene u belo ropstvo, nasilno prevodjene u islam.
Naucna dostignuca o kojima prica su dostignuca pokorenih naroda na islamskim teritorijama. Tudjim lovorikama se ne valja kititi dok istorija pamti.
Dakle gospodine Izetbegovicu, kako ste dosli ovde?

Evropljanin

pre 6 godina

Islamsko (Arapsko i Tursko) osvajanje hriscanskih zemalja je bilo izuzetno brutalno i zlocinacko i islamske drzave nisu nikad preispitale svoju proslost, na nacin na koji je to uradila Nemacka, Britanija ili Amerika. Razumljivo je zasto su onda Evropske zemlje zabrinute kako ce imigranti iz islamskih drzava ponasati. Pogotovo sto ti imigranti ne dele evropske vrednosti tolerancije, demokratije i liberalizma. Neprihvatljivo je sto Turska jos uvek negira genocide nad Jermenima, Grcima i Srbima. To da neko mrzi muslimane zato sto su muslimani je cista glupost.

nece da bude

pre 6 godina

Citajuci clanak pomislim covek je u pravu a onda se setim clanka od pre neki dan sta smes a sta ne smes da radis kao turista u Emiratima, Saudijsko Arabiji, Iranu i zakljucim da nije u pravu. Imaju oni mnogo toga da srede u svom dvoristu. Zastali su negde posle sapuna, gitara i matematike. Hriscani se ne drze samo religije vec i logike.

lazar bojanic

pre 6 godina

gospodin Bakir je dosta dobrih cinjenica izneo vezano za prodor matematike i ostalih nauka preko pokorene Spanije koja je dugo bila pod Mavarima ...

Medjutim zaboravio je da naglasi jednu ali nama hriscanima najvazniju stvar . Islam je pokusao da udje u Evropu silom i to je ono sto je rezultovalo otporom koji traje vekovima ...

Gyengem

pre 6 godina

Dok ne vidim nekog belca da bude predsednik neke africke zemlje, azijske zemlje, muslimanske zemlje, dok ne vidim da se hriscanima grade crkve po bliskom istoku, dok ne vidim da u saudijskoj Arabiji i slicnim zemljama hriscani imaju pravo da piju alkohol i jedu svinjetinu, da imaju svoje prodavnice koje prodaju takve proizvode, dok ne vidim da u vecini africkih i azijskoj zemalja stanovnistvo nije homogeno, onda mozete vi ostali da pricate o toleranciji i multikulturalizmu.

Dokle god postoje dvostruki arsini, ja ostajem politicki nekorerektan, nazovite me kako hocete, ksenofobom, fasistom, nacistom, islamofobom, nije me briga, ja volim svoje poreklo, naciju, religiju, rasu, jezik, istoriju i time se ponosim, necu da ne masem mojom zastavom da bi toboze bio tolerantan prema nekome, necu da teram zenu i cerku da se pokriju "da ne bi provocirale" da kako ih ne bi silovali.
Jeste, belac sam, evropljanin, sloven, musko sam, i ne stidim se toga, a vi delite malo lekcije o toleranciji arapskim seicima, mene to zaista ne interesuje.

kraja

pre 6 godina

...treba sad oprati onu glupost od prekjuce...
...onomad babova prcija koju je ostavio erdoganu, a danas lekcija o hriscanstvu i islamu...
...kakve to veze ima sa bosnom koja je sve dalja od bosne iz jugoslavije...???
...sve siromasnija, sve podeljenija, opljackana, verski izmanipulisana...
...jedno je sigurno, izetbegovic treba sto pre da se ukloni iz politike...

Jr

pre 6 godina

Obično se kaže da je veliki doprinos islamskog sveta Evropi u nauci, filozofiji i drugim znanjima, tj. da su preko islamskog sveta ta znanja stigla u Evropu. Zanimljivo je pitati istoričare da li je znanje koje nam je došlo preko islamskog sveta zapravo ono što je preživelo muslimansko uništenje Bliskog istoka i tamošnjeg hrišćanskog i jevrejskog sveta, a ne da nam je to predato od njih kako se često navodi?

sturmmann

pre 6 godina

Grad Fes (otud i naziv crvene kape) je imao oko 40 000 Hrišćana. Onda su došli Muslimani. POSLE NJIHOVOG ŠIRENJA VERE, kapa, koja je do tada bila bele boje, pravi se od crvenog platna.
Ponosni na svoje USPEŠNO ŠIRENJE VERE, Muslimani su u Fesu umakali bele kape U ŠTA BAKIRE?. Posle toga su POSTAJALE CRVENE, BAKIRE!
A tu muslimansku frazu da "ko ubije jednog čoveka, kao da je ubio celi svet" najpametnije zaboravite SVI, APSOLUTNO SVI, ONA NEMA VEZE SA REALNOŠĆU!!!

Uzgred, Bakire, objasni nam kako se postupa u Saudijskoj Arabiji sa čovekom kome nađu Bibliju.
Ako ne znaš (u šta sumnjam), nađi na netu.
Takođe bi bilo dobro da objasniš ISLAMSKO viđenje braka između Muslimanke i Hrišćana. To znaš odlično, kao i SARAJLIJE.
Ispričaj nam nešto o tome.
Poučno je za Hrišćane.

realno

pre 6 godina

Bakir veze nema sa muslimanima koji su doneli matematiku i kulturu.On je potomak lokalnih naroda koji su primili islam.Dok bosnjaci ne priznaju svoje poreklo bice zbunjeni i u konfliktu sa drugima i sa sobom.

nemanja.s

pre 6 godina

Muslimani bi trebalo da srede svoje države, da daju primer drugima. Tada će Evropljani trčati da žive i rade u Jordanu, Egiptu i Indoneziji. Treba da pokažu Evropi kako se neguje suživot, različitost, i tako. Zašto svi hoće u Evropu?!

ivke

pre 6 godina

musliman je vernik koji pripada islamskoj religiji.Postujem to.Ali po izetbegovicu muslimani su dosli iz arabije,gospodine tvoji preci nisu dosli iz arabije,vec su bili hriscani Srbi-sloveni

Џони Хазард

pre 6 godina

Сва исламска достигнућа датирају од пре више од хиљаду година. Ислам је култура која је у декаденцији више од миленијума. Нема ту ничега више што би могло да се понуди савременом свету, осим бескрајног насиља и затуцаности.

aco

pre 6 godina

"muslimanski instrument gitara".
Onda je struja pravoslavna po toj logici. Ne pripada Evropa samo hriscanima, tacno. Onda arapske zemlje ne bi trebalo da pripadaju samo muslimanima...

nenad

pre 6 godina

Ovo o matematici i astronomiji je primer kako 100 puta ponovljena laz postaje istina. Astronomija i matematika su starije od Islama, cak I samo pismo kojem su pisane islamske knjige postojalo je ranije.
Ali kao sto su religijski fanatici evropi doneli mracni srednji vek pa je sve ostalo u to vreme u poredjenju sa evropom izgledalo napredno, tako I sada zbog fanatika iz Saudi Arabije koji finansiraju vahabizam nema goreg mesta od bliskog istoka....

Jovan

pre 6 godina

Ako cemo pravo pola Evrope ukljucujuci tu i BiH kao i citavu ex YU, Slovacka, Ceska, Nemacka, Poljska ceo Balkan i istocna Evropa bi po tome pripadala Slovenima i Rodnoj veri tj. Paganima kako ih hriscanska crkva pogrdno naziva.

Pametnije je da gospodin cuti jer vrlo lako se moze desiti da se Sloveni svih zemalja udruze i preuzmu vlast i komandovanje citavom Evropom posto smo ipak namnogoljudniji i najjaci narod.

A onda nece vise biti vera sem jedne jedine. Vere prirode i planete Zemlje. Doslo je vreme da se vratimo korenima i udruzimo pod istom zastavom koja ne dozovljava deljenje po kvazi izmisljenim verama smisljenim kako bi se manipulisalo narodima i kako bi se drzali u sukobima.

mrmlj

pre 6 godina

ukoliko se dobro secam casova istorije, 313. godine je hriscanstvo prihvaceno kao zvanicna religija u rimskom carstvu. islam nastaje pocetkom VII veka u arabiji i potrajalo je dok se rasirio po celom arabijskom poluostrvu a kamoli maloj aziji i severnoj africi preko kojih je i dosao do evrope. tacno je da su obe religije “uvezene” sa bliskog istoka ali sa znacajno vecom vremenskom razlikom od “nekoliko vekova”.

VanDeTotal

pre 6 godina

Ovo je, bitnim delom, izvozenje sopstvenih prolbema ostalima. Osecaj pripadnosti svojoj verskoj zajednici je normalna stvar. Iako je minimalan broj radikalnih muslimana efekti su krupni. Medjutim, slika islama u Evropi je oduvek bila divergentna. Od vremena pre visokog sredjeg veka Turci nisu mogli biti kulturolski deo Evrope. Ako Evropa pripada muslimanima oni, prvi, treba to i da pokazu, i da se prilagode(liberalizam i nije bas tako tolerantna stvar), a ne da sve prekrojavaju po svom ukusu. Cast cestitim ljudima ma koje vere bili, ovde se radi o stalnoj opasnosti koriscenja vere za burne drustvene projekte.

Vladislav Jovanović

pre 6 godina

Ne bih rekao da donekle nije u pravu. Rekao bih generalno svet ne pripada samo jednima ili samo drugima, kako važi za Evropu, tako i za sve druge delove sveta. Ali, pitao bih nešto: "Zašto je onda u arapskim zemljama zabranjena gradnja svih verskih objekata sem džamija?"

Nemanja

pre 6 godina

Evo pitanja iz istorije za gospodina Izetbegovica: Kako je ko dosao?
Hriscani su na teritorije Evrope dosli kao mucenici, razapinjani, spaljivani, bacani lavovima. Muslimani su u Evropu dosli kao osvajaci, sa ognjem i macem. Od nastanka islama do prvog krstaskog pohoda, hriscanaska Evropa je trpela nekoliko vekova razaranja. Izgubili su skoro sve zemlje na bliskom istoku, jug Italije i skoro celu Spaniju. Tokom tog perioda stotine hiljada su odvedene u belo ropstvo, nasilno prevodjene u islam.
Naucna dostignuca o kojima prica su dostignuca pokorenih naroda na islamskim teritorijama. Tudjim lovorikama se ne valja kititi dok istorija pamti.
Dakle gospodine Izetbegovicu, kako ste dosli ovde?

Ne mrzim nikog

pre 6 godina

Mislim da bi muslimani (evropski i neevropski) pre svega trebali da "pociste svoje dvoriste" i da izmedju sebe samih rese pitanja ekstremizma i raznih drugih oblika iskljucivosti i netrpeljivosti prema svim ostalim ljudima, pa tek onda da pocnu da dele lekcije drugima. Mnogo nas je svesno da su ekstremisti manjina u islamskom svetu, ali i dalje ogromnu vecinu ekstremista na svetskom nivou cine muslimani, a ne budisti ili hriscani...

D

pre 6 godina

Na sahrani svoje majke, koja je samo po porijeklu bila musliman (zena apsolutno nije bila religiozna), nepoznati (!!) muskarac mi je kroz zube isiktao da se odmaknem od groba.

Kako u tom bunilu nisam odreagovala, ne znam, a mozda i bolje; novine bi pisale.

Ali eto, na sahrani sopstvene majke ja nisam smjela da pridjem jer sam- žensko!

Tako da, molim vas, nemojte mi o zatucanosti pričati!!

nenad

pre 6 godina

Ovo o matematici i astronomiji je primer kako 100 puta ponovljena laz postaje istina. Astronomija i matematika su starije od Islama, cak I samo pismo kojem su pisane islamske knjige postojalo je ranije.
Ali kao sto su religijski fanatici evropi doneli mracni srednji vek pa je sve ostalo u to vreme u poredjenju sa evropom izgledalo napredno, tako I sada zbog fanatika iz Saudi Arabije koji finansiraju vahabizam nema goreg mesta od bliskog istoka....

Dragan

pre 6 godina

Daj onda da vidimo neku crkvu u Saudijskoj Arabiji. Jedna od najstarijih hrišćanskih bogomolja je bila sagrađena upravo tamo, kada Islam nije ni postojao. Danas je naravno nema, kao ni mnogih drugih. Džeda je bio hrišćanski grad do sredine 19. veka kada je izvršen masakr nad hrišćanskim stanovništvom. Da li Arapsko poluostrvo pripada samo Arapima i muslimanima?

Jovan

pre 6 godina

Ako cemo pravo pola Evrope ukljucujuci tu i BiH kao i citavu ex YU, Slovacka, Ceska, Nemacka, Poljska ceo Balkan i istocna Evropa bi po tome pripadala Slovenima i Rodnoj veri tj. Paganima kako ih hriscanska crkva pogrdno naziva.

Pametnije je da gospodin cuti jer vrlo lako se moze desiti da se Sloveni svih zemalja udruze i preuzmu vlast i komandovanje citavom Evropom posto smo ipak namnogoljudniji i najjaci narod.

A onda nece vise biti vera sem jedne jedine. Vere prirode i planete Zemlje. Doslo je vreme da se vratimo korenima i udruzimo pod istom zastavom koja ne dozovljava deljenje po kvazi izmisljenim verama smisljenim kako bi se manipulisalo narodima i kako bi se drzali u sukobima.

mrmlj

pre 6 godina

ukoliko se dobro secam casova istorije, 313. godine je hriscanstvo prihvaceno kao zvanicna religija u rimskom carstvu. islam nastaje pocetkom VII veka u arabiji i potrajalo je dok se rasirio po celom arabijskom poluostrvu a kamoli maloj aziji i severnoj africi preko kojih je i dosao do evrope. tacno je da su obe religije “uvezene” sa bliskog istoka ali sa znacajno vecom vremenskom razlikom od “nekoliko vekova”.

Evropljanin

pre 6 godina

Islamsko (Arapsko i Tursko) osvajanje hriscanskih zemalja je bilo izuzetno brutalno i zlocinacko i islamske drzave nisu nikad preispitale svoju proslost, na nacin na koji je to uradila Nemacka, Britanija ili Amerika. Razumljivo je zasto su onda Evropske zemlje zabrinute kako ce imigranti iz islamskih drzava ponasati. Pogotovo sto ti imigranti ne dele evropske vrednosti tolerancije, demokratije i liberalizma. Neprihvatljivo je sto Turska jos uvek negira genocide nad Jermenima, Grcima i Srbima. To da neko mrzi muslimane zato sto su muslimani je cista glupost.

realno

pre 6 godina

Bakir veze nema sa muslimanima koji su doneli matematiku i kulturu.On je potomak lokalnih naroda koji su primili islam.Dok bosnjaci ne priznaju svoje poreklo bice zbunjeni i u konfliktu sa drugima i sa sobom.

lazar bojanic

pre 6 godina

gospodin Bakir je dosta dobrih cinjenica izneo vezano za prodor matematike i ostalih nauka preko pokorene Spanije koja je dugo bila pod Mavarima ...

Medjutim zaboravio je da naglasi jednu ali nama hriscanima najvazniju stvar . Islam je pokusao da udje u Evropu silom i to je ono sto je rezultovalo otporom koji traje vekovima ...

ivke

pre 6 godina

musliman je vernik koji pripada islamskoj religiji.Postujem to.Ali po izetbegovicu muslimani su dosli iz arabije,gospodine tvoji preci nisu dosli iz arabije,vec su bili hriscani Srbi-sloveni

kraja

pre 6 godina

...treba sad oprati onu glupost od prekjuce...
...onomad babova prcija koju je ostavio erdoganu, a danas lekcija o hriscanstvu i islamu...
...kakve to veze ima sa bosnom koja je sve dalja od bosne iz jugoslavije...???
...sve siromasnija, sve podeljenija, opljackana, verski izmanipulisana...
...jedno je sigurno, izetbegovic treba sto pre da se ukloni iz politike...

nece da bude

pre 6 godina

Citajuci clanak pomislim covek je u pravu a onda se setim clanka od pre neki dan sta smes a sta ne smes da radis kao turista u Emiratima, Saudijsko Arabiji, Iranu i zakljucim da nije u pravu. Imaju oni mnogo toga da srede u svom dvoristu. Zastali su negde posle sapuna, gitara i matematike. Hriscani se ne drze samo religije vec i logike.

Jr

pre 6 godina

Obično se kaže da je veliki doprinos islamskog sveta Evropi u nauci, filozofiji i drugim znanjima, tj. da su preko islamskog sveta ta znanja stigla u Evropu. Zanimljivo je pitati istoričare da li je znanje koje nam je došlo preko islamskog sveta zapravo ono što je preživelo muslimansko uništenje Bliskog istoka i tamošnjeg hrišćanskog i jevrejskog sveta, a ne da nam je to predato od njih kako se često navodi?

VanDeTotal

pre 6 godina

Ovo je, bitnim delom, izvozenje sopstvenih prolbema ostalima. Osecaj pripadnosti svojoj verskoj zajednici je normalna stvar. Iako je minimalan broj radikalnih muslimana efekti su krupni. Medjutim, slika islama u Evropi je oduvek bila divergentna. Od vremena pre visokog sredjeg veka Turci nisu mogli biti kulturolski deo Evrope. Ako Evropa pripada muslimanima oni, prvi, treba to i da pokazu, i da se prilagode(liberalizam i nije bas tako tolerantna stvar), a ne da sve prekrojavaju po svom ukusu. Cast cestitim ljudima ma koje vere bili, ovde se radi o stalnoj opasnosti koriscenja vere za burne drustvene projekte.

aco

pre 6 godina

"muslimanski instrument gitara".
Onda je struja pravoslavna po toj logici. Ne pripada Evropa samo hriscanima, tacno. Onda arapske zemlje ne bi trebalo da pripadaju samo muslimanima...

sturmmann

pre 6 godina

Grad Fes (otud i naziv crvene kape) je imao oko 40 000 Hrišćana. Onda su došli Muslimani. POSLE NJIHOVOG ŠIRENJA VERE, kapa, koja je do tada bila bele boje, pravi se od crvenog platna.
Ponosni na svoje USPEŠNO ŠIRENJE VERE, Muslimani su u Fesu umakali bele kape U ŠTA BAKIRE?. Posle toga su POSTAJALE CRVENE, BAKIRE!
A tu muslimansku frazu da "ko ubije jednog čoveka, kao da je ubio celi svet" najpametnije zaboravite SVI, APSOLUTNO SVI, ONA NEMA VEZE SA REALNOŠĆU!!!

Uzgred, Bakire, objasni nam kako se postupa u Saudijskoj Arabiji sa čovekom kome nađu Bibliju.
Ako ne znaš (u šta sumnjam), nađi na netu.
Takođe bi bilo dobro da objasniš ISLAMSKO viđenje braka između Muslimanke i Hrišćana. To znaš odlično, kao i SARAJLIJE.
Ispričaj nam nešto o tome.
Poučno je za Hrišćane.

Џони Хазард

pre 6 godina

Сва исламска достигнућа датирају од пре више од хиљаду година. Ислам је култура која је у декаденцији више од миленијума. Нема ту ничега више што би могло да се понуди савременом свету, осим бескрајног насиља и затуцаности.

nemanja.s

pre 6 godina

Muslimani bi trebalo da srede svoje države, da daju primer drugima. Tada će Evropljani trčati da žive i rade u Jordanu, Egiptu i Indoneziji. Treba da pokažu Evropi kako se neguje suživot, različitost, i tako. Zašto svi hoće u Evropu?!

Gyengem

pre 6 godina

Dok ne vidim nekog belca da bude predsednik neke africke zemlje, azijske zemlje, muslimanske zemlje, dok ne vidim da se hriscanima grade crkve po bliskom istoku, dok ne vidim da u saudijskoj Arabiji i slicnim zemljama hriscani imaju pravo da piju alkohol i jedu svinjetinu, da imaju svoje prodavnice koje prodaju takve proizvode, dok ne vidim da u vecini africkih i azijskoj zemalja stanovnistvo nije homogeno, onda mozete vi ostali da pricate o toleranciji i multikulturalizmu.

Dokle god postoje dvostruki arsini, ja ostajem politicki nekorerektan, nazovite me kako hocete, ksenofobom, fasistom, nacistom, islamofobom, nije me briga, ja volim svoje poreklo, naciju, religiju, rasu, jezik, istoriju i time se ponosim, necu da ne masem mojom zastavom da bi toboze bio tolerantan prema nekome, necu da teram zenu i cerku da se pokriju "da ne bi provocirale" da kako ih ne bi silovali.
Jeste, belac sam, evropljanin, sloven, musko sam, i ne stidim se toga, a vi delite malo lekcije o toleranciji arapskim seicima, mene to zaista ne interesuje.